DiemerNieuws

15 september 2016

DiemerNieuws 15 september 2016


Burgemeester: 'Het was een gezellige feestweek'

Bezoekers van het Diemer Festijn hebben plezier in de feesttent. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De 34e editie van het Diemer Festijn is geslaagd. "We hebben een fantastische week achter de rug", aldus René Knigge, voorzitter van de Stichting Diemer Festijn. Ook burgemeester Erik Boog is tevreden. "Het Diemer Festijn was een succes. Er zijn geen noemenswaardige incidenten geweest."

Knigge: "Het was heel druk en heel gezellig. Ik ben er trots op dat op het feestterrein alles vlekkeloos is verlopen. Daar hebben de mensen van de stichting, de Diemer Festijn Crew en anderen hard aan gewerkt. Dat het de hele week mooi weer was, was de kers op de taart. Het weer is een van de weinige zaken waarop wij geen invloed hebben. Het is mooi dat dit weer ons was gegund."

Bezoekers genoten van de sfeer en de optredens van artiesten onder wie Glennis Grace, Dré Hazes, Lange Frans, Anita Meijer en Peter Beense. Ook voor specifieke doelgroepen waren er activiteiten. Woensdag was er een kindermiddag en donderdag een seniorenmiddag.

Voorzorgsmaatregel
De leden van de Diemer Festijn Crew hielden in de feesttent een oogje in het zeil. De handhavers van de gemeente en de politie waren als voorzorgsmaatregel zichtbaar aanwezig. Na afloop van het programma in de feesttent werd vaak nog even een drankje gedronken in een van de cafés in Diemen.

Ideeën
Net als tijdens voorgaande jaren heeft een aantal inwoners van Diemen kritiek geuit op de inhoud van het programma. Knigge. "Wij proberen het zo veel mogelijk mensen naar de zin te maken, maar niet iedereen vindt er iets van zijn of haar gading. Als er mensen zijn die ideeën hebben zou het mooi zijn als zij die bundelen en zelf iets van de grond tillen. Wij hebben in Diemen onder meer het Diemer Festijn, het Loswalfestival en de festivals in het Diemerbos. Het zou mooi zijn als mensen zelf met een nieuwe initiatief komen."

Burgemeester Boog opende het Diemer Festijn op woensdag en was ook aanwezig bij de kindermiddag. Donderdag bezocht hij met zijn vriendin Wahida de seniorenmiddag.

Lees verder op pagina 2.

Twee straatroven

DIEMEN - Afgelopen week hebben er in Diemen-Zuid twee straatroven plaatsgevonden.

Donderdagavond 8 september rond 21.10 uur werd een 20-jarige vrouw uit Diemen op het Roerdomppad in Diemen-Zuid van haar telefoon beroofd. De politie laat weten dat het om een negroïde man ging van eind twintig of begin dertig van 1.80 meter lang. Hij droeg een rode pet. Opvallend was dat hij afwisselend Nederlands en Engels sprak. Zaterdagmiddag 10 september om 16.15 uur werd een 25-jarige vrouw het slachtoffer van een straatroof. Zij liep op de Dalsteindreef, vlak bij station Diemen-Zuid. Er kwam een man op een fiets op haar af die plotseling haar telefoon uit haar hand griste en wegfietste. De politie laat weten dat het om een negroïde jongen van 16 of 17 jaar ging. Hij droeg donkere kleding waaronder een zwart T-shirt van het merk Nike. Hij reed op een donkere fiets. Getuigen kunnen zich melden via telefoonnummer 0900-8844.

Automobilist heeft slok op

DIEMEN - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 00.30 uur een automobilist aangehouden.

Agenten constateerden dat de lichten van de auto die door de man werd bestuurd niet brandden en lieten de auto stoppen. Zij roken alcohol en vroegen de bestuurder mee te werken aan een blaastest. Hij werd daarna meegenomen naar het politiebureau. Daar werd vastgesteld dat de man ongeveer drie keer zo veel alcohol had gedronken als is toegestaan bij het besturen van een voertuig.

De automobilist, een 45-jarige inwoner van Amsterdam, kreeg een rijverbod van zes uur. Zijn rijbewijs is ingenomen.

8

graden was de temperatuur van het water waarin Fergil Hesterman zwom

Ty Tosch naar Ajax voetbalschool

DIEMEN - Ty Tosch (6) is uitgenodigd voor de Ajax voetbalschool.

Ty speelde afgelopen seizoen in de F9 en dit seizoen in de JO8-1 (F3) van SV Diemen en heeft afgelopen maart en april deelgenomen aan het Ajax Talenten Programma (ATP). Tijdens deze trainingen heeft hij een plek afgedwongen in de Ajax voetbalschool. Ty blijft tijdens de trainingen van de voetbalschool bij SV Diemen spelen.

De Ajax voetbalschool is zondag 4 september begonnen en zal eindigen op 11 december. De spelers zullen iedere zondag op De Toekomst getraind worden door trainers van Ajax. De groep bestaat momenteel uit 14 jongens geboren in 2010, 2009 en 2008. Ty is de enige speler uit 2010 en dus de jongste deelnemer. Dit kan dus met recht een topprestatie genoemd worden! Gedurende het seizoen zullen er meer spelers aansluiten bij de voetbalschool. Na deze periode zal er een evaluatie plaatsvinden om te kijken of spelers al de overstap kunnen maken naar de jeugdopleiding van Ajax of dat er een ander vervolgtraject uitgestippeld zal worden.

Weerbericht

Overgang naar wisselvallig en koeler weer
Het is deze week hoogzomer in de nazomer. Een hogedrukgebied boven Centraal Europa zorgt voor een zuidoostelijke luchtstroming met aanvoer van continentaal subtropische lucht. Vrijdag trekt een lagedrukgebied via de Noordzee noordoostwaarts zodat de stroming in het weekeinde west tot noordwest wordt waarmee er een einde komt aan de extreme warmte.

