DiemerNieuws

24 augustus 2017

DiemerNieuws 24 augustus 2017


Programma Diemer Festijn bekend

DIEMEN De Stichting Diemer Festijn heeft het programma bekendgemaakt voor de 35e editie van het Diemer Festijn. Het evenement duurt van dinsdag 5 tot en met zaterdag 9 september. Op de slotdag vindt tevens de Gemeentedag plaats. Het Diemer Festijn wordt ook dit jaar gepresenteerd door Diemenaar Wim Bohnenn.

De kermis gaat dinsdagmiddag 5 september van start. Woensdagmiddag 6 september verricht burgemeester Erik Boog de officiële opening van het Diemer Festijn. Die middag vindt de Rabo Kindermiddag plaats. Kinderen kunnen in de feesttent genieten van Het Sprookjesconcert. Dit programma wordt mogelijk gemaakt door Rabobank Amsterdam. 's Avonds zijn er optredens van Johan Kettenburg, Wolter Kroes, Django Wagner en Glennis Grace.

Donderdag wordt de seniorenmiddag gehouden. Hanna & Frits en Willeke Alberti treden op voor de senioren in Diemen. De seniorenmiddag wordt mogelijk gemaakt door de Diemer Apotheek. 's Avonds zijn er optredens van Yes-R, Edsilia Rombley, Quincy en André Hazes. Ook vrijdagavond treden er artiesten op in de feesttent. Dat zijn Mick Harren, Ruby van Urk, Tino Martin en Mike Peterson.

Zaterdag is er van 09.00 tot 16.00 uur een kramenmarkt.

5

Drie knapen aangehouden voor diefstal melkpoeder

DIEMEN De politie heeft maandagochtend drie verdachten aangehouden vanwege een bedrijfsinbraak in Diemen. In het bedrijf lag babymelkpoeder opgeslagen.

Omstreeks 03.15 uur kreeg de politie een melding dat er werd ingebroken op de Visseringweg in Diemen. Agenten reden naar de locatie en stuitten op meerdere wegrennende verdachten. Ze staken het bedrijventerrein over in de richting van de Verrijn Stuartweg. Na een korte achtervolging en zoekactie in de omgeving kon het trio uiteindelijk worden aangehouden. Het gaat om knapen in de leeftijd van 16, 19 en 20 jaar. Naast het bedrijfspand op de Visseringweg stond een witte bestelbus met de zijdeur nog open. De politie trof daarin een aanzienlijke hoeveelheid babymelkpoeder aan. De verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek.

Familie slachtoffer brand wil aangifte doen tegen brandweer en gemeente

DIEMEN De familie van de 27-jarige man die om het leven kwam bij een brand in een van de studentenflats aan de Rode Kruislaan, wil aangifte doen tegen de brandweer en de gemeente Diemen. Dat meldde Het Parool zaterdag.

De nabestaanden hebben brandexpert Fred Vos ingeschakeld om een eigen onderzoek te doen. Vos concludeerde dat er meerdere fouten zijn gemaakt. De gemeente liet dinsdag weten dat er vooralsnog geen aangifte tegen de gemeente is gedaan.

2

Kappen van bomen in Diemerbos begonnen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Staatsbosbeheer is maandag begonnen met het kappen van bomen in het Diemerbos. De bomen die worden gekapt zijn de abelen aan de karakteristieke laan in het bos en essen die zijn aangetast door de essentaksterfte. De kapwerkzaamheden duren zes tot acht weken. Eind 2017 en begin 2018 worden er nieuwe bomen geplant.

International

Foto: Trudy Kroese

Shanna te Vrede heeft meegedaan aan de Pan American Softbal Games in de Dominicaanse Republiek.

11

Brand in studentenflat

De brand op 19 juli. Foto: Trudy Kroese

vervolg van pagina 1

De brand ontstond woensdagochtend 19 juli op de begane grond van de studentenflat en is hoogstwaarschijnlijk aangestoken. Uren later werd de man op de twaalfde verdieping in het trappenhuis gevonden. De vriendin van de man die om het leven kwam raakte zwaargewond. De politie houdt sinds 20 juli een 24-jarige inwoner van Amsterdam vast op verdenking van brandstichting.

Résidence De Driesprong...?

