DiemerNieuws

13 oktober 2016

DiemerNieuws 13 oktober 2016


Veel vragen over gevaar spelen op kunstgras

De beruchte rubberkorrels spatten op tijdens een actie. Foto: Jan Ronday

DIEMEN - Het nieuws dat voetballen op kunstgrasvelden met rubberkorrels (SBR-rubbergranulaat) een gevaar voor de gezondheid kan vormen houdt velen bezig. SV Diemen wacht verder onderzoek af.

Maandagavond werd bekend dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nog voor het eind van dit jaar de resultaten van nieuw onderzoek naar de mogelijke gevaren van het spelen op kunstgras presenteert. Vorige week meldde het televisieprogramma Zembla dat spelen en trainen op kunstgras met rubberkorrels mogelijk kankerverwekkend is.

René Letteboer, voorzitter van SV Diemen, heeft van een aantal leden van de vereniging vragen over de risico's van spelen op kunstgras gekregen. "Ik heb begrepen dat de kwaliteit van de rubberkorrels op onze kunstgrasvelden hoog is. Wij spelen al een jaar of tien op kunstgras. Wij wachten nu de resultaten van verder onderzoek af en zullen indien nodig maatregelen nemen. Maar er is nu geen reden tot paniek."

Ouders van jeugdleden van SV Diemen hebben contact met elkaar over het spelen op kunstgras. Veel van hen volgen het advies van het RIVM: kinderen niet met de rubberkorrels laten spelen en na afloop van een training of wedstrijd douchen en schone kleren aantrekken.

Wethouder Jeroen Klaasse van Sport geeft aan dat er in Diemen vier velden met kunstgras met rubberkorrels liggen: de drie kunstgrasvelden van SV Diemen en het Cruyff Court in Diemen-Noord. Korfbalvereniging DKV Victoria en tennisvereniging ATVD hebben kunstgrasvelden die met zand zijn ingestrooid, laat de wethouder weten. De fractie van DiemenLinksaf heeft vragen gesteld aan het college van B en W. De oppositiepartij wijst erop dat ook rubbertegels op speelgelegenheden een mogelijk risico vormen. Daarnaast vraagt DiemenLinksaf hoe het contact tussen de gemeente en SV Diemen is en of er advies aan de vereniging wordt gegeven.

Klaasse: "De gemeente begrijpt dat inwoners zich wellicht zorgen maken naar aanleiding van alle tegenstrijdige berichten in de media over de veiligheid van kunstgrasvelden."
Lees verder op pagina 3.

Politie houdt verdachte van straatroven aan

DIEMEN - De politie heeft een 26-jarige man aangehouden die verdacht wordt van het plegen van meerdere straatroven in Diemen-Zuid.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat het om een man gaat die op 26 september is aangehouden op het Roerdomppad in Diemen-Zuid. De man zou voldoen aan het signalement van een persoon die verantwoordelijk wordt gehouden voor diverse straatroven rondom de metrostations Diemen-Zuid en Bullewijk. Daarbij werden onder meer telefoons buitgemaakt in de periode van half augustus tot 25 september. De man uit Amsterdam zit ten minste drie maanden langer vast op verdenking van diefstal met geweld. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam besloten.

In Diemen-Zuid hebben de afgelopen maanden diverse straatroven plaatsgevonden. In de meeste gevallen vonden die misdrijven plaats in de omgeving van het station. In een aantal gevallen werd geweld gebruikt en/of gedreigd met een wapen. Een aantal slachtoffers werd beroofd door één dader, andere slachtoffers door meerdere. De daders maakten onder meer tassen met inhoud, mobiele telefoons en halskettingen buit, die met geweld van de hals van slachtoffers gerukt werden. Lees verder op pagina 5.

Monkey Town wil vestiging in Diemen

DIEMEN - Visser Vastgoed heeft bij de gemeente een verzoek ingediend om in het pand Sniep 26, waarin in het verleden Kwantum was gevestigd, kinderspeelparadijs Monkey Town te mogen vestigen. De gemeente doet onderzoek en kijkt daarbij ook naar de parkeersituatie.

Het pand aan Sniep 26 staat al geruime tijd leeg. Het is tot dusver niet gelukt om een nieuwe huurder te vinden. Eerdere verzoeken voor invulling met reguliere detailhandel zijn afgewezen omdat die in strijd waren met het detailhandelbeleid. Het beleid van de gemeente is erop gericht dat detailhandel zich vooral vestigt in de winkelcentra in Diemen. Monkey Town heeft meer dan dertig vestigingen in Nederland en België. Monkey Town is een kinderspeelparadijs voor kinderen tot en met twaalf jaar. Wethouder Jeroen Klaasse is positief over het voorstel. "Vanuit het perspectief van Economische Zaken en citymarketing zou ik de komst van Monkey Town in ieder geval van harte toejuichen. Het is een mooie aanvulling op het voorzieningenaanbod in Diemen en ik verwacht dat veel Diemense en ook Amsterdamse gezinnen hier plezier aan beleven. Het zal ook een versterking vormen van dit PDV-gebied." PDV is een afkorting voor perifere detailhandelsvestigingen. Het gaat vooral om bedrijven als bouwmarkten, bedrijven voor woninginrichting en horeca.

4

kunstgrasvelden met rubberkorrels zijn er in Diemen

Weerbericht

Geleidelijk licht wisselvallig en stijging van temperatuur
De najaarsdroogte houdt ook deze week aan. Het Scandinavische hogedrukgebied weet eerst nog van geen wijken. De stroming is deze week oostelijk en vrij koud. Vanaf het weekeinde verplaatst het hoog zich oostwaarts. Boven de Britse eilanden komt dan een lagedrukgebied te liggen. De stroming wordt dan zuidelijk. Het wordt minder koud, maar ook wat minder stabiel.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag schijnt af en toe de zon, maar er is ook bewolking met mogelijk een lichte bui. Bij een matige oostenwind wordt het 12 à 13 graden. Zaterdag passeert een warmtefront met meer bewolking en kans op wat regen. Het wordt zachter met 15 à 16 graden. Zondag schijnt de zon geregeld. Later op de dag komt vanuit het zuidwesten meer bewolking. Waarschijnlijk blijft het droog. Er waait een matige zuidoostenwind. Zondag wordt het 17 à 18 graden.

Trend na het weekeinde
Naar verwachting houdt het rustige herfstweer ook in de herfstvakantie aan. Wel wordt het iets wisselvalliger met soms wat regen, maar de zon schijnt ook geregeld. Er waait meest een matige zuidwestenwind. De maxima liggen rond 16 à 17 graden. Later in de week iets lager.

Weetje
Oktober wordt wijnmaand genoemd. Het laat zich raden waarom. De wijnoogst is in volle gang. Oktober wordt ook wel aarselmaand genoemd. In de vaak rustig verlopende wijnmaand aarzelt het weer tussen nazomer, herfst en voorwinter. Het kan nog ruim 20 graden worden zoals op 18 oktober 2014 (23 graden), maar nachtvorst zoals deze week is ook al mogelijk.

Eerste steen Gereformeerde Kerk Schoolstraat

Voor 1937 vonden gereformeerde geloofsgenoten in Diemen onderdak in de Nederlands-Hervormde kerk aan de Ouderkerkerlaan. Het toenemende aantal leden deed echter de wens groeien om over een eigen kerkgebouw te beschikken. Door een schenking kon het kerkbestuur een stuk grond aan de Schoolstraat (hoek Burgemeester van Tienenweg) kopen. De bekende architect Berend Boeyinga, een adept van de Amsterdamse School, ontwierp vervolgens de kerk met vergaderlokaal, pastorie en een vrijstaande kosterswoning. Op 4 april 1937 werd de eerste steen gelegd. De bekendheid van Boeyinga zorgde ervoor dat daarbij ook een verslaggever van het Algemeen Handelsblad was komen kijken. Dominee M.W.J.C. de Kluis sprak mooie woorden en bedankte speciaal al die Diemenaren die in het belang van het nieuwe kerkgebouw "vele liefdewerk" hadden verricht. Namens het gemeentebestuur gaf burgemeester De Wolff aan oprecht blij te zijn met de nieuwe kerk: een architectonische verfraaiing voor Diemen.

De verslaggever: "De voorzitter van de commissie van beheer, de heer P. van den Ende, overhandigde den predikant vervolgens een oorkonde, die na voorlezing in een looden koker werd gedeponeerd en ingemetseld is." Men hoopte de kerk half augustus in gebruik te nemen.

Zwemclinic

DIEMEN - Vrijdag kregen zwemmers van De Meeuwen in het Duranbad een bijzondere training. Topzwemmers Sebastiaan Verschuren en Joost Reijns gaven een clinic.

Verschuren is Europees kampioen op de 200 meter vrije slag en zwom op diverse afstanden op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Joost Reijns is medehouder van het Nederlands record op de 4x 200 meter vrije slag. Zij gaven de wedstrijdzwemmers van De Meeuwen tips over techniek om de zwemmers nog harder en beter te laten zwemmen. Ter afsluiting daagden de snelste zwemmers van De Meeuwen Sebastiaan en Joost uit voor een estafette. Toen al werd duidelijk dat er veel geleerd was deze clinic. Niet alleen de zwemmers, maar ook de aanwezige trainers hebben een heleboel geleerd. Na afloop van de intensieve training was er volop gelegenheid voor handtekeningen en foto's samen met de twee topzwemmers.

Inbrekers in slaapkamer

DIEMEN - Bewoners van een woning aan de Distelvlinderweg in Diemen-Noord zijn maandagavond omstreeks 21.00 uur opgeschrikt door inbrekers die de slaapkamer in kwamen lopen.
De daders schrokken eveneens en gingen ervandoor. De politie meldt dat er de afgelopen tijd diverse woninginbraken hebben plaatsgevonden en verzoekt mensen die iets verdachts zien onmiddellijk te bellen met 112.

Voedselbank kan rekenen op veel sympathie en steun

Voedselbank Diemen bestaat tien jaar

Gerda Smit voor het nieuwe uitgiftepunt aan Landlust. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Voedselbank Diemen bestond op 6 oktober tien jaar. Gerda Smit, voorzitter van de Stichting Voedselbank Diemen, vertelt over de stichting die in Diemen niet meer weg te denken lijkt.

Cliënten kunnen elke vrijdag een voedselpakket ophalen

Gerda Smit: "Ik was in het verleden raadslid voor Leefbaar Diemen. Ik heb veel contacten in de gemeente en hoorde begin 2006 dat een aantal mensen uit Diemen naar de voedselbank in Amsterdam-Zuidoost ging. Maarten Israël, toen raadslid van Democraten Diemen, stelde in de gemeenteraad vragen over de behoefte aan een voedselbank in Diemen. Ik ben toen met wethouder René Versloot van Democraten Diemen, die inmiddels helaas overleden is, gaan praten en hij ging akkoord met de komst van een voedselbank." Gerda zocht een aantal mensen uit de gemeentepolitiek die bereid waren te helpen met het opzetten van een voedselbank. Het ging om onder anderen Gert van Mansom en Wim Buis, beiden CDA en Barend Planting en Niek van Westing, beiden Leefbaar Diemen. Op 6 oktober 2006 ging Voedselbank Diemen van start in een gebouw op industrieterrein Verrijn Stuart.

Vrijwilligers van de voedselbank houden een intakegesprek met cliënten. De financiële situatie wordt doorgenomen en vervolgens wordt besloten of de cliënt in aanmerking komt voor een voedselpakket. Zo nodig verwijzen de vrijwilligers cliënten door naar hulpverleners. "Wij hebben diverse soorten cliënten: mensen die afhankelijk zijn van een uitkering, mensen die door een partner zijn verlaten, statushouders en mensen die in een traject van schuldhulpverlening zitten. Die laatste groep heeft soms maar dertig tot vijftig euro leefgeld per week. Wij letten erop dat mensen in de schuldhulpverlening hun afspraken met instanties nakomen. Iemand die zich aan de afspraken heeft gehouden kan na drie jaar schuldhulpverlening een nieuwe start maken. Wij zijn altijd blij als dat iemand lukt." Stichting Voedselbank Diemen heeft sinds ruim een maand een nieuw uitgiftepunt aan Landlust. Cliënten kunnen elke vrijdag een voedselpakket ophalen. Voedselbank Diemen kan rekenen op de sympathie en steun van de gemeenschap. De boodschappenacties bij Albert Heijn en Jumbo in Diemen-Zuid zijn altijd een groot succes. Ook zijn er particulieren en bedrijven die spontaan hulp aanbieden. "Holland Optical Company in Diemen laat de kinderen van twaalf tot en met achttien jaar van al onze cliënten een oogmeting doen. Als zij een bril nodig hebben, ontvangen zij die gratis. Wij waarderen dat enorm."

Kunstgras

Vervolg van de voorpagina.

"Wij volgen de lijn van het ministerie van Volksgezondheid, het RIVM en de KNVB dat spelen op kunstgras niet zal leiden tot risico's voor de gezondheid", aldus Klaasse. "Wij zien dan ook geen aanleiding om te stoppen met sporten op deze velden. Voor de zekerheid heeft de minister van Volksgezondheid het RIVM opdracht gegeven om met spoed onderzoek te doen naar mogelijke gevolgen van spelen op kunstgrasvelden. We verwachten de uitkomsten van dit onderzoek nog voor het eind van dit jaar. Indien de uitkomsten hiertoe aanleiding geven, zullen we passende maatregelen nemen. Wat betreft de rubbertegels bij speeltoestellen: daar is in het verleden al uitgebreid onderzoek naar gedaan door het RIVM. Daaruit is naar voren gekomen dat de gezondheidsrisico's bij gebruik verwaarloosbaar zijn."

Jury Kunstprijs

DIEMEN - De jury voor de Kunstprijs van de gemeente Diemen is bekend.

Voorzitter is wethouder Jeroen Klaasse, de overige juryleden zijn Lola Eradus, beeldend kunstenaar en Ad Saan, voorzitter van de Historische Kring Diemen. De kunstprijs, die dit jaar als thema heeft 'Daarom Diemen', gaat volgende week van start. Op donderdagavond 20 oktober om 19.00 uur of op vrijdagochtend 21 oktober om 9.00 uur kunnen de deelnemers hun kunstwerk inleveren op het gemeentehuis.

Opgeven vooraf is niet nodig. Vanaf maandagochtend 24 oktober 10.30 uur zijn de kunstwerken in het gemeentehuis te bezichtigen.

Klanten prostituees vervolgd

DIEMEN - Het Openbaar Ministerie gaat zes mannen vervolgen die in 2014 seks hebben gehad met minderjarige prostituees, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Vier gevallen vonden plaats in Diemen.

Drie jonge meisjes werden door vier pooiers uitgebuit in woningen in Diemen en Zaandam. De vier pooiers zijn vorig jaar al veroordeeld tot straffen van 1,5 tot 3 jaar cel. De zes verdachten werden vorig jaar oktober al aangehouden. Nu is bekend geworden dat zij worden vervolgd. Het gaat om drie inwoners van Amsterdam (respectievelijk 51, 47 en 26 jaar), een inwoner van Almere (45), een inwoner van Heemskerk (30) en een inwoner van Zaandam (26). De pro-formazitting is op 18 oktober.

Hap met noten bij de Diemer Harmonie

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Een hapje, een drankje en een mooi concert: met Hap met Noten zamelde de Diemer Harmonie zondag geld in om het 120-jarig bestaan volgend jaar goed te kunnen vieren. Met groot succes.

De Diemer Harmonie wil het jubileum in 2017 vieren met een aantal activiteiten voor de inwoners van Diemen en daarom werd het fondsenwervend buffet georganiseerd in Theater De Omval. Na het buffet, verzorgd door leden van de harmonie, gaf chef-kok/dirigent Vincent van den Bijlaard een kijkje in de keuken van de Diemer Harmonie. Het publiek genoot van een aantal bijzondere 'muzikale gerechten'.

Burgemeester knikkert met leerlingen

Burgemeester knikkert met leerlingen van De Octopus. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog, zijn vriendin Wahida en wethouders hebben maandag voorgelezen op diverse basisscholen in Diemen. Dit in verband met de Dag van de Duurzaamheid. Burgemeester Boog las voor aan de leerlingen van groep 6 van De Octopus. Hij las voor uit het boek 'De wereld van plastic', dat is gemaakt door studenten van de Pabo. De scholen in Diemen ontvingen maandag het boek waaruit werd voorgelezen en een speciale knikkertegel, die is gemaakt van gerecycled plastic. Uiteraard knikkerde de burgemeester nog even een potje met de kinderen.

Straatroven

Vervolg van de voorpagina.

Burgemeester Erik Boog: "De toename van het aantal straatroven en straatovervallen in dit gebied is een ernstige zaak. De impact van dit soort criminaliteit op mensen is erg groot. De politie heeft er daarom vanaf het begin bovenop gezeten. Er zijn verschillende observatie- en recherchemethoden ingezet. Die waren niet altijd even zichtbaar, maar uiteindelijk wel effectief. Twee weken geleden is een verdachte aangehouden die verantwoordelijk wordt gehouden voor een aanzienlijk aantal straatroven en straatovervallen in die omgeving. Meer details kunnen we nog niet delen gezien het strafrechtelijk onderzoek. Het lastige is dat de voorvallen verspreid over een groot gebied plaatsvonden. Gelukkig is deze verdachte nu gepakt. Daarnaast is er ook extra inzet van alle partijen. Vanaf 1 oktober is er in de donkere uren weer extra toezicht in het gebied Bergwijkpark en station Diemen-Zuid. Dit is een initiatief van de gemeente en de ondernemers. Daarnaast houdt de politie het gebied scherp in de gaten. En ook inwoners kunnen helpen. Bij een verdachte situatie is het belangrijk om meteen 112 te bellen."

De politie drukt inwoners en bezoekers van Diemen op het hart om alert te blijven en voorzorgsmaatregelen te nemen. "De meeste plekken in Diemen worden als veilig ervaren. Wij doen er alles aan om straatroven te voorkomen en de daders aan te houden. Maar mensen kunnen zelf ook voorzorgsmaatregelen nemen. Als het stil en/of donker is kun je op sommige plekken beter niet alleen lopen. Daarnaast is het verstandig om waardevolle spullen zoals mobiele telefoons goed op te bergen", aldus een woordvoerder van de politie. De politie onderzoekt of de aangehouden man betrokken is bij meer straatroven in de omgeving van de metrostations en roept getuigen en mogelijke slachtoffers zich te melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Leegstand winkelruimte in Diemen hoogste in regio

Leegstand pand Kwantum is van grote invloed

Winkelcentrum Diemerplein heeft er de laatste tijd juist nieuwe ondernemers bij gekregen. Foto: Eric Willemsen

DIEMEN - In Diemen staat 14 procent van het winkeloppervlak leeg. Dat is het hoogste percentage in de regio.

De winkelleegstand in Nederland verdubbelde de afgelopen tien jaar en bedraagt inmiddels ruim 10 procent van de totale winkelvloer.

De provincies hebben aangekondigd niet meer mee te werken aan grootschalige uitbreiding van winkellocaties als er sprake is van leegstand, zo meldt de NOS. De cijfers zijn van het onderzoeksbureau Locatus en het Planbureau voor de Leefomgeving. Ter vergelijking, het percentage vierkante meter winkelvloeroppervlakte dat leegstaat in de regio (2016): 5% Weesp, 6% Amsterdam, 6% Gooise Meren, 9% Ouder-Amstel, 14% Diemen, 14% Hilversum. Wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken: "Het pand waarin voorheen de Kwantum was gevestigd is enorm groot, bijna 3.000 vierkante meter op een totaal van ongeveer 25.000 vierkante meter winkeloppervlak in Diemen. Als dit pand wordt ingevuld, dan daalt het percentage van de leegstand enorm en zitten we op een vergelijkbaar niveau met Amsterdam."

Wim Vis

Vrijwilliger bij
Repair Café Diemen
51 jaar, Diemenaar sinds 1990, met een onderbreking

Zo handig?
"Ja best wel, al zijn er altijd wel mensen die handiger zijn. Wij kunnen ook altijd extra reparateurs gebruiken."

Wat is je specialiteit?
"Mechaniekjes. Naaimachines vind ik erg leuk, toevallig afgelopen zaterdag weer een aan de praat gekregen en de eigenaresse blij weer naar huis."

Weggooien is altijd zonde?
"Soms is iets echt niet meer te maken. De waterkoker is een erg moeilijk ding, die branden nog wel eens van binnen door."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik werk in de IT, en ik onderhoud met veel plezier mijn oude Fiat 500 en motorfietsen: een voor woon-werkverkeer en een oude Harley uit 1947. Die mag maar een paar keer per jaar naar buiten."

Beschrijf jezelf in vijf woorden.
"'Geïnteresseerd in bijna alles', het zijn er vier geworden."

All time favourite?
"'Highway to Hell', van AC/DC."

In de auto of op de motor?
"Op de motor, hoe koud het ook is."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Een Indische hap."

Favoriete stek in Diemen?
"De sporthal in de Schoolstraat. Daar train ik bij Perguruan Pencak Silat Pamor Badai, Indonesische zelfverdediging."

Trots op.
"Mijn vrouw en twee zonen."

Diemen mist nog.
"Bekendheid van het aanbod aan activiteiten voor jongeren."

Waar kun je erg om lachen?
"Om practical jokes."

En waar maak je je druk om?
"Hoe de wereld zich ontwikkelt. Er zijn genoeg mensen die niet te benijden zijn en hulp kunnen gebruiken."

Als je burgemeester was...
"Dan zou ik zorgen dat de snelheid van het verkeer door het centrum omlaag gaat."

Straat-interviews

DIEMEN - De komende tijd kunnen kinderen en hun ouders op straat worden aangesproken voor een onderzoek over opgroeien en opvoeden in Diemen.

In het onderzoek van Stichting Alexander in opdracht van de gemeente Diemen wordt aan kinderen en hun ouders in interviews op straat, het schoolplein of in het winkelcentrum en in panelgesprekken gevraagd wat goed gaat en wat beter kan qua opgroeien en opvoeden in Diemen. De interviews en gesprekken worden gebruikt bij het schrijven van de nieuwe jeugdnota die volgend jaar door de gemeenteraad wordt vastgesteld.

Bijzonder schilderij duikt op bij De Eland

Taxateurs Nick Landwaard en Elise Trommelen. Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN - Tijdens een taxatiedag in Veilinghuis De Eland in Diemen is een bijzonder portret van Maria de Medici opgedoken.

Het portret is in de 17e eeuw geschilderd. Maria de Medici bracht in 1638 een bezoek aan Amsterdam.

Veilinghuis De Eland in Diemen houdt binnenkort een veiling van Amsterdamse stadsgezichten. Er is een aanzienlijk aantal kunstwerken binnengebracht. De kijkdagen zijn van 17 tot en met 20 november van 11.00 tot 17.00 uur.

'Ik wil hier niet meer weg'

Wahida Amier is nu al verknocht aan Diemen

DIEMEN - Ze is de partner van burgemeester Erik Boog, Wahida Amier (45). Sinds zijn aantreden in mei 2015 is ook zij een bekend gezicht in Diemen, omdat ze hem vaak vergezelt op bezoeken. Dat is een bewuste keuze. "We hebben besloten dit avontuur samen aan te gaan." Ze wonen nu bijna een jaar in Diemen. Voor de sollicitatie naar de functie van burgemeester nam het stel eerst de trein vanuit Hilversum, waar ze woonden, naar Diemen en keek eens goed rond. "Het gevoel was direct positief en al mijn eerste goede indrukken zijn uitgekomen. Ik voel me helemaal thuis in Diemen en ik wil hier niet meer weg." Hoogste tijd voor een nadere kennismaking.

