DiemerNieuws

12 november 2015

DiemerNieuws 12 november 2015


Kogelregen in woonwijk schokt Diemen-Noord

Het forensisch team onderzoekt de stille getuigen. Foto: Bastiaan Miché

DIEMEN - De poging tot liquidatie van de bekende Amsterdamse crimineel Peter R. vorige week donderdagmiddag aan het Fregat in Diemen-Noord heeft veel indruk gemaakt op getuigen en andere buurtbewoners.

De 44-jarige man werd op een parkeerterrein in zijn auto meerdere keren beschoten met een automatisch vuurwapen. Toen hij probeerde te vluchten, belandde hij met zijn auto in de sloot. Hij raakte gewond en is in een ziekenhuis opgenomen. De daders gingen ervandoor in een lichtkleurige, gestolen Volkswagen en reden in de richting van het Diemerbos. De politie zocht de omgeving af en getuigen werden gehoord. Ook de politiehelikopter werd ingezet.

Aanhoudingen
Donderdagavond zijn er op verschillende plaatsen in Amsterdam en Osdorp vier mannen in de leeftijd van 26, 27, 30 en 33 jaar aangehouden. Bij huiszoeking troffen rechercheurs vuurwapens, bivakmutsen en kogelwerende vesten aan. De vermoedelijk gebruikte vluchtauto is ook in Amsterdam aangetroffen. De vier mannen zijn vrijdagmiddag aan de rechter-commissaris voorgeleid om de rechtmatigheid van hun aanhouding te toetsen. Drie van hen zitten nog vast voor verhoor, de vierde is vrijdagmiddag in vrijheid gesteld, maar blijft verdachte.
Veel bewoners van de wijk in Diemen-Noord waren hevig geschrokken door het schietincident, dat midden op de dag plaatsvond. Een moment dat veel mensen in de flats en op straat aanwezig waren. "Het leek wel vuurwerk, ik dacht: ze beginnen dit jaar wel erg vroeg", aldus een dame die na de schietpartij op straat stond. Mensen praatten met elkaar over hetgeen zich kort daarvoor had afgespeeld. Een bewoonster vertelde dat zij al lange tijd in Diemen-Noord woont en diverse soortgelijke incidenten heeft meegemaakt.

Burgemeester
Burgemeester Erik Boog werd donderdag onmiddellijk door de politie op de hoogte gesteld van hetgeen zich in Diemen-Noord heeft afgespeeld. "De politie en de officier van justitie houden mij altijd goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Gezamenlijk kijken we dan welke stappen gezet moeten worden", aldus de burgemeester, die donderdagmiddag in de buurt was om met mensen over het incident te spreken.

Lees verder op pagina 2.

Sint arriveert zaterdag bij loswal

DIEMEN - De kinderen in Diemen hebben er lang op gewacht, maar zaterdagochtend is het dan eindelijk zover: Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten arriveren dan per stoomboot bij de loswal.

Het is zaterdagochtend vanaf 10.00 uur feest op de loswal. Dans- en zangpieten zullen de kinderen vermaken. De Pepernotenband maakt weer vrolijke muziek. Even later zullen de duikpieten in het water van de Weespertrekvaart arriveren. Kort daarna zien de kinderen de stoomboot met daarop Sint Nicolaas en zijn trouwe helpers aankomen. De goedheiligman uit Spanje wordt op de loswal welkom geheten door burgemeester Erik Boog. De intocht van Sint Nicolaas wordt gepresenteerd door zanger/entertainer Martin Williams.

Sinterklaas zal na de aankomst op de loswal blijven en de kinderen begroeten. Kinderen die een tekening hebben gemaakt kunnen die bij de Postpiet inleveren. De Sint verzoekt hen om vooraf al hun naam en adres op de tekening te schrijven. Zij krijgen dan een briefkaart van de Sint thuis gestuurd.

Lees verder op pagina 5.

Nieuwe locatie nieuwbouw brede school De Kersenboom

DIEMEN - Met instemming van alle betrokken partners heeft het college van burgemeester en wethouders gisteren besloten om het parkeerterrein van Sportpark De Diemen als locatie voor nieuwbouw van brede school De Kersenboom aan te wijzen.

Hiermee wordt afgestapt van het oorspronkelijke idee om nieuwbouw te realiseren achter de tijdelijke locatie van de school. Aanleiding voor het besluit zijn de ervaringen rond brede school Noorderbreedte in Diemen-Noord. Brede school Noorderbreedte ligt aan de rand van Diemen-Noord en is nu ruim een jaar in gebruik. Gedurende het jaar is gebleken dat meer ouders gebruikmaken van de auto dan was voorzien.

Met dit gegeven in het achterhoofd heeft het college van burgemeester en wethouders nog eens kritisch gekeken naar de beoogde locatie voor de nieuwbouw van brede school De Kersenboom. Geconstateerd is dat door de ligging midden in de woonwijk in de toekomst mogelijk verkeers- en parkeerproblemen kunnen ontstaan. Daarnaast is de locatie zodanig geprojecteerd dat nog geruime tijd overlast van bouwwerkzaamheden en bouwverkeer te verwachten is. In samenspraak met de partners in brede school De Kersenboom is het college van burgemeester en wethouders tot de conclusie gekomen dat deze locatie niet optimaal is.

Alternatieve locatie
Als alternatieve locatie is een deel van het parkeerterrein bij Sportpark De Diemen een goede optie. Deze locatie heeft als voordeel dat ouders en leerkrachten tijdens schooluren gebruik kunnen maken van de parkeervoorziening van het sportpark. Buiten schooltijden is het parkeerterrein beschikbaar voor de sportverenigingen. Er ontstaat een scheiding van langzaam (fiets)verkeer door de wijk en autoverkeer langs de wijk, iets wat de veiligheid voor kinderen en hun ouders die te fiets of te voet naar school gaan, vergroot. Bovendien wordt de school op deze locatie als het ware geïntegreerd met het sportterrein, iets dat ook vanuit de combinatie van onderwijs en opvang wordt toegejuicht. Het parkeerterrein moet hiervoor heringericht worden.

Lees verder op pagina 5.

2

gemeentelijke monumenten zijn er in Diemen

Explosieven Opruimingscommando bij de Diemerbrug

Gemeentesecretaris Van Silfhout hield in de Tweede Wereldoorlog een soort dagboek bij van belangrijke gebeurtenissen in Diemen. Op 14 mei beschrijft hij de wanhoop van de Nederlandse soldaten in Diemen toen op 14 mei 1940 de capitulatie over de radio bekend werd gemaakt. Van Silfhout: "De regering had het land verlaten en ook de koningin had zich naar elders begeven. Bij sommigen welden de tranen uit de oogen, bij anderen verstarde de blik. Was daar nu voor gevochten? Was dat de ontknooping? Soldaten schoten hun geweren leeg, braken ze in tweeën of wierpen ze zoo bij de Diemerbrug in de Keulsche Vaart. Anderen wierpen hun wapens in de sloot." Alfred Bakker, medeauteur van het boek 'Diemens oorlog', vond een paar jaar geleden documenten in de Scheick-kazerne in Culemborg waar ooit de het Explosieven Opruimingscommando Koninklijke Landmacht gevestigd was. De documenten vermeldden dat een adjudant van de Rijkspolitie Diemen op 7 januari 1971 melding had gedaan van de aanwezigheid van kleinkaliber munitie bij de Diemerbrug. Vier dagen later kwamen de mannen van het opruimingscommando in actie om de munitie veilig te stellen en af te voeren. Daarmee werd weer een stukje oorlogsgeschiedenis van Diemen tot klaarheid gebracht.

