DiemerNieuws

1 mei 2014

DiemerNieuws 1 mei 2014


Gedenksteen bij monument geplaatst

Foto: Trudy Kroese

Bij het herdenkingsmonument aan de Muiderstraatweg is dinsdag een gedenksteen geplaatst. op de gedenksteen staan de namen van de personen die in de Tweede Wereldoorlog op die plek zijn gefusilleerd. In opdracht van de gemeente is het herdenkingsmonument opgeknapt. Het Comité Diemen 1940-1945 is hierbij nauw betrokken. De gedenksteen wordt op zondag 4 mei onthuld door burgemeester Amy Koopmanschap en oud-burgemeester Bob de Hon.

Nieuwe college van B & W geïnstalleerd

door Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Diemen heeft een nieuw college van burgemeester en wethouders. Tijdens een bijzondere gemeenteraadsvergadering werden de vier wethouders geïnstalleerd en het coalitieakkoord besproken. Een akkoord op hoofdlijnen, en dat lokte raadsbreed de vraag uit om concretere plannen om over te kunnen debatteren.

Wel concreet: het college wordt uitgebreid naar vier fulltime wethouders: Lex Scholten (PvdA) en Ruud Grondel (GroenLinks) begonnen donderdag aan hun derde termijn als wethouder in Diemen, Maïta van der Mark (SP) aan haar tweede. Jeroen Klaasse (D66) neemt het wethouderschap over van Jeannette Pietersen. Enkele oppositiepartijen zetten hun vraagtekens bij de uitbreiding van twee fulltime en twee parttime naar vier fulltime wethouders. De reden die het nieuwe college aanvoert, het vele werk dat de decentralisatie van rijkstaken met zich meebrengt, kon hen niet helemaal overtuigen.

In de plannen van de coalitie herkende met name de VVD veel eigen speerpunten. Leefbaar Diemen en de Partij van de Ouderen vonden dat zij onvoldoende betrokken zijn bij de coalitiebesprekingen.

"Het akkoord zal door het college verder worden uitgewerkt en daarbij is er wat ons betreft nog veel ruimte voor inbreng van de gemeenteraad", gaf Scholten, woordvoerder namens de coalitiepartners, aan. De fractievoorzitters namen daarop vast een voorschot door hun concrete uitwerking voor de onderwerpen in het akkoord te geven. Zoals de financiën. De coalitie denkt voor de plannen in het akkoord 200.000 euro extra uit te moeten geven, maar ziet dat gedekt door 213.500 euro aan bezuinigingen. "Overschotten worden wat ons betreft ingezet om lasten voor de burger te verlagen", zei Brigitte Wielage (VVD). Janneke de Graaf (CDA) vroeg om de toezegging dat de lasten voor burgers de komende jaren niet zullen worden verhoogd. Zover ging Scholten niet. "Bij tegenvallers zal het allerlaatste redmiddel een verhoging van de lokale lasten zijn, daar mag u ons aan houden."

Automobilist rijdt keihard en strandt in bosjes

DIEMEN - De politie is op zoek naar de automobilist die in de nacht van Koningsdag met grote snelheid door het centrum van Diemen reed.

Rond 04.30 uur zagen mensen die zich op de vrijmarkt aan het installeren waren een auto twee maal met grote snelheid over de Ouddiemerlaan rijden. Eerst in de richting van de Rode Kruislaan en later in de richting van het Wilhelminaplantsoen. Een aantal mensen dat op de Ouddiemerlaan aanwezig was schrok van het gedrag van de automobilist.

"De manier waarop de automobilist reed was heel gevaarlijk. Hij reed echt heel hard. Het is een geluk dat er niemand gewond is geraakt", aldus een vrouw die met een kraam op de vrijmarkt stond.

De politie ging onmiddellijk op zoek naar de auto. Korte tijd later werd de auto aangetroffen in de bosjes op het Wilhelminaplantsoen ter hoogte van de Schoolstraat. De bestuurder was nergens te bekennen. Het onderzoek van de politie is nog in volle gang.

8

ATP-punten heeft tennisser Colin van Beem behaald

Loswalfestival

DIEMEN - Het Loswalfestival vindt het laatste weekend van mei plaats op en rond de Venserkade. De Stichting Loswalfestival heeft een aantrekkelijk programma samengesteld.

Donderdag 29 mei begint het festival met een studentenavond. De aanvang is om 19.30 uur en het evenement duurt tot 23.30 uur. De muziek wordt verzorgd voor DJ Cor, de bekendste feest-dj van Nederland.

Vrijdag 30 mei is er van 20.00 tot 00.30 uur een feest voor bezoekers vanaf 23 jaar. Tijdens het feest worden oude danceclassics gedraaid. Op zaterdag 31 mei zijn er van 10.00 tot 00.30 uur allerlei activiteiten voor jong en oud, uiteraard ook in en op het water van de Weespertrekvaart. Het avondprogramma wordt die dag verzorgd door 538 DJ's On Tour. De laatste dag, zondag 1 juni, wordt er op en rond de Loswal een Veiligheidsdag gehouden. Dit evenement duurt van 11.00 tot 16.30 uur.

'Vrij Nederland' aan de Ouderkerkerlaan in Diemen

Het winkelpand van Drukkerij-Boekhandel De Wild aan de Ouderkerkerlaan 7 speelde in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol bij het drukken van de illegale verzetskrant 'Vrij Nederland'. Dat zat zo. Op een dag in 1941 stapte de Diemense gemeenteambtenaar en netwerker avant la lettre Bührmann bij Jeanne de Wild naar binnen. Of zij drukwerk voor het verzet wilde doen. Neef Andries IJsendijk, de drukker, ging akkoord. Misschien ging het toen om de centen. Maar 'tante Jeanne' ging veel verder. Dat maakt haar een heldin. Zij stelde haar huis beschikbaar aan de Vrij Nederland-groep. Als Willi Lages dat had geweten had hij het vriendelijk ogende dametje ongenadig gestraft. Nu beperkte hij zich tot de arrestatie van Andries. De Duitse rechter veroordeelde hem tot de doodstraf. Henk Hos, die zo vaak in de nachtelijke uren met Andries in het drukkerijtje had gestaan, nam de schuld op zich. In het voorportaal van de dood zette de rechter de straf om in tien jaar Duits tuchthuis. De extreem zware dwangarbeid bracht IJsendijk lichamelijk op het randje van de dood. Pas in augustus 1945 zag hij Diemen terug. Henk Hos stierf op 10 mei 1944 voor het vuurpeloton.

