DiemerNieuws

30 januari 2014

DiemerNieuws 30 januari 2014


Vier arrestaties bij ontruiming

Politie bij het ontruimde pand. Foto: Trudy Kroese

De politie heeft vrijdagmiddag een pand aan Stammerhove ontruimd. Hierbij werden vier arrestaties verricht. Het pand op het industrieterrein was enkele dagen eerder gekraakt. Politieagenten zetten vrijdag de omgeving af waarna collega's de krakers sommeerden het pand te verlaten. Omdat de krakers dit weigerden, drongen agenten het gebouw binnen en hielden de twee aanwezige krakers aan in verband met huisvredebreuk. Vervolg op pagina 5

Project houdt jeugd op het rechte pad

DIEMEN - De politie van Diemen/Ouder-Amstel besteedt veel tijd aan preventie. Veel aandacht gaat uit naar voorlichting aan kinderen en jongeren. Het succesvolle EPJO-project is hier een voorbeeld van.

Het project is een samenwerking van wijkteams van de politie, het Amsterdamse openbaar ministerie en de Peter Faber Stichting. Gerard Zwarts, wijkagent in Diemen-Zuid, leidt het project in Diemen. Hij wil jongeren op vroege leeftijd bewust maken van de gevolgen van (foute) keuzes die zonder ingrijpen kunnen uitmonden in overlast en criminaliteit.

EPJO staat voor Educatief Project Jongeren. Het project dat aan de leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen in Diemen en Ouder-Amstel wordt gegeven is erop gericht om kinderen ervan te doordringen wat de gevolgen van hun daden kunnen zijn. Zwarts: "Iemand die na zijn twaalfde verjaardag een misdrijf pleegt krijgt een strafblad. Je moet dan denken aan misdrijven als onder meer een overval, straatroof, inbraak, mishandeling of openlijke geweldpleging. Het strafblad blijft bestaan vanaf het moment dat iemand meerderjarig is. Dat kan allerlei gevolgen hebben voor een opleiding of een baan. Als je een strafblad hebt kun je bijvoorbeeld niet bij de politie en veel andere werkgevers aan de slag. Het plegen van een misdrijf op jonge leeftijd kan dus ingrijpende gevolgen hebben."

De laatste tijd circuleren er in de media verhalen over jongeren die voor de 'lol' een straatroof plegen. "Een dergelijke straatroof heeft in Diemen gelukkig nog niet plaatsgevonden. Wij hopen dat dit ook niet gebeurt", aldus Zwarts. "Het project is gericht op kinderen die in het laatste jaar van het basisonderwijs zitten. Volgend jaar gaan zij naar de middelbare school en krijgen dan in veel gevallen te maken met een grotere groepsdruk." Hij wijst kinderen erop dat zij elke dag weer een keuze kunnen maken. "Je staat soms al jong voor de keuze: kies ik voor een groep die een misdrijf gaat plegen of doe ik niet mee en kies ik dus voor mijn eigen toekomst. Je hoeft maar een fout te maken en die kan je duur komen te staan."

Nieuwkomer Janneke de Graaff is lijsttrekker van CDA

DIEMEN - Janneke de Graaff is lijsttrekker van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen die op woensdag 19 maart worden gehouden. De kandidatenlijst bestaat uit zestien mensen. Het huidige raadslid Martin Tokkie is lijstduwer.

Steef Voorn staat op plaats twee van de kandidatenlijst. Hij is voorzitter van de afdeling Diemen van de Zonnebloem. Ondernemer en fiscaal jurist Alex Schaafsma staat op de derde plaats, Loek Stomps staat op plek vier. Hij is secretaris van de afdeling Diemen van ouderenbond PCOB. Plaats vijf wordt bezet door Alex van der Bijl. Hij was in het verleden lid van de stadsdeelraad in Amsterdam-Oost. Nummer zes is Elske Feenstra. Zij werkt bij een telecomorganisatie in Diemen. Janneke de Graaff was tot een maand geleden nog geen lid van het CDA en is geheel nieuw in de lokale politiek. Zij heeft een eigen praktijk als sociaal pedagoog en organiseert workshops voor het maken van sieraden. "Ik werd gevraagd om mee te denken over de toekomstplannen voor Diemen en werd zo enthousiast dat ik de mooie plannen ook graag in de praktijk wil brengen via de gemeenteraad. Ik voel mij erg verbonden met de sociale kant van het CDA, zonder daarmee een partij te zijn die de zelfstandigheid en het creatieve denken van de mensen in de weg zit. Regels moeten de samenleving dienen en niet andersom."

Zij is zeer te spreken over de kandidatenlijst van het CDA. "Ik ben trots dit team met betrokken inwoners te mogen aanvoeren. Wij vullen elkaar goed aan qua kwaliteiten en interesses." Het CDA streeft naar 'een hart voor Diemen'. Het centrum moet een plek worden waar mensen samen willen komen. De partij denkt aan een ijsbaan in de winter, meer bankjes voor ouderen, tijdelijk leegstaande winkels gebruiken voor exposities en meer leuke uitgaansgelegenheden. Het CDA zet zich ook in voor meer klantgerichtheid van de ambtelijke organisatie.

Beroving

DIEMEN - Een 20-jarige vrouw is vorige week woensdag rond 09.30 uur onder bedreiging van een mes beroofd.

De vrouw liep vanuit de richting van de Muiderstraatweg naar de manege. Op de Overdiemerweg ter hoogte van het spoorviaduct werd zij benaderd door twee mannen. Zij bedreigden de vrouw met een mes en beroofden haar van 20 euro.
De politie laat weten dat het om twee blanke mannen gaat. Een dader is rond de 25 jaar oud en tussen de 1.70 en 1.80 meter lang, heeft een normaal slank postuur en donkerblond stekeltjeshaar. Hij droeg een donkere joggingbroek, een donkere dikke jas met capuchon (kort model) en handschoenen. Hij sprak goed en normaal Nederlands. De tweede dader is rond de 21, 22 jaar, tussen de 1.70-1.75 meter lang en heeft een normaal postuur. Hij droeg een lichtblauwe spijkerbroek, donkere sportieve jas (eveneens kort model) en heeft blond kortgeschoren haar. Hij droeg in beide oren oorbellen. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Man onwel in bureau

DIEMEN - Een 36-jarige man is in de nacht van vorige week woensdag op donderdag rond 3.30 uur het politiebureau binnengekomen omdat hij onwel was.

De man zakte in het politiebureau in elkaar. Hij is door een ambulance naar het OLVG vervoerd. De man was vermoedelijk onder invloed van alcohol en drugs.

75

Na 75 minuten werd duel
SV Diemen gestaakt

Van de lezers

Huurdersvereniging
In het DiemerNieuws van 9 januari stond een artikel over de HVD. Ik wil het echte verhaal over wat vooraf ging aan de oprichting van de HVD kwijt. Wij gingen in 1978 aan de Harmonielaan wonen. Ons eerste kindje, geboren in 1979, werd op een gegeven moment erg ziek. De dokter vertelde dat de verwarming laag of uitgezet moest worden. Dit was echter niet mogelijk. Op een nieuwjaarsfeest bij buren zaten we met 19 personen en een temperatuur van 16 graden. Toen is het balletje gaan rollen en hebben we besloten de woningbouw te gaan bezetten omdat er niets met de klachten werd gedaan. Vanuit de Harmonielaan, Henri Dunantlaan en daarna ook de Rode Kruislaan zijn de acties in 1979/1980 begonnen. Moeders met hun baby's op schoot hebben met veel tamtam het toenmalige Diemen Vooruit-kantoor bezet. De Diemer Courant was ook aanwezig.
Het plan om de verwarmingskosten op een aparte rekening te zetten en het resterende huurbedrag over te maken naar de woningbouwvereniging hebben we bedacht met de hulp van advocaat Gerard Tomlow. Erg lastig voor de woningbouw. Zij dachten in al hun wijsheid de angels er uit te halen door ons een goedkoper huisje aan te bieden aan het C.J. der Kinderenplein. Niets was minder waar. Alle betreffende families, de rebellen van het eerste uur, hebben telkens de administratie doorgegeven aan elkaar zodra een van hen ging verhuizen. Wij hebben uiteindelijk na pakweg twee jaar gewonnen en voor de mensen die het langst in de flat zijn blijven wonen, was het inderdaad een lekker spaarpotje.
Kim Zuiver (voorheen Arends)

Weerbericht

Tijdelijk kouder met lichte vorst
We beleven deze week de vooralsnog koudste week van de winter, maar het blijft merendeels bij lichte vorst. Toch de koudste week, want de winter heeft nog weinig laten zien. Achter een naar Frankrijk uitgeweken depressie wordt de deur opengezet voor een koudere oostenbries. Het is van korte duur. Vanaf het weekeinde brengen oceaanstoringen wederom minder koud weer.