Een woonoord met twee zwembaden, een medisch centrum, een gymnastiekzaal, een openbaar restaurant, een café en een theater in Diemen! Dat schreef De Telegraaf in januari 1992. De Stichting Interkerkelijke Huisvesting Senioren in Diemen zou de opdrachtgever zijn. Of het lag aan het ontbreken van zwemdiploma's bij ouderen of het gebrek aan belangstelling voor een gymlesje, we weten het niet, maar dit paradijsje is nooit verrezen. Toch was er al een naam en een prijsje: Résidence De Driesprong, 130 woningen met maandelijkse huurprijzen, inclusief voeding en verzorging, tussen ƒ 1300 en ƒ 3000. De voorzitter van de stichting, de heer Oud (sic!), gaf tijdens de presentatie in De Diem (inmiddels verdwenen) dat senioren er op grond van een leasecontract konden wonen. "Daardoor wordt hun vermogen niet aangetast. De bewoners kunnen naar eigen inzicht en portemonnee gebruikmaken van de geboden service. Het aardigste van het plan is dat zij het contact met hun woonomgeving niet verliezen doordat het complex gedeeltelijk openbaar is", wist Oud. De Driesprong zou zonder overheidssubsidie en voor 24 miljoen gulden gebouwd worden. Als wij De Driesprong over het hoofd gezien hebben, horen we het graag.

Weerbericht

Iets toenemende kans op een bui, minder warm

In de laatste fase van augustus gaat het toch nog even zomeren. Een zone van hoge luchtdruk boven Centraal Europa zorgt midden deze week voor hogere temperaturen bij een stroming tussen zuid en zuidoost. Vanaf donderdag wordt het minder stabiel, maar het kan eerst nog vrij warm zijn. In het weekeinde neigt het wisselvalliger te worden en wordt het minder warm.

Donderdag en vrijdag

Een slag om de arm is gewenst, want de weerkaarten wisselen per dag en lopen nogal uiteen. Er is kans dat donderdag een koufront passeert met kans op een bui. Er zijn ook perioden met zon. Ook vrijdag is het licht wisselvallig met lokaal een bui, maar ook geregeld ruimte voor de zon. Er waait een matige westenwind. De maxima liggen beide dagen omstreeks 22 à 23 graden.

Het weekeinde

Vanaf zaterdag lijkt het wisselvalliger te worden. De buienkans neemt iets verder toe. Daarbij wordt het zowel zaterdag als zondag bewolkt, met soms ruimte voor de zon. Er kunnen stapelwolken ontstaan waaruit zich enkele buien kunnen ontwikkelen. Er waait een matige westenwind. Het wordt zo'n 20 à 21 graden.

Weetje

De kans is groot dat de gemiddelde temperatuur van augustus iets aan de koele kant gaat uitvallen. Het bijzondere is dat juni deze zomer de warmste zomermaand was. Juni was voor het laatst de warmste zomermaand in 1970. Er kwamen in juni acht zomerse dagen voor van 25 graden of meer. In juli waren dat er vijf en in augustus tot dusver nog geen enkele.

Sauna van Diemen sluit de deuren en verkoopt inboedel

Sauna van Diemen is gesloten.

DIEMEN De sauna van Diemen aan de Ouderkerkerlaan 6 in Diemen-Zuid heeft op dinsdag 9 augustus de deuren moeten sluiten. Dit in verband met financiële problemen als gevolg van een tekort aan gasten.

De huurder van de Sauna van Diemen is bezig met de verkoop van de inboedel die in zijn bezit is. Zondag was er een openbare bijeenkomst in de sauna waar veel artikelen te koop waren. Het ging onder meer om tafels, stoelen, loungebanken, ligbedden en lampen, vrieskisten, de oven, keukengerei, serviesgoed, bestek, glazen, boeddhabeeldjes, planten enz. De opkomst was groot en er zijn veel spullen verkocht. De spullen die overblijven worden binnenkort verkocht.

Engelse middag in het Noorderlicht

DIEMEN Het maandagprogramma van Samen Zomeren in wijkcentrum het Noorderlicht in Diemen-Noord wordt op maandag 28 augustus afgesloten met een Engelse middag. De Engelse middag duurt van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Bezoekers krijgen maandag geen lunch, maar kunnen genieten van een high tea. Daarna is er een sing a song en muziek van DJ Wil. De prijs bedraagt 3,50 euro. Dit is inclusief de high tea en drankjes.

