DiemerNieuws

27 oktober 2016

DiemerNieuws 27 oktober 2016


Kritiek op sluiten postkantoor

DIEMEN - De afdeling Diemen van ouderenbond PCOB heeft het college van B en W laten weten bezorgd te zijn over de gevolgen van de sluiting van het postkantoor in de Bruna in winkelcentrum Diemerplein. De Partij van de Ouderen zal tijdens de gemeenteraadsvergadering van vanavond vragen stellen aan B en W.

Het postkantoor in de Bruna is vrijdag gesloten. Inwoners van Diemen die pakketten willen ophalen moeten in veel gevallen naar de firma Oosterwaal in Betondorp. Er zijn ook PostNL-pakketpunten in de drogisterij in winkelcentrum Kruidenhof en in de Gamma. Voor zaken als het overschrijven van kentekens moeten inwoners van Diemen naar de Primera aan de Middenweg. Loek Stomps, waarnemend voorzitter en secretaris van de afdeling Diemen van de PCOB, wijst er in een e-mail aan het college van B en W op dat het aantal ouderen toeneemt en de gemiddelde leeftijd hoger wordt. "De laatste jaren gaat dat gepaard met de ontwikkeling dat 'men' zo lang mogelijk zelfstandig/thuis moet blijven wonen. Dit is alleen maar haalbaar wanneer daarvoor kwalitatief en kwantitatief voldoende voorzieningen zijn getroffen. En die voorzieningen gaan dan niet alleen over eventuele hulp en ondersteuning thuis, maar zeker ook over de voorzieningen in 'het dorp', overigens niet alleen voor de oudere inwoner, maar ook voor de minder mobiele of anderszins kwetsbare bewoners. Zoals wij al vaker hebben laten weten zijn wij van mening dat de gemeente Diemen hier goed in slaagt en meer dan voldoende oog heeft voor de oudere inwoner. Maar dat steeds ouder worden van de bevolking, in combinatie met het veronderstelde hogere besteedbaar inkomen, heeft ertoe geleid dat het gehele commerciële bedrijfsleven, inclusief de detailhandel, zich op deze doelgroep heeft gestort omdat daar veel te halen valt. Echter, wanneer het aankomt op kostenbeheersing, rendementsdenken, et cetera, dan lijkt het wel of men deze doelgroep opeens weer vergeten is, om maar te zwijgen van al die andere inwoners die vanwege beperkingen niet zomaar even naar de Middenweg of Betondorp kunnen gaan."
Lees verder op pagina 5.

Hondenbelasting wordt in 2017 afgeschaft

DIEMEN - De hondenbelasting wordt met ingang van 2017 in Diemen afgeschaft. Dat heeft het college van B en W dinsdag besloten. Het college heeft de financiële gevolgen van dit besluit alsnog in de begroting van 2017 verwerkt.

Lex Scholten (PvdA), wethouder van Financiën: "Het afschaffen van de hondenbelasting is mogelijk omdat onlangs is gebleken dat de gemeente meer geld krijgt van het Rijk. Dat extra geld is het gevolg van het ruimere begrotingsbeleid in de Rijksbegroting. Toen het in Diemen financieel slechter ging hebben wij twee extra belastingen ingevoerd: in 2007 de reclamebelasting en in 2008 de hondenbelasting. Nu wij meer financiële ruimte hebben vind ik het logisch om deze twee belastingen weer af te schaffen."

De hondenbelasting is al lange tijd onderwerp van discussie binnen de gemeenteraad. Een aantal partijen in de gemeenteraad vindt de hondenbelasting te hoog in vergelijking met andere gemeenten in de regio. Ook is er herhaaldelijk op gewezen dat diverse gemeenten, waaronder Amsterdam, de hondenbelasting hebben afgeschaft.
Het college van B en W had dit najaar reeds aangekondigd om met ingang van 2017 de reclamebelasting af te schaffen en de hondenbelasting met 25 procent te laten dalen. Twee weken geleden nam de gemeenteraad met ruime meerderheid een motie aan waarin de tarieven van de hondenbelasting in 2017 iets verder naar beneden zouden gaan dan in het collegevoorstel. Het gevolg hiervan was dat er tijdens de behandeling van de begroting van 2017 een amendement zou moeten worden ingediend waarin ook de dekking voor deze reductie van de hondenbelasting zou moeten worden aangegeven.
Dit is door het besluit van het college van B en W om de hondenbelasting af te schaffen dus niet meer nodig.

Sint arriveert op zaterdag 12 november

DIEMEN - Sint Nicolaas arriveert op zaterdag 12 november op de loswal in Diemen. Daarna wordt Sinterklaas op het Diemerplein ontvangen door burgemeester Erik Boog. Op het plein zijn allerlei activiteiten voor kinderen.

Het programma begint om 10.00 uur. Entertainers Martin Williams en Mike zullen de aanwezigen op de loswal in de stemming brengen voor de komst van de goedheiligman uit Spanje. Rond 10.15 uur zullen de Duikpieten in het water van de Weespertrekvaart verschijnen. Om 10.30 gaat de Diemerbrug omhoog en komen er twee boten in de richting van de loswal. Op een van de boten zullen Sinterklaas en zijn Pieten aanwezig zijn, op de andere boot de Pepernotenband.

Nadat de Sint op de loswal is ontvangen en kinderen de hand heeft geschud, stapt hij rond 11.00 uur in een koets die hem naar het Diemerplein brengt. Daar zal burgemeester Boog rond 11.30 uur de goedheiligman officieel welkom heten in Diemen. Kinderen kunnen daarna onder meer deelnemen aan spelletjes.

De intocht van Sinterklaas wordt ook dit jaar georganiseerd door de Algemene Schakelvereniging (ASV). De gemeente Diemen (Daarom Diemen) verleent een financiële bijdrage om de intocht mogelijk te maken.