Vrijdag en het weekeinde
In de nacht naar vrijdag vriest het circa -3 graden. Overdag is het droog met af en toe zon. Het wordt +3 graden. Er waait een matige, van oost naar zuid draaiende wind. Zaterdag volgt bewolking en enige tijd regen. In de nacht lokaal even natte sneeuw. Het minimum ligt rond 0 graden. Overdag wordt het +5 graden. De zuidenwind trekt iets aan. Zondag draait de wind naar zuidwest. De temperatuur loopt op. Het wordt 6 graden. Het blijft overwegend droog.

Trend na het weekeinde
Januari eindigde met een beetje vorst, maar de winterprik is alweer verleden tijd. Ten oosten van Nederland blijft de luchtdruk hoog. Dat houdt Atlantische storingen nog op afstand. Later in de week neemt de regenkans toe. Bij een zuid- tot zuidwestenwind wordt het circa 7 graden.
Weetje
De laagste temperatuur in Nederland ooit gemeten bedraagt -27.4 graden op 27 januari 1942 in Winterswijk. Dat het zo koud kon worden die nacht kwam door een aantal factoren. Ten eerste lag er een dik pak sneeuw (25 cm), de wind viel grotendeels weg en het was helder. Het was een combinatie van koude vrieslucht + alle factoren voor een optimale warmte-uitstraling.

De Diemer dorpstrechter

Met de sterke toename van het fiets- en autoverkeer en het frequenter rijden van de Gooise Tram werd de verkeerssituatie in Diemerbrug vrijwel onhoudbaar. Men sprak inmiddels over 'de Diemer dorpstrechter'. Om deze situatie te verbeteren besloten B&W in 1938 om café Vervetjes en het woon- en winkelblok aan de Weespertrekvaart geheel te slopen. Voor Ben Vervetjes, die als tweede generatie horecaondernemer de in wijde omgeving bekende uitspanning aan de Hartveldseweg runde, betekende dat het einde van zijn café.
Ben vond de sloop onverteerbaar. Hij was niet meer gemotiveerd om elders in Diemen een nieuwe zaak te gaan beginnen. De familie Vervetjes nam haar intrek in een woning op de tweede verdieping schuin aan de overkant van de Hartveldseweg. Door de crisis ging de inboedel van café Vervetjes voor een appel en een ei weg. De stoelen brachten 50 cent per stuk op en het prachtige biljart wisselde voor 50 gulden van eigenaar. Volgens zijn dochter Rie was haar vader daarna een geknakt mens. "Hij was altijd een zeer bedrijvige ondernemer geweest en nu moest hij van de opbrengst van de verkoop gaan 'rentenieren'. Dat lag niet in zijn aard. Teleurgesteld stierf hij in 1951."

Geld terug

DIEMEN - Een soort geldterug-actie maar dan wel je aankoop houden. Winkelen in winkelcentrum Diemerplein kan aanstaande zondag zomaar geld opleveren. Wie een kassabon van de afgelopen week inlevert, maakt kans het aankoopbedrag terug te winnen.

Bezoekers kunnen hun kassabon van een aankoop bij een van de winkeliers van het Diemerplein inleveren bij het podium dat bij het atrium bij AH wordt opgebouwd. Er zijn drie spelrondes en per ronde kan één bon worden ingeleverd. Iedereen mag zelf kiezen met welke spelronde hij meespeelt. Dat kan schelen: de eerste ronde wordt het aankoopbedrag tot maximaal 30 euro vergoed, de tweede en derde ronde zelfs tot 50 euro. Het bedrag wordt vergoed in cadeaubonnen die overal in het winkelcentrum kunnen worden besteed. Per speelronde kunnen ongeveer 15 deelnemers het bedrag op hun kassabon terugwinnen.

'Het is ons doel om vernieuwend te blijven'

TDE-lighttech loopt voorop bij ontwikkeling LED-verlichting

Stefan Mooij, een van de eigenaren van het bedrijf . Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het bedrijf TDE-lighttech aan de Verrijn Stuartweg 11a ontwikkelt en levert LED-verlichting. Het bedrijf bestaat sinds 1990 en is sinds 2001 in Diemen gevestigd. Oprichter Aad Mooij, zijn zoon Stefan en Donald van Rijswijck zijn eigenaar van het bedrijf, waar inmiddels 15 mensen werken. Stefan Mooij vertelt over het bedrijf.

"Het bedrijf is in 1990 begonnen als handelsbedrijf in theater- en discotheekverlichting, vandaar de naam TDE, die staat voor Theatre Discolight Equipment. Wij verkochten en verhuurden verlichting en geluidsapparatuur aan discotheken, theaters en bedrijven die bijvoorbeeld een bedrijfsfeest gaven. Sinds 1999 zijn wij ons gaan richten op LED-verlichtingsproducten en dat is een gouden greep gebleken. Wij waren een van de eerste bedrijven die zich daar op richtten en lopen nog steeds voorop. Het is ons doel om vernieuwend te blijven. Donald van Rijswijck, onze hoofd R&D, is daarin erg belangrijk. Hij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van onze vernieuwende producten."

Het nieuwste paradepaardje van TDE-lighttech is de unieke Moodspot. "Dat is een LED-armatuur waarvan niet alleen de intensiteit afneemt, maar waarbij ook de kleur van het licht warmer wordt naarmate je de verlichting dimt. Hiermee wordt de werking van de alom bekende gloeilamp en halogeenlamp gesimuleerd. De Moodspot is uitermate geschikt voor toepassingen waarin sfeer en beleving erg belangrijk zijn. Daarom leveren wij de Moodspot aan veel bioscopen, hotels en theaters, zoals De Vest in Alkmaar en CitizenM Hotels. De Moodspot zorgt er ook voor dat de verlichting op allerlei activiteiten in het theater kan worden afgestemd, bijvoorbeeld voor de pauze, maar ook voor de schoonmaak. De Moodspot zorg voor licht dat vergelijkbaar is met de sfeervolle verlichting van een halogeenlamp. Daarnaast wordt er met LED-verlichting natuurlijk veel energie bespaard. De grote zaal van Theater De Vest wordt nu verlicht met in totaal 1.100 watt, waar vroeger 7.000 watt nodig was. Er wordt dus veel op kosten bespaard."

Bedrijf is sinds 2001 in Diemen gevestigd

Mooij geeft aan dat TDE-lighttech het vooral van mond-tot-mondreclame moet hebben. "Wel stonden wij onlangs nog op QUE2014, de vakbeurs voor theatertechniek. Het is belangrijk om het contact met klanten te onderhouden en nieuwe contacten aan te knopen. Verder zijn onze vertegenwoordigers zeer actief en breng ik zelf ook regelmatig bezoeken aan klanten."

Het bedrijf startte in 1990 in Amsterdam-Zuidoost, maar verhuisde in 2001 naar de Verrijn Stuartweg in Diemen omdat het hier mogelijk was een pand te kopen en dat vervolgens uit te breiden. Mooij is zeer tevreden over de locatie van het bedrijf: goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Daarnaast wordt er als het maar even kan samengewerkt met andere bedrijven op het bedrijventerrein. Een goed voorbeeld van business-to-business.