Vrijdag en het weekeinde
In de nacht naar vrijdag is er kans op een (onweers)bui. Overdag schijnt de zon af en toe maar er ontwikkelen zich ook enkele buien, lokaal met onweer. De wind draait naar zuidwest. Het is minder warm met een maximum van 21 à 22 graden. In het weekeinde is het met 19 à 20 graden nog iets koeler. Zaterdag kan nog een bui vallen. Zondag blijft nagenoeg droog met wat meer ruimte voor de zon. Er waait beide dagen een matige noordwesten- tot westenwind.

Trend na het weekeinde
De extreme warmte keert niet terug. Wel blijft het met een maximum van circa 20 à 21 graden aan de warme kant voor half/eind september. Met een zuidwestelijke stroming is het licht wisselvallig met zonneschijn, wolken en vooral in het begin van de week af en toe een bui.

Weetje
De laatste datum in het jaar met een maximumtemperatuur van 30 graden was 5 september. Dat was in 1949 en 2013. Nu vonden deze hoogstandjes nog op 13 en 14 september plaats. Dat is recordlaat. Het aantal zomerse dagen van 25 graden en hoger bedraagt nu zeven. In de eveneens zeer warme septembermaanden van 1999 en 2006 waren er acht zomerse dagen.

Diemense veldwachters grijpen koperdieven in 1913

Koperdiefstal. Het is geregeld in het nieuws. Treinreizigers zijn dan de dupe van dieven die enorme vernielingen aanrichten op het spoor voor een relatief lage opbrengst. Wie denkt dat het uitsluitend een probleem van deze tijd is, komt bedrogen uit. Al meer dan 100 jaar geleden meldde het Nieuws van den Dag dat in de nacht van 1 op 2 augustus 1913 de Diemense rijksveldwachters H. van der Veen en L. K. Paap een goede vangst deden. Al geruime tijd ondervonden de van Amsterdam uitgaande telefoonverbindingen last van storingen. Oorzaak: er waren stukken koperdraad uit de lijnen weggesneden. Natuurlijk waren in de periode daarop alle veldwachters extra alert, maar het bleef dan rustig. Na een poosje dachten de onbekende koperdraaddieven dat de waakzaamheid van de politiemannen enigszins verslapt zou zijn. Maar dat was slechts schijn, want toen de dieven opnieuw toesloegen waren daar onze Diemense rijksveldwachters die twee mannen op heterdaad betrapten die op het punt stonden met 500 meter koperdraad de benen te nemen. Ontkennen had geen zin, het bewijs van de gehavende telefoonlijn én de op de arrestanten aangetroffen verschillende werktuigen als knip- en buigtangen spraken boekdelen. Beiden werden ter beschikking van de justitie gesteld.

Tevredenheid over Diemer Festijn

Vervolg van voorpagina.

Burgemeester Boog: "Ik ben ook elke dag een kijkje gaan nemen op het festivalterrein en de directe omgeving. De politie, handhavers van de gemeente, de beveiligers en de mensen van het Diemer Festijn hebben goed samengewerkt. Dat zorgde ervoor dat kleine incidenten ook klein zijn gebleven. Ik heb maandagochtend de balans opgemaakt met de politie en die is ook tevreden. Er zijn geen noemenswaardige incidenten geweest. Het was een gezellige feestweek."

Bij de gemeente zijn vijf klachten binnengekomen. Het betrof klachten over onder meer geluidsoverlast van de kermis en de feesttent en over het vuurwerk dat zaterdagavond werd afgestoken. De klachten worden onderzocht.

Veel mensen gingen na afloop van het programma in de feesttent een drankje drinken. Vooral grand café Cheers en 't Pandje waren in trek. "Het is druk en gezellig geweest", aldus Angelo Stassen van Cheers. Veel mensen zaten of stonden op het terras van Cheers, anderen kozen ervoor om naar binnen te gaan. "Wij hadden zelf voor beveiligers gezorgd en alles is heel goed verlopen. Daar zijn wij heel blij mee."

Ook Daniel Beijnes van Café 't Pandje is tevreden. "Het is bij ons druk geweest en de sfeer was goed. Wij hadden beveiligers aan de deur en in de zaak. Alles in goed gegaan. Ik vind het mooi voor het dorp dat het Diemer Festijn op een goede manier is verlopen."

Muziek op Fort Diemerdam

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Diemer Harmonie speelde zondag op een bijzondere locatie: ter gelegenheid van Open Monumentendag gaf het muziekgezelschap een concert op Fort Diemerdam. Muziek was er ook in een ander open monument: leerlingen van de Muziekschool Diemen traden op in Schuilkerk De Hoop, waar de kunstenaars van Kunstzin Diemen werk exposeerden. In Diemen openden meer monumenten afgelopen weekend de deuren. Zo waren onder meer ook de Oude Smidse, de Sint Petrus' Bandenkerk en begraafplaats Gedenk te Sterven te bezichtigen.

Straatcoaches actief in centrum van Diemen

DIEMEN - Vanaf vrijdag 16 september zijn in Diemen-Centrum straatcoaches actief van de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA).

De coaches richten zich op jongeren die overlast veroorzaken in het centrum van de gemeente, voornamelijk rond het Van Markenplantsoen en de Rode Kruislaan. De straatcoaches gaan in eerste instantie dit najaar en komend voorjaar aan de slag.

Afspraken
De gemeente heeft een overeenkomst gesloten met SAOA om de coaches voor een periode van zes maanden in te zetten in Diemen-Centrum. Burgemeester Erik Boog: "Omwonenden van het Van Markenplantsoen en de Rode Kruislaan hebben regelmatig bij de gemeente en de politie aangegeven overlast te ervaren van (groepen) jongeren. SAOA richt zich op de aanpak van deze overlast, zowel op individuen als op groepen. De coaches van SAOA spreken de jongeren op straat aan op hun gedrag. Met de jongeren worden afspraken gemaakt hoe ze zich dienen te gedragen op straat. Daarnaast gaan gezinsbezoekers van SAOA soms op huisbezoek om ouders te confronteren met het gedrag van hun kinderen en hen te wijzen op hun verantwoordelijkheid. Het gaat er hierbij niet om de ouders een nieuwe vorm van begeleiding te bieden naast de al bestaande. Ze dienen zelf actief te worden en te handelen, waar nodig kunnen ze ondersteuning vragen. De inzet van SAOA is in verschillende buurten in Amsterdam al succesvol gebleken. Ik verwacht dat hun aanpak in Diemen ook resultaat zal opleveren waarbij niet alleen de overlast voor omwonenden afneemt, maar er ook een positief effect is op de jongeren."

