DiemerNieuws

2 februari 2017

DiemerNieuws 2 februari 2017


Ouders willen middelbare school in Diemen

DIEMEN - Bijna 60 procent van de ouders die hebben deelgenomen aan een behoefteonderzoek geeft aan interesse te hebben in een middelbare school in Diemen.

31 procent van de ouders is mogelijk geïnteresseerd, afhankelijk van het type school en de kwaliteit. Slechts 7 procent is niet geïnteresseerd in een middelbare school in Diemen, met name omdat ze het belangrijk vinden dat hun kind in Amsterdam naar school gaat.

De gemeente heeft al een aantal jaren de ambitie om een middelbare school in Diemen te realiseren. Het onderzoek is in opdracht van de gemeente uitgevoerd onder 175 ouders met kinderen in de groepen 7 en 8 op de basisschool in Diemen.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste ouders interesse hebben in een brede scholengemeenschap in Diemen met de niveaus van vmbo-t tot en met vwo (33%) of vmbo-b tot en met vwo (26%). Een aantal ouders zou liever een havo/vwo-school in Diemen hebben (15%); hierbij gaat het met name om ouders die verwachten dat hun kind een havo/vwo-advies krijgt. Een derde van de ouders (33%) zou graag een openbare middelbare school willen in Diemen. Traditioneel vernieuwingsonderwijs heeft bij een vijfde van de ouders (21%) de voorkeur.
Lees verder op pagina 5.

Politie arresteert verdachte mishandeling bejaarde man

DIEMEN - De politie heeft vorige week donderdagmiddag een 17-jarige inwoner van Diemen aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij een dag eerder een 77-jarige man heeft mishandeld bij winkelcentrum Diemen-Noord aan het Gruttoplein. De kleindochter van de man was aanwezig tijdens de mishandeling.

De man ging vorige week woensdagmiddag met zijn kleindochter boodschappen doen. Op weg naar winkelcentrum Diemen-Noord sprak hij vlak bij het Gruttoplein een jongeman aan die met zijn brommer op het trottoir reed. Nadat de man en zijn kleindochter met de boodschappen terug naar huis liepen, werden ze opgewacht door de bromfietser. Dat was tussen 14.15 en 14.30 uur.

Klappen
De jongeman deelde vervolgens enkele rake klappen uit aan de man die hem had aangesproken en liet hem gewond achter.

"De man zag er verschrikkelijk uit. Hij had bloed aan onder andere zijn hoofd en neus. Even later zakte hij door zijn benen", aldus een getuige. mstanders ontfermden zich over het slachtoffer en belden de politie en de ambulance.

Even later arriveerden diverse politieauto's en een ambulance. Politieagenten en personeel van de ambulance hebben eerste hulp aan de man verleend. Hij is met een ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.

Identiteit
De politie was al snel op de hoogte van de identiteit van de verdachte en startte een opsporingsactie. De politie wist de man een dag later aan te houden. De mishandeling van de bejaarde man heeft diepe indruk gemaakt op de getuigen.

Schandalig
Burgemeester Erik Boog toonde zich vorige week geschokt door de mishandeling van de bejaarde man. Boog: "Dit is schandalig en crimineel gedrag. Natuurlijk zijn het slachtoffer, zijn kleindochter en omstanders erg van slag door wat er gebeurd is. Meneer sprak de jongere aan op onjuist gedrag. Dat is goed. Je wilt juist dat mensen elkaar wat vaker aanspreken. De reactie van de jongen vervolgens is schandalig en crimineel."

Twee titels voor Fergil Hesterman

DIEMEN - Zwemmer Fergil Hesterman heeft tijdens het Open Nederlands kampioenschap ijszwemmen in Volendam twee titels in de wacht gesleept.

De zwemmer uit Diemen werd vrijdag kampioen op de ICE-mijl (1609,34 meter). Hij zwom als titelverdediger een tijd van 20 minuten en 50 seconden. Zijn tijd was tien seconden langzamer dan vorig jaar maar boven verwachting, omdat hij net is hersteld van een blessure aan zijn nek. Zaterdag 28 januari streed Fegil voor eerst mee om de titel op de 1000 meter. Hij pakte de nationale titel met een tijd van 12 minuten en 38,56. seconden. Met deze tijd stelde hij zijn eigen Nederlands record met 1 seconde en 44 honderdsten seconden scherper. Op 11 en 12 maart zal Fergil wedstrijden zwemmen in Boston in de Verenigde Staten. Hier zal hij ook meedoen op de ICE-mijl en de 1000 meter.

Tentoonstelling over kunst in De Octopus

DIEMEN - In de centrale hal van brede school De Octopus is woensdagochtend een tentoonstelling van kunst van de groepen 1 en 2 en van de kinderen van peuterspeelzaal De Dolfijn en kinderdagverblijf De Zeesterren geopend.

Er waren veel ouders en kinderen aanwezig bij de opening. De kinderen zijn na de kerstvakantie gestart met het thema 'Kunst'. Op de tentoonstelling is het resultaat te zien. Belangstellenden kunnen de tentoonstelling tot en met 10 februari bezoeken tijdens de openingstijden van de school: van 08.30 tot 14.00 uur.

1770

euro heeft actie voor meisje uit Kenia opgebracht

Infotheek

Het Diemerbos mag dan een jong bos zijn, er is van alles te beleven. In boerderij Landlust aan de Stammerdijk heeft Staatsbosbeheer in het horecagedeelte een infotheek ingericht. Cordaan heeft hiervoor een hoek van de boerderij beschikbaar gesteld. Er is informatie te vinden over zowel de routes en het speelbos als over de geschiedenis van het bos en het planten en dierenleven. Aan de stamtafel kunnen mensen hun wandel- of fietsroute bepalen onder het genot van een kopje koffie of thee. Kinderen kunnen de prachtige kleurplaat kleuren. Oscar Langevoord van Buro NIV ontwierp de infotheek met de prachtige visual op de muren.

