DiemerNieuws

4 juni 2015

DiemerNieuws 4 juni 2015


Explosie Beukenhorst gevolg van gebrekkige informatie

DIEMEN - De gasexplosie in De Beukenhorst op 4 september 2014 is het gevolg van gebrekkige informatie-uitwisseling voorafgaand aan de graafwerkzaamheden die bij het gebouw plaatsvonden. Ook werd de ernst van de situatie na het raken van de gasleiding niet goed ingeschat.

Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) in een rapport dat gisteren is uitgebracht. Door de explosie kwamen twee mensen om het leven en raakten 15 mensen gewond. De schade was groot, waardoor veel bewoners voor kortere of langere tijd niet in hun huis konden. De laatste 32 gezinnen die in het meest beschadigde deel van de flat woonden, verhuizen deze en volgende week terug naar hun woning.

De aannemer wist niet dat er een werkende gasleiding in het graafgebied lag. Dit komt mede doordat gasleidingen bij flatgebouwen vaak niet goed in kaart zijn gebracht. Voor de werkzaamheden had de aannemer een zogenaamde graafmelding gedaan bij het Kadaster, maar had de informatie over aanwezige gasleidingen voor het verkeerde huisnummer gekregen. Wel was voorafgaand aan het graafwerk onderzoek verricht naar de hoofdleiding en aansluitingen en was deze vervangen en verlegd om het werk aan de liftschacht mogelijk te maken. De kraanmachinist stuitte onverwachts op een leiding en de uitvoerder ging ervan uit dat dit een loze leiding was. Daarom werd de leiding losgewrikt tot de slopers een gele leiding vonden en deze als gasleiding herkenden. Dat binnen in het gebouw een koppeling was losgeraakt waaruit gas stroomde, was niet opgemerkt. Wel werd er een gaslucht geroken. Het werk werd daarop stilgelegd.
Lees verder op pagina 5.

Duo berooft man van telefoon

DIEMEN - Een 20-jarige man is in de nacht van vorige week maandag op dinsdag beroofd.

De man kwam samen met een andere man van een feestje. Zij liepen rond 04.30 uur op het Kokmeeuwpad. Plotseling kwam er een snorfiets met daarop twee mannen in hun richting rijden. De bestuurder en de passagier van de snorfiets schreeuwden tegen de twee mannen. Korte tijd later keerden de mannen op de snorfiets terug. De man die achter op de snorfiets zat bedreigde het slachtoffer met een mes, maakte vervolgens een stekende beweging en dwong het slachtoffer zijn telefoon af te staan.

De politie beschikt over het volgende signalement van de mannen. Beide mannen zijn tussen de 20 en 25 jaar en lichtgetint. Een man is 1.70 meter, breed en gespierd, de andere man is 1.80 meter en slank. Beide mannen droegen donkere kleding.

De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Vanavond finish van zwemvierdaagse

Jonge zwemmers zwemmen iedere avond 10 baantjes. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In Sportcentrum Wethouder F.B. Duran vindt vanavond (donderdag) de laatste avond van de zwemvierdaagse plaats.

Het zwemevenement dat ook dit jaar wordt georganiseerd door zwem- en waterpolovereniging De Meeuwen, ging maandagavond van start. Deelnemers tot tien jaar zwemmen tien baantjes per avond, deelnemers vanaf tien jaar twintig baantjes per avond.

Na afloop ontvangen de deelnemers een medaille.

Inwoner Diemen (35) verdacht van misbruik Marilyn (14)

DIEMEN - Een van de mannen die op zondag 23 mei in een woning in Diemen werd aangetroffen waarin ook het 14-jarige meisje Marilyn aanwezig was, wordt ervan verdacht haar seksueel te hebben misbruikt. Het gaat om de 35-jarige bewoner van de woning.

Dit heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam vorige week donderdag laten weten.

Vervolg op pagina 3.

6

speelsters van Ajax gaven clinic bij SV Diemen

DIEMEN - Het sportseizoen 2014/2015 loopt op zijn eind. Het DiemerNieuws is benieuwd hoeveel lokale teams kampioen geworden zijn.

Was jullie team dit seizoen het beste? Mail dan jullie kampioensfoto naar redactie@diemernieuws.nl. Leeftijd, categorie en soort sport doen er niet toe.

Vermeld in het kort iets over het team, het seizoensverloop en de beslissende wedstrijd. De bedoeling is om binnenkort een eregalerij met kampioenen te publiceren.

Weerbericht

Vrijdag zomers warm, daarna minder warm maar meest droog
Na de start van de meteozomer op 1 juni breidde donderdag een gebied van hoge luchtdruk zich over onze omgeving uit. Dat bracht een drastische weersomslag. De wind draait vrijdag naar zuidoost en de temperatuur krijgt even vleugels. Stabiel wordt het niet meteen, want vanaf zaterdag gaat het afkoelen na de passage van een koufront met lokaal kans op onweer.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag wordt een zeer warme zomerdag. Bij een matige zuidoostenwind wordt het circa 28 graden. Ergens tussen vrijdagavond en zaterdagmiddag passeert een koufront met kans op onweer. Als het later op zaterdag passeert kan het die dag nog tropisch warm worden tot wel 30 graden. Passeert het eerder dan wordt het zaterdag zo'n 22 graden met een naar west gedraaide wind. Zondag is het wederom vrij zonnig met een maximum van 19 à 20 graden.

Trend na het weekeinde
Een Atlantisch hogedrukgebied met een uitloper tot over het Noordzeegebied bepaalt het weer. Het blijft nagenoeg droog. Er zijn zonnige perioden, soms wolkenvelden. De noord- tot noordoostenwind houdt de temperatuur gematigd met maxima rond of iets boven 20 graden.
Weetje
De lente van 2015 was de op drie na zonnigste lente sedert 1901 en was tevens vrij droog. De lenteseizoenen van 2007 en 2011 waren nog iets zonniger en ook (zeer) warm. De lente van 2015 was daarentegen vrij koel als gevolg van overheersend noordwesten- tot noordenwind. Vooral mei was koel met slechts 2 dagen (5 en 11 mei) boven 20 graden, tegen 10 normaal.

Het weerloze beeld en de gewetenloze kunstdieven

Stelen van kunst uit de openbare ruimte is een regelrechte aanslag op de leefbaarheid van een omgeving. Diefstal van waardevolle metalen komt helaas ook in Diemen voor. Duitse nationaalsocialisten hadden er al een handje van om o.a. de klokken van Diemense kerken te ontvreemden. Ter herinnering aan de bevrijding van dergelijk tuig kwam er in 1958 een monument aan de Hartveldseweg. In de nacht van 5 januari 1989 beroofden gewetenloze dieven Diemen van het monument. Beroemde lotgenoten werden later De Denker van Rodin, weggehaald in Laren en het beeld van Simon Carmiggelt en zijn vrouw in De Steeg.

Een paar weken geleden sloegen metaaldieven weer eens toe in Diemen. Dit keer betrof het een beeld van Gina Miltenburg. Net niet uit de openbare ruimte weggehaald, maar bruusk van de sokkel getrokken in de hal van de seniorenflat aan het Berkenplein. Het beeld 'Reflexi' is, en naar alle waarschijnlijk was, een bronzen figuur die het leven overpeinst. Het is de dief gegund dat hij in zijn eigen oude dagen zijn laffe daad met diepe wroeging overpeinst. Kunst inruilen voor een paar centen bij de schroothandelaar, hoe gestoord moet je zijn?

DIEMEN - SV Diemen houdt op zaterdag 6 juni een sponsorloop voor de Stichting Opkikker. Het gaat om een sponsorloop van de F-, E-, en D-pupillen van de vereniging.

De deelnemers aan de sponsorloop hebben met behulp van een sponsorformulier sponsors gevonden voor een totaalbedrag, dus niet per gelopen rondje.

Er worden onder de deelnemers maar liefst 90 voetbalprijzen verloot. Daarnaast worden er hoofdprijzen uitgereikt aan de drie spelers die het meeste sponsorgeld hebben ingezameld. Voor het team dat het meeste sponsorgeld heeft ingezameld is er ook een prijs.

De F-pupillen gaan zaterdag om 09.00 uur van start, de E-pupillen om 09.15 uur en de D-pupillen om 09.30 uur. Na afloop van de sponsorloop zijn er allerlei activiteiten voor de jonge spelers van SV Diemen.

De sponsorloop wordt gehouden op Sportpark De Diemen.

DIEMEN - De Muziekschool Diemen zet op zaterdag 13 juni de deuren van Theater De Omval wijd open voor iedereen die interesse heeft om op welke manier dan ook muziek te maken.

Tijdens de open dag van de Muziekschool Diemen kun je kennismaken met docenten en instrumenten. Meteen aanmelden voor de lessen in het nieuwe seizoen kan natuurlijk ook. Nieuw en uniek in het aanbod volgend jaar: digitaal componeren waarbij men in 10 lessen vertrouwd wordt gemaakt met deze manier van muziek maken. De Muziekschool is er voor kinderen en volwassenen met instrumentale cursussen, individueel of in groepsverband, en zang. De open dag is van 14.30 tot 16.30 uur. Informatie: www.muziekschooldiemen.nl.

Buurtmoestuin geopend

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Wethouder Maïta van der Mark heeft zaterdag buurtmoestuin 'De Harmonie' in de wijk Spoorzicht geopend.

De gemeente heeft het volkstuinencomplex, inclusief de buurtmoestuin, opgeknapt. Na de zomervakantie wordt begonnen met de herinrichtingswerkzaamheden in de wijk.

De gemeente heeft de tuinen eerder opgeknapt zodat de bewoners al dit tuinseizoen aan de slag kunnen in hun nieuwe tuin. De buurtmoestuin is overigens een initiatief van de bewoners van Spoorzicht.

Duke ontmoet Mingus en Monk op het Diemerplein

Tweede editie jazzfestival aanstaande zondag is flink uitgebreid

MDM met Wim Amerongen op het podium bij de eerste editie van Duke op het Diemerplein in 2014. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - 'Duke ontmoet Mingus en Monk op het Diemerplein'. Dat is het motto van de tweede editie van het gratis openluchtjazzfestival op en rond het Diemerplein aanstaande zondag. Dit jaar met nog meer muziekgroepen die de muziek van Duke Ellington ten gehore brengen.

Als de Diemense De Neuteblazers om 12.00 uur als streetparade in New Orleansstijl van De Schakel naar het Diemerplein trekken, begint een lange middag en avond vol jazzmuziek in het centrum van Diemen. Op het Diemerplein wordt het festival rond 13.00 uur officieel geopend door burgemeester Erik Boog.

De tweede editie van Duke op het Diemerplein is flink uitgebreid. "We hebben gekozen voor samenwerking met plaatselijke muziekverenigingen, zij waren meteen enthousiast, dat vind ik heel leuk", vertelt Wim Amerongen, muzikant in jazzorkest MDM en initiatiefnemer van het festival.

Naast de muziek is er meer te beleven op en rond het Diemerplein

De line-up
Dit jaar is het motto 'Duke ontmoet Mingus en Monk op het Diemerplein'. De hoofdact van het festival, het Clazz Ensemble, sluit daar naadloos op aan met het project 'Monk Inside Out': twaalf musici uit de jazz en de klassieke muziek die muzikale grenzen laten vervagen. Jazzorkest MDM opent het festival. Zij spelen werk van Duke Ellington en zangeres Celia Berkers zingt enkele bekende werken mee. Later op de middag komt MDM nog eens op het podium met werken van Mingus en Monk. Toos internationaal straatorkest is een orkest van 14 geschoolde amateurs. "Veel koper, trombones, tuba's, hoorns en trompetten, een heel bijzondere klank", aldus Amerongen. Pianist Boris Rodenko was er vorig jaar ook. "Hij heeft toen de prijs gewonnen voor meest avontuurlijke solist. Groot improvisatietalent." Van Muziekschool Diemen spelen drie jonge muzikanten een origineel programma. Voor De Diemer Harmonie is het niet vanzelfsprekend om muziek van Ellington te spelen. "Leuk dat ze meedoen; ze hebben het druk, want ze doen ook mee aan een concours. Ze brengen een leuk jazzy repertoire." Brasta!, het straatorkest uit Utrecht, is er ook deze tweede keer bij. "Zij hebben twee sousafoons, dat zie je niet veel. Een heel leuk orkest." Double Espresso is een saxofoonkwartet met twee bariton- en twee altsaxofoons. "Double Espresso speelt sinds de eerste jaren van hun bestaan al stukken van Duke Ellington en van Mingus. Een heel bijzondere bezetting. Zij improviseren veel en spelen alles uit het hoofd."

Naast de muziek is er zondagmiddag meer te beleven op en rond het Diemerplein: de winkels zijn open en ook in het winkelcentrum livemuziek van Sherpa Steps en het Jazzkwintet van Ad Oud, buiten op het plein staat een bar voor een lekker drankje, er komt een ijskar, er is een loterij met mooie prijzen en in de fotohoek kunnen mensen op de foto in de stijl van Duke Ellington. Na de uitreiking van de festivalprijzen, The Blue Duck, ontworpen door Diemenaar Frans Deckers, is het festival buiten klaar, maar nog niet afgelopen. Er is ook nog een avondprogramma in grand café Blauw in Theater De Omval. Daar wordt een bijzondere documentaire getoond over een tournee die het Ellingtonorkest maakte door Frankrijk. Daarna leidt saxofonist Werner Janssen een jamsessie begeleid door enkele muzikanten van het Clazz ensemble. Amerongen: "Iedere muzikant mag komen meedoen."

Drie dagen vissen langs water in Diemen

Vissers langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Maar liefst 124 vissers, verdeeld over 62 koppels, uit het hele land hebben vrijdag, zaterdag en zondag deelgenomen aan een driedaagse viswedstrijd. Er werd gevist in het Amsterdam-Rijnkanaal, de Amstel en in het Noord-Hollands Kanaal.

De vissers verzamelden zich in alle vroegte in Café 't Pandje en gingen vervolgens naar een van drie visstekken. Er waren drie groepen en elke deelnemer viste elke dag ergens anders. De sfeer was goed en er werd veel vis gevangen. Wel zat het weer zondag tegen: het regende. Maar de vissers toonden karakter en bleven op hun plek.

Verdachte misbruik meisje

(Vervolg van voorpagina)

De man en het meisje hebben elkaar via internet leren kennen. De verdachte blijft in ieder geval de komende week vastzitten. Daarna zal worden besloten of zijn voorarrest wordt verlengd.

Een 60-jarige man die op zondag 23 mei eveneens in de woning in Diemen werd aangehouden, is inmiddels vrijgelaten en is geen verdachte meer.

Marilyn komt uit Hardinxveld-Giessendam (Zuid-Holland) en werd sinds vrijdag 22 mei vermist.

Politie en gemeente houden actie tegen zakkenrollers

DIEMEN - De politie en de gemeente houden op woensdag 10 juni van 10.00 tot 14.00 uur een actie in en rond winkelcentrum Diemerplein. Het doel is om veilig winkelen te promoten, waarbij vooral wordt ingespeeld op de situatie van oudere bezoekers van het winkelcentrum.

Winkelcentra zijn plekken waar zakkenrollers vaak toeslaan. Daarom is alertheid en bewustzijn van de bezoekers belangrijk, laat de politie weten.

Snel handelen
"Het is heel vervelend als tijdens het winkelen bij de kassa blijkt dat de portemonnee niet meer in de tas zit. In het gunstigste geval gaat het alleen om geld en dat is al erg vervelend, maar in het ongunstigste geval kunnen ook bankpasjes en huissleutels zijn gestolen. In zo'n situatie is het helemaal van belang dat er snel wordt gehandeld door bijvoorbeeld het laten blokkeren van de bankpas en het laten vervangen van de sloten", aldus de politie.

Advies
Om het winkelend publiek te adviseren lopen er op woensdag 10 juni vrijwilligers van de politie in en rond het winkelcentrum om de bezoekers advies te geven over hoe zij kunnen voorkomen dat zij slachtoffer van een zakkenroller worden. Maar ook wat er gedaan moet worden indien men slachtoffer is geworden van zakkenrollerij.

Met deze actie willen politie en gemeente een steentje bijdragen om zakkenrollers in de toekomst geen kans meer te geven hun slag te slaan.

Nieuwe speelplaats bij Martin Luther Kinglaan

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Bij de flat aan de Martin Luther Kinglaan zijn nieuwe speeltoestellen geplaatst. De openbare ruimte bij de flat is grondig opgeknapt. Er is lange tijd en intensief aan gewerkt. Kinderen die in de flat en in de buurt wonen kunnen zich nu vermaken met de fraaie speeltoestellen. Voor bewoners en passanten ziet dit deel van de Martin Luther Kinglaan er nu aangenaam uit.

Busbaan Provincialeweg/Muiderstraatweg geopend

Bussen rijden in hoge frequentie

Een ritje over de busbaan. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De busbaan langs de Provincialeweg/Muiderstraatweg in Diemen en Amsterdam is woensdag officieel geopend. De busbaan was al sinds eind december 2014 in gebruik. Wethouder Maïta van der Mark sprak de aanwezigen toe en verklaarde de busbaan daarna officieel als geopend.

De busbaan biedt een snelle verbinding: niet alleen tussen Amsterdam IJburg en station Amsterdam Bijlmer ArenA, maar ook tussen dit station en Almere/het Gooi. Dankzij de vrijliggende busbaan en slimme verkeersregelinstallaties kunnen de bussen snel langs het overige verkeer rijden. In de spits maken zo'n 60 bussen per uur gebruik van de nieuwe busbaan.

R-netbussen
Een deel van de bussen zijn zogenaamde R-netbussen. R-net is het resultaat van samenwerking tussen openbaarvervoerbedrijven en opdrachtgevers in de Randstad. Het belangrijkste voordeel is dat hierdoor de verbindingen goed op elkaar zijn afgestemd. R-netbussen rijden stipt op tijd doordat ze over een eigen busbaan langs de file kunnen rijden.

Nooit lang wachten
De frequentie van de R-netbussen is hoog, zodat reizigers nooit lang hoeven te wachten. Langs de busbaan zijn drie R-nethaltes in gebruik genomen.

Naast de bussen van Connexxion maken ook het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam en EBS gebruik van deze verbinding. De busbaan is tot stand gekomen met subsidie van de Stadsregio Amsterdam. Daarnaast hebben ook de gemeenten Amsterdam en Diemen een financiële bijdrage geleverd.

Na afloop van de openingshandeling stapten de aanwezigen in een bus en maakten een rit over de busbaan.

Rita Karpati

25 jaar
Basgitariste en student aan
conservatorium
Diemenaar sinds 2011

Vandaag doe je eindexamen, wat ga je nu doen?
"Ik ga naar zo veel mogelijk werk en leuke nieuwe (muzikale) projecten zoeken. De ideale situatie zou een baan in een muziekschool zijn."

Waar kunnen we jou horen spelen?
"Zaterdagavond in Café Alto en vanaf 11 juni in theater M-Lab met de musicalproductie 'Dogfight'. Mijn band Rita Karpati's Specific Ocean is een pianotrio dat moderne creatieve muziek speelt met veel elementen uit jazz, alternative rock en klassieke muziek uit het begin van de 20ste eeuw."

Waar woonde je voordat je in Diemen kwam wonen?
"In mijn geboortestad Boedapest."

Favoriete plekje in Diemen?
"De kinderboerderij. Ik ken geen enkele andere plek waar je helemaal alleen tussen zo veel dieren kunt staan."

Boerenkool of goulash?
"In Hongarije eten wij soep vaak als voorgerecht, dus ik stem voor beide!"

De Omval of Royal Albert Hall?
"Precies in deze volgorde."

Ga je zondag naar het jazzfestival?
"Als ik deze gekke week overleef, waarom niet."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Mijn opa. Hij was ooit ook muzikant, maar ik kende hem helaas niet zo goed."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Verder studeren en reizen. Het grootste deel zou ik laten liggen tot ik of iemand anders het echt nodig heeft, bijvoorbeeld om een zaak te beginnen of een operatie te betalen."

Wat is je grote droom?
"Dat als ik oud word en naar mijn leven terugkijk, ik niets belangrijks zou missen."

Als je een dagje burgemeester was...
"Dan zou ik het iets makkelijker maken voor kleine ondernemers om zaakjes te beginnen. Ik denk aan kleine winkeltjes verder van het Diemerplein die ook tot later open blijven."

Beukenhorst

vervolg van voorpagina.

De graafschade werd gemeld bij Liander, maar niet bij de brandweer. Het gebied werd niet ontruimd. Dat was een verkeerde inschatting van het gevaar van de situatie, concludeert de OvV. De explosie vond plaats een kwartier na de melding, nog voor de monteurs van Liander ter plekke waren.

Hoewel de aannemer verantwoordelijk was voor de graafwerkzaamheden en de informatievoorziening en veiligheid, zijn de onderaannemer die het werk uitvoerde en woonstichting De Key als opdrachtgever wel medeverantwoordelijk, vindt de Onderzoeksraad.

Regels
Het rapport van de Onderzoeksraad bevat ook aanbevelingen om ongelukken zoals in Diemen in de toekomst te voorkomen. Liander meldt op Nu.nl dat er weliswaar al bindende protocollen golden bij gasmeldingen, maar dat deze wel goed moeten worden opgevolgd. Voor wie de brandweer moet inlichten, zijn volgens Liander geen duidelijke regels. "In negen van de tien gevallen heeft de aannemer de brandweer al gebeld of worden wij door de brandweer opgetrommeld. Alleen bij zeer grote dreiging bellen we de brandweer zelf met een noodknop."

De Key
Woonstichting De Key meldt dat uit het rapport blijkt dat zij zich heeft gehouden aan alle wetgeving. De Key reageert geschrokken op de bevinding van de OvV dat uitvoerders bij werkzaamheden aan leidingen niet kunnen vertrouwen op de vastgelegde informatie. "Deze informatievoorziening is bij wet geregeld. De Onderzoeksraad constateert nu dat er grote gaten zitten in die wet- en regelgeving. Zolang deze gaten in de wet niet gedicht zijn, vraagt dat om extra alertheid van alle partijen en spant De Key zich extra in om alle beschikbare informatie aan de uitvoerders beschikbaar te stellen."

De gemeente Diemen laat weten dat de rol van de gemeente Diemen een klein onderdeel is geweest in het onderzoek van de OvV. "De raad concludeert dat de gemeente zowel bij het verlenen van de vergunning voor de werkzaamheden alsook bij het uitoefenen van toezicht tijdens de uitvoering daarvan, adequaat en naar behoren heeft gehandeld."

Inrijden op voetganger

DIEMEN - De politie is op zoek naar de bestuurster van een auto die vorige week donderdag is ingereden op een voetganger. Het gaat om de bestuurster van een zwarte Alfa Romeo.

Een 65-jarige man liet die dag rond 14.15 uur een hond uit op een parkeerplaat bij de Diemerpolderweg. De bestuurster meldde de man dat hij zijn hond aan de lijn moest houden. Toen de man even later voor de auto van de vrouw stond gaf zij gas. De man kon net wegspringen.
De politie geeft aan dat de bestuurster een blanke vrouw van tussen de 20 en 25 jaar is met donker haar.

Visverkoper is een begrip in buurt

Johan van Leijenhorst staat al 25 jaar met haringzaak in Diemen

DIEMEN - Johan van Leijenhorst (52) staat 25 jaar met zijn haringkiosk op de Hartveldseweg. Hij is een begrip onder visliefhebbers in Diemen en de regio.

Johan van Leijenhorst voor zijn zaak. Foto: Trudy Kroese

Johan van Leijenhorst woonde de eerste jaren van zijn leven op de Houtmankade in Amsterdam. Toen hij tien jaar was verhuisde het gezin Van Leijenhorst naar Amsterdam-Zuidoost. Het werd al snel duidelijk dat Johan over veel voetbaltalent beschikte. Hij speelde als jeugdspeler voor DWS, Ajax, Zeeburgia en OSV. Daarna speelde hij voor Volendam. Hij keerde na korte tijd weer terug naar OSV in Oostzaan.

Nadat hij de mavo had afgemaakt aan de Openbare Scholengemeenschap Bijlmer rondde hij de kappersopleiding en daarna de Vakopleiding Vis af. Hij speelde al langere tijd met de gedachte om voor zichzelf te beginnen. "Ik hielp op zaterdag bij een haringverkoper in de Doelenstraat in Amsterdam. Haringleverancier Hoek vertelde mij dat de kraam van Ernst van Rooij in Diemen te koop stond. Ik heb die kraam toen gekocht en was op mijn 27ste eigen baas. Hoek levert nog steeds de haring bij mij."

Zes jaar later nam hij afscheid van de haringkar en verzocht Chris Fijn om een haringkiosk te bouwen. Die kiosk staat nog steeds op de Hartveldseweg en voldoet nog steeds. Johan is zeer tevreden over de locatie van zijn zaak, op de hoek van de Hartveldseweg en de Schoolstraat.

Jonge liefhebbers van haring. Foto: Trudy Kroese

'In Amsterdam en omgeving eten mensen haring met uitjes en zuur'

"Deze locatie is top. Ik heb veel aanloop. Er komen bij mij veel vaste klanten, niet alleen uit Diemen, maar ook uit andere plaatsen. Ik heb bijvoorbeeld een vaste klant die in Amersfoort woont en als hij in de buurt is altijd even langskomt om een haring te halen. De parkeerplaats hier achter mijn kraam is heel belangrijk, ook voor een zaak als Café Mell. Ik ben blij dat hier een blauwe zone is. De gemeente moet op deze plek zeker geen betaald parkeren invoeren. Dat is slecht voor mijn zaak en andere bedrijven hier in de buurt."

Uitgebreid assortiment
Van Leijenhorst verkoopt een uitgebreid assortiment: haring (broodjes en los), makreel, zalmsalade en gebakken vis zoals kibbeling en mosselen. Hij maakt de haring ter plaatse schoon en voegt er - naargelang de wens van de klant - uitjes en zuur bij.

'Het visbureau bepaalt elk jaar wanneer de nieuwe haring mag worden verkocht'

"In Amsterdam en omgeving eten mensen haring met uitjes en zuur, in de rest van het land doorgaans met alleen uitjes. Dat is iets dat vroeger is ontstaan. De smaak van haring verschilde toen van jaar tot jaar en het zuur werd gebruikt om de smaak op peil te brengen."

Tegenwoordig is de haring elk jaar van goede kwaliteit. In het verleden werd haring half mei gevangen, tegenwoordig enkele weken later, eind mei, begin juni. Dit heeft een positief effect op de smaak, geeft Van Leijenhorst aan. "De haring wordt gevangen in het noorden van de Noordzee, onder meer in het Kattegat. De haring wordt aan boord van het schip of aan de wal schoongemaakt en geprepareerd en vervolgens ingevroren. Het visbureau bepaalt elk jaar wanneer de nieuwe haring mag worden verkocht. Dit jaar is dat op donderdag 18 juni. Ik ga die dag al om 09.00 uur open. Het is de eerste ochtend dat de nieuwe haring wordt verkocht altijd druk bij mijn zaak."

Haringparty in 't Pandje

DIEMEN - In Café 't Pandje wordt op donderdag 18 juni vanaf 17.00 uur weer een haringparty gehouden. Tijdens een gezellige bijeenkomst worden er vaatjes haring geveild. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan Scouting Diemen. Die vereniging zamelt geld in voor de bouw van een blokhut in het Diemerbos. Johan van Leijenhorst en Café 't Pandje stellen het eerste vaatje dat wordt geveild beschikbaar. De haringparty in Café 't Pandje wordt voor het derde jaar in successie gehouden. De afgelopen twee jaar ging de opbrengst van de veiling naar de kerk Sint Petrus' Banden.

Gezond
Vis geldt als gezond voedsel. Veel mensen hanteren de regel dat zij minimaal een keer per week vis eten. Johan begrijpt dat goed. "Bepaalde soorten vis zijn zeer gezond. Haring en makreel zijn wel vet, maar in die vissen zitten goede vetten. Haring en makreel zijn niet gefrituurd."


Ontwikkeling
Hij ziet wel een ontwikkeling onder de visliefhebbers. "Iets oudere klanten komen vaak haring bij mij halen, meestal een of twee keer per week. Zij zijn dat gewend. Veel jongere klanten kiezen voor kibbeling of mosselen. Maar ik heb ook een klanten die heel jonge kinderen hebben en die kinderen vinden haring heerlijk."

Johan van Leijenhorst is vijf dagen per week geopend. Van dinsdag tot en met vrijdag van 10.30 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur.

Hij maakt als zelfstandig ondernemer lange dagen. Hij is altijd al ruim voordat zijn zaak opengaat druk in de weer. Hij haalt dan bijvoorbeeld broodjes en richt zijn kraam in. Het harde werken kost hem geen moeite. Hij houdt van zijn werk en vindt de omgang met zijn klanten heel leuk en prettig.

Avondvierdaagse start dinsdag

Wandelevenement vindt voor 35e keer plaats in Diemen

Vier avonden lopen door Diemen.

DIEMEN - De avondvierdaagse van Diemen wordt dit jaar van dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 juni gehouden. Start en finish zijn bij Het Wapen van Diemen in Diemen-Zuid. Natasha Verheij is een van de organisatoren en verheugt zich enorm op het evenement.

Natasha Verheij is samen met haar man Jos Mooij al bijna twintig jaar eigenaar van Het Wapen van Diemen. "Het wordt de 35e editie van de avondvierdaagse in Diemen. Toen wij deze zaak startten moesten deelnemers van de avondvierdaagse zich inschrijven in de hal van het sportcentrum hiernaast. De start en de finish van de avondvierdaagse waren toen bij De Schakel in de Burgemeester Bickerstraat. Een jaar of 18 geleden is ervoor gekozen om de start en finish voor onze zaak te laten plaatsvinden. Hier is voldoende ruimte voor alle deelnemers. Een aantal jaren geleden hebben wij de organisatie op ons genomen."

De avondvierdaagse is een evenement voor mensen van alle leeftijden. In Diemen doen er elk jaar heel veel kinderen mee. Zij lopen met hun ouders of vriendjes of vriendinnetjes, of met de klas van school. Veel basisscholen in Diemen lopen elk jaar met diverse klassen mee. Mooi is het om te zien dat alle deelnemende scholen een 'eigen' plek hebben waar zij vier dagen lang verzamelen voor de start van de wandeling.

Veel scholen uit Diemen doen mee aan avondvierdaagse

De deelnemers kunnen dit jaar weer kiezen tussen twee afstanden: vijf of tien kilometer per dag. De organisatie zal weer diverse routes uitzetten. Dit heeft tot gevolg dat het deelnemersveld verspreid wordt en voorkomt dat de wandelaars vier dagen lang dezelfde route moeten lopen.
Veel kinderen
Natasha Verheij: "De avondvierdaagse is in Diemen een groot evenement waar vooral veel kinderen naar uit kijken. Het is altijd heel gezellig. Er staan mensen langs het parcours te kijken en tijdens de slotavond is het altijd heel druk. Wij stellen de data voor de avondvierdaagse elk jaar vast na overleg met de basisscholen in Diemen. Want als wij de avondvierdaagse in de schoolvakantie zouden organiseren zou dit tot gevolg hebben dat er minder kinderen meelopen. En dat wil niemand."

De organisatie houdt tijdens de avondvierdaagse een loterij. Mensen die een lot kopen maken kans op fraaie prijzen zoals een televisie, dolby surround systeem en een tablet. De slotavond belooft weer leuk te worden. Dweilorkest De Neuteblazers uit Diemen zal voor Het Wapen van Diemen optreden en de wandelaars motiveren. De verwachting is dat er veel publiek aanwezig zal zijn op het moment dat de wandelaars voor de vierde dag in successie de finish passeren. "De nieuwe burgemeester Erik Boog heeft toegezegd dat hij de laatste avond aanwezig zal zijn. Hij zal samen met een aantal kinderen over de finish lopen. Dat vinden wij als organisatie erg leuk. Veel mensen kunnen de burgemeester dan voor het eerst ontmoeten."

Na afloop is er een optreden van zanger Johan Kettenburg. Natasha Verheij: "Het bestuur zou het fantastisch vinden als de deelnemers niet meteen naar hun eigen school teruggaan, maar gezellig met ons het 35-jarig eindfeest mee komen vieren. Op de einddag hebben wij veel activiteiten waaronder goochelaars, een ballonnenartiest, de bekendmaking van de winnaars van de loterij en De Neuteblazers." Deelnemers kunnen zich nog inschrijven tot en met 9 juni vlak voor de start. De kosten bedragen 5 euro.

tot zondag 7 juni

Kermis Diemen-Noord

Tot en met zondag 7 juni is er kermis in Diemen-Noord. Een leuke kermis voor alle leeftijden. Natuurlijk zijn de botsauto's er weer en zijn er diverse kinderattracties.

donderdag 4 juni

Juridisch spreekuur

In het Huis van de Buurt 't Kruidvat is iedereen met elke willekeurige juridische vraag welkom op het gratis spreekuur van 16.30 tot 18.30 uur. Advocaat Levon Palanciyan spreekt ook Armeens, Turks, Koerdisch, Duits en Engels. U kunt zonder afspraak binnenlopen. Meer informatie: 06-12620423.

Gastouderopvang

Wilt u weten of gastouderopvang ook wat voor u kan zijn? Zelf gastouder worden of op zoek naar opvang bij een gastouder? Op 4 juni is er een informatie-bijeenkomst van gastouderbureau Roodkapje in Theater De Omval. Aanvang 19.00 uur. Na een korte presentatie is er gelegenheid voor het stellen van vragen. Aanmelden via workshop@omavanroodkapje.nl.

4 en 9 juni

Film in De Omval

'La famille Bélier' is een Franse komedie. In het gezin Bélier is iedereen doof, behalve Paula, de oudste dochter en onmisbare tolk in het dagelijks leven van haar ouders. Aanvang donderdag 20.00 uur, dinsdag 14.00 en 20.00 uur. € 8,-.

vrijdag 5 juni

Dialezing

SWD organiseert een dialezing in gebouw De Schakel. Jenny en Henk Breij zullen de bezoekers meenemen op hun prachtige fietstocht door de Alpen. 10.00 tot 12.00 uur. Toegang € 3,-. Meer informatie bij Cor de Best: 06-54678741.

5 en 9 juni

Tablet Café

In bibliotheek Diemen wordt twee keer per maand een Tablet Café gehouden om ervaringen uit te wisselen en tips en trucs te delen over tablets en iPads. Het Tablet Café is vrijdag open van 18.30 tot 20.00 uur en dinsdag van 10.30 tot 12.00 uur. Deelname is gratis.

zaterdag 6 juni

Oud papier

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf 9.30 uur in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot dat tijdstip aan de weg zetten.

zondag 7 juni

Moving Harmony

Dansschool Moving Harmony geeft de jubileumvoorstelling '5 jaar voorstelling' in Theater De Omval. Leerlingen tussen de 3 en 18 jaar verzorgen twee dansvoorstellingen om 13.30 en 16.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.movingharmony.nl.

Jazzfestival

Tijdens het gratis jazzfestival op het Diemerplein spelen verschillende muziekgroepen de muziek van Duke Ellington. 13.00-23.00 uur.

maandag 8 juni

Computerspreekuur

Op drie maandagen in juni is er een gratis computerinloopspreekuur in wijkcentrum 't Kruidvat voor vragen over uw laptop, tablet en/of smartphone. Stagiair Elias van WonenPlus helpt u ter plekke verder. 11.00 tot 13.00 uur.

woensdag 10 juni

Eten uit het wild

Op deze 'Wilde woensdag' kun je met IVN-gids Petra Kerkhof mee op zoek naar eetbare planten en theekruiden in Natuurpark Spoorzicht en een moestuin bezoeken. Neem een tasje, wat bakjes en een schaartje mee om de oogst mee naar huis te nemen. Na afloop krijg je enkele recepten mee. 9.30 uur tot ongeveer 12.00/12.30 uur, kosten € 5,-. Aanmelden: tot 8 juni (liefst eerder) via natuurindiemen@gmail.com.

Buitenspeeldag

SWD organiseert in het kader van de Nationale Buitenspeeldag een middag vol uitdagingen in de sfeer van Expeditie Robinson in de natuurspeelplaats De Omloop aan de Hofstedenweg in Diemen-Noord. Alle kinderen mogen meedoen, de activiteiten zijn van 13.00 tot 16.00 uur.

Schilderen

Senioren kunnen in het Huis van de Buurt 't Kruidvat schilderen van 14.00 tot 15.45 uur. Voor zowel beginners als gevorderden. Meer informatie: 06-12620423.


Zomerbridge

Zomerbridge in De Schakel van 19.30 tot 23.00 uur, zaal open 18.30 uur. Entree € 2,50. Informatie en inschrijving 020-4638952 of bridge@boekservices.nl.

Bijeenkomst Opvoeden

In De Brede Hoed is een bijeenkomst voor ouders van kinderen tot negentien jaar. Vandaag: Zelfvertrouwen en sociale vaardigheden. 20.00 tot 21.30 uur. Aan de bijeenkomst zijn geen kosten verbonden. Aanmelden is noodzakelijk: 020-5555848.

donderdag 11 juni

Film in De Omval

Kidane en zijn familie zijn gespaard gebleven van de chaos in Timbuktu, maar alles verandert wanneer Kidane per ongeluk de visser Amadou doodt en hij geconfronteerd wordt met de nieuwe wetten van de buitenlandse bezetters. 16+. 20.00 uur. € 8,-.

vrijdag 12 juni

Bingo

Om 13.30 uur gaan de balletjes weer rollen in Huis van de Buurt 't Kruidvat. Iedereen kan genieten van een gezellig potje bingo ( € 0,50 per ronde) waar leuke prijzen te winnen zijn. Informatie bij Henny: 06-19776374.

Herdenkingsconcert

Het jaarlijkse herdenkingsconcert op begraafplaats Rustoord, Weesperstraat 84. Aanvang: 20.00 uur. M.m.v. De Diemer Harmonie, declamatie en vocaal ensemble Vivace. Na afloop (ca. 20.45 uur) koffie/thee in de ontvangstruimte op de begraafplaats. Toegang vrij.

zaterdag 13 juni

Repair Café

DDD organiseert een Repair Café in De Diem, tussen 14.00 en 17.00 uur. Vrijwilligers repareren kleine artikelen zoals elektronica, speelgoed en huishoudelijke apparaten. Dat is in principe kosteloos, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. www.duurzaamdorpdiemen.nl.

Dames Ajax geven clinic

10 jaar vrouwen- en meisjesvoebtal SV Diemen

Trainen onder leiding van speelsters Ajax. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De afdeling vrouwen- en meisjesvoetbal van SV Diemen heeft zaterdag het 10-jarig bestaan gevierd. Zes speelsters van Ajax hebben een clinic gegeven. De speelsters van Ajax leerden de jonge voetbalsters veel vaardigheden. De clinic was een groot succes.

Rond 08.30 uur kwamen de eerste talenten de kantine van SV Diemen binnen. Ook Ajax was gearriveerd. Na een korte openingstoespraak gingen de meiden naar de kleedkamer.

Daarna startte de clinic. Er werd begonnen met een warming-up en daarna volgde een circuittraining met vijf onderdelen.
De keepsters werden onder handen genomen door Laura Du Ry, een afwerkvorm met passen en trappen werd gegeven door Loïs Oudemast, balbeheersing werd bijgebracht door Pascalle Tang, een partijspel werd geleid door Marlous Pieëte, het korte voetenwerk was het domein van Leonne Stentler en tot slot was er een typische Ajaxoefening: één tegen één onder leiding van Ajaxspits Chantal de Ridder.

Na de training werd er op het veld nog een mooie groepsfoto gemaakt, waarna de dames van Ajax in de kantine plaatsnamen achter de tafels voor een handtekeningensessie. Daar was veel belangstelling voor.

De afdeling vrouwen- en meisjesvoetbal van SV Diemen heeft zich de afgelopen jaren stormachtig ontwikkeld. De afdeling heeft al bijna honderd leden. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren toeneemt, zeker gezien de stijgende populariteit van het vrouwen- en meisjesvoetbal in Nederland.

Er deden zaterdag rond de zestig meiden mee aan de clinic die door de speelsters van Ajax werd gegeven. Niet alle deelnemers waren lid van SV Diemen. De voetbalclub hoopt dat een aantal nieuwkomers de smaak te pakken heeft gekregen en lid wordt van SV Diemen.

DIEMEN - Een delegatie van 25 wedstrijdzwemmers van De Meeuwen nam onlangs deel aan de Internationale Sprint Cup in Hagen, Duitsland.

De 25 zwemmers wisten maar liefst 72 medailles te winnen. Vooral de jonge garde deed dit keer van zich spreken. De tweelingzusjes Nicole en Chantal den Turk grossierden, samen met Mathieu Fuijkschot en Victor Christiaans, in medailles: zij wonnen elk maar liefst 8 medailles, gevolgd door Dominique de Bonis en Dion Fuijkschot met 7 medailles. Opvallend waren de vier medailles voor Merijn Lakeman die nog maar kort deelneemt aan wedstrijden.

Clubrecords waren er voor de herenploeg en damesploeg op de 4 x 100 meter estafettewisselslag en voor Sebastiaan Beurs op de 50 meter vlinderslag. Het zwemseizoen gaat nog even door. Mathieu Fuijkschot mag op 12 juni deelnemen aan het Nederlands kampioenschap en op 13 en 14 juni zullen de jongste zwemmers starten bij de regionale kampioenschappen in Hilversum.

SV Zeeburg verliest bij Havas: 22-17

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft zondagmiddag de uitwedstrijd tegen Havas verloren: 22-17.

De ploeg uit Almere komt in de zaalcompetitie in de hoofdklasse uit. De spelers van SV Zeeburg wisten dus dat hen op het veld in Almere een lastig duel wachtte.

De dames van Havas begonnen sterk en liepen uit naar een 5-2 voorsprong. Halverwege de eerste helft ging het bij SV Zeeburg beter draaien. Vooral de verdediging speelde lekker fel. Daardoor wisten de dames van SV Zeeburg terug te komen tot een stand van 11-11 bij rust.

In de tweede helft kregen de dames van SV Zeeburg regelmatig tijdstraffen waardoor het team met één dame minder in het veld stond. Toch konden de bezoekers de stand lange tijd gelijk houden. Maar in de laatste tien minuten speelde SV Zeeburg slordig en benutte het de kansen niet. Hierdoor kon Havas de winst pakken: 22-17.

Cindy Peroti districtskampioen

Cindy Peroti

DIEMEN - Turnster Cindy Peroti van de Diemer Gymnastiek Vereniging (DGV) is zaterdag districtskampioen geworden.

Cindy startte haar wedstrijd sterk door meteen een van de hoogste scores van de dag neer te zetten op de brug. De voorsprong die ze daar mee had opgebouwd liet ze vervolgens niet meer los. Met nette oefeningen op de balk, de vloer en de sprong turnde zij een stabiele wedstrijd. Cindy is daardoor kampioen van district Mid-West geworden in een deelnemersveld van 36 turnsters. District Mid-West bestaat uit de provincies Noord-Holland en Utrecht.

DKV Victoria verliest

DIEMEN - DKV Victoria heeft de laatste wedstrijd van het veldseizoen verloren. Stormvogels was voor eigen publiek in Uitgeest sterker dan de korfballers uit Diemen: 19-15.

Er stond voor DKV Victoria niets meer op het spel. De ploeg werd enkele weken geleden al kampioen en komt volgend seizoen uit op een hoger niveau.
Stormvogels speelde feller dan de bezoekers en was de betere ploeg. De overwinning was dan ook terecht.

Clubkampioenschappen ATVD begonnen

Jonge spelers vlak voor de wedstrijd.

DIEMEN - Tennisvereniging ATVD is maandag gestart met de jaarlijkse clubkampioenschappen.

De finalewedstrijden van de clubkampioenschappen worden gespeeld op zaterdag 13 en zondag 14 juni. Het bestuur en de leden van ATVD hopen dat veel tennisliefhebbers het toernooi zullen bezoeken.

American Summer in De Eland

Saxofoniste Eva van Grinsven.

DIEMEN - Klassieke muziek in een veilinghuis. Dat gaat het Amsterdams Symphonie Orkest Con Brio doen door het programma 'American Summer' ten gehore te brengen in veilinghuis De Eland.

Het orkest onder leiding van Willem de Bordes brengt tango, volksmuziek en minimal music in een klassiek Amerikaans jasje. Op het programma staat onder andere Scaramouche van Milhaud. Hierin soleert saxofoniste Eva van Grinsven. Op het programma verder Fiumara As I Opened Fire, Ginastera Four Dances from Estancia, Marquez Danzon nr. 2 en Moncayo Huapango.

Het concert begint om 17.00 uur in de prachtige veilingzaal van het veilinghuis. Kaarten à € 20,- via kaartjes@con-brio.nl.

Gevraagd: Dierenartsassistent(e) / verkoopmedewerk(st)er,
zie vacature op
www.deboerdierenruiter.nl.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl