DiemerNieuws

30 maart 2017

DiemerNieuws 30 maart 2017


Groen licht voor openbare basisschool in Bergwijkpark

DIEMEN - Er komt een nieuwe openbare basisschool in Bergwijkpark in Diemen-Zuid. De gemeenteraad is unaniem akkoord gegaan met het voorstel van het college van B en W.

De nieuwe openbare school komt in de plaats van openbare basisschool De Venser in Diemen-Zuid. Leerlingen van De Venser krijgen tot 2021 les in het huidige schoolgebouw en verhuizen dan naar een nieuwe school in Bergwijkpark. Die school krijgt een nieuwe naam. Het gebouw van De Venser wordt in de toekomst afgebroken. De gemeente moet zich op termijn uitspreken over een nieuwe bestemming voor die plek in Diemen-Zuid.

Imagoprobleem
Het gebouw van De Venser voldoet niet aan de eisen en bovendien kampt de school met een imagoprobleem. De school telt momenteel 110 leerlingen van wie er 60 van buiten Diemen komen.

De nieuwe school komt vlak bij nieuwbouwwijk Holland Park te liggen waar tussen de 3500 en 4500 woningen komen. Door het grote aantal woningen komen er ook veel kinderen in Holland Park wonen.

De gemeenteraad geeft er de voorkeur aan om de school midden in de nieuwe woonwijk te bouwen. De plek waar de school komt staat nog niet vast, maar zal aan de rand van het nieuwe centrale park liggen.

De partijen in de gemeenteraad spraken hun zorgen uit over de verkeersveiligheid.

Lees verder op pagina 3.

Gemeenteraad tegen inkorten van metrolijn 53

DIEMEN - De gemeenteraad heeft donderdag unaniem een motie aangenomen tegen het inkorten van metrolijn 53 tot aan de Van der Madeweg.

Het GVB overweegt om in de toekomst metrolijn 53 tussen Gaasperplas en de Van der Madeweg te laten rijden. Reizigers met bestemming Centraal Station moeten dan overstappen op de Van der Madeweg. De gemeenteraad wijst erop dat na de toekomstige routewijzing van lijn 9 een tweede directe verbinding tussen Diemen en het Centraal Station dreigt te verdwijnen. Tevens is in de motie aangegeven dat het behouden en waar mogelijk versterken van openbaarvervoerverbindingen belangrijk is voor de groeiende gemeente Diemen en dat het verder beperken van het reisgemak niet bijdraagt aan het stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer.

De motie is een initiatief van de fractie van D66 in de gemeenteraad. De fracties van PvdA, D66, GroenLinks, VVD, Leefbaar Diemen, Partij van de Ouderen SP en Diemen Linksaf ondertekenden de motie en dienden die dus samen in. Kai de Haan, fractievoorzitter van D66, vertelde de overige raadsleden dat de fractie van het CDA ook achter de motie staat, maar donderdag niet aanwezig kon zijn tijdens de raadsvergadering en de motie derhalve niet mede kon indienen. De motie werd unaniem aangenomen.

De gemeenteraad heeft middels de motie uitgesproken het niet eens te zijn met het mogelijk inkorten van metrolijn 53. De gemeenteraad verzoekt het GVB om de metrolijn niet in te korten. Daarnaast verzoekt de gemeenteraad aan het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam om indien nodig in te grijpen en het inkorten metrolijn 53 niet toe te staan.

Politie rolt hennep-kwekerij op in Diemen-Noord

DIEMEN - De politie heeft vorige week donderdag in een woning aan de Distelvlinderweg in Diemen-Noord een hennepkwekerij aangetroffen.

Surveillerende agenten roken bij een woning een wietlucht en belden aan. Een man deed open.

De agenten doorzochten de woning en troffen een wietplantage aan met zo'n honderd hennepplanten.

Aangehouden
De man die zich in de woning bevond is aangehouden. De politie heeft de hennepplanten en apparatuur in beslag genomen en vernietigd.

De politie laat weten dat er al eerder meldingen van een wietlucht in de buurt waren binnengekomen. Het onderzoek van de politie is nog bezig.

EDOG trekt veel publiek in sporthal

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - EDOG Muzikaal Theater heeft vrijdag en zaterdag de voorstelling 'Amerika Amerika' opgevoerd. De voorstellingen vonden plaats in Sporthal Diemen en werden druk bezocht. "De zaal zat twee keer bijna vol. Ik schat dat er in totaal tussen de 1100 en 1200 bezoekers zijn geweest", aldus Marian Wagenaar van EDOG Muzikaal Theater. "Wij hebben veel positieve reacties ontvangen." Leden van EDOG Muzikaal Theater hadden in de week voordat de voorstellingen plaatsvonden de sporthal in een theater getransformeerd. Volgend jaar geeft EDOG Muzikaal Theater opnieuw voorstellingen.

7,6

Het cijfer dat klanten winkelcentrum Diemerplein geven

Nepnieuws en nepkaarten

Nepnieuws is van alle tijden. Nepkaarten ook. Deze kaart met een vijfluik met idyllische plaatjes van een vogeltje, wat paddenstoelen, een groen doorkijkje, een bospaadje en toe maar, loslopende hertjes, suggereert dat dit allemaal Diemen is. 'Groeten uit Diemen' staat er immers bij. Nepkaart dus. Het is dan ook niet meer dan logisch dat dezelfde kaart in Nunspeet werd aangetroffen: Groeten uit Nunspeet. Ze deden maar wat, die kaartenmakers. Trouwens, in vroeger tijden konden ze er ook wat van. Wel de juiste afbeeldingen, maar er werden straatnamen als Hakvelserweg en Amsterdamschestraatweg bij gezet.

