DiemerNieuws

25 augustus 2016

DiemerNieuws 25 augustus 2016


Lange Frans, Peter Beense en Glennis Grace op Festijn

Lange Frans treedt vrijdag 9 september op in de feesttent. Foto: Christian Pfeiffer

DIEMEN - Lange Frans, Peter Beense en Glennis Grace behoren tot de artiesten die optreden tijdens het Diemer Festijn. De 34e editie van het Diemer Festijn duurt van dinsdag 6 september tot en met zaterdag 10 september. Op de slotdag van het Diemer Festijn vindt ook de Gemeentedag plaats.

De kermis van het Diemer Festijn start op dinsdagmiddag 6 september om 15.30 uur. Burgemeester Erik Boog opent het Diemer Festijn op woensdagmiddag 7 september om 14.30 uur. Daarna is er een bijzondere kindermiddag met een meet & greet met Frozen. Er worden dit jaar geen ballonnen opgelaten. De kindermiddag wordt aangeboden door de Rabobank. 's Avonds zijn er optredens van Maan, Danny Froger, Robert Leroy en Glennis Grace.

Vader Abraham
Donderdagmiddag 8 september is de seniorenmiddag met Hanna & Frits en Vader Abraham. De seniorenmiddag wordt aangeboden door de Diemer Apotheek. 's Avonds zijn er optredens van Wesly Bronkhorst, Jeff van Vliet, Dré Hazes en Big, Black & Beautiful. Het programma van die avond wordt mede mogelijk gemaakt door Café 't Pandje.

Vrijdagavond 9 september zijn er optredens van Michel Bak, Lange Frans, Anita Meijer en Mike Peterson.

Zaterdag 10 september zijn er veel activiteiten: een kramenmarkt voor Diemense verenigingen, instellingen en organisaties en particulieren, een superbingo in de feesttent, een optreden van Muziekvereniging Marchingband ATM op het Diemerplein en een lampionnenoptocht die wordt aangeboden door winkeliersvereniging Diemerplein. Ook wordt op die zaterdag de Gemeentedag gehouden.

's Avonds zijn er optredens van Dries Roelvink, Quincy, Tino Martin en Peter Beense. Het Diemer Festijn wordt traditioneel afgesloten met een vuurwerk op de Venserkade.

Mandelapark
Op zaterdag 10 september is er tussen 06.00 en 16.00 uur ook een vrijmarkt voor particulieren die wordt gehouden in het Nelson Mandelapark (achter winkelcentrum Diemerplein).
Lees verder op pagina 5.

Voedselbank Diemen trekt in nieuw pand: Food Factory

DIEMEN - De Stichting Voedselbank Diemen beschikt vanaf vrijdag 26 augustus over een nieuw pand. De voedselbank is voortaan gevestigd in het voormalige pand van jongerencentrum de Diemer Factory. De nieuwe naam van het pand is Food Factory.

De voedselbank was tot voor kort gevestigd in het gebouw aan de Verrijn Stuartweg 3-5 in Diemen-Zuid. Dit pand, dat eigendom is van de gemeente en waarvan de voedselbank gratis gebruik mocht maken, voldeed al enige tijd niet meer aan de eisen. Renoveren was geen optie. De gemeente kwam met de oplossing om Voedselbank Diemen een plek te geven in het gebouw van voormalig jongerencentrum Diemer Factory aan de Landlust 1. Ook dit pand is eigendom van de gemeente. Voedselbank Diemen mag ook gratis gebruikmaken van de Food Factory. Het gebouw is de afgelopen maanden uitgebreid en gerenoveerd.

Gerda Smit, voorzitter van de Stichting Voedselbank Diemen, is erg blij met de nieuwe accommodatie: "Het pand is ruim en ziet er prachtig uit. Wij hebben twee weken geleden de sleutel gekregen en zijn de afgelopen weken bezig geweest met de inrichting en de verhuizing van onze spullen. Het is snel gegaan en wij kunnen vrijdag al open." Ze is ook te spreken over de ligging van de Food Factory. Het gebouw is goed bereikbaar, ook per bus, maar biedt de cliënten van de voedselbank ook voldoende privacy. De Stichting Voedselbank Diemen heeft zo'n 60 cliënten uit Diemen. Het aantal cliënten loopt elk jaar in de herfst weer op.

De voedselbank krijgt steun van diverse bedrijven en particulieren in Diemen. Zij schenken de voedselbank artikelen voor in de voedselpakketten. Ook houdt de voedselbank regelmatig winkelacties in de diverse wijken van Diemen. De vrijwilligers van de voedselbank vragen klanten dan om een of meerdere artikelen aan te schaffen en die aan de voedselbank te schenken. De respons is altijd groot.

Vrouw ernstig gewond

DIEMEN - Een vrouw is vrijdagochtend rond 10.00 uur ernstig gewond geraakt na een ongeluk tijdens werkzaamheden in de flat aan de Albert Loethoelistraat.

De vrouw is leidinggevende van twee collega's die in een ruimte in de flat bezig waren met werkzaamheden aan de verwarmingsinstallatie. Tijdens die werkzaamheden viel een verwarmingsketel van 1100 kilo op de vrouw. Zij liep hierbij ernstige verwondingen op aan haar arm, hand en been. Het slachtoffer is per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.

De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar het ongeluk.

