DiemerNieuws

3 mei 2018

DiemerNieuws 3 mei 2018


Barry de lama overleden

Barry de lama op zijn vertrouwde plek in Diemen-Noord. Foto: André Verheul

DIEMEN Barry de lama is zondag op 29-jarige leeftijd overleden. Barry de lama woonde op het terrein aan de Spoorlaan aan het begin van Diemen-Noord. Veel inwoners van Diemen betreuren het overlijden van het dier.

Op die plek was vroeger de kinderboerderij Oud-Diemen van Cor en Martha Hartsink gevestigd. Nadat Cor en Martha met de kinderboerderij stopten en er op de Prins Bernhardlaan een nieuwe kinderboerderij kwam, bleef Barry de lama op zijn vertrouwde plek wonen. Cor en Martha wilden geen afscheid nemen van het dier.

Barry de lama was een soort mascotte van Diemen. Veel inwoners van Diemen kwamen af en toe bij hem langs om een kijkje te nemen, maar ook mensen van buiten Diemen kenden hem. Afgelopen zondag bleek Barry de lama, die nooit ziek was geweest, aan het eind van zijn latijn. Er werd besloten om hem in te laten slapen. Het dier was zeer populair, blijkt onder meer uit de reacties die deze week op de Facebookpagina van Barry de lama zijn achtergelaten. Veel mensen hebben aangegeven dat zij het dier missen en altijd naar hem zwaaiden of riepen als zij langsreden of -liepen. Enkele mensen hebben bloemen bevestigd aan het hek van het terrein waar hij verbleef.

De politie in Diemen laat weten dat alle agenten Barry de lama kenden en dat nieuwe agenten altijd aan het dier werden voorgesteld.

HC Diemen zoekt tijdelijke plek buiten Diemen

DIEMEN Hockey Club Diemen heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag aandacht gevraagd voor haar situatie. De club heeft nog geen accommodatie.

Gideon Swaab, voorzitter van HC Diemen, schetste de situatie waarin de club zich bevindt. De vereniging heeft 150 leden, van wie 50 procent in Diemen woont en 25 kinderen staan op de wachtlijst. Een professionele trainer geeft wekelijks training op een veld van HC Athena in de Watergraafsmeer. HC Diemen kan hier slechts tijdelijk terecht. Gideon Swaab: "Wij gaan nu op zoek naar een accommodatie waar wij in het seizoen 2018-2019 kunnen trainen en wedstrijden kunnen spelen. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid een accommodatie buiten Diemen worden. Wij hopen van de gemeente op korte termijn duidelijkheid te krijgen over een plek in Diemen waar wij in de toekomst een vaste accommodatie kunnen krijgen. Als die duidelijkheid er is, kunnen wij als vereniging de leden en hun ouders perspectief bieden."

Swaab benadrukt dat Hockey Club Diemen niet wil dat TIW-Survivors uit Diemen verdwijnt. "Dat heb ik donderdag duidelijk verteld. Als HC Diemen hebben wij ons altijd gebaseerd op hetgeen er in de Sportnota van de gemeente en een verdere analyse daarvan is geschreven. Daarin staat dat er voor TIW-Survivors een plek in Diemen of buiten Diemen wordt gezocht." Wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken gaf donderdag aan dat er tijdens de onderhandelingen over het nieuwe coalitieakkoord ook gesproken is over HC Diemen. Het coalitieakkoord wordt naar verwachting over enkele weken gepresenteerd. "Als portefeuillehouder Sportzaken ben ik een groot voorstander van een hockeyaccommodatie in Diemen, maar het elders huisvesten van de honkballers van TIW-Survivors of het herbestemmen van groen en het vervolgens aanleggen van de kunstgrashockeyvelden gaat naar verwachting ongeveer twee jaar duren."

Oranjefeest

Foto: Trudy Kroese

Het Oranjefeest op het Van Markenplantsoen werd goed bezocht. Het is de bedoeling dat het feest volgend jaar weer wordt gehouden.

8-9

De Meiskes en De Nieuwe King winnen toernooi

Duel om de bal. Foto: SWD

DIEMEN Op het Cruyff Court in park De Omloop is vorige week woensdagmiddag het Cruyff 6-tegen-6-toernooi gehouden.

Het toernooi bij de meisjes werd gewonnen door het team van De Meiskes, een combinatie van leerlingen van NoorderBreedte en De Kersenboom. Bij de jongens werd het team van De Nieuwe Kring/Noorderbreedte winnaar. Het team won alle wedstrijden.

Beide teams hebben zich voor de kwartfinales geplaatst. Die wedstrijden vinden op 16 mei plaats op het Cruyff Court in Diemen.

De respect award ging bij de jongens naar het team van De Ark en bij de meisjes naar het team van De Ark/De Octopus.

