DiemerNieuws

4 mei 2016

DiemerNieuws 4 mei 2016


Brede school De Kersenboom krijgt vijf extra noodlokalen

DIEMEN - Het gaat goed met brede school De Kersenboom op Plantage De Sniep. Het leerlingaantal neemt toe. Het gevolg hiervan is dat er vanaf het schooljaar 2016-2017 twee jaar lang gebruik moet worden gemaakt van portocabins die dienst gaan doen als noodlokalen.

Op het schoolplein achter het schoolgebouw komen in augustus 2016 vijf portocabins. Dit maakt het mogelijk om alle leerlingen van De Kersenboom op een goede en veilige manier te huisvesten. De school beschikt al over drie noodlokalen. Het gaat hier dus om een tijdelijke oplossing. In 2018 krijgt De Kersenboom een nieuw schoolgebouw dat gebouwd wordt op een deel van het parkeerterrein van sportpark De Diemen.

De Kersenboom opende op 1 maart 2010 de deuren op het moment dat de eerste woningen van nieuwbouwwijk Plantage De Sniep waren opgeleverd. Directeur Caroline Naumovski startte met vijf leerlingen. In een periode van een aantal jaren waarin de bouw en de verkoop van woningen in de nieuwbouwwijk stagneerden, onder meer door de financiële crisis, groeide het leerlingaantal langzaam. Maar sinds enkele jaren is de nieuwbouwwijk volop in ontwikkeling. Er worden steeds meer woningen verkocht en opgeleverd. Doordat er zich veel gezinnen met jonge kinderen in de wijk vestigen, neemt het aantal leerlingen van De Kersenboom aanzienlijk toe. Het einde van de toestroom van nieuwe leerlingen is voorlopig nog niet in zicht, want de bouw en verkoop van woningen op Plantage De Sniep gaat de komende jaren nog door. Twee onderwijsstichtingen runnen De Kersenboom: de Stichting Openbaar Onderwijs Primair en de Stichting Spirit Basisscholen.
Vervolg op pagina 5.

Diemenaar blij dat gemeente parkeerboete betaalt

DIEMEN - Ray van Schaffelaar uit Diemen waardeert het gebaar van de gemeente om de parkeerboete te betalen die hij enige tijd geleden heeft ontvangen.

Ray kreeg een boete van 379 euro nadat hij voor De Brede HOED op een parkeerplaats voor invaliden had geparkeerd. Hij was die dag met spoed op weg naar een arts in De Brede HOED nadat een elleboog van zijn zoon uit de kom was geschoten. De jongen had enorm veel pijn. Ray had veel haast en parkeerde zijn auto per ongeluk op een plaats voor invaliden. Hij had op dat moment geen tijd om te kijken of hij al dan niet op die plaats mocht parkeren.
"De gemeente heeft dit op een goede manier opgelost. Ik ben hartstikke blij met dit gebaar van de gemeente. Ik heb de afgelopen dagen een aantal positieve reacties ontvangen op het besluit van de gemeente om de boete te betalen."
Het lijkt Ray een goed idee als de gemeente voor De Brede HOED een parkeerplaats voor spoedgevallen reserveert.

Vervolg op pagina 2.

Geen warm welkom

DIEMEN - De kennismaking met een van haar nieuwe buren was niet positief voor een nieuwe bewoonster van de flat Beukenhorst vorige week vrijdag.

Zij was met een andere buurman bezig het laminaat dat voor haar bezorgd was van de centrale hal naar haar woning te brengen toen zij een man met twee pakketten met precies hetzelfde laminaat naar zijn eigen woning zagen gaan. Hij weigerde de pakketten terug te geven toen de vrouw erom vroeg. De vrouw miste echter twee pakketten van de levering en de politie werd gebeld.

De agenten troffen de verdachte niet meer aan in zijn woning. Wel meldden andere buren zich omdat de man de twee pakketten met vloerdelen met een enorme klap op hun balkon had gegooid. Zo kon het laminaat toch terug naar de rechtmatige eigenaresse.

De verdachte is bekend en zal zich later bij de recherche moeten melden.

Taart voor kinderen van Hakim

Kinderen genieten van taart. Foto: Hakim

DIEMEN - Kinderdagverblijf Hakim bestond op 1 mei 25 jaar. Donderdag was er taart voor de kinderen. De taart smaakte de kinderen goed. Donderdag 16 juni wordt het 25-jarig bestaan gevierd met een groot feest. Op 1 mei 1991 opende Hakim de deuren met een babygroep en een peutergroep. Al vijf maanden later werden de tweede babygroep en de tweede peutergroep geopend. Kinderdagverblijf Hakim vormt samen met Kinderdagverblijf Pino (sinds 1982) Stichting Kinderopvang Diemen. Sinds 2010 is Hakim onderdeel van brede school De Meridiaan.

11.000

bezoekers bezochten een voorstelling in Theater
De Omval in 2015

Verstopt bij de eenden

DIEMEN - Een poging tot inbraak in de kinderboerderij eindigde zondagavond in de eendenvolière.

