DiemerNieuws

6 april 2017

DiemerNieuws 6 april 2017


Bewoners Plantage De Sniep: zorgen over verkeersveiligheid

DIEMEN - Bewoners van Plantage De Sniep maken zich zorgen over de verkeersveiligheid in hun buurt na de opheffing van de reguliere weg aan het Pontveer. Dat pad ligt tussen Kriekenoord en de Muiderstraatweg.

De gemeente heeft inmiddels een aantal maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. De fractie van de VVD heeft vragen gesteld aan het college van B en W over de verkeerssituatie. Aan de noordkant van Plantage De Sniep worden werkzaamheden verricht ter voorbereiding op de bouw van woningen. Het betreft twee locaties: langs de spoordijk vlak bij het eindpunt van lijn 9 en tussen het Jaagpad en de Muiderstraatweg. "Het voetpad en de rijwegen zijn uitermate slecht en gevaarlijk. De bestrating bestaat grotendeels uit stelconplaten en op sommige stukken spekgladde platen van staal. De verkeerssituatie is regelmatig chaotisch. Het is druk met voetgangers, vrachtverkeer, busjes, personenauto's en fietsers die over de smalle weg moeten. De stelconplaten zijn onregelmatig en vertonen dikwijls kieren, waardoor het voor fietsers levensgevaarlijk is. Bovendien stoppen ter hoogte van het eindpunt van lijn 9 regelmatig busjes om personen in of uit te laten stappen, waardoor de straat dan gedeeltelijk is versperd", aldus een bewoner. Bewoners maken zich ook zorgen over de verkeersveiligheid tussen de Muiderstraatweg en het Jaagpad. Ook langs het Jaagpad wordt gewerkt. Het voetpad is met behulp van hekken afgezet en het gevolg hiervan is dat voetgangers soms gebruik moeten maken van het fietspad langs de Muiderstraatweg.

Lees verder op pagina 5.

Doorsteek B. van Tienenweg voor voetgangers of verkeer?

Foto: Jan Ronday

DIEMEN - Bewoners van de wijk Centrum-West mogen een voorkeur uitspreken over de doorsteek tussen de Burgemeester van Tienenweg en het parkeerterrein achter de hoogbouw in de Burgemeester Bickerstraat. Zij mogen kiezen of er een doorsteek voor voetgangers komt of ook voor fietsers, bromfietsers en automobilisten.

De gemeente is begin maart gestart met werkzaamheden ten behoeve van de doorsteek naast het gebouw waarin het Sport Medisch Centrum Diemen is gevestigd. Verschillende bewoners hebben bij de gemeente gereageerd naar aanleiding van het verwijderen van het bosplantsoen in dat deel van de Burgemeester van Tienenweg. De gemeente heeft onlangs een brief verzonden aan bewoners van de buurt waarin zij aangeeft dat de huidige kale aanblik op de plek waar de doorsteek komt tijdelijk is en dat er na de voltooiing van de werkzaamheden groen terugkomt. Naar aanleiding van de commotie die is ontstaan, peilt de gemeente nogmaals de mening van buurtbewoners. Zij kunnen schriftelijk of digitaal hun keuze kenbaar maken voor het type doorsteek dat hun voorkeur heeft. De gemeente is sinds 2105 bezig met het ontwikkelen van een plan voor de opknapbeurt van de wijk Centrum-West. De gemeente heeft vanaf die tijd regelmatig en constructief overleg gevoerd met de bewoners van Centrum-West. Al in het allereerste schetsontwerp is de doorsteek tussen de Burgemeester van Tienenweg en de parkeerplaats achter de hoogbouw in de Burgemeester Bickerstraat opgenomen. Door het aanleggen van de doorsteek kunnen bewoners makkelijker het parkeerterrein achter de hoogbouw in de Burgemeester Bickerstraat bereiken. Ook bezoekers van die wijk zullen hun auto makkelijker op het parkeerterrein parkeren. Dit zal een positief effect hebben op de parkeerdruk in de buurt.

Letteboer stopt als voorzitter van SV Diemen

DIEMEN - René Letteboer is met onmiddellijke ingang gestopt als voorzitter van SV Diemen.

Letteboer is per 1 maart 2017 gestart met een eigen bedrijf en is tot de conclusie gekomen dat dit niet goed is te combineren met zijn functie als voorzitter van SV Diemen. "Als voorzitter vind ik dat je je voor 100% moet kunnen inzetten wanneer het nodig is", aldus Letteboer. Het bestuur van SV Diemen betreurt het stoppen van René Letteboer, maar heeft begrip voor zijn situatie. Vicevoorzitter Peter van Rooij zal voorlopig de honneurs waarnemen.

Kermis op Venserkade

DIEMEN - Van donderdag 6 tot en met zondag 9 april is er kermis in Diemen-Zuid.

De kermis duurt op donderdag en vrijdag van 15.00 tot 22.00 uur en op zaterdag en zondag van 14.00 tot 22.00 uur. De attracties staan weer op de Venserkade. Natuurlijk zijn de botsauto's er weer en staan er diverse kinderattracties. Ook de grijpkraantjes en een lekkere suikerspin mogen niet ontbreken op de kermis. Kortingsbonnen voor de kermis staan op www.kermiskorting.nl.

Diemo de Eend is woensdag geboren

Op de plek waar het ei is uitgekomen. Diemo de Eend met prijswinnares Claudine Gimbergh-Heijmann en citymarketeer Rutger van Stappershoef. Foto: Gemeente Diemen

DIEMEN - Het mysterieuze ei in het Nelson Mandelapark is uitgekomen. Een bijzondere eend is geboren: Diemo de Eend. Hij zal door het leven gaan als de mascotte van Daarom Diemen. Na de ontdekking van het grote, opvallende ei werd op de Facebookpagina van Daarom Diemen een prijsvraag uitgeschreven. Inwoners werd gevraagd het ei op te sporen, een 'selfie' met het ei op de achtergrond te maken, en aan te geven wat er uit het ei zou komen. Onder de juiste inzendingen werd een 'Daarom Diemen Verrassingspakket' verloot. Uiteindelijk is Claudine Gimbergh-Heijmann uit Diemen de gelukkige winnares geworden.

250

plaatsen zijn beschikbaar voor het Vrijheidsdiner

Aftrap Jeugdsport- en Cultuurfonds in Diemen

Foto: Jan Ronday

DIEMEN - Op 29 maart 2017 is het startsein gegeven voor het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds in Diemen. Dit gebeurde via een gratis sportinstuif voor basisschoolleerlingen van de groepen 6, 7 en 8 in sporthal Diemen.

De sportinstuif werd begeleid door de buurtsportcoaches Dionne Tool en Rens Wit van de Stichting Welzijn Diemen. Kinderen konden onder andere voetballen en handballen. Tijdens de sportinstuif overhandigden mevrouw S. Herremans (manager MKB) en de heer R. Meijer (accountmanager MKB) van de Rabobank Amsterdam namens de Rabobank Foundation allebei een cheque ter waarde van € 2.500,- aan wethouder Sociale Zaken Ruud Grondel voor de start van beide fondsen.