Vrijwilligers

Samen Zomeren is een activiteit van de Stichting Welzijn Diemen (SWD). Samen Zomeren wordt begeleid door personeelsleden van de SWD en vrijwilligers.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Cora Verhoef, telefoonnummer 06-55022938.

'Parkeerplekken op Van Markenplantsoen ideaal'

Jerry Vedder parkeert bedrijfsauto's op Julianaplantsoen

Jerry Vedder, eigenaar van Vedder Keurslagerij, vindt het lastig dat hij zijn twee bedrijfsauto's op het Julianaplantsoen moet parkeren.

Jerry Vedder in zijn winkel. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Jerry Vedder is sinds 2000 met Vedder Keurslagerij gevestigd in winkelcentrum Diemerplein. Sinds november 2012 zit de zaak op de huidige plek in het winkelcentrum. Nadat het winkelcentrum was gerenoveerd en uitgebreid kreeg Vedder ontheffing voor twee parkeerplaatsen op het Van Markenplantsoen. Dit gold ook voor de andere ondernemers in het winkelcentrum.

Vedder: "Een ondernemer krijgt ontheffing voor maximaal twee parkeervergunningen. Die vergunningen gebruik ik voor de twee bedrijfsauto's. Mijn personeelsleden, die buiten Diemen wonen, komen met de auto en parkeren die elders in Diemen." Hij vertelt dat zijn bedrijfsauto's op het Van Markenplantsoen diverse keren zijn bekrast. "Ook auto's van collega's in het winkelcentrum zijn bekrast. Waarschijnlijk door een buurtbewoner die zich eraan stoorde dat er wagens van ondernemers van het winkelcentrum stonden geparkeerd."

Sinds twee jaar mogen Vedder en andere ondernemers niet meer op het Van Markenplantsoen staan, maar op een plek aan het Julianaplantsoen. Als Vedder en zijn collega's een bestelling moeten wegbrengen kost dit veel tijd. Het laden en lossen gebeurt in de expeditieruimte bij de ingang aan de achterkant van het winkelcentrum. "Hier mogen we maximaal 15 minuten staan. Wij hoeven dan geen gebruik te maken van de consumentenlift. Wij moeten de auto halen, de spullen in de auto laden en als wij terugkomen spullen uit de auto laden, zoals kratten. Daarna moeten wij de auto naar het Julianaplantsoen rijden, parkeren en weer teruglopen. Wij zijn hier tussen de 30 en 40 minuten aan kwijt. Toen we op het Van Markenplantsoen parkeerden konden we alles lopend naar de auto brengen."

Bestellingen wegbrengen kost nu veel tijd

De bedrijfsauto's de hele dag in de parkeergarage parkeren is geen optie, geeft Vedder aan. "Dat kost zeven euro per auto per dag. De bedrijfsauto's blijven overigens niet op het Julianaplantsoen staan. Na afloop van de werkdag nemen een collega en ik beiden een bedrijfsauto mee naar huis. Wij nemen dus 's avonds geen parkeerplekken in."

Hij zou graag zien dat de gemeente met een oplossing komt voor de ondernemers. "Het Van Markenplantsoen was ideaal, want die plek ligt dicht bij de winkels. Misschien is er een mogelijkheid om enkele plekken in de parkeergarage te reserveren voor bedrijfsauto's van bedrijven die veel bestellingen afleveren. Ik ben er overigens niet voor om in de parkeergarage parkeerplekken te reserveren voor personeel van het winkelcentrum, want dan neem je plekken in van klanten van het winkelcentrum."

Bekeuringen

Vedder geeft aan dat het niet duidelijk is op welke plekken op het Julianaplantsoen hij de bedrijfsauto's mag parkeren. Dit heeft hem de afgelopen periode maar liefst vijf bekeuringen opgeleverd.

Vrouw bedreigt politieagenten met mes

DIEMEN Een vrouw heeft donderdag politieagenten met een mes bedreigd.