Veel animo voor buurtfeest en benefiet

Bezoekers genoten van een Syrisch buffet. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het buurtfeest en de benefiet voor vluchtelingen die zondag in Huis van de buurt 't Kruidvat plaatsvonden zijn een succes geworden. Het initiatief van de Stichting Family on a Mission heeft 345 euro opgeleverd. Daarnaast hebben bezoekers veel warme kleding geschonken die vrijwilligers van de stichting dinsdag hebben uitgereikt aan vluchtelingen in Calais en Duinkerke. Er waren zondagmiddag activiteiten voor jong en oud. Ook kon er worden genoten van een Syrisch buffet. Samantha Coenraad van Family on a Mission. "De middag was erg geslaagd, het was ook leuk dat een aantal buurtbewoners elkaar heeft leren kennen."

10

projecten van Serve the City op 5 november zijn nog niet helemaal vol

Weerbericht

Aanhoudend droog en rustig herfstweer, vrij zacht
Een groot deel van deze oktober bepaalt hoge luchtdruk het weer. Een nieuw hogedrukgebied krijgt verbinding met een oud Russisch hogedrukgebied. De as (denkbeeldige middellijn) van het systeem trekt over onze regio zuidwaarts. De stroming wordt dan westelijk in plaats van oostelijk. De temperatuur stijgt naar een iets boven normaal niveau. Het blijft nog droog.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag is het droog met overwegend veel bewolking. In de nacht en ochtend kan het nevelig of mistig zijn. De minimumtemperatuur schommelt rond 10 graden, overdag oplopend tot circa 15 graden. Ook in het weekeinde is het droog weer met vrij veel bewolking. De kans op mist in de nacht en ochtend neemt nog iets toe. Lokaal is er soms wat ruimte voor de zon. Het wordt 13 à 14 graden. Er staat weinig wind, in het algemeen een zwakke zuidwestenwind.

Trend na het weekeinde
Het blijft rustig herfstweer. In het begin van de week staat er een zwakke zuidoostenwind. Er is wat ruimte voor de zon, naast ook mistkansen. Het wordt circa 12 graden. Later is week kan het licht wisselvallig worden met kans op een bui. De maxima dalen naar rond 9 à 10 graden.

Weetje
Zondag was de eerste landelijke vorstdag van het seizoen met een minimum van -0.7 graden in De Bilt. Vorig jaar was 23 november de eerste vorstdag. Precies een maand later. Gemiddeld levert oktober twee vorstdagen met een minimum van -0 graden. Oktober 2003 had zelfs acht vorstdagen met op de 24e een minimum van -5.9 graden. Dat was tevens de eerste sneeuwdag.

De Schuilplaats en wat bleef

Het verdwijnen van De Schuilplaats aan de D.J. den Hartoglaan, van 1967 tot 2004 kerkgebouw van de Hervormde Gemeente Diemen, betekende dat in relatief korte tijd twee opvallende hervormde kerkgebouwen aangemeld werden bij de sloper. In Diemen-Zuid maakte immers de beeldbepalende grote kerk bij de Diemerbrug in de jaren 80 plaats voor de nieuwbouw van de Anne Frankwijk. Door de terugloop van het kerkbezoek en een niet te keren proces van ontkerkelijking, kon het grote gebouw niet langer onderhouden worden.

De architectuur van het nieuwe gebouw in Diemen-Centrum stond symbool voor de vernieuwingen in de Hervormde Kerk in Diemen. Een gewaagde, moderne bouwstijl die getuigde van het zoeken naar wat wezenlijk is, waarbij architect B.B. Westerhuis zich had laten inspireren door de Franse architect Le Corbusier. Vooral de klokkentoren was opvallend. "Geen carillon met zwaar gegoten klokken, maar een klokje dat 't eerbiedig uur verkondt", dichtte Dick Gabel in 1967 in de Diemer Courant. De Schuilplaats is inmiddels gesloopt volgens een oude Diemense traditie, maar de bijzondere klokkentoren bleef. Daarvoor had de Historische Kring Diemen zich hard gemaakt. De toren werd geïntegreerd in de huidige nieuwbouw.

Jeugd SV Diemen wint toernooi

DIEMEN - SV Diemen heeft op Sportpark De Toekomst een toernooi voor partnerclubs van Ajax gewonnen. Het ging om een toernooi voor spelers uit 2010 of later. SV Diemen won de finale van SC Buitenveldert na strafschoppen.

Het toernooi was een mooie ervaring voor de spelers. SV Diemen speelde een sterk toernooi en plaatste zich voor de finale. De eindstrijd tegen SC Buitenveldert was zinderend. Het kwam aan op penalty's (drie per team). SV Diemen bleek het meest trefzeker.

De selectie van SV Diemen bestond uit Marcel de Ridder (trainer), Lucas van Eer, Senna Ricevuto, Noah Hussain, Eayani Faverus, Daniel Belderink, Joshua Pengel, Quincy Seck, Aaron de Munk, Ajoub Laghmich en Ty Tosch.

Halloween

DIEMEN - Kinderen die dol zijn op spoken en enge figuren kunnen Halloween vieren in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran.

Stichting Welzijn Diemen organiseert zondag 30 oktober een griezelfeest voor jongens en meisjes van zes tot twaalf jaar. In de sporthal wordt het engste spookhuis van Diemen gemaakt. Wie durft? Ook zijn er allerlei spelletjes en er is een springkussen.

Het feest is van 12.00 tot 16.00 uur. Meedoen is gratis.

Eenakterfestival

DIEMEN - Theatergroep Diemen presenteert voor de achtste keer een eenakteravond.

Vrijdag 4 november treden vanaf 20.00 uur vier theatergroepen op in Theater De Omval. Theatergroep Diemen met 'Verstoord', Arti met 'O, o verleden', Theatergroep Eglentier met 'Niets' en Pheng met 'Ministerie van onschuld'. Kaarten reserveren kan via de website theatergroepdiemen.nl.

Kunstenares maakt muurschilderingen AGO Zwembad

De kunstwerken zijn een initiatief van Vivos

Burgemeester, kunstenares en kinderen onthullen muurschildering. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog heeft vrijdagmiddag een muurschildering aan de wand van het AGO Zwembad onthuld. Het kunstwerk is gemaakt door Soraya Moncada Abel.