Een buurtbewoner belde de politie rond 22.45 uur omdat er iemand aan het inbreken was bij de kinderboerderij aan de Prins Bernhardlaan. Agenten gingen op onderzoek uit met een speurhond. Zij vonden een 47-jarige man die zich verstopt had in de eendenvolière. De man is aangehouden en de recherche heeft de zaak in onderzoek

Voertuigen weg van Meerkoet

DIEMEN - Afgelopen weekend zijn een motorfiets en een auto gestolen die geparkeerd waren aan Meerkoet in Diemen-Noord.

Tussen vrijdag 29 april 20.30 uur en zaterdag 30 april 08.00 uur is een Landrover gestolen. De eigenaar trof 's morgens een lege parkeerplek aan in plaats van zijn auto. Tussen zaterdag 24.00 uur en 10.00 uur de volgende ochtend is een motor van het merk Ducati ontvreemd.

Triomftocht der Canadezen

Ook journalisten die tijdens de bezetting met gevaar voor eigen leven de illegale kranten volschreven en daarmee een aanzienlijke bijdrage leverden om de moraal van het Nederlandse volk hoog te houden, konden begin mei 1945 voor het eerst weer vrij de straat op. Terwijl foute Telegraaf-journalisten een goed heenkomen zochten, reden journalisten van De Waarheid met hun perswagen de Canadezen tegemoet: "Bij Diemen stonden de mensen al rijen dik. De wagens werden door de opgewonden menigte tot stilstand gebracht. Ieder trachtte zich een plaatsje te veroveren Al spoedig was van de auto's en tanks niets meer te zien dan een berg mensen. Wij klampten een van de Canadezen aan. Hij wilde mijn strikje ruilen tegen een sigaret. Toen vertelde hij mij dat hij tot de eerste Canadese divisie behoorde. Zij kwamen vandaag uit Amersfoort. Hijzelf was vier dagen na D-dag in Normandië geland. De Canadezen hadden o.a. gevochten bij Kleef en verder zuidelijk aan de Rijn. Zij waren blij dat de vrede definitief tot stand was gekomen en hoopten spoedig naar Canada terug te kunnen. Velen waren al meer dan vijf jaar onder dienst, allen vrijwillig."

Weerbericht

Zonnige perioden en droog, stijgende temperatuur
Sinds 1991 was de laatste week van april niet meer zo koud. Met mei op de kalender vindt er nu een markante weeromslag plaats. Het Azorenhogedrukgebied schuift op naar het Europese continent. Het zwaartepunt komt boven het Oostzeegebied te liggen. Er komt dan een warme zuidoostelijke stroming op gang. De lente krijgt dan vleugels. Het wordt warmer en zonniger.

Donderdag en vrijdag
Voor de combi Hemelvaartsdag/Bevrijdingsdag wordt donderdag zonnig weer verwacht. Met een maximum van 17 à 18 graden wordt het aangenaam lenteweer. Het nachtelijk minimum schommelt rond 5 à 6 graden. De temperatuur loopt vrijdag verder op. Bij vrij zonnig weer wordt het in de middag zo'n 21 graden. Er waait beide dagen een matige zuidoostenwind.

Het weekeinde
Er zijn zonnige perioden. Er trekt vanuit het zuiden soms wat hogere sluierbewolking over. De kans op een bui is klein. Er waait een matige zuidoostenbries. Het wordt warm met een maximum van 23 à 24 graden. Na het weekeinde houdt het warme voorzomerweer nog enkele dagen aan. Later in de week daalt de temperatuur langzaam en neemt de kans op een bui toe.

Weetje
April was een vrij koude en natte maand. Er viel in onze regio ruim 70 mm neerslag, tegen zo'n 40 mm gemiddeld ofwel normaal. De 2e helft van april was kouder dan de 1e helft. De hoogste temperatuur was 20.4 graden op 3 april. Zeer uitzonderlijk was het feit dat april met gemiddeld 8.7 graden kouder was dan afgelopen december met toen gemiddeld 9.6 graden.

Te veel op

DIEMEN - Een automobilist die op 2 mei rond 03.45 uur door de politie staande werd gehouden aan Buitenlust, bleek te veel alcohol genuttigd te hebben.

Op straat blies de man al een 'A', wat duidt op te veel alcohol. Op het politiebureau werd dat bevestigd door het ademanalyse-apparaat: de 30-jarige Amsterdammer blies 525 ug/l, waar 220 ug/l is toegestaan. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Woning-inbraken

DIEMEN - Op Koningsdag, 27 april, zijn uit twee woningen spullen meegenomen bij een inbraak.

Inbrekers zagen tussen 01.00 en 09.00 uur kans een woning aan Knoopkruid via het bovenluikje boven de achterdeur binnen te komen. Er zijn diverse spullen weg, waaronder een laptop.

Aan de Schoolstraat werd tussen 08.00 en 00.30 uur de voordeur van een huis ingetrapt, De woning was doorzocht en alles was overhoop gehaald. Ook uit deze woning missen spullen, waaronder kleding en een laptop.