Het toernooi voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Diemen werd georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen in samenwerking met de Cruyff Foundation.

1941: Raadhuisstraat 44

Nooit vergeten. Maar om te vergeten moet je weten. Voor de oorlog leiden de joden in Diemen, net zoals iedereen in Diemen, een onopvallend leven. Dat verandert in 1941. De Duitse bezetter eist ook in Diemen de registratie van Joodse inwoners. Er is geen protest. Zij moeten zich melden bij het raadhuis aan de Hartveldseweg. De burgemeester heeft 100 formulieren besteld waarvoor de aanmelder 1 gulden leges moet betalen. Wie zich niet meldt, hangt 5 jaar gevangenisstraf boven het hoofd. In mei 1941 krijgen de Duitse bezetters een lijst van de burgemeester: 36 mannen, 28 vrouwen, 12 jongens onder de 18 jaar en 15 meisjes onder de 18 jaar.

De kleine Juliëtte Zeelander woont met haar ouders in de Raadhuisstraat 44. Zij verhuizen in 1943 naar Amsterdam, al of niet vrijwillig. Haar ouders worden later gedeporteerd. Juliëtte ontsnapt aan deportatie: een kennis neemt haar mee. Van de ene dag op de andere is zij haar ouders kwijt. Moeder komt niet terug uit Auschwitz, vader overleeft het kamp. De allereerste herinnering van Juliëtte is dat zij aan de vensterbank staat in Raadhuisstraat 44 en naar buiten kijkt naar een omheind stukje grasland aan het eind van de straat.

Weerbericht

Droog, overwegend zonnig en vrij warm

Na een aantal sombere en natte dagen breidt een uitloper van het Azorenhogedrukgebied zich deze week over onze omgeving uit. Er volgt daardoor een belangrijke weersverbetering. In het weekeinde breidt het hogedrukgebied zich verder uit tot over het Oostzeegebied. De stroming wordt dan oost tot noordoost. Daarmee stroomt droge en warme lucht naar onze omgeving.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar vrijdag daalt de temperatuur naar 2 à 3 graden. Er is kans op vorst aan de grond. Overdag is het vrij zonnig. Bij een matige noordoostenwind wordt het 16 à 17 graden. Bevrijdingsdag verloopt zaterdag zonnig en droog. Bij een matige oostenwind wordt het in de middag circa 20 graden. Ook zondag overheerst zonneschijn. De temperatuur loopt nog iets verder op, naar 22 à 23 graden. Er staat daarbij een matige wind tussen oost en noordoost.

Trend na het weekeinde

Boven en rond het Noordzeegebied blijft de luchtdruk hoog. De wind blijft dan aflandig uit oost tot noordoost waaien. Het droge, warme en overwegend zonnige weer houdt daardoor aan met maxima rond 23 à 24 graden. Aan het eind van week waarschijnlijk iets lager.

Weetje

April 2018 was nat met een vrijwel normale hoeveelheid zon en tevens zeer zacht met een gemiddelde temperatuur van 12.2 graden, tegen 9.2 graden normaal. De maand komt daarmee op een gedeelde derde plaats (met april 2009) van warmste aprilmaanden sinds 1901. April 2007 en 2011 staan op een gedeelde eerste plaats met beide 13.1 graden als gemiddelde.

Foto: Jongerenraad Diemen

Nieuw lid jongerenraad

DIEMEN Janna van Leeuwen is donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering geïnstalleerd als nieuw lid van de jongerenraad van Diemen.

Na haar installatie ontving zij felicitaties en een mooie bos bloemen.

Zes koninklijke onderscheidingen in Diemen

Bert van Heumen, Els Leijdekkers, Erik Boog, Els Nuisker-Tijhuis en Angelo Diop. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Tijdens de traditionele lintjesregen op donderdag 26 april zijn vier koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan inwoners van Diemen. Burgemeester Erik Boog speldde bij Els Nuisker-Tijhuis, Els Leijdekkers en Bert van Heumen de versierselen op die horen bij Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Angelo Diop werd gedecoreerd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in de trouwzaal van het gemeentehuis.

Els Nuisker-Tijhuis

Els Nuisker-Tijhuis is sinds 1990 pastoraal ouderling van de Protestantse Gemeente Diemen. Als wijkouderling bezoekt ze leden die ziek zijn of anderszins ondersteuning van de kerk nodig hebben. In de periode 1992-1998 was ze oprichter en bestuurslid van de Stichting Diemenaren helpen Roemenië. Vanaf 1997 is ze medeoprichter en voorzitter van Wereldwinkel Het Elsengroen in Diemen. In de periode 2000-2008 was ze vrijwilliger bij De Bongerd in Diemen-Zuid, een tehuis voor mensen met een verstandelijke beperking. Hier verzorgde ze de catechisatie aan bewoners. Mevrouw Nuisker-Tijhuis was in 2008 medeoprichter van Inspiratiecentrum El'sina. Ze organiseert en verzorgt cursussen, workshops, meetings en seminars in het kader van creativiteit, ontspanning en levensverrijking en is oprichter van diverse praatgroepen.