De agenten die net aan hun nachtdienst waren begonnen zagen de vrouw lopen bij metrostation Verrijn Stuart in Diemen-Zuid. De agenten dachten dat de vrouw hulp nodig had en spraken haar aan. Zij reageerde daar niet op.

Mes

De vrouw liep door naar het metrostation en trok opeens een groot mes. De agenten hielden afstand en vroegen om assistentie van collega's. De vrouw liep vervolgens onder het metrostation door in de richting van het rangeerterrein van het GVB.

Zij draaide zich plotseling om en maakte een dreigende beweging in de richting van de agenten. De agenten trokken hun wapen en na meerdere waarschuwingen liet de vrouw het mes vallen. De politie slaagde erin om de vrouw aan te houden.

Onderzoek

Na onderzoek bleek dat de vrouw al meerdere malen met de politie in aanraking was geweest. Vrijdagmiddag is de vrouw overgebracht naar een psychiatrische opvang.

Ingrid Wells directeur van Stichting Welzijn Diemen

DIEMEN Ingrid Wells wordt met ingang van 1 september directeur van de Stichting Welzijn Diemen. Zij is momenteel directeur ad-interim van de SWD.

In maart nam Arie van 't Hoog afscheid als directeur van de Stichting Welzijn Diemen. Ingrid Wells volgde hem op.

Ben Ziepzeerder, voorzitter van de Stichting Welzijn Diemen. "Het functioneren van Ingrid is door het bestuur geëvalueerd. De reacties waren uitsluitend positief. Het bestuur van de SWD heeft Ingrid Wells gevraagd om aan te blijven. Ingrid heeft op dit verzoek positief gereageerd. Daar is het bestuur verheugd over."

Bestuursmodel

Ziepzeerder geeft aan dat het bestuursmodel van de Stichting Welzijn Diemen met ingang van 1 januari 2018 verandert. De stichting krijgt dan een raad van toezicht.

Huis van de Buurt 't Kruidvat breidt aantal activiteiten uit

Hardloopcursus start bij 't Kruidvat. Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN De Stichting Welzijn Diemen breidt opnieuw het aantal activiteiten uit dat wordt gehouden in Huis van de Buurt 't Kruidvat. Op maandag 18 september wordt er begonnen met een beginnerstraining voor hardlopers.

Paul Heskamp is coördinator van Huis van de Buurt 't Kruidvat. "Wij streven naar een aanbod voor alle mensen in Diemen. Wij richten ons met het programma op mensen van alle leeftijden. Ik vind de hardlooptraining een goede aanvulling op ons aanbod."

De hardlooptrainingen starten op maandag 18 september en duren dertien weken. De training is steeds van 10.00 tot 11.30 uur. De trainingen worden verzorgd door Daniëlle Maas. Zij is een ervaren hardlooptrainer.

De deelnemers beginnen met oefeningen om de spieren sterker te maken. Daarnaast krijgen zij loopscholing, ademhalingstips en informatie over blessurepreventie. Daniëlle Maas wijst erop dat hardlopen meer is dan alleen een goede conditie opbouwen. "Je leert bewuster met je lijf om te gaan waardoor je - naast strakker - beter in je vel komt te zitten." De training is geschikt voor iedereen die binnen een groep wil beginnen met hardlopen. De kosten voor de totale cursus bedragen 15 euro. Paul Heskamp geeft aan dat de hardlopers elke keer beginnen bij Huis van de Buurt 't Kruidvat en daarna een parcours door Diemen afleggen; zo zal er bijvoorbeeld gelopen worden door het Diemerbos. Na afloop van het hardlopen kunnen deelnemers aanschuiven voor een gezonde lunch in Huis van de Buurt 't Kruidvat. Heskamp hoopt ook dat de dagbesteding voor mensen met alzheimer kan worden uitgebreid. Momenteel is die alleen op woensdag en zondag in Huis van de Buurt 't Kruidvat.

Diemer Festijn

Vervolg van voorpagina

De Gemeentedag duurt van 10.30 tot 16.00 uur. Om 12.00 uur gaat er in de feesttent een superbingo van start. De show- en drumband MCC Laren treedt tussen 20.00 en 20.30 uur op. Op het Diemerplein start om 20.30 uur de lampionnenoptocht. Dit evenement wordt mogelijk gemaakt door winkeliersvereniging Diemerplein.

Uiteraard zijn er zaterdagavond optredens van artiesten in de feesttent: Yves Barendse, Re-Play, Romy Monteiro en Peter Beense stappen die avond het podium op. Het Diemer Festijn wordt afgesloten met vuurwerk op de Venserkade.

De Stichting Diemer Festijn heeft er ook dit keer naar gestreefd om een programma samen te stellen waarin zo veel mogelijk mensen iets van hun gading kunnen vinden. Er is elk jaar aandacht voor specifieke doelgroepen als kinderen en senioren. Een aantal artiesten dat optreedt heeft een link met Diemen. Peter Beense, Quincy en Yes-R wonen in Diemen, Glennis Grace woonde in het verleden in Diemen.

Oud VVD-leider Nijpels spreekt in Diemen

DIEMEN De VVD in Diemen ontvangt op dinsdag 29 augustus voormalig VVD-leider Ed Nijpels tijdens de eerste editie van het VVD-café.

De bijeenkomst wordt gehouden in Jacob's Kitchen aan de Dalsteindreef 3008 op Campus Diemen Zuid en begint om 20.00 uur. Het VVD-café is vrij toegankelijk, aanmelden is niet nodig. De VVD Diemen betaalt graag het eerste drankje.

Tijdens het VVD-café wordt op een interactieve en informele manier gesproken over het campagnesucces van Nijpels in 1982, toen hij bij de verkiezingen 10 zetels won en in totaal 36 zetels haalde. Daarnaast wordt gesproken over duurzaamheid - een topprioriteit van de VVD'er - en over de visie van de VVD-prominent op de kabinetsformatie.

Nijpels begon zijn politieke carrière als voorzitter van VVD-jongerenorganisatie JOVD en werd in 1977 Tweede Kamerlid. In 1982 werd hij partijleider als opvolger van Hans Wiegel, hetgeen hij vier jaar zou blijven. Daarna was hij onder meer minister in het kabinet-Lubbers II, burgemeester in Breda en commissaris van de Koningin in Friesland.

Arnold Jansma

Gepensioneerd
66 jaar
Inwoner van Diemen sinds 1988

Wat doe je de hele dag?
"Ik luister naar muziek, lees veel, adviseer instellingen en prijs elpees voor een handelaar op het Waterlooplein."

Wat is jouw favoriete muziek?
"Ik heb een heel brede smaak. Ik ben opgegroeid met The Beatles, de Kinks enz. Naar welke muziek ik luister hangt af van mijn stemming en de mate waarop ik mij op de muziek wil concentreren. Ik kan een simpel liedje waarderen, maar ook ingewikkelde elektronische muziek. Momenteel luister ik dikwijls naar West-Afrikaanse popmuziek."

Welk boek lees je nu?
"Een dubbelbiografie over koning-stadhouder Willem III en Lodewijk XIV ('Oranje tegen de Zonnekoning', Luc Panhuysen). In het boek wordt duidelijk hoe Europa zich in die periode heeft ontwikkeld en hoe groot de invloed van Nederland was."

Jouw favoriete vakantieland?
"Marokko. Marokko is een mooi, gastvrij en veelkleurig land dat in ontwikkeling is. Veel jonge Marokkanen zetten zich in voor meer vrijheid en welvaart. Ik heb er inmiddels vrienden. Mede doordat veel inwoners van Marokko familie in Europa hebben, heb je snel aansluiting bij de bevolking."

Jouw favoriete plek in Diemen?
"Het Amsterdam-Rijnkanaal. Ik ben zoon van een binnenschipper. Als wij de haven van Amsterdam hadden verlaten, kwamen wij langs het pontje in Diemen. Mijn vader heeft nadat hij met zijn werk als binnenschipper was gestopt nog een tijd op het pontje in Diemen gewerkt."

En wat kan er beter?
"Ik vind dat de huidige route van lijn 9 gehandhaafd moet blijven. De tram moet dus blijven doorrijden naar het Centraal Station. Het komt regelmatig voor dat de treinen niet rijden. Ik neem dan lijn 9."

RataPlan verhuist naar Weesperstraat 140

DIEMEN Kringloopwinkel RataPlan verhuist naar het pand aan de Weesperstraat 140.

