DiemerNieuws

21 augustus 2014

DiemerNieuws 21 augustus 2014


Eerste schooldag in Noorderbreedte

Foto: Trudy Kroese

In brede school Noorderbreedte in Diemen-Noord zijn maandag de lessen begonnen. Veel ouders van de ongeveer 600 leerlingen die les krijgen in het nieuwe schoolgebouw brachten hun kinderen op deze eerste schooldag naar school. Zij werden bij de ingang hartelijk welkom geheten door directeur Frans Verstraten. Bij het uitgaan bleek het overigens wel dringen toen alle leerlingen tegelijk door de hoofdingang naar buiten wilden. "Op dag twee is dat direct opgelost", vertelt Verstraten. "We gebruiken nu ook de zij-uitgangen."

Uitbreiding blauwe zone in centrum

DIEMEN - De blauwe zone in het centrum van Diemen wordt per 1 december uitgebreid met het resterende deel van het Julianaplantsoen, de Prinses Beatrixlaan en de parkeerplaats aan de Willem de Zwijgerlaan. Het gaat hier om een 2-uurs blauwe zone. Dit heeft het college van B en W besloten.

Op het parkeerterrein van de Willem de Zwijgerlaan, dat voornamelijk wordt gebruikt door leden en bezoekers van tennisvereniging ATVD en fitnesscentrum Trainmore, komt een 4-uurs blauwe zone. Bewoners en bedrijven kunnen een ontheffing aanvragen die twee jaar geldig is.

De gemeente is van plan om de blauwe zone in het centrum (inclusief de wijken Spoorzicht en Buitenlust) en in Diemen-Zuid uit te breiden. Tijdens inloopavonden die in juni werden gehouden, bleek dat er behoorlijk veel weerstand is tegen dit voornemen van de gemeente. De gemeente is echter van mening dat het noodzakelijk is om in die twee wijken van Diemen de blauwe zone uit te breiden.

De gemeente houdt een peiling onder de bewoners van die betreffende buurten om uit te zoeken of er een draagvlak is voor het uitbreiden van de blauwe zone. De uitslag van de peiling per gebied wordt meegenomen in het collegebesluit eind september 2014. Bewoners van Diemen Centrum, Spoorzicht, Buitenlust en Diemen-Zuid ontvangen deze week een uitnodiging om mee te doen aan een internetpeiling over uitbreiding van de blauwe zone. De peiling houdt in dat bewoners kunnen aangeven of zij voor of tegen de uitbreiding van de blauwe zone in hun wijk zijn. In acht gebieden breidt het college van B en W de blauwe zone alleen uit als een meerderheid van de bewoners hier voorstander van is. Het gaat om de volgende gebieden: Spoorzicht, Buitenlust, Tobias Asserlaan, Martin Luther Kinglaan (ongereguleerd gebied), Rode Kruislaan, Willem de Zwijgerlaan, deel Henry Dunantlaan en Van Dijkstraat, appartementencomplex Roggekamp 31 tot en met 143 (oneven), Anne Frankwijk en een deel van Polderland.

Vervolg op pagina 3

Twijfel GGD over aantal plekken peuterspeelzaal Noorderbreedte

DIEMEN - In de nieuwe brede school Noorderbreedte zijn deze week ook vier peuterspeelzaalgroepen van Stichting Welzijn Diemen (SWD) gestart met in totaal 64 kinderen. De GGD adviseerde de gemeente Diemen dat volgens de normen plek zou zijn voor slechts 48 peuters, maar de gemeente geeft SWD drie maanden om te tonen dat er wel voldoende ruimte is voor 64 kinderen.

In de brede school is er een samenwerkingsverband tussen de basisscholen, buitenschoolse opvang en de peuterspeelzalen om een doorgaande leerlijn te bieden. De peuterspeelzaal van de SWD, voortkomend uit peuterspeelzalen 't Kloddertje en de Tuimelaar, zal opgaan in de brede school.

De SWD heeft een aanvraag ingediend voor in totaal 64 kindplaatsen in vier peuterspeelzaalgroepen. Toezichthouder GGD heeft deze aanvraag getoetst op grond van de kwaliteits- en inrichtingseisen die in Diemen gelden. De GGD adviseerde de gemeente de aanvraag slechts gedeeltelijk toe te wijzen voor 48 kindplaatsen.

"Het klopt dat de GGD kritisch is over het aantal kinderen dat wij, in overleg met de andere partners in de brede school, bedacht hadden", zegt Arie van 't Hoog, directeur van SWD. "De onderbouw van de school en de peuterspeelzaal maken gezamenlijk gebruik van de leerwerkpleinen bij de groepen en van de buitenspeelruimte. De GGD wil van ons heldere en transparate afspraken zien hoe die ruimte voor de peuters beschikbaar is."

Lees verder op pagina 13.

Man beroofd

DIEMEN - De politie is op zoek naar getuigen van een straatroof die op zondagochtend 10 augustus rond 02.30 uur in Diemen-Zuid heeft plaatsgevonden. De dader heeft geweld gebruikt.

Het slachtoffer kwam samen met zijn vriendin uit de richting van het metrostation. Nadat hij zijn vriendin thuis had afgezet, liep hij verder door Diemen-Zuid. Toen hij op Venusschelp liep hoorde hij voetstappen achter zich. Hij keek om en zag een man achter zich lopen. Vlak daarna werd hij met een hard voorwerp op zijn achterhoofd geslagen. Het slachtoffer viel als gevolg van die klap op de grond. De dader heeft hem daarna nog geschopt en slaagde erin om de portemonnee van het slachtoffer te stelen.

Omwonenden kwamen op het hulpgeroep van het slachtoffer af en hebben zich over hem ontfermd.

De politie is op zoek naar getuigen of mensen die over meer informatie beschikken. Zij kunnen contact opnemen via de telefoonnummers 0900-8844 of 0800-7000 (Misdaad Anoniem). Het slachtoffer heeft kort voor de overval twee jongens op een scooter zien rijden. Wellicht zijn zij getuige geweest.

