DiemerNieuws

29 maart 2018

DiemerNieuws 29 maart 2018


Discussie over plan A. Krijtsstraat

DIEMEN De gemeenteraad stelt in april de stedenbouwkundige uitgangspunten voor nieuwbouw in de Arent Krijtsstraat 1 vast. Op basis van die uitgangspunten gaat projectontwikkelaar AM in gesprek met bewoners en ondernemers.

De gemeenteraad praat op donderdag 12 april tijdens een informatieve vergadering over de stedenbouwkundige uitgangspunten. Later die maand wordt er een besluit genomen en is projectontwikkelaar AM aan zet. Het is nu al duidelijk dat het om een gebouw gaat met 51 woningen en maximaal zeven of acht bouwlagen. Maar dat kunnen ook minder bouwlagen worden.

Het oorspronkelijke plan voor nieuwbouw in de Arent Krijtsstraat 1 zorgde voor veel protest. Het betrof hier een plan van 66 woningen met vier tot elf bouwlagen. Veel omwonenden en andere inwoners van Diemen gaven aan dat zij van mening zijn dat een gebouw van een dergelijke omvang niet op die plek past. Het college van B en W besloot in september vorig jaar om het oorspronkelijke plan terug te trekken. Er waren door vooral omwonenden veel zienswijzen tegen het plan ingediend en er was in de gemeenteraad geen steun voor een verklaring van geen bedenkingen. Wethouder Scholten beloofde de gemeenteraad toen met een nieuw plan te komen waar de bewoners al in een vroege fase hun mening over kunnen geven.

Meer toetsen op integriteit

DIEMEN Inwoners en ondernemers die een vergunning aanvragen of zakendoen met de gemeente Diemen worden in het vervolg meer getoetst op integriteit en criminele banden. Deze Bibob-toets wordt op voorstel van burgemeester Erik Boog uitgebreid.

De Wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) regelt dat het openbaar bestuur vergunningen, vastgoedtransacties, subsidies en aanbestedingen mag weigeren of intrekken als er sprake is van criminele banden. Het is al gebruikelijk om bijvoorbeeld horecaondernemers die een drank- en horecawetvergunning aanvragen te toetsen. In het vervolg worden ook aanvragers van bouwvergunningen voor grotere projecten en betrokkenen bij vastgoedtransacties en aanbestedingen gescreend. Ook is er nu een mogelijkheid om subsidieaanvragen en aanvragen voor vuurwerkverkoopvergunningen aan een Bibob-toets te onderwerpen.

Boog: "Iedereen die zaken wil doen met de gemeente moet van goed gedrag zijn. We willen er zeker van zijn dat er niet met crimineel geld wordt gebouwd, of dat een nieuwe onderneming met fout geld wordt gefinancierd. Wij willen het witwassen van crimineel geld voorkomen en oneerlijke concurrentie tegengaan. De uitbreiding van deze Bibob-toets maakt deel uit van de samenhangende aanpak om ondermijnende criminaliteit in Diemen beter te bestrijden." De nieuwe regels in Diemen zijn regionaal afgestemd.

Jongens dineren op dak school

DIEMEN De politie trof zaterdagavond op het dak van basisschool Het Atelier in Diemen-Zuid twee jongens aan.

De jongens genoten van een maaltijd van McDonald's. Nadat er geen schade was geconstateerd hebben de agenten de jongens met een waarschuwing weggestuurd.

Bezoekers genieten van swingende musical Edog

Edog Muzikaal Theater. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Edog Muzikaal Theater heeft vrijdagavond en zaterdagavond de musical 'All Shook Up' opgevoerd in Sporthal Diemen. Beide voorstellingen waren nagenoeg uitverkocht. De reacties van het publiek waren enthousiast. Edog had Sporthal Diemen voor 'All Shook Up' omgebouwd tot een echt theater.

High Tea

Foto: Trudy Kroese

Oudere bewoners van de Rode Kruislaan hebben zondag genoten van een high tea. Die vond plaats in de buurtkamer in de Toversteen.

5

Open dag TVDZ is succes

Optreden in clubgebouw. Foto: Jan Ronday

DIEMEN Tennisvereniging TVDZ heeft zondag een open dag gehouden.

De open dag was gezellig en geslaagd. Het was heerlijk weer om te tennissen en om op het terras te zitten. Het clubgebouw werd voor een groot deel ontruimd om de rockband Nine Shades of Grey alle gelegenheid te geven om op te treden.

Tijdens de open dag hebben zich zestien nieuwe leden aangemeld.