Weerbericht

Overgang naar koeler weer, zonnige perioden
Met een vlak lagedrukgebied boven onze omgeving was het deze week wisselvallig, maar vrij zacht. Dat gaat vanaf vrijdag veranderen. Een hogedrukgebied nabij IJsland schuift op richting Britse eilanden. Er komt daardoor een noordelijke luchtstroming op gang met aanvoer van droge polaire, tijdelijk arctische lucht. Het wordt droog met zonneschijn, maar wel frisser.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag ruimt de wind naar het noorden. Er kan eerst links of rechts nog een bui vallen. Geleidelijk klaart het steeds meer op. Het maximum haakt af bij 14 graden. Zaterdag is het droog en vrij zonnig. Ook zondag is het droog met kans op zonneschijn, maar er trekken dan ook enkele wolkenvelden over. Er waait een frisse noordwesten- tot noordenwind. Het wordt zaterdag 13 à 14 graden, zondag 12 graden. De nachtelijke minima liggen rond 4 graden.

Trend na het weekeinde
Na het weekeinde trekt de hogedrukzone langzaam over onze omgeving naar het oosten. Er is geregeld zonneschijn en de neerslagkans is eerst nog klein. Dinsdag kan het 18 graden worden. Daarna daalt de luchtdruk en neemt de kans op een bui toe bij zo'n 16 graden.

Weetje
Donderdag gaat de maand mei van start. April was een zeer zachte maand. April was ook de 5e maand op rij (vanaf december) met een notering bij de warmste 10. Op de lijst 'warmste aprilmaanden' staat april 2014 op de 4e plaats (sinds 1901). Bijzonder is dat de drie warmste aprilmaanden allemaal in deze 21e eeuw vielen. Van 1 t/m 3: april 2007, 2011 en 2009.

Politie zoekt aanrander

DIEMEN - De politie is op zoek naar een man die zaterdagochtend een vrouw heeft aangerand in Diemen-Zuid.

De vrouw was aan het hardlopen. Even na 08.30 uur werd zij op het Lepelaarpad benaderd door een man die op een fiets met een bagagedrager reed. De man kneep de vrouw plotseling in haar achterwerk. De vrouw kon geen gedetailleerd signalement van de man geven. Zij heeft de politie verteld dat het om een fors gebouwde man ging die een grijze sweater met capuchon droeg. De sweater was voorzien van een cirkelvormige opdruk.

De politie verzoekt getuigen of mensen die over meer informatie beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844 of via 0800-7777 (Misdaad Anoniem).

DIEMEN - Drie mannen hebben vorige week woensdagavond brand gesticht in de bosjes bij Wildenborg in Diemen-Zuid.

Getuigen hebben de drie mannen zien wegrennen in de richting van station Diemen-Zuid. Het gaat om drie mannen van ongeveer twintig jaar oud. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844 of 0800-7777 (Misdaad Anoniem).

Vijf Diemenaren krijgen lintje

Zij zetten zich belangeloos in voor Diemen

De heren Muller, Kuijken, Roosblad, Kruijswijk en Van der Wateren brengen een toost uit met burgemeester Koopmanschap. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Burgemeester Koopmanschap speldde vrijdagochtend bij vijf inwoners van Diemen de versierselen op die horen bij het lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau.

De vijf gedecoreerde Diemenaren zijn de heren M. Kruijswijk, W.F Kuijken, H.C. Roosblad, J. Muller en W. van der Wateren. Zij kregen hun onderscheiding tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis. De gedecoreerden waren met een smoes naar het gemeentehuis gelokt zodat de onderscheiding een verrassing zou zijn. Toen iedereen een plek in de trouwzaal had ingenomen kwam de burgemeester binnen en vertelde dat de zaal gebruikt wordt voor trouwerijen en vergaderingen, over bijvoorbeeld de plannen voor de toekomst van de Hartveldseweg en de Muiderstraatweg.

Hartveldseweg

'Ik had altijd gedacht dat ik dit meteen door zou hebben'

Dat de burgemeester met deze anekdote begon had betrekking op Martin Kruijswijk, die dacht dat hij in het gemeentehuis aanwezig was om te overleggen over de plannen voor de Hartveldseweg. "Ik had altijd gedacht dat ik het meteen door zou hebben als ik hierheen zou worden gelokt, maar ik wist van niks'', aldus Kruijswijk. Hij ontving de onderscheiding omdat hij al vele tientallen jaren actief is voor de Protestantse Gemeente Diemen. Ook is hij vrijwilliger bij de Diemer Damvereniging; hij vervult daar een bestuursfunctie en is redactielid van het clubblad.

Humbert Roosblad had ook niet gerekend op een onderscheiding. Hij ging naar het gemeentehuis met de intentie om bij een trouwerij te assisteren. Hij had zelfs nog een stuk uit de Bijbel voorbereid. Een aanwezige vertelde over Roosblad dat hij graag de controle zelf in handen heeft. Dat was deze keer niet het geval. Roosblad ontving een onderscheiding voor zijn inzet als vrijwilliger bij de Koningskerk in Amsterdam. Hier was hij maatschappelijk werker en behartigde hij de belangen van anderen. Als vrijwilliger gaf Roosblad voorlichting over pensioenen en budgetteren en was hij een van de oprichters van het wooncomplex Juliana van Stolberg, voor mensen met een Surinaamse achtergrond. Burgemeester Koopmanschap liet ook weten dat Roosblad erg wordt bewonderd vanwege zijn grote kennis van Surinaamse stambomen.