117

jaar werd het Diemense bedrijf Saan op 15 augustus

Van de lezers

PostNL
Van PostNL ontving ik een kennisgeving voor het ophalen van een aangetekende zending. Jarenlang gold voor mij, woonachtig in Diemen-Zuid, een afhaaladres aan het Diemerplein. Qua afstand en bereikbaarheid een logische keuze. In haar 'wijsheid' heeft PostNL thans besloten, op grond van mijn postcode, dat ik dergelijke zendingen voortaan moet afhalen bij de afgelegen Gammavestiging op het bedrijventerrein Sniep.
Hoe verzin je zoiets? Het voornoemde afhaaladres ligt ver buiten de bebouwde kom en is met openbaar vervoer niet bereikbaar. Op welke wijze (bejaarde) klanten zonder auto hun zending moeten afhalen, vraagt PostNL zich blijkbaar niet af. Kennelijk gelden alleen de eigen postcoderegeltjes. Klachten hierover bij Klantenservice PostNL worden afgedaan met een herhaling van ambtelijke standaardzinnetjes, zonder in te gaan op de wezenlijke inhoud van de klacht.
Je vraagt je af waarom PostNL bezig is om zijn klanten weg te jagen, met dergelijke klantonvriendelijke en servicebedervende maatregelen.
Peter Oskamp

Rotondes
Meer rotondes maken een gemeente een echte gemeente. Dit moeten de beleidsmakers van de gemeente gedacht hebben. Daarom moeten er meer rotondes komen. Nadat de afslag naar de snelweg in Diemen-Noord een rotonde is geworden, wordt er ook een aangelegd in Diemen Centrum. Vooral de laatste rotondeplannen hebben mij de wenkbrauwen doen fronsen. Het is altijd een vreemde zaak geweest dat de straat waar constant 50 kilometer per uur mag worden gereden voorrang moet geven aan een straat waar tot een aantal meters vanaf het kruispunt 30 kilometer moet worden gereden. Niet dat iedereen zich eraan houdt, maar toch. Nu schijnen er bij dit kruispunt gevaarlijke situaties te ontstaan. Op zichzelf is dit vreemd, want als iedereen zich aan de verkeersregels houdt is er geen probleem. Maar nu het probleem er wel schijnt te zijn, vraag ik me af of de gemeente dit niet zelf in de hand heeft gewerkt. Tot het asfalteren van de Ouddiemerlaan stonden er bij de kruising borden met het woord 'stop' erop. De meeste autorijders stopten dan ook om goed uit te kijken en vervolgens door te rijden. Nu staat er een driehoekbord. Gevolg: als er niet gestopt hoeft te worden, dan mag je doorrijden. Hierdoor neemt het gevaar toe.
Als men toch iets aan de veiligheid wil doen, dan is het fietspad van de Ouddiemerlaan bij de apotheek een gevaarlijke situatie. De fietsers moeten daar ineens de weg op (vraag me niet waarom) en de auto's geven de fietsers daar geen ruimte omdat de aanduiding van het fietspad daar nauwelijks meer is te zien. Hier heb ik al menig gevaarlijke situatie zien ontstaan. Doe daar dan eerst wat aan.
Jos van Veen

Met het DiemerNieuws in Nepal

Theo Gouwerok was op vakantie in Nepal. Hij leest het DiemerNieuws in museumhotel Dwarika's in Kathmandu - Nepal.

Mogen wij ook met u mee op vakantie? Zo werkt het: stop het DiemerNieuws in uw koffer en neem hem mee op vakantie. Maak ter plaatse een leuke foto van uzelf en/of uw medereizigers met het DiemerNieuws tegen een herkenbare achtergrond. Mail de afbeelding naar de redactie van deze krant via redactie@diemernieuws.nl.

Weerbericht

Aanhoudend koel en wisselvallig
De zomer laat het afweten. Een lagedrukgebied boven Noord Europa bepaalt het weer. Een west- tot noordwestelijke luchtstroming voert onstabiele polaire lucht aan. Het koele weer houdt tot en met het weekeinde aan. Zondag nadert een uitloper van een Atlantisch hogedrukgebied. De buiigheid neemt tijdelijk af. Na het weekend stijgt de temperatuur iets.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag neemt de bewolking toe, gevolgd door enige tijd regen. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Het wordt een zomerkoele 16 tot 17 graden. Zaterdag volgt een mix van bewolking, af en toe zon en enkele buien. Er blaast een voelbare westenwind. Er is een goede kans dat zondag vrijwel droog verloopt met zonnige momenten en stapelwolken. De nachtelijke minima schommelen rond de 9 graden. In de middag wordt het circa 17 graden.

Trend na het weekeinde
Een westelijke luchtstroming bepaalt het weer. Gangmaker is een depressie boven de Atlantische oceaan. Stabiel zomerweer zit er ook in de laatste fase van augustus niet in. Het blijft wisselvallig. Wel stijgt de temperatuur naar meer normaal, tot 20 of 21 graden.

Weetje
De grootste buienactiviteit doet zich voor in de kustregio's door een combinatie van warm zeewater, koude bovenlucht en zuidwestenwind, een erfenis van de warme julimaand. Het effect wordt versterkt door kleine verschillen in windrichting langs de kust in nacht en ochtend. Dat heet kustconvergentie, stijgende luchtbewegingen die de buienactiviteit verder aanwakkert.

Geen Lach bij de dames Mars

Wie vlak na de Tweede Wereldoorlog geïnteresseerd was in literatuur uit het 'Rijke Roomse Leven' kon terecht in het winkeltje van de dames Mars aan de Muiderstraatweg 2 (op deze ansichtkaart het derde winkelpand vanaf de hoek Ouddiemerlaan). Op dit adres verkochten de drie zusters (waaronder een tweeling), met de welluidende namen Antonia, Bernadien en Cato, vanaf 1946 uitsluitend religieuze artikelen. Met name kerkboeken, missaals, rozenkransen, beelden, wijwaterbakjes, devotielampjes, kaarsen, en wat dies meer zij, waren hier te vinden. Daarnaast beheerden ze voor de Vicentius Vereniging een leesbibliotheek. In 1947 bedroeg het leesgeld voor kinderen slechts 3 cent per boek per week. Voor volwassenen was dat 5 cent. Dat de inflatie na de oorlog snel toesloeg, bewijst het leentarief van 1948 dat respectievelijk werd verhoogd naar 5 en 7 cent. In 1953 ging het boekenbestand over naar de Stichting Amsterdamse Bibliotheken. De gezusters Mars waren ook agent van de bekende bladen als 'Katholieke Illustratie', 'Beatrijs', 'Libelle', 'Panorama' en 'Goed Nieuws', later uitgebreid met 'Cri', en 'De Katholieke Radiogids'. De dames waren uiteraard geen agent van het ondeugende mannenblad 'De Lach'. Daarvoor kon men verderop terecht bij de meer wereldse boekhandel van Cor Smit.

'Ik zal in de toekomst wel vaker naar LA moeten'

Dachel Dominique won vier medailles op Olympische Spelen voor artiesten

Dachel mocht bij de openingsceremonie als jongste deelnemer het 'traditionele' kostuum voor Nederland dragen.

DIEMEN - Ze zit nu weer gewoon in de schoolbanken en dat is wel even wennen voor de 14-jarige Dachel Dominique. Deze zomer stond ze namelijk in Los Angeles op het podium tijdens de World Championships of Performing Arts (WCOPA). En het is niet uitgesloten dat ze de komende tijd wel vaker op en neer naar LA moet.