Betaald parkeren voor werknemers Bergwijk-park Zuid

DIEMEN In kantorengebied Bergwijkpark Zuid wordt met ingang van 3 april 2018 parkeerregulering ingevoerd. Werknemers van de daar gevestigde bedrijven moeten vanaf die datum betalen om te parkeren.

Dit is noodzakelijk door de uitbreiding van parkeerregulering in de buurgemeenten Amsterdam en Ouder-Amstel. De gemeente Ouder-Amstel heeft vanaf 19 maart de blauwe zone in Duivendrecht uitgebreid. In de gemeente Amsterdam wordt per eind maart parkeerregulering middels een blauwe zone ingevoerd in de woonwijk Venserpolder, die grenst aan het kantorengebied Bergwijkpark Zuid. Venserpolder is een gebied waar nu nog vrij geparkeerd kan worden.

Om te voorkomen dat parkeerders vanuit Duivendrecht en Venserpolder uitwijken naar Bergwijkpark, waardoor er voor werknemers geen parkeerruimte meer is, is in overleg met de bedrijven gekeken naar een vorm van parkeerregulering. Uit het overleg is naar voren gekomen dat betaald parkeren voor werknemers van de bedrijven in Bergwijkpark Zuid de beste oplossing is.

De schaarste aan parkeerplaatsen neemt naar verwachting de komende jaren alleen maar toe. De gemeente Diemen en bedrijven zijn daarom bezig met een proces van bewustwording rondom mobiliteit. Bergwijkpark beschikt immers over uitstekende openbaarvervoerverbindingen, gelet op de ligging naast station Diemen-Zuid waar zowel trein- als metrovervoer beschikbaar zijn. Naast het stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer kan ook gedacht worden aan het faciliteren van het gebruik van elektrische fietsen met oplaadpunten e.d. Het thema mobiliteit wordt in de Werkgroep Bergwijkpark opgepakt. Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van bedrijven, gemeente en politie.

Een grijs konijn bij de gevonden voorwerpen

In de Diemer Courant van donderdag 13 maart 1975 lezen we het volgende: "Een bewoner van de M.L. Kinglaan zag op een bepaald moment een paar jongens op verdachte wijze rondscharrelen bij geparkeerde auto's. De politie werd gewaarschuwd en twee jongens van 15 en 16 jaar werd meegenomen naar het politiebureau. De jongens werden danig aan de tand gevoeld." Uit een auto hadden ze een cassetterecorder meegenomen. Ook bleek dat de jeugdige boefjes een valse naam hadden opgegeven. Verder waren ze met een gestolen auto uit Amsterdam naar Diemen komen rijden. De boefjes van toen zijn nu tegen de 60. Hoe zou het ze zijn gegaan in het leven? Verder werd uit de studentenflat geluidsapparatuur ontvreemd. Gestolen apparatuur uit de studentenflat werd teruggevonden, maar "was reeds door zoveel handen gegaan, dat onmogelijk meer vastgesteld kon worden, wat men daar nog mee aan moest". En dan het bericht over de in Diemen gevonden voorwerpen: "2 autosleutels VW; hondenriem; zwarte knipportemonnee; groen gebreide sjaal; kinderfietsje; zwart/rode valhelm; fietssleuteltje; bankbiljet; sleutel aan plastic hanger; kindervoetbalschoen zwart met gele strepen. Tevens is komen aanlopen een grijs konijn. Alle inlichtingen op het bureau van de Rijkspolitie."

Weerbericht

Licht wisselvallig, temperatuur iets aan de lage kant

Na een regenachtige woensdag worden de neerslagkansen vanaf donderdag kleiner. Een volgend lagedrukgebied koerst ten zuiden van ons land langs. Boven onze omgeving bouwt zich een gebied van hoge luchtdruk op. De neerslagkans is daardoor niet bijzonder groot. De temperatuur schommelt enkele graden onder het langjarig gemiddelde van 11 à 12 graden.

Het paasweekeinde

Vrijdag is het wisselend bewolkt met nu en dan zon en kans op een bui. Het wordt 12 graden bij een matige zuidoostenwind. Ook zaterdag schijnt de zon af en toe met mogelijk nog een bui. Het paasweekeinde verloopt meest droog met zon en wolkenvelden. Later op tweede paasdag volgt meer bewolking. In de avond is er kans op regen. In de nacht vriest het licht (-2 graden). Overdag wordt het 8 à 10 graden. Er waait een meest matige wind, eerst noord, later zuidoost.

