DiemerNieuws

26 april 2018

DiemerNieuws 26 april 2018


Hockeyclub wil duidelijkheid

DIEMEN Het bestuur van Hockey Club Diemen heeft de fracties in de gemeenteraad een brief geschreven waarin zij haar zorgen uitspreekt over een accommodatie voor de vereniging.

In het voorjaar van 2017 startte een groep hockeyliefhebbers met de oprichting van een hockeyvereniging in Diemen. "Dit heeft uiteindelijk geleid tot een burgerinitiatief dat door ons is ingediend in de gemeenteraad. De gehele gemeenteraad was een groot voorstander van het burgerinitiatief. Hieruit hebben wij als vereniging de conclusie getrokken dat de gemeente Diemen bereid is HC Diemen binnen de gemeente Diemen te faciliteren", aldus het bestuur.

Het zag er lange tijd naar uit dat HC Diemen een accommodatie zou krijgen op Sportpark De Diemen. Er zou dan een nieuwe locatie voor een accommodatie van TIW-Survivors worden gezocht: op Spoorzicht of in Amsterdam. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen bleek echter dat het vinden van een nieuw locatie een lastige opgave is, zowel binnen als buiten de gemeentegrenzen. Bovendien wil een aantal politieke partijen een zo'n groot mogelijk deel van Spoorzicht groen houden. Het bestuur van HC Diemen wil op korte termijn weten waar zij aan toe is. De vereniging heeft 150 leden, van wie 50 procent in Diemen woont; er staan 25 kinderen op de wachtlijst.

5

18 jaar celstraf voor opdrachtgever liquidatiepoging

DIEMEN Een verdachte van de mislukte aanslag in Diemen-Noord op Peter 'Pjotr' R. in 2015, Naoufal F., is donderdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 18 jaar celstraf.

De man zou opdracht hebben gegeven voor de liquidatie. Tegen hem was 20 jaar celstraf geëist. Hij is in hoger beroep gegaan.

De schutters werden vorig jaar veroordeeld tot 20 jaar in de cel, de chauffeur kreeg 17 jaar en twee andere verdachten die verantwoordelijk waren voor de observatie van Peter R. 14 en 12,5 jaar gevangenisstraf.

R. vertrok in de middag van 5 november 2015 bij de woning van zijn moeder aan Fregat in Diemen toen hij op de parkeerplaats onder vuur werd genomen. R. kwam tijdens zijn vluchtpoging met zijn auto in de sloot achter de flat terecht. Hij raakte zwaargewond. De aanslag vond plaats op klaarlichte dag. Er waren op het moment van de aanslag veel mensen op straat aanwezig.

Paaldansers stelen show in Theater de Omval

Paaldansers tonen hun talent. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Pole Dance Factory Amsterdam (PDFA) heeft zondag twee shows in Theater de Omval gegeven. Beide voorstellingen waren tijdens de voorverkoop al uitverkocht. Lianne Brand, woordvoerder van PDFA: "De voorstellingen waren een succes en wij hebben veel positieve reacties van bezoekers ontvangen. Volgend jaar keren wij terug in Theater de Omval."

Politie bevrijdt hond uit auto

DIEMEN De politie heeft vorige week donderdag in het centrum van Diemen een hond uit een auto bevrijd. Het dier was door de eigenaar achtergelaten in de auto waarin het warm was geworden.

De politie heeft een ruit van de auto ingeslagen en de hond aan personeel van de Dierenambulance Amsterdam overgedragen.

De eigenaar van de hond heeft een proces-verbaal en de rekening van de Dierenambulance Amsterdam ontvangen.

De politie wijst mensen erop om kinderen en dieren niet in de auto achter te laten bij temperaturen boven de 15 graden.

Markt

De weekmarkt-nieuwe stijl is woensdag feestelijk heropend. Bezoekers en kooplieden zijn enthousiast.

13

Afscheid van Timo Ignatia

Een erehaag voor Timo Ingantia. Foto: TIW-Survivors

DIEMEN Leden van TIW-Survivors/Vatos hebben maandag afscheid genomen van Timo Ignatia.

De catcher van Vatos en coach van dames 2 werd tijdens de competitiewedstrijd op zondag 8 april onwel en moest worden gereanimeerd. Hij is met de ambulance overgebracht naar het OLVG Oost. Helaas is hij niet meer bij bewustzijn gekomen. In de loop van de week is de situatie niet verbeterd en waren de vooruitzichten inmiddels zodanig slecht dat men het moeilijke besluit heeft moeten nemen om de medische ondersteuning te stoppen. Via een erehaag is een laatste eerbetoon gebracht.

Sportploeg van het Jaar prolongeert biljarttitel

Het biljartteam.

DIEMEN Biljartteam Oud Diemen/ Pandje heeft aangetoond dat het opnieuw het sterkste driebandenteam van het district Amsterdam is.