Diemenaren zijn trots op hun koninklijke onderscheiding

DVAV

Jan Muller heeft jarenlang een grote bijdrage geleverd als vrijwilliger bij voetbalvereniging s.v. Diemen. Toen Muller hier in 1975 als jeugdleider begon, heette de club nog DVAV. Ook organiseerde Muller feestavonden en was hij ruim 25 jaar medewerker bij clubblad De Treffer. Hij helpt nog altijd mee met schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden. Zijn motto is altijd geweest: 'Veel woorden en veel daden'.
De burgemeester speldde ook een lintje op bij Wim Kuijken. Kuijken ontving de onderscheiding voor zijn verdiensten op sociaal-maatschappelijk gebied. Hij was pastor in het Amsterdamse woonzorgcentrum Sint Jacob. Hij was beschikbaar voor mensen in geestelijke nood, ook op minder gebruikelijke tijden. Toen hij met pensioen mocht, ging hij door met zijn werk voor het woonzorgcentrum. Daarnaast was hij ruim 25 jaar voorzitter van De Zonnebloem.

Gedurende veertig jaar heeft Wilfred van der Wateren zich ingezet voor de Protestante Gemeente Diemen en hij is sinds een aantal jaar lid van de lokale Wmo-raad. In de kerkgemeenschap vervulde Van der Wateren verschillende functies en momenteel is hij voorzitter van de kerkenraad.

De burgemeester benadrukte nog dat alle gedecoreerden vooral speciaal zijn omdat zij zich inzetten voor anderen zonder dat zij daar zelf belang bij hebben. Dat houdt de Diemense samenleving bij elkaar, is de conclusie van Koopmanschap.

Jaap Gerritsen

Burgemeester Marleen de Pater van Muiden heeft vrijdag in het Muiderslot een koninklijke onderscheiding opgespeld bij Jaap Gerritsen. Gerritsen, tegenwoordig inwoner van Muiden, heeft vijftig jaar in Diemen gewoond.

Jaap Gerritsen kreeg de koninklijke onderscheiding voor zijn werk ten behoeve van de Hervormde Gemeente Diemen, later de Protestantse Gemeente Diemen, en zijn werk voor de afdeling Diemen van ouderenbond PCOB. Hij is een verdienstelijk schilder en tekenaar. Hij heeft diverse keren werk geëxposeerd.

Jaap Gerritsen was volslagen verrast. Hij liet weten blij te zijn met de onderscheiding.

Bijeenkomst op 4 mei

DIEMEN - In het gemeentehuis wordt op zondag 4 mei de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst gehouden. De aanvang is om 19.00 uur.

De bijeenkomst begint met een welkomstwoord van Josje Kronenburg-Heijne van het Comité Diemen 1940-1945. Tijdens de bijeenkomst zullen leerlingen van de basisscholen in Diemen gedichten voordragen. Gemengd Koor Carpe Diem zal muziek ten gehore brengen. Catharina Bonsel is dirigente van het koor, pianiste is Trees Spruijt.

De toespraak wordt dit jaar verzorgd door Bob de Hon, oud-burgemeester van Diemen. De bijeenkomst in het gemeentehuis word afgesloten met het gezamenlijk zingen van het volkslied.

Harmonie

Daarna gaan alle aanwezigen naar buiten. Op het plein achter het gemeentehuis zal de Diemer Harmonie de muziek verzorgen. Vanaf 20.00 uur worden er twee minuten stilte in acht genomen. Vervolgens worden kransen gelegd door onder andere het gemeentebestuur, Comité Diemen 1940-1945, oorlogsveteranen en politieke partijen in Diemen. Na de kranslegging is er in het gemeentehuis gelegenheid om koffie te drinken.

Scouting

Scouting Diemen zal ook dit jaar aanwezig zijn bij de herdenkingsbijeenkomst.

Bij het herdenkingsmonument aan de Muiderstraatweg wordt zondagmiddag om 16.00 uur een gedenksteen onthuld. Dit gebeurt door burgemeester Koopmanschap en oud-burgemeester De Hon.

Vals geld

DIEMEN - Een man heeft vorige week bij een tankstation in Diemen getracht met een vals biljet van twintig euro te betalen.

Hij vertelde de politie dat hij het biljet van zijn opa had gekregen. Zijn opa bevestigde het verhaal van zijn kleinzoon: hij had het biljet als wisselgeld ontvangen van een marktkoopman op de Albert Cuypmarkt.

Jonge fietser gewond

DIEMEN - Een 13-jarig meisje is vorige week maandagmiddag gewond geraakt bij een ongeval op de Rode Kruislaan.

Het meisje dat op haar fiets reed kwam met haar voet onder een auto terecht en liep letsel op. Zij is per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.

De Octopus houdt spelletjesmiddag

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In Diemen werden in tegenstelling tot vorig jaar geen Koningsspelen gehouden voor de leerlingen van het basisonderwijs. Basisschool De Octopus organiseerde vrijdag een spelletjesmiddag voor de leerlingen van alle groepen. De leerlingen konden zich uitleven met allerlei spelletjes, zoals snoephappen en zaklopen. De spelletjesmiddag werd begeleid door de leerkrachten, een aantal ouders en leerlingen van groep 8.

Inschrijven voor Vierdaagse

DIEMEN - De Avondvierdaagse vindt dit jaar plaats van dinsdag 20 tot en met vrijdag 23 mei. Belangstellenden kunnen zich op woensdag 7 en vrijdag 9 mei van 19.00 tot 21.00 uur inschrijven in Het Wapen van Diemen.

De deelnemers vertrekken vier avonden lang vanaf 18.00 uur bij het Wapen van Diemen in Diemen-Zuid. Zij kunnen kiezen uit twee afstanden: vijf of tien kilometer per avond. De finishplaats is ook elke dag bij de horecazaak in Diemen-Zuid.

Deelnemers betalen vier euro. Mensen die zich na 9 mei inschrijven betalen vijf euro.

Natasha Verheij van Het Wapen van Diemen verwacht veel van het evenement, dat elk jaar veel belangstellenden trekt. Veel ouders lopen de Avondvierdaagse met hun kinderen en ook veel scholen doen mee aan het wandelevenement.