Wahida Amier: 'De tuin is heerlijk, maar ik ben vooral zo blij dat dit huis zo in de wijk ligt. Hierdoor maken we deel uit van de buurt en dat is erg fijn.' Foto's: Trudy Kroese

Deze mooie herfstdag is het heerlijk toeven in de tuin van de burgemeesterswoning aan de Venserkade. Wahida wijst over het water naar Berkenstede en Beukenhorst. "Natuurlijk, de tuin is heerlijk, maar ik ben vooral zo blij dat dit huis zo in de wijk ligt. Hierdoor maken we deel uit van de buurt en dat is erg fijn."

Wahida werd als jongste dochter in een gezin van tien kinderen geboren in Suriname. Toen ze vier jaar was, verhuisde het gezin naar Nederland en vestigde zich in Woerden. "Wat ik onder andere heb geleerd in dat grote gezin is hoe divers mensen kunnen zijn qua persoonlijkheden en karakters. Bovendien groeide ik op in twee heel diverse, rijke culturen: de Surinaams-Hindoestaanse cultuur thuis en de Nederlandse cultuur daarbuiten. Ik heb daardoor enorm goed leren schakelen en aanpassen. Daar pluk ik nog steeds de vruchten van."

In maart 2015 kwam het telefoontje dat Boog was gekozen om in Diemen burgemeester Amy Koopmanschap op te volgen. "Wat waren wij blij en ook enorm opgelucht dat het lange in spanning wachten eindelijk voorbij was. We waren al eens met de trein naar Diemen gekomen om rond te kijken. Een heel andere plaats dan onze vorige woonplaats Hilversum. Mijn eerste indruk was heel positief. Praktisch: brede wegen, goede fietspaden, groen. Maar ik voelde vooral de rust hier en een positieve sfeer. We hadden er allebei een heel goed gevoel over. Die eerste indrukken blijken ook helemaal te kloppen nu we hier eenmaal wonen. Ik ben ontzettend enthousiast over Diemen, alsof het gewoon zo moest zijn dat Erik juist hier burgemeester is geworden. Opvallend is dat Diemenaren niet alleen naar elkaar kijken, maar elkaar ook echt zien; dus niet alleen aanschouwen, maar ook reageren als bijvoorbeeld iemand hulp nodig lijkt te hebben. Wat ik ook heel opvallend vind: er zijn zo veel actieve vrijwilligers. Vaak gaat dat van generatie op generatie. Diemenaren zijn ook heel open. Afstand voel ik helemaal niet. Boodschappen doen duurt soms weleens drie keer zo lang omdat mensen hun verhaal kwijt willen. Dat vind ik helemaal niet erg. Ik ben door de Diemenaren echt met open armen ontvangen. Verder heb je hier alles. Theater De Omval, het winkelcentrum, horeca, het openbaar vervoer en de vette bonus: Amsterdam is heel dichtbij. En er is veel groen. Laatst waren we in de Diemer Vijfhoek, ben je daar weleens geweest? Moet je echt doen, zo mooi, net als het Diemerbos. Eigenlijk is het enige dat ik uit 't Gooi mis de heide."

Een dansje tijdens de seniorenmiddag op het Diemer Festijn.

'Het is heel bijzonder om
dit allemaal mee te maken'

"Wat me aan Diemen zo bevalt is de diversiteit, de gemêleerde gemeenschap. Dat is een van de belangrijkste dingen waardoor ik me hier zo thuis voel. Dat maakt Diemen juist Diemen. Ik wil hier niet meer weg! Ik zeg wel eens gekscherend dat als Erik niet langer burgemeester is, ik hier gewoon blijf wonen bij de volgende burgemeester. Onzin natuurlijk, maar het beschrijft wel mijn gevoel voor Diemen."

'Mijn vriendin', zo noemt Wahida's partner, burgemeester Erik Boog, haar altijd. "Ja, dat ben ik ook nog steeds! Ik ben best geëmancipeerd, maar om te trouwen wil ik toch echt gevraagd worden. Dat zeg ik met een knipoog, hoor. We zijn nu 6,5 jaar heel gelukkig samen. We leerden elkaar kennen op ons werk in Hilversum. Erik was wethouder en ik werkte op het bestuurssecretariaat met twee andere wethouders. We hebben veel gemeen: houden allebei van reizen en andere culturen leren kennen en natuurlijk van muziek."

Wahida heeft een eigen praktijk
voor lifecoaching

Vlak voor het interview heeft Wahida voorgelezen aan twee groepen 5 op basisschool De Ark. "Heel leuk vanuit mijn nieuwe rol, maar ook heel spannend, ik heb zoiets nog nooit gedaan. Zo gaat het met veel dingen natuurlijk. Er is lang niet voor alles een protocol, dus gaandeweg moet ik dat leren. Nu Erik anderhalf jaar burgemeester is, hebben we een aantal dingen die jaarlijks terugkomen allemaal al een keer gedaan, dat scheelt wel." Boog was wethouder in Hilversum, was dit niet al bekend terrein? "Nou nee, in Hilversum is de cultuur veel minder dat partners meegaan naar allerlei activiteiten. Toen Erik burgemeester werd, hebben we besloten om dat avontuur samen aan te gaan. Als we ons er allebei goed bij voelen en mijn agenda het toelaat, ga ik mee. Er is geen handleiding voor, dus dit vullen we zelf in. Al moet ik eerlijk zeggen dat je van tevoren geen idee hebt wat je allemaal te wachten staat. Zo veel indrukken, zo veel mensen en verhalen. Overweldigend, maar ik geniet er enorm van, het is heel bijzonder om allemaal mee te maken. Al is het ook maar om een kleine bijdrage te leveren aan een positief gevoel voor de mensen die erbij zijn. Ook bij bezoeken als er iets naars is gebeurd. Zo zijn we op bezoek geweest bij gezinnen die na lange tijd weer terug mochten naar hun huis in Beukenhorst. Het leeft nog steeds enorm bij sommige mensen. De een is nog angstig, de ander heeft nog steeds problemen bij de praktische afwikkeling. Of bijvoorbeeld dat schietincident hier op de parkeerplaats drie maanden geleden. Wij zijn er meteen heen gelopen. Er zijn, een luisterend oor bieden, dat is wat je kunt doen. En dat doen we dan, het kost niks.Ook geen enkele moeite, alleen als mens al wil je er toch gewoon zijn voor anderen?"