Samenwerking

Staatsbosbeheer en Cordaan werken al geruime tijd samen. Meerdere dagen per week werken cliënten van Cordaan onder leiding van hun werkmeester mee in het beheer van het bos. De werkzaamheden variëren van maaiwerken snoeien tot vuil ruimen. Tijdens de opening van de infotheek zal een samenwerkingsovereenkomst ondertekend worden. Beide partijen hopen op een langdurige prettige voortzetting van de samenwerking in het Diemerbos. Staatsbosbeheer heeft samenwerking met zorginstellingen in zijn gebieden hoog in het vaandel staan.

Opening

De opening van de infotheek vindt plaats in boerderij Landlust aan de Stammerdijk 25. De opening start om 15.00 uur. Riena Tienkamp, (hoofd Staatsbosbeheer Noord-Holland) en Gerda van der Meer (directeur Dagbesteding Cordaan) zullen de openingshandeling verrichten. Ook wethouder Ruud Grondel van de gemeente Diemen zal aanwezig zijn. Na afloop is er een borrel. Een ieder is welkom om hierbij aanwezig te zijn. Graag wel even aanmelden via de boswachter: m.langen@staatsbosbeheer.nl

De Heilige Hermandad in Diemen

Van 1922 tot 1935 waakte veldwachter Grijseels ('Dikke Bobby') over de veiligheid van de inwoners van Diemerbrug. Voor die tijd had hij carrière gemaakt bij de Koninklijke Marechaussee in Almelo. Hij woonde met zijn gezin aan de Prins Hendrikkade 17. Vanwege zijn indrukwekkende postuur werd Dikke Bobby een van de meest markante veldwachters van Diemen. Vaak stond hij op de kruising bij de Diemerbrug het verkeer te regelen. Als je probeerde om zonder toestemming door te lopen, te fietsen of met de auto door te rijden, dan waren de rapen gaar. Grijseels was niet voor een kleintje vervaard: dronken mannen bracht hij zonder pardon naar het raadhuis aan de Hartveldseweg. Daar bevond zich in de kelder aan de achterzijde een cachot waar de dronkenlieden hun roes konden uitslapen.

De bekende Diemense makelaar Carel Kaskens kocht later het oude raadhuis en liet het geheel restaureren. In 1991 kon hij het historische gebouw als kantoor in gebruik nemen. De cellen met getraliede ramen zijn bij de restauratie gelukkig bewaard gebleven. "Oorspronkelijk dienden de tralies om boeven binnen te houden, nu om ze buiten te sluiten", aldus Carel Kaskens.

Tijdens de nieuwsjaarsreceptie eerder deze maand spraken wij elkaar al even, waarbij ik aangaf dat de Jongerenraad komende maand een debatavond organiseert in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Destijds hadden wij nog geen locatie, maar inmiddels wel, vandaar dat ik even mail. De debatavond vindt op 9 februari plaats in Het Wapen van Diemen. Hier begint om 18.30 uur een inloop die tot ongeveer 19.00 uur duurt. Daarna begint het debat. Inmiddels hebben verschillende politieke partijen aangegeven deel te nemen: SP, GroenLinks, VVD, CDA en PvdD zullen allemaal meedoen. Daarnaast zijn er nog enkele partijen die op dit moment nog een kandidaat zoeken en er dus wellicht ook bij zijn op 9 februari. Iedereen kan naar de debatavond komen, jongere of niet. Wij hopen dat er in het DiemerNieuws een artikel over de debatavond kan worden opgenomen.

Hopelijk zien wij elkaar op 9 februari!

Weerbericht

Wisselvallig en enkele dagen zeer zacht winterweer
Met februari op de kalender pakt de winter tijdelijk zijn biezen. Een diepe oceaandepressie bij Ierland bepaalt het weer. Het brengt een sterke zuidwestelijke luchtstroming met aanvoer van maritiem subtropische lucht. In het weekeinde bereiken randstoringen van de depressie (lagedrukgebied) het Noordzeegebied. De kans op regen neemt toe en er komt meer wind.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag is er vrij veel bewolking. Af en toe kan de zon door de bewolking prikken. Het blijft goeddeels droog. Het wordt met 11 à 12 graden zeer zacht. Zaterdag gaat het in de loop van de dag enige tijd regenen. Ook zondag is het meest bewolkt met kans op enkele buien. Met 8 à 9 graden is het iets minder zacht, maar nog altijd zachter dan het langjarig gemiddelde van 6 graden voor begin februari. Er waait een matige tot krachtige zuidwesten- tot zuidenwind.

Trend na het weekeinde
In het begin van de week is het wisselvallig met kans op een bui. Met 6 à 7 graden is het iets minder zacht. Later in de week stijgt de luchtdruk boven Scandinavië. De wind draait naar het oosten. Er stroomt droge koude lucht binnen met kans op lichte tot matige vorst in de nacht.

Weetje
De afgelopen periode heeft een blokkade in het algemene stromingspatroon ertoe geleid dat het rustig vriezend winterweer was. Het blokkerende hogedrukgebied had de vorm van een grote omega over het vasteland van Europa. De blokkade is verdwenen. Er waait weer een zuidwestenwind met voor ons zeeklimaat het normale, vrij zachte, wisselvallige winterweer.

Mbeyu (16) gaat naar middelbare school in Kenia

Veel mensen steunen actie voor scholiere

Mbeyu is met haar opleiding gestart.

DIEMEN - Marleen van Overbeek uit Diemen startte in november 2016 met een actie om het mogelijk te maken dat het 16-jarige weesmeisje Mbeyu uit het dorpje Kaphingo in Kenia naar de middelbare school kan gaan. De actie is een groot succes geworden. Mbeyu is veertien dagen geleden gestart met een vierjarige opleiding aan Mwanambeyu Girls High School.