Trend na het paasweekeinde

Onder invloed van een volgend lagedruksysteem ten westen van Ierland wordt de stroming zuidwestelijk. Daarmee dringt zachte oceaanlucht tot onze omgeving door. Er zijn eerst maxima tot 13 à 14 graden haalbaar. Het is wisselvallig met soms regen en nu en dan zon.

Weetje

Het weer met Pasen verschilt. Dat komt overeen met het grillige karakter van het lenteweer. De kans is het grootst dat de temperatuur met Pasen tussen 10 en 15 graden ligt. Pasen 2013 was ijzig koud met 's nachts tot –5 graden. In 2008 kregen we een witte Pasen. In 2016 trok op tweede paasdag een storm over het land. Pasen 2011 was met 26 graden recordwarm.

TIW-Survivors houdt open dag voor de jeugd

DIEMEN Honk- en softbalvereniging TIW-Survivors houdt op zaterdag 31 maart een open dag voor de jeugd. De open dag wordt gehouden op het terrein van de vereniging op Sportpark De Diemen en duurt van 10.00 tot 12.00 uur.

Clinics

Jongeren vanaf vier jaar kunnen zaterdag tijdens de open dag deelnemen aan diverse clinics.
Zij kunnen bijvoorbeeld met een honkbalknuppel slaan of een honk stelen. Na afloop van de clinics kunnen de deelnemers genieten van een hotdog.

Gratis

Deelname aan de open dag is gratis. Mensen die meer informatie willen kunnen contact opnemen met TIW-Suvivors door een e-mail te sturen naar info@tiw-survivors.nl.

GroenLinks gaat met alle partijen praten over coalitie

VVD en Ouderenpartij Diemen vinden het tijd voor verandering

De politieke partijen die in de gemeenteraad zijn gekozen kwamen vrijdagavond bij elkaar om te praten over de toekoemst.

Informateur Ruud Grondel spreekt deze week delegaties van de andere partijen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN GroenLinks, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, had alle politieke partijen in de gemeenteraad uitgenodigd om over de verkiezingsuitslag te praten en vooruit te blikken op de vorming van een coalitie. De vergadering werd geleid door demissionair wethouder Ruud Grondel van GroenLinks. Hij is door zijn partij benoemd als informateur.

GroenLinks-fractievoorzitter Nicole van Engelen toonde zich "dankbaar en overrompeld" door de verkiezingsuitslag. GroenLinks ging van twee naar vijf zetels en is voor het eerst de grootste partij van Diemen. Zij is van mening dat de campagne die door GroenLinks is gevoerd haar uitwerking heeft gehad. "Wij hebben met zo'n duizend inwoners van Diemen gesproken en onze plannen uitgedragen."

Waardering

GroenLinks is 'dankbaar en overrompeld' door verkiezingsuitslag

Van Engelen benadrukte dat de inwoners van Diemen die hebben gestemd hun waardering voor het beleid van de coalitie hebben uitgesproken. GroenLinks vormde de laatste jaren een coalitie met de PvdA en D66. "D66 en de PvdA hebben in Diemen beter gescoord dan landelijk het geval was. D66 is van drie naar vier zetels gegaan en de PvdA heeft weliswaar verloren, maar minder dan volgens de landelijke trend."

De coalitie startte vier jaar geleden met een ruime meerderheid. De PvdA had vier zetels, D66 en de SP elk drie en GroenLinks twee. Die meerderheid verdween na een conflict binnen de SP. Raadsleden Anne-Miek Wijnbergen en Leo Smits verlieten de SP en gingen verder als DiemenLinksaf. SP-wethouder Maïta van der Mark trad af. De coalitie had geen meerderheid meer, maar kon rekenen op de steun van DiemenLinksaf.

Vorig jaar stapte PvdA-raadslid Jaap van Loenen over naar het CDA. De coalitie kon ondanks een minderheid in de gemeenteraad door tot de verkiezingen.

Na de verkiezingen van 21 maart hebben de drie partijen die de afgelopen jaren de coalitie vormden een ruime meerderheid in de gemeenteraad: 12 tegen 9. De coalitie kan dus doorgaan. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. De VVD is wat betreft het aantal stemmen de derde partij. De liberalen, die acht jaar in de oppositie hebben gezeten, vinden dat het tijd is voor een coalitie met een andere samenstelling. De Ouderenpartij Diemen deelt de mening van de VVD.