In de poule met twaalf teams was het tot de laatste speelronde nog spannend, maar na een goed resultaat bij café Scholten was het team uit Diemen niet meer in te halen. Met een zestal spelers is gebleken dat door goed te rouleren ook goede resultaten worden geboekt. Op 26 en 27 mei zal het team het district vertegenwoordigen in de regiofinale in Huizen. Vorig seizoen wist het team zich te plaatsen voor het Kampioenschap van Nederland en behaalde daar de vijfde plaats. De ploeg werd in februari tot Sportploeg van het Jaar van Diemen gekozen.

Noodkeuken in 1944

Foto: HKD

In november 1944 werd de noodkeuken gereorganiseerd onder leiding van de heer De Klerk, chef-kok vliegveld Schiphol. Er ontstond een perfecte kookinstallatie, waarvoor de fa. Hillen en Roosen het materiaal ter beschikking stelde, de smeden Fakkeldij en Van Dijk voor de ombouw en de hulpmiddelen zorgden, de N.V. de Graaf's Handelsmij de stroom voor het autogenische lasapparaat leverde en de fa. Van Drie het houtwerk verzorgde. Op 26 november moest de centrale voedselvoorziening een aanvang nemen. De centrale keuken te Weesp zorgde voor de verstrekking, waarvoor de heer P.H. Saan onmiddellijk een garageruimte afstond. De dames Diepgrond, Grijseels en Boon waren de trouwe helpsters bij deze voedselverstrekking, die met 518 personen begon, doch zich na veertien dagen uitbreidde tot 1403 deelnemers. Ondertussen beraamden de heren Saan en Van Silfhout plannen om een scheepslading aardappelen vanuit Friesland naar Diemen te halen. Ds. Diepersloot van Diemen, die als vorige standplaats Holwerd in Friesland had, polste via de telefoon enkele oude bekenden aldaar. Diepersloot kreeg een toezegging voor zo'n 600 mud aardappelen. Alles leek geregeld, maar de zaak ging toch niet door. De schipper kreeg geen uitvaarvergunning. Toch zou Holwerd later heel belangrijk worden voor Diemen.

Weerbericht

Tamelijk wisselvallig en vrij koel
Na de passage van een koufront is het deze week aanzienlijk koeler. Een westelijke stroming met aanvoer van polaire lucht bepaalt het weerbeeld met soms regen. Koningsdag profiteert onze regio van een vlak gebied van hoge luchtdruk. Het blijft dan goeddeels droog met af en toe zon. In het weekend neemt door een lagedrukgebied de neerslagkans geleidelijk weer toe.

Vrijdag (Koningsdag) + het weekeinde
Op Koningsdag is de buienkans tijdelijk klein, maar een lokale bui is vooral later op de dag mogelijk. Naast wolkenvelden schijnt af en toe de (oranje)zon. Het wordt circa 14 graden bij een matige zuidenwind. Zaterdag is het wisselend bewolkt met soms zonneschijn, maar ook kans op een bui. Zondag neemt de bewolking toe met vooral later die dag enige tijd regen. De wind draait tijdelijk van zuidwest naar noordoost. Het wordt daarbij zo'n 13 à 14 graden.

Trend na het weekeinde
De verwachting is nog onzeker, maar de kans lijkt het grootst dat het wisselvallige weer in de meivakantie wordt voortgezet. Maandag valt er regen. Daarna valt er soms een bui en schijnt de zon nu en dan. Het wordt 12 à 13 graden. Vanaf woensdag enkele graden hoger.

Weetje
De normale maximumtemperatuur ofwel het langjarig gemiddelde voor eind april bedraagt 16 graden. Vorige week lag de temperatuur ruim boven normaal. Deze week duidelijk onder normaal. Sinds het jaarlijkse Oranjefeest op 27 april valt (sinds 2014) lag de temperatuur die dag telkens onder normaal. In 2016 en 2017 werd het zelfs niet warmer dan 10 à 11 graden.

Titel voor biljarters

DIEMEN Biljartteam Oud Diemen/ Pandje heeft aangetoond dat het opnieuw het sterkste driebandenteam van het district Amsterdam is.

In de poule met twaalf teams was het tot de laatste speelronde nog spannend, maar na een goed resultaat bij café Scholten was het team uit Diemen niet meer in te halen. Met een zestal spelers is gebleken dat door goed te rouleren ook goede resultaten worden geboekt. De ploeg werd in februari tot Sportploeg van het Jaar van Diemen gekozen.

Bouwplannen A. Krijtsstraat al lang onderwerp van discussie

Door de jaren heen zijn er diverse plannen gepresenteerd

De plannen voor nieuwbouw in de Arent Krijtsstraat houden de gemoederen al meer dan tien jaar bezig.

Het voormalige kantoorgebouw. Foto: Historische Kring Diemen

DIEMEN Jan Sikking, de fractievoorzitter van Leefbaar Diemen, vertelde onlangs in het DiemerNieuws dat hij als jongen nog heeft gevoetbald op de plek in de Arent Krijtsstraat waar nu een appartementencomplex moet komen.

Mensen die al iets langer in Diemen wonen, weten dat er in het verleden een kantoorgebouw stond waarin de AVVL en later Yarden waren gevestigd. Veel mensen die langs het gebouw kwamen wierpen een blik op de tijd- en temperatuurklok die op het dak van het gebouw stond.

Eerste paal

Eerste paal voor bouw kantoorgebouw werd in 1975 geslagen

Taco ten Dam van de Historische Kring Diemen is in de archieven gedoken en geeft informatie over de geschiedenis van die inmiddels veelbesproken plek. "De eerste paal voor de bouw van het kantoorgebouw van de AVVL werd in 1975 geslagen. Het gebouw Arent Krijtsstraat 1 werd in juni 1976 betrokken door 56 personeelsleden. De tweede en derde verdieping waren - rekening houdend met de groei van het bedrijf - tijdelijk verhuurd door de AVVL." In 2007 werd er een plan gepresenteerd voor een hotel op die plek in de Arent Krijtsstraat. In het toen leegstaande kantoorgebouw organiseerden Steven Dijk en Joke Bouma een kunstexpositie. Makelaar Jan de Jager presenteerde tijdens die expositie de plannen voor de bouw van een hotel. Een aantal buurtbewoners toonde zich tegenstander van een hotel op die plek. Het hotel kwam er niet, mede door de financiële crisis die in 2008 uitbrak.

Hectische periode

Er volgde een hectische periode. Er kwamen antikraakwachten in het pand. Zij moesten er op last van de gemeente uit vanwege brandgevaar. Dit ging niet op voor de verschillende groepen krakers die in het gebouw trokken. Zij woonden het pand uit en sommige krakers zorgden voor overlast voor de buurtbewoners. Projectontwikkelaar AM presenteerde enkele jaren geleden een plan voor een appartementencomplex van (op sommige plekken) elf verdiepingen hoog. Dit stuitte op fel verzet. Het Comité Hoogbouw Nee werd opgericht en wist veel mensen te mobiliseren. Niet alleen mensen die in de buurt wonen, maar ook bewoners van andere wijken van Diemen. Het comité had ook invloed op de politieke besluitvorming. In de herfst van 2017 bleek dat er in de gemeenteraad geen steun was voor een verklaring van geen bedenkingen voor het bouwplan. Het college van B en W besloot het plan terug te trekken en vertelde met projectontwikkelaar AM overeen te zijn gekomen dat er aan een plan werd gewerkt dat 'significant' lager zou worden. Bewoners zouden inspraak krijgen via een participatietraject. Het pand werd daarna eindelijk gesloopt. De plannen voor nieuwbouw in de Arent Krijtsstraat 1 maakten ook deel uit van de debatten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Leefbaar Diemen kwam met het voorstel om op die plek helemaal niet te bouwen, maar in de plaats daarvan een park aan te leggen.

Formateur Grondel verwacht in mei coalitie

DIEMEN Formateur Ruud Grondel verwacht dat de onderhandelaars van de drie partijen die de nieuwe coalitie willen gaan vormen er in mei uit kunnen zijn. Het betreft GroenLinks, D66 en PvdA.

Enkele weken geleden maakte Ruud Grondel, die door GroenLinks als winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen gevraagd was als informateur, zijn advies openbaar. Hij adviseerde GroenLinks om als eerste een coalitie te onderzoeken met D66 en PvdA. Grondel constateerde niet alleen een hoge mate van inhoudelijke synergie, maar ook een basis voor een stabiele coalitie met 12 van de 21 zetels. GroenLinks nam zijn advies inzake de coalitievorming over, net als het advies om na de openbare start blijvend te investeren in een open bestuurscultuur door alle partijen.

Goede sfeer

GroenLinks, D66 en PvdA zijn inmiddels enkele weken in gesprek. Grondel: "We zijn begonnen met inhoudelijke presentaties door de ambtelijke organisatie en gesprekken over allerlei thema's. Sinds vorige week wordt er dieper gekeken. We zijn er nog niet, maar de sfeer is goed en het begint op te schieten." Partijen hebben vorige week gesproken over onder andere duurzaamheid, de groei van Diemen, goede voorzieningen zoals sport, groen en onderwijs, een goed armoedebeleid en het aan het werk helpen van ouderen én jongeren. Grondel: "Mijn indruk is dat het proces tot nu toe het onderlinge vertrouwen heeft versterkt. Het lijkt erop dat de onderhandelaars er in mei uit zouden moeten kunnen zijn."