Het bedrijf heeft ook projecten gedaan in Diemen. Enkele jaren geleden werd in de toren van de Sint Petrus' Bandenkerk LED-verlichting geïnstalleerd. "De mensen van de kerk wilden de toren verlichten, maar niet het risico lopen dat er een lamp stuk zou gaan. De toren is immers moeilijk te bereiken. Met LED-verlichting is dat probleem nu verholpen, want met een minimale levensduur van 50.000 branduren, zal er in de nabije toekomst geen lamp verwisseld hoeven worden. De verlichting is, in samenwerking met Koninklijke Saan gemonteerd, in de vier hoeken van de kerktoren geplaatst. Sindsdien zorgen de lampen voor een sfeervolle verlichting."

TDE-lighttech voorziet tevens de gebouwen van de Campus Diemen Zuid van LED-verlichting. "In alle gangen van de gebouwen van de campus brandt nu een ononderbroken LED-lijn. Het gaat om in totaal ca. 3,5 kilometer aan verlichting. Deze verlichting zorgt ervoor dat er geen onverlichte plekken zijn en daarbij levert het, ook voor dit project, weer een enorme energiebesparing op", aldus Mooij.

Tijdelijke huisvesting voor HKD

DIEMEN - De Historische Kring Diemen krijgt binnenkort nieuwe tijdelijke huisvesting.

De vereniging krijgt ruimte in het pand dat aan de Muiderstraatweg tegenover de kinderboerderij ligt. Het pand ligt vlak langs de Weepertrekvaart. Dit is de uitkomst van gesprekken die tussen de gemeente en de Historische Kring Diemen hebben plaatsgevonden. In de toekomst krijgt de Historische Kring definitieve nieuwe huisvesting.

De Historische Kring Diemen huurt momenteel ruimte in de brandweerkazerne. Maar daar moet de vereniging vertrekken, omdat de kazerne wordt gerenoveerd en de brandweer die ruimte zelf nodig heeft. Voorzitter John Cuijpers van de HKD: "De ruimte is kleiner dan die in de brandweerkazerne, maar is kwalitatief beduidend beter. We zijn dan ook heel tevreden over deze tijdelijke oplossing en zijn zeer te spreken over de samenwerking met de gemeente. Wij gaan deze ruimte tijdelijk van de gemeente huren. De gemeente gaat op zoek naar nieuwe huisvesting voor ons. Wij hopen dat wij in maart kunnen verhuizen."

Grazette in raad voor VVD

DIEMEN - Cecil Grazette (VVD) is donderdag geïnstalleerd als lid van de gemeenteraad. Hij is de opvolger van zijn partijgenoot Yvonne de Baay, die in december afscheid nam als raadslid.

Cecil Grazette zal kort deel uitmaken van de gemeenteraad, want op 19 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeenteraad vergadert in februari voor het laatst in de huidige samenstelling. Grazette staat overigens op plaats vijf van de kandidatenlijst van de VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Sinnema wint niet

DIEMEN - Ambtenaar Maarten Sinnema is vorige week net niet gekozen tot 'Jonge ambtenaar van het Jaar 2014'.

Sinnema was met drie andere jonge ambtenaren doorgedrongen tot de finale, maar zijn Friese collega Wybren Jorritsma ging met de titel naar huis. Er was ook een publieksprijs, daar werd Sinnema tweede. "Best jammer, maar de finale halen was mijn doel. Dat traject is al bijzonder", vertelt Sinnema. "Ik heb er veel van geleerd en veel nieuwe mensen leren kennen."

Schuilkerk De Hoop vol voor vier viola da gamba's

Foto: Trudy Kroese

Gambakwartet The Spirit of Gambo trok afgelopen zondag een volle zaal in schuilkerk De Hoop.
Veel mensen wilden het bijzondere strijkkwartet van vier viola da gamba's horen spelen en zij volgden het concert ademloos. The Spirit of Gambo trad op in de serie 'Kamermuziek in De Hoop'. Het volgende concert in de serie is op zondag 23 februari. Dan spelen gitaristen Izhar Elias en Fernando Riscado Cordas hun programma 'Het Magisch Mini Orkest'. In bijzondere bewerkingen van ouvertures, zoals van Mozart en Bellini, bootsen ze met twee gitaren een heel orkest na.

Willemien Boland

Jeugdarts GGD
Betrokken bij
Duurzaam Dorp Diemen

59 jaar, Diemenaar sinds 1993

Wind of zon voor energie?
"Allebei! Ik heb al zonnepanelen maar wil ook graag meedoen met een aandeel windmolen zodra de provincie Noord-Holland eindelijk de stop op windmolens opheft."

Op welke manieren ben je nog meer duurzaam bezig?
"Ik scheid al m'n afval en produceer slechts één supermarkttasje restafval per week. Als het kan repareer ik iets in plaats van het te vervangen. Een leuke uitdaging en het bespaart uitgaven. Met DDD zijn we bezig met de organisatie van een Repair Café in Diemen. Voor de kortere afstanden loop of fiets ik zoveel mogelijk en als het niet te omslachtig is neem ik het OV."

Welke kinderen komen bij jou?
"Ik ben consultatiebureau-arts voor 0-4-jarigen en schoolarts voor leerlingen op het speciaal basisonderwijs, vmbo en de praktijkschool."

Stad of dorp?
"Een zelfstandig middelgroot dorp, gelegen in de buurt van zowel een stad als platteland. Zoiets als Diemen."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"De mooie roman 'Jelaya' van journalist Diederik Samwel (2013)."

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
"Toen mijn man ziek werd en is gestorven in 2011."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Mijn man."

Trots op?
"Mijn dochter en zoon."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik heel slecht iets kan weggooien."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Oesters met koele droge witte wijn, stokbrood en roomboter."

Als je burgemeester was...
"...zou ik voortgezet onderwijs naar Diemen halen, goed voor de sociale cohesie. Nu gaan alle 12-18-jarigen noodgedwongen elders naar school en bouwen buiten de gemeente hun sociale netwerk op."

Postbus verdwijnt

DIEMEN - Inwoners van Diemen kunnen vanaf volgende week geen postbus meer huren in de gemeente. De zaak Puur Biologisch in de Arent Krijtsstraat 32 stopt met het postagentschap en tevens met het verhuren van postbussen.

Raadslid Maarten Israël van Democraten Diemen heeft hier aandacht voor gevraagd in de gemeenteraad. In het verleden waren er postbussen in het postkantoor in het centrum van de gemeente. Toen het postkantoor werd gesloten (het gebouw is inmiddels gesloopt) konden inwoners van Diemen een postbus huren in de winkel in de Arent Krijtsstraat.

De eigenaar van Puur Biologisch laat weten dat de zaak inderdaad afscheid neemt van het postagentschap. "Wij gaan ons volledig richten op de ontwikkeling van onze zaak. Achter in de zaak hebben wij nu 350 postbussen. Die worden maandag weggehaald."

Maarten Israël liet de gemeenteraad weten dat hij een mededeling van PostNL heeft ontvangen waarin staat dat inwoners van Diemen vanaf februari een postbus kunnen huren in Amsterdam.

De Lekkere Dingen Bakker is aanwinst voor Diemen-Noord

Bakker is blij met reacties van klanten

Het personeel van de bakker. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Lekkere Dingen Bakker in winkelcentrum Diemen-Noord is sinds een week open en heeft al veel klanten mogen ontvangen. De zaak is eigendom van de broers Johan en Remco Windhouwer. Zij tonen zich tevreden over de reacties van de klanten.

De overgrootvader van Johan en Remco startte het familiebedrijf in 1890 in Oostzaan. Nadat de vorige bakker in Diemen-Noord was gesloten, heeft winkeliersvereniging Diemen-Noord veel tijd geïnvesteerd om een nieuwe bakker voor een zaak in het winkelcentrum te interesseren. De gebroeders Windhouwer toonden interesse en zijn vorige week woensdagochtend begonnen in het pand aan het Gruttoplein 5.

De zaak ziet er mooi uit, het aanbod is groot en divers. Johan Windhouwer: "Wij verkopen veertig soorten brood, waaronder diverse soorten bruin en wit brood. Wij verkopen ook speltbrood dat momenteel erg in trek is. Daarnaast hebben wij 15 soorten gebak in ons assortiment en diverse snacks, zoals kaascroissants, kalfssaucijzenbroodjes en Surinaamse pasteitjes. Die laatste snack is erg in trek".