Lokaal draagvlak is zeer belangrijk voor het succes van het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds. De steun van gemeenten en bedrijven is onmisbaar. De Rabobank Foundation, het landelijke maatschappelijke fonds van alle Rabobanken, ondersteunt de missie van beide fondsen om meer gemeenten aan te laten sluiten bij het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds. Hiervoor stelt de Rabobank Foundation een startbijdrage beschikbaar, waarmee het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds de mogelijkheid krijgen om in en samen met een gemeente een nieuw fonds te starten en daarmee kinderen een sportkans of cultuurkans te bieden. Via het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds wil de gemeente het voor de kinderen uit gezinnen met een inkomen tussen de 100% en 140% van de bijstandsnorm makkelijker maken een bijdrage te krijgen voor sport- en cultuuractiviteiten. Deze bijdrage kan worden gebruikt voor contributie/lesgeld, sportkleding, maar ook bijvoorbeeld voor zwemles.

De brug van Bakema die er nooit kwam

De Weespertrekvaart hoort bij Diemen zoals de Amstel bij Amsterdam. De naam Keulsche Vaart was een tijdje in zwang toen de boten naar het verre achterland van Amsterdam tot aan Keulen voeren. De vaartuigen op het water door het dorp wisselden van tijd tot tijd. Trekschuiten, zeilschepen, vrachtschepen, stoomboten, roeiboten, tot en met de in onze zomermaanden schier eindeloze reeks plezierjachten die door de vaart trekken. Toch had de vaart van tijd tot tijd een vijand. Zoals in 1969, toen professor Bakema in het raadhuis aan de Hartveldseweg zijn plannen voor een groots Diemen kwam toelichten. Een Diemen dat opgenomen zou worden in de vaart van vooral het Amsterdamse volk. Bakema, die zich van Amsterdam in de Bijlmermeer mocht uitleven in een naar later bleek mislukt project, had graag Diemen in zijn plannen meegenomen. De Weespertrekvaart lag echter in de weg. Burgemeester Strumphler Tideman vertelde de verbaasde Diemenaren dat de Weespertrekvaart de komende jaren niet gedempt kon worden omdat Rijkswaterstaat dwars lag. Bakema opperde het idee van een enorme boogbrug over het water en de Hartveldseweg heen de Ouddiemerlaan in. Het is er nooit van gekomen.

Weerbericht

Overwegend droog, stijging van temperatuur
Blikvanger op de weerkaart is een krachtig hogedrukgebied nabij Ierland. Het veroorzaakt boven het Noordzeegebied een vrij koude noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. In het weekeinde gaat het hoog aan de wandel. Het trekt over onze omgeving naar het oosten. De stroming wordt daardoor zuidelijk, waardoor de temperatuur tijdelijk gaat stijgen.

Vrijdag + het weekeinde
Voor vrijdag worden wolkenvelden verwacht met ook af en toe zon. Het blijft droog. Het wordt 11 à 12 graden. Er waait een matige noordwestenwind. Zaterdag komt de zon wat vaker tevoorschijn. Er schuiven ook enkele wolkenvelden over. De maximumtemperatuur stijgt naar 14 à 15 graden. Er staat een matige zuidwestenwind. Voor zondag wordt vrij zonnig weer verwacht. Het kwik stijgt dan naar 19 à 20 graden bij een naar zuid krimpende wind.

Trend na het weekeinde
Het hogedrukgebied trekt in oostelijke richting weg. Er komt een stevige westelijke stroming op gang. Atlantische lagedrukgebieden bereiken het Noordzeegebied. Er vindt een overgang plaats naar wisselvallig en vrij koel weer bij een maximum dalend naar circa 10 à 11 graden.

Weetje
Maart was met een gemiddelde temperatuur van 8.6 graden (normaal is 6.2 graden), de op één na zachtste maart ooit. Alleen maart 1991 was nog iets warmer. Met circa 55 mm neerslag was maart aan de droge kant (normaal is 65 mm). Met 175 uren zon (normaal is 120 uur) was maart 2017 zeer zonnig. Recordzonnig waren maart 2003 en 2014 met circa 200 zonuren.

Smashing C1 kampioen

Foto: Smashing

DIEMEN - Het team van Meisjes C1 van Smashing '72 is zaterdag kampioen geworden van de hoofdklasse C. De volleybalsters uit Diemen wonnen in Oostzaan met 1-3 van Compaen.

De setstanden waren 11-25, 21-25, 25-14 en 17-25. De ploeg heeft zich dit seizoen sterk ontwikkeld. De trainingen van Anne Crouwel, Susanne Overdevest en Jeroen de Lange hebben resultaat opgeleverd.

Het team van Smashing '72 kon rekenen op de steun van een aantal meegereisde supporters. Na afloop van de wedstrijd barstte het feest los.

'Ik hoorde als burgemeester prachtige verhalen'

Voor haar boek gebruikte Van Dok ook herinneringen uit Diemen

Het bezoek van de pleegouders uit Holwerd. Privé-archief Anneke van Dok

DIEMEN - In haar nieuwste roman 'Twee keer woordwaarde' liet schrijfster en oud-burgemeester van Diemen Anneke van Dok zich ook inspireren door ervaringen uit haar tijd in Diemen. Zaterdag 8 april signeert de schrijfster haar boek in Diemen.

Schrijfster

Anneke van Dok heeft de ambstketting voorgoed afgelegd. 'Twee keer woordwaarde' is haar derde roman na 'Het jaar van de held' en 'Het recht van de sterkste'. Zij is ook columnist bij de onlinekrant de Orkaan. "Ooit begon ik als leerling-journalist bij de Typhoon en de Orkaan is de opvolger. De cirkel is rond." 'Twee keer woordwaarde' is uitgebracht bij uitgever Boekscout en kan daar via internet worden besteld.

Het boek speelt zich af in een luxe herstelhotel waarin twee oud-politici op leeftijd elkaar na lange tijd weer ontmoeten. Zij ervaren dat een lange succesvolle carrière geen garantie biedt op een mooie oude dag zonder eenzaamheid. Ze gingen ooit met veel strijd uit elkaar en hebben alle reden om elkaar juist te mijden, maar hun eenzaamheid drijft hen naar elkaar toe. Het boek geeft een beeld van het dagelijks leven in een - wel heel luxe - verzorgingshuis. En met de herinneringen van hoofdpersonen Flora en Erik krijgt de lezer ook een aardig inkijkje in de Haagse politiek op het Binnenhof.
Voor deze verhalen kon Anneke van Dok putten uit eigen ervaring. Zij was burgemeester in diverse gemeenten en als staatssecretaris en Kamerlid actief in Den Haag. Van 1984 tot 1990 was Van Dok burgemeester van Diemen. De vele bezoeken die zij tijdens haar burgemeesterschap bracht aan honderdjarigen en diamanten huwelijksparen waren een bron van inspiratie. Ook uit haar Diemense tijd, blijkt in het hoofdstuk 'De honderdjarige'.

Blunder
"Ik heb zo veel honderdjarigen bezocht en echtparen die 60 of 65 jaar getrouwd waren en zo veel mooie verhalen gehoord. Die gebruik ik niet letterlijk, maar bijvoorbeeld wel in een dialoog of herinnering", vertelt de schrijfster. "Bij mensen op hoge leeftijd denken we altijd aan de zorg, de kwalen en de medicijnen, daar doen we een beetje tobberig over, maar de verhalen van deze mensen zijn prachtig en ze hebben zo veel kennis. Bijvoorbeeld wat ik hoorde van mevrouw Van der Weelde toen ik het echtpaar bezocht in 1985, als mijn geheugen me niet in de steek laat, toen zij 65 jaar getrouwd waren. In mijn persoonlijk archief vond ik nog een foto van dat bezoek. Die mevrouw kwam oorspronkelijk uit Zeeland en vertelde dat ze als kind altijd urenlang garnalen moest pellen. Omdat ze zich dan natuurlijk verveelde, leerde ze hele stukken van de Bijbel uit haar hoofd. Ze kon ze nog woord voor woord reproduceren toen ik bij hen was."

Anneke van Dok heeft haar ambtsketting afgelegd en is schrijfster en columnist. Ze schreef de roman boek 'Twee keer Woordwaarde'. Eigen foto

Bezoeken aan mensen op leeftijd waren een bron van inspiratie

De burgemeester in het boek maakt een blunder in zijn speech als hij vetelt dat de honderdjarige herstellende is van een heupoperatie. De heup bleek ze nota bene gebroken te hebben omdat het zo lang duurde voor er een afspraak gemaakt kon worden met diezelfde burgemeester over een afgewezen douchestoel. Ook waargebeurd in Diemen? Lachend: "Nee, dat verhaal is losjes geïnspireerd op die keer in mijn Diemense tijd dat we met vier burgemeesters uit de regio de eerste schop in de grond zetten voor de Noord-Zuidlijn. De directeur van het vervoerbedrijf maakte toen een blunder over de afwezigheid van een van de andere burgemeesters, die herstellende was van een heupoperatie."

In hetzelfde hoofdstuk vindt de oplettende lezer nog een duidelijke verwijzing naar de Diemense geschiedenis: een van de personages vertelt hoe zij in de Tweede Wereldoorlog als kind een barre tocht naar Holwerd maakte om daar bij pleegouders de oorlog verder door te brengen omdat er in Diemen zo weinig voedsel was en over de enorme heimwee de kinderen hadden. "In 1985 hebben wij de pleegouders uit Holwerd uitgenodigd om naar Diemen te komen op Bevrijdingsdag. We trakteerden ze op een leuke dag in Diemen en herenigden ze met hun pleegkinderen van weleer. Dat was zeer ontroerend en is me altijd bijgebleven."

'Het bezoek van pleegouders uit Holwerd is me altijd bijgebleven'

Cursus Politiek Actief voor inwoners van Diemen

DIEMEN - De gemeente biedt een gratis cursus Politiek Actief aan.

Deelnemers leren meer over de gemeente, debatteren en efficiënt invloed uitoefenen op de lokale politiek. Steeds meer taken komen op het bordje van de gemeente, dus dit is een ideale manier om te leren hoe de lokale politiek hiermee omgaat.

De cursus Politiek Actief gaat op 16 mei 2017 van start en bestaat uit vier avondbijeenkomsten met elk een eigen thema. Tijdens de vier avonden vergroten de deelnemers hun kennis over de politiek in het algemeen, leren meer over de gemeentelijke politiek en leren vaardigheden zoals debatteren. Gastdocenten van Prodemos geven presentaties en alle avonden starten om 20.00 uur.

Invloed
De cursus Politiek Actief is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast is de cursus ook zeer geschikt voor inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming.

Het programma ziet er als volgt uit: 16 mei: Introductie, kennismaking en algemene staatsinrichting, 23 mei: Hoe werkt de gemeente?, 30 mei: Debatteren en 8 juni: Bijwonen van raadsvergadering.

Aanmelden kan tot en met dinsdag 2 mei 2017 bij Hans Nubé, raadsgriffier van Diemen via raadsgriffier@diemen.nl. Ook voor vragen over de cursus kunnen mensen terecht bij de raadsgriffier. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Mannen overvallen woning aan Zeezigt

DIEMEN - Twee mannen hebben zaterdagmiddag rond 15.30 uur een woning aan Zeezigt in Diemen-Noord overvallen.

Op het moment van de overval was één bewoner thuis. De bewoner heeft van de daders meerdere klappen gekregen. Ook is de woning overhoop gehaald.

De politie startte onmiddellijk met een groot onderzoek. Er werd onder meer via Burgernet gevraagd uit te kijken naar de twee daders. De politie is nog op zoek naar de overvallers.

Leerlingen van De Venser planten bomen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Boomfeestdag is op woensdag 29 maart gehouden. Kinderen van groep 6 en 7 van openbare basisschool De Venser zijn met wethouder Jeroen Klaasse aan de slag gegaan in de wijk Speenkruid. Op een aantal plekken in de wijk zijn bomen geplant. Het thema van de Boomfeestdag was dit jaar: 'Het belang van bomen en klimaat'. Het planten van bomen en groen heeft een gunstig effect op het klimaat in de woonwijken.

Winkels Diemerplein showen voorjaars- en zomermode

Prijsuitreiking kassabonnenwinactie

De modeshow in winkelcentrum Diemerplein. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In winkelcentrum Diemerplein vond zaterdag het Fashion Event plaats.

Verschillende winkels showden tijdens een speciale Fashion Parade de nieuwe voorjaars- en zomermode. De parade met zowel kindermodellen als volwassenen liep door het winkelcentrum, voorafgegaan door de muzikale klanken van de saxofoon van Mr.Saxo P-Air, begeleid door The Gentlemen DJ. Op de bordjes die de modellen in de hand hielden stond van welke winkel ze de kleding showden. De modellen waren geselecteerd door de winkels zelf en waren dus 'echte' Diemenaren in plaats van professionele modellen. Er werd kleding geshowd van D-Men Fashion, Kellebelle Kids, Kellebelle, Ja, Leuk!, Ja, Leuk Extra, Shoeby, Basic-Line, Micha's Kids Fashion, Eye Wish Opticiens en Sparkle Style. Kapsalon van Diemen verzorgde de kapsels van de diverse modellen.

Ingrid Kiezebrink van IK Kleurstyling liet de bezoekers zien welke kledingkleuren het beste bij hen passen. Monique van Body-Art zette tientallen tijdelijke tattoos en hennatattoos bij zowel kinderen als volwassenen en visagiste Roos verzorgde een mooie make-up bij de bezoeksters. Op het Kinder Knutsel Terras versierden tientallen kinderen een eigen mooie tas. Tijdens het Fashion Event in winkelcentrum Diemerplein vond de prijsuitreiking plaats van de kassabonnenwinactie. Uit de duizenden deelnameformulieren werden 40 prijswinnaars getrokken. Deze prijswinnaars werden uitgenodigd naar het winkelcentrum te komen. Ter plekke werd met nummertjes bepaald wie welke prijs ontving. De prijzen bestonden uit artikelen en waardebonnen die door de winkeliers van winkelcentrum Diemerplein ter beschikking waren gesteld. De hoofdprijs was voor Corrien Boelens. Zij won een shoptegoed van 250 euro. Willy van den IJssel won een shoptegoed van 100 euro en Rita Koen een shoptegoed van 50 euro.

Verkeer Plantage De Sniep

Vervolg van de voorpagina.

"Veel kinderen die aan de zuidkant van Plantage De Sniep wonen moeten onze wijk in om de school te bereiken. Zij kunnen niet langer gebruikmaken van het voetpad, maar moeten over het fietspad lopen. Dit zorgt regelmatig voor gevaarlijke situaties", aldus de bewoner van Plantage De Sniep.

De gemeente heeft vorige week een aantal maatregelen genomen. Zo is aan het Pontveer een aparte en afgebakende strook voor voetgangers gekomen. Tevens is begonnen met het verbreden van het fietspad tussen De Trekschuit en Het Tolhek. Ook kunnen bewoners van de zuidkant van de wijk die naar de school gaan weer gebruikmaken van De Trekschuit.

