DiemerNieuws

7 april 2016

DiemerNieuws 7 april 2016


Bewoners centrum hebben last van rattenplaag

DIEMEN - Bewoners van de kanteelwoningen aan de achterkant van winkelcentrum Diemerplein hebben overlast van ratten. "We zien hier regelmatig ratten op de galerij lopen. Dat is echt smerig", aldus een bewoner.

Hij en zijn gezin wonen ruim drie jaar in een van de kanteelwoningen. In het begin woonden zij er met veel plezier, maar sinds afgelopen zomer is hun woongenot afgenomen en kampen zij met overlast van ratten.

Vanwege een lekkage in de onderste verdieping van het winkelcentrum is een deel van de vijver achter het Diemerplein vorig jaar juni gedempt. Het werk zou enkele weken in beslag nemen, maar na meer dan een half jaar is het werk nog steeds niet voltooid.

"Sinds die vijver is gedempt worden hier ratten gesignaleerd. Je ziet de ratten soms zwemmen in het water hier voor ons gebouw en ook komen er ratten op de galerij. Wij moeten ons afval een stuk verderop storten, de afvalcontainers staan op het pleintje achter supermarkt Deen. Een aantal mensen zet soms even een vuilniszak op de galerij neer. Soms zie je dat ratten aan die zakken knagen. Achter op het pleintje, bij de ingang van het winkelcentrum met de draaideur, houden zich soms jongeren op. Ook zij zien de ratten lopen", aldus de bewoner. Hij vertelt dat zijn zoon soms op de galerij speelt. "Dat daar ratten lopen is niet alleen een smerig gezicht, maar is ook gevaarlijk voor de gezondheid."

Een bewoner die even verderop in een kanteelwoning woont, ondervindt eveneens overlast van ratten.

Vervolg op pagina 5.

Er gloort hoop voor het AGO Zwembad

DIEMEN - Zeker is het allemaal nog niet, maar door een aantal ontwikkelingen lijkt de toekomst voor het AGO Zwembad een stuk positiever. "De kans dat het bad openblijft, wordt steeds groter", meldt Henny Jacobse, ambtelijk secretaris van de Stichting AGO Zwembad.

Het AGO Zwembad biedt speciale voorzieningen voor mensen met een verstandelijke of fysieke handicap, mensen met dementie en mensen met een medische indicatie. De gemeente Amsterdam draagt vanaf de bouw van het AGO Zwembad in 1977 bij met een jaarlijkse structurele subsidie, maar die stopt per 1 januari 2017. "Geen ander bad in Amsterdam biedt dezelfde voorzieningen als het AGO Zwembad", vertelt Jacobse. "Brede gangen, ruime kleedkamers, de hellingbaan, de temperatuur van het water en de omgeving en gratis parkeren."

Overvol
De Amsterdamse wethouder van Zorg Eric van den Burg liet onderzoek doen naar mogelijkheden voor de speciale doelgroepen om elders te gaan zwemmen. Zijn argument voor het stopzetten van de subsidie was immers dat er elders in Amsterdam ook voldoende mogelijkheden zijn. De onderzoekers concluderen dat er '(...) met medewerking van alle betrokkenen goede mogelijkheden zijn om een groot deel van de groepen uit het AGO Zwembad (...) onder te brengen in een ander publieks- of instellingszwembad in of om Amsterdam. Voor het onderbrengen van de groepen met de zwaarste beperkingen is dat lastig, maar niet bij voorbaat onmogelijk.' Er zouden wel investeringen moeten worden gedaan voor voorzieningen als een hellingbaan en ruimte moeten worden vrijgemaakt in het rooster van de zwembaden. De onderzoekers concluderen echter ook dat de meeste baden al tamelijk vol zitten. "Daaruit blijkt dat er helemaal geen plaats is in Amsterdamse zwembaden. Die zijn al overvol of bedrijfsleiders zouden commerciële activiteiten moeten loslaten, maar dat zullen ze niet snel doen", zegt Jacobse. Hij kreeg bijval van GroenLinks-raadslid Femke Roosma en D66-raadslid Reinier van Dantzig (beiden Amsterdam). "Roosma stelde voor om in de Amsterdamse raad met elkaar na te gaan of er geen ander potje te vinden zou zijn om het tekort in het AGO Zwembad uit te betalen."
Naast de lobby in Amsterdam heeft de stichting AGO een rechtszaak aangespannen tegen het besluit van de gemeente Amsterdam om de subsidie te stoppen. Wanneer de rechter uitspraak doet, is nog niet bekend. Ondertussen heeft het bestuur van de Stichting AGO ook gesprekken gevoerd met een aantal exploitanten om het zwembad over te nemen. "Een daarvan zegt het zwembad met een subsidie van 180.000 euro te kunnen draaien. Dat is bijna 100.000 euro minder dan nu en er moeten dan meer commerciële activiteiten zijn, maar daar zijn mogelijkheden", aldus Jacobse. "Wij zullen ook nog eens met wethouder Jeroen Klaasse van Diemen gaan praten. Voor 1 januari 2017 moeten we iets regelen, want voor velen zou het sluiten van het AGO-bad een ramp zijn."

Remkes onder de indruk van Holland Park

Remkes kreeg uitleg over Holland Park bij de maquette van de nieuwe wijk.

DIEMEN - Vorige week vrijdag bezocht commissaris van de Koning van Noord-Holland Johan Remkes Diemen. Hij was onder de indruk van het project Holland Park en de Campus Diemen Zuid, vertelde hij aan het einde van het ambtsbezoek. "Toen ik hier in 2011 was, had Diemen de hoogste kantoorleegstand van Nederland. Dat is op een heel goede manier aangepakt. Dit is een goede aanvulling op de woningvoorraad voor de hele regio." Na een bezoek aan De Brede HOED wisselde Remkes met de gemeenteraad van gedachten over onderwerpen als nieuwe ontwikkelingen in Diemen en samenwerking met andere gemeenten.

Vrouw (80) slachtoffer van zakkenroller

DIEMEN - Een 80-jarige inwoonster van Diemen is vorige week woensdagmiddag tussen 13.45 en 14.00 uur het slachtoffer geworden van een zakkenroller.

De vrouw deed boodschappen in supermarkt Albert Heijn in winkelcentrum Diemerplein. Nadat zij haar boodschappen met behulp van haar pinpas had betaald, kocht zij in de kiosk van de supermarkt een bos bloemen. Die betaalde zij contant. Zij deed haar portemonnee vervolgens in een vak van haar boodschappenwagen.

Toen zij even later thuiskwam merkte zij dat de ritssluiting van het vak van haar boodschappenwagen openstond en dat haar portemonnee was verdwenen. De politie adviseert mensen om een portemonnee en andere waardevolle spullen altijd op een veilige plek op te bergen en in de gaten te houden.

55

doelpunten heeft SV Diemen in de competitie gemaakt

Diemer Harmonie speelt dubbelconcert

DIEMEN - De Diemer Harmonie speelt zondag 10 april een dubbelconcert met de Wester Harmonie in de Hofkerk in Amsterdam.

Beide orkesten, die een gevarieerd en aantrekkelijk repertoire voor jong en oud hebben, geven meerdere concerten per jaar. Dit keer spelen ze voor het eerst samen op deze bijzondere locatie in de Watergraafsmeer.

Het concert begint om 15.15 uur. Een kaartje kost € 10,-, entree voor kinderen onder 16 jaar is gratis.