De nieuwe winkel wordt op vrijdag 1 september om 09.00 uur officieel geopend door wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken. Vanaf 10.00 uur verzorgt een dj muziek. Kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen. Zaterdag 2 september is er een modeshow. TrashFashion-blogger Sabine Oudt presenteert de modeshow.

RataPlan is nu gevestigd in het pand aan de Weesperstraat 118. RataPlan krijgt in het nieuwe pand de beschikking over veel meer ruimte. Het nieuwe pand heeft een oppervlakte van 2.000 vierkante meter. RataPlan kan hierdoor veel tweedehandsartikelen uitstallen. Er komt tevens een mooie koffiecorner in de nieuwe zaak.

Vakantieherinneringen in het Noorderlicht

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN In wijkcentrum het Noorderlicht werd maandag een activiteit gehouden die in het teken stond van vakantie. De bezoekers genoten eerst van een heerlijke lunch en stonden daarna stil bij hoe er in het verleden vakantie werd gevierd. De bijeenkomst maakte deel uit van Samen Zomeren van de Stichting Welzijn Diemen.

Sven Versteeg neemt eerste single op

Zanger uit Diemen treedt veel op

Sven Versteeg treedt vaak op. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het gaat goed met de Diemense zanger Sven Versteeg (20). Hij treedt vaak op en heeft recent zijn eerste single opgenomen.

Sven besloot begin dit jaar om zich een jaar lang volledig te richten op zijn loopbaan als zanger. Zijn agenda met optredens wordt steeds voller. Hij heeft de laatste tijd op diverse podia in Diemen gestaan. Zo trad hij op tijdens het Loswalfestival, na afloop van de avondvierdaagse van Diemen en tijdens het Zomerfeest - beide bij het Wapen van Diemen - in café 't Pandje en onlangs tijdens de playbackshow waarmee de Kinderzomerspelen werden afgesloten. Hij was overigens een van de juryleden tijdens die playbackshow.

Clip

Enkele weken geleden nam hij zijn eerste single op. "De titel van het nummer is 'Alles'. Het is een zomers liefdesliedje. Het nummer is geschreven door Jan Rooymans. We hebben de clip opgenomen op het strand van Castricum. Thijs Alderzee heeft de clip gefilmd en ik heb de clip zelf gemonteerd. In de clip zijn Josje Moolhuizen en ik te zien. Josje is een goede vriendin van mij. Zij woont in Muiden", aldus Sven.

Website

Sven vertelt dat de clip te zien is via YouTube. Binnenkort gaat zijn website de lucht in (www.svenversteeg.nl). Ook daar is de clip te bekijken. De single kan worden beluisterd via Spotify en worden gedownload via iTunes. Er breekt een drukke periode aan voor Sven. Op donderdagavond 24 en vrijdagmiddag 25 augustus treedt hij op in en bij café Toeters en Bellen in Weesp. "Op donderdagvond 24 augustus treed ik in het café op, vrijdagmiddag 25 augustus treed ik op het podium voor het café op. Tijdens het Diemer Festijn treed ik op dinsdagavond 5 en woensdagavond 6 september op in café 't Pandje. Ik ben komend seizoen de vaste huiszanger van café 't Pandje. Dit houdt in dat ik er regelmatig zal optreden."

Het Kleine Theater speelt 'Roodkapje'.

Zondag 27 augustus

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Kerkdienst. Voorganger: Drs E.E. Aarsen Schiering uit Amsterdam.

Viering

10.30 uur | Sint Petrus' Bandenkerk

Woord en Communieviering met samenzang. Voorganger is dhr. H. Peters.

Maandag 28 augustus

Engelse middag

12.00 uur | Wijkcentrum het Noorderlicht

Vandaag geen lunch, maar een heerlijke high tea. We sluiten Samen Zomeren af met sing a song en muziek van DJ Wil. Prijs van € 3,50 is inclusief high tea en drankjes.

Woensdag 30 augustus

Bingomiddag

14.15 uur | Zorgcentrum De Diem

Deelnemen kost € 2.50 p.p., voor bewoners is dat € 1.50 p.p.

Vrijdag 1 september

Expositie 'Verbeelding'

12.00 uur | Zorgcentrum Berkenstede

Antoinette Verboon, lid van Kunstzin Diemen, exposeert met haar kleinere beelden.