Toen Dachel de voorrondes in Nederland had gehaald en haar felbegeerde ticket naar de WCOPA had gewonnen, brak een spannende tijd aan. Zij moest sponsors zien te vinden om de inschrijving, kostuums en tickets voor haar en haar moeder te betalen, die van de organisatie wel mee moest komen met de jonge artieste. Dat lukte. "Een grote bank en een paar kleinere bedrijven hebben me gesponsord. Ook mijn sportschool in Diemen, SanMac Sports, en veel leden hebben me gesponsord. Mijn zangcarrière is natuurlijk ook in Diemen begonnen, bij zangdocente Saskia Parel."

Op 11 juli moest Dachel zich melden in Los Angeles. "Ik was meteen onder de indruk: ik zag mensen van over de hele wereld bij elkaar. Tijdens de openingsceremonie op zondag mocht ik voor Nederland de traditionele kleding dragen: een melkmeisje met klompen; wel in een moderne uitvoering, hoor."

Vier medailles voor Dachel.

'Mijn zangcarrière is in Diemen begonnen'

Tijdens de eerste competitiedagen kwam Dachel uit in maar liefst acht categorieën en won vier medailles. "Rap (zilver), popzingen en 'original' waar ik mijn eigen nummer 'Smiling Face' zong, twee Bollywoodansen (brons), acting, presenteren (goud) en de Industry Award (platinum)", somt ze op. Een plek in de finale zat er voor haar niet in. "Er waren in totaal 1200 kandidaten en mijn categorie, meisjes van 13 tot 15 jaar, was de moeilijkste en grootste categorie. Veel meisjes hebben dezelfde droom en beginnen op deze leeftijd met optreden. Vooral voor zang en dans waren er veel kandidaten, ik denk dat er wel 300 waren." Ook Dachels teamgenoten van Team Holland hebben het goed gedaan. "Een finaleplaats en vier mensen hebben scholarships gewonnen. Maar die kon ik niet winnen, want die zijn er alleen voor mensen van boven de 18 en ik ben pas 14. Ik was de jongste deelnemer van ons team."

De WCOPA werd uitgezonden op een Amerikaanse zender en waren live te volgen via internet. Familie en vrienden van Dachel stonden midden in de nacht op om haar in het verre Los Angeles te zien optreden. Dachel kan terugkijken op een heel bijzondere tijd in Hollywood. "Ik heb er veel van geleerd, vooral over optreden op een heel groot podium met al dat licht en het decor. En ook hoe het in de showbizz gaat, hoe snel je je moet klaarmaken voor verschillende optredens. Ik heb veel internationale vrienden gemaakt en veel contacten aan deze wedstrijd overgehouden."

'Ik heb veel internationale contacten op gedaan'

Door het ingewikkelde puntensysteem waren de medailles van Dachel dan wel geen ticket voor de finale, haar optredens bleven zeker niet onopgemerkt. "Tijdens de competitiedagen kon je go-sees winnen. Dat zijn afspraken met mensen uit de muziek- en acteerwereld in Amerika. Veel mensen hadden go-sees gewonnen, maar lang niet iedereen heeft daar zo'n goed contact uit gesleept als ik. Ik heb er vijf gewonnen en daar is één heel goed contact uitgekomen met een bekende producer uit de muziekwereld die met grote artiesten heeft gewerkt. Hij heeft me ook uitgenodigd voor de VIP-party aan het einde van de WCOPA. Nee, helaas mag ik zijn naam nog niet noemen. Maar ik kan wel zeggen dat ik sinds ik thuis ben heel veel telefoontjes heb gehad van mensen uit de muziekindustrie in Los Angeles. Ik mag hier ook nog niet veel over vertellen, maar ik moet wel vaker naar Los Angeles reizen in de toekomst!'

Toch zit Dachel deze week weer gewoon op school, in de derde klas van het Barlaeus Gymnasium. "Dat valt wel een beetje tegen. Je komt van zo'n grote gebeurtenis. Ik heb er ook nog een beetje rondgekeken met mijn moeder: de Walk of Fame, de Hollywood Sign, Venice Beach, Santa Monica. Mijn bedoeling is wel om school af te maken, maar als ik gebeld word en mijn droom om door te breken als zangeres nu uit zou kunnen komen, moet ik wel even om de tafel gaan zitten met mijn ouders. Zo'n kans kun je eigenlijk niet laten lopen."

Peiling uitbreiding blauwe zone

Vervolg van voorpagina

Bewoners van die wijken die zelf geen internet hebben kunnen op bepaalde dagen en tijdstippen terecht in het gemeentehuis. Een medewerker van het Klant Contact Centrum helpt dan bij het uitbrengen van de stem. Hiervoor moet de brief met de unieke stemcode die van de gemeente is ontvangen worden meegenomen.

Het gaat om de volgende data en tijdstippen: donderdag 21 augustus van 8.30 uur tot 19.00 uur, woensdag 27 augustus van 8.30 uur tot 16.30 uur, donderdag 28 augustus van 8.30 uur tot 19.00 uur, vrijdag 29 augustus van 8.30 uur tot 16.30 uur, maandag 1 september van 8.30 uur tot 12.30 uur en dinsdag 2 september van 8.30 uur tot 12.30 uur.

Bewoners kunnen stemmen tot en met 7 september 2014 24.00 uur. Daarna sluit de peiling. Het college hoopt dat zo veel mogelijk bewoners hun stem uitbrengen zodat zij een goed beeld krijgt. De uitkomsten van de peiling worden per gebied meegenomen in het collegevoorstel eind september 2014.

Uit een enquête die bewonersvereniging Buitenlust onder bewoners van die wijk heeft gehouden blijkt dat er weinig animo is voor een blauwe zone. Van de 117 bewoners die een stem hebben uitgebracht zijn er 95 tegen het invoeren van een blauwe zone in de wijk. 17 zijn voorstander van een blauwe zone en vijf bewoners hebben geen mening. De respons voor de enquête was groot. Vier woningen staan leeg, bewoners van vijf woningen waren niet bereikbaar en vier bewoners wilden geen stem uitbrengen.

Bewonersvereniging Buitenlust laat weten dat indien bewoners van de wijk Spoorzicht zich wel voor een blauwe zone uitspreken de situatie verandert. "Dan kan Buitenlust bijna niet achterblijven. We moeten dus een vinger aan de pols houden. Wellicht dat er dan nog een kleine enquête wordt gehouden."

Gebouw B. van Tienenweg staat te koop

DIEMEN - Het gebouw aan de Burgemeester van Tienenweg 24 waar tot begin dit jaar het Centraal Servicepunt Diemen was gevestigd, staat te koop.

Makelaarsgroep Ameo heeft het pand te koop gezet namens de eigenaar Amstelring. In het gebouw werkten jarenlang werknemers van onder andere Cordaan, Stichting Welzijn Diemen en Madi. Deze werknemers verhuisden begin dit jaar naar De Brede HOED.

65 jaar getrouwd

Foto: Trudy Kroese

De heer en Mevrouw Ubels-Tishauser waren zondag 17 augustus 65 jaar getrouwd. In een bloemenzee en omringd door talloze kaarten kijken ze terug op een onvergetelijke dag die werd gevierd met familie en vrienden. Het echtpaar woont dankzij de goede thuiszorg van Cordaan nog zelfstandig in hun woning in Diemen.

Afscheidszorg speciaal voor uitvaart pasgeboren baby's

'Door onze eigen ervaring kunnen we praktisch helpen'

Ruth van den IJssel en Petra van Weerdenburg.

DIEMEN - Ruth van den IJssel en Petra van Weerdenburg uit Diemen richtten dit jaar samen met Francien Bisschop ima afscheidszorg op. Zij helpen ouders die afscheid moeten nemen van hun pasgeboren baby en regelen de uitvaart.

Ima afscheidszorg, ima betekent trouwens 'mama' in het Hebreeuws en 'in het heden' in het Japans, is er voor ouders van wie de baby rond de geboorte is overleden. Petra en Ruth hebben zelf een kindje verloren en misten passende uitvaartzorg. "Door onze eigen ervaringen weten wij echt hoe zij zich voelen en kunnen we ook praktisch helpen. Niet dat de mensen om ons heen en in het ziekenhuis het slecht hebben gedaan toen wij zelf ons kindje verloren hadden, maar dingen hadden wel anders gekund."

Anders
"Juist de ruimte voor het verwelkomen van het kindje is zo belangrijk. Dat is niet alleen onze eigen ervaring, maar ook van de vele artsen, verpleegkundigen, verloskundigen en andere ouders die wij hebben gesproken in de voorbereiding naar de start van ima", vertelt Ruth. "Ouders zijn trots op hun kindje en willen dit graag met anderen delen, bijvoorbeeld door het sturen van een geboortekaartje in plaats van een rouwkaart. Natuurlijk is het verdriet enorm, maar de uitvaart is toch heel anders dan andere uitvaarten. De ouders kunnen zo'n bijeenkomst helemaal op hun eigen wijze vormgeven en wij kunnen hen daarin bijstaan."

Wensen
De afgelopen maanden hebben de dames van ima al vijf uitvaarten begeleid. Er is veel behoefte aan de speciale begeleiding van ima
"Bij al het verdriet zorgen wij toch nog voor blije momenten door de wensen van ouders mogelijk te maken. Wij zorgen ervoor dat ouders tijd hebben met hun kindje en het die laatste dagen echt bij zich kunnen hebben."

Burenborrel Plantage De Sniep

DIEMEN - In nieuwbouwwijk de Plantage De Sniep vindt op zaterdag 23 augustus een burenborrel plaats. De burenborrel wordt gehouden aan het einde van het speelveld bij de straat Onoribo. De burenborrel duurt van 15.00 tot 20.00 uur.

Plantage De Sniep is een wijk die volop in ontwikkeling is. Er worden steeds nieuwe woningen opgeleverd. Tijdens de burenborrel kunnen bewoners van de wijk kennis met elkaar maken of bestaande contacten verstevigen. Er zijn activiteiten voor jong en oud.

Tussen 15.00 en 16.00 uur kunnen kinderen deelnemen aan spelletjes, zich vermaken op een springkussen of zich laten schminken. Tussen 16.30 en 17.00 uur is er een kinderdisco. Om 17.00 uur start de muziek; dappere buurtbewoners kunnen tijdens de karaoke hun zangtalenten laten horen.

Fabian en Jeanette Voogt behoren tot de bewoners van Plantage De Sniep die de burenborrel organiseren. "Plantage De Sniep is een wijk die volop in ontwikkeling is. Er zijn op dit moment zo'n 90 woningen en er zijn steeds meer bewoners bijgekomen. Wij wonen hier al een tijd, maar kennen nog lang niet iedereen", aldus Fabian Voogt. Hij geeft aan dat het de bedoeling is om tot minimaal 20.00 uur door te gaan. "Maar als het gezellig is en het weer goed is kan het later worden."

De organisatie hoopt dat de burenborrel in de toekomst zal groeien. "Wij zijn dit jaar pas laat met de organisatie begonnen. Maar als de burenborrel veel mensen trekt en aanslaat kunnen wij ons voorstellen dat er in de toekomst ook een barbecue aan wordt gekoppeld."

Mira de Bruin

42 jaar
Voedingsdeskundige/
sportinstructeur
Diemenaar sinds 2004

Doen Diemenaren genoeg aan hun gezondheid?
"Dat weet ik eigenlijk niet. Ik heb tot nu toe vooral in Amsterdam gewerkt, maar ga dit seizoen meer in Diemen aan de slag."

Wat ga je doen?
"Ik geef sportlessen op verschillende locaties. Buitensporten, bokslessen voor kinderen en vrouwen en fitness. Daarnaast open ik een praktijk bij Rondje Gezond voor voedingsadvies. Er komt ook een cursus voor vrouwen met overgangsklachten, zowel mentaal als fysiek. Ik werk vooral projectmatig en gericht op specifieke doelen."

Luieren of sporten?
"Sporten, ik sport zelf 10 uur per week. Drie keer per dag 15 minuten bewegen is al voldoende voor je gezondheid trouwens. Een blokje om met de hond telt dan ook."

Kroketje of een appel?
"Dat is wel heel moeilijk, dan ga ik toch voor dat kroketje. Misschien wel leuk om te vermelden: een broodje kroket bevat minder calorieën dan een broodje kaas."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Ripper' van Isabel Allende. Weer eens een echt boek. Ik lees veel op de e-reader, maar deze heb ik van mijn ouders gekregen en ik ben er heel blij mee."

Favoriete plekje in Diemen?
"De Diemerpolder, daar geef ik ook sportlessen."

Wat is je grote droom?
"Dat veel meer mensen plezier krijgen in bewegen. Dat lukt als je doet wat je zelf leuk vindt. Er zijn zo veel leuke manieren om te bewegen."

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
"Ik huil heel makkelijk, ik kan door een film of een goed boek al in tranen zijn. Laatst nog bij de film 'The Fault in our Stars'."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met de Dalai Lama."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik heel lang heb gerookt, maar sinds ik ben gestopt mag iedereen dat wel weten."

Zomerfeest in woon- en zorgcentrum De Diem

DIEMEN - Donderdag 21 augustus vindt er in woon- en zorgcentrum De Diem het jaarlijks terugkerende Zomerfeest plaats.

Dit jaar heeft het feest een tropisch tintje; dat wordt zichtbaar door de aankleding en de hapjes en drankjes. Op deze dag neemt locatiemanager Wilma van Beek afscheid. Zij gaat met pensioen. Het feest begint om 12.00 uur met een zomerse lunch. Tussen 14.00 en 16.00 uur worden er optredens verzorgd door de Ronnie Tober Foundation. Ronnie Tober treedt uiteraard zelf ook op. Het feest is voor alle bewoners van De Diem en genodigde verwanten.

'Geen geld toe op parkeerbeleid'

DIEMEN - De gemeente legt geen geld toe op het parkeerbeleid.

