DiemerNieuws

7 juli 2016

DiemerNieuws 7 juli 2016


Appartementen, horeca en sloepenhaventje op punt Sniep

Een artist impression: horeca met terras op de punt en een loopbrug naar de Muiderstraatweg. Foto: ABC Planontwikkeling

DIEMEN - Het plan voor de ontwikkeling en bebouwing van de punt Sniep is klaar: naast ca. 165 appartementen komen er een horecagelegenheid met terras op de punt en een sloepenhaventje in het midden.

De gemeente Diemen heeft voor de grondverkoop en ontwikkeling van de punt Sniep – het driehoekige stuk land gelegen tussen de Muiderstraatweg en de Weespertrekvaart ten westen van de spoorweg – een Europese aanbestedingsprocedure gevolgd. Aan vijf partijen is gevraagd een visie op de locatie te geven. ABC Planontwikkeling BV/Westplan Investors NV kwam als beste naar voren en het college van burgemeester en wethouders gunt de ontwikkeling en bebouwing van de punt Sniep dan ook aan deze ontwikkelaar. ABC Planontwikkeling heeft een plan gemaakt met samenhangende woonblokken in een moderne architectuurstijl. Daarin komen ca. 165 appartementen, zowel koop als huur (vrije sector). De woonblokken variëren in hoogte van vier tot negen lagen. Met functies als een 'huiskamer' voor de bewoners en een conciërge worden de gemeenschapszin en het onderlinge contact gestimuleerd. Parkeren kunnen de toekomstige bewoners in een compacte parkeergarage. Verder komt er op de punt een horecagelegenheid met terras, een sloepenhaventje in het midden en een groen binnenhof richting het spoor. Op de uiterste punt wordt een fraaie loopbrug aangelegd naar de Muiderstraatweg.

Wethouder Lex Scholten van Ruimtelijke Ontwikkeling is blij met het plan van ABC Planontwikkeling. "Zij hebben een mooi woningbouwplan ontwikkeld met oog voor de bijzondere mogelijkheden van deze locatie en waarbij ook voor de omgeving een aangename plek wordt gecreëerd. De roep om horeca en aanlegmogelijkheden voor bootjes zijn in het plan verwerkt. Met de ontwikkeling van de punt Sniep zetten we Diemen wederom op de kaart als gemeente met uitstekende verbindingen en recreatieve mogelijkheden waar je fijn kunt wonen".

Binnenkort tekenen de gemeente en ABC Planontwikkeling de koopovereenkomst. Daarna wordt het schetsontwerp verder uitgewerkt en de aanvraag voor een omgevingsvergunning voorbereid. De bouw start naar verwachting begin 2018, oplevering eind 2019.

Gemeenteraad stelt protocollen integriteit en agressiviteit vast

DIEMEN - Wat te doen als een raadslid, wethouder of de burgemeester in Diemen te maken krijgt met agressie of geweld? Dat is nu vastgelegd in een protocol, net als hoe te handelen als een van deze politieke ambtsdragers iets doet dat niet door de beugel kan.

Bedreigingen of agressie tegenover mensen met een publieke functie zijn de laatste tijd vaak in het nieuws in Nederland. Het aantal raadsleden dat zich weleens bedreigd voelt is in een half jaar tijd verdubbeld, blijkt uit onderzoek van het Periklesinstituut in februari 2016. Maar is er ook in Diemen aanleiding om protocollen op te stellen? Uit de woorden van de raadsleden bij de bespreking van de protocollen blijkt dat niet. "Goed dat de protocollen er komen, maar hopelijk hebben we ze nooit nodig", was de algemeen gehoorde opmerking.

"Dat klopt", beaamt burgemeester Erik Boog. "Er is dan ook niet direct een aanleiding om de protocollen op te stellen, maar in elke gemeente spelen wel dingen of hebben zaken gespeeld. Er is terecht veel landelijke aandacht voor integriteit en agressie en in veel gemeenten zijn dit soort afspraken gemaakt. Mocht er in de toekomst wel iets zijn dan kunnen we dat beter voor zijn en weten wat te doen als het speelt."

Gevraagd naar voorbeelden legt Boog uit: "Bij agressie is het eigen gevoel van degene die het betreft de norm. Dat ligt voor de een wat anders dan voor de ander en kan per geval verschillen. In andere gemeenten heeft het vluchtelingendebat vaak een rol gespeeld de laatste tijd, dat speelt in Diemen op het moment niet. Maar over het algemeen worden de tegenstellingen in de maatschappij groter en de drempel om te bedreigen wordt steeds lager, zeker via social media. Omgangsvormen verruwen en dat geldt dus ook richting politieke ambtsdragers."

Een inhoudelijke code voor politieke ambtsdragers was al vastgelegd in Diemen en ook wettelijk is natuurlijk vastgelegd wat wel en niet kan. Met de protocollen is nu ook vast afgesproken hoe te handelen bij een vermoeden van integriteitsschending.

Lees verder op pagina 3

Blauwe Zone uitgebreid

DIEMEN - De blauwe zone voor parkeren wordt na de zomer verder uitgebreid in delen van Diemen-Zuid en Diemen-Centrum.

In maart dit jaar is het jaarlijkse parkeeronderzoek uitgevoerd. Op basis van de in dat onderzoek gemeten parkeerdruk en klachten van bewoners heeft het college van B en W besloten de blauwe zone verder uit te breiden. In Diemen-Zuid wordt de blauwe zone in september uitgebreid met de straat Waterkant en een deel van Polderland.

In Diemen-Centrum is geconstateerd dat parkeerterrein 1 van de Rode Kruislaan, het parkeerterrein dat het dichtst bij het station ligt, vaak vol staat. Dat terrein wordt dan ook in september een blauwe zone. Omdat de verwachting is dat dan al snel ook de andere parkeerterreinen aan de Rode Kruislaan vol komen te staan kan ook hier een blauwe zone worden ingevoerd, maar de gemeente wacht daarmee tot een meerderheid van de flatbewoners bij een parkeerterrein daarmee instemt. De Huurdersvereniging Diemen is op dit moment bezig met het verzamelen van handtekeningen voor het uitbreiden van de blauwe zone in de overige parkeerterreinen. De Rode Kruislaan zelf wordt ook deel van de blauwe zone als alle parkeerterreinen in de blauwe zone zijn opgenomen.

Ook in Bergwijkpark-Noord gaat een 2-uurs blauwe zone gelden zodra de eerste woningen daar worden opgeleverd.