Weerbericht

Toenemend wisselvallig, soms veel wind, minder zacht
Aan de heersende luchtdrukverdeling verandert weinig. De luchtdruk blijft hoog boven Zuid-Europa en laag boven West- en Noord-Europa. Vanaf vrijdag neemt de invloed van depressies verder toe. De zuidwestelijke tot westelijke luchtstroming gaat op volle toeren draaien. De kans op regen wordt groter en het gaat soms stevig waaien. Het wordt iets minder zacht.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag schijnt nu en dan de zon, maar uit de bewolking valt soms regen. Het wordt zo'n 13 graden. De zuidwesten- tot westenwind trekt vrijdag en in het weekend aan tot (vrij) krachtig (windkracht 5-6), aan zee mogelijk hard (windkracht 7). Zaterdag is er wat ruimte voor de zon. In de loop van de dag neemt de kans op regen toe. Voor zondag wordt veel bewolking verwacht met kans op regen. De maximumtemperatuur schommelt rond 12 à 13 graden.

Trend na het weekeinde
Onder het motto 'als er één schaap over de dam is volgen er meer' trekken oceaandepressies in optocht richting Noordzeegebied. De zuidwesten- tot westenwind wakkert soms flink aan. Het is daarbij sterk wisselvallig en de maximumtemperatuur valt terug naar circa 11 graden.

Weetje
Op 6, 7 en 8 november kregen we drie datumrecords op rij. Op de 6e werd het 17.1 graden, op de 7e werd zelfs 18.5 graden gehaald en op de 8e november was het met 17.3 graden opnieuw raak. Zo zacht was het die dagen nimmer geweest. Ook de 1e decade van november (eerste 10 dagen) was in zijn geheel recordzacht. Daarbij sneuvelde het vorige record uit november 2005.

Auto buurtbewoonster doorzeefd met kogels

De auto van het slachtoffer in de sloot. Foto: Trudy Kroese

vervolg van pagina 1
De burgemeester ging donderdagmiddag naar Fregat en sprak daar met leden van het onderzoeksteam van de politie, getuigen en andere buurtbewoners. "Het is midden op de dag gebeurd. Veel mensen hebben de schoten gehoord of met eigen ogen alles kunnen zien. Ik kan me goed voorstellen dat ze flink zijn geschrokken. Dit heeft veel impact op de buurt", aldus de burgemeester. Boog benadrukt dat de man die is neergeschoten geen inwoner van Diemen is. "Hij was bij iemand op bezoek en is opgewacht. Gelukkig zijn de verdachten aangehouden, maar meer informatie is nog steeds zeer welkom."

Een bewoonster van Fregat is ernstig gedupeerd door de schietpartij. Haar auto is door diverse kogels geraakt. Er zijn drie ruiten van de auto gesneuveld en ook zitten er kogelgaten in de auto. "De auto was begin dit jaar negen jaar oud en toen heb ik de allriskverzekering opgezegd", aldus de bewoonster. "De politie heeft de auto donderdag in beslag genomen en nu staat de auto bij een bedrijf dat de ruiten repareert. Daarvoor ben ik verzekerd. Maar de verzekering heeft mij laten weten dat de overige schade die door de kogels is veroorzaakt niet wordt betaald. Ik heb de gemeente hierover gebeld en wacht nog op antwoord. Ik overweeg naar de burgemeester te gaan. Het is toch erg dat ik als onschuldige buurtbewoner door deze schietpartij ben gedupeerd."

De Venser in actie voor het KNGF

DIEMEN - Op initiatief van de ouderraad verzamelen de kinderen en ouders van De Venser al een paar weken plastic doppen.

Die worden hergebruikt door er pallets van te maken. De opbrengst gaat naar het Koninklijk Nederlands Geleidehondenfonds. Dat zorgt voor de opleiding van geleidehonden en hulphonden. Vrijdag was Susan Peters met haar hond Guido te gast op De Venser om te vertellen over haar leven en over Guido, de labrador die haar overal naartoe begeleidt, zodat zij ondanks haar visuele beperking toch een redelijk zelfstandig leven kan leiden.

Extra snelheidsmetingen op oversteekplaats

Motie van VVD en Leefbaar Diemen krijgt steun

De oversteekplaats eerder dit jaar. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De gemeente gaat de snelheid van het verkeer op de oversteekplaats op de Muiderstraatweg in Plantage De Sniep eenmalig extra controleren. Dit is de uitkomst van een motie van de VVD en Leefbaar Diemen die donderdagavond met een ruime meerderheid in de gemeenteraad is aangenomen. De fractie van Partij voor de Ouderen stemde tegen, de fractie van het CDA was niet aanwezig.

De vraag of de oversteekplaats op de Muiderstraatweg in de wijk Plantage De Sniep veilig is houdt de gemoederen al geruime tijd bezig en was ook tijdens de behandeling van de begroting onderwerp van discussie. Bewoners van het zuidelijk deel van nieuwbouwwijk Plantage De Sniep vragen al enige tijd aandacht voor de situatie op en rond de oversteekplaats.

Met kinderen
De meeste bewoners steken de oversteekplaats meerdere keren per dag over, vaak samen met hun kinderen. Bijvoorbeeld om naar brede school De Kersenboom of sportpark De Diemen te gaan. Maar bewoners die te voet of per fiets naar het centrum van Diemen willen, moeten de oversteekplaats ook altijd oversteken. Veel bewoners vinden de oversteekplaats onoverzichtelijk en niet veilig en wijzen erop dat sommige automobilisten harder rijden dan de maximum toegestane snelheid van 50 kilometer per uur.

Discussie over veiligheid van oversteekplaats duurt voort

Stofdoeken
Wethouder van Verkeer Lex Scholten is van mening dat de oversteekplaats veilig is. Er zijn in het recente verleden maatregelen genomen om de situatie veiliger te maken. Voorbeelden daarvan zijn het vier keer per jaar plaatsen van snelheidsdisplays en het plaatsen van verkeersborden.

De bewoners hebben eerder gewezen op de onoverzichtelijke situatie op en rond de oversteekplaats. Dit werd en wordt onder meer veroorzaakt door de stofdoeken aan de randen van de plaatsen in de wijk waar gebouwd wordt en de plek van het transformatorhuisje. Wethouder Scholten wijst erop dat de stofdoeken inmiddels deels zijn verwijderd en dat het transformatorhuisje aan het einde van dit jaar overbodig wordt en zal worden afgebroken.

Waarschuwingsborden
Scholten heeft de bewoners aangegeven dat er deze maand, net zoals in heel Diemen, snelheidsmetingen en tellingen worden verricht. Hij heeft de bewoners duidelijk gemaakt dat in Diemen jaarlijks de snelheid van het verkeer wordt gemeten, dus ook op de Muiderstraatweg bij Plantage De Sniep.

De resultaten worden met eerdere tellingen vergeleken. Ook belooft de wethouder dat, nadat een aantal maatregelen is genomen zoals het plaatsen van extra verkeersborden, er opnieuw eenmalig zal worden gecontroleerd hoe hard er op de oversteekplaats wordt gereden. Het gaat onder meer om waarschuwingsborden op de Muiderstraatweg waarin de oversteekplaats op 100 meter afstand wordt aangekondigd met als onderbord 'matig uw snelheid'. De wethouder zal de gemeenteraad over de resultaten van de snelheidsmetingen informeren.