Bloemen voor man die optrad tijdens brand

DIEMEN De politie heeft een inwoner van Diemen-Zuid bloemen gebracht voor zijn heldhaftige optreden tijdens een woningbrand aan Meelbeskamp in Diemen-Zuid.

Nadat er vorige week dinsdagochtend in een woning aan Meelbeskamp brand was uitgebroken en de vlammen naar buiten sloegen, aarzelde buurtbewoner de heer Jonk geen moment. Hij haalde onmiddellijk zijn brandblusser en deed een verwoede poging om de brand onder controle te krijgen, in afwachting van de hulpdiensten. Hij bleef hierbij ongedeerd.

Inwoners van Diemen kijken uit naar Oranjefeest op Koningsdag

Heide en Bohnenn op het Van Markenplantsoen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Koningsdag krijgt dit jaar een ander karakter. Na afloop van de vrijmarkt wordt er een Oranjefeest gehouden. Het feest vindt plaats op het Van Markenplantsoen en duurt van 14.00 tot 21.00 uur. Daarna is er een afterparty in Grand Café Cheers.

Het Oranjefeest wordt georganiseerd door Brasserie Drusius in samenwerking met Wim Bohnenn en Daarom Diemen. Wim Bohnenn is bij veel inwoners van Diemen bekend als de presentator van het Diemer Festijn. Wethouder Jeroen Klaasse opent het feest om 14.00 uur.

Dennis Heide van Brasserie Drusius: "De vrijmarkt stopt altijd rond 14.00 uur. Daarna gaan de mensen naar huis of Amsterdam in. Het leek Wim en mij leuk om iets in Diemen te organiseren. Het Van Markenplantsoen is een goede plek voor een feest. Brasserie Drusius staat met twee bars op het plein. Wij werken die dag met zestien mensen. Wij werken met munten, omdat dat handiger is voor de mensen die achter de bar werken. Verder staan er op het plein verschillende kraampjes waar mensen diverse soorten eten kunnen kopen."

Tijdens het Oranjefeest zijn er optredens van Quincy, Yves Berendse, Barry van Vliet, Jeff van Vliet, Deon Leon, Sven Versteeg en Danilo. Quincy en Sven Versteeg zijn inwoners van Diemen. Dennis verwacht veel van het Oranjefeest. "Uit de reacties op sociale media blijkt dat veel mensen het een goed idee vinden en van plan zijn om naar het feest te komen. Als het weer een beetje meewerkt verwacht ik veel bezoekers. Het feest duurt tot 21.00 uur, maar als het druk en gezellig is gaan wij misschien een uurtje langer door. Daarna kunnen de mensen naar de afterparty in Grand Café Cheers."

Ouderenpartij Diemen wil 'knarrenhof'

DIEMEN De Ouderenpartij Diemen wil dat er in de wijk Holland Park West een 'knarrenhof' komt.

Dit heeft de partij gemeld tijdens de behandeling van het stedenbouwkundig programma van eisen van de nieuw te bouwen woonwijk Holland Park West. "De Stichting Knarrenhof is een landelijke organisatie waar ouderen zich kunnen aanmelden om in een hofje veilig, geborgen en onafhankelijk te wonen. Het knarrenhof stelt privacy en wooncomfort centraal. Met de gemeenschappelijke tuin en hobbyruimte is er veel mogelijkheid tot ontmoeting. De toekomstige bewoners worden vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van het hof. Ze kunnen ook samen bijvoorbeeld onderhoud, zorg en energie organiseren. Dat kan in een coöperatie en met hulp van de landelijke Stichting Knarrenhof", aldus de partij. Voor een knarrenhof zijn minimaal dertig gegadigden nodig. "Bij navraag bij de Stichting Knarrenhof bleken al zo'n twintig inwoners van Diemen interesse te hebben voor een knarrenhof in Diemen. De Ouderenpartij Diemen is benieuwd of er nog meer inwoners van Diemen zijn die belangstelling hebben voor deze sociale en veilige manier van wonen." Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij info@knarrenhof.nl.

Jeannette Pietersen

Raadslid D66 en deelneemster aan kunstroute.
Woont sinds 1978 in Diemen.

Hoe vond je de Kunstroute Diemen?
"Heel leuk. Ik exposeerde in de pastorie en dat is natuurlijk een heel mooie plek. De pastorie mag niet verloren gaan voor Diemen. Er zijn veel mensen bij mij langs geweest. Zaterdag een stuk of tachtig en zondag nog meer."

Kunst of politiek?
"Beide. Je moet creatief zijn om goed politiek te kunnen bedrijven. Ik kwam in 1998 voor de eerste keer in de raad. Ik ben lang raadslid geweest en daarnaast vier jaar wethouder. Ik ben op 21 maart opnieuw in de gemeenteraad gekozen. Ik heb 378 voorkeurstemmen gekregen. Ik had niet verwacht dat zo veel mensen op mij zouden stemmen. Ik ben de mensen dankbaar voor hun vertrouwen en ga er met volle kracht tegenaan."