Professionals
De straatcoaches zijn professionals, goed toegerust op de aanpak van overlast door jongeren. Ze zijn herkenbaar aan hun kleding die is voorzien van een logo en de tekst 'Straatcoach'. Ze signaleren, rapporteren, waarschuwen en komen tussenbeide als het nodig is. Ze zijn op verschillende dagen en tijdstippen in de buurt aanwezig.

Simone Zomerdijk

Woont in de Ouddiemerlaan
Eigenaar reisorgansatie
52 jaar, Diemenaar sinds 2008

Zet jij op 17 september de deur ook open voor bezoekers?
"Ja, van 11.00 tot 12.30 uur hebben we open huis vanwege het 25-jarig jubileum van de Historische Kring Diemen. De familie Bredschneijder zal iets vertellen over ons huis, waar oud-hoofdmeester Bredschneijder van den School met den Bijbel woonde."

En welk huis is dat?
"De woning naast de oude school, nu De Schakel."

Tevreden in de Ouddiemerlaan?
"Zeker! Een prachtige laan op een perfecte plek in het centrum van Diemen."

Verder in het dagelijks leven?
"Verre reizen zijn mijn werk en ook mijn grootste hobby. Verder tennis ik graag en houd van lezen en naar de film gaan."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'A little life' van Hanya Yanagihara."

Beste nummer ooit?
"'Unfinished Sympathy' van Massive Attack."

Welke poster hing er boven je bed?
"Deborah Harry van Blondie."

5-gangenmenu of patatje met?
"Een 3-gangenmenu."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Mijn moeder, die volgende maand 10 jaar geleden is overleden."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Pizza!"

Waar kun je erg om lachen?
"Lucky TV, maar niet altijd."

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
"Bij het lezen van het boek op mijn nachtkastje."

Waar kun je je druk over maken?
"Reizigers in de trein of tram die hardop hun privéproblemen bespreken per telefoon."

Je kunt niet zonder?
"Leesbril."

Favoriete stekje in Diemen?
"In de tuin van Ouddiemerlaan 49."

Zitvolleybalster Paula List speelt in Rio voor plek 5 of 6

Vanavond de laatste wedstrijd op de Paralympics

Nummer 8 Paula List is klaar voor de laatste wedstrijd in Rio. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het is de Nederlandse paravolleysters niet gelukt om door te dringen tot de halve finales van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Nummer 8 Paula List en haar team verloren dinsdag de derde en laatste groepswedstrijd van Brazilië.

Vooraf was het spannend: bij winst zouden de Nederlandse dames zeker doorgaan naar de halve finale. De eerste wedstrijd afgelopen vrijdag tegen Oekraïne werd nipt verloren. In de vierde set hadden de Nederlandse zitvolleybalsters nog een matchpoint, maar de winst ging in de vijfde set alsnog naar Oekraïne.

De tweede wedstrijd was zondagavond, tegen Canada. Paula's zonen Bram (11 jaar) en Kees (9 jaar) zagen samen met hun vader en oma op de tribune hoe het Nederlandse team won met 3-1. De jongens hebben vrij gekregen van school om naar Rio te kunnen. Bram zweepte het publiek op. Paula: "Heerlijk om na de wedstrijd mijn familie te zien. Bram was heel enthousiast aan het aanmoedigen en schreeuwde regelmatig 'Holland'. Dan ging het publiek om hem heen klappen in de maat."

Zuur
Brazilië bleek dinsdag een maatje te groot voor Nederland, het werd 3-0 voor de Braziliaanse dames. "Het is heel zuur. We hebben niet op ons niveau gespeeld en ook veel persoonlijke fouten gemaakt", laat Paula vanuit Rio weten. "We kwamen gewoon niet lekker in ons spel." Woensdag hebben de paravolleybalsters met een training de frustratie van de laatste wedstrijd kwijt kunnen raken.

Laatste wedstrijd
De Nederlandse dames gaan vandaag op voor de strijd om de vijfde en zesde plek, de wedstrijd begint om 20.30 uur Nederlandse tijd. De paravolleysters zullen zich er wel even voor moeten opladen, maar Paula is er klaar voor. "Ik ben strijdvaardig!"

Unieke foto

DIEMEN - Woont u in de Ouddiemerlaan of heeft u er gewoond? Zaterdag maakt het DiemerNieuws een unieke groepsfoto van bewoners en oud-bewoners.

Zaterdag 17 september viert de Historische Kring Diemen haar 25-jarig jubileum. Er is een publieksdag in de Ouddiemerlaan. Het DiemerNieuws wil een bijzondere groepsfoto maken. Bewoners én oud-bewoners van de Ouddiemerlaan worden uitgenodigd zich om 13.00 uur te verzamelen voor het gemeentehuis aan de Ouddiemerlaan. Vanaf een hoogwerker maakt onze fotograaf Trudy Kroese dan een foto, te zien in het DiemerNieuws van 22 september.

Gemeentedag 2016

Owen en presentatrice Welmoed van het Jeugdjournaal weten razendsnel uit de auto te klimmen.

DIEMEN - Een zonovergoten Gemeentedag zaterdag. Jong en oud keek rond bij de vele kramen van verenigingen en de gemeente. En bij de hulpdiensten, want het was ook Veiligheidsdag. Dit jaar met een spectaculaire demonstratie: auto te water. De dappere deelnemers moesten zien zo snel mogelijk uit een auto te komen die in een enorme container vol water werd gereden.