De fractie van de Partij van de Ouderen was de enige die de motie van de VVD en Leefbaar Diemen niet steunde. De partij vond de toezeggingen van wethouder Scholten voldoende.

Diemenaar minder kwijt aan lokale lasten

DIEMEN - De gemeenteraad heeft donderdagavond de begroting aangenomen. Niet unaniem, want de fracties van de VVD en Leefbaar stemden tegen. De fractie van het CDA was niet aanwezig.

Inwoners van Diemen gaan volgend jaar 14 tot 19 euro minder betalen aan lokale belastingen.

De begroting laat een positief saldo zien van 30.000 euro. Diemen heeft onder meer financieel de wind mee doordat er veel en sneller dan verwacht wordt gebouwd, zoals in Holland Park en Plantage De Sniep. Veel fracties vielen er wel over dat er nergens sociale huurwoningen bij komen. Een motie waarin het college wordt gevraagd om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van sociale woningbouw op locaties die in het bezit zijn van de gemeente werd aangenomen.

De onroerendezaakbelasting wordt alleen met de prijsinflatie, vastgesteld op 1%, verhoogd. Naar verwachting kost dit de Diemense woningeigenaar in 2016 twee euro meer dan dit jaar. Omdat ook rekening gehouden moet worden met de waarde van woningen worden de definitieve tarieven pas in december vastgesteld. De rioolbelasting blijft gelijk en de afvalstoffenheffing gaat omlaag, met 16 tot 19 euro, en daarmee zijn de totale lokale lasten in 2016 14 tot 19 euro lager voor de inwoners van Diemen.

Alcohol-verbod Kruidenhof verlengd

DIEMEN - Het alcoholverbod rondom winkelcentrum Kruidenhof in Diemen-Zuid is verlengd tot en met 31 oktober 2016. Dit heeft het college van B en W besloten.

De gemeente startte op 1 juli 2012 met een proef die tot 31 oktober 2012 duurde. Daarna is het alcoholverbod steeds met een jaar verlengd. Aanleiding voor het alcoholverbod waren de klachten over het gedrag van groepen jongeren die een negatief effect hadden op de leefbaarheid in en rond het winkelcentrum. Alcoholgebruik speelde daarbij een grote rol. Het drankgebruik zorgde voor overlast zoals lawaai, tot soms diep in de nacht, provocerend gedrag en vervuiling van de portieken en speelplaatsen. Het college van B en W en de politie zijn tevreden over de resultaten van het alcoholverbod. Daarom is besloten om het verbod opnieuw met een jaar te verlengen.

Succesvolle projectdag Serve the City

Gezinnen ontmoeten elkaar. Foto: Jan Ronday

DIEMEN - 100 volwassenen en 50 kinderen deden afgelopen zaterdag als vrijwilliger mee tijdens de Serve the City-projectdag.

De vele handen maakten tien projecten mogelijk. Veel bewoners van Berkenstede genoten bijvoorbeeld van pannenkoeken en muziek van twee kinderen van de Muziekschool. Het leverde mooie contacten op tussen oud en jong. Ook in Huis van de Buurt 't Kruidvat was het druk bij het project 'verschillen verrijken'. Vluchtelingengezinnen maakten daar kennis met gezinnen uit Diemen. Er werd samen gegeten, de kinderen speelden met elkaar en de ouders praatten over culturele verschillen.

Leerlingen De Octopus spelen ondernemersspel

DIEMEN - De groepen 8 van brede school De Octopus hebben het Bizworld Ondernemersspel gespeeld. De kinderen leerden over ondernemerschap door bedrijfjes na te spelen die armbandjes maken en verkopen. Het winnende bedrijf is Bestiebands van Maureen Klotz, Beau de Jong, Esra Yilmaz, Samar Selim, Josephine van Waveren-Hogervorst en Danielle Wolff. Bestiebands had een grappige reclamespot gemaakt waardoor de big sale goed verliep. Alles was verkocht aan de kinderen van groep 7. De kinderen zijn enthousiast over Bizworld: ze hebben veel geleerd.

Gedenk te Sterven is gemeentelijk monument

Begraafplaats spreekt tot de verbeelding

Amy Koopmanschap en wethouder Jeroen Klaasse. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Begraafplaats Gedenk te Sterven in Diemen-Noord is sinds donderdagmiddag een gemeentelijk monument. De officiële handeling werd verricht door de voormalige burgemeester van Diemen Amy Koopmanschap. Zij onthulde een bordje op de gevel van het kerkje op de begraafplaats

Het college van B en W besloot afgelopen voorjaar om de begraafplaats in Diemen-Noord op de lijst van gemeentelijke monumenten te plaatsen. Dit was min of meer een afscheidscadeau van het college voor Amy Koopmanschap, die in mei afscheid nam als burgemeester van Diemen. Gedenk te Sterven is het tweede gemeentelijke monument in Diemen. Het andere is de voormalige smederij De Oude Smidse aan de Ouddiemerlaan. De gemeente telt daarnaast een aantal rijksmonumenten en provinciale monumenten.

Amy Koopmanschap heeft altijd een band gehad met Gedenk te Sterven. In 1974 kocht zij van een vriendin een schilderij van de begraafplaats. Dat was lang voordat zij burgemeester van Diemen werd. Zij bracht in die periode ook een bezoek aan Gedenk te Sterven. Toen zij burgemeester van Diemen werd hing zij het schilderij aan de muur van haar werkkamer in het gemeentehuis. Het schilderij kreeg later gezelschap van andere afbeeldingen van Gedenk te Sterven.

Na de handeling van Amy Koopmanschap vertelde Wiard Krook van de Historische Kring Diemen over de geschiedenis van de oude begraafplaats in Diemen-Noord.

Kunstwerken
Gedenk te Sterven spreekt tot de verbeelding. Toen Kunstzin Diemen een wedstrijd hield met het thema Diemen-Noord stond ongeveer een kwart van de kunstwerken die deelnemers hadden ingezonden in het teken van Gedenk te Sterven.

Richard Zuidgeest

Marketeer in Theater De Omval
29 jaar
Diemenaar sinds 2008

Is het leuk om in De Omval te werken?
"Ja superleuk, ik heb enorme vrijheid en er zijn mooie voorstellingen in De Omval. Het is mooi om daar de publiciteit voor te regelen en daaraan mee te bouwen."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik ben sinds 1 oktober ook de online marketeer van theater Bellevue. Een heel leuke combinatie, er is een grote overlap in de programmering. Ik heb ook nog een eigen bedrijfje in goodiebags."

Dat klinkt wel druk.
"Best druk ja, ik moet het allemaal heel goed plannen nu. Mijn hobby is uit eten gaan, dus ook daar maak ik tijd voor."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Echte mannen vechten', van Jonathan Gottschall. Ik ben nog niet zo ver, maar tot nu toe is het wel interessant."

Toneel of cabaret?
"Gewetensvraag! Dan kies ik maatschappelijk geëngageerd cabaret."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met mijn eigen voorouders en dan horen wat zij vinden van de wereld van nu en onze familie. Leuk om die ketting van generaties te zien."

Over 10 jaar...
"Ben ik zakelijk leider van een theater. Welk theater? Dat weet ik nog niet."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Niks, gewoon verder leven. Ik ben gelukkig, waarom zou ik iets veranderen?"

En met 100 euro?
"Lekker uit eten."

Hoe ziet je ideale weekend eruit?
"Ontspannen: met familie en vrienden uit eten gaan of een reisje maken."

Daarom Diemen.
"Wel de voordelen van Amsterdam in de buurt, maar niet de nadelen."

Als je een dagje burgemeester was...
"In één dag kun je niet veel bereiken, ik zou chillen in dat mooie burgemeestershuis."

Politie ontruimt hennepkwekerij

DIEMEN - De politie heeft dinsdagochtend in een woning in de wijk Schelpenhoek in Diemen-Zuid een hennepkwekerij ontmanteld. De politie trof een groot aantal hennepplanten en -stekjes aan.

De politie laat weten dat de woning geheel als hennepkwekerij was ingericht en niet werd bewoond.

Energiebedrijf Liander heeft vastgesteld dat er in de woning sprake was van een zeer brandgevaarlijke situatie.

De politie neemt de apparatuur en hennepplanten die in een hennepkwekerij aanwezig zijn altijd in beslag en vernietigt die later.

De politie verzoekt inwoners van Diemen die het vermoeden hebben dat er bij hen in de buurt een hennepkwekerij is contact op te nemen. Dit kan via het telefoonnummer 0900-8844 of via Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Man beroofd op Zwanenpad

DIEMEN - De politie is op zoek naar getuigen van een straatroof die vrijdagavond rond 20.00 uur heeft plaatsgevonden op het Zwanenpad, ter hoogte van Tapijtschelp, in Diemen-Zuid.

Het slachtoffer liep op het Zwanenpad in de richting Amsterdam-Zuidoost. Bij de speeltuin zaten drie mannen op een bankje die het slachtoffer hebben beroofd. Het slachtoffer werd door een van de mannen tegen zijn been geschopt en kwam ten val. Daarna werd hij door alle drie de mannen geslagen en geschopt. Een van de mannen heeft het slachtoffer tevens bedreigd met een mes. De daders hebben geld en de mobiele telefoon van het slachtoffer gestolen. Na de beroving zijn de daders weggerend in de richting van Eekholt.

De politie verzoekt getuigen of mensen die over meer informatie beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Nieuwbouw Kersenboom

Vervolg van voorpagina

Daardoor komen de parkeerplekken ten opzichte van de sportterreinen logischer en dichterbij te liggen. Het huidige aantal parkeerplaatsen zal bij de herinrichting worden behouden.

Planning
In december aanstaande wordt de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met de nieuwe locatie voor brede school De Kersenboom. Bovenstaande keuze heeft gevolgen voor de planning. In de oorspronkelijke planning werd uitgegaan van verhuizing in de zomervakantie van 2017.

Het genomen besluit heeft een uitloop van minstens een jaar als gevolg. Dit betekent verhuizing in de zomervakantie 2018. De groei van het leerlingenaantal van de school en het kinderdagverblijf maakt tijdelijke extra huisvesting naast de bestaande school noodzakelijk.

Intocht van Sinterklaas

Vervolg van voorpagina

In tegenstelling tot voorgaande jaren gaat de Sint dit jaar niet naar het Diemerplein.

Na afloop van het feest op de loswal stappen de Sint en zijn Zwarte Pieten weer op de stoomboot en reizen verder naar kinderen elders in het land.

8 / 16

'Ik beleef voetbal intensiever dan de mensen op de tribune'

Stanley Gontha publiceert boek '25 jaar voetbalfotografie'

DIEMEN - Stanley Gontha (54) uit Diemen heeft maandag het boek '25 jaar voetbalfotografie' gepubliceerd. Het eerste exemplaar werd door de fotograaf uitgereikt aan John Heitinga, speler van Ajax.

Stanley Gontha volgde de carrière van Patrick Kluivert al vroeg. Hier bij stadion De Meer. Foto: Stanley Gontha

In het boek zijn veel prachtige foto's opgenomen die Stanley de afgelopen 25 jaar heeft gemaakt van voetbalwedstrijden en voetballers en trainers in binnen- en buitenland. Het eerste grote voetbaltoernooi dat hij als fotograaf bezocht was het WK in 1994 in de Verenigde Staten. Daarna miste hij geen eindtoernooi. Hij is de enige Nederlandse fotograaf die de afgelopen 12 grote toernooien heeft bezocht. In de zomer van 2016 hoopt hij als fotograaf aanwezig te zijn bij het EK in Frankrijk. In het boek zijn ook 23 foto's opgenomen die door Stanley zijn voorzien van een persoonlijke anekdote. Ook staan er drie interviews met Stanley in het boek. De thema's van die interviews zijn: de liefhebber, de fotograaf en de zakenman. En inderdaad: Stanley is het alle drie.

De liefhebber
Stanley begon in het seizoen 1969-1970 met het sparen van voetbalplaatjes. Hij hield dat een aantal jaren vol en heeft de albums, waarvan er diverse compleet zijn, altijd bewaard. Als kind voetbalde hij op straat en deed hij mee aan het toen immens populaire schoolvoetbal.

Signeersessie bij Bruna

Stanley Gontha signeert zijn boek '25 jaar voetbalfotografie' op zaterdagmiddag 14 november in de Bruna in winkelcentrum Diemerplein.

De fotograaf uit Diemen is tussen 13.00 en 17.00 uur in de winkel aanwezig. Klanten die die middag het boek bij Bruna kopen kunnen het door Stanley laten signeren en tevens laten voorzien van een persoonlijke opdracht. Het boek '25 jaar voetbalfotografie' kost 27,95 euro.

Stanley hoopt dat veel voetballiefhebbers, vrienden en bekenden zaterdagmiddag aanwezig zullen zijn in de zaak van Bruna.

Stanley: "Op 29 juli 1974 kwamen wij in een flat aan de Tobias Asserlaan in Diemen te wonen. Die middag ben ik naar De Meer gegaan en heeft mijn zus op het veld van stadion De Meer een foto van me gemaakt. Ik ging voetballen bij De Geuzen, vlak bij De Meer. Mijn moeder vertelde altijd aan mensen dat ik bij Ajax speelde. Dat klopte niet helemaal, Ik speelde dicht bij Ajax, haha. Ik ben in het seizoen 1974-1975 voor het eerst naar een wedstrijd in De Meer gegaan, dat was een wedstrijd tegen Wageningen. Ik ging daarna naar elke thuiswedstrijd van Ajax en een enkele keer naar het Nederlands elftal. Ik heb in 1975 de 6-0 overwinning van Ajax op Feyenoord gezien. Ik kwam in het Olympisch Stadion in het vak met Feyenoordsupporters terecht en had een vlag van Ajax in mijn hand. Maar dat leidde in die tijd nog niet tot problemen. Een man zei met een onvervalst Rotterdams accent: Hé joh, zit jij niet in het verkeerde vak? Toen ben ik maar rustig doorgelopen. Toen ik rond de twintig was ging ik minder naar Ajax. Ik ging veel de stad in en was dan pas zondagochtend vroeg thuis. Ik heb bijvoorbeeld de 8-2 overwinning van Ajax op Feyenoord gemist. Ik was zaterdagavond uit geweest en een vriend van mij belde zondagochtend op met de vraag of wij naar het Olympisch Stadion zouden gaan. Het was slecht weer en toen ben ik maar weer gaan slapen. Ik heb mijn passie voor voetbal altijd gehouden en ik ben ervan overtuigd dat ik mijn werk als voetbalfotograaf niet goed zou kunnen doen als ik die passie niet meer zou hebben."