Poging inbraak woning

DIEMEN - Onbekenden hebben in de nacht van donderdag op vrijdag proberen in te breken in een woning aan Stoelmanseiland in de wijk Plantage De Sniep.

De bewoners hoorden rond middernacht dat er aan hun voordeur werd gerommeld en belden de politie. Toen de agenten bij de woning kwamen waren de personen die bij de deur aanwezig waren geweest verdwenen. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844.

3

vrouwelijke solo-artiesten treden op tijdens
het Diemer Festijn

Olympische Spelen op plein voor Kruidvat

DIEMEN - In Diemen worden op woensdag 31 augustus de mini-Olympische Spelen gehouden voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Het evenement vindt plaats op het plein voor Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid en duurt van 12.30 tot 13.30 uur. De kinderen dienen om 12.15 uur aanwezig te zijn. Deelname is gratis.

De mini-Olympische Spelen worden georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen. Kinderen kunnen deelnemen aan sporten en spellen die in het teken staan van de Olympische Spelen, zoals hardlopen, verspringen en een variant op kogelstoten. Tevens wordt er een quiz gehouden die ook in het teken staat van de Olympische Spelen.

Sint Petrus' Bandenkerk: monumentnummer 509011

In 1998 werd ook de links naast de rk-pastorie gelegen Sint Petrus' Bandenkerk benoemd tot rijksmonument.

De bouwhistorici van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed begonnen hun beschrijving van de kerk als volgt: "Een driebeukige hallenkerk op nagenoeg rechthoekig grondplan onder een zadeldak voorzien van steekkappen ter hoogte van het licht uitstekende trancept, en met een ondiep rechthoekig koor onder een lager afgewolfd zadeldak." Wist u trouwens dat: "Alle genoemde daken zijn gedekt met rode tuiles du nord. Het muurwerk is uitgevoerd in miskleurige machinale baksteen Waalformaat in kruisverband met platvolle voeg en voorzien van een omgaande rollaag ter hoogte van de plint." Interessant is de waardering te lezen die de Rijksdienst aan het gehele kerkelijke complex aan de Hartveldseweg verleende: "De pastorie en de kerk zijn van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als een gaaf bewaard gebleven pastorie uit het laatste kwart van de 19de eeuw en een merendeels gaaf bewaard kerkgebouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Beide gebouwen vormen tezamen met de naastgelegen schuilkerk een cultuurhistorisch waardevol ensemble." De genoemde schuilkerk De Hoop werd reeds in 1993 benoemd tot rijksmonument.

Weerbericht

Vrij zonnig en zeer warm, kleine kans op onweer
Augustus bracht tot begin deze week geen zomerse dagen van 25.0 graden en hoger. In deze laatste fase van augustus zien we echter een snelle inhaalrace met een reeks zomerse dagen op rij. Een tropenmidweek met zelfs 30+ graden op de thermometer. Dit door de opbouw van een krachtig Centraal Europees hogedrukgebied. De stroming is daardoor zuidoostelijk geworden.

Vrijdag + het weekeinde
Na een zwoele nacht schijnt vrijdag de zon geregeld. Er kunnen ook enkele wolkenvelden overdrijven. Het blijft droog. Het wordt 27 graden bij een zwakke, tijdelijk noordwestenwind. Zaterdag krimpt de wind naar zuidoost en trekt iets aan. Het is vrij zonnig en iets warmer, tot 29 à 30 graden. Ook zondag schijnt de zon, maar er kunnen wat meer stapelwolken ontstaan met kans op een lokale onweersbui. Het wordt 27 à 28 graden bij een matige zuidwestenwind.

Trend na het weekeinde
Na deze topzomerse eindsprint eindigt de meteorologische zomer deze week. Op 1 september begint immers de meteoherfst. Vanaf maandag valt de maximumtemperatuur terug naar meer normaal, zo'n 20 à 21 graden. Het is licht wisselvallig, met zon, wolken en soms een bui.

Weetje
Het is een landelijke hittegolf als het in De Bilt minstens 5 dagen op rij 25.0 graden of hoger wordt, waarvan 3 dagen ten minste 30.0 graden. Laat in het zomerseizoen is dat zeldzaam. In 2001 gebeurde dat nog van 22 t/m 26 augustus. Het was zeer nipt met een maximumreeks van 28.2, 29.5, 30.2, 31.1 en 30.0 graden. Het zal erom spannen of dit nu opnieuw gaat lukken.

Paula List mag naar Paralympics in Rio

Paula List.

DIEMEN - De Diemense paravolleybalster Paula List mag met haar team deelnemen aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in Brazilië.

Dinsdag wees het internationaal sporttribunaal CAS het beroep af van de Russen tegen de schorsing door het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). Het Russische team niet mag deelnemen aan de Paralympics vanwege het dopingschandaal in Rusland.

Paula List en haar team verloren in maart tijdens de Intercontinental Cup in China in de finale van Rusland en grepen daardoor naast het laatste ticket voor de Paralympics. Nu het Russische team niet mee mag doen, mag het Nederlands team deelnemen aan de Paralympics.

Filmavond

DIEMEN - Filmavond in de tijdelijke pastorie van de Sint Petrus' Bandenkerk aanstaande dinsdag, 30 augustus.

De film 'Pay it Forward' wordt dan vertoond. In de pauze en na afloop is er gelegenheid om met elkaar over de boodschap van deze film te praten.