Weerbericht

Licht wisselvallig, in het weekeinde tijdelijk warmer
We profiteren deze week van een uitloper van het Azorenhogedrukgebied. Dat geeft enkele vrijwel droge dagen. Vrijdag passeert een zwak warmtefront met wat regen. In het weekend stijgt de luchtdruk boven Centraal Europa. De stroming neigt dan meer zuidelijk te worden. Tijdelijk stroomt er een vleugje warmte onze richting uit. Later is er kans op lokaal onweer.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag neemt de bewolking geleidelijk toe. Er kan wat lichte regen of motregen vallen. Het wordt zo'n 20 graden. Er waait een matige westenwind. In het weekeinde krimpt de wind naar een richting tussen zuidwest en zuid. Zaterdag schijnt de zon af en toe. De kans op een droge dag is vrij groot. Zondag schijnt eerst de zon geregeld. In de loop van de dag volgt er meer bewolking met kans op onweer. Het wordt zaterdag 23 à 24 graden en zondag zo'n 25 graden.

Trend na het weekeinde
Na passage van het koufront houden we onverminderd een westcirculatie met wederom vrij koel en wisselvallig weer. Vanaf dinsdag neemt de kans op enkele buien toe bij een maximum van 18 à 19 graden. Later in de week wordt de buienkans kleiner en stijgt de temperatuur iets.

Weetje
Juni bracht vijf zomerse dagen (> 25 graden). Dat is gelijk aan normaal. Het was gemiddeld een vrij warme maand. Dat kwam vooral door de gemiddeld hoge minimumtemperatuur in de nacht. Dat was het gevolg van het vaak bewolkte weer. Juni was somber met 155 zonuren tegen 195 normaal. Juni was ook nat met 120 mm regen in onze regio tegen 60 mm normaal.

Sint-Petrusschool wint finale in 1940

Foto: HKD

Het was in de tijd dat het katholieke jongens ten strengste verboden was te voetballen met andersgezinden. Althans, in clubverband, want op straat trokken de jongens zich uiteraard niets aan van de woorden van de pastoor. Maar op school had de pastoor het weer voor het zeggen. Dus speelden de katholieke jongens van Diemen tegen de katholieke jongens van Amsterdam in een Rooms-Katholiek Schoolvoetbaltoernooi.

Vijf dagen voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog stond de Sint-Petrusschool in de finale tegen een school uit de Bilderdijkstraat. Na de 2-2 eindstand moest er verlengd worden. De journalist van het katholieke dagblad De Tijd sprak van "de linksbuiten van de Sint-Petrusschool die met een ferm schot het winnende doelpunt maakte". Na afloop sprak de heer C.P. Schoordijk, voorzitter van de katholieke schoolvoetbalcommissie, de hoop uit dat er het jaar daarop een Vredes-toernooi zou komen. De heer H. te Riele, bestuurslid van de Rooms Katholieke Amsterdamse Voetbalbond reikte daarop de prijzen uit waarbij hij de verwachting uitsprak "dat iedere jongen die reeds in een katholieke sportvereniging speelde, zou trachten ook zijn medespelers in de katholieke sportvereniging te brengen". Het Vredes-toernooi bleek wishful thinking.

Zomertennis bij TVDZ

DIEMEN - Tijdens de zomer kan er bij Tennisvereniging Diemen Zuid (TVDZ) voordelig getennist worden.

Met een zomertenniskaartje à 30 euro kan twee maanden lang van 's morgens vroeg tot 's avonds laat gespeeld worden. Ideaal om eens kennis te maken met de tennissport en TVDZ. En ook interessant voor sporters zoals voetballers, korfballers, handballers die nu een zomerstop hebben. Zij kunnen zo in de maanden juli en augustus hun conditie op peil houden. Wie geen racket heeft kan er een lenen bij de vereniging.

Explosie in centrale

DIEMEN - Maandag rond 17.00 uur was er een kleine explosie in de elektriciteitscentrale van Nuon in Diemen.

De ontploffing vond plaats in een transformatorruimte. De toegesnelde brandweer had de brand die op de explosie volgde snel onder controle.
De warmtevoorziening is heel kort onderbroken geweest door het incident.

Nuon Diemen heeft twee centrales: de Nuon Diemen 33 en de Nuon Diemen 34. De Nuon 33 werd uitgeschakeld, maar dat had geen gevolgen voor de warmte- en stroomvoorziening vanuit de centrale.

Veel belangstelling voor open toernooi ATVD

DIEMEN - Tennisvereniging ATVD heeft vorige week het Robeu Sport Diemen Open gehouden.

Aan het toernooi deden leden van ATVD en van verenigingen uit de regio mee. Zondag werden de finales gespeeld.
Het was schitterend weer en op het terras volgden veel belangstellenden de wedstrijden.

'Beachhandbal is heel erg leuk om te doen'

Handbalster Amber speelt in nationale selectie beachhandbal

Amber traint veel, niet alleen voor beachhandbal maar ook voor haar handbalteam bij SV Zeeburg. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Amber van der Meij (15 jaar) uit Diemen speelt al vanaf haar vijfde 'gewoon' handbal bij SV Zeeburg. Maar sinds begin dit jaar komt Amber ook uit voor het Amsterdam Beach Handball Team DB1 én voor het nationale Beach Handball Team voor meisjes onder de 16. Afgelopen weekend werd ze met haar Amsterdamse ploeg nog Nederlands Kampioen, komend weekend komt ze voor Nederland uit op het Europees Kampioenschap in Nazare, Portugal.

Handbal op een speelveld van zand, drie spelers in het veld en een doelverdediger. Er wordt twee keer tien minuten gespeeld voor twee sets en als de stand gelijk is, wordt de wedstrijd beslist met shoot-outs. Voor een gewoon doelpunt scoor je 1 punt, maar voor een spectaculair doelpunt wel 2. Dat zijn heel in het kort de spelregels van beachhandbal.

Beachhandbal is heel anders dan gewoon handbal. "Bij beachhandbal wisselen aanval en verdediging elkaar af en wissel je daarvoor als team elkaar ook steeds af. Je staat ook maar met vier mensen tegelijk in het veld. En voor speciale doelpunten, door de specialist of bijvoorbeeld met een pirouette, krijg je twee punten", legt Amber uit.

Met haar Amsterdamse team werd Amber Nederlands Kampioen

Selectie
Amber hoorde over beachhandbal van haar trainer bij de C1 van SV Zeeburg, het team waarvoor zij afgelopen seizoen uitkwam. "Het leek me wel leuk om dat eens te proberen." In januari waren er selectiedagen voor het Amsterdam Beach Handball Team en Amber werd geselecteerd. Al snel volgde een selectie voor het Nederlandse team en na een paar zware trainingsronden haalde Amber ook daar de selectie.

Amber speelt al ruim tien jaar handbal bij SV Zeeburg en heeft er veel voor over. Naast drie trainingen per week en natuurlijk een competitiewedstrijd in het weekend voor haar team in Diemen, traint ze ook iedere zaterdag op de handbalschool in Alkmaar en op zondag voor het beachhandbal. "Ik vind het gewoon echt heel erg leuk om te doen." Voor het beachhandbal is geen competitie, maar de onderlinge duels worden gespeeld tijdens toernooien door het hele land. "We zijn al in plaatsen geweest als Batmen, Emmer-Compascuum en Twello." Ambers ouders zorgen iedere keer voor het vervoer. "Gelukkig is het ook een heel leuke sport om naar te kijken", zegt haar moeder Petra lachend.