Stanley Gontha en John Heitinga bewonderen het boek.

'Mijn moeder vertelde dat ik bij Ajax speelde. Dat klopte niet helemaal'

De fotograaf
Stanley ging in 1991 met een vriend mee naar Ajax-Roda JC. Die vriend werkte zo nu en dan als sportfotograaf en had een extra camera die Stanley die middag mocht lenen. Hij was onmiddellijk in de ban van het vak en besloot er zijn werk van te maken. Hij volgde een opleiding en leerde het vak verder in de praktijk. Hij slaagde erin om tot het gesloten wereldje van de voetbalfotografen door te dringen. Stanley is niet alleen een groot liefhebber van voetbal, hij heeft ook kijk op het spel en beschikt over veel kennis van voetbalfeiten.

Beroemd is zijn foto van de hakbal waarmee Rafael van der Vaart in 2003 in de Amsterdam Arena tegen Feyenoord scoorde. Hij was de enige fotograaf die dat moment vastlegde. Andere foto's die tot de verbeelding spreken zijn de veel bekritiseerde wissel van Arjen Robben tijdens Nederland-Tsjechië op het EK van 2004 in Portugal en de foto die hij maakte tijdens de WK-finale van 2010 tussen Nederland en Spanje. Nadat Andrés Iniesta de winnende treffer had gemaakt richtte Stanley zijn lens niet op de Spanjaard, maar op de verslagen spelers van Oranje. Dat was het verhaal dat hij wilde vertellen. Het zijn slechts enkele voorbeelden, want het boek staat vol prachtige foto's. Stanley oefent zijn vak met veel inzet en passie uit. "Ik denk dat ik een wedstrijd intensiever beleef dan supporters op de tribune. Ik bekijk de wedstrijd steeds door een lens en probeer alles waar te nemen. Maar net als supporters erger ik mij ook aan dingen die in het veld gebeuren. Bijvoorbeeld als een trainer een wissel uitvoert die ik niet begrijp. Het beroep van voetbalfotograaf is intensief. Je werkt met camera's die zwaar zijn, moet elke seconde geconcentreerd blijven, mag niets missen en hebt te maken met heel veel lawaai om je heen. Lawaai draagt bij aan vermoeidheid. Bij iedereen."

'Je moet elke seconde geconcentreerd blijven, met veel lawaai om je heen'

De zakenman
Stanley merkte rond de eeuwwisseling dat het vak van voetbalfotograaf veranderde door de steeds grotere rol die internet ging spelen. Hij zag vooral nieuwe kansen en richtte met twee bevriende collega's het fotopersbureau Pro Shots op. Pro Shots is in Diemen gevestigd. Klanten van Pro Shots kunnen met een inlogcode foto's van de beeldbank halen. Er werken momenteel 19 fotografen voor Pro Shots. Stanley legt makkelijk contacten en doet daar ook zakelijk zijn voordeel mee. Daarnaast ziet hij door zijn zakelijk inzicht altijd nieuwe kansen. "Jaren geleden zag het ernaar uit dat een grote klant (Eredivisie Live, nu Foxsports, red.) bij ons weg zou gaan. Ik heb die klant toen voorgesteld dat wij voortaan bij alle negen eredivisieduels met twee fotografen aanwezig zouden zijn en dat die klant daardoor niets meer zou missen. De klant heeft ons voorstel geaccepteerd en is inmiddels de grootste gebruiker van ons fotomateriaal. Dat is een voorbeeld van hoe wij proberen om het onze klanten naar de zin te maken."

Oekraïens koor bezoekt Diemen

'De kinderen werden muisstil toen het koor ging zingen'

Het publiek genoot van de prachtige muziek in de Sint Petrus' Bandenkerk. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Een bijzonder concert afgelopen vrijdag in de Sint-Petrusschool en de Sint Petrus' Bandenkerk van het jongens- en jongemannenkoor Dzvinochok uit Oekraïne. Het koor was voor de 19e keer in Nederland maar voor het eerst in Diemen, en dat is zo goed bevallen dat ze vast nog wel eens terugkomen.

Vrijdagochtend werd het koor ontvangen op de Sint-Petrusschool. Alle leerlingen verwelkomden het koor met het Wilhelmus. "Toen het koor daarna vierstemmig het Oekraïense volkslied inzette, werden de leerlingen muisstil", vertelt leerkracht Marco van Bochove, die als vrijwilliger de reis van het koor naar Nederland mede organiseerde. "Zelfs de drukste en jongste leerlingen luisterden rustig."

Het koor zingt religieuze muziek uit de Byzantijnse kerk, Oekraïense volksmuziek en ook muziek 'uit het Westen', van klassiek tot hedendaags. Op de Sint-Petrusschool gaf het koor een kort concert voor de jongste leerlingen. Er was ook tijd voor ontspanning: de jongens speelden een potje voetbal op het schoolplein met de leerlingen van groep 7. Groep 8 bereidde ondertussen, samen met de overblijfkrachten en enkele ouders, de lunch voor de gasten uit Kiev. 's Middags was er een concert in de Sint Petrus' Bandenkerk, waar leerlingen uit groep 4 t/m 8 en hun ouders, opa's, oma's en andere belangstellenden genoten van de prachtige muziek. Vooral de religieuze Byzantijnse muziek maakte indruk op de kinderen, merkte Marco. "Het koor zingt de meeste liederen a capella. De jongste jongens mogen geen bladmuziek gebruiken en moeten alles uit het hoofd doen. De dirigent besluit bovendien pas op het laatste moment wat er die dag gezongen wordt, op basis van de akoestiek van de locatie en hoe de jongens bij stem zijn. Dit koor hoort bij de top van Oekraïne, misschien wel van Europa."

'Vooral de Byzantijnse muziek maakte indruk op de kinderen'

Dzvinochok, wat klokje betekent, is een beroemd koor uit Oekraïne. De koorschool staat in Kiev en heeft meer dan 200 leerlingen van 6 tot 35 jaar. Ieder jaar gaat een deel van het koor twee keer op tournee in Europa en één keer gaat de reis dan naar Duitsland en Nederland. "Er kunnen 50 mensen mee, zo veel passen er in de bus: 43 koorleden vanaf 10 jaar en begeleiders", aldus Marco. "Zij reizen dan 2000 kilometer en zitten zeker 1,5 dag in de bus, als ze tenminste geen motorpech hebben, zoals op de heenweg." De koorleden logeren zo veel mogelijk in gastgezinnen. Dit jaar ook in Diemen; 25 jongens en volwassenen logeerden hier vrijdagnacht. "Dat was heel gezellig", vertelt Sylviane Hunt die twee jongens van 18 en 21 jaar te logeren had. "Eén van de twee sprak goed Engels en we konden goed communiceren. Wat mij betreft is het zeker voor herhaling vatbaar."