De fractie van de VVD in de gemeenteraad heeft donderdagavond vragen gesteld aan het college van B en W. Leden van de fractie van de VVD hebben vorige week de situatie op Plantage De Sniep bekeken. "In de ochtendspits is de situatie op de betonweg (langs de Muiderstraatweg) die door fietsers, voetgangers - onder wie ouders met kinderwagens - brommers en canta's gedeeld moet worden ronduit chaotisch en daardoor zorgelijk. Ook op het Pontveer en Kriekenoord is de situatie door druk bouwverkeer verre van wenselijk. Het college van B en W heeft donderdag beloofd actie te ondernemen. Dat is - hoewel eigenlijk alweer laat - een stap in de goede richting", aldus de VVD.

De fractie van de VVD is echter nog niet tevreden met de toezeggingen van het college. De oppositiepartij wil dat er tijdens de ochtendspits en avondspits verkeersregelaars worden ingezet.

Wethouder Lex Scholten van Verkeer geeft aan dat op bepaalde momenten, afhankelijk van de werkzaamheden, verkeersregelaars kunnen worden ingezet. "Onze voorkeur heeft echter een goede inrichting van de tijdelijke situatie."

Philip Oomstee

Vrijwilliger bij SV Diemen

74 jaar

Diemenaar sinds 1989

Wat doe je bij SV Diemen?
"Ik ben lid van de sponsorcommissie, de kledingcommissie, de kascontrolecommissie en op donderdagavond sta ik achter de bar in de kantine. Ik doe al dat werk overigens met andere vrijwilligers. In het verleden ben ik 15 jaar elftalleider geweest van het eerste zondagelftal."

Waar heb je zelf gevoetbald?
"Ik ben op mijn negende begonnen bij ASV Arsenal. Daarna heb ik zes jaar in de jeugd van Ajax gespeeld. Ik was linksbinnen en speelde samen met Piet Keizer. Ja, ook toen al kon je zien dat Piet Keizer een groot talent was. Wij gingen weleens bij andere jeugdwedstrijden kijken en zagen dan Johan Cruijff spelen. Hij was jonger dan wij en nog een jochie. Toen ik 17 jaar was moest ik weg, omdat Ajax mij niet goed genoeg vond. Daarna heb ik gespeeld bij De Volewijckers, KMVZ, DVH en in de veteranen van Animo. Ik was toen verdediger geworden. Ik ben op mijn 53e met voetballen gestopt. Ik heb nooit bij SV Diemen gevoetbald. Ik ben bij SV Diemen terechtgekomen toen mijn zoon Robin er ging voetballen."

Blijft SV Diemen in de derde klasse?
"Voor het seizoen heb ik gezegd dat SV Diemen met 34 punten veilig zou zijn. De ploeg heeft nu 25 punten. Ik ga ervan uit dat het gaat lukken."

Wat is jouw favoriete winkel?
"Dat was Robeu Sport. Die winkel is helaas gesloten. Ik vind het opvallend dat diverse sportzaken in het winkelcentrum het niet hebben gered."

En jouw favoriete vakantieland?
"Turkije. Ondanks alles gaan wij er dit jaar opnieuw heen. Ik vind de mensen in Turkije enorm aardig. Ze zijn altijd bereid om je te helpen."

Jouw favoriete plek in Diemen?
"Dat is niet moeilijk: Sportpark De Diemen. Wij zouden er graag een extra veld bij krijgen. Ik denk dat dat veld er gaat komen."

Paaslunch in Noorderlicht

DIEMEN - In wijkcentrum Het Noorderlicht aan het Gruttoplein wordt op maandag 10 april een paaslunch gehouden.

De lunch duurt van 13.00 tot 15.00 uur. De kosten bedragen € 2,50 per persoon. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen aan Dionne Tool van Stichting Welzijn Diemen: d.tool@welzijndiemen.nl, telefonisch aanmelden kan ook: 06-45125494.

Automobiliste heeft te veel op

DIEMEN - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in het Diemerbos een automobiliste aangehouden omdat zij te veel alcohol had gedronken.

De politie in Diemen kreeg een melding van de Meldkamer Amsterdam. Personeel van de meldkamer had al twee uur een verdwaalde automobiliste aan de lijn. De politie stelde vast dat zij zich in het Diemerbos bevond en ging op onderzoek uit. De politie reed het Diemerbos in en trof de automobiliste aan.

Het bleek dat zij had geprobeerd om haar auto te keren en vast was komen te staan. Zij was in het Diemerbos terechtgekomen nadat zij de informatie van haar navigatiesysteem had gevolgd. De agenten vermoedden dat de vrouw te veel alcohol had gedronken. Zij stelden op het politiebureau vast dat zij drie keer zo veel alcohol had gedronken als is toegestaan. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt.

Vrijheidsmaaltijd op 5 mei

Burgemeester hoopt op hulp en deelnemers

Een Vrijheidsmaaltijd in Amsterdam. Foto: Foto: Michiel Landeweerd.

DIEMEN - Diemen viert dit jaar Bevrijdingsdag voor het eerst met een Vrijheidsmaaltijd op het Diemerplein. Initiatiefnemer is burgemeester Erik Boog. Hij rekent op medewerking uit de Diemense gemeenschap. "Vrijheid is niet vanzelfsprekend en daar moeten we stil bij blijven staan. Ik wil onze vrijheid samen met Diemenaren vieren door samen te koken en samen te eten", aldus Boog.

Boog hoopt op veel hulp en deelnemers. "Ik kan dit niet alleen. Ik zoek mensen die willen helpen bij de organisatie van de Vrijheidsmaaltijd. We kunnen hulp gebruiken bij de opbouw en we zoeken ook twaalf mensen die het leuk vinden om hun kookkunsten te vertonen. Het zou ook leuk zijn als er muzikanten meedoen. We openen met een gastspreker en brengen een toost uit op de vrijheid. Ik hoop dat veel mensen aanschuiven bij de Vrijheidsmaaltijd. Het wordt heel gezellig en ik doe een appel op de Diemenaren: doe mee, eet mee!"

Opbouw
De Vrijheidsmaaltijd op het Diemerplein begint op 5 mei 2017 om 18.00 uur. De opbouw start om 16.00 uur. De Stichting StreetDinners ondersteunt de gemeente en de vrijwilligers van de organisatie. Mensen die willen meehelpen kunnen een e-mail sturen naar info@streetdinners.org. Mensen die op 5 mei willen mee-eten kunnen zich tot 2 mei aanmelden via de website www.streetdinners.org of bij de receptie van het gemeentehuis. De kosten voor een maaltijd inclusief frisdrank bedragen vier euro voor volwassenen en twee euro voor kinderen tot twaalf jaar. Inwoners van Diemen die over een Stadspas beschikken betalen slechts een euro. Bezitters van een Stadspas kunnen zich overigens alleen bij de receptie van de gemeente inschrijven.

Er zijn 250 plaatsen beschikbaar. Met diverse dieetwensen wordt rekening gehouden en de organisatie vraagt de deelnemers aan de Vrijheidsmaaltijd om een eigen bord, soepkom, bestek en beker mee te nemen.

