DiemerNieuws

13 februari 2014

DiemerNieuws 13 februari 2014


Afspraken over pand A. Krijtsstraat

DIEMEN - De eigenaar van het pand in de Arent Krijtsstraat 1 heeft de gemeente laten weten dat hij momenteel niet in staat is om het pand te laten slopen. De gemeente en de eigenaar hebben afspraken gemaakt over maatregelen om de veiligheid en de leefbaarheid in de buurt te versterken.

Makelaar Jan de Jager is eigenaar van het pand. Het pand was lange tijd gekraakt. Nadat het pand vorig jaar ontruimd werd, wilde de eigenaar asbest uit het pand laten verwijderen om vervolgens tot sloop over te gaan. De gemeente heeft hiervoor een sloopvergunning verleend.

De gemeente onderhoudt regelmatig contact met omwonenden. In een brief aan de bewoners in de omgeving van het pand die vrijdag is verstuurd, laat burgemeester Koopmanschap weten dat de gemeente ziet dat het pand liever vandaag dan morgen wordt gesloopt. Maar de gemeente beschikt niet over bestuursrechtelijke middelen om sloop van het pand af te dwingen en stelt dat onteigening van het pand in deze fase niet aan de orde is. De gemeente deelt de zorg van buurtbewoners over de veiligheid en de leefbaarheid. De eigenaar van het pand heeft de gemeente laten weten dat hij het pand volledig zal afsluiten. De Jager liet woensdagochtend weten dat hij dit inmiddels heeft gedaan. Dit moet bewoning voorkomen, brandgevaar verminderen, de verspreiding van asbest tegen gaan en de stankoverlast verminderen. Vooral na een fikse regenbui hebben omwonenden last van stank. Het groen bij het kraakpand is inmiddels ook gesnoeid. Hierdoor wordt het pand niet langer deels aan het oog onttrokken. De gemeente heeft de bewoners laten weten dat de politie tijdens surveillance extra op het pand zal letten en dat ook de toezichthouders van de gemeente regelmatig langs zullen komen. In de steeg naast het pand is extra verlichting aangebracht. Dit om mogelijke illegale activiteiten tegen te gaan.

De Jager laat weten dat hij nog niet in staat is om het pand te laten slopen omdat hij nog steeds in afwachting is van de verwijdering van asbest uit het pand.

Partijen krijgen nummer lijst

Burgemeester Koopmanschap vlak voor de loting voor de lijstnummers 8 en 9. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het centraal stembureau van de gemeente heeft de partijen die op 19 maart deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen het nummer van de lijst toegewezen. Dit gebeurde vrijdagmiddag tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis.

Er doen in Diemen negen partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen mee, waaronder twee nieuwkomers: de Partij van de Ouderen en Sociaal Diemen. Twee partijen die momenteel deel uitmaken van de gemeenteraad keren niet terug. Dat zijn Democraten Diemen en de fractie Gerda Smit. Democraten Diemen is opgeheven. Het raadslid van die partij, Maarten Israël, stapt over naar de VVD en staat op plek vier van de kandidatenlijst van de liberalen. Gerda Smit scheidde zich recent af van de fractie van Leefbaar Diemen en ging verder als eenmansfractie die haar naam draagt. Zij neemt binnenkort afscheid als raadslid.

De lijstnummers zijn toegewezen op basis van het aantal stemmen dat partijen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 ontvingen. De VVD kwam toen als grootste partij uit de bus en heeft nu dus lijstnummer 1 gekregen. De lijstnummers van de overige partijen: PvdA 2, GroenLinks 3, Leefbaar Diemen 4, D66 5, SP 6 en CDA lijst 7.

De twee nieuwe partijen moesten loten om de lijstnummers 8 en 9. Na loting kreeg Sociaal Diemen lijstnummer 8 en de Partij van de Ouderen lijstnummer 9. Lijsttrekker van Sociaal Diemen is Ray Pengel, die zich in het najaar van de PvdA afscheidde en op dit moment als eenmansfractie in de gemeenteraad zit onder de naam fractie Pengel. Peter Prins is lijsttrekker van Partij van de Ouderen. Hij was in het verleden jarenlang gemeenteraadslid in Diemen voor GroenLinks en later lid van Provinciale Staten van Noord-Holland.

Vier partijen zijn in totaal twee lijstverbindingen aangegaan: PvdA en GroenLinks en Sociaal Diemen en Partij van de Ouderen. Partijen die een lijstverbinding aangaan maken een grotere kans op eventuele restzetels.

De partijen moesten vorige week maandagmiddag hun definitieve kandidatenlijsten inleveren. Het centraal stembureau heeft daarna de lijsten op omissies onderzocht. Burgemeester Koopmanschap vertelde dat er geen onregelmatigheden zijn vastgesteld. Zij voegde hier aan toe dat nieuwe partijen elk twintig ondersteuningsverklaringen bij het centraal stembureau moesten inleveren. Ook dit is gebeurd.

Het aantal zetels in de gemeenteraad stijgt na de gemeenteraadsvergadering met twee: van 19 naar 21. Dit heeft te maken met het grotere aantal inwoners van Diemen in vergelijking met vier jaar geleden. Een wetsvoorstel om de gemeenteraden kleiner te maken haalde het in het najaar van 2013 niet in de Eerste Kamer.

Er zijn op woensdag 19 maart drie nieuwe stembureaus in de gemeente. Dat zijn De Brede HOED in het centrum, basisschool de Kersenboom in nieuwbouwwijk Plantage De Sniep en horecazaak Berlin op de Campus Diemen Zuid.

Inloop over Masterplan

DIEMEN - De gemeente houdt op zaterdag 15 februari een informatieve inloopbijeenkomst over het Masterplan Bergwijkpark. De bijeenkomst vindt plaats in de galerie op Campus Diemen Zuid en duurt van 14.00 tot 16.00 uur.

De gemeente wil Bergwijkpark ontwikkelen tot een gemengd, parkachtig, groen terrein met woningen, studentenwoningen en plaats voor kantoren en voorzieningen. Die ontwikkeling zal een impuls zijn voor heel Diemen. Daarom is er een strategisch masterplan gemaakt dat die ontwikkeling beschrijft. Inmiddels is er op basis van het gemeentelijke plan al een groot kantoorgebouw getransformeerd tot een hoogwaardige studentencampus: Campus Diemen Zuid. Ook voor de rest van het gebied zijn er door een projectontwikkelaar concrete plannen uitgewerkt.

Tijdens de inloopbijeenkomst zijn vertegenwoordigers van de gemeente aanwezig om toelichting te geven op het Masterplan. Vertegenwoordigers van projectontwikkelaar SnippeMans Projecten zijn aanwezig om de stedebouwkundige uitwerking en de woningbouwplannen toe te lichten. Wethouder Lex Scholten: "Woningbouw in Bergwijkpark is ook financieel belangrijk voor Diemen. Door de studentencampus ontvangen we nu al jaarlijks 500.000 euro extra van het Rijk. Met de woningbouw loopt dat op tot circa twee miljoen euro per jaar. Daarom ben ik blij dat dit jaar nog gestart wordt met de bouw van 296 nieuwe appartementen."

Lees verder op pagina 3

Opgepakt

DIEMEN - De politie heeft een man en een vrouw aangehouden die ervan worden verdacht in januari een diefstal te hebben gepleegd in de supermarkt Jumbo in Diemen-Zuid.

Tijdens de diefstal maakten de daders gebruik van geweld. Beiden zijn bekenden van de politie.

44

startersleningen zijn er
verstrekt in Diemen
in 2012 en 2013

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig en zacht, veel wind
Het wordt stilaan een eentonig verhaal. Een stevige westelijke luchtstroming bepaalt het weer. Op de weerkaart zien we een diepe depressie ten zuiden van IJsland. Uitdiepende randstoringen denderen richting Noordzeegebied. We blijven daardoor gebukt gaan onder regenwolken en soms veel wind. Af en toe klaart het op. Een wisselvallig anti-winterbeeld.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag neemt de zuidwestenwind af tot matig. Overdag is het een tijdlang droog. In de avond volgt regen. Het wordt 9 graden. Zaterdag regent het eerst. In de loop van de ochtend droog met wat zon. Later op de dag weer kans op regen. De nijdige zuidwester zwelt aan tot krachtig of hard. Aan de kust bestaat een serieuze kans op storm. Het is zeer zacht bij 12 à 13 graden. Zondag soms nog wat regen bij een tot vrij krachtig afnemende wind. Het wordt dan 8 graden.

Trend na het weekeinde
De straalstroom verplaatst zich naar het noorden. Depressies nemen een noordelijker koers. Een uitloper van het Azorenhoog schuift dichterbij. Het wordt minder nat en rustiger. Eerst is het nog zacht. Later in de week bestaat er kans op een aflandige wind. Dan wordt het kouder.
Weetje
Het Hellmann-koudegetal wordt verkregen door alle etmaalgemiddelde temperaturen onder het vriespunt bij elkaar op te tellen over de periode 1 november t/m 31 maart. Dit koudegetal staat op 0,0. Als dat de eindstand wordt is het een record. Het laagste is 1.9 (winter '88-'89). De vorige winter ('12-'13) had 73.2 als eindstand. Recordhouder is winter '62-'63 met 345.9.

De oudst bekende prentbriefkaart van Diemen

Volgens Van Dale is een 'ansichtkaart' hetzelfde als een 'prentbriefkaart'. En een 'prentbriefkaart' heet bij Van Dale 'een briefkaart met een plaatje aan de ene kant'. Mister Prentbriefkaart Simon van Blokland spreekt principieel uitsluitend van prentbriefkaarten.

In 1871 kreeg de Nederlandse PTT het monopolie om voorgedrukte briefkaarten uit te geven. Pas nadat de PTT in 1892 het alleenrecht van de uitgifte van briefkaarten moest vrijgeven, werd in ons land de 'geïllustreerde briefkaart' populair. Omdat het vaak om fotoafdrukken ging met een zeer kleine oplage, noemt de verzamelaar dit een fotokaart.

De oudst bekende verstuurde kaart met een afbeelding van Diemen is van 26 augustus 1899. Omdat de achterzijde van de kaart uitsluitend was bestemd voor het adres, moest de tekst op de voorzijde van de kaart worden geschreven. In een tijd zonder telefoon voor de kleine man, zonder apps, zonder sms en zonder e-mail was de prentbriefkaart een belangrijk communicatiemiddel. Zo herinnerde Mien via deze kaart haar liefste aan 'de vischpartij van Dinsdag'. De foto op deze unieke kaart is een van de oudst bekende afbeeldingen van Diemerbrug. De naam van de fotograaf, een tijdgenoot van de Amsterdamse fotograaf Jacob Olie, is helaas niet bekend.

Holkema en Holkema: samenwerken in Cue 4 You

Manon-Claire treedt in de voetsporen van haar vader Bertus Holkema

Bertus en Manon-Claire in studio 6. Normaal staan zij niet in beeld, maar naast de camera. Foto: Ingrid van Vlijmen

door Ingrid van Vlijmen

DIEMEN – Bertus en Manon-Claire Holkema uit Diemen, vader en dochter, zijn allebei opnameleider en stagemanager voor Cue 4 You, het bedrijf van Bertus. Daarmee is Bertus weer terug bij de basis. Tot zijn grote vreugde. Manon is nu bezig om het vak net zo goed in de vingers te krijgen en wie weet staat er over een jaar of vier 'Holkema en Holkema' op de gevel.

"Attentie voor live… 5, 4, 3, 2,1…" Het is zondagmiddag en Manon-Claire telt af voor een live-uitzending van Fox Sports International. De vloer van studio 6 is vandaag haar domein. Ze zorgt dat de microfoons opgespeld zijn en de glaasjes water klaar staan. Met zijn colbertje in de hand wacht ze op de laatste analist die naar de studio komt. Ondanks dat zij bijna klaar is met de Pabo, ze zit in het vierde en laatste jaar, heeft het vak van opnameleider altijd getrokken en combineert ze dat nu met haar studie. "Ik wil mijn HBO afmaken, je weet nooit wat de toekomst brengt, maar dit werk vind ik ontzettend leuk. Het is heel veelzijdig, je bent echt een regelneef." Gekscherend: "Het is eigenlijk heel handig dat ik weet hoe ik orde moet houden in een klas met 30 leerlingen, dat kan ik hier ook goed gebruiken."

'Nu doe ik weer de dingen die ik zelf
leuk vind'

Met Cue 4 You is het weer zoals Bertus en zijn vrouw Jacqueline ooit begonnen. In 1989 startten zij met de Holkema Group. "Er werkten toen 15 mensen voor ons", vertelt Bertus. "We breidden steeds verder uit en deden ook beveiligingswerk. In 2009 verkochten we ons bedrijf aan ICTS Europe: op een bepaald moment hadden we 300 mensen in dienst." Ruim een jaar geleden stapte hij uit het bedrijf. "Ik kon me niet meer vinden in het beleid en we zijn op een nette manier uit elkaar gegaan. Nu kan ik weer de dingen doen die ik leuk vind, heerlijk! Mijn eerste klus was in november, Gerard Joling in Ziggo Dome." Cue 4 You doet de opnameleiding voor bekende programma's als Shownieuws, Hart van Nederland en Live 4 You en sportprogramma's voor de NOS en FOX. "Ik doe ook stagemanagement en artiestenbegeleiding bij grote programma's, Koningsdag bijvoorbeeld, en concerten. Ik hoop dit jaar de Toppers weer te doen." Het kantoor is aan huis in Diemen. "Ik vind het hier heerlijk en voel me betrokken bij het dorp. Ik koop alles zoveel mogelijk in Diemen, dat vind ik belangrijk. Ik was ook een paar keer betrokken bij de beveiliging van het Diemer Festijn."

Cue 4 You mag nog wel groeien, maar zo groot als het was, hoeft voor Bertus niet meer. "Ikzelf ben nu weer helemaal happy. Ik kan dingen doen die ik leuk vind en als ik iets terug kan doen voor mensen die ooit voor mij hebben klaargestaan, doe ik dat. Ik ben erg trots op allebei mijn dochters. Het is natuurlijk prachtig dat een van mijn dochters in mijn voetsporen treedt. Manon-Claire doet het heel goed. Ze heeft deze baan ook helemaal zelf verdiend. Ze startte in een groep nieuwe, jonge mensen en we hadden niet gemeld dat ze mijn dochter was. Maar ze werd wel als eerste uitgekozen om vast te komen werken. Apetrots was ik." Manon-Claire gaat, als haar studie klaar is, meelopen met haar vader. Gaat ze het bedrijf overnemen over een paar jaar? "Eerst maar eens bewijzen dat ik het kan, ik moet nog veel leren", zegt Manon-Claire nuchter. Dan haast ze zich weer naar de studiovloer, het programma gaat door. "Attentie voor live!"

'Ik vind het hier heerlijk en voel me betrokken bij het dorp'

Masterplan

vervolg van voorpagina

Aanleiding voor die nieuwe plannen is de situatie op de Amsterdamse kantorenmarkt. Die markt kampt al enige jaren met een groot aanbod en veel leegstand, net als in Bergwijkpark. Omdat het gebied met auto en openbaar vervoer zo goed bereikbaar is, kan het volgens de gemeente op allerlei manieren een belangrijke rol blijven spelen in de stedelijke omgeving van de Amsterdamse regio. Om het gebied weer een impuls te geven, maakte de gemeente het Strategisch voor Bergwijkpark. Met het plan wil de gemeente eigenaren, gebruikers, ontwikkelaars, investeerders en andere belangstellenden inspireren en faciliteren en verder een aantal spelregels geven.

Overval

DIEMEN - Drie mannen hebben vorige week woensdag cosmeticagroothandel Sawa Beauty Supply aan de Verrijn Stuartweg overvallen. Een werknemer raakte hierbij gewond.

De mannen overvielen de groothandel omstreeks 13.20 uur. De overvallers hebben tijdens een worsteling een werknemer van het bedrijf ernstig mishandeld. Het slachtoffer liep botbreuken op en is naar het OLVG overgebracht. De daders vluchtten met de buit in een luxe Audi. De politie verzoekt getuigen of mensen die over informatie over het misdrijf beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844 of 0800-7000 (Misdaad Anoniem).

Diefstal auto met geweld

DIEMEN - Twee mannen hebben vorige week woensdagavond rond 23.00 uur een man bestolen van zijn auto.

Het slachtoffer pikte de twee mannen op bij bushalte Gooioord en bracht hen naar de Campus Diemen Zuid. Daar werd de bestuurder door de mannen geslagen en van zijn auto beroofd. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844 of 0800-7000 (Misdaad Anoniem).

'Potloodventer'

DIEMEN - Een man heeft vorige week maandagavond rond 22.30 uur op het metrostation Diemen-Zuid zijn geslachtsdeel aan omstanders laten zien.

De politie ging op zoek naar de 'potloodventer' maar trof hem niet aan. Later op de avond kreeg de politie een melding dat er mensen lastig waren gevallen door vermoedelijk dezelfde persoon.

Voetballen in de vakantie

DIEMEN - In de voorjaarsvakantie kunnen kinderen weer volop genieten van een potje voetbal en tegelijkertijd hun techniek verbeteren.

Voetbalschool Balcontrole uit Diermen organiseert verschillende voetbalactiviteiten in de Bernhardhal. Op 24, 25 en 26 februari is er zaalvoetballen voor jongens en meisjes die in 2008 of eerder geboren zijn. Op 28 februari Masters Indoor voor kinderen die in de periode 2002 t/m 2007 geboren zijn: een voetbalmiddag waarbij kinderen zich nog kunnen kwalificeren voor de landelijke finale van het 1-tegen-1-toernooi en veel andere leuke voetbalactiviteiten. Aanmelden via www.balcontrole.nl.

Een gezellige zondagmiddag

Genieten tijdens zondagmiddagpodium. Foto: Trudy Kroese

In De Schakel is zondagmiddag het tweede zondagmiddagpodium van het jaar gehouden. Dit maandelijkse evenement voor senioren wordt georganiseerd door Stichting Welzijn Diemen (SWD). Het zondagmiddagpodium voorziet duidelijk in een behoefte. Veel senioren die in Diemen wonen komen elke tweede zondag van de maand naar De Schakel, anderen bezoeken het evenement incidenteel. Behalve van muziek genieten kunnen bezoekers er tevens sociale contacten leggen en een drankje en een hapje nemen.

Catharina Tuijp

47 jaar
Holistisch coach-therapeut
en beeldend kunstenaar
Diemenaar sinds 2005

Waarom holistisch?
"Ik begeleid mensen met klachten van allerlei aard. Hoe je je emotioneel voelt heeft weer zijn weerslag op hoe je je lichamelijk voelt en vice versa."

Hoe komt je praktijk aan zijn naam: Zeven Zwanen?
"Toen ik bezig was mijn praktijk op te zetten, vlogen er een keer letterlijk zeven zwanen over mijn hoofd. Ik vond het een mooi symbool. Ik heb het geschilderd als logo voor de praktijk. Dat het er zeven waren, is extra mooi;
in veel culturen staat '7' symbool voor voleindiging van een proces."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Het geheim van je hartmagneet'."

Favoriete muziek?
"Alles van Kate Bush."

Sneeuw en ijs of een zachte winter?
"Sneeuw en ijs, dan is het tenminste een echte winter."

Vrij werk of in opdracht?
"Ik werk graag zelf, maar in opdracht werken is ook heel bijzonder doordat je je helemaal afstemt op degene die de opdracht geeft."

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
"In een heel mooi gesprek met een vriendin die veel op haar bordje had gehad."

Leukste jeugdherinnering?
"We hadden een enorme oudezooituin dus ik kon heerlijk ravotten en hutten bouwen met mijn twee zussen die niet veel ouder zijn. Dan was ik heel gelukkig."

Wat gaat er goed in Diemen?
"Initiatieven als het Voelsprietencafé vind ik heel leuk en ik vind het fijn dat onze straat mooi is opgeknapt en dat er bomen zijn gekomen. Goed dat daar oog voor is."

En wat niet?
"De enorme schulden van de gemeente. Hoe gaan de bestuurders van Diemen dat oplossen?'

Ga je stemmen op 19 maart?
"Ik stem altijd. Ik kijk naar de programma's en kies dan, meestal tussen D66 en GroenLinks."

VVD benadrukt cruciale rol van ondernemers

Loek Hermans te gast bij VVD

Loek Hermans spreekt de aanwezigen in Blauw toe. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De afdeling Diemen van de VVD heeft maandagavond een politiek café gehouden in horecazaak Blauw. Gast was Loek Hermans, lid van de Eerste Kamer van de VVD.

Hermans gaf de aanwezigen uitleg over het kabinetsbeleid van de coalitie VVD-PvdA. Hij stelde dat de twee partijen lef tonen om belangrijke dossiers (onder andere zorg en wonen) eindelijk eens aan te pakken. Hij beseft dat er maatregelen genomen zijn en nog worden genomen die pijn doen. Ook voor VVD'ers.

Hij benadrukte dat het van groot belang is om de financiële huishouding op orde te krijgen. Nederland geeft per dag 50 miljoen euro meer uit dan er binnenkomt. Dit is op de lange termijn niet vol te houden. Hermans ziet signalen dat de economie zich herstelt en verwacht dat de werkgelegenheid op termijn aantrekt. VVD-lijsttrekker Brigitte Wielage maakte de aanwezigen duidelijk dat de VVD ook de positie van ondernemers in Diemen van groot belang vindt. Zij doelt hierbij op grote bedrijven, het midden- en kleinbedrijf, middenstanders, horeca en de vele zzp'ers die in Diemen actief zijn. De liberalen willen voor de bedrijven en de gemeente een win-winsituatie creëren door meer gezamenlijk overleg. De VVD wil dat er samen met ondernemers een economische samenwerkingsagenda wordt ontwikkeld (ESA-Diemen). Loek Hermans vindt het prettig dat hij lokale afdelingen van de VVD kan steunen. Diemen was de vijfde afdeling van de VVD die hij tijdens de verkiezingscampagne bezocht. Hij maakte aan het begin van de avond duidelijk dat het voor zowel landelijke als lokale politici belangrijk is om keuzes te maken en achter die keuzes te blijven staan. Dat mensen met een andere politieke kleur vervolgens kritiek op die keuzes hebben hoort erbij. "In de politiek maak je niet altijd vrienden, maar het is belangrijk om respect te tonen voor mensen met een andere mening."

Postbussen mogelijk terug in Diemen

DIEMEN - Mogelijk kan er in de toekomst toch weer een postbus worden gehuurd in Diemen. PostNL gaat nogmaals de mogelijkheden onderzoeken.

Dat is de uitkomst van overleg van het postbedrijf met bedrijfsvereniging Ondernemend Diemen (OD) en de gemeente Diemen afgelopen dinsdag. Burgemeester Koopmanschap was daarbij zelf aanwezig.

Op dit moment moeten Diemenaren voor hun postbus naar Amsterdam. Dat komt onder andere omdat ondernemers in Diemen met een postagentschap geen ruimte hebben voor postbussen. PostNL wil nog eens onderzoeken of er een locatie te vinden is die aan de eisen voldoet. OD en de gemeente denken mee. Misschien kan in de toekomst plaatsing bij een locatie waar pakketservice wordt aangeboden uitkomst bieden. "Garantie dat er in de toekomst weer postbussen in Diemen komen is er niet, maar de deur staat nog open', aldus Liza van Zon van OD.

Nieuwe brug

DIEMEN - Deze week is begonnen met de bouw van de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, de toekomstige verbinding A9-A1.

Aan weerszijden van het kanaal komen betonnen pijlers voor de brug. Er worden eerst bouwkuipen gemaakt waarvoor damwanden worden ingetrild, dat werk duurt tot eind februari. Door in te trillen in plaats van te heien, blijft de geluidsoverlast beperkt, meldt Rijkswaterstaat.

Waterschap kost meer

DIEMEN - De kosten voor de waterschappen komen niet alleen steeds meer voor rekening van de burgers, ook gemeenten betalen extra waterschapslasten. Dat betoogde wethouder Ruud Grondel afgelopen zondagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

"Waterschappen bemoeien zich niet alleen met water. Er wordt nu ook geheven op oppervlakte land en dat is verschoven van boerenland naar wegen. Die zijn onder andere van gemeenten en wij moeten nu plotseling twee keer zoveel gaan betalen", aldus Grondel in de uitzending. "De verhoging voor de wegen kost de gemeente Diemen € 29.000,- per jaar", laat hij desgevraagd weten.

Gerritsen toch in Sotsji

DIEMEN - Schaatsster Annette Gerritsen uit Diemen is toch bij de Olympische Spelen.

Zij analyseert deze week voor de NOS op tv de 500 en 1000 meter schaatsen. "Een dubbel gevoel", zei ze bij de NOS daarover. "Ik ga nu ook iets leuks doen en ik vind het een eer, maar uiteindelijk ben ik schaatsster en had daar aan de start willen staan."

Werk bij overweg

DIEMEN - Vanaf komende maandag voert ProRail voorbereidende werkzaamheden uit voor het plaatsen van geluidsschermen.

De schermen komen ter hoogte van de Ouddiemerlaan, tussen de overweg en Ringvaart en tussen de overweg en Landlust. De fietsenstallingen aan de zijde van Diemen-Centrum worden tijdelijk afgesloten of verplaatst. Er komt een tijdelijke voorziening. De voetpaden langs de spoorlijn zijn tijdelijk niet te gebruiken en er gelden omleidingen. Het werk, dat tot juni duurt, kan ook enige geluidsoverlast opleveren.

6 / 12

Op welke zaken kan de komende 4 jaar bezuinigd worden en op welke zaken zeker niet?

VVD

Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Diemen. Negen partijen strijden om de 21 zetels. In de aanloop daarnaar vraagt het DiemerNieuws naar de standpunten van de politieke partijen over een aantal heikele kwesties.

De financiën zullen ook in de komende vier jaar een grote rol spelen binnen de politiek in Diemen. De gemeente krijgt minder geld van het Rijk en moet meer taken gaan uitvoeren. Hoe moeten we daarmee omgaan? Waarop kan bezuinigd worden en waarop beslist niet?

Brigitte Wielage (VVD).

De kosten van de burgers zijn de afgelopen jaren op voordracht van het college substantieel verhoogd. De VVD Diemen wil de kosten voor de burger beperken.

Luisteren

Door het aangaan van samenwerkingsverbanden met de juiste gemeenten kan Diemen besparingen realiseren. Voorbeelden zijn het bundelen van ICT-uitgaven en beheer van gebouwen. De VVD Diemen is geen voorstander van de kaasschaafmethode waarmee op alle taakvelden een relatief kleine bezuiniging wordt doorgevoerd, maar maakt liever relevante keuzes.

De VVD Diemen wil niet bezuinigen op onderwijs, ouderenbeleid, sportverenigingen, handhaving en openbare ruimte. Op basis van de door het college toegezegde financiële cijfers en door te luisteren naar de inwoners van Diemen zal de VVD inschatten op welke andere beleidsterreinen bezuinigingen voor de komende jaren noodzakelijk, verantwoord c.q. wenselijk zijn.

PvdA

Lex Scholten (PvdA).

Als wethouder van Financiën ben ik trots dat ondanks de crisis inkomsten en uitgaven in evenwicht zijn. De PvdA wil de inkomsten van Diemen laten groeien door meer woningen en inwoners, niet alleen op De Sniep, maar ook op Bergwijkpark. Hierdoor krijgt Diemen meer geld van het Rijk. Alleen al de nieuwe studentencampus Diemen-Zuid levert 500.000 euro per jaar op. De woningbouw op Bergwijkpark start dit jaar. Dat leidt tot een jaarlijkse inkomstengroei van ca 200.000 euro. Als wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling ben ik blij dat door onze plannen beleggers investeren in Bergwijkpark en lege kantoren hergebruiken of slopen. Groei houdt het hart van Diemen kloppend.

De PvdA heeft oudsher veel aandacht voor mede-Diemenaren die hulp en ondersteuning nodig hebben. Dat gaat over betaalbaar wonen, ouderenvoorzieningen, jeugdhulp, gezondheidszorg, thuishulp, armoedebestrijding, werk en fatsoenlijke bijstandsregelingen. Bezuinigingen hierop zijn uitgesloten. Dat geldt ook voor toezicht op straat, straatverlichting, schoonmaken, groenonderhoud, het opheffen van onveilige plekken en cameratoezicht.

Geld dat er niet is, kan je niet uitgeven. Bezuinigen, soms tijdelijk, is nodig. De PvdA denkt dan aan uitstellen van investeringen, temporiseren van het groot onderhoud wegen, doelmatiger en slimmer werken, energiebesparing en samenwerking met buurgemeenten. De PvdA staat garant voor zorgvuldige beslissingen waarbij de belangen van alle Diemenaren worden meegewogen.

Inkomstengroei

GroenLinks

Gepke Uiterdijk (GroenLinks).

Voor GroenLinks is een aantal taken van de gemeente te belangrijk om op te bezuinigen. Hieronder vallen het armoedebeleid, de kwaliteit van de zorg en de voorzieningen voor het maatschappelijke leven in Diemen.

De gemeenten krijgen er volgend jaar taken bij op het gebied van werk en inkomen en ondersteuning van en zorg voor jeugd, ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. Deze overheveling gaat gepaard met onevenredig hoge bezuinigingen die opgelegd worden door de regering in Den Haag. Door verminderen van bureaucratie en overbodige verantwoording en door overlap in zorg rondom mensen te voorkomen, kan bespaard worden. Bovendien kunnen we door samen te werken met buurgemeenten vermindering van kosten realiseren.

Goede samenwerking tussen de gemeente en inwoners is onontbeerlijk als je wilt besparen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het behoud van voorzieningen als het Duranbad, De Omval, de buurthuizen en de bibliotheek. Om deze open te houden, met behoud van personeel, willen we daar als het nodig is met elkaar de schouders eronder zetten.

Samenwerking

Als er echt gekort moet worden op de gemeente begroting zou dat kunnen op de middelen voor de openbare ruimte, wegen en pleinen. Voor GroenLinks betekent dit niet dat bijvoorbeeld onkruidbestrijding dan weer goedkoop met de gifspuit kan worden uitgevoerd. Led-verlichting lantarenpalen en zonnepanelen op gemeentegebouwen leveren een flinke besparing op de energierekening van de gemeente. Daarnaast is voor GroenLinks een verhoging van de gemeentebelasting (OZB) bespreekbaar als dat echt noodzakelijk is om met elkaar de huidige maatschappelijke samenhang en groene omgeving in Diemen in stand te houden.

Groene omgeving

SP

Maïta van der Mark (SP).

Armoedebeleid

Den Haag kiepert bezuiniging op bezuiniging over de schutting richting de gemeentes. Ze vallen vooral neer in de hoek van alles dat te maken heeft met welzijn, zorg en participatie. Voor mensen die al een laag inkomen hadden was dit een hard gelag. Voor de vele mensen – jong en oud – die extra zorg nodig hebben een verontrustende tijd. Het gemeentelijk bestuur van Diemen is er de afgelopen vier jaar in geslaagd om het huishoudboekje op orde te houden met een aantal bezuinigingsmaatregelen. Deze waren eerlijk verdeeld over de gemeentelijke organisatie, inwoners, verenigingen en bedrijven. En op deze wijze hebben we onze voorzieningen – waar we allemaal gebruik van maken – in stand kunnen houden. Ook hebben we onze solidariteit met diegenen die dat het hardst nodig hebben kunnen tonen met een breed armoedebeleid. Het is niet onwaarschijnlijk dat het Rijk nog meer bezuinigingen in petto heeft de komende vier jaar. Onze partij heeft laten zien dat een college met de SP een sociaal en stabiel bestuur is. Een bestuur dat niet terugschrikt voor moeilijke besluiten als deze nodig zijn. Mochten er opnieuw keuzes gemaakt moeten worden, dan kiest de SP voor mensen boven steen. Dat betekent dat het armoedebeleid overeind blijft. Juist in een tijd van hoge werkloosheid en stijgende levenskosten. Dat alles wat te maken heeft met zorg, welzijn en participatie prioriteit krijgt. En dat de voorzieningen waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten worden ontzien. Zo geven wij samen invulling aan wat het betekent een samenleving te zijn.

Armoedebeleid

Partij van de Ouderen

Peter Prins (PvdO).

In 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor de toewijzing van jeugdzorg, thuiszorg, begeleiding en andere voorzieningen voor mensen die zorg nodig hebben. De gemeenten krijgen de budgetten echter overgedragen met een korting van 15 tot 30 procent. Hierdoor dreigt elementair recht op zorg te verdwijnen.

De PvdO vindt dat niet bezuinigd mag worden op zorg voor ouderen, jongeren en mensen met een beperking. Als er meer aanspraak op zorg wordt gemaakt dan is begroot, dan mag niet in de loop van het jaar gezegd worden: sorry, het geld is op.

Verder mag niet bezuinigd worden op de gelden voor welzijn. Die zijn deels bestemd om isolement en vereenzaming onder ouderen tegen te gaan. Dat wordt een van de grote opgaven van de komende jaren.

Brede scholen

Ook mag niet bezuinigd worden op de veiligheid. Het gevoel van veiligheid wordt bevorderd door goede straatverlichting, veilige fiets- en wandelpaden, goed onderhouden groen, meer blauw op straat en snel reageren op klachten over onveilige situaties. Tenslotte moeten de budgetten voor werk- en inkomensondersteuning in stand blijven. De gemeente moet meer werkloze 50+'ers ondersteunen naar betaald werk. We zijn voor een levenlang leerrecht. Ervaren ouderen kunnen jongeren inwerken. Op armoedebestrijding en schuldhulpverlening wordt niet ingeleverd. Structureel kan bezuinigd worden door de schuldenlast van de gemeente af te bouwen. Dat kan door woningbouw op De Sniep en in Bergwijkpark. Dat zorgt voor méér inwoners en inkomsten, minder schulden en rentelasten, en méér draagvlak voor voorzieningen en winkels.

Verder moet de gemeente efficiënter werken. Bij afvalinzameling bijvoorbeeld. Of bij gezamenlijke inkoop met omliggende gemeenten.

Leerrecht

Leefbaar Diemen

Rosali Herder (Leefbaar Diemen).

Terwijl de bodem van de portemonnee van de inwoners van Diemen al zichtbaar wordt, vragen zij zich af wat hun gemeentebestuur voor hen kan betekenen. Vanaf medio 2013 zien we een lichtpuntje in de duisternis, dat geeft hoop. Wij kunnen met z'n allen hier een bijdrage aan leveren, dus ook het gemeentebestuur.

Verdere uitputting van de algemene reserve (spaarrekening van de gemeente) en stijgende lasten voor de burgers hebben op de uitgaven door de burgers een negatief effect. Het tekort op de begroting werk je niet weg door de lasten te verhogen, maar door de gemeentelijke uitgaven opnieuw kritisch te bekijken.

Het gemeentebestuur van Diemen moet in de lijn van de gevoelens van de Diemenaren haar uitgaven kritisch beoordelen en nagaan welke zaken minder kunnen en welke initiatieven tot nader orde moeten worden uitgesteld. Een kritische beoordeling van de Diemense inkomsten en uitgaven straalt naar de burgers uit dat ook hun gemeentebestuur haar uitgaven beperkt tot die zaken die noodzakelijk zijn. Het gemeentebestuur moet haar begroting voor 2015 kritisch bekijken en voorkomen dat de lasten voor haar burgers verder worden verzwaard. Leefbaar Diemen zal aan de hand van de conceptbegroting 2015 nagaan op welke zaken kan worden bezuinigd. Daarmee wordt voorkomen dat de lasten voor de Diemenaren worden verzwaard en leveren we een bijdrage aan de inkomenspositie van onze gemeente. Diemen wordt dus weer Leefbaar en een plek om weer prettig en betaalbaar te wonen.

Gevoelens

Waar niet op bezuinigd mag worden: dat zijn de Wmo en de Jeugdzorg. Helaas weten we nog niet wat het Rijk financieel van plan is als volgend jaar deze zaken op het bordje van de gemeente komen. Desondanks mogen zij niet het kind van de rekening worden.

Leefbaar

D66

Jeroen Klaasse (D66). F

Bezuinigen op onderwijs is voor D66 zeker niet aan de orde. D66 vindt dat iedereen zich optimaal moet kunnen ontwikkelen en hecht veel waarde aan de kwaliteit van het onderwijs. Ook op veiligheid mag niet bezuinigd worden: iedere Diemenaar moet zich veilig voelen, thuis en op straat. De openbare ruimte moet netjes worden onderhouden zodat Diemen een aantrekkelijke woonplaats is.

Voor D66 is kunst en cultuur een inspiratiebron voor iedereen en geen 'hobby' of luxegoed voor enkelen. D66 wil dan ook geen geld weghalen bij het verenigingsleven en culturele instellingen. Sport zorgt niet alleen voor een fittere en gezondere samenleving, het zorgt ook voor onderling contact, creëert vriendengroepen en respect. Sportverenigingen zijn belangrijk voor Diemen en hier mag dan ook niet op bezuinigd worden. Belangrijk is wel dat de bedrijfsvoering van sport- en cultuurinstellingen (zoals het Duran-zwembad en De Omval) efficiënt wordt uitgevoerd. In deze tijden van crisis kan dat helpen voorkomen dat een instelling moet sluiten. Ook de bedrijfsvoering van de gemeente Diemen kan efficiënter, bijvoorbeeld door samenwerking met andere gemeenten of besparen op de inhuur van tijdelijke krachten. Mochten grote bezuinigingen noodzakelijk zijn, wil D66 graag de Diemense bevolking daarbij betrekken. Wie kan beter beoordelen waarop bezuinigd moet worden dan de inwoners zelf?Behalve bezuinigen is het ook belangrijk om meer inkomsten te genereren. De gemeente ontvangt meer inkomsten van het Rijk en uit belastingen als Diemen meer inwoners heeft en er meer bedrijven zijn gevestigd. De gemeente moet daartoe het ondernemersklimaat versterken en Diemen promoten als woonplaats, zodat mensen met plezier in Diemen blijven wonen en meer mensen van buitenaf voor Diemen als woonplaats kiezen. Door een snellere ontwikkeling van Plantage De Sniep worden grote besparingen op de rentelasten van de gemeente Diemen gerealiseerd.

Ondernemersklimaat

Sport

Sociaal Diemen

Ray Pengel (Sociaal Diemen).

Waar we op kunnen bezuinigen en waar we niet op kunnen bezuinigen de komende vier jaar valt niet in 250 woorden uit te leggen, gezien de keuzen van bezuiniging die dit kabinet heeft gemaakt. Hiermee is aan de gemeenten in den lande niet veel keuze overgelaten.

Niets te halen

Bezuinigingen zullen links of rechts moeten gebeuren. Maar we hebben hierin wel een mening en dat is: bezuinigen met een sociaal gezicht. Op het gebied van onderwijs valt niets meer te halen. Op het gebied van welzijn valt ook niets meer te halen.

Veiligheid: daar wordt al genoeg op bezuinigd, er kan in de komende vier jaar echt niets meer van af. Bezuinigen op groen, straatstenen en asfalt: daar zou er iets van af kunnen, maar is dit genoeg om de lading bezuiniging te dekken.

CDA

Janneke de Graaff (CDA).

Het CDA heeft zich tot doel gesteld om de gemeentebelastingen de komende vier jaar niet te verhogen. De economische situatie zorgt voor druk op de gemeentebegroting; die druk willen wij niet op de schouders van de inwoners en ondernemers van Diemen leggen. Wij zullen dus eerst inzetten op een efficiëntieprogramma binnen de gemeentelijke organisatie.

Daarbij zullen wij mogelijk extra inzet en verantwoordelijkheid van de inwoners en bedrijven in Diemen vragen. Zo willen wij bijvoorbeeld onderzoeken of omwonenden de verantwoordelijkheid voor inrichting van speelvoorzieningen enz. in de wijk op zich kunnen nemen. Ook willen wij de gemeentelijke toezichttaken beperken door bij ondernemers waar het altijd goed gaat minder te controleren. Wij willen beleid eenvoudiger maken, zodat controle door ambtenaren minder tijd zal vragen.

Kortom, geen belastingverhogingen, maar eerst flinke efficiencyslagen in de gemeentelijke organisatie.

SV Diemen verliest van DCG: 1-2

Laatste twaalf minuten van duel gespeeld

Keeper Dave Moen volgt geconcentreerd het spel. Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN - SV Diemen en DCG hebben zondag de laatste twaalf minuten van de in januari gestaakte wedstrijd uitgespeeld. De wedstrijd begon met een 0-1 voorsprong voor de bezoekers en eindigde in 1-2.

De wedstrijd werd in januari gestaakt omdat een speler van DCG onwel was geworden. DCG had op dat moment al drie keer gewisseld en moest de laatste twaalf minuten met tien man spelen.

SV Diemen-trainer Robin Ernest had voor een zeer offensief spelconcept gekozen. De thuisclub startte het duel met een slotoffensief. Dit had niet het gewenste effect. Meteen na de hervatting van het duel kwam DCG na een corner op een 0-2 voorsprong. SV Diemen reageerde snel, want kort daarna scoorde Richard Grifhorst en was de stand 1-2. Vlak voor tijd werd SV Diemen een strafschop onthouden.

SV Diemen staat nu onder aan de ranglijst. Zondag speelt de ploeg thuis tegen AGB. De wedstrijd begint om 14.30 uur. Drie punten zijn hard nodig.

Blunders

Door de blessure van Jasper Cillessen mocht Kenneth Vermeer in de competitiewedstrijden tegen FC Groningen en PEC Zwolle het doel van Ajax verdedigen. Hij speelde goed en onderscheidde zich vooral in de wedstrijd tegen FC Groningen.

De keeper zit echter in een lastige situatie, want hij kan niet meer rekenen op het volle vertrouwen van trainer Frank de Boer en de supporters.

Eerder dit seizoen besloot De Boer Vermeer te vervangen als eerste doelman van Ajax. De reden voor dit harde besluit waren een aantal cruciale fouten die de keeper zeker waren aan te rekenen. Voor een keeper is er in zo'n situatie nauwelijks meer een weg terug. Vermeer mag het doel van Ajax verdedigen in de duels om de KNVB beker en op momenten dat Cillissen geblesseerd of geschorst is.

In het verleden namen meer coaches van Ajax het besluit om hun keeper te vervangen. Soms gaf één blunder de doorslag. Heinz Stuy, die in de jaren 70 in drie Europa Cup I-finales op rij de nul had gehouden, zag zijn loopbaan bij Ajax in het voorjaar van 1974 stranden. In de halve finale van het toernooi om de KNVB beker tegen PSV kreeg hij een black-out. De doelman schoof de bal in de voeten van Willy van der Kuijlen. Het kanon uit Helmond wist hier wel raad mee en liet het net trillen. In de zomer van 1974 werd Hans Kraaij senior de technisch verantwoordelijke man in De Meer. Ajax kocht keeper Piet Schrijvers van FC Twente. Hij werd een favoriet van de supporters en groeide uit tot De Beer van De Meer.

Een ander voorbeeld van een doelman die bij Ajax op een zijspoor belandde is Stanley Menzo. De publieksfavoriet ging ooit in een Europa Cupwedstrijd tegen het Franse Auxerre in de fout. Voor trainer Louis van Gaal was de maat vol. Hij greep onverbiddelijk in en verving Menzo door de jonge Edwin van der Sar, een toen slungelachtige jonge keeper in wie niet alle supporters van Ajax het onmiddellijk zagen zitten. Van der Sar groeide uit tot een doelman van wereldklasse.

DKV Victoria verliest bij Purmer: 17-12

DIEMEN - DKV Victoria heeft de uitwedstrijd tegen Purmer verloren: 17-12.

De korfballers uit Diemen hebben al enige tijd niet gewonnen. Er werd met goede hoop naar Purmerend afgereisd, want de thuiswedstrijd had DKV Victoria gewonnen.
DKV Victoria ging goed van start. In de eerste tien minuten leken de bezoekers de sterkste ploeg, maar zij slaagden er niet in een gaatje te slaan. Na de openingsfase nam Purmer het initiatief over. Of beter gezegd: Victoria gaf het uit handen. Het spel werd iets ontregeld doordat de heren van Purmer gingen achterverdedigen, waardoor er aanvallend geen makkelijke oplossingen werden gevonden. In het laatste kwartier raakte de ploeg de controle op de wedstrijd volledig kwijt. Door domme en onnodige overtredingen werd er een ruime voorsprong weggegeven. De eindstand werd daardoor 17-12. Victoria moet nu in de laatste twee wedstrijden de punten te behalen om toch een mooi resultaat neer te zetten aan het einde van het zaalseizoen.

Dames van Smashing '72 winnen 15 keer op rij

DIEMEN - Opnieuw zijn de dames van volleybalvereniging Smashing '72 erin geslaagd om te winnen (3-1).

Het gevolg is dat alle 15 competitieduels tot nu toe werden gewonnen. Met nog zeven wedstrijden te gaan lijkt de beslissing voor het kampioenschap te vallen op 29 maart. Op die datum neemt Smashing het in de twintigste competitieronde thuis op tegen de nummer twee, v.v. Amsterdam.

Voordat het zover is moeten nog lastige teams worden verslagen. Coach Ronald Scheffers is zich ervan bewust dat tegenstanders zijn ploeg als 'team-to-beat' tegemoet treden: tegenstanders weten dat ze gaan verliezen en trekken alles uit de kast voor een stuntje. Zaak voor Smashing is om het hoofd koel te houden en "eenvoudige dingen goed te blijven doen", zoals coach Joop Alberda tijdens de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 opmerkte.

De tegenstander van afgelopen weekeinde, Clam Dycke uit Krommenie, werd in de eerste set overklast door het aanvalsspel en vooral de serviceserie van spelverdeelster Aniek Croonen (25-9). In de tweede set legden de gasten de druk neer bij Smashing en sprokkelden een setje (20-25). De derde (25-20) en met name de vierde set werden weer eenvoudig gewonnen (25-14).

Heren De Meeuwen winnen, dames gaan onderuit

DIEMEN - Het eerste herenteam van De Meeuwen heeft gewonnen, het eerste damesteam ging onderuit, maar heeft nog wel kans om te promoveren.

De heren van De Meeuwen speelden uit tegen de nummer 2 van de competitie IJsselmeer 1. Het was een fysieke, maar sportieve wedstrijd. In het eerste kwart waren er al vier uitsluitingen: voor beide teams twee. Vlak voor tijd kwam De Meeuwen op een 0-1 voorsprong. In het tweede kwart kwam IJsselmeer langszij: 1-1.

Hierna liep De Meeuwen uit naar uiteindelijk een 1-3 voorsprong in het tweede kwart, waarvan twee maal uit een man-meersituatie. In het derde kwart ging de ploeg uit Diemen door en liep zelfs uit tot een 2-6 voorsprong. In het laatste kwart drukte De Meeuwen nog even door en liep uit tot 3-8. Vlak voor tijd deed IJsselmeer nog iets terug: 4-8. De spelers van De Meeuwen waren erg blij met deze winst en deden daarom goede zaken in de competitie.

De dames van De Meeuwen speelden in Hoofddorp tegen de dames van ZPCH 1. Voor aanvang van de wedstrijd stond De Meeuwen tweede en ZPCH eerste. Er wachtte een spannende wedstrijd. Bij winst zou De Meeuwen de eerste plaats op de ranglijst veroveren.

De wedstrijd begon goed. De dames van De Meeuwen kwamen op een 2-1 voorsprong door prachtige doelpunten van Sanne Tak en Sophia Lunenburg. De dames van ZPCH waren echter niet van plan om hun plek zomaar op te geven en kwamen terug. Na twee strafworpen tegen De Meeuwen en twee mooie doelpunten van wederom Sanne Tak en Tessa Coumou was de score 4-4.

De vermoeidheid begon bij beide teams toe te slaan, maar niemand gaf op. ZPCH ging, onder luid gejuich van het thuispubliek, door en maakte de 5-4. Hierna volgende nog een laatste doelpunt tegen De Meeuwen, vanuit een man-mindersituatie voor De Meeuwen. De eindscore was 6-4 in het voordeel van ZPCH.

ZPCH blijft op de eerste plek staan en De Meeuwen op plaats twee. Het seizoen is nog niet voorbij en De Meeuwen heeft nog een grote kans om te promoveren. Als de dames van De Meeuwen de tweede plek vast kunnen houden zullen ze aan het einde van het seizoen gezamenlijk met ZPCH promoveren.

SV Zeeburg verliest van Fortissimo

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de thuiswedstrijd tegen de nummer twee op de ranglijst Fortissimo verloren: 18-24.

In de eerste helft waren beide ploegen zeer aan elkaar gewaagd. Door sterk positiespel en door de bal snel rond te spelen wist Zeeburg goed bij te blijven. De verdediging zat zeker in de eerste minuten potdicht. Bij rust was de stand 8-9 in het voordeel van Fortissimo. In de tweede helft zwakte het spel van SV Zeeburg af waardoor Fortissimo verder uit kon lopen. De aanval van Zeeburg verliep rommelig en het lukte de thuisclub niet om evenredig te blijven scoren. Eindstand: 18-24.

10 / 12

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
Tel.: 06-22504620
www.flitzenzo.nl

YOGATODAY - NIEUWE lessen & activiteiten o.a. Vinyasa (power) Yoga, Critical Allignment, Aerial Yoga voor kinderen, Mindfulness Yoga, Meditatie en meer. Kijk op www.yogatoday.nl

Taxi Centrale Diemen
020-6905858

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Wouter de Gast toont talent

Tafeltennisser meet krachten met andere talentvolle spelers tijdens jeugdklassentoernooi

 

Wouter de Gast is alert tijdens de training. Foto: Jan Ronday

door Oscar Borghardt

DIEMEN - Wouter de Gast (15) uit Diemen neemt op zaterdag 1 maart deel aan het jeugdklassentoernooi voor afdelingsspelers. Dit toernooi vindt plaats tijdens het Nederlands kampioenschap voor senioren dat in Zwolle wordt gehouden. Wouter speelt al acht jaar tafeltennis bij Tafeltennisvereniging Diemen (TTV Diemen).

Wouter raakte al jong in de ban van tafeltennis. Hij speelde als kind regelmatig duels tegen zijn vader. Acht jaar geleden meldde hij zich aan bij TTV Diemen. In die periode voetbalde hij eveneens bij SV Diemen. Maar toen hij in de B-junioren speelde, besloot hij zijn voetbalschoenen definitief op te bergen en zich volledig te richten op tafeltennis, een sport waarvoor hij veel talent heeft.

'Het is een voordeel om linkshandig te zijn'

"Ik speel momenteel in het hoogste jeugdteam van TTV Diemen. Guido Vaessen en Lucas Mooij maken ook deel uit van dat team. Wij komen uit in de regio Holland Noord en spelen tegen verenigingen uit onder andere Heemstede, Heemskerk en Limmen. Onze thuiswedstrijden spelen wij in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid. Wij spelen altijd op zaterdag. Als wij thuis spelen is de wedstrijd van 10.00 tot 13.00 uur, maar als wij een verre uitwedstrijd hebben, zoals bijvoorbeeld in Limmen, wordt er later begonnen, meestal om 12.00 uur", aldus Wouter.

Wouter en zijn teamgenoten trainen elke donderdagavond in het sportcentrum in Diemen-Zuid. Hun trainer is Berry Manschot. Wouter de Gast is een linkshandige speler. "De meeste tafeltennissers zijn rechtshandig. Het is een voordeel om linkshandig te zijn, omdat veel tegenstanders daar niet op zijn ingesteld. Als ik tegen een rechtshandige speler serveer en effect geef, komt de bal op zijn backhand. Een vergelijkbare service van een rechtshandige speler komt meestal op de forehand van de tegenstander."

Sterke punten
Wouter heeft geen moeite om de sterke punten van zijn spel te benoemen. Hij heeft een goede service, is snel en verrast zijn tegenstanders graag met tempowisselingen. Tafeltennis is een sport waarbij niet alleen de techniek een grote rol speelt, maar ook tactiek erg belangrijk is. "Als ik serveer probeer ik de bal zo te plaatsen dat ik al weet wat het antwoord van de tegenstander zal zijn. Ik kan mij dus al instellen op zijn return. Het is belangrijk om vooruit te denken."

Wouter behoort bij de vier beste spelers uit de tweede klasse van de afdeling Holland Noord. Het criterium is het winstpercentage dat een speler tijdens de najaarscompetitie heeft gehaald. Wouter gaat op zaterdag 1 maart trachten het jeugdklassentoernooi te winnen. "Ik heb vorig jaar al tegen twee jongens gespeeld die ik op 1 maart ook tref. Ik heb toen van beiden verloren. Maar ik weet nu wat de sterke punten van die spelers zijn en kan mij daarop instellen."

Wouter heeft in het verleden diverse mogelijkheden gekregen om over te stappen naar een andere vereniging en dus op een hoger niveau te gaan spelen. Hij heeft daarvan afgezien. "Bij een vereniging die hoger speelt zou ik drie keer per week moeten trainen. Dat wil ik niet. Ik zit momenteel in 4 vwo op het Pieter Nieuwland College en heb daarnaast een bijbaan. Ik vind tafeltennis een leuke sport, maar heb niet de ambitie om in de toekomst heel hoog te spelen. Daarnaast vind ik het heel leuk bij TTV Diemen. Dat is een heel gezellige vereniging."

donderdag 13 februari

Film in De Omval

Extra vertoning van de film 'Soof'. Soof nadert de 40 en heeft alles wat ze ooit wilde: drie leuke kinderen, een klein cateringbedrijfje, een lieve man en een heerlijk huis. Tot ze zich op een dag afvraagt: is this all there is? Een kaartje kost € 8,-. De film begint om 20.00 uur. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 14 februari

Rijbewijskeuring

Senioren die een oproep hebben ontvangen voor een rijbewijskeuring kunnen vandaag terecht in wijkcentrum 't Kruidvat aan de Ouderkerkerlaan. De keuring kost € 30,-. Een afspraak maakt u via telefoonnummer 06-20670105. Het keuringsformulier, de zogenaamde Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag, is verkrijgbaar bij de gemeente en via het internet op mijn.cbr.nl (inloggen via DigiD).

Film in De Omval

Vandaag een echte Valentijnsfilm: 'Soof'. Soof nadert de 40 en heeft alles wat ze ooit wilde: drie leuke kinderen, een klein cateringbedrijfje, een lieve man en een heerlijk huis. Tot ze zich op een dag afvraagt: is this all there is? De Omval maakt deze avond extra speciaal: Het ticket à € 11,- is inclusief entree, glas prosecco of bio appelsap, bonbon en andere verrassingen. De film begint om 20.00 uur. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zaterdag 15 februari

Cabaret in De Omval

Cabaretier Murth Mossel weet het hart te raken. Liefde, dat is het onderwerp van zijn vierde voorstelling 'Louter Liefde'. Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 15,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Après-ski

Feest in Het Wapen van Diemen: après-skiën met DJ Danny Mica. Aanvang 20.30 uur. Wie in de mooiste ski-outfit komt, kan een lekkere prijs winnen.

zondag 16 februari

IDFA On Tour

De prijswinnaars van het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) 2013 in één programma. IDFA On Tour begint om 11.00 uur, de toegang bedraagt € 25,- en de minimale leeftijd is 12 jaar. Reserveren via www.theaterdeomval.nl. Er is een lunch (ook vegetarisch) beschikbaar voor € 7,-, te reserveren via horeca@theaterdeomval.nl.

Dansmiddag

Vandaag kunnen de beentjes weer van de vloer in wijkcentrum Noorderlicht. Het gaat om ontmoeting, beweging en gezelligheid. Er wordt op verzoek muziek gedraaid. Kijken naar het dansgebeuren mag natuurlijk ook. De dansmiddag duurt van 14.30 tot 17.30 uur. Meer informatie bij Wil Walraven: 020–3680522.

Computerclub

Computerclub Minerva houdt de maandelijkse bijeenkomst in Het Noorderlicht, van 11.00 tot 14.00 uur. Het thema van deze maand: laatste ronde over alle mogelijkheden van de iPad en de combinatie van de iPad, de iPone en de laptop c.q. desktop.

maandag 17 februari

Leesclub Makkelijk Lezen

Bibliotheek Diemen start de Leesclub Makkelijk Lezen. De leesclub is bedoeld voor mensen die nog niet zoveel leeservaring hebben. De deelnemers worden voorgelezen door een medewerker van de bibliotheek uit boeken van bekende (en minder bekende) schrijvers over volwassen thema's, geschreven in eenvoudige taal. De leesclub is elke twee weken op maandagochtend, van 10.00 tot 11.30 uur. Op 17 februari is er een kennismakingsochtend waar iedereen mag komen kijken. Aanmelden kan bij de balie van de bibliotheek Diemen, via 020-6902353 of die@oba.nl.

Babymassage

Yoga Studio Diemen geeft lessen babymassage van 12.30 tot 14.00 uur. De eerste les is een proefles (€ 10,-). Aanmelden via adouma40@planet.nl.

dinsdag 18 februari

Open spreekuur

Catharina Tuijp houdt iedere dinsdagochtend open spreekuur in praktijk Zeven Zwanen van 9.30 tot 10.30 uur. Mensen die hun verhaal kwijt willen of rondlopen met vragen op persoonlijk vlak of een ander zicht op zaken nodig hebben, zijn welkom. Aanmelden via 06-10773670 tussen 8.00 en 9.00 uur op dinsdagochtend.

woensdag 19 februari

Politiek debat

Studentikoos kennismaken met gemeentelijke politiek, met een politiek debat, een barbecue en live muziek van Lost Fox. D66 Diemen organiseert speciaal voor studenten een politiek debat in Grand Café Berlin. Studenten zullen verbaal de degens kruisen aan de hand van stellingen die spelen in de gemeentelijke en Europese politiek. Presentator is Mart Roumen, zelf ook student en verkiesbaar voor de lokale D66-fractie. Een panel, waarin onder meer Jeroen Klaasse, lijsttrekker van D66 Diemen, een bestuurslid van de onafhankelijke politieke jongerenorganisatie Jonge Democraten en een Tweede Kamerlid van D66, geeft een toelichting op de stellingen. De avond is gratis toegankelijk. D66 en Café Berlin trakteren op soep, een hamburger en twee drankjes.

donderdag 20 februari

Senioren Yoga

Elke donderdagmiddag is er van 13.30 tot 14.30 uur yoga voor senioren in de gymzaal in de Schoolstraat. Yoga is niet vermoeiend en iedereen kan het. Meer informatie bij Jonneke Schot: 020–6943423.

20 en 25 februari

Film in De Omval

In het filmtheater: 'Inside Llewyn Davis'. Het jongste geesteskind van de Coen-broertjes is een heerlijk tragikomisch portret van een sjofele folkzanger in het New York van de sixties. Llewyn wil het graag maken als muzikant, maar domme pech en zijn eigenzinnige karakter staan hem in de weg. Aanvang 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 21 februari

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

Cabaret in De Omval

Ellen Dikker sleepte niet alleen de Persoonlijkheidsprijs Cameretten binnen, maar ook een nominatie voor de VSCD-prijs De Neerlands Hoop. In haar derde cabaretprogramma 'Horten & Stoten' ontfermt Ellen zich over de kwakkelende mens. Aanvang 20.30 uur, entree € 14,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Potje van de Buurt

In wijkcentrum 't Kruidvat wordt om 12.30 uur het Potje van de Buurt geserveerd. Samen eten is gezellig. Op het menu staat roti kip. Opgeven voor deze smaakvolle maaltijd (€ 5,-) bij Anneke Dekker: 020-6953224.

zaterdag 22 februari

Muziek in De Omval

Het Pavadita Tango String Quartet heeft de mooiste tangoteksten over vrouwen laten vertalen in het Nederlands. Onder aanvoering van acteur en tangozanger Juan Carlos Tajes brengt het strijkkwartet het prachtige theaterconcert Meisjes van Venus, waarin alle tangolief en -leed voorbijkomt. Tissues worden meegeleverd, meldt het theater. Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 15,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zondag 23 februari

Kamermuziek

In de serie Kamermuziek in De Hoop vandaag Het Magisch Mini-orkest. Gitaristen Izhar Elias en Fernando Riscado Cordas laten het rijke scala aan klankkleuren van de gitaar horen. In bijzondere bewerkingen van Ouvertures, zoals van Mozart en Bellini, bootsen ze met twee gitaren een heel orkest na. Aanvang 15.00 uur. Kaarten zijn te koop aan de zaal (open om 14.30 uur) of te reserveren via 020-3317135 of vriendenvandehoop@planet.nl.

maandag 24 februari

Opvoeden & Zo

In De Brede HOED wordt een cursus gegeven voor ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd. De cursus behandelt o.a. positief omgaan met je kind, luisteren, grenzen stellen, belonen en straffen. De cursus is gratis en bestaat uit 6 bijeenkomsten. De eerste is op woensdag 12 maart om 19.30 uur en duurt 2 uur. Opvoeden & Zo wordt gegeven door Carien Ruijter, pedagogisch adviseur in Diemen. Aanmelden via cruijter@ggd.amsterdam.nl of 020-5555848.

maandag 24 februari tot vrijdag 28 februari

Voetbal

Voetbalschool Balcontrole organiseert verschillende voetbaltrainingen in de voorjaarsvakantie. Op 24, 25 en 26 februari is er zaalvoetballen in de Bernhardhal voor jongens en meisjes die in 2008 of eerder geboren zijn. Op 28 februari, ook in de Bernhardhal, Masters Indoor, een voetbalmiddag in de zaal waarbij je je nog kunt kwalificeren voor de landelijke finale van het 1-tegen-1-toernooi, maar ook andere leuke voetbalspellen. Deze middag is voor kinderen die in 2002 t/m 2007 geboren zijn. Meer informatie en aanmelden via www.balcontrole.nl.

tot zondag 2 maart

Fotowedstrijd

Wat is het eigen gezicht van Diemen? Zet dit op de foto en win in de fotowedstrijd van D66 Diemen voor alle inwoners van Diemen. Stuur uw zelfgemaakte foto met uw interpretatie van 'het eigen gezicht van Diemen' uiterlijk zondag 2 maart naar d66diemen.nl@gmail.com of upload de foto via de website diemen.d66.nl/fotowedstrijd of via Facebook facebook.com/d66diemen. Mail voor meer informatie naar d66diemen.nl@gmail.com.

donderdag 27 februari

Film in De Omval

De Omval toont vandaag 'Het Diner' met o.a. Jacob Derwig, Thekla Reuten, Daan Schuurmans, Kim van Kooten en Hanne Arendzen. Het Diner is de verfilming van een van de meest succesvolle Nederlandse boeken van de laatste jaren. Aanvang 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 28 februari

Cabaret in De Omval

'Van Nature' is alweer het vierde theaterprogramma van Pieter Derks, de vaste cabaretier van DWDD. In Van Nature gaat Derks met rake blik en troostende woorden op zoek naar het natuurlijke in een gemaakte wereld. Wat is echt en wat hebben wij erbij verzonnen? Met die vraag in het achterhoofd gaat het vooral over al het nieuws dat Pieter te pakken kan krijgen. Elke avond dus andere grappen, en weer nieuwe verhalen. Aanvang 20.30 uur, entree € 16,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.