Een delegatie van GroenLinks gaat deze week een-op-eengesprekken voeren met delegaties van alle andere partijen in de gemeenteraad. De gesprekken staan onder leiding van informateur Ruud Grondel. Namens GroenLinks zullen fractievoorzitter Nicole van Engelen en wethouderskandidaat Jorrit Nuijens bij die gesprekken aanwezig zijn. Grondel hoopt de partijen volgende week te informeren inzake de in eerste instantie te onderzoeken coalitie.

Betaald parkeren Bergwijkpark Zuid

DIEMEN In kantorengebied Bergwijkpark Zuid wordt met ingang van dinsdag 3 april 2018 betaald parkeren voor werknemers van de daar gevestigde bedrijven ingevoerd.

Dit is noodzakelijk door de uitbreiding van parkeerregulering in Amsterdam en Ouder-Amstel. De gemeente Ouder-Amstel heeft vanaf 19 maart de blauwe zone in Duivendrecht uitgebreid. In de gemeente Amsterdam wordt per eind maart een blauwe zone ingevoerd in de woonwijk Venserpolder, die grenst aan het kantorengebied Bergwijkpark Zuid.

Om te voorkomen dat parkeerders vanuit Duivendrecht en Venserpolder uitwijken naar Bergwijkpark, waardoor er voor werknemers geen parkeerruimte meer is, is in overleg met de bedrijven gekeken naar een vorm van parkeerregulering. Daaruit is naar voren gekomen dat betaald parkeren voor werknemers van de bedrijven in Bergwijkpark Zuid de beste oplossing is. De schaarste aan parkeerplaatsen neemt naar verwachting de komende jaren alleen maar toe. De gemeente Diemen en bedrijven zijn daarom bezig met een proces van bewustwording rond mobiliteit. Bergwijkpark beschikt met station Diemen-Zuid, waar zowel trein- als metrovervoer beschikbaar is, over uitstekende openbaarvervoerverbindingen.Daarnaast kan ook gedacht worden aan het faciliteren van het gebruik van elektrische fietsen met oplaadpunten e.d. Het thema mobiliteit wordt in de Werkgroep Bergwijkpark, met daarin vertegenwoordigers van bedrijven, gemeente en politie, opgepakt.

Automobilist verdacht van heling

DIEMEN De politie heeft vorige week dinsdagmiddag een automobilist aangehouden.

Agenten zagen de man rijden op de Gooiseweg. De agenten wisten dat de man niet over een rijbewijs beschikt, maar desondanks toch vaak een voertuig bestuurt. De man kreeg een bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs en het voertuig waarin hij reed werd in beslag genomen. Daarin werd een set kentekenplaten gevonden die recent is gestolen in Diemen. De man is daarop aangehouden op verdenking van heling.

Ouderen genieten van high tea in Buurtkamer Rode Kruislaan

Geslaagde high tea in Buurtkamer. Foto: Trudy Kroese

Diemen Ouderen vanaf 70 jaar die aan de Rode Kruislaan wonen werden zondagmiddag in de Buurtkamer in de Toversteen getrakteerd op een high tea.

De high tea werd aangeboden door bewoonster en communitybuilder Anja Stakenburg. Zij won in januari de Wensboomactie van de gemeente Diemen en winkeliersvereniging Diemerplein.

Haar wens om oudere inwoners van de Rode Kruislaan een high tea aan te bieden werd door de jury met de meeste stemmen uitgekozen tot beste idee. Anja Stakenburg ontving de prijs uit handen van burgemeester Erik Boog op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

Communitybuilders

Door de gevarieerde en smakelijke high tea, verzorgd door Basserie Drusius in winkelcentrum Diemerplein en met hulp van andere communitybuilders en de jeugd van de Rode Kruislaan, werd het een geslaagde middag. Wethouder Jeroen Klaasse was namens de gemeente te gast.

De 25 aanwezige bewoners waardeerden het initiatief enorm.

Bas Dorman

Eigenaar Hanebalk BV en Spuitkorf Verhuur BV, woont bijna zijn hele leven in Diemen

Vertelt eens iets over jouw bedrijven?
"Met Hanebalk BV testen wij hanebalken; dat zijn hijsbalken die bij verhuizingen worden gebruikt. Met Spuitkorf Verhuur BV verhuren wij hoogwerkers, dekschuiten, pontons en steigers, die we ook bouwen. Het gaat goed met beide bedrijven. We hebben het gelukkig erg druk."