Voor nepnieuws over Diemen moet je op internet zijn. Daar wordt van alles aangeboden wat er niet is: 'Goedkope vluchten uit Diemen' of 'Hotels in Diemen'. In Diemen zijn geen vliegvelden, zelfs geen hotels. Het leek er een tijdje geleden op dat Diemen een vleugje internationale grandeur zou krijgen. Op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg staat al jarenlang het oude A.V.V.L.-gebouw lelijk te zijn. Daar zou een hotel komen, maar de plannen zijn inmiddels afgeblazen. Geen nepnieuws: de meest besproken man afgelopen week in Nederland was een inwoner van Diemen: de heer D. Blind.

Weerbericht

Zeer zacht met zon, gevolgd door buien
Donderdag stijgt de luchtdruk boven Centraal Europa. Er bouwt zich een hogedrukzone op. De staart van maart wordt daardoor met een zuidelijke stroming zeer zacht. Later op vrijdag nadert vanuit het westen een koufront. Er is dan kans op een bui, lokaal met onweer. Nadat het koufront is gepasseerd wordt het in het weekeinde enigszins wisselvallig en minder zacht.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag wordt het met circa 20 à 21 graden warm voor eind maart. Het record is 23.9 graden op 29 maart 1968. Er waait een matige zuidenwind. Eerst schijnt de zon, later komt er meer bewolking. In de avond gevolgd door een bui, mogelijk met onweer. Zaterdag schijnt nu en dan de zon met kans op een bui. Met 14 à 15 graden is het minder zacht. Zondag neemt de buienkans af en schijnt de zon geregeld. Bij een matige westenwind wordt het 13 à 14 graden.

Trend na het weekeinde
De eerste week van april begint met geregeld zon. Het blijft goeddeels droog. Dinsdag is er kans op een bui, daarna opnieuw overwegend droog met zon en wolkenvelden onder invloed van een hogedrukgebied dicht bij het Noordzeegebied. De maxima liggen rond 15 graden.

Weetje
De 16e maart was deze maand de eerste lentedag waarop het meer dan 15.0 graden werd. Met deze week erbij komen we op 6 maartdagen met een maximum boven 15.0 graden. Vorig jaar maart kwam 15+ op de thermometer niet voor. In maart 2015 gebeurde dat slechts op één dag. Topper was maart 2014 met 11 dagen boven 15.0 graden, waarvan 3 boven 20.0 graden.

Meiden van D2 van SV Zeeburg pakken titel

Foto: Edwin Picauly.

DIEMEN - De D2 van SV Zeeburg is zaterdag kampioen geworden. De handbalsters uit Diemen wonnen met 21-15 van Legmeervogels.

De D2 van SV Zeeburg kwam dit seizoen traag op gang. De ploeg heeft zich van een achtste plaats opgewerkt naar een gedeelde eerste plaats met Westsite. Westsite leek door een veel hoger doelgemiddelde niet meer in te halen. Vorige week heeft Westsite echter gelijkgespeeld, waardoor de D2 van SV Zeeburg door een gelijkspel of winst het kampioenschap binnen kon slepen. De wedstrijd ging zaterdag in het begin gelijk op. Er was veel balverlies bij SV Zeeburg. Maar vanaf het einde van de eerste helft bouwde de ploeg een voorsprong op door goed samenspel en snelle aanvallen die mooi werden afgerond. SV Zeeburg won met 21-15 en pakte de titel.

Politie arresteert jongen die nepvuurwapen in bezit heeft

DIEMEN - De politie heeft dinsdagavond een jongen aangehouden die in het bezit was van een nepvuurwapen.

Politieagenten reden over de Muiderstraatweg. Zij zagen ter hoogte van McDonald's een groepje jongeren lopen. Het viel de agenten op dat een van de jongens een voorwerp op het hoofd zette van een andere jongen. De agenten startten een onderzoek en stelden vast dat een van de jongens in het bezit was van een nepvuurwapen.

De jongen is aangehouden. De recherche onderzoekt de zaak.

De politie laat weten dat het in het bezit hebben van een nepvuurwapen dat op een echt vuurwapen lijkt, strafbaar is.

Plannen Oost-West as worden gepresenteerd

Hoe gaan de Muiderstraatweg en Hartveldsweg eruitzien?

De Muiderstraatweg en Hartveldseweg worden opgeknapt. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft het voorlopige inrichtingsontwerp vastgesteld voor de Muiderstraatweg en de Hartveldseweg, deelgebieden van de Oost-West As.

De gemeenteraad praat vanavond over het voorlopig ontwerp. Het voorlopig ontwerp wordt tijdens een inloopavond op dinsdag 11 april (van 19.30 tot 21.30 uur) in Schuilkerk de Hoop aan belangstellenden gepresenteerd en toegelicht.

De Oost-West As loopt dwars door Diemen, van de A10 naar de Provincialeweg. In het voorstel zijn onder andere het groen, de wandelboulevard, de oversteekplaatsen en de haltes van bus en tram ingetekend. Wethouder Scholten "Wij zijn blij met het voorliggende ontwerp; ik denk dat het rechtdoet aan de eerdergeformuleerde ambities om onder meer de recreatieve waarde van de as te versterken. Zo zit er in het ontwerp een mooie wandelboulevard met vlonders waardoor je dichter bij het water kunt zitten. Er komen veel bomen en het geheel krijgt een groen karakter. Dat groene karakter betekent ook dat we minder auto's langs de waterkant willen hebben. Met elkaar moeten we daarom kijken hoe we de parkeerruimte slim kunnen inrichten en reguleren." Met bewoners, ondernemers en belangenverenigingen aan en in de buurt van de Muiderstraatweg en de Hartveldseweg is begin 2013 gebrainstormd over de toekomst van de Oost-West As. Op basis van brainstormavonden en na afstemming met professionele partijen zoals het GVB en de Vervoersregio Amsterdam is een ambitiedocument opgesteld. Dit document maakt inzichtelijk hoe een kwaliteitsslag in de openbare ruimte kan worden gerealiseerd waarbij de recreatieve, stedenbouwkundige en economische waarden van de weg worden versterkt en de verkeerskundige functie wordt gewaarborgd. De ontwikkeling van de Oost-West As heeft gevolgen voor de haltes van tram 9. De haltes in beide richtingen bij de Nicolaas Lublinkstraat en de Schoolstraat (bij de Sint Petrus' Bandenkerk) verdwijnen. Hiervoor in de plaats komen tramhaltes in beide richtingen op de Hartveldseweg tussen de Ouddiemerlaan en de Burgemeester Bickerstraat. Het reduceren van het aantal tramhaltes heeft tot gevolg dat de tram sneller door Diemen kan rijden. Dit is een wens van het GVB. Het tracé van de tram in de richting van Amsterdam krijgt tussen de Diemerbrug en de Venserbrug een vrije baan. Hierdoor kan worden voorkomen dat trams in een file terechtkomen.

