DiemerNieuws

16 november 2017

DiemerNieuws 16 november 2017


Extra beveiliging Bergwijkpark

DIEMEN Er komt in de maanden december en januari extra toezicht door particuliere beveiligers in Bergwijkpark en in de omgeving van station Diemen-Zuid. Dit heeft de gemeenteraad besloten in aanvulling op het toezicht van de politie en particuliere beveiliging die nu al plaatsvindt.

Het besluit is een uitkomst van een motie van de VVD die mede werd ondertekend door de fracties van Leefbaar Diemen en D66. De motie werd unaniem aangenomen. Op dit moment zijn particuliere beveiligers van maandag tot en met vrijdag van 17.00 tot 22.00 uur actief. Zij zullen in december en januari zeven dagen per week toezicht houden tot 24.00 uur, in de weekeinden vanaf 18.00 uur. De extra kosten bedragen 1232 euro per week. De gemeente zal ook in de gaten houden of de verlichting goed blijft functioneren.

In januari spreekt de gemeenteraad over de veiligheid in Diemen en dan komt ook de situatie in Bergwijkpark en omgeving aan de orde. De politie zal bij die vergadering aanwezig zijn. Yvette is een van de bewoonsters van de containerwoningen voor studenten die onlangs aandacht vroegen voor de onveilige situatie in en rond Bergwijkpark. Zij is blij met het besluit van de gemeenteraad. "Het is een stap in de goede richting dat er in december en januari meer beveiliging zal zijn. Het zou uiteraard nog mooier zijn als de beveiliging permanent blijft."

5

Sinterklaas is onderweg naar Diemen

De aankomst van de Sint in 2016. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De kinderen in Diemen kijken er al tijden naar uit, maar zaterdagochtend is het dan eindelijk zo ver: dan komen Sinterklaas en zijn pieten in Diemen aan.

Sinterklaas en zijn pieten arriveren op zaterdag 18 november rond 10.30 uur met de stoomboot bij de loswal in Diemen. De bejaarde kindervriend zal dan van boord stappen en de kinderen begroeten. De pieten zullen aan beide kanten van de Weespertrekvaart lekkernijen aan de kinderen uitdelen. Om 11.30 uur vertrekt de sint per brandweerwagen en gaat naar het Diemerplein, waar hij rond 11.45 uur welkom wordt geheten door maar liefst twee burgemeesters: de burgemeester van Diemen Erik Boog en de kinderburgemeester Marit Engelberts. Tussen 11.30 uur en 13.30 uur zijn er schminkpieten en een ballonnenpiet op het Diemerplein.

Op het Diemerplein is er voor iedereen gratis koffie, thee en warme chocolademelk. Tussen 12.00 en 13.00 uur kunnen de kinderen met Sinterklaas op de foto. De foto's kunnen worden gedownload via de Facebookpagina van winkelcentrum Diemerplein. Van 13.00 uur tot ongeveer 13.30 uur maken de sint en zijn pieten nog een rondleiding door winkelcentrum Diemerplein.

Lees verder op pagina 2.

Veel belangstelling voor netwerkbijeenkomst Vaart in Diemen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN In Venduhuis De Eland is dinsdag de netwerkbijeenkomst Vaart in Diemen gehouden. De bijeenkomst was georganiseerd door Ondernemend Diemen en de gemeente. Er waren veel vertegenwoordigers van bedrijven, zzp'ers en mensen van de gemeente aanwezig, onder wie het voltallige college van B en W.

Duke

Foto: Trudy Kroese

In Theater de Omval krijgen jazzliefhebbers op 22 november vast een voorproefje van de vijfde editie van jazzfestival Duke op het Diemerplein.

11

Sinterklaas is onderweg

Vervolg van de voorpagina.

Sinterklaas laat via zijn iPhone weten dat hij onderweg is naar Diemen. "Wij zijn nu zo'n zes weken onderweg. Wij hebben ter hoogte van Calais pech gehad, maar zullen op tijd in Diemen zijn. Ik breng mijn tijd vooral door met sjoelen met de hoofdpiet. Meestal win ik, soms door een beetje vals te spelen. Ik verwacht dat er zaterdag veel enthousiaste kinderen langs de Weespertrekvaart staan." De kindervriend uit Spanje vindt het leuk dat hij winkelcentrum Diemerplein weer een bezoek brengt. "Ik vind het een prachtig winkelcentrum. Wij hebben de afgelopen periode veel cadeaus gekocht bij de winkels in het winkelcentrum."

Lid worden van de Rotary?

DIEMEN Rotaryclub Diemen heeft plaats voor nieuwe leden. Joost Heinsius uit Diemen vertelt over de aantrekkelijke kanten van het lidmaatschap.

"Bijna iedereen is ergens lid van. Maar lid worden van de Rotary? Als ik mezelf als voorbeeld neem: ik woon hier nog maar kort, werk veel thuis en ken niet veel mensen. Een oude bekende vroeg of ik een keer langskwam. Ik trof een bijzonder gezelschap met heel verschillende mensen. Ook al zijn ze het oneens, toch gaan ze als goede vrienden weer uit elkaar. Al snel voelde ik me thuis. De sfeer is open, je kunt alles wat je dwarszit op tafel gooien, je krijgt goede raad en alles blijft onder elkaar. En ja, er zit ook een notaris bij. Maar geen blauwe blazers en rode broeken. Wel professionals die het leuk vinden om elkaar uit te dagen."

Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar RotaryDiemen@gmail.com.

Weerbericht

Eerst rustig herfstweer, in het weekeinde wisselvallig

Na een koud, winderig weekend in polaire lucht met buien, soms met hagel, is de atmosfeer tot rust gekomen. Een West-Europees hogedrukgebied is daar debet aan. Met de kern ervan ten zuiden van onze regio is de stroming zuidwestelijk en voert vrij zachte, vochtige lucht aan. In het weekeinde trekt een depressie naar Scandinavië. Er komt opnieuw een noordweststroming op gang met enkele buien.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag kan de zon af en toe schijnen, maar de bewolking overheerst in het algemeen. Het is overwegend droog. Het wordt 9 à 10 graden bij een matige wind tussen zuidwest en west. Het weerbeeld in het weekeinde lijkt sterk op dat van het afgelopen weekeinde. Er vallen enkele buien, soms met onweer en hagel. Het wordt ongeveer 9 graden. Er waait een krachtige wind tussen west en noordwest.

Trend na het weekeinde

Na het weekeinde krijgen we waarschijnlijk te maken met een zuidwestelijke stroming. Het is dan sterk wisselvallig met van tijd tot tijd regen. Slechts af en toe klaart het op. Wanneer actieve storingen dichtbij komen, trekt de wind stevig aan. De temperaturen liggen rond de 10 graden of iets daarboven.