Is er nog wel tijd voor een eigen carrière?
"Erik heeft indertijd besloten dat hij, na acht jaar wethouderschap, een burgemeesterschap ambieerde. Maar we hadden nog geen idee waar dat zou zijn. Het kon wel ergens in Groningen worden, of Limburg. Mijn contract liep net af. Ik besloot mijn passie te volgen en mijn wens te realiseren om de studie die ik een paar jaar ervoor had afgerond in praktijk te brengen. Ik heb nu een eigen praktijk voor lifecoaching. Daarnaast ben ik in gesprek met Vluchtelingenwerk om als vrijwillige taalcoach te werken. Taal is zo belangrijk, dat weet ik uit eigen ervaring van mijn ouders toen we in Nederland kwamen wonen. Daarnaast word ik, ook als vrijwilliger, coach bij het project Startblok Riekerhaven in Amsterdam, waar jonge statushouders en jongeren uit Nederland wonen."

En hobby's?
"Ach, mijn agenda is lang niet zo vol als die van Erik, hoor. Ik houd enorm van dansen, lezen en het bakken van taarten. Samen gaan we graag naar de film en uit eten en houden we enorm van muziek. Laatst waren we nog bij het concert van Sjors van der Panne in De Omval. Daar geniet ik zo van, dat zou ik wel vaker willen doen. We houden ook erg van reizen, maar dat komt er nu wat minder van."

We vragen het vrijwel iedere week een Diemenaar in de rubriek OnderOns: wat zou je doen als je zelf een dagje burgemeester was?
"De gemêleerdheid van de inwoners van Diemen zie ik nog niet zo terug in de evenementen. Het is natuurlijk puur theoretisch, maar als burgemeester zou ik me ervoor inzetten om de mensen in een evenement bij elkaar te brengen. Hapjes uit verschillende culturen, muziek. Bij samen wonen en samen leven hoort immers ook samen feesten."

Winkeldiefstal is groot probleem

Winkelpersoneel krijgt tips om diefstal te voorkomen

Siemon Krol geeft aanwezigen informatie over winkeldiefstal. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In het gemeentehuis is dinsdagavond een bijeenkomst gehouden die in het teken stond van veiligheid. De bijeenkomst was met name gericht op winkeliers en hun personeel. Er werd informatie gegeven over winkeldiefstal en het voorkomen van een overval.

De meeste aandacht ging uit naar winkeldiefstal. Burgemeester Erik Boog die de bijeenkomst opende, noemde enige cijfers. De detailhandel lijdt jaarlijks een miljard euro schade, waarvan het grootste deel wordt veroorzaakt door winkeldiefstal. De gemiddelde winkeldief is 39 jaar, 59 procent is man. Maar in de leeftijd tussen 18 en 25 jaar is het aandeel van vrouwen en mannen gelijk.

De avond werd verzorgd door Siemon Krol, eigenaar van het bedrijf Allerto ('Focus op veiligheid'). Hij is een voormalig politieman met veel ervaring. Hij ging dieper in op winkeldiefstal. Krol toonde een film met diverse voorbeelden. Het was onthutsend om te zien hoe makkelijk het winkeldieven soms wordt gemaakt. In sommige winkels is weinig personeel dat geen tijd of aandacht heeft om winkeldiefstal te signaleren. De eigenaar van Allerto gaf een aantal voorbeelden van de werkwijze van winkeldieven. Zij gebruiken geprepareerde tassen, weten veiligheidslabels uit te schakelen en het personeel te misleiden. Een winkeldief zal altijd met de rug naar het personeel toe staan, op een plek waar zijn of haar handen niet kunnen worden gezien.

Soms wordt het winkeldieven wel erg makkelijk gemaakt

Krol gaf ook een aantal voorbeelden van maatregelen die kunnen worden genomen. Het is belangrijk dat personeelsleden de klanten (dus ook winkeldieven) bij binnenkomst begroeten, oogcontact maken, aanspreken en luisteren. Een winkeldief is dikwijls zenuwachtig en wil zich het liefst anoniem door de winkel bewegen. Elke vorm van contact met personeel zal hij of zij als onaangenaam ervaren. De indeling van de winkel is van groot belang. Personeel dient overzicht te hebben en bij voorkeur op verschillende plekken te staan. Ook is het belangrijk dat er een personeelslid bij de uitgang staat. Dit kan een winkeldief aan het twijfelen brengen of het wel zo verstandig is om met de gestolen artikelen de zaak te verlaten.

Nog een aantal cijfers: landelijk wordt 50 procent van de winkeldiefstallen gepleegd door klanten, 40 procent door medewerkers en tien procent door derden, zoals leveranciers, beveiligers en schoonmakers. In de vier grote steden ligt het aandeel van medewerkers op 57 procent. Hierbij zijn echter ook zaken meegenomen als te laat komen, te vroeg weggaan, bellen naar het buitenland en het meenemen van bijvoorbeeld kartonnen bekers voor gebruik op de camping.

Krol gaf ook informatie over wat winkelpersoneel moet doen als er een winkeldiefstal wordt vastgesteld. Een personeelslid mag de winkeldief alleen aanhouden als hij hem of haar op heterdaad betrapt. Er dient onmiddellijk contact met de politie te worden opgenomen via telefoonnummer 112. Het personeelslid kan de dief vasthouden, maar mag geen buitenproportioneel geweld gebruiken. Fouilleren mag niet. Dit is alleen voorbehouden aan de politie. Hij maakte duidelijk dat het personeelslid in het geval van een aanhouding altijd aan de eigen veiligheid moet denken en de risico's moet proberen in te schatten.