In de media werd onlangs bericht dat de gemeente geld toelegt op het parkeerbeleid. Wethouder Lex Scholten laat weten dat dit niet het geval is. "Inwoners van Diemen kunnen een parkeerontheffing aanvragen die twee jaar geldig is. Het gevolg is dat wij het ene jaar veel geld binnenkrijgen, maar het jaar daarop is dat niet het geval." De gemeente maakt ook kosten voor het parkeerbeleid: het plaatsen van parkeerautomaten en parkeerborden, handhaving en communicatie met de burgers via de website of brieven. "Als wij de inkomsten en uitgaven over een periode van twee jaar bekijken zijn die ongeveer gelijk." De gemeente heeft het standpunt dat zij niet aan het parkeerbeleid wil verdienen, maar er evenmin geld op wil toeleggen. De parkeergarage bij winkelcentrum Diemerplein maakt geen deel uit van de exploitatie van de gemeente. Die is eigendom van Delta Lloyd.

'Voetbal speel je voor het grootste deel met je hersens'

Marc Stuut, trainer van SV Diemen

DIEMEN - Marc Stuut (33) debuteert dit seizoen als trainer van het eerste zondagteam van SV Diemen. SV Diemen degradeerde eind vorig seizoen uit de derde klasse en zal er alles aan doen om komend seizoen weer te promoveren. Een kennismaking met de nieuwe trainer van SV Diemen.

Marc Stuut: 'Ik heb een eigen voetbalvisie, maar kijk altijd naar de kwaliteiten van de spelers.' Foto: Yannick uit den Boogaard

Marc Stuut kan terugkijken op een mooie loopbaan als voetballer. Hij begon op zijn zevende jaar bij Amstelland en werd een half jaar later toegelaten tot de jeugdopleiding van Ajax. Hij doorliep alle jeugdelftallen van Ajax en kreeg een vierjarig contract. Stuut zat drie maal op de bank tijdens een officiële wedstrijd van Ajax, waaronder een Europa Cupduel van de Amsterdammers tegen het Spaanse Real Mallorca. Hij brak echter nooit door in de hoofdmacht van Ajax en ging daarna naar profclub Haarlem, waarvoor hij bijna drie seizoenen speelde. Daarna ging hij bij de amateurs spelen: eerst bij het Amsterdamse AFC, vervolgens een jaar bij Rijnsburgse Boys en daarna zeven seizoenen bij de amateurs van Ajax. Die periode was enorm succesvol en resulteerde in vijf kampioenschappen.

Hoe ben je bij SV Diemen terechtgekomen?
"Nadat ik voor de derde keer aan mijn knie was geopereerd besefte ik dat blijven voetballen niet verstandig was. Ik kreeg het verzoek om iets bij SV Diemen te gaan doen. Mijn schoonvader Cees Boot was al actief voor SV Diemen en ik kende al diverse andere mensen bij de club, zoals voorzitter Hans ter Horst en Robin Ternede (sinds begin dit seizoen bestuurslid van de zondagsenioren). Wij wonen ook vlak bij de club, op Plantage De Sniep. Vorig jaar ben ik begonnen als trainer van het tweede zondagteam en eerder dit jaar vroeg het bestuur mij om met ingang van dit seizoen Robin Ernest op te volgen als trainer van zondag 1."

Heeft jouw achtergrond bij Ajax invloed op hoe je als trainer werkt?
"Ik heb een eigen voetbalvisie, maar kijk altijd naar de kwaliteiten van de spelers die ik tot mijn beschikking heb. Op die kwaliteiten stem ik mijn concept af. Ik houd van verzorgd en technisch voetbal, waarbij het positiespel belangrijk is. En voor een optimaal positiespel is een hoge bal- en handelingssnelheid nodig. Bij voetbal gaat het vooral om de functionele techniek van de spelers. Dat is heel iets anders dan een balletje hooghouden. Ik doel dan op zaken als het inspelen van de bal met de juiste snelheid en op het sterke been van de medespeler. Ik denk dat ik door mijn manier van trainen spelers beter kan maken, vooral jonge spelers kunnen veel leren. Zij kunnen stappen maken met het verbeteren van hun functionele techniek. Ik ben van mening dat het in het voetbal belangrijk is om te anticiperen, zowel in balbezit als op momenten dat wij de bal niet hebben. Daar bedoel ik mee dat een speler die vrij loopt al weet wat hij met die bal gaat doen op het moment dat hij in balbezit komt. Dus niet pas gaat nadenken op het moment dat hij de bal krijgt. Vooruit denken is heel belangrijk. Voetbal speel je deels met je hart en passie en strijd leveren zijn belangrijke elementen, maar voor het grootste deel speel je voetbal met je hersens."

'Bij voetbal gaat het vooral om de functionele techniek van de spelers'

Ben je tevreden over de samenstelling van de selectie?
"Ja, wij zijn erin geslaagd om vrijwel de hele kern van de selectie te behouden. Daarnaast is er een aantal jongens bij gekomen, van wie de meeste een band met SV Diemen hebben. Dat vind ik belangrijk. Er is ook een aantal talentvolle spelers vanuit de A-junioren doorgestroomd. Die spelers krijgen de kans om zich te bewijzen. Ik vind het belangrijk dat jonge spelers een kans krijgen. Het is een blijk van waardering voor de goede jeugdopleiding van de club en ook een signaal naar andere jeugdspelers. Als je talent hebt, krijg je een kans."

Hoe wil je gaan spelen?
"Ik was aanvankelijk van plan om 4-3-3 te gaan spelen met Marc Simons als echte linksbuiten. De rechterflank wilde ik open houden. Maar omdat Marc naar Breukelen is vertrokken zal ik het concept waarschijnlijk aanpassen. Ik denk dat het 4-4-2 zal worden. Hoe het middenveld er exact zal uitzien zal nog blijken. De details worden later ingevuld."

'Een nacompetitie is en blijft toch vaak een loterij'

Gaan jullie ook individuele trainingen geven?
"Wij gaan zeker trainingen geven voor de verschillende linies. Dan traint Cees bijvoorbeeld de verdediging en train ik de middenvelders."

Hoe vind je het om met jouw schoonvader samen te werken?
"Prima. Cees en ik kennen elkaar al heel lang en wij denken hetzelfde over voetbal."

Ga je met een vaste selectie werken?
"Wij gaan met een selectie van 18 man werken. Die selectie staat overigens niet volledig vast. Er zullen zo nu en dan veranderingen in de selectie plaatsvinden. Dat zal afhangen van zaken als vorm, de trainingsopkomst en de manier waarop spelers zich tijdens de trainingen en wedstrijden manifesteren. De deur naar het eerste elftal staat voor iedere speler die even niet bij de eerste 18 zit altijd open. Dat houdt mensen scherp en gretig."