Dani van Dijk beste rookie op NK karting

Dani van Dijk in actie. Foto: Bas Kaligis

DIEMEN - Dani van Dijk (12) uit Diemen is tijdens het Nederlands kampioenschap Rotax Max beste rookie van de dag geworden in de Minimax-klasse.
Het was een knap resultaat. Dani is een eerstejaars rijder in de Minimax-klasse. Hij zal nu proberen om die opgaande lijn vast te houden tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap op de Landsard in Eindhoven. Daar hoopt hij nog beter te presteren.

Parkeerboete

Vervolg van voorpagina

"Mensen hebben soms grote haast als zij naar een dokter in De Brede HOED moeten. Ik kan mij voorstellen dat als je met iemand die net een hartinfarct heeft gehad naar de dokter moet, je geen tijd hebt om te kijken of je op een bepaalde parkeerplaats wel of niet mag parkeren. Het zou goed zijn als de gemeente hierop inspeelt en een parkeerplaats voor spoedgevallen reserveert", aldus Ray van Schaffelaar.

Jarige Theatergroep Diemen trekt volle zalen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Met de voorstelling 'Lang en Gelukkig' vierde Theatergroep Diemen afgelopen weekend het 15-jarig jubileum. Tweemaal speelde de groep voor een uitverkochte zaal in Theater De Omval. Veel bekende sprookjesfiguren passeerden de revue, maar alles ging toch net even anders in het verrassende stuk, dat zich niet alleen op het podium afspeelde. De voorstelling begon in de foyer, waarna het publiek werd meegenomen naar de zaal voor het eerste lied. De acteurs gingen in dit stuk namelijk de uitdaging aan om ook te dansen en te zingen en dat deden ze met verve.

6 tegen 6-toernooi op Cruyff Court is in trek bij jeugd

SWD organiseert ook kwartfinale op 11 mei

De deelnemers aan de eerste ronde van 6 tegen 6. Foto: Stichting Welzijn Diemen

DIEMEN - Op het Cruyff Court in Diemen-Noord is onlangs de eerste ronde afgewerkt van het toernooi 6 tegen 6, georganiseerd door Stichting Welzijn Diemen. Er deden 12 jongens- en 5 meisjesteams mee.

Het 6 tegen 6-toernooi in Diemen is georganiseerd door Rens Wit, buurtsportcoach van de Stichting Welzijn Diemen (SWD). "Met dank aan de jonge vrijwilligers Samir, Fahran en Cian is het toernooi opgezet. Ook gedurende de wedstrijden zorgden zij voor de begeleiding", aldus Rens. Bij de jongens werd het team van brede school Noorderbreedte uit Diemen-Noord winnaar. Het team had een mooie naam: Nummer 14, vernoemd naar Johan Cruijff, de naamgever van het Cruyff Court. Bij de meisjes was het team van de Sint-Petrusschool winnaar. De Respect Awards gingen bij de jongens naar het team van Peace for Johan en bij de meisjes naar het team van FFG's.

Kwartfinale
De twee teams uit Diemen hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van het 6 tegen 6-toernooi. De kwartfinale wordt op woensdagmiddag 11 mei gespeeld, opnieuw op het Cruyff Court in Diemen-Noord. Het deelnemersveld lijkt op het eerste gezicht sterk. Naast de twee teams uit Diemen doen er ook teams mee van basisscholen uit de gemeenten Volendam, Zaandam en Ronde Venen. Rens Wit: "Wij werken als Stichting Welzijn Diemen goed samen met de Cruyff Foundation. Dat is de reden waarom ons is gevraagd om behalve de eerste ronde ook een kwartfinale te organiseren. Wij doen dat graag." Johan Cruijff, die op 24 maart overleed, vond het belangrijk dat jongeren veel bewegen. De Cruyff Foundation legt niet alleen Cruyff Courts aan, zoals in park De Omloop in Diemen, maar organiseert ook allerlei sport- en spelactiviteiten voor de jeugd. De 6 tegen 6-toernooien zijn hier een voorbeeld van.

Marek en Ulla Zakrzewski


Clubkampioen bridge, beiden 74, geboren in Polen. In Nederland vanaf 1974, in Diemen sinds 1980

Jullie zijn voor de tiende keer clubkampioen, oefenen jullie heel vaak?
"In Polen speelde bijna elke student bridge. Mareks ouders speelden robberbridge en soms werd hij als 12-jarige uit zijn bed gehaald als zij een vierde speler misten. Wij spelen al 50 jaar samen. Wij oefenen niet, maar lezen wel bridgeliteratuur. We hebben een systeem afgesproken en daar houden we ons aan."

Altijd samen?
"Marek speelt alleen met Ulla. Ulla speelt ook met andere partners. Dankzij bridge hebben wij in Nederland een brede kring van kennissen en vrienden opgebouwd."

Verder in het dagelijks leven?
"Marek is gepensioneerd docent geologie, houdt van fitness en het verzamelen van postzegels en mineralen. Ulla houdt naast fitness van tuinieren en culturele uitstapjes met vriendinnen."

Favoriete muziek
Marek: "Na ABBA is er niets beters meer gemaakt!" Ulla: "Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Amy Winehouse, Franse chansons."

Favoriete stekje in Diemen
"Mareks geologische hart gaat sneller kloppen bij het zien van de gepolijste plakken metamorfe gesteente van het gemeentehuis. Ulla is weg van het kleine kerkhofje in Diemen-Noord met de geweldige beukenboom."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
Marek: "Met mijn grootvader (1868-1943) over zijn ervaringen als chirurg in een treinhospitaal tijdens WO I."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Ulla heeft nog nooit een kant-en-klaarmaaltijd gekocht."

Trots op?
"Twee kinderen en vijf kleinkinderen. Allemaal Diemenaren."

Levensmotto
Marek: "Leef alsof je eeuwig zou leven, langzaamaan genieten dus." Ulla: "Behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden."

School krijgt steeds meer leerlingen

Vervolg van voorpagina.

Alan Bains, directeur-bestuurder van de Stichting Openbaar Onderwijs Primair: "Wij hebben op dit moment 195 leerlingen en op 1 augustus zijn dat er 215. Het aantal leerlingen zal de komende jaren aanzienlijk toenemen. De nieuwe school wordt in augustus 2018 opgeleverd. Wij moeten de periode van de zomervakantie 2016 tot de zomervakantie 2018 overbruggen. Daarom komt er naast de school een gebouw met vijf noodlokalen. Daar staat al een gebouw met drie noodlokalen."

De Stichting Openbaar Onderwijs Primair is ook verantwoordelijk voor de Diemense basisscholen De Octopus, 't Palet en De Venser en basisschool Grote Beer in Duivendrecht. De Stichting Spirit Basisscholen is verantwoordelijk voor de oecumenische basisscholen De Duif en De Ark in Diemen. Beide stichtingen besturen samen brede school Noorderbreedte in Diemen-Noord.

In het gebouw van De Kersenboom is ook de voorschoolse opvang De Kersjes gevestigd, KMN Kind & Co organiseert buitenschoolse activiteiten in het schoolgebouw op Plantage De Sniep.

Situatie op A9 verandert

DIEMEN - Vanaf donderdag 5 mei verandert de situatie op de A9 Gaasperdammerweg tussen knooppunt Diemen en knooppunt Holendrecht.

De Gaasperdammerweg wordt de komende jaren verbreed van drie naar vijf rijstroken per rijrichting met een wisselstrook. De aannemer legt eerst de vloer van de toekomstige wisselbaan aan en gebruikt deze vanaf 5 mei als parallelbaan met twee rijstroken voor verkeer richting Holendrecht. Ter hoogte van rivier de Gaasp splitst de rijbaan op in een rijstrook op de huidige A9 en de twee rijstroken op de lager gelegen parallelbaan.

Dat betekent wel even opletten: bestemmingsverkeer voor de afritten S111, S112 en S113 zal vanaf dan vooraf een keuze moeten maken. Verkeer naar de S113 en S111 moet rechts aanhouden en via de parallelbaan rijden, terwijl verkeer voor de S112 links aanhoudt. Doorgaand verkeer richting de A2 kan kiezen uit beide opties.

Rijkswaterstaat bouwt ook aan een drie kilometer lange landtunnel. Deze wordt in 2020 in gebruik genomen. Boven op het dak van de tunnel komt een groot park dat de wijken in Amsterdam-Zuidoost met elkaar verbindt. Dat park wordt in 2021 aangelegd.

Grand Café Cheers gaat zaterdag open

DIEMEN - Grand Café Cheers aan het Diemerplein 194 opent zaterdag 7 mei om 09.00 uur de deuren. Er zijn het hele weekeinde activiteiten en iedereen is van harte welkom.

Gasten treffen zaterdag een ruim en mooi ingericht grand café aan met een oppervlakte van maar liefst 307 vierkante meter en een riant terras op het Diemerplein. Eigenaars van Cheers Angelo Stassen en Danny Homma hebben volop vertrouwen in hun zaak. Stassen: "Wij gaan ontbijt, lunch en diner serveren in het restaurantgedeelte. Daarnaast is het cafégedeelte. Achter in de zaak komen dartborden te hangen. Wij gaan ook veel evenementen organiseren en wij zenden voetbalwedstrijden op een groot scherm uit."

De afgelopen maanden is het pand verbouwd en ingericht. Niets is aan het toeval overgelaten: Cheers is klaar voor de feestelijke opening.

