DiemerNieuws

24 juli 2014

DiemerNieuws 24 juli 2014


Genieten van de zomer

Foto: Trudy Kroese

Een aantal bewoners van Diemen-Zuid spreekt regelmatig af op het steigertje in de Diem. De boten van de bewoners liggen dan aan elkaar vast. Als er andere buren zonder boot langskomen worden er door kinderen versnaperingen met behulp van rubberbootjes bezorgd. De kinderen uit de buurt kennen elkaar en zwemmen regelmatig in het water van de Diem. Het prachtige zomerweer zorgt ervoor dat jong en oud kan genieten.

Brandschermen Diemerplein weg

DIEMEN - De ondernemers en klanten van winkelcentrum Diemerplein zijn blij dat de houten brandwerende schermen zijn weggehaald. Het winkelcentrum ziet er nu mooier en sfeervoller uit.

"Het is opnieuw een stap in de goede richting", concludeert Hans Püttmann. Hij is bestuurslid van Winkeliersvereniging Diemerplein. "Door die schermen was het winkelcentrum in compartimenten opgedeeld, nu gelukkig niet meer. Het is klanten opgevallen dat de houten schermen zijn verwijderd en de reacties zijn positief."

De brandwerende schermen konden worden weggehaald omdat het winkelcentrum sinds kort aan alle eisen voldoet wat betreft de brandveiligheid. "De ondernemers van winkelcentrum Diemerplein zijn hard op weg naar het certificaat 'Veilig Ondernemen', waarvan de brandveiligheid een onderdeel is. De ondernemers hebben een zeer grote extra investering moeten doen om het winkelcentrum op dit hoge niveau te krijgen", aldus Püttmann.

Hoewel er nog winkelruimte leeg staat is de Winkeliersvereniging Diemerplein tevreden over de ontwikkelingen. Dit jaar zijn er weer diverse winkels bijgekomen, zoals de sportwinkel en diverse kledingwinkels. Het wachten is op de komst van een tweede supermarkt. Ondernemers en klanten hopen dat Deen inderdaad een supermarkt opent. Er ligt een plan dat er een supermarkt van Deen komt in de gang van het winkelcentrum vanaf de groentewinkel tot de schoenenzaak van Dr Shoe. Een tweede supermarkt is een wens van veel klanten van het winkelcentrum. Zij zijn nu aangewezen op Albert Heijn XL. Een tweede supermarkt zorgt voor meer keuze voor de consument. Een supermarkt op die plek in het winkelcentrum zal tot meer levendigheid leiden in het deel van het winkelcentrum dat nu nog vaak relatief rustig is. De looplijnen van de klanten zullen naar verwachting veranderen. Meer bezoekers dan nu zullen dan het winkelcentrum betreden via de ingangen aan het Diemerplein en de Ouddiemerlaan (tegenover gemeentehuis).

Sportcentrum in Zuid gaat 3 weken dicht voor opknapbeurt zwembad

DIEMEN - Sportcentrum Wethouder F.B. Duran is binnenkort ruim drie weken gesloten: van zaterdag 26 juli tot en met zondag 17 augustus. Het sportcentrum sluit als de Kinderzomerspelen zijn afgelopen.

Jos Muller, manager Sportbedrijf van de gemeente: "Het zwembad is de afgelopen zomers steeds drie weken dicht geweest. Het gaat hier om een bezuinigingsmaatregel. In de zomer is er veel minder behoefte aan recreatief zwemmen in een overdekt zwembad. Maar tijdens de periode dat wij gesloten zijn, worden er ook renovatiewerkzaamheden uitgevoerd. De afgelopen jaren zijn de kleedkamers en de vloer vernieuwd en is in het zwembad een beweegbare bodem aangelegd."

Hij vertelt dat tijdens de komende periode dat het zwembad gesloten is een nieuw plafond in het zwembad wordt aangebracht. "Het huidige plafond dateert uit 1982, het jaar dat het sportcentrum werd geopend. Het plafond is hard aan vervanging toe en wordt vervangen door een licht plafond. Om het werk mogelijk te maken worden er steigers op de bodem van het zwembad geplaatst." Hij is tevreden over het bezoekersaantal van het sportcentrum. "Wij hebben 30 tot 40 procent meer omzet dan twee, drie jaar geleden. Dit komt door een aantal nieuwe activiteiten die zijn aangeslagen zoals discozwemmen en zwemmen voor vrouwen. Maar ook het aantal zwemlessen is toegenomen. Verder zien wij ook meer bezoekers onder het recreatiezwemmen, onder wie studenten van Campus Diemen Zuid."Vervolg op pagina 10

Condoleance-register in gemeentehuis

Het gemeentebestuur leeft mee met de nabestaanden van de vliegramp in de Oekraïne. Er is een condoleanceregister geopend.

Op 17 juli is vlucht MH17 (Malaysia Airlines) neergestort in Oekraïne op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Aan boord waren 283 passagiers en 15 bemanningsleden. Onder de passagiers waren zeker 193 Nederlanders. Het gemeentebestuur van Diemen heeft met afschuw kennisgenomen van deze vliegramp. Het bestuur spreekt zijn medeleven uit naar familie, vrienden en kennissen van de slachtoffers, waar ook ter wereld. In de hal van het gemeentehuis is vanaf maandag 21 juli 11.00 uur een condoleanceregister geopend, zodat mensen uit Diemen hun medeleven kunnen betuigen aan de nabestaanden. Het gemeentehuis is maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur geopend, op donderdagavond van 17.30 tot 19.30 uur. Daarnaast is het mogelijk het digitaal landelijk condoleanceregister te tekenen. Dit is te bereiken via www.condoleance.nl. Burgemeester Amy Koopmanschap heeft het condoleanceregister in het gemeentehuis maandagochtend als eerste getekend.

Politie zoekt getuigen dodelijk ongeval Provincialeweg

DIEMEN - De politie zoekt getuigen van een zwaar ongeval op de Provincialeweg in Amsterdam-Zuidoost op maandagmiddag 21 juli. Een 75-jarige bromfietser kwam hierbij om het leven.

Even voor 17.00 uur kwam de man op de bromfiets ten val vlak bij de fietsbrug tussen het Diemerbos en de Bijlmerweide. Hij is de volgende ochtend in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

De politie heeft al met een paar getuigen gesproken, maar wil graag nog meer mensen spreken die iets van het ongeval gezien hebben. Gezien het tijdstip moet er veel verkeer zijn geweest op de Provincialeweg. Mensen die getuige zijn geweest van de val wordt verzocht contact met de politie op te nemen via 0900-8844.

Excursie Spoorzicht voor kinderen

DIEMEN - IVN-Werkgroep Diemen en Werkgroep Spoorzicht bieden deze zomer samen een excursie aan voor kinderen.

De excursie vindt plaats op zondagmiddag 3 augustus en duurt ongeveer 1,5 uur. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar natuurindiemen@gmail.com. De kosten bedragen twee euro per kind (met een ouder).