Lezer Robin Scholte stuurde een foto van Gregory op de motor van Rijkswaterstaat.
Ideeën om Diemen nog mooier te maken, kunnen bezoekers kwijt op een muur bij de fotowedstrijd 'Bouwen aan Diemen'.
Bij Vivos kan iedereen op de foto, Saskia Kaptijn en Ricardo Garcia Triviño van Vivos zelf ook.
Broer en zus op de politiemotor.
Schaken doet de meneer links al zeker 80 jaar.
Debat van de Kinderraad en de Jongerenraad. Foto: Trudy Kroese
Klimmen en klauteren: op de klimmuur bij Scouting Diemen en in het opblaaskasteel van de buurtsportcoaches. Foto: Trudy Kroese
Rondkijken op de kramenmarkt.
Bijzonder rijdend eenmansorkest.

Lange Frans met Diemense vrienden Boris Lange en Zwarte Sjaak. Foto: Trudy Kroese

De artiest

Lange Frans en friends

DIEMEN - Het was zeker een jaar of 15 geleden dat hij voor het laatst op het podium stond bij het Diemer Festijn, schatte Lange Frans zelf. Dit jaar was hij weer van de partij, en hij nam vrienden mee.

Klassiekers uit de tijd dat Lange Frans nog met Baas B. optrad, klinken ook vrijdagavond in de feesttent. En het publiek kent de nummers nog woord voor woord en danspasje voor danspasje, blijkt. 'Mee naar Diemen Zuid, 'Moppie', 'Het land van' en '22 Baco'. Ook het nummer 'Zing voor me' staat op het programma, het nummer dat Frans in 2009 in Theater De Omval zong met Thé Lau en het koor waarin zijn moeder zingt, Voice Female. Nu zingt zanger Michael Bryan mee.

Ook twee bekenden uit Diemen klimmen het podium op: presentator en acteur Boris Lange en rapper Zwarte Sjaak. Met 'Pizzabroodje' is het feest compleet.

Als zijn optreden erop zit, treft Frans backstage Anita Meijer. Zij zet het feest voort. De twee kennen elkaar van het tv-programma 'De beste zangers van Nederland'. Natuurlijk gaat hij nog even terug het podium op voor een duet: 'Why, tell me Why'.

"Het was leuk om weer op het podium van het Diemer Festijn te staan", zegt Frans na het optreden. "Ik weet niet meer hoe lang het precies geleden is, maar toch wel een jaar of 15. Heel leuk om mijn moeder en haar vriendinnen van het koor in de zaal te zien staan, en waar ik ook keek zag ik vrienden en bekenden. Diemen blijft een bijzondere plek voor mij, ik ben er iedere week nog zeker een keer als ik bij mijn moeder op bezoek ga en ik kom regelmatig Zwarte Sjaak ophalen voor optredens."

Dan stapt Lange Frans in de auto. Zwarte Sjaak gaat met de fiets naar huis. "Ik woon vlakbij!"

Deze 21-jarige Diemense was de eerste die een polsbandje kwam halen dinsdag.

Polsbandjes

Biertje? Mag ik je polsbandje even zien?

DIEMEN - Jongeren dienen minimaal 18 jaar te zijn om alcohol te mogen kopen. De leden van de Diemer Festijn Crew zijn daar ook dit jaar scherp op. Maar hoe weten zij nou of zij dat alcoholische drankje ook mogen schenken aan de jongeman of jongedame aan de andere kant van de bar?

Het is voor de leden van de crew die bardiensten draaien niet altijd makkelijk om in te schatten of de jongeman of jongedame die een glas bier of wijn bestelt inderdaad 18 jaar is. Om alle twijfel weg te nemen wordt er gewerkt met polsbandjes. Jongeren die denken dat zij aan de bar vragen over hun leeftijd kunnen verwachten, halen daarom bij de crew een polsbandje op. Uiteraard dient een geldig legitimatiebewijs te worden getoond.

Dinsdagavond was de feesttent nog gesloten, maar kon er wel vast een polsbandje gehaald worden. De eerste die langskwam was een dame van 21 jaar. Zij toonde haar identiteitsbewijs en kreeg een bandje om haar pols geschoven. Kort daarna arriveerden er een jongeman en -dame van respectievelijk 22 en 20 jaar. Ook zij vertrokken even later met een polsbandje.

"We hanteren de leeftijdsgrens strikt", aldus een lid van de crew. "Als hier iemand komt die morgen pas 18 jaar wordt, dan krijgt hij of zij vandaag nog geen polsbandje. Het polsbandje krijg je pas vanaf de dag dat je 18 jaar bent geworden."

Vader Abraham verleidt menig bezoeker tot een polonaise. Foto: Trudy Kroese

Seniorenmiddag

'Den Uyl is in den olie'

DIEMEN - Het was warm in de feesttent tijdens de seniorenmiddag van het Diemer Festijn. De oudere inwoners vermaakten zich echter uitstekend.

Bewoners van woon- en zorgcentra De Diem en Berkenstede werden met een bus van Oostenrijk Touringcars of Cordaan naar de tent gebracht. Hanna & Frits en Vader Abraham traden op. Presentator Wim Bohnenn heette iedereen welkom en bedankte de sponsors de Diemer Apotheek en Schoolcatering Diemen. Dat laatste bedrijf bood alle bezoekers van de seniorenmiddag een lekkernij aan bij de koffie of thee. Bohnenn beschikt over de nodige zelfspot en vertelde de aanwezigen dat zijn stem soms tot in Diemen-Zuid is te horen. Daarom vroeg hij het ditmaal, maar met gedempte stem: "Zijn jullie er een beetje klaar voor?"

Burgemeester Erik Boog verrichtte de officiële opening van de seniorenmiddag. Hij adviseerde de aanwezigen voldoende water te drinken. De vrijwilligers van de Diemer Festijn Crew zorgden ervoor dat iedere bezoeker water kreeg. De burgemeester vertelde ook dat zijn vriendin Wahida en hij graag een dansje wilden maken. Veel senioren gingen hier op in. De voetjes gingen van de vloer.

Tijdens het optreden van Hanna & Frits werd de polonaise ingezet door de leden van de crew. In de zaal werd nog een dansje gemaakt.

Vader Abraham stal de show. Hij zong klassiekers als 'In dat kleine café aan de haven' en 'Den Uyl is in den olie'. Hij nam een aantal dames op schoot en zong met hen een duet. Ook ging Vader Abraham voorop tijdens de polonaise. Bohnenn gooide er nog een klassieker uit: "Diemen, laat je horen!" Opnieuw met gedempte stem.

Stef en Ad werken graag op het Diemer Festijn.

De beveiliging

'Als je mensen met een glimlach ontvangt, krijg je een glimlach terug'

DIEMEN - Twee grote mannen van de beveiliging begeleiden me naar de uitgang van het Diemer Festijn-terrein. Dat klinkt heftiger dan het is. Gastheren, want dat zijn ze vinden ze zelf, Ad en Stef hebben me net verteld hoe leuk het is om te werken op het Diemer Festijn.

Ad van Dommele en Stef Schaap werken al voor de zevende keer samen als coördinatoren van de beveiliging van het feest. Het beveiligen van filmstudio's, televisiestudio's tijdens opnamen met publiek, persoonsbeveiliging en evenementen: het is hun dagelijks werk. De week van het Diemer Festijn houden ze echter ieder jaar vrij, die willen ze niet missen. "Het voelt als thuiskomen", zegt Stef. "Met de crew vormen we een grote familie", beaamt Ad. "We hebben een goede klik. Heel bijzonder in de Randstad dat er zo veel vrijwilligers te porren zijn om zich in te zetten voor dit feest, en zonder dat ze er veel moeite voor hoeven doen, dat zegt wel wat. De samenwerking met de organisatie, politie en handhaving is hier ook heel prettig."

Bij alle vijf de ingangen naar het feestterrein staan collega's van Ad en Stef. Om mensen erop te wijzen dat zij dat drankje wel op het terrein mogen drinken, maar niet mee mogen nemen buiten de hekken bijvoorbeeld. En fietsen mogen alleen aan de hand mee van het terrein af als ze er per ongeluk nog stonden toen er werd opgebouwd, maar niet meer erop. Onderscheid wordt er niet gemaakt, "Wij passen de regels toe die hier zijn afgesproken en die gelden voor iedereen. Ook voor een raadslid bijvoorbeeld dat donderdagavond met de fiets naar de vergadering in het gemeentehuis komt."

Ad en Stef zijn niet klein te noemen, integendeel, tussen deze twee mannen in lopend voel ik me zelf heel klein. Moet je ook groot en sterk zijn voor dit vak? "Niet per se, hoor. Veel belangrijker is dat je communicatief sterk bent. Er zit hier samen 40 jaar ervaring in de beveiliging voor je. We hebben alles al eens meegemaakt: negatief, maar vaak ook positief. Wij streven er juist naar om dingen niet uit de hand te laten lopen, we gaan uit van het positieve. We zijn ook echt de gastheren en gastvrouwen van het Diemer Festijn. Als je mensen met een glimlach ontvangt, krijg je een glimlach terug."

Als de tent staat, gaat de Diemer Festijn Crew aan de slag.

De feesttent

De tent staat er ieder jaar 'ineens' weer

DIEMEN - Het grootste deel van het Diemer Festijn speelt zich af in de enorme witte feesttent die de hele Ouddiemerlaan in beslag neemt voor het gemeentehuis en De Omval. 'Ineens' staat hij er ieder jaar weer. Nou ja, ineens... het opzetten van de tent heeft heel wat voeten in de aarde. Het DiemerNieuws zocht uit hoeveel voeten.

Eerst maar eens wat cijfers: de tent is 45 meter lang, 20 meter breed en een meter of zes hoog, schat Jeroen Saan, lid van de Diemer Festijn Crew. Het opbouwen duurt vier tot zes uur en de tent helemaal in orde maken voor het feest neemt twee dagen in beslag.

Maandagochtend om 6.00 uur staan de crewleden de tent, die uit Nieuwkoop komt, op te wachten. Zodra de vrachtwagen van de tentenbouwer de hoek om komt, kan het werk beginnen. Dat opbouwen doet de tentenbouwer zelf, dat is specialistisch werk. Maar de crew zorgt wel voor de randzaken: de waterleiding ligt klaar, borden die in de weg hangen zijn weggehaald en de gemeente is gevraagd of zij een gat in de weg willen maken, dat nu ineens opvalt.

Als uiterlijk 12.00 uur de tent leeg en kaal met alleen het podium erin wordt opgeleverd, gaat de crew verder aan de slag om de tent in te richten. De grote bierbar is de tent al ingerold toen alleen het frame nog stond, want als de tent dicht is, komt die er niet meer in. Alle ongeveer 50 crewleden komen maandag en dinsdag wel een handje helpen, dat hoort erbij. Uit een enorme zeecontainer ('20-voets', aldus Jeroen), komen alle baronderdelen en bordjes 'niet roken' en dergelijke. Als eerste wordt het barpodium neergelegd, dat is de basis van waaruit de crew verder werkt. Alle zaallichten en feestverlichting worden opgehangen, alle elektrapunten aangelegd en ook de kassa krijgt een plek. De achterwanden van de bar worden ieder jaar in een andere kleur geschilderd, dit jaar veranderen de wanden van paars naar rood.

En dat gebeurt allemaal op maandag. Op dinsdag worden alle voorraden voor de bars geleverd en koel gezet en alle kabels en leidingen onder het barpodium weggewerkt zodat de barmedewerkers daar niet over vallen tijdens het werk. En dan de laatste puntjes op de i: het grote beamerscherm wordt getest en dat ene lampje dat nog niet werkt nog even gemaakt. Het feest kan beginnen.

Zondagochtend om 11.00 uur gaat alles weer in omgekeerde volgorde, maar dan in één dag. Maandagochtend om 6.00 uur komt de vrachtwagen van de tentenbouwer alweer de hoek om. De Diemer Festijn Crew zorgt dat de weg om 12.00 uur weer helemaal schoon en leeg wordt opgeleverd. Alsof er niks gebeurd is. Maar de feestgangers weten wel beter!

Vuurwerk

Het vuurwerk wordt weerspiegeld in het water van de Weespertrekvaart

DIEMEN - Zaterdagavond, 23.45 uur: boven de Weespertrekvaart wordt een prachtige vuurwerkshow gepresenteerd.

Na afloop van het programma in de feesttent trekken veel feestgangers naar de Weespertrekvaart. Op de brug en langs de kade staan dan al de eerste belangstellenden om maar niets te missen van het spektakel.

Aan de overkant van het water op de Venserkade, ter hoogte van het huis van de burgemeester, staat het vuurwerk opgesteld. De twee mannen van het vuurwerkbedrijf hebben in de loop van de middag alles klaargezet en de vuurwerkshow ingeprogrammeerd. Een lont komt er dan ook niet meer aan te pas: het vuurwerk wordt digitaal aangestuurd en met een druk op de knop gaan de eerste pijlen de lucht in.

De toeschouwers genieten; het is een prachtig vuurwerk, weerspiegeld in het water van de Weespertrekvaart. Nog een laatste pijl en een laatste klap, en de 34e editie van het Diemer Festijn zit erop.

Diemer Festijn

De 34e editie van het Diemer Festijn, samengevat in blogs. Vrolijke kijkjes achter de schermen, en natuurlijk ook het feest in de feesttent meebeleefd met de bezoekers.

Nog één keer het Diemer Festijn 2016. Daarna gaan we uitkijken naar het volgende Diemer Festijn. Dat is van 5 tot en met 9 september 2017.

Tien jaar Kunstzin Diemen

Vereniging heeft sterke band met lokale samenleving

Veel nieuw werk van de kunstenaars van Kunstzin Diemen in De Hoop. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Kunstzin Diemen, de vereniging van beeldend kunstenaars, bestaat tien jaar. Dit werd afgelopen zaterdagavond gevierd met een besloten feest in Schuilkerk De Hoop. Voorzitter Steven Dijk vertelt over de vereniging.

Dijk: "Na de Kunstroute Diemen in het voorjaar van 2006 ontstond het idee om Kunstzin Diemen op te richten. In het najaar van 2006 vonden de eerste activiteiten plaats. Wij hebben momenteel zo'n veertig leden, van wie er een aantal heel actief is. Iedereen die met kunst bezig is kan lid worden."

Kunstzin Diemen heeft een sterke band met de lokale samenleving. Elke drie jaar wordt de Kunstroute Diemen gehouden. De laatste kunstroute vond in het voorjaar van 2015 plaats. Ook organiseert de vereniging om de twee jaar de Amateurkunstprijs van Diemen die open staat voor alle inwoners van Diemen, dus ook voor mensen die geen lid zijn van Kunstzin Diemen. Dit jaar kunnen de deelnemers hun werk op 20 oktober inleveren in het gemeentehuis. De kunstwerken worden tot en met 24 november in het gemeentehuis geëxposeerd. Donderdagavond 10 november is de prijsuitreiking. Een jury wijst drie prijswinnaars aan. Ook is er een publieksprijs. Bezoekers van de expositie kunnen tot en met 8 november hun stem uitbrengen op een van de kunstwerken. Kunstzin Diemen organiseert de Amateurkunstprijs Diemen op verzoek van de gemeente.

Kunstzin Diemen houdt twee tentoonstellingen per jaar. In het voorjaar in het gemeentehuis en afgelopen weekeinde tijdens de Open Monumentendagen in Schuilkerk De Hoop. Er was nieuw werk van de leden te zien. Dijk is tevreden over het aantal bezoekers: "Zaterdag was het heel mooi weer en was er veel in Diemen te doen. Er zijn toen 55 belangstellenden langsgekomen. Zondag waren er 105 bezoekers. Zondag heeft ook Muziekschool Diemen opgetreden. Dat was erg leuk."

Komende zaterdag werkt Kunstzin Diemen mee aan het 25-jarig bestaan van de Historische Kring Diemen. Bij begraafplaats Gedenk te Sterven kunnen liefhebbers van tekenen en schilderen tussen 13.30 en 15.30 uur onder begeleiding van Steven Dijk creatief aan de slag. Er zijn dan teken- en schilderactiviteiten voor jong en oud met het thema 'In de voetsporen van Rembrandt'.

Woody Allen's nieuwste film 'Café Society', 15 september in De Omval.

iedere werkdag

Tentoonstelling: Een wandeling

Gemeentehuis 8.30 uur

Werk van Annetta Willemse. Aanleiding van deze tentoonstelling is het grote doek de 'Diemer' Vijfhoek van het mooie natuurgebied met dezelfde naam. 8.30 tot 16.00 uur.

donderdag 15 september

Financieel Café

OBA Diemen 14.00 uur

Voor hulp bij het aanvragen van DigiD, inschrijven en reageren bij Woningnet en het uitprinten van officiële documenten.

'Café Society'

Theater de Omval 20.00 uur

Woody Allens nieuwe film speelt zich af in de jaren 30 van New York en Hollywood. Bobby Dorfman is zijn leven in New York zat en verlangt naar verandering. Reserveren: theaterdeomval.nl.

vrijdag 16 september

Yoga

't Kruidvat 9.30 uur

Een combinatie van lichamelijke oefening, ademhalingstechnieken en mindfulness. Ervaring met yoga niet noodzakelijk.

zaterdag 17 september

Publieksdag HKD

Ouddiemerlaan 10.30 uur

De Historische Kring Diemen (HKD) viert haar 25-jarig bestaan. Open huizen, activiteiten, zang en muziek tot vier uur. Start om 10.30 uur aan de achterzijde van De Schakel. Speciaal voor oud-bewoners en bewoners van de Ouddiemerlaan zal DiemerNieuws om 13.00 uur een groepsfoto maken op het plein voor het gemeentehuis.

Meidenmiddag

't Kruidvat 15.00 uur

Iedere zaterdag van 15.00 tot 19.00 uur. Spelletjes doen, lekker eten of chillen. Leeftijd 12 tot 17 jaar. Kosten 1 euro.

zondag 18 september

Vier-korenmis

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering. Opening van het nieuwe kerkjaar. De vier koren Stanza, Allegria, Hagunnan en het PeeBee kinderkoor zingen gezamenlijk de liturgie. Voorgangers zijn pastor A. Tönis en pastor H. Hartog.

HIITnSTRONG

Gymzaal 10.30 uur

18 en 25 september gratis introductielessen High Intensity Interval Training, met aansluitend stretchoefeningen. Een pittige training, maar iedereen kan op eigen niveau meedoen. Aanmelden via Mira: 06-53809261 of mira@wellnessprojects.nl.

Computerclub Minerva

Het Noorderlicht 11.00 uur

Thema maand september: 'Websiteprogramma's'.

Porselein pimpen

Groenvelddesign 13:.00 uur

Met porseleinstiften en verf porselein beschilderen. Je kunt je eigen (kringloop)servies meenemen. Kosten € 25,- excl. servies. Info: www.groenvelddesign.nl.

maandag 19 september

Volksdansen

De Schakel 13.30 uur

Het activiteitenteam Senioren Diemen start weer met diverse activiteiten. Iedere maandag volksdansen. Informatie: Hannah Tokkie, 020-6905445.

dinsdag 20 september

Klaverjassen

De Schakel

Als vanouds klaverjassen voor senioren. Informatie: Henk Rademaker 020-6992235.

Sneak Preview

Theater de Omval 20.00 uur

Speciaal voor de opening van het theaterseizoen zes artiesten op één avond voor € 5,-. Line-up: Aron Elstak (cabaret), K & M (cabaret), Maame Joses (muziek), Pepijn Schoneveld (cabaret), Ramón Valle (muziek) en Roos Blufpand (muziek). Reserveren: theaterdeomval.nl.

woensdag 21 september

Creatief

De Schakel 10.00 uur

Creatieve inloop voor senioren. Informatie: Lucie Eijken, 020-6994596.

Handwerkgroep Diemen

't Kruidvat 11.00 uur

Elke woensdag, meedoen is gratis.

Koersbal

De Schakel 13.30 uur

Koersballen voor senioren. Informatie: Lucie Eijken, 020-6994596.

Eten met de Buurt

't Kruidvat 17.00 uur

Kosten € 3,50. Graag reserveren voor woensdag 12.00 uur bij 't Kruidvat of 06-50716404.

Sjors van der Panne

Theater de Omval 20.30 uur

Zanger Sjors van der Panne, finalist van The Voice of Holland 2014, heeft het Nederlandstalige chanson opnieuw op de kaart gezet. Reserveren: theaterdeomval.nl.

donderdag 22 september

ShapeXL

Gymzaal 9.30 uur

Gratis gezellige introductie sportlessen voor dames met een maatje meer. Informatie: 06-53809261 / mira@wellnessprojects.nl.

Twee vrijkaartjes voor een voorstelling in Theater De Omval winnen en uw recensie in het DiemerNieuws? Dat kan bij de Sneak Preview, de opening van het nieuwe theaterseizoen op dinsdag 20 september.

Als u wordt uitgenodigd om deze keer onze recensent te zijn voor 'Mijn Avondje Omval' kunt u eerst samen van de voorstelling genieten en schrijft u daarna in een kort verslag (van ongeveer 200 woorden) wat u van de avond vond, met een leuke foto. Uw recensie wordt gepubliceerd in het DiemerNieuws.

Stuur voor zondag 18 september een e-mail met uw naam naar mijnavondjeomval@theaterdeomval.nl. Zet in het onderwerp 'vrijkaarten Sneak Preview'. U hoort dan zo snel mogelijk of u de vrijkaarten hebt gewonnen.

Fergil Hesterman wint in koud Moermansk

Nieuw record voor zwemmer uit Diemen

Fergil Hesterman leverde een indrukwekkende prestatie.

DIEMEN - Zwemmer Fergil Hesterman uit Diemen heeft zondag in het Russische Moermansk een zwemwedstrijd van 1200 meter in water met een temperatuur van 8 graden gewonnen.

De wedstrijd was onderdeel van de festiviteiten ter ere van het 100-jarig bestaan van de stad Moermansk. Voor de wedstrijd waren 26 internationale zwemmers uit landen van over de hele wereld uitgenodigd. Ook deden er 26 Russische zwemmers mee. Er werd gezwommen in de Kola Bay. De deelnemers zwommen langs de Kola Bridge, waarop een hardloopevenement plaatsvond.

Na een stressvolle medische keuring in de ochtend, waarbij de bloeddruk van Fergil aanvankelijk te hoog werd gevonden, werd hij later alsnog goedgekeurd om te mogen starten. Er werd gestart in series met tussenpozen van steeds 30 seconden. Fergil startte in de vijfde en laatste serie. Zijn grootste concurrent, de Duitser Christof Wandratsch die de huidige wereldkampioen op de 1 kilometer ijszwemmen is, was in de eerste serie gestart.

Na zijn start begon Fergil iets terughoudend vanwege de stroming die de deelnemers in het eerste gedeelte van de race noordwaarts onder de brug door duwde. Maar toen hij merkte dat de stroming wel meeviel, zette hij aan. Een voor een passeerde Fergil de zwemmers voor hem. Toen hij was gefinisht moest hij nog even wachten op de mededeling op welke plaats hij was geëindigd. De reden hiervan was dat hij twee minuten na de eerste serie was gestart. Maar al snel kwam de hoofdscheidsrechter hem feliciteren en werd hem zelfs verteld dat hij het baanrecord had verbroken.

Wereldkampioenschap
De tijd waarin Fergil Hesterman de 1200 meter heeft gezwommen was 15 minuten en 37 seconden. De zwemmer uit Diemen was 40 seconden sneller dan de nummer twee Christof Wandratsch. De wedstrijd in Moermansk was voor Fergil Hesterman een goed begin van zijn voorbereiding op het wereldkampioenschap ijszwemmen dat op 5 januari 2017 in het Duitse Burghausen plaatsvindt.

Karter Dani van Dijk pakt Rookie-titel

Racetalent uit Diemen presteert goed ondanks koorts

Dani van Dijk staat trots op het podium. Foto: Bas Kaligis

DIEMEN - De twaalfjarige Dani van Dijk uit Diemen heeft onlangs de Rookie-titel in de minimaxklasse van het BeNeLux kampioenschap karten op zijn naam geschreven. Hij leverde deze prestatie op het circuit van het Belgische Genk.

Hoewel Dani koorts had, besloot hij toch te rijden. Nadat hij een paracetamol had ingenomen nam hij plaats achter het stuur van zijn kart. Hij wilde de Rookie-titel per se op zijn naam schrijven. Hij was na afloop blij met het resultaat. "Ik ben blij dat ik Rookie-kampioen ben geworden. Toch had er nog meer ingezeten. Ik had nog derde in het eindklassement kunnen worden, maar het ging vandaag niet helemaal lekker. Ik had gewoon mijn dag niet", aldus Dani.

Dani werd overigens vijfde in het eindklassement.

Kick
Dat hij weigerde om zijn ziekte als excuus te gebruiken voor het – in zijn ogen – niet optimale rijden zegt veel over de topsportmentaliteit die de nog maar twaalfjarige rijder heeft ontwikkeld. De Rookie-titel kwam overigens niet als een grote verrassing voor Dani. "Ik had wel een beetje verwacht dat ik die zou winnen. Ik stond er goed voor in het kampioenschap en ik heb het hele seizoen lekker gereden. Dat het dan ook lukt, geeft best een beetje een kick."

Stuk beter
Tijdens race één werd hij knap vierde. Race twee ging al een stuk beter. Dani finishte op de tweede plaats. Hij moest vervolgens de kwalificatiewedstrijd rijden om aan de laatste races mee te mogen doen. Hij eindigde in die wedstrijd op de 13e plaats. Tijdens de eerste race op zondag wist Dani enkele plaatsen goed te maken en eindigde hij als tiende. Ook tijdens de slotrace van het kampioenschap zat de koorts hem nog altijd dwars. Daardoor presteerde hij net even minder goed dan hij had gewild. "Ik was gewoon iets minder scherp dan normaal." Dat hij in de slotrace uiteindelijk zesde werd, vond Dani dan ook niet goed genoeg.

Maar met het winnen van de Rookie-titel heeft Dani een prestatie van formaat geleverd.

SV Diemen verzuimt opnieuw punten te pakken

DIEMEN - SV Diemen heeft de uitwedstrijd tegen VVH Velserbroek met 3-0 verloren. De ploeg van trainer Gerrie Breugem staat na twee competitieduels nog op nul punten.

Breugem is teleurgesteld over het resultaat. "Wij waren veel beter dan VVH Velserbroek. Wij hebben zeker acht 100-procent-kansen gekregen, maar zijn er niet in geslaagd die te benutten. Net als vorige week tegen VVA/Spartaan hebben wij de punten laten liggen. Nee, ik maak mij geen zorgen. We moeten niet vergeten dat er pas twee wedstrijden zijn gespeeld."

SV Diemen moest het doen zonder de zieke centrale verdediger Rémon van Asselt. Hij werd vervangen door de jonge Tijs Ernest. Nadat SV Diemen een aantal kansen had laten liggen, kwam de thuisclub kort voor rust op 1-0. Vlak daarna kreeg Jordan Gemert een enorme kans. Hij kopte de bal echter recht op de keeper.

Grote kansen
Na de hervatting hadden de bezoekers opnieuw het beste van het spel. Breugem geeft aan dat SV Diemen in de tweede helft vijf grote kansen kreeg. Het vizier stond opnieuw niet op scherp. VVH Velserbroek toonde zich slagvaardiger. De thuisploeg maakte nog twee treffers en bepaalde de eindstand op 3-0. Zondag speelt SV Diemen thuis tegen DWS. De Amsterdammers hebben na twee duels drie punten. De wedstrijd op Sportpark De Diemen begint om 14.30 uur.

Helios wint nipt van DKV Victoria

DIEMEN - DKV Victoria heeft de eerste wedstrijd van het seizoen verloren. De korfballers uit Diemen gingen in de uitwedstrijd bij Helios onderuit: 18-17.

DKV Victoria, dat de eerste competitiewedstrijd afgelast zag worden wegens trieste omstandigheden bij tegenstander Stormvogels, heeft de ambitie om dit seizoen bovenin mee te draaien.

Helios en DKV Victoria maakten er een spannend duel van. Na een voorsprong van de thuisclub wist de ploeg uit Diemen langszij te komen en daarna een voorsprong van vier punten op te bouwen. Helios kwam terug en stelde vlak voor het slotsignaal van de scheidsrechter de volle winst veilig.

15 / 16

Te huur totaal ruim 200 m² bedrijfs/opslagruimte met keurig kantoor met veel daglicht: Sniep 85 Diemen 020-4203200

Open dag Indoor Skibaan Rock Steady Bussum zo 18 september van 13-17 uur. Gratis proefles skiën of snowboarden. Kom langs en probeer zelf! Zanderijweg 12-14 Bussum - 035-6925015 - www.rocksteady.nl of facebook: SkibaanRockSteady

Wiver zoekt per direct nette flexibele verhuizers en logistiek medewerkers, full- en parttime. Bel 020-8208766 of ga naar www.wiver.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595