Marleen is docente aardrijkskunde op het Spinoza Lyceum in Amsterdam. Daarvoor was zij lerares op twee basisscholen in Diemen: 't Palet en De Octopus. Zij startte in november met een actie via een speciale Facebookpagina met het doel om 850 euro in te zamelen. Dit bedrag is nodig om Mbeyu een jaar naar school te laten gaan. Mbeyu verblijft intern in de school.

Marleen leerde Mbeyu kennen tijdens een vakantie in Kenia. Marleen werkt samen met Mariëtte van der Velde. Mariëtte woont met haar man en dochter in Kenia en heeft zorggedragen voor het goed verlopen van alle inkopen, inschrijvingen en uitgaven voor Mbeyu en andere kinderen uit het dorp.

Opleiding geeft haar een kans op betere toekomst

Marleen: "Er hebben ruim vijftig mensen een bijdrage gestort, onder wie mensen die ik niet ken. Er is 1770 euro binnengekomen. Een deel van dit geld wordt gebruikt om Mbeyu een jaar naar school te laten gaan. Een deel van het geld dat er over was is benut voor andere kinderen uit het dorp Kaphingo. Voor een jongen Ali, die maar één oog heeft, hebben we een schooluniform gekocht. Voor een meisje Nuru is schoolgeld betaald en zijn een uniform en schoolboeken gekocht en voor Chinyavu, een ander meisje, is het schoolgeld voor het derde semester van het schooljaar betaald en zijn boeken gekocht."

Marleen hoopt dat de actie Mbeyu in staat zal stellen om haar vierjarige opleiding af te maken. Dit geeft haar kans op een betere toekomst. Die toekomst was voor de start van de actie ongewis. Zo wilde haar oom dat Mbeyu niet naar school zou gaan, maar bij hem zou komen wonen om huishoudelijke taken te verrichten.

Marleen: "Ik ga in november opnieuw een actie voor Mbeyu starten en mensen vragen om weer een financiële bijdrage te verstrekken. Het geld dat wordt ingezameld is in eerste instantie bestemd voor Mbeyu. Pas als er geld overblijft kunnen wij andere kinderen helpen."

Professor Keirse houdt presentatie over rouw

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Prof. dr. em. Manu Keirse heeft donderdag een presentatie over rouw gehouden.

Hij deed dit tijdens een bijeenkomst in De Schakel die was georganiseerd door de afdeling Diemen van de ouderenbond PCOB en Mea Vota Uitvaartverzorging. Loek Stomps, waarnemend voorzitter en secretaris van de afdeling Diemen van de PCOB, is tevreden over de bijeenkomst. "Er waren 55 mensen aanwezig. De heer Keirse is een heel goede spreker. De aanwezigen waren onder de indruk van zijn presentatie. Ik zou het goed vinden als hij in de toekomst nog eens een presentatie in Diemen houdt."

Duo mishandelt personeel van winkel

DIEMEN - De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling van drie medewerkers van een winkel in winkelcentrum Kruidenhof in Diemen-Zuid.

Zaterdagmiddag rond 16.45 uur zijn drie medewerkers van een winkel in winkelcentrum Kruidenhof mishandeld door een man en een vrouw. Dit gebeurde na een woordenwisseling over het feit dat de man en de vrouw over het trottoir fietsten.

Twee winkelmedewerkers kwamen er met relatief licht letsel van af, maar hun collega heeft enkele rake klappen tegen haar gezicht gekregen. De slachtoffers zijn ter plaatse behandeld door medewerkers van een ambulance.

De politie beschikt over camerabeelden van de daders en hoopt het duo snel te kunnen aanhouden. De politie verzoekt getuigen of mensen die over meer informatie beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Controle auto in Diemen leidt tot zware crash op A22

DIEMEN - Een controle in Diemen van een auto door de politie heeft zaterdagavond geleid tot een achtervolging en een zware crash op de A22.

De verdachte bestuurder en drie passagiers en de bestuurder uit de andere auto zijn met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De verdachte is inmiddels wel aangehouden en zodra hij daar fysiek toe in staat is, zal hij worden verhoord.

Gestolen auto
Het startte in Diemen toen de politie de bestuurder van een vermoedelijk gestolen auto wilde controleren. Hij sloeg op de vlucht en er volgde een achtervolging door een groot deel van de provincie. Dat melden woordvoerders van de politieregio's Groot Noord-Holland en Amsterdam

Via een vooralsnog onbekende route belandde de automobilist op de A22, waar hij op het viaduct over de A9 op een andere auto klapte. De ravage was groot, brokstukken van de autowrakken lagen over een groot stuk snelweg verspreid.

Het knooppunt waar het ongeval gebeurde, werd enige tijd afgesloten voor onderzoek en reparatie.

Echtpaar is 60 jaar getrouwd

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het echtpaar Kaya-Kacti uit Diemen was vorige week zestig jaar getrouwd. Het echtpaar kreeg bezoek van burgemeester Erik Boog. Mevrouw en meneer zijn afkomstig uit Armenië en wonen al 33 jaar in Diemen. Het echtpaar had een verrassing voor de burgemeester: zelfgemaakt Armeens gebak en Armeense pizza. De burgemeester kwam uiteraard niet met lege handen. Hij overhandigde het echtpaar een fraaie bos bloemen en heerlijke chocolade.

Sedat Sahin

Eigenaar Döner House
37 jaar
Diemenaar sinds 2000

Foto: Oscar Borghardt

Hoe gaat het met Döner House?
"Erg goed! De familiezaak is van mijn zwager Mehmet Derecik en mij. Wij hebben in 2012 de sleutels van het pand gekregen en zijn in maart 2013 opengegaan. Wij hebben een afhaalzaak met een beperkt aantal zitplaatsen en bezorgen ook veel in Diemen en omgeving. Wij hebben veel vaste klanten die tevreden zijn over de kwaliteit van onze gerechten. Wij vinden het belangrijk om een hoge kwaliteit en een goede service te leveren."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik ben veel tijd aan de zaak kwijt en heb weinig tijd voor hobby's. Ik ben wel een voetballiefhebber. Ik ben fan van Ajax en de Turkse club Trabzonspor. Die ploeg speelt in Trabzon, een plaats aan de Zwarte Zee. Daar komen mijn ouders vandaan. Er is een verschil tussen een bezoek aan een wedstrijd in Nederland en Turkije. In Turkije zijn de supporters veel fanatieker."

Wat is jouw favoriete film?
"Ik ben een enorme filmliefhebber. 'Scarface' staat op nummer 1. Al Pacino acteert geweldig in die film. 'Heat' en 'The Usual Suspects' vind ik ook heel goede films."

Heb je veel met Amsterdam?
"Ik ben in Amsterdam-Oost geboren en kom er af en toe. Soms ga ik met mijn vrouw, familie, vrienden of collega's de stad in. Meestal naar het Rembrandtplein of het Leidseplein."

Hoe vind je Diemen voor kinderen?
"Fantastisch. Mijn vrouw en ik zijn bewust naar Diemen-Noord verhuisd omdat het een prettige plaats voor kinderen is. Wij hebben zoons van twaalf en zes jaar. Zij zitten beiden op de Noorderbreedte. Diemen is rustig en veilig en er zijn veel plekken waar kinderen kunnen spelen. Onze oudste zoon gaat vaak naar het Cruyff Court in Diemen-Noord."

Wat kan er beter in Diemen?
"De sociale veiligheid. Ik vind bijvoorbeeld dat de verlichting hier op het Diemerplein verbeterd moet worden. Ik heb begrepen dat de gemeente ermee bezig is."

Middelbare school

Vervolg van de voorpagina.

Hierbij gaat het met name om vrijeschoolonderwijs (9%). Vijf procent van de ouders heeft een voorkeur voor protestants-christelijk onderwijs. Ruim een vijfde van de ouders (22%) heeft geen voorkeur als het gaat om het type school. Andere criteria waar een eventuele nieuwe middelbare school in Diemen volgens de ouders aan zou moeten voldoen zijn: voldoende kwaliteit van het onderwijs en voorrang voor leerlingen uit Diemen. Een deel van de ouders heeft bovendien behoefte aan een kleinschalige en veilige school met een persoonlijke aanpak, extra aandacht voor sport en cultuur, een gemengde school en extra begeleiding en zorg.

Wethouder Jeroen Klaasse van Onderwijs is blij met de animo voor een middelbare school in Diemen. Hij ziet dit als een ondersteuning van de wens van de gemeente om een middelbare school in Diemen te vestigen. "Wij zijn in gesprek met de Open Scholengemeenschap Bijlmer (OSB). Mijn voorkeur gaat uit naar een school waar kinderen hun opleiding kunnen afmaken, dus niet alleen een onderbouw van een opleiding. Maar het is nog lang niet zover. Wij moeten met een bestaand (Amsterdams) schoolbestuur een plan voor een middelbare school uitwerken. Daarnaast moeten we een locatie voor een middelbare school in Diemen zoeken en de gemeenteraad moet bereid zijn om er geld voor uit te trekken."

Infotheek in boerderij Landlust in Diemerbos geopend

Samenwerking Cordaan en Staatsbosbeheer

Een feestelijk moment.

DIEMEN - De nieuwe infotheek in boerderij Landlust is donderdag feestelijk geopend. Wethouder Ruud Grondel was namens de gemeente Diemen aanwezig bij de opening.

In de infotheek is informatie te vinden over het Diemerbos. Zo treffen bezoekers er informatie aan over de routes in het Diemerbos, het speelbos, de geschiedenis van het Diemerbos en het planten- en dierenleven. Aan de stamtafel in de infotheek kunnen mensen hun wandel- of fietsroute bepalen onder het genot van een kopje koffie of thee. Kinderen kunnen de prachtige kleurplaat kleuren.

Tijdens de bijeenkomst in de boerderij werd de samenwerking tussen Staatsbosbeheer en Cordaan geformaliseerd. Cliënten van Cordaan verrichten onderhoudswerkzaamheden in het Diemerbos. Zij doen dit met veel inzet en plezier en met goede resultaten. Uiteraard krijgen zij hulp van medewerkers van Staatsbosbeheer.

Wethouder Ruud Grondel sprak lovende woorden over de infotheek en over de samenwerking tussen Cordaan en Staatsbosbeheer.

Repair Café ook in 't Kruidvat

Het Repair Café in actie.

DIEMEN - Het Repair Café start op zaterdag 4 februari ook in Huis van de Buurt 't Kruidvat aan de Ouderkerkerlaan 30 in Diemen-Zuid.

Het Repair Café wordt er voortaan elke eerste zaterdag van de maand gehouden van 14.00 tot 16.30 uur. Belangstellenden kunnen er terecht voor bijna alle reparaties, van onder andere lampen en koffiezetapparaten tot computers, tablets en oude radio's. De monteurs van het Repair Café zijn gespecialiseerde mensen die de bezoekers graag van dienst zijn.

Vivos houdt pubquiz

DIEMEN - De vereniging voor ontwikkelingssamenwerking Vivos houdt op zaterdag 4 februari een pubquiz. Die vindt plaats in Het Wapen van Diemen en begint om 20.00 uur.

Teams mogen uit maximaal zes personen bestaan. De inschrijfkosten zijn vier euro per deelnemer. Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar info@vivos.nl en via de Facebookpagina van Vivos.

Vivos, voluit Vereniging Initiatief Voor Ontwikkelingssamenwerking Diemen, werd op 1 december 1986 opgericht. De vereniging onderhoudt sinds de jaren tachtig een vriendschapsband met het plaatsje Nandaime in Nicaragua. De vereniging heeft door de jaren heen diverse initiatieven in Nandaime mogelijk gemaakt en ondersteund. Vivos doet dit nog steeds.

Vivos houdt regelmatig acties in Diemen om geld in te zamelen en om ontwikkelingssamenwerking onder de aandacht te brengen.