Bert van Heumen

Bert van Heumen is sinds 1982 vrijwilliger bij Reis- en Ontspanningsvereniging Kindervreugd in Amsterdam. Ook is hij de oprichter van de showband Joint Adventure. Hij is van jongs af aan actief vrijwilliger geweest in het buurt- en speeltuinwerk en is erelid van het Amsterdams Speeltuinverbond. Thans is hij technisch medewerker bij Kindervreugd en organiseert maandelijks een bingoavond voor ongeveer 110 mensen. Sinds 20 jaar is hij ook vrijwilliger bij NIVON-camping De Gele Anemoon. Hij is voorzitter van de beheerscommissie en sinds vijf jaar penningmeester. Hij stuurt van april tot oktober een veertigkoppig team aan dat de onderhoudswerkzaamheden verricht aan gebouwen en het terrein en ook in de wintermaanden loopt een aantal bestuurlijke werkzaamheden door.

Els Leijdekkers

Els Leijdekkers is sinds 1990 medeoprichter en vrijwilliger bij wereldwinkel Het Elsengroen in Diemen. Ze deed de in- en verkoop van artikelen en de administratie. Sinds 1992 verzorgt ze als vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente De Ontmoeting de maandelijkse open maaltijd, de bloemen in de kerk en de koffie/thee bij recepties en begrafenissen. Sinds 2002 is ze vrijwilliger bij de christelijke basisschool de Korenaar waar ze de bibliotheek beheert en kopieerwerk en licht administratieve taken verricht. Mevrouw Leijdekkers heeft in haar leven veel geestelijke en lichamelijke tegenslag gekend, maar weet altijd weer op te krabbelen en niets houdt haar tegen om zich al jarenlang in te zetten voor de medemens.

Angelo Diop

Angelo Diop verdient sinds 2000 zijn sporen in de muziekwereld en is sinds 2006 presentator/programmamaker bij BNN-VARA. Diop, ook bekend onder zijn artiestennaam Rotjoch, is de vertegenwoordiger van de hiphopmuziek in Nederland geworden en is een boegbeeld en coach voor veel jonge mensen, veelal mensen die het moeilijk hebben: op school, financieel of vanwege hun afkomst. Hij geeft deze jongeren een gezicht en komt op voor hun belangen. Als jongen van de straat is hij zelfstandig en zonder budget van BNN gestart met het maken van filmpjes, dat is uitgegroeid tot het programma '101Barz'. Inmiddels is dit programma op het digitale themakanaal 101.tv hét hiphopplatform van Nederland en sinds de start van het YouTubekanaal 101Barz is het meer dan 200 miljoen keer bekeken. Alle bekende rappers van Nederland, zoals Typhoon, De Jeugd van Tegenwoordig, Ali B en Broederliefde zijn in zijn programma geweest. In 2016 kreeg hij tijdens het Noorderslag Festival in Groningen de Pop Media Prijs uitgereikt. Hij schreef samen met vriend en regisseur Dwight Burnet in opdracht van de gemeente Amsterdam het script voor een korte film over draaideurcriminelen in Amsterdam. Het doel van deze film: veelplegers na te laten denken over hun gedrag. De film is online te zien onder de naam 'Cirkels'.

Raadsleden

Donderdagavond voor aanvang van de raadsvergadering ontvingen de onlangs vertrokken raadsleden Farida Polsbroek (PvdA) en Frans Mulder VVD een koninklijke onderscheiding. Polsbroek was zestien jaar raadslid, Mulder twaalf jaar.

Nieuwe inrichting publiekshal en raadszaal

DIEMEN De publiekshal en de raadszaal in het gemeentehuis worden in de zomer opnieuw ingericht.

De inrichting van de publiekshal en de raadszaal voldoen momenteel onvoldoende aan de huidige eisen voor Arbo, gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid, gebruikersmogelijkheden en uitstraling. Ook groeit Diemen de komende jaren flink, waardoor het aantal raadsleden toeneemt en de raadszaal hierop moet worden aangepast. Voor de nieuwe inrichting zijn de wensen en eisen geïnventariseerd bij zowel medewerkers, raadsleden als ook bezoekers aan het gemeentehuis.