Soraya is een kunstenares uit Nicaragua. Zij heeft twee muurschilderingen gemaakt in opdracht van Vivos, de Diemense vereniging voor ontwikkelingssamenwerking die een vriendschapsband onderhoudt met het plaatsje Nandaime in Nicaragua. Het gaat om de muurschildering aan de gevel van het AGO Zwembad en om een muurschildering in de hal van het zwembad.

Vivos werd op 1 december 1986 opgericht en bestaat over ruim een maand dus dertig jaar.

Gemeente levert financiële bijdrage
voor muurschilderingen

Soraya werkte vorige week maandag en dinsdag aan de muurschildering en kreeg hierbij hulp van kinderen die op Plantage De Sniep wonen. De kinderen waren vrijdagmiddag aanwezig bij de onthulling. Soraya verblijft een maand in Nederland. Naast Diemen brengt zij ook een bezoek aan Tilburg, Leiden en Zoetermeer, gemeenten die eveneens een vriendschapsband met een plaats in Nicaragua onderhouden. Soraya heeft in het verleden vaker kunst in de openbare ruimte van Diemen gemaakt, vertelt Peter Prins, ex-voorzitter van Vivos. "Een jaar of tien geleden heeft Soraya een muurschildering gemaakt in het noodgebouw van basisschool De Nieuwe Kring. Dat gebouw stond naast Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Enkele jaren geleden heeft zij vier muurschilderingen in brede school Noorderbreedte gemaakt."

Saskia Kaptijn, voorzitter van Vivos: "Wij hebben een Facebookevent gemaakt waarbij wij mensen vroegen om een plek voor een muurschildering te noemen. Er zijn diverse suggesties gedaan, waaronder het viaduct op de Muiderstraatweg. Er is gekozen voor het AGO Zwembad."

Burgemeester Boog vindt het mooi dat de muurschildering nu op de gevel van het AGO Zwembad hangt. Hij vertelde dat het er dit jaar enige tijd naar uitzag dat het zwembad zou moeten verdwijnen. Maar mede doordat de gemeente Diemen een subsidie heeft verstrekt kan het AGO Zwembad met ingang van 1 januari 2017 minimaal vijf jaar door. De gemeente heeft ook een financiële bijdrage geleverd voor de muurschildering. De subsidie voor het kunstwerk is verstrekt via Daarom Diemen, het marketinginstrument van de gemeente.

Rijverbod voor dronken automobilist

DIEMEN - De politie heeft zaterdagochtend rond 08.45 uur een rijverbod opgelegd aan een automobilist die onder invloed van alcohol verkeerde.

Een getuige zag dat de man op de Diemerpolderweg in Diemen-Noord tegen het benzinestation urineerde en dronken was. Hij probeerde daarna naar zijn auto te kruipen. Omdat de man echter niet achter het stuur van zijn auto plaatsnam en er evenmin een getuige was die had gezien dat de man in de auto had gereden, konden agenten hem geen proces-verbaal geven. De man, een 55-jarige inwoner van Diemen, kreeg dus alleen een rijverbod.

Bestuurder snorfiets heeft te veel op

DIEMEN - De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een bestuurder van een snorfiets aangehouden omdat hij te veel alcohol had gedronken.

Politieagenten signaleerden dat de man zonder verlichting en met hoge snelheid over het fietspad van het Reigerpad in Diemen-Zuid reed. Nadat de agenten hem hadden laten stoppen merkten zij dat de man alcohol had gedronken.

Hij werd meegenomen naar het politiebureau. Tijdens een ademanalyse bleek dat hij te veel alcohol had gedronken. De man heeft hiervoor een proces-verbaal gekregen. Hij kreeg tevens een proces-verbaal voor het rijden zonder verlichting.

Politie houdt inzittenden auto aan

DIEMEN - De politie heeft donderdagavond in Diemen drie inzittenden van een auto aangehouden die ervan worden verdacht dat zij drugs vervoerden.

Politieagenten signaleerden dat de bestuurder van de auto geen richting aangaf bij het afslaan. De agenten spraken de man hierop aan en merkten dat de inzittenden van de auto nerveus waren. Ook roken de agenten een hasjlucht.

De agenten onderzochten de achterbak van de auto en troffen daar meerdere pakketten aan, vermoedelijk hasj. De drie inzittenden van de auto zijn aangehouden.

De recherche onderzoekt de zaak.

Echtpaar is 60 jaar getrouwd, burgemeester komt op bezoek

Gezellige drukte bij de familie Goedhart. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het echtpaar Goedhart-van den Broek was zaterdag zestig jaar getrouwd. Burgemeester Erik Boog bracht hen maandag een bezoek.

De burgemeester feliciteerde het echtpaar met hun 60-jarig huwelijk. Uiteraard had de burgemeester cadeaus bij zich: bloemen en chocolaatjes. Het was druk in de woning van het echtpaar, want een aantal dochters, kleinkinderen en achterkleinkinderen was langsgekomen om bij het bezoek van de burgemeester aanwezig te zijn. Het echtpaar waardeerde het bezoek van de burgemeester. "Hij zat er ontspannen bij. Hij is een aardige man", aldus mevrouw.

Dieren keuren op de kinderboerderij

Een keurmeester onderzoekt een meegebrachte duif. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Lengte, gewicht, bouw, kleur van de ogen: de keurmeesters van kleindierenvereniging Ornis bekeken het allemaal bij de meegebrachte konijnen, duiven en cavia's bij Kinderboerderij Diemen afgelopen zondag. Ook dieren van de kinderboerderij zelf werden gekeurd en een van de duiven, een zogenaamde 'hoogvlieger', viel in de prijzen. De keuring werd gecombineerd met de dierenknuffeldag waarbij de bezoekers de dieren van dichtbij mogen benaderen en aaien, een jaarlijkse traditie op de kinderboerderij aan de Prins Bernhardlaan.

