DiemerNieuws

28 december 2017

DiemerNieuws 28 december 2017


Award voor Kinderzomerspelen

Danny Post, algemeen-coördinator van de Kinderzomerspelen, is verrast en vereerd. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De Kinderzomerspelen zijn Diemenaar van het Jaar 2017 geworden. Algemeen coördinator Danny Post nam de award die bij de onderscheiding hoort zaterdag namens iedereen die bij het jaarlijkse evenement voor kinderen betrokken is in ontvangst.

De titel van Diemenaar van het Jaar 2017 gaat nadrukkelijk niet naar een persoon, maar naar een evenement. Dus iedereen die bij de Kinderzomerspelen betrokken is (coördinatoren, begeleiders en anderen) deelt mee in de eer. De titel Diemenaar van het Jaar wordt sinds enkele jaren in december toegekend door het DiemerNieuws. De award voor de Diemenaar van het Jaar is voor de derde keer uitgereikt. In 2016 ging de prijs naar Aschwin van Wel, mede voor zijn inzet als voorzitter van Scouting Diemen. In 2015 ontving vrijwilligersorganisatie Serve the City de onderscheiding.

De Kinderzomerspelen hebben de award ontvangen omdat het evenement al jaren wordt georganiseerd, typisch Diemens is, in een grote behoefte voorziet en laagdrempelig is. Alle kinderen uit Diemen die naar de basisschool gaan zijn welkom. Post toonde zich verrast en vereerd dat de Kinderzomerspelen Diemenaar van het Jaar 2017 zijn geworden. Hij is zelf al een jaar of dertig bij de Kinderzomerspelen betrokken. "Ik neem altijd een maand vakantie. Ik blijf dit doen zolang ik het leuk vind. En dat is nog steeds het geval."

2-3

Burgemeester: voorzichtig met afsteken vuurwerk

DIEMEN Burgemeester Erik Boog roept alle inwoners van Diemen op om voorzichtig te zijn met het afsteken van vuurwerk en zich aan de regels te houden. Vuurwerk mag alleen worden afgestoken van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

Boog: "Net zoals vorig jaar handhaven wij strenger op vuurwerkoverlast. Diemen kent vuurwerkvrije zones, bijvoorbeeld bij verzorgingshuizen, scholen en bij de kinderboerderij. Daar mag geen vuurwerk worden afgestoken. Jongeren die vuurwerk afsteken voor 31 december 18.00 uur verwijzen wij als straf in principe door naar bureau HALT. Ook worden er boetes uitgedeeld voor het afsteken van niet-particulier vuurwerk en vuurwerk buiten de toegestane tijden. Het afsteken van illegaal vuurwerk is een misdrijf, dus dat kan zelfs strafrechtelijk vervolgd worden. Maar wees ook voorzichtig met het afsteken van vuurwerk. Laten we er samen gezellige en veilige feestdagen van maken."

Boog wil ook nog reageren op het recente advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. "Ik ben benieuwd hoe de landelijke politiek omgaat met dat advies. Het lijkt mij wel een goed idee om knalvuurwerk en vuurpijlen landelijk te verbieden. Ook een versterking van de opsporing en vervolging van de handel in illegaal vuurwerk steun ik."

4

Vuurwerkverbod

Foto: Trudy Kroese

Jeugdarts Willemien Boland uit Diemen is voorstander van een verbod op commercieel vuurwerk.

11

Kinder-zomerspelen horen bij Diemen

De Kinderzomerspelen zijn Diemenaar van het Jaar 2017 geworden. Het jaarlijkse evenement levert de kinderen die eraan deelnemen altijd veel plezier op. De coördinatoren en begeleiders zorgen ervoor dat alles uitstekend verloopt. Ook zij genieten drie weken lang van het evenement.

De playbackshow is elk jaar populair. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De Kinderzomerpelen zijn niet meer weg te denken uit Diemen. Al meer dan 35 jaar kunnen kinderen uit Diemen die naar de basisschool gaan zich tijdens de eerste drie weken van de zomervakantie vermaken.

De Kinderzomerspelen worden elk jaar in en rond Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid gehouden. De eerste twee woensdagen zijn er altijd uitstapjes. Die zijn enorm populair. De Kinderzomerspelen zijn laagdrempelig en voor alle kinderen toegankelijk, relatief goedkoop en herkenbaar. Vaste programmaonderdelen zoals het spookhuis en de playbackshow behoren elk jaar tot de favorieten.