De centrale hal en publieksbalies worden aangepast aan de huidige eisen en krijgen een opfrisbeurt. In de nieuwe inrichting worden de balies van het Klant Contact Centrum en de publieksbalies van Burgerzaken meer met elkaar verbonden. De gemeente gaat werken met een gastvrouw/heer die bezoekers ontvangt en doorverwijst. Ook biedt de nieuwe inrichting meer mogelijkheden voor persoonlijk contact tussen medewerkers en inwoners in de vorm van aparte zitruimtes.

Bij de raadszaal wordt naast het uitbreiden van het aantal plekken voor raadsleden bij de inrichting ook gekeken dat de ruimte zo multifunctioneel kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld inloopbijeenkomsten en participatie-initiatieven. Bij het herinrichten wordt het bestaande meubilair zo veel mogelijk hergebruikt. Verder worden er zo veel mogelijk duurzame materialen gebruikt.

A9 dicht

DIEMEN In de nachten van donderdag en vrijdag 3 en 4 mei wordt gewerkt aan de A9 Gaasperdammerweg tussen knooppunt Diemen en knooppunt Holendrecht.

Op verschillende plaatsten op de A9 is het asfalt vervormd door de kou in de afgelopen winterperiode, dat wordt nu aangepakt. Daarvoor wordt steeds één kant van de A9 Gaasperdammerweg afgesloten. Van donderdag 3 mei 22.00 uur tot vrijdag 4 mei 06.00 uur wordt de noordelijke rijbaan hersteld (richting A2/A9 Utrecht/Schiphol/Amstelveen). Van vrijdag 4 mei 23.00 uur tot zaterdag 5 mei 08.00 uur is de zuidelijke rijbaan aan de beurt (richting A1).

Boek over leven van 92-jarige Diemenaar gepresenteerd

Wahida Amier, Sharda Nandram, Bechoepersad Nandram en Erik Boog.

DIEMEN De 92-jarige Diemenaar Bechoepersad Nandram heeft vorige week woensdag in Grand Café Blauw het eerste exemplaar van het boek 'Voel je thuis waar je ook bent' in ontvangst genomen. Het boek vertelt zijn levensverhaal en is geschreven door zijn dochter Sharda Nandram.

Burgemeester Erik Boog en zijn verloofde Wahida Amier waren eveneens aanwezig en ontvingen beiden een exemplaar van het boek. De burgemeester leerde de heer Nandram twee jaar geleden kennen toe hij hem kwam feliciteren met zijn negentigste verjaardag. Dit jaar herdenken Hindoestanen in Suriname en Nederland de immigratie van hun voorouders vanuit India naar Suriname. 145 jaar geleden vertrokken de eerste immigranten vanuit de voormalige hoofdstad van Brits-Indië, Calcutta, naar Paramaribo. Sharda Nandram schreef 'Voel je thuis waar je ook bent: Van Jodhpur naar Paramaribo en daarna naar Diemen'. De auteur laat haar 92-jarige vader, al ruim 20 jaar woonachtig in Diemen, vertellen over zijn vader die de reis van India naar Paramaribo heeft gemaakt.

In het tweede deel van het boek geeft wetenschapper Sharda Nandram haar analyse van de gevolgen van de immigratie. In het boek vertelt haar vader over de ervaringen van zijn vader die de tocht van Jodhpur naar Paramaribo maakte en hoe hij als een van de weinigen uit de Indiase staat Rajasthan samenleefde met Indiërs en de andere bevolkingsgroepen van Suriname. Ook gaat hij in op zijn eigen levensverhaal dat zich grotendeels in Suriname afspeelde, zijn emigratie naar Nederland en zijn ervaringen in zijn woonplaats Diemen. Hij vertelt dat hij veel nieuwe en goede ervaringen heeft opgedaan in Diemen. Het boek is verkrijgbaar via www.praan.nl.

Herdenkings-bijeenkomst op 4 mei

DIEMEN Op vrijdag 4 mei wordt er in Diemen de traditionele herdenkingsbijeenkomst gehouden.

De herdenkingsbijeenkomst begint om 19.00 uur in het gemeentehuis. Het welkomstwoord wordt gedaan door Josje Kronenberg-Heijne van Comité Diemen 1940-1945. Daarna is er een voordracht van Guy van Nifterik van de Jongerenraad Diemen. Ook kinderburgemeester Nilaya Holwijn houdt een voordracht en leerlingen van Diemense basisscholen lezen gedichten voor. Burgemeester Erik Boog zal een toespraak houden.

Daarnaast is er muziek en wordt er gezongen door het koor Carpe Diem. De bijeenkomst in het gemeentehuis wordt afgesloten met het zingen van het volkslied. Vervolgens vindt er een bijeenkomst plaats op het plein achter het gemeentehuis, waarbij de Diemer Harmonie voor de muzikale begeleiding zorgt. Bij het monument worden twee minuten stilte in acht genomen en daarna worden er kransen gelegd. Na afloop van de herdenking kunnen de aanwezigen koffie drinken in het gemeentehuis. In Theater de Omval begint om 21.00 uur een speciale, gratis voorstelling.