"Ons brood wordt gebakken in Zaandam. Wij zijn een ambachtelijke bakker en werken met authentieke recepten. Wij werken met een tarwe van topkwaliteit en voegen geen onnodige ingrediënten toe. Het brood blijft hierdoor lang vers. Wat ook van belang is is dat wij de tijd nemen voor het maken van de broden. Tussen het kneden van het deeg en het bakken van het brood zit zeven uur. Dat heeft een positieve invloed op de kwaliteit van het brood."

Johan Windhouwer is tevreden over de aanloop van klanten in de zaak. "Ja, het is tot dusver erg druk. Het gaat eigenlijk boven verwachting. En onze klanten zijn enthousiast over de zaak en de producten die wij verkopen. Daar zijn wij blij mee."

Poging tot straatroof

DIEMEN - Een 42-jarige man is vorige maandagavond bijna slachtoffer geworden van een straatroof.

De man die zich bij de boxingang aan het Fregat in Diemen-Noord bevond, zag plotseling drie mannen staan die een bivakmuts droegen. Een van de mannen had een pistool in zijn hand. De mannen wilden de telefoon van het slachtoffer. De man rende weg, waarna het drietal hem achtervolgde. Echter zonder resultaat. Mogelijk hebben de daders gebruikgemaakt van een blauwe auto. De politie verzoekt getuiten contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844 of 0800-7000 (Misdaad Anoniem).

Inbraak in woning

DIEMEN - Onbekenden hebben zaterdagochtend tussen 07.55 en 08.00 uur ingebroken in een woning aan de Rode Kruislaan.

De bewoner bevond zich boven in de woning en hoorde beneden iets vallen. Hij liep naar beneden en hoorde een of meerdere personen in de keuken lopen en vlak daarna de woning via de achterdeur verlaten. De daders hebben een televisie en twee leren jassen uit de woning meegenomen. In een van de jassen bevond zich de portemonnee van de bewoner.

Gekraakt pand snel ontruimd

Vervolg van voorpagina

In de omgeving van het gebouw werden twee sympathisanten van de krakers aangehouden omdat zij zich niet konden legitimeren.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat er in het pand vernielingen zijn aangericht. De schade zal verhaald worden op de krakers die zijn aangehouden. Het pand is vrijdag weer overgedragen aan de eigenaar.

Besluit
Het besluit tot ontruiming werd genomen door de officier van justitie en burgemeester Amy Koopmanschap van Diemen.
"De reden dat wij hebben besloten om het pand snel nadat het was gekraakt te ontruimen, is dat de eigenaar actief bezig is met het werven van huurders", aldus Koopmanschap. "Daarnaast is het pand ook goed onderhouden. Als wij langer hadden gewacht met ontruimen had er een gedoogsituatie kunnen ontstaan die niet gewenst is."

Bridge is gelegenheid voor het leggen van sociale contacten

Maandelijkse bridgeclinic in De Schakel

DIEMEN - Diemen telt veel bridgeliefhebbers. Er zijn in de gemeente diverse bridgeclubs en in januari zijn er twee bridgecursussen begonnen: een voor beginners in Het Noorderlicht en een voor gevorderden in De Schakel. Elke maand wordt er op zondagmiddag een bridgeclinic gehouden in De Schakel. Het DiemerNieuws nam een kijkje.

Concentratie tijdens de bridgeclinic. Foto: Trudy Kroese

Het is deze zondagmiddag druk in De Schakel. Er zijn ruim veertig bridgeliefhebbers aanwezig. Op een enkeling na betreft het senioren en opvallend is het grote aantal vrouwen dat aanwezig is. De bezoekers zijn allen (redelijk) ervaren bridgers die zich in het spel verdiepen en de clinics ook zien als bijeenkomsten waar sociale contacten kunnen worden gelegd en verstevigd.

Nico Portegijs geeft sinds september elke eerste zondagmiddag van de maand een bridgeclinic in De Schakel. Alleen in januari werd de clinic niet op de eerste zondagmiddag van de maand gehouden. In verband met de feestdagen is de clinic van januari enkele weken later gepland.

Nico Portegijs is een actief bridger. Hij is gediplomeerd bridgedocent en daarnaast werkt hij bij de Nederlandse Bridgebond. Een van zijn taken is om het bridgen in het land onder de aandacht te brengen als activiteit waar gemakkelijk sociale contacten worden gelegd. Hij weet exact voor wie hij de clinics geeft. "Een aantal van de aanwezigen zal vinden dat zij redelijk tot goed kunnen bridgen, maar willen toch iets leren. Wij willen tenslotte allemaal beter scoren."

De vragen die de aanwezigen stellen zijn relevant en gedetailleerd

Hij begint de middag met het uitdiepen van bepaalde aspecten van het bieden en het uitspelen van de kaarten tijdens het bridgen. Hij praat niet te snel, is zeer goed verstaanbaar en weet zijn toehoorders met humor te verrassen. Het is al snel duidelijk dat er in de zaal mensen zitten die al langer bridgen en de ins en outs van het spel kennen. De vragen die zij aan Portegijs stellen zijn relevant en vaak gedetailleerd. Portegijs geeft op alle vragen uitvoerig en geduldig antwoord. Hier en daar maken bezoekers van de bridgeclinic aantekeningen. Aan het eind krijgt iedereen de theorie op papier uitgereikt. Na afloop van het theoretische gedeelte gaan de aanwezigen 20 spellen spelen. Steeds met dezelfde partner, maar om de vier spellen tegen een andere tegenstander. Deze spellen zullen aan het eind van de middag worden besproken, legt Portegijs uit.

Een kwartier voor het einde van het theoretische gedeelte arriveert een dame met haar auto bij De Schakel. We spreken haar even later aan. Nee, zij komt niet om het theoretische gedeelte van de bridgeclinic te volgen. Net als enkele anderen komt zij uitsluitend voor het spelen. Zij speelt al meer dan twintig jaar bridge en leerde het spel in het verleden van haar inmiddels overleden broers.

'Het is best handig als je vaak met dezelfde partner speelt'

"Mijn broers leidden een bridgeclub in Amsterdam-Noord, waar ik toen ook woonde. Ik woon nu in Diemen en speel hier bij drie bridgeclubs: bij Sans Atout en Honneur, die hier in De Schakel spelen, en bij FMK. Die afkorting staat voor Foutje Moet Kunnen, ha ha."

Zij is dus een ervaren speler en liefhebber van het spel. "Je kunt tot op hoge leeftijd bridgen, zolang je geest scherp blijft. En bridgen draagt bij aan de vitaliteit van je geest. Maar bridgen is ook voor de gezelligheid en is goed voor de sociale contacten. Dat is ook een van de redenen dat er hier veel mensen zijn."

Bridgen blijkt een populair tijdverdrijf voor een behoorlijk aantal senioren in Diemen. Eerder deze maand gingen er twee cursussen van start: op woensdag 15 januari begon er een vervolgcursus in De Schakel en vrijdag 17 januari ging de cursus voor beginners in Het Noorderlicht in Diemen-Noord van start. Portegijs geeft de cursus in De Schakel, die in het Noorderlicht wordt gegeven door Ben Kunnen.

Rob Verheuvel (64) uit Diemen speelt pas twee jaar bridge, maar heeft desondanks kijk op het spel. "Je mag tijdens het bieden niet met je partner praten. Je communiceert door middel van zogenaamde biedingen. Als je vaker met elkaar speelt kun je op basis van de biedingen die jouw partner doet, wel inschatten welke kaarten hij of zij in handen heeft. Het is daarom best handig als je vaak met dezelfde partner speelt."

Uit ervaring weet hij dat er echtparen zijn die of per se wel met elkaar willen spelen, of juist helemaal niet. "Sommige echtparen spelen nooit met elkaar omdat daar alleen maar ruzie van komt, bij andere echtparen verloopt het samen bridgen prima. Maar ook aan het vinden van een geschikte bridgepartner moet je wel wat aandacht besteden."