Mooi weer
De organisatie hoopt dat het op 5 mei mooi weer zal zijn. Maar als er onverhoopt toch sprake is van slecht weer zal er worden uitgeweken naar een andere locatie.

De gemeente hoopt dat bedrijven en particulieren in Diemen als sponsor van de Vrijheidsmaaltijd willen fungeren. Dit kan een financiële bijdrage zijn of een bijdrage in natura. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen door een e-mail te sturen naar info@streetdinners.org.

Foto: Aram Goudsmit

donderdag 6 april

'Jackie'

Theater de Omval 20.00 uur

In 'Jackie' kruipt Oscarwinnares Natalie Portman in de huid van First Lady Jackie Kennedy. De film vertelt het verhaal van de moord op John F. Kennedy en de vier dagen van nationale rouw door de ogen van deze charismatische First Lady. Een periode waarin de hele wereld zijn blik richtte op de beroemde weduwe. Een vrouw in rouw die zich uiterlijk sterk moest houden om een geschokte natie gerust te stellen en het beeld van haar echtgenoot voor de eeuwigheid historisch te bepalen.

donderdag 6 april

Informatieavond over hooggevoeligheid bij kinderen

El'sina 20.00 uur

Bijzonder Kindercoaching geeft op donderdagavond 6 april een informatieavond die in het teken staan van hooggevoeligheid. De informatieavond is gratis.
Kindercoach Elliëtte Kreek geeft de aanwezigen informatie over hooggevoeligheid bij kinderen. De informatieavond wordt gehouden bij El'sina aan de Burgemeester van Tienenweg 20 en duurt van 20.00 tot 21.30 uur.
Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven door een e-mail te sturen aan elliette@bijzonderkindercoaching.nl

2e Proost en Brandt Reünie

Café 't Pandje 17.00 uur

Voor alle oud-medewerkers van Proost en Brandt (voorheen gevestigd op Stammerkamp 1 te Diemen) is weer een gezellige reünie georganiseerd. Aanmelden via de Facebookgroep of bij: proost.pb@gmail.com. Ook voor mogelijkheden tot sponsoring van dit unieke evenement!

'Iemand anders'

Theater de Omval 20.30 uur

Na vijftien jaar comedy en cabaret leek het Micha Wertheim tijd voor iets anders. Daarom maakt hij dit seizoen twee voorstellingen in de kleine zalen. Eerst was er 'Ergens anders' en nu is het tijd voor 'Iemand anders'. Een tweeluik dus. Ideaal om ze beide te zien, maar als dat niet lukt, is dat waarschijnlijk overkomelijk.

zaterdag 8 april

Natuurwerkdag Diemerbos

Diemberbos 10.00 uur

Op zaterdag 8 april gaan vrijwilligers de drie broeihopen in het Diemerbos weer aanleggen. Zodat de ringslangen daar in het begin van de zomer hun eieren in kunnen leggen die door de broeiwarmte worden uitgebroed. Er kunnen 15 vrijwilligers meedoen, kinderen vanaf ca. 7 jaar onder leiding van hun ouders. De boswachter en IVN-Diemen zorgen voor gereedschap. Tijd: zaterdag 8 april 10.00 uur, tot ca. 13.00 uur. Aanmelden tot 6 april: ivndiemen@gmail.com. Meer informatie: www.ivndiemen.blogspot.nl. Startplaats: info volgt na aanmelding.

Voorstelling Muziekschool Diemen

Theater de Omval 19.30 uur

Muziekschool Diemen De Muziekschool Diemen presenteert met trots een originele voorstelling met een heel spannend verhaal over de opkomst en de ondergang van de Liedjesfabriek. Leerlingen van de muziekschool, het slagwerkensemble en een klein koor van basisschool Noorderbreedte en heel veel instrumenten vertellen onder de bezielende leiding van Karin van Arkel het verhaal. Er is een machine, een moord en… Komt dat zien op zaterdag 8 april aanstaande in Theater de Omval. Kaarten (à € 5,-) vanaf 19.45 uur aan de kassa.

zondag 9 april

Kerkdienst

De Ontmoeting 10.00 uur

Kerkdienst op Palmzondag. Voorganger is ds C. Verkerk uit Amstelveen. Deze zondag is er ook Kinderdienst. De kinderen gaan palmtakken versieren en laten de takken al zingend en lopend door de kerk aan iedereen zien.

Palmzondag

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord en Communie gezinsviering met het PeeBee kinderkoor. Voorganger is pastor H. Hartog.

'Kodo, het geheim van de Samurai'

Theater de Omval 14.00 uur

Een spannende en schitterende theatervoorstelling voor iedereen vanaf 6 jaar. Een geraffineerd verhaal waarin eeuwenoude thema’s als angst en moed zijn verpakt. Kodo woont samen met zijn vader aan de rand van het geheimzinnige woud. Waar zijn moeder is weet Kodo niet en zijn vader wil over dat geheim niets vertellen. Veel tijd om er over na te denken heeft Kodo niet. Als hij niet speelt met zijn vriend de Vos, die hem leert te vluchten, leert zijn vader hem vechten tegen ninja’s. Maar is dat wel verstandig: vluchten of vechten? En komt Kodo ooit te weten wat er met zijn moeder is gebeurd? De prachtige prenten van Mark Janssen uit het boek spelen een belangrijke rol. Als geen ander weet hij de Japanse sfeer van hoge, kale bergen, brede, bevroren rivieren, tere bloesems en dreigende ninja’s op te roepen in een magisch spel van licht en donker. Door middel van projectietechnieken komen deze schitterende tekeningen op magische wijze op de vloer tot leven. Samen met tekst, spel en muziek versmelten ze en nemen je mee naar een hele nieuwe wereld

Marieke en Marco van Mansom wonnen vrijkaarten voor de voorstelling 'Dekking Hoog' van Patrick Laureij op vrijdag 31 maart in Theater de Omval. Hieronder hun recensie.

Marieke van Mansom en Patrick Laureij.

Patrick Laureij. Deze cabaretier (33) uit Rotterdam timmert momenteel behoorlijk aan de weg. Stond een week lang in het voorprogramma van Theo Maassen in Carré, was al een paar keer te gast bij DWDD en staat in mei drie avonden in de Ziggo Dome in het voorprogramma van Anouk. Vrijdagavond was hij met zijn voorstelling 'Dekking Hoog' in de Omval en wij mochten erbij zijn! Dus op de fiets naar Diemen-Centrum. Het was uitverkocht en er waren ook mensen die niet uit Diemen en omstreken kwamen.

Gelukkig zaten we achter in de zaal, want de mensen voorin waren natuurlijk de pineut. Zo ook een jongen van 12, voor wie deze avond mijns inziens iets minder geschikt was. Patrick is zeer grappig met zijn rauwe verhalen over zijn broer, zijn buurt, muffins en kickboksen, maar ook regelmatig enigszins grof en seksistisch. Ook twee jongens die te laat de zaal in kwamen konden niet zonder gevatte opmerking van Patrick gaan zitten. Door zijn Rotterdamse tongval was hij heel soms iets minder goed verstaanbaar, maar wat hebben we gelachen en de sfeer in de zaal zat er goed in. Na afloop hebben we nog even een drankje gedronken in de foyer, wat veel mensen nog even deden en daardoor voor gezelligheid zorgde. Ook Patrick en zijn team gingen nog even wat drinken en hij was niet te beroerd om even met mij op de foto te gaan. Heerlijk, zo'n avondje in het eigen dorp. We hebben genoten!