Expositie met inzendingen Kunstprijs Diemen

23 deelnemers dingen mee naar prijzen

Steven Dijk en Annemarie van Bolhuis, organisatoren van Kunstprijs Diemen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De expositie met werk van de deelnemers aan de Kunstprijs Diemen 2016 is te bezichtigen op de eerste verdieping van het gemeentehuis. De expositie is maandag ingericht en kan tot 24 november worden bezocht. De kunstprijs heeft dit jaar als thema 'Daarom Diemen', de leus die de gemeente Diemen gebruikt bij citymarketing.

De Kunstprijs Diemen wordt ook dit keer georganiseerd door Kunstzin Diemen, de vereniging van beeldend kunstenaars in Diemen. De Kunstprijs Diemen wordt elke twee jaar georganiseerd en sinds de vorige editie organiseert Kunstzin Diemen de prijsvraag op verzoek van de gemeente. Er hebben 23 deelnemers een kunstwerk ingediend: twintig uit Diemen, een uit Amsterdam, een uit Almere en een uit Winkel. Er zijn vijftien schilderijen, drie beelden, twee fotocollages en een kunstwerk dat van glas-in-lood is gemaakt, ingediend.

Een jury van drie leden zal de werken beoordelen en de drie winnaars aanwijzen. De jury bestaat uit wethouder van Cultuur Jeroen Klaasse, beeldend kunstenaar Lola Eradus en Ad Saan, voorzitter van de Historische Kring Diemen. Naast deze prijzen is er ook een publieksprijs. Bezoekers van de expositie in het gemeentehuis kunnen tot en met dinsdag 8 november hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. Donderdagavond 10 november worden de vier prijswinnaars bekendgemaakt en worden de prijzen uitgereikt. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis.

Steven Dijk, voorzitter van Kunstzin Diemen, is tevreden over de respons. "Ik vind het leuk om te zien hoe de deelnemers invulling hebben gegeven aan het thema 'Daarom Diemen'. De kwaliteit van de kunstwerken die zijn ingeleverd is wisselend. Maar dat is elke twee jaar zo. De meeste mensen die meedoen zijn amateurs."

Partij van de Ouderen stelt vragen

Vervolg van de voorpagina.

De PvdO zal tijdens de gemeenteraadsvergadering vragen stellen aan het college. Fractievoorzitter Peter Prins: "Het lijkt mij dat het overschrijven van een kenteken nu typisch iets is dat in het gemeentehuis kan gebeuren. Ik hoop dat de gemeente deze service gaat verlenen en dat er een ondernemer in het centrum is te vinden die een postkantoor in zijn winkel opent. Nu moeten de mensen naar de Gamma of naar Amsterdam. Dat is voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn ondoenlijk." Er zijn ondernemers in het centrum door PostNL benaderd om een postkantoor in hun zaak te openen. Zij doen dit niet omdat dit extra werk met zich meebrengt en de vergoeding die PostNL verstrekt laag is. Prins kent deze verhalen. "Dit is een voorbeeld van de uitwas van de privatisering. Een ander voorbeeld: er komen bij mij postbodes van drie verschillende bedrijven aan de deur. Die mensen werken voor een laag salaris."

Zaterdag Bourgondisch Diemerplein

DIEMEN - In winkelcentrum Diemerplein wordt zaterdag 29 oktober het evenement Bourgondisch Diemerplein gehouden. Dit duurt van 12.00 tot 16.00 uur.

Diverse verswinkels, verschillende horecazaken en de supermarkten in winkelcentrum Diemerplein laten zien wat ze in huis hebben.

Er zijn proeverijen en hapjes van Kaas & Zo, Limburgia, Volendammer Vishandel Van Wissen, Slagerij Vedder, Brasserie Drusius, Happy China, Albert Heijn en Deen. Kwalitaria deelt op het plein hamburgertjes uit vanuit een speciale foodtruck.

Een speciale showkok maakt een heerlijk herfstgerecht, waar natuurlijk ook van geproefd kan worden. Kinderen kunnen cupcakes versieren op het culinaire terras en zich uitleven op het springkussen van Kwalitaria op het plein.

Bij de Magic Bar worden cocktails geserveerd en kan men genieten van de goocheltrucs van de barman. De Swingende Keukenprins loopt rond en deelt wafels uit. Er is gezellige livemuziek van zanger-gitarist Marcel Kramer. Diverse winkels hebben tafels met speciale aanbiedingen.

Guus Papppot

Vrijwilliger voor StC Diemen
80 jaar
Diemenees

Foto: Ingrid van Vlijmen

Waarom Serve the City (StC)?
"Voorzitter Tinka vertelde bij ons in de kerk over StC en toen heb ik me aangemeld als fotograaf. Tijdens projectdagen pakte ik ook wel mijn mondharmonica als we bij ouderen waren. Dat zorgde voor heel gezellige momenten."

Zaterdag 5 november is er weer een projectdag, speelt u dan ook?
"Deze keer is de bijeenkomst achteraf voor de vrijwilligers bij mij thuis. Wie weet komt de mondharmonica dan ook wel tevoorschijn."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik moet iets te doen hebben, tuinieren, sporten of een mooi boek lezen. Anders ga je maar zitten denken. Ik tennis nog twee tot drie keer per week bij ATVD of in de hal."

Leukste jeugdherinnering.
"Als we naar de kerk moesten, keken we met een groep jongens vanuit een portiekje naar de Amsterdammers die over de Hartveldseweg naar het Gooi fietsten, en dan met elkaar opmerkingen maken. Tot we weggestuurd werden door hoofdagent Bouwman."

Wie zou u nog eens willen spreken?
"Mijn ouders. Zij hadden een kleine boerderij aan de Ouderkerkerlaan en negen kinderen. In die tijd praatte je niet veel. Daar hadden ze helemaal geen tijd voor."

Wat zijn uw hobby's?
"Mijn grootste hobby is slapen, altijd al geweest. Ik ben wel een ochtendmens."

Welk boek leest u?
"'De Ruimte van Sokolov' van Leon de Winter heb ik net uit."

Trots op?
"Mijn kleinzoon. Ondanks de scheiding van zijn ouders pakt hij zijn studie weer op en gaat er als een speer doorheen."

Favoriete stekje in Diemen?
"Het winkelcentrum vind ik heel gezellig. Daar ontmoet ik regelmatig bekenden."