Meer dan assistent

Voor Cees Boot is dit seizoen een rol weggelegd die verder gaat dan de klassieke assistent van de hoofdtrainer. Boot zal assisteren tijdens de trainingen van de zondagselectie, maar zal tijdens de wedstrijden niet naast Marc Stuut op de bank plaatsnemen. Hij zal wedstrijden van toekomstige tegenstanders bekijken en de verrichtingen van de spelers van het tweede zondagteam en de A1-junioren in de gaten houden. Boot kan daardoor nuttige informatie aan Marc Stuut geven. Niek Neuvel maakt ook deel uit van de technische staf. Hij is verantwoordelijk voor het tweede zondagteam van SV Diemen.

Hoe stel je je op als trainer?
"Een voetbalteam kan niet zonder discipline, zowel binnen als buiten het veld. Ik ga uit van de gangbare normen en waarden. Ik verwacht van de spelers dat zij zich normaal gedragen, zorgvuldig met het materiaal omgaan en zich aan de afspraken houden. Op tijd komen is op tijd komen."

SV Diemen hoopt meteen weer te promoveren naar de derde klasse.
"In onze poule zitten een aantal sterke ploegen. Meestal zie je dat drie, vier ploegen meedoen om de titel en kort op elkaar zitten. SV Diemen moet een van de ploegen zijn die bovenin meedraaien en zal zich minimaal voor de nacompetitie moeten plaatsen. Als dat niet het geval is, hebben wij gefaald. Uiteraard hopen wij kampioen te worden, maar dat willen nog 2 à 3 clubs. Een nacompetitie is en blijft toch vaak een loterij."

Hoe kijk je terug op de wedstrijden tijdens het toernooi van De Meteoor?
"Wij hadden voor beide wedstrijden een selectie van 18 spelers samengesteld. Dat was een combinatie van spelers uit het eerste en tweede elftal. De ene selectie kwam vrijdag in actie, de andere zondag. Ik was tevreden over het spel in de wedstrijd tegen IVV, dat een klasse hoger dan wij uitkomt. Wij hadden ongeveer 75 procent balbezit en kregen heel veel opgelegde kansen. Die gingen er echter niet in. IVV won met 2-1. Zondag hebben wij met 5-0 gewonnen van CTO '70. Ondanks de uitslag was ik niet tevreden over de uitvoering. De jonge spelers hebben het in beide wedstrijden erg goed gedaan."

Hoe gaan jullie de bekerduels benaderen?
"De bekerduels zijn onderdeel van de voorbereiding op de competitie. Natuurlijk willen wij alle wedstrijden winnen, maar alles staat in het teken van de eerste competitiewedstrijd op 7 september tegen Ouderkerk aan de Amstel."

'De meeste cliënten zijn dankbaar'

Caroline de Jong vertrekt als sociaal raadsvrouw in Diemen

Caroline de Jong in De Brede HOED. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Caroline de Jong (28) stopt eind deze week als sociaal raadsvrouw bij de afdeling Diemen van Maatschappelijke Dienstverlening (Madi) Amsterdam Zuidoost en Diemen. Zij gaat dezelfde functie uitoefenen bij de afdeling Sociaal Raadslieden van Madi in Amsterdam-Zuidoost.

Caroline heeft drie jaar in Diemen gewerkt, aanvankelijk in het Centraal Servicepunt Diemen aan de Burgemeester van Tienenweg en sinds januari in De Brede HOED. Zij wordt opgevolgd door Dennis Bremmer, die nu bij Madi in Amsterdam-Zuidoost werkt. Haar functie houdt in dat zij sociaal-juridisch advies geeft aan cliënten. Het betreft voornamelijk advies op het gebied van inkomen en uitkeringen, maar ook over huurrecht, familiezaken en consumentenzaken. Zij hield op maandag- en donderdagochtend een inloopspreekuur in De Brede HOED en ontving cliënten op afspraak. Dit gaat Dennis Bremmer ook doen.

Caroline heeft de laatste jaren veel cliënten geholpen die problemen hadden met toeslagen. "Mensen die huur- of zorgtoeslag aanvragen of een toeslag voor de kinderopvang aanvragen, ontvangen die toeslag meestal al snel. De afrekening volgt later en kan tot problemen leiden als er een fors bedrag dient te worden terugbetaald", legt Caroline uit. "Het is belangrijk om bij het aanvragen van een toeslag de juiste gegevens in te sturen. Dit gebeurt niet altijd en en kan tot gevolg hebben dat er geld moet worden terugbetaald. In dergelijke gevallen neem ik samen met de cliënt alle gegevens door en dien dan (als het nodig is) meestal een bezwaarschrift in. Maar het liefst vul ik samen met een cliënt de aanvraag voor een toeslag in. Dat kan problemen voorkomen."
Samenwerking
Caroline heeft ook te maken met cliënten die worden geconfronteerd met een beslag op het inkomen of de toeslagen omdat er schulden zijn die de schuldeiser wil innen. In dergelijke gevallen treedt zij in contact met de betreffende instanties en probeert naar een oplossing te zoeken waarmee beide partijen kunnen leven. Caroline heeft de afgelopen drie jaar prettig samengewerkt met collega's van Madi, zoals de ouderenadviseur en maatschappelijk werkers, en van andere welzijnsinstellingen. Dat veel collega's ook in De Brede HOED werken heeft de samenwerking makkelijker gemaakt. Ook heeft zij dikwijls contact met ambtenaren van de gemeente, zoals die van de afdeling Sociale Zaken.

Caroline heeft drie jaar met veel plezier in Diemen gewerkt

Caroline en haar collega's merken dat veel cliënten tegen problemen aanlopen omdat de regels niet altijd voor 100 procent duidelijk zijn en ook nogal eens worden gewijzigd. Het is voor haar en haar collega's zaak om van alle wijzigingen op de hoogte te blijven. "Ik vind dit werk leuk, maar ook pittig. Het is de afgelopen jaren drukker geworden en ik ben behoorlijk veel tijd kwijt aan het bijhouden van wijzigingen van de regels voor bijvoorbeeld het krijgen van toeslagen. Ik houd de vakliteratuur goed bij." Zij heeft drie jaar met veel plezier in Diemen gewerkt. "Toen ik hier kwam werken werd mij verteld dat Diemen een dorp is. Dat werd mij al snel duidelijk. Veel mensen in Diemen kennen elkaar, hier in de wachtkamer zie ik ook dikwijls bekenden met elkaar praten. Een voordeel is dat de lijnen kort zijn, bijvoorbeeld met de gemeente. De sfeer in Diemen vind ik prettig. De meeste cliënten komen met een vraag voor advies en hulp, dat is iets anders dan meteen eisen stellen. Het leuke is dat de meeste cliënten dankbaar zijn voor hetgeen mijn collega's en ik voor hen kunnen doen."

donderdag 4 september

Klaverjasclub 't Kruidvat

De klaverjasclub in 't Kruidvat te Diemen-Zuid start weer met klaverjassen. De entree is € 3,-. Er wordt gespeeld in competitie, maar dat is niet verplicht. De zaal is open vanaf 19.30 uur en het klaverjassen begint om 20.00 uur.

vrijdag 5 september

Tablet Café

Voor mensen met een tablet of iPad wordt in de bibliotheek Diemen een Tablet Café gehouden. Tijdens het café kunnen ervaringen uitgewisseld worden en tips gedeeld. Medewerkers van de bibliotheek begeleiden de avond en belangstellenden kunnen gratis binnenlopen. Van 18.30 tot 20.00 uur.