Afgelopen weekend werd Ambers team eerste tijdens het NK in Biddinghuizen. De beste acht teams in de B-jeugd uit de toernooien die gehouden zijn deden mee. Een week eerder speelde Amber met het Nederlands team een toernooi in Polen, als voorbereiding op het EK in Portugal. "We hebben het best goed gedaan, we speelden mee bij de senioren en werden achtste." Hoe het in Portugal zal gaan is moeilijk te voorspellen. De sport is in Nederland nog zo jong dat ze niet goed weten wat de andere teams kunnen. "Maar in Polen hebben we wel makkelijk gewonnen van het Poolse team van onze leeftijd", vertelt Amber.

Misschien dat beachhandbal over acht jaar wordt toegelaten als sport op de Olympische Spelen. Is Amber er dan bij? "Poeh, dat weet ik niet hoor, dat is nog zo lang. Ik zal mijn best blijven doen. Het lijkt me wel gaaf om in de selectie te komen."

Nieuwe leden jongerenraad geïnstalleerd

Thalia, Kimbelly, Irene, Yishi, Alysa, Erica en Lisanne vlak voor de installatie.

DIEMEN - Met de installatie van drie nieuwe leden tijdens de gemeenteraadsvergadering vorige week is de Diemense jongerenraad weer op sterkte.

Irene Smis, Yishi Hu en Kimbelly Groenland werden met een handdruk van de burgemeester en de griffier en applaus van de gemeenteraad aangesteld. De jongerenraad, die minimaal 7 en maximaal 17 leden moet tellen, telt nu 9 leden. De leden variëren in leeftijd van bijna 16 jaar tot 24 jaar. Van Kai de Haan, fractievoorzitter van D66, kreeg de jongerenraad een compliment dat de raad op korte termijn weer nieuwe enthousiaste leden heeft weten te trekken.

Protocollen

Kogelhulzen afgedekt met kapjes voor het onderzoek van de politie. Foto: Politie Diemen Ouder-Amstel

Vervolg van de voorpagina.

Burgemeester Boog: "Bij een strafbaar feit zal aangifte worden gedaan bij de officier van justitie. Maar er zijn ook zaken die niet zozeer strafbaar zijn, maar waar we ons wel van afvragen of het goed of netjes is. Als uit onderzoek blijkt dat iemand niet integer heeft gehandeld, dan is het aan de gemeenteraad om te bepalen of er nog wel vertrouwen is in een wethouder of burgemeester of aan een fractie als het een raadslid betreft."

Bij integriteitsschending kan gedacht worden aan belangenverstrengeling. "Een stemming beïnvloeden terwijl een raadslid daar ook belang bij heeft omdat hij of zij bestuurder is van een vereniging bijvoorbeeld, of connecties tussen een ambtsdrager en een projectontwikkelaar, waarbij de eerste een tegenprestatie in het vooruitzicht gesteld krijgt. Maar dit zijn theoretische voorbeelden, geen voorbeelden uit de praktijk in Diemen", benadrukt Boog.

Schoten bij Beukenhorst

DIEMEN - Bij Beukenhorst in Diemen-Zuid is vrijdagavond rond 22.00 uur geschoten. Een auto is daarbij geraakt.

Een woordvoerder van de politie bevestigt dat er meerdere schoten zijn gelost. Op straat werden kogelhulzen gevonden.

Door omstanders zijn acht of negen schoten gehoord. Ook hebben zij gezien dat er door een man op een scooter is geschoten op een grijze auto, een Audi A2. Die auto had kogelgaten in de ramen. Na de schoten zou naast de scooter ook een auto zijn weggereden.

De politie startte direct een onderzoek in de buurt naar de schutter en Forensische Opsporing deed onderzoek op de plek van de schietpartij. Of er ook iemand geraakt is, is onduidelijk. Er is namelijk geen slachtoffer aangetroffen.

De politie onderzoekt nog of er gericht op de auto is geschoten en of de tweede auto die wegreed met het incident te maken heeft.

Koe aan de wandel

DIEMEN - Zondag besloot een koe aan de wandel te gaan over de Weteringweg.

Omstanders zetten een deel van de weg af tot de politie er was. Agenten hebben samen met enkele omstanders de koe weer terug naar het weiland gedreven.

Zomers concert van Diemer Harmonie op Campus

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Maandagavond gaf de Diemer Harmonie op Campus Diemen Zuid een openluchtconcert. Het was de tweede keer dat de harmonie op deze bijzondere locatie een concert gaf, de eerste keer was in 2014. De harmonie speelde, onder leiding van haar vaste dirigent Vincent van den Bijlaard, een licht en swingend programma. Het publiek genoot van het concert op meegebrachte tuinstoeltjes of de omringende terrassen en bankjes. Ook burgemeester Erik Boog, beschermheer van de Diemer Harmonie genoot van het concert en de verrassend goede akoestiek.

Youri Fritz

Medewerker bediening bij
restaurant Judo,
21 jaar
Diemenaar sinds zijn geboorte

Judo is nu drie jaar in Diemen. Hoe lang werk je er zelf al?
"Ruim 2,5 jaar."

Welk gerecht moeten we echt eens proeven van de kaart?
"Lamsspiesjes, miniloempia's en de saté ajam vind ik zelf het lekkerst."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik volg de opleiding Communication and Multimedia Design aan de HvA. Verder houd ik erg van voetbal, zowel om te kijken als om zelf te spelen."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Steve Jobs de biografie', door Walter Isaacson."

Favoriete tv-serie?
"'Prison Break'. Ik vind deze serie zo goed dat ik alle andere series bijna niet durf te kijken, bang dat ze tegenvallen."

Favoriete stek in Diemen?
"Theater De Omval. Ik kom hier regelmatig voor cabaret. Ik heb bijvoorbeeld Ronald Goedemondt, Lebbis (Hans Sibbel) en Eric van Sauers gezien."

Hoe ziet je ideale vakantie eruit?
"Zon, zee, strand en Griekenland."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Ik had nog wel een keer met Johan Cruijff over voetbal willen praten."

Wat weten mensen niet van je?
"Voor ik bij Judo ging werken had ik nog nooit sushi gegeten. Ik heb het leren eten op mijn werk en was er waarschijnlijk anders nooit aan begonnen."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Ik heb een tijdje geleden mijn rijbewijs gehaald en zou graag een eigen auto willen kopen die aan al mijn wensen voldoet. Verder een appartementje en een seizoenkaart in Barcelona."

Daarom Diemen!
"Ik heb hier van jongs af aan veilig buiten kunnen spelen. Nu ik wat ouder word is het ook heel fijn dat Amsterdam makkelijk en snel te bereiken is."