Tramhaltes komen op nieuwe plaatsen

Basisschool

Vervolg van de voorpagina.

Een aantal kinderen zal de drukke weg bij het station in Diemen-Zuid moeten oversteken en ook in Holland Park moeten veel kinderen een weg oversteken. Wethouder Lex Scholten van Openbare Ruimte heeft de gemeenteraad duidelijk gemaakt dat er voor veilige oversteekplaatsen wordt gezorgd. Een van de oversteekplaatsen bij Holland Park zal worden voorzien van verkeerslichten.

Wethouder Jeroen Klaasse van Onderwijs wijst erop dat kinderen uit Diemen de voorkeur krijgen voor een plek op de nieuwe school. Hoewel het geen taak van de gemeente is, zal zij wel meedenken over het creëren van een goed imago van de nieuwe basisschool.

De fractie van de VVD stemde voor het voorstel om een school in Bergwijkpark te bouwen. Maar de liberalen hadden liever gezien dat er een nieuwe school was gekomen op de plek van De Venser. Daarnaast uitte de VVD opnieuw kritiek op het proces. De oppositiepartij blijft van mening dat het college van B en W de gemeenteraad te laat en niet volledig heeft geïnformeerd over de scenario's waaruit kon worden gekozen. PvdA-raadslid Rob Verheuvel maakte tijdens zijn stemverklaring duidelijk dat ook hij liever had gezien dat er een nieuwe basisschool was gekomen op de plek van De Venser. Hij stemde echter wel voor het voorstel van het college van B en W omdat hij veel waarde hecht aan fractiediscipline.

Motie metro

Vervolg van de voorpagina.

Kai de Haan vertelde dat hij tevens de fracties in de gemeenteraad van Amsterdam en de bestuurscommissie van Amsterdam-Zuidoost zal vragen om het initiatief van Diemen te steunen. Ook wil hij contact leggen met bewoners van de wijk Biesbosch en toekomstige bewoners van Holland Park. De fractie van de SP in Amsterdam is een actie gestart om te voorkomen dat metrolijn 53 wordt ingekort.

Bestuurder met slok op

DIEMEN - De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag tijdens een alcoholcontrole in Amsterdam-Zuidoost een 23-jarige automobilist uit Diemen aangehouden.

De bestuurder wilde de alcoholcontrole ontwijken, reed hard achteruit en kwam tegen een geparkeerde auto tot stilstand waardoor behoorlijke schade ontstond. De man had te veel gedronken. Hij is aangehouden. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Echtpaar Jenster-Verbeek is 60 jaar getrouwd

Chocolade en een bloemetje van de burgemeester. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het echtpaar Jenster-Verbeek was maandag 60 jaar getrouwd. Burgemeester Erik Boog en zijn vriendin Wahida brachten het echtpaar maandagmiddag een bezoek.

Zij kwamen niet met lege handen, maar overhandigden het echtpaar een bloemstuk en chocolade. Het echtpaar woont nog zelfstandig, heeft een dochter en een schoonzoon, een zoon en een schoondochter en twee kleinzonen. "Wij hebben maandag heel leuk gesproken met de burgemeester en zijn vriendin. Het was een gezellige middag", aldus mevrouw Jenster-Verbeek.

Diemen is Regenbooggemeente

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Wethouder Jeroen Klaasse heeft namens de gemeente een bestuurlijk convenant ondertekend waardoor Diemen deel uitmaakt van het netwerk van Regenbooggemeenten. De ondertekening vond vorige week woensdagavond plaats tijdens een borrel van Pink Diemen in Theater de Omval. Gemeenten die deel uitmaken van het netwerk van Regenbooggemeenten streven ernaar om de acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders te verbeteren.

Waarom ligt er een ei op het eiland in Nelson Mandelapark?

Wordt er een mascotte 'geboren'?

Ook de zwaan vraag zich af wat het ei betekent. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Sinds woensdag ligt er een groot en opvallend ei op een van de eilanden in het Nelson Mandelapark. Veel mensen vragen zich af waarom dat ei daar ligt. Heeft het te maken met een 1 aprilgrap, of is het toch iets anders?

Na enig speurwerk zijn wij tot de voorzichtige conclusie gekomen dat het ei verband houdt met Daarom Diemen, het platform van de lokale gemeenschap ter promotie van Diemen. Het zou zomaar kunnen dat er volgende week een bijzondere nieuwe inwoner uit het ei wordt 'geboren'. Een gans, eend of ooievaar? Wie weet! Het zal in ieder geval de nieuwe mascotte van Daarom Diemen worden. Rutger van Stappershoef is marketeer bij Daarom Diemen: "Wij kijken erg uit naar de geboorte en zullen hem of haar zorgvuldig in Diemen laten opgroeien." De mascotte zal niet alleen vaak fysiek aanwezig zijn, bijvoorbeeld tijdens evenementen of initiatieven in de gemeenschap, maar ook op papier en digitaal een prominente rol gaan spelen. Hij of zij zal onder meer voor educatieve doeleinden worden ingezet en ook de kernwaarden van de gemeente benadrukken. Van Stappershoef: "De kernwaarden van Diemen zijn de ligging dicht bij Amsterdam, het stedelijk dorpse karakter en de uitstekende bereikbaarheid. Er komen hier steeds meer mensen wonen, maar wij merken dat die mensen niet allemaal weten wat Diemen allemaal te bieden heeft. Daarom nemen zij nog niet deel aan lokale activiteiten." De term Daarom Diemen wordt steeds vaker gebruikt. Activiteiten krijgen het label Daarom Diemen; een goed voorbeeld hiervan is het Daarom Diemen Wereldfestival dat deze zomer voor de eerste keer wordt gehouden. Maar er is meer: ouders van pasgeboren baby's ontvangen een slabbetje met de tekst Daarom Diemen en alle inwoners krijgen in mei een magazine Daarom Diemen, waarin de aantrekkelijke kanten van Diemen worden benadrukt.