Verheuvel is 31 jaar getrouwd met zijn echtgenote Joke. "Zij heeft altijd gezegd dat zij nooit zou gaan kaarten omdat dit alleen maar tot ruzie zou leiden, ha ha. Maar inmiddels is zij daar anders over gaan denken. Zij is deze maand gestart met de beginnerscursus in Het Noorderlicht en gaat als zij die cursus heeft afgerond bridgen bij de vereniging Sans Atout, hier in De Schakel. Ik speel elke woensdagavond bij Sans Atout. Ja, wij gaan samen spelen. Ik weet zeker dat dit wel goed gaat."

Jessica van der Wiel is deze zondag ook aanwezig. Samen met haar man Bartolo Westerveld heeft zij sinds maart vorig jaar de leiding van bridgeclub Sans Atout. Zij is een ervaren speler. "Mijn ouders hebben mij bridgen geleerd toen ik zestien jaar oud was en nu ben ik 52 jaar. Dus ik speel al heel lang. Ik houd van spelletjes en vind bridge een erg leuk spel om te doen. Bridge verveelt mij nooit en je bent niet afhankelijk van geluk omdat je binnen een vereniging speelt. Aan het eind van het spel vergelijk je jouw score met die van de andere deelnemers die - met dezelfde kaarten - ook hun uiterste best hebben gedaan."

Zij speelt regelmatig bridge. "Mijn man en ik spelen elke woensdag tijdens de clubavond van Sans Atout in De Schakel. Daarnaast spelen wij regelmatig thuis met vrienden. Maar onze kinderen zitten op de middelbare school, dus wij zijn nog niet in de gelegenheid om heel veel tijd aan bridge te besteden."

Jessica en Bartolo hebben twee kinderen, een dochter en een zoon. "Onze dochter heeft niets met bridge. Maar zij helpt mee tijdens de bridgeclinics op de zondagmiddag. Onze zoon is wel een bridgeliefhebber. Hij is nu 11 jaar en is vier jaar geleden begonnen met bridge. Ja, er zijn niet veel jongeren die bridge spelen, zeker niet in clubverband. Ik vind het jammer dat er in Diemen en omgeving geen bridgeclubs voor kinderen en tieners zijn."

Jessica van der Wiel is elke maand aanwezig tijdens de bridgeclinics in De Schakel. "Hoewel ik al heel lang bridge speel, is het zeker niet zo dat ik niets meer kan leren. Ook ik steek wel iets op van hetgeen Nico vertelt. Ik vind dat Nico de bridgeclinics op een leuke manier geeft. Dat geldt ook voor de cursus voor gevorderden die onlangs in De Schakel van start is gegaan."

Geen elite

Bridge had tot ver in de vorige eeuw de reputatie van een kaartspel te zijn dat vooral door de 'elite' werd gespeeld.

Enigszins gechargeerd werd gesteld dat mensen met een aardappel in de keel bridge speelden en Jan Met De Pet vooral liefhebber was van klaverjassen. Bridge heeft al lang afstand genomen van het etiket 'elitair'.

Tegenwoordig wordt bridge gespeeld door alle lagen van de bevolking. Arm of rijk, man of vrouw, het maakt niet uit. Bridgeliefhebbers vinden het vooral belangrijk om gezellig te spelen en samen een leuke tijd te hebben.

200 km schaatsen voor het goede doel

Peter Klijn doet op de Weissensee in Oostenrijk mee aan de Alternatieve Elfstedentocht

Kilometers maken in Biddinghuizen ter voorbereiding.

DIEMEN - Tweehonderd kilometer schaatsen over de Oostenrijkse Weissensee. Dat gaat Peter Klijn uit Diemen vandaag doen. Hij doet mee aan de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW) en schaatst ook nog eens voor het goede doel: voor Skate4AIR leveren zijn geschaatste kilometers een mooi geldbedrag op voor onderzoek naar de ziekte Cystic Fibrosis.

Naar Oostenrijk om 200 kilometer te schaatsen, waar begin je aan?
"Ik heb er enorm veel zin in. Ik ben een duursporter en train het hele jaar. 's Zomers fietsen, 's winters schaatsen. Niet hardlopen nee, daar vind ik niks aan. Het is niet de eerste keer, vorig jaar heb ik op 1 februari voor het eerst de AEW geschaatst. Net als toen ga ik samen met mijn beste vriend. We schaatsen al jaren samen en hadden altijd het idee om eens op de Weissensee mee te doen."

Dus je weet al een beetje wat je te wachten staat. Hoe ging dat vorig jaar?
"Op de dag zelf is het 's morgens om 7 uur starten. In het donker tussen de bergen wacht je in startvakken op het ijs. Je weet dat je een hele dag gaat schaatsen, dat is een bijzonder gevoel. Ongeveer 9 tot 9,5 uur later kwamen we over de finish. Je bent bezig met: eet en drink ik wel genoeg, niet te snel starten. Als je eerst maar binnen 4,5 uur 100 kilometer hebt gedaan. Als je dat redt, gaat het wel, dan ga je aftellen. De laatste ronden voel je je juist kiplekker, tot je van ijs afstapt, dan voel je de pijn in je benen. Na een douche ben je zo weer opgeknapt. Dan is het tijd voor een biertje in de feesttent."


Deze keer schaats je mee met Skate4AIR. Waarom?
"Vorig jaar zag ik de groep van Skate4AIR gedreven en vol passie de tocht schaatsen. Dat is hartstikke leuk; zelfs kinderen doen mee, die schaatsen 100 kilometer. Het is een hele hechte groep en dat wilden we ook wel eens meemaken. De begeleiding van de organisatie is erg goed en wij vinden het prettig dat het niet zo grootschalig is als de Alpe d'Huzes bijvoorbeeld. Ik ben een van de 127 deelnemers en de teller van mijn sponsoring staat al op 3785 euro, veel hoger dan het streefbedrag van 750 euro. Maar voorop staat dat ik gewoon een ontzettende schaatsliefhebber ben en als ik het dan zo kan combineren, is dat alleen maar mooi."

Peter Klijn oefende ook in Thialf.

'Als je de eerste 100 km maar binnen 4,5 uur haalt, dan red je het wel'

Hoe heb je je voorbereid?
"Ik heb veel getraind, vaak op de mooiste baan van Nederland, de Jaap Edenbaan. Gelukkig was ook de baan in Biddinghuizen deze winter open. Daar hebben we veel kilometers gemaakt, dat is beter dan zoveel rondjes van 400 meter, daar word je tureluurs van. Ik ga het hoe dan ook halen, tenzij ze me van het ijs halen of het weer extreem slecht wordt. Ik weet dat ik het kan, maar het is wel doorbijten. De man met de hamer kwam vorig jaar bij 75 en 130 kilometer langs, maar dan ga je gewoon door."

Weet je al hoe het ijs is?
"Dat hangt erg van het weer af. Vorig jaar was een strook van 3 kilometer extreem slecht met veel scheuren. De AEW wordt in twee weken een paar keer gereden: 24 januari was de eerste keer en ik hoor dat het ijs heel goed was."

En als de 'echte' Elfstedentocht nog komt, doe je die dan ook?
"Als hij komt, ga ik hem ook rijden, maar een dag eerder of later dan de officiële wedstrijd. Ik hoop hem natuurlijk ooit een keer te rijden. Of ik volgend jaar ook de Weissensee doe? Dat weet ik nog niet. Misschien eens in Zweden of Finland en er is ook een 200 kilometertocht in China, maar daar moet ik het thuis nog eens over hebben, haha. Eerst deze!"

maandag 3 februari

Leesclub Makkelijk Lezen

Vanaf maandag 3 februari start in bibliotheek Diemen de Leesclub Makkelijk Lezen. De leesclub is bedoeld voor mensen die nog niet zoveel leeservaring hebben. Een medewerker van de bibliotheek leest boeken voor van bekende (en minder bekende) schrijvers over volwassen thema's, geschreven in eenvoudige taal. De leesclub is elke twee weken op maandagochtend, van 10.00 tot 11.30 uur. Op 3 en 17 februari zijn er kennismakingsochtenden waar iedereen mag komen kijken. Aanmelden kan bij de balie van de bibliotheek Diemen, via 020-6902353 of die@oba.nl.