Diemen mist nog…
"…een echte grote bioscoop. Ik vind het heerlijk om naar de film te gaan."

Senioren krijgen hulp bij opladen ov-chipkaart

Vrijwilliger Diemenvoorelkaar helpt ouderen

Marianne Berkelaar helpt een mevrouw. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Senioren kregen maandag in het gemeentehuis hulp bij het laden van het abonnement om gratis te reizen met het openbaar vervoer op hun ov-chipkaart.

Diemense AOW-gerechtigden met een laag inkomen kunnen sinds afgelopen vrijdag gratis met de tram, bus en metro van het GVB in Amsterdam en Diemen. Al ongeveer 150 senioren hebben van dat aanbod gebruikgemaakt. Omdat sommige ouderen het laden van het abonnement op hun persoonlijke ov-chipkaart lastig vonden, konden zij maandag terecht bij het oplaadpunt in het gemeentehuis, waar Marianne Berkelaar van Diemenvoorelkaar klaar stond om hen daarbij te helpen. Daar bleek behoefte aan: er stond meteen al een kleine rij bij het oplaadpunt. Het gratis ov-abonnement aanvragen kan nog steeds bij de gemeente. Wie maandag niet in de gelegenheid was om naar het gemeentehuis te komen maar wel wat hulp kan gebruiken bij het opladen van het abonnement, kan langsgaan bij Diemenvoorelkaar in De Brede HOED, maandag tot en met donderdag tussen 09.30 en 12.30 uur.

Autodiefstal verijdeld

DIEMEN - Een man die in de nacht van 30 juni op 1 juli een auto wilde stelen op bedrijventerrein Verrijn Stuart werd betrapt en besloot toch maar zonder auto de benen te nemen.

Tussen 00.45 en 01.00 was de eigenaar van de auto nog laat bezig geweest met het repareren van een auto. Terwijl hij de auto en spullen binnen aan het zetten was, liet hij een andere auto, met de sleutel in het contact, aan de straat staan. Toen hij binnen was, hoorde hij een auto starten en rende naar buiten. De man die de auto gestart had, vond het kennelijk verstandiger om de auto uit te stappen en rende weg over de loopbrug richting Eekholt.

De verdachte, een negroïde man met een mager postuur, droeg zwarte schoenen met een witte zool, een donkere spijkerbroek en een bruinachtig shirt met horizontale strepen. De politie hoopt dat er getuigen zijn. Zij kunnen zich melden via telefoonnummer 0900-8844.

De Diemer bereikt hoogste punt

Foto: Van Wijnen BV

DIEMEN - De bouwers van het appartementencomplex De Diemer aan de Ouddiemerlaan hebben het hoogste punt bereikt.

Om dat te markeren liet wethouder Lex Scholten maandag samen met verhuurder Vesteda en aannemer Van Wijnen Midden BV de vlaggen in de top wapperen. Daarna genoten de betrokken partijen en de bouwplaatsmedewerkers van een lunch op de bouwplaats.
In het negen verdiepingen tellende gebouw De Diemer komen 98 appartementen. De oplevering is naar verwachting eind dit jaar.

Autobranden

DIEMEN - Twee keer heeft een auto in brand gestaan op de snelwegen rond Diemen vorige week.

Op 30 juni rond 17.00 uur stond een auto in brand op de A9. De brand was ontstaan door kortsluiting in het zekeringenkastje. De brandweer heeft het kleine brandje snel kunnen blussen, waardoor de schade beperkt is gebleven. Er waren geen gewonden.

Op 2 juli was een andere autobezitter op de A10 minder fortuinlijk. Rond 13.30 uur zette de bestuurder zijn auto op de vluchtstrook vanwege heftige rook. Eenmaal gestopt kwamen er ineens ook vlammen onder de motorkap vandaan. De brandweer bluste de brand, maar het voertuig was niet meer te redden. Ook hier waren geen gewonden. De oorzaak van de brand is onbekend.

Straatroof

DIEMEN - Van een 18-jarige man uit Amsterdam is dinsdag 28 juni geprobeerd zijn fiets te stelen op het Zilvermeeuwpad.

Omstreeks 02.40 uur reed hij in de richting van Amsterdam-Zuidoost toen een man hem plotseling een duw gaf waardoor hij viel. De dader pakte zijn fiets en ging ervandoor. Het slachtoffer ging hem achterna en gaf een trap tegen de fiets, waardoor de dader viel en hij de fiets kon terugpakken. Het slachtoffer is daarna snel doorgefietst en heeft pas veel later de politie gebeld. Er is geen signalement bekend van de dader.

8 / 16

Wie worden in Diemen de Sporters van het Jaar?

Nienke de Wild.

DIEMEN - Welke Diemense sportman, sportvrouw en sporttalent mogen zich de Diemense sporter van het Jaar noemen? Dat wordt zaterdag tijdens het festival Kunst in Sport bekendgemaakt.

Inwoners van Diemen konden kandidaten voordragen voor de eervolle prijzen en aan die oproep werd goed gehoor gegeven. Op de lijst met genomineerden prijken tien namen van Diemense sporters die allemaal in 2015 of 2016 een aansprekende prestatie hebben geleverd. Aan de jury, bestaande uit buurtsportcoach van Stichting Welzijn Diemen Dionne Tool, sportjournalist Mart Roumen en journalist Oscar Borghardt de taak om uit die lijst een sportman, sportvrouw en talent van het jaar te kiezen. Geen gemakkelijke opgave, want de genomineerde sporters verschillen nogal. "Hoe vergelijk je bijvoorbeeld de prestaties van een ijszwemmer met een basketballer?", vertelt organisator Michiel Hatenboer. "Maar het is de jury toch gelukt. Omdat er op de lijst naast sporters die als senioren al echt iets bereikt hebben, ook nog heel jeugdige sporters staan met aansprekende prestaties, is er naast de titel Sportman en Sportvrouw ook een prijs voor het Diemense Talent van het Jaar, op verzoek van de jury. Voor een van de drie is er bovendien nog de algemene titel Sporter van het Jaar.

De benoeming van de Diemense Sporters van het Jaar is een idee van wethouder Jeroen Klaasse van Sport. "Sport vervult een belangrijke plaats in onze samenleving. Het is gezond om te bewegen en sport is goed voor de sociale contacten. Topsport is naast entertainment voor de toeschouwers ook heel inspirerend. Met deze prijs willen we Diemense sporters in het zonnetje zetten die zich door hun prestaties hebben onderscheiden en zo mensen hebben vermaakt en geïnspireerd."

Mattho Mandersloot.
Fergil Hesterman. Foto: Aram Goudsmit
André Witkam.
Steijn Laschewski.