Als u een dagje burgemeester was...
"Dan loste ik die zooi vlak achter het winkelcentrum op. Zonde van het mooie Van Markenplantsoen."

Projectdag StC Diemen

DIEMEN - Zaterdag 5 november organiseert Serve the City Diemen weer een grote projectdag. Er is nog plek voor vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken. Keuze genoeg.

Zo kun je bijvoorbeeld ouderen bezoeken en samen een advocaatje met slagroom drinken, vuil prikken of helpen bij een inzameling van kerstpakketten voor de voedselbank. Voor wie echt niet kan kiezen: er zijn ook fotografen nodig om alle activiteiten vast te leggen. Op diemen.nl/projecten kun je je direct aanmelden, of kijk op Facebook bij stcdiemen.

Rotterdammer onwel na gebruik drugs

DIEMEN - Een man is zondagavond onwel geworden nadat hij verschillende soorten drugs had gebruikt.

De hulpdiensten werden rond 19.30 uur naar de Dalsteindreef geroepen, waar de man zich bevond. De man, een 30-jarige inwoner van Rotterdam, is naar het Academisch Medisch Centrum vervoerd.

Anderhalf jaar bouwen aan een zonneauto

Maxim Peters maakt deel uit van Solar Team Twente

DIEMEN - Maxim Peters (20) uit Diemen is derdejaars student werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente. Hij is hoofd Mechanica van Solar Team Twente dat in oktober 2017 meedoet aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. De race is weliswaar pas over een jaar, maar dat is eigenlijk nog maar relatief weinig tijd om alles voor te bereiden: er moet een hele nieuwe zonneauto gebouwd worden. De studie staat voor anderhalf jaar in de ijskast, want alle tijd en energie gaat nu naar het solarteam. Maar deze ervaring is dat zeker waard.

Maxim richt zich anderhalf jaar lang alleen op de Solar Challenge, studeren moet even wachten. Foto: Patrick Ooms

De tickets al geboekt voor Australië?
"Nou, we gaan pas ergens eind augustus 2017 naar Australië. De race is van 8 tot 15 oktober, maar we moeten alles testen in de omstandigheden daar en de auto in perfecte staat brengen. Na de race wil ik nog een paar weken reizen door het land, we zijn er dan toch. Of mijn familie en vriendin ook komen, weet ik nog niet. Mijn ouders, zus en vriendin waren er wel bij in Zolder in België toen we Europees kampioen werden tijdens de European Solar Race."

Hoe ben jij bij het solarteam gekomen?
"Je kunt je iedere twee jaar aanmelden voor het solarteam. Ik had gesolliciteerd op een technische functie en ze hebben besloten me in te delen als hoofd Mechanica. Begin september begonnen we officieel en eind september was dus meteen die race in Zolder. We gingen er als nieuw team voornamelijk heen om veel te leren, je werkt dan met de auto van de vorige editie. We waren heel trots dat we wonnen. Niet alleen versloegen we elf andere zonneauto's, maar ook een van de zuinigste auto's op de markt: een Tesla model S."

Waarom ben je helemaal in Enschede gaan studeren?
"In Diemen zat ik op het Palet, daarna op het Cygnus gymnasium in Amsterdam. Als klein kind wilde ik paleontoloog worden en dino's op gaan graven, maar op de middelbare school ging ik op snuffelstage bij mijn oom die op de Maasvlakte werkte. Ik was zo enthousiast dat ik die kant op wilde, zo'n gaaf project. Het werd werktuigbouwkunde. Ik heb ook de open dagen bezocht in Delft en Eindhoven, maar de sfeer in Enschede vond ik het prettigst."

De Red One finisht in Zolder: Solar Team Twente is Europees kampioen. Foto: Patrick Ooms

'We hebben een jaar de tijd om een hele nieuwe zonneauto te maken'

En nu hebben jullie dus een jaar de tijd voor de World Solar Challenge. De auto van het vorige team heette de Red One, maken jullie een Red One 2.0?
"Elke editie maak je een volledig nieuwe auto. De regels veranderen, de auto mag bijvoorbeeld langer worden en het zonnepaneel een stuk kleiner. En dan is een jaar niet zo lang, hoor. Het is allemaal maatwerk. Het moet precies passen en zo licht mogelijk zijn, anders ga je niet winnen. Delft is de grootste concurrent in onze klasse, vorige keer zijn we op drie minuten tweede geworden na Delft. Tot op de laatste dag had de Red One als eerste gereden. Drie minuten! Dat is echt niks op 3000 kilometer. Dat hopen we in 2017 beter te doen: we gaan voor de winst, voor minder doen we het niet."

Bridgestone World Solar Challenge

Solarpionier Hans Tholstrup uit Denemarken doorkruiste in 1982 Australië van west naar oost met een zelfgebouwde zonneauto, de Quiet Achiever. Hij is de oprichter van de Bridgestone World Solar Challenge die sinds 1987 elke twee jaar gehouden wordt. Deelnemers van over de hele wereld rijden dan dwars door Australië over de Stuart Highway, van Darwin (in het noorden) naar Adelaide (in het zuiden).
Op 8 oktober 2017 staat Solar Team Twente voor de zevende keer aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge met, zo is hun doel, de snelste zonnewagen.

Wat is jouw taak in het team?
"Binnen het solarteam vervul ik twee functies: mechanicus en hoofd Mechanica. Als mechanicus werk ik aan een groot deel van de technische aspecten van de zonneauto, van remsysteem tot wielas en van motor tot stuurinrichting. Als hoofd Mechanica ben ik eindverantwoordelijk voor het mechanische deel van de zonneauto: aerodynamica, mechanica en structureel ontwerp. Ook moet ik ervoor zorgen dat deze drie disciplines goed samenwerken. Naast een technische functie vervul ik dus ook een managementfunctie."