Zumba

Op 3 februari wordt er weer gestart met een nieuwe reeks zumba-lessen in 't Kruitvat. De lessen worden gegeven van 20.00 tot 21.00 uur en zijn laagdrempelig en voor iedereen. De periode bestaat uit 8 lessen en de kosten zijn 55,- euro. Vooraf aanmelden via 06-17411800 of majafit@yahoo.com.

Aanmelden voor NLdoet

Op 21 en 22 maart is er weer NLdoet. Heeft uw vrijwilligersorganisatie of sportvereniging een klus te klaren? Meld u aan op www.nldoet.nl. Als u dat vóór 3 februari doet, kan het Oranje Fonds een bijdrage geven van maximaal 450 euro. Voor ondersteuning of advies bij het opzetten van een NLdoet-actie kunt u contact opnemen met Cora Verhoef van de SWD via cverhoef@stichtingwelzijndiemen.nl of 06-12620423.

Werkgroep eenzaamheid

Stichting Welzijn Diemen wil in Diemen-Noord een werkgroep van buurtbewoners oprichten om eenzaamheid te bestrijden. De werkgroep "Bestrijden Eenzaamheid Samen Doen' van wijkcentrum 't Noorderlicht zoekt buurtbewoners om ideeën te ontwikkelen waarmee eenzaamheid onder buurtgenoten kan worden bestreden. Zij kunnen contact opnemen met buurtbewoonster Hilda Stevens via 06-25102135 of Cora Verhoef van SWD, cverhoef@stichtingwelzijndiemen.nl.

Yoga

Elke dinsdagavond van 19.30 tot 20.45 uur wordt er yogales gegeven in het buurtcentrum 't Noorderlicht. Een proefles kost € 5,-. Aanmelden bij Delilah, 06-50266143.

Politiek Café

De VVD afdeling Diemen organiseert op 10 februari een Politiek Café in Grand Café Blauw. VVD-prominent Loek Hermans, lid van de Eerste Kamer namens de VVD, zal gastspreker zijn. Fractievoorzitter Brigitte Wielage spreekt over het VVD verkiezingsprogramma en lokale issues. Alle ondernemers c.q. zzp'ers uit Diemen en omstreken, VVD-stemmers en geïnteresseerden zijn uitgenodigd. Het Politiek Café begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Aanmelden via bestuur@vvd-diemen.nl.

vrijdag 31 januari

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

Cabaret in De Omval

Na vier avondvullende voorstellingen, mag Jeffrey Spalburg zichzelf gerust een Baas noemen. In 'Baas' zegt Jeffrey waar het op staat, zonder gemaar. Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 14,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Leef je VIT

'Leef je VIT' is deel 3 van een reeks workshops in het programma 'Kennismaken met Vitaliteitscoaching' en gaat over hoe je met goede voeding en voldoende bewegen een vitaler leven kunt leiden. De workshop wordt gegeven van 13.00 tot 15.30 uur bij Rondje Gezond. De kosten zijn € 35,-. Aanmelden via info@moniquevanderwalcoaching.nl of info@rondjegezond.nl.

tot zondag 2 maart

Fotowedstrijd

Wat is het eigen gezicht van Diemen? Zet dit op de foto en doe mee aan de fotowedstrijd van D66 Diemen voor alle inwoners van Diemen. Stuur uw zelfgemaakte foto met uw interpretatie van 'Het eigen gezicht van Diemen' uiterlijk zondag 2 maart naar d66diemen.nl@gmail.com of upload de foto via de website diemen.d66.nl/fotowedstrijd of via Facebook facebook.com/d66diemen. Mail voor meer informatie naar d66diemen.nl@gmail.com.

zaterdag 1 februari

Cabaret in De Omval

In 'Brave meisjes komen in de hemel' kiest Vrouw Hollland voor het rechte pad. De zonden lonken, weten zij deze met glans te verslaan? Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 18,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Voorstelling in de bieb

Pagetti speelt in bibliotheek Diemen 'Een schat van een Krokodil' voor peuters en kleuters. De voorstelling begint om 11.30 uur. Toegang € 5,-, gratis voor OBA-leden. Reserveren noodzakelijk via die@oba.nl of 020-6902353.

Oud papier

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf half tien in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier tot dat tijdstip aan de weg zetten.

zondag 2 februari

Jeugdtheater in De Omval

Unieke zaken speelt Zwart op wit voor kinderen vanaf vier jaar. Volgens De Omval een heerlijke, grappige, soms hilarische zoektocht met poppen, muziek, spel, tekst, objecten en een ingenieus decor. Aanvang 14.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Quote Workshop

Cadeau-, home- en livingwinkel Sparkle Style in winkelcentrum Diemerplein geeft een workshop waarin een eigen tekst op een doekje gemaakt wordt. De workshop start om 13.00 uur en duurt drie uur. Aanmelden in de winkel.

Bingo

Om 13.30 uur gaan de balletjes weer rollen in wijkcentrum Noorderlicht. Genieten van een gezellig potje bingo waarbij leuke prijzen te winnen zijn.

Bridge+

Bridgeclubs Sans Atout, Diemen Noord en Honneur organiseren in De Schakel Bridge+, een bridgeclinic met als onderwerp 'De strijd om de deelscore'. Docent is Nico Portegijs. Aanvang 12.00 uur met aansluitend een bridgedrive, aanvang 13.00 uur. Inschrijven via 020-4638952 of bridge@boekservices.nl.

dinsdag 4 februari

Ouder-kind spelinloop

Elke dinsdag van 10.30 tot 12.00 uur zijn ouders/verzorgers met jonge kinderen tot vier jaar van harte welkom in het Huis van de Buurt Noorderlicht. Terwijl de kinderen spelen kunnen de ouders in contact komen met andere ouders en ervaringen uitwisselen.

woensdag 5 februari

Keramiek maken

Studio LaTr start op 5, 6 en 8 februari weer nieuwe cursussen 'Van Klei tot Keramiek'. Woensdag van 10.00 tot 12.00 uur, donderdag van 19.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur. Iedere cursus bestaat uit vijf lesdagen van twee uur. Kosten € 85,-, aanmelden via studio@latr.nl of 06-27656564.

Sterk door je netwerk

De cursus 'Sterk door je netwerk' van het Rode Kruis begint op 5 maart en bestaat uit vijf bijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten wordt geoefend in het leggen van contacten om zo de drempel om iemand om hulp te vragen te verlagen. De bijeenkomsten zijn van 19.00 tot 21.00 uur en de kosten bedragen € 10,- voor de hele cursus. Aanmelden via 020-6226211 of ksmitde@redcross.nl.

6 en 11 februari

Film in De Omval

Elle s'en va met o.a. Catherine Deneuve en Nemo Schiffman. Bettie (Deneuve) is begin 60, woont samen met haar moeder en staat elke dag in haar restaurant dezelfde gerechten aan dezelfde gasten te serveren. Wanneer ze beseft dat zowel haar liefdesleven als haar carrière anders is gelopen dan gepland, stapt ze haar auto in en rijdt weg van het provinciale stadje waar ze woont. Aanvang 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 7 februari

Dialezing Tibet

Wijzer in Diemen van de SWD organiseert de lezing 'Tibet, 'n reis naar het dak van de wereld' in gebouw de Schakel. Ciska en Evert Abspoel laten u kennismaken met de Tibetaanse cultuur. Ze vertellen over hun boeiende reis en laten o.a. boeddhistische kloosters, pelgrims, gebedsvlaggen en het uitgestrekte Tibetaanse landschap zien. De lezing duurt van 10.00 tot 12.00 uur. Entree € 2,50. Meer informatie bij Cor de Best: 06-54678741.