De tijdelijke pastorie is gevestigd in Berkenstede 304.

Bingo

DIEMEN - In Zorgcentrum De Diem wordt woensdag 31 augustus een gezellige bingomiddag georganiseerd.

De bingomiddag begint om 14.30 uur, de zaal is open om 14.15 uur. Deelnemen kost € 2,50 p.p. Voor bewoners is dat € 1,50 p.p.

Vriendendag Diemerbos

'Het eetbare bos' is het thema van de Vriendendag. Foto: Eric Willemsen

DIEMEN - De Vrienden van het Diemerbos organiseren op zondag 28 augustus een Vriendendag.

De Vriendendag wordt gehouden in en om boerderij Landlust aan de Stammerdijk 25. Samen met de boswachter kunnen bezoekers ontdekken wat er allemaal aan eetbaars in het bos groeit en bloeit. Het thema van de dag is dan ook 'Het eetbare bos'. De toegang is gratis en staat open voor iedereen die het Diemerbos een warm hart toedraagt. Aanmelden bij secretaris@vriendenvanhetdiemerbos.nl, dan volgt meer informatie via de mail. Informatie: www.vriendenvanhetdiemerbos.nl.

Dierenziekenhuis Diemen in trek bij cliënten

Geïnteresseerden kunnen vaak een operatie volgen

Een operatie in Dierenziekenhuis Diemen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Dierenziekenhuis Diemen trekt steeds meer cliënten die er met hun huisdier komen voor een consult of behandeling. Dierenarts Nina van Broekhoven is tevreden. "De groei van het aantal klanten is groter dan wij verwacht hadden."

Nina en haar moeder Ilona van Broekhoven, die als praktijkmanager werkt, zijn eigenaars van Dierenziekenhuis Diemen en Dierenziekenhuis Almere. Nadat zij zes jaren geleden begonnen met Dierenziekenhuis Almere gingen zij in januari van dit jaar van start met Dierenziekenhuis Diemen aan het Gruttoplein 1 in Diemen-Noord.

Zorgaanbod
De klanten van Dierenziekenhuis Diemen zijn tevreden over het zorgaanbod. Zij kunnen er zeven dagen per week, 24 uur per etmaal, terecht. 's Avonds en 's nachts wordt er na telefonisch contact spoedeisende hulp geboden, de dierenartsen draaien zelf spoeddiensten. Cliënten kunnen in die gevallen dus niet altijd bij de eigen dierenarts terecht.

Dierenziekenhuis Diemen wil transparantie uitstralen

De dierenartsen van Dierenziekenhuis Diemen verrichten diverse vormen van hulp: naast eerstelijnszorg zoals consulten zijn dit onder andere (specialistische) operaties, orthopedie en echografie, digitale röntgen, uitgebreide bloedanalyse en laparoscopische sterilisatie van honden en katten. Uiteraard kunnen dieren ook worden gevaccineerd.

Opname
Daarnaast beschikt Dierenziekenhuis Diemen over zes opnameplekken voor dieren. Dieren kunnen bijvoorbeeld worden opgenomen in afwachting van een operatie of om te herstellen van een operatie. Als dieren langer dan een dag moeten worden opgenomen, worden ze aan het einde van de dag meegenomen naar Dierenziekenhuis Almere, waar 20 opnameplekken zijn en er zeven dagen per week 24 uur per etmaal iemand aanwezig is als er dieren opgenomen zijn.

Nina geeft aan dat de visie van het dierenziekenhuis is om transparantie uit te stralen. "Dit doen we figuurlijk door overal inzicht in te geven wat er precies gedaan wordt, maar ook letterlijk door een kijkje in onze praktijk te geven. Onze spreekkamer en operatiekamer grenzen dan ook aan de straat en we hebben de ramen opengelaten. Wij zien een aantal voordelen van een open spreekkamer. Het dier dat wij onderzoeken kijkt vaak naar buiten en heeft daardoor afleiding. Ook kijken mensen die langslopen even naar binnen om te kijken wat wij aan het doen zijn."

Toestemming
Ook als Nina of haar collega's een dier in de operatiekamer opereren wordt er soms naar binnen gekeken. "Voordat wij een dier gaan opereren vragen wij de eigenaar altijd toestemming of dit in het zicht mag gebeuren. Vaak komen er mensen voor het raam staan die de operatie volgen, dikwijls zijn dat kinderen. Maar als een operatie er niet prettig uitziet, bijvoorbeeld omdat er veel bloed vloeit, doen wij de gordijnen dicht, zodat de operatie aan het zicht wordt onttrokken."

"In onze andere vestiging in Almere hebben we vier jaar geleden een tweede operatiekamer voor het raam aan de straatkant gebouwd. Dit is enorm goed bevallen: 's ochtends staan er hele groepen schoolkinderen heel lief voor het raam te kijken naar wat we met de dieren aan het doen zijn. Wij vinden dat dit letterlijk transparantie uitstraalt en krijgen hier heel veel positieve reacties op. Bovendien laten we zo ook aan kinderen zien hoe je met dieren om moet gaan, namelijk met veel liefde."

Discussies
Zij vertelt dat er zo nu en dan discussies ontstaan op het Gruttoplein. "We merken dat sommige mensen in Diemen er nog aan moeten wennen dat zij de operaties van dieren kunnen zien. Als je wilt kijken mag je de hele operatie zien, maar mensen die dat liever niet willen zien kunnen doorlopen. En bij hevige operaties gaan de gordijnen dus dicht."