Weetje

In de rustige zonnige herfst van vorig jaar kregen we pas op 20 november de eerste herfststorm. Het was een zware storm, windkracht 10. De zwaarste novemberstorm ooit vond 45 jaar geleden plaats, op 13 november 1972. Een zeer zware storm, windkracht 11, met uitschieters van orkaankracht tot 151 km per uur. Tien personen kwamen om en 7 miljoen bomen sneuvelden door het windgeweld.

De Prinses Margrietschool: herinneringen aan de schooltijd

Toegegeven: erg origineel was de naam niet: de Prinses Margrietschool aan de Emmastraat in Diemen. Er staan namelijk 54 Prinses Margrietscholen op Schoolbank. Maar een fijne school was het wel voor veel kinderen. De meeste denken terug aan leuke juffen en meesters, al is er weleens een uitzondering. "Pinkeltje breien" was voor het meisje van toen zo'n kwelling dat ze in haar latere leven altijd een hekel heeft gehouden aan alles wat met naald en draad te maken heeft. De schooltandarts was ook op de Margrietschool niet bijzonder populair. Een juf wordt herinnerd als een 'lieverdje'. Zij nam haar nichtje weleens mee, die dan een tukje deed in het bedje van de poppen. Jongens herinneren zich vaak kattenkwaad zoals het meenemen van snoepjes zonder te betalen bij Jamin. En voetballen natuurlijk, op het plein, maar ook vroeger 'op die prachtige plek' aan de Ouderkerkerlaan. Spannend was het ook in de snackbar. Eigenlijk had niemand daar trek omdat het verhaal ging dat de patatbakker betrapt was op het spugen in de olie om te kijken of die heet genoeg was. De school bestaat niet meer, maar het Diemer Festijn is er gelukkig nog als een soort reünie.

Burgemeester en wethouder geven gastlessen over respect

Wethouder Jeroen Klaasse geeft les. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De gemeente vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren in Diemen opgroeien in een prettige, veilige en (pedagogisch) gezonde omgeving.

Dat betekent onder meer dat er voor discriminatie geen plek hoort te zijn én dat mensen elkaar kunnen aanspreken op omgangsvormen en pesten. In het kader van de landelijke Week van Respect hebben burgemeester Erik Boog en wethouder Jeroen Klaasse gastlessen verzorgd op de basisscholen De Venser en De Ark. Allebei zijn zij respectambassadeur van de Week van Respect.

De gemeente gaat de sportverenigingen in Diemen benaderen om ook daar respectambassadeurs te werven.

Derde dag opvang voor mensen met beginnende dementie

Gemeenteraad neemt ook besluit voor daling afvalstoffenheffing

De gemeenteraad heeft tijdens de tweede vergadering over de begroting een aantal besluiten genomen over nieuw beleid.

Karin Kooistra (Cordaan) en Paul Heskamp (SWD) begeleiden de dagopvang.

DIEMEN Er komt een derde dag opvang voor mensen met beginnen dementie en de afvalstoffenheffing gaat in 2018 met 32,70 euro per huishouden omlaag. Dit - en meer - heeft de gemeenteraad donderdag besloten.

Het college van B en W had in de begroting al aangegeven dat de afvalstoffenheffing in 2018 met tien euro per huishouden zou dalen. De fracties van de PvdA, D66, GroenLinks, DiemenLinksaf en de SP dienden twee weken geleden een amendement in om de afvalstoffenheffing met nog eens € 22,70 per huishouden te laten dalen. Het amendement werd donderdag unaniem aangenomen. De fracties van de VVD, Leefbaar Diemen en Fractie Herder ondertekenden het amendement. De fractie van de Partij van de Ouderen stemde voor. De fractie van het CDA was niet aanwezig.

De Stichting Welzijn Diemen (SWD) kan vanaf januari 2018 een derde dag per week mensen met beginnende dementie ontvangen tijdens de dagopvang in Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid. Dit heeft de gemeenteraad besloten. De fracties van D66, GroenLinks, Partij van de Ouderen en DiemenLinksaf dienden hier vorige week een motie over in. Tijdens de tweede gemeenteraadsvergadering over de begroting werd de motie mede ondertekend door de fracties van de VVD, PvdA, SP en de fractie Herder en unaniem aangenomen. Wethouder Ruud Grondel van Welzijn zegde de gemeenteraad toe dat hij met de SWD gaat overleggen om te onderzoeken welke financiële mogelijkheden er zijn. De derde dag voor opvang van mensen met beginnende dementie kost 19.000 euro per jaar. Als er binnen het budget van de Wmo geen ruimte is, zal de wethouder de gemeenteraad verzoeken om het geld beschikbaar te stellen.

Gemeente gaat onderzoek doen naar kosten glasvezel

Een motie van de fractie van GroenLinks en de Partij van de Ouderen die tot gevolg heeft dat de gemeente de inwoners gaat wijzen op de gevaren van het stoken van geschilderd of anderszins bewerkt hout in open haard, houtkachel, allesbrander, vuurkorf en tuinhaard werd eveneens unaniem aangenomen. D66, GroenLinks en DiemenLinksaf dienden een motie in om te onderzoeken of een app zoals bijvoorbeeld Youmee, waarin burgers op laagdrempelige wijze betrokken kunnen worden bij de plan- en besluitvorming van de gemeente, gebruikt kan worden. Die app kan mogelijk worden gecombineerd met de recent gelanceerde app Openbare ruimte. De motie werd aangenomen. De fractie Herder stemde tegen. De gemeenteraad nam de motie aan van D66, GroenLinks en de VVD om op korte termijn met een zo realistisch mogelijke schatting te komen over de kosten die het aanleggen van glasvezel voor snel internet - en gelijktijdig aansluiting op iedere woning - naar verwachting met zich meebrengt. De gemeenteraad vraagt het college ook om een schatting te maken van de termijn waarop heel Diemen van glasvezel kan worden voorzien als de gemeenteraad besluit deze investering op zich te nemen.

Burgemeester wil nieuwe bevoegdheden inzetten tegen ernstige woonoverlast

DIEMEN Burgemeester Erik Boog vraagt de gemeenteraad toestemming om nieuwe bevoegdheden in te zetten tegen ernstige en herhaaldelijke woonoverlast.

Sinds 1 juli 2017 is de Wet aanpak woonoverlast van kracht, die burgemeesters de mogelijkheid geeft om specifieke gedragsaanwijzingen te geven aan overlastgevers in zowel huur- als koopwoningen. Het vergroot de wettelijke mogelijkheden die gemeenten hebben in de aanpak van woonoverlast.

Burgemeester Boog wil van die nieuwe wettelijke bevoegdheden gebruik kunnen maken. Boog: "Ik zie het als een extra mogelijkheid om inwoners te kunnen helpen als ze ernstige en herhaaldelijke overlast ervaren in hun buurt. Wel is het instrument bedoeld als een laatste redmiddel. Voordat ik dit instrument daadwerkelijk kan inzetten, moeten eerst alle andere mogelijkheden zijn doorlopen. Maar soms zal het nodig zijn om hier gebruik van te maken om ernstige woonoverlast echt te stoppen."

Om dit mogelijk te maken moet de gemeenteraad van Diemen eerst de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aanpassen. Vervolgens worden er regels opgesteld hoe en wanneer gedragsaanwijzingen kunnen worden gegeven. Pas wanneer minder ingrijpende maatregelen, zoals een waarschuwing, een goed gesprek, buurtbemiddeling of mediation niet hebben gewerkt, kan de burgemeester een gedragsaanwijzing opleggen. Als een overlastveroorzaker die aanwijzingen niet opvolgt kunnen er sancties worden opgelegd, zoals bijvoorbeeld hoge dwangsommen. Uiteindelijk zou zelfs een tijdelijk huisverbod voor de veroorzaker mogelijk zijn. De gemeenteraad spreekt in december over het voorstel.

Comité Diemen 1940-1945 en HKD herdenken piloten

De herdenking op De Nieuwe Ooster. Foto: Historische Kring Diemen

DIEMEN Henk de Wild, die zich jarenlang heeft ingezet voor de oorlogsherdenkingen in Diemen, Josje Kronenberg van het Comité Diemen 1940-1945, Taco ten Dam en Wiard Krook van de Historische Kring Diemen (HKD), waren zaterdag aanwezig bij de Klaprozenherdenking op begraafplaats De Nieuwe Ooster.

Op De Nieuwe Ooster liggen buitenlandse militairen begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. Elk jaar wordt op Remembrance Day, ofwel Klaprozendag stilgestaan bij het ereveld van de 325 militairen. Het symbool van Remembrance Day is de klaproos.

Ook de vijf bemanningsleden van de Wellington Mark X bommenwerper 'HE-154' van de Royal Australian Air Force liggen begraven op De Nieuwe Ooster. Dit vliegtuig werd op 12 juni 1943 op de retourvlucht van een bombardementsmissie boven Düsseldorf in de buurt van Diemen neergehaald door de Duitse luchtafweer. Het toestel stortte neer in het weiland van boer Cor Hennipman in Overdiemen. Doordat de bemanning besloot om een noodlanding te maken en het brandende vliegtuig niet per parachute te verlaten, verrichtten zij een heldendaad en behoedden een aantal bewoners van Diemen-Noord en Amsterdam-Oost voor een ramp.

De piloten, de Brit Arthur Jones en de Australiers Fletcher Green, Kenneth Fletcher, Edward Milliken en John Mell kwamen daarbij om het leven. De leeftijd van deze vrijwilligers varieerde tussen de 21 en 26 jaar. Met name HKD-redactielid Wiard Krook heeft diepgaand onderzoek gedaan naar deze vliegramp in Diemen, waardoor de jong overleden vliegers de laatste jaren tijdens de herdenking op De Nieuwe Ooster ook bijzondere aandacht uit Diemen krijgen.

Larisa Volodimerova

Schrijfster, schilder en politiek journaliste, inwoner van Diemen sinds 20 jaar

Foto: Oscar Borghardt

Je exposeert schilderijen in zorgcentrum De Diem.
"Het gaat om 55 schilderijen. De expositie is op 1 november geopend en kan tot en met 29 januari worden bezocht. Er zijn al zo'n honderd bezoekers gekomen, onder wie veel bewoners. De reacties waren positief. Mensen vinden het leuk dat ik veel kleuren gebruik."

Je bent actief als schilder.
"Ja, ik exposeer op veel plekken. Werk van mij maakt ook deel uit van privécollecties, ook in het buitenland. Ik ben lid van de Vereniging Kunstzin Diemen en doe mee aan de Kunstprijs Diemen."

Doe je aan sport?
"In mijn geboorteland Rusland heb ik veel aan karate gedaan en namens de Universiteit van Leningrad heb ik aan verschillende wedstrijden deelgenomen. Ik mocht daar ook karate aan vrouwen geven. Ik doe tegenwoordig aan yoga."

Winter in Rusland of winter in Nederland?
"De winter in Nederland. Ik vind alles in Nederland beter dan in Rusland. Ik heb het hier enorm naar mijn zin."

Wat is jouw favoriete muziek?
"Russische klassieke muziek. Ik luister vooral via de televisie naar muziek."

En jouw favoriete vakantieland?
"Ik heb in mijn leven veel gereisd en veel landen gezien. Ik hoef niet meer te reizen. Tegenwoordig ben ik het liefst thuis in Diemen."

Wat mis je in Diemen?
"Een permanente plek waar kunstenaars hun werk kunnen exposeren. In het verleden was er de galerie van Frans van der Beek. Daar konden veel kunstenaars hun werk exposeren. Ik wilde mijn collectie schilderijen aan de gemeente Diemen schenken, maar helaas is er in Diemen hiervoor geen galerie en ook geen museum."

Extra beveiliging Bergwijkpark

Vervolg van voorpagina.

De fractie van de VVD diende twee weken geleden een motie in waarin de partij het college van B en W vroeg om ervoor te zorgen dat de verlichting in Bergwijkpark goed werkt.

Ook wilden de liberalen een overzicht van de kosten van extra toezicht door particuliere beveiligers. De fractie van Leefbaar Diemen ondertekende de motie vorige week. Burgemeester Boog vertelde de gemeenteraad donderdag tijdens de tweede gemeenteraadsvergadering over de begroting dat de politie inmiddels extra toezicht in Bergwijkpark en de omgeving houdt en dat de verlichting in principe in orde is, maar dat er onlangs een storing heeft plaatsgevonden. De gemeente houdt de situatie van de verlichting in de gaten.

Adri de Bruijn neemt afscheid als directeur Enter Media

REGIO Na meer dan 25 jaar heeft Adri de Bruijn afscheid genomen als directeur van Enter Media, uitgever van onder meer het DiemerNieuws. Jan Piersma is zijn opvolger.

De Bruijn richtte in 1991 het WeesperNieuws op. Daar vloeide uitgeverij Enter Media uit voort. In de afgelopen jaren werd het verzorgingsgebied uitgebreid, als eerste met Diemen. Afgelopen zomer werd een samenwerking aangegaan met BDU Media. De Bruijn is ook directeur van Pubble, het bedrijf dat hij vijf jaar geleden startte en dat kostenbesparende software ontwikkelt voor uitgevers van (onder andere) lokale nieuwsbladen. Pubble maakt een enorme groei door, zodat De Bruijn zich daar nu volledig op wil richten. Zijn opvolger Jan Piersma kent de uitgeverswereld uit zijn tijd bij Wegener en de Persgroep.

Minder treinen

DIEMEN Op zaterdag 18 en zondag 19 november rijden er nauwelijks treinen tussen Diemen-Zuid en Weesp. Er worden bussen ingezet.

Er rijden minder treinen tussen Amsterdam Centraal, Diemen en Weesp, tussen Diemen-Zuid en Hoofddorp tussen Weesp en Hilversum.

Najaarsconcert van Diemer Harmonie

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De Diemer Harmonie gaf zondag in Theater de Omval het jaarlijkse najaarsconcert. Het thema was: 'Reis door de tijd'. De 45 leden van de harmonie en dirigent Vincent van den Bijlaard lieten horen wat ze in huis hebben. Op maandag 18 december om 19.30 uur verzorgt de harmonie een kerstconcert in zorgcentrum De Diem. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Eerste paal uitbreiding Campus Diemen Zuid

DIEMEN Burgemeester Erik Boog, Eelko Korteweg van Greystar en Marcel Mulder van Van Wijnen slaan vrijdag 17 november de eerste paal voor de uitbreiding van Campus Diemen Zuid.

Van Wijnen is door eigenaar Greystar geselecteerd om als ontwikkelaar en aannemer de uitbreiding van de campus te ontwikkelen en te bouwen. De uitbreiding van Campus Diemen Zuid betreft 774 appartementen, commerciële ruimtes, voorzieningen en een ondergrondse parkeergarage. Naast de uitbreiding van het aantal studentenkamers komen er ook appartementen voor short stay en young professionals. Dat zijn pasafgestudeerden die aan het begin van zowel hun woon- als zakelijke carrière staan. Bij de uitbreiding is veel aandacht voor gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een wasserette en een binnentuin.

TIW-Survivors maakt zich zorgen over toekomst in Diemen

Ex-lid Aram Goudsmit wijst op belang van vereniging

De kans is groot dat TIW-Survivors uit Diemen moet vertrekken. Ex-lid Aram Goudsmit wijst op het belang van de vereniging voor Diemen.

TIW-Survivors heeft een prachtige accommodatie. Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN Aram Goudsmit (27) was lange tijd lid van TIW-Survivors. Hij honkbalde zijn hele jeugd bij de club. Hij was tevens trainer en leider van de jeugdteams. Aram is bij veel inwoners van Diemen bekend omdat hij jarenlang fotograaf was van het DiemerNieuws.

Aram: "Ik ben op mijn zesde jaar bij TIW-Survivors begonnen. Dat kwam door een vriendje dat bij de club honkbalde. Ik ben een paar jaar geleden gestopt omdat ik in Amsterdam ging wonen en het drukker kreeg met mijn werk."

De gemeenteraad heeft recent het college van B en W opgedragen om een onderzoek te verrichten naar de sportaccommodaties. Er worden twee opties onderzocht. De eerste optie houdt in dat er op Sportpark De Diemen twee hockeyvelden en een vierde veld voor SV Diemen komen. TIW-Survivors verhuist dan naar Amsterdam, waarschijnlijk naar Amsterdam-Oost. De tweede variant houdt eveneens in dat er twee hockeyvelden en een extra voetbalveld op Sportpark De Diemen komen en dat TIW-Survivors een plek krijgt op Spoorzicht. De kans lijkt echter groot dat er op Spoorzicht geen ruimte komt voor sport, want de gemeente wil daar waarschijnlijk (sociale) woningen en/of een middelbare school bouwen. Spoorzicht voor een groot deel groen houden is ook een optie. Aram volgt de ontwikkelingen rond TIW-Survivors.

'Honkbal heeft een lange traditie in Diemen'

"Ik gun hockey een prachtige plek, maar ik vind het te kort door de bocht om daarvoor het honk- en softbal, met een rijke historie in Diemen, uit de gemeente te laten verkassen. Daarvoor heb ik ook contact gezocht met wethouder Klaasse van Sportzaken en een aantal gemeenteraadsleden. De optie om op Spoorzicht een honk- en softbalveld aan te leggen is een plan waar waarschijnlijk jaren overheen gaat en eerst nog uitvoerig onderzocht moet worden. Op korte termijn zal TIW-Survivors dus genoodzaakt zijn om naar Amsterdam te verkassen en dat is eigenlijk absurd." Hij wijst op het belang van honkbal voor Diemen. "Honkbal is echt een hele leuke teamsport. Honkbal heeft een lange traditie in Diemen. Een aantal succesvolle en gerenommeerde honkballers is in Diemen begonnen of heeft hier gespeeld: Peter Callenbach, die met het Nederlands team aan de Olympische Spelen deelnam, Tjerk Smeets en Dirk van 't Klooster. Maickel Rietel is bij TIW-Survivors begonnen en speelt nu in het Nederlands team. En softbalinternational Kevin Christiani heeft ook lang voor TIW-Survivors gespeeld."

Hij wijst tevens op de impact van TIW-Survivors op de lokale gemeenschap. "TIW-Survivors geeft les op basisscholen in Diemen, verzorgt clinics en organiseert sportdagen. Daarnaast maakt de buitenschoolse opvang gebruik van het clubgebouw. TIW-Survivors is veel meer dan een sportvereniging voor haar leden. Ik zou het mij niet kunnen voorstellen dat de vereniging uit Diemen verdwijnt."

Vereniging wil op huidige locatie blijven

Bestuur wil blijven

Het bestuur van TIW-Survivors laat weten dat de vereniging op de huidige locatie op Sportpark De Diemen wil blijven. "De afgelopen twee jaar hebben wij heel hard gewerkt aan de gezondheid van onze vereniging. Met succes: het ledenaantal is bijna verdubbeld en stijgt nog steeds, onze begroting kent weer zwarte cijfers en er zijn verschillende initiatieven ontplooid op maatschappelijk en sportief gebied zoals honkbalgymles op basisscholen, clinics voor leerlingen op ons veld, het organiseren van een sportdag tijdens de Nationale Sportweek in samenwerking met de buurtsportcoach, samenwerking met kinderopvang de Kersenbende, het initiëren van een Sport BSO in samenwerking met KMN Kind & Co en het starten van een topsportprogramma voor de jeugd. Kortom: met TIW-Survivors gaat het op dit moment goed. Een voorstel van het college, dat via een amendement is teruggebracht tot slechts twee scenario's, zorgt ervoor dat TIW-Survivors op zeer korte termijn de locatie moet verlaten. Het tempo waarin dit alles gebeurt is voor een bescheiden vereniging als de onze niet bij te benen. Wij willen op de huidige locatie blijven. Hier ligt immers al een prachtig honk- en softbalveld dat met wat kleine aanpassingen aan de normen van de KNBSB kan voldoen. Er staat een schitterende kantine die op initiatief van de gemeente bij een eerdere verplaatsing op groei is gebouwd. Als er écht geen mogelijkheid blijkt om op de huidige locatie te blijven, dan staan wij open voor alternatieven. Mits deze passend zijn. Dit standpunt hebben wij ook altijd kenbaar gemaakt aan de wethouder en de ambtenaren van de gemeente. De getoonde flexibiliteit en welwillendheid om mee te denken komen ons nu duur te staan. Blijven op de huidige locatie lijkt namelijk onbespreekbaar. Op dit moment is er echter nog geen zicht op een passend alternatief. De voorliggende scenario's moeten nog verder worden uitgewerkt. Ons beeld is echter dat het binnen de huidige scenario's heel moeilijk gaat worden om een passend alternatief te vinden", aldus een reactie van het bestuur.

10 / 16

Zondag 19 november is het Saan Museum voor de laatste keer in 2017 open.

Donderdag 16 november

'Manifesto'

20.00 uur | Theater de Omval

'Houston, we've got a problem'. Vrijdag 17 november in de Omval.

Dertien scènes, dertien manifesten en dertien keer Cate Blanchett. Beeldend kunstenaar en regisseur Julian Rosefeldt putte uit meer dan vijftig manifesten van beeldend kunstenaars, denkers, regisseurs en andere intellectuelen om met 'Manifesto' een humoristisch beeld te schetsen van de constante schreeuw om verandering.

Vrijdag 17 november

'Houston, we've got
a problem'

20.30 uur | Theater de Omval

Er kan veel in het theater, zo niet álles, maar sciencefiction, daar brandt niemand zich aan. Zeg dat tegen Silvester Zwaneveld, Emiel de Jong en Ruud Smulders en zij nemen je mee op reis tot ver buiten de dampkring. Laat je in een duizelingwekkende baan rond de aarde slingeren, verlies jezelf in zwarte gaten en kom los van je stoel in deze zwaartekrachtloze komedie.

George Beentjes &
Christy Luth

20.15 uur | Schuilkerk De Hoop

Laat u meevoeren naar een muzikaal landschap aan het einde van de 19e eeuw. Met door George Beentjes gecomponeerde en uitgevoerde liederen, getoonzet op gedichten van o.a. Schiller, Lenau, Rilke en Morgenstern. Uitgevoerd door sopraan Christy Luth. Entree: € 12,50.

17 en 18 november

Cadeauwinkel van de Wereld

10.00 uur | Diemerplein

Iedere vrijdag en zaterdag staat de winkelwagen van de Wereldwinkel op het Diemerplein bij de apotheek met veel artikelen uit o.a. Indonesië, Thailand, Swaziland en Burkina Faso. Onze jubileumactie i.s.m. Unicef, 'Geef een schooltas aan Syrische kinderen', duurt nog t/m 5 december.

Zaterdag 18 november

Henry van Loon -
'Sleutelmoment'

20.30 uur | Theater de Omval

Het kan snel gaan. Het ene moment zit je nog in je overcomplete schuur aan een bromfiets te sleutelen, het andere moment word je opperhoofd van een indianenstam. Maar niet voordat je als trots gezinshoofd met oergezellige kinderen hebt laten zien hoe gastvrijheid bedoeld is. Ondertussen speel je de lead in een musical. Het zou zomaar kunnen. Althans, in het universum van Henry van Loon.

Zondag 19 november

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger mevrouw H. Smeulers uit Zwijndrecht.

Viering

10.30 uur | Sint Petrus'
Bandenkerk

Eucharistieviering met samenzang. Voorganger is pater G. Noom.

Saan Museum

13.00 uur | Saan Museum

Het Saan Museum opent haar deuren voor de laatste keer dit jaar, tussen 13.00 en 16.00 uur. In het Saan Museum komt de 120-jarige geschiedenis van Koninklijke Saan tot leven. Te zien zijn onder meer historische auto's en kranen, talloze foto's, oude onderhoudsboeken en gereedschappen van vroeger. De toegang is gratis.

Bingo 't Kruidvat

13.30 uur | Huis van de Buurt
't Kruidvat

Gezellige prijzenbingo van 13.30 tot 17.00 uur. Een boekje voor 5 rondes kost € 7,50. Halve boekjes zijn ook verkrijgbaar. Meer informatie: 06-19776374.

Regina Albrink - Kerstrecital

14.00 uur | Theater de Omval

Al vele jaren geeft Regina een kerstrecital in Het Concertgebouw Amsterdam. Dit concert is altijd uitverkocht en trekt bezoekers uit de hele wereld. Vandaag ook in de Omval. Op het programma ontbreekt nooit haar lievelingscomponist Chopin, aangevuld met toegankelijke muziek van andere componisten.

Dinsdag 21 november

'Manifesto'

20.00 uur | Theater de Omval

Dertien scènes, dertien manifesten en dertien keer Cate Blanchett. Beeldend kunstenaar en regisseur Julian Rosefeldt putte uit meer dan vijftig manifesten van beeldend kunstenaars, denkers, regisseurs en andere intellectuelen om met 'Manifesto' een humoristisch beeld te schetsen

Woensdag 22 november

Mindfulnesstraining

10.00 uur | Praktijk voor
oefentherapie Diemen

Wil je minder moeten en meer genieten? Volg de achtweekse mindfulnesstraining. Kijk op www.oefentherapiediemen.nl voor meer informatie.

Ontmoeting Pink Diemen

19.30 uur | Grand café Blauw

Ontmoeting waar Diemenaren (homo, lesbo, biseksueel, transgender, ruimdenkende, interseksuele en zich afvragende) elkaar kunnen treffen. Pink Diemen is de gelegenheid voor LHBT+'ers uit Diemen en omgeving om nieuwe mensen in en uit de eigen buurt te leren kennen in een relaxte sfeer.

'Waar is het paard
van Sinterklaas?'

14.00 uur | Theater de Omval

Winky Wong is het gelukkigste meisje ter wereld omdat ze voor het paard van Sinterklaas mag zorgen. Maar dit blijkt niet zo makkelijk als gedacht.

Voorproefje Duke
op het Diemerplein

20.00 uur | Theater de Omval

Vriendenavond Duke op het

Diemerplein in de foyer van Theater de Omval. Deze avond geeft een voorproefje van het jazzfestival Duke op het Diemerplein in 2018. Live-optreden van het Ad Oud Kwartet, jazzorkest MDM en koor Voice Female.

Donderdag 23 november

Ledenbijeenkomst
PCOB Diemen

14.00 uur | De Schakel

Onderwerp: Egypte, land van farao's, slavernij, christenen en moslims (deel 2). In het tweede deel beginnen we met de revolutie van enkele jaren geleden. Ook bespreken we een aantal belangrijke farao's en bezoeken diverse tempels en The Valley of the Kings, laatste rustplaats van 62 farao's. Spreker: ds. P.G. Weeber. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

'Loveless'

20.00 uur | Theater de Omval

'Loveless' is een cinematografisch meesterwerk van de Russische regisseur Andrey Zvyagintsev ('Leviathan', 'The Return') en werd bekroond met de Juryprijs tijdens het filmfestival in Cannes in 2017. Boris en Zhenya liggen in een scheiding. Ze worden volledig opgeslokt door hun eigen bestaan en geen van beiden lijkt nog oog te hebben voor Alyosha, hun 12-jarige zoon. Totdat hij verdwijnt.

Vrijdag 24 november

Enge buren -
'Vreemde vogels'

20.30 uur | Theater de Omval

'Vreemde Vogels' is de zevende show van Enge Buren. Vol muziek, humor en cabaret. Een zoektocht naar vreemde vogels binnen de muziekindustrie, de showbizz maar ook in het dagelijks leven. We zweven via eendagsvliegen en eigenaardige artiesten naar excentrieke entertainers en zonderlinge buren. In vogelvlucht langs rare snoeshanen en exotische paradijsvogels op zoek naar de vreemde eend in de bijt. Een merkwaardige mix tussen muzikale buitenbeentjes en theatrale hoogstandjes, aangevuld met dwaze dansjes en maffe acts.

Lezing door Sanne van Heijst

18.45 uur | OBA Diemen

Lezing over het boek 'Philips-meisje van Kamp Vught'. Dit boek is het verhaal van de joodse Gerda Nothmann die als twaalfjarige vluchteling in 1939 vanuit Berlijn zonder ouders naar Nederland kwam.

Zaterdag 25 november

Anne Neuteboom - 'Weg'

20.30 uur | Theater de Omval

Maak kennis met Anne, een millennial. Zoals we allemaal weten zijn millennials (losers geboren tussen 1982 en 2001) ongebreideld positief met een plaat voor hun kop, hoogmoedig, kortzichtig, versprokkeld, individualistisch, overmatig empathisch, overgevoelig, slecht opgeleid, ongeïnteresseerd, hebben allemaal dyslexie en ADD en krijgen overal een burn-out van. Dus dat belooft wat.

Zondag 26 november

Postzegelbeurs

10.00 uur | De Schakel

De Diemense filatelieclub De Zegelaars houdt haar maandelijkse filateliebeurs van 10.00 tot 16.00 uur. Handelaren en 5- en 10-centsboeken zijn volop aanwezig. Ook kunt u advies krijgen over uw 'vergeten' verzameling albums op zolder. Entree voor niet-leden is € 1,-. Meer informatie: 020-6942002.

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger is drs. E.E. Aarsen-Schiering uit Amsterdam. Het is de laatste zondag van het kerkelijk jaar. In deze herinneringsdienst gedenken wij de overledenen van het afgelopen jaar.

Het Haarlem Pianotrio

15.00 uur | Schuilkerk De Hoop

Het Haarlem Pianotrio bestaat uit Eduardo Paredes - viool, Isabel Vaz - cello en Daan Treur - piano. Op het programma staan: Joaquin Turina: Circulo, Opus 91, Pyotr Illyich Tchaikovski: Seasons (selectie) en Antonin Dvorak: Dumky Trio. Kaarten aan de zaal of reserveren (ongeplaceerd) tel. 06-81498375 of per e-mail reservering@schuilkerkdehoop.nl.

'Waar is het paard
van Sinterklaas?'

15.00 uur | Theater de Omval

Winky Wong is het gelukkigste meisje ter wereld omdat ze voor het paard van Sinterklaas mag zorgen.

En verder:

Tot 29 november

Expositie

Zorgcentrum Berkenstede

Schilderijen van Henny Gertenaar. Dagelijks geopend van 9.00 tot 20.00 uur.

Tot 29 januari 2018

Expositie

Zorgcentrum De Diem

Larisa Volodimerova exposeert met 55 schilderijen onder de titel 'Kleurrijk'. Dagelijks te bezoeken van 09.00-20.00 uur.

Solar2020 plaatst veel zonnepanelen

Bedrijf ging van start in pand aan Stammerdijk

Miranda Huizinga en Sander Rijk. Foto: Solar2020

DIEMEN 'Kwaliteit is een keuze' is het motto van Solar2020, het bedrijf waarvan Miranda Huizinga en Sander Rijk eigenaar zijn. Miranda vertelt over de ontwikkelingen.

Doordat zij zelf inwoners van Diemen zijn, is er destijds met het bedrijf gestart op het industrieterrein aan de Stammerdijk. Solar 2020 is enorm gegroeid en een jaar geleden verhuisd naar Landsmeer. "Ons pand aan de Stammerdijk was te klein geworden en wij konden geen ander geschikt pand in Diemen vinden. Ook vanuit Landsmeer kunnen wij de regio Groot-Amsterdam goed bedienen", vertelt Miranda. De band tussen Solar2020 en Diemen is nog hecht. "Wij hebben inmiddels ruim zeshonderd zonnepanelen in Diemen geplaatst. Goed voor zo'n 155.000 KWh op jaarbasis. Het gaat om eigenaren van koopwoningen, appartementencomplexen en een aantal bedrijven. Vooral de nieuwbouwhuizen bij De Sniep zijn bij uitstek geschikt voor zonnepanelen in verband met de warmteterugwinsystemen die in deze woningen zijn geplaatst. Deze woningen hebben hierdoor een hoger energieverbruik dan de gemiddelde woning."

"Door het plaatsen van zonnepanelen besparen mensen op termijn veel geld. De stroom komt in feite gratis uit de lucht. De energierekening kan per direct met circa € 50,- per maand verlaagd worden, afhankelijk van het aantal te plaatsen panelen. Doordat de 21% BTW teruggevraagd kan worden, verdient het gemiddelde zonne-energiesysteem zich binnen vijf tot acht jaar terug. Dat is mede afhankelijk van het type zonnepanelen en de soort omvormer. Doordat de merkbeleving van zonnepanelen en omvormers laag is, kan het geen kwaad als mensen zich goed en uitgebreid laten informeren over de verschillen in kwaliteit en dus ook daadwerkelijke duurzaamheid van het zonne-energiesysteem. Solar2020 komt graag bij mensen langs om een goed advies te geven."

Voorproefje lustrumeditie Duke op het Diemerplein

Diemenaar Ramón Valle trad al twee keer op tijdens het jazzfestival. (2016) Foto: Trudy Kroese

door Ingrid Voet

DIEMEN In 2018 wordt alweer de vijfde editie georganiseerd van jazzfestival Duke op het Diemerplein. Maar zo lang hoeven we niet te wachten: woensdag 22 november wordt een Vriendenavond Duke op het Diemerplein gehouden in Theater de Omval met een muzikaal voorproefje van de jubileumeditie.

Vanaf de eerste editie op 1 juni 2014 heeft het gratis jazzfestival een sterke link met Diemen. Initiatiefnemer en organisator Wim Amerongen is Diemenaar en speelt in jazzorkest MDM, een vaste speler op het Diemerplein door de jaren heen. In 2016 en 2017 speelde de Diemense jazzpianist Ramon Valle er met zijn trio en ook de Diemer Harmonie, theaterkoor Voice Female en dweilorkest de Neuteblazers zijn er al een paar edities bij, naast diverse andere orkesten.

Straatorkest TOOS! in 2017. Foto: Bastiaan Miché

Op 3 juni 2018 is de vijfde editie van het jazzfestival

Belangrijke plaats

Duke op het Diemerplein heeft inmiddels een belangrijke plaats veroverd in het culturele leven van Diemen. Door hoofdsponsors gemeente Diemen en winkeliersvereniging Diemerplein en talloze andere sponsors en vrienden kon het festival uitgroeien tot een drukbezocht evenement met jazzmuziek op hoog niveau. De onlangs opgerichte Vriendenclub Duke op het Diemerplein mag zich in een groeiende belangstelling verheugen.

Op zondag 3 juni 2018 vindt de vijfde editie van Duke op het Diemerplein plaats. Dit eerste lustrum wordt een bijzondere editie met veel muzikale verrassingen, belooft de organisatie. Op zaterdag 2 en zondag 3 juni is bovendien de derde editie van het culinaire evenement Smakelijk Diemen op het Diemerplein.

Vriendenavond

Maar zo lang hoeven we niet te wachten. Om de band met vrienden en sponsors te verstevigen komt er een vriendenavond in Theater de Omval op woensdag 22 november. Ook mensen die - nog - geen vriend van Duke op het Diemerplein zijn, zijn welkom. Theaterkoor Voice Female, jazzorkest MDM en het Ad Oud kwartet treden op. Ellingtonkenner Louis Tavecchio gaat in op het belang van Duke Ellington.

De vriendenavond duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Officieel dan, want dan komen er nog hapjes en drankjes en wellicht een jamsessie: muzikanten zijn er genoeg.

Meer informatie: facebook.com/DukeophetDiemerplein.

12 / 16

Betaald parkeren wordt uitgebreid

College: parkeerregime in en rond Muiderstraatweg wijzigen

In de toekomst moet er betaald worden om te parkeren aan een deel van de Muiderstraatweg. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het college van B en W heeft plannen om het parkeerregime op een deel van de Muiderstraatweg en achterliggende straten te wijzigen van blauwe zone naar betaald parkeren. Tijdens twee inloopavonden gaan bewoners, bedrijven en gemeente met elkaar in gesprek over de plannen.

In het verkeerstechnisch ontwerp voor de inrichting van de Oost-West As komen op de Muiderstraatweg minder openbare parkeerplaatsen terug. Het ontwerp voorziet in 62 parkeerplaatsen: 14 aan de waterkant en 48 aan de zijde van de bebouwing. Het voornemen van het college is om in ieder geval de parkeerplaatsen aan een deel van de Muiderstraatweg (tussen de Prins Bernhardlaan en Ouddiemerlaan), een deel van de Ouddiemerlaan, een deel van de Nicolaas Lublinkstraat, de Burgemeester de Kievietstraat en de Punt Sniep om te zetten van blauwe zone naar betaald parkeren.

Wethouder Scholten van Verkeer: "We hebben bij de inrichting van de Oost-West As met elkaar gekozen voor groen en ruimte, niet voor blik. Vandaar dat er in het ontwerp langs de Muiderstraatweg minder parkeerplaatsen langs het water zijn opgenomen. Om de beschikbare parkeerruimte ten goede te laten komen aan de bewoners en de bezoekers van de bedrijven, willen we in dit gebied betaald parkeren invoeren. Bezoekers kunnen voor 10 eurocent twee uur parkeren en bewoners kunnen een vergunning aanvragen." Scholten verwacht dat door de maatregel de druk op de parkeerplaatsen langs de Muiderstraatweg zal afnemen. Ook omdat het daarmee niet meer mogelijk is de blauwe schijf door te draaien, wat nu wel gebeurt. "Dit zal met name voor bewoners een positief effect hebben. Om te voorkomen dat parkeerders van de Muiderstraatweg uitwijken naar omliggende straten is ons voorstel om ook deze straten in de wijziging te betrekken."

De invoering van het betaald parkeren is afhankelijk van de werkzaamheden aan dit deel van de Oost-West As, mogelijk in de loop van 2019. Voor bewoners in het betrokken gebied verandert er eigenlijk niets: hun parkeerontheffing voor de blauwe zone wordt te zijner tijd automatisch omgezet naar een vergunning voor het betaaldparkerengebied. De kosten daarvoor zijn hetzelfde. Bezoekers van bedrijven en horeca en bewoners kunnen voor 10 eurocent twee uur parkeren. Bij langer bezoek aan bewoners kunnen zij aanvullend gebruikmaken van de bezoekersregeling voor parkeren.
De inloopavonden vinden op dinsdag 28 november van 17.00 tot 20.00 uur en donderdag 14 december van 17.00 tot 20.00 uur plaats in Schuilkerk De Hoop.

Kleuters en ouderen sjoelen samen

Jong en oud beleven veel plezier aan samen sjoelen. Foto: Tinka Veninga

DIEMEN Bewoners van Berkenstede en kleuters van basisschool de Ark hielden dinsdagmiddag een sjoelcompetitie.

De middag was onderdeel van lessen op school die in samenwerking met Serve the City Diemen (StC) en de Stichting Welzijn Diemen (SWD) worden gegeven. Die lessen zijn in het schooljaar 2014-2015 gestart om een continue leerlijn te ontwikkelen waarin alle leerlingen ervaren dat ze iets kunnen betekenen voor een ander of voor hun omgeving. "We hopen dat dit ze zal inspireren om deze ervaring in hun latere leven mee te nemen en toe te blijven passen", aldus Tinka Veninga van StC.

Thema ouderen

Bij de kleuters is het thema van de lessen 'Ouderen'. Na een paar introducerende lessen op school ging een van de kleuterklassen afgelopen dinsdag naar Berkenstede om met de ouderen een sjoelcompetitie te houden. Jong en oud beleefden veel plezier aan het sjoelen. Natuurlijk werden de punten wel bijgehouden in deze sjoelcompetitie. "En wat bleek… iedereen was deze middag een winnaar."

"De kleuters ontvingen een medaille en deelden aan de ouderen een zelfgemaakte kaart uit als aandenken", vertelt Tinka. De belangstelling onder de ouderen was zo groot dat de 20 meegebrachte kaarten niet genoeg waren. Serve the City Diemen zorgt nog voor een nabezorging.

Ook de andere kleuterklassen van basisschool de Ark komen in de loop van het schooljaar nog aan de beurt voor de sjoelcompetitie.

Beeball

Kinderen leven zich uit tijdens beeball. Foto: TIW-Survivors

DIEMEN Kinderen hebben zondag deelgenomen aan de beeballochtend in Sportcentrum Wethouder F.B Duran. Het evenement was georganiseerd door honk- en softbalvereniging TIW-Survivors. Aan Beeball, een stoer en leuk spel voor jongens en meisjes, kunnen kinderen vanaf vier jaar meedoen. Er wordt gespeeld in kleine teams en met eenvoudige spelregels. Er volgen nog twee trainingen: op zondag 26 november en zondag 10 december. Deelname is gratis en inschrijven is niet nodig. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen via een e-mail naar info@tiwsurvivors.nl.

Vluchtelingen

DIEMEN De uitgeprocedeerde asielzoekers van We are here moeten vrijdag 17 november om 9.00 uur het gekraakte pand aan Nienoord 2 en 5 verlaten.

Sympathisanten van de uitgeprocedeerde asielzoekers roepen op tot actie. De 60 uitgeprocedeerde asielzoekers hebben aangekondigd dat zij het gekraakte pand, dat vlak bij de nieuwbouwwijk Holland Park ligt, niet vrijwillig zullen verlaten. Zij verbleven eerder in een pand aan de Piersonstraat op bedrijventerrein Verrijn Stuart. Vertegenwoordigers van We are here vroegen tijdens de gemeenteraadsvergadering van oktober aandacht voor hun situatie. Zij maakten toen duidelijk dat zij het zwaar hebben en zich in een min of meer uitzichtloze situatie bevinden.

SV Zeeburg klopt VOC: 33-28

Ploeg zit koploper Geel Zwart op de hielen

SV Zeeburg in de aanval. Foto: Jan Ronday

DIEMEN Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de thuiswedstrijd tegen VOC met 33-28 gewonnen. Bij rust leidden de bezoeksters met 15-16.

Nadat SV Zeeburg vorige week een punt had ingeleverd in de wedstrijd tegen SEW wilde de ploeg revanche nemen. De thuisclub begon fel. Er werd goed druk gezet in de aanval en er was snelheid in het team. VOC liet zich niet kennen en knokte hard terug. Mede door een mindere verdediging aan de kant van SV Zeeburg en de kwaliteiten van met name de rechteropbouw van VOC, werd het de dames uit Diemen erg lastig gemaakt. SV Zeeburg bleef tegen een achterstand van één tot twee doelpunten aankijken en ging rusten met een achterstand van 15-16.

SV Zeeburg startte de tweede helft goed. Stukje bij beetje werd de verdediging sterker en groeide het vertrouwen. Ook werden er mooie aanvallen opgezet en werd de versnelling ingezet. De thuisclub liep uit en met name Marlies van Buur was niet te houden en maakte punt na punt met snel en overtuigend spel. Met nog zes minuten te spelen stond er een score van 30-27 op het bord. Dit mochten de dames van SV Zeeburg niet meer weggeven. In tegenstelling tot in de voorgaande wedstrijden werd er ook in de laatste minuten keihard gevochten, met als eindresultaat een overwinning van 33-28.

SV Zeeburg heeft na zes duels elf punten en staat op de tweede plaats van de ranglijst van de hoofdklasse van de zaalcompetitie. Geel Zwart is lijstaanvoerder met twaalf punten uit zes duels. SV Zeeburg speelt op zaterdag 18 november een uitwedstrijd tegen KSV. De wedstrijd begint om 20.15 uur. KSV staat met zeven punten uit zes duels op de vierde plaats.

Smashing Saturday: spektakel en feest

Een aanval van heren 1. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Volleybalvereniging Smashing '72 hield zaterdag Smashing Saturday. Er speelden veel teams van de vereniging thuis in Sporthal Diemen en na afloop was er feest.

Smashing Saturday was georganiseerd door de speelsters van het eerste damesteam. De dames kwamen ook in actie. Zij versloegen Compaen met 3-1. De setstanden waren 25-18, 21-25, 25-16 en 25-21. De dames, die de competitie stroef waren gestart, draaien de laatste weken uitstekend en staan inmiddels op de derde plaats van de promotieklasse A.

Het eerste herenteam speelde eveneens een thuisduel. De ploeg verloor nipt van Forza Hoogland. De setstanden waren 25-19, 25-20, 18-25, 24-26 en 11-15. De heren staan op de vierde plaats in de eerste klasse C. Het eerste damesteam en het eerste herenteam zijn komend weekeinde vrij. Beide teams komen op zaterdag 25 november weer in actie.

Smashing Saturday was een groot succes. Het evenement zorgt ervoor dat het clubgevoel weer groter is geworden.

Zitvolleybalster Paula List wint brons op EK

DIEMEN Op het Europees Kampioenschap paravolley in Kroatië heeft de Diemense zitvolleybalster Paula List met het Nederlands team brons gehaald.

De wedstrijd om de derde en vierde plaats tegen Finland werd met 3-0 overtuigend gewonnen.

In de halve finale bleek Rusland een maatje te groot voor de Nederlandse dames, nadat ze in de poulefase ook al van dit team hadden verloren. Winst was er wel tegen Italië en Duitsland, zonder setverlies, en in de kwartfinale won Oranje van Slovenië. Maar door de verloren eerste wedstrijd tegen Oekraïne kwamen de Nederlandse paravolleybalsters Rusland al in de halve finale weer tegen.

Dat de finale er niet meer inzat, wist Oranje eigenlijk al na die eerste verloren wedstrijd tegen Oekraïne. "De Russen zijn gewoon te goed, dat was bekend, al gingen we gedurende het toernooi steeds beter spelen", blikt Paula terug. De bronzen finale tegen Finland werd wederom zonder setverlies gewonnen en ze is dan ook heel bij met het brons.

Paula List, die dit jaar werd uitgeroepen tot Diemense Sportvrouw van het Jaar, heeft nu even rust, maar niet te lang, want de volgende grote uitdaging komt eraan: het Wereldkampioenschap paravolley in 2018. En dat wordt gespeeld in Nederland.

Heren van De Meeuwen winnen

DIEMEN Het eerste herenteam van De Meeuwen heeft de uitwedstrijd tegen De Reuring met 6-14 gewonnen. Het eerste damesteam verloor de uitwedstrijd tegen UZSC 4 met 8-3.

Het eerste herenteam presteert goed in de competitie. De ploeg staat met twaalf punten uit vijf duels op de derde plaats van de ranglijst van de derde klasse B. De hereb zijn komend weekeinde vrij.

De dames maken een lastig seizoen door. Na de nederlaag tegen UZSC 4 heeft de ploeg twee punten uit zes duels en staat op de voorlaatste plaats van de eerste klasse A. De dames spelen op zaterdag 18 november thuis tegen De Dolfijn. De wedstrijd in Sportcentrum Wethouder F. B. Duran begint om 21.15 uur.