Weerbericht

Vrij warm, kans op enkele buien
De maandag viel deze week compleet in het water met lokaal meer dan 40 mm regen in onze regio. Het Scandinavisch hogedrukgebied heeft daar abrupt een eind aan gemaakt. De zomer is terug in het zadel. Een noordoostenbries voert droge en warme lucht aan. Vanaf vrijdag kruipt een lagedrukgebied boven Centraal Europa naderbij. De kans op een bui neemt toe.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag schijnt eerst de zon geregeld. In de loop van de dag ontstaan stapelwolken met kans op een stevige bui, lokaal met onweer. Het wordt 24 à 25 graden. Voor zaterdag en zondag wordt wisselend bewolkt weer verwacht. Er is wisselend ook ruimte voor zonneschijn, maar vooral zondag kunnen ook enkele buien vallen. Het wordt circa 25 graden. De matige noordoostenwind krimpt zondag naar noordwest.

Trend na het weekeinde
De invloed van het blokkerend Scandinavisch hogedrukgebied neemt af. Een Atlantisch lagedrukgebied neemt de honneurs waar. Het blijft daardoor onstandvastig. Het wordt met een noordwestenwind minder warm, circa 21 graden, later in de week mogelijk weer iets stijgend.

Weetje
De periode van ongeveer 20 juli tot 20 augustus worden de 'hondsdagen' genoemd. De naam slaat op sterrenbeeld Grote Hond. Daarin bevindt zich de heldere ster Sirius. Die komt in die periode gelijk op met de zon en is dan niet te zien. Het is gemiddeld de warmste tijd van het jaar. Van de 16 hittegolven sinds 1975 waren er 11 die tijdens de hondsdagen voorkwamen.

'Dikke Bobby'

Per 1 juli 1922 werd Josephus Jacobus Arnoldus Marie Grijseels (geboren in 1895 te Abcoude) benoemd als veldwachter te Diemen. Daarvoor was hij werkzaam bij de Koninklijke Marechaussee te Almelo. Dankzij zijn indrukwekkende postuur heette hij in Diemen al snel 'Dikke Bobby'. Met luide stem riep hij verkeersovertreders tot de orde als hij het verkeer regelde bij de Diemerbrug. Je moest niet proberen zonder zijn toestemming door te lopen, verder te fietsen of in de auto zijn aanwijzingen te negeren, want dan waren 'de rapen behoorlijk gaar'. Veel werk had de Diemense veldwachter ook aan het handhaven van de openbare orde. In de zomermaanden kwamen veel jonge seizoenarbeiders uit Friesland en Drenthe bij de Diemense boeren hooien. Ondanks het feit dat dit sterke kerels waren, zorgde Grijseels ervoor dat zij bij dronkenschap werden opgepakt en in de cel van het gemeentehuis of in het cachot aan de Burgemeester Bickerstraat hun roes konden uitslapen.

Als je geen rijwielbelastingplaatje op je fiets had, dan moest je ook uitkijken voor 'Dikke Bobby', want uitgerust met een blinkend gepoetste sabel en een pistool kon hij je zomaar op de bon slingeren.

DiemerNieuws in de Dolomieten

Diemenaar Evert Kuiken was met twee vrienden een weekje op motorvakantie in de Dolomieten en nam het DiemerNieuws mee. De motorvrienden hebben deze week zoveel mogelijk bergpassen op de motor bedwongen. Hier leest Evert de krant op de Grödner Joch, Passo Gardena.

Mogen wij ook met u mee op vakantie? Zo werkt het: stop het DiemererNieuws in uw koffer en neem hem mee op vakantie. Maak ter plaatse een leuke foto van uzelf en/of uw medereizigers met het DiemerNieuws tegen een herkenbare achtergrond. Mail de afbeelding naar de redactie van deze krant via redactie@diemernieuws.nl.

Diemense Engelandvaarder bleef varen voor de vrijheid

Het verhaal van de tocht van Jan Bastiaan naar Engeland is bloedstollend

Engelandvaarders (vlnr) Addy van der Craats, Jan Bastiaan en Johannes Jansen.

door Jaap Haag

Met een vlet de Noordzee over. Weg uit het bezette Nederland. Om vanuit Engeland de strijd tegen de Duitse bezetters voort te zetten. Engelandvaarders werden ze genoemd, en de Diemenaar Jan Bastiaan was één van hen.

De Noordzee over
Zo'n vijfhonderd Nederlanders hebben in de oorlogsjaren geprobeerd de Noordzee over te steken. In allerlei, vaak gebrekkige boten. Dat vereiste veel moed; plus zeemanschap, een goede uitrusting en natuurlijk een kompas. En eerst moest nog aan de Duitse kustbewaking ontkomen worden. Van al die Engelandvaarders bereikten slechts iets meer dan tweehonderd veilig de overkant. Waaronder Jan Bastiaan, samen met acht anderen. Het verhaal van hun tocht is bloedstollend.

Het café 'Rust wat' van de familie Bastiaan op de hoek van de Muiderstraatweg met de Hooiweg. Foto: Historische Kring Diemen
Motorvlet van het type, waarmee de groep Engelandvaarders van Jan Bastiaan de Noordzee over stak.

Jan werd gevraagd om een oude loodsvlet te helpen bemannen

Jan Bastiaan
Jan Bastiaan werd in 1921 geboren te Amsterdam. Zijn ouders waren schippers maar begonnen in 1922 aan de Muiderstraatweg in Diemen een groentewinkel, spoedig uitgebreid tot kruidenierszaak. Later kwam er ook nog een café bij. In 1938 nam Jan, net als zijn oudere broer Will, dienst bij de Koninklijke Marine. Na de meidagen van 1940 werd hij als krijgsgevangene te werk gesteld in Utrecht. Daar raakte hij betrokken bij verzetsactiviteiten.

Boek

Een redactie van mensen van de gemeente, het Comité Diemen 1940-1945 en de Historische Kring Diemen werkt momenteel aan een boek over Diemen en Diemenaren in de Tweede Wereldoorlog. Het boek zal in het voorjaar van 2015 verschijnen.

De redactie verzoekt (ex-) Diemenaren met (overgeleverde) herinneringen en/of fotomateriaal om contact op te nemen. Dat kan via e-mail: f2hjmacuypers806@hetnet.nl

Negen Engelandvaarders
In 1941 werd Jan door Johannes Jansen gevraagd om een oude, in Hoek van Holland gelegen loodsvlet te helpen bemannen voor een oversteek naar Engeland. Jan vond zijn marinevriend Addy van der Craats (1921) bereid mee te gaan. De groep bestond verder uit: Theodorus Daalhuysen, Walrave van Krimpen, Gerardus van Asch, Anton Loontjes en het joodse echtpaar Abraham en Greta Levi.