Van Bommel verkiezings-waarnemer

DIEMEN - Diemenaar en voormalig Tweede Kamerlid Harry van Bommel is verkiezingswaarnemer geworden voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dinsdag is hij naar Armenië gereisd om daar de parlementsverkiezingen van 2 april waar te nemen.

Eerder nam hij als lid van de Parlementaire Assemblee van de OVSE de verkiezingen waar in Rusland, Oekraïne, Georgië en recent de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De verkiezingen in Armenië zijn de eerste sinds het referendum in 2015 waarbij de Grondwet werd gewijzigd en het aantal parlementsleden werd teruggebracht van 131 tot 101. Het kiesstelsel is toen ook gebaseerd op evenredige vertegenwoordiging, vergelijkbaar aan het Nederlandse kiesstelsel. Voorheen was een aantal parlementszetels gereserveerd voor regionale kandidaten. Internationale verkiezingswaarneming gebeurt altijd op uitnodiging van het land waar de verkiezingen plaatsvinden. Er wordt samengewerkt met een internationale organisatie zoals de OVSE of de EU. Waarnemers observeren het verkiezingsproces. Vervolgens wordt de rechtmatigheid van de verkiezingsuitslag beoordeeld.

Marvin van Rijn

Eigenaar IB Makelaars
40 jaar
Diemenaar sinds 2002

Hobby's?
"Ik voetbal bij VV Amstelveen en ik golf graag. Ik heb mijn golfvaardigheidsbewijs en kan dus op vele golfbanen in Nederland spelen."

Favoriete vakantieland?
"Ik heb er eigenlijk twee: Aruba en Bali. Aruba is een droomeiland en ik vind het mooi dat onze dochter daar een flink stuk de zee in kan lopen en dan toch nog maar tot haar knieën in het water staat. Bali is ook een prachtig eiland. De cultuur en de mensen spreken mij enorm aan."

Waar ga je uit?
"Ik ga niet echt veel uit, soms gezellig een hapje eten met mijn vrouw of vrienden. Ik ga weleens naar een feestavond in Drusius hier in Diemen of naar een festival. Maar als we naar een café gaan dan toch wel Bolle Jan in Amsterdam."

Wat is jouw favoriete muziek?
"Ik houd van Nederlandstalige muziek, van artiesten als André Hazes, Dré Hazes, René Froger en Quincy."

Heb je een favoriete winkel?
"Ik kom graag bij de haringstal van Johan van Leijenhorst op de Hartveldseweg. Ik vind Johan een geweldige man en hij verkoopt heerlijke vis. En het is er altijd gezellig."

Jouw favoriete plek in Diemen?
"Mijn eigen huis en de straat waar ik woon in Plantage De Sniep. Wij wonen daar mooi en hebben wat buren betreft een fantastische straat. Ik wil daar niet meer weg."

Hoe gaat het met IB Makelaars?
"Het gaat goed. In december 2016 heb ik mijn kantoor geopend in winkelcentrum Diemerplein en sindsdien heb ik veel aanloop van nieuwe klanten. Ik merk dat onze courtage-actie om slechts 0,85% courtage exclusief BTW van de koopsom in rekening te brengen aanslaat en dat nieuwe klanten ons langzamerhand weten te vinden. Wij zitten hier op een hele goede plek. Veel mensen lopen langs en kijken naar onze opvallende etalage."

Inbraak bij DKV Victoria

DIEMEN - Onbekenden hebben in de nacht van zondag op maandag ingebroken in het clubgebouw van korfbalvereniging DKV Victoria.

Opvallend is dat de daders gebruik hebben gemaakt van de keuken. Zij hebben namelijk een eitje gebakken en de frituurpan gebruikt. De inbrekers hebben veel schade aangericht en diverse goederen meegenomen. De politie is op zoek naar getuigen, telefoonnummer 0900-8844.

Bijeenkomst over hoog-gevoeligheid

DIEMEN - Bijzonder Kindercoaching geeft op donderdagavond 6 april een informatieavond over hooggevoeligheid bij kinderen. De informatieavond is gratis.

Kindercoach Elliëtte Kreek geeft informatie over hooggevoeligheid. De informatieavond wordt gehouden bij El'sina aan de Burgemeester van Tienenweg 20 en duurt van 20.00 tot 21.30 uur. Inschrijven, e-mail: elliette@bijzonderkindercoaching.nl.

Modeshow in winkelcentrum Diemerplein

DIEMEN - In winkelcentrum Diemerplein vindt op zaterdag 1 april het Fashion Event plaats.

Modellen showen tijdens een Fashion Parade de nieuwe voorjaars- en zomermode van diverse winkels. De shows beginnen om 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur. Deelnemers aan de Fashion Parade zijn D-Men Fashion, Kellebelle Kids, Ja, Leuk!, Ja, Leuk Extra, Shoeby, Basic-Line, Micha's Kids Fashion, Eye Wish Opticiens, Sparkle Style, Hair & Beautysalon Roxanna en kapsalon van Diemen. Er is er nog veel meer te doen en te zien: kleur & stylingadvies van Ingrid Kiezebrink van IK Kleurstyling, Monique van Body-Art zet voor zowel volwassenen als kinderen mooie tijdelijke tattoos en henna tattoos. De Gentleman DJ zorgt op verschillende plaatsen in het winkelcentrum voor gezellige muziek en voor de kinderen is er een workshop 'Versier je eigen shopping bag'. En alle bezoekers kunnen op de foto voor het Diemerplein Fashion Scherm.