De transparante manier van werken heeft duidelijk voordelen. Dierenziekenhuis Diemen wordt door veel inwoners van Diemen als laagdrempelig ervaren. Soms stappen mensen spontaan naar binnen om te kijken wat er gebeurt of om een praatje te maken, vertelt Nina.

Team
Het team van Dierenziekenhuis Diemen bestaat naast Nina van Broekhoven en Ilona van Broekhoven uit Judith Nannes (dierenarts), Wieteke Eggelmeijer (dierenarts), Patty Lischer (assistente) en Eline van Agen (assistente). Alle dierenartsen werken zowel in Dierenziekenhuis Diemen als in Dierenziekenhuis Almere. Nina van Broekhoven is elke dinsdag in Dierenziekenhuis Diemen aanwezig.

Brugklassers veilig op weg naar school

DIEMEN - Minister Schulz (Verkeer) gaat onderzoeken of het gebruik van een telefoon op de fiets, net als in de auto, verboden kan worden.

Voorlopig is het nog niet zover en doen de Stadsregio Amsterdam en haar gemeenten hun best om mensen op de gevaren van het gebruik van een smartphone op de fiets te wijzen. Smartphonegebruik op de fiets komt in grote mate voor. Zo blijkt dat drie kwart van de Nederlandse jongeren de smartphone tijdens het fietsen gebruikt en dat leidt tot een hoger ongevalsrisico. Het gebruik van de smartphone en het luisteren van muziek op de fiets leidt af in het verkeer. Veel ongelukken ontstaan doordat het verkeer niet meer wordt gezien of gehoord. Het advies is dan ook om op de fiets geen muziek te luisteren en de smartphone niet te gebruiken.

Het verkeer kent meer gevaren, zeker voor brugklassers. Ouders van kinderen die na de zomervakantie naar het voortgezet onderwijs gaan, hebben een brief van de gemeente ontvangen. Een nieuwe school betekent ook een nieuwe en vaak langere route naar school. Kinderen kunnen van een onverwachte situatie schrikken en daardoor foute beslissingen in het verkeer nemen. Veel ouders oefenen met hun kind de nieuwe school-thuisroute.

Openbaar Vervoer
Ook als een kind met het openbaar vervoer naar school gaat is het aan te raden een keer samen het traject te rijden. De looproutes van en naar de haltes, het overstappen en het bespreken van veilig gedrag bij de halte horen hier ook bij.

Een veilige fiets
Om veilig de weg op te gaan, is het belangrijk de fiets regelmatig te controleren op goed werkende remmen, verlichting, een stevige bagagedrager, goede snelbinders en een degelijk slot. School- en sporttassen kunnen het beste worden vervoerd op de bagagedrager, in een fietskrat of op de rug. Een complete fietscontrolelijst is te vinden op www.verkeerseducatiepunt.nl/checklist-veilige-fiets/.

Campagne
Kinderen die op deze manier begeleid worden, gaan goed voorbereid, veiliger en zelfstandig op weg. De gemeenten helpen ook mee. Weggebruikers worden gewezen op de aanwezigheid van scholieren in het verkeer. Dit gebeurt met borden en spandoeken langs de weg van de campagne 'De scholen zijn weer begonnen'. Daarnaast stelt de Stadsregio Amsterdam voor scholen via de onderwijsbegeleidingsdiensten gratis lesmaterialen beschikbaar op het gebied van verkeer.

Genieten van muzikale middag in De Schakel

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Zo'n zestig bezoekers hebben zondagmiddag genoten van de muzikale middag in De Schakel. Er waren optredens van zanger Martin Williams, The Swinging M's en zeemanskoor de Baksmaten. De middag was georganiseerd door de Algemene Schakel Vereniging (ASV). "De bezoekers waren enthousiast en vroegen of wij niet vaker zo'n middag kunnen organiseren", aldus Sandra Hoekstra, voorzitter van de ASV.

Hondenpoep in Nelson Mandelapark leidt tot ergernis

'Honden dienen hier aangelijnd te worden'

Het Nelson Mandelapark. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het Nelson Mandelapark is een mooie plek om te recreëren. Je kunt er een wandeling maken, op een bankje van de fraaie omgeving genieten of de hond uitlaten. Jammer is dat sommige hondenbezitters hun viervoeter zijn behoefte in of vlak bij het park laten doen.

Marianne Suijkerbuijk woont in de wijk Ruimzicht. Zij is een van de mensen die zich storen aan het gedrag van sommige hondenbezitters. "Er zijn personen die hun hond de behoefte in het gras laten doen en de rotzooi vervolgens niet opruimen. Niet alleen in het Nelson Mandelapark zelf, maar ook in de grasvelden in de buurt. Iemand die hier loopt kan zomaar in de hondenpoep stappen."