"De slotavond is altijd heel bijzonder. Alle deelnemers vertrekken die avond om 18.00 uur en worden als zij terugkeren feestelijk onthaald door dweilorkest De Neuteblazers. Die avond draait DJ Danny Mica muziek en is er een optreden van zanger Martin Williams", aldus Verheij.

Inschrijven voor reünie Schoolstraat

DIEMEN - De tweede Schoolstraatreünie vindt op zaterdag 28 juni plaats van 14.00 tot 18.00 uur. De reünie is bedoeld voor bewoners van de straat en mensen die er in het verleden hebben gewoond.

Op die dag wordt tevens het eerste exemplaar van een speciale uitgave van de Historische Kring Diemen (HKD) over de Schoolstraat uitgereikt.

Mensen die aanwezig willen zijn dienen voor 15 mei een e-mail te sturen naar info@schoolstraatdiemen.nl. Zij dienen aan te geven met hoeveel personen zij komen en hoeveel exemplaren zij eventueel willen kopen van het speciale nummer van de HKD over de Schoolstraat. Uiteraard dienen zij ook hun contactgegevens op te geven. De toegangskosten bedragen 12,50 euro per persoon.

De reünie wordt om 14.00 uur geopend door burgemeester Koopmanschap. Er zijn die dag allerlei activiteiten zoals een optreden van het Weespertrekvaart Mannenkoor, een tententoonstelling in de buitenlucht met oudere en moderne foto's van de Schoolstraat en een quiz over de Schoolstraat. Uiteraard kunnen de bezoekers genieten van heerlijke hapjes en drankjes.

Netty Nieuwenhof-van 't Wout


Lid van Comité Diemen
1940-1945
Diemenenaar sinds 50 jaar

Foto: Eline Vedder

Waar bent u trots op?
"Ik ben trots op mijn twee dochters en drie kleinkinderen."

Hoe begint u uw dag?
"Ik begin mijn dag altijd met een ontbijtje, dat maakt mijn man voor mij klaar. En 's ochtends een kopje koffie vind ik heerlijk."

Welk boek ligt er op uw nachtkastje?
"Ik heb bijna het boek 'Zussen voor altijd' van Erica James uitgelezen."

Wat is uw favoriete vakantieplek?
"Ik ga het liefst naar Turkije. Mijn man en ik hebben veel rondreizen gemaakt naar onder andere Kroatië, Tsjechië en Hongarije."

Wat is uw favoriete plek in Diemen?
"Ik woon tegenover het Diemerbos, dus vooral zomers ben ik daar vaak te vinden. Maar mijn favoriete plek is toch wel mijn eigen achtertuin."

Welk lokaal nieuws volgt u?
"Ik volg alles wat ik in handen krijg en ik vind veel interessant. Het liefst wil ik alles weten. Ik lees de Historische Kring Diemen, Het DiemerNieuws en de krant van de gemeente."

Wat kan er volgens u beter in Diemen?
''Ik woon zelf aan de buitenrand van Diemen en binnenkort wordt daar het monument aan de Muiderstraatweg weer geopend. Ik zie daar vaak honden en paarden lopen en die vervuilen deze plek. Ik probeer er altijd wat van te zeggen, maar ik zie het natuurlijk niet altijd. Ik vind het ook jammer dat er veel oude gebouwen verdwijnen."

Wat zou u nog willen veranderen aan de Muiderstraatweg?
"Er staan hier altijd veel aanhangers en vrachtwagens geparkeerd en uit het Diemerbos komen vaak kinderen uit Weesp gefietst. Door de aanhangers zie je die kinderen vaak niet aankomen en dat vind ik gevaarlijk. Ook ligt er veel rommel van mensen die hun koffiebekers of verpakkingen van MacDonald's op straat gooien. Ze mogen het ook gewoon in mijn vuilnisbak gooien."

Nieuw programma Theater De Omval

De brochure wordt gemaakt in samenwerking met het DiemerNieuws

Pieter Derks. Foto: Merlijn Doomernik.

DIEMEN - Theater De Omval heeft de programmering voor het seizoen 2014-2015 bekendgemaakt. De theaterbrochure wordt pas in augustus uitgegeven. Kaarten voor voorstellingen kunnen vanaf nu online worden besteld: www.theaterdeomval.nl. Telefonisch bestellen kan ook: 020-6001897

Bekende namen zijn onder anderen de cabaretiers Jandino Asporaat (13 september), Pieter Derks (15 oktober), Micha Wertheim (21 november) en Klaas van der Eerden (22 mei 2015). Er zijn toneelvoorstellingen door Theatergroep Surburbia (met onder anderen Susan Visser) op 26 september en Helmert Woudenberg (28 maart 2015). Muziek is er van onder anderen Mathilde Santing (25 oktober) en de meezingvoorstelling van Vuile Huichelaar (8 oktober). Ook de Diemense amateurverenigingen zijn komend seizoen vertegenwoordigd. De succesvolle presentatieavonden van vorig jaar krijgen eveneens een vervolg: op 16 september en 13 januari 2015. Tijdens deze avonden zullen zes artiesten alvast een gedeelte van hun voorstelling laten zien. Toegangsprijs is 5 euro.

Voorgaande jaren werd de theaterbrochure in mei verspreid. Dit jaar is er gekozen om de verspreiding te verplaatsen naar augustus. De brochure wordt gemaakt in samenwerking met het DiemerNieuws. Marketing-medewerker Richard Zuidgeest van Theater De Omval over deze keuze: "We merken dat onze bezoekers steeds later bestellen en zo dicht mogelijk op de voorstelling hun keuze maken. Ook zien we een verplaatsing naar online bestellingen. Daarom hebben we besloten aan deze wens tegemoet te komen. De vernieuwde website moet het makkelijker maken om de gewenste voorstellingen te vinden." Het is mogelijk om een overzicht per post toegestuurd te krijgen door deze aan te vragen via 020-6001897.

Provincie ziet geen plek voor windmolens

DIEMEN - De provincie Noord-Holland heeft de conceptkaarten vastgesteld waarop staat waar windturbines mogelijk wel en niet geplaatst kunnen worden. De locaties die Diemen op het oog had, staan daar niet op. Maakt dit de komst van windmolens bij het Diemerbos onmogelijk?