Waardering voor winkelcentrum Diemerplein

Koopstromenonderzoek 2016: dagelijkse boodschappen in Diemen

DIEMEN - De meeste Diemenaren doen hun dagelijkse boodschappen dicht bij huis, terwijl ze niet-dagelijkse aankopen steeds meer via internet aanschaffen. Deze trend is een van de uitkomsten van het onderzoek naar winkelgedrag in de Randstad dat afgelopen najaar in opdracht van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht is uitgevoerd: het Koopstromenonderzoek KSO2016. Opvallend is dat de waardering voor winkelcentrum Diemerplein hoger is van mensen van buiten Diemen dan van inwoners van de gemeente.

Winkelcentrum Diemerplein trekt steeds meer klanten. Foto: Trudy Kroese

Voor het onderzoek zijn in alle gemeenten in de Randstad minimaal 385 inwoners van 18 jaar en ouder gevraagd naar hun koopgedrag. In een benchmark wordt Diemen vergeleken met gemeenten met 20.000 tot 35.000 inwoners met een vergelijkbaar winkelaanbod.

Volgens het onderzoek waren de bestedingen aan detailhandel in Diemen in 2016 98 miljoen euro. Die zijn nader te verdelen in 71 miljoen euro aan dagelijkse artikelen en 27 miljoen euro aan niet-dagelijkse artikelen. De bestedingen aan dagelijkse aankopen in Diemen komen voor 82% van eigen inwoners en voor 18% van buiten Diemen (14% uit Amsterdam en 3% uit Ouder-Amstel). Ook de bestedingen aan niet-dagelijkse artikelen in Diemen komen voor het grootste deel van eigen inwoners (72%), gevolgd door Amsterdam (15%) en Ouder-Amstel (3%). Voor dagelijkse aankopen blijft 72% van de inwoners in Diemen en gaat 10% naar Amsterdam, 7% naar Gooise Meren en 1% naar Ouder-Amstel. 2% doet inkopen via internet.

Voor niet-dagelijkse aankopen gaan de meeste inwoners naar Amsterdam (37%), blijven in Diemen (25%), of gaan naar Amstelveen (2%) en Gooise Meren (2%). Maar liefst 21 procent van de inwoners van Diemen koopt die artikelen via internet.

De wekelijkse markt op het Diemerplein is in trek. Foto: Trudy Kroese
Hans Püttmann, voorzitter winkeliersvereniging. Foto: Oscar Borghardt

Veel klanten maken gebruik van de koopzondag in winkelcentrum

In vergelijking met hetzelfde onderzoek in 2011 stegen de bestedingen in het centrum van ruim € 43 miljoen naar ruim € 64 miljoen. Dit is mede het gevolg van het nieuwe winkelcentrum Diemerplein. Voor dagelijkse artikelen zoals levensmiddelen en drogisterijartikelen was een stijging te zien van 46%, voor niet-dagelijkse artikelen zoals mode & luxe, vrije tijd, en in en om huis was deze stijging 38%. Voor zowel de dagelijkse als niet-dagelijkse artikelen kwamen de bestedingen voor circa drie kwart uit de eigen gemeente en voor circa een kwart van buiten Diemen. De gemiddelde bestedingen per m2 voor dagelijkse artikelen zijn met € 7941 vergelijkbaar met de benchmark; voor niet-dagelijkse artikelen zijn deze met € 3035 hoger dan de benchmark.

Winkelcentrum Diemerplein krijgt een rapportcijfer van 7,6. Daarbij is de waardering van bezoekers uit andere gemeenten hoger dan de waardering van Diemenaren. Wethouder Economische Zaken Jeroen Klaasse: "Het is goed om te zien dat onze inwoners tevreden zijn over het winkelaanbod en de openingstijden. Wat daarbij opvalt is dat de waardering voor winkelcentrum Diemerplein van bezoekers uit andere gemeenten met een 8,2 hoger is dan van onze eigen inwoners met een 7,5. Goed om te zien dat inwoners uit omliggende gemeenten het herontwikkelde centrum weten te vinden en waarderen. Wij blijven ons best doen de goede voorzieningen van Diemen in en buiten Diemen beter op de kaart te zetten. De gemeente Diemen streeft naar een toekomstbestendig, divers en duurzaam winkelaanbod. De uitkomsten van het koopstromenonderzoek zijn voor ons van belang om meer inzicht te krijgen in het winkelgedrag van onze inwoners en bezoekers aan Diemen, evenals in de waardering van de winkelvoorzieningen."

Bestedingen van klanten in centrum aanzienlijk gestegen

Het koopstromenonderzoek biedt onvoldoende informatie voor een nadere specificatie voor de wijkwinkelcentra in Diemen-Noord en Diemen-Zuid. Wel biedt het onderzoek beperkte informatie over de zogenaamde 'perifere detailhandel' op De Sniep. Van de totale bestedingen op die locatie komt 75% uit Diemen, gevolgd door Amsterdam (17%) en Weesp (5%).

Koopzondagen en markt
Ruim drie kwart van de respondenten maakt weleens gebruik van de koopzondag van winkelcentrum Diemerplein. Een derde van hen doet dit wekelijks. Ruim de helft van de respondenten maakt weleens gebruik van koopzondagen in overige winkels. Zo'n 80% vindt de huidige openingstijden van de winkels in Diemen ruim genoeg. Ruim twee derde van de respondenten bezoekt de weekmarkt. Dit varieert van wekelijks bezoek (15%), 2-3 keer per maand (12%), 1 keer per maand (9%) en een paar of 1 keer per jaar (resp. 23% en 9%).