SV Zeeburg eindigt als derde

Dames winnen laatste competitieduel

SV Zeeburg zet Cometas onder druk. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de laatste wedstrijd van het seizoen gewonnen. De handbalsters uit Diemen klopten Cometas uit Leeuwarden met 25-22. Bij rust leidde SV Zeeburg met 14-8.

SV Zeeburg kwam dit seizoen voor de eerste keer uit in de hoofdklasse van de zaalcompetitie. De ploeg kan terugkijken op een geslaagd seizoen. SV Zeeburg staat op de derde plaats. Geel Zwart en SV Zeeburg hebben beide 28 punten. Het doelsaldo van Geel Zwart is echter beter dan dat van de ploeg uit Diemen. Geel Zwart heeft nog een competitieduel voor de boeg.

Opdracht
De opdracht voor de dames van SV Zeeburg voor de wedstrijd tegen Cometas was simpel: vrij spelen, genieten en de punten in Diemen houden. Ondanks dat Cometas als eerste scoorde kwam SV Zeeburg goed uit de startblokken. De verdediging stond goed en door snel en gevarieerd spel stond SV Zeeburg al snel op een voorsprong. Hierna werden de dames van de thuisclub slordiger. Kansen werden niet benut en ook de verdediging liet hier en daar wat steken vallen. SV Zeeburg leidde bij rust comfortabel met 14-8.

Scherper
In de rust gaf coach Doug van Leeuwen aan dat SV Zeeburg scherper moest gaan spelen met nog meer snelheid en variatie.

Ook na de hervatting vond Cometas als eerste het net. SV Zeeburg had het even moeilijk. Naarmate de tweede helft vorderde werd de wedstrijd harder en grimmiger. Er werden aan beide kanten overtredingen gemaakt waarvan de scheidsrechter het niet nodig vond om voor te fluiten. SV Zeeburg liet zich hierdoor een beetje intimideren. Cometas kwam terug tot 22-21 en geloofde even in een goed resultaat.

Maar in de slotfase herstelde de thuisclub zich en werd de winst veiliggesteld: 25-22. Het eerste damesteam van SV Zeeburg komt alleen uit in de zaalcompetitie. De technische staf en de speelsters van SV Zeeburg zijn tevreden over de prestaties. De ambities zijn groot. De ploeg hoopt volgend jaar kampioen te worden.

Nescioloop vindt zondag plaats

Deel van parcours ligt in Diemen

De Nescioloop is populair bij hardlopers. Foto: Mart Bevelander

DIEMEN - Atletiekvereniging AV '23 uit de Watergraafsmeer houdt op zondag 9 april de Nescioloop. Een deel van het parcours ligt in Diemen.

AV '23 telt veel leden die in Diemen wonen. De vereniging is dan ook actief in de gemeente. AV '23 organiseert elk jaar de DiemerCross, het hardloopevenement in het Diemerbos.

De Nescioloop geldt onder hardlopers als een van de mooiste lopen in de regio. Deelnemers kunnen kiezen tussen een afstand van acht of vijftien kilometer. De start is in Sportpark Voorland, de thuisbasis van AV '23. De deelnemers lopen via de Nesciobrug naar IJburg. De deelnemers aan de loop over vijftien kilometer maken een rondje om Fort Diemerdam. Er is ook een jeugdloop over een afstand van twee kilometer. Dit parcours ligt geheel in het sportpark in de Watergraafsmeer.

De Nescioloop is onderdeel van het Rondje Mokum.

De wedstrijden starten kort na elkaar. De deelnemers aan de vijftien kilometer gaan om 10.00 uur van start. Het betreft hier een KNAU-wedstrijd en een trimloop. Om 10.06 uur gaat de trimloop over acht kilometer van start. De jeugdloop begint om 10.15 uur. Start en finish zijn bij AV '23 aan de Radioweg 89.

Deelnemers kunnen bij inschrijving een bedrag doneren aan het Amsterdamse Jeugdsportfonds. AV '23 wil eraan bijdragen dat ieder kind kan sporten. Daarom zal Tim Veldt namens het fonds het startsignaal geven. Tim woont zelf in Amsterdam-Oost en is meervoudig Olympiër en gunt ieder kind de kans om de sport te doen die hij of zij leuk vindt. De voorinschrijving is inmiddels gesloten. Na-inschrijving is mogelijk op zaterdag 8 april van 10.00 uur tot 14.00 uur bij Run2Day Amsterdam Oosterpark, Eerste Oosterparkstraat 234 in Amsterdam en zondagmorgen 9 april tot een half uur voor de start bij AV '23.

De Nesciobrug wordt zondagmorgen van 10.00 uur tot 12.00 uur afgesloten. Ook is de Diemerzeedijk minder goed bereikbaar. Voor meer informatie kan de website www.nescioloop.nl worden bezocht.

SV Diemen wint bij Fortius: 2-5

DIEMEN - SV Diemen heeft de uitwedstrijd tegen Fortius met 2-5 gewonnen. Bij rust leidde de ploeg van trainer Gerrie Breugem met 0-1.

SV Diemen kwam voor rust op voorsprong door een treffer van Tommie Gans: 0-1. Na de hervatting sloeg de thuisclub uit de Watergraafsmeer toe. Fortius maakte gelijk (1-1) en kwam daarna op voorsprong (2-1). SV Diemen toonde aan over veerkracht te beschikken. Marco Moelee maakte 2-2 en Jeroen Letteboer zette de bezoekers op een 2-3 voorsprong. Jelle de Wild verruimde de marge: 2-4. Vlak voor tijd bepaalde aanvaller Bright Owusu de eindstand op 2-5. SV Diemen staat met 25 punten uit 21 duels op de tiende plaats van de ranglijst in de derde klasse C. De ploeg die als tiende eindigt blijft in de derde klasse. Concurrent SV Ouderkerk verloor met 3-2 bij DWS en staat nu op de elfde plaats. De ploeg die als elfde finisht moet via de nacompetitie proberen degradatie te voorkomen. SV Ouderkerk heeft 24 punten, maar kwam pas 20 keer in actie. SV Diemen speelt op zondag 9 april thuis tegen ASV Arsenal. De wedstrijd begint om 14.30 uur. De Amsterdammers staan met 19 punten uit 21 duels op de voorlaatste plaats.

Vorige week werd bekend dat aanvaller Giliano Eijken aan het einde van dit seizoen bij SV Diemen vertrekt. Hij gaat naar SDZ. Een week eerder kondigde keeper Dave Moen zijn vertrek aan. Hij speelt met ingang van het seizoen 2017-2018 voor Ajax 3, dat uitkomt in de zaterdagcompetitie.

Winst voor heren De Meeuwen

DIEMEN - Het eerste herenteam van De Meeuwen heeft zaterdag de thuiswedstrijd tegen Zwemvereniging Utrecht met 15-3 gewonnen.

De waterpoloploeg uit Diemen staat op de zesde plaats in de derde klasse C. Het eerste herenteam van De Meeuwen speelt op zondag 9 april een uitwedstrijd tegen De Duinkikkers. De wedstrijd in Soest begint om 18.30 uur.

Het eerste damesteam van De Meeuwen kwam de afgelopen weken niet in actie. De ploeg staat op de vierde plaats in de eerste klasse. De dames van De Meeuwen spelen op zaterdagavond 8 april een derby tegen hekkensluiter Jaws uit Amsterdam. De wedstrijd wordt gespeeld in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran en begint om 20.20 uur.