10 en 14 september

Film in De Omval

De kinderfilm 'Loenatik, te gek!' gaat over de psychiatrische patiënten Bep Brul, De Majoor, Fats, Mevrouw De Haas en Dr. Doolittle van Loenatik. Zij zijn noodgedwongen teruggekeerd in de maatschappij nadat kliniek Zonnedael is opgeheven. Zuster Ten Hoeven mist haar geliefde patiënten en zonder hen heeft ze geen doel meer in haar leven. Wanneer de 'gekken' vernemen dat de zuster ontvoerd is, komen ze in actie en beginnen een uitbundige, gevaarlijke en prettig gestoorde zoektocht. Aanvang: 14.00 uur. Kosten: € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

woensdag 10 september

Muziekles

De Muziekschool Diemen start dit jaar een nieuwe cursus voor kinderen van 4 en 5 jaar. Kleuters leren spelenderwijs de basisvaardigheden van muziek door samen te zingen, te dansen, ritmes te klappen, bodypercussie en eenvoudige instrumenten te bespelen. Woensdag van 14.30 tot 15.00 uur in Theater De Omval. Voor kinderen van 6 en 7 jaar is er een blokfluitklas. Deze cursus is een goede opstap naar het bespelen van andere instrumenten. Op www.muziekschooldiemen.nl is alle informatie te vinden, ook over andere lessen van de Muziekschool.

Peutercursus

Carien Ruijter, pedagogisch adviseur van het Ouder en Kind Centrum, geeft een cursus voor ouders van peuters van anderhalf tot vier jaar. De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten en wordt gegeven in De Brede HOED. 19.30 tot 21.30 uur. Er zijn geen kosten verbonden aan de cursus. Aanmelden: 020-5555848 of cruijter@ggd.amsterdam.nl.

11 en 14 september

Film in De Omval

'A Thousand Times Good Night' vertelt het aangrijpende verhaal van oorlogsfotograaf Juliette Binoche die niet kan kiezen tussen het gevaarlijke werk in conflictgebieden en haar gezin dat thuis in doodsangst op haar wacht. Aanvang 11 september 20.00 uur, kosten € 8,-. Op zondag 14 september start de film om 11.30 uur en is te combineren met een ontbijt. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

donderdag 21 augustus

Zomerfeest

In De Diem wordt het jaarlijkse terugkerende Zomerfeest gehouden. Het feest is voor alle bewoners van De Diem en genodigde verwanten. Locatiemanager Wilma van Beek neemt afscheid van De Diem, zij gaat met pensioen. Het feest begint om 12.00 uur met een zomerse lunch. Tussen 14.00 en 16.00 uur worden er optredens verzorgd door de Ronnie Tober Foundation. Ronnie treedt zelf ook op.

maandag 25 augustus

Zen-meditatie

Iedere maandag is er van 20.00 tot 21.00 uur Zen-meditatie in Inspiratiecentrum El'sina. Kosten € 7,- per sessie of € 40,- voor een serie van acht keer. Informatie: www.zenindiemen.nl of 06-24958950.

woensdag 27 augustus

Bingo

In zorgcentrum De Diem aan de Arent Krijtstraat wordt een bingomiddag gehouden. De zaal is open om 14.00 uur, de bingo begint om 14.30 uur. Deelnemen inclusief koffie of thee kost € 2,-. Voor bewoners van het centrum is dat € 1,-. Belangstellenden zijn van harte welkom.

vrijdag 29 augustus

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

zaterdag 30 augustus

Rommelmarkt

Rommelmarkt op het plein voor de Sint Petrus' Bandenkerk. De opbrengst is bestemd voor restauratie en onderhoud van de kerk. Speelgoed, serviesgoed, glaswerk, kunst, sieraden, boeken en allerlei snuisterijen voor redelijke prijsjes. Ook is er weer een mooi opgemaakte mand te winnen en er is een Rad van Fortuin met leuke prijzen. Van 10.00 tot 15.00 uur.

Oogstfeest

Buurtmoestuin de Prinses op de Erwt viert haar vierde verjaardag. Daarom is er feest van 15.00 tot 17.00 uur. De prinses kookt (van de grond in de pan), speurtocht naar vergeten groenten, planten en diertjes, fototentoonstelling en workshop composteren.

Om op te eten

Wie goed kijkt, vindt in en om Diemen heel wat eetbaars in het wild. IVN organiseert van 14.00 tot 16.00 uur een fietstocht langs fruitbomen in het plantsoen en wilde kruiden langs de weg. De fietstocht eindigt bij het oogstfeest van buurtmoestuin Prinses op de Erwt. De startplaats hoor je na aanmelding via natuurindiemen@gmail.com.

zondag 31 augustus

Vriendendag Diemerbos

Stichting Vrienden van het Diemerbos organiseert haar tweede vriendendag. Het thema van de dag is de diversiteit van het bos. Onder deskundige begeleiding kunnen bezoekers ontdekken wat het bos aan natuur en avontuur te bieden heeft. Activiteiten als nordic walking en vogels verkennen kunnen ook worden uitgeprobeerd. Start in boerderij Landlust, Stammerdijk 25. 11.00-16.00 uur, deelname gratis. Aanmelden tot 28 augustus, bij aanmelden is gratis lunch beschikbaar. secretaris@vriendenvanhetdiemerbos.nl.

maandag 1 september

Noorderlicht

Op maandag 1 september beginnen de activiteiten in het Huis van de Buurt Noorderlicht weer. Tussen 10.00 en 16.00 uur is iedereen welkom om koffie te drinken en mee te doen aan allerlei activiteiten. Om 12.30 uur is er een warme lunch. Informatie: Cora Verhoef: 06-126 204 23.

vanaf dinsdag 2 september

Activiteiten SWD

SWD biedt dit seizoen verschillende mogelijkheden om te werken aan de conditie. Op dinsdag 2 september starten de Meer Bewegen voor Senioren-lessen in De Schakel, van 9.00 tot 12.00 uur. Vanaf vrijdag 5 september is er Meer Bewegen (9.00-10.00 uur) en Goedemorgen Gym (10.30–11.30 uur) in wijkcentrum Noorderlicht. In Huis van de Buurt 't Kruidvat beginnen 2 en 4 september de bewegings- en Zumbalessen, van 9.00 tot 10.00 uur. Informatie: Cora Verhoef: 06-126 204 23.

Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
tel.: 06-22504620
www.flitzenzo.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Dolgelukkig zijn wij met onze zoon en broertje Bink Liam erbij! Geboren op
06-08-2014

TE KOOP: Opnieuw te bekleden 3-zits Gelderland-bank + 2 fauteuils van Jan des Bouvrie met certificaat.
€ 350,- Tel.: 06-40376750.

SV Diemen eindigt als derde

Club speelt zondagbekerduel tegen DWS

Zondagselectie SV Diemen traint. Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN - SV Diemen is tijdens het toernooi van De Meteoor in Tuindorp Oostzaan als derde geëindigd. De ploeg verloor vrijdagavond van IVV (2-1) en won zondagmiddag de strijd om de derde plaats met 5-0 van CTO '70. IVV won de finale met 3-2, gastheer De Meteoor werd derhalve tweede, CTO '70 eindigde als vierde.

SV Diemen begon het toernooi op vrijdagavond met een wedstrijd tegen IVV, dat in de derde klasse uitkomt. De wedstrijd werd met 2-1 verloren. Trainer Marc Stuut stuurde niet zijn sterkste ploeg het veld in. Een aantal spelers kreeg rust en kwam pas zondag in actie. Het ging om onder anderen Rémon van Asselt, Kay Minnema en Dennis van Bree. SV Diemen speelde vooral voor rust sterk en had in die fase het meeste balbezit. De ploeg kreeg veel kansen die niet werden benut. De jonge spelers die vorig jaar nog in de A-junioren uitkwamen, hielden zich goed staande. IVV wist de overwinning veilig te stellen. De treffer van SV Diemen werd gemaakt door Richard Grifhorst.

Zondagmiddag speelde SV Diemen tegen CTO '70, een ploeg die de Diemenaren ook in de competitie zullen treffen. CTO '70 verloor vrijdagavond met 3-1 van De Meteoor. SV Diemen maakte korte metten met de tegenstander uit Duivendrecht: 5-0. Trainer Marc Stuut stuurde opnieuw niet zijn sterkste team het veld in. Diverse belangrijke spelers die vrijdagavond tegen IVV hadden meegedaan, kregen rust. Maar SV Diemen was veel te sterk voor CTO '70. De doelpunten werden gemaakt door Noël Ruygrok (2x), Dennis van Bree, Boaz Saam en Bright Afriyeh. Ook bij CTO '70 deed een aantal voormalige A-junioren mee en enkele spelers die sinds dit seizoen bij de club spelen. Zij hielden zich uitstekend staande. Ondanks de uitslagen was trainer Marc Stuut beter te spreken over het spel van zijn ploeg tegen IVV dan de uitvoering in de wedstrijd tegen CTO '70. SV Diemen speelt zondag het eerste bekerduel. De ploeg ontvangt dan de Amsterdamse vereniging DWS. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Shirts

'1000 voetbalshirts' is de titel van de Nederlandse vertaling van het boek van de Franse journalist Bernard Lions. De titel laat niets te raden over: in het boek staan afbeeldingen van de tricots van 1000 clubs en landenteams. Er is in het boek veel ruimte gereserveerd voor het hoofdstuk 'Legendarische voetbalshirts'.

Dat hoofdstuk gaat over 170 shirts die vooral legendarisch zijn geworden door de teams die het shirt dragen of hebben gedragen. De schoonheid van de shirts speelt geen rol. Uiteraard ontbreken het oranje tricot van het Nederlands elftal en het prachtige thuisshirt van Ajax niet. Veel shirts zijn min of meer fantasieloos. Vaak rood of blauw of verticaal gestreept. Het shirt van Ajax wijkt door de brede rode verticale baan af van de tricots van veel andere clubs.

In de wedstrijden waarin Ajax de belangrijkste internationale prijzen won, speelde het team maar twee maal in het vertrouwde thuisshirt: in de Europa Cup I-finale van 1971 op Wembley tegen het in het groen gestoken Griekse Panathinaikos en een jaar later in De Kuip tegen Internazionale, dat het eigen vertrouwde shirt met zwarte en blauwe verticale banen droeg. Tijdens de derde Europa cup I-finale die Ajax won, speelde de ploeg in een rood shirt en een rode broek. Tegenstander Juventus droeg het shirt met zwarte en witte verticale banen. De ploeg uit Turijn was dus officieel de 'thuisploeg' tijdens die wedstrijd die in Belgrado werd gespeeld.

In 1995 won Ajax de Champions Leaguefinale. In het Ernst Happelstadion in Wenen speelden Ajax en AC Milan beide niet in hun vertrouwde tenue. De spelers van Ajax droegen een donker shirt en donkere broek, de spelers van AC Milan waren geheel in het wit gestoken. Een supporter van Ajax vertelde de reden dat geen van beide ploegen in het thuisshirt speelde: AC Milan was als 'thuisclub' aangewezen en het thuissshirt van de Italianen zou te veel hebben geleken op het uittricot van Ajax. Daarom speelde ook AC Milan in een ander tenue. De wegen van de UEFA zijn ondoorgrondelijk.

TVDZ houdt toernooi

Tennis bij TVDZ. Foto: oscar borghardt

DIEMEN - Tennisvereniging Diemen Zuid houdt op zondag 24 augustus het traditionele barbecuetoernooi. Het evenement op de accommodatie van de vereniging op Sportpark Diemen begint om 13.00 uur.

Het toernooi is een evenement voor mixed-doubles. Na afloop van de wedstrijden gaat er rond 17.00 uur een barbecue van start. Voorzitter Hans de Jong heeft beloofd dat hij het vlees voor de aanwezigen bereidt. De barbecue kost 6 euro per persoon. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Op deze dag kunnen mensen voor een gereduceerd tarief lid worden van TVDZ. Het lidmaatschap voor volwassenen kost tot en met 31 december 2014 75 euro. Jeugdleden betalen voor die periode 50 euro.

Peuterspeelzaal Noorderbreedte

Vervolg van de voorpagina.

"Door de vakantie hebben we die afspraken nog niet in detail kunnen regelen, maar we zijn nu in goed overleg met de directeur van de brede school. Dit kunnen we ook pas goed regelen in de praktijk nu de school open is", aldus van 't Hoog.

Is er nu een probleem voor SWD, of kunnen alle 64 peuters toch terecht in de Noorderbreedte? "Wij nemen het advies van de GGD natuurlijk wel serieus, maar ik ben niet bezorgd", zegt Van 't Hoog. "Er is door de architect al rekening mee gehouden dat de leerwerkpleinen, buitenspeelplaats en de speelzaal ook door de peuters gebruikt moeten kunnen worden. Het is verstandig dat de gemeente ons ook de ruimte geeft om dit te regelen, anders hadden we maandag niet kunnen starten met 4 groepen van 16 kinderen. Ik heb er echt vertrouwen in dat we hier uit gaan komen."