Wat zijn jouw hobby's?
"Leuke dingen doen met het gezin. Mijn vrouw Rebecca en ik hebben twee zoons: Mees van 13 en Jeri van 11. In de zomer vermaken wij ons vaak met ons bootje. We zijn meestal op de Diem te vinden. Verder gaan wij regelmatig uit eten en naar het voetbal van de jongens. Zij spelen bij CTO'70 in Duivendrecht."

Wat is jouw favoriete vakantieland?
"Thailand vind ik een erg mooi land. Wij gaan komende zomer voor het eerst naar Israël. Ik ben benieuwd naar dat land."

Waar gaan jullie uit?
"Wij gaan regelmatig uit eten bij horecazaken in Diemen: Roediez, Hachi, Brasserie Drusius en Het Wapen van Diemen. Ik kom zo nu en dan ook in de cafés Cheers en 't Pandje."

Wat is jouw favoriete plek?
"De Diem. Het is een prachtig stuk natuurgebied. In de zomer zijn wij daar vaak met ons bootje te vinden. Het is een gebied dat wij echt moeten koesteren. Wij maken het water elk jaar met een groep mensen schoon."

Hoe vind je Diemen voor kinderen?
"Goed. Wij wonen in Biesbosch en daar zijn veel faciliteiten voor kinderen, zoals speelplaatsen. Ik vind het een veilige wijk en wij zijn erg blij dat onze kinderen op die plek kunnen opgroeien."

Aanmelden voor vrijheids-maaltijd

DIEMEN De gemeente Diemen organiseert op zaterdag 5 mei namens burgemeester Erik Boog opnieuw een vrijheidsmaaltijd. De vrijheidsmaaltijd wordt gehouden op het Diemerplein en duurt van 18.00 tot 20.00 uur.

Bewoners

Een groep bewoners zet zich ook dit jaar weer in om dit evenement gezamenlijk tot een succes te maken. Deelname aan de vrijheidsmaaltijd kost € 4,- voor volwassenen en € 2,- voor kinderen tot en met 12 jaar.

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de vrijheidsmaaltijd via de website van de gemeente Diemen: www.diemen.nl.

Kermis op Venserkade

DIEMEN Op de Venserkade in Diemen-Zuid vindt van donderdag 5 tot en met zondag 8 april de jaarlijkse kermis plaats.

De kermis is op donderdag 5 april en vrijdag 6 april van 15.00 tot 22.00 uur geopend, op zaterdag 7 en zondag 8 april van 14.00 tot 22.00 uur.

De kermisattracties worden opgebouwd in de dagen voor de aanvang van de kermis.

Op zondag 8 april worden de attracties weer afgebroken. Dit begint om 22.00 uur en duurt tot maximaal maandag 9 april 00.30 uur.

Paaseieren zoeken op kinder-boerderij

DIEMEN Kinderen tot acht jaar kunnen op zondag 1 april, eerste paasdag, tussen 12.00 en 14.00 uur paaseieren zoeken op de kinderboerderij.

Traditie

Dit gezellige jaarlijkse evenement is inmiddels een traditie geworden. Ook ouders en opa's en oma's zijn van harte welkom.

De paashaas heeft op veel plekken op de kinderboerderij paaseieren verstopt en alle kinderen zijn uitgenodigd om die te gaan zoeken.

De Reizende Kok sluit zaterdag

Herman Moerbeek en Janine Snijders. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Delicatessenzaak De Reizende Kok in de Arent Krijtsstraat 34 sluit op zaterdagmiddag 31 maart om 16.00 uur definitief de deuren. Eigenaar Herman Moerbeek heeft een andere baan gevonden.

Moerbeek opende de zaak op 1 maart 2017. Hij krijgt in de winkel vaak hulp van zijn vriendin Janine Snijders. Hij heeft het besluit genomen vanwege de hoge kosten. Een deel van het pand kan overigens nog tot 1 maart 2019 worden gehuurd. Meer informatie: info@dereizendekok.nl.

Echtpaar Mulders-van Gool viert 60-jarig huwelijk

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het echtpaar Mulders-van Gool was donderdag zestig jaar getrouwd. Het echtpaar kreeg bezoek van burgemeester Erik Boog. Hij feliciteerde hen namens het gemeentebestuur en overhandigde hen een bloemstuk en chocolade. Het echtpaar woont zelfstandig in Diemen-Zuid.

10 / 16

Concert 'Prima Donna' van duo Esther Pierweijer en Stefan Blaak, maandag 2 april in De Hoop.

Donderdag 29 maart

Viering Witte Donderdag

19.00 uur | St Petrus' Banden Kerk

Met het Stanzakoor. Voorganger: pastor A. Tönis.