Hans Püttmann, voorzitter van winkeliersvereniging Diemerplein, is blij met de waarderingscijfers. "Ik denk dat mensen van buiten Diemen positief verrast zijn over hoe mooi het winkelcentrum eruitziet. Inwoners van Diemen zijn er inmiddels aan gewend. Daarnaast spelen misschien ook sentimenten uit het verleden een rol. Door de verbouwing en nieuwbouw is het winkelcentrum toen lange tijd niet optimaal bereikbaar geweest. Wij krijgen veel positieve reacties van klanten. Wel is er nog steeds kritiek op het betaaldparkeren. Ondanks de redelijk vriendelijke parkeertarieven en de hulp van 1,- euro retour als men boodschappen doet bij Albert Heijn, zouden wij toch graag ook zien dat onze klanten een bepaalde tijd gratis kunnen parkeren."

De Reizende Kok in Arent Krijtsstraat

Herman Moerbeek is enthousiaste ondernemer

Herman Moerbeek en zijn echtgenote Janine Snijders. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Delicatessenzaak De Reizende Kok is sinds 1 maart gevestigd in de Arent Krijtsstraat 34. Eigenaar Herman Moerbeek (55) vertelt over zijn zaak.

De in Purmerend geboren ondernemer werkte na zijn opleiding in diverse functies die vrijwel altijd een raakvlak hadden met de horeca. Hij werkte in de keuken in diverse gelegenheden, was mede-oprichter van Grand Café Batavia in Wormer, werkte als demonstratie- en advieskok bij Albert Heijn in winkelcentrum Diemerplein, was werkzaam bij een kookproject in Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid en werkte als oprichter van het buurtrestaurant De Diem voor Cordaan in woon- en zorgcentrum De Diem.

Herman Moerbeek: "Familie van mij woonde in de Watergraafsmeer in Amsterdam en ik heb daardoor altijd een band met deze regio en de mensen die hier wonen gehad. Toen ik een keer van mijn werk in De Diem kwam en door de Arent Krijtsstraat liep, zag ik dat deze ruimte te huur stond. Ik heb toen contact opgenomen met de makelaar. Op 1 maart ben ik met De Reizende Kok begonnen."

'Ik vind het leuk om klanten advies en aandacht te geven'

Hij vertelt dat het assortiment van zijn zaak op vijf pijlers rust: Italiaanse delicatessen, wijn, kaas, brood en koelverse maaltijden, zoals lasagne, jachtschotels en Brabants stoofvlees. "Er is veel belangstelling voor de koelverse maaltijden. Wij maken die elke dag vers."

Hij verkoopt veel andere producten die afkomstig zijn uit Italië, zoals wijn, pasta's, olijfolie, koekjes, chocolade en sauzen. "De producten die ik verkoop zijn nergens anders in deze buurt te krijgen."

Gebak
De klanten van De Reizende Kok waarderen ook het huisgemaakte gebak dat Herman verkoopt. "Ik verkoop onder andere cheesecake, chocoladegebak en lente-appeltaart. Ik lever ook dieetproducten. Op verzoek van een werknemer van een bedrijf heb ik onlangs glutenvrije cheesecake geleverd. De persoon die geen gluten mag hebben was er blij mee en de andere mensen die het gebak hebben gegeten hebben niet gemerkt dat er geen gluten in zaten."

Herman is tevreden over de klandizie. "Doordat ik als demonstratie- en advieskok bij Albert Heijn heb gewerkt ken ik veel mensen in Diemen. Diverse mensen die ik bij Albert Heijn heb leren kennen zijn al langsgeweest. En veel klanten zijn al meerdere keren langsgekomen. Dat is ook belangrijk. Ik trek veel klanten via mond-tot-mondreclame en de mensen die hier zijn geweest zijn enthousiast."

De goedlachse Herman straalt liefde uit voor zijn vak. Hij neemt uitgebreid de tijd voor zijn klanten. "Ik vind het leuk om klanten advies en aandacht te geven. Ze mogen hier ook proeven. Ik merk dat de persoonlijke benadering en service werken. Daarnaast lever ik kwalitatief goede producten tegen een scherpe prijs."

Herman is erg te spreken over de locatie van zijn zaak. "Er is hier een blauwe zone en daardoor kunnen klanten vrijwel altijd snel een parkeerplaats vinden. Wij werken als ondernemers goed samen en proberen er echt iets van te maken. De onderlinge verhoudingen zijn erg goed."

Discozwemmen. Foto: Trudy Kroese

Tot zaterdag 29 april

Expositie schilderijen van Hadewig Janssen

De Diem 12.00 uur

Hadewig Janssen-Kessens is lid van Kunstzin Diemen, de vereniging voor beeldend kunstenaars. Zij exposeert in woon- en zorgcentrum De Diem.

donderdag 30 maart

Financieel Café

OBA Diemen 14.00 uur

Voor hulp bij het aanvragen van DigiD, inschrijven bij Woningnet en reageren op een woning of uitprinten van officiële documenten, bijvoorbeeld een bankafschrift, het invullen van digitale formulieren en het doorverwijzen naar andere hulpverlenende organisaties. Van 14.00-16.00 uur.

'Paterson'

Theater de Omval 20.00 uur

Paterson leidt een eenvoudig, geregeld, maar gelukkig leven als buschauffeur in Paterson, New Jersey, geboortestad van William Carlos Williams en Allen Ginsberg. De indrukken die hij tijdens zijn dagelijkse route opdoet, vormen de inspiratie voor gedichten die hij opschrijft in een notitieboekje. Ondanks het enthousiasme en de aanmoediging van zijn vrouw wil hij de gedichten niet publiceren. De film is tegelijk een ode aan de poëzie van William Carlos Williams, een kinderarts uit Paterson die na de werkuren gedichten schreef, zoals Paterson.

vrijdag 31 maart

Discozwemmen

Sportcentrum F.B. Duran 19.30 uur

Discozwemmen voor kinderen tot en met 14 jaar.