Wij lopen deze ochtend door het Nelson Mandelapark en zien inderdaad enkele hondendrollen liggen, ook ligt er een hondendrol op een grasveld tegenover het park. "Ik heb sinds kort een hond die ik vijf keer per dag uitlaat. Meestal laat ik de hond uit op het pad achter de Tobias Asserlaan en de Martin Luther Kinglaan en soms in het Nelson Mandelapark. Als mijn hond zijn behoefte heeft gedaan ruim ik het meteen op. Ik heb altijd zakjes bij me. Daarna doe ik de zakjes in een van de prullenbakken die in het park staan. Jammer dat hier geen zakjes liggen, dat zal met vandalisme te maken hebben. Maar in het gemeentehuis en in de dierenwinkel kun je gratis zakjes afhalen", aldus Marianne. In een aantal gevallen lopen honden los in het park. "Honden dienen hier aangelijnd te worden. Er zijn in Diemen diverse plekken waar honden wel los mogen lopen. Ik vind het niet goed om een hond hier in het park los te laten lopen. Een hond die losloopt vertoont toch ander gedrag dan een hond die is aangelijnd."

Bij een van de bankjes liggen veel sigarettenpeuken in het gras. De rokers hebben de peuken niet in de prullenbak gedaan, die vlakbij staat.

Lyonne Pols

Yogalerares in
De Sauna van Diemen
Diemenaar sinds 1975

Je start met yogalessen in De Sauna van Diemen.
"Vanaf 30 augustus geef ik elke dinsdagochtend van 09.30 tot 11.00 les in transformatieve yoga. Cursisten kunnen gewoon langskomen. Zij dienen wel zelf een matje en een kussen mee te nemen. De lessen kosten 12,50 euro per keer. Het bedrag dat overblijft nadat ik de kosten ervan heb afgetrokken schenk ik aan een goed doel."

Vertel eens iets over de lessen.
"Wij gaan allerlei yogaoefeningen doen en ook meditatie; daar zitten dan soms ook ademhalingsoefeningen bij."

Waarom adviseer je mensen om aan yoga te doen?
"Ik doe zelf al 17 jaar aan yoga. Ik ben tijdens een vakantie in India met yoga in contact gekomen. Tijdens een yogales ben je anderhalf uur lekker bezig, kom je heel dicht bij jezelf en stel je je lichaam open. Dat moet je ook letterlijk zien. Als je je arm omhoog steekt open je je hart. Door yoga word je ontspannen en voel je je goed."

Doe je aan sport?
"Ik tennis bij ATVD en loop hard, voornamelijk in het Diemerbos.

Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen?
"'Geniale vriendinnen' van Elena Ferrante. Het boek gaat over twee vriendinnen die in armoede opgroeien in Italië."

Wie is je favoriete muzikant?
"Ik houd van veel muziek. Ik ben enkele maanden geleden naar Bruce Springsteen geweest. Hij is gedreven en heeft daarvoor geen verdovende middelen nodig. Ik vind het mooi hoe hij met zijn fans omgaat. Hij is puur."

Hoe vind je Diemen voor kinderen?
"Diemen is voor kinderen een fijne plaats om op te groeien. Diemen is veilig en geborgen. Alles ligt dicht bij elkaar."

Wat mis je in Diemen?
"Ik mis een strandje. Het zou mooi zijn als er een strandje zou worden aangelegd, bijvoorbeeld in het Diemerbos."

Programma Diemer Festijn

Vervolg van voorpagina.

Inwoners van Diemen kunnen tijdens de vrijmarkt, net als op Koningsdag het geval is, hun overbodige spullen te koop aanbieden. Het is niet de bedoeling dat commerciële partijen op de vrijmarkt spullen verkopen.

Crew
Wim Bohnenn verzorgt de presentatie in de feesttent en de leden van de Diemer Festijn Crew zorgen ervoor dat het Diemer Festijn weer een succes zal worden. Zij draaien bardiensten, verkopen munten voor consumpties, houden toezicht in de feesttent, zijn aanspreekpunt van de bezoekers en ontvangen en begeleiden de artiesten. De Diemer Festijn Crew bestaat uit tussen de 40 en 45 vrijwilligers van wie er velen al jaren meedoen.

Stroomuitval na brand Rode Kruislaan

DIEMEN - In de transformatorruimte van het flatgebouw aan de Rode Kruislaan is vrijdagavond brand uitgebroken.

Op het moment dat de brand uitbrak zat er een persoon in de lift vast. Die kon snel worden bevrijd en bleef ongedeerd.

Kortsluiting
De brandweer slaagde erin om de brand snel te blussen. Het bleek om kortsluiting te gaan. Door de kortsluiting kwam een deel van de bewoners van het flatgebouw enige tijd zonder stroom te zitten. Dit gold ook voor een aantal bewoners van woningen in de buurt.

Werknemers van Liander hebben de stroomstoring verholpen.

Inbrekers slaan slag in tuinhuisjes

DIEMEN - Onbekenden hebben ingebroken in diverse tuinhuisjes langs het spoor in het centrum van Diemen. Het betrof de tuinhuisjes in het gebied achter de kinderboerderij en Sporthal Diemen.

De inbraken vonden plaats tussen donderdagmiddag en vrijdagochtend. De inbrekers forceerden de deuren van zo'n twintig tuinhuisjes, drongen binnen en ontvreemdden diverse spullen.

Getuigen
De politie is op zoek naar getuigen en personen die over meer informatie over de inbraken beschikken. Zij kunnen contact opnemen via telefoonnummer 0900-8844.

Tweede Kamerlid Ed Groot te gast bij PvdA

DIEMEN - De afdeling Diemen van de PvdA begint het politieke seizoen op maandag 29 augustus met een bijeenkomst in De Omval. De bijeenkomst duurt van 20.00 tot 22.00 uur.