Ontmoetings-avond Diemen-voorelkaar

DIEMEN Diemenvoorelkaar houdt op woensdag 16 mei een ontmoetingsavond. De bijeenkomst vindt plaats in Grand Café Blauw in Theater de Omval en duurt van 20.00 tot 22.00 uur. De inloop start om 19.30 uur.

Diemenvoorelkaar is een initiatief van de Stichting Welzijn Diemen om mensen in Diemen met elkaar in contact te brengen. Mensen die bijvoorbeeld hobby's of interesses willen delen, gezamenlijk leuke dingen willen doen of pas sinds kort in Diemen wonen en nieuwe contacten willen leggen, kunnen naar de ontmoetingsavond komen.

Om de eerste kennismaking extra plezierig te laten verlopen is er een leuke vorm bedacht. Deelnemers betalen € 3,50 en krijgen daarvoor één consumptie en borrelhapjes. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via telefoonnummer 020-3144700 (maandag tot en met donderdag tussen 09.30 en 12.30 uur) of door een e-mail te sturen naar info@diemenvoorelkaar.nl.

Gerard Bes

Gepensioneerd leraar Nederlands, filmliefhebber
Woont een jaar in Diemen

Je hebt donderdagavond de eerste filmavond in De Verbinding gehouden.
"Ik ben hiermee begonnen omdat ik al sinds mijn kinderjaren een enorme filmliefhebber ben. Het is ook niet moeilijk om te organiseren. Er is een gebouw en er zijn mensen die mij helpen. Wij waren donderdag met z'n vijven. Dit is iets dat moet groeien. Ik draai elke laatste donderdag van de maand een film, maar misschien stop ik tijdens de zomermaanden en ga daarna weer door."

Wat zijn jouw favoriete films?
"Ik ben liefhebber van de films van de Zweedse regisseur Ingmar Bergman. Maar er zijn te veel favorieten om op te noemen."

Wat zijn jouw andere hobby's?
"Ik lees graag en luister naar muziek, vooral klassiek en jazz. Ik ben ook een vogelaar. Ik woon op de Klipperweg in Diemen-Noord, vlak bij de Diemerpolder. Daar zijn veel vogels te vinden. Ik vind Diemen een groene gemeente. Ik vind bijvoorbeeld ook het pad langs het Amsterdam-Rijnkanaal heel mooi."

Wat is jou favoriete vakantieland?
"Frankrijk. Ik ben daar vaak geweest. De natuur is daar mooi. Niet al te netjes, maar je ziet er niet veel kale gebieden zoals in Spanje en Italië. Daarnaast vind ik de mensen in Frankrijk aardig."

Jouw favoriete winkel?
"Ik kom graag in supermarkt Deen. Daar hangt een andere sfeer dan in de Jumbo en Albert Heijn. Albert Heijn vind ik te groot."

Kom je veel in Amsterdam?
"Ik kom uit Haarlem, maar heb in Amsterdam gewoond. In de Spaarndammerbuurt en Nieuw-West. Mijn vriendin woont vlak bij het Vondelpark, daar kom ik dus vaak. Ik vind Amsterdam een geweldige stad."

De blokhut wordt op 2 juni geopend

DIEMEN De blokhut van Scouting Diemen in het Diemerbos wordt op zaterdag 2 juni officieel geopend.

Vanaf 14.00 uur zijn er de hele middag rondleidingen en zal er een hapje en een drankje verzorgd worden. Om 15.00 uur is de officiële opening.

Naam

Wethouder Ruud Grondel zal dan de naam van de blokhut bekend maken. Hiervoor is een prijsvraag uitgeschreven. Na de opening is iedereen van harte uitgenodigd nog even rond te kijken en na te praten. Om 17.00 uur wordt het officiële gedeelte afgesloten en zal Scouting Diemen de blokhut inwijden door er die nacht met alle kinderen van de vereniging te blijven slapen. Op zondag zullen er nog diverse activiteiten voor de jeugdleden worden georganiseerd.

Koninklijke onderscheidingen voor vertrokken raadsleden

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 26 april heeft burgemeester Erik Boog koninklijke onderscheidingen opgespeld bij twee raadsleden die in maart afscheid hebben genomen van de gemeentepolitiek. Het zijn Farida Polsbroek (PvdA) en Frans Mulder (VVD). Polsbroek was zestien jaar raadslid, Mulder twaalf jaar.