Hoe ze Engeland bereikten, wordt verteld in het boek

Bij donker vanuit Hoek
Op donderdagavond 19 november 1941 was het zover. Maar om uit te kunnen varen moest de vlet eerst van een Duits schip worden losgemaakt. Zonder dat de daarop dienstdoende wacht iets merkte natuurlijk. Toen dat lukte lieten ze zich, om geen lawaai te maken, met de ebstroom naar zee drijven. Wonder boven wonder wisten ze daarbij buiten de lichtbundel van een Duits zoeklicht te blijven en wekte de vlet geen argwaan bij de commandant van een even later passerende Duitse torpedoboot. Die salueerde gewoon en Jan salueerde als roerganger gewoon terug! Eenmaal op volle zee werd de motor gestart, maar die begaf het na verloop van tijd.

Wie weet meer?
Hoe ze na 68 uur toch Engeland bereikten is een verhaal, dat verteld zal worden in het boek over Diemen in de jaren 1940-1945 (zie oproep). Net zoals het verdere oorlogsverhaal van Jan Bastiaan, die als matroos diende op de torpedobootjager Hr. Ms. Tjerk Hiddes. Evenals verhalen van andere Diemense zeelieden. En van Piet Saan, die geholpen heeft om boten van Engelandvaarders naar zee te brengen. Hopelijk kunnen sommige lezers echter helpen met extra informatie!

Oproep
Wie specifieke informatie heeft over Diemense zeelieden (marine en koopvaardij) en Diemense Engelandvaarders wordt verzocht contact op te nemen met Jaap Haag (jaaphaag@gmail.com of 020-6956033).

Diemense Engelandvaarder bleef varen voor de vrijheid

Het verhaal van de tocht van Jan Bastiaan naar Engeland is bloedstollend

Engelandvaarders (vlnr) Addy van der Craats, Jan Bastiaan en Johannes Jansen.

door Jaap Haag

Met een vlet de Noordzee over. Weg uit het bezette Nederland. Om vanuit Engeland de strijd tegen de Duitse bezetters voort te zetten. Engelandvaarders werden ze genoemd, en de Diemenaar Jan Bastiaan was één van hen.

De Noordzee over
Zo'n vijfhonderd Nederlanders hebben in de oorlogsjaren geprobeerd de Noordzee over te steken. In allerlei, vaak gebrekkige boten. Dat vereiste veel moed; plus zeemanschap, een goede uitrusting en natuurlijk een kompas. En eerst moest nog aan de Duitse kustbewaking ontkomen worden. Van al die Engelandvaarders bereikten slechts iets meer dan tweehonderd veilig de overkant. Waaronder Jan Bastiaan, samen met acht anderen. Het verhaal van hun tocht is bloedstollend.

Het café 'Rust wat' van de familie Bastiaan op de hoek van de Muiderstraatweg met de Hooiweg. Foto: Historische Kring Diemen
Motorvlet van het type, waarmee de groep Engelandvaarders van Jan Bastiaan de Noordzee over stak.

Jan werd gevraagd om een oude loodsvlet te helpen bemannen

Jan Bastiaan
Jan Bastiaan werd in 1921 geboren te Amsterdam. Zijn ouders waren schippers maar begonnen in 1922 aan de Muiderstraatweg in Diemen een groentewinkel, spoedig uitgebreid tot kruidenierszaak. Later kwam er ook nog een café bij. In 1938 nam Jan, net als zijn oudere broer Will, dienst bij de Koninklijke Marine. Na de meidagen van 1940 werd hij als krijgsgevangene te werk gesteld in Utrecht. Daar raakte hij betrokken bij verzetsactiviteiten.

Boek

Een redactie van mensen van de gemeente, het Comité Diemen 1940-1945 en de Historische Kring Diemen werkt momenteel aan een boek over Diemen en Diemenaren in de Tweede Wereldoorlog. Het boek zal in het voorjaar van 2015 verschijnen.

De redactie verzoekt (ex-) Diemenaren met (overgeleverde) herinneringen en/of fotomateriaal om contact op te nemen. Dat kan via e-mail: f2hjmacuypers806@hetnet.nl

Negen Engelandvaarders
In 1941 werd Jan door Johannes Jansen gevraagd om een oude, in Hoek van Holland gelegen loodsvlet te helpen bemannen voor een oversteek naar Engeland. Jan vond zijn marinevriend Addy van der Craats (1921) bereid mee te gaan. De groep bestond verder uit: Theodorus Daalhuysen, Walrave van Krimpen, Gerardus van Asch, Anton Loontjes en het joodse echtpaar Abraham en Greta Levi.

Hoe ze Engeland bereikten, wordt verteld in het boek

Bij donker vanuit Hoek
Op donderdagavond 19 november 1941 was het zover. Maar om uit te kunnen varen moest de vlet eerst van een Duits schip worden losgemaakt. Zonder dat de daarop dienstdoende wacht iets merkte natuurlijk. Toen dat lukte lieten ze zich, om geen lawaai te maken, met de ebstroom naar zee drijven. Wonder boven wonder wisten ze daarbij buiten de lichtbundel van een Duits zoeklicht te blijven en wekte de vlet geen argwaan bij de commandant van een even later passerende Duitse torpedoboot. Die salueerde gewoon en Jan salueerde als roerganger gewoon terug! Eenmaal op volle zee werd de motor gestart, maar die begaf het na verloop van tijd.

Wie weet meer?
Hoe ze na 68 uur toch Engeland bereikten is een verhaal, dat verteld zal worden in het boek over Diemen in de jaren 1940-1945 (zie oproep). Net zoals het verdere oorlogsverhaal van Jan Bastiaan, die als matroos diende op de torpedobootjager Hr. Ms. Tjerk Hiddes. Evenals verhalen van andere Diemense zeelieden. En van Piet Saan, die geholpen heeft om boten van Engelandvaarders naar zee te brengen. Hopelijk kunnen sommige lezers echter helpen met extra informatie!

Oproep
Wie specifieke informatie heeft over Diemense zeelieden (marine en koopvaardij) en Diemense Engelandvaarders wordt verzocht contact op te nemen met Jaap Haag (jaaphaag@gmail.com of 020-6956033).

Reconstructie Buytenstee begonnen in Steenen Kamer

Foto: Trudy Kroese

Steenen Kamer is de eerste straat die aan de beurt is tijdens de grootschalige opknapbeurt van de wijk Buytenstee in Diemen-Noord. Riolen, bestrating, speelplaatsen en groen worden allemaal aangepakt. Huiseigenaren moeten zelf ook aan de slag: door de ophoging kan bijvoorbeeld hoogteverschil met de tuin ontstaan. De reconstructie is met ruim twee maanden vertraging gestart, maar door de hele zomer door te werken, wil de gemeente het project vlot trekken en wat van de achterstand inlopen.

Kinderzomerspelen sluiten af met playbackshow

Evenement trekt veel kinderen

Kinderen genieten van het casinospel.

DIEMEN - De Kinderzomerspelen zitten er bijna op. Het evenement in Sportcentrum Wethouder. F.B. Duran in Diemen-Zuid wordt morgenmiddag afgesloten met de playbackshow, een activiteit die elk jaar tot de hoogtepunten van de Kinderzomerspelen behoort.

De coördinatoren en de begeleiders hebben zich de afgelopen weken enorm ingespannen om de Kinderzomerspelen tot een succes te maken. Het resultaat mag er zijn: veel kinderen uit Diemen wisten de weg naar het sportcentrum te vinden en hebben zich uitstekend vermaakt.