Wat zijn jouw hobby's?
"Lezen, schilderen, breien - het nieuwe yoga voor vrouwen - en de camping. Ik heb een caravan op een prachtige plek in Castricum."

Wat is jouw favoriete muziek?
"Ik luister graag naar artiesten als Dire Straits, U2 en ELO (Electric Light Orchestra), maar soms ook naar een stukje Bach. Nee, ik ga nooit naar popconcerten, want ik houd niet van mensenmassa's. Ik ga een enkele keer naar het Concertgebouw, maar de laatste keer dat ik daar geweest ben is lang geleden."

Favoriete plek in Diemen?
"Ik woon in de wijk Bieschbosch in Diemen-Zuid. Dat is een hele mooie plek met veel groen. Maar ik vind de Hartveldseweg met De Hoop, de pastorie en de kerk ook mooi."

Jouw favoriete winkel?
"Boekhandel Bruna in winkelcentrum Diemerplein. Maar ik vond de boekwinkel van Paul van den Berg die er vroeger zat beter. Dat was een geweldige winkel."

Hockeyclub maakt zich zorgen

Vervolg van voorpagina.

"Een professionele trainer geeft wekelijks training aan de leden van Hockey Club Diemen op een veld van HC Athena in de Watergraafsmeer. HC Diemen kan hier slechts tijdelijk terecht", aldus het bestuur van HC Diemen. "Het is voor onze verenging van groot belang dat wij op korte termijn weten waar we aan toe zijn. Wij zijn dit verplicht aan onze leden en hun ouders. Zij moeten immers weten of hun zoon en/of dochter volgend jaar nog kan sporten bij HC Diemen. Wij als bestuur hebben zelfs moeten besluiten om op dit moment niet actief leden te werven vanwege de onzekere toekomst. HC Diemen heeft alleen bestaansrecht als het kan beschikken over een eigen accommodatie. Deze eigen accommodatie kan het snelst gerealiseerd worden op het huidige sportpark De Diemen", aldus het bestuur van HC Diemen.

Politie vraagt om tips over vermiste vrouw

DIEMEN Duikers van de Koninklijke Marine hebben op donderdag, vrijdag en maandag politierechercheurs geholpen in Diemen-Zuid bij de zoektocht naar sporen in verband met de vermissing van de 30-jarige Sabrina Oosterbeek.

De rechercheurs sluiten niet uit dat in de brede sloot vlak bij station Diemen-Zuid sporen liggen die een link vormen met de zaak.

Maart 2017

De vrouw verdween in de nacht van 7 op 8 maart 2017.

Het onderzoek van de politie is nog in volle gang. De politie verzoekt mensen die over meer informatie beschikken over de vermissing van Sabrina Oosterbeek contact op te nemen via de Opsporingstiplijn: 0800-6070 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Veel belangstelling voor bazaar in De Ontmoeting

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN In kerk De Ontmoeting is vrijdagavond en zaterdag een bazaar gehouden. Veel belangstellenden bezochten het kerkgebouw in de Schoolstraat en kochten artikelen voor een aantrekkelijke prijs. De Ontmoeting besteedt de opbrengst van de bazaar aan de aanschaf van communicatieapparatuur en klein meubilair.

Kunstroute Diemen: Twee dagen kunst, zon en sfeer

Kunstzin Diemen is tevreden over de zesde editie van Kunstroute Diemen die zaterdag en zondag heeft plaatsgevonden. Kunstzin Diemen is de vereniging van beeldend kunstenaars in Diemen die Kunstroute Diemen voor de derde keer in successie organiseerde. Er deden dit jaar 33 kunstenaars mee aan het evenement. Het aantal bezoekers was rond 500.

Allard Faas en Cora Bronkers in de pastorie Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Steven Dijk is voorzitter van Kunstzin Diemen. Hij is tevreden over het verloop van de kunstroute. "Het aantal bezoekers per locatie verschilde. Op sommige plekken was het drukker dan op andere plekken. Het was heel mooi weer en dan gaan mensen vaak dingen in de buitenlucht doen. Maar als het regent heeft dit ook een nadelig effect op het aantal bezoekers. Wat het extra leuk maakt is dat een aantal kunstenaars ook werken heeft verkocht. Liedje de Rooij zelfs acht." Er waren dit jaar exposities op een aantal bijzondere locaties. De pastorie van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden was daar een van. Allard Faas en Cora Bronkers, die het pand huren, hielden er een expositie. Allard zette eveneens een aantal jongeren van 13 op de foto voor zijn project '13 in Diemen'.