Gedichten en verhalen op 4 en 5 mei

Herdenken op 4 mei en verhalen uit de oorlog op 5 mei

DIEMEN - Een mooie Diemense traditie bij de herdenking op 4 mei: leerlingen van de hoogste klassen van de basisscholen schrijven gedichten, het thema van de herdenking is dit jaar 'De vrijheid omarmd'. Net als ieder jaar werden er weer mooie gedichten geschreven. Een jury, met daarin onder anderen kinderburgemeester van Diemen Mirthe Chung, koos van iedere school het mooiste gedicht en dat wordt door de schrijvers of schrijfsters zelf voorgelezen tijdens de herdenkingsbijeenkomst in het gemeentehuis op 4 mei. Op 5 mei bijzondere verhalen over de oorlog op Fort Diemerdam.

Scouting Diemen is ieder jaar aanwezig bij de kranslegging. Foto: Trudy Kroese

De herdenkingsbijeenkomst begint woensdagavond om 19.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis. Josje Kronenberg-Heijne van Comité Diemen 1940-1945 geeft een welkomstwoord. Naast de gedichten is er een toespraak van burgemeester Erik Boog en koor La Stanza zorgt voor de muzikale omlijsting. Aansluitend op het plein achter het gemeentehuis de kranslegging bij de gedenkmuur. De Diemer Harmonie speelt vanaf 19.45 uur tot de twee minuten stilte om 20.00 uur. Iedereen die dat wil, mag ook bloemen leggen.

Van oorlog komt verdriet
Van oorlog komt verdriet,
dat verdriet delen wij.
Sommigen hadden veel verdriet en angst,
En heel oudere mensen
hebben het nu nog steeds.
De Duitsers vonden dat de Joden alles
hadden gedaan, het koffertje lag al klaar.
Afgevoerd naar een kamp,
het was zó gedaan.
Veel mensen die nog leven en ook
die niet hebben overleefd.
De mensen die er nu wel zijn, zijn er nu bij.
De mensen die overleden zijn
herdenken wij op 4 mei.
Carmen Tolud, Stacey van Ossenbruggen en Iris Postma, gr. 8, De Kersenboom


De tijd
De tijd van al het spijt,
van al het verdriet
waarvan je het nu niet ziet, maar
sommige mensen wel voelen.
Het is niet makkelijk weg te spoelen.
De herinneringen zijn niet vergeten,
van al die kogelstoten in ons geweten.
Cleopatra Leeuwin, gr. 7b, De Ark

In boerderij Zeehoeve worden donderdag 5 mei verzetsverhalen verteld. Foto: Historische Kring Diemen


Niet meer….
Niet meer naar school
Niet meer naar de club
Niet meer met je vrienden en
vriendinnen kunnen spelen
Niet meer naar buiten
Niet meer naar feestjes
Niet meer op de fiets
Niet meer op vakantie
Steeds verstopt
Hoe zou jij dit vinden?
Ik ben verdrietig dat veel kinderen dit hebben meegemaakt,
en dat ze aan het einde hiervan er niet meer waren.
Anoushka van Oosbree, gr. 7a, Noorderbreedte

Vrijheid
Wij zijn blij, want wij zijn vrij.
Maar vroeger werd er gevochten en geschoten,
want toen waren de Duitsers de groten.
In Duitsland ging de economie heel slecht,
dat zelfs wapens in kinderhanden werden gelegd.
Volgens Hitler lag de schuld bij de Joden
en liet ze bijna allemaal doden.
Hitler wou wereldleider worden,
daarom liet hij heel veel mensen uitmoorden.
Maar lang, hoe lang waren die mensen bang?
Maar nu zijn wij blij, want wij zijn vrij.
Merlijn Troost, Kringloop, De Nieuwe Kring

Vrijheid
Recht op vrije meningsuiting, dat betekent
heel normaal, dat je niet de hele dag
hoeft op te letten op je taal.
Dat je hardop durft te praten in de tram of in de trein,
over wat je stom of slecht vindt
zonder bang te hoeven zijn.

Recht op vrije meningsuiting dat betekent heel gewoon,
dat er niet wordt meegeluisterd naar je eigen telefoon.
Dat je in de krant kunt schrijven,
de regering maakt me kwaad,
zonder dat je daar meteen voor in de gevangenis gaat.
Neal Viereck en Skip te Beest, gr. 8, Sint-Petrusschool

De vrijheid omarmd
Ik loop naar buiten en adem de vrijheid in,
en ik denk aan het leven van velen,
van wie ondergedoken hebben gezeten.
Zes miljoen gebroken harten,
geen misdaad begaan,
op transport gezet omdat het zo is gegaan.
Zij mogen nooit vergeten worden,
want ze hebben bestaan.