Dolman & Gremdaat in De Omval

Na een aantal jaren in zijn eigen theater, het Betty Asfalt Complex, heeft Paul Haenen nu weer zin om het land in te trekken met zijn bekende karakters, Margreet Dolman en dominee Gremdaat. Vandaag in De Omval! Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 15,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl

zaterdag 8 februari

Cabaret in De Omval

Maarten Ebbers speelt 'Laat mij maar voorop'. De winnaar van het Leids Cabaretfestival gooit bij zijn tweede voorstelling zijn twijfels overboord en gaat met volle kracht vooruit. Als een olifant in een porseleinkast, zonder na te denken. Niet links niet rechts, maar alsmaar rechtdoor! Gaan we wel goed? Maakt niet uit, doorlopen! Nuanceren is voor mietjes. Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 14.50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl

zondag 9 februari

Muziek in De Omval

Marijn Brouwers zingt in de voorstelling 'Beste meneer Halsema' liedjes van Halsema als 'Voor Haar' en 'Zondagmiddag Buitenveldert'. Liedjes die, 30 jaar na de dood van Halsema, perfect in deze tijd passen en het verdienen om weer gezongen te worden. Aanvang 14.00 uur, een kaartje kost € 12,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 14 februari

Rijbewijskeuring

Senioren die een oproep hebben ontvangen voor een rijbewijskeuring kunnen vandaag terecht in wijkcentrum 't Kruidvat aan de Ouderkerkerlaan. De keuring kost € 30,-. Een afspraak maakt u via telefoonnummer 06-20670105. Het keuringsformulier, de zogenaamde Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag, is verkrijgbaar bij de gemeente en via het internet op mijn.cbr.nl (inloggen via DigiD).

Film in De Omval

Vandaag een echte Valentijnsfilm: 'Soof' met onder anderen Fedja van Huêt, Lies Visschedijk, Dan Karaty, Anneke Blok en Chantal Janzen. Soof nadert de 40 en heeft alles wat ze ooit wilde: 3 leuke kinderen, een klein cateringbedrijfje, een lieve man en een heerlijk huis. Tot ze zich op een dag afvraagt: 'Is this all there is?' De Omval maakt deze avond extra speciaal: na afloop kunnen de bezoekers proosten op de liefde met een glas prosecco en een bonbon. Het ticket à € 11,- is inclusief entree, glas prosecco of bio appelsap, bonbon en andere verrassingen. De film begint om 20.00 uur. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zaterdag 15 februari

Cabaret in De Omval

Cabaretier Murth Mossel weet het hart te raken. Liefde, dat is het onderwerp van zijn vierde voorstelling 'Louter Liefde'. Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 15,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zondag 16 februari

IDFA On Tour in De Omval

De prijswinnaars van het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) 2013 in één programma. Van de meer dan 100 films die tijdens IDFA te zien zijn is helaas slechts een fractie na IDFA nog te zien op het witte doek. Daarom organiseert IDFA jaarlijks een tournee door Nederland met een selectie van de beste films van het afgelopen festival. IDFA On Tour begint om 11.00 uur, de toegang bedraagt € 25,- en de minimale leeftijd is 12 jaar. Reserveren via www.theaterdeomval.nl. Er is een lunch (ook vegetarisch) beschikbaar voor € 7,-, te reserveren via horeca@theaterdeomval.nl.

maandag 17 februari

Leesclub Makkelijk Lezen in de bieb

Bibliotheek Diemen start de Leesclub Makkelijk Lezen. De leesclub is bedoeld voor mensen die nog niet zoveel leeservaring hebben. De deelnemers worden voorgelezen door een medewerker van de bibliotheek. Iedereen kan in zijn eigen boek meelezen. Er wordt nagepraat over het verhaal. De voorgelezen boeken zijn van bekende (en minder bekende) schrijvers over volwassen thema's, geschreven in eenvoudige taal. De leesclub is elke twee weken op maandagochtend, van 10.00 tot 11.30 uur. Op 17 februari is er een kennismakingsochtend waar iedereen mag komen kijken. Aanmelden kan bij de balie van de bibliotheek Diemen, via 020-6902353 of die@oba.nl.

donderdag 20 februari

Film in De Omval

Vandaag in het filmtheater: 'Inside Llewyn Davis'. Het jongste geesteskind van de Coen-broertjes, is een heerlijk tragikomisch portret van een sjofele folkzanger in het New York van de sixties. Llewyn probeert een solocarrière van de grond krijgen nadat zijn partner zelfmoord heeft gepleegd. Hij ontmoet de muzikanten Jim en Jean. Llewyn wil het graag maken als muzikant, maar domme pech en zijn eigenzinnige karakter staan hem in de weg. Aanvang 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 21 februari

Aquadisco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

Cabaret in De Omval

Ellen Dikker sleepte niet alleen de Persoonlijkheidsprijs Cameretten binnen, maar ook een nominatie voor de VSCD-prijs De Neerlands Hoop. Heeft u nog nooit van Ellen Dikker gehoord? Dan wordt het hoog tijd haar te leren kennen. In haar derde cabaretprogramma 'Horten & Stoten' ontfermt Ellen zich over de kwakkelende mens. Aanvang 20.30 uur, entree € 14,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zaterdag 22 februari

Muziek in De Omval

Pavadita Tango String Quartet heeft de mooiste tangoteksten over vrouwen laten vertalen in het Nederlands. Onder aanvoering van acteur en tangozanger Juan Carlos Tajes brengt het strijkkwartet het prachtige theaterconcert 'Meisjes van Venus' waarin alle tangolief en -leed voorbijkomt. Tissues worden meegeleverd, meldt het theater. Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 15,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zondag 23 februari

Kamermuziek

In de serie Kamermuziek in De Hoop vandaag Het Magisch Mini-orkest. Gitaristen Izhar Elias en Fernando Riscado Cordas laten het rijke scala aan klankkleuren van de gitaar horen. In bijzondere bewerkingen van ouvertures, zoals van Mozart en Bellini, bootsen ze met twee gitaren een heel orkest na. Aanvang 15.00 uur. Kaarten zijn te koop aan de zaal (open om 14.30 uur) of te reserveren via 020-3317135 of vriendenvandehoop@planet.nl.

dinsdag 25 februari

Film in De Omval

Vandaag in het filmtheater: 'Inside Llewyn Davis'. Het jongste geesteskind van de Coen-broertjes, is een heerlijk tragikomisch portret van een sjofele folkzanger in het New York van de sixties. Llewyn probeert een solocarrière van de grond krijgen nadat zijn partner zelfmoord heeft gepleegd. Hij ontmoet de muzikanten Jim en Jean. Llewyn wil het graag maken als muzikant, maar domme pech en zijn eigenzinnige karakter staan hem in de weg. Aanvang 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

donderdag 27 februari

Film in De Omval

De Omval toont vandaag 'Het Diner' met o.a. Jacob Derwig, Thekla Reuten, Daan Schuurmans, Kim van Kooten, Hanne Arendzen: de verfilming van een van de meest succesvolle Nederlandse boeken van de laatste jaren. Serge weet iets, anders zou hij niet gereserveerd hebben in dit veel te chique restaurant. Babette weet ook iets, anders zou ze niet huilen. Als ze beiden maar niks tegen Claire zeggen, want die weet niks. En Paul... Paul weet alles. Aanvang 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 28 februari

Cabaret in De Omval

'Van Nature' is alweer het vierde theaterprogramma van Pieter Derks, de vaste cabaretier van DWDD. In Van Nature gaat Derks met rake blik en troostende woorden op zoek naar het natuurlijke in een gemaakte wereld. Wat is echt en wat hebben wij erbij verzonnen? Met die vraag in het achterhoofd gaat het vooral over al het nieuws dat Pieter te pakken kan krijgen. Elke avond dus andere grappen en weer nieuwe verhalen. Aanvang 20.30 uur, entree € 16,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Smashing '72 blijft winnen

Dames Smashing '72 13 wedstrijden ongeslagen

De dames winnen weer. Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN - Aan het succesverhaal van het eerste damesteam van volleybalvereniging Smashing '72 lijkt geen einde te komen. Het team won zaterdag in Sporthal Diemen met 3-1 van middenmoter Spaarnestad uit Haarlem en is al 13 wedstrijden ongeslagen.