Luc Houweling deed voor het eerst mee aan de Kunstroute Diemen. Belangstellenden konden zijn werk bekijken in zijn atelier aan de Burgemeester de Kievietstraat 8A. Liedje de Rooij exposeerde haar werk niet alleen in haar woning aan het Van Medenbach Wakkerplein, zij had ook werk uitgestald in haar voortuin en op de stoep voor haar woning. Liedje en de bezoekers genoten van de zon en de sfeer. Magda Wieclawska en José van Engen zaten een eindje verderop in gebouw El'sina.

In een woning aan Venusschelp 23 waren drie exposities. Bewoonster Antoinette Verboon exposeerde beelden, haar vriend Wiendelt Hooijer foto's en hun vriendin Chris Overvelde uit Limburg beelden. De 13-jarige Joris Boelens schilderde en exposeerde zijn werk aan de Gerard Burghoutweg 32. Joris was de jongste deelnemer aan Kunstroute Diemen. Veel kunstenaars hebben zich twee dagen lang aan een groot publiek kunnen presenteren. Steven Dijk laat weten dat de Kunstroute Diemen over drie jaar opnieuw wordt gehouden. Ook dan in het voorjaar.

Luc Houweling in zijn atelier. Foto: Trudy Kroese
Jos Dinkelaar in zijn atelier in Diemen-Noord. Foto: Trudy Kroese
Liedje de Rooij ontvangt kunstliefhebbers. Foto: Trudy Kroese
Chris Overvelde, Antoinette Verboon en Wiendelt Hooijer.

Markt feestelijk heropend

'De weekmarkt in Diemen is een heel goede markt'

Wethouder Jeroen Klaasse.

DIEMEN De weekmarkt op het Diemerplein is gisteren feestelijk heropend door wethouder Jeroen Klaasse. De reacties van de marktkooplieden en de bezoekers op de nieuwe indeling zijn enthousiast. Marktmanager Antoinette Poortvliet geeft achtergronden over de transformatie van de markt.

Het was al lange tijd duidelijk dat er iets moest gebeuren om de markt aantrekkelijker te maken. Antoinette startte vorig jaar met overleg met de leden van de marktcommissie en andere marktkooplieden over de toekomst van de markt. Er is gekozen voor een andere indeling als gevolg waarvan er een looppad is ontstaan tussen een aantal kramen en de horecazaken. Dit zorgt voor een gezellige uitstraling en sfeer en verbinding tussen de markt en de horeca.

Goede markt

Antoinette: "De weekmarkt in Diemen is een heel goede markt. Het is een volkse markt met een goede uitstraling en goede ondernemers. Er zijn zowel ondernemers die food als non-food verkopen. Dat is goed voor een markt. De ondernemers leveren kwalitatief goede producten voor aantrekkelijke prijzen. Het is echt een markt voor alle mensen. Het is ook een gezellige markt. Het valt mij op dat veel mensen een praatje met elkaar maken. Daarnaast is het natuurlijk leuk dat als het mooi weer is de mensen op de terrassen kunnen zitten."

Intensief overleg

Zij heeft intensief overleg met de marktkooplieden gevoerd over de nieuwe indeling. Die heeft tot gevolg gehad dat een aanzienlijk aantal ondernemers een nieuwe plek heeft gekregen. Maar door de nieuwe indeling is er een route ontstaan die bezoekers van de markt als het ware uitnodigt om langs alle kramen te lopen. Gisteren was de markt een uur langer open dan doorgaans het geval is: tot 16.00 in plaats van 15.00 uur. Ook de komende drie woensdagen sluit de markt een uur later. Het betreft hier een proef.

Buurman en Buurman hebben een nieuw huis: 1,2 en 3 mei in Theater de Omval.

Vrijdag 27 april

Diemer Harmonie

10.00 uur | Gemeentehuis

Koningsdagconcert onder leiding van Vincent van den Bijlaard voor de trappen van het gemeentehuis.

Zaterdag 28 april

'The story of Etta James'

20.00 uur | Theater de Omval

'Ms. Kingflower presents: The story of Etta James.' A tribute aan deze legendarische soul/jazz/blueszangeres. Tickets: 24ticketsonline.nl.

Zondag 29 april

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger is mw. H. Smeulers (Zwijndrecht).

Viering

10.30 uur | St Petrus' Banden Kerk

Voorganger is pastor A. Tönis.

Eten uit de Natuur

11.00 uur | Natuurpark Spoorzicht

Proef zevenblad, berenklauw, daslook. Startplaats: bushalte noordkant NS-station Diemen (centrum). Kosten: vrijwillige bijdrage. Waterbestendig schoeisel is verstandig. Aanmelden bij natuurindiemen@gmail.

Maandag 30 april

Beautyinloop Noorderlicht

Elke maandag zijn een schoonheidsspecialiste en pedicure aanwezig om senioren een behandeling te geven. In april en mei gratis, daarna kleine bijdrage. Informatie: 06-24528317.