Het bezoek aan Diemen is ook het koor erg goed bevallen. Na het concert in de kerk konden de jongste koorleden nog spelen op het schoolplein en was er ook tijd voor wat inkopen in het winkelcentrum. "Zonder de hulp van collega's, ouders, overblijfkrachten, gastgezinnen en mensen van de Sint Petrus' Bandenkerk was dit nooit gelukt", vertelt Marco. "Een aantal ouders heeft de hele dag op school gekookt om het koor ook een lekker diner te kunnen geven voordat ze 's avonds een concert gaven in Broek in Waterland." Na een weekend vol concerten in andere plaatsen in Nederland is het koor zondagavond weer in de bus gestapt naar Kiev. "Ze willen graag terugkomen, dus ik denk dat ze over een jaar of twee Diemen wel weer aandoen."

12 en 17 november

Film in De Omval

Mustang werd geselecteerd voor de Quinzaine des Realisateurs op het Filmfestival van Cannes 2015 en won de Europa Cinemas Label voor Beste Film. Aanvang donderdag 20.00 uur, dinsdag 14.00 en 20.00 uur, € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 13 november

Bingo

In De Schakel wordt een gezellige boodschappenbingo gehouden van 13.30 tot 16.00 uur. Een bingokaartje voor 1 ronde kost 1 euro. Informatie: 06-19776374.

zaterdag 14 november

Oud papier

De vrijwilligers van RTV Diemen gaan langs alle deuren in Diemen om oude kranten op te halen. De kranten moeten om 8.30 uur buiten staan, want dan gaan de teams op pad.

Muziek in De Omval

Wegens succes mogen De Règâhs verder Spèlûh! Een voorstelling vol energie, boordevol Haagse humor, vermengd met gepassioneerde flamenco en popmuziek. 20.30 uur. € 15,-.

zondag 15 november

ComputerClub Minerva

ComputerClub Minerva houdt een bijeenkomst in wijkcentrum 't Noorderlicht. Thema: draadloze netwerkverbindingen met meerdere computers en printers. 11.00-14.00 uur.

Dansmiddag

Een gezellige middag in wijkcentrum het Noorderlicht, leuke muziek en de gelegenheid een dansje te maken. 14.30-17.30 uur.

Kamercollege

Rob Koning (Mr. Breath) vertelt in dit kamercollege over de Kracht van Ademen. Aanvang 16.00 uur, Diemerkade 52Achterom. Reserveren via www.oostwestwelzijn.com.

maandag 16 november

Audrey Hepburn

Een mooie gouwe ouwe film in het Noorderlicht met Audrey Hepburn. Entree € 2,50, inclusief een kopje thee of koffie.

Dialezing Aquafauna

Aquafauna organiseert in De Schakel de dialezing 'Help, ik heb een aquarium'. Hierin komen alle fouten aan de orde die aquarianen kunnen maken bij het hebben van een aquarium. Aanvang 20.00 uur, ook voor niet-leden.

dinsdag 17 november

Workshop artrose

In de praktijk voor oefentherapie aan de burgemeester Bickerstraat wordt een tweedaagse workshop Artrose gegeven. 17 en 24 november van 10.00 tot 11.30 uur. Kosten € 15,-. Informatie en oefeningen gericht op artrose. Aanmelden via www.oefentherapiediemen.nl of 020-6001316.

Koersbal

Koersbal in het Noorderlicht van 13.30 tot 16.00 uur. Wie het eens wil proberen, kan gewoon langskomen.

Serve the City

Serve the City Diemen wil vrijwilligers in het zonnetje zetten met een zelfgemaakte kaart. Meeknutselen om zo veel mogelijk kaartjes te kunnen versturen kan vandaag van 14.00 tot 16.00 uur. Alle informatie is te vinden op www.stcdiemen.nl/projecten.

woensdag 18 november

Peutervoorstelling

Roos Dansverhalen speelt de voorstelling 'De Billenbijter' in OBA Diemen. 'De Billenbijter' vertelt het verhaal van een gemene, gevaarlijke krokodil die aan de oever woont. Voor kinderen van 2-4 jaar. Toegang met OBA-pas gratis/normaal € 5,-. Reserveren: diemen@oba.nl of 020-6902353.

Paaseiland

In bibliotheek Diemen een lezing over het mysterie van Paaseiland. Met stenen, houten kunstwerken en vele illustraties laat bibliothecaris Peter de Heer zien dat het beeld dat velen van dit eiland hebben helemaal niet klopt. Aanvang 20.00 uur. Toegang met OBA-pas gratis/normaal € 5,-.

Katinka Polderman

Katinka Polderman speelt in De Omval 'Polderman tiert welig'. Al ruim tien jaar geldt zij als een van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse en Vlaamse theaters. 20.30 uur. € 15,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

donderdag 19 november

Klassieke muziek

In OBA Diemen worden drie lezingen gegeven in de serie Klassieke muziek voor iedereen. Musicoloog Wout Strootman vertelt over vandaag over Bach en laat ook veel muziek horen. 10.00-12.00 uur. Toegang per lezing met OBA-pas € 5,- / normaal € 10,-. Reserveren: diemen@oba.nl of 020-6902353.

Stoelgym

Bewegen voor ouderen in wijkcentrum het Noorderlicht van 11.00 tot 12.00 uur.

19, 22 en 24 november

Film in De Omval

De documentaire 'Holland, natuur in de Delta' van Mark Verkerk. Na het grote succes van de natuurfilm 'De Nieuwe Wildernis' nu het tweede deel van wat een trilogie gaat worden. Donderdag 20.00 uur, zondag 11.00 uur, dinsdag 14.00 en 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 20 november

Maartje en Kine

Muzikaal cabaret in Theater de Omval: Maartje & Kine spelen 'De Goldberg Machine'. Hun tweede voorstelling nadat ze de theaters bestormden met hun buitengewoon succesvolle debuutprogramma 'Vreemd Folk'. 20.30 uur. € 14,50. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zaterdag 21 november

Toneel in De Omval

Ingeborg Elzevier, Gerrie van der Klei en Trudy Labij spelen 'Vrouwen van later'. Deze topactrices zijn dit seizoen wederom samen op het toneel te zien. Ditmaal in een mooi verhaal over ouder worden, vitaliteit en wat er van het leven overblijft 'op leeftijd'. 20.30 uur. € 21,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zondag 22 november

Concert en expositie

In De Hoop spelen Paul Geijsel, Marloes Veldkamp en Jax Blommestein Hongaarse pianomuziek. Gelijktijdig expositie van pasteltekeningen van Lia Verkaik. Aanvang concert 14.00 uur. Zaal open vanaf 13.00 uur.

dinsdag 24 november

Kamercollege

Maggie Edwards van Slooten geeft een kamercollege over Gewichtscontrole (maar dan anders). Aanvang 20.00 uur, Diemerkade 52Achterom. Reserveren via www.oostwestwelzijn.com.

25 en 26 november

Open dag aikido

AikidoDiemen organiseert open dagen voor kinderen en volwassenen om kennis te maken met aikodo. De open les is gratis en duurt een uur. Informatie: www.aikidojodiemen.nl of 06-12434183.

Clubgebouw SV Zeeburg open

Wethouder Jeroen Klaasse verricht opening

Wethouder Klaasse opent het clubgebouw. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken heeft zaterdagmiddag het nieuwe clubgebouw van handbalvereniging SV Zeeburg geopend. Hij deed dit tijdens een drukbezochte receptie.

Het clubgebouw van de vereniging ziet er schitterend uit. Het gebouw is echter nog niet helemaal af: de kleedkamers moeten worden afgebouwd en het terrein voor het clubgebouw moet nog worden heringericht. Daar komt een terras met uitzicht op de twee velden van de club.