Een aantal begeleiders was drie weken lang actief, anderen draaiden een week of twee weken mee. Algemeen coördinator Danny Post vertelde dat de sfeer onder de begeleiders ook dit jaar uitstekend was, de nieuwkomers werden goed begeleid en draaien al snel moeiteloos mee.

Er werden dit jaar ook weer twee uitstapjes gemaakt: naar KidZcity en de Linnaeushof. Elke dinsdagochtend en donderdagochtend werd er gezwommen. Het weer zat vooral in de laatste twee weken mee. Het mooie weer had tot gevolg dat de kinderen regelmatig buiten konden spelen en ook de lunch op het veld achter het sportcentrum konden gebruiken. Er waren ook dit jaar weer de nodige grote evenementen zoals het spookhuis en de megashow.

De playbackshow begint vrijdagmiddag om 13.00 uur. De kinderen die op het podium zullen stappen zijn al enige dagen druk in de weer met het perfectioneren van hun act. De playbackshow wordt gepresenteerd door Elwin Lindeman, die er elk jaar in slaagt om de aandacht van de kinderen vast te houden. Ouders, grootouders, vrienden en bekenden van de kinderen die de Kinderzomerspelen bezoeken zijn van harte uitgenodigd om als toeschouwer aanwezig te zijn bij de playbackshow.

Weesperstraat vanaf 4 augustus wegens werk afgesloten

DIEMEN - In het kader van de kwaliteitsverbetering van bedrijventerrein Verrijn Stuart start de gemeente vanaf 4 augustus met ingrijpende werkzaamheden aan de Weesperstraat, op het deel tussen de Venserweg en de Treubweg. Dat deel van de straat is dan ook vanaf maandag 4 augustus tot medio december 2014 afgesloten voor verkeer.

Het riool aan de Weesperstraat wordt vervangen, er wordt een nieuw fietspad aangelegd en de rijbaan van de Weesperstraat wordt voorzien van een nieuwe asfaltconstructie. Voorafgaand aan deze werkzaamheden worden de gas- en de waterleiding vervangen.
Daarnaast gaat de gemeente ook de bestrating van de Venserweg tussen de Visseringweg en Verrijn Stuartweg vervangen.

Dat deel van de weg is daarom van 11 augustus tot eind september afgesloten voor verkeer. De Venserweg wordt in 2 fases voorzien van een nieuwe bestrating.
Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden mee- of tegenvallen; dat kan mogelijk leiden tot een andere planning.

Verkeersmaatregelen
De werkzaamheden en de bijbehorende afsluiting hebben hun effect op het verkeer. Al het verkeer wordt vanaf maandag 4 augustus met borden omgeleid. Bedrijventerrein Verrijn Stuart blijft bereikbaar voor verkeer via de Treubweg en gedeeltelijk via de Venserweg.

Het bestemmingsverkeer kan dan via de Visseringweg en de Verrijn Stuartweg zijn weg vervolgen. Verder zorgt de gemeente ervoor dat de bedrijven aan de Weesperstraat en de Venserweg altijd bereikbaar blijven tijdens de uitvoering van de werkzaamheden.

Fietsers kunnen tijdens de werkzaamheden gebruikmaken van het speciaal daarvoor ingerichte tijdelijke fietspad langs het water.

OnderOns

Saskia Mandersloot
Begeleidster Kinderzomerspelen
Werkte 10 jaar in Diemen

Hoe lang ben je al weg bij Stichting Welzijn Diemen?
"Ik ben in de herfst van vorig jaar vertrokken. Ik heb tien jaar voor Stichting Welzijn Diemen gewerkt en heel veel leuke activiteiten georganiseerd en heb in die jaren heel veel mensen in Diemen leren kennen. Ik werk nu voor SCWO, een welzijnsinstelling in mijn woonplaats Wormer."

Waarom ben je nu bij de Kinderzomerspelen aanwezig?
"Ik had nog veel overuren bij mijn huidige werkgever die ik mocht compenseren. Het leek mij leuk om als begeleidster bij de Kinderzomerspelen te helpen. Vorig week was ik hier op maandag, donderdag en vrijdag aanwezig en deze week ben ik er tijdens dezelfde drie dagen. Ik vind het heel leuk om hier weer te zijn. Het is alsof ik nooit ben weggeweest. Met veel begeleiders van de Kinderzomerspelen heb ik jarenlang op een heel leuke manier samengewerkt. Ook veel kinderen kennen mij nog: ik word regelmatig bij mijn naam genoemd."

Wat vind je de leukste activiteiten?
"Heel veel. Maar het spookhuis, de megashow en de playbackshow zijn elk jaar enorm populair bij de kinderen."

Kom je nog vaak in Diemen?
"Nee, niet veel, maar wel af en toe. Ik ben dit jaar op de zaterdag bij het Loswalfestival geweest en ik ga zo nu en dan op bezoek bij vrienden of bekenden. Ik ben bijvoorbeeld bij Danny en Daniëlle Mica op kraambezoek geweest nadat hun zoon was geboren. Danny en Daniëlle ken ik al heel lang. Ik heb hen via de Kinderzomerspelen leren kennen."

Welke favoriete plek in Diemen mis je?
"Ik vind het moeilijk om een favoriete plek te noemen. Ik kom dan toch uit bij Sportcentrum Wethouder F.B. Duran, omdat ik hier altijd veel plezier heb gehad tijdens de Kinderzomerspelen."

Ga je nog op vakantie?
"Nee, we zijn al geweest. Ik ben met mijn man en zoon in Zuid-Frankrijk geweest. In een stacaravan."

Inschrijven kramenmarkt Diemer Festijn

DIEMEN - Tijdens de slotdag van het Diemer Festijn op zaterdag 6 september vindt in het centrum van Diemen een kramenmarkt plaats. De kramenmarkt is elk jaar een succes en trekt veel belangstellenden van binnen en buiten Diemen.

Diemense verenigingen, ideologische instellingen en organisaties die een band met Diemen hebben, kunnen maximaal twee kramen huren. Veel verenigingen en instellingen maken jaarlijks gebruik van deze mogelijkheid om zich aan de inwoners van Diemen te presenteren.

De huur van een kraam bedraagt dertig euro. Aanmelden kan uitsluitend met het daarvoor bedoelde inschrijfformulier. Dit formulier is te downloaden via de website van het Diemer Festijn (www.diemer-festijn.nl). Het inschrijfformulier moet voor 1 augustus per post zijn ontvangen. Het formulier is ook af te halen bij de balie van het gemeentehuis.

Kerk open voor herdenking vliegramp

DIEMEN - De Sint Petrus' Bandenkerk is donderdagavond 24 juli van 19.00 uur tot 20.30 uur geopend om mensen in de gelegenheid te stellen de vliegramp in Oekraïne te herdenken.

Om 20.00 uur zullen de kerkklokken geluid worden. Het adres van de Sint Petrus' Bandenkerk is Hartveldseweg 24.