'Wij richten ons specifiek op de hulpverlening'

Stichting MaDi is heel actief in Diemen

DIEMEN - De Stichting MaDi Amsterdam-Zuidoost en Diemen ondersteunt inwoners van Amsterdam-Zuidoost en Diemen bij het oplossen van problemen in hun sociale, maatschappelijke, persoonlijke en financiële situatie. Een overzicht van de vele activiteiten die Stichting MaDi in Diemen uitvoert. Ook vertelt ouderenadviseur Janina Poppes (33) over haar werk.

Jurenne Hooi directeur van Stichting MaDi Amsterdam-Zuidoost en Diemen, en wethouder Ruud Grondel. Foto: Trudy Kroese

De Stichting MaDi is heel actief in Diemen. Er werken drie maatschappelijk werkers: Judith de Zeeuw in De Brede HOED, Marthe Ackerman in Gezondheidscentrum Diemen-Noord en Mirjam Ulrich in Gezondheidscentrum Diemen-Zuid. Zij verlenen hulp op diverse gebieden.

In De Brede HOED werkt tevens sociaal raadsman Dennis Bremmer. In het gemeentehuis werken twee schuldhulpverleners en een medewerker van Vroeg Eropaf.

Stichting MaDi is op 1 januari 2017 begonnen met schuldhulpverlening in Diemen. Jurenne Hooi, directeur van Stichting MaDi Amsterdam-Zuidoost en Diemen, en wethouder Ruud Grondel van Welzijn en Zorg gaven in december het startschot voor de schuldhulpverlening tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis.

Ouderenadviseur Janina Poppes. Foto: Trudy Kroese

Stichting MaDi start met nieuwe activiteiten

Een van de schuldhulpverleners houdt zich bezig met het project Vroeg Eropaf. Op het moment dat een woningcorporatie aan Stichting MaDi doorgeeft dat een huurder twee maanden geen huur meer heeft betaald, wordt er door een medewerker van Vroeg Eropaf meteen actie ondernomen door een huisbezoek af te leggen. Het doel is om in een vroeg stadium iets aan de financiële problemen van de cliënt te doen. Dit kan ingrijpende consequenties, zoals een huisuitzetting, voorkomen.

De Stichting MaDi organiseert daarnaast om de veertien dagen op de donderdag in de openbare bibliotheek het Financieel Café Diemen. Dit gebeurt in samenwerking met de bibliotheek. Personen krijgen van vrijwilligers van de stichting hulp bij vragen over geldzaken en indien nodig bij het invullen van formulieren, het aanvragen van een DigiD-code, inschrijven bij Woningnet en het reageren op een woning, uitprinten van documenten en digitaal invullen van formulieren. Indien nodig worden zij doorverwezen naar andere instanties die hulp verlenen. Ook is er in De Brede HOED de formulierenbrigade: een opgeleide vrijwilliger helpt mensen met het invullen van formulieren en het doen van uitkeringsaanvragen, in samenwerking met de sociaal raadsman.

'Veel ouderen zetten zich in als vrijwilliger'

Elke laatste woensdag van de maand komt de Postsorteergroep bijeen. Vrijwilligers van de Stichting MaDi helpen cliënten bij het sorteren en archiveren van hun post en hierdoor kunnen vaak problemen worden voorkomen, zoals het laten liggen van rekeningen.

Twee keer per maand houdt de Stichting MaDi een scheidingsspreekuur. Hierbij zijn een maatschappelijk werker en een advocaat aanwezig. Zij helpen mensen die willen gaan scheiden met informatie en advies, maar ook eventueel met zaken die geregeld moeten worden. In sommige gevallen gaan de cliënten een traject in dat erop gericht is om te onderzoeken of er iets aan de relationele problemen kan worden gedaan en een scheiding wellicht kan worden voorkomen.

De Stichting MaDi is tevens betrokken bij het Alzheimer Café dat in Café Frankendael in de Watergraafsmeer wordt gehouden.

Jullie gaan binnenkort starten met nieuwe activiteiten.
Janina Poppes: "Maatschappelijk werker Marthe Ackerman en ik starten in maart met een werkgroep Verlies. Dit gaat niet alleen over rouwverwerking na overlijden, maar ook eventueel om andere zaken die verlies betreffen. Denk hierbij aan een scheiding. Wij willen aan de hand van de vraag uit Diemen bekijken waar de behoefte ligt en hierop aansluiten. Wij gaan met de deelnemers in gesprek, soms aan de hand van een thema. Mensen die deelnemen kunnen ook met elkaar ervaringen uitwisselen. Tevens start onze collega Mirjam in februari met bijeenkomsten waarbij wij mensen assertiever leren worden. Sommige mensen vinden het nu eenmaal moeilijk om voor zichzelf op te komen en in sommige gevallen gaat dit ten koste van hun gezondheid."

Het werk van Stichting MaDi is veelomvattend en divers.
"Wij bieden veel vormen van maatschappelijke hulpverlening in Diemen aan. Wij zijn goed bereikbaar en willen dicht bij de inwoners van Diemen staan. Er zijn weleens mensen die het verschil tussen de Stichting Welzijn Diemen en de Stichting MaDi niet begrijpen. De SWD organiseert onder andere veel activiteiten voor veel groepen in Diemen. Wij richten ons specifiek op de hulpverlening. De Stichting MaDi en de Stichting Welzijn Diemen werken wel samen. De SWD stuurt mensen die hulp nodig hebben naar ons door, wij sturen mensen die aan activiteiten willen deelnemen of een beroep willen doen op bijvoorbeeld Diemenvoorelkaar door naar de SWD."

Je bent zelf ouderenadviseur, wat houdt jouw werk in?
"Ik richt mij op inwoners van Diemen van 65 jaar en ouder. Mijn werk is heel divers: ik ben zelf maatschappelijk werker en ga in gesprek met de ouderen en verwijs mensen indien nodig door naar specifiekere hulpverlening, geef informatie en werk ook preventief. Ik kom veel bij oudere mensen thuis. Het vooroordeel van sommigen dat oude mensen saai zijn onderschrijf ik helemaal niet. Veel ouderen blijven tegenwoordig langer gezond en fit en zetten zich ook in als vrijwilliger."