Voorzitter Giovanni Douven bedankte alle ongeveer 65 vrijwilligers die zich de afgelopen tien maanden hebben ingezet voor de bouw en inrichting van het clubgebouw. Hij vertelde de aanwezigen dat de club er goed voorstaat en bijna 200 leden heeft. Dit aantal groeit nog steeds. "SV Zeeburg is een vereniging waar gezelligheid, prestaties en persoonlijke groei belangrijk zijn", aldus Douven.

BSO Popeye maakt ook gebruik van het clubgebouw.

SV Diemen boekt overwinning bij KDO: 0-2

DIEMEN - SV Diemen heeft de uitwedstrijd tegen KDO in De Kwakel met 0-2 gewonnen. De bezoekers leidden bij rust met 0-1. SV Diemen staat nu op de derde plaats van de derde klasse C.

SV Diemen begon sterk aan de wedstrijd in De Kwakel. De ploeg van trainer Martin van Egmond creëerde een paar kansen die echter niet werden benut. Ook werd een doelpunt van SV Diemen afgekeurd door de scheidsrechter. Na ruim een half uur spelen kwamen de bezoekers op voorsprong. De treffer van SV Diemen werd gemaakt door Manolito Joren. Na de hervatting kwam KDO bijna langszij. De thuisclub slaagde er echter niet in de kans te benutten. Hoewel KDO beter speelde dan in het eerste bedrijf kreeg de thuisclub nauwelijks mogelijkheden. Een kwartier voor het slotsignaal van de scheidsrechter bepaalde aanvaller Dennis van Bree de eindstand op 0-2 voor SV Diemen.

AGB heeft na negen duels 21 punten en blijft lijstaanvoerder. ASV Arsenal staat met 19 punten op de tweede plaats. SV Diemen heeft 16 punten. Zondag staat er opnieuw een cruciaal duel op het programma. SV Diemen gaat dan op bezoek bij ASV Arsenal. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Dames van De Meeuwen winnen opnieuw

DIEMEN - De dames van De Meeuwen hebben zaterdag gewonnen van de Dolfijn uit Amsterdam: 8-6.

De Diemer waterpolosters begonnen sterk en namen een 3-0 voorsprong door doelpunten van onder anderen Amy Waardenburg en Suzanne Portegijs. De Dolfijn liet zich niet zomaar wegspelen en maakte gebruik van gaatjes in de verdediging van De Meeuwen. De bezoekers kwamen terug tot een 5-6 voorsprong. Daarna sloeg De Meeuwen toe. Door mooie acties en doelpunten van onder meer Marith Roelen vocht de ploeg zich terug: 8-6. De Meeuwen staat ongeslagen aan kop.

Heren
De heren van De Meeuwen verloren zaterdag bij De Otters Het Gooi: 13-4. De Meeuwen begon niet goed en kwam snel op 2-0 achterstand. Uit een overtalsituatie kwam De Meeuwen terug tot 2-1. Na een aantal snelle en goede aanvallen liep de thuisploeg uit naar een 5-2 voorsprong. De Meeuwen kreeg wel wat kansen maar deze werden niet benut. De tweede periode eindigde in 7-3. Ook in de laatste twee periodes kwamen de Diemer waterpoloërs er niet meer aan te pas.

Kluivert

Fotograaf Stanley Gontha heeft maandag het boek '25 jaar voetbalfotografie' gepubliceerd. Het is een schitterend boek met fraaie foto's die de fotograaf uit Diemen de afgelopen 25 jaar heeft genomen. In het najaar van 1993 maakte Stanley een mooie foto van Patrick Kluivert in De Meer.

Ik was door een voetbaltijdschrift benaderd om een jonge talentvolle voetballer te interviewen en kwam via via uit bij Patrick Kluivert, die toen als spits van de A1 furore maakte. Het was in die tijd nog niet moeilijk om een speler van Ajax te benaderen. Na een telefoontje met Co Adriaanse, toen hoofd opleidingen van Ajax, zat ik enkele dagen later op een namiddag in de persruimte van stadion De Meer.

De toen 17-jarige Patrick Kluivert had net getraind en kwam in trainingspak de persruimte binnenlopen. Er was verder niemand aanwezig. De jonge aanvaller stelde zich voor en ging iets te eten en een drankje voor ons halen. Even later vertelde hij over zijn jeugd en over zijn ambities om de top te bereiken. Hij was sympathiek en wars van kapsones. We spraken over het schitterende stadion De Meer en de toekomstige verhuizing naar de Amsterdam Arena. Kluivert wist op dat moment nog niet dat De Meer zou worden afgebroken. Stanley maakte even later foto's van het talent. In de zomer van 1994 slaagde Ajax er niet in om de Braziliaan Ronaldo te contracteren. De steraanvaller ging naar PSV. Ajax-trainer Louis van Gaal gaf Kluivert een kans en die pakte hij. In mei 1995 besliste de spits in Wenen de Champions Leaguefinale tussen Ajax en AC Milan. Ik ben Kluivert altijd met veel belangstelling blijven volgen. De aanvaller kan terugkijken op een mooie loopbaan, maar had veel meer kunnen bereiken. Dat weet hij zelf ook. Hij kwam ook een aantal keren in opspraak door ernstige situaties in de privésfeer.

Stanley Gontha sprak Kluivert jaren later aan over de foto's die hij in het najaar van 1993 maakte. Het bleek dat wij zijn eerste interview en eerste fotosessie hadden gedaan.

DKV Victoria klopt Aurora

DIEMEN - DKV Victoria heeft de eerste wedstrijd van de zaalcompetitie gewonnen. De korfballers uit Diemen wonnen voor eigen publiek met 23-17 van Aurora.

DKV Victoria begon goed. De thuisclub domineerde in de eerste helft en liet bij vlagen schitterend spel zien. Toch was Aurora niet van plan zomaar de punten weg te geven. Toen de ploeg uit Diemen verslapte, verkleinde Aurora het gat en bracht de spanning terug in de wedstrijd. DKV Victoria herpakte zichzelf in de tweede helft. De ploeg uit Diemen maakte een serie treffers en besliste het duel. Aurora probeerde nog wel iets terug te doen, maar kon de thuisclub niet meer in problemen brengen en moest zonder punten terug naar Haarlem. DKV Victoria gaat zondag op bezoek bij OKV in Oostzaan. De wedstrijd begint om 15.00 uur. OKV is net als Aurora een belangrijke opponent van de korfballers uit Diemen.

Smashing '72 verliest van koploper

DIEMEN - Het eerste damesteam van Smashin '72 heeft vorige week woensdagavond in Hoofddorp de uitwedstrijd tegen koploper VCH met 3-1 verloren. Smashing '72 staat op de zesde plaats van de promotieklasse B.
De club uit Hoofddorp won de eerste drie sets (25-18, 25-16 en 25-18). Smashing '72 won de vierde set: 19-25.

De dames van Smashing '72 spelen op donderdagavond 12 november een uitwedstrijd tegen SVU, het team van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

De wedstrijd in Sportcentrum VU in Uilenstede in Amstelveen begint om 19.15 uur.

Dames van SV Zeeburg winnen bij Houten

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft zondag de uitwedstrijd tegen Houten gewonnen: 12-20.

SV Zeeburg startte goed. De korfbalsters uit Diemen kwamen op voorsprong. Die werd uitgebouwd en bij rust leidden de dames uit Diemen met 4-12.