Dit zijn mijn familieleden die zijn vergast in een concentratiekamp:
Abraham Leeda, 30 sept 1942 Auschwitz
Jacob Leeda, 20 maart 1943 Sobibor
Mozes Leeda, 20 maart 1943 Sobibor
Bertha Leeda ………… enzovoort, enzovoort

Dit waren mijn familieleden van mijn moeders kant.
Er zijn er nog veel meer van mijn vaders kant,
maar dat wordt een te lange lijst.
Mijn oma heeft veel over de oorlog verteld.
Ik zal het later ook zeker aan mijn kinderen en kleinkinderen vertellen.
Want zij mogen nooit worden vergeten.
Dana Goossens, gr. 8a, De Octopus

Dodenherdenking
Zoveel verdriet,
het heeft zo lang moeten duren,
iedereen die het ziet,
ze wisten iedereen te vinden.
Zoveel macht,
het gaf de Duitsers steeds meer kracht.
We hebben deze mensen nooit herkend,
toch zijn ze best wel bekend.
Helden, vind ik een betere naam,
omdat zij voor vrede zijn gegaan.
Jaren onderdrukking,
in het midden van de twintigste eeuw.
Eén grote mislukking.
Dit mag niet meer gebeuren, voor altijd vrede,
de wereld hoort in kleuren.
Ik ben maar een jongen en meer niet,
een jongen net als andere met vreugde en verdriet.
Laten we nu onze helden gaan herdenken:
de mannen en vrouwen om wie we echt geven.
Sta stil en ga twee minuten aan ze denken.
Steven Kidanemariam, gr.8, De Venser

5 mei
Op Fort Diemerdam worden de verhalen verteld van de onderduikers die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog in de fortwachterswoning verborgen werden, onder het oog van de Duitsers die op het fort gestationeerd waren. Deze verhalen zijn te beluisteren in restaurant Puur op Fort Diemerdam. Burgemeester Erik Boog opent het programma om 10.00 uur. John Cuijpers (HKD) interviewt de zoon van onderduiker Gideon, Barak Cahen, over de onderduiktijd van zijn vader. Onderduikster Rinah Barzilai-Pomeranz woont nu in Israël en vertelt vanaf 11.00 uur via Skype over haar onderduikperiode in de fortwachterswoning.

's Middags vanaf 13.00 uur worden korte en bijzondere verzetsverhalen uit Diemen verteld in de Zeehoeve, gelegen naast het fort. Wiard Krook van de HKD vertelt over de geallieerde bommenwerper die achter de boerderij neerstortte in 1943. Piet Saan vertelt over het verzetswerk van zijn ouders en de betekenis van het familiebedrijf Saan voor het verzet. Ronald van Gelder interviewt Leo Arends over het illegale werk waar zijn ouders bij betrokken waren.

Duke op het Diemerplein

Programma van derde editie jazzfestival bekend

Swingen op het plein in 2015 bij de muziek van jazzorkest MDM, ook deze derde editie op het podium.

DIEMEN - Op zondag 5 juni wordt de derde editie gehouden van het jazzfestival Duke op het Diemerplein. Duke, dat is Duke Ellington, en zijn muziek en die van zijn tijdgenoten Charles Mingus en Thelonious Monk wordt die zondag gespeeld door een tiental heel verschillende orkesten op het Diemerplein en in het winkelcentrum.

Deze derde editie van het festival biedt een mix van bekende orkesten uit de twee eerste edities en nieuwe ensembles. Het Diemense jazzorkest MDM is er ook deze keer natuurlijk bij. Wim Amerongen, muzikant in MDM, is ook de initiatiefnemer van het jazzfestival in Diemen.

Net als vorig jaar is er veel muzikale inbreng uit Diemen zelf. Dweilorkest de Neuteblazers opent het festival muzikaal, na de officiële opening door burgemeester Erik Boog om 12.00 uur. MDM speelt dus en ook De Diemer Harmonie staat dit jaar weer op het podium op het Diemerplein.

Ramón Valle Trio
Heel blij is de organisatie dat ook de Diemense jazzpianist Ramón Valle met zijn trio speelt op het Diemerplein. "Ramón Valle is een internationaal vermaard jazzpianist, voor jazzkenners is dit echt heel bijzonder", aldus Wim Amerongen. "Hij speelt heel snel en zijn muziek is heel origineel. Hij wordt geroemd om zijn heel muzikale aanpak: de Cubaanse invloed is goed hoorbaar in zijn muziek. Ik ben heel erg blij dat hij ja heeft gezegd. Het optreden van Ramón Valle is voor iedereen bijzonder; ook als je weinig van jazz weet, is het een openbaring en zul je er erg van genieten."
Na het Ramón Valle Trio speelt het jazzkwintet van tromboniste Akki Haak, een nieuwe naam op Duke op het Diemerplein.

Saxofoonkwartet Double Espresso en straatorkest TOOS!, dat dit jaar het slotoptreden geeft, waren er vorig jaar al bij. In het winkelcentrum is de hele middag door muziek te beluisteren van Sherpa Steps en het jazzkwintet van saxofonist Ad Oud, ook al bekende acts op het Diemense jazzfestival.

Om 17.00 uur wordt het festival afgesloten met de uitreiking van de festivalprijs Duke op het Diemerplein. De toegang is gratis. Alle informatie over de orkesten die op 5 juni spelen en het volledige programma is te vinden op de Facebookpagina Duke op het Diemerplein.