'De historie van mijn eigen straat intrigeert me'

Ronald van Gelder, de 'burgemeester van de Schoolstraat'

Ronald van Gelder (58) is adviseur communicatie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij studeerde bewegingswetenschappen aan diezelfde universiteit en werkte daarna voor diverse tijdschriften, waaronder Psychologie Magazine. Maar in zijn eigen straatje in Diemen is Ronald vooral bekend als 'de burgemeester van de Schoolstraat'. Hij is de motor achter de jaarlijkse Schoolstraatfeesten. Ter ere van het 90-jarig bestaan van dit kleine zijstraatje van de Hartveldseweg was op 28 juni al een sfeervolle reünie en volgt op 6 september ook nog eens een bruisend Schoolstraatfeest. Er verscheen ook een tijdschrift van de Historische Kring Diemen vol verhalen over 'zijn' Schoolstraat.

De 'burgemeester van de Schoolstraat' voor zijn 'ambtswoning'. Het boerenhek met foto's was onderdeel van de tentoonstelling over het 90-jarig bestaan van de Schoolstraat. Foto: Trudy Kroese

De burgemeester van de Schoolstraat. Mooie titel. Tijdens het feest kreeg je zelfs even de ambtsketting van de 'echte' burgemeester Koopmanschap.
"Ja, dat was een bijzonder moment. Die naam heb ik omdat ik altijd heel erg geïnteresseerd ben in alles wat er in de straat gebeurt en in de geschiedenis van de straat. Bovendien neem ik ook vaak het voortouw bij dit soort feesten en houd dan ook de speeches. Veel kinderen in onze straat weten niet beter of ik ben de burgemeester."

Woon je hier al lang?
"Wij zijn hier In 1990 komen wonen vanuit Amsterdam toen wij ons eerste kind kregen, Mijn vrouw, Anne Elzinga, en ik hebben een dochter, Zosha en twee zonen Samuel en Chaim. Wij wilden hier dolgraag komen wonen. Vooral door de ruimte die je hebt in dit soort huizen. Toevallig woonde de schoolvriendin van mijn zus in dit huis en konden we het huren. Het huis stamt uit 1937 en eigenlijk hebben hier maar weinig mensen gewoond: de familie Plasschaert, toen Yvonne Donselaar met haar gezin en toen wij. Yvonne is trouwens een kleindochter van de bouwer Martinus Kamerling."

Uit wat voor gezin kom jij zelf?
"Ik ben in Amsterdam geboren in 1956 en heb één oudere zus. Ik ben Joods van origine. Mijn vader was kno-arts en wij woonden in de doktorenbuurt aan de Stadionweg. Mijn moeder was heel actief in allerlei stichtingen en verenigingen. Mijn vader had praktijk aan huis en hij gaf ook les aan logopedisten bij ons thuis. Dan stond ik als klein jongetje bij de deur te luisteren, geweldig vond ik dat."

'Een eigen tijdschrift, dat heeft zelfs de eeuwenoude Ouddiemerlaan niet'

Je hebt bewegingswetenschappen gestudeerd, niet overwogen om ook arts te worden?
"Ik ben een tijdje hoofdredacteur geweest van het blad Medisch Nieuws. Dat voelde wel alsof ik thuis was. Mijn hele familie was vergeven met artsen, realiseerde ik me pas later: mijn vader, zus, grootmoeder, veel neven en nichten, mijn dochter nu ook. Misschien had ik neuroloog moeten worden.

Na het gymnasium ging ik meteen studeren, al ben ik geen echt studiehoofd. Ik ben meer een denkende doener. Ik vond leren en lezen leuk, maar wilde ook actief zijn. Dus ging ik bewegingswetenschappen doen met het idee om misschien gymleraar te worden. Na mijn kandidaats heb ik geprobeerd op de ALO te komen, maar ik bleek te slecht in zwemmen en werd niet toegelaten. Toen heb ik mijn studie vervolgd en zelf een richting gecreëerd. Ik wilde een studie doen die een combinatie was van geneeskunde en sociale wetenschappen. Mijn dochter studeerde eerst klinische neuropsychologie, daarin had ik willen afstuderen, maar dat bestond toen nog niet. Een van mijn mooiste gevalsstudies, waar ik heel trots op ben, is een patiënt die ik 11 jaar lang gevolgd heb. Door zijn ziekte was te voorspellen dat hij aangezichtsverlamming zou krijgen en dat proces heb ik helemaal beschreven, ook de revalidatie."

Toch ben je geen wetenschapper geworden.
"Na mijn studie ben ik gaan werken voor verschillende tijdschriften en heb veel geschreven over neuropsychologie. Ik was plaatsvervangend hoofdredacteur van Psychologie Magazine (PM). Ik wilde niet door in het onderzoek. Ik kon schrijven en vond dat leuk. Bij PM heb ik 13 jaar gewerkt. Bij uitgever Bohn Stafleu van Loghum mocht ik zelf een tijdschrift opzetten: NeuroPraxis, over neurowetenschappen in de praktijk. Dat deed ik naast mijn werk bij PM, maar dat werd na een aantal jaar wel erg veel en toen ben ik gestopt."

'Een reünie is de manier om over de mysteries van een straat te horen'

Was dat de reden om terug te gaan naar de Vrije Universiteit?
"Nee, het blad Medisch Nieuws waar ik op dat moment werkte, ging failliet en ik wilde niet meer in de commercie werken. In 2006-2007 heb ik voor de gemeente onderzoek gedaan naar criminaliteit in Diemen. Daarna werd ik wetenschapsvoorlichter bij de VU. Ik heb altijd een hang gehouden om ook te blijven schrijven en redigeren. In 2010 kreeg ik de opdracht om voor de VU een lustrumboek te maken dat anders was dan normaal en tegelijkertijd ook het jaarverslag. Ik heb toen de 130 beste VU-mensen, studenten, topwetenschappers en medewerkers van verschillende diensten gevraagd: 'waar sta jij en waar staat de wetenschap over 20 jaar?' Het is een soort glossy geworden, Engelstalig, en wordt ook ingezet voor de PR voor de VU. Vanaf die tijd ben ik in mijn werk vooral heel erg bezig met de reputatie van de VU in moeilijke kwesties. Eerst extern, nu vooral intern."

De Schoolstraat ondergronds

De Schoolstraat is een van de zes straten in Diemen waar niet alleen de huizen maar ook de straat onderheid is, waardoor je er letterlijk onderdoor kan kruipen. Kinderen verstopten zich er wel en in de oorlog zocht men er zijn toevlucht als de nood aan de man kwam.

Tegenwoordig kan dat niet zomaar meer, alleen als de tuinen flink verzakt zijn. Ronald kroop er een jaar geleden onderdoor. "Het is niet zonder risico en ruikt verre van fris, maar ik was blij dat ik mee mocht tijdens een inspectie van de betonnen koppen van de palen."
Ronald maakte een filmpje, dat te zien is op de website www.schoolstraatdiemen.nl.