'We gaan voor de winst,
voor minder doen we het niet'

Dat klinkt als zeer tijdrovend, heb je nog wel tijd om te studeren?
"Nou, nee. Ik ben nu derdejaars student werktuigbouwkunde en ik zal de komende anderhalf jaar weinig aan mijn studie kunnen doen. Mijn vriendin Mariska doet mee met het Green Team: daarmee maken ze een auto die op waterstof rijdt, dus zij weet hoe het is. En het is zeker nuttig. Ik studeer wel later af, maar meewerken aan zo'n project staat goed op je cv. Doordat je deels ook manager bent, iets wat in de studie niet veel aan bod komt, is dit een goede extra ervaring. Je bent anderhalf jaar bezig met een groot project dat je van de grond af opbouwt en zo gaat het bij bedrijven ook. Het laat ook zien dat je in meer geïnteresseerd bent dan alleen je studie en dat je bezig bent met duurzaamheid. Duurzaamheid is erg belangrijk, zeker in de techniek wordt het ook steeds belangrijker. Wij laten dat als team ook aan anderen zien, bijvoorbeeld bij evenementen met scholieren."

Komen jullie ook naar Diemen?
"Ik moet toch eens kijken of dat kan! Rond mei/juni is de auto voor de editie van 2017 klaar voor de presentatie, maar tot en met de Solar Challenge in Australië komen we alleen nog met de Red One op evenementen langs. Het risico is te groot dat hij beschadigd raakt, er is geen reserve."

En die studie, ga je die nog afmaken?
"Ik heb nu de eerste twee jaar gehaald van de bachelorfase en na de anderhalf jaar solarteam ga ik dat afmaken. Dat is wel echt het plan."

Goede outfit geeft sollicitant meer kans

Medewerkers gemeente Diemen doneren kleding voor Dress for Success

Veel mooie kleding en accessoires. De medewerkers van de gemeente doneerden gul. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Een niet-alledaags tafereel in het gemeentehuis afgelopen dinsdag: rekken vol kleding, op tafel heel veel accessoires, zelfs manchetknopen ontbreken niet. Het resultaat van een inzamelactie onder medewerkers van de gemeente Diemen voor Dress for Success, een organisatie die mensen die het niet zelf kunnen betalen aan de juiste outfit helpt voor een sollicitatiegesprek.

Burgemeester Erik Boog komt langs en doneert een aantal van zijn mooie stropdassen en een laptoptas. Een medewerkster brengt een grote koffer vol kleding. Zij grijpt de actie aan om op te ruimen omdat ze gaat verhuizen. "Heb je hier ook wat aan?", vraagt ze bij ieder kledingstuk dat uit de koffer tevoorschijn komt. "Zeker!", beaamt Corina Koekenbier, manager van de Dress for Successwinkel in Amsterdam.

Dress for Success is een internationale organisatie met tien vestigingen in Nederland. De Amsterdamse winkel is veruit de grootste: 1100 mensen worden ieder jaar geholpen met een representatieve outfit voor een sollicitatiegesprek of werkervaringsplek. Als het maar gaat om een gesprek waarmee de kans op een baan wordt vergroot. Klanten zijn mensen die geen geld hebben om kleding te kopen voor zo'n gesprek omdat ze moeten rondkomen van een bijstanduitkering bijvoorbeeld of mensen met een parttime baan of slecht betaald werk. "Kleding kopen doen we niet. Wij krijgen de kleding uit privédonaties en inzamelingen bij bedrijven en Diemen is de eerste gemeente waar onder de medewerkers wordt ingezameld", vertelt Koekenbier. "We krijgen ook wel overtollige voorraden uit de detailhandel." Als de gedoneerde kleding niet geschikt is voor sollicitatiegesprekken, wordt het gedoneerd aan HVO Querido.

Diemen is de eerste gemeente die kleding inzamelt voor Dress for Succes

"Als een klant bij ons komt, nemen we een uur de tijd en wordt hij of zij geholpen door twee stylisten", vertelt Koekenbier. "Dat zijn vrijwilligers, maar wel met een sterke affiniteit met kleding natuurlijk. We kijken wat de klant zelf graag draagt en naar wat voor functie wordt gesolliciteerd. Dan stellen we een hele outfit samen: kleding, schoenen, accessoires en waar mogelijk ook een overjas. Die kleding mogen de klanten houden. Vaak proberen we nog wat extra kleding mee te geven. Ook een knipbeurt bij de kapper is mogelijk. En als de sollicitatie een succes is, mag de klant nog een keer terugkomen voor een tweede outfit om naar het werk te kunnen dragen."

Het Team Sociale Zaken organiseerde de inzameling onder collega's op het gemeentehuis. "Ook cliënten uit Diemen verwijzen wij naar Dress for Success", vertelt Melahat Polat, participatiecoach voor de gemeente Diemen. Ze begeleidt mensen met een uitkering naar een baan. "Wij hebben gemerkt dat het echt werkt. Niet alleen door de nieuwe kleding, mensen gaan zelfverzekerder het gesprek in en op zijn minst vaak door naar de volgende sollicitatieronde. Het leek ons mooi om ook eens aan onze collega's te vragen om bij te dragen. Palthe van der Beek Stomerij, waar ook cliënten van ons geplaatst zijn, heeft aangeboden alles te reinigen en te stomen." "Ook goed dat kleding zo hergebruikt wordt", zegt wethouder Ruud Grondel. Hij doneert een colbert. Koekenbier is er blij mee, want vooral herenkleding is schaars. Maar vandaag neemt ze ook een rek vol herenkleding mee uit Diemen. "Dit is een kwalitatief fantastische inzameling", zegt ze blij.

Vrouw Holland, cabaret in De Omval op vrijdag 28 oktober.