Damiaan Denys geeft een theatercollege, vrijdag 14 oktober in Theater De Omval.

donderdag 13 oktober

Financieel Café

OBA Diemen 14.00 uur

Voor hulp bij het aanvragen van DigiD, inschrijven en reageren bij Woningnet, uitprinten van officiële documenten, invullen van digitale formulieren en het doorverwijzen naar andere hulpverlenende organisaties. Open tot 16.00 uur.

vrijdag 14 oktober

Theatercollege

Theater de Omval 20.30 uur

Damiaan Denys is filosoof, neurowetenschapper en psychiater, hoogleraar aan de UvA. Een theatermonoloog over de zin en onzin van onze hedendaagse angstcultuur. Om onze angst te controleren, zijn we bereid veel van onze vrijheid in te leveren. € 16,- / € 14,50. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zaterdag 15 oktober

Historische Kring Diemen

De Schakel 10.00 uur

Onze deuren staan tot 14.00 uur open. We heten alle geïnteresseerden in onze vereniging en in de historie van Diemen van harte welkom. Misschien heeft u oude foto's o.i.d., hierin zijn we altijd erg geïnteresseerd.

Toneel: Wart Kamps

Theater de Omval 20.30 uur

Je wordt bedankt, Shakespeare. Voor een sterk staaltje karaktermoord. De nobele Koning Richard de Derde verdient eerherstel. En wel nu. € 14,- / € 12,50. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zondag 16 oktober

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord- en Communieviering met het Hagunnankoor, voorganger is mw. J. Kronenberg.

Computerclub Minerva

Het Noorderlicht 11.00 uur

Problemen met apparatuur? De vrijwilligers helpen u uit de brand. Onder voorbehoud: nogmaals een websitebouwdemonstratie door Ray van Schaffeleaar.

Bingo

't Kruidvat 13.30 uur

Gezellige prijzenbingo. Een boekje voor 5 rondes kost € 7,50. Halve boekjes zijn ook verkrijgbaar. Meer informatie: 06-19776374.

maandag 17 oktober

Collectanten gezocht

In november zijn er weer diverse huis-aan-huiscollectes. Het MS Fonds en het Leger des Heils zoeken collectanten in Diemen. Het MS Fonds collecteert van 21 t/m 26 november. Voor informatie en aanmelden: mscollecte.nl. Het Leger des Heils gaat van 28 november tot en met 3 december langs de deuren. Aanmelden kan via legerdesheils.nl/collecte of 036-5398175.

18 & 20 oktober

Herfstvakantiefilms

Theater De Omval 11.00 uur

'Casper en Emma op Safari'. De Noorse kleuters Casper en Emma zijn terug en gaan voor een nieuw avontuur naar Afrika! Natuurlijk gaan hun trouwe knuffels Mevrouw Konijn en Welpje ook mee. 3+. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Theater De Omval 14.00 uur

'Meester Kikker', met Jeroen Spitzenberger, Georgina Verbaan, Yenthe Bos e.a. Het leven van de kinderen uit de klas van meester Frans staat op zijn kop als blijkt dat de meester soms in een kikker verandert. Gebaseerd op het succesvolle, gelijknamige boek van Paul van Loon. €8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 21 oktober

Buurt-potje in de Schakel

De Schakel 12.30 uur

Op vrijdag 21 oktober koken vrijwilligers weer een Buurt-potje in De Schakel. Op het menu: runderbouillon, hachee met rode kool en gekookte aardappelen, toetje en koffie na. Voor 5 euro kunt u mee-eten, wel even opgeven voor donderdag 20 oktober via 020-6953224.

zaterdag 22 oktober

Cabaret: Andre Manuel

Theater D Omval 20.30 uur

André Manuel gaat in zijn 632ste programma 'De Onzen' op zijn eigen compromisloze wijze op zoek naar geluk. Wars van ambitie, maar toch. Als Trump de volgende president van de Verenigde Staten van Amerika wil worden, dan maakt Manuel dit programma. € 16,- / € 14,50. Reserveren via theaterdeomval.nl.

tot vrijdag 11 november

Expositie Diemense schilders

Tennisvereniging Diemen Zuid

De tentoonstelling bestaat uit werken van Diemense schilders. Maandag 09.00-13.00 uur en 's avonds vanaf 18.00 uur, dinsdag vanaf 18.00 uur, woensdag 09.00-13.00 uur en vanaf 18.00 uur, donderdag vanaf 18.00 uur, vrijdag 09.00-13.00 uur, zaterdag en zondag na 13.00 uur. De toegang is vrijblijvend. Informatie: Jos Dinkelaar op 06-24291900 of jos.dinkelaar@gmail.com.

tot vrijdag 28 oktober

Expositie

De Diem

Kees Kasbergen, lid van Kunstzin Diemen, exposeert met zijn schilderijen. Hij probeert een brug te slaan tussen hemzelf en zijn schilderij met veel inzicht en een bijzondere kleurgebruik.

Dames van Smashing '72 winnen

Eerste zege van dit seizoen voor de volleybalsters

Dames van Smashing '72 kwamen sterk terug. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft de thuiswedstrijd tegen Croonenburg met 3-2 gewonnen. De setstanden waren 16-25, 23-25, 25-16, 25-11 en 15-12.

Na twee verloren wedstrijden ontving het eerste damesteam van volleybalvereniging Smashing'72 zaterdagmiddag Croonenburg uit Castricum. De eerste twee sets werden verloren, maar daarna kwam de Diemense ploeg erg sterk terug en won de derde set. Eindstand: 3-2.

In de eerste set startte gelegenheidscoach Nicole de Lange met spelverdeelster Els van Westrienen in de basis en nieuwkomer Merel Koopmans op de middenpositie. Vanaf het begin van de set kwam Smashing '72 op achterstand (3-8) die niet meer in werd gelopen (16-25).

Tegengas
De tweede set startten routinier Aniek Croonen en Annabel Dekker, maar leek de Castricumse ploeg opnieuw met veel puntenverschil te winnen. Aan het einde van deze set begon Smashing '72 tegengas te geven en daardoor werd het verschil klein (23-25).