Werkgroep Verlies

Stichting MaDi start in maart met een werkgroep Verlies. Tijdens de bijeenkomsten van de werkgroep wordt ingegaan op zaken die te maken hebben met verlies. Dit kan een sterfgeval zijn, maar ook een echtscheiding. Geïnteresseerden kunnen informatie inwinnen of zich aanmelden bij Janina Poppes, ouderenadviseur bij Stichting MaDi. Zij is op maandag, woensdag en donderdag van 08.30 uur tot 12.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 020-3144700. Ook kan er een e-mail worden gestuurd aan j.poppes@madizo.nl

JA Leuk extra in winkelcentrum Diemerplein

Dameskleding van een maatje meer

Judith Langenberg en Anja van Diemen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - JA Leuk extra is de naam van de nieuwe modezaak in winkelcentrum Diemerplein die vorige week vrijdag is geopend. De zaak is eigendom van Anja van Diemen en Judith Langenberg en verkoopt dameskleding van een maatje meer.

Anja en Judith startten in 2014 met de zaak JA Leuk, die recht tegenover Ja Leuk extra is gevestigd. JA Leuk is een modezaak voor vrouwen. Geen enkel artikel in JA Leuk kost meer dan veertig euro. De zaak is zeer succesvol. Anderhalf jaar geleden begonnen Anja en Judith met JA Leuk man. Die zaak is helaas geen blijvend succes geworden. "De kleding die goed verkocht in Ja Leuk man, vooral de casual kleding, verkopen wij voortaan in Basic-Line", aldus Anja.

Anja van Diemen is eigenaar van Basic-Line en samen met haar dochter Nikki van Diemen eigenaar van Salon van Diemen. JA Leuk en JA Leuk extra zijn eigendom van Anja van Diemen en Judith Langenberg. JA Leuk extra is in het pand gevestigd waar tot voor kort Ja Leuk man was te vinden. JA Leuk extra richt zich op vrouwen van alle leeftijden die kleding dragen vanaf maat 42 tot en met maat 56. "Veel vrouwen in Nederland hebben maat 42 of meer. Het is voor hen niet altijd makkelijk om modieuze kleding te vinden. Wij hopen dat die vrouwen bij ons wel slagen. Wij doen onze uiterste best. Wij verkopen allerlei dameskleding, maar ook schoenen, tassen en accessoires tegen een zeer betaalbare prijs. Judith en ik doen drie keer per week inkopen, soms ook in het buitenland. Onze klanten zullen merken dat er elke week iets nieuws in de rekken hangt. Bij JA Leuk extra geldt overigens geen maximumbedrag van veertig euro per artikel, maar toch is alles zeer betaalbaar."

JA Leuk extra voorziet in een behoefte, hebben Judith en Anja gemerkt. Tijdens de feestelijke opening voor genodigden, die donderdagavond plaatsvond, waren de reacties positief. Ook gingen veel van de aanwezige dames meteen kleding passen. De Facebookpagina van JA Leuk extra heeft ook al veel likes gekregen. Anja: "Wij zijn vrijdagochtend opengegaan en het was meteen druk in de winkel. De reacties waren goed en veel mensen hebben meteen kleding gekocht." Anja en Judith verwachten veel van JA Leuk extra: "Vrouwen kopen nu eenmaal meer kleding dan mannen. Wij vinden het belangrijk om modieuze en mooie kleding te verkopen voor vrouwen die kleding vanaf maat 42 dragen. En wij spelen uiteraard in op de seizoenen", aldus Anja.

Gymnastiekgebouw in Schoolstraat. Foto: Oscar Borghardt

vrijdag 3 februari

Yoga

Gymlokaal Schoolstraat 10.15 uur

De yogalessen hebben hun basis in Mindful Hatha met elementen van andere yogastijlen. Het doel van deze les is dat je ontspannen, energiek, fit en blij wordt. In de lessen worden de asanas (houdingen) met duidelijke aanwijzingen vanuit een stabiele (geaarde) basis opgebouwd en aangenomen. Hierdoor is er tijd om bewust te worden van je adem, je mind, je lichaam en energiestroom en kom je in contact met jezelf door met aandacht in het nu te blijven. De lessen worden op eigen niveau en ritme gevolgd waardoor je je grenzen leert kennen en respecteren. Meer info: www.asmarayoga.nl/ 06-50266143.

Wie kijkt

Theater De Omval 20.30 uur

Kiki Schippers won eind 2014 de Publieksprijs én de Persoonlijkheidsprijs bij Cameretten. Vorig seizoen ging haar eerste avondvullende programma in première en dat werd lovend ontvangen. Ook op de radio is ze inmiddels een vast geluid met haar stekelige bijdrages aan actualiteitenprogramma’s als 'Spijkers met Koppen'. Kiki ziet u graag. Gewapend met sterke liedjes over liefde, dorst en dood gaat ze op zoek naar blinde vlekken en ongeziene gasten. Hartstochtelijk en kwetsbaar vertelt ze over camera’s bij de grens en het betrappen van een geliefde, om uit te komen bij de grenzen van de vrijheid.

zaterdag 4 februari

Oudpapieractie

Heel Diemen 9.30 uur

Zaterdag 4 februari halen vrijwilligers van de Protestantse Kerk de Ontmoeting vanaf half tien in geheel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