Je hebt een hang gehouden naar schrijven en redigeren, zeg je. Is dat ook gelukt buiten de VU?
"Mijn hobby is bladen maken. Tekst en beeld combineren op een speelse manier, met goede vormgevers en fotografen. Een project dat me heel na aan het hart ligt, is het boek 'Echte Pinto's'. Daarin heb ik me verdiept in het leven van mijn opa, de vader van mijn moeder. Hij is in 1942 gedeporteerd, zelf heb ik hem dus nooit gekend. Het boek is in briefvorm geschreven. Tot 1942 vertel ik zo zijn verhaal, na 1942 dat van ons. Ik zoek als ik schrijf altijd naar de diepte, maar ook zodat anderen er iets aan hebben en het interessant vinden om te lezen."

De Schoolstraat had al ieder jaar een eigen feest, en nu ook een eigen website en een eigen tijdschrift. Dat heeft niet iedere straat, waarom deze wel?
"Ha, een eigen website en tijdschrift, dat heeft zelfs de eeuwenoude Ouddiemerlaan niet! We zijn er erg trots op. Schoolstraatfeesten organiseren we sinds 2003. Daarvoor waren er geen straatfeesten, dat is echt iets van deze generatie. Er was wel een gehechtheid in de straat, maar er was ook een enorme verzuiling tussen katholieke en protestantse gezinnen.
Zeven jaar geleden begonnen we ons hier in de Schoolstraat af te vragen wat de mysteries van de straat waren. Dat wilde ik wel eens uitzoeken. Dé manier om informatie te krijgen van de bewoners van vroeger is een reünie organiseren. Zo is de eerste reünie in 2006 er gekomen. Vanaf dat moment heb ik vaak en veel met vroegere Schoolstraatbewoners gepraat.
Er is nogal veel historie, dat is het bijzondere van deze straat. Het was de eerste zijstraat van de Hartveldseweg en stamt uit 1902. Pas in 1907 kreeg de straat een naam: Bickerstraat. Later werd dat Schoolstraat toen de Sint-Petrusschool hier werd gebouwd, waar nu het voetbalveldje is. Wat bijzonder is: een normale straat wordt in een keer gebouwd, hier werd iedere 10 jaar een stukje bijgebouwd waardoor er een stukje weiland verdween. Verschillende mensen en verschillende bouwstijlen. Dat intrigeert me. Een van mijn persoonlijke, speciale drijfveren om dit jaar die reünie te willen vieren is, dat mijn vader ook uit 1924 stamt. Hij is een paar jaar geleden overleden en ik vond het heel mooi om zijn 90e jaar op deze manier te vieren."

Wat is voor jou het mooiste plekje in de Schoolstraat?
"Er zijn er twee denk ik, qua betekenis: ten eerste de Bethlehemkerk, nu De Ontmoeting. Wij lieten tijdens de reünie een film zien over de bouw in 1936/37. Dan zie je stoere mannen met grote balken lopen sjouwen over smalle plankjes op dat hoge dak, Daar heb ik zo'n bewondering voor. Een andere boeiende plek is de blinde muur rechts op de hoek van de Van Tienenweg. Daar staat een voetbalgoal op gekalkt van heel lang geleden. Vroeger gebruikten de kinderen in de straat dat goaltje. De Duitsers hingen daar in de oorlog grote pamfletten en de taak voor de jongetjes was om ze zo snel mogelijk stuk te schieten. Een prachtig symbool van verzet."

Je hebt het collega's gevraagd, maar waar sta jij zelf over 20 jaar, en de Schoolstraat?
"Wat een moeilijke vraag! Ik hoop dat de saamhorigheid en integratie zoals je die hier in de straat hebt en de Schoolstraatfeesten uitgewaaierd zijn over meer straten in Diemen. Onze bedoeling is om het als een olievlek te laten verspreiden. De werking is dat mensen elkaar leren kennen. Ik hoop ook dat mensen zich beter gaan realiseren waar ze wonen. Als je je meer gaat verdiepen in de geschiedenis van waar je woont, dan verdiept dat ook je eigen leven.
Over 20 jaar werk ik zelf niet meer. Over 10 jaar zou ik graag samen met mijn vrouw willen reizen, de wereld zien. De laatste jaren ben ik heel erg bezig met mijn familie en directe omgeving, met dichtbij dus. Dan wil ik wat verder gaan kijken: Zuid-Amerika, Azië, Indonesië."

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Wiver Logistiek zoekt flexibele verhuizers en chauffeurs die aan willen pakken, bel 020-8208766 of mail je CV naar diemen@wiver.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
tel.: 06-22504620
www.flitzenzo.nl

Wiver Logistiek zoekt flexibele verhuizers en chauffeurs die aan willen pakken. Bel 020-8208766 of mail je CV naar diemen@wiver.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Diemenaren lopen Vierdaagse

'Het was vooral vrijdag erg warm'

Bas Veerhuis voltooide de Vierdaagse van Nijmegen voor de zesde keer.

DIEMEN - Bas Veerhuis (67) uit Diemen voltooide vrijdag voor de zesde maal de Vierdaagse van Nijmegen. "Ik heb twee jaar geleden een keer overgeslagen omdat ik een nieuwe heup had gekregen. Mijn heup was versleten doordat ik altijd intensief aan sport heb gedaan."

Veerhuis kan terugkijken op een mooie loopbaan als voetballer. Hij speelde zes jaar in de jeugd van Ajax, onder meer met Johan Cruijff, en was daarna drie jaar contractspeler bij de toenmalige profclub Blauw Wit dat de thuiswedstrijden in het Olympisch Stadion speelde. Daarna speelde hij lange tijd voor ZFC. Hij beëindigde zijn voetballoopbaan bij de veteranen van Blauw Wit. Nadat hij met voetballen was gestopt, ging hij hardlopen en wandelen.

"Ik heb vier dagen achter elkaar 40 kilometer gewandeld. Dat doe ik elk jaar. Die afstand van 40 kilometer ging mij ook dit jaar makkelijk af. Het was vooral vrijdag erg warm, maar ik had daar niet zoveel last van. Ik heb alleen gelopen, dat doe ik altijd. Maar als deelnemer aan de Vierdaagse van Nijmegen loop je eigenlijk nooit alleen, er doen zoveel mensen mee."

Bloemen voor Inge (rechts).
Vrijdag was er na afloop tijd voor een biertje.

Net als in voorgaande jaren verbleef Bas Veerhuis in een hotel in Cuijk. "Ik ben elke ochtend om 03.30 uur opgestaan en daarna met een pendelbus naar de startplaats gereisd. Deelnemers konden om 05.00 en 06.00 uur starten. Ik kwam meestal rond 15.30 uur over de finish. Daarna was het altijd heel gezellig. Er werd muziek gedraaid, van onder anderen André Hazes. Ik drink zelf geen alcohol, maar heb erg genoten van het feest."

Bas Veerhuis, die vanaf 1988 in Diemen woont, is van plan om nog jaren door te gaan. "Dit was de 98e keer dat de Vierdaagse van Nijmegen werd gehouden. Ik ga ervan uit dat ik ook tijdens de 100e editie in 2016 meeloop. Ik hoop ook daarna nog mee te doen."