Dinsdag 1 mei

Zumba in het Noorderlicht

11.15 uur | Het Noorderlicht

Elke dinsdag bewegen op gezellige en swingende muziek. € 1,50 per keer. Informatie: 06-24528317.

Boodschappenbus

11.00 uur | Diemerplein

Elke dinsdag en donderdag, van 11.00-15.00 uur, kunnen ouderen voor het doen van boodschappen op het Diemerplein gehaald en gebracht worden. Eén dag van tevoren aanmelden via 020-6603300.

Naaiklusjesservice

10.00 uur | Het Noorderlicht

Voor eenvoudige naaiklusjes zoals een knoop aanzetten helpt vrijwilliger Chernor.

Film: 'Phantom Thread'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

Regisseur Paul Thomas Anderson en drievoudig Oscarwinnaar Daniel Day-Lewis werkten opnieuw samen voor deze film die zich afspeelt in het Londen van de jaren vijftig. Tickets: www.theaterdeomval.nl.

InloopKoorPlus+

20.00 uur | St Petrus' Banden Kerk

Liederen uit de hele wereld. Informatie: marjonbar@gmail.com.

1, 2 & 3 mei

'Buurman en Buurman'

10.30 uur | Theater de Omval

Buurman en Buurman hebben een nieuw huis. Het is altijd weer genieten van het gestuntel van de twee buurmannen, die zelf juist vinden dat ze zo handig zijn. Tickets: www.theaterdeomval.nl.

Woensdag 2 mei

Bevrijdingsbal

20.00 uur | Grand café Blauw

P!nk Diemen! viert de bevrijding in de ruimste zin van het woord en met zo veel mogelijk mensen. Iedereen is welkom om te dansen met vrijheid in z'n (voor- of) achterhoofd. Ben's Swing Paleis verzorgt de muziek.

Donderdag 3 mei

Film: 'Bankier van het Verzet'

20.00 uur | Theater de Omval

Het waargebeurde, onbekende verhaal van Nederlands grootste verzetsheld. Tickets: www.theaterdeomval.nl.

Vrijdag 4 mei

Lezing: 'Engelse tuinen'

10.:00 uur | De Schakel

De lezing, georganiseerd door de SWD, over beroemde Engelse tuinen van Piet Boersma is kleurrijk en spectaculair. De beelden worden vertoond op een manier alsof u er echt doorheen loopt. Entree € 5,-. Informatie: 06- 24528317.

'Waterman'

21.00 uur | Theater de Omval

Na de herdenking in en bij het gemeentehuis: Helmert Woudenberg over het aangrijpende onderduikverhaal van de Joodse Hatty (Hartog) Waterman. Gratis kaarten reserveren kan via www.theaterdeomval.nl of aan de kassa van het theater (11.00-15.00 uur).

Speciale voorstelling op 4 mei

DIEMEN Na de herdenking in en bij het gemeentehuis op 4 mei is er een bijzondere, gratis voorstelling in Theater de Omval: 'Waterman' van Helmert Woudenberg.

De voorstelling gaat over het aangrijpende onderduikverhaal van de Joodse Hatty (Hartog) Waterman. Hatty Waterman is de vierde in een gezin met 14 kinderen. Op 10 november 1942 slaat het noodlot toe. Het gezin wordt afgevoerd naar Auschwitz, waar ze allen de dood zullen vinden. Maar Hatty, die op het moment van de deportatie 21 jaar is, staat wonderwel niet op de lijst. Hij blijft alleen achter, verslagen. Dan begint een van de meest bizarre en aangrijpende verhalen die tijdens de bezetting heeft plaatsgevonden.

De overgrootvader van Helmert Woudenberg was boer in de Jodenbuurt in Amsterdam. Hij verkocht de mensen in zijn buurt melk en de 7-jarige Hatty was een van zijn klanten. In Waterman zit Helmert Woudenberg tegenover het 7-jarige Joodse jongetje. Hatty is inmiddels 85, en Helmert luistert ademloos naar zijn verhaal.

Gratis kaarten reserveren kan via www.theaterdeomval.nl of aan de kassa van Theater de Omval (11.00-15.00 uur).

DKV Victoria boekt zege

DKV Victoria is sterker dan Stormvogels

DKV Victoria speelde goede tweede helft. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN DKV Victoria heeft zondag voor eigen publiek met 18-13 gewonnen van Stormvogels uit Uitgeest. Bij rust leidden de bezoekers met 5-6.

De ploeg uit Diemen heeft door deze overwinning de tweede plek in de derde klasse H steviger in handen genomen. Deze tweede plek geeft recht op een beslissingswedstrijd om promotie aan het eind van het veldseizoen.