De Kinderzomerspelen vallen onder de verantwoording van de Stichting Welzijn Diemen (SWD). De organisatie en begeleiding van de Kinderzomerspelen is in handen van ervaren mensen die overigens niet bij de SWD werken. Algemeen coördinator Danny Post, de coördinatoren Sport, Theater en Creatief en de begeleiders zorgen er elk jaar weer voor dat de kinderen zich drie weken lang uitstekend vermaken. Uiteraard wordt er veel zorg besteed aan de veiligheid van de kinderen. Er is permanent toezicht en geen kind verlaat het sportcentrum zonder toestemming van de leiding.

Griezelen in het spookhuis. Foto: Trudy Kroese
Kinderen zijn creatief bezig. Foto: Trudy Kroese
Lekker actief in de sportzaal. Foto: Trudy Kroese
Sport en spel in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Foto: Oscar Borghardt

Post, een aantal coördinatoren en begeleiders zijn al jaren actief tijdens de Kinderzomerspelen. Een groot aantal van hen ging als kind zelf naar de Kinderzomerspelen. Dat geldt ook voor Post. De organisatie slaagt er elk jaar weer in om nieuwe begeleiders voor het evenement te interesseren. Opvallend is dat veel ouders van wie de kinderen naar de Kinderzomerspelen gaan het evenement als kind zelf hebben bezocht. Veel mensen die betrokken zijn bij de Kinderzomerspelen zijn ook actief tijdens het Loswalfestival dat elk jaar op de loswal en omgeving wordt gehouden.

Rotary Diemen wil kennis- maken met actieve mensen

Amy Koopmanschap.

DIEMEN De Rotary Diemen wil kennismaken met mensen die actief zijn in Diemen in de sport, in de buurt of op een andere manier.

Amy Koopmanschap is lid van Rotary Diemen: "Wij zijn een groep mensen die iets hebben met Diemen. We wonen er, we werk(t)en er of wonen om de hoek. We komen uit verschillende werk- en leefwerelden. En eens per week komen we samen. Wat ons bindt is de saamhorigheid en interesse in elkaar. Ook ondernemen we dingen op het sociale vlak. Op onze website www.rotary.nl/diemen zijn diverse activiteiten te vinden. Wij willen graag kennismaken met mensen die actief zijn binnen Diemen, in sport, in de buurt of op een andere manier. Mensen die ons willen inspireren en die wij kunnen inspireren. Binnen Rotary Diemen tref ik mensen die belangstelling hebben voor wat er in Diemen leeft en speelt", aldus de voormalige burgemeester van Diemen.
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen door een e-mail te sturen naar Rotarydiemen@gmail.com.

Slechte weg naar Diemerbrug

Natuurlijk klagen we weleens over een hobbeltje of kuiltje in onze fietspaden. Maar we mogen niet klagen. In oktober 1910 was een fietser die elke dag door de Watergraafsmeer naar Diemen fietste het spuugzat. Hij vroeg, meer dan 100 jaar geleden, media-aandacht voor zijn probleem.

"Met aan het volgende een plaatsje in uw geëerd blad af te staan, zoudt U wellicht er toe kunnen medewerken, om aan een bestaand euvel een einde te maken. Steller dezes wenscht nl. de aandacht te vestigen op de gebrekkige bestrating van het gedeelte weg te Watergraafsmeer tusschen Kruislaan en Diemerbrug." Elke dag maakt de fietsende schrijver gebruik van deze weg en "moet dan op onaangename manier kennis maken met de gebreken ervan. Een der laatste avonden gebeurde het mij zelfs, dat ik onverwachts in een kuil terecht kwam, waardoor van mijn voorwiel twee spaken braken. Ik meen hiermede ook de tolk te zijn der velen, die met mij denzelfden weg moeten afleggen en vertrouw dat het bestuur der gemeente Watergraafsmeer, dat reeds zooveel deed om deze plaats in bloei te doen toenemen, niet zal nalaten om aan deze billijke verlangens tegemoet te komen."