Something for the Soul

Theater De Omval 20.30 uur

Maame groeide op in Engeland, Ghana en Nederland. Hierdoor geniet ze van diverse culturele en muzikale invloeden. Soulvolle liedjes recht uit het hart, dat typeert singer-songwriter Maame Joses. Akoestisch begeleid op gitaar door mastergitarist Bram Bokken neemt een diepe stem je mee naar haar beleving, haar verhaal. In 2009 begonnen Maame en Bram samen te spelen en te schrijven. Het resultaat is soulvol, funky, ritmisch en dan weer ontroerend en ingetogen. Hierbij de uitnodiging om mee te gaan naar Maames intieme wereld van soul, pop, blues, gospel en folk! Maame speelde met Frank Boeijen in Nederland en België. In 2010 werd ze samen met Bram Bokken en Clemens Horn halve finalist van de Grote Prijs van Nederland. In 2012 verwierf ze dezelfde positie bij 'The Voice of Holland'. Bram Bokken is een veelzijdige, intuïtieve gitarist. Hij brengt virtuositeit en dynamiek met zijn spel en arrangementen. Hij deelde het podium o.a. met Waylon, Hans & Tomas, Pauline en Nikki ('Idols').

zaterdag 4 februari tot dinsdag 28 februari

Geef een glimlach cadeau

Schoonheidssalon Elita Cosmetic Care 11.00 uur

Schoonheidsspecialisten verwennen vrouwen met kanker. Landelijke actie Geef een glimlach cadeau! Elita Cosmetic Care geeft verwenmomenten cadeau. Alle deelnemende schoonheidsspecialisten stellen minimaal vijf verwenmomenten beschikbaar. Vrouwen met kanker melden zich via de actiewebsite www.geefeenglimlachcadeau.nl direct aan bij een schoonheidsspecialist in de buurt. Voor meer informatie over deze actie kunt u contact opnemen met Elita Cosmetic Care info@elitacosmeticcare.nl, 06-27535737. Of met de stichting Look Good Feel Better, 030–6971511.

zondag 5 februari

Maria Lichtmis

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistie gezinsviering met het PeeBee Kinderkoor, voorganger is pastor A. Tönis.

Bridge+ in Diemen

De Schakel 12.00 uur

Op 5 februari organiseren bridgeclubs Sans Atout en Diemen Noord Bridge+, het onderwerp is Kaartwaardering. De clinic begint om 12.00 uur met het lesgedeelte van een uur, docent is Nico Portegijs. Om 13.15 uur begint de drive van 24 spellen. Kosten € 2,50 voor ASV-leden en € 3,50 voor anderen. Aanmelden kan via http://www.sansatoutbridge.nl/contact/contact-formulier/ of via telefoonnummer 020-4638952.

'De klokkenluider van de Notre Dame'

Theater De Omval 14.00 uur

Hoog boven de stad Parijs, in de spectaculaire klokkentoren van de Notre Dame woont de verlegen klokkenluider Quasimodo. 'De klokkenluider van de Notre Dame' is een wervelende familiemusical vol muziek en dans. Maar het is ook het tijdloze verhaal over je alleen voelen en onverwachte vriendschappen. Een toevallige ontmoeting met de beeldschone zigeunerin Esmeralda zet zijn hele wereld op z'n kop. Hij belandt in een spannend avontuur en leert dat mensen lang niet zo slecht zijn als hij denkt. Wat is goed of slecht? En zit echte schoonheid dan toch van binnen? Precies twintig jaar na de Disney-film is Victor Hugo’s bekende verhaal nu live te beleven als musical voor jong en oud.

Leonie Fotiadis won twee vrijkaarten voor de voorstelling van Emilio Guzman. Hieronder haar recensie.

Wat een verrassing om te horen dat we kaarten hadden gewonnen voor de voorstelling 'Alle mensen verzamelen' van Emilio Guzman. We waren nog nooit in Theater De Omval geweest, maar we voelden ons er meteen thuis. Diezelfde intieme sfeer ontstond bij de voorstelling van Emilio. Door het ontbreken van een podium en door gesprekken met speelgoedrobot Emilio was het alsof we bij Emilio in de huiskamer zaten. De rode draad in zijn voorstelling was de vraag hoe hij in actie kon komen tegen mensen die hun mening te pas en te onpas verkondigen zonder dat deze gebaseerd is op feiten. De 'daar-moet-een-piemel-in-mensen'. Een vraag die gezien alle protesten tegen azc's en vluchtelingen erg actueel is. En hoe doe je dat als je beleefd bent opgevoed? Zijn vraag leidde ons langs zijn eigen jeugd waarin hij met zijn familie vluchtte naar Nederland, maar ook langs recente uitspraken van Halbe Zijlstra, de 'wind die verbindt' en zijn buurman Gerrit die zou moeten solliciteren als ninja... met als onverwachte verrassing voor ons een grappige anekdote over de Spoedeisende Psychiatrie, wat extra geestig is als je voor die organisatie werkt, zoals wij. Hij sloot de voorstelling af met een felle aanklacht tegen bierfietsers en tegen mensen die vroeg willen afspreken omdat ze 'nog iets aan hun dag willen hebben'.

Nederlaag dames De Meeuwen

Ook heren incasseren verlies

De Meeuwen schoten niet met scherp. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste damesteam van De Meeuwen heeft zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen Watervlo met 1-11 verloren. Het eerste herenteam van De Meeuwen verloor de uitwedstrijd tegen Aquarijn met 6-4.

De Meeuwen speelde eerder dit seizoen in de uitwedstrijd tegen Watervlo met 3-3 gelijk. De verwachting was dat het een spannend duel zou worden. Dit bleek niet het geval: Watervlo was veel sterker.

De eerste periode begon kalm. Watervlo nam in de eerste periode een 0-1 voorsprong en liep in de tweede periode uit naar 0-3.

Midvoor
Watervlo slaagde erin om het de aanval van De Meeuwen moeilijk te maken. Doordat de speelsters van Watervlo de midvoor van de ploeg uit Diemen scherp verdedigden, konden de dames van de thuisclub de bal nergens kwijt en werden zij gedwongen om van grote afstand op het doel te schieten. Veel van die schoten eindigden op of net naast de paal.