Zaterdag 2 september

Oudpapieractie

9.30 uur | Diemen

U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

Zondag 3 september

Viering

10.30 uur | Sint Petrus' Bandenkerk

Eucharistieviering met samenzang. Voorganger is pater G. Noom.

Donderdag 7 september tot zondag 10 september

Artists in Diemen

11.00 uur | Venduhuis De Eland en De Zon

Kunstenaars van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae exposeren hun werk.

Zondag 10 september

Viering

10.30 uur | Sint Petrus' Bandenkerk

Woord en Communieviering met samenzang. Voorganger is pastor H. Hartog.

Het kleine theater - 'Roodkapje'

11.00 uur | Theater De Omval

Na 388 jaar is Roodkapje het ineens beu. Altijd hetzelfde verhaal. Ze besluit het eens helemaal anders te doen.

Maandag 11 september

Zumba

19.30 uur | Gymzaal Diemen-Noord

Op maandagavond in wijkcentrum Noorderlicht en op woensdagavond in het gymlokaal Diemen-Noord.

Dinsdag 12 september

Presentatieavond

20.30 uur | Theater De Omval

Theater De Omval presenteert het nieuwe programma. Vijf artiesten geven een voorproefje.

Lezing migraine

19.30 uur | Huize Frankendael

Zondag 17 september

Vierkorenmis

10.30 uur | Sint Petrus' Bandenkerk

Eucharistieviering met onze vier koren La Stanza, Allegria, Hagunnan en het PeeBee kinderkoor. Voorganger is pastor A. Tönis en diaken H. Hartog.

Zondag 17 september

Open Dag

12.00 uur | Vereniging Manege De Eenhoorn

Open dag met diverse demonstraties waaronder beginnersles, springparcours, carrousel rijden, maar ook ponyritjes, hoefijzer versieren en de hoefsmid aan het werk.

Woensdag 20 september

Eric van Sauers - 'De lief en leed tour'

20.30 uur | Theater De Omval

Van Sauers fulmineert tegen de moderne tijd en zijn eigen vergankelijkheid. Zuur wordt het echter nooit.

Zondag 24 september

Postzegelbeurs

10.00 uur | De Schakel

De Diemense filatelieclub De Zegelaars houdt haar maandelijkse filateliebeurs in De Schakel van 10.00 tot 16.00 uur. Handelaren en 5- en 10-centsboeken zijn volop aanwezig. Ook kunt u advies krijgen over uw 'vergeten' verzameling albums op zolder. Entree voor niet-leden is € 1,-.

Shanna te Vrede pitcher voor Curaçao

Softbalster uit Diemen deed mee aan Pan American Softbal Games

Shanna te Vrede in Diemen-Noord. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Shana te Vrede (22) uit Diemen nam als speelster van het nationale softbalteam van Curaçao deel aan de Pan American Softbal Games in de Dominicaanse Republiek. Shana kwam in het verleden uit voor de Diemense vereniging TIW-Survivors.

Shana volgt een MBO-opleiding Verpleegkunde. De afgelopen vier maanden liep zij stage als verpleegkundige palliatieve zorg op Curaçao. Zij speelde daar in de competitie voor de vereniging Santa Roca Angels. "Omdat ik in de competitie van Curaçao speelde mocht ik uitkomen voor het nationale team. Wij zijn tijdens de Pan American Softbal Games vijfde in de poule geworden en in het eindklassement op de achtste plaats geëindigd. Omdat ik voor Curaçao heb gespeeld mag ik drie jaar niet uitkomen voor het Nederlandse team."

Europees kampioen

Shana begon op haar achtste met softballen bij TIW-Survivors. Zij ging enkele jaren later op een hoger niveau spelen en kwam uit voor OVVO in Amsterdam. Met het Nederlands jeugdteam speelde zij in de competitie namens de Haarlemse vereniging DSS. In 2008 werd Shana met het Nederlands jeugdteam Europees kampioen. Ook in 2011 werd zij Europees kampioen. Zij speelt momenteel voor de vereniging Centrals in De Bilt. Die ploeg speelt in de Zilver League, het een-na-hoogste niveau in Nederland. Shana is in de eerste plaats pitcher (werper), maar wil zich niet tot die rol in het team beperken. "Ik vind het ook leuk om te slaan en speel daarom op het een-na-hoogste niveau. In de hoofdklasse is het niet toegestaan om te pitchen én te slaan." Zij traint twee keer per week en speelt op zaterdag twee competitieduels. "Wij spelen dan twee keer tegen dezelfde tegenstander. De eerste wedstrijd begint altijd om 14.00 uur. Als die wedstrijd is afgelopen start de tweede wedstrijd."