Weerbericht

In het weekeinde zeer zacht met veel wind

Het hogedrukgebied dat tot in de kerstdagen droog, nevelig en rustig weer bracht schuift naar het zuiden weg. De straalstroom, een brede band zeer sterk stromende lucht op circa 10 km hoogte, komt dichter over onze omgeving te liggen. De kans op regen en veel wind neemt dan fors toe. Daarbij stroomt in het weekeinde tijdelijk zeer zachte lucht binnen.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag kan het licht gaan vriezen. Overdag neemt de bewolking toe, gevolgd door enige regen, mogelijk eerst natte sneeuw. Het wordt 4 graden. In de nacht naar zaterdag daalt het kwik tot rond 2 graden. Zaterdag overdag gaat het enige tijd regenen. De van zuid naar zuidwest gedraaide wind wakkert aan tot krachtig of hard. De temperatuur stijgt naar 11 à 12 graden. Ook op oudejaarsdag waait het stevig en kan er enige tijd regen vallen. Het is ook dan met circa 11 graden zeer zacht.

De jaarwisseling en de trend na het weekeinde

Met een beetje geluk is het tijdens de jaarwisseling goeddeels droog bij 6 à 7 graden. Nieuwjaarsdag gaat het weer enige tijd regenen. De maximumtemperatuur valt iets terug naar circa 6 graden. Ook de rest van de week blijft het onbestendig met enkele buien. Het blijft vrij zacht.

Weetje

Een jaar geleden verliep de jaarwisseling droog en rustig maar vrij koud met een minimum van rond het vriespunt met lokaal lichte vorst. Op nieuwjaarsdag werd het amper 2 graden. Met een aantrekkend briesje was het gevoelig koud voor de nieuwjaarsduik. Zacht was het op nieuwjaardag 2012 met 13 graden, maar er viel veel regen. Koud was de jaarwisseling van 1996-'97 met -13.7 graden.

Gemeente stelt vuurwerkvrije zones in

Vervolg van voorpagina.

Burgemeester Boog: "Zo kunnen we de overlast en het aantal slachtoffers van vuurwerk sterk terugdringen en met mooi siervuurwerk toch een feestelijk oud en nieuw vieren."

De gemeente heeft op de volgende plekken een vuurwerkvrije zone ingesteld: de basisscholen, parkeerterreinen, openbaarvervoervoorzieningen inclusief bushokjes en tramhokjes, de winkelcentra, de brandweerkazerne, politiebureau, manege De Eenhoorn, de kinderboerderij en het gemeentehuis.

Meisjesteam onder 11 jaar van SV Diemen pakt titel

De kampioenen.

DIEMEN Het team van meisjes onder 11 jaar is kampioen geworden van de eerste klasse.

Op de foto zijn te zien: achterste rij van links naar rechts: coach Menno, Sophie, Jaimely, Jackie, Linde, Yasmin.

Voorste rij van links naar rechts: Joa, Rie, Anna, Rochelety en keeper Danique.

Gebouw Van Markenplantsoen heet nu De Verbinding

Jeroen Klaasse en Mahshid Djawadi onthullen de naam. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De Verbinding is de naam van het gebouw op het Van Markenplantsoen. Wethouder Jeroen Klaasse en Mahshid Djawadi hebben de naam zaterdagmiddag onthuld. Djawadi, inwoonster van Diemen, heeft de naam bedacht.

Stichting Welzijn Diemen (SWD) had een prijsvraag uitgeschreven voor een naam van het gebouw. De naam die Mahshid Djawadi heeft bedacht kwam als beste uit de bus.

Stichting Welzijn Diemen

Wethouder Klaasse droeg zaterdag het beheer van het gebouw namens de gemeente over aan de SWD, die het gebouw gaat gebruiken voor diverse activiteiten. Zo zullen de buurtsportcoaches Dionne Tool en Rens Wit regelmatig in het gebouw aanwezig zijn. Zij organiseren activiteiten voor kinderen op het Van Markenplantsoen. Daarnaast kunnen buurtbewoners activiteiten in het gebouw organiseren. Zij kunnen hiervoor ideeën aandragen bij de SWD. Het gebouw werd tot januari van dit jaar gebruikt door postduivenvereniging De Luchtpost. Het gebouw werd in het verleden aan de gemeente geschonken door de Diemense bokser Joop Niemans.

Belasting gemeente op nieuwe manier betalen

DIEMEN In 2018 is het voor inwoners van Diemen mogelijk hun gemeentebelasting te betalen op een nieuwe, digitale manier.

Zo staat er vanaf het nieuwe jaar een QR-code op de aanslag. Ook kan er direct met iDEAL betaald worden via de berichtenbox van MijnOverheid of kunnen inwoners een digitale incassomachtiging afgeven.

