DiemerNieuws

7 augustus 2014

DiemerNieuws 7 augustus 2014


Lekker voetballen in zomervakantie

Foto: Trudy Kroese

De jeugd in Diemen geniet van de zomervakantie. Veel jongens maken gebruik van de fraaie trapvelden die in Diemen liggen. Het veld dat naast de Sint Petrus' Bandenkerk ligt is populair en wordt fanatiek gebruikt. Dat geldt ook voor het Cruyff Court in park De Omloop in Diemen-Noord. Dat veld wordt op maandag 15 september officieel geopend.

Festivals Diemerbos zijn goed verlopen

DIEMEN - De gemeente kijkt positief terug op de festivals die de afgelopen twee weekenden in het Diemerbos hebben plaatsgevonden. De sfeer was goed, er waren geen problemen en de organisaties van de feesten hebben de rommel na afloop netjes opgeruimd. Wel kreeg de gemeente via een speciaal ingesteld telefoonnummer een aantal klachten over geluidsoverlast binnen.

Vorige week zaterdag werd het festival Klamme Handjes gehouden, een dag later konden liefhebbers het festival Vunzige Deuntjes bezoeken. Afgelopen weekeind was er op zaterdag en zondag het festival Wild und Frei. De festivals trokken duizenden jonge bezoekers van wie er velen voor het eerst Diemen en het Diemerbos bezochten. De organisaties van de festivals zorgden zelf voor de beveiliging en ook werden er verkeersregelaars ingezet.

Burgemeester Amy Koopmanschap is tevreden over het verloop van de festivals. "Tijdens het eerste weekeinde heb ik een festival bezocht. Het viel mij op dat de sfeer goed was en de zaken goed geregeld waren. Na afloop van de festivals heeft de organisatie ervoor gezorgd dat de rommel werd opgeruimd en dat het Diemerbos weer netjes was. Er zijn inderdaad meldingen van geluidsoverlast binnengekomen. Maar het is nog niet zeker of dat om geluid ging dat afkomstig was van de festivals in het Diemerbos. Er zijn hier in de regio meerdere festivals geweest. Wij gaan die klachten over geluidsoverlast nog onderzoeken. Maar ik heb begrepen dat het geluid dat tijdens de festivals in het Diemerbos is geproduceerd binnen de vooraf afgesproken normen is gebleven." Burgemeester Koopmanschap vindt het goed dat zo veel jonge mensen de gemeente voor het eerst hebben bezocht. "Ik heb de afgelopen twee weekeinden diverse mensen de weg naar het Diemerbos gewezen. Zij waren druk in de weer met kaarten of hun telefoon, maar wisten toch soms de weg niet te vinden." Wat de gemeente betreft zijn de festivals in het Diemerbos voor herhaling vatbaar. "Als een organisatie met het voorstel komt om volgend jaar een festival in het Diemerbos te houden, zijn wij daar op voorhand zeker niet tegen."

Voedselbank Diemen praat met gemeente over verhuizing naar ander uitgiftepunt

DIEMEN - De Stichting Voedselbank Diemen en de gemeente voeren overleg over een verhuizing naar een ander uitgiftepunt waar cliënten hun voedselpakketten kunnen ophalen.

Gerda Smit, voorzitter van Stichting Voedselbank Diemen: "Wij zitten al jaren in het pand aan de Verrijn Stuartweg 3 op het bedrijjventerrein in Diemen-Zuid. Wij beschikken in het pand over voldoende ruimte en zijn er tevreden over. Maar er kleven ook nadelen aan het pand. Het pand wordt niet onderhouden en biedt ons geen mogelijkheden om aan de steeds strenger wordende normen van voedselveiligheid te voldoen. Dat is de wijze waarop wij voedsel dienen te bewaren."

Het pand waarin de voedselbank gevestigd is, is eigendom van de gemeente. "De gemeente is er voorstander van dat wij naar een ander pand verhuizen dat in een betere staat verkeert. Wij willen aan het verzoek van de gemeente voldoen, maar hebben wel enkele voorwaarden gesteld. Wij willen een goed bereikbaar pand dat ook de privacy van onze cliënten garandeert. Daarnaast willen wij een pand waar wij voldoende ruimte hebben en eventueel kunnen uitbreiden", aldus Gerda Smit.

Zij geeft aan dat de voedselbank momenteel 70 cliënten heeft. In de meeste gevallen gaat het om gezinnen. Het aantal mensen in Diemen dat hulp krijgt van de voedselbank ligt rond de 200. Vrijwilligers van de voedselbank geven de cliënten elke vrijdag in het uitgiftepunt aan de Verrijn Stuartweg een voedselpakket. Daarnaast worden cliënten indien nodig begeleid naar andere vormen van hulpverlening.

De Stichting Voedselbank Diemen houdt regelmatig winkelacties in de diverse winkelcentra in Diemen. Er wordt dan aan klanten die boodschappen doen gevraagd om een of meerdere extra artikelen te kopen en dit aan de voedselbank af te staan. Die artikelen worden in de voedselpakketten gedaan.

Die winkelacties zijn altijd succesvol. Het is regelmatig voorgekomen dat een inwoner van Diemen uit een supermarkt kwam en de inhoud van een volle boodschappenkar aan de voedselbank schonk. Ook ontvangt de stichting dikwijls voedsel van particulieren en bedrijven in Diemen. Hieruit blijkt de grote betrokkenheid van inwoners en ondernemers van Diemen bij het werk van de vrijwilligers van de voedselbank.

Aanmelden Duurzaam MKB Award

DIEMEN - Diemense ondernemers die kans willen maken op de Duurzaam MKB Award kunnen zich tot 29 augustus aanmelden via www.mvoprijs.nl (daarna dient voor de optie Amstelland te worden gekozen).

Het gaat hier om een initiatief van de gemeenten Amstelveen, Aalsmeer, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Scholte & De Vries-Estoppy (SV-E), een groothandel voor de bouw en industrie, werd vorig jaar winnaar in Diemen.

Braderie Diemerplein

DIEMEN - Op het Diemerplein vindt op zaterdag 9 augustus een braderie plaats. De braderie duurt van 10.00 tot 17.00 uur.

Op de braderie komen kramen te staan waar mensen hun handelswaar zullen tentoonstellen. Het assortiment is groot en varieert: van tupperware tot telefoonaccessoires en van tassen tot kristal.

Diverse ondernemers zullen zelfgefabriceerde artikelen verkopen, zoals home made jam, chutney en marmelades en zelfgemaakte kleding. Bezoekers die van lekker eten en drinken houden zullen zeker aan hun trekken komen. Er zijn Surinaamse snacks, Thais eten en loempia's. Ook zullen er biologische maïskippen verkrijgbaar zijn. De braderie wordt georganiseerd door Fresh Events.

5

spelers zijn van A-junioren naar zondagselectie SV Diemen gegaan

Van de lezers

Het bericht van mijn mederedacteuren van de Historische Kring Diemen bij de ansichtkaart van de inkijk in de Ouddiemerlaan wil ik graag aanvullen. Natuurlijk moest er voor Café 't Pandje en het Chinees restaurant Ling Hong een eerste paal worden geslagen. Dat deed ik als wethouder van Economische Zaken. Een foto daarvan is al eerder in het blad van de Historsiche Kring Diemen afgedrukt. Het was daarom niet zo vreemd dat ik samen met burgemeester Anneke van Dok (de eerste vrouwelijke burgemeester van Diemen) de openingsceremonie mocht verrichten. We werden daartoe door een 'Chinese leeuw' vanaf het gemeentehuis afgehaald. Uit voorzorg had de burgemeester de politie op de hoogte gebracht...!

Met het keurmerk: 'de kleinste horecaboulevard van Nederland' voel ik me wel thuis. Nog altijd voel ik me welkom bij Raymond en Yuk Lan. Ik nodig daarbij graag familie en kennissen uit.

Alfons Ruitenbeek,
wethouder van Diemen 1978 - 1986

Sinterklaas aan de borrel

Foto: oscar borghardt

Piet Vervetjes had tot 1920 op de Diemense Prins Hendrikkade een zaak in landbouwwerktuigen en gereedschappen. Niet zo vreemd in het boerendorp Diemen. Wel vreemd dat aan dezelfde kade het beroemde café met lommerrijke warande van Bernard Vervetjes gehuisvest was en dat de buurmannen Vervetjes en Vervetjes geen familie waren. Piet Vervetjes was een actief man in de Diemense samenleving. Hij speelde toneel, was een goed schermer en biljarter. Hij zat ook in het bestuur van de Diemer IJsclub en van de Kinderfeestcommissie. Zo hielp hij mee de Sint-Nicolaasfeesten in Diemen te organiseren. Tijdens een zeer koude winter verscheen de goede Sint in de persoon van Cor Nijgh op zijn schimmel bij de Diemerbrug. Tot grote verbazing van de ouders en de kinderen reed hij met zijn schimmel het café van Bernard Vervetjes in. Aan de bar bestelde de oude, koude Sint een borrel om bij te komen. Vanuit de menigte in en bij het café ging een luid gejuich op toen de kroegbaas zonder morren het spel meespeelde en een stevige borrel inschonk. Het verhaal vertelt overigens niet of Zwarte Piet ook een hartversterkertje kreeg.

Weerbericht

Overgang naar sterk wisselvallig weer
Er zit een belangrijke weersverandering in de lucht. De straalstroom gaat zich geleidelijk aan richten op het Noordzeegebied. Atlantische depressies gaan dan het weer bepalen. Het wordt sterk wisselvallig en de warmte neemt af. De temperatuur daalt na het weekeinde tot iets onder normaal voor begin/half augustus. Er waait daarbij soms een stevige zuidwestenwind.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag neemt met het vorderen van de dag de bewolking toe. Er volgt enige tijd regen met daarbij kans op onweer. Het wordt omstreeks 24 graden. Er waait een matige zuidoostenwind. Zaterdag begint bewolkt met enkele buien. Later op de dag klaart het langzaam op. Zondag is het eerst droog met wat zonneschijn. In de loop van de dag komt er meer bewolking gevolgd door regen. Het wordt 20 à 21 graden. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Trend na het weekeinde
Het weer schakelt over van zomerwarmte naar zomerkoelte. Met een westelijke luchtstroming krijgen we een wisselvallig allegaartje met af en toe zon, maar ook van tijd tot tijd buien. Met circa 19 graden is het vrij koel voor half augustus.

Weetje
Hooimaand juli was dit jaar een zeer warme zomermaand. Met een gemiddelde temperatuur van 19.8 graden prijkt juli 2014 op de 6e plaats van de lijst 'warmste julimaanden sinds 1901'. Ook juli 2013 staat in die top tien, namelijk op de 8e plaats met 19.2 graden. In juli 2013 (van 21 t/m 27 juli) kwam het tot een officiële landelijke hittegolf. Dit jaar gebeurde dat net niet.

Met het DiemerNieuws in Oregon, Verenigde Staten

Foto: oscar borghardt

Annemarie en Marcel uit Diemen waren op vakantie in de staat Oregon in de Verenigde Staten. Annemarie maakte een foto van Marcel op het moment dat hij het DiemerNieuws las.

Mogen wij ook met u mee op vakantie? Zo werkt het: stop het DiemerNieuws in uw koffer en neem hem mee op vakantie. Maak ter plaatse een leuke foto van uzelf en/of uw medereizigers met het DiemerNieuws tegen een herkenbare achtergrond. Mail de afbeelding naar de redactie van deze krant via redactie@diemernieuws.nl.

DIEMEN - Het is een genot om door het Nelson Mandelapark te lopen.

Het park wordt steeds fraaier en in het water zwemmen dieren zoals zwanen en eenden. Het park achter het winkelcentrum werd eerder dit jaar officieel geopend.

HKD digitaliseert historische foto's

Vereniging beschikt over omvangrijk fotoarchief

De kerk die vroeger aan het begin van het huidige Diemen-Zuid stond. Foto: Historische Kring Diemen

DIEMEN - Historische Kring Diemen (HKD) is bezig met het digitaliseren van de beeldbank. Een digitale beeldbank maakt het imposante fotoarchief van de vereniging toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Voorzitter John Cuijpers geeft uitleg over het arbeidsintensieve project.

Cuijpers: "De Historische Kring Diemen beschikt momenteel over zo'n 6000 foto's. Veel mensen hebben ons historische foto's gegeven, onder wie fotograaf Gerrit Hols die vroeger voor de Diemer Courant werkte. Ook hebben wij foto's gekregen uit het gemeentearchief van Diemen. Ons lid Wiard Krook is momenteel bezig met het digitaliseren van de foto's. Hij maakt hierbij gebruik van een gestandaardiseerd systeem van de Historische Kring Zijpe in Noord-Holland. Meer historische kringen in Nederland maken gebruik van dat systeem. Wiard steekt er veel tijd en energie in. De foto's die worden aangeleverd worden bekeken en van tekst voorzien door de fotoclub van de vereniging. Die bestaat uit Jan en Dineke Groen."

Cuijpers geeft aan dat de HKD bezig is met het ontwikkelen van een website. Het is de bedoeling dat de digitale beeldbank in de toekomst aan die website wordt gekoppeld. HKD krijgt regelmatig verzoeken binnen van mensen die informatie willen over de historie van Diemen. "Het betreft hier bijvoorbeeld mensen die hebben ontdekt dat een familielid vroeger in Diemen heeft gewoond. Zij willen dan informatie over de woning van dat familielid. Maar er zijn ook veel inwoners van Diemen die meer willen weten over hun buurt of dorp. Wij gaan op elk verzoek om informatie over de historie van Diemen in. Als het mogelijk is sturen wij een foto en informatie op. Wij berekenen hier slechts de kostprijs voor."

Koninginnedag in Diemen. Foto: Historische Kring Diemen

Historische Kring Diemen legt interviews vast op dvd

De HKD is in 1991 opgericht en heeft inmiddels meer dan 600 leden. De vereniging geeft twee maal per jaar een fraai tijdschrift over de geschiedenis van Diemen uit. Soms gaat het om een tijdschrift met een thema, een andere keer bevat het tijdschrift losse verhalen. Ook heeft de vereniging diverse boeken gepubliceerd. Het tijdschrift verschijnt nog niet digitaal. "De meeste leden wonen in Diemen, maar ongeveer 100 leden wonen buiten de gemeente. Een groep van 15 van onze leden doet het tijdschrift bij onze leden in de brievenbus. Leden die buiten Diemen wonen krijgen het tijdschrift via de post. Dat gaat om zo'n 100 exemplaren. Onze secretaris Peter Texier regelt dat. Wij hebben ook leden die in het buitenland wonen. In een geval gaat het zelfs om iemand die in Canada woont. Het tijdschrift is ook los te koop bij Bruna in winkelcentrum Diemerplein."

HKD is al enige tijd bezig om oudere Diemenaren en ex-Diemenaren te interviewen. "De interviews worden afgenomen door Cora Rijfkogel. Een cameravrouw filmt die gesprekken. Bert Peijs uit Diemen monteert die interviews. Hij doet dat op een zeer professionele manier. Er zijn inmiddels al interviews afgenomen met onder anderen Cor Saan, Piet Saan, Bertus van der Schot en Miep Westerbeek. Cor Saan en Bertus van der Schot zijn inmiddels overleden. Er staan nog meer mensen op de nominatie om te worden geïnterviewd. Die interviews leveren een schat aan informatie op die wij weer kunnen gebruiken voor de geschiedschrijving van Diemen. Maar wij kunnen het resultaat van die gesprekken ook op een andere manier met de inwoners van Diemen delen. Wellicht kunnen wij die interviews in de toekomst op dvd's uitgeven of een dvd maken van een bloemlezing van die gesprekken." De Historische Kring Diemen is in 1991 opgericht en hoopt in 2016 het 25-jarig bestaan te vieren. Dit zal niet onopgemerkt voorbij gaan. "Wij willen dat lustrum groots aanpakken. Wij zijn van plan om een receptie en een feest te geven in Schuilkerk De Hoop.

Vereniging hoopt in 2016 het 25-jarig bestaan te vieren

Er is een speciale band tussen de Historische Kring Diemen en De Hoop. Een aantal inwoners van Diemen met gevoel voor historie streed eind jaren 80, begin jaren 90 van de vorige eeuw met succes voor behoud en restauratie van de voormalige schuilkerk aan de Hartveldseweg. Stichting Stadsherstel Amsterdam kocht het pand dat door brand vrijwel helemaal was verwoest, restaureerde het fraai en exploiteert het nog steeds. Die actie was het startsein voor de oprichting van de Historische Kring Diemen."

Weesperstraat afgesloten

DIEMEN - Het deel van de Weesperstraat tussen de Venserweg en de Treubweg is tot medio december 2014 afgesloten voor verkeer.

De gemeente is maandag gestart met ingrijpende werkzaamheden op dat deel van de Weesperstraat. Dit in verband met de kwaliteitsverbetering van bedrijventerrein Verrijn Stuart.

Het riool aan de Weesperstraat wordt vervangen, er wordt een nieuw fietspad aangelegd en de rijbaan van de Weesperstraat wordt voorzien van een nieuwe asfaltconstructie. Voorafgaand aan deze werkzaamheden zijn de gas- en de waterleiding vervangen. Daarnaast gaat de gemeente ook de bestrating van de Venserweg tussen de Visseringweg en de Verrijn Stuartweg vervangen. Dat deel van de weg is daarom van 11 augustus tot eind september afgesloten voor verkeer. De Venserweg wordt in 2 fases voorzien van een nieuwe bestrating. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden mee- of tegenvallen, wat mogelijk kan leiden tot een andere planning. De werkzaamheden en de bijbehorende afsluiting hebben hun effect op het verkeer. Al het verkeer wordt sinds maandag 4 augustus met borden omgeleid. Bedrijventerrein Verrijn Stuart blijft bereikbaar voor verkeer via de Treubweg en gedeeltelijk via de Venserweg. Het bestemmingsverkeer kan dan via de Visseringweg en de Verrijn Stuartweg verder zijn weg vervolgen. Verder zorgt de gemeente ervoor dat de bedrijven aan de Weesperstraat en de Venserweg altijd bereikbaar blijven tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Fietsers kunnen tijdens de werkzaamheden gebruik maken van het speciaal daarvoor ingerichte tijdelijke fietspad langs het water.

Controle honden-belasting

DIEMEN - Binnenkort wordt weer gestart met de jaarlijkse controle van de hondenbelasting. Deze controle wordt uitgevoerd door een extern bureau, in opdracht van de gemeente.

De controleurs die aan de deur komen, kunnen zich legitimeren met een legitimatiebewijs dat door de gemeente is verstrekt.
Inwoners van Diemen die een hond hebben maar die nog niet hebben aangemeld, kunnen dit alsnog doen. Zij voorkomen hiermee dat een boete wordt opgelegd als blijkt dat de hond reeds langere tijd in het bezit is. Het aangifteformulier is te downloaden van de website www.gemeentebelastingenamstelland.nl.

Brand verwoest tuinen en schuren

Foto: Shane van Hattum

DIEMEN - Een scooter die bij een schuur aan de Tureluurweg stond, is zondag aan het eind van de middag door een technisch mankement in brand gevlogen. Korte tijd later ontplofte de scooter. Een gasfles die in de schuur stond ontplofte eveneens. De brand sloeg over naar een aangrenzende schuur. De brandweer wist een aantal gasflessen naar buiten te brengen en bluste de vlammen. De twee schuren en tuinen zijn zwaar beschadigd.

Bewoonster kampt voor derde keer met waterschade

Gemeente gaat contact opnemen met eigenaar woning

De kelder is opnieuw ondergelopen. Foto: oscar borghardt

DIEMEN - Een bewoonster van de Prinses Irenestraat is voor de derde keer in korte tijd geconfronteerd met schade in haar woning die werd veroorzaakt door hevige regenval.

De hevige regenval van vorige week maandag had tot gevolg dat de kelderverdieping van haar huurwoning opnieuw onder water liep. Zij huurt de woning van Woonstichting Stadgenoot. In de kelder van de woning zijn diverse vertrekken, waaronder een slaapkamer. Het was de derde keer in korte tijd dat de kelder van de woning onderliep, geeft de bewoonster aan. "Na de eerste overstroming hadden wij veel schade. Het ging onder meer om zeil dat op de grond lag, kleding en koffers. Wij hebben de meeste spullen nu iets hoger gelegd zodat die niet door het water bereikt kunnen worden."

Zij vreest dat bij een nieuwe flinke regenbui de kelder opnieuw onder water komt te staan.

Het water in de kelder van de woning stond vorige week ongeveer een centimeter hoog. "De problemen zijn begonnen nadat de gemeente werkzaamheden aan de riolering heeft verricht. Dat is niet goed gedaan, want als het hard regent komt het water via de afvoer in de douche de woning binnen. Ook buren hebben last van hetzelfde probleem."

Zij heeft diverse keren contact opgenomen met de gemeente en gevraagd maatregelen te nemen. Tot dusver zonder het gewenste resultaat.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten op de hoogte te zijn van de situatie. "Het gaat om een combinatie van de woningen, de riolering en de intensiteit van de buien. De buien waren zo hevig dat het water niet goed verwerkt kon worden. De gemeente gaat contact opnemen met de woningeigenaar om te kijken wat de mogelijkheden voor een oplossing zijn."

Voordracht voor lintjes

DIEMEN - De gemeente verzoekt mensen die een inwoner van Diemen willen voordragen voor een koninklijke onderscheiding contact op te nemen. Aanvragen voor lintjes die in april worden uitgereikt dienen voor 1 september te worden ingediend.

Aanvragen kunnen worden ingediend bij mevrouw W. Lagerweij of mevrouw J. Weber: 020 – 314 4606. Zij adviseren de aanvrager of de verdiensten bijzonder genoeg zijn voor een lintje. Ook krijgt de aanvrager uitleg over de procedure. Een aanvraagformulier voor een lintje kan bij hen worden opgevraagd of worden gedownload via de website www.lintjes.nl.

Overal in Nederland zetten mensen zich in voor de samenleving, ook in Diemen. Meestal onopvallend en op de achtergrond, maar zo iemand zou best eens in het zonnetje mogen worden gezet. De meest waardevolle waardering is dan het toekennen van een koninklijke onderscheiding of 'lintje'. Iedereen mag zo'n lintje aanvragen, voor elke gewenste kandidaat.

Mensen kunnen een lintje verdienen als sprake is van bijzondere verdiensten voor de samenleving. Dat kan gaan om vrijwilligerswerk, maar ook om een bijzondere invulling van betaald werk. Vrijwilligers die zich 15 jaar of langer inzetten voor organisaties op bijvoorbeeld het gebied van sport, kunst, cultuur, kerkelijk leven, natuur, zorg of veiligheid kunnen een lintje verdienen. Voorbeelden zijn een activiteitenbegeleider in een verzorgingshuis of de coach van de sportclub. Maar ook een organisator van evenementen, de bezorger van het verenigingsblad en iemand die jarenlang een bestuursfunctie vervult.

Ook een Diemenaar die in zijn werk buitengewone prestaties levert, kan worden onderscheiden. Het moet dan wel om zeer uitzonderlijke verdiensten gaan, bijvoorbeeld als de prestaties veel verder gaan dan wat je normaal mag verwachten en echt voor de gemeenschap nuttig zijn.

Gert van Mansom

Ex-raadslid CDA
75 jaar
Diemenaar sinds hij 9 maanden oud was

Wat doe je tegenwoordig?
"Ik ben druk voor de protestantse gemeente in Diemen. Ik speel orgel tijdens kerkdiensten in De Ontmoeting, werk wekelijks de informatie voor de kerkgangers uit en stuur die door aan onze webmaster, die het op de website van de kerk zet."

Je was ook actief tijdens de campagne van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen.
"Ja, ik heb meegedraaid en wil mij ook in de toekomst blijven inzetten voor het CDA in Diemen. Doordat het reces al vrij snel na de verkiezingen is begonnen moet dat nog vorm krijgen. Ik ben geen lid van de CDA-fractie en ook geen fractieopvolger. Maar ik zal ons raadslid Janneke de Graaff zo veel mogelijk helpen."

Je bent ook nog betrokken bij de voedselbank in Diemen.
"Ik ben zes jaar actief geweest als vrijwilliger bij de voedselbank. Ik deed vooral de intakegesprekken met nieuwe cliënten en andere administratieve zaken. Ook hielp ik mee tijdens winkelacties. Een jaar geleden heb ik afscheid genomen als vrijwilliger. Maar zo nu en dan help ik nog mee. Om een voorbeeld te geven: mijn buurman heeft een bakkerij in Heemstede en als hij brood over heeft, breng ik het naar Barend Planting van de voedselbank. Hij zorgt ervoor dat het brood bij het uitgiftepunt terecht komt. En als er een winkelactie is help ik ook."

Heb je nog tijd voor hobby's?
"Samen met mijn vrouw en onze oudste dochter zing ik in de cantorij van de Grote Kerk in Naarden. Dat is altijd een feest. Een keer per maand zing ik in de Oude Kerk op het Oudekerksplein in Amsterdam, waar dan door een projectkoor een 'evensong' (Engelse vesper) wordt gezongen."

Wat is jouw favoriete plek in Diemen?
"Wij wonen al heel lang met veel plezier in de wijk Buitenlust. Wij hopen hier nog heel lang te kunnen blijven wonen. Een andere favoriete plek is het stuk van de Ouddiemerlaan in de richting van het kanaal."

Expositie Rooney in gemeentehuis

DIEMEN - Paula Rooney exposeert tot maandag 15 september in het gemeentehuis.

Sinds 1981 is deze Diemense werkzaam als zelfstandig kunstenaar. Zij maakt collages en gebruikt daarvoor vooral Japanse transparante stoffen, die ze soms beschildert.

Inspiratie haalt Rooney uit oude geschriften en wandschilderingen. Daarnaast maakt ze strand- en duinlandschappen in pastel en aquarel.

Staatsbosbeheer tevreden over festivals

DIEMEN - Staatsbosbeheer is tevreden over het verloop van de vier festivaldagen in het Diemerbos. Dit laat boswachter Eric van Gerrevink weten.

De boswachter was de afgelopen twee weekeinden tijdens alle vier de festivaldagen aanwezig. "Er zijn tijdens die vier dagen in totaal ongeveer 10.000 mensen in het Diemerbos geweest. Voor de meesten was het een kennismaking met het bos. Alle festivals waren goed georganiseerd en de sfeer was heel prettig. Door die picknicktafels vond ik dat er een beetje een sfeer hing zoals die in het Vondelpark. Ik hoop dat veel bezoekers van de festivals nog eens naar het Diemerbos terugkomen."

Staatsbosbeheer krijgt geld van de organisatoren van de festivals. Dat is hard nodig, want Staatsbosbeheer heeft de afgelopen jaren steeds minder subsidie van de overheid gekregen. "Dit geld kunnen wij gebruiken voor de recreatievoorzieningen in het bos."

Twee dagen chillen in Diemerbos

Festival Wild und Frei trekt veel bezoekers

DIEMEN - Zaterdag en zondag was het Diemerbos opnieuw het domein van festivalgangers. Op beide dagen vond het Festival Wild und Frei plaats. Het DiemerNieuws ging zaterdag eens kijken op het festivalterrein.

Dj zweept het publiek op. Foto: Jan Ronday

Het is zaterdagmiddag rond 14.00 uur. Veel jonge mensen zijn lopend of op de fiets naar het Diemerbos gekomen. Hoewel de zon schijnt en de temperatuur hoog is, hebben diverse festivalgangers een paraplu en regenkleding bij zich. Niet onverstandig, want de weersvoorspellingen liegen er niet om: later in de middag en in de avond kunnen er stevige buien vallen. We gaan via de gasteningang het festivalterrein op. Net als vorige week is de controle uiterst streng. Alle zakken moeten leeg, de brillenkoker en het pakje sigaretten worden geopend en daarna wordt er gefouilleerd. Niemand vindt het een probleem. Het hoort erbij.

We gaan naar de cabine waar de munten worden verkocht. Voor tien munten moet 27 euro worden afgerekend en uiteraard kan er worden gepind. Claire en haar man Chris zijn al op het festival aanwezig. Zij bezoeken veel festivals en zijn zeer tevreden over de locatie. "Ik vind dit een van de mooiste festivallocaties waar ik ooit ben geweest. Het is een prachtig bos en daardoor krijgt het festival heel veel sfeer. Het Diemerbos is goed bereikbaar, vooral als je met de fiets gaat", aldus Claire.

Zij wonen in Amsterdam-Oost en zijn niet eerder in het Diemerbos geweest.

Dames vermaken zich tijdens Wild und Frei. Foto: Jan Ronday
Veel sfeer tijdens Wild und Frei.

Bezoekers zijn enthousiast over locatie van festival

Het wordt steeds drukker op het festivalterrein. De bezoekers zijn ouder dan tijdens het festival Klamme Handjes, dat vorige week zaterdag in het Diemerbos plaatsvond. De organisatie van Wild und Frei heeft van tevoren aangegeven dat de gemiddelde leeftijd van de bezoekers zo rond de 28 jaar zal liggen. Dat blijkt te kloppen. Er zijn wel studenten aanwezig, maar de meeste bezoekers zijn alweer enkele jaren geleden begonnen met het maken van een carrière. Veel bezoekers zien er goed uit. Zij hebben duidelijk aandacht aan hun outfit besteed. We lopen over het festivalterrein rond en zien dat de mensen genieten van de prachtige omgeving, de muziek en de sfeer.

We gaan op kussens zitten die bij een van de podia op de grond zijn gelegd. De ruimte is overdekt. Handig voor als het later misschien gaat regenen. We halen een drankje bij de bar en gaan lekker in de schaduw zitten. Het is er aangenaam. Veel bezoekers vinden het heerlijk om op de kussens te chillen. Net als tijdens Klamme Handjes valt het op hoe vriendelijk en benaderbaar de bezoekers zijn. Ze zijn lekker uit en willen er een mooi feest van maken. De muziek is relaxed en een aantal bezoekers, onder wie veel vrouwen, danst voor het podium waar een dj staat.

Voor veel festivalgangers was het een eerste kennismaking met het bos

We bekijken de website Buienradar en schatten in dat de buien die zijn voorspeld langs het Diemerbos zullen trekken. Het blijkt een vergissing, want na verloop van tijd pakken donkere wolken zich samen boven het festivalterrein. Even later gaat het regenen. En hard ook. Veel bezoekers schuilen onder het zeil. Na korte tijd zijn alle kussens zijn bezet. Het zorgt voor een speciale sfeer. De mensen leggen onder deze omstandigheden makkelijk contact met elkaar.

Toch blijven er veel mensen dansen, zij houden een paraplu boven het hoofd of hebben een plastic poncho aan gedaan. Die worden door mensen van de organisatie gratis verstrekt. Bij een ander podium laat een aantal heren zich niet kennen. Met ontbloot bovenlijf dansen zij in de regen.

Het wordt weer droog. De verslaggever besluit te vertrekken, stapt op zijn fiets en rijdt het Diemerbos uit. Dan begint het plotseling weer hard te regenen. Op de Muiderstraatweg staan twee jonge dames en twee jonge mannen onder een boom. Hun fietsen liggen in het gras. Zij hebben beschutting gezocht tegen de hevige regen. Ook de verslaggever stapt van de fiets en gaat schuilen. We raken in gesprek en het viertal vertelt dat zij op weg zijn naar Wild und Frei. Zij komen uit Amsterdam en zullen even later voor het eerst het Diemerbos bezoeken.

Een van de mannen vertelt dat hij door zijn werk regelmatig in Diemen komt. Hij heeft geen moeite om de juiste weg naar het Diemerbos te vinden.

Ze bezoeken vaker festivals. "Ja, er komen bij een festival als Wlid und Frei iets oudere bezoekers. De sfeer op dit soort festivals is altijd bruut", legt een van de jongens uit.

Als het droog is nemen wij afscheid en stappen op de fiets. De twee dames en twee heren zullen ongetwijfeld een leuke dag en avond beleven.

Zondag werd het festival Wild und Frei opnieuw door veel jongeren bezocht. Het weer was beter dan de dag ervoor. Het was droog en de temperatuur was iets lager. De drukkende warmte was verdwenen.

"Ik vond Wild und Frei een heel leuk festival", aldus een jongedame die het festival zondag bezocht. "Er waren veel 'alternatieve' mensen aanwezig en de sfeer was heel open. Iedereen kon zichzelf zijn, bijvoorbeeld door in aparte kleding te lopen. Die kleding werd verkocht bij kraampjes op het festivalterrein. De locatie paste goed bij de sfeer van het festival. Dat het festivalterrein aan het water lag maakte het alleen maar mooier."

Jelletje ruim 5 jaar actief

Kinderdagverblijf heeft plaats voor 48 kinderen

Kinderen spelen in Jelletje. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Kinderdagverblijf Jelletje is ruim vijf jaar in het pand aan de Ouddiemerlaan 25 gevestigd. Jelletje heeft plaats voor nieuwe kinderen. Directeur Asja Godthelp (43) en kinderleidster Debbie van Dee (26) vertellen over het kinderdagverblijf.

Asja: "Jelletje valt onder de landelijke organisatie Prokino. Prokino had in het verleden veel internaten waar kinderen van binnenvaartschippers verbleven. Maar doordat de werkgelegenheid in de scheepvaart is afgenomen, is Prokino zich op andere activiteiten gaan richten. Wij bieden nu op bijna 100 locaties in Nederland kinderopvang aan."

Jelletje heeft plaats voor 48 kinderen van 0 tot 4 jaar die over vier groepen van maximaal 12 kinderen zijn verdeeld. "In die groepen zitten kinderen van 0 tot 4 jaar bij elkaar. Wij vinden dat dit een aantal voordelen heeft: wij bootsen de gezinssituatie na, want in veel gezinnen zijn kinderen die enkele jaren van elkaar verschillen. Daarnaast bieden gemengde groepen kleine kinderen de kans om zich aan de oudere kinderen op te trekken", legt Asja uit.

GGD controleert alle kinderdagverblijven en is tevreden over Jelletje

Jelletje is 52 weken per jaar van maandag tot en met vrijdag geopend. De kinderen kunnen er tussen 07.30 en 18.30 uur terecht. Een aantal kinderen komt vijf dagen per week naar Jelletje, andere kinderen een paar dagen of enkele dagdelen. Elke dag begint er om 09.30 uur een VE-programma: (voorschoolse educatie) voor de kinderen: 'Voorsprong'. Met behulp van steeds wisselende thema's wordt de kinderen op een speelse wijze vaardigheden geleerd en doen zij ook kennis op. Momenteel is het thema verkeer: in de hal van Jelletje ligt een zebrapad en staan kleine stoplichten. Dit thema wordt met het programma 'JONGleren in het verkeer' van de gemeente gecombineerd, waardoor een mooie inhoudelijke samenwerking met de gemeente ontstaat.

Debbie: "We werken volgens een vast dagritme. Dit zorgt voor houvast en veiligheid. De baby's hebben hun eigen dagritme; zij krijgen dan ook specifieke zorg. In de ochtend beginnen we met de verschoonrondes, waarbij de kinderen die daar aan toe zijn ondersteund worden bij het zindelijk worden. Na de activiteiten uit ons VE-programma 'Voorsprong' gaan wij een broodje eten en rond 12.00 uur gaan de kinderen nog een slaapje doen in de diverse slaapkamers in het gebouw. Met de kinderen die wakker blijven worden educatieve activiteiten gedaan, speciaal voor hun leeftijd en ter voorbereiding op school. Voorbeelden van dergelijke activiteiten zijn het leren klokkijken, tellen en de dagen van de week." De kinderen krijgen naast de lunch in de loop van de ochtend een crackertje en 's middags vers fruit. Voor kinderen die laat worden opgehaald is er om 17.30 uur een groenteronde. Zij krijgen stukjes groenten om lekker van te proeven, zoals tomaatjes, paprika en plakjes komkommer. Dit zorgt ervoor dat de kinderen geen honger krijgen en nieuwe smaken leren kennen. Er kan eigenlijk altijd buiten gespeeld worden, omdat de speelplaats die achter het gebouw ligt grotendeels is overdekt. De kinderen hebben dus geen last van de felle zon of regen en kunnen in de moestuin zien hoe de natuur werkt. Alle kinderleidsters van Jelletje hebben een gespecialiseerde opleiding afgerond. De medewerksters hebben allemaal een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) en worden continu gescreend. De veiligheid van de kinderen staat voorop. "De GGD controleert in opdracht van de gemeente alle kinderdagverblijven en is tevreden over Jelletje", aldus Asja.

zaterdag 9 augustus

Oud papier

De vrijwilligers van de lokale omroep RTV Diemen gaan langs alle deuren in Diemen om oude kranten op te halen. De kranten moeten om 08.30 uur buiten staan, want dan gaan de teams op pad.

tot maandag 18 augustus


Sluiting Sportcentrum Wethouder F.B. Duran

Sportcentrum Wethouder F.B. Duran is tot en met zondag 17 augustus gesloten. Er worden renovatiewerkzaamheden uitgevoerd.

maandag 1 september

Indiasedansles voor kinderen

Vanaf september start het tweede Indiasedansseizoen in wijkcentrum Noorderlicht, mits er voldoende aanmeldingen zijn. De lessen zullen gehouden worden op vrijdag, van 16.15 tot 17.15 uur. De lessen zijn voor kinderen van drie t/m twaalf jaar en worden gegeven door Indiasedansdocente Aartie Jagmohan. Ze haalt het beste in haar leerlingen naar boven en geeft ze behalve Indiasedanstechniek ook vreugde en passie voor de Indiase cultuur mee. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie en aanmelden mailen naar Sandy@Grishaver.nl.

tot dinsdag 2 september


Huis van de Buurt

Het Huis van de Buurt in het Noorderlicht in Diemen-Noord is tot 2 september gesloten. De koffieochtend op donderdag gaat wel de hele zomer door. Iedereen is welkom van 09.30 tot 12.00 uur.

vrijdag 5 september

Tablet Café

Voor mensen met een tablet of iPad wordt in de bibliotheek Diemen een Tablet Café gehouden. Tijdens het café kunnen ervaringen uitgewisseld worden en tips gedeeld. Medewerkers van de bibliotheek begeleiden de avond en belangstellende kunnen gratis binnenlopen. Van 18.30 tot 20.00 uur.

woensdag 10 september

Film in De Omval

De kinderfilm 'Loenatik, te gek!' gaat over de psychiatrische patiënten Bep Brul, De Majoor, Fats, Mevrouw De Haas en Dr. Doolittle van Loenatik. Zij zijn noodgedwongen teruggekeerd in de maatschappij nadat kliniek Zonnedael is opgeheven. Zuster Ten Hoeven mist haar geliefde patiënten en zonder hen heeft ze geen doel meer in haar leven. Wanneer de 'gekken' vernemen dat de zuster ontvoerd is, komen ze in actie en beginnen een uitbundige, gevaarlijke en prettig gestoorde zoektocht. Aanvang: 14.00 uur. Kosten: € 8,-.

donderdag 11 september

Film in De Omval

'A Thousand Times Good Night' vertelt het aangrijpende verhaal van oorlogsfotograaf Juliette Binoche die niet kan kiezen tussen het gevaarlijke werk in conflictgebieden en haar gezin dat thuis in doodsangst op haar wacht. Aanvang 20.00 uur, kosten € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zaterdag 13 september

Cabaretier Jandino

Jandino Asperaat is terug in Theater De Omval met zijn show 'Hoe dan ook'. Voorgaande voorstellingen waren stuk voor stuk uitverkocht, dus geïnteresseerden moeten niet te lang wachten met reserveren. Aanvang: 20.30 uur. Kosten: € 18,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zondag 14 september

Film in De Omval

De kinderfilm 'Loenatik, te gek!' gaat over de psychiatrische patiënten Bep Brul, De Majoor, Fats, Mevrouw De Haas en Dr. Doolittle van Loenatik. Zij zijn noodgedwongen teruggekeerd in de maatschappij nadat kliniek Zonnedael is opgeheven. Zuster Ten Hoeven mist haar geliefde patiënten en zonder hen heeft ze geen doel meer in haar leven. Wanneer de 'gekken' vernemen dat de zuster ontvoerd is, komen ze in actie en beginnen een uitbundige, gevaarlijke en prettig gestoorde zoektocht. Aanvang: 14.00 uur, Kosten: € 8,-.

dinsdag 16 september

Theaterpresentatie

Het nieuwe theaterseizoen van De Omval gaat van start met een presentatieavond. Op deze avond zullen de volgende artiesten een gedeelte van hun voorstelling laten zien: De Andersons, De Partizanen, Fuad Hassen, Pieter Jouke en Veronique Sodano. Aanvang: 20.30 uur. Kosten: € 5,-.

zondag 21 september

Jeugdvoorstelling

In de jeugdvoorstelling 'Broers' van Cees Brandt staat de band tussen twee broers centraal. Het is een nachtelijk avontuur van twee broers die ruzie maken, maar elkaar toch nodig hebben. Het decor wordt tijdens de voorstelling gemaakt door een tekenaar. De voorstellingen van Cees Brandt zitten altijd vol fantasie en zijn een feest voor peuters en kleuters. Aanvang: 11.00 uur. Kosten: € 8,-.

donderdag 25 september

Cabaret

Cabaretgroep Op Sterk Water geeft een try-out in Theater De Omval. Bezoekers worden meegenomen op een ontdekkingsreis vol snelle, intelligente, hilarische, muzikale, maar vooral virtuoze improvisaties. Aanvang: 20.30 uur. Kosten: € 16,-.

SV Diemen traint al volop

Selectie gaat op trainingskamp in Weert

Selectie van SV Diemen werkt oefeningen af. Foto: Jan Ronday

DIEMEN - De zondagselectie van SV Diemen is bezig aan de tweede week van de voorbereiding op het seizoen 2014-2015.

De ploeg, die afgelopen seizoen via de nacompetitie naar de vierde klasse van de KNVB degradeerde, zal er alles aan doen om meteen weer te promoveren naar de derde klasse. Marc Stuut is de nieuwe trainer van de zondagselectie. Afgelopen seizoen was hij trainer van het tweede zondagteam van SV Diemen. Stuut is de opvolger van Robin Ernest. Robin Ternede werkt als bestuurslid zondagsenioren nauw samen met Stuut.

De selectie van SV Diemen is op een aantal plaatsen gewijzigd. Ternede: "Van de vaste kern van de eerste 18 spelers is alleen Jordan Gemert vertrokken. Hij speelt nu voor ZSGO/WMS. Daarnaast zijn er twee talentvolle A-junioren weggegaan: Mark Simons en Niels Neering. Dat vinden wij erg jammer."

Stuut kan beschikken over een aantal nieuwe spelers: de broers Kevin en Leroy Kroese, die van het Amsterdamse TOG zijn overgekomen. Zij hebben beiden een verleden bij SV Diemen. Kevin is een aanvallende middenvelder, zijn jongere broer Leroy is doelman. "Daarnaast is ook Edley Tannoh teruggekeerd. Hij komt van HBOK. Maar wat ook erg belangrijk is, is dat er vijf talentvolle A-junioren naar de A-selectie zijn doorgestroomd. Dat maakt de selectie niet alleen in de breedte sterker", aldus Ternede. "Bovendien streven wij bij de club naar een herkenbare A-selectie: dus met zo veel mogelijk eigen jeugd erin."

De zondagselectie van SV Diemen is vorige week begonnen met trainen. Afgelopen weekeinde vonden er oefenwedstrijden plaats tegen FC Abcoude. Die club is een tweedeklasser die getraind wordt door Joey van Leijenhorst uit Diemen.

Ternede: "Beide clubs waren met de selecties van zondag 1 en zondag 2 aanwezig. Door de vakantieperiode ontbrak er een aantal spelers. Wij hebben drie wedstrijden van 45 minuten gespeeld. De bedoeling was dat elke selectiespeler maximaal 45 à 60 minuten speeltijd zou krijgen in verband met overbelasting. Het eerste duel heeft SV Diemen met 1-0 gewonnen, het tweede duel werd door FC Abcoude met 2-0 gewonnen en in het derde duel ging de winst ook naar FC Abcoude, het werd 4-0."

Komend weekeinde gaat de selectie van SV Diemen op trainingskamp in het Limburgse Weert. Het weekeinde daarop doet de ploeg mee aan een toernooi bij De Meteoor in Amsterdam. Het serieuze werkt begint met bekerduels tegen Sloterdijk, Zeeburgia en DWS. De competitie in de vierde klasse van de KNVB begint op zondag 7 september. Diemen speelt haar eerste wedstrijd dan thuis tegen SV Ouderkerk, aanvang 14.30 uur.

Jeugd

Samen met drie andere supporters van Ajax keek ik zondagmiddag naar de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Het duel tussen Ajax en PEC Zwolle kon ons niet bekoren. Wat doe je dan? Je drinkt een glaasje bier en gaat ouwehoeren over Ajax.

Natuurlijk zijn wij blij dat Ajax vier keer op rij kampioen is geworden, maar veel wedstrijden die Ajax vorig seizoen speelde konden ons nauwelijks boeien. Het spel was vaak tergend langzaam, de bal werd eindeloos rond gespeeld en fraaie individuele acties waren schaars.

We dachten zondagmiddag hardop na hoe het verder moet. Ajax heeft de laatste jaren enorme sommen geld geïncasseerd door de beste spelers te verkopen aan buitenlandse clubs die veel hogere salarissen betalen en in een competitie spelen die bij spelers meer tot de verbeelding spreekt dan de eredivisie. Aan de andere kant weigert Ajax veel geld uit te geven om goede spelers te contracteren. Wij kunnen ons nog peperdure miskopen herinneren. Het gevolg is dat Ajax elk jaar kwaliteit inlevert. De kans dat er voor het sluiten van de transfermarkt nog spelers bij Ajax vertrekken is erg groot.

Er zijn dus twee mogelijkheden: of Ajax trekt voor veel geld ervaren spelers van andere clubs aan, of er wordt op de doorstroming van de jeugd gerekend. In die veelgeroemde jeugdopleiding spelen overigens veel talenten die bij clubs in het buitenland of Nederland zijn weggehaald. Een insider die heel vaak wedstrijden van de jeugd van Ajax op De Toekomst bezoekt, heeft mij verteld dat er veel talentvolle spelers rondlopen. Ik geloof hem, want jaren geleden attendeerde hij mij op een jeugdspeler die veel voor Ajax zou gaan betekenen: Christian Eriksen. Onze hoop is erop gevestigd dat er eindelijk weer eens aanvallers uit de jeugd doorbreken waarvan de klasse afstraalt. De laatste spits uit de jeugd die een internationale ster werd was Patrick Kluivert. Hij debuteerde in 1994! Over één zaak waren wij het zondagmiddag eens: Ajax wordt voor de vijfde keer in successie landskampioen.

Brandgaatjes in kunstgrasveld SV Diemen

Nieuwe velden zijn vorig jaar aangelegd. Foto: Aram Goudsmit

DIEMEN - De gemeente is tijdens een inspectie van het complex van SV Diemen gestuit op twee kleine gaatjes in het hoofdveld van kunstgras. Het is de tweede keer dat de opzichters dit hebben vastgesteld. SV Diemen verzoekt haar leden en andere gebruikers van de kunstgrasvelden voorzichtig te zijn.

Peter van Rooij van SV Diemen. "Het gaat om twee kleine gaatjes ter grootte van een rijksdaalder. Ook eerder zijn er enkele gaatjes in het kunstgras van het hoofdveld aangetroffen. Wij hebben de indruk dat de gaatjes zijn veroorzaakt door een brandende sigarettenpeuk die op het veld is achtergelaten. Wij hebben via onze website onze leden verzocht om extra voorzichtig te zijn. Wij hebben dit ook gedaan om een signaal naar de gemeente af te geven. De gemeente heeft veel geld geïnvesteerd voor het vervangen van de twee kunstgrasvelden en de aanleg van het hoofdveld van kunstgras."

De waarschuwing is niet alleen aan leden van SV Diemen gericht. "Wij zijn de huurder van de velden, maar wij laten de hekken vaak open staan zodat kinderen lekker op de velden kunnen voetballen. Misschien heeft een vader op het veld naar zijn kinderen staan kijken en een sigaret op het veld gegooid. Wij vragen iedereen om zorgvuldig met de velden om te gaan."

Van Rooij weet nog niet of het nodig is om de stukken kunstgras waar de gaatjes in zijn gebrand te vervangen. "Als het nodig is wordt er een stukje kunstgras losgesneden en vervangen door een nieuw stukje."

SV Diemen en CTO '70 ontmoetten elkaar ook in seizoen 2011-2012. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste zondagteam van SV Diemen stuit in de vierde klasse op een aantal interessante tegenstanders. De ploeg treft diverse tegenstanders uit de regio. Streekderbys zijn altijd aantrekkelijk en trekken extra publiek.

SV Diemen speelt de competitie-ouverture tegen streekgenoot SV Ouderkerk. Ook treft de formatie van de nieuwe trainer Marc Stuut Geinburgia uit het nabijgelegen Driemond en TOG, dat in de Watergaafsmeer speelt. De duels met TOG zullen extra beladen zijn omdat middenvelder Kevin Kroese en doelman Leroy Kroese vorig jaar nog voor de Amsterdamse club uitkwamen. CTO '70 uit Duivendrecht is ook een interssante opponent.

De andere tegenstanders van SV Diemen zijn: Sporting Martinus, TABA, Nautius, SC Buitenveldert, Swift, NFC, Fortius, Ankaraspor en Zuidoost United.

Sportief en zuinig rijden in BlueGT

Vernieuwde Polo bestelbaar

De Polo BlueGT heeft er 10 pk bij gekregen.

De vernieuwde Polo BlueGT is per direct bestelbaar. Om te beginnen heeft hij er 10 pk bij gekregen – nu 150 pk. De prestaties zijn daardoor bijna van GTI-niveau.

De BlueGT biedt nog altijd het beste van twee werelden, want ook zeer zuinig rijden is mogelijk. Het vastgestelde verbruik blijft steken op 4,7 l/100 km (1 op 21,3). De Polo BlueGT kent 20% bijtelling bij zakelijke inzet en is er vanaf 23.590 euro.

De nieuwe Polo BlueGT heeft bijzondere techniek aan boord. De 1.4 TSI benzinemotor is uitgevoerd met cilinderuitschakeling: bij lage motorbelasting worden twee van de vier cilinders op non-actief gesteld. Samen met BlueMotion Technologies zoals start/stop en hergebruik van remenergie zorgt dit voor een gemiddeld verbruik van 4,7 l/100 km. Dit komt overeen met een CO²-uitstoot van 108 g/km.

Naast het realiseren van een laag verbruik is de Polo BlueGT ook in staat tot spannende prestaties. Mede dankzij de razendsnel schakelende zeventraps DSG-versnellingsbak (standaard) sprint de Polo BlueGT in 7,8 s van 0-100 km/h. De topsnelheid bedraagt 220 km/h.

Voorraadacties
Naast de introductie van de BlueGT is er meer nieuws omtrent de Polo. Zo is er het gelimiteerde actiemodel First Edition. Bovendien biedt de Volkswagen-dealer een extra inruilpremie van 800 euro op geselecteerde voorraad.

Renault ZOE profiteert van snelladers

Binnen 30 minuten weer op pad met 80% lading.

De aantrekkingskracht van de 100% elektrische Renault ZOE wordt nog groter dankzij de nieuwe 43 kW AC-snelladers die nu beschikbaar zijn bij openbare snellaadstations van Fastned. Hiermee kan het bereik van de Renault ZOE in korte tijd aanzienlijk worden vergroot.

Fastned heeft als eerste aanbieder van openbare oplaadpunten de 43 kW AC-lader in gebruik genomen. Dit type snellader is bij uitstek geschikt voor de Renault ZOE en heeft slechts 30 minuten nodig om een lege batterij voor 80% op te laden. Het bereik van de Renault ZOE is vastgesteld op 210 kilometer (volgens NEDC). Dit komt overeen met een reëel bereik tussen de 100 en 150 km.

Locaties
De nieuwe 43 kW AC-laders zijn te vinden bij de Fastned-snellaadstations op de verzorgingsplaatsen Lageveen in Veeningen (A28 Meppel – Hoogeveen), De Panjerd in Veeningen (A28, Hoogeveen – Meppel), Bornheim in Wezep (A28 Harderwijk – Zwolle) en De Vundelaar in Wilp (A1 Deventer – Apeldoorn). Fastned start begin september met de bouw van tien extra snellaadstations op belangrijke locaties langs de snelwegen A2, A7, A12, A16 en A44.

Prijs PowerShift-automaat verlaagd

Geavanceerde versnellingsbak nu onder de 1000 euro.

Ford heeft de PowerShift-automaat voor de Fiesta 1.0 EcoBoost per direct extra aantrekkelijk geprijsd.

De geavanceerde automatische versnellingsbak met dubbele koppeling vormt een ideale combinatie met de meervoudige bekroonde 1.0 EcoBoost benzinemotor en is nu leverbaar voor een meerprijs van slechts € 995,-.

Afgelopen maand werd de alom geprezen 1.0 EcoBoost-motor van Ford door een panel van 82 autojournalisten uit 35 landen voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot International Engine of the Year vanwege zijn rijcomfort, prestaties, zuinigheid, verfijning en hoogstaande technologie. De geavanceerde PowerShift-automaat met dubbele koppeling is leverbaar met de 74kW (100pk) sterke variant van deze befaamde benzinemotor.

Belangrijk voor zakelijke rijders is dat zij in aanmerking komen voor de lage fiscale bijtelling van 20%.

Eerste blik op nieuwe ŠKODA Fabia

De nieuwe ŠKODA Fabia is onderweg. Het compacte model valt direct op door een modern en dynamisch design met onder meer elementen van het spectaculaire VisionC-studiemodel. Ten opzichte van het huidige model is de Fabia negen centimeter breder en drie centimeter langer. Ook deze nieuwe maten dragen bij aan het zelfverzekerde uiterlijk. Het interieur is compleet nieuw. Er zijn volop mogelijkheden om de Fabia naar persoonlijke smaak in te richten.

Volvo's krachtige en schone SUV

De nieuwe XC90 die Volvo later dit jaar introduceert, biedt een ongekende combinatie van kracht en minimale emissies. De vierwielaangedreven zevenzitter levert maximaal 295 kW (400 pk) vermogen bij een CO²-uitstoot van gemiddeld ongeveer 60 g/km (NEDC-cyclus). Zuinig genoeg dus voor 14% bijtelling. De topversie van de nieuwe Volvo XC90, is de 'Twin Engine'-versie, die de T8-badge draagt. Deze plug-in hybride biedt een ongekende combinatie van krachtige prestaties en laag verbruik. In de hybridemodus werkt de tweeliter viercilinder. "In de nieuwe Volvo XC90 hoef je geen enkele concessie te doen", zegt Peter Mertens, van Research and Development bij Volvo.

15 / 16

Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
tel.: 06-22504620
www.flitzenzo.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Zon. 17 aug. Vlooienmarkt Amsterdam - Annie Romeinplein Bezoekers Gratis Toegang Donevents.nl 0294-237320