12 / 16

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-, schoonheids-, nagelsalon, 15 m2 incl. g.w.l. ex. btw € 395,- p/mnd. Info: 035-6935525/06-22393323

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Cursus ZWEEDS voor beginners&gev start 11 apr, ook privéles, olv erv. ZW/NL docent, in Weesp, GRATIS PROEFLES, ensabel@telfort.nl, 06-51322253

Opticien Valentijn van Horn heeft nog nooit nee hoeven te verkopen

Valentijn van Horn voor zijn zaak aan de Ouddiemerlaan. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Valentijn van Horn (43) is sinds 1 juli 2016 eigenaar van Vroom & Nobbe opticiens aan de Ouddiemerlaan 16.

Vroom & Nobbe opticiens is al decennialang een begrip in Diemen. De optiek was in het verleden gevestigd in een pand waar nu het complex Diemerburgh staat. Opticien Maarten Vroom verhuisde in de jaren negentig naar het huidige pand. Maarten Vroom overleed in oktober 2015. Zijn collega Melissa Janssen zette de zaak voort en kreeg daarbij hulp van familieleden van Maarten. Valentijn van Horn nam de zaak op 1 juli 2016 over. Hij woont in Almere. "Ik zit ruim twintig jaar in het vak. Na het afronden van mijn opleiding heb ik bij diverse zaken als opticien gewerkt." Door verder te gaan als zelfstandig ondernemer, geeft hem de mogelijkheid om zijn vak naar eigen inzicht in te vullen. Dat er in Diemen veel opticiens zijn vindt hij geen probleem. "Ik heb in Huizen bij een opticien gewerkt waar binnen een straal van tachtig meter nog vijf opticiens zaten. Wij slaagden erin om ons te onderscheiden door klantgericht te werken, goede service te verlenen en een ruim assortiment aan te bieden. Dat doe ik hier ook. Ik ben als zelfstandige opticien niet gebonden aan een assortiment van een hoofdkantoor. Ik kan in principe alle monturen en glazen bestellen. Een advies op maat is belangrijk. Ik merk dat klanten service waarderen. Ik verricht ook reparaties en ik heb sinds ik hier ben begonnen nog nooit nee hoeven te verkopen."

Valentijn heeft gemerkt dat Maarten Vroom een uitstekende naam heeft opgebouwd. "Ik krijg hier veel vaste klanten die in het verleden bij Maarten kwamen. Diverse klanten heb ik al meerdere keren in mijn winkel mogen ontvangen. De mentaliteit in Diemen bevalt mij uitstekend. Mensen zijn open en eerlijk. Dat werkt twee kanten op. Als iemand een montuur past dat hem of haar niet staat kan ik dat gewoon zeggen. Dat levert nooit problemen op."

'Ik krijg hier veel vaste klanten die in het verleden bij Maarten kwamen'

Verbouwen
Valentijn gaat de zaak in de loop van dit jaar verbouwen. De wanden met brillen en monturen worden vernieuwd en de balie krijgt een plek voor in de zaak. Ook zal de naam Vroom & Nobbe worden gewijzigd in Vroom Optiek.

'155 Help-een bedrijf' biedt steun aan ondernemers die het moeilijk hebben

155-Help-een-bedrijf is een initiatief van het Instituut voor MKB. Foto: Pixabay

DIEMEN - Ondernemers die het even wat moeilijker hebben, kunnen aankloppen bij een 155 Help-een-bedrijf. Diemen is een van de 150 aangesloten gemeenten waar dat kan.

Jostien Langeberg is senior ondernemersadviseur bij 155-Help-een-bedrijf. 155-Help-een-bedrijf ondersteunt in opdracht van gemeenten ondernemers die het (tijdelijk) moeilijk hebben. Voor de ondernemer is deze hulp gratis.

Langeberg: "In mijn rol als ondernemersadviseur voor 155-Help-een-bedrijf zie ik dat veel ondernemers het overzicht verliezen wanneer het minder gaat. En dan kom je in een vicieuze cirkel terecht. Ondernemers hebben over het algemeen moeite om hier weer uit te komen. Welke zaken pak je als ondernemer het eerste aan?"

'Je ziet dat veel ondernemers het overzicht verliezen'

"Mijn rol als adviseur is om, in het gesprek met de ondernemer, alle zaken op tafel te krijgen en duidelijk te analyseren waar de problemen liggen. Vervolgens adviseer ik welke weg het beste kan worden bewandeld. De ondernemer ziet dan vaak ook zelf (weer) op welke vlakken verandering noodzakelijk is. Daarom zou ik tegen iedere ondernemer willen zeggen: probeer op tijd hulp in te schakelen wanneer je tegen problemen aanloopt. Dit kunnen onder andere problemen zijn op financieel gebied, op het personele vlak of op commercieel gebied."

155-Help-een-bedrijf is een initiatief van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. Ondernemers kunnen op werkdagen contact opnemen met 088-9990155 of via www.155.nl.

Donderdag 20 april
Open Coffee Diemen, derde donderdag van de maand, 09.00 uur-10.30 uur bij Bicker (Diemerplein).
Info: LinkedIngroep Open Coffee Diemen.

Donderdag 20 april
Bestuurlijk overleg Gemeente-Winkeliersvereniging Diemerplein.
Info: gemeente.

Donderdag 18 mei
Open Coffee Diemen, 09.00 uur-10.30 uur bij Bicker (Diemerplein).
Info: LinkedIngroep Open Coffee Diemen.

Dinsdag 17 mei
Duurzaamheidscafé Samen Sneller Duurzaam Diemen 17.00-21.00 uur.
Info: gemeente.

Donderdag 18 mei
Bedrijvenpanel Verrijn Stuart, 15.30-17.00 uur.
Info: gemeente en www.ondernemenddiemen.nl.

Woensdag 24 mei
Exclusieve theatervoorstelling over het Sociaal Akkoord. Hoe werkt het? Wat betekent het voor u als werkgever? Inclusief nagesprek. Speciaal voor werkgevers in Theater de Omval. Meer info volgt.

Dinsdag 30 mei
Bestuurlijk overleg gemeente (college van B en W)-Ondernemend Diemen.
Info: gemeente en www.ondernemenddiemen.nl.

Donderdag 1 juni
Bedrijvenpanel Stammerdijk/De Sniep, 15.30-17.00 uur.
Info: gemeente en www.ondernemenddiemen.nl.

Dinsdag 13 juni
Ondernemend Diemen bedrijfsbezoek en barbecue.
www.ondernemenddiemen.nl.

Donderdag 15 juni
Open Coffee Diemen, 09.00-10.30 uur bij Bicker (Diemerplein)
Info: LinkedIngroep Open Coffee Diemen.

Info: gemeente Diemen bij Priscilla Arendse (020) 3144790, e-mail: priscilla.arendse@diemen.nl.

Veel belangstellenden tijdens schouwen op bedrijfsterreinen

Samenwerking bedrijven en gemeente

Een schouw op het bedrijventerrein.

DIEMEN - Het bestuur van Ondernemend Diemen (OD) ziet een intensivering van de samenwerking met de gemeente met betrekking tot de bedrijventerreinen in Diemen als een van de speerpunten. Het nieuwe bestuur van Ondernemend Diemen is vorig jaar aangetreden.