Vleugels
In de derde periode kreeg Watervlo vleugels. De ploeg slaagde erin de aanval van De Meeuwen uit te schakelen en sloeg zelf keihard toe. Watervlo nam een voorsprong van 0-6. In de vierde periode kreeg een van de speelsters van De Meeuwen een tijdstraf van maar liefst vier minuten. Watervlo profiteerde van de overtalsituatie en maakte nog vijf treffers. Tessa Coumou maakte een prachtig doelpunt voor De Meeuwen. Die treffer had alleen statistische waarde. Eindstand 1-11. De dames van De Meeuwen blijven na de nederlaag tegen Watervlo op de derde plaats staan van de ranglijst van de hoofdklasse. Het team van De Meeuwen, die aan het einde van vorig seizoen promoveerde, presteert boven verwachting. Het team speelt zondagmiddag 5 februari uit tegen ZPC Amersfoort. De wedstrijd begint om 14.00 uur.

Het eerste herenteam van De Meeuwen staat op de zesde plaats in de derde klasse. De heren zijn komend weekeinde vrij. Het team speelt op zaterdag 11 februari uit tegen ZPC Amersfoort.

Peter Schaper wint biljarttoernooi

Gijs Drost wint 'troostfinale'

Peter Schaper en Jaap Klinkhamer. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Peter Schaper heeft de dertiende editie van het open kampioenschap driebanden klein van Diemen gewonnen. Hij versloeg in een spannende finale Jaap Klinkhamer. Gijs Drost uit Diemen werd derde. Hij toonde zich in de 'troostfinale' sterker dan Peter Kulsdom.

Het was de eerste keer dat Schaper het toernooi op zijn naam wist te schrijven. Schaper speelde een uitstekend toernooi. Hij slaagde erin om al zijn wedstrijden te winnen en zette ook de hoogste serie van het toernooi neer: tien caramboles.

Voor Jaap Klinkhamer was het de tweede nederlaag in successie in de finale. Vorig jaar verloor hij de eindstrijd van Richard van der Erf. Klinkhamer won het toernooi overigens ook al een keer. Dat geldt ook voor Gijs Drost.

De deelnemers aan het driebandentoernooi speelden twee weekeinden lang met veel inzet in Café 't Pandje. En net als tijdens voorgaande edities van het toernooi waren er ook dit keer diverse verrassingen. Favoriet Joep Kruikemeier, ex-winnaar Ruben van Hetten en de vooraf als outsider genoemde Ben de Wit slaagden er niet in om de knock-outfase te bereiken. De lokale favoriet Rob Muijs speelde sterk in de poulefase, maar strandde vrijdagavond tijdens de knock-outfase.

Het driebandentoernooi was dit jaar compacter dan tijdens voorgaande edities. Er deden 32 deelnemers mee, in de jaren daarvoor waren dat er nog 48. De deelnemers werden na loting verdeeld over acht poules. De nummers 1 en 2 van de poules plaatsten zich voor de knock-outfase. De zestien deelnemers die zich daarvoor hadden geplaatst werden na opnieuw een loting verdeeld over twee poules. De poulewinnaars plaatsten zich voor de finale, de nummers twee voor de wedstrijd om de derde en de vierde plaats. Jan Nooij, die het toernooi samen met Tom van der Sluis en de leden van biljartvereniging Oud Diemen organiseerde, is tevreden over het biljartevenement. "Volgend jaar organiseren wij de veertiende editie van het toernooi. Er doen dan opnieuw 32 deelnemers mee en het toernooi zal ook dan tijdens twee weekeinden worden gespeeld."

SV Diemen wint bij VVA/Spartaan

DIEMEN - SV Diemen heeft de uitwedstrijd tegen VVA/Spartaan met 0-3 gewonnen. Bij rust leidde de ploeg van trainer Gerrie Breugem met 0-2. De doelpunten van SV Diemen werden gemaakt door Niels Verheul, Jelle de Wild en Tijs Ernest.

SV Diemen is door de knappe overwinning in Amsterdam-West gestegen op de ranglijst. Sporting Martinus, SV Diemen en ASV Arsenal hebben vijftien punten. Sporting Martinus kwam dertien keer in actie, SV Diemen en ASV Arsenal veertien keer.

Fortius staat nu op de voorlaatste plaats. De ploeg uit Amsterdam-Oost heeft veertien punten uit evenveel duels. VVA/Spartaan blijft op de laatste plaats staan. Die ploeg heeft zeven punten, maar kwam pas elf keer in actie.

SV Diemen speelt zondag thuis tegen VVH Velserbroek. De wedstrijd op Sportpark Diemen begint om 14.30 uur.

Nederlaag SV Zeeburg

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de uitwedstrijd tegen VZV met 23-22 verloren.

De thuisclub kwam via goede schoten van afstand op voorsprong. In de eerste helft ging het spel redelijk gelijk op. Bij rust leidde VZV met 12-10. Coach Doug van Leeuwen wees de speelsters er in de rust op dat zij minder fouten moesten maken. Kort na de hervatting sloeg de thuisclub een gat van vier punten. SV Zeeburg wist zich te herpakken. Tien minuten voor tijd kwamen de bezoeksters langszij. Vlak voor tijd bepaalde VZV de stand op 23-22.

SV Zeeburg staat op een gedeelde vierde plaats op de ranglijst. De achterstand op koploper Kras/Volendam bedraagt negen punten. SV Zeeburg speelt zondag thuis tegen Schagen. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 15.40 uur.

Smashing '72 verliest

DIEMEN - Het eerste damesteam heeft de thuiswedstrijd tegen Move met 1-3 verloren.

De setstanden waren 23-25, 14-25, 26-24 en 7-25. Smashing '72 speelt zaterdag uit tegen Compaen. De wedstrijd in Oostzaan begint om 18.00 uur.

15 / 16

Gezocht WINKELMEDEWERKER EN PARAVETERINAIR Zie vacature op WWW.
DEBOERDIERENRUITER.NL

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

Acupunctuur in Weesp! Last van een winterdip, maak snel een afspraak bij Desirée Lekkerkerker www.ackrufy.nl of 0294-785331

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595