Weerbericht

Vrij koel en wisselvallig, het weekeinde iets zachter
Het wisselvallige voorjaarsweer houdt aan. Een omvangrijk lagedrukgebied boven Noord- en West-Europa bepaalt het weer. Donderdag stroomde achter een koufront vrij koude arctische lucht naar het Noordzeegebied. In het weekeinde komt het zwaartepunt van lagedruk zuidwest van de Britse eilanden te liggen. De stroming wordt dan zuidoostelijk en iets minder koel.

Vrijdag en het weekeinde
In de nacht naar vrijdag koelt het af tot 2 à 3 graden met kans op nachtvorst. Overdag is er vrij veel bewolking. Het wordt 11 graden. Er waait een matige zuidwestenwind. Vooral zaterdag, maar ook zondag is het wisselvallig met kans op enkele buien, maar van tijd tot tijd ook ruimte voor zonneschijn. Zondagavond volgt mogelijk weer regen. Het kwik stijgt naar rond 14 graden. Er waait een meest zwakke tot matige zuidenwind, zondag draaiend naar zuidoost.

Trend na het weekeinde
Het uitgestrekte lagedrukgebied blijft de hele week ten zuidwesten van de Britse eilanden rondtollen. Het blijft wisselvallig. Er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind, later in de week zuidwest. Het wordt eerst 16 à 17 graden. Later in de week dalend naar rond 12 graden.

Weetje
Een 'warme dag' is officieel een dag waarop het 20.0 graden wordt of meer. Zondag (3 april) gebeurde dat voor het eerst dit jaar. Vorig jaar was 14 april de eerste warme dag. In 2014 werd de 20.0 graden al op 20 maart overschreden. De vroegste datum waarop dat gebeurde was 17 maart, in 1990. In contrast daarmee moesten we daar in 1983 tot 31 mei op wachten.

Van de lezers

Hondenpoep
Wij sluiten ons aan bij de reacties van de lezers van het DiemerNieuws. Wij hebben ook een 'poep'-veld i.p.v. een grasveld. En dat met drie jongens in de leeftijd van 7-10 jaar, die allemaal graag voetballen. Een groot drama. Ik hoop dat er snel een keer actie ondernomen kan worden.
Familie Fasting

Hondenpoep (2)
Dat is natuurlijk wel vies wanneer op iedere meter in de Vlinderwijk een drol ligt. Ik ga die drollen niet verdedigen, maar vaak zijn het uitwerpselen van grote honden die door de baasjes (baas) niet worden opgeruimd. Terwijl de gemeente sinds de invoering van de hondenbelasting gratis opruimzakjes beschikbaar stelt. Ik ben het met Karin de Vries eens: bestraf ze met het schoonmaken van de straat in plaats van een geldboete.
Ook zichtbare handhavers in de wijken zou een preventief effect op hondenbezitters kunnen hebben.
Madeleine Kukic begrijpt dat honden deel uitmaken van onze leefgemeenschap, net als dat kinderen er ook bij horen. Zij denkt terecht dat de grasvelden zijn aangelegd om onze kinderen daar heerlijk te laten spelen. Daar vergist Madeleine zich in. Al die uitgestrekte grasvelden zijn ontstaan vanwege de bezuiniging. Wij hadden voorheen in Diemen-Zuid waar nu grasvelden zijn, overal struiken met wildgroeiende roosjes. De meeste honden deden hun behoefte in de bosjes, bijna niemand had daar last van. Totdat de struiken onder het mom van onveiligheid zijn verruild voor grote lappen gras. Inderdaad een fijn speelterrein voor kinderen. Maar ik zie weinig kinderen nog spelen op straat of een grasveld. En dat komt toch niet alleen door hondenpoep. Al mijn buurkinderen ken ik nauwelijks, terwijl ik geregeld met mijn hond en poepzakjesruimend langs de grasvelden loop.
Leefbaar Diemen wil zich best inzetten dat de hondenpoep uit het straatbeeld verdwijnt, want het is vies wanneer je erin trapt. Maar laten we elkaar, hondenbezitters/ouders, ook aanspreken op onze nalatigheden, zodat er meer begrip en bewustzijn bij beide partijen komt.
Rosali Herder, fractievoorzitter Leefbaar Diemen

Natuurpark Spoorzicht
Leuk stukje over Natuurpark Spoorzicht tijdens de boomplantdag. Dit parkje wordt echter al meer dan 15 jaar beheerd door vrijwilligers van de werkgroep Spoorzicht. Deze werkgroep heeft zich aangesloten bij de KNNV-Amsterdam (Vereniging voor Veldbiologie). Alle rondleidingen worden gegeven door vrijwilligers van deze werkgroep. Met de opbrengst van de wandelingen wordt gereedschap e.d. aangeschaft, want de groep ontvangt geen subsidie. De IVN is hier niet actief. Wie meer wil weten kan kijken op werthof.home.xs4all.nl, of contact opnemen via natuurindiemen@gmail.com.
P. Kerkhof

Een dorp verplaatst zich

Gemeentearchitect ir. J. de Boer had in februari 1940 weinig lof voor de ontwikkeling van het dorp Diemerbrug. "Het nieuwe dorp bij de Keulsevaart is met weinig kennis van zaken gebouwd", luidde zijn stelling van een voordracht over het verleden, de ontwikkeling en de toekomst van het dorp Diemen.

Volgens Het Volk behandelde De Boer in zijn interessante lezing onder andere de ontginning van Diemen, de aanleg van wegen en de oorzaak waardoor het pittoreske Oud-Diemen ten onder ging en Diemerbrug bij de Keulse Vaart is ontstaan. De plaats van de Hervormde Kerk aan de Ouderkerkerlaan vond De Boer helemaal niks: "Zo geplaatst dat het niet mogelijk was haar tot centrum van het dorpsleven te maken. Ook in de toekomst zal zulks niet meer mogelijk zijn doordat de autosnelweg deze kant van het tegenwoordige Diemen min of meer isoleert. Het nieuwe dorp, met zijn raadhuis zonder accent, zonder een kern en zonder enig steunpunt."

Tenslotte betoogde de heer De Boer dat van oude fouten moet worden geleerd: "In de toekomst hoopt men van Diemen een woonoord te maken dat aan alle eisen der hedendaagse samenleving voldoet."

Drie medailles voor turnsters van DGV

Foto: DGV

DIEMEN - Goede prestaties voor de turnsters van de Diemer Gymnastiek Vereniging (DGV) afgelopen weekend.

In Amsterdam stonden zondag drie turnsters van DGV op het podium van de finale toestelturnen van Rayon Amsterdam van de KNGU. In diverse niveaus streden turnsters om het kampioenschap. In totaal waren er 130 deelnemers in 20 categorieën.

Paula Rem haalde bij de junioren de gouden medaille. Bij de senioren behaalde Celine Kohn het zilver en Sanne van Eeren het brons.

Dierenziekenhuis krijgt veel positieve reacties

Dierenziekenhuis Diemen sinds januari gevestigd aan Gruttoplein

Nina van Broekhoven en twee collega's. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Dierenziekenhuis Diemen aan het Gruttoplein 1 in Diemen-Noord is sinds 11 januari open. Dierenarts Nina van Broekhoven (33) is tevreden over de eerste maanden in Diemen. "Wij krijgen erg veel positieve reacties van de mensen die hier met hun dieren komen."