27 oktober en 1 november

'Florence Foster Jenkins'

Theater De Omval 20.00 uur

Meryl Streep kruipt in de huid van Florence Foster Jenkins, de New Yorkse erfgename die begin 20ste eeuw furore maakte als de slechtste operazangeres aller tijden. Aanvang dinsdag en donderdag 20.00 uur, dinsdag ook 14.00 uur. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Schaakcursus voor beginners

De Schakel 20.30 uur

Schaakvereniging Oosten-Toren start met een schaakcursus voor volwassenen van tien weken. Kosten € 30,-. Aanmelden: gfm.driessen64@gmail.com.

vrijdag 28 oktober

Cabaret: 'Vrouw Holland'

Theater de Omval 12.00 uur

In 20 jaar mannenhumor in een vrouwenlichaam blikt Vrouw Holland terug. Marieke Klooster, Gabriëlle Glasbeek en Karin Noeken nemen zichzelf bruut op de hak, begeleid door pianist Reinout Douma. € 16,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Psycho Neurobics

't Kruidvat 19.00 uur

Seminar van Stichting Sigfa Holland. Contact: sigfaholland@gmail.com, 06-85768118 of 06-8434407. Kosten: een vrijwillige bijdrage.

zaterdag 29 oktober

Boekenmarkt

Sint Petrus' Bandenkerk 11.00 uur

De boeken- en platenmarkt is tot 14.30 uur. De opbrengst gaat naar het restauratiefonds van Sint Petrus' Banden. De toegang is vrij.

Workshop glasfusing

Bevo Glaskunst Atelier 11.00 uur

Eendaagse kennismaking cursus glasfusing. 29 oktober en 5 november. Informatie: info@bevoglaskunst.nl of 020-6655212.

Cabaret: Silvester

Theater De Omval 20.30 uur

Lachend slimmer worden. Aan de hand van het populair-wetenschappelijke boek 'Een kleine geschiedenis van bijna alles' neemt Silvester je mee langs de wonderen van de wereld waarin we leven. € 16,50. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zondag 30 oktober

Filateliebeurs

De Schakel 10.00 uur

Filatelieclub De Zegelaars, tot 16.00 uur. Handelaren en 5- en 10-centsboeken, advies over uw 'vergeten' verzameling op zolder. Entree voor niet-leden is € 1,-. Informatie: 020-6942002.

Middenmeerloop

Atletiekbaan AV23 10.00 uur

10 en 5 kilometer. De overwegend landelijke route van de 10 kilometer gaat door het centrum van Diemen. Inschrijven: www.middenmeerloop.nl of op de dag zelf tot 20 minuten voor de start.

Allerheiligen

Sint Petrus'Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering gezinsviering met het PeeBee kinderkoor, voorganger is pastor A. Tönis.

Wandeling+

Diemen 10.30 uur

Een mooie herfstwandeling van ca 6 kilometer. Tussendoor spierversterkende oefeningen en aandacht voor ademhaling. Verzamelen: parkeerplaats aan de Diemerpolderweg. Deelname gratis, aanmelden via mira@wellnessprojects.nl.

Concert Duo Silencio

Schuilkerk De Hoop 15.00 uur

Christiaan van der Weij, saxofoon en Natalja Korobanjko, piano. Lyrische duo’s van o.a. Mendelssohn, Grieg en Franck. Kaarten aan de zaal vanaf 14.30 uur. Entree: € 14,-. (geen pin). Reserveren: admin@schuilkerkdehoop.nl.

dinsdag 1 november

Natuur in je buurt

OBA Diemen 14.00 uur

Lezingenreeks in de bibliotheek Diemen. Na de lezing en een theepauze een wandeling in de buurt met docent A. Wakker. Thema: 'Bomen in de herfst'.

woensdag 2 november

Eten met de Buurt

't Kruidvat 17.00 uur

Elke woensdag een lekker 3-gangenmenuutje. Kosten € 3,50. Graag reserveren voor woensdag 12.00 uur bij 't Kruidvat, 06-50716404.

Allerzielen

Sint Petrus' Bandenkerk 19.00 uur

Op Allerzielen worden de overledenen herdacht. Er wordt een mis opgedragen, aansluitend worden de graven van de overledenen op het verlichte kerkhof gezegend door de priester. Pastor A. Tönis en pastor H. Hartog gaan voor.

donderdag 3 november

The Beatles

Theater De Omval 20.00 uur

In 'The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years', gaat de Oscar-winnende regisseur Ron Howard op ontdekkingsreis naar de live-optredens van de groep. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 4 november

Eenakteravond

Theater De Omval 20.00 uur

Achtste eenakteravond gepresenteerd door Theatergroep Diemen. Theatergroep Diemen speelt 'Verstoord', Arti 'O, o verleden', Theatergroep Eglentier 'Niets' en Pheng 'Ministerie van onschuld'. Kaarten reserveren via theatergroepdiemen.nl.

SV Diemen wint bekerduel

Team is veel sterker dan Stormvogels

Niels Verheul schudt tegenstander af. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen heeft zaterdagmiddag het bekerduel tegen het eerste zaterdagteam van Stormvogels met 5-1 gewonnen. Bij rust leidde SV Diemen met 1-0 door een treffer van Giliano Eijken.

SV Diemen was veel sterker dan het team uit IJmuiden, dat uitkomt in de vierde klasse van de zaterdagcompetitie. Na de hervatting liep SV Diemen uit naar een comfortabele 5-1 overwinning.

Trainer Gerrie Breugem heeft voor aanvang van dit seizoen duidelijk gemaakt dat hij het bekertoernooi serieus neemt. Het doel is om zo ver mogelijk te komen. Maar de bekerontmoeting tegen Stormvogels stond ook in het teken van de competitiewedstrijd van zondag tegen Fortius.

Speeltijd
Breugem kon de aanvallers Bright Owusu en Niels Verheul speeltijd geven. Deze twee spelers zijn onlangs teruggekeerd na een blessure. Beiden speelden ruim een uur tegen Stormvogels en maakten duidelijk dat zij hun vorm weer te pakken hebben. Niels Verheul maakte twee doelpunten en Bright Owusu vond het net één keer. Giliano Eijken maakte na de hervatting opnieuw een doelpunt. De aanvaller is de laatste weken trefzeker. "Stormvogels bood weinig weerstand, maar het was wel prettig dat wij veel kansen hebben gecreëerd en vijf keer hebben gescoord", aldus Breugem.