Samen met Tweede Kamerlid Ed Groot wordt er aandacht besteed aan de politieke actualiteit in Diemen en in Nederland. Ed Groot is sinds 17 juni 2010 Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. Groot is afkomstig uit een tuindersgezin in Grootebroek. Tot 2010 was hij werkzaam als redacteur bij Het Financieel Dagblad.

Groot zet zich als Kamerlid in het bijzonder in voor een (financieel) beter functionerende woningmarkt en een rechtvaardiger pensioenstelsel. Maar natuurlijk is er ook aandacht voor de onwenselijkheid van marktwerking in de zorg en de komende begroting van zowel het Rijk als de gemeente Diemen. Iedereen is welkom, ook mensen die geen lid zijn van de PvdA.

'Ik ben trots op het succes van de spelinloop'

Pedagogisch adviseur Carien Ruijter gaat met pensioen

DIEMEN - Jarenlang krijgen ouders van Diemense kinderen al opvoedingsadvies van Carien Ruijter. Zij werkt als pedagogisch adviseur bij het Ouder Kind Centrum en is ook jeugdverpleegkundige bij de schoolgezondheidszorg van de GGD. In die functie ziet zij ieder jaar alle Diemense 10-jarigen. Op 9 september is haar laatste werkdag, want Carien is 65 jaar-en-een-paar-maanden en gaat met pensioen. "Bang om in een zwart gat te vallen ben ik niet, maar het opvoedkundig advies geven gaf heel veel voldoening, dat zal ik wel missen."

Carien Ruijter: 'Werken in de Brede HOED is heel fijn.' Foto: Jan Ronday

Hoe kwam je in Diemen terecht?
"Ik heb gewoon gesolliciteerd. Er was een vacature bij de schoolgezondheidszorg en dat leek me wel wat. We werkten toen vanuit De Omval en we hadden geen eigen ruimte; we hingen een meetlat aan een spijker in de muur en in de kast stond een weegschaal. Het was 2002, maar een computer hadden we nog niet, alleen een telefoon. Later verhuisden we naar het gezondheidscentrum in Diemen-Zuid en nog later naar de Muiderstraatweg. Daar werd het centrum omgedoopt tot Ouder Kind Centrum (OKC). Ruim twee jaar geleden trokken we in De Brede HOED en daar ben ik heel blij mee. Dit is een supergebouw, het werkt heel fijn, het is heel licht en je zit hier natuurlijk in hetzelfde gebouw als andere professionals waar je regelmatig contact mee hebt, zoals de ouder-kindcoaches en het maatschappelijk werk. Daardoor ken je elkaar ook beter."

Heb je altijd opvoedkundig advies gegeven?
"Nee, in het begin werkte ik alleen als jeugdverpleegkundige, maar toen de pedagogisch adviseur stopte, dat was in de tijd dat we in het gezondheidscentrum in Diemen-Zuid zaten, heb ik dat graag overgenomen. Ik ben ook maatschappelijk werkster, dus ik had de benodigde opleiding en heb natuurlijk meer scholing gevolgd in de loop der jaren. In het begin was het opvoedkundig advies niet zo'n groot deel van mijn werk als nu. Toen was dat opvoeden nog niet zo'n apart ding. Huilbaby's, kinderen die niet wilden eten, dat deed de jeugdverpleegkundige er gewoon bij."

Nu geef je de heft van je werkweek opvoedkundig advies, dat is voor kinderen van heel klein tot heel groot.
"Jazeker, het is voor ouders van kinderen van 0 tot 23 jaar, dus dat is heel breed. Voor baby's en peuters gaat het om gebroken nachten doordat kinderen niet doorslapen, niet willen eten, zindelijk worden en driftbuien bijvoorbeeld. Bij kinderen in de basisschoolleeftijd kan het gaan om lastig gedrag, angstig zijn, een laag zelfbeeld hebben, niet kunnen slapen en regels en grenzen stellen. In het voortgezet onderwijs - ja, de pubers - verandert er veel en gaat het om losmaken en loslaten. Dat vinden ouders best moeilijk soms. Van kinderen die nog ouder zijn zie ik niet veel ouders, hoor. Maar dat kan gaan om het niet afmaken van een opleiding en bedenk wel: kinderen blijven weer steeds langer thuis wonen met alle mogelijke problemen van dien. Ik heb een spreekuur voor ouders die vragen hebben en ik gaf cursussen en lezingen."

Op de spelinloop voor kinderen van 0-4 jaar en hun ouders is Carien heel trots. Foto: Trudy Kroese

'We leren ouders weer meer te letten op de dingen die goed gaan'

En dat opvoeden, dat moet positief, toch?
"Haha, wij werken met het programma Triple P, dat staat voor Positief Pedagogisch Programma. Het is een programma dat al een jaar of 30 geleden is ontwikkeld in Australië. Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. En het werkt! Het is een heel praktische en inderdaad positieve opvoedmethode. Ouders leren weer meer te letten op de dingen die goed gaan. Als het even moeilijk gaat, heb je nu eenmaal de neiging om vooral te focussen op de minder goede kanten van het gedrag van je kind."