Vezpa, zaterdag 7 mei in Theater De Omval.

woensdag 4 mei

Herdenking

Gemeentehuis 19.00 uur

De officiële herdenkingsbijeenkomst begint in het gemeentehuis. Aansluitend kransleggingen bij het herdenkingsmonument op het plein achter het gemeentehuis door het gemeentebestuur, Comité Diemen 40-45 en de veteranen. Iedereen die bloemen wil leggen is uitgenodigd.

donderdag 5 mei

Oecumenische viering

Sint Petrus' Bandenkerk 8.45 uur

Verzamelen op het plein voor St. Petrus' Banden. 9.00 uur wandeling door Diemen (dit jaar ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers). 10.30 uur openluchtviering in pastorietuin of bij De Ontmoeting.

Open Joodse Huizen en
Huizen van Verzet

Fort Diemerdam 10.00 uur

De herdenking vindt plaats op het terrein van het fort, in restaurant Puur. 's Middags worden korte en bijzondere verzetsverhalen uit Diemen verteld in de Zeehoeve, gelegen naast het fort. Informatie: openjoodsehuizen.nl.

vrijdag 6 mei

Tablet Café

OBA Diemen 18.30 uur

Heeft u een iPad of tablet? Bent u enthousiast of vindt u het best lastig? Iedere eerste vrijdag van de maand kunt u tips en trucs uitwisselen onder begeleiding van een deskundige vrijwilliger. Vrije inloop.

zaterdag 7 mei

Oud papier

Diemen 9.30 uur

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen in heel Diemen oud papier op.

Workshop Glas fusing

Bevo Glaskunst Atelier 11.00 uur

Eendaagse kennismakingscursus glas fusen. 11.00-16.00 uur. Informatie: info@bevoglaskunst.nl of 020-6655212.

Vezpa - In Concert

Theater de Omval 20.30 uur

Vezpa neemt je in razend tempo mee op een muzikale reis door de roerige jaren vijftig en zestig. Gewapend met een breed arsenaal aan hits, authentiek instrumentarium en zonnebrillen. Vezpa is energie, een tijdmachine, melancholie, Elvis Presley en John Lennon tegelijk; een live-ervaring waar het plezier vanaf spat. € 17,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zondag 8 mei

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord- en Communieviering met het Hagunnan jongerenkoor. Voorganger is H. Peters.

8 en 10 mei

'Brooklyn'

Theater De Omval

Actrice Saoirse Ronan is het stralende middelpunt in dit romantische drama over een jonge Ierse vrouw die een nieuw leven begint in het New York van de jaren vijftig. Hoofdrolspeelster Saoirse Ronan is genomineerd voor een Golden Globe. Aanvang zondag 11.00 uur, dinsdag 14.00 en 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

donderdag 12 mei

'Les Innocentes - Agnus Dei'

Theater de Omval 20.00 uur

Polen, 1945. De Tweede Wereldoorlog is eindelijk voorbij. Mathilde Beaulieu, een jonge Franse dokter bij het Rode Kruis, behandelt in de buurt van Warschau de laatste Franse soldaten die terugkeren van het front. Op een ochtend komt een non naar het hospitaal die haar om hulp vraagt. Mathilde volgt haar naar het klooster dat achter zijn muren een schokkend geheim verbergt. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 13 mei

Rayen Panday

Theater de Omval 20.30 uur

In zijn derde avondvullende voorstelling neemt Rayen geen blad meer voor zijn mond. Inmiddels durft hij alles te vertellen. Wat valt er eigenlijk nog te vertellen als iedereen altijd maar een mening klaar heeft? € 16,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zaterdag 14 mei

Repair Café

Zorgcentrum De Diem 14.00 uur

Duurzaam Dorp Diemen organiseert iedere tweede zaterdag van de maand een Repair Café in De Diem, 14.00-17.00 uur. Informatie: www.duurzaamdorpdiemen.nl.

tot zondag 29 mei

Actie Amnesty

OBA Diemen

In de openbare bibliotheek in Diemen kunt u uw handtekening zetten op de petitielijst van Amnesty International om aandacht te vragen voor het lot van kwetsbare vluchtelingen.

tot zondag 31 juli

Expositie

Zorgcentrum De Diem 12.00 uur

Danielle van der Horst, lid van Kunstzin Diemen, exposeert met haar kleurrijke schilderijen.

Twee vrijkaartjes voor een voorstelling in Theater De Omval winnen en uw recensie in het DiemerNieuws? Dat kan bij 'Niet verder vertellen' van Rayen Panday op vrijdag 13 mei.

Hoe? Als u wordt uitgenodigd om deze keer onze recensent te zijn voor 'Mijn Avondje Omval' kunt u eerst samen van de voorstelling genieten en schrijft u daarna in een kort verslag (van ongeveer 200 woorden) wat u van de avond vond, met een leuke foto. Uw recensie wordt gepubliceerd in het DiemerNieuws.

Stuur voor dinsdag 10 mei een e-mail met uw naam naar mijnavondjeomval@theaterdeomval.nl. Zet in het onderwerp 'vrijkaarten Rayen Panday'. U hoort dan zo snel mogelijk of u de vrijkaarten hebt gewonnen.

SV Diemen verliest

Hercules Zaandam speelt feller

Aanvaller Dennis van Bree in actie. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen heeft zondag voor eigen publiek verloren van Hercules Zaandam: 0-1. Bij rust was de stand nog 0-0. SV Diemen blijft derde op de ranglijst van de derde klasse C.

De titelkandidaten ASV Arsenal en AGB wisten zondag niet te winnen. ASV Arsenal speelde met 0-0 gelijk bij SV Ouderkerk. AGB moest in de uitwedstrijd tegen Fortius eveneens genoeg nemen met een puntendeling: 2-2.

Hercules Zaandam zette SV Diemen in de eerste helft onder druk. Maar de beste kans was voor de thuisclub. Aanvaller Dennis van Bree schoot tegen de paal. Na de hervatting speelde SV Diemen iets beter. Twintig minuten na rust namen de bezoekers de leiding. Tien minuten later kreeg Hercules Zaandam een strafschop. Dave Moen, de keeper van SV Diemen, stopte de inzet vanaf elf meter. SV Diemen perste er nog een slotoffensief uit, maar dat leverde geen treffer op.

SV Arsenal blijft koploper met 50 punten uit 24 wedstrijden. AGB staat op de tweede plaats. Die ploeg heeft 49 punten. SV Diemen staat op de derde plaats. De ploeg van trainer Martin van Egmond heeft 44 punten. OSV, dat voor eigen publiek met 4-1 van Buiksloot won, heeft 43 punten en staat op plek vier.

In de derde periode is DSOV lijstaanvoerder met 16 punten uit 7 duels. AGB en ASV Arsenal hebben 14 punten, SV Diemen heeft 13 punten. De periodewinnaars mogen deelnemen aan de nacompetitie met als inzet promotie naar de tweede klasse. SV Diemen speelt zondag opnieuw een thuiswedstrijd. De ploeg ontvangt dan SV Ouderkerk. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Jeugdteam van Blue Stars grijpt de titel

Jongens onder 16 zetten uitstekende reeks neer

Foto: Blue Stars

DIEMEN - Het team van jongens onder de 16 jaar van Blue Stars is onlangs kampioen geworden van de klasse Jongens U16 I Noord-Holland. De ploeg won in Sporthal Diemen van Hoppers uit Hoorn.

De jonge basketballers uit Diemen zetten na de winterstop een uitstekende reeks neer.

De ploeg behaalde maar liefst 14 punten en een positief puntensaldo van 160. Het puntensaldo was daarmee veel beter dan dat van concurrent BV Aalsmeer.

BV Aalsmeer sloot het seizoen af met evenveel punten als Blue Stars, maar eindigde met een negatief saldo: -21.

Het team van jongens onder de 16 jaar van Blue Stars greep daardoor de titel en BV Aalsmeer moest genoegen nemen met de tweede plaats.

Het team van Blue Stars ontving de beker uit handen van Ben Wassink van de Nederlandse Basketbal Bond.

F8 van SV Diemen is kampioen

De F8 van SV Diemen. Foto: SV Diemen

DIEMEN - Het team van de F5-junioren van SV Diemen is kampioen geworden.

Het team speelde 10 wedstrijden waarin 24 punten werden behaald. Er werd acht keer gewonnen en twee keer verloren. Het doelsaldo is 41 voor en 18 tegen. De trainers van de F8-junioren van SV Diemen zijn Bas en Orphé.

D5-junioren SV Diemen pakken titel

D5 van SV Diemen. Foto: SV Diemen

DIEMEN - Het team van de D5-junioren van SV Diemen is kampioen geworden.

Met 23 punten uit 9 wedstrijden is het team niet meer in te halen door de naaste concurrent FC Almere. De spelers, coaches en trainers zijn blij met de titel. De selectie van de D5-junioren bestaat uit: Marijn, Iskander, Delinho, Amar-Raj, Thierry, Robin, Kike, Carlos, Jairo, Jelle, Krishan, Ismael, Myron, Ismael en Yannick.

De trainers en coaches zijn: Patrick, Steven, Amar en Mischa.

Brons voor turnster Zsófia Plenckers

Zsófia Plenckers. Foto: DGV

DIEMEN - Turnster Zsófia Plenckers van de Diemer Gymnastiek Vereniging (DGV) is derde geworden tijdens de regiofinale in de zesde divisie voor senioren.

De wedstrijd werd gehouden in Beverwijk.

De talentvolle Zsófia Plenckers turnde met stabiele oefeningen naar het brons in het sterke deelnemersveld van 30 turnsters. Haar clubgenoot Kattelijn Bouma werd in dezelfde categorie negende.

15 / 16

Intensieve massage voor hardnekkige rugklachten, ook sportmassage: 06-18701953

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

250 m2 vol 2ehands, retro, antiek & brocante! open op vr. + zat. 10-17 u. Koninginneweg 66, K'hoef.
www.inboedelsenzo.nl