Met haar moeder Ilona van Broekhoven startte Nina 5,5 jaar geleden Dierenziekenhuis Almere. Ilona is praktijkmanager van beide dierenziekenhuizen. "Wij kregen in onze praktijk in Almere veel mensen uit Diemen. Sommigen vonden de afstand tussen Diemen en Almere wat ver voor de eerstelijnszorg voor hun dier. Wij hebben toen marktonderzoek laten verrichten naar de haalbaarheid van een dierenziekenhuis in Diemen. De uitslag van het marktonderzoek was positief en dus besloten wij hier een tweede dierenziekenhuis te beginnen."

Dierenziekenhuis Diemen is vijf dagen per week geopend: van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 18.00 uur. Nina werkt op dinsdag en donderdag in Diemen, op de andere dagen is een van de andere dierenartsen aanwezig. Buiten openingstijden kunnen dieren 24/7 in Almere terecht. Ook is er op zaterdag en zondag een inloopspreekuur in Almere.

Dierenziekenhuis Diemen beschikt over compacte praktijk

Spoeddiensten
Het zorgaanbod van Dierenziekenhuis Diemen verschilt sterk met dat van reguliere dierenartsen, legt Nina uit. "Mensen kunnen hier zeven dagen per week 24 uur per etmaal met hun dier terecht. Als er 's avonds of 's nachts sprake is van een vraag om spoedeisende hulp kunnen zij telefonisch contact met ons opnemen en altijd op afspraak naar de eigen dierenarts komen. De dierenartsen draaien zelf de spoeddiensten, zelf werk ik drie nachten per week. Ik werk gemiddeld negentig uur per week. Maar ik zou niet anders willen, want ik vind dit werk heel leuk om te doen."

Zorg
De dierenartsen van Dierenziekenhuis Diemen verrichten diverse vormen van hulp: naast eerstelijnszorg zoals consulten zijn dit onder andere (specialistische) operaties, orthopedie en echografie, digitale röntgen, uitgebreide bloedanalyse en laparoscopische sterilisatie van honden en katten. Uiteraard kunnen dieren ook worden gevaccineerd.
Opnameplekken
Daarnaast beschikt Dierenziekenhuis Diemen over zes opnameplekken voor dieren. Die kunnen bijvoorbeeld worden opgenomen in afwachting van een operatie of om te herstellen van een operatie. "Wij geloven in de beste zorg voor huisdieren en bieden daarom vrijwel alles in huis. Als dieren langer dan een dag moeten worden opgenomen nemen wij ze aan het einde van de dag mee naar Dierenziekenhuis Almere. Wij laten dieren nooit alleen achter. In Dierenziekenhuis Almere hebben wij 20 opnameplekken en daar is zeven dagen per week 24 uur per etmaal iemand aanwezig als er dieren opgenomen zijn", aldus Nina.

De dierenartsen draaien zelf de spoeddiensten

Dierenziekenhuis Diemen krijgt veel inwoners van Diemen met hun dieren binnen. "Het gaat in de meeste gevallen om honden en katten: die aantallen liggen ongeveer gelijk. Maar er zijn ook veel mensen langsgekomen met konijnen, cavia's, vogels en reptielen, bijvoorbeeld baardagamen."

Dierenziekenhuis Diemen beschikt aan het Gruttoplein over een compacte praktijk. Er is een ontvangstruimte, een spreekkamer, een steriele operatiekamer, een operatiekamer voor gebitsreinigingen, een röntgenruimte en zes plekken om dieren op te nemen.

Nina en haar collega's zijn zeer te spreken over de reacties van de inwoners van Diemen. "Vanaf het moment dat bekend werd dat wij ons hier gingen vestigen kregen wij meteen positieve reacties. Inwoners van Diemen vinden het fijn dat wij een ruim en divers pakket aan moderne zorg voor dieren aanbieden. Dieren zijn voor veel mensen heel belangrijk. En als wij een dier dat ziek is of een andere probleem heeft hebben geholpen, zijn mensen altijd heel blij."

Man meldt zich bij politie na schade aan auto

DIEMEN - Een inwoner van Diemen heeft zich vorige week dinsdagochtend op het politiebureau in Diemen gemeld nadat hij per ongeluk schade had aangericht aan een auto.

De man opende de deur van zijn auto. Door de wind raakte die deur een andere geparkeerde auto die daardoor schade opliep. De man speelde het eerlijk en besloot de politie te informeren.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat de man juist heeft gehandeld.

De zaak is in handen van de verzekeringsmaatschappij van de man.

Bestuurster motor raakt gewond

DIEMEN - Een 22-jarige inwoonster van Diemen is zaterdag gewond geraakt bij een verkeersongeval.

De vrouw reed zaterdagmiddag rond 14.00 uur met haar motor op de Diemerpolderweg. Toen zij een tegemoetkomende auto probeerde te ontwijken, gleed zij onderuit en kwam op de weg terecht.

Letsel
Personeel van een ambulance stelde vast dat de vrouw letsel aan haar been had opgelopen. Zij is naar een ziekenhuis vervoerd.

Automobilist rijdt te hard

DIEMEN - De politie heeft vorige week woensdagochtend op de A1 een automobilist een proces-verbaal uitgereikt.

De bestuurder, een 35-jarige man uit Huizen, reed 170 kilometer per uur (na correctie 159 kilometer per uur). Er geldt op dat deel van de A1 een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur.

65 jaar getrouwd

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Donderdag 31 maart was het echtpaar Bonnet-van den Berg 65 jaar getrouwd. Wethouder Jeroen Klaasse kwam langs om te feliciteren. Meneer en mevrouw Bonnet verhuisden 42 jaar geleden naar Diemen. Zij kregen twee zonen, die helaas beiden al overleden zijn. Het was erg mooi weer op de huwelijksdag in 1950, herinnert mevrouw Bonnet zich. Het gezelschap reed in koetsjes door Amsterdam, wat vooral de bruidsmeisjes erg leuk vonden. Bij een van die bruidsmeisjes werd het echtpaar donderdag getrakteerd op een heerlijke Indonesische maaltijd.

Joop Lucassen van OVD overleden

'Joop was een betrokken lid van de vereniging'

Joop Lucassen. Foto: Onderwatersportvereniging Diemen

DIEMEN - Donderdag 31 maart is Joop Lucassen overleden. Hij was sinds 1982 actief als lid van Onderwatersportvereniging Diemen (OVD).

Lucassen vervulde vele functies binnen de OVD. Zo was hij NOB 2*-instructeur en heeft in die hoedanigheid heel veel duikers de theorie en de praktijk van het duiken aangeleerd. Maar ook aan de waterkant bleef hij hameren op de aangeleerde drills & skills van het goed en verantwoord duiken met perslucht.
Hij was tot de algemene ledenvergadering op 1 mei 2015 voorzitter van het bestuur van de OVD, een functie die hij sinds oktober 2000 met heel veel inzet bekleedde. Hij werd op dat moment met algemene stemmen benoemd tot erelid van de OVD. Ben van den Camp van de OVD: "In Joop verliezen we een heel betrokken lid van onze onderwatersportvereniging. Iemand die met zijn ambities, gedreven inzet en markante persoonlijkheid velen in de duiksport inspireerde. We zullen zijn tomeloze inzet, ervaring en betrokkenheid missen en wensen zijn gezin en familie sterkte met het verwerken van dit verlies."