Wethouder Financiën Lex Scholten: "Met de nieuwe betaalmogelijkheden proberen we de betaling voor inwoners zo makkelijk mogelijk te maken. We gaan met onze tijd mee, maar houden wel rekening met inwoners die hier geen gebruik van willen maken. Daarom blijven de andere betaalmogelijkheden in stand."

De QR-code wordt op de aanslag geprint. Na het scannen met de bank-app worden inwoners doorverwezen naar een link in dezelfde omgeving als in de digitale variant van de betaallink. Op deze wijze kan snel en efficiënt betaald worden met de juiste betalingskenmerken. Als inwoners hebben aangegeven de aanslag digitaal te willen ontvangen via de berichtenbox van MijnOverheid kan er voor betalen met iDEAL worden gekozen. Een andere mogelijkheid via de berichtenbox is de digitale incassomachtiging. Beide betaalmogelijkheden bestaan alleen voor degenen die zich hiervoor hebben aangemeld via MijnOverheid.

De andere betaalmogelijkheden blijven in stand. Zoals de automatische incasso op papier of telebankieren.

Pieter Kroon

Fractieopvolger Ouderenpartij Diemen, 79 lentes, Diemenaar sinds 1961

Foto: Mark Eggink

Wat wenst u voor 2018?
"Ik hoop altijd dat mensen het een stukje beter krijgen en ik wens iedereen gezondheid, geluk en liefde in 2018."

Bent u kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen?
"Ja, als lijstduwer op plek 10."

Vuurwerk of sterretjes?
"Particulier vuurwerk wordt steeds minder prettig door letsel en schade, dus liever niet; laten we ook aan de huisdieren denken."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik ben gehuwd, in 2018 al 58 jaar, heb vier kinderen en vijf kleinkinderen. Ik ben fervent aanhanger van Real Madrid, doe vertaalwerk voor Vivos, ben bezeten van film en heb een theaterorgel thuis. Ik was jaren filmoperateur in De Omval en speel weleens orgel bij stomme films in Tuschinksi."

Trots op?
"De vrijwilligersonderscheiding die ik in 2012 kreeg. En op mijn opa, hij bouwde het City Theater in Amsterdam."

Favoriete stekje in Diemen?
"In de zomer langs de Diem."

En buiten Diemen?
"Madrid; als Amsterdammer voel ik me daar heel goed."

Wie zou u nog eens willen spreken?
"Mijn oude vriend, die helaas overleden is. We organiseerden samen feesten en reisjes voor bejaarden."

U kunt niet zonder…
"Mijn echtgenote Rosita en directe familie."

Wat zou u doen met een miljoen?
"Een deel aan mijn kinderen schenken en een groter huis kopen: ik verzamel nogal."

Als u een dagje burgemeester was...
"Dan zou ik willen horen wat er onder de mensen leeft. Ik vind dat we in een hele goede gemeente wonen, maar zou vragen hoe we het nog uitmuntender kunnen maken."

Grote Clubactie: clubs halen geld op

DIEMEN Diemense verenigingen hebben meegedaan aan de Grote Clubactie.

Korfbalvereniging DKV Victoria verkocht voor een bedrag van € 2.332,80 aan loten, Edog Muzikaal Theater heeft € 1.200,- binnengehaald en handbalvereniging SV Zeeburg verkocht voor € 345,60 aan loten.

5.500 verenigingen in Nederland hebben bijna drie miljoen loten verkocht. De totale opbrengst was 8,9 miljoen euro. Al 45 jaar draagt de Grote Clubactie bij aan de financiële gezondheid van duizenden clubs in Nederland.

Echtpaar Brouwer-Stad zestig jaar getrouwd

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het echtpaar Brouwer-Stad was zaterdag 23 december zestig jaar getrouwd. Burgemeester Erik Boog bracht het echtpaar donderdag een bezoek in hun woning in het centrum van Diemen. De burgemeester kwam uiteraard niet met lege handen. Nadat hij het echtpaar had gefeliciteerd, overhandigde hij bloemen en heerlijke chocolade.

Kerstommegang trekt veel belangstellenden

Kinderen genieten van de Kerstommegang. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Veel mensen hebben zondag meegedaan aan de Kerstommegang.

De deelnemers liepen van het gemeentehuis naar het plein voor de kerk Sint Petrus' Banden, waar een levende kerststal was ingericht, dweilorkerst de Neuteblazers voor muziek zorgde en heerlijke drankjes werden geserveerd.

Kerstverhaal

Tijdens de Kerstommegang werd op diverse plekken een deel van het kerstverhaal voorgelezen.

'Ik verwacht dat er op termijn een landelijk verbod komt'

Diemense jeugdarts wil verbod op commercieel vuurwerk

Jeugdarts Willemien Boland uit Diemen is voorstander van een verbod op de verkoop en het afsteken van commercieel vuurwerk.

Willemien Boland: 'Commercieel vuurwerk is niet veilig.' Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Er vallen elk jaar veel slachtoffers tijdens het afsteken van vuurwerk. Soms zijn er zelfs dodelijke slachtoffers te betreuren. Jaarlijks raakt een aantal mensen zwaargewond en ondervindt daar de rest van zijn of haar leven de gevolgen van. De Diemense jeugdarts Willemien Boland is voorstander van het afschaffen van consumentenvuurwerk en in plaats daarvan professionele vuurwerkshows te organiseren.

De laatste jaren maken oogartsen op 1 januari bekend wat de gevolgen zijn van het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling. Boland toont de cijfers van de jaarwisseling 2016-2017. Er moesten in Nederland 482 vuurwerkongevallen worden behandeld op de Spoedeisende Hulp. Er waren 31 verloren vingers, 4 (deels) geamputeerde handen en 176 personen met oogletsel, waaronder blindheid. Onder de slachtoffers waren veel kinderen en jongeren: 24% van de slachtoffers was tussen de 10 en 19 jaar, 12% van de slachtoffers tussen 0 en 9 jaar. Opvallend is dat veel slachtoffers toevallige passanten zijn. Tijdens de jaarwisseling van 2016-2017 bestond bijna twee derde van de slachtoffers uit toeschouwers die het vuurwerk niet zelf afstaken. Boland: "Het gaat vaak om ernstige verwondingen die een grote invloed hebben op de rest van het leven van het slachtoffer. Ik zal een voorbeeld geven: ik ken het geval van een man van eind twintig die een lui oog heeft. Tijdens een vuurwerkincident is hij blind geworden aan zijn andere, goede oog. Hij was een toevallige passant."

Boland is een van de ondertekenaars van het Landelijk Vuurwerkmanifest dat eind januari 2015 online is gekomen. Dit nadat in de zomer van 2014 bezorgde beroeps- en belangengroepen een petitie aan de Tweede Kamer hadden aangeboden, die mede van invloed is geweest op het beperken van de tijden waarop rond de jaarwisseling vuurwerk mag worden afgestoken. Vuurwerk mag de laatste jaren alleen nog van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur worden afgestoken. Ook stellen gemeenten tijdens de jaarwisseling steeds meer vuurwerkvrije zones in. Dat geldt ook voor de gemeente Diemen.

Tijdens de afgelopen jaarwisseling waren er 482 vuurwerkongevallen

Boland merkt dat de publieke opinie steeds meer opschuift in de richting van een verbod voor het afsteken van commercieel vuurwerk. Zo heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid onlangs het advies gegeven om knalvuurwerk en vuurpijlen landelijk te verbieden.

Wat haar betreft komt er een verbod op de verkoop en het afsteken van commercieel vuurwerk. "Ik verwacht dat er op termijn een landelijk verbod gaat komen. Hiervoor in de plaats kunnen gemeenten professionele vuurwerkshows organiseren, bijvoorbeeld zoals die tijdens het Diemer Festijn plaatsvindt. Dat vuurwerk is veilig en mooi en de mensen genieten er enorm van. Voor de duidelijkheid: ik ben zelf een liefhebber van vuurwerk, maar alleen als het veilig is. En commercieel vuurwerk is dat zeker niet."

Nieuwjaars-receptie gemeente in De Omval

DIEMEN De nieuwjaarsreceptie van de gemeente wordt op maandag 8 januari gehouden in Theater de Omval. De receptie duurt van 20.00 tot 21.30 uur.

Inwoners van Diemen kunnen tijdens de receptie elkaar de beste wensen overbrengen. Uiteraard zijn er hapjes en drankjes. Ook is er livemuziek.

Burgemeester Erik Boog zal tijdens de receptie zijn nieuwjaarstoespraak houden. Hij zal terugblikken op het huidige jaar en vooruit kijken naar het jaar 2018.