De sporters zijn door inwoners van Diemen voorgedragen

Welke Diemense sporters zijn genomineerd?
Bij de vrouwen: schaatster Annette Gerritsen, terug na een blessure werd zij zevende bij het NK sprint. Nienke de Wild is handbalster en werd voor de tweede keer landskampioen met haar club Dalfsen. Jinga Gosschalk is basketbalster. Zij helpt andere mensen met trainen, ook met voedingsadvies. Margreet Heemskerk (bijna 70) geeft al jaren zeer kundig en geïnspireerd elke week op maandagavond de leiding aan de trimclub op het terrein van S.V. Diemen.

Bij de mannen: Zac Freudenburg, atleet, derde op het NK trailrunning, driemaal winnaar van de Diemercross, winnaar van de Cauberg trailrun. Schaatser André Witkam is Nederlands kampioen marathon 40+ op de Jaap Edenbaan en begon pas op late leeftijd met schaatsen. De jonge bridger Tobias Westerveld (bijna 14) is Nederlands kampioen bij de pupillenparen en -viertallen. Langeafstandzwemmer Fergil Hesterman is Nederlands kampioen ijszwemmen op de Icemile (1610 meter) en zwom een tweede tijd op de wereldranglijst. De jongste genomineerde is turner Steijn Laschewski (8 jaar), hij is Nederlands kampioen in de talentendivisie turnen en turnt 14 keer per week. Mattho Mandersloot doet aan taekwondo en maakt deel uit van het Nederlandse taekwondoteam voor de kwalificatie voor het WK in oktober.

Mart Roumen presenteert de prijsuitreiking van de Sporters van het Jaar aanstaande zaterdag om 20.15 uur tijdens het festival Kunst in Sport op het buitenpodium bij Theater De Omval.

Wandelgroep Wandelplezier loopt iedere maandag 5 of 6 kilometer. Foto: Trudy Kroese

donderdag 7 juli

Financieel café MaDi

OBA Diemen 14.00 uur

Voor hulp bij het aanvragen van DigiD, inschrijven bij Woningnet en reageren op een woning. Uitprinten van officiële documenten, bijvoorbeeld een bankafschrift en het invullen van digitale formulieren. 14.00-16.00 uur.

Zangpresentatie

Muziekschool Saskia Paërl
18.00 uur

Zang met muzikale begeleiding van leerlingen van zangpedagoge Saskia Paërl (Parel) wordt aan u gepresenteerd. Entree € 5,- per persoon. Informatie: 020-6931889.

vrijdag 8 juli

Aqua Disco

Sportcentrum Wethouder F.B. Duran 19.30 uur

Aquadisco in het Duranbad, voor kinderen tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

zondag 10 juli

Oecumenische viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Oecumenische viering met het Hagunnan en PeeBee kinderkoor. Voorgangers: pastor H. Hartog en ds. J. v.d. Meulen.

Spelletjesmiddag

't Kruidvat 13.30 uur

Huis van de buurt 't Kruidvat en Bridgeclub Sans Atout organiseren een spelletjesmiddag. Iedereen vanaf 12 jaar is welkom. Toegang gratis. Een kans om kennis te maken met kaartspelletjes als boerenbridge, bonken, hartenjagen of Spite & Malice. Of om te klaverjassen of te bridgen. Er zijn ook bordspellen en een tafeltennistafel, een tafelvoetbalspel en een sjoelbak. Informatie bij Jessica van der Wiel (bridge@boekservices.nl) of 't Kruidvat (huisvandebuurtkruidvat@gmail.com).

maandag 11 juli

Wandelplezier! Doorstappers

Diemen 10.00 uur

Wandelgroep die rondom Diemen haar wandelingen loopt. Wij lopen een uur en in dat uur ongeveer 5-6 kilometer. Om mee te lopen kunt u altijd contact opnemen met Joep van Weerdenburg via 06-37487978 of j.vanweerdenburg@welzijndiemen.nl.

Diemer Harmonie

Theater De Omval 20.00 uur

Zoals gebruikelijk sluit de Diemer Harmonie haar seizoen af met een optreden in Theater De Omval in Diemen, samen met drie verenigingen die eveneens op maandagavond in dit theater repeteren: Voice Female, EDOG Muzikaal Theater en Het Diemer Orkestje. Het gratis toegankelijke concertje vindt plaats op maandag 11 juli, aanvang 20.00 uur. Op deze avond zullen de vier gezelschappen zichzelf kort presenteren. Afgesloten wordt met een gezellige meezinger.

dinsdag 12 juli

'Eddie the Eagle'

De Omval 14.00 & 20.00 uur

'Eddie the Eagle' vertelt het inspirerende verhaal van Michael Edwards, beter bekend als Eddie the Eagle, de bekendste skispringer uit de Britse geschiedenis. Met Hugh Jackman, Taron Egerton, Christopher Walken, Matthew Brandon e.a. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

woensdag 13 juli

Fietsplezier!

Diemen 14.00 uur

Fietsgroep die start vanuit Diemen. Wij fietsen een uur en in dat uur ongeveer 12-15 kilometer. Om mee te fietsen kunt u altijd contact opnemen met Joep van Weerdenburg via 06-37487978 of j.vanweerdenburg@welzijndiemen.nl.

Zomerbridge

De Schakel 19.30 uur

Bridgeclubs Sans Atout en Honneur organiseren op de woensdagavonden tot en met 17 augustus Zomerbridge. Kosten € 2,50 per persoon. Inschrijven voor de avonden van Sans Atout bij Jessica van der Wiel/Bartolo Westerveld, telefoon 020-4638952, e-mail bridge@boekservices.nl. Voor de avonden van Honneur bij Aad Stuurman, telefoon 020-7853742, e-mail aad@telfort.nl. Meer informatie: sansatoutbridge.nl.

zondag 17 juli

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met samenzang, voorganger is pater G. Noom.

En verder

tot 31 juli

Expositie

Zorgcentrum De Diem 12.00 uur

Danielle van der Horst, lid van Kunstzin Diemen exposeert met haar kleurrijke schilderijen.

tot 31 augustus

Sieradenexpositie

Berkenstede 12.00 uur

Janneke de Graaff exposeert met sieraden gemaakt van edelstenen in combinatie met edele metalen in de vitrine van Berkenstede. De collectie zal een gevarieerd beeld tonen van verschillende gebruikte materialen en technieken. Meer informatie: www.Zilverfling.nl.

10 / 16

Avondvierdaagse finisht in de stromende regen

Noah en Kim, samen onder de paraplu op de tweede avond. Foto: Lars Vonk

DIEMEN - De deelnemers aan de Diemense avondvierdaagse moesten soms wel even doorbikkelen vorige week. Vooral vrijdag, de laatste avond, moesten de kilometers worden afgelegd in de stromende regen. Maar het plezier overheerste: iedereen begon avond aan avond enthousiast aan zijn of haar kilometers.

Van dinsdag tot en met vrijdag liepen de ongeveer 1120 deelnemers mooie routes door Diemen en soms ook een stukje daarbuiten. Het weer zat niet alle dagen mee. "Het regende veel, maar vooral dinsdag en donderdag was het best wel goed en toch even droog als we moesten lopen", blikt organisator Natasha Verheij terug. "Woensdag was het niet helemaal droog en tja, vrijdag hoosde het natuurlijk."