Kunst bij entrees van bedrijven-terreinen

DIEMEN - Het college van B en W heeft opdracht verstrekt aan Observatorium uit Rotterdam tot het vervaardigen van een kunstwerk om de entrees van de bedrijventerreinen Stammerdijk en De Sniep te markeren.

Het groot onderhoud en de kwaliteitsverbetering op de bedrijventerreinen Stammerdijk en De Sniep zijn nagenoeg afgerond. In overleg met de ondernemers was in een eerder stadium al besloten om de entrees van de terreinen te markeren met kunst.

Commissie
Een speciale commissie, waar ook een vertegenwoordiging van de ondernemers aan deelnam, heeft een selectie gemaakt uit verschillende kunstenaars. Observatorium heeft een ontwerp gemaakt met de titel De stelling van Diemen en dit aan de commissie gepresenteerd. Op voordracht van de commissie heeft het college vervolgens besloten de opdracht aan Observatorium te verstrekken voor het ontwerpen van een kunsttoepassing bij twee van de drie entrees, namelijk de entree bij Shurgard en de entree naar het Diemerbos.

Stammerdijk
Voor de derde entree, de Stammerdijk, wordt door de commissie op korte termijn een werk aangekocht. Deze entree leent zich naar de mening van de commissie qua setting minder voor een specifieke kunstopdracht.

Zomer
Naar verwachting worden de kunstwerken bij de drie entrees in de zomer geplaatst. Dit moment wordt aangegrepen om op feestelijke wijze stil te staan bij de afronding van de werkzaamheden en de kwaliteitsverbetering van deze bedrijventerreinen.

Wim Schuurman

speelt euphonium in
de Diemer Harmonie
75 jaar
Diemenaar sinds 1967

Wat is een euphonium?
"Dat is een tenortuba."

Hoe lang bent u al bij de Diemer Harmonie?
"Vanaf 1970. Ik hoorde de harmonie toen bij de opening van het winkelcentrum en heb me meteen aangemeld. Ik heb ook 25 jaar in het bestuur gezeten."

Wanneer is het volgende optreden?
"Aanstaande zondag in de Hofkerk in Amsterdam samen met de Wester Harmonie."

Favoriete muziek?
"Klassieke muziek."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik ben geboren op een boerderij en heb dus een landbouwachtergrond. Ik heb ook 32 jaar gewerkt bij een verzekeringsmaatschappij, tot ik in 1998 afzwaaide. Ik vermaak me prima. Ik maak veel muziek, tot twee jaar geleden nog bij twee brassbands; nu naast de Diemer Harmonie nog bij een Bach-ensemble. En ik help bij de voedselbank."

Uw beste eigenschap?
"Ik ben hulpvaardig."

En een mindere?
"Ik heb niet veel geduld, al is dat niet altijd zo erg."

Wat weten veel mensen niet van u?
"Ik schaatste altijd graag: ijsdansen op kunstschaatsen. Daar heb ik de televisie nog mee gehaald toen ik eens op de Jaap Edenbaan aan het schaatsen was vlak voor er marathonwedstrijden waren."

Mooiste jeugdherinnering.
"Het moment dat mijn moeder op 5 mei 1945 kwam vertellen dat de oorlog afgelopen was."

Trots op.
"Mijn kinderen en kleinkinderen."

Waar kunt u om lachen?
"Leuke grapjes van anderen."

Waar kunt u zich druk over maken?
"Dat heb ik een beetje afgeleerd, ik neem het zoals het is."

Winter of zomer?
"Schaatsen is een leuke bijkomstigheid van de winter, maar liever de zomer, dat komt ook door mijn boerenafkomst."

Gewonde na steekpartij M.L. Kinglaan

Helikopter in de tuin. Foto: Paul De Zeeuw

DIEMEN - Bij een overval in een woning aan de Martin Luther Kinglaan is vorige week een 67-jarige man gewond geraakt.

De overvaller stak de man neer kort voor 9.00 uur. Het gewonde slachtoffer was na het voorval nog wel aanspreekbaar.

Zoektocht
De politie zocht direct na de overval met meerdere eenheden, waaronder de politiehelikopter, en een oproep via Burgernet naar de overvaller, echter zonder resultaat.

Rattenplaag

Vervolg van de voorpagina.

"Sinds wij hier voor de woningen te maken hebben met stilstaand water zijn hier ratten. En niet alleen in het water en op straat. De ratten lopen inderdaad soms over de galerij. Ik vind dat echt smerig. Omdat wij ons afval naar containers moeten brengen die ver weg staan, zetten mensen wel eens een vuilniszak tijdelijk op de galerij. Ook die zakken trekken ratten aan. Wij hebben als bewoners ook last van het aggregaat hier beneden dat 24 uur per etmaal aan staat. Dat maakt ontzettend veel lawaai. Wij betalen een hoge huur en willen dat er snel maatregelen worden genomen tegen de overlast van ratten", aldus de bewoner.

Jas, tas en fiets voor vrijwilligers Samen Veilig

De vrijwilligers van Samen Veilig zijn de ogen en oren van de politie in de wijk

Vrijwilligers van Samen Veilig kregen hun nieuwe uitrusting in het bijzijn van twee burgemeesters en diverse vertegenwoordigers van de gemeente, brandweer en politie. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De vrijwilligers van Samen Veilig kregen vrijdag een nieuwe uitrusting. Voortaan zijn de vrijwilligers herkenbaar aan hun felblauwe jas en tas en dito fiets.

Samen Veilig is een samenwerkingsproject van de politie, brandweer en de gemeenten Diemen en Ouder-Amstel. Op deze zonnige vrijdagmorgen ging het dan ook in een busje van de brandweer en een busje van de politie van Diemen richting Duivendrecht. Burgemeester Erik Boog was, samen met zijn collega Mieke Blankers-Kasbergen van Ouder-Amstel, aanwezig bij de overhandiging van de eerste nieuwe uitrustingen aan drie vrijwilligsters.

Vrijwilligers van Samen Veilig zijn onder meer actief op het gebied van brandpreventie, preventie van woninginbraken en zakkenrollerij, geven voorlichting aan inwoners en worden ook ingezet om te helpen bij buurtonderzoek na bijvoorbeeld een woninginbraak. De voorlichting kan gaan om het geven van specifieke informatie die actueel is in een wijk, bijvoorbeeld als er meerdere woninginbraken zijn. Het kan ook gaan om tips die juist horen bij een specifieke periode: goed sluiten van ramen en deuren in de zomer, goede verlichting in de donkere periode en brandpreventie rond de feestdagen. De vrijwilligers van Samen Veilig hebben een legitimatiebewijs en vragen nooit of ze binnen mogen komen.

Deze samenwerking tussen politie, brandweer en gemeenten is uniek

Bezoekers van de woensdagmarkt op het Diemerplein kennen de vrijwilligers van Samen Veilig waarschijnlijk wel. Daar zijn ze iedere week aanwezig. "We letten dan op of mensen niet makkelijk het slachtoffer kunnen worden van zakkenrollers, bijvoorbeeld omdat hun tas open staat", vertelt Gerry van Veen. "Als we dat zien, wijzen we hen daarop en bijna altijd zijn mensen daar blij mee." Gerry werkt nu twee jaar als vrijwilliger en doet het werk graag.