Hoe leren ouders dat?
"Ik houd een spreekuur waar ik ouders, vaak in een paar sessies, tips en adviezen kan geven. Ook gaf ik ieder jaar cursussen voor ouders van peuters (Peuter in zicht), kinderen van 4-12 jaar (Opvoeden en zo) en pubers (Beter omgaan met pubers). Daarnaast gaf ik lezingen over de kracht van positief opvoeden, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid van kinderen en veerkracht."

De spelinloop voor jonge kinderen
en hun ouders is heel druk

Vinden ouders dat prettig om in een groep opvoedingsadvies te krijgen?
"Het voordeel van zo'n groep is dat ouders niet alleen nuttige informatie en adviezen krijgen, maar dat zij ook ervaringen kunnen uitwisselen. En dat vinden ze heel belangrijk. Zo merken ze dat ze niet alleen staan met hun problemen en dat wordt erg gewaardeerd."

Is er in de loop der jaren eigenlijk veel veranderd in de opvoedingsadviezen die je geeft?
"Vroeger was het advies vooral heel veel positieve aandacht. Nu meer duidelijkheid, regels en grenzen, maar ook complimenten. Meer balans."

Je hebt zelf twee zonen, inmiddels volwassen; je zult wel een hele goede opvoeder geweest zijn.
"Haha, niet per se, hoor. Mijn pubers waren nogal avontuurlijk aangelegd en we hadden best wat met ze te stellen. Ik heb zelf in die tijd de cursus 'Beter omgaan met pubers' gevolgd en daar veel aan gehad. Terugkijkend zie je wat je beter had kunnen doen. En ook dat het helemaal niet zo erg is om soms domme dingen te doen, daar leer je zelf weer van en je kinderen ook. De ervaring helpt wel enorm als je andere ouders opvoedingsadvies geeft. Het is een van de meest gestelde vragen aan mij door ouders: Heb je zelf ook kinderen?' Als ik dan ja zei, zag ik dat ouders wel wisten dat het goed zat."

Waar ben je trots op?
"Op de spelinloop voor kinderen van nul tot vier jaar en hun ouders, hier in de torenkamer, ben ik heel trots. Ik had het idee al heel lang: in Diemen wonen best veel mensen die uit het buitenland komen, de taal niet spreken en geen netwerk hebben; voor hen is de spelinloop een keer per week. De kinderen spelen en de ouders drinken samen een kop koffie of thee en leren elkaar kennen. In 2015 zijn we gestart en het is een enorm succes. Zo'n succes dat het soms eigenlijk te druk is. Er wordt al geroepen om een tweede ochtend in de week. Er is ook al een spelinloop in Diemen-Zuid, daar gaat het ook heel goed. Het zou goed zijn als er ook nog een komt in Diemen-Noord."

"Iedere keer als ouders mijn spreekkamer duidelijk een stukje lichter en positiever verlaten, ben ik blij. Er is dan duidelijk een last van ze afgevallen. Vorig jaar heb ik met enorm veel plezier meegewerkt aan de organisatie van activiteiten in de Week van de Opvoeding. Ik heb een hekel aan vergaderen, maar van de besprekingen met de ouder-kindcoaches waar ik dit samen mee deed, kreeg ik heel veel energie door de leuke en stimulerende ideeën die we samen kregen. Het is een groot succes geworden."

Vind je het jammer om te stoppen?
"Het stuk opvoedkundig advies gaf heel veel voldoening, dus dat dat stopt vind ik wel jammer. Ik kreeg zo veel positieve reacties van ouders. Maar bang om in een gat te vallen ben ik niet, hoor. Als je weet dat je binnenkort met pensioen gaat, stel je dingen uit. Zo moeten mijn man en ik nodig het huisje op onze volkstuin aanpakken. Ik houd heel erg van muziek, ik speel piano en ben een paar jaar geleden begonnen met de accordeon. En we houden van reizen. Eigenlijk wordt het vooral wennen dat we niet meer hoeven te plannen om ons werk heen. Heerlijk!"

'Het lijkt wel een hindernisbaan'

Blinde man heeft last van obstakels bij winkelcentrum Diemerplein

Wolter Kramer voor winkelcentrum Diemerplein. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Wolter Kramer uit Diemen is sinds zijn geboorte blind. Hij doet dikwijls boodschappen in winkelcentrum Diemerplein en wordt dan regelmatig op een onaangename manier geconfronteerd met obstakels, zoals fietsen en bromfietsen die neergezet zijn op plekken waar dit niet is toegestaan, karren die voor de bevoorrading van winkels worden gebruikt en reclameborden. Hij hoopt dat zijn klachten serieus worden genomen.

Als Wolter van zijn woning in het centrum van Diemen naar de winkels in winkelcentrum Diemerpein wil kan hij uit diverse ingangen kiezen. "Ik neem meestal de ingang tegenover het gemeentehuis; bij de ingangen bij de Hema en het Chinees restaurant staan dikwijls fietsen en bromfietsen in de weg. Die plekken zijn dan voor mij hindernisbanen. Vrijwel altijd nadat ik boodschappen heb gedaan kom ik met blauwe schenen thuis omdat ik ergens tegenop ben gelopen."

Kort voor het gesprek liep hij op de Ouddiemerlaan nog bijna tegen karren aan die werden gebruikt om een zaak in het winkelcentrum te bevoorraden. Wat betreft Wolter is de situatie simpel: als iedereen de fiets of bromfiets op een plek neerzet die daarvoor bestemd is, heeft hij vrij doorgang naar de winkels. "Een stoep is om op te lopen en niet om een fiets of bromfiets neer te zetten. Wat mij betreft geven ze mensen die zich niet aan de regels houden een bekeuring."