Diverse voorwaarden van de provincie zouden de Diemense locaties ongeschikt maken. "Het argument dat de plekken deel uitmaken van de ecologische hoofdstructuur is ons bekend. Daarom hebben we een natuurtoets laten doen om te kijken of er werkelijk belemmeringen zijn", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Daaruit blijkt dat er, met enkele aanpassingen, goede mogelijkheden zijn voor windturbines bij het Diemerbos. Wij zullen dat bij de provincie nogmaals nadrukkelijk onder de aandacht brengen en verzoeken die Diemense locaties alsnog mee te nemen bij de verdere afwegingen."
Eind dit jaar wordt er een besluit genomen.

Veel inwoners van Diemen genieten van de vrijmarkt

Diemen viert voor de eerste keer Koningsdag

DIEMEN - Diemen heeft voor de eerste keer Koningsdag gevierd. De vrijmarkt werd druk bezocht, de sfeer was leuk en het weer hielp ook mee: de temperatuur was aangenaam en de zon brak al vroeg door. Veel ouders die met hun kinderen op de vrijmarkt stonden beloofden dat de kinderen de opbrengst mochten houden. We geloven hen op hun woord.

Optreden van Diemer Harmonie. Foto: Trudy Kroese

We gaan dit jaar vroeg op pad. De drukte op de vrijmarkt toont aan dat meerdere inwoners van Diemen op hetzelfde idee zijn gekomen. In de ochtenduren zijn de leukste dingen op de vrijmarkt nog niet verkocht. Anja staat met haar dochters Britt en Nina en haar goede vriendin Elvira en haar zoon Tobias op het Diemerplein. De kinderen hebben zelf een ballenkraam neergezet. Een aantal bezoekers van de vrijmarkt besluit een poging te wagen en gooit een aantal ballen. Maarten, de grootvader van Britt en Nina, geniet van de sfeer.

Anja: "We staan hier sinds 06.00 uur en het is drukker dan vorig jaar. Vorig jaar waren er veel meer plekken vrij. Dat het nu drukker is, zal te maken hebben met het goede weer." We vragen Elvira wat het verschil is tussen Koninginnedag en Koningsdag. "De datum", antwoord zij ad rem. Inderdaad, Koninginnedag werd tot vorig jaar gevierd op 30 april, de verjaardag van koningin Juliana. Koning Willem-Alexander is op 27 april jarig. Zijn verjaardag viel dit jaar op een zondag en de eerste Koningsdag werd dus verplaatst naar zaterdag. Jammer dat er niet voor maandag werd gekozen.

Verderop staat Henk met onder andere boeken en platen. Een aantal familieleden van hem staat ook op het plein. "Ik sta hier sinds 05.00 uur. Het weer is ideaal en de sfeer is leuk. Ik hoop dat ik vandaag alle spullen verkoop. In de loop van de middag stop ik ermee. We gaan dan met z'n allen een borrel drinken bij mijn zuster Ria. Dat is een traditie die een jaar of dertig geleden is ontstaan."

Yma en Laura
Tobias en Nina.
De nieuwe Jimi Hendrix heeft gevoel voor show.
Op zoek naar koopjes op de vrijmarkt. Foto: Trudy Kroese

De kop koffie kost slecht 50 cent en smaakt heerlijk

Ook Judith staat op het Diemerplein. Zij is bezig met het schminken van een meisje, Renee (8). Judith maakt een fraaie papegaai op het voorhoofd van Renee. Na een douchebeurt is die papegaai er weer af, belooft Judith. Karin staat op de Ouddiemerlaan en verkoopt allerlei spullen, zoals kleding. Haar dochter Loes heeft een grabbelton neergezet en hoopt een aardig centje te verdienen. "Al het geld dat wij vandaag verdienen mag Loes houden. Zij spaart momenteel voor een ren voor haar konijn Nel", aldus Karin.

Enkele meter verderop tracht Silvia samen met haar kinderen Kristi en Tino allerlei spullen te verkopen. Ook Silvia belooft dat haar kinderen het geld mogen houden. "Zij willen een konijn kopen. We zijn al bij Karin en Loes wezen kijken naar hun konijn."

De opbrengst gaat in veel gevallen naar de kinderen

Laura en haar dochter Yma staan eveneens op de Ouddiemerlaan. Ook zij verkopen spullen waarop zij zijn uitgekeken of niet meer nodig hebben. Yma verkoopt bovendien verse koffie voor slechts 50 cent. We kopen een kop koffie die heerlijk smaakt.

Aan de overkant van de Ouddiemerlaan spreken wij een dame die eveneens Karin heet. Zij verkoopt kleding, cd's en boeken. Ook Karin heeft al bedacht wat zij met de opbrengst gaat doen. "Ik neem mijn nichtje Anneke mee uit eten. Nee, we gaan echt niet naar McDonald's. Ik denk dat het De Herberg wordt."

Zoals elk jaar verzorgt de Diemer Harmonie een optreden op het plein voor het gemeentehuis. Veel inwoners genieten van de muziek van het Diemense muziekgezelschap.

Traditiegetrouw zijn ook de leden van de Stichting Loswalfestival op het Diemerplein aanwezig. Zij staan er met een springkussen. Veel kinderen springen op en neer. De opbrengst gaat uiteraard naar het Loswalfestival, dat eind mei op de Loswal en omgeving wordt gehouden.

In de loop van de middag komt er een einde aan de vrijmarkt. Een mooi moment om naar een terras in Diemen te gaan, of per tram of trein naar Amsterdam.

5 jaar Buurtzorg in Diemen

'Op deze manier werken maakt dit het leukste vak dat er is'

De Buurtzorgers, (bijna) allemaal bij elkaar tijdens het jubileumfeest: 'Wij hebben een fijn team.' Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Vandaag precies vijf jaar geleden begonnen zes Diemense verpleegkundigen en ziekenverzorgenden met veel enthousiasme een Buurtzorgteam voor thuiszorg in Diemen. "Wij zijn weer trots op ons vak", zeiden ze toen. "Op deze manier is dit het leukste vak", vinden ze nu.