Lidy Ram is ook een vrijwilligster uit Diemen. Zij is nog maar kort actief bij Samen Veilig. "Ik ben in januari begonnen en het bevalt me enorm goed. Ik voel het als een soort burgerplicht om dit te doen. Als je wilt dat er iets verandert, moet je zelf ook iets doen. Het is erg leuk werk, ik zou het iedereen aanraden."

Brandweer
"Een van onze brandweervrijwilligers is ook vrijwilliger bij Samen Veilig", vertelt Jeroen Bollemeijer van de brandweer Amsterdam-Amstelland. "Deze samenwerking is heel belangrijk, op een heel directe manier bieden we zo iets extra aan de burgers."

Op dit moment zijn er acht vrijwilligers actief in Diemen en Ouder-Amstel. Een uniek project trouwens, want zo'n samenwerking tussen brandweer, politie en gemeenten is alleen hier. Maar er is plek voor meer vrijwilligers. "Iedereen vanaf 18 jaar kan zich aanmelden", vertelt coördinator Marco Verduin van het wijkteam van de politie. Vrijwilligers krijgen, na een antecedentenonderzoek, een opleiding in EHBO en brandveiligheid. "Zij zijn de ogen en oren van de politie in de wijk. De vrijwilligers observeren en melden aan ons, zelf komen ze niet in actie." Het werk kost over het algemeen twee dagdelen per week. Dat kan ook in de avonduren: handig voor mensen die overdag werken.

Belangstellenden kunnen zich melden via het wijkteam van de politie: marco.verduin@politie.nl.

Iedere tweede zaterdag van de maand is er een Repair Café in De Diem. Foto: Ingrid van Vlijmen

vrijdag 8 april

Bingo

't Kruidvat 13.30 uur

Een bingokaartje voor 1 ronde kost 0,50 euro. Informatie: 06-19776374.

zaterdag 9 april

Oude kranten

Diemen 8.30 uur

Vrijwilligers van de lokale omroep RTV Diemen gaan langs alle deuren in Diemen om oud papier op te halen.

Natuurwerkdag Diemerbos

Parkeerplaats 10.00 uur

Het Diemerbos is een belangrijk gebied voor de verspreiding van de ringslang. Vrijwilligers gaan drie broeihopen in het Diemerbos aanleggen. Ringslangen kunnen daar in het begin van de zomer hun eieren in leggen. Er zijn ongeveer 15 vrijwilligers nodig. Kinderen vanaf ca. 7 jaar kunnen meedoen onder leiding van hun ouders. De boswachter en IVN-Diemen zorgen voor gereedschap, koffie en warme chocolademelk. Meer info na aanmelden via ivndiemen@gmail.com.

Body, Soul & Mindfulness

De Brede Hoed 10.00 uur

Workshop met waardevolle mindfulness en treffende NLP oefeningen in een ontspannen en gezellige sfeer. Voor oud-deelnemers en nieuwe deelnemers. Kosten: 59 euro. Info: praktijk@karinbaddane.nl of 06-21606345.

Collage maken

Centrum Elsina 13.45 uur

D.m.v. scheuren, knippen en ordenen maak je tastbaar wat op dat moment voor jou belangrijk is en geef je het daarmee een kans om vorm te krijgen in je dagelijks leven. Kosten: € 35,-. Info: intuitie-in-praktijk.nl of 06-16 55 20 44.

Repair Café

De Diem 14.00 uur

Iedere tweede zaterdag van de maand, tussen 14.00 en 17.00 uur. Vrijwilligers helpen om samen kapotte spullen te repareren. Tegelijkertijd is een Repair Café een leuke plek om bij te praten onder het genot van een kopje koffie of thee. Info: www.duurzaamdorpdiemen.nl.

zondag 10 april

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord en Communie gezinsviering met het PeeBee kinderkoor. Voorganger is pastor H. Hartog.

'Anomalisa'

Theater de Omval 11.00 uur

De stopmotionanimatiefilm Anomalisa is geschreven door Oscarwinnaar Charlie Kaufman (Being John Malkovich, Adaptation, Eternal Sunshine of the Spotless Mind). € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

dinsdag 12 april

'Anomalisa'

Theater de Omval 14.00 uur

Twee voorstellingen: 14.00 uur en 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

woensdag 13 april

Computerles voor senioren

De Schakel 9.00 uur

Iedere woensdag inloop/oefenochtend (9.00 – 12.00 u.) van ENTER-PCOB. U kunt uw eigen laptop, iPad of tablet meenemen als hiermee problemen zijn. Informatie of aanmelden voor een cursus: 06-43734155.

Yora Rienstra

Theater de Omval 20.30 uur

Yora Rienstra is een cabaretière met een ijzersterke mimiek en een lijf van elastiek. In haar derde One Womanshow neemt ze alles wat als ‘normaal’ wordt gezien op de hak. € 16,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 15 april

Computerles

't Kruidvat 13.00 uur

De leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Ark nodigen buurtbewoners uit voor computerles. Samen achter uw zelf meegenomen laptop, tablet of smartphone. Organisatie i.s.m. Serve the City Diemen. Aanmelden: info@stcdiemen.nl of 020-3641924 (Tinka Veninga).

zondag 17 april

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met het Hagunnankoor. Voorganger is pastor A. Tönis.

Handlettering workshop

Groenvelddesign 13.00 uur

Door middel van oefenen en schetsen leer je een aantal technieken van handletteren. Aan het einde van de workshop ga je naar huis met een zelfgemaakte kaart of illustratie. Kosten € 25,-. Info: www.groenvelddesign.nl.

Dansmiddag

Het Noorderlicht 14.30 uur

Iedere derde zondag van de maand een gezellige (stijl)dansmiddag voor 50+.

18 tot 21 april

Zwemvierdaagse

Sportcentrum F.B. Duran

Vier dagen zwemmen voor een mooie medaille. Vereist is minimaal een A-diploma, onder de 7 jaar deelname van een begeleider verplicht. Inschrijven: kassa van het Duranbad of zwem4daagse.nl.

De Meeuwen pakt titel

Eerste damesteam is nog ongeslagen

De selectie en trainers vieren feest. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste damesteam van De Meeuwen is kampioen geworden in de tweede klasse A. Het waterpoloteam uit Diemen won zaterdagavond voor eigen publiek met 8-6 van De Ham.

Met nog twee competitieduels te gaan is het team van De Meeuwen niet meer in te halen door concurrenten Jaws en HBW (SG).

De dames van De Meeuwen wisten zaterdagavond voor de wedstrijd tegen De Ham in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran wat de opdracht was: winnen en dan is titel binnen. Keepster en aanvoerster Sanne Winchester: "Er waren heel veel toeschouwers en even schoot het door mijn hoofd dat al die mensen naar een wedstrijd waren gekomen die wij zouden gaan verliezen. Vooraf en in het begin van de wedstrijd waren wij zenuwachtig, maar na verloop van tijd werd de spanning minder. De wedstrijd was heel spannend. Het werd 5-5 en 6-6, maar wij hebben uiteindelijk gewonnen."

Na afloop vierden de dames van De Meeuwen en supporters feest in Het Wapen van Diemen. Het echte kampioensfeest vindt pas na de laatste competitiewedstrijd op 16 april plaats in Roediez.

De Meeuwen komt nog twee keer in actie: op zaterdag 9 april speelt het team een uitwedstrijd tegen De Bron en op zaterdag 16 april wordt de competitie afgesloten met een thuiswedstrijd tegen HBW (SG). De Meeuwen is nog ongeslagen. De ploeg won 17 wedstrijden en speelde driemaal gelijk. "Wij zullen in die laatste twee wedstrijden misschien nieuwe tactische zaken gaan uitproberen. Dit met het oog op komend seizoen. Maar wij willen die laatste wedstrijden natuurlijk wel winnen", aldus Sanne Winchester.