De burgemeester zal tevens de prijswinnaar van de Wensboomactie bekendmaken. Kinderburgemeester Nilaya Holwijn zal de winnaar van de Kinderwensboomactie bekendmaken.

SV Diemen houdt nieuwjaars-bijeenkomst

DIEMEN SV Diemen houdt op zaterdag 6 januari de nieuwjaarsreceptie in het clubgebouw op Sportpark De Diemen. De receptie begint rond 14.30 uur, het clubgebouw is al om 13.00 uur open.

Er vinden twee bijzondere voetbalwedstrijden plaats. Het eerste zondagteam van SV Diemen speelt tegen een selectie van spelers die vroeger voor zondag 1 uitkwamen. Het eerste zaterdagteam speelt tegen de veteranen.

Leden en andere belangstellenden zijn van harte welkom om elkaar een goed en gezond 2018 toe te wensen. Voorzitter Henk van der Weele zal tijdens de receptie een nieuwjaarstoespraak houden.

Receptie van ouderenbond PCOB

DIEMEN De afdeling Diemen van ouderenbond PCOB houdt op donderdag 4 januari een nieuwjaarsbijeenkomst.

De bijeenkomst vindt plaats in De Schakel in de Burgemeester Bickerstraat 46A en duurt van 15.30 tot 17.00 uur.

Raad akkoord met bouwplannen

Op Plantage de Sniep komen honderd sociale huurwoningen

De keerlus van de tram wordt groter gemaakt. Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN De gemeenteraad is donderdag akkoord gegaan met de wijziging van het bestemmingsplan Het Pontveer op Plantage de Sniep. Dit heeft tot gevolg dat er in het gebied tussen het spoor van de NS en de tramlus van lijn 9 een complex met 50 sociale huurwoningen en 50 middeldure huurwoningen wordt gebouwd.

De sociale huurwoningen krijgen een parkeernorm van 0,9 per woning, de middeldure huurwoningen een parkeernorm van 1,1 per woning.

CDA

De fractie van het CDA stemde als enige tegen de wijziging van het bestemmingsplan Het Pontveer. De oppositiepartij vindt de parkeernorm voor de woningen te laag.

Wethouder Lex Scholten is van mening dat de parkeernorm (0,9 en 1,1) ruimschoots voldoende is. Het autobezit in Diemen is de laatste jaren afgenomen. De gemeente heeft hier overigens geen invloed op. Veel inwoners van Diemen hebben geen auto (meer) en maken gebruik van het openbaar vervoer, de fiets of lenen af en toe een auto.

Autobezit

Scholten gaf onlangs het voorbeeld van het afgenomen autobezit van de bewoners van de Martin Luther Kinglaan en de Tobias Asserlaan. Hoewel daar koopwoningen en dure huurwoningen zijn, heeft nog 'slechts' zestig procent van de bewoners een auto.

De Tramlus

De gemeenteraad ging donderdag unaniem akkoord met het voorbereidingsbesluit voor deelplan De Tramlus, eveneens op Plantage de Sniep. Op de plek van de huidige tramlus van lijn 9 worden eveneens 50 sociale huurwoningen en 50 middeldure huurwoningen gebouwd. De huidige keerlus wordt momenteel groter gemaakt om ruimte te creëren voor de bouw van de honderd woningen.

'Happy End', donderdag 4 en dinsdag 9 januari in Theater de Omval.

Zondag 31 december

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger ds. B. Sneep uit Amstelveen. Er is dit jaar geen dienst op oudejaarsavond.

Viering

10.30 uur | Sint Petrus'
Bandenkerk

Woord- en communieviering met samenzang. Voorganger is pastor H. Hartog.

Woensdag 3 januari

Mindfulnesstraining

10.00 uur | Praktijk voor
oefentherapie Diemen

Volg de achtweekse mindfulnesstraining. Kijk op www.oefentherapiediemen.nl.

Donderdag 4 januari

Nieuwjaarsbijeenkomst
PCOB Diemen

15.30 uur | De Schakel

PCOB Diemen nodigt leden en andere belangstellenden van harte uit voor de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van 15.30 tot 17.30 uur.

'Happy End'

20.00 uur | Theater de Omval

De nieuwste film van tweevoudig Gouden Palm-winnaar Michael Haneke met Isabelle Huppert en Jean-Louis Trintignant. Drama over Europese identiteit en de wijze waarop we via technologie verbinding zoeken.