Het bestuur van Ondernemend Diemen en de gemeente hebben afgesproken om de halfjaarlijkse schouwen en bedrijvenpanels voor alle ondernemers op de bedrijventerreinen Verrijn Stuart en Stammerdijk/De Sniep ruim voordat die plaatsvinden vast te leggen in een 'jaarkalender bedrijventerreinen'. Dit moet leiden tot een hoge opkomst.

Donderdagochtend 9 maart is de eerste schouw gehouden. Ruim 20 vertegenwoordigers van bedrijven, Ondernemend Diemen en de gemeente verzamelden zich bij Plumbers, het bedrijf van Hans Vreeken. Hij is bestuurslid van Ondernemend Diemen. Zij maakten een ronde over bedrijventerrein Verrijn Stuart. Tijdens de schouw werden foto's gemaakt. Na afloop van de schouw werden de bevindingen besproken tijdens een bijeenkomst in het gebouw van Oostenrijk Touringcars BV.

Op 23 maart was er een schouw op bedrijventerrein Stammerdijk/De Sniep. Er deden opnieuw twintig belangstellenden meer. Zij verzamelden zich bij Scholte & de Vries Estoppey. Robin Scholte, eigenaar van het bedrijf, is bestuurslid van Ondernemend Diemen. Na de schouw vond er een evaluatie plaats bij Gamma. Tijdens de schouwen wordt gelet op de uitstraling en beleving van het bedrijventerrein waarbij 'schoon, heel en veilig' van groot belang zijn. Ook komen zaken als de toenemende parkeerdruk en andere actuele kwesties aan de orde.

Wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken liep mee tijdens de schouw op bedrijventerrein Verrijn Stuart en heeft er veel waardering voor dat ook mensen van bedrijven die zich pas recent op bedrijventerrein Verrijn Stuart hebben gevestigd betrokkenheid toonden door mee te lopen en aansluiting te zoeken bij andere ondernemers en bij Ondernemend Diemen.

De gemeente, Ondernemend Diemen en een aantal ondernemers gaan onder andere tijdens de zogenaamde actieweken van de afdeling Wijkbeheer met de ervaringen van de schouwen aan de slag. Tijdens de actieweken beschikt Wijkbeheer over meer capaciteit voor een specifiek gebied. Tijdens de bedrijvenpanels Verrijn Stuart en Stammerdijk/De Sniep die later in het voorjaar worden gehouden, worden de resultaten van de schouwen besproken met ondernemers, eigenaars van bedrijfspanden en de wijkagent. Maar er kunnen ook andere thema's aan de orde komen zoals duurzaamheid en ervaringen met glasvezel. Deze vorm van regelmatig contact geeft de diverse partijen ook de kans elkaar te leren kennen en – zoals vaker is gebleken – tot samenwerking tussen ondernemers onderling te komen.

Kunst verfraait entrees bedrijventerreinen

Kunstwerk 'De Lamp'. Foto: gemeente Diemen

DIEMEN - Bij de entrees van de bedrijventerreinen Stammerdijk en De Sniep zijn de afgelopen maanden diverse kunstwerken geplaatst.

In de herfst van vorig jaar werden er bij de eerste twee entrees van de bedrijventerreinen twee kunstwerken geplaatst met de naam 'De Stelling van Diemen'. De kunstwerken zijn gemaakt door Kunstenaarscollectief Observatorium uit Rotterdam.

In februari werd bij de derde entree van de bedrijventerreinen het kunstwerk 'De Lamp' geplaatst. Dit kunstwerk is gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Jeroen Henneman.

Mensen moeten bijna altijd wennen aan nieuwe kunstwerken in de openbare ruimte. Er kwam dan ook kritiek op de creaties van de kunstenaars.

De gemeente en de ondernemers van de bedrijventerreinen hebben indertijd de afspraak gemaakt om de entrees van de bedrijventerreinen te verfraaien. De drie kunstwerken zorgen ervoor dat de entrees van de bedrijventerreinen opvallen.

Jacob's Kitchen op campus is in trek

Zaak ontvangt divers publiek

Jacob's Kitchen heeft een ruim terras. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Jacob's Kitchen beschikt sinds 1 december 2016 over een tweede vestiging in Diemen-Zuid: aan de Dalsteindreef 3008 op Campus Diemen Zuid.

Jacob Preijde startte twee jaar geleden Jacob's Kitchen aan de Eekholt 42 in Diemen-Zuid. Lekker eten naast de bouw van de nieuwbouwwijk Holland Park was de gedachte. Op 1 december 2016 volgde een tweede zaak van Jacob's Kitchen op Campus Diemen Zuid.

Jacob's Kitchen op Campus Diemen Zuid is mooi en sfeervol ingericht. Er is gebruikgemaakt van veel hout en de inrichting is warm. Voor de zaak is een ruim terras. Met mooi weer kunnen gasten hier heerlijk op het terras genieten.

Pareltjes
De kaart heeft vele pareltjes: sandwich pulled pork, Rueben sandwich (met zuurkool, kaas en pastrami), blackangusburger, smoor, verse vis of een goeie steak. Verder chocoladebrownies, nougatijs en de Belgische koeken van Belgica. Maar ook een bitterbal of loempia voor bij de borrel. Diverse lokale bieren, heerlijke wijnen en funky softdrinks staan eveneens op de kaart.

Jacob Preijde: "Studenten, zakelijk publiek en buurtbewoners komen hier voor een verlaat ontbijt, lunch of diner of om gezellig te borrelen. Eenmaal aan de borrel blijven ze ook vaak dineren. We verzorgen cateringdiners aan huis en leveren ook maaltijden aan bedrijven voor personeelsleden die overwerken."

"Studenten kunnen hier gezellig samen zitten, een hapje eten of een drankje drinken. Maar ook studeren. Zij kunnen gebruikmaken van gratis wifi. We organiseren avonden met livemuziek, bierproefavonden, toneeldineravonden en vrijdags tijdens de borrel hebben we een dj. In het weekend komen er meer bewoners uit de omgeving. Wij verwachten dat er na de oplevering van de woningen in Holland Park nog meer inwoners van Diemen naar onze zaak gaan komen. Als er behoefte aan is dat wij op zondag opengaan zullen wij dat zeker doen", aldus Jacob.

Jacob's Kitchen aan de Dalsteindreef 3008 is van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 22.00 geopend.

Leden Ondernemend Diemen dineren

Genieten van het diner in Jacob's Kitchen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Ondernemend Diemen heeft vorige week een diner georganiseerd bij Jacob's Kitchen.

Er waren zo'n 35 leden van Ondernemend Diemen aanwezig. Burgemeester Erik Boog was eveneens aanwezig. De deelnemers genoten van een driegangendiner. Het bestuur van Ondernemend Diemen had vooraf een planning gemaakt wie bij wie aan tafel zat en na het voorgerecht is er een wissel van plaats geweest. Dit om te stimuleren dat de aanwezigen kennis met elkaar konden maken en elkaar beter leerden kennen.

Ondernemend Diemen heeft veel positieve reacties gekregen en is van plan dit evenement speciaal voor de leden een keer per jaar te organiseren.

De Vereniging Ondernemend Diemen is een actieve bedrijfsvereniging die ondernemers bijeenbrengt, samenwerking versterkt en collectieve belangen behartigt. De vereniging is er voor alle ondernemers in Diemen, van grote bedrijven tot winkeliers en zzp'ers.

Voor meer informatie: www.ondernemenddiemen.nl.