DiemerNieuws

21 april 2016

DiemerNieuws 21 april 2016


Vlag kan uit voor de Sint Petrus' Bandenkerk

Kerk en pastorie blijven gewoon de landmarks aan de Hartveldseweg. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Grote opluchting bij de parochie van de Sint Petrus' Bandenkerk. Even leek het erop dat de kerk aan de Hartveldseweg verkocht zou moeten worden van het bisdom. Vorige week kwam het verlossende bericht dat de kerk in het bezit van de Diemense parochie mag blijven. En dat de pastorie, zoals al heel lang de bedoeling was, verkocht wordt aan Stadsherstel Amsterdam.

Vorig najaar had de verbouwing van de pastorie door Stadsherstel tot zes appartementen, waarvan er een als pastorie zal worden ingericht, al moeten beginnen. Het bisdom Haarlem-Amsterdam maakte echter bezwaar. "Het bisdom had niet zo veel problemen met de verkoop van de pastorie, maar wilde een koppelverkoop met de kerk", vertelt Hanneke van Wel, voorzitter van het parochiebestuur. "Dat was voor ons een schok: de gemeenschap valt dan uit elkaar, daar zijn wij van overtuigd. Dat hebben we vorige week nog eens bepleit bij het bisdom in Haarlem en gelukkig hebben we gehoor gevonden. Dit is heel goed nieuws en een enorme opluchting. Na het bericht over de mogelijke verkoop van de kerk in het DiemerNieuws kregen we heel veel reacties en steunbetuigingen, niet alleen van parochianen, maar uit de hele Diemense bevolking. Die morele steun heeft ons goed gedaan."
De eerste stap is nu het laten passeren van de verkoopakte van de pastorie bij de notaris voor de overdracht aan Stadsherstel. Net op tijd, want de tijd dringt. "Stadsherstel moet op 1 mei met het werk begonnen zijn, anders verliezen zij een subsidie van ongeveer 400.000 euro en die is hard nodig om de restauratie mogelijk te maken", aldus Van Wel.
Wensen
Nu de restauratie van de pastorie niet langer de zorg is van de parochie, wordt de blik gericht op de kerk zelf. Daar is weliswaar al veel aan gedaan, maar er blijft nog opknapwerk nodig en er zijn ook veel wensen. "Betere verwarming, oude elementen in de kerk terugbrengen en een grote wens is om een soort kapelletje te maken waar mensen een kaarsje kunnen opsteken als de kerk gesloten is", somt Van Wel op. "Het geld dat we nog hebben in het restauratiefonds zal niet genoeg zijn, dus we zullen ook weer gaan werven. Tenslotte is het niet alleen voor de parochie belangrijk dat de kerk blijft bestaan als landmark aan de Hartveldseweg, maar voor de hele Diemense bevolking."

Plan voor aanpak opknapbeurt in Centrum West gepresenteerd

DIEMEN - De gemeente heeft dinsdagavond het voorlopig ontwerp voor de opknapbeurt van Centrum West gepresenteerd.

Het betreft het gebied tussen de Ouddiemerlaan, de Hartveldseweg, de Arent Krijtsstraat en het Wilhelminaplantsoen (de vier straten maken geen onderdeel uit van het plan). In het plan staan allerlei maatregelen die de wijk veiliger, mooier en prettiger om te wonen en verblijven moeten maken. De verkeersveiligheid wordt verbeterd, trottoirs worden aangepast voor mindervaliden, de indeling van (sommige) straten wordt gewijzigd, er komt meer groen waaronder - als bewoners dit wensen - geveltuinen, de bestrating wordt opgeknapt en kabels, leidingen en riolen worden vernieuwd. De speelplaats naast brede school De Octopus wordt vernieuwd en straten krijgen nieuwe verlichting.

Sommige parkeerplaatsen komen op een andere plek, maar het aantal parkeerplaatsen in de wijk blijft gelijk. Een deel van het wegdek van de onderheide straten wordt vervangen. Uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van het wegdek op veel plaatsen nog goed is. Na afloop van de werkzaamheden kunnen de wagens die het afval inzamelen weer door de straten rijden. Bewoners die voorheen een rolcontainer hadden krijgen de keuze of zij die willen houden, of het afval in ondergrondse containers willen blijven deponeren.

In november vorig jaar is het schetsontwerp gepresenteerd. In het voorlopig ontwerp zijn ideeën en reacties van bewoners verwerkt. Het voorlopig ontwerp ligt tot 31 mei ter inzage bij de balie van het gemeentehuis en is ook te zien op de website www.diemen.nl. Daar is ook een reactieformulier te vinden. Reacties kunnen tot 31 mei worden ingediend. Daarna worden alle reacties bekeken en beoordeeld. Het college van B en W besluit vervolgens of er nog aanpassingen in het voorlopig ontwerp moeten komen. Daarna wordt een definitief ontwerp gemaakt waarop geen inspraak meer mogelijk is.

Zes festivals in Diemerbos

DIEMEN - Er staan deze zomer in ieder geval zes festivaldagen in het Diemerbos in de planning.

Dat blijkt uit de aanvraag voor een evenementenvergunning die is ingediend bij de gemeente Diemen voor festivals op 23 en 24 juli, 30 en 31 juli en 3 en 4 september.

Vier weekenden
In februari ging de gemeenteraad unaniem akkoord met het toestaan van acht festivals gedurende vier weekenden in de zomer. Of er ook een vierde weekend met festivals komt, is nog niet zeker. Het weekend is nog niet vol en een aanvraag voor een evenementenvergunning is dan ook nog niet bij de gemeente ingediend.

Gedichten 4 mei

DIEMEN - In de bibliotheek zijn vanaf deze week de gedichten en verhalen te lezen van leerlingen van alle basisscholen in Diemen voor de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei.

Per school mochten er drie gedichten worden ingestuurd en deze hangen op de prikborden in de jeugdafdeling van de bibliotheek. Het thema is dit jaar: 'De vrijheid omarmd'.

Jury
Maandag 25 april kiest een jury uit deze gedichten het mooiste gedicht van iedere school. De jury bestaat uit een medewerker van de bibliotheek, de kinderburgemeester van Diemen Mirthe Chung en twee leden van het Comité Diemen 1940-1945.

De winnaars mogen hun gedicht voorlezen tijdens de officiële herdenkingsbijeenkomst op 4 mei in het gemeentehuis van Diemen.

9

Diemenaren kregen dinsdag de Nederlandse identiteit bij de naturalisatieceremonie

Fitterst

Tweede keer Fitterst

DIEMEN - Na de succesvolle eerste editie van Fitterst komt er een vervolg. Buurtsportcoach Joep van Weerdenburg en welzijnscoach Alwin Aarts van Stichting Welzijn Diemen starten op 2 mei een nieuwe editie van het programma voor de inwoners van Diemen om gericht en verantwoord te werken aan het verliezen van gewicht.