In de tweede helft werd het spel slordiger en had SV Zeeburg moeite met de offensieve verdediging van Houten. De dames van Houten raakten geïrriteerd en maakten soms domme overtredingen. Zij kregen tijdstraffen en stonden dus vaak met een speelster minder. Het lukte SV Zeeburg niet om daarvan te profiteren. Maar de marge was ruim zodat het niet één keer spannend werd. De wedstrijd eindigde in een 12-20 overwinning voor SV Zeeburg.

Zondag 15 november speelt het eerste damesteam van SV Zeeburg thuis tegen tegen VOC uit Amsterdam-Noord. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 16.40 uur.

Kia beleeft in Europa beste jaar ooit

Sportage bestverkochte model

De Kia Sportage wordt nog goed verkocht, zijn opvolger staat klaar.

De Kia's gaan als zoete broodjes over de toonbank. Van juli tot en met september verkochten de Koreanen in Europa 95.102 auto's: een record.

Tot dusver is 2015 voor Kia het beste jaar ooit wat verkopen in Europa betreft. De Kia Sportage is het bestverkochte model en blijft een sterke verkoopgroei noteren. Opmerkelijk, want zijn opvolger wordt begin 2016 verwacht. De op een na bestverkochte serie van Kia, de cee'd modelfamilie, kende eveneens een verkooptoename in het derde kwartaal. 58.761 cee'ds zijn er tot dusver dit jaar in Europa geregistreerd. Onder dit aantal bevinden zich ook een groot aantal GT-Line-uitvoeringen in combinatie met de nieuwe 1.0 liter T-GDI motor die onlangs met veel succes werd geïntroduceerd. Het felbevochten B-segment heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de verkooptoename van Kia gedurende het afgelopen kwartaal, met stijgende verkopen voor zowel de vernieuwde Rio als de vernieuwde Venga. De afzet van de Rio nam toe met maar liefst 10,8%.

Waar het marktaandeel in Europa rond de 3% ligt, zijn ook de verkopen op de Nederlandse markt onverminderd succesvol met een marktaandeel van rond de 5%. Met name de Kia Picanto, nog steeds de 2e best verkochte auto in het privésegment, draagt bij aan dit succes. Het Verenigd Koninkrijk blijft in Europa de grootste markt voor Kia, gevolgd door Duitsland (14.488 auto's) en Spanje (9.771 auto's).

Volop Toyota Auris hybride stationwagons

De vraag neemt toe, dus de Auris-fabriek draait overuren.

Toyota voert de productie van de Auris Touring Sports Hybrid voor Nederland op. Goed nieuws voor Nederlandse leaserijders die de komende 5 jaar willen profiteren van de 14% bijtellingscategorie. Doordat deze bijtellingscategorie per 1 januari 2016 definitief verdwijnt, is de vraag naar de Auris Touring Sports Hybrid groot en neemt dit in november en december enorm toe.

Door de extra productie grijpt niemand mis, hoopt Toyota. Leaserijders van wie het leasecontract begin 2016 afloopt, kunnen bij Toyota toch profiteren van 14% bijtelling. Toyota heeft met veel leasemaatschappijen afspraken gemaakt om hierin te voorzien. Berijders die op tijd hiervoor kiezen kunnen zichzelf belonen met 5.460 euro aan extra nettosalaris voor de komende 5 jaar. Kortom, zakelijke rijders die nu nog een andere leaseauto rijden met een contract dat doorloopt tot in 2016, kunnen nu flink profiteren.

Volvo komt met Polar en Polar+

Met royale uitrusting en bijzonder luxe interieur.

Ruim zeventigduizend Volvo's V70 rijden er in Nederland. En nu voegt Volvo daar de Polar- en Polar+-varianten voor de V70 en de XC70 aan toe. Deze varianten zijn voorzien van een zeer royale uitrusting, fraaie extra designdetails en een bijzonder luxe interieur.

Standaard zijn onder meer lederen bekleding, parkeerverwarming en Volvo On Call. En dat voor een bijzonder aantrekkelijke prijs: vanaf 39.995 euro (V70 T4 en D3 Polar).

Dual Xenon koplampen met adaptieve bochtverlichting, een elektrisch bedienbare achterklep en verwarmbare stoelen zijn enkele kenmerken van de Polar. Afhankelijk van de motorversie zijn lichtmetalen 16- of 17-inchwielen standaard. Andere extra's, behalve de genoemde lederen bekleding en Volvo On Call, zijn onder meer een adaptief TFT Crystal instrumentenpaneel (drie instellingen), elektrisch inklapbare buitenspiegels met grondverlichting en een praktische voorziening als een neerklapbare passagiersstoel voorin. De Polar+ biedt zelfs nog meer. Bijvoorbeeld volledig elektrische verstelbare voorstoelen, voorzien van ventilatie en geperforeerde softlederen bekleding.

Prijzen Renault Talisman bekend

De Renault Talisman Sedan, die begin volgend jaar in Nederland verschijnt, is verkrijgbaar vanaf
€ 30.590,- en te bestellen vanaf begin december. De compleet nieuwe sedan voor het D-segment biedt keuze uit vijf efficiënte Euro 6-motoren met turbotechniek. De Talisman Estate volgt in het voorjaar van 2016 en heeft een meerprijs van € 1.200,- ten opzichte van de sedan. De vanafprijs voor de Talisman Estate is € 31.790,-

Audi Q7 e-tron voor 85 mille

Audi heeft de prijs van de Q7 e-tron 3.0 TDI bekendgemaakt. 's Werelds eerste diesel plug-in hybride in het premium SUV-segment wordt begin 2016 leverbaar vanaf € 85.000. Interessant voor zakelijke rijders is dat hij is ingeschaald in de 15% fiscale bijtellingscategorie. De Q7 e-tron 3.0 TDI levert een systeemvermogen van 275 kW/373 pk en 700 Nm aan gecombineerde trekkracht. Desondanks noteert hij een verbruik (NEDC) van 1,7 liter diesel op 100 kilometer en een CO2-uitstoot van 46 gram per kilometer. De Audi Q7 e-tron 3.0 TDI wordt begin 2016 leverbaar in Nederland en is vanaf begin december te bestellen bij de Audi-dealers.

OOK BIJ U KOMEN SINT EN ZIJN PIETEN IN DIEMEN, OOST, DUIVENDRECHT EN IJBURG GRAAG OP VISITE Kijk voor een impressie op www.scoutingoost1.nl Tel: 020-6947030, e-mail: sinterklaas@scoutingoost1.nl

Acupunctuur in Weesp. Heeft u last van slapeloosheid, migraine of PMS klachten. Maak snel een afspraak! www.ackrufy.nl tel.: 0294-785331

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Kom jij ons team versterken? Wij zoeken een medewerker Planning, Pedagogisch medewerker en een Buurtsportcoach/Combinatie functionaris met ALO diploma of studerend. Kijk snel op www.kinderopvangkidswereld.nl

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht GRATIS
opgehaald!

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs inkl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar SCOOTER
DUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt, 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

Contant geld voor uw oude fiets Kroonenberg 2Wielers koopt uw oude fiets. Inbreng iedere donderdag tussen 14-17.00 uur. Legitimatie verplicht, geen mountain-,
kinder- en derailleurfietsen.
Ouddiemerlaan 219
020-7372940