Dames SV Zeeburg hervatten veldcompetitie vol vertrouwen

Dames SV Zeeburg werden kampioen in zaal. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg begint zondag aan het tweede deel van de veldcompetitie. De handbalsters uit Diemen spelen een uitwedstrijd tegen Vido. De wedstrijd in Purmerend begint om 15.15 uur.

SV Zeeburg werd in maart kampioen in de eerste klasse van de zaalcompetitie. De ploeg van trainer/coach Doug van Leeuwen begint de tweede helft van de veldcompetitie als lijstaanvoerder in de gecombineerde hoofdklasse/eerste klasse. SV Zeeburg heeft voor de winterstop alle zeven competitieduels in de veldcompetitie gewonnen en heeft 14 punten. Tornado staat op de tweede plaats. Die ploeg heeft 10 punten maar kwam een keer minder in actie dan SV Zeeburg.

Doug van Leeuwen: "De omschakeling van de zaal naar het veld is lastig. Op het veld speel je een ander soort handbal dan in de zaal. Op het veld wordt voorzichtiger gespeeld, want als je op beton valt doet dat meer pijn dan een valpartij in de zaal. Het is voor ons belangrijk om de tweede helft van de veldcompetitie goed te beginnen. Als wij de eerste wedstrijden weten te winnen gaan wij meedoen om het kampioenschap. Maar als wij slecht beginnen geven wij de nummer twee Tornado kans om dichterbij te komen."

SV Diemen speelt gelijk tegen KDO: 4-4

SV Diemen en KDO houden minuut stilte ter nagedachtenis van Johan Cruijff. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen heeft zondagmiddag voor eigen publiek gelijk gespeeld tegen KDO: 4-4. Bij rust was de stand eveneens in evenwicht: 2-2.

De doelpunten van SV Diemen werden gemaakt door Pierre Tosch, Dennis van Bree, Giliano Eijken en Manolito Joren.

Voor aanvang van de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van Johan Cruijff.

SV Diemen kon niet beschikken over Mitchell de Vries en Quincy Molly. Trainer Martin van Egmond kon bij uitzondering een beroep doen op Pierre Tosch. De ervaren centrale verdediger was vorig jaar erg belangrijk voor het team dat toen kampioen werd in de vierde klasse. Na afloop van dat seizoen besloot Tosch een punt achter zijn actieve loopbaan te zetten en verder te gaan als jeugdtrainer bij SV Diemen. Hij zegde trainer Van Egmond toe om beschikbaar te zijn bij 'noodgevallen'. Eerder dit seizoen deed Tosch ook al mee in de uitwedstrijd tegen SV Ouderkerk.

SV Diemen en KDO maakten er een doelpuntrijke wedstrijd van. Nadat beide teams voor rust twee keer hadden gescoord, vielen er ook in de tweede helft veel doelpunten. SV Diemen leek de wedstrijd te gaan winnen en leidde bij het begin van de blessuretijd met 4-3. In de extra tijd maakten de bezoekers uit Kudelstaart gelijk: 4-4.

AGB en ASV Arsenal blijven de koppositie delen. Beide ploegen hebben na 21 duels 45 punten. Het doelsaldo van AGB is beter dan dat van ASV Arsenal. AGB won zondag met 1-4 bij Hercules Zaandam, ASV Arsenal won voor eigen publiek moeizaam met 3-2 van Roda '23. SV Diemen heeft na 21 wedstrijden 40 punten, een punt meer dan OSV.

SV Diemen wacht zondag een zware wedstrijd. De ploeg speelt thuis tegen ASV Arsenal. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Dames van Smashing '72 winnen van Spaarnestad

DIEMEN - Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft de thuiswedstrijd tegen Spaarnestad met 3-1 gewonnen. De volleybalsters uit Diemen staan op de derde plaats van de ranglijst van de promotieklasse B.

Het team van Smashing '72 begon goed aan de wedstrijd. De thuisploeg won de eerste set met 25-21 en was in de tweede set ook de bovenliggende partij: 25-19. De bezoeksters uit Haarlem wisten de derde set te winnen: 22-25. Smashing '72 won de vierde set met 25-23 en stelde de winst veilig.

VCH (82 uit 18 ) en VV Amsterdam (80 uit 19) strijden om de titel in de promotieklasse B. Smashing '72 staat met 56 punten uit 19 duels op een verdienstelijke derde plaats. De dames uit Diemen spelen vrijdagavond 8 april een uitwedstrijd tegen Wilhelmina uit Amersfoort. De wedstrijd in Sporthal Schuilenburg in Amersfoort begint om 21.30 uur.

DKV Victoria verliest

DIEMEN - DKV Victoria is het tweede deel van de veldcompetitie slecht begonnen. De korfballers uit Diemen verloren voor eigen publiek met 18-25 van Purmer.

Het duel tussen DKV Victoria en Purmer was van groot belang, want beide ploegen staan op de onderste helft van de ranglijst. De thuisclub begon goed en nam een 7-2 voorsprong. DKV Victoria gaf de voorsprong echter uit handen en in de tweede helft sloegen de bezoekers uit Purmerend toe: 18-25.

DKV speelt zondag een uitwedstrijd tegen OKV. De wedstrijd in Oostzaan begint om 14.30 uur.

12 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Afslanken zonder dieet en word bewust van uw huidige leefstijl. www.voedinggezond.nl. T: 06-41220132

Kamercollege 'Van Passie naar Bedrijf'

Matty Mandersloot. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Deze week was het eerste kamercollege van dit jaar. Het idee voor de kamercolleges ontstond vorig jaar bij Matty Mandersloot, Ericka Kuyters en Maggie Edwards-van Slooten. Zij bieden ondernemers en zzp'ers een podium om te vertellen over hun passie en werk. Matty Mandersloot: "Je hoeft geen volleerd spreker te zijn om een kamercollege te geven: passie en inspiratie, dat is wat telt."

"Er zijn al zo'n vijftien inspirerende kamercolleges geweest. Een greep: trainer Ericka Kuyters vertelde over communicatiestijlen, topsporter en student Mattho Mandersloot gaf een kamercollege met als thema: 'Dromen: Wél Doen'. Wethouder Jeroen Klaasse vertelde over citymarketing en spreekcoach Jacqueline Hulleman over spreken zonder stress."

Dinsdag 24 mei is er een kamercollege waarin ondernemen en passie heel direct worden gelinkt: 'Van Passie naar Bedrijf'. "Die keer komen er meerdere sprekers aan het woord", vertelt Matty. "Wie dat wil mag zijn eigen verhaal vertellen en vragen stellen. Maar alleen meeluisteren mag ook. Een droom of passie heb je, maar hoe pak je het dan aan? Hoe maak je daar je werk of bedrijf van? Vaak hoor je dat mensen een vaste baan nodig hebben om de vaste lasten te betalen en daarnaast aan hun passie willen werken. Daar kun je heel goed een balans in vinden. Er zijn ook mensen die echt de stap willen maken naar een eigen bedrijf. Het is heel inspirerend om mensen te horen die het gelukt is om van hun passie hun werk te maken en daarnaast over de mogelijkheden om verder geholpen te worden met het starten van een eigen bedrijf of misschien ook wel om nog even te wachten. Deze bijeenkomst is niet bedoeld om te kijken of er financiering uit zou kunnen voortvloeien, maar wel om tips uit te wisselen over mogelijkheden, bijvoorbeeld van crowdfunding."