In de derde set kantelde de wedstrijd. Smashing '72 nam een kleine voorsprong (6-4) en voerde daardoor de druk op bij de tegenstander (15-10). De van een blessure teruggekeerde aanvoerster Anne Crouwel werd in het veld gebracht. Met een ruim puntenverschil werd de set met 25-16 in het voordeel van Smashing '72 beslist.

In de vierde set werd deze lijn doorgetrokken en stond er in korte tijd een overdonderende stand van 25-11 op het scorebord. De ban was gebroken voor Smashing '72 en in de vijfde set werd de winst veiliggesteld (15-12).

Een belangrijke 3-2 overwinning voor de Diemense ploeg die na een slechte competitiestart weer weet wat het is om een wedstrijd te winnen.

De volleybalsters uit Diemen hebben na drie competitieduels vier punten. Smashing '72 speelt op zaterdag 15 oktober een uitwedstrijd tegen Move. De wedstrijd in Edam begint om 17.00 uur.

'Ik wil in Oeganda een team oprichten'

Lisa ten Raa is speelster Dames 1 en trainster van meiden van SV Diemen

Lisa ten Raa (achterin) met de meiden van SV Diemen.

DIEMEN - Lisa ten Raa (22) is speelster van het eerste damesteam van SV Diemen en trainster/coach van de teams van meisjes onder 11 1 en meisjes onder 11 2. Zij vertrekt op vrijdag 14 oktober naar Jinja, een stad in Oeganda, waar zij een kleine drie maanden stage gaat lopen en gaat werken met kinderen die daar niet de mogelijkheid hebben om naar school te gaan.

Lisa ten Raa woont in Amsterdam, maar is al negen jaar lid van SV Diemen. Zij vertelt dat zij tweebenig is en meestal als linksback of linkshalf speelt.

Lisa studeert pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam. "Ik ben aan het vierde en laatste jaar van de opleiding bezig. In het vierde jaar mocht ik een minor kiezen, een verdieping van mijn opleiding. Ik heb voor de minor Internationalisering gekozen, waarbij ik mij als pedagoog ga richten op ontwikkelingslanden. Ik vind het geweldig om de meiden van SV Diemen te trainen en daarom lijkt het mij mooi om in Oeganda een team op te richten."

Tenues
Zij kwam op het idee om kleding van SV Diemen mee te nemen voor de speelsters van het team dat zij in Oeganda wil oprichten. "Met dit idee ging ik naar Philip Oomstee van SV Diemen. Hij wilde mij meteen wel helpen. Binnen een week had ik veertien tenues van SV Diemen gekregen. Geweldig!" Lisa startte een actie om ook andere benodigdheden voor de kinderen in Oeganda te kunnen aanschaffen. Zij zette een (spaar)pot neer op de bar in de kantine van SV Diemen. "Ik wissel het bedrag om in Oegandese shillings en die neem ik mee naar Jinja. Ik hoop het geld daar te kunnen besteden aan spullen voor activiteiten, zoals ballen, pionnen en water. Maar als ik in Jinja op projecten stuit die het geld harder nodig hebben dan besteed ik misschien een deel van het geld daaraan."
Het doel van Lisa ten Raa is duidelijk. Zij wil kinderen in Jinja die niet naar school kunnen activiteiten gaan aanbieden die ervoor moeten zorgen dat zij geen straatkinderen worden en op het slechte pad raken. Zij mag die activiteiten zelf vormgeven en kiest nadrukkelijk voor sport en met name voetbal.

SV Zeeburg start met zege

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de eerste competitiewedstrijd in de zaalcompetitie gewonnen. De ploeg was voor eigen publiek sterker dan Westfriesland SEW: 34-22.

Het team van SV Zeeburg speelt dit seizoen alleen in de zaalcompetitie. Na de titel van vorig seizoen komt Dames 1 nu uit in de hoofdklasse. De bezoekers gingen goed van start en namen een 0-2 voorsprong. SV Zeeburg nam daarna het initiatief over en leidde bij rust met 16-10. Trainer/coach Doug van Leeuwen gaf aan dat er meer rust in het spel moest komen en dat de communicatie in de verdediging niet moest verzwakken.

SV Zeeburg begon de tweede helft sterk en nam een ruimere voorsprong. Daarna was de focus even weg en verkleinden de bezoekers de marge tot vier treffers. SV Zeeburg pakte de draad weer op en stelde de zege veilig.

SV Diemen verliest nipt

DIEMEN - SV Diemen heeft de thuiswedstrijd tegen Bloemendaal met 0-1 verloren. Bij rust was de stand 0-0.

SV Diemen speelde goed, maar bleef opnieuw met lege handen achter. De ploeg van trainer Gerrie Breugem kreeg diverse kansen. Giliano Eijken zag zijn schot tegen de lat ketsen. Het was Bloemendaal dat de wedstrijd besliste. SV Diemen slaagde er niet in om langszij te komen.

SV Diemen heeft na zes duels slechts een punt en is hekkensluiter in de derde klasse C. SV Diemen speelt zondag een uitwedstrijd tegen ASV Arsenal. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Heren De Meeuwen winnen opnieuw

DIEMEN - Het eerste herenteam van De Meeuwen heeft ook de derde competitiewedstrijd gewonnen. De waterpoloploeg uit Diemen was voor eigen publiek iets sterker dan Aquarijn: 6-5.

De Meeuwen heeft na drie duels negen punten. Het eerste damesteam van De Meeuwen verloor in Sportcentrum wethouder F.B. Duran met 2-18 van ZPC Amersfoort. Die ploeg is ongeslagen koploper. De Meeuwen heeft na twee duels drie punten.

15 / 16

Wij zijn op zoek naar een betrouwbare en ervaren hulp in de huishouding (Diemen-nrd) voor di, woe en vr tussen 16:30 en 18:00. Tot de taken behoren koken van een gevarieerde maaltijd, opruimen, schoonmaken, strijken, etc. Interesse? Bel 06-34025935

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-schoonheids-nagelsalon 15 m2. Inlichtingen: 035-6935525/06-22393323

Wij zoeken een strijkjuf voor onze kleding 1 of 2 keer per maand Diemen 06-84109374