Polonaise
Dat weerhield dweilorkest de Neuteblazers en burgemeester Erik Boog er niet van om de deelnemers feestelijk te verwelkomen bij de finish. Sommige deelnemers waagden zich daar zelfs nog aan een polonaise in de regen.

Beste vrienden Kim, Aini en Noah lopen gezellig samen de avondvierdaagse. Foto: Lars Vonk
De laatste 4.5 km van de 10 in de stromende regen gelopen. En dan toch zo blijven lachen. Foto: Monique van Es
Woensdag loopt de opa van Jack mee met Jack en zijn beste vriend John-Diego. Foto: Claudia Brunink
Bij de start dinsdag is het droog en vrolijk beginnen de deelnemers aan hun 5 of 10 kilometer. Foto: Trudy Kroese
De derde avond voert de 10 kilometer de lopers door het centrum van Diemen. Foto: Ingrid van Vlijmen
De route van de 5 kilometer gaat donderdag langs de kinderboerderij. Foto: Ingrid van Vlijmen
Polonaise in de regen. Foto: Jan Ronday
Burgemeester Erik Boog en organisator Natasha Verheij verwelkomen de lopers, samen met de Neuteblazers, bij de finish vrijdagavond. Foto: Jan Ronday

Volgend jaar weer
"Iedereen heeft veel plezier gehad. Iedere avond stonden de kinderen weer vol enthousiasme aan de start", aldus Verheij. "Ik vind het ontzettend leuk om de avondvierdaagse te organiseren. Het is een evenement dat Diemen niet mag missen en wat mij betreft is er volgend jaar weer een avondvierdaagse in Diemen."

12 / 16

SPOED! GEZ. enthousiaste Dance Workout/Zumba instructeur m/v voor Fitness Center Weesp op maandagavond. Meer info, mail:
jose@fitnesscenterweesp.nl

slenderen124a.jimdo.com
De hele zomer open!
Maandkaart onbeperkt € 40,-

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

VLOOIENMARKT 17 JULI, MUIDEN, W.c. MAXIS,
PAMPUSWEG 1, 150 KRAMEN INFO: WWW.DONEVENTS.NL
0294-237320

Netwerken voor alle ondernemers bij Vaart in Diemen

De bijeenkomst Vaart in Diemen in 2012 in Veilinghuis De Eland. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In september organiseren bedrijvenvereniging Ondernemend Diemen en de gemeente Diemen weer de netwerkbijeenkomst Vaart in Diemen. "Een inspirerende netwerkbijeenkomst voor alle Diemense ondernemers, van groot tot klein, met een variëteit aan workshops om ondernemers laagdrempelig in contact te brengen met elkaar, ondernemersnetwerken, adviserende organisaties en de gemeente", aldus wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken.

Vaart in Diemen werd in de jaren 2009 tot 2012 ieder jaar georganiseerd door Ondernemend Diemen (OD) en de gemeente Diemen in samenwerking met de Kamer van Koophandel Amsterdam. Ruim 100 ondernemers namen daar iedere keer aan deel. "Het nieuwe OD-bestuur en de gemeente pakken dit graag weer op en organiseren op woensdagavond 7 september wederom een netwerkbijeenkomst voor alle ondernemers met een buffet, een plenair deel, themabijeenkomsten en een borrel", vertelt OD-bestuurslid Rogier Staal. "We zijn ontzettend blij dat Eva Trommelen (directeur van De Eland, red.) heeft ingestemd om dit wederom in het Veilinghuis te laten plaatsvinden. Hierbij werken OD, gemeente en het Veilinghuis samen met o.a. de Diemense vestiging van ING, advocatenkantoor Dex Legal en Hogeschool Inholland. Ook zijn ondernemersorganisaties en ondernemersadviseurs aanwezig om informatie te geven."

Workshops
Wethouder Jeroen Klaasse spreekt over bevordering van het ondernemersklimaat. Guido Schmitt, ontwikkelaar van het Diemer Bedrijven Centrum op Verrijn Stuart, vertelt over ondernemen in Diemen. Daarna hebben de ondernemers de keuze uit verschillende workshops: ING: De kern van uw onderneming in 20 woorden, advocatenkantoor Dex Legal: Van VAR naar voorbeeldovereenkomst (ook voor opdrachtgevers) of Trends in logistiek (nog te bevestigen). Vaart in Diemen wordt afgesloten met een netwerkborrel.
Inspirerend
Wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken hoopt op een inspirerende netwerkbijeenkomst voor alle Diemense ondernemers. "Met workshops over interessante thema's om ondernemers laagdrempelig in contact te brengen met elkaar, ondernemersnetwerken, adviserende organisaties en gemeente. Dit past goed in de citymarketingcampagne Daarom Diemen, die ook tot doel heeft de aantrekkingskracht van Diemen als vestigingslocatie voor ondernemers te behouden en te versterken."

'Vaart in Diemen past goed in de campagne Daarom Diemen'

Aanmelding
Vaart in Diemen wordt op woensdag 7 september gehouden in Veilinghuis De Eland van 18.30 tot 21.30 uur. Deelname is gratis. Aanmelding is wel verplicht. Dat kan via www.ondernemenddiemen.nl.

Multicopy wint Business Succes Award

Bert Boer van het Muiderslot was een van de sprekers. Foto: Wim Gerritsen

DIEMEN - Klanten, relaties en prospects van Multicopy Diemen luisterden dinsdagavond geboeid naar de drie sprekers die waren uitgenodigd voor een inspiratiesessie. Ook burgemeester Erik Boog was erbij. Tijdens de bijeenkomst werd bekend dat Multicopy de Business Succes Award 2016 in de categorie communicatieoplossingen heeft gewonnen.

Multicopy dingt met awardwinnaars in andere branches mee naar de Nationale Business Succes Award 2016.

Bert Boer, directeur van het Muiderslot, gaf een presentatie over het Muiderslot van het verleden, het heden en de toekomst. Ook een museum als het Muiderslot moet vooruitdenken en dat doen zij door een geschiedenis (stoffig en wel) commercieel uit te dragen voor zeer veel doelgroepen naar het heden.

Tjeerd Verbeke, hoofd categorymanagement en promotie bij D.I.O. drogisterijen, vertelde hoe zij de titel 'Drogisterij van het jaar' verdiend hebben. De prijs is niet de hoofdzaak, maar het contact met de klant en het advies geeft de doorslag waarom men bij je koopt, vertelde hij. Derde spreker was Tonpeter Spaapen. Hij sprak over manieren om nieuwe klanten te werven en of bestaande klanten op te krikken naar een hoger level.

De ondernemers namen daarna uitgebreid de tijd om onder het genot van een hapje en een drankje te netwerken.

Ondernemers geven Diemen een 7

Foto: Trudy Kroese

De Kaasmeester zit in een nieuwe zaak in Diemen-Noord

Diemens bedrijf Hanebalk BV keurt hanebalken van gebouwen

'In Amsterdam zijn tussen de 55.000 en 60.000 hanebalken'

Met een testblok wordt gemeten hoeveel gewicht een hanebalk kan dragen. Foto: Hanebalk BV

DIEMEN - Bas Dorman (41) uit Diemen is eigenaar van het bedrijf Hanebalk BV. Het Diemense bedrijf keurt hanebalken. De meeste opdrachtgevers zijn woningbouwverenigingen en aannemers die voor deze woningbouwverenigingen werken. Hun werkgebied ligt vooral in Amsterdam.

Bas heeft al een aantal jaren een bedrijf dat werkt met hoogwerkers en in de steigerbouw. Toen hij een jaar of vijf geleden in de Amsterdamse wijk De Pijp aan het werk was, stuitte hij op een hanebalk die verrot was. "Ik schrok echt van de staat van die hanebalk. Als die gebruikt was om te hijsen hadden er ongelukken kunnen gebeuren. Ik ging op onderzoek uit en stelde vast dat er in Amsterdam tussen de 55.000 en 60.000 hanebalken zijn. Die worden vooral door particulieren gebruikt. Veel woningen in Amsterdam hebben een smalle voordeur. Daar kan een bankstel of een ander groot apparaat niet doorheen. Die spullen moeten dan naar boven worden gehesen. Tegenwoordig kopen mensen veel spullen via Marktplaats. Zij hebben dan vaak geen zin of geld om een verhuisbedrijf in het huren en besluiten om het hijsen zelf maar te doen en maken dan dikwijls gebruik van een hanenbalk." Bedrijven die bij hun werkzaamheden gebruik maken van een hanebalk zijn gebonden aan de Arbowet, legt Bas uit. Die wet schrijft voor dat een hanebalk waarmee door een bedrijf wordt gewerkt een keer per jaar gekeurd moet worden. Hanebalken die door particulieren gebruikt worden vallen onder verantwoordelijkheid van de verhuurder of de beheerder van de woning. Voor deze laatste groep heeft Bas een keuringsprocedure ontwikkeld die elke vijf jaar een keuring voorschrijft. Bas wist een octrooi voor de testopstelling voor hanebalken te bemachtigen en startte vier jaar geleden het bedrijf Hanebalk BV. "Wij werken samen met Aboma, een onafhankelijke keuringsinstantie met een uitstekende reputatie. Ik ben langs een aantal woningbouwverenigingen gegaan en wist er steeds meer te interesseren voor ons werk. Hanebalk BV faciliteert de keuring. Wij leveren het testblok, zetten de omgeving af en maken alles in orde. Het meeste werk van ons bedrijf wordt gedaan door Frans Krabbenbosch. De feitelijke test wordt gedaan door personeel van Aboma, waarbij Hanebalk BV tijdens de keuring ondersteuning verleent. Er wordt getest hoeveel gewicht de hanebalk kan dragen. De test begint met 100 kilo en dat loopt op tot 500 kilo. Als de hanebalk onder andere dat gewicht kan dragen keuren wij die goed. De woningbouwvereniging is dan van alle zorg af, omdat eventuele schade of ongelukken als gevolg van een door ons goedgekeurde hanebalk voor onze rekening is. Wij zijn daarvoor verzekerd." Tijdens de testen komen zij soms schrijnende gevallen tegen. "De oudste hanebalken in Amsterdam zijn 400 tot 450 jaar oud. Ze worden door ons voor de eerste keer getest. Er is nooit eerder naar gekeken. 12 tot 13 procent van de hanebalken in Amsterdam is in zo'n slechte staat dat er levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan."

Diemen en Expatcenter Amsterdam gaan samenwerken

Wethouders Kasja Ollongren (Amsterdam) en Jeroen Klaasse (Diemen) tekenden de samenwerkingsovereenkomst voor het Expatcenter.

DIEMEN - De gemeente Diemen gaat deelnemen aan het Expatcenter Amsterdam.

Het Expatcenter Amsterdam is een samenwerkingsverband tussen de belastingdienst, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de gemeente Amsterdam en een aantal andere gemeenten binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Het Expatcenter moet de inschrijvingsprocedure makkelijker maken voor expats die hier komen werken met een geldige arbeidsovereenkomst, zowel uit de EU als daarbuiten.
Diemen telt tientallen nationale (en in sommige gevallen internationale) hoofdkantoren en een deels internationaal georiënteerd MKB, waar al dan niet tijdelijk buitenlandse werknemers werken. Momenteel dient iedere kennismigrant die in Diemen komt wonen eerst bij de IND de verblijfsdocumenten te regelen en kan pas daarna aangifte van vestiging komen doen in de gemeente. Dankzij de overeenkomst is dit straks niet meer nodig. Het Expatcenter biedt bovendien inzicht in het aantal expats dat zich vestigt in de gemeente Diemen.

Agenda Kamercolleges
Inspiratiebijeenkomsten voor ondernemers/zzp'ers
Info: www.oostwestwelzijn.com/inspiratielab.php

Donderdag 7 juli
Bedrijvenpanel Verrijn Stuart
Info: gemeente*

Donderdag 21 juli
Open Coffee Diemen, derde donderdag van de maand, 9.00-10.30 uur bij Bicker (Diemerplein)
Info: LinkedIngroep Open Coffee Diemen

Donderdag 18 augustus
Open Coffee Diemen, derde donderdag van de maand, 9.00-10.30 uur bij Bicker (Diemerplein)
Info: LinkedIngroep Open Coffee Diemen

Dinsdag 30 augustus
Overleg Winkelcentrum Diemen Noord
Info: gemeente*

Woensdag 7 september
Vaart in Diemen
Aanmelding: www.ondernemenddiemen.nl
Info: Ondernemend Diemen en gemeente*

Donderdag 15 september
Open Coffee Diemen, derde donderdag van de maand, 9.00-10.30 uur bij Bicker (Diemerplein)
Info: LinkedIngroep Open Coffee Diemen

Dinsdag 8 november
Ondernemend Diemen
Bedrijfsbezoek Sandd
www.sandd.com

Begin najaar,
data nog te bevestigen:

· Bedrijvenpanel Stammerdijk/Sniep'*

· Werkgroep Bergwijkpark*

(*) info: gemeente Diemen, mw P. Arendse (tel 020-3144790, priscilla.arendse@diemen.nl)

Ondernemers geven Diemen een 7

Bereikbaarheid en korte lijnen met de gemeente worden gewaardeerd

In 2015 werd de opknapbeurt van bedrijventerrein Verrijn Stuart, waar ondernemers en gemeente nauw samenwerkten, afgerond. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Diemen als vestigingsplaats krijgt van Diemense ondernemers het rapportcijfer 7. Bereikbaarheid en korte lijnen met de gemeente worden als sterke punten aangegeven. Flexibiliteit en het stimuleren van maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen kunnen beter, vinden de 120 Diemense ondernemers die reageerden in het onderzoek naar het ondernemersklimaat in Diemen.