Ondernemers en zzp'ers vertellen over hun werk

(Startende) ondernemers krijgen in het kamercollege de gelegenheid om te vertellen over hun succesformule, problemen in de startfase of actuele vraagstukken. Een spreker kan klanten of potentiële businesspartners uitnodigen voor zijn kamercollege en reclame maken voor zichzelf. Het is een mogelijkheid voor live-exposure. Voor 24 mei zijn de volgende deelnemers al bekend: Laurens Berkvens van Delano Delicatessen, Joyce Souren - een taartenbakster balancerend tussen haar baan en haar passie, Conchita van der Sande - beleidsmedewerker van de gemeente, Jostien Langeberg - ondernemersadviseur van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf en een beheerder van een zzp-netwerk.

Dinsdag 19 april is het eerstvolgende kamercollege al: Bea Eikholt, die breien en weven als hobby heeft, vertelt over haar eigen atelier. Informatie over de kamercolleges is te vinden op www.oostwestwelzijn.com/inspiratie.php.

Diemense onderneemster opent webshop kinderkleding

Alisha en Sabine bij de lancering van Cotton Ivy. Foto: Josan Jongbloed

DIEMEN - Cotton Ivy is de naam van het nieuwe bedrijf in meisjeskleding van Alisha Raghosing uit Diemen en Sabine Li-Maas uit Almere. Zondag 3 april was de lancering van de webshop, met een winkel-voor-een-dag in Hilversum. De webshop wordt gerund vanuit Alisha's huis in Diemen. Een verkooppunt in Diemen staat hoog op de wensenlijst van de onderneemsters.

Na bijna twee jaar voorbereidingen is de webshop van Alisha en Sabine nu open. De zolder van Alisha is de uitvalsbasis en ligt vol met voorraad, stoffen, patronen en fournituren. "Onze kleding, voor meisjes van 2 t/m 8 jaar, is aan twee kanten draagbaar. Dat eist nogal wat van de patronen en de afwerking", vertelt Alisha. "Het moest meteen goed zijn, daar hebben we de tijd voor genomen." Alisha en Sabine laten de kleding maken in een klein naaiatelier in Polen. "Wij zijn heel betrokken bij het productieproces. Alle stoffen en fournituren selecteren we zelf. We hebben dus de kwaliteit van alle stoffen eerst kunnen zien en voelen. Een goede pasvorm is het allerbelangrijkst. Kinderen moeten zich vrij kunnen bewegen en gek doen. Onze kleding moet dus tegen een stootje kunnen."

De belangstelling voor de nieuwe kledinglijn was meteen groot. Alisha: "Het was druk in de pop-upstore in Hilversum. Onze ambitie is om naast de webshop ook een verkooppunt te vinden in Diemen. Een groot deel van onze klantenkring woont hier."

Standplaatsen-beleid moet zorgen voor eerlijke concurrentie

Foto: Trudy Kroese

Nieuw bestuur voor Ondernemend Diemen

Bedrijven kunnen bijdrage krijgen voor verbetering van de gevels

'Het aantal aanmeldingen van bedrijven in Diemen is relatief hoog'

Bedrijven kunnen financiële bijdrage aanvragen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Ondernemers op de bedrijventerreinen Stammerdijk, De Sniep en Verrijn Stuart in Diemen met plannen voor het verbeteren van de gevel of het voorterrein van hun bedrijfspand kunnen hiervoor een aantrekkelijke bijdrage krijgen vanuit het Beeldkwaliteitsfonds Stadsregio Amsterdam. Deze bijdrage kan oplopen tot wel 15.000 euro en is maximaal 25% van de totale investering.

Er hebben zich al diverse bedrijven uit Diemen gemeld die in aanmerking willen komen voor de financiële bijdrage. Een aantal aanvragen is al gehonoreerd, geeft Harm de Boer aan. Hij is projectmanager bij SADC (Schiphol Area Development Company) en is nauw betrokken bij dit project van Stadsregio Amsterdam. "Het aantal aanmeldingen van bedrijven in Diemen is relatief hoog. Dat is mede het gevolg van de actieve rol van de gemeente Diemen. De gemeente heeft deze regeling nadrukkelijk onder de aandacht van de bedrijven in Diemen gebracht."

De gedachte achter deze stimuleringsmaatregel van Stadsregio Amsterdam is dat gevels en het voorterrein toch de kennismaking met een bedrijf vormen. "Het aanzicht van een bedrijfspand vormt het visitekaartje van het bedrijf. Een mooie gevel en verzorgd voorterrein zijn vaak aanzienlijke investeringen maar leveren een bedrijf ook veel op: de waarde van het vastgoed stijgt, klanten krijgen een positieve indruk en personeel wil er graag werken. Ook bij de verkoop of verhuur van een bedrijfspand werkt een gerenoveerde buitenzijde in het voordeel", aldus Stadsregio Amsterdam.

Stadsregio Amsterdam heeft met financiële steun van de provincie Noord-Holland het Beeldkwaliteitsfonds opgericht om bedrijven te stimuleren hun gevels en voorterrein op de bedrijventerreinen te renoveren en verbeteren. Het Projectbureau Herstructurering Bedrijventerreinen begeleidt kosteloos de aanvraag van bedrijven.

Naast de bedrijven op de drie bedrijventerreinen in Diemen kunnen ook bedrijven die gevestigd zijn op industrieterrein Amstel Business Park en bedrijvengebied Zuidoost en Molenkade in de gemeenten Amsterdam en Ouder-Amstel een beroep doen op de bijdrage van het Beeldkwaliteitsfonds Stadsregio Amsterdam. Dit geldt ook voor bedrijven die gevestigd zijn op bedrijventerrein Legmeer en Industriegebied Uithoorn in de gemeenten Amstelveen en Uithoorn. Tevens kunnen bedrijven in Hoofddorp-Noord, De Weeren en Spoorzicht in de gemeente Haarlemmermeer en Molletjesveer en Assendelft-Noord in de gemeente Zaanstad een aanvraag voor een financiële bijdrage indienen.

Aanvragen kunnen worden ingediend tot eind september 2016.

Meer informatie over het Beeldkwaliteitsfonds en de voorwaarden is te vinden op http://www.projectbureauherstructurering.nl/projecten/beeldkwaliteitfondsen

Kamercolleges
Inspiratiebijeenkomsten voor ondernemers/zzp'ers
Agenda: http://www.oostwestwelzijn.com/inspiratielab.php

Donderdag 21 april
Open Coffee Diemen, derde donderdag van de maand, 9.00-10.30 uur bij Bicker (Diemerplein)
Info: LinkedIngroep Open Coffee Diemen

Donderdag 12 mei
Werkgroep Bergwijkpark
Info: gemeente (*)

Donderdag 19 mei
Open Coffee Diemen, derde donderdag van de maand, 9.00-10.30 uur bij Bicker (Diemerplein)
Info: LinkedIngroep Open Coffee Diemen

Dinsdag 7 juni
Ondernemend Diemen
Netwerkborrel bij Jasperscatering + BBQ + speaker
Info: www.jasperscateringcompany.nl

Dinsdag 14 juni
Kenniscafé Hogeschool Inholland, Wildenborch 6 (Holland Park)
Info: John van Latum, 06-51023422 of john.vanlatum@inholland.nl

Donderdag 16 juni
Open Coffee Diemen, derde donderdag van de maand, 9.00-10.30 uur bij Bicker (Diemerplein)
Info: LinkedIngroep Open Coffee Diemen

Juli
Datum n.t.b.
Ondernemend Diemen
OD Voetbaltoernooi bij SV Diemen
Info: www.svdiemen.nl

September
Datum n.t.b.
Ondernemend Diemen
Vaart in Diemen

Dinsdag 8 november
Ondernemend Diemen
Bedrijfsbezoek Sandd + borrel
www.sandd.com


Data nog te bevestigen:
· Bedrijvenpanel Stammerdijk/Sniep*
· Bedrijvenpanel Verrijn Stuart*

(*) info: gemeente Diemen, mw P. Arendse (tel: 020-3144790, priscilla.arendse@diemen.nl)

Nieuw bestuur voor Ondernemend Diemen

Het nieuwe bestuur werd voorgesteld tijdens de algemene ledenvergadering van Ondernemend Diemen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Bedrijvenvereniging Ondernemend Diemen heeft een nieuw bestuur. Met twee bestuurders die doorgaan en zes nieuwe bestuursleden telt het bestuur van Ondernemend Diemen nu acht leden. Voorzitter is Joop Saan.

Het nieuwe bestuur bestaat naast voorzitter Joop Saan (Koninklijke Saan) uit: Rogier Staal (Oostenrijk Groep), Liza van Zon (Van Zon Business), Hans Vreeken (The Plumbers), Robin Scholte (Scholte & de Vries–Estoppey), Rob Harms (Monarch Nederland), Jaap Oudijk (Generali Direct) en Dragan Jovic (ING bank). Ieder bedrijventerrein in Diemen is hiermee vertegenwoordigd in het bestuur.

Bestuurslid Liza van Zon: "Het nieuwe bestuur heeft er zin in om weer volop aan de slag te gaan voor Ondernemend Diemen. Het is een leuke groep enthousiaste ondernemers die zich volop wil inzetten voor de Diemense ondernemers. We zijn al druk bezig met voorbereidingen voor activiteiten van Ondernemend Diemen de komende tijd, zoals Vaart in Diemen dit najaar en het bedrijvenvoetbaltoernooi in juli."

Standplaatsenbeleid moet zorgen voor eerlijke concurrentie

Ondernemers storen zich ook aan kwaliteit braderieën

Op zaterdag staan er enkele marktkramen op het Diemerplein. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De ondernemers van winkelcentrum Diemerplein zien de standplaatshouders die op zaterdag op het Diemerpein staan als een vorm van oneerlijke concurrentie. De ondernemers zijn evenmin te spreken over de braderieën die zo nu en dan op het Diemerplein worden gehouden. Dit heeft winkeliersvereniging Diemerplein enige tijd geleden in een brief aan de gemeenteraad geschreven.

Wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken geeft aan dat de gemeenteraad in het najaar nieuw standplaatsenbeleid bespreekt en daarna een besluit zal nemen. Klaasse: "Er zijn in Diemen op diverse plekken standplaatsen: op het Diemerplein, bij winkelcentrum Kruidenhof in Diemen-Zuid en bij winkelcentrum Diemen-Noord. Op het Diemerplein zijn vijf standplaatsen die niet alle vijf elke dag bezet zijn. Op zaterdag is een aantal standplaatsen altijd bezet. De ondernemers vragen een vergunning bij de gemeente aan om een of meerdere dagen per week op een standplaats op een bepaalde plek in Diemen te mogen staan. Zij betalen de gemeente hiervoor precario."

De gemeente verricht onderzoek naar de positie van de standplaatshouders, maakt de wethouder duidelijk. "Wij hebben de indruk dat wij met het bedrag dat wij aan precario vragen voor een standplaats aan de onderkant zitten. Het verschil met de kosten die winkeliers moeten maken is misschien wel erg groot. Daarnaast vinden wij de kwaliteit en de uitstraling van de kramen of wagens van de ondernemers die op de standplaatsen staan belangrijk. Die moeten er goed uitzien."

Wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken. Foto: Bastiaan Aalbersberg

Oneerlijke concurrentie
Een aantal ondernemers in winkelcentrum Diemerplein is van mening dat er met de standplaatsen op zaterdag sprake is van oneerlijke concurrentie. Deze standplaatshouders verkopen artikelen die ook bij speciaalzaken in het winkelcentrum te koop zijn. "De gemeente heeft geen invloed op de branchering bij het verlenen van standplaatsvergunningen. Iedereen die een vergunning bij ons aanvraagt en precario betaalt kan in principe een standplaats krijgen. Met het nieuwe standplaatsenbeleid willen we wel kijken hoe ver we kunnen gaan met bescherming van de bestaande branches in het winkelcentrum. Bijvoorbeeld door de voorwaarde te stellen dat er maar één ondernemer per branche op het Diemerplein mag staan en tevens slechts voor een beperkt aantal dagen per week", aldus Klaasse.

Winkeliers van winkelcentrum Diemerplein storen zich aan het feit dat er regelmatig braderieën op het Diemerplein worden gehouden die volgens hen niet altijd aan de kwaliteitseisen voldoen en soms voor oneerlijke concurrentie voor de ondernemers zorgen. De winkeliers stellen dat de organisator van een braderie soms ten onrechte een link legt met winkelcentrum Diemerplein.
Uitstraling
Klaasse: "Ik herinner mij dat er kort na de feestelijke heropening van winkelcentrum Diemerplein een braderie op het plein werd gehouden die er niet fraai uitzag. De winkeliers hebben zich daar aan gestoord, mede omdat zij zelf enorm veel hebben gedaan om het winkelcentrum een mooie uitstraling te geven. Ik kon mij de gevoelens van de winkeliers goed voorstellen."

Een braderie valt onder het evenementenbeleid van de gemeente, legt de wethouder uit. "Een organisator van een evenement meldt dat bij de gemeente aan. Wij melden dat evenement vervolgens aan de winkeliersvereniging Diemerplein. Die heeft daarin een adviserende rol."

Wekelijkse markt
De ondernemers van het winkelcentrum hebben geen problemen met de wekelijkse markt die op woensdag op het Diemerplein staat. Toen die markt een jaar of twintig geleden van start ging was er enige scepsis bij sommige ondernemers van het winkelcentrum. Zij vreesden dat de marktkooplieden voor stevige en zelfs oneerlijke concurrentie zouden gaan zorgen. Dit bleek niet het geval. De wekelijkse markt en het winkelcentrum versterken elkaar, zo luidt de algemene conclusie van de winkeliers en de marktkooplieden.

De markt trekt wekelijks veel extra bezoekers naar het centrum van Diemen. Niet alleen mensen uit de verschillende wijken van Diemen, maar ook uit plaatsen uit de regio. Een voorbeelden daarvan is de Amsterdamse wijk Betondorp in de Watergraafsmeer. Bezoekers van de markt vinden het prettig dat deze vlak bij een modern winkelcentrum ligt. Zij kunnen inkopen doen bij de winkels en een van de horecazaken bezoeken. Daarnaast waarderen de vaste bezoekers van het winkelcentrum dat zij op woensdag naar de markt kunnen gaan.