SV Diemen speelt zondag een thuiswedstrijd tegen Fortius uit de Watergraafsmeer. De wedstrijd op Sportpark De Diemen begint om 14.30 uur. Breugem mikt op een goed resultaat. "Fortius heeft zes punten meer dan SV Diemen. Het is een ploeg met een aantal spelers die een individuele actie in huis hebben. Maar wij moeten wedstrijden als die tegen Fortius winnen. Met een gelijkspel schieten wij niets op, want dan blijft het verschil in punten hetzelfde."
Super Saturday
SV Diemen houdt op zaterdag 29 oktober Super Saturday. In de kantine is het vanaf 15.30 uur feest. Er zijn optredens van Tino Martin, DJ Faya en Peter Beense. Die laatste zanger is inwoner van Diemen en elk jaar een van de trekpleisters tijdens het Diemer Festijn.

Diemer IJsclub begint jubileumseizoen

De oudste vereniging van Diemen viert in februari lustrum

Diemer IJsclub hoopt op vorst. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Diemer IJsclub is aan het seizoen 2016-2017 gestart. Het wordt een bijzonder seizoen, want in februari 2017 viert de Diemer IJsclub het 130-jarig bestaan en is daarmee de oudste vereniging van Diemen.

Na een warme nazomer is het nu echt herfst. De leden van de Diemer IJsclub zijn echter al in winterse sferen. Afgelopen vrijdagavond en zaterdagochtend werd er op het kunstijs van de Jaap Edenbaan begonnen met het jeugdschaatsen voor kinderen van vijf tot twaalf jaar. Er is begonnen met ongeveer 110 kinderen, maar er is nog plaats voor nieuwe schaatsliefhebbers. Zij kunnen zich inschrijven via de website van de club (www.diemerijsclub.nl). Onder de vlag van de Diemer IJsclub schaatsen ook kinderen mee van de IJsclub IJburg. IJsclub IJburg heeft een klein groepje jeugdschaatsers, maar heeft nog weinig ervaring met jeugdschaatsen en heeft daarom aansluiting gezocht bij het jeugdschaatsen van de Diemer IJsclub. De Diemer IJsclub organiseert elke maandagavond recreatieschaatsen op de Jaap Edenbaan. Leden kunnen hier van 19.40 uur tot 20.40 uur aan deelnemen. Het betreft vooral senioren die onder begeleiding van een groepje trainers proberen om hun schaatstechniek op een hoger peil te brengen. Ook de wedstrijdrijders van de Diemer IJsclub hebben inmiddels de snelle ijzers ondergebonden en zijn in training om hun tijden aan te scherpen. Vorig seizoen heeft een van de wedstrijdrijders van de Diemer IJsclub het marathonkampioenschap van Amsterdam in zijn leeftijdscategorie gewonnen, een mooie prestatie. Een tegenvaller is dat er sinds begin van deze week wegens een technische storing niet op de Jaap Edenbaan kan worden geschaatst. De verwachting is dat dit tot 2 november duurt.

De leden van de Diemer IJsclub hopen uiteraard op een mooie winter. De vereniging beschikt op De Sniep over een terrein dat indien het flink heeft gevroren, dienstdoet als een natuurijsbaan. In november zal de beheerder van het sportpark het terrein onder water laten lopen. En dan maar hopen dat het in tegenstelling tot de afgelopen jaren stevig gaat vriezen en er op natuurijs geschaatst kan worden.

Overwinning dames van SV Zeeburg

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de uitwedstrijd tegen Tornado met 19-22 gewonnen. Bij rust leidden de handbalsters uit Diemen met 11-12.

SV Zeeburg begon goed aan de wedstrijd in Heerhugowaard. De eerste paar schoten waren niet raak, maar de ploeg herstelde zich en kwam daarna toch op een ruime voorsprong. De verdediging van SV Zeeburg stond goed. Tornado probeerde vanuit de tweede lijn te scoren, maar die ballen gingen ruim over het doel.

Later in de eerste helft verslapte de focus van de speelsters uit Diemen. SV Zeeburg kreeg een aantal penalty's tegen waardoor Tornado terug kon komen. Door de strakke 6-0 verdediging van Tornado liep de aanval van de ploeg uit Diemen een tijd minder goed. Er werden meer individuele acties gemaakt en er werd minder als team gewerkt. Dit resulteerde in een 11-12 ruststand.

Na de hervatting verrichtte de keepster van SV Zeeburg een paar mooie reddingen. De aanvalsters van SV Zeeburg zochten de verdediging van de thuisploeg vaak op. SV Zeeburg maakte diverse treffers en kreeg ook een aantal penalty's mee.

Hoewel een aantal speelsters een tijdstraf kreeg, bleef de concentratie binnen de ploeg goed en kon de winst mee naar Diemen worden genomen.

SV Zeeburg speelt zondag thuis tegen Maedilon/VZV. De wedstrijd in sporthal De Diemen begint om 13.40 uur.

Zege voor eerste damesteam Smashing '72

DIEMEN - Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft de uitwedstrijd tegen VV Amsterdam overtuigend gewonnen: 0-4.

De setstanden waren 13-25, 16-25, 23-25 en 14-25. De volleybalsters uit Diemen staan nu op een gedeelde tweede plaats van de promotieklasse A. Spaarnestad is koploper met veertien punten uit vier duels. Clam Dycke en Smashing '72 kwamen ook vier keer in actie en hebben dertien punten.

Het eerste damesteam van Smashing '72 speelt aanstaande zaterdag een thuiswedstrijd tegen Compaen. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 17.00 uur.

14 / 16

15 / 16

Wil je stralen tijdens de feestdagen? Meld je dan aan voor de cursus Fit en Slank in Weesp. Vanaf 8 nov. 19.30 uur (Binnenveer 7). Kosten 135 euro, vergoed door verzekering. Aanmelden:
www.fitenslank.nl. Of bel: 06-29269023 (A. Hoeben)

Gevraagd: Woonruimte max. 450. Voor werkende vrouw 40 jr. Bel svp 06-16549069

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure- schoonheids-nagelsalon 15 m2. Inlichtingen: 035-6935525/06-22393323

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

TAXI CENTRALE DIEMEN
www.taxicentralediemen.nl
020-6905858