Zaterdag 6 januari

Repair Café in 't Kruidvat

14.00 uur | Huis van de Buurt
't Kruidvat

Repair Café in het huis van de buurt 't Kruidvat van 14.00 uur tot 16.30 uur. Wij zijn er voor reparaties aan kleinhuishoudelijke apparaten, speelgoed en elektronische apparatuur.

Nieuwjaarsbijeenkomst
SV Diemen

14.30 uur | Clubgebouw
SV Diemen

Voorzitter Henk van der Weele houdt zijn nieuwjaarstoespraak. Twee bijzondere wedstrijden: het eerste zondagteam speelt tegen een selectie van spelers die vroeger voor zondag 1 uitkwamen. Het eerste zaterdagteam speelt tegen de veteranen.

Zondag 7 januari

Peuterfestival

10.30 uur | Theater de Omval

Het peuterfestival is speciaal voor kinderen vanaf twee jaar. Grand Café Blauw wordt omgetoverd tot één grote speelplaats, waar kinderen zich onder andere kunnen verkleden, schminken, door tunnels heen kruipen en vissen uit een heuse waterbak. Voor de ouders is er natuurlijk plaats om te genieten van heerlijke koffie. Om 10.30 uur speelt de uitverkochte voorstelling 'Nijntje op de fiets' van Marianne van Houten. Om 15.00 uur speelt Pim & Pom de voorstelling 'Fieperdepiep'.

Toren van Geluid -
'Fieperdepiep'

15.00 uur | Theater de Omval

Jeugd 3+. Fiep, de buurkat, is vandaag 100 jaar geworden. Dat gaan Pim en Pom natuurlijk vieren met een feestelijke theatervoorstelling over jarig zijn en héél oud worden! Vol met muziek en vrolijke liedjes. En de kinderen doen gezellig mee! Maar hoe doe je dat eigenlijk, een groot feest geven? De twee poezen hebben er hun pootjes vol aan. Als dat maar goed uitpakt. Na de voorstelling is er tijd voor een high five of een foto. Het is een bijzondere dag, 99 ballonnen en 1 taart. Een heleboel kaarsjes, speciaal voor haar bewaard. Prijs: € 10,-.

Viering Drie Koningen

10.30 uur | Sint Petrus'
Bandenkerk

Eucharistieviering met het Hagunnankoor. Voorganger is pastor A. Tönis.

Maandag 8 januari

Nieuwjaarsreceptie
gemeente Diemen

20.00 uur | Theater de Omval

De receptie duurt van 20.00 tot 21.30 uur. Burgemeester Erik Boog houdt zijn nieuwjaarstoespraak en maakt de winnaar van de Wensboomactie bekend. Kinderburgemeester Nilaya Holwijn maakt de winnaar van de Kinderwensboomactie bekend.

En verder

Expositie

Zorgcentrum De Diem

Larisa Volodimerova exposeert tot en met 29 januari met 55 schilderijen.

Jong en oud genieten van de Winterspelen

Proberen te blijven staan op de snowboardsimulator. Foto's: Trudy Kroese

DIEMEN Jong en oud hebben zaterdag genoten van de Winterspelen op het Diemerplein. Bezoekers konden schaatsen op de kunststof schaatsbaan en een kans wagen op de snowboardsimulator. Kinderen konden zich uitleven op een springkussen.

De Winterspelen werden georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen (SWD) en Daarom Diemen. De buurtsportcoaches van de SWD Dionne Tool en Rens Wit kregen assistentie van stagiaires en vrijwilligers. Leden van de Diemer IJsclub hielpen eveneens mee.

Het was de vierde editie van de Winterspelen. Tijdens de vorige edities werkte het weer niet echt mee: er stond een zeer harde wind, het regende of het was bitterkoud. Zaterdag waren de omstandigheden perfect. Het was mild winterweer.

Schaatsen in een sfeervolle omgeving.
Schaatsen en ijshockey.
Er was voor kinderen veel te doen.

Koek en zopie

Schaatsliefhebbers konden gebruikmaken van schaatsen die gratis konden worden geleend. De schaatsbaan van kunststof was niet erg glad, dus de meeste schaatsers bleven zonder moeite overeind. Maar de schaatsers die vielen stonden zonder kleerscheuren weer op. Bij de koek-en-zopiekraam konden poffertjes en warme chocolademelk met slagroom worden gekocht.

De Winterspelen zijn inmiddels een Diemense traditie. Volgend jaar wordt het evenement opnieuw op het Diemerpein gehouden.