Op 16 november 2015 werd gestart met de eerste negen deelnemers, die tien weken lang werkten aan hun persoonlijke doel. "Dit werd samen met de coaches vastgesteld aan de hand van de fitheidsscan. Twee keer per week werd er bewogen. Daarnaast is er aandacht besteed aan het voedingspatroon. Het gros van de deelnemers is tussen de 4 en 6 kilo afgevallen en het uithoudingsvermogen van alle deelnemers is aanzienlijk verbeterd", aldus Joep.

Nu starten Joep en Alwin Fitterst 2.0. 10 weken lang bewegen op maandag- en donderdagmiddag. Kosten voor het hele programma € 12,50. Ook meedoen? Aanmelden kan via jvanweerdenburg@stichtingwelzijndiemen.nl of 06-37437978.

Weerbericht

Overgang naar wisselvallig en koud voorjaarsweer
Een uitloper van hoge luchtdruk trekt donderdag naar het oosten weg. Vrijdag passeert een weinig actief koufront. Een hogedrukgebied boven de noordelijke Atlantische oceaan wordt daarna bepalend. Met een noordelijke luchtstroming wordt koude arctische lucht aangevoerd. Er ontstaat een lagedrukgebied boven de Noordzee. Het wordt daardoor ook wisselvallig.

Vrijdag en het weekeinde
Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht, maar het blijft nog meestentijds droog. Het is koel met een maximum van 11 graden. De wind is matig noordoostelijk. Zaterdag krimpt de wind naar het noorden en neemt toe tot vrij krachtig. Af en toe schijnt de zon. Er kan een bui vallen. Zondag neemt de kans op buien drastisch toe, waarbij hagel mogelijk is. Er blaast een voelbare noordwestenwind. Het kwik blijft steken bij 8 à 9 graden. Er is kans op nachtvorst.

Trend na het weekeinde
De voorjaarskoudegolf houdt aan. Af en toe schijnt de zon, afgewisseld door enkele buien met lokaal hagel en/of onweer. Er waait een gure noordwestenwind met een maximum van circa 8 graden. Er is kans op nachtvorst. Later in de week wordt het geleidelijk aan iets minder koud.

Weetje
April wordt ook wel de maand van de vier seizoenen genoemd. Alle weertypen zijn mogelijk. Het kan zowel nog nawinteren als voorzomeren. Eind april bedraagt de gemiddelde maximum temperatuur zo'n 16 graden. De uitersten (extremen) zijn -6.6 graden in de nacht van 12 april 1986 en 28.9 graden in de middag van 15 april 2007. Een verschil als tussen zomer en winter.

Stinkende wc's in het klaslokaal (2)

Foto: HKD

De ingezonden brief van de heer Van Heesch in Het Volk van 26 juni 1930, waarover we vorige week schreven, schoot de heer J.H. Muller, voorzitter van Volksonderwijs afdeling Diemen, in het verkeerde keelgat.

Drie weken later geeft hij in dezelfde krant aan dat hij zonder aankondiging vooraf een kijkje heeft genomen in de school. "Van vieze, verstopte privaten was geen spoor te ontdekken. Wel zijn er nog een paar oude privaten, maar deze worden zelden gebruikt en bewijzen goede diensten in den winter, wanneer de waterleiding van de geheel vrij staande school snel bevriest. Maar ook deze waren zeer zindelijk. De ingang is wel in de klas, maar voor men het privaat bereikt moet men een gangetje door, dat door een deur wordt afgesloten, terwijl de plaats zelf van ruime ventilatie is voorzien, zoodat van ondragelijken stank geen sprake is."

En tsja: "Men kan nu eenmaal van een oude school geen nieuwe maken; maar er staan in Amsterdam een aantal scholen, die er veel onoogelijker uitzien dan deze.(...)" De conclusie van Muller is dan ook dat vader Van Heesch zonder eigen aanschouwing, maar klakkeloos iets heeft neergeschreven. Wordt vervolgd.

Selfies gevraagd

Mirthe's eigen bijdrage is een selfie bij DKV Victoria.  Foto: Mirthe Chung

DIEMEN - Kinderburgemeester Mirthe Chung vraagt kinderen om selfies in te sturen op hun leukste plekje in Diemen om een boekje van te maken.
Leerlingen van groep 7 en 8 van alle basisscholen in Diemen kunnen meedoen. Je moet dan voor 29 april de foto in hoge resolutie en een uitleg sturen naar kinderburgemeester@diemen.nl. Het plan is om het boekje aan het einde van het schooljaar te presenteren.

10 keer clubkampioen bridge

Foto: Gerard de Wit

DIEMEN - Ulla Dubas en Marek Zakrzewski zijn afgelopen woensdag voor de tiende keer op rij clubkampioen geworden van bridgeclub Sans Atout.

Het echtpaar is samen al tien jaar alle andere leden van Sans Atout te sterk af. Maar de anderen komen wel steeds dichterbij. Wisten Ulla en Marek vorig jaar al in de vierde periode dat het clubkampioenschap hen niet meer kon ontgaan, dit jaar streden zij tot in de vijfde (en laatste) periode om het clubkampioenschap.

Bridgeclub Sans Atout vierde gisteren met een feestelijke bridgedrive het 30-jarig bestaan.

Diemer Orkestje geeft voorjaarsconcert

DIEMEN - Zondag 24 april geeft het Diemer Orkestje haar traditionele voorjaarsconcert.

Tijdens dit concert zullen ook gitaarleerlingen van de Muziekschool en het kinderkoor van basisschool De Ark optreden. Dit concert wordt opgedragen aan Ad Williams die jarenlang nauw betrokken was bij Het Diemer Orkestje en onlangs is overleden.
De toegang voor het concert in De Omval van 13.00 tot 14.00 uur is gratis.

Muziekschool
Muzikanten van jong tot oud die veel plezier hebben in het samen spelen, vormen Het Diemer Orkestje. Het orkest, jarenlang de springplank naar het grote orkest van de Diemer Harmonie, gaat verder als leerorkest bij de Muziekschool Diemen.

Maïté gaat werken in een weeshuis in Ghana

Diemense scholiere reist voor maatschappelijke stage naar Afrika

Maïté heeft al de nodige knutselspullen om mee te nemen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Je maatschappelijke stage van school, daarvoor zoek je meestal een plek in de buurt. Maïté de Bruijne, 16 jaar, vierde klas Ignatius Gymnasium, niet. Zij gaat in mei naar Ghana voor haar maatschappelijke stage.

Ghana? Dat is wel heel ver weg.
"Bij ons op school is dit al twee keer eerder gedaan. Dit is een maatschappelijke en beroepsstage ineen. Ik heb altijd al de wens gehad om geneeskunde te studeren en dan iets doen in ontwikkelingslanden. Deze kans kwam voorbij en het lijkt me een heel goede ervaring. Er was veel belangstelling, uiteindelijk zijn twaalf leerlingen uitgekozen om mee te gaan."

Zin in?
"Ik vind het wel spannend, ik ben nog nooit in Afrika geweest. Ik denk dat ik wel heel zenuwachtig zal zijn als we vertrekken, maar wel heel blij en heel enthousiast. "

Maïté zamelt geld in om kleding en speelgoed mee te nemen

Wat staat er op het programma?
"We gaan aan de slag in het Nyamekye weeshuis, op een basisschool en op een middelbare school volgen we een les met leeftijdgenoten. Ik houd zelf erg van tekenen en schilderen en daar wil ik in de les iets mee doen. Maar alleen al de aandacht die we de kinderen in het weeshuis kunnen geven door met ze te spelen is heel belangrijk. Dat vind ik ook leuk: hun leven een beetje leuker maken. Er is ook tijd om iets van het land te zien. We moeten ons een beetje laten meevoeren met de stroom, zo gaat dat daar."

Je moest ook geld inzamelen.
"Mijn ouders hebben geholpen om de reis te betalen. We moesten 700 euro zelf bijdragen aan de reis en 700 euro inzamelen. Ik heb meegedaan aan een sponsorloop in het Vondelpark en geld ingezameld via de dansschool waar ik op zit. En ik heb een Facebookpagina - Maïté's maatschappelijk stage in Ghana 2016 - waar informatie staat en een link om te doneren. Dat kan trouwens nog steeds. Kunstenaar Joyce Elbers uit Emmeloord zag dat. Zij heeft een project gedaan met kinderen in Fiji en vond mijn plannen bijzonder. Ze heeft een mooi schilderij uit het project in Fiji beschikbaar gesteld om te veilen. Ik heb van haar ook een hoop knutselspullen meegekregen en het geld dat ik inzamel is ook bestemd om kleding en speelgoed mee te nemen voor de kinderen in het weeshuis."

Krijg je dat allemaal wel mee?
"We mogen 20 kilo extra meenemen van de luchtvaartmaatschappij, maar als ik te weinig plek heb, neem ik gewoon zelf minder mee. Dus donaties blijven welkom!"

Bewoners vrezen parkeer-problemen

DIEMEN - Blijven er te weinig parkeerplekken over in de Burgemeester De Kievietstraat na de herinrichting? Bewoners van de straat vrezen van wel en hebben bezwaar aangetekend tegen het definitief ontwerp.

In de plannen worden 43 bomen geplaatst. Mooi, dat extra groen, zou je denken, maar daardoor verdwijnen er wel 16 parkeerplekken in de straat, zeggen de bewoners. Of scheelt het vijf plaatsen, zoals de gemeente stelt? Dat ligt aan de gehanteerde rekenmethode voor de ruimte die een parkeervak inneemt. Dat was 5,5, meter, maar in de nieuwe plannen wordt 5 meter uitgetrokken. "80 meter ruimteverlies levert dan echt 16 plekken minder op", aldus bewoner Chris Ebbinkhuijsen.

"Uit parkeertellingen is gebleken dat er voldoende parkeerruimte is", meldt een woordvoerder van de gemeente. "Op de drukste momenten zijn er 92 parkeerplaatsen bezet van de 113 aanwezige plekken. In het nieuwe ontwerp komen 108 parkeerplekken, nog ruim voldoende." Ook wijst de gemeente op extra parkeerplekken die in de Nicolaas Lublinkstraat en parkeerterrein de Zeven Wonderen komen, samen goed voor 14 extra parkeerplaatsen, en daarom is de gemeente niet van zins het ontwerp aan te passen.

De bewoners zijn het daar niet mee eens. Zij verwijzen weer naar de plannen voor de Oost-West-as, waardoor er nog vele tientallen parkeerplekken op de nominatie staan om te verdwijnen of betaaldparkeerplekken worden. Zij vrezen dat daardoor de parkeerdruk op de achterliggende straten enorm zal toenemen. 39 van de 122 huishoudens in de De Kievietstraat hebben de gemeente dan ook in een brief gevraagd om het ontwerp aan te passen of het verzoek voor te leggen aan een onafhankelijke commissie. "Er is geen mogelijkheid het bezwaar te laten beoordelen door de Bezwaarschriftencommissie, aangezien het gaat om de uitwerking van een beleidsregel. Tegen beleidsregels kan geen bezwaar worden gemaakt", meldt de gemeente.

Het werk zal naar verwachting na de zomervakantie beginnen.

Sporten in de Wijk van start gegaan

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Wethouder Jeroen Klaasse van Sport heeft vorige week woensdag op het plein voor Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid het startsein voor Sporten in de Wijk gegeven.

Dit is een nieuw initiatief van Stichting Welzijn Diemen (SWD) voor kinderen in Diemen van 4 tot en met 12 jaar. Op vrijdag 22 april is er opnieuw een activiteit van Sporten in de Wijk. Op de speelplaats op het Van Markenplantsoen worden dan de Orange Games gehouden (van 15.30 tot 17.00 uur). SWD hoopt dat veel kinderen een oranje kledingstuk zullen dragen.

Inbraak

DIEMEN - Onbekenden hebben afgelopen weekeinde ingebroken bij basisschool De Ark in Diemen-Zuid.

Zij drongen binnen en doorzochten het gebouw. Er is niets weggenomen, maar er is wel schade aangericht, onder meer aan een deur en een kast.

Echtpaar viert 65-jarig huwelijk

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het echtpaar Hennekes-Paauw kreeg vorige week bezoek van burgemeester Erik Boog vanwege hun 65-jarige huwelijk. Beiden zijn 91 jaar. Zij hebben drie kinderen en twee kleinkinderen. Het echtpaar woont ruim 25 jaar in Diemen, en dit naar volle tevredenheid. Uiteraard kwam de burgemeester niet met lege handen op bezoek. Hij overhandigde het echtpaar een fraai bloemstuk en heerlijke chocolade (de Diemense eendjes).

Henk Vogelzang

Uitvaartondernemer,
zanger bij EDOG
52 jaar, Diemenaar sinds 2002

Tenor of bas?
"Tenor."

Wat was je rol in de laatste musical 'Joseph and the amazing technicolor dreamcoat'?
"Ik speelde een van de broers van Joseph: Levi."

Musical of operette?
"Musical."

In welke musical hoop je ooit nog eens te spelen?
"'Starlight Express' of 'Beauty and the Beast'."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik heb in Diemen een eigen uitvaartorganisatie."

Favoriete stekje in Diemen?
"Roediez."

Kaviaar of kroketje?
"Bitterballen."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met Máxima."

Je beste eigenschap?
"Ik ben een mensen-mens."

En je slechtste?
"De lat te hoog leggen."

Dagje vrij, wat doe je?
"Amsterdam in."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Ik ben gek op dieren."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Liever niet."

Waar kun je je druk over maken?
"Ruzie en onrecht."

Daarom Diemen.
"Centraal, het klein dorpse."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een klein huisje in het buitenland (zonnige bestemming) kopen."

Diemen mist nog…
"Gezellige horeca."

Als je een dagje burgemeester was, wat pakte je meteen aan?
"Verkeer en parkeren en groenvoorzieningen."

Heb je een levensmotto?
"Het gaat zoals het gaat."

15-jarige Theatergroep Diemen speelt 'Lang & Gelukkig'

Verrassende voorstelling voor de hele familie

De cast van 'Lang en Gelukkig'.

DIEMEN - Theatergroep Diemen bestaat dit jaar 15 jaar. De acteurs en actrices zijn daarom de uitdaging aangegaan om het stuk 'Lang & Gelukkig' van Don Duyns te gaan spelen. Een uitdaging, want er moet in dit stuk niet alleen geacteerd worden, maar ook gezongen en gedanst. Op 30 april en 1 mei op de planken in Theater De Omval.

Regisseur Ida van de Lagemaat regisseerde voor het eerst bij Theatergroep Diemen en heeft dat met veel plezier gedaan. "Het is een hechte groep acteurs en we hebben van begin tot eind veel lol gehad met elkaar in dit hele proces. Ik hoop dat die vonk straks ook op het publiek overslaat." 'Lang & Gelukkig' werd enkele jaren geleden voor het eerst gespeeld door het RO Theater. Een sprookje met bekende sprookjesfiguren die allemaal maar één ding willen: lang en gelukkig leven. "Maar niets gaat zoals het in normale sprookjes gaat, alles gaat net even anders en dat maakt het zo'n leuk stuk", vertelt Ida. De acteurs moeten deze keer ook zingen en dansen. "Susan Eldamassi heeft de zang en choreografie op zich genomen. Ook dat deel moet goed zijn, vind ik, en dat is erg goed opgepakt door de acteurs en Susan, het ziet er fantastisch uit. Iedereen doet het met verve en heel veel plezier."

'Lang en Gelukkig' is een echte familievoorstelling. "Het stuk is zowel voor volwassenen als voor kinderen vanaf een jaar of zes leuk", aldus Ida. "Zij zullen de sprookjesfiguren herkennen. Het is een verrassende voorstelling, waarbij meer te zien is dan alleen op het toneel. Nee, meer vertel ik niet, laat je maar verrassen bij de voorstelling."

'Lang & Gelukkig' in Theater De Omval op 30 april om 20.00 uur en 1 mei om 14.00 uur. Kaartjes reserveren via www.theatergroepdiemen.nl of 06-33929527. Kaartjes kosten € 12,50 per stuk, twee voor € 20,-.

Man wordt gedwongen om te pinnen

DIEMEN - Een 20-jarige inwoner van Amsterdam is in de nacht van woensdag 13 op donderdag 14 april gedwongen om geld te pinnen.

De man fietste over het Reigerpad in Diemen-Zuid. Hij werd plotseling benaderd door een man op een zwarte fiets. De man trok een vuurwapen en bedreigde hem. Nadat het slachtoffer had aangegeven geen geld bij zich te hebben, dwong de man hem mee te gaan naar de pinautomaat bij de supermarkt van Jumbo in Diemen-Zuid en geld op te nemen. Dit heeft het slachtoffer gedaan. De dader is daarna op zijn fiets gevlucht.

De politie laat weten dat de dader een negroïde man is van tussen de 40 en 45 jaar. Hij is tussen de 1.70 en 1.75 meter lang. Hij was gekleed in een groene jas en een grijze trainingsbroek.

Politie zoekt daders van beroving

DIEMEN - De politie is op zoek naar drie daders van een beroving die woensdagavond 13 april heeft plaatsgevonden op de Meelbeskamp in Diemen-Zuid.

Een 16-jarige jongen die daar aan het voetballen was werd belaagd door drie mannen. Hij slaagde erin om waardevolle bezittingen af te geven aan een vriend, die het op een rennen zette. De daders hebben de jongen vervolgens mishandeld. Zij zijn daarna weggerend.

De politie beschikt over het volgende signalement van de daders: het gaat om twee blanke en een negroïde man die allen tussen de 18 en 25 jaar oud zijn.

Back to basic: evenement voor jongeren

DIEMEN - Stichting Welzijn Diemen houdt op vrijdag 22 april het project Back to basic.

De bijeenkomst wordt in Huis van de Buurt 't Kruidvat (Ouderkerkerlaan 30) gehouden en duurt van 17.30 tot 21.00 uur. Jongeren uit Diemen van 14 tot en met 17 jaar zijn van harte welkom. Back to basic is opgezet door zeven jongeren uit Diemen. Zij dagen zichzelf en alle jongeren van Diemen uit: behoren zij tot de 11% van de Nederlanders die aan een 'technologische' verslaving leiden? Kan het zo gezellig zijn dat je je smartphone niet om de minuut uit je zak haalt? Of gaat het eigenlijk automatisch? Deze vragen worden vrijdagavond beantwoord.

Grote belangstelling voor Plantage Buyten

DIEMEN - In Plantage De Sniep is een nieuwe fase in de verkoop gegaan: Plantage Buyten. Bijzonder aan dit deelproject is dat er naast iedere, vrijstaande, woning ook een bijgebouw gebouwd mag worden.

Plantage Buyten komt te liggen aan de noordkant van de wijk tussen de Jaap Havekottelaan en de Sportlaan, vlak voor Sportpark De Diemen en bij het water van de Eerste Diem. Er is plek voor 28 vrijstaande woningen. De toekomstige eigenaren kunnen kiezen uit vier verschillende typen huizen en daarnaast is er op iedere kavel ruimte voor een bijgebouw tot 50 m2. Dat mag van alles zijn: een sauna, kantoor, atelier, garage of een logeerruimte bijvoorbeeld. Via een online woningconfigurator kunnen de kopers woning en bijgebouw zelf samenstellen. De woningen zijn te koop vanaf € 475.000,- v.o.n. De belangstelling is groot. Toen de inschrijving woensdag sloot waren de kavels meerdere keren overschreven.

'Ik wilde mijn verhaal graag vertellen'

Twee Diemense vrouwen schreven mee aan boek 'Joodse Huizen'

DIEMEN - Elly Pop en Esther Shaya uit Diemen schreven allebei verhalen voor het tweede deel van 'Joodse Huizen'. Elly schreef haar eigen verhaal als kind voor en in de oorlog. De dagboeken van Elly's vader hielpen daarbij, maar ze wist zelf ook nog veel. Het persoonlijke verhaal van Elly is een van de vele verhalen over de verdwenen Joodse cultuur in Nederland die in het tweede boek van dit 'monument in boekvorm' zijn opgenomen. Esther schreef voor deze bundel de geschiedenis op van de familie Walvisch en de familie Zwaaf uit Amsterdam.

Elly (links) en Esther hadden veel steun aan de dagboeken van Elly's vader bij het schrijven van het verhaal. Foto: Trudy Kroese

Een paar jaar geleden werd Esther geroerd door een poster met de tekst 'Vergeet hen niet'. Op communityjoodsmonument.nl zijn alle adressen van Joodse huizen te vinden. Hier kun je uitzoeken of, en zo ja welke Joodse mensen er vroeger in jouw huis hebben gewoond. Esther stuitte daar op de namen Jacob Levij Northeimer en David van Gelder, die op het adres hadden gewoond aan de Kloveniersburgwal waar zij nu met haar man een hotel runt. Het was het begin van een lang onderzoek naar de geschiedenis van het pand en vooral de bewoners. "Er was verder niks bekend over Jacob en David. Ik vroeg mij af: hoe kun je iemand vergeten die je niet gekend hebt?" Esther schreef het verhaal van Jacob en David en dat is opgenomen in de eerste bundel 'Joodse Huizen'. "Na het uitkomen van het boek ontdekte ik dat een kleindochter van David slechts een paar straten verderop woont in Diemen en dat wij elkaar al 21 jaar van gezicht kenden. Haar zus had me benaderd en zei: Jij hebt mijn opa herdacht, heel bijzonder."

Het is de bedoeling dat er een serie boeken komt die samen een monument in boekvorm vormen om de herinnering aan de vermoorde Nederlandse Joodse mensen en hun gezinnen levend te houden. In de boeken wordt een beeld geschetst van het leven van de Joodse families voor de Tweede Wereldoorlog en de verdwenen Joodse cultuur uit Nederland.

Uit het verhaal van Elly:

De lievelingsfoto van Elly: met haar stiefbroer van een van de drie onderduikadressen waar zij is opgevangen. Foto: Elly pop

'Hoe kun je iemand vergeten die je niet gekend hebt?'

'We hebben zeveneneenhalf jaar in de Vechtstraat gewoond. Die woning zullen wij niet snel vergeten. Ik leerde er lopen en praten. Het was de woning waar veel jonge mensen op bezoek kwamen, jongeren van de jeugdgroep, vrienden en bekenden. In ons huis was altijd sfeer. Het was niet alleen het gevoel van veilig thuis te zijn, nee, het was veel meer: er was gezelligheid, stemming, geest en… liefde. Onze vrienden kwamen graag bij ons. Ook zij voelden de sfeer.'

Dan begint de oorlog. 7 oktober 1940:

De dagboeken van Elly's vader hielpen bij het schrijven

'Toen… hevig schieten, een ontzettende knal, licht, rinkelend glas, gegil van vrouwen en kinderen, geroep, lichten uit… Papa en mama stonden meteen naast hun bed, de bovenbuurvrouw kwam binnenrennen. 'Pak het kind, er is een bom ingeslagen.' De zoons van de buurvrouw gingen poolshoogte nemen. De bom bleek in het midden van de Vechtstraat ingeslagen te zijn, ongeveer tien huizen naast het onze. Hij was bedoeld voor de gasfabriek aan de Amstel. De paniek was verschrikkelijk.'

Herinnering

Het Joodse leven van voor de oorlog is verdwenen doordat er zo veel Joodse mensen niet meer teruggekomen zijn. De verhalen in 'Joodse Huizen' moeten de herinnering aan de vermoorde Nederlandse Joodse mensen en hun gezinnen levend houden. Elly zag haar ouders al snel na de oorlog terug. "Wij hebben nog geluk gehad, een deel van de familie is gespaard." Ook het grootste deel van de familie Walvisch overleefde de oorlog. Hun bedrijf moesten zij echter wel overdoen aan de Duitse Verwalter. Pas in 1952 werden zij weer eigenaar na het betalen van 4000 gulden aan de Nederlandse Staat. Barend Zwaaf verloor het overgrote deel van zijn familie.

Het verhaal van Elly staat in 'Joodse Huizen' deel 2. Voor de samenwerking werden Esther en Elly met elkaar in contact gebracht door winkelier Aernout Bax van XAB in Diemen-Noord. Hij vertelde Esther dat hij wel iemand kende in Diemen die vast ook haar verhaal wilde vertellen. Dat was Elly. "Natuurlijk wilde ik mijn verhaal graag vertellen. Ik vind het niet moeilijk om over de oorlog te praten. Ik vertel heel vaak verhalen over Israël en Joodse dingen en de oorlog en ik geef regelmatig les daarover op basisscholen." In die verhalen weet Elly, die zelf lang leerkracht was op een basisschool, ongetwijfeld de leerlingen enorm te boeien. "Het is belangrijk om de herinnering levend te houden voor de volgende generaties." Dat gebeurt ook in de verhalen in 'Joodse Huizen' door het inkijkje dat zij bieden in de Joodse cultuur van voor de oorlog en ook door het noemen van de namen van al die mensen die niet meer terugkeerden. "Dat is een typisch Joods gebruik, zolang je de namen nog weet, worden de mensen niet vergeten. 'Ledor Wador', geef verhalen door aan de volgende generaties."

"Mijn vader hield vanaf de dag van mijn geboorte dagboekjes bij. Gelukkig maar, want veel van voor de oorlog wist ik zelf niet meer natuurlijk, toen was ik nog te jong. Kijk, dit is mijn geboortekaartje en ik heb ook veel foto's." In een keurig handschrift bladzijden vol met alles wat de familie in de jaren voor de oorlog en in de oorlogsjaren meemaakte. Het verhaal eindigt als de familie moet onderduiken, nadat ze eerst de Vechtstraat al hadden moeten verlaten. De 'Anweisung van de Zentralstelle für Jüdische Auswanderung Amsterdam' heeft Elly nog. Elf dagen kreeg de familie om, met medeneming van alle meubelen, de woning te verlaten. "Mijn moeder en vader en ik moesten allemaal op verschillende adressen onderduiken." Elly moest, als kleine kleuter van 4 jaar, naar Zeist en werd opgevangen op drie verschillende adressen. "Geweldig wat deze mensen voor mij gedaan hebben. Ze hebben allemaal de onderscheiding Jad Wasjem gekregen, daar heb ik me sterk voor gemaakt."

Esther schreef voor deze bundel de familiegeschiedenis op van de familie Walvisch die aan de Raamgracht woonde en de familie Zwaaf uit de Joden Houttuinen. Prachtige schetsen van het leven van de families in het Amsterdam van voor de oorlog en hoe zij in de oorlog uit hun omgeving werden weggerukt. "Ook die mensen heb ik via Elly leren kennen; zij kende hen van de Joodse koffieclub in Amstelveen."

Elly en Esther tekenden verhalen op uit Amsterdam. Zou het niet mooi zijn als in het volgende deel van 'Joodse Huizen' ook Diemense verhalen worden verteld? Esther: "Dat zou echt geweldig zijn!"

Forever Young zoekt nieuwe koorleden vanaf 65 lentes

December 2015 was de eerste voorstelling van Forever Young. Foto: E. Jacobs

DIEMEN - In december 2015 gaf het ouderen-theaterkoor Forever Young samen met theaterkoor Voice Female de presentatie van het project 'Tijdloos'. Wat begon als een eenmalig project van het vrouwenkoor met een groepje ouderen was zo'n succes dat Forever Young doorgaat. Voor het nieuwe project 'Joie de Vivre' kunnen weer nieuwe koorleden meedoen. Er is wel een minimumleeftijd: 65 lentes.

Het zang- en theaterproject werd vorig jaar door Voice Female georganiseerd in de tijd dat zij zelf werkte aan de voorstelling 'Alle Tijd'. De koorleden van Forever Young bezochten die voorstelling natuurlijk ook. In 'Tijdloos', een programma over tijd, zong het projectkoor samen met Voice Female stukken van Bob Dylan en Herman van Veen en ook evergreens als 'We'll meet again' en 'Che Sera'. Samen met een aantal gedichten die ook 'de tijd' als thema hadden, werd het een mooie, kleine voorstelling. Het resultaat van vier workshops onder leiding van regisseur Karin Jönsthövel, die ook al jaren tekent voor de regie van de voorstellingen van Voice Female.

Vervolg
Het project was een succes. "Groot enthousiasme van koor en publiek maakte dat we op zoek gingen naar middelen om een vervolg te realiseren en dankzij Stichting Welzijn Diemen en de Stichting Sluyterman van Loo is dat gelukt", vertelt Karin. "Van mei tot oktober wordt er, behalve in de zomervakantie, om de week op de maandagochtend van 11.00 tot 13.00 uur gerepeteerd in Huis van de Buurt het Kruidvat in Diemen-Zuid."

Joie de Vivre
De repetities beginnen op maandag 23 mei en worden geleid door pianist en dirigent Wim Loos. Karin zal als regisseur het geheel tot een voorstelling smeden. Karin: "Het thema is dit keer 'Joie de Vivre': wat geeft ons in het leven genoeg plezier en kracht om elke keer toch weer door te kunnen, hoe moeilijk het vaak ook is. Qua muziek kunnen we bijvoorbeeld denken aan 'Mens durf te leven' van Dirk Witte, 'Laat Me' van Ramses Shaffy maar ook 'Heroes' van David Bowie of 'Somebody to Love' van Queen. Overigens zijn ideeën van de deelnemers over muziek of gedichten zeer welkom! Er is nog plek voor enthousiaste mensen die van zingen houden, maar ook van bewegen, acteren en nadenken en praten over wat ons vreugde geeft in het leven. Er is wel een minimumleeftijd: 65 lentes..."

Informatie en aanmelden: Karin Jönsthövel, e-mail: karinjonsthovel@gmail.com of telefoon: 06-25238010.

22 en 23 april in De Ontmoeting: de bazaar van de Protestantse Gemeente Diemen. Foto: Trudy Kroese

donderdag 21 april

'The Big Short'

Theater de Omval 20.00 uur

'The Big Short' gaat over de financiële crisis van 2007 tot en met 2012, met de problemen op de huizenmarkt en de kredietcrisis als aanloop hiervan. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 22 april

Theater-diner

Jacob's Kitchen 18.00 uur

Onder het genot van een driegangendiner speelt theatergroep Typhoon een restaurantsessie van de voorstelling 'Nu even wel'. Reserveren: 085-3035345 of info@jacobskitchen.nl.

Enge Buren - Ruk!

Theater de Omval 20.30 uur

Is de muzikale voorliefde van vrouwen anders dan die van mannen? Bestaat er zoiets als 'vrouwen-' en/of 'mannenmuziek'? Jazeker… maar is het zo dat ze geen ruk van elkaars muziek begrijpen? € 16,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

22 en 23 april

Bazaar

De Ontmoeting 19.00 uur

De Protestantse Gemeente Diemen, 22 april 19.00-21.00 uur, 23 april 10.00-14.30 uur. Leuke spullen tegen redelijke prijzen, rad van avontuur en enveloppenspel met mooie prijzen. Toegang gratis.

zaterdag 23 april

FANTASTEN - Honger

Theater de Omval 20.30 uur

Spannend bewegingstheater met opzwepende muziek door een groep waanzinnige performers. € 15,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zondag 24 april

Postzegelbeurs

De Schakel 10.00 uur

De Zegelaars houdt de maandelijkse beurs tot 16.00 uur. Entree voor niet-leden € 1,-. Informatie: 020-6942002. Velletje bevrijdingszegels verkrijgbaar voor €10,-. Als u lid wordt van De Zegelaars ontvangt u dit als welkomstgeschenk. Aanmelden: 06-18551829.


Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord- en Communieviering met het Stanzakoor. Voorganger is mw. J. Kronenberg.

Het Diemer Orkestje

Theater de Omval 13.00 uur

Het traditionele voorjaarsconcert, ook gitaarleerlingen van de Muziekschool treden op en een kinderkoor van basisschool de Ark. Toegang gratis.

Lezing en optreden jazzorkest

OBA Diemen 14.00 uur

Lezing over Duke Ellington en daarna een optreden van jazzorkest MDM.

maandag 25 april

Voorlichtingsavond

Gezondheidscentrum Noord 19.00 uur

Georganiseerd door gezondheidscentra Diemen Noord en Diemen Zuid. Voor ouders met opgroeiende kinderen over verslaving. Welke verslavende middelen komen veel voor onder jongeren? Wanneer is middelengebruik gevaarlijk? Welke opgroeiende kinderen lopen een extra risico op verslaving? Hoe bespreek je middelengebruik, de gevaren met je kind? Als ik hierbij hulp zou willen waar kan ik dan terecht? De verslavingsconsulent van de gezondheidscentra in Diemen Hent van den Elsen zal vertellen en vragen beantwoorden. Daarnaast zal er een huisarts en een praktijkondersteuner GGZ-jeugd aanwezig zijn. Aanmelden, liefst voor 22 april: info@gzc-diemennoord.nl of 020-6000566.

dinsdag 26 april

'The Big Short'

De Omval 14.00 & 20.00 uur

'The Big Short' gaat over de financiële crisis van 2007 tot en met 2012, met de problemen op de huizenmarkt en de kredietcrisis als aanloop hiervan. In de film wordt de financiële crisis belicht vanuit het perspectief van vier buitenstaanders die zien wat de banken, de media en de overheid niet zien: de naderende instorting van de wereldeconomie. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

woensdag 27 april

Koningsdagconcert

Gemeentehuis Diemen 10.00 uur

Zoals ieder jaar geeft de Diemer Harmonie het traditionele Koningsdagconcert voor de trappen van het gemeentehuis. Iedereen is van harte welkom. Dit jaar hebben we voor het eerst een kraam met leuke spullen om te verkopen.

donderdag 28 april

'Room'

Theater de Omval 20.00 uur

'Room' is het aangrijpende verhaal over de onvoorwaardelijke liefde tussen een moeder en haar zoontje die onder de meest hartverscheurende omstandigheden proberen te overleven. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Emma Donoghue. Actrice Brie Larson werd bekroond met de Golden Globe voor Beste Actrice en wordt gezien als een grote kanshebber van een Oscar. € 8,00. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Simone Dekker won twee vrijkaarten voor de voorstelling 'Blind erin en o zo gelukzalig eruit' van De Nachtgasten op zaterdag 16 april in Theater De Omval. Haar recensie.

Simone met Iwan Walhain van De Nachtgasten.

Naar een theaterstuk gaan zonder dat je weet waar het over gaat? Dat geldt bij Nachtgasten niet alleen voor het publiek, maar ook voor de vijf (in toerbeurt spelende) kleinkunstenaars. Kort en bondig wordt de setting van het toneelstuk weergegeven. Aansluitend krijgen de kleinkunstenaars – apart van elkaar, maar in het bijzijn van het publiek - de aanvullende informatie over hun personage. Delen van het web aan geheimen en intriges worden blootgegeven, de verhaallijn wordt bepaald en de acteurs die alleen kennis hebben van hun eigen karakter kunnen zich gedurende de pauze voorbereiden op de rol die ze net pas hebben gekregen. Ons pauzedrankje – van tevoren besteld - stond al klaar en zo konden wij aangenaam alle informatie consumeren en ons alvast verheugen op het daadwerkelijke toneelstuk.

Het werd een knap staaltje improvisatie met tal van hilarische momenten en voelbare spanning. Deze spanning ontstond omdat de spelers die opkwamen niet wisten wat er reeds was gebeurd en op zeer creatieve wijze hiermee omgingen, en dat los van de geheimen en intriges die werden ontrafeld. De zaal van De Omval leent zich absoluut voor dit soort voorstellingen, evenals het gezellige grand café Blauw waar wij de Nachtgasten (Hans Sibbel, Peter Boven, Iwan Walhain, Reinout Bussemaker en Koen Wouterse) nog hebben ontmoet. We hebben genoten!

Smashing Saturday succes

Volleybal en feest in Sporthal Diemen

Veel teams van Smashing '72 speelden zaterdag thuis. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Volleybalvereniging Smashing '72 heeft zaterdag in Sporthal Diemen het jaarlijkse evenement Smashing Saturday gehouden: overdag zo veel mogelijk thuiswedstrijden van de club op dezelfde dag onder één dak en 's avonds een drukbezocht feest.

Om 12.00 uur klonk het fluitsignaal voor de eerste van 20 wedstrijden. Om 20.00 uur rolde de laatste volleybal van het veld. In de tussentijd waren er veel spannende wedstrijden te zien. Het eerste damesteam verloor van PDK Huizen (1-3) en het eerste herenteam won van Setfighters uit Zaandam (3-2). Beide teams staan met nog elk één wedstrijd te spelen op de vierde plaats in de competitie.

Er was tevens een presentatie over stressbeleving in de sport door Gerard Hoornweg. De pubquiz met algemene vragen, vragen over volleybal en specifieke vragen over Smashing '72 werd gewonnen door het tweede herenteam.

Daarna had de dj weinig moeite om de volleyballers en hun trouwe schare supporters op de dansvloer te krijgen. De deinende rood-witte massa, gekleed in de clubkleuren van Smashing '72, werd kort onderbroken voor een limbo-dansintermezzo. Het feest op de laatste thuisspeeldag van Smashing '72 ging tot in de kleine uurtjes door. Smashing Saturday was ook dit jaar weer een succes, mede door de inzet van de speelsters van het eerste damesteam die de regie van de feestavond hadden.

Smashing Saturday is een belangrijk evenement voor de volleybalvereniging in Diemen. Het zorgt voor een versterking van het clubgevoel en verstevigt de band tussen de leden.

Veel belangstelling voor toernooi Badmintonvereniging Diemen

Deelnemers stuitten op gelijkwaardige tegenstanders. Foto: Badmintonvereniging Diemen

DIEMEN - Badmintonvereniging Diemen heeft zondag voor de 36e keer het invitatietoernooi gehouden. Het sportevenement vond plaats in Sporthal Diemen aan de Prins Bernhardlaan.

Tijdens het toernooi streden maar liefst 52 dames- en herendubbels in acht klassen om een beker.

Een historisch kenmerk van het invitatietoernooi van de Diemense badmintonvereniging is dat er per klasse alleen voor de eerste en vierde plaats een beker wordt uitgereikt. Hierdoor wordt er op een meer vriendschappelijke wijze gespeeld.

Er waren veel inschrijvingen. De organisatie kon de poules evenwichtig indelen. Het gevolg was dat alle deelnemers op min of meer gelijkwaardige tegenstanders in haar of zijn klasse stuitten. Zoals elk jaar waren verenigingen uit de directe omgeving van Diemen goed vertegenwoordigd. Het ging om verenigingen uit Amsterdam, Duivendrecht en Weesp. Er waren ook teams uit andere plaatsen, zoals Almere.

Badmintonvereniging Diemen kijkt terug op een geslaagd invitatietoernooi. Het evenement wordt volgend jaar opnieuw georganiseerd.

Meisjes C van Smashing '72 officieus kampioen

Het team van Meisjes C. Foto: Smashing '72

DIEMEN - Het team meisjes C van volleybalvereniging Smashing '72 is zaterdag officieus kampioen geworden.

De ploeg uit Diemen won in Almere met 0-4 van Alvo. Het betreft een officieus kampioenschap omdat het team van Smashing '72 wat betreft verliespunten gelijk staat met Nederhorst, dat nog een wedstrijd moet spelen. Bij gelijke stand wordt er gekeken wie het beste setquotiënt (sets voor/sets tegen) heeft en daarna naar het puntenquotiënt (aantal punten voor/aantal punten tegen). Als Nederhorst met 4-0 wint staan beide teams gelijk en is het setquotiënt ook nog eens hetzelfde. Smashing '72 heeft een enorme voorsprong in punten (959 voor en 739 tegen, verschil = 220), terwijl Nederhorst op 852 voor en 711 tegen staat (verschil = 141 punten). Dat betekent dat die club meer dan 79 punten verschil moet inlopen en dat houdt in dat Nederhorst de vier sets met 20 punten verschil moet winnen. Die kans lijkt nihil. Enthousiaste ouders hebben het team zaterdagavond gehuldigd tijdens Smashing Saturday. De vereniging huldigt het team pas op het moment dat de titel officieel is.

Dames SV Zeeburg verliezen twee duels

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de afgelopen week twee competitieduels in de veldcompetitie verloren. SV Zeeburg blijft lijstaanvoerder, maar zag de voorsprong op de concurrentie slinken.

SV Zeeburg speelde zondag in Heerhugowaard tegen Tornado. De handbalsters uit Diemen hadden bij rust een voorsprong van 9-12. Het slechte weer was van invloed op de wedstrijd. De thuisclub ging beter met de omstandigheden om dan SV Zeeburg en slaagde erin de winst te pakken: 16-15. Dinsdagavond kwamen de handbalsters uit Diemen opnieuw in actie. De ploeg verloor voor eigen publiek met 22-25 van Havas.

SV Zeeburg is koploper in de eerste klasse A. De ploeg uit Diemen heeft 16 punten uit 10 duels, Tornado heeft 12 punten maar kwam pas 7 keer in actie. Havas heeft eveneens 12 punten en speelde 9 duels. SV Zeeburg speelt zondag thuis tegen Legmeervogels. De wedstrijd begint om 15.55 uur. Er spelen die dag veel teams van SV Zeeburg thuis.

Voor aanvang van elke seniorenwedstrijd wordt een minuut stilte in acht genomen voor Fred van der Heijden, een prominent lid van SV Zeeburg. Hij overleed op zondag 10 april.

DKV Victoria pakt overwacht punten

DIEMEN - DKV Victoria heeft dinsdagavond in Klundert verrassend gewonnen van DSO: 10-13. Door deze knappe overwinning zijn de korfballers erin geslaagd om voorlopig aan degradatie te ontsnappen.

DKV Victoria staat in de veldcompetitie op de voorlaatste plaats van de derde klasse. De Diemense korfbalclub heeft na 10 wedstrijden 7 punten. Hekkensluiter Furore staat er slechter voor. Die ploeg heeft na 10 competitieduels 4 punten. DKV Victoria en Furore ontmoeten elkaar in deze competitie nog een keer. Dit zal een cruciaal duel worden in de strijd tegen degradatie.

DKV Victoria verwachtte dinsdagavond een zware wedstrijd. DSO staat op de tweede plaats. De club uit Diemen begon scherp aan de uitwedstrijd tegen DSO. De bezoekers uit Diemen opende de score en bleven de hele wedstrijd op voorsprong staan. Er hing een sfeer in de ploeg die uitstraalde dat er niet verloren zou worden. DKV Victoria speelt zondag een thuiswedstrijd tegen koploper Swift. De wedstrijd op Sportpark De Diemen begint om 14.30 uur.

Karl, de klantentaxi

Autobedrijf Van Kouwen is sinds het begin van dit jaar een nieuwe weg ingeslagen. Het bedrijf is weer uitsluitend gespecialiseerd in het merk Opel en stelt alles in het werk om een 10 als klanttevredenheidsbeoordeling te krijgen. Theo van Kouwen zegt: "Wij zijn de enige dealer in Nederland die een gratis vervangende Opel Karl meegeeft tijdens onderhoud én lage bedragen hanteert voor grotere vervangende auto's. Daarnaast laten wij ook nog dagelijks een gratis klantentaxi rondrijden vanuit onze vestiging in Amsterdam. Ook gaan wij voor het leveren van topkwaliteit van onze werkzaamheden en diensten en daar wil ik persoonlijk heel serieus op toezien."

Mitsubishi gaat voor de bij

Mitsubishi helpt de bij te beschermen.

Wereldwijd neemt de bijensterfte toe en dat heeft invloed op iedereen. Mitsubishi meldt zich nu als partner van I Love Beeing, dat een methode heeft ontwikkeld om bijen te beschermen.
Het automerk en I Love Beeing willen over vier jaar 100 miljoen mensen bewustmaken van het belang van bijen en 15 miljoen hectare bijvriendelijke planten, bomen en bloemen aanplanten – een duurzame basis voor 25 miljoen bijenkolonies.

Mitsubishi helpt imkers van I Love Beeing mobiel te houden. Bijvoorbeeld met de compacte en zuinige Space Star voor ritten in de stad. Een Mitsubishi Outlander PHEV is beschikbaar voor grotere afstanden. En voor de grote klussen staat een echt werkpaard klaar: de Mitsubishi L200 pick-up.

Weekeindje bijzondere Citroëns kijken

Het eerste volle weekend van mei is traditiegetrouw gereserveerd voor Citromobile, de Citroën-beurs waar jaarlijks ruim 10.000 liefhebbers van het merk uit heel Europa naartoe komen. Speciaal voor deze gelegenheid komt de Citroën e-Méhari naar Nederland, een moderne en vrolijke voiture. Op de stand van DS Automobiles staan alle DS-modellen en er is een onderdelen- en accessoiresmarkt. Citromobile vindt dit jaar plaats op 7 en 8 mei in Expo Haarlemmermeer en is geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Ruim 2000 kilometer op één tank

Onderweg even langs bij Opel in Rüsselsheim.

De Zwitser Felix Egolf, bekend als onafhankelijk zuinigheidsexpert, heeft met een Opel Insignia een afstand van maar liefst 2.111 kilometer afgelegd op één volle tank brandstof. Hij reed van Luzern via het Opel-hoofdkantoor in Rüsselsheim naar Cuxhaven en via Hannover en Kassel naar Zürich.

Egolf reed in een standaard Opel Insignia met een 100 kW (136 pk) sterke 1.6 CDTI ecoFLEX-dieselmotor met handbediende zesversnellingsbak. Zijn gemiddelde dieselverbruik: 3,46 l/100 km, zo'n 10 procent minder dan de fabrieksopgave. "Ik wilde de 2.000 kilometerbarrière al enige tijd doorbreken, maar ik kon de juiste auto niet vinden", aldus Egolf na zijn geslaagde recordpoging. "De Opel Insignia bleek de ideale auto. Mede dankzij de Continental Eco Contact 5-banden met een lage rolweerstand en de uitstekende aerodynamica van de Insignia (Cw-waarde 0,26) lukte het."

Ford test op hobbels en kuilen

Technologie voorkomt schade

Op dit testcircuit is de weg nog slechter dan in de rest van België.

Kuilen, verkeersdrempels en andere onregelmatige wegdekken zijn een kostbaar probleem geworden voor automobilisten over de hele wereld. Ford komt daarom in actie.

De autobouwer heeft een helse weg van 1,9 kilometer aangelegd met daarin exacte replica's van een aantal van de ergste kuilen en andere risico's die te vinden zijn in wegen over de hele wereld. Wat is het doel van deze destructieve weg, die funest is voor de wielophanging? Ingenieurs leveren een bijdrage door sterkere chassissystemen en innovaties te ontwikkelen, zodat Fords beter bestand zijn tegen de steeds slechter wordende wegen over de hele wereld. Het leidde tot technologie die detecteert dat een wiel in een kuil terecht is gekomen, zodat de wielophanging wordt aangepast. Dat kan eraan bijdragen dat schade aan de wielophanging wordt voorkomen.

Dat testen is geen half werk. Met de nieuwe Transit is bijvoorbeeld vijfduizend keer over deze verschrikkelijke testweg gereden.

15 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Openlucht Vlooienmarkt Muiden 24 april, WC Maxis, Pampusweg 1, Meedoen? DonEvents.nl 0294-237320