De dames van Smashing '72 houdt een voorsprong van zes punten op concurrent VV Amsterdam.

Terwijl de eerste set gemakkelijk werd gewonnen (25-16) door de verpletterende service van de Diemense formatie, kwam er in de tweede set meer tegenstand van Spaarnestad.

De volleybalsters uit Diemen bleven echter kalm en door een aantal sterke aanvallen van diagonaalspeelster Lara Lems werd de tweede set nipt gewonnen: 26-24.

Een overtuigende derde set (25-21) werd niet gevolgd door winst in de vierde set, die met 24-26 werd verloren. Met nog negen wedstrijden te gaan aast Smashing '72 elke week op de kans om verder uit te lopen op de concurrent.

Bertus Hoogerman

Elke supporter van Ajax heeft zijn of haar favoriete keeper. Afhankelijk van de leeftijd van de supporter vallen de namen van Van der Sar, Stekelenburg, Schrijvers en Menzo vaak. Maar soms valt er een naam die je niet snel zult verwachten.

Bertus Hoogerman is een van die keepers. Niet helemaal toevallig sprak ik de laatste maand met maar liefst vier mensen in Diemen over de doelman die aan het eind van de jaren 50 en begin jaren 60 bij Ajax onder de lat stond. De in Hoorn geboren Hoogerman speelde tussen 1957 en 1965 voor Ajax en kwam ook uit voor het Nederlands elftal onder de 23 jaar. Hij werd in 1957 en 1960 kampioen met Ajax. Het was in de periode dat het profvoetbal in Nederland in de kinderschoenen stond. Ook de profs van Ajax hadden er een baan naast en gingen na hun werk naar De Meer om te trainen. Bertus Hoogerman runde een sigarenzaak in Amsterdam-Oost. Wel meer voetballers stonden in die tijd achter de toonbank van hun sigarenzaak.

In 1965 nam Bertus Hoogerman afscheid van Ajax en ging voor HVC in Amersfoort spelen. Aan het einde van de jaren 60 vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar een profcompetitie was gestart. Hij was keeper van Pittsburgh Phantoms, waar ook de voormalige Ajacied Co Prins voetbalde. Daarna verdedigde hij het doel van Kansas City Spurs. Oudere supporters van Ajax weten te vertellen dat Bertus Hoogerman enorm grote handen had. Hij was dan ook in staat om een voetbal met één hand vast te pakken. Een verhaal zal altijd aan de keeper verbonden blijven: voor een wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax (de club uit Rotterdam werd toen nog geschreven als Feijenoord) was Bertus Hoogerman zijn contactlenzen vergeten. Hij speelde die dag met de lenzen van iemand anders, volgens de meeste bronnen die van zijn vrouw. Ajax verloor die middag met 9-4. In hoeverre dat resultaat het gevolg was van de contactlenzen van de doelman is nooit duidelijk geworden. Misschien speelde de club uit Rotterdam-Zuid die middag gewoon heel goed.

DKV Victoria verliest nipt van Helios: 15-16

DIEMEN - DKV Victoria heeft de thuiswedstrijd tegen de nummer twee van de ranglijst Helios verloren: 15-16.

Vanaf de eerste minuut was de wedstrijd spannend. Victoria scoorde als eerste maar maakte ook direct een fout, waardoor Helios vanuit een strafworp weer gelijk kon maken. Hierna nam Helios het voortouw. Het waren de bezoekers die met een 6-9 voorsprong de rust in gingen. Bij die stand was er voor Victoria nog niets verloren en dus beloofde het een spannende tweede helft te worden.

Na rust werd het gat echter meteen vier punten. Victoria bleef aandringen maar het duurde een tijdje voordat de achterstand was teruggebracht tot twee punten. Bij een stand van 12-14 werd het pas echt spannend. De Diemense korfballers bleven aandringen bij het fanatieke Helios. Er werd naarstig - en soms ook wat slordig - gezocht naar doelpunten. Die kwamen er. De slordigheden zorgden echter ook voor vrije ballen en strafworpen, waardoor Helios de voorsprong behield. In de laatste minuut scoorden zowel de bezoekers als Victoria en duurde de wedstrijd voor de thuisclub net niet lang genoeg om de overwinning binnen te slepen.

Met een eindstand van 15-16 kan DKV Victoria echter terugkijken op een leuke wedstrijd en is weer vertrouwen getankt voor de topper van volgende week tegen OKV.

Wedstrijd gestaakt: speler DCG onwel

DIEMEN - De wedstrijd tussen SV Diemen en DCG is zondagmiddag na 75 minuten spelen gestaakt nadat een speler van DCG onwel was geworden.

Finn van der Velden (21) van DCG liep aanvankelijk zelf naar de kant om aan te geven dat hij zich niet goed voelde. Daarna ging hij op de grond liggen en drong bij iedereen het besef door dat er iets aan de hand was.

Binnen enkele minuten waren de hulpdiensten aanwezig. Personeel van de hulpdiensten behandelde de speler op het veld en vervoerde hem daarna naar een ziekenhuis. De website van DCG meldt dat Van der Velden maandag uit het ziekenhuis is ontslagen. De artsen hebben nog geen duidelijke diagnose kunnen stellen en gaan de jonge speler verder onderzoeken.

Er werd besloten om de wedstrijd niet uit te spelen. DCG leidde op dat moment met 0-1. De KNVB zal zich beraden over de wedstrijd. Het duel wordt waarschijnlijk later dit seizoen uitgespeeld. De wedstrijd begint dan met een 0-1 voorsprong voor DCG.

SV Diemen speelt zondag uit tegen DSOV.

24 deelnemers strijden om 3-bandentitel

DIEMEN - Na het tweede weekeinde van het open kampioenschap 3-banden klein hebben zich 24 biljarters geplaatst voor de eindronden.

Tijdens het tweede weekeinde van de poulewedstrijden waren er diverse verrassingen. De gerenommeerde spelers Ben de Wit en Hennie Klaassen werden uitgeschakeld. Fred Groen en Brian en Ger Spannenburg wisten zich zaterdag overtuigend te plaatsen voor de volgende ronde. Jaap Klinkhamer, Harry Krenn en Patrick Spannenburg wonnen zondag alle drie hun poule en plaatsen zich eveneens voor de volgende ronde.

De volgende 24 spelers gaan vrijdagavond in Café 't Pandje trachten zich voor de wedstrijden van zaterdag te plaatsen: Cor Zomerdijk, Jos Houben, Marcel Klinkhamer, Rob Muijs, Sjaak Groen, Henk Meijer, Patrick Spannenburg, Ger Spannenburg, Fons van Beijnhem, Jaap Klinkhamer, Brian Spannenhurg, Beppie Braam, Gijs Drost, Frank Koenen, Ton Leijesen, Harry Krenn, Joep Kruikemeier, Peter Meintjens, Fred Groen, Loek van Vliet, Richard van der Erf, Rubben van Hetten, Ger Stolte en Rob Collee.

Een van de wedstrijden die vrijdagavond wordt gespeeld is bijzonder: titelverdediger Jaap Klinkhamer neemt het dan op tegen Ruben van Hetten, die het toernooi twee keer op zijn naam wist te schrijven.

Thuisnederlaag SV Zeeburg

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de thuiswedstrijd tegen Houten verloren: 19-22. Bij rust leidden de bezoekers met 10-12.

In een spannend duel kwamen de handbalsters uit Diemen in de eerste minuut op voorsprong. De wedstrijd ging gelijk op en bij rust had Houten een kleine voorsprong.

Na de hervatting begon SV Zeeburg niet al te sterk. Houten liep daardoor een paar punten uit. Zeeburg bleef onrustig spelen en bood Houten daardoor de nodige kansen. De bezoekers stelden de overwinning veilig: 19-22. Zaterdagavond gaan de dames uit Diemen op bezoek bij U.S.

15 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
Tel.: 06-22504620
www.flitzenzo.nlKrijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Taxi Centrale Diemen
020-6905858

PIT KOERIERS PAKKET EN PALLETVERVOER 06-57955079 DIEMEN