Kerkdienst Witte Donderdag

19.30 uur | De Ontmoeting

Met H. Avondmaal. Voorganger: ds. T.C. Wielsma uit Uithoorn.

Film: 'Doof Kind'

20.00 uur | Theater de Omval

Een ontroerend portret van de aanstekelijke dove Tobias die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf niet zielig vindt.

Vrijdag 30 maart

De Matthäus Passion

10.30 & 19.30 uur |
Theater de Omval

De aangrijpende uitvoering in De Nieuwe Kerk gedirigeerd door Reinbert de Leeuw, opnieuw geregisseerd door Cherry Duyns.

Kruisweg op Goede Vrijdag

15.00 uur | St Petrus' Banden Kerk

Het gebed wordt voorgegaan door mw. J. Kronenberg en dhr. H. Hogenaar.

Goede Vrijdag

19.00 uur | St Petrus' Banden Kerk

Woord- en communieviering met cantor mw. M. Zutt. Voorganger: pastor H. Hartog.

Kerkdienst Goede Vrijdag

19.30 uur | De Ontmoeting

Voorganger: ds. T.C. Wielsma uit Uithoorn.

Zaterdag 31 maart

Paaswake

21.00 uur | St Petrus' Banden Kerk

Eucharistieviering met het Hagunnankoor met begeleiding door een combo. Voorganger: pater F. Mulders.

Zondag 1 april

Kerkdienst Pasen

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger: ds. T.C. Wielsma uit Uithoorn.

Hoogfeest van Pasen

10.30 uur | St Petrus' Banden Kerk

Eucharistieviering met het Stanzakoor. Voorganger: pastor A. Tönis.

Paaseieren zoeken

12.00 uur | Kinderboerderij


Voor kinderen tot 8 jaar. Ook ouders, opa's en oma's zijn van harte welkom.

Paasbingo

13.30 uur | Het Noorderlicht

Met leuke (paas)prijzen. 13.30-17.00 uur. Kosten: € 7,50 per boekje. Informatie: 06-19776374.

Maandag 2 april

Concert: 'Prima Donna'

15.30 uur | Schuilkerk De Hoop

Mezzosopraan Esther Pierweijer en pianist Stefan Blaak hebben zich laten inspireren door de

Prima Donna. Van Maria Callas tot Liz Taylor en van Sissi tot Madonna. Opera-aria's en liederen van o.a. Bizet, Händel en Mahler.

Dinsdag 3 april

Naaiklusjesservice

10.00 uur | Wijkcentrum het Noorderlicht

Voor eenvoudige naaiklusjes zoals het aanzetten van een knoop of het naaien van een zoom.

Film: 'Doof Kind'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

Een ontroerend portret van de aanstekelijke dove Tobias.

Donderdag 5 april

Taalcafé

13.00 uur | 't Kruidvat

Wekelijkse ontmoetingsplek voor anderstaligen die graag met Nederlanders willen praten.

Diemer Hulp

16.00 uur | 't Kruidvat

Spreekuur (gratis) voor mensen die problemen hebben met hun werkgever, verhuurder of overheidsinstanties. Informatie: 06-31063039.

Film: 'The Shape of Water'

20.00 uur | Theater de Omval

De nieuwe romantische en sprookjesachtige film van meesterlijke verhalenverteller Guillermo del Toro ('Pan's Labyrinth').

Vrijdag 6 april

'De zeven wereldwonderen'

10.00 uur | De Schakel

Rob van Eck verzorgt een schitterende presentatie over de zeven wereldwonderen. € 5,- inclusief koffie met lekkers. Informatie: 06-24528317.

Definitieve zetelverdeling nieuwe gemeenteraad

Nicole van Engelen (GroenLinks) kreeg meeste voorkeurstemmen

Het centraal stembureau van de gemeente heeft vrijdagochtend de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt.

GroenLinks viert feest na overwinning. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen wijkt wat betreft de zetelverdeling niet af van de voorlopige uitslag die woensdagavond in het gemeentehuis door burgemeester Erik Boog bekend werd gemaakt.

GroenLinks is met vijf zetels de grootste partij in de gemeenteraad. D66 heeft vier zetels, de VVD en de PvdA hebben beide drie zetels. Leefbaar Diemen en de Ouderenpartij Diemen behaalden elk twee zetels. Het CDA en nieuwkomer Ons Diemen hebben elk één zetel. De Partij van de Ouderen haalde geen zetel.