Inge Splinter (46) uit Diemen liep voor de negende keer mee. Net als in voorgaande jaren was een hotel in Beek-Ubbergen haar uitvalsbasis. Zij liep samen met de zwager van een collega.

"Ik heb vier dagen 40 kilometer gelopen. Het is goed gegaan, ondanks het feit dat het erg warm was." Als ervaren deelnemer was zij goed voorbereid op de hoge temperaturen. Zij droeg een petje, dronk tijdens het lopen veel water en laste af en toe een rustpauze in. "Nee, ik heb na afloop van de eerste drie dagen niet meegedaan aan het feest. Wij zijn meteen naar het hotel gegaan, hebben gegeten en zijn vroeg gaan slapen. Wij moesten elke dag heel vroeg op."

Inge Splinter viert volgend jaar een lustrum: zij doet dan voor de tiende keer mee aan de Vierdaagse van Nijmegen: "Wij hebben de kamers in het hotel al gereserveerd."

Campagne Van Beem loopt nog

DIEMEN - Tennisser Colin van Beem (22) uit Diemen is bezig met een crowdfundingcampagne die het hem mogelijk moet maken om in augustus aan drie internationale tennistoernooien in het buitenland deel te nemen.

Hij hoopt tijdens die toernooien punten te behalen voor de ATP-ranking. ATP staat voor Association of Professional Tennisplayers.

Van Beem is lid van ATVD in Diemen en traint vaak op het complex van die vereniging. "Ik wil door crowdfunding 6.000 euro inzamelen om samen met mijn trainer Martijn van Haasteren naar drie toernooien te reizen. Ik heb tot dusver 2.000 euro binnengehaald en hoop in de komende weken het resterende bedrag bijeen te krijgen."

Van Beem heeft op de website www.wijzijnsport.nl een eigen pagina waarop informatie over zijn crowdfundingcampagne staat. De tennisser maakt duidelijk dat hij iets terug wil doen voor mensen die zijn actie ondersteunen. Dit is afhankelijk van de bijdrage. "Dan kunnen mensen denken aan een privétennisles of -clinic of een tennisclinic voor een bedrijf of een aantal personen. Maar ik kan ook reclame-uitingen van een bedrijf op mijn tas of kleding dragen. Er zijn diverse mogelijkheden. Het staat op mijn website." De link naar de crowdfundingcampagne van Colin van Beem is: www.wijzijnsport.nl/campagnes/colin-van-beem/dreams-work-succes. De tennisser uit Diemen heeft begin deze week een afspraak gemaakt met Pluto Sport. "Dat bedrijf verkoopt via de website onder meer sportkleding en vrijetijdskleding. Per 10 euro die mensen aan mij doneren krijgen zij van Pluto Sport een waardecheque ter waarde van 15 euro om via de website te besteden." Van Beem had enige tijd last van een blessure aan een rib. "Het herstel verloopt goed. Tijdens de trainingen kan ik alweer voluit serveren."

ATVD is trots op kampioenen

DIEMEN - Spelers van ATVD hebben tijdens het toernooi van VVGA Amsterdam spannende finales gespeeld.

Een aantal spelers van ATVD wist de finale te winnen. Bij heren dubbel 8 waren Hein Verbeek en Johan Jagers de winnaars. Bij dames dubbel 6 werd de overwinning door Sylvia Sierhuis en Jolanda Bruinsma binnengehaald en het klapstuk van het toernooi, de finale heren enkel 3, werd net als vorig jaar gewonnen door ATVD'er Luuk Ekker.

DIEMEN - Tennisvereniging Diemen Zuid (TVDZ) heeft ook dit jaar een zomeraanbieding.

Twee maanden tennissen in juli en augustus voor maar 30 euro per persoon. Het zomerkaartje is te koop aan de bar van het clubhuis.

Ook is het nu voordelig om jaarlid van TVDZ te worden. Nu lid worden tot eind 2014 kost 75 euro voor een volwassene, voor de jeugd is de prijs 50 euro. TVDZ houdt op 24 augustus het jaarlijkse barbecuetoernooi. Dat toernooi staat bekend om de gezelligheid.

Vervolg van voorpagina

Jos Muller: "Wij hebben veel tijd en energie gestoken in het aantrekken van nieuwe bezoekers."

Muller is blij dat de leerlingen van de meeste basisscholen in Diemen meedoen aan het schoolzwemmen in het zwembad in Diemen-Zuid. Vanaf het komende schooljaar zijn er nieuwe activiteiten. "De Brede School in Diemen-Noord, De Octopus en De Kersenboom gaan met een continurooster werken. Dit betekent dat de kinderen vijf dagen per week op eenzelfde tijd vrij zijn. De scholen gaan zwemlessen als buitenschoolse activiteit aanbieden. Leerlingen kunnen dinsdagmiddag en vrijdagmiddag van 14.30 tot 15.30 uur deelnemen aan zwemlessen, uiteraard tegen betaling. Wij denken dat veel ouders dit prettig zullen vinden. De kinderen leren zwemmen tijdens uren dat de ouders aan het werk zijn."

Veel deelnemers voetbaltoernooi SWD

Jonge voetballers etaleren hun techniek

Een doelpoging tijdens het voetbaltoernooi. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Ongeveer 60 jongeren van 13 tot en met 18 jaar hebben woensdag meegedaan aan het voetbaltoernooi dat door Stichting Welzijn Diemen (SWD) werd georganiseerd. Het voetbaltoernooi was een initiatief van Rens Wit (28) en Mario Semmeleer. Zij zijn beiden sinds april jeugd- en jongerenwerker bij de SWD. Zij kregen hulp van een aantal actieve jongeren uit Diemen.

Rens en Mario organiseren activiteiten voor de jeugd (kinderen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs) en jongeren van 13 tot en met 18 jaar. Het voetbaltoernooi vond plaats op de twee velden van handbalvereniging SV Zeeburg. Rens Wit: "Wij wilden het voetbaltoernooi aanvankelijk op het voetbalveld naast de kerk (Sint Petrus' Banden) houden, maar hebben later voor de velden van SV Zeeburg gekozen. Daar konden twee wedstrijden tegelijk worden gespeeld."

Jongeren konden zich via de Facebookpagina van Stichting Welzijn Diemen aanmelden voor het voetbaltoernooi. De respons was groot. "Er deden tien teams mee die uit vijf of zes spelers bestonden. Er deden veel jongeren uit Diemen mee, onder wie jongens die lid zijn van SV Diemen. Sommigen hadden ook vrienden meegenomen die niet in Diemen wonen. Mario en ik zijn blij met de opkomst en met de sfeer die rond het toernooi hing."

Sfeer tijdens toernooi op velden van SV Zeeburg ontspannen

Toeschouwers konden genieten van mooie wedstrijden. De deelnemers toonden veel inzet en een aantal spelers bleek over veel technische vaardigheden te beschikken. Zo nu en dan werd de panna in de strijd geworpen. Een panna is de bal tussen de benen van de tegenstander spelen. Een geslaagde panna wordt gezien als een triomf, maar ook als een vernedering van de tegenstander. Het was zaak om op de been te blijven de stenen velden van SV Zeeburg. Zo nu en dan verloor een jonge voetballer zijn evenwicht en maakte hardhandig kennis met het stenen veld. Uiteraard werd er onmiddellijk opgestaan en verder gevoetbald. Straatvoetballers kunnen incasseren. Veel jongens droegen een shirt van Ajax, een enkeling het shirt van PSV. Een jonge voetballer droeg het geel-zwarte shirt van de Turkse topclub Fenerbahce. Jongens van teams die even niet hoefden te spelen, stonden langs de kant te kijken en moedigden de andere teams aan. De sfeer was gemoedelijk en gezellig. Rens Wit: "Ik was benieuwd hoe jongens die meedoen aan de ramadan zich zouden houden. Tijdens de wedstrijden was er niets van te merken: ook die jongens hadden veel energie."

Een van de jongens die Mario en Rens hielpen bij de organisatie was Samuel. Rens Wit: "Samuel wil graag dat Stichting Welzijn Diemen een air-hockeytafel plaatst in wijkcentrum 't Kruidvat in Diemen-Zuid. Daar is hij vaak te vinden. Wij hebben een afspraak met Samuel gemaakt dat die tafel er komt op voorwaarde dat hij ons zou helpen bij de organisatie van het voetbaltoernooi. Samuel heeft geholpen tijdens de voorbereiding van het toernooi en heeft ook een aantal wedstrijden gefloten."

De reacties van de deelnemers waren enthousiast.

"Veel jongens vroegen wanneer het volgende voetbaltoernooi plaatsvindt. Wij hopen dat er aan het einde van de zomer opnieuw een toernooi voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar wordt gehouden. Op korte termijn willen wij een sporttoernooi voor de jeugd van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs organiseren. Wij doen dit op een woensdagmiddag na afloop van de Kinderzomerspelen", aldus Rens Wit.

zaterdag 26 juli

Klamme Handjes Festival

In het Diemerbos wordt een festival gehouden, georganiseerd door Klamme Handjes. Er zullen drie verschillende stages zijn, waar house, techhouse, maar ook soul gedraaid wordt. Tijd: 12.00 tot 23.00 uur. Tickets te koop via de Facebookpagina van Klamme Handjes. Het evenement is voor 18+.

Oud papier

Vrijwilligers van de lokale omroep RTV Diemen gaan langs alle deuren in Diemen om oude kranten op te halen. De kranten moeten om 08.30 uur buiten staan, want dan gaan de teams op pad.

zaterdag 26 juli tot zondag 17 augustus

Sluiting Sportcentrum Wethouder F.B. Duran

Sportcentrum Wethouder F.B. Duran is in de periode van 26 juli t/m 17 augustus gesloten. Tijdens de sluiting van het sportcentrum worden er renovaties uitgevoerd. Het zembad krijgt een nieuw plafond.

zondag 27 juli

Festival

Het festival Vunzige Deuntjes vindt dit jaar plaats in het Diemerbos. Tussen 11.00 en 23.00 uur kunnen aanwezigen op drie verschillende stages genieten van verschillende dj's. Kaarten zijn te koop via de Facebookpagina van Vunzige Deuntjes.

maandag 28 juli tot vrijdag 1 augustus

Zomerschool

Inspiratiecentrum El'sina houdt dit jaar weer een Zomerschool voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar. Dat betekent een week lang allerlei activiteiten. De kinderen zullen veel spelen en ondertussen dingen leren. De Zomerschool is van maandag 28 juli tot en met vrijdag 1 augustus, van 09.00 tot 16.30 uur. Aanmelden kan tot 30 juni via 020-3377563 of info@elsina.nl.

woensdag 30 juli

Bingo

In zorgcentrum de Diem aan de Arent Krijtsstraat wordt een bingo gehouden. Het begint om 14.30 uur, de zaal is open om 14.00 uur. Deelnemen kost € 2,- p.p. incl. thee of koffie. Bewoners betalen € 1,-. Ook niet-bewoners zijn welkom.

vrijdag 1 augustus

Tablet Café

Ook in de zomerperiode wordt elke eerste vrijdag van de maand een Tablet Café gehouden in bibliotheek Diemen. Ervaringen en kennis over tablets en iPads worden gedeeld, om zo handige tips en trucs samen te stellen. De avond wordt begeleid door medewerkers van de bibliotheek. Tijd: 18.30 tot 20.00 uur. Iedereen kan binnenlopen en er is iets te drinken. Deelname is gratis.

zaterdag 2 augustus en zondag 3 augustus

Festival

Het nieuwe festival Wild und Frei houdt zijn eerste editie in het Diemerbos. Het belooft een uniek en divers festival te worden waarbij de beleving van de bezoekers centraal staat. Tijd: zaterdag van 11.00 tot 23.00 uur, zondag van 13.00 tot 23.00 uur. Het evenement is 18+. Kaartverkoop gaat via de Facebookpagina van Wild und Frei.

maandag 1 september

Indiase dansles voor kinderen

Vanaf september start het tweede Indiase dansseizoen in wijkcentrum Noorderlicht, mits er voldoende aanmeldingen zijn. De lessen zullen gehouden worden op vrijdag van 16.15 tot 17.15 uur. De lessen zijn voor kinderen van drie t/m twaalf jaar en worden gegeven door Indiasedansdocente Aartie Jagmohan. Ze haalt het beste in haar leerlingen naar boven en geeft ze behalve Indiase danstechniek ook vreugde en passie voor de Indiase cultuur mee. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie en aanmelden mailen naar Sandy@Grishaver.nl.

vrijdag 5 september

Tablet Café

Voor mensen met een tablet of iPad wordt in de bibliotheek Diemen een Tablet Café gehouden. Tijdens het café kunnen ervaringen uitgewisseld worden en tips gedeeld. Medewerkers van de bibliotheek begeleiden de avond en belangstellenden kunnen gratis binnenlopen. Van 18.30 tot 20.00 uur.

woensdag 10 september

Film in De Omval

De kinderfilm 'Loenatik, te gek!' gaat over de psychiatrische patiënten Bep Brul, De Majoor, Fats, Mevrouw De Haas en Dr. Doolittle van Loenatik. Zij zijn noodgedwongen teruggekeerd in de maatschappij nadat kliniek Zonnedael is opgeheven. Zuster Ten Hoeven mist haar geliefde patiënten en zonder hen heeft ze geen doel meer in haar leven. Wanneer de 'gekken' vernemen dat de zuster ontvoerd is, komen ze in actie en beginnen een uitbundige, gevaarlijke en prettig gestoorde zoektocht. Aanvang: 14.00 uur. Kosten: € 8,-.

donderdag 11 september

Film in De Omval

'A Thousand Times Good Night' vertelt het aangrijpende verhaal van oorlogsfotograaf Juliette Binoche die niet kan kiezen tussen het gevaarlijke werk in conflictgebieden en haar gezin dat thuis in doodsangst op haar wacht. Aanvang 20.00 uur, kosten € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.