DiemerNieuws

23 april 2015

DiemerNieuws 23 april 2015


Raad akkoord met hoge woontoren Diemen-Zuid

DIEMEN - De gemeenteraad is akkoord gegaan met het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen voor de eerste woontoren van nieuwbouwwijk Holland Park in Bergwijkpark in Diemen-Zuid. De fractie van het CDA stemde tegen.

De bewoners van Knoopkruid, die zich hebben verenigd in Bewonersvereniging Kruidenspoor, hadden er bij de gemeente op aangedrongen om het plan aan te passen.

Hoewel wethouder Lex Scholten erin is geslaagd om na overleg met de projectontwikkelaar het aantal woonlagen van de eerste woontoren van 15 naar 13 terug te brengen, is dit niet genoeg voor de bewoners. Zij vrezen dat de hoogbouw hun woongenot zal aantasten (onder meer uitzicht en schaduw). De woontoren wordt 43 meter hoog en komt op 160 meter van de gevel van de woningen aan Knoopkruid te staan (aan de andere kant van de spoordijk).

Een amendement van het CDA en de VVD waarin werd voorgesteld om in plaats van de geplande woontoren een woontoren van 11 woonlagen te bouwen, haalde het niet. Alleen de fractie van Leefbaar Diemen steunde het amendement. De andere partijen in de gemeenteraad hadden weliswaar begrip voor de visie van Bewonersvereniging Kruidenspoor, maar besloten het algemeen belang te laten prevaleren. Zij vinden het belangrijk dat er een nieuwe woonwijk in Diemen komt.

Vervolg op pagina 3.

Papiergroothandel PaperlinX hoopt doorstart te maken

DIEMEN - Papiergroothandel PaperlinX Benelux is vorige week donderdag failliet verklaard door de rechtbank van Gelderland. Bij de vestiging in Diemen aan de Stammerkamp 1 werken ook veel mensen. PaperlinX in Diemen heette in het verleden Proost en Brandt. PaperlinX Benelux maakt deel uit van de internationale papiergroothandel PaperlinX.

Bij het bedrijf PaperlinX Benelux werken in totaal iets meer dan 480 mensen. Zij zijn ontslagen. De werknemers dienen door te werken in afwachting van een eventuele doorstart. De curatoren onderzoeken de mogelijkheid van een doorstart van het bedrijf. J.B.A Jansen en G.J. Koers zijn de curatoren van PaperlinX Benelux. "Er is een behoorlijk aantal kandidaten dat geïnteresseerd is om een deel of delen van het bedrijf over te nemen. Zij hebben een geheimhoudingsverklaring moeten ondertekenen en ontvangen een bidbook met informatie. Daarin staat wat er exact te koop is." Het gaat hierbij om bedrijfsonderdelen, niet om vestigingen. Veel inwoners van Diemen kennen het bedrijf Proost en Brandt nog. Bij de vestiging van PaperlinX Benelux in Diemen werken ook inwoners van Diemen. Ook hun toekomst is door het faillissement van het bedrijf ongewis. Er zijn, naast de vestiging in Diemen, ook vestigingen in Zutphen, Wormerveer, Zwijndrecht en in België. Wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken: "PaperlinX Benelux is het slachtoffer geworden van de snel dalende vraag naar papier door de digitalisering. De laatste jaren zijn ze klaarblijkelijk onvoldoende in staat gebleken om succesvol nieuwe markten te bedienen. Maar er is nog wel hoop. Er zijn bij de curator namelijk 35 belangstellenden voor het overnemen van (delen van) PaperlinX. Zo zou mogelijk ook (een deel van) de werkgelegenheid bij de vestiging in Diemen gered kunnen worden. Voor de werknemers van PaperlinX is deze onzekerheid natuurlijk heel erg vervelend. Ik hoop dat de werknemers bij een mogelijke doorstart uiteindelijk toch hun baan behouden."

Plezier tijdens boerderijfeest De Octopus

De tractor op het schoolplein. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In en rond brede school De Octopus in het centrum van Diemen werd vrijdagmiddag een boerderijfeest gehouden voor de kinderen van peuterspeelzaal De Dolfijn (Stichting Welzijn Diemen), kinderdagverblijf de Zeesterren (KMN Kind & Co) en De Octopus. Kinderen en hun ouders konden meedoen aan een spelletjescircuit. Ook kinderen die in de buurt wonen waren van harte welkom op het feest. Op het plein voor de school stond een tractor die veel belangstelling trok. Met dit feestje werd de bredeschoolsamenwerking tussen SWD, KMN Kind & Co en de school nog eens extra benadrukt.

Vrouw met geweld beroofd in Bergwijkpark

DIEMEN - Onbekenden hebben vorige week woensdagavond om omstreeks 23.30 uur in Bergwijkpark een vrouw beroofd.

De vrouw fietste door Bergwijkpark toen er plotseling twee mannen verschenen. Zij gebruikten tijdens de beroving grof geweld. De vrouw liep onder meer schaafwonden op.

Signalement
De daders gingen er met de tas, de telefoon en de fiets van het slachtoffer vandoor. De politie beschikt over het volgende signalement van de daders: het gaat om twee negroïde mannen van tussen de 18 en 25 jaar oud. Beiden zijn tussen de 1.70 en 1.80 lang. Beide verdachten droegen een donkere gewatteerde winterjas met capuchon.

Getuigen
De politie verzoekt getuigen of mensen die over meer informatie beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844. Anoniem bellen kan ook: Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

6

Dames Smashing '72 zijn als zesde geëindigd

Politie zocht gestolen geld en vond munitie

In de jaren 40 hing in veel huizen een muntmeter met een spaarpotgleuf waarmee een voorschot werd betaald voor elektra. Stroom werd geleverd tegen vooruitbetaling. Was je tegoed op, dan ging gewoon het licht uit. Een gulden in de meter en ploep, het licht brandde weer. Op 19 februari 1940 bracht de Diemense politie klaarheid in "de zaak der verdwenen gelden uit den electrischen muntmeter ten huize van A.A.O. in de Burgemeester Kievietstraat te Diemen". Tja, de genoemde bewoner bleek de dief en de politiechef achtte het wenselijk het huis van A.A.O. aan verder onderzoek te onderwerpen. In de kamer van commensaal E.G., nota bene de man die aangifte had gedaan, vond de politiechef niet minder dan 100 revolverpatronen. "Met commensalen heb je altijd wat", zong Drs P. in later jaren. Op de vraag van de politiechef waarom hij die patronen had, verklaarde G. dat hij vroeger revolvers had bezeten, maar dat hij die had verkocht. Het Nieuws van den Dag vervolgt: "Waarom toenmaals ook niet de 100 patronen van eigenaar verwisselden, kon G. niet opgeven. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt wegens het in voorraad hebben van munitie, zonder daartoe gerechtigd te zijn."

Weerbericht

Overgang naar wisselvallig weer, geleidelijk koeler
Tot eind deze week houden we het droog dankzij een blokkerend hogedrukgebied boven de Britse eilanden. Daar komt verandering in. Vanaf het weekeinde ligt er een lagedrukgebied rond het Noordzeegebied met daarbij een zuidwestelijke luchtstroming. Het wordt tijdelijk zachter. Keerzijde is dat het wisselvallig wordt met soms regen en vanaf maandag ook koel.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag draait de wind naar zuidwest en trekt iets aan. Het wordt zachter met een maximum van zo'n 19 graden. Eerst schijnt de zon maar geleidelijk komt er meer bewolking. In de loop van de avond kan er wat regen vallen. Zaterdag is het meest bewolkt met af en toe wat regen. Ook zondag is het overwegend bewolkt. Het kan geruime tijd regenachtig zijn. Het wordt in het weekeinde circa 16 graden. De zuidwestenwind trekt zondag aan tot soms vrij krachtig.

Koningsdag en de trend na het weekeinde
Ook Koningsdag lijkt wisselvallig te gaan verlopen met enkele buien, maar deels ook droog met ruimte voor wat zonneschijn. Het wordt 11 à 12 graden bij een matige westenwind. Ook de rest van april blijft koel en onbestendig. Eind van de week lijkt de regenkans af te nemen.

Weetje
Vorig jaar werd het op de eerste Koningsdag 18 graden. De zon scheen geregeld. Omdat 27 april op een zondag viel, werd Koningsdag op zaterdag 26 april gevierd. Dat kwam qua weer goed uit, want op de 27e werd het 15 graden met weinig zon en het regende enige tijd. Net als op Koninginnedag (30 april) kan het ook al warm zijn. Op 27 april 2007 werd het 27 graden.

Orange Games

DIEMEN - Stichting Welzijn Diemen (SWD) organiseert op zaterdag 25 april The Orange Games in Sporthal Diemen aan de Prins Bernhardlaan, het evenement duurt van 13.00 tot 16.00 uur.

The Orange Games is een spelletjesmiddag voor kinderen van alle leeftijden met een oud-Hollands tintje. Zo kan er worden deelgenomen aan blikgooien, zaklopen, de klompenrace en sjoelen. Maar er zal ook ruimte zijn om bijvoorbeeld een potje te voetballen. Tijdens de inloopmiddag zijn lekker bewegen en gezellig met elkaar zijn het belangrijkst. SWD is op zoek naar vrijwilligers die willen meehelpen om The Orange Games tot een groot succes te maken. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via Dionne Tool van SWD, e-mail:dtool@stichtingwelzijndiemen.nl.

Presentatie workshops

DIEMEN - Vorige week toonden kinderen hun ouders in De Omval wat zij geleerd hebben tijdens naschoolse workshops van de Stichting Welzijn Diemen.

In toneelstukjes en dansjes lieten de kinderen zien wat zij hadden gemaakt en geleerd in de cursussen koken, sport, muziek en uitvoerende kunst. Wethouders Ruud Grondel en Jeroen Klaasse waren erbij en deelden diploma's uit.

Vriendinnetjesmiddag

DIEMEN - Er is nog plek om mee te doen aan de vriendinnetjesmiddag van de afdeling Synchroonzwemmen van De Meeuwen.

De vriendinnetjesmiddag vindt op vrijdag 24 april plaats in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran en duurt van 17.30 tot 19.30 uur. Deelnemers dienen minimaal hun B-diploma te hebben. Aanmelden kan door een e-mail te sturen aan Veravanderlinden@demeeuwen.nl. Behalve gezwommen wordt er ook gedanst.

Nieuw boek 'Diemens Oorlog' komt zaterdag uit

Boek over een donkere periode die veel sporen heeft nagelaten

Elisabeth Klop (1907-1994) redde met haar man Albert het leven van verschillende onderduikers. Zij werden onderscheiden door Yad Vashem.

door Taco ten Dam

DIEMEN - De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog staat deze dagen weer volop in de belangstelling. Het boek 'Diemens Oorlog, Dorp bij Amsterdam onder Duitse bezetting' beschrijft deze donkere periode in Diemen. Een redactie bestaande uit mensen van het Comité Diemen 1940-1945, de gemeente en de Historische Kring Diemen (HKD), werkte ruim een jaar intensief samen aan het rijkgeïllustreerde boek.

Frits Reurekas heeft in het verleden uitgebreid geschreven over de Tweede Wereldoorlog in Diemen en ook de HKD heeft in haar tijdschriften meer dan eens aandacht besteed aan bijzondere gebeurtenissen in Diemen in de jaren 40-45. Door de bundeling van krachten en nieuwe bronnen is er een waardig vervolg gekomen op het boek van Frits Reurekas. De redactie deed diepgaand onderzoek in archieven in binnen- en buitenland en vond in internet een bron waar eerdere chroniqueurs uiteraard nog geen gebruik van konden maken.

Diemens Oorlog

Het boek 'Diemens Oorlog, Dorp bij Amsterdam onder Duitse bezetting' is een uitgave van de HKD en maakt deel uit van de Blauwe Reeks waarin eerder onder andere boeken verschenen over de geschiedenis van Overdiemen en de Sniep. Burgemeester Koopmanschap krijgt vrijdag het eerste exemplaar overhandigd in het Saan Museum. Het boek is vanaf zaterdag te koop bij boekhandel Bruna in winkelcentrum Diemerplein.

Aan de Ouderkerkerlaan woonden burgers en boeren. Onder hen waren verzetsstrijders, onderduikgevers, vervolgde joden, zwarthandelaren en NSB’ers. De joodse familie Van Gelder woonde rechts op de afbeelding. Geen van de 5 familieleden overleefde de oorlog. Foto's: HKD
De joodse familie Raber zat op verschillende adressen in Diemen en de Watergraafsmeer ondergedoken. Vader overleed tijdens de onderduik.

Een gedetailleerd beeld van het dagelijks leven in Diemen in de oorlog

Het boek geeft in tekst en beeld een gedetailleerd beeld van het dagelijks leven in Diemen, dat aan het begin van de bezetting rond de 5000 inwoners telde. Hoe ondergingen de bewoners van het dorp zo vlak bij Amsterdam de bezetting? Wat gebeurde er met de bijna 100 joodse inwoners toen de Duitsers in Nederland met de jodenvervolging begonnen? Het proces is nauwkeurig in kaart gebracht en het is een schrijnend relaas geworden over hoe de meeste joodse inwoners op een dag in het voorjaar van 1942 uit het dorp verdwenen. Maar tegelijkertijd waren er ook moedige Diemenaren die hun huis openstelden voor onderduikers.

Artsen en sport
En hoe reageerden de artsen in Diemen op de vaak ingrijpende maatregelen van de Duitse bezetter? Hoe lang hield burgemeester De Geer van Oudegein het vol om onder Duits gezag zijn taak uit te oefenen? En de sport? Er werd volop geschaatst in Diemen in de ijskoude oorlogswinters en D.V.A.V. voetbalde verder, tot het niet meer kon. Landelijke bekendheid kreeg de 'Diemense Reus', de bokser Joop Niemans die in Krasnapolsky de nationaalsocialist Cees Oly tegen het canvas sloeg. Diemen kende Engelandvaarders die met een motorvlet de Noordzee over gingen en Diemenaren op zee of in Nederlands-Indië beleefden onder barre omstandigheden ver van huis de oorlogsjaren.

Burgemeester Koopmanschap is
trots op dit boek

Vrij Nederland en Wellington
Natuurlijk komen bekende verhalen over de drukkerij van Jeanne de Wild waar illegaal Vrij Nederland werd gedrukt, de treinbeschieting waarbij tientallen NSB'ers het leven lieten en de vernietiging van een derde van het Diemense woningbestand, uitgebreid aan de orde. Maar ook een fascinerende reconstructie van de Duitse verdedigingslinie rond Amsterdam waar de bunkermuur bij de Hartveldsebrug deel van uitmaakte. Uitputtend onderzoek naar de in 1943 in de Overdiemerpolder neergestorte Wellington levert een achtergrondverhaal op over de vijf geallieerde bemanningsleden die in Diemen de dood vonden.

Het is te veel om alle onderwerpen op te sommen. Het boek is een aaneenschakeling geworden van fascinerende verhalen die een beeld geven van een zware periode uit de Diemense geschiedenis. Een boeiend en lezenswaardig boek voor iedereen die belang stelt in dit stuk geschiedenis van Diemen. Burgemeester Amy Koopmanschap in het voorwoord: "Dit boek is wat mij betreft te beschouwen als een van de belangrijke oorlogsmonumenten in Diemen en daar ben ik trots op."

Holland Park

vervolg voorpagina

De VVD en Leefbaar Diemen besloten daarna alsnog het voorstel te steunen omdat zij niet tegen het plan voor Holland Park zijn. Wel hadden zij, net als het CDA, graag gezien dat er een lagere woontoren tegenover Knoopkruid komt. De verklaring van geen bedenkingen heeft tot gevolg dat de raad het college toestemming heeft gegeven om de bouwvergunning af te handelen. Bewoners hebben hierop zienswijzen ingediend. Die worden door het college van B en W beoordeeld.

Een motie van de VVD en het CDA waarin wordt opgeroepen nogmaals met de projectontwikkelaar in overleg te treden over gerichte communicatie met betrekking tot de beperkte parkeermogelijkheden in Holland Park, haalde het evenmin. De motie kreeg steun van Leefbaar Diemen en de Partij van de Ouderen. In Holland Park gaat een parkeernorm van 0,85 gelden. Dit is nog geen parkeerplek per woning. Wethouder Scholten beloofde de gemeenteraad dat er op de pagina's op de website van de gemeente die over Holland Park gaan op korte termijn een hoofdstuk wordt opgenomen waarin gewezen wordt op het autoluwe karakter van de wijk.

Buit winkel-diefstal snel terecht

DIEMEN - Een onbekende man heeft donderdag 16 april bij een elektronicazaak in het centrum van Diemen een airspeaker ter waarde van 600 euro gestolen. De speaker is door de politie in een andere winkel aangetroffen en in beslag genomen.

De man stopte de airspeaker in een speciaal daarvoor bestemde tas en liep de winkel uit. De winkelier waarschuwde de politie direct nadat hij de diefstal had ontdekt. De politie stelde meteen een onderzoek in en kwam uit bij een zaak in Amsterdam. De gestolen airspeaker was hier te koop aangeboden en ingekocht. De speaker is in beslag genomen en de politie zet het onderzoek naar de onbekende man voort. Door het kordate optreden van de winkelier en de politie was de gestolen airspeaker snel terecht. Direct een melding maken loont, aldus de politie.

Veel bezoekers op Bazaar in De Ontmoeting

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De bazaar van de Protestantse Gemeente Diemen in kerkgebouw De Ontmoeting trok afgelopen weekeinde veel bezoekers. Zij hadden de keuze uit een ruim aanbod van leuke spullen, waagden een gokje bij het rad van avontuur of deden mee aan het enveloppenspel, waarbij mooie prijzen te winnen waren. Al ruim 60 jaar organiseert de Protestantse Gemeente Diemen de traditionele bazaar. De opbrengst bedroeg deze keer 2.110 euro, 30 euro meer dan vorig jaar.

Holland Park en Campus Diemen Zuid winnen prijs

DIEMEN - De transformatie van het verouderde kantorenpark Bergwijkpark tot de aantrekkelijke woonwijken Holland Park en Campus Diemen Zuid is de meest geslaagde in de Metropoolregio Amsterdam.

Die conclusie trok een jury na de beoordeling van 60 projecten in de metropoolregio. "Campus Diemen Zuid en Holland Park zijn niet alleen prachtige woonprojecten, maar ook een voorbeeld van een geslaagde samenwerking tussen gemeente en ontwikkelaar", vond juryvoorzitter en gedeputeerde Jan de Run. De prijs voor de meest geslaagde transformatie werd uitgereikt tijdens het drukbezochte Plabeka Event 2015. Plabeka is het Platform Bedrijven en Kantoren en is tien jaar geleden opgericht om drastisch te snoeien in het enorme overaanbod aan kantoorlocaties en bedrijventerreinen in de Amsterdamse regio.

In 2013 nam Snippe Projecten BV het initiatief om verouderde kantoren om te bouwen tot meer dan 1000 luxe studentenwoningen, die samen met winkels, horecagelegenheden en sport- en andere voorzieningen Campus Diemen Zuid vormen. In Holland Park wordt 100.000 vierkante meter sterk verouderde kantoren gesloopt om plaats te maken voor een woonwijk met 3000 woningen.

Verkiezing valt in de prijzen

DIEMEN - De Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek is dit jaar voor de tweede keer op rij gewonnen door het WeesperNieