DiemerNieuws

16 augustus 2018

DiemerNieuws 16 augustus 2018


Ruim 20 auto's bekrast bij station

DIEMEN De politie is op zoek naar de dader die zondagmiddag bij het NS-station in het centrum van Diemen ruim twintig auto's heeft bekrast. De gemeente spreekt van een heel vervelend incident.

De dader sloeg zondagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur toe op de parkeerplaats achter het NS-station in het centrum. Op een aantal van de auto's zijn diepe krassen achtergelaten. De slachtoffers van het vandalisme zijn uiteraard kwaad over de beschadiging van hun auto's. Dit blijkt onder meer uit reacties via de sociale media. Een aantal inwoners van Diemen vraagt zich af waarom er geen camera's bij de parkeerplaatsen bij de stations zijn geplaatst. Die zouden de dader kunnen identificeren.

Het motief van de dader is niet bekend. De parkeerplaats waar de dader heeft toegeslagen maakt geen onderdeel uit van de blauwe zone. De parkeerplaats is eigendom van de gemeente en is vrij toegankelijk. De parkeerplaats wordt onder meer gebruikt door mensen die verder reizen met de trein.

De politie is op zoek naar eventuele getuigen van de bekrassingen van zondag. Zij kunnen contact opnemen via telefoonnummer 0900-8844.

In het verleden zijn er in diverse wijken in Diemen auto's bekrast.

5.

Boog sluit woning na vondst drugs en wapen

DIEMEN Op last van burgemeester Boog is op 8 augustus een woning aan het Wilhelminaplantsoen gesloten. De sluiting is voor een periode van drie maanden op grond van de Opiumwet.

In de woning zijn een vuurwapen, harddrugs en een grote hoeveelheid softdrugs aangetroffen. Ook waren er goederen aanwezig die gebruikt worden om drugs te wegen en te verpakken.

De aanwezigheid van drugs en vuurwapens kunnen leiden tot onveiligheid voor de omgeving vanwege overlast en de aanzuigende werking op criminele activiteiten. Dit levert een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Om deze situatie te beëindigen is de woning gesloten.

Aanmelden voor koninklijke onder-scheidingen

DIEMEN Mensen die iemand kennen die zijn willen voordragen voor een koninklijke onderscheiding kunnen dit voor 1 september doen.

Zij dienen dan contact op te nemen met het bestuurssecretariaat van de gemeente Diemen. Dit kan via telefoonnummer 020-3144606 of via de mail: bestuurssecretariaat@diemen.nl. Het bestuurssecretariaat adviseert de aanvrager of de verdiensten bijzonder genoeg zijn voor een lintje. Ook krijgt de aanvrager uitleg over de procedure. Een aanvraagformulier voor een lintje kan bij het bestuurssecretariaat worden opgevraagd of worden gedownload via de website www.lintjes.nl. De koninklijke onderscheidingen worden elk jaar eind april uitgereikt door de burgemeester. Dit gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis.

Kinderzomerspelen afgesloten met playbackshow

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De Kinderzomerspelen zijn vrijdagmiddag afgesloten met de playbackshow. De deelnemers deden enorm hun best en vermaakten de aanwezigen. De Kinderzomerspelen die drie weken duurden waren ook dit jaar een succes, mede door de inzet van de vele begeleiders.

3.

Diemenaren in den vreemde

Foto: BILL BOOGAART

Gerda Boogaart emigreerde met haar ouders naar Canada toen ze 11 was.

9

Weerbericht

Licht wisselvallig weer met normale temperatuur
Blikvanger op de weerkaart is een lagedrukgebied bij IJsland met tot boven het Noordzeegebied reikende frontale uitlopers. Tegelijk zet het Azorenhoog een uitloper uit naar Midden-Europa. Na de passage van een koufront donderdag leidt dit tot een licht wisselvallig weertype met een normale temperatuur voor half augustus.

Donderdag en vrijdag
Donderdag begint met zonneschijn. De temperatuur loopt op naar rond 25 graden. In de loop van de dag neemt de bewolking toe met kans op enkele buien, mogelijk met onweer. Vrijdag is het meest droog met nu en dan zon. Het is minder warm bij een maximum van 20 à 21 graden. Er waait een matige wind tussen zuidwest en west.

Het weekeinde
Zaterdag en zondag is het wisselend bewolkt. Er is van tijd tot tijd ruimte voor de zon. Er kan ook een bui tot ontwikkeling komen. Er waait een matige wind tussen zuidwest en west. Het wordt 22 à 23 graden. Na het weekend lijkt het goeddeels droog te blijven met ongeveer dezelfde temperatuur of iets hoger dan deze week het geval is.

Weetje
Zondag hadden we de 51e zomerse dag van dit jaar van 25 graden of hoger. Dat is een evenaring van het record uit 2006. De kans is groot dat er nog een aantal dagen met 25+ graden zullen volgen. De kans is dus groot dat er een nieuw record zal worden gevestigd wat betreft het aantal zomerse dagen (25+ graden) in een jaar.

Niet wielrennen op zondag

In 1922 vroeg wielervereniging De Germaan aan de gemeenteraad van Diemen of zij daar een wielerbaan mocht bouwen. Een plaats werd nog niet aangegeven. Burgemeester Bicker liet de raad al voor de discussie uit geen wielrenners in zijn dorp te willen. Te druk allemaal. De gemiddeld 10.000 bezoekers bij een wedstrijd waren er te veel. Bicker stelde dat het verkeersaanbod op zondag nu al zo groot was dat hij regelmatig het Rijk om extra politietoezicht moest vragen. Raadslid Verduin vond dat een drogreden. Hij benadrukte dat de plaats immers nog niet bekend was. Die verkeersdrukte kon dus gereguleerd worden. Verduin wilde ook weten hoe Bicker dacht over de 20% binnen te halen vermakelijkheidsbelasting op de entreegelden van 10.000 bezoekers. Een formidabel bedrag. Bovendien konden veel meer mensen in Diemen ervan profiteren en zou het goed zijn voor het imago van Diemen. Toen kwam de aap uit de mouw. De twee wethouders waren uit andere principes tegen deze baan en de burgemeester, hoewel hij de principes niet deelde, achter zijn wethouders. Niet wielrennen op zondag dus. Diemen op de Veluwe. Tot troost: het was 1922. Tien jaar later opende in Duivendrecht de VEKA-baan.

Medewerkers Dierenambulance Amsterdam halen onderkoelde duif uit water

De duif is gevangen.

DIEMEN Medewerkers van de Dierenambulance Amsterdam hebben zaterdagochtend een onderkoelde duif uit de Weespertrekvaart gehaald.

Zij kregen een melding van een inwoner van Diemen en gingen er onmiddellijk op af. Zij stapten in een bootje en wisten de duif te vangen. De duif was onderkoeld en had water in zijn longen. De medewerkers van de Dierenambulance Amsterdam hebben de duif eerste hulp verleend en meegenomen naar het gebouw aan het Voorlandpad in Amsterdam. De duif is naar Vogel- en Zoogdierenopvang De Toevlucht gebracht. Als de duif volledig hersteld is wordt hij weer vrijgelaten.

Organisatie kijkt voldaan terug op Kinderzomerspelen

Vygo (6) maakte indruk op het podium tijdens playbackshow

De Kinderzomerspelen zijn uitstekend verlopen. Dit stelt algemeen coördinator Danny Post. De kinderen hebben zich vermaakt.

De jonge Vygo betoverde het publiek. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De Kinderzomerspelen zijn vrijdagmiddag afgesloten met de playbackshow. Er deden 21 acts mee.

De jury bestond uit voorzitter Jordy van Rookhuizen, alias DJ Smokehouse, Patrick Post en Oscar Borghardt. Zij hadden enorm veel waardering voor de inzet, de prestaties en de durf van de jonge deelnemers. Winnaars werden Finja en Chloë met een spetterende uitvoering van het nummer Roar van Kate Perry. Kayden werd tweede met een mooie vertolking van het nummer Friend van Marshmallow. De derde prijs ging naar Dewi en Nimisha. Zij playbackten het nummer Haai alarm van Kinderen voor Kinderen. Het optreden van de jongste deelnemer Vygo (6) was vertederend. Hij playbackte het lied Pieten Sinterklaas Move.

De playbackshow werd gepresenteerd door Teun Post en Pelle Brinkhof. Teun Post werd door de kinderen die aan de Kinderzomerspelen meededen uitgekozen als beste begeleider.

In de pauze van de playbackshow werd er gedanst. Foto: Trudy Kroese

Bijna alle begeleiders zijn er volgend jaar weer bij

"Ik kijk voldaan terug op de Kinderzomerspelen", aldus algemeen coördinator Danny Post. "Het was heel warm. Maar wij hebben er als begeleiders voor gezorgd dat de kinderen het goed naar hun zin hebben gehad. De begeleiders hebben allemaal uitstekend werk verricht. Zij hebben bijna allemaal aangegeven dat zij er volgend jaar weer bij zijn."

Post is blij met de steun van een aantal sponsors. "Café 't Pandje heeft de shirts van de begeleiders gesponsord en alle kinderen een keer een ijsje en pakje drinken gegeven. Primera Koopmans heeft artikelen voor activiteiten beschikbaar gesteld, twee ouders sinaasappels voor de kinderen en twee collega's van mij hebben een apparaat om sinaasappels te persen beschikbaar gesteld."

Politie neemt twee paarden in beslag

DIEMEN De politie heeft vorige week in Diemen twee paarden in beslag genomen.

De politie had vastgesteld dat de paarden lange tijd niet goed zijn verzorgd. Zo constateerde de politie diverse keren dat de paarden niet genoeg te eten kregen. De politie heeft de eigenaar van de paarden meerdere malen gewaarschuwd.

Nadat de politie toestemming van de officier van justitie had gekregen zijn de paarden bij de eigenaar weggehaald en naar een nieuw verblijf overgebracht. "Wij hopen dat de twee paarden een mooi nieuw tweede leven krijgen. Wij waren blij om te zien dat de paarden zichtbaar genoten van de ruimte en vrijheid die zij nu hebben", aldus de politie.

Wandelpad tijdelijk afgesloten

DIEMEN - Wandelaars kunnen sinds maandag 13 augustus het pad achter Sportpark De Diemen vanaf Kriekenoord niet gebruiken.

Er is een nieuwe toegang naar het pad gemaakt via de Sportlaan, naast de kantine van de korfbalvereniging DKV Victoria. Via die route komen wandelaars ongeveer halverwege het pad terecht, zodat ze nog steeds een rondje kunnen lopen. Het pad is vanaf de andere kant van de Sportlaan, bij de natuurijsbaan van de Diemer IJsclub, gewoon toegankelijk. De tijdelijke aanpassing van het wandelpad is nodig omdat Dura het bouwterrein gaat inrichten voor de bouw van de woningen van fase 11 op Plantage de Sniep.

Politie houdt bestuurder bromfiets aan

DIEMEN De politie heeft vorige week woensdagavond rond 22.40 uur in het centrum van Diemen een bestuurder van een bromfiets aangehouden.

De man negeerde een stopteken van de politie. Hij werd ter hoogte van het gemeentehuis tot stoppen gedwongen. Agenten stelden vast dat de bromfietser niet in het bezit was van een rijbewijs. De man is meegenomen naar het politiebureau en heeft daar twee processen-verbaal ontvangen.

Diemense boekt wereldrecord parachutespringen

De dames maken een formatie in de lucht. Foto: Henny Wiggers

DIEMEN Parachutist Yvette Niele (50) uit Diemen heeft onlangs samen met 59 andere vrouwen een wereldrecord formatiespringen in de wacht gesleept. Zij sprongen bij de stad Charkov in Oekraïne.

Ruim 100 vrouwelijke skydivers uit heel Europa waren in Oekraïne bij elkaar gekomen om te proberen een wereldrecord formatiespringen te vestigen. Vanuit Nederland reisde ook een aantal dames af naar Charkov, onder wie Yvette Niele uit Diemen. De groep genaamd 'Women on Wings' maakte drie verschillende formaties in een sprong, met in totaal 60 vrouwen. Hiermee kwalificeerden ze zich als grootste formatie met alleen vrouwen. De groep steeg naar 18.000ft in drie vliegtuigen: twee Antonov-28s en een Turbolet410. De ervaren piloten vlogen in een dichte formatie, iedereen aan boord zat aan de extra zuurstof. Met een goede timing sprongen de 60 vrouwen achter elkaar uit de drie vliegtuigen. Zij vlogen naar elkaar toe om de eerste formatie te maken. Daarna maakten ze nog twee andere punten, voordat ze weer uit elkaar moesten om de parachutes te openen en veilig op het veld te landen. Twee cameraspringers sprongen met de dames mee om alle actie op film te kunnen vastleggen. Hierdoor kon een team van vier scheidsrechter de wereldrecordpoging beoordelen. Twee scheidsrechters waren aanwezig, de andere twee kregen de video toegestuurd. Het duurde hierdoor even voordat alles goed beoordeeld was. Er mocht geen grip verkeerd vastgehouden worden, geen dame op de verkeerde plek, anders was het geen officieel record.

Yvette Niele is een gepassioneerde parachutespringer. "Een jaar of 25 geleden was ik op wereldreis. Ik heb toen in Nieuw-Zeeland een tandemsprong gemaakt. Ik zat dus vast aan een leraar. Elf jaar geleden leerde ik mijn man Rob van Rijssel kennen. Hij was parachutespringer. Vlak nadat wij elkaar hadden leren kennen waren wij op vakantie in Florida. Daar heb ik mijn eerste solosprong gemaakt. Er sprongen toen wel twee leraren mee, maar op het moment dat ik de parachute opentrok was ik op mijzelf aangewezen. Ik vond het meteen geweldig."

Yvette en haar man Rob zijn in de ban van de sport parachutespringen. "Ik heb inmiddels 1250 sprongen gemaakt, Rob 1.500 sprongen. Wij gaan minimaal om het weekeinde parachutespringen. Onze thuisbasis is Teuge, vlak bij Apeldoorn."

Yvette is van plan om de sport nog lang te blijven beoefenen. "Parachutespringen is een sport die je tot op hoge leeftijd kunt blijven beoefenen. Ik ken mensen van 75 jaar die nog springen. Het is belangrijk dat je geestelijk gezond en lichamelijk in orde blijft."

De parachutisten hebben zich twee jaar voorbereid op de wereldrecordpoging in Charkov. De deelnemers uit elk land hadden hun eigen voorbereidingen achter de rug voordat ze bij elkaar kwamen in Oekraïne. In totaal waren er dames vanuit 20 verschillende landen geselecteerd. Van de 60 mogen maar liefst negen Nederlandse dames zich wereldrecordhoudster noemen.

Janneke de Graaff

Gemeenteraadslid voor het CDA

Inwoonster van Diemen sinds 1995

Wat doe je tijdens het reces?
"Nu er even geen stukken hoeven te worden gelezen, voelt dat als vakantie. Verder ben ik gewoon aan het werk. Wel is er nu tijd om boeken te lezen waar ik anders nooit aan toe kom en haal ik mijn sociale contacten aan."

Wat zijn jouw hobby's?
"Mijn werk is mijn hobby. Naast dat ik werkzaam ben als sociaal pedagoge, doe ik aan edelsmeden. Met veel plezier maak ik sieraden van edele materialen. Daarnaast vertoef ik graag in de natuur."

Welk boek lees je op dit moment?
"'12 regels voor het leven' van Jordan B. Peterson. Het is een boek over een remedie tegen chaos. De schrijver is een gerenommeerd psycholoog."

Wat is jouw favoriete muziek?
Jazz, klassiek en pop zijn genres waar ik onder andere van hou. Mijn man is overigens jazzpianist."

Wat is het laatste concert dat je hebt bezocht?
"Een tribute to Ray Charles uitgevoerd door de zangeres Madeline Bell samen met het Jazzorkest van het Concertgebouw in de Q-Factory."

Jouw favoriete vakantieland?
"Frankrijk. Wij gaan er vaak heen. Wij mijden de steden en huren dan een alleenstaand huis midden in de natuur. We genieten van de natuur en maken van daaruit uitstapjes. De mensen in Frankrijk zijn op het platteland enorm gastvrij."

Wat doe je over 20 jaar?
"Hopelijk maak ik dan nog steeds sieraden en ik wil dan beroepshalve stervensbegeleiding geven aan (jong)volwassenen. Op vrijwillige basis heb ik daar ervaring mee. Het is heel bijzonder om iemand gedurende deze laatste levensfase mee te mogen maken en enigszins tot steun te mogen zijn. Het is beslist niet alleen maar kommer en kwel."

Diemense kunstenaars schilderen in Sloten

Foto: Kunstzin Diemen

DIEMEN Els de Does en Steven Dijk van Kunstzin Diemen hebben vorige week maandag meegedaan aan het schilderproject Colorfield Performance in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. In een paar maanden tijd realiseren meer dan 400 schilders uit heel Europa 499 schilderijen die tot 1 oktober op een grasland bij de Friese plaats Sloten worden geëxposeerd.

Ouderenpartij Diemen: 'Doe mee aan World Cleanup Day'

DIEMEN De Ouderenpartij Diemen wil dat de gemeente Diemen op zaterdag 15 september deelneemt aan de World Cleanup Day.

Dit schrijft de partij in het initiatiefvoorstel 'Naar een waterbewuster Diemen', dat vorige week is gepresenteerd. Tijdens de World Cleanup Day worden er wereldwijd schoonmaakacties gehouden om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen voordat dat in de rivieren en de zee terecht komt.

De Ouderenpartij Diemen wil dat de gemeente Diemen zich aansluit bij dit mondiale initiatief. De partij wil dat alle waterpartijen in de gemeente op die dag worden ontdaan van plastic en zwerfafval. De partij hoopt dat inwoners van Diemen zich die dag willen inzetten. Ook denkt de Ouderenpartij Diemen dat wellicht leerlingen van basisscholen aan het initiatief kunnen deelnemen. Peter Prins, fractievoorzitter van Ouderenpartij Diemen: "Wij hebben in het initiatiefvoorstel onder meer aandacht besteed aan de Diemerplassen, de eerste, tweede en derde Diem. Het is misschien een idee als leerlingen van de school De Kersenboom in Plantage de Sniep aan de actie meedoen. Wellicht hebben ouders van enkele leerlingen een bootje en kunnen zij meehelpen."

De partij wijst er op dat basisscholen via de website www.plasticsoupfoundation.org een gratis lespakket kunnen bestellen.

De Ouderenpartij Diemen hoopt dat het college van B en W het verzoek honoreert en zal besluiten om Diemen zich te laten aansluiten bij World Cleanup Day.

Vandalisme

Vervolg van voorpagina.

Het betreft onder meer de parkeerplaats bij de wijk Buitenlust, vlak bij het station in het centrum. Ook op de parkeerplaats bij het station in Diemen-Zuid vinden regelmatig incidenten plaats. Zo zijn er kentekenplaten van auto's gestolen en ruiten van geparkeerde auto's ingeslagen.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de gemeente alleen bevoegd is om (tijdelijk) camera's op te hangen als er sprake is van ernstige openbare ordeverstoring.

9 / 12

'In het begin miste ik mijn vrienden, maar ik ging het leven hier waarderen'

Gerda Boogaart emigreerde met haar ouders naar Canada toen ze 11 was

Drie vriendinnen, samen beleefden ze hun jeugd in Diemen. Alle drie vlogen ze uit naar het buitenland. Gerda emigreerde als eerste, met haar ouders naar Canada. Els woont nu in Frankrijk en Angelique trok oostwaarts en woont nu in Hongkong. Hoe vergaat het deze Diemenaren in den vreemde? Deze week: Gerda Boogaart-van Roijen.

Gerda Boogaart-van Roijen (Engelse naam Gerrie, want Canadezen kunnen Gerda niet uitspreken). Geboren in Diemen op 20 maart 1962 aan het Oranjeplantsoen, woont nu in Crossfield, Alberta, Canada. In juli 1973 geëmigreerd. Reistijd: toen 10 dagen zeereis.

Gerda loopt bijna iedere dag wel hard rond haar huis in Crossfield. Foto: BILL BOOGAART

Vertel eens over de reis naar Canada?
"We reisden met het Poolse schip TSS Stefan Batory vanuit Amsterdam naar Canada. Na 10 dagen zeereis arriveerden we in Montreal. Mijn vader wachtte ons op, hij was al een paar maanden in Canada. Hij had een enorme stationwagon gekocht voor mijn moeder, de enige die een internationaal rijbewijs had. Zij moest ons erin naar ons nieuwe huis in Dorval rijden. Mijn vader werkte als chefkok in een restaurant van een Nederlander. In Diemen werkte hij bij de Gooise Boer (als ik me goed herinner) en ging iedere dag op de fiets naar zijn werk. Hij ging met het vliegtuig naar Canada, maar mijn moeder moest dus met de boot, met ons zes kinderen; 2, 4, 7, 9, 11 en 13 jaar. Ik was 11. Nu ik zelf volwassen ben kan ik me pas voorstellen hoe dat voor mijn moeder geweest moet zijn. Het was bepaald geen cruiseschip, de bemanning sprak alleen Pools. Mijn drie broers en ik zwierven over het schip en haalden kattenkwaad uit. Toen we halverwege waren was er een storm en wij moesten allemaal reddingsvesten aan. Iedereen was zeeziek en huilde en schreeuwde. De jongste twee moest ze maar laten slapen, die zouden het toch niet overleven als het schip zou zinken, hadden ze haar verteld. Ze vertelde het mij pas jaren later."

Mooie jeugdherinneringen?
"Ik ging naar de Anthonie van Diemenschool, toen we emigreerden had ik net de vijfde klas afgemaakt. Ik zat op gymnastiek, dat vond ik heerlijk. En dan van daaruit naar het huis van mijn vriendin Els lopen om er te logeren of gewoon even langs te gaan. Dat waren altijd de beste dagen. Ik zat ook op voetbal, was middenvelder en keeper."
Waarom ben je geëmigreerd?
"Mijn ouders wilden ons de kans geven om een eigen huis te bezitten en meer ruimte te hebben om op te groeien. Al die dingen die ouders willen voor hun kinderen. Ze wilden eerst naar Nieuw-Zeeland, maar daar mochten gezinnen met maximaal vier kinderen komen. Toen werd het Canada, vooral omdat er geen restricties waren aan het aantal kinderen en er kansen waren om vooruit te komen."

Hoe ziet een werkdag in Crossfield eruit? En een vrije dag?
"Ik werk iedere dag als secretaresse. Ik sta dan om 4.30 uur op, laat de honden uit en loop 10 tot 16 kilometer hard. Dan werken van 8.00 tot 16.00 uur. Drie keer per week ga ik na het werk naar de sportschool. Maandag is mijn vrije dag wat hardlopen betreft en hoef ik pas om 5.30 uur op. In het weekend slaap ik tot 6.00 uur en ga dan met de honden (twee Shetland Sheepdogs) lopen. We hebben ook nog vijf katten. Op zaterdag ga ik ook naar de sportschool, op zondag hardlopen, 15-20 kilometer of meer. In de zomer loop ik altijd buiten, ja ook in de regen, in de winter alleen als het boven het vriespunt is. Als het kouder is, of als er veel sneeuw ligt, ren ik op de hardloopband. 's Avonds koken en wat tv kijken of lezen. Een keer per week samen met mijn man en zoon 450 folders rondbrengen. Op een vrije dag speel ik met de honden en doe misschien wat taken in huis; leuke dingen zoals de was (wat ik echt leuk vind), winkelen. Soms bak ik een appeltaart (onze zoon is er gek op). In de zomer gaan we bijna ieder weekend kamperen, meestal in de bergen, we wonen maar 100 km van de Rocky Mountains. In de winter als het erg koud is, blijven we lekker warm binnen. Zelfs de honden willen niet naar buiten als het kouder is dan -25 graden."

Gerda en Els, vlak voordat Gerda emigreerde. Foto: Els Hekkenberg

'Om de hoek vind je hier allerlei wild en prachtige natuur'

Kom je nog wel eens in Diemen? Is er veel veranderd?
"In 2009 ben ik terug geweest met mijn moeder. Ons huis en straat zijn er nog steeds, maar verder was bijna alles veranderd."

Wat mis je aan Diemen?
"In het begin was het moeilijkst van het emigreren dat ik mijn vrienden miste, de andere taal en alles wat zo bekend was. Het was moeilijk om Frans te leren en met de bus naar school te moeten en geen vrienden te hebben. Ik had lang een hekel aan Canada maar na een paar jaar wende ik aan het leven hier. Ik begon het leuk te vinden toen we van Quebec naar British Columbia verhuisden, daar was het minder moeilijk om vrienden te maken."

'We gingen met een Pools schip, de zeereis duurde 10 dagen'

En wat helemaal niet?
"Niks eigenlijk. Ik was pas 11 toen we vertrokken en heb alleen maar mooie herinneringen aan Diemen."

Wat is een typisch streekgerecht uit Canada?
"Ze houden hier heel erg van Poutine: patat bedekt met kaas. Bah! Geef mij maar poffertjes of Nasi Goreng."

Waarom zouden we eens in Crossfield moeten komen kijken?
"Ik heb in verschillende plaatsen gewoond: Dorval, Penticton, Calgary en Irricana. Hier in Crossfield is het erg rustig en vredig, er wonen maar 2500 mensen. Als we de hoek omslaan is er open land. Geen huizen, alleen maar koeien, plus coyotes, wolven en vossen en ander wild. Op 5 minuten vind je elanden. We zien ook veel herten, zowel in de stad als erbuiten. En in minder dan een uur ben je in de bergen om te wandelen en van nog meer natuur te genieten."

Onderscheiding voor theatertechnicus

Frank Oorthuys, hoofd techniek van Theater De Omval krijgt Zilveren Krommer

Frank Oorthuys, de Zilveren Krommer links opgespeld.

DIEMEN Frank Oorthuys, hoofd Techniek van Theater De Omval, is bij de afsluiting van het Diemense theaterseizoen onderscheiden met de 'Zilveren Krommer', de prijs voor theatertechnici die 25 jaar, of langer zoals bij Frank, theatertechniek doen.

Frank Oorthuys is nu vier jaar hoofd techniek in het Diemense theater. Hij begon zijn carrière bij theatergroepen en was veel op tournee. Toen hij kinderen kreeg, zocht hij een wat regelmatiger baan en werkte zeven jaar in theater De Griffioen in Amstelveen, vier jaar in De Engelenbak in Amsterdam en kwam daarna naar Theater De Omval.

Veel afwisseling

Oorthuys heeft het erg naar zijn zin in het Diemense theater. "Het is een heel fijn theater met een goede, interessante programmering. De afwisseling is groot en daardoor is elke dag anders."

Erkenning

De Zilveren Krommer is een onderscheiding voor theatertechnici die 25 jaar in het vak zitten. "Ik zit al wat langer in het vak, 36 jaar inmiddels", lacht Oorthuys. "Maar ik ben heel blij met deze erkenning. Het is een lieve, leuke onderscheiding en nog mooi ook. Er is de afgelopen vier jaar veel gebeurd. Je begint toch helemaal opnieuw als je ergens komt werken. Je moet de mensen leren kennen en de groepen die hier veel optreden. We hebben de afgelopen jaren niet alleen het licht, maar ook het geluid kunnen verbeteren."

Alle ruimte

"Theater De Omval geeft daar alle ruimte voor. Het is dan wel geen Carré of Concertgebouw, maar zo'n klein theater is juist een mooie uitdaging. Je werkt heel zelfstandig en moet van alle markten thuis zijn en kunt het maximale eruit halen."

Krommer

Een krommer, wat is dat nou eigenlijk? Oorthuys: "Het is een veelgebruikt item in de theatertechniek: een pin waarmee je heel snel decors in elkaar kunt zetten met scharnieren. Eigenlijk is het gewoon een krom gebogen spijker."

In Theater De Omval staan na de zomer weer veel mooie voorstellingen en zowel grote namen als aanstormend talent op het programma. Het nieuwe theaterseizoen opent op dinsdag 18 september met vijf artiesten die een voorproefje geven van hun voorstelling.

Reserveren kan nu al, via de website, maar ook via WhatsApp. Het programma voor volgend seizoen is te vinden op theaterdeomval.nl. WhatsApp: 06-12342538.

De Boodschappenbus. Foto: Oscar Borghardt

Donderdag 16 augustus

Zomer & Zo Noorderlicht

10.00 uur | Wijkcentrum het Noorderlicht

In de zomerperiode vinden er in wijkcentrum het Noorderlicht aan het Gruttoplein op de donderdagochtend allerlei activiteiten voor senioren plaats in het kader van Samen Zomeren. Koffie-inloop, praatje, sjoelen, spelletjes en samen lunchen voor € 2,50. Informatie: 06-24528317.

Diemer Hulp

16.00 uur | Huis van de Buurt 't Kruidvat

Diemer Hulp organiseert (gratis) spreekuren voor mensen die problemen hebben met hun werkgever, verhuurder of met overheidsinstanties. Er wordt gekeken wat mogelijk is en zo nodig doorverwezen. Informatie: 06-31063039.

Zondag 19 augustus

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger is ds. T.C. Wielsma uit Uithoorn.

Computer inloop Noorderlicht

10.00 uur | Wijkcentrum het Noorderlicht

Vragen op computergebied? Belangstellenden kunnen elke derde zondag van de maand van 10:00 uur tot 13:00 uur langskomen bij de computerclub in wijkcentrum het Noorderlicht aan het Gruttoplein 2. Deskundigen van de computerclub zijn aanwezig om te helpen en advies te geven.

Viering Maria Lichtmis

10.30 uur | Sint Petrus' Banden Kerk

Eucharistieviering met samenzang. Voorganger is pastor A. Tönis.

Bingo 't Kruidvat

13.30 uur | Huis van de Buurt 't Kruidvat

Gezellige prijzenbingo van 13.30 tot 17.00 uur. Een boekje voor 5 rondes kost € 7,50. Halve boekjes en losse kaartjes zijn ook verkrijgbaar. U komt toch ook? Wilt u meer informatie bel dan Henny: 06-19776374.

Maandag 20 augustus

Pannenkoekenfestijn Noorderlicht

12.00 uur | Wijkcentrum het Noorderlicht

In het kader van Samen Zomeren voor senioren is het thema van vandaag 'Ik hou van Holland'. Er zullen allerlei leuke spelletjes gedaan worden. De lunch bestaat uit pannenkoeken. Muziek wordt verzorgd door DJ Wil. Kosten € 3,50. Informatie : 06-24528317.

Dinsdag 21 augustus

Zomervaria senioren De Verbinding

10.00 uur | De Verbinding

In de zomerperiode vinden er allerlei activiteiten plaats voor senioren in het kader van Samen Zomeren. Elke dinsdag in gebouw de Verbinding op het Van Markenplantsoen is er Zomervaria: koffie, praatje, spelletjes en creatief aan de slag. € 1,00. Informatie: 06-24528317

InloopkoorPlus - Met muziek verleg je grenzen

20.00 uur | Sint Petrus' Banden Kerk

Heerlijk een avond mooie liederen zingen. Zingend je grenzen verleggen en daarnaast lekker ontspannen en genieten met aanvullende ritme- en harmonieoefeningen. Opgeven op dinsdag voor 12.00 uur bij Marjon Ittner/marjonbar@gmail.com. De activiteit gaat door bij minimaal 5 aanmeldingen.

Woensdag 22 augustus

Boodschappenbus voor Ouderen

12.00 uur | Diemerplein

Boodschappenbus voor senioren nu elke woensdag (marktdag!) van 12.00 tot 15.00 uur. De mensen die hier gebruik van willen maken kunnen zich op dinsdag opgeven bij De Diem, tel. 020-6603300. De kosten zijn € 1,50 per retour, contant af te rekenen met de chauffeur.

Zumbalessen met Sherrine

19.30 uur | Gymzaal Diemen-Noord

Zumbalessen met Sherrine, gediplomeerd en ervaren docent van Zuid-Amerikaanse/Antilliaanse afkomst. Elke woensdag tussen 19.30-20.30 uur. Proefles is gratis! Meer info: www.shezum-dance.nl en 06-40767409.