De wedstrijd op het zonovergoten sportveld begon stroef voor beide teams. De doelpunten vielen niet makkelijk en het was hard werken in de felle zon. Bij rust leidden de bezoekers met 5-6.

Verse krachten

In de tweede helft ontspon zich een spannende strijd. Met verse krachten in de ploeg begon het beter te draaien bij de thuisclub, maar het was Stormvogels dat een gat van twee punten sloeg. De korfballers uit Diemen rechtten de rug en bogen de achterstand om in een 13-11 voorsprong. Toen DKV Victoria ook de 14-11 scoorde, ebde het geloof bij Stormvogels langzaam weg. Via 15-12 werd de eindstand uiteindelijk op 18-13 bepaald.

Na een moeizame eerste helft heeft DKV Victoria uiteindelijk toch twee belangrijke punten gepakt. De achterstand op koploper Sporting West is vijf punten en het kampioenschap lijkt daarmee onhaalbaar. Doel is dan ook om een beslissingswedstrijd uit het vuur te slepen. Met nog drie wedstrijden te spelen heeft DKV Victoria de beste papieren ten opzichte van concurrent DSO.

Na de meivakantie staat de volgende thuiswedstrijd tegen Sporting West op 13 mei op het programma. De wedstrijd op Sportpark De Diemen start om 14.30 uur.

Volleybal-toernooi voor bedrijven en buurtteams

DIEMEN Volleybalvereniging Smashing '72 organiseert in mei het buurt- en bedrijfsvolleybaltoernooi. Het evenement wordt op dinsdagavond 15 mei en dinsdagavond 22 mei gehouden in Sporthal Diemen.

Het is de 42e editie van dit evenement waar jaarlijks zo'n 35 teams aan meedoen. Inschrijving voor het toernooi staat open voor alle inwoners en bedrijven van Diemen en naaste omgeving. Uitgesloten van deelname zijn personen beneden de leeftijd van 16 jaar. Op dinsdagavond 15 mei is er een toernooi voor gemengde teams, op dinsdagavond 22 mei een toernooi voor herenteams. Als er zich weinig teams aanmelden zullen beide toernooien op dinsdag 15 mei worden gehouden. Bij voldoende inschrijvingen voor de herenpoules zal, in verband met niveauverschillen, een beginnerspoule en een poule voor de meer ervaren spelers gemaakt worden.

Op het inschrijfformulier dienen de herenteams aan te geven in welke poule zij willen spelen. Smashing '72 vertrouwt erop dat als een team (meerdere) ervaren spelers in de gelederen heeft, het zich ook voor de poule voor gevorderden inschrijft.

In de gemengde teams hoeven dit jaar maar twee dames te spelen. Wel dienen er tijdens het spelen te allen tijde twee dames in het veld te staan. In elk team mogen ten hoogste twee spelers/speelsters opgenomen worden die competitiespeler/speelster van de NeVoBo zijn. Het inschrijfgeld bedraagt € 30,- per team, te voldoen op de eerste wedstrijdavond. Teams kunnen zich tot en met 30 april opgeven voor het toernooi. Het inschrijfformulier is te vinden op de website van Smashing '72: www.smashing72.nl. Voor inlichtingen of opgeven: bvtsmashing@gmail.com.

SV Diemen verliest bij ZSGOWMS: 2-0

De ploeg van trainer Gerrie Breugem wist dat er een zware wedstrijd wachtte. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN SV Diemen heeft de uitwedstrijd tegen het sterke ZSGOWMS met 2-0 verloren. Bij rust leidde de thuisclub met 1-0.

De ploeg van trainer Gerrie Breugem wist dat er een zware wedstrijd wachtte, want ZSGOWMS staat op de vijfde plaats in de derde klasse C.

SV Diemen staat na de nederlaag tegen ZSGOWMS op de tiende plaats. De ploeg heeft na 23 duels 26 punten. United Davo staat met 21 punten uit 23 duels op de elfde plaats. Wijk aan Zee twaalfde met 20 uit 22, VVH Velserbroek staat met 20 uit 23 op plek dertien en Spaarnwoude is hekkensluiter met 12 punten uit 23 duels. De nummer veertien degradeert naar de vierde klasse, de nummers twaalf en dertien spelen nacompetitie.

Inhaalprogramma

SV Diemen komt de komende twee weekeinden niet in actie. De KNVB heeft beide weekeinden een inhaalprogramma ingelast. De ploeg van trainer Breugem speelt op zondag 13 mei thuis tegen Bloemendaal. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Smashing' 72 eindigt als derde

DIEMEN Het eerste damesteam van Smashing '72 is in de promotieklasse A als derde geëindigd.

De ploeg van coach Nicole de Lange verloor de laatste competitiewedstrijd met 3-1 van VVA Amsterdam. Die ploeg is eerste geworden in de promotieklasse A.