'Dekking Hoog'

Theater de Omval 20.30 uur

"Mijn naam is Patrick Laureij. Ik ben in 1982 geboren in Rotterdam-Zuid en dit is mijn verhaal." Een spannende stand-upcomedian, kakelvers, veelbelovend, oorsprong: Rotterdam-Zuid en dat hoor je. Met een onvervalst accent en de bijbehorende eerlijkheid heeft hij inmiddels meerdere malen op Lowlands gespeeld en stond hij in het voorprogramma van Theo Maassen. Winnaar van de jury- en publieksprijs Cameretten 2013.

zaterdag 1 april

Kinderdisco

Huis van de Buurt 't Kruidvat 15.00 uur

Dansen voor kinderen. Tijdens deze activiteit kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar ongedwongen dansen op muziek en danspasjes leren. Een activiteit voor beweging, muziek en plezier. Hier kun je echt je energie kwijt. Verzin je eigen dans, probeer maar uit en swing mee. Kosten € 1,- per keer. 15.00-17.00 uur.

'Play my strings'

Theater de Omval 20:30 uur

Karsu, de jonge Nederlandse zangeres en songwriter met Turkse roots, begon haar muzikale carrière als klassiek pianiste. Later ontwikkelde ze een interesse in jazz, pop en Turkse muziek, en zo ontstond haar huidige sound: een geheel eigen blend van al deze stijlen. Met de voorstelling 'Play my strings' neemt Karsu u mee terug naar haar begintijd. De liedjes van de albums 'Live aan ‘t IJ', 'Confession' en 'Colors' heeft Karsu speciaal voor deze theatertour voorzien van een licht klassiek jasje, met nieuwe arrangementen voor strijkers. Daarnaast speelt ze liedjes die al net zo oud zijn als de vleugel waar ze op speelt, maar nog nooit de bühne hebben gehaald.

zondag 2 april

5e Zondag van de Veertigdagentijd

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met samenzang. Voorganger is pater G. Noom.

De Matthäus Passion van Reinbert de Leeuw

Theater de Omval 11.00 uur

In vervolg op de succesvolle documentaire 'De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw' van Cherry Duyns, is nu de integrale uitvoering van de Matthäus Passion te zien. Het is Cherry Duyns' complete registratie van de aangrijpende uitvoering in De Nieuwe Kerk, gedirigeerd door Reinbert de Leeuw. De pauze valt samen met de pauze in het concert, waarin onder anderen solisten Joanne Lunn, Christopher Watson en Andreas Wolf optreden. Duyns filmde de opvoering van de Matthaüs Passion op 20 en 21 maart 2016 in De Nieuwe Kerk.

1e Open dag Saan Museum

Saan Museum 13.00 uur

Ook in 2017 opent het Saan Museum haar deuren voor het publiek. Zondag 2 april is het Saan Museum open, voor de eerste keer dit jaar. Aanstaande zondag bent u tussen 13.00 en 16.00 uur van harte welkom aan de Weesperstraat 78-82 in Diemen. De toegang is zoals altijd gratis. In het Saan Museum komt de bijna 120-jarige geschiedenis van Koninklijke Saan tot leven. Te zien zijn onder meer historische auto's en kranen, talloze foto's, oude onderhoudsboeken en gereedschappen van vroeger. De open dagen van het Saan Museum in 2017 zijn: zondag 2 april, zondag 21 mei, zondag 25 juni, zondag 10 september, zondag 22 oktober en zondag 19 november. Het museum is op aanvraag ook voor groepen beschikbaar. Meer informatie vindt u op de website van het Saan Museum.

SV Diemen wint van SV Ouderkerk: 6-3

SV Diemen speelt zondag een uitwedstrijd tegen Fortius

SV Diemen speelde een goede wedstrijd. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen heeft de thuiswedstrijd tegen SV Ouderkerk met 6-3 gewonnen. Bij rust leidde de formatie van trainer Gerrie Breugem met 4-0.

Boaz Saam zette de thuisclub via een prachtig afstandsschot op 1-0. Aanvaller Bright Owusu maakte de tweede treffer voor SV Diemen en middenvelder Marco Moelee scoorde voor rust twee keer. Meteen na de hervatting maakte Moelee zijn derde treffer en zette SV Diemen op een 5-0 voorsprong. SV Ouderkerk deed vlak daarna iets terug: 5-1. De bezoekers kwamen daarna terug tot 5-3. Kort voor het slotsignaal van de scheidsrechter bepaalde aanvaller Giliano Eijken de eindstand op 6-3. SV Diemen heeft een belangrijke overwinning geboekt. De achterstand op de nummer tien SV Ouderkerk bedraagt nog maar twee punten. De ploeg die als nummer tien eindigt hoeft geen nacompetitie te spelen om degradatie te voorkomen. SV Ouderkerk heeft na 19 duels 24 punten. SV Diemen staat met 22 punten uit 20 wedstrijden op de elfde plaats, Fortius staat met 21 punten uit 20 wedstrijden op plek twaalf. ASV Arsenal heeft na 20 wedstrijden 16 punten en staat op plaats dertien. VVA/Spartaan is hekkensluiter met slechts 7 punten uit 18 duels. SV Diemen speelt op zondag 2 april een uitwedstrijd tegen Fortius. De wedstrijd in de Watergraafsmeer begint om 14.00 uur. Vorige week werd bekend dat keeper Dave Moen SV Diemen aan het einde van dit seizoen gaat verlaten. De 32-jarige doelman komt met ingang van volgend seizoen uit voor het derde team van Ajax, dat op zaterdag speelt. Dave Moen geeft aan dat hij het keepen bij SV Diemen steeds moeilijker kan combineren met zijn drukke werkzaamheden. "Ik werk fulltime als gymnastiekdocent bij Scholengemeenschap Reigersbos en heb daarnaast mijn eigen bootcamp: DM Bootcamp. Bij SV Diemen train ik twee keer per week, bij Ajax ga ik een keer per week trainen. Ik heb bij SV Diemen weleens een training overgeslagen, maar ik vind dat dat eigenlijk niet de bedoeling is als je selectiespeler bent. Ik heb vorige week woensdagavond trainer Gerrie Breugem en bestuurslid Robin Ternede op de hoogte gebracht van mijn vertrek. Zij toonden begrip voor mijn beslissing."

ATVD en TVDZ houden open dag

Pikante campagne van TVDZ krijgt veel aandacht in media

TVDZ gooit de ledenwerving over de pikante boeg Foto: TVDZ

DIEMEN - De twee tennisverenigingen in Diemen houden komend weekeinde beide een open dag.

De open dag van de ATVD vindt op zaterdag 1 april plaats, de open dag van de TVDZ op zondag 2 april.

ATVD
De open dag van de ATVD duurt zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Iedereen is welkom, jong en oud, nieuwsgierige beginners en fanatieke tennissers. Aanwezigen kunnen een proefles volgen en oefenen met een ballenkanon. Ook voor de jeugd zijn er activiteiten zoals een spelletjesolympiade. Nieuwe leden betalen zaterdag geen inschrijfgeld.

De ATVD heeft een schitterend tennispark aan de Willem de Zwijgerlaan met negen verlichte gravelbanen, een mini­court en een zonnig terras. Het hele jaar door zijn er bij de ATVD veel activiteiten, zoals een voorjaars- en najaarscompetitie, tossavonden en spelletjesmiddagen voor de jeugd op dinsdag en woensdag, clubkampioenschappen en gezelligheidstoernooien.

TVDZ
De open dag van de TVDZ begint op zondag 2 april om 13.00 uur. Jong en oud kunnen deelnemen aan lessen en voor kinderen is er een parcours met sportieve spellen. Tussen 14.30 en 16.30 uur transformeert de kantine in een concertzaal met klassieke blues en rock 'n' roll van de Mokum Blues Band. Nieuwe leden betalen zondag een gereduceerd tarief aan contributie. De TVDZ onderscheidt zich van andere tennisverenigingen in de wijde omtrek. De vereniging is geen lid van de KNLTB en daarom zijn er geen competitieverplichtingen. Er is een beheerder van de kantine en de leden hoeven geen bardiensten te doen. De hele week door zijn er veel gezellige activiteiten en er zijn verlichte all-weatherkunstgrasbanen beschikbaar voor onderlinge partijtjes, een laddercompetitie en enkel- of dubbelspel.
De TVDZ is bezig aan een pikante promotiecampagne om nieuwe leden te werven. Op diverse plekken in de gemeente hangen borden met foto's die voorzien zijn van prikkelende teksten. De campagne van de TVDZ heeft voor veel aandacht in de media gezorgd.

Inschrijven voor Geinloop

DIEMEN - In Driemond vindt op zondag 7 mei de 40e editie van de Geinloop plaats.

De Kidsrun voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar begint om 11.30 uur. De deelnemers lopen een afstand van 725 meter. Deelname kost 4 euro. Om 11.45 uur gaat de Kidsrun voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar van start. Zij lopen 1.450 meter. Deelname kost eveneens 4 euro. De wedstrijd over 15 kilometer vangt om 13.00 uur aan (deelname 11 euro) en de wedstrijd over 21,1 kilometer (de halve marathon) start eveneens om 13.00 uur. Deelname kost 12 euro. De wedstrijd over 10 kilometer gaat om 13.10 uur van start, deelname 11 euro. De wedstrijd over vijf kilometer start om 13.20 uur. Deelname kost 8 euro. Inschrijven voor de Geinloop kan via de website www.geinloop.nl tot en met vrijdag 28 april. Op zondag 7 mei is er 's ochtends vanaf 11 uur een na-inschrijving in de sporthal MatchZO aan de Stammerlandweg 10 in Driemond. Kinderen kunnen zich alleen op 7 mei inschrijven voor de Kidsrun.

Nederlaag SV Zeeburg

DIEMEN - Het eerste damesteam heeft de uitwedstrijd tegen US met 27-26 verloren.

SV Zeeburg staat op de derde plaats van de ranglijst van de hoofdklasse van de zaalcompetitie. Kras/Volendam is lijstaanvoerder met 39 punten uit 21 duels. Geel Zwart staat op de tweede plaats met 28 punten. SV Zeeburg en US delen de derde plaats. De ploegen hebben beide 26 punten. SV Zeeburg speelt op zondag 2 april thuis tegen Cometas. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 12.45 uur.

De Meeuwen houdt zwem-vierdaagse

DIEMEN - De Meeuwen houdt van 10 tot en met 13 april de zwemvierdaagse.

Deelnemers zwemmen hun baantjes vier avonden tussen 18.00 uur en 20.00 uur. Iedereen met minimaal een A-diploma mag deelnemen. Kinderen tot zeven jaar dienen begeleid te worden door een meerderjarige deelnemer. Vooraf inschrijven kan via de website www.zwem4daagse.nl of bij de kassa van het Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Deelnemers kunnen zich ook op 10 april inschrijven bij aanvang van de zwemvierdaagse.

15 / 16

TE KOOP AANGEBODEN een garage in Diemen onder de flats van de Pr. Beatrixlaan 5 bij 3 meter voor € 27.500,-. Stroomaansluiting aanwezig. Vereniging van eigenaren
€ 300,- per jaar. Telefoonnummer voor contact 06-48067923

Cursus ZWEEDS voor beginners & gev. start 11 apr, ook privéles, olv erv. ZW/NL docent, in Weesp, GRATIS PROEFLES, ensabel@telfort.nl, 06-51322253

Groot ass. groente planten en zaden. Gratis houten moestuinbak t.w.v. € 59,95, bij aankoop van 7 zakken moestuingrond. Tuincentrum H. vd Wurff. Tel.: 0294-412978

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-, schoonheids-, nagelsalon, 15 m2 incl. g.w.l. ex. btw € 395,- p/mnd. Info: 035-6935525/06-22393323

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595