'Een stoep is om op te lopen en niet om een fiets of bromfiets neer te zetten'

Hij geeft aan dat het probleem ook speelt bij De Brede HOED. Ook daar staan vaak fietsen op de stoep. "En De Brede HOED is een plek waar veel mensen komen die niet al te goed ter been zijn", aldus Wolter.

Geleidelijnen
Hij zou graag zien dat er in het centrum meer geleidelijnen komen die het blinde mensen makkelijker maken om hun route en bestemming te vinden. "Bij de ingang van het winkelcentrum ter hoogte van de Hema liggen geleidelijnen. Ook zijn er geleidelijnen bij en op het zebrapad tussen het winkelcentrum en het gemeentehuis aangebracht. Maar in het gemeentehuis zijn die er niet. Gelukkig helpt het personeel van de gemeente mij altijd heel goed. Ik zou ook graag zien dat er in de gangen van het winkelcentrum geleidelijnen worden aangebracht. Dat zou het voor blinde mensen een stuk makkelijker maken. Ik heb ooit eens een e-mail gestuurd aan de eigenaar van het winkelcentrum. Ik kreeg een halfjaar later een reactie. Er is echter niets gebeurd."

Geweldig
Wolter is zeer te spreken over het personeel van een aantal winkels in winkelcentrum Diemerplein. "Ik wil speciaal de mensen van Expert en Deen noemen. Als ik mij bij de servicebalie van Deen meld, staat er altijd meteen een medewerker klaar om met mij mee te lopen en de boodschappen te pakken. Ik kan de boodschappen zelf niet vinden omdat er geen braille op de verpakkingen staat. Het personeel van Deen is echt geweldig."

De gemeente geeft desgevraagd aan dat zij bezoekers van het winkelcentrum verzoekt om hun fiets of bromfiets te plaatsen op een plek die daarvoor bestemd is. De gemeente hoopt dat er rekening gehouden wordt met mensen die slecht ter been en blind zijn. Daarnaast is het ook van belang voor de hulpdiensten die het winkelcentrum moeten kunnen bereiken.

SV Diemen strijdt in bekertoernooi

Ploeg gaat zondag op bezoek bij De Meer

Jelle de Wild in duel met een speler van Jos Watergraafsmeer. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen werkt momenteel de poulefase af van het bekertoernooi. Trainer Gerrie Breugem wil zich met zijn ploeg plaatsen voor de volgende ronde, maar ziet de drie bekerduels ook als voorbereiding op de competitie 2016-2017.

De zondag moet een echte clubdag worden bij SV Diemen

SV Diemen won zaterdagmiddag het eerste bekerduel. De ploeg bleek te sterk voor het eerste zaterdagteam van Jos Watergraafsmeer dat uitkomt in de derde klasse van de zaterdagcompetitie. Na een 2-1 voorsprong bij rust won SV Diemen met 4-3. Gisteravond (woensdag) speelde SV Diemen een thuisduel tegen het eerste zaterdagteam van GeuzenMiddenmeer. Die ploeg speelt in de vierde klasse zaterdag. Zondag speelt SV Diemen de laatste poulewedstrijd. De ploeg gaat dan op bezoek bij het eerste zondagteam van De Meer, een vierdeklasser. De wedstrijd op Sportpark Drieburg begint om 14.00 uur.

Gerrie Breugem vindt het wel prettig dat de drie bekerduels in de periode worden gespeeld waarin SV Diemen zich voorbereidt op de competitie 2016-2017. "Ik vind het goed dat wij na een aantal vriendschappelijke wedstrijden nu drie bekerduels spelen. Dat zijn wedstrijden waarin het om iets gaat. In bekerduels zitten meer wedstrijdelementen dan in oefenduels." Breugem kan in de bekerduels nog niet beschikken over zijn volledige selectie. Verdediger Joshua Kloosterman kampt met een blessure en aanvaller Bright Owusu was zaterdag en woensdag nog afwezig. Een tegenvaller was dat aanvaller Niels Verheul, die is overgekomen van FC Weesp, in de wedstrijd tegen Jos Watergraafsmeer geblesseerd raakte en moest worden vervangen. "Niels heeft een hamstringblessure opgelopen. Ik weet nog niet hoelang het herstel gaat duren. Ik neem geen risico met hem. Ik hoop dat Niels erbij is als de competitie van start gaat." SV Diemen komt in de competitie uit in de derde klasse C. De competitie-ouverture vindt plaats op zondag 4 september. SV Diemen speelt dan thuis tegen VVA Spartaan. Die wedstrijd begint om 15.00 uur. Alle thuisduels van SV Diemen beginnen op zondagmiddag om 15.00 uur. Het streven is dat er om de twee weken op zondag zes teams thuis spelen: vier seniorenteams en de A1 en de A2. Dit moet ervoor zorgen dat de zondag een echte clubdag wordt.

15 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Thuiskapsalon Marjon komt bij u thuis of verzorgingshuis (Diemen & omstreken). Geen voorrijkosten. Informeer naar de aantrekkelijke prijzen en mogelijkheden.
Tel.: 06-41730589 of
thuiskapsalonmarjon@
hotmail.com