Het opkomstpercentage was 50,52. Er zijn 11.011 stemmen uitgebracht. De kiesdeler is 524,3. Het aantal blanco stemmen was 96. In 56 gevallen werd een ongeldige stem uitgebracht.

Jeannete Pietersen en Rick Poelwijk (D66) toch in de gemeenteraad

Voorkeurstemmen

Twee leden van D66 die volgens de voorlopige uitslag geen zetel in de gemeenteraad leken te hebben bemachtigd zijn op basis van voorkeurstemmen in de gemeenteraad gekozen: Jeannette Pietersen (vijfde op de kandidatenlijst) en Rick Poelwijk (zesde op de kandidatenlijst). Dit heeft tot gevolg dat Herman Berkhout en Francus Simonetti (respectievelijk nummer drie en vier op de kandidatenlijst van D66) niet in de gemeenteraad zijn gekozen.

Rosali Herder neemt de plaats in van Sylvia Raveling

De gemeente heeft vrijdagochtend de samenstelling van de nieuwe gemeenteraad bekendgemaakt.

Raadsleden

GroenLinks (vijf zetels): Nicole van Engelen, Hilda van 't Riet, Yeliz Yildiz-Kaya, Rian van Rossum en Jochem Douw.

D66 (vier zetels): Jeroen Klaasse, Kai de Haan, Jeannette Pietersen en Rick Poelwijk.

PvdA (drie zetels): Lex Scholten, Sofie Kuilman en Nico Portegijs.

VVD (drie zetels): Brigitte Wielage, Bert Timmer en Johan Jägers.

Leefbaar Diemen (twee zetels): Jan Sikking en Leo Smits.

Ouderenpartij Diemen (twee zetels): Peter Prins en Sylvia Raveling.

CDA (één zetel): Janneke de Graaff.

Ons Diemen (één zetel): Wim Advokaat.

Sylvia Raveling, die de afgelopen vier jaar namens de Ouderenpartij Diemen lid was van de gemeenteraad, heeft echter aangegeven dat zij afziet van haar zetel in de gemeenteraad. Zij heeft zeer recent een nieuwe baan geaccepteerd en kan haar drukke werkzaamheden niet langer met het raadswerk combineren. Raveling werd met voorkeurstemmen in de gemeenteraad gekozen.

Haar zetel in de gemeenteraad wordt ingenomen door Rosali Herder. Zij stond op de derde plaats van de kandidatenlijst van de Ouderenpartij Diemen.

Veranderen

De samenstelling van de gemeenteraad gaat overigens nog veranderen. Als gekozen leden van de gemeenteraad wethouder worden, wordt hun plaats in de gemeenteraad ingenomen door de eerstvolgende op de kandidatenlijst van de betreffende partij.

Lijsttrekkers

De lijsttrekkers van de partijen kregen zoals verwacht de meeste stemmen van de mensen die op hun partij stemden. Nicole van Engelen (GroenLinks): 1467, Brigitte Wielage (VVD): 1250, Jeroen Klaasse (D66): 1045, Lex Scholten (PvdA): 607, Peter Prins (Ouderenpartij Diemen): 602, Jan Sikking (Leefbaar Diemen): 483, Janneke de Graaff (CDA): 480, Wim Advokaat (Ons Diemen) 313 en Mart van Troost (Partij van de Ouderen): 246.

13 / 16

Nieuwe gemeenteraad

DIEMEN De inwoners van Diemen hebben op 21 maart een nieuwe gemeenteraad gekozen. De nieuwe gemeenteraad wordt vanavond geïnstalleerd tijdens een buitengewone raadsvergadering. De aanvang is om 20.00 uur. Op deze pagina de samenstelling van de gemeenteraad.

SV Diemen speelt gelijk

Ploeg staat nu op tiende plaats

SV Diemen en Sporting Martinus delen punten. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN SV Diemen heeft in de thuiswedstrijd tegen het sterke Sporting Martinus met 2-2 gelijkgespeeld. Bij rust was de stand 1-1.

De ploeg van trainer Gerrie Breugem kwam op voorsprong door een treffer van Jesse Ringelberg. Nog voor de pauze wist Sporting Martinus langszij te komen: 1-1.

Na de hervatting namen de bezoekers uit Amstelveen de leiding: 1-2. De jonge invaller Wouter Holthuizen kopte kort voor tijd de gelijkmaker achter de doelman van Sporting Martinus en stelde een punt voor SV Diemen veilig.