Elke twee jaar vragen Lexnova en MKB-Nederland aan ondernemers welke gemeente het meest ondernemersvriendelijk is. Op basis hiervan wordt de ranglijst opgesteld van de MKB-vriendelijkste gemeenten van Nederland. Welke plaats Diemen op die ranglijst inneemt is nog niet bekend, de ranglijst is pas deze zomer klaar.

Op een totaal van circa 2400 bij de Kamer van Koophandel ingeschreven actieve bedrijven in Diemen reageerden 120 ondernemers. De helft daarvan was gevestigd in de woonwijken en veelal zzp'er, 20% betrof ondernemers uit de winkelcentra, 20% ondernemers van een van de drie bedrijventerreinen en 9% van de respondenten is gevestigd in Bergwijkpark. De totale respons was met 5% beperkt, maar wel driemaal zo hoog als in 2012/2013.

De ondernemers zijn redelijk tevreden: zij geven gemiddeld een 6,3 voor zaken die de gemeente kan beïnvloeden, de prijs-kwaliteitverhouding van de gemeentelijke lasten krijgt een 6,2 en gemeentelijke communicatie en beleid krijgen 2,0 van de 4,0 maximaal haalbare punten.

Bedrijven op Bergwijkpark en op de drie bedrijventerreinen geven aan zeer tevreden te zijn over de dienstverlening van de gemeente; hoewel minder in aantal zorgen zij voor de grootste werkgelegenheid in Diemen. Zzp'ers en ondernemers uit de winkelcentra geven de dienstverlening een voldoende.
Gemiddeld krijgt Diemen als vestigingsplaats een ruime 7. Ondernemers denken wel dat het beeld van Diemen bij andere ondernemers lager is en zijn maar gematigd positief over het aanraden van Diemen als vestigingsplaats aan collega-ondernemers.

Sterke punten
Een sterk punt van de gemeente Diemen is de bereikbaarheid. Er zijn korte lijnen. Het contact met de gemeente verloopt prettig en de ondernemers ervaren de medewerkers van de gemeente als betrokken. Over het parkeerbeleid lopen de meningen van de ondernemers uiteen: een aantal deelnemers noemt dat zwak, terwijl een grote groep de parkeermogelijkheden ook als belangrijk sterk punt van Diemen noemt. Wellicht hangt dit samen met de locatie waar de ondernemingen gevestigd zijn en of daar wel of geen gratis parkeermogelijkheden zijn.

Diemen voegde zelf extra vragen toe over imago en citymarketing, als een soort 0-meting voor het in het voorjaar van 2015 gestarte citymarketingstraject Daarom Diemen. Het beeldmerk Daarom Diemen, dat een half jaar voor het onderzoek was geïntroduceerd, is bekend bij 39% van de ondernemers. De nabijheid van Amsterdam, de bereikbaarheid en het dorpse karakter worden in dit kader door de ondernemers als positief ervaren.

Diemen voegde zelf extra vragen toe aan
het onderzoek

Verbeterpunten
De opstelling van de gemeente als het om regels gaat kan flexibeler, vinden de ondernemers. Andere verbeterpunten: ondernemers proactiever benaderen over citymarketing en te laten zien wat de gemeente doet voor ondernemers en verder stimuleren van maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen. Tot slot zou een aantal ondernemers graag zien dat de gemeentelijke lasten omlaag gaan. Aan veel van deze punten wordt al gewerkt, meldt wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken. "Maar het blijft belangrijk om ondernemers te laten zien wat we hen te bieden hebben op het gebied van ondersteuning en advies. In dat verband ben ik blij te kunnen melden dat we in het najaar, samen met de ondernemersvereniging Ondernemend Diemen en andere partners, weer het evenement Vaart in Diemen organiseren."

De Kaasmeester zit in een nieuwe zaak in Diemen-Noord

Brit, Ronald de Groot en stagiaire Roos. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Kaasmeester heeft sinds enkele maanden een nieuwe zaak in winkelcentrum Diemen-Noord aan het Gruttoplein. De Kaasmeester is nu gevestigd in een pand binnen, in de gang van het winkelcentrum.

Ronald de Groot is eigenaar van De Kaasmeester. "Wij hebben op 14 februari 2015 onze zaak aan de buitenkant van het winkelcentrum geopend. Die zaak liep aardig, maar wij hadden toch de indruk dat wij veel klanten misliepen. Mensen doen boodschappen bij de winkels in het winkelcentrum en lopen vervolgens naar huis of stappen in de auto."

Ruimer
Ronald de Groot besloot winkelruimte in de gang van het winkelcentrum in Diemen-Noord te huren. Eind april ging de nieuwe winkel van De Kaasmeester open. "We hebben nu een ruimere winkel. Mensen in een rolstoel of scootmobiel kunnen zonder problemen naar binnen rijden. Wij hebben ook een bankje waar mensen even rustig kunnen gaan zitten."
De Kaasmeester heeft bij de verhuizing meteen haar assortiment uitgebreid. "Klanten vinden in De Kaasmeester zo'n 90 soorten kaas, waarvan 40 buitenlandse soorten." Ook verkoopt De Kaasmeester diverse kazen van Nederlandse bodem zoals een uitgebreid assortiment boerenkazen waaronder de Tynjetaler: boerengatenkaas met een knipoog naar de Emmenthaler, en Noord-Hollandse kazen

De Kaasmeester heeft naast kaas nog wel meer in de winkel staan: diverse soorten (bio)wijnen, port, mosterd, olijfolie, een keur aan (ook biologische) levensmiddelen, pasta's en andere originele en verrassende artikelen. "Wij hebben sinds kort ook een notenbar waar onze klanten noten en pinda's kunnen kopen die wij zelf hebben gebrand. Ook hebben wij nu een bierhoek met diverse soorten luxe bieren. Die zijn niet in de supermarkt te koop. Ook nieuw in ons assortiment zijn de cadeauartikelen, bijvoorbeeld een pakket met flesjes bier en zakjes noten. And last but not least: overheerlijke handgemaakte bonbons van een Nederlandse confiserie. Wij merken dat de klanten ons ruime assortiment waarderen", aldus De Groot.

Hulp
In het verleden stond Ronald de Groot vier dagen per week alleen achter de toonbank van De Kaasmeester. Op zaterdag kreeg hij hulp van zijn vrouw Denise. "Sinds enige tijd helpt mijn schoonzus Brit drie dagen per week in de zaak. Op zaterdag is mijn vrouw er ook en staan wij hier met z'n drieën".
De Kaasmeester is vijf dagen per week geopend: van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag is De Kaasmeester van 9.00 tot 17.00 uur open. Op zondag en maandag is de zaak gesloten.