Oranjefeest op Koningsdag is begin van een traditie

Koningsdag nieuwe stijl was een groot succes. Na afloop van de vrijmarkt bezochten veel inwoners het Oranjefeest op het Van Markenplantsoen. Het Oranjefeest kende een goede en leuke sfeer. Er waren optredens van artiesten, onder wie de Diemenaren Sven Versteeg, Quincy en Yes-R en er waren heerlijke hapjes en drankjes te koop. Het Oranjefeest was een initiatief van Brasserie Drusius, Wim Bohnenn en Daarom Diemen.

En de koningin zag dat het goed was.

DIEMEN Donderdag aan het begin van de avond nam de in Wales geboren Carlton zijn plek op de Ouddiemerlaan al in. Op Koningsdag verkoopt hij elk jaar cd's.

Carlton is een groot supporter van de Engelse voetbalclub Liverpool. Hij gaat ervan uit dat zijn club op 26 mei de Champions Leaguefinale in Kiev speelt. Het geld dat hij op Koningsdag heeft verdiend, besteedt hij aan het kaartje voor de wedstrijd en reis- en verblijfskosten. De vrijmarkt kwam enigszins langzaam op gang, maar in de loop van de ochtend boden steeds meer mensen spullen aan en werd het ook steeds drukker op de Ouddiemerlaan en het Diemerplein. Een aantal kinderen verdiende een extra zakcentje, bijvoorbeeld door het bespelen van een instrument. Leden van de Stichting Loswalfestival stonden met een springkussen op het plein voor het gemeentehuis. De Diemer Harmonie gaf om 10.00 uur het jaarlijkse concert. Na afloop van de vrijmarkt trokken veel mensen naar het Van Markenplantsoen om aanwezig te zijn bij het eerste Oranjefeest. Rond 14.00 uur opende wethouder Jeroen Klaasse het feest. Sven Versteeg en Yes-R, beiden inwoners van Diemen, waren de eerste artiesten die optraden.

Reünie

Yes-R en Sven Versteeg vermaken publiek. Foto: Trudy Kroese
Swingen tijdens het Oranjefeest. Foto: Trudy Kroese
Gitarist heeft plezier. Foto: Trudy Kroese
Het was druk op de vrijmarkt. Foto: Trudy Kroese

Het feest werd voornamelijk door inwoners van Diemen bezocht, van wie velen elkaar kennen. De sfeer was heel leuk en ontspannen. De mensen gingen prettig met elkaar om. Het had veel weg van een reünie. Na afloop van het Oranjefeest ging een groot aantal bezoekers naar de afterparty in Grand Café Cheers, andere vonden het genoeg geweest en gingen naar huis.

Aan het einde van het Oranjefeest trok mede-organisator Wim Bohnenn de terechte conclusie dat het zeer geslaagd was geweest. Hij beloofde dat er volgend jaar op Koningsdag opnieuw een Oranjefeest wordt gehouden.

Bewoners: geen overleg over bouwplan

Gemeenteraad neemt stedenbouwkundige uitgangspunten aan

De plek waar het complex komt.

DIEMEN De gemeenteraad heeft de stedenbouwkundige uitgangspunten voor nieuwbouw in de Arent Krijtsstraat 1 vastgesteld. GroenLinks, D66 en PvdA stemden voor. De VVD, Leefbaar Diemen, Ouderenpartij Diemen, het CDA en Ons Diemen stemden tegen.

In de stedenbouwkundige uitgangspunten staat dat er een gebouw komt met 51 woningen. Het gaat om een gebouw met op sommige plekken maximaal zeven of acht bouwlagen. Projectontwikkelaar AM start nu met bewoners een participatieproject om het plan verder uit te werken. In de uitwerking worden onder andere de hoogte en de plek van de hoogteaccenten bepaald. Veel buurtbewoners zullen niet op de uitnodiging van AM ingaan.

Leefbaar Diemen is tegen het plan om in de Arent Krijtsstraat te bouwen en ziet daar liever een parkje. De fracties van de VVD en Ouderenpartij Diemen wilden garanties dat de huren niet te hoog worden. Nadat hun amendement niet werd aangenomen, stemden zij tegen het voorstel. Een aantal partijen die tegenstemden is niet te spreken over het door de gemeente voorgestelde participatieproject. Zij hadden liever gezien dat er al in een eerdere fase met bewoners was gesproken en niet op het moment dat er al veel zaken vastliggen. Wethouder Scholten: "Het participatieproces is geheel in overeenstemming met de in september 2017 raadsbreed aangenomen motie. Het valt mij tegen dat sommige partijen hun eigen motie niet serieus nemen en het nu weer anders willen hebben." De VVD en Ouderenpartij Diemen dienden een amendement in om in overleg met AM een woonprogramma te realiseren met friendswoningen met een huur tot 1200 euro per maand en middeldure huurwoningen met een huur tussen de 711 en 900 euro, en de maximale huurprijzen van deze woningcategorieën te borgen in het bestemmingsplan. Het amendement haalde het niet. Brigitte Wielage (VVD): "Ook de coalitiepartijen hebben in aanloop naar de verkiezingen gesteld dat zij goedkopere woningen in Diemen willen realiseren. Door het amendement niet te steunen hebben zij een kans laten liggen. De wethouder maakt geen gebruik van de wettelijke mogelijkheden en de kans op dure woningen is nu levensgroot."

Wethouder Lex Scholten: "Het plan is nu financieel geheel uitgeknepen, waardoor er minder woningen en minder etages komen. Dat was de opdracht van de raad. Om nu weer nieuwe eisen aan de ontwikkelaar te stellen vind ik onbehoorlijk."

Ronald Vriend van het Comité Hoogbouw Nee, dat zo'n 120 buurtbewoners vertegenwoordigt: "Wij waren donderdag afwezig omdat het een gelopen koers was. Wij hadden geen zin om aan die poppenkast mee te doen. Wij gaan ook niet op de uitnodiging van AM in om te participeren, want dan zouden wij akkoord gaan met de stedenbouwkundige uitgangspunten. Als de gemeente niets doet tegen Airbnb worden die friendswoningen Airbnb-paleizen."

De film 'Bankier van het Verzet', 3 en 8 mei in Theater de Omval.

3 & 8 mei

Film: 'Bankier van het Verzet'

20.00 uur | Theater de Omval

Het waargebeurde, onbekende verhaal van verzetsheld Walraven van Hall. Dinsdag ook om 14.00 uur. Kaarten: www.theaterdeomval.nl.

Vrijdag 4 mei

Lezing Engelse tuinen in 3D

10.00 uur | De Schakel

Beelden van beroemde Engelse tuinen, alsof u er echt doorheen loopt. € 5,-. Informatie: 06-24528317.

Speciale voorstelling op 4 mei

21.00 uur | Theater de Omval

'Waterman' van Helmert Woudenberg. Gratis kaarten: www.theaterdeomval.nl of aan de kassa.

Zaterdag 5 mei

Oudpapieractie

8.30 uur | De Ontmoeting

Vrijwilligers halen in heel Diemen oud papier, karton en boeken op.

Repair Café

14.00 uur | 't Kruidvat

Voor reparaties aan kleinhuishoudelijke apparaten, speelgoed en elektronische apparatuur. 14.00-16.30 uur.

Open Podium

15.30 uur | OBA Diemen

Lees, zing, rap een gedicht of (korte) tekst op het thema 'Vrijheid', van jezelf of van iemand anders. Aanmelden mag, maar hoeft niet.

Zondag 6 mei

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger is ds. Fr. Brommet uit Amsterdam.

Viering

10.30 uur | St Petrus' Banden Kerk

Woord- en communieviering met het Hagunnankoor. Voorganger is mw. J. Kronenberg.

Countrymiddag

13.30 uur | Het Noorderlicht

Zanger Folkert zingt countryliedjes i.s.m. DJ Wil. € 4,-. Informatie: 06-24528317.


Woensdag 9 mei

Hooikoortsspreekuur

11.00 uur | Homeopathie Praktijk

Gratis informatiespreekuur met homeopaat Dorothea Renkema. Afspraak: 020-6905355.

Donderdag 10 mei

Oecumenisch dauwtrappen

09.00 uur | De Ontmoeting

Om 08.45 uur verzamelen op het kerkplein van de St. Petrus' Banden voor een bezinnende wandeling van ruim een uur; deze is rolstoeltoegankelijk.

Openluchtviering

10.30 uur | De Ontmoeting

Voorgangers Han Hartog en Paul Germans. Bij mooi weer in de tuin van De Ontmoeting en anders in De Ontmoeting.

Film: 'De Wilde Stad'

20.00 uur | Theater de Omval

Een beeld van de stad vanuit een totaal nieuw perspectief: de vele wilde dieren en planten. Kaarten: www.theaterdeomval.nl.

Vrijdag 11 mei

'Aangenaam, ik ben...'

19.00 uur | OBA Diemen

Workshopreeks waarin jonge, oude en nieuwe Diemenaren via verhalen verbonden worden. 11 mei, 25 mei en 1 juni.

Zaterdag 12 mei

Zondagmiddagpodium

14.30 uur | De Schakel

Vanwege Moederdag eenmalig op zaterdag, Eddy van Slimming treedt op. Entree: € 4,-.

Repair Café

14.15 uur | Zorgcentrum De Diem

Reparateurs van Repair Cafe repareren kapotte spullen.

12 & 13 mei

Theatergroep Diemen

20.00 uur | Theater de Omval

Theatergroep Diemen speelt 'De Kersentuin'. Anja Ljoebov haalt haar moeder terug uit Parijs omdat ze inmiddels zo diep in de schulden zitten dat ze het huis met kersentuin moeten verkopen. Kaarten: theatergroepdiemen.nl.

En verder

Expositie

9.00 uur | Berkenstede

In de binnentuin exposeren Jose van Engen & Diny Boot, beiden lid van Kunstzin Diemen, de hele lente en zomer beelden. Dagelijks, 09.00 - 20.00 uur.

Karter Dani van Dijk heeft ambities en droomt van loopbaan in Formule 1

Dani van Dijk begon op vijfjarige leeftijd met zijn sport

Dani van Dijk uit Diemen is een groot talent in de kartsport. De jonge coureur heeft ambities. Zijn droom is een carrière in de Formule 1.

Dani van Dijk toont zijn bekers. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De veertienjarige Dani van Dijk werd geboren in Amsterdam. Hij woont sinds acht jaar in Diemen-Noord. Dani werd begin dit jaar uitgekozen tot Sporttalent van het Jaar van Diemen. Dit gebeurde tijdens het festival Kunst in Sport in Diemen, dat in Theater de Omval werd gehouden.

Hij begon al op zijn vijfde met karten. Dani: "Mijn ouders vonden dat ik een sport moest gaan doen en omdat mijn opa Jan van Dijk een liefhebber van de Formule 1 is, ben ik gaan karten."

Talent

Dani is verkozen tot Sporttalent van het Jaar van Diemen

Het werd al snel duidelijk dat Dani over veel talent beschikt. Hij startte in de jeugd in de klasse viertakt en boekte meteen goede resultaten. Nadat hij was overgestapt naar de klasse tweetakt bleef hij goed presteren. Hij komt nu uit in de klasse tweetakt Max voor junioren van twaalf tot en met vijftien jaar.

Veel tijd

Karten is dure sport, Dani van Dijk is op zoek naar sponsors

Karten is een sport die veel tijd kost. Dani traint twee tot drie keer per week op de circuits in Berghem in Noord-Brabant en Genk in België. "Ik zit op het Comenius College in Hilversum. Dat is een LOOT-school: leerlingen die op niveau aan sport doen krijgen vrij van school om te trainen en aan wedstrijden mee te doen. Ik ben elke woensdag vrij van school en kan dan trainen. Maar als ik een wedstrijd moet rijden ben ik soms woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag weg. Ik mis dan een aantal lessen. De lessen die ik heb gemist haal ik later op school in. Ik heb vrijstelling van vakken als gymnastiek, handarbeid en godsdienst."

Dure sport

Karten is een dure sport. De aanschaf van een auto is een aanzienlijke investering en een karter gebruikt daarnaast twee frames per seizoen. Dani heeft de steun van een aantal sponsors: LimoShare, IJssalon IJspret en TextPosters. Daarnaast treedt zijn opa Jan ook op als sponsor. Dani is nog op zoek naar meer sponsors. Paul, de vader van Dani, is zijn monteur.

Maximumsnelheid

De kart waarin Dani rijdt haalt een maximumsnelheid van tussen de 130 en 140 kilometer per uur. Tijdens een wedstrijd rijdt hij drie races van tussen de 15 en 20 ronden. Karten is een sport die fysiek en mentaal zwaar is. "Als ik train of aan een race deelneem verbruik ik 800 calorieën per uur. Dus als ik vijf uur in de auto zit verbruik ik 4.000 calorieën. Dat is veel."

Conditie

Net als een Formule 1-coureur dienen karters over een goede conditie te beschikken. Een goede conditie heeft een positief effect op het concentratievermogen en de mentale weerbaarheid. Dani doet er veel aan om zijn conditie op peil te houden. Hij doet aan kickboksen, loopt hard en doet thuis oefeningen. Daarnaast oefent hij thuis op een simulator. Dani hoopt dat hij volgend jaar mag uitkomen in de klasse tweetakt senioren Max. "In het jaar dat je vijftien jaar wordt mag je in sommige gevallen overstappen naar die klasse. Ik word in maart 15 jaar. Je hebt dan wel dispensatie nodig. De organisatie beslist of je wordt toegelaten tot die klasse."

Max Verstappen

Formule 1-coureur Max Verstappen is hét voorbeeld van alle jonge karters in Nederland. Max Verstappen begon zelf als jongen met karten en maakte heel veel indruk. Net als veel andere jonge karters hoopt Dani op een loopbaan in de Formule 1. Maar hij beseft dat de weg naar de elite van de autosport lang en moeilijk is en tevens van veel factoren afhankelijk is. "Om in de Formule 1 terecht te komen moet je uiteraard heel goed kunnen rijden, voldoende geld hebben en ook geluk hebben. Ik hoop dat ik ooit in de Formule 1 terecht kom. Ik zal er alles voor doen."