Paula Schiermeier en Ineke van Malsen werkten bij een grote thuiszorgorganisatie. Onvrede maakte dat zij naar alternatieven zochten en die vonden in Buurtzorg. In zelfsturende teams doen de verzorgenden zelf alles wat nodig is voor een cliënt, zowel verpleegzorg als persoonlijke verzorging, de intake en de indicatieaanvraag. Zoals de wijkverpleegkundige van vroeger. "In de opbouwperiode kwam er veel op ons af. Huisvesting zoeken bijvoorbeeld. Nu werken we vanuit alweer de derde locatie. Je wordt wel handiger en laconieker. We hebben ook veel steun van ons hoofdkantoor in Almelo en kunnen altijd met vragen terecht bij andere Buurtzorgteams", aldus Paula. "Wij zijn allemaal heel zelfstandig en beslissen alles samen. Binnen het team hebben we specialisaties, zoals de zorg voor dementerenden of wondzorg. Mensen worden steeds sneller uit het ziekenhuis ontslagen en daarmee worden de handelingen die wij moeten verrichten ook technischer. Maar bij ons is iedereen wel overal inzetbaar. Alle teamleden zijn om de beurt 24 uur oproepbaar en die moeten natuurlijk wel van alles op de hoogte zijn als een cliënt of arts ons belt."

Ook cliënten bleken de werkwijze van Buurtzorg te waarderen: het team breidde binnen een jaar uit naar negen en anno 2014 telt het team twaalf collega's. Daarmee is de maximale omvang ook wel bereikt om goed te kunnen werken als zelfsturend team, vinden de buurtzorgers zelf. Het Diemense team verzorgt ongeveer 40 cliënten, variërend van een paar keer per week tot een paar keer per dag. "Soms kunnen we een nieuwe cliënt niet aannemen omdat we te vol zitten, maar dat komt gelukkig weinig voor. Liever lopen we allemaal een tandje harder", vertelt Ineke. "Werken in Diemen is heel leuk, de dorpse gemeenschap, de korte lijnen met artsen en apotheker, dat is de charme van hier."

'Wij doen zelf alles wat nodig is voor een cliënt'

Waar de Buurtzorgformule vijf jaar geleden nog vrij nieuw was, gaan nu steeds meer thuiszorgorganisaties met kleine, zelfsturende teams werken. "Deze manier blijkt te werken dus", zegt Paula. Een paar maanden geleden publiceerde de SP Diemen een rapport met daarin onder meer klachten over de thuiszorg in het algemeen in Diemen. "Veel wisselende gezichten, weinig tijd en weinig contact: daar herkenden wij ons totaal niet in", aldus Ineke. "Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar, dan krijg je altijd een van ons aan de telefoon en iedereen weet alles van al onze cliënten. Doordat wij verpleegzorg en persoonlijke verzorging niet scheiden, hebben we misschien wat meer tijd; wij vinden persoonlijke aandacht ook erg belangrijk." Vorige week werd het vijfjarig jubileum met de cliënten gevierd. "Iedereen was heel enthousiast dat wij het feest met hen vierden door een gezellige middag te organiseren."

Het werken in een Buurtzorgteam is vooral heel erg prettig, vinden Paula en Ineke. "Het enige nadeel dat wij kunnen bedenken is dat je veel meer met je werk bezig bent omdat je alles zelf doet. Alles staat en valt met of je een fijn team hebt. Ook op persoonlijk vlak moet het klikken, elk Buurtzorgteam is weer anders. Over vijf jaar is er zeker nog Buurtzorg in Diemen. Op deze manier werken maakt dit het leukste vak dat er is."

tot 31 mei

Expositie De Diem

'Stoffige foto's' is de naam die de expositie van Afra Laan en Lynn Cox, beiden lid van Kunstzin Diemen, heeft meegekregen. Hun gedeelde interesse in de natuur en zaken als hoedenwinkeltjes, brocantezaakjes en het Vrijthof in Maastricht zorgen voor een ontmoeting tussen fotografie en textiel.

tot 27 mei

Expositie

Aan de voorjaarsexpositie van kunstenaarsvereniging Kunstzin Diemen doen 27 Diemense kunstenaars mee. Geëxposeerd worden schilderijen, beelden, foto's en textielwerk. De tentoonstelling is iedere werkdag tot en met 27 mei te bezichtigen in de hal van het gemeentehuis tussen 8.30 en 16.30 uur.

tot 31 mei

Expositie

In de vitrinekast in Berkenstede exposeert Henny Gertenaar, lid van Kunstzin Diemen, met klein werk: schilderijen in klein formaat, maar met groot enthousiasme geschilderd.

donderdag 1 mei

Film in De Omval

'Nebraska' is een prachtige roadmovie vol warmte en melancholie. De tragikomedie gaat over een oude man die ruim duizend kilometer te voet af moet leggen om in Nebraska zijn geldprijs van een miljoen dollar te incasseren. Zijn zoon David weet dat de loterij oplichterij is en dat zijn vader begint te dementeren, maar besluit hem toch te vergezellen. De film begint om 20.00 uur. De kosten zijn € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 2 mei

Dialezing

Wijzer in Diemen organiseert een lezing waarin Ton Smit de geschiedenis en de huidige stand van zaken van de bouw van de nieuwe Amsterdamse metrolijn behandelt. De lezing is van 10.00 tot 12.00 uur en wordt gehouden in De Schakel. Kosten zijn € 2,50.

zaterdag 3 mei

Oudpapieractie

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen in heel Diemen oud papier op. Het papier wordt vanaf 09.30 uur opgehaald.

Talentenjacht kinderen

In De Omval wordt een talentenjacht gehouden voor kinderen. Er wordt gezocht naar muziektalent, zangtalent, danstalent en meer. Aanvang is om 13.00 uur en de show duurt ongeveer 2 uur. Toegang is gratis.

zondag 4 mei

Ontbijtbios in De Omval

'Nebraska' is een prachtige roadmovie vol warmte en melancholie. In de film komen vader en zoon dichter bij elkaar, door samen duizend kilometer af te leggen om een geldprijs te incasseren in Nebraska. Voordat de film begint is er een mogelijkheid om te ontbijten in De Omval. Het ontbijt staan klaar om 10.00 uur en de film begint om 11.00 uur. De film en ontbijt samen kosten € 16,-. Reserveren moet voor 3 mei, via www.theaterdeomval.nl.