Shana wil voorlopig op hoog niveau blijven softballen, maar sluit niet uit dat zij in de nadagen van haar loopbaan nog een keer voor TIW-Survivors gaat spelen.

Lekker voetballen op Cruyff Court in park De Omloop

Ook volwassenen trappen graag een balletje. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De jeugd in Diemen heeft de keuze uit veel plekken waar gespeeld en gesport kan worden. De gemeente heeft de laatste jaren steeds meer speel- en sportvoorzieningen aangelegd.

Er zijn op diverse plekken in Diemen prachtige velden waar jongens en meisjes kunnen voetballen. Voorbeelden zijn het Cruyff Court in park De Omloop in Diemen-Noord, het veld naast de kerk Sint Petrus' Banden aan de Hartveldseweg en het veld dat recent is aangelegd bij de flat Beukenhorst in Diemen-Zuid.

Het Cruyff Court in park De Omloop kon worden aangelegd nadat Adam Maher in 2012 was uitgeroepen tot voetbaltalent van het jaar. Maher was toen inwoner van Diemen en speler van eredivisieclub AZ. Hij mocht zelf de plek voor het Cruyff Court uitkiezen.

De voetbalvelden in Diemen worden overigens niet alleen intensief gebruikt door jongeren. Ook volwassen voetballers trekken graag hun sportkleding en -schoenen aan en leven zich uit op de fraaie velden.

11 / 12

Vanuit de lucht is goed te zien hoe Diemen de laatste jaren is veranderd

Langs de Muiderstraatweg wordt al sinds 2008 gewerkt aan Plantage de Sniep

De Randstand, het economische hart van Nederland, is volop in ontwikkeling. Meer huizen, meer wegen, meer mensen. Zo ook in en om Diemen.

Vanaf links: laatste fase Plantage de Sniep, Diemen centrum en de studentenflats aan de Rode Kruislaan.

DIEMEN Piloot Gert-Jan Schultz uit Weesp vliegt geregeld boven deze regio en neemt dan altijd een camera mee. Vanuit de lucht heeft hij een unieke kijk op hoe Diemen en omgeving de laatste jaren veranderen.

Wijken met huizen en winkels met daaromheen industrieterreinen, groene weilanden, de Diemen en een enkele boerderij, zo zag Diemen er lange tijd uit. De laatste jaren vliegt Schultz over hijskranen, woonwijken in aanbouw en nieuwe stukken snelweg.
Schultz werkte bijna 40 jaar bij de KLM, waarvan 23 jaar op de afdeling Security, waar hij zich bezighield met risicoanalyses op de vliegroutes over (mogelijke) conflictgebieden. De laatste vier jaar tot aan zijn pensionering in 2014 versterkte hij het Emergency Management-team dat op voorhand van onverhoopte vliegrampen alvast uitzoekt hoe de afwikkeling ter plaatse het best zou kunnen verlopen.

Piper Archer

Aan beide kanten van de Muiderstraatweg worden gefaseerd nieuwe woningen gebouwd. Foto's: GJ Schutz
De woonwijk Diemen-Noord tussen het AR-kanaal en de vernieuwde A1.

De laatste tijd vliegt hij vooral over hijskranen en bouwputten

Zijn eigen vliegbrevet haalde de Weesper in 1979. Sindsdien is hij aangesloten bij de KLM Aeroclub en trekt hij er al dan niet met passagiers regelmatig op uit, bij voorkeur in een Piper Archer PH-KAX (een van de in totaal vier kisten van de Aeroclub). Ook is Schultz piloot bij de stichting Hoogvliegers, die ernstig zieke of gehandicapte kinderen een bijzonder en onvergetelijk avontuur bezorgt door ze mee uit vliegen te nemen.