Schorsingen

Breugem kon zondag geen beroep doen op Maxim Stefels en Bright Owusu, die vorige week in de wedstrijd tegen United Davo een rode kaart kregen en geschorst waren. De schorsing van Stefels zit erop, Owusu is nog twee duels geschorst.

10e plaats

SV Diemen staat met 23 punten uit 19 duels op de tiende plaats van de ranglijst van de derde klasse C. De ploeg die als nummer 14 eindigt degradeert naar de vierde klasse. Spaarnwoude staat momenteel op de veertiende plaats. Die ploeg heeft na 18 duels 12 punten. De ploegen die op de plaatsen 12 en 13 eindigen spelen nacompetitie en moeten in die serie door extra duels degradatie proberen te voorkomen. United Davo (18 uit 19) en VVH Velserbroek (13 uit 19) staan nu op de plaatsen 12 en 13.

SV Diemen speelt op maandag 2 april, tweede paasdag, een uitwedstrijd tegen Alliance '22, dat met 25 punten uit 19 duels op de negende plaats staat. De wedstrijd in Haarlem begint om 14.15 uur.

SV Zeeburg lijdt dure nederlaag

DIEMEN Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de uitwedstrijd tegen US met 21-20 verloren. De handbalsters lijken hierdoor kansloos voor de titel in de hoofdklasse van de zaalcompetitie.

Na de nederlaag in Sporthal De Pijp in Amsterdam heeft SV Zeeburg 33 punten uit 21 duels. Geel Zwart, dat voor eigen publiek DSS met maar liefst 35-16 versloeg, is nu koploper. De ploeg uit 't Zand heeft 35 punten uit 21 duels. SV Zeeburg had tot afgelopen weekeinde een veel beter doelsaldo dan Geel Zwart. Het verschil is nu nog maar één treffer in het voordeel van SV Zeeburg (104 tegen 103).

Beslissing

De beslissing wie kampioen wordt in de hoofdklasse van de zaalcompetitie valt op de laatste speeldag. SV Zeeburg speelt op zondag 8 april thuis tegen Maedilon dat op de negende plaats staat. De wedstrijd begint om 12.30 uur.

Geel Zwart sluit de competitie af met een lastige uitwedstrijd. De ploeg uit 't Zand moet op bezoek bij Westfriesland SEW, dat op de derde plaats staat.

ATVD houdt open dag

DIEMEN Tennisvereniging ATVD houdt op zaterdag 31 maart een open dag. De open dag duurt van 14.00 tot 17.00 uur. Het tennispark van ATVD ligt aan de Willem de Zwijgerlaan 4.

Iedereen is welkom tijdens de open dag van ATVD. Er zijn zaterdag diverse activiteiten: proef tennislessen, een spelletjesolympiade voor de jeugd en oefenen met een ballenkanon.

Mensen die zich tijdens de open dag aanmelden betalen geen inschrijfgeld.

De club start dit jaar met een laddercompetitie waardoor nieuwe leden snel andere tennissers kunnen leren kennen. Het hele jaar door zijn er bij ATVD veel activiteiten, zoals tennisles, een voorjaars- en najaarscompetitie, spelletjesmiddagen voor de jeugd op dinsdag en woensdag, tossavonden, clubkampioenschappen en elke dag vrij spelen vanaf 09.00 uur.

De club heeft een schitterend tennispark met negen verlichte gravelbanen, een mini­court en een zonnig terras.

Steijn Laschewski 2e tijdens kwalificatie NK

Steijn toont zijn vaardigheden.

DIEMEN Turner Steijn Laschewski uit Diemen is tweede geworden tijden de kwalificatie voor het Nederlands kampioenschap.

De 9-jarige Steijn Laschewski woont in Diemen-Zuid en traint op het allerhoogste niveau in zijn leeftijdscategorie.

Oranje Jong Talenten

Hij maakt deel uit van Oranje Jong Talenten en turnt inmiddels 18 uur per week

Steijn deed zondag mee aan een kwalificatiewedstrijd voor het Nederlands kampioenschap in Winterswijk. De wedstrijd ging goed. Op een element op voltige en ringen na turnde hij alle zogenaamde 'plus-elementen'.

Hoog puntentotaal

Op ringen maakte hij een klein foutje, maar op sprong en rek haalde hij maar liefst 20,00 en 20,30 punten (het maximaal aantal punten is 21,00). Met een puntentotaal van 111,95 werd hij tweede. De volgende wedstrijd vindt plaats op 7 april in Volendam. Daarna volgen de halve finale en de finale.