Vogelexcursie per fiets

De IVN-werkgroep Diemen organiseert een vogelexcursie op de Diemerzeedijk en in de Diemer Vijhoek. De IVN-werkgroep neemt een telescoop mee. Het is handig om zelf ook een verrekijker mee te nemen. De aanvang is om 10.00 uur en het beginpunt is de Nesciobrug.

Bingo

In het Noorderlicht is een bingo waar prijzen te winnen zijn. Aanvang is om 13.30 uur.

maandag 5 mei

Bevrijdingsfeest Senioren

Senioren zijn van harte welkom in wijkcentrum 't Kruidvat. Muziek wordt verzorgd door dj Wil Walraven, er kan meegezongen worden met 'Trees heeft een Canadees' en 'Eens zal de Betuwe in bloei staan'. Er zijn ook een quiz en een bingo. De middag duurt van 14.00 tot 16.00 uur en toegang kost € 2,50. Hier zit een hapje en drankje bij inbegrepen.

dinsdag 6 mei

Film in De Omval

'Nebraska' is een prachtige roadmovie vol warmte en melancholie. De tragikomedie gaat over een oude man die ruim duizend kilometer te voet af moet leggen om in Nebraska zijn geldprijs van een miljoen dollar te incasseren. Zijn zoon David weet dat de loterij oplichterij is en dat zijn vader begint te dementeren, maar besluit hem toch te vergezellen. Onderweg komen vader en zoon nader tot elkaar. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

8 en 11 mei

Film in De Omval

In 'The Missing Picture' worden persoonlijke herinneringen opgehaald van het schrikbewind van de Rode Khmer. Filmmaker Rithy Panh brengt in de documentaire de dictatuur van angst en meedogenloze onderdrukking in beeld die in 1975 in Cambodja heerste. Behalve propagandafilms en foto's zijn er geen beelden te vinden van de bezetting. Er is daarom gekozen de beelden te creëren met poppetjes van klei en archiefbeelden. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 9 mei


Rijbewijskeuring

Senioren die een oproep hebben ontvangen voor een rijbewijskeuring kunnen vandaag terecht in wijkcentrum 't Kruidvat aan de Ouderkerkerlaan. De keuring kost € 30,-. Een afspraak kan worden gemaakt via telefoonnummer 06-20670105. Het keuringsformulier, de zogenaamde Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag, is verkrijgbaar bij de gemeente en via het internet op mijn.cbr.nl (inloggen via DigiD).

tot 30 juni

Proeflessen Chi Kung

In de maanden mei en juni is het mogelijk een viertal proeflessen Chi Kung bij te wonen. De oefeningen van Chi Kung zorgen voor het vrijmaken en optimaal gebruiken van de levensenergie. De lessen worden gegeven in Inspiratiecentrum El'sina.

10 / 12

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Taxi Centrale Diemen
020-6905858

Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
Tel: 06-22504620
www.flitzenzo.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Heren TIW-Survivors winnen

Dames beginnen seizoen met zege

TIW-Survivors te sterk voor Pioniers Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN - Het eerste herenteam van de softballers van TIW-Survivors heeft vrijdagavond voor eigen publiek gewonnen van het lastige Hoofddorp Pioniers: 12-0. De dames wonnen hun eerste competitieduel tegen: 2-12.

De heren van TIW-Survivors speelden een goed duel. In een snelle wedstrijd werden de heren van Hoofdorp Pioniers slachtoffer van het slaggeweld van de thuisclub en konden na een uur spelen weer naar Hoofddorp vertrekken. De eindstand was 12-0. De heren hebben deze week vrij en spelen volgende week pas weer. Dan gaan zij op bezoek bij Thamen.

Voor het eerste team van de softbaldames van TIW-Survivors stond vorige week woensdagavond het eerste competitieduel tegen Onze Gezellen op het programma.

Dit seizoen zitten er ook Haarlemse teams in de competitie en dat zijn onbekende teams voor de dames uit Diemen. De vraag was hoe de tegenstand zou zijn. Dat werd al snel duidelijk. Goed slagwerk van de dames van TIW-Survivors, met homeruns van Claudia van Stekelenburg en Janna de Groot, mooi veldwerk met twee dubbelspellen en af en toe een verdedigend schoonheidsfoutje leverden een eindstand op van 2-12 in het voordeel van de dames uit Diemen.

SV Diemen speelt gelijk bij ZSGO: 2-2

DIEMEN - SV Diemen leek zondag in het uitduel tegen ZSGO lange tijd op weg naar een verdiende en belangrijke overwinning. Een cadeautje van de scheidsrechter in de slotfase bracht daar verandering in: het werd 2-2.

Diemen legde een heel behoorlijke wedstrijd op de mat, tegen een ZSGO dat nergens meer om speelt. De thuisploeg had meer balbezit, maar wist eigenlijk tot geen enkele uitgespeelde kans te komen in de eerste helft. Diemen stond goed georganiseerd en had al vroeg op voorsprong moeten komen, maar tot twee maal toe was een goede kopkans niet besteed aan Boaz Saam. Na een goede actie van Pierre Tosch lobde Marco Moelee de bal over de keeper, maar voor Diemen aan de verkeerde kant van de paal. Met een 0-0 stand werd de rust bereikt.

In de tweede helft eenzelfde spelbeeld: de buitenspelers van ZSGO werden prima aan banden gelegd door de backs van Diemen, Molly en de wederom foutloos spelende A-junior Joshua Kloosterman. Het was een andere A-junior, Mark Simons, die een goede wedstrijd bekroonde met de openingstreffer. Hij werd goed diep gestuurd en bleef oog in oog met de doelman ijskoud en zette zijn ploeg verdiend op voorsprong.

Lang kon Diemen echter niet genieten van de voorsprong, Bas Cisse vond na een goede actie vanaf links een vrijstaande medespeler op de rand van het zestienmetergebied, die door een mêlee van spelers voorbij keeper Moen schoot. Diemen had nog altijd het gevoel dat er meer in zat en dat gevoel werd bevestigd toen Pierre Tosch een corner van Minnema keihard binnenkopte. Met nog zo'n tien minuten te gaan zette ZSGO aan om de gelijkmaker te forceren. Diemen bleef goed georganiseerd verdedigen en gaf eigenlijk, behoudens een aantal corners, geen echte kansen weg. Net toen de overwinning binnen leek besloot de scheidsrechter de wedstrijd van een dramatisch slot te voorzien. Een voorzet van de zijkant werd door Boaz Saam op de borst aangenomen en uitverdedigd; de bal was al aan de overkant toen de scheidsrechter om onbegrijpelijke reden voor een penalty besloot te fluiten. Hij meende hands te hebben gezien. Ongeloof bij Diemen en nadat de penalty werd benut, werd er direct afgefloten. Zo overheerst de teleurstelling bij Diemen nadat het twee punten werd ontnomen, maar als de ploeg hetzelfde niveau haalt in de laatste twee wedstrijden zit handhaving in de derde klasse er zeker in.

Vier keer

Ajax is zondag voor de vierde maal op rij landskampioen geworden. Een prestatie van formaat van trainer Frank de Boer en zijn selectie.

Ik sprak zondag een groot aantal supporters van Ajax. Zij waren uiteraard blij met de vierde titel in successie, waarmee de prestatie van PSV is geëvenaard. Het doel is om volgend jaar opnieuw kampioen te worden en een nieuw record neer te zetten.

Het viel op dat veel supporters minder uitgelaten waren dan na het behalen van de vorige drie landskampioenschappen. Ajax heeft de concurrentie dit seizoen zonder veel moeite achter zich gelaten. Maar het spel liet vaak te wensen over. Ajax speelde de bal vaak tot vervelens toe rond, speelde de bal wel erg vaak terug op de doelman en ontbeert spelers met een individuele actie. De vraag voor welke speler je naar Ajax kijkt is niet makkelijk te beantwoorden.

Het niveau van de eredivisie holt al jaren hard achteruit. Dat bewijzen de resultaten die Nederlandse clubs in de diverse Europese toernooien hebben behaald. Ajax boekte een knappe zege op Barcelona, maar werd later twee maal vernederd door Red Bull Salzburg. We praten hier over de kampioen van Oostenrijk.

De teruggang van de kwaliteit van de eredivisie is op zich niet verwonderlijk. Jaarlijks worden de beste spelers van de eredivisieclubs door kapitaalkrachtige clubs uit het buitenland verleid om een lucratief contract te tekenen.

Afgelopen zomer vertrokken Alderweireld en Eriksen. De Belgische verdediger houdt bij Atletico Madrid vooral een plek op de reservebank warm. Eriksen maakt dit seizoen indruk bij Tottenham Hotspur. De middenvelder is in Noord-Londen de koning van de assist.

Geen enkele speler van het huidige Ajax lijkt op dit moment klaar voor een club die in de internationale top uitkomt. Hopelijk beseffen de spelers dat zelf ook en blijven zij nog een paar jaar in Amsterdam spelen.

Schaatslegende Jaap Havekotte (102) overleden

DIEMEN - Schaatslegende en grondlegger van de Viking-schaatsen Jaap Havekotte is donderdag overleden. Dat heeft Viking bekend gemaakt. De geboren Diemenaar was 102 jaar.

Havekotte was zelf jarenlang langebaanschaater en deed vaak mee aan grote schaatsevenementen. Na zijn loopbaan startte Havekotte, vlak na de oorlog, samen met Co Lassche met het maken van schaatsen. Het duo concurreerde met succes tegen het toen heersende Noorse merk Ballangrud. Door de successen van Ard Schenk en Kees Verkerk werden de schaatsen van Havekotte ook een succes: de wereldtop stapte over op Viking.

De Diemenaar was de laatste jaren bewoner van het Naardense zorgcentrum Zandbergen. Toen Havekotte twee jaar geleden honderd werd, werd daar een feest voor hem gegeven. Als eerbetoon aan haar bekende schaatslegende heeft de gemeente Diemen in Plantage De Sniep een straat naar Havekotte vernoemd: de Jaap Havekottelaan.

Colin van Beem behaalt acht ATP-punten

DIEMEN - Tennisser Colin van Beem (22) heeft tijdens twee toernooien op Kish Island in Iran in totaal acht ATP-punten gehaald.

ATP staat voor Association of Professional Tennisplayers. Van Beem: "De eerste week heb ik zes punten gehaald, de tweede week twee. Ik ben tevreden, al had ik liever nog meer punten gehaald." De tennisser uit Diemen trainde deze week bij ATVD. Vrijdag vertrekt hij naar het Zweedse Bastad, waar hij aan twee toernooien deelneemt. "Het gaat om twee 10.000-dollartoernooien. De winnaar van een toernooi krijgt 18 ATP-punten."

Tijdens de eerste week in Zweden wordt Van Beem vergezeld door zijn trainer Martijn van Haasteren.

Buurt- en bedrijfsvolleybaltoernooi

DIEMEN - De Diemense volleybalvereniging Smashing '72 houdt voor de 38e keer het buurt- en bedrijfsvolleybaltoernooi.

Het toernooi wordt op twee dinsdagavonden gehouden: 13 en 20 mei. Aan dit succesvolle en gezellige toernooi in Sporthal Diemen aan de Prins Bernhardlaan doen elk jaar buurt-, vrienden-, familie- en bedrijfsteams mee. Elk jaar ontmoeten inwoners en werknemers uit Diemen elkaar tijdens het buurt- en bedrijfsvolleybaltoernooi in een sportieve sfeer.

Voor het toernooi kan worden ingeschreven met heren- of gemengde teams. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen beginners en gevorderden.

Voor inlichtingen of opgeven: stuur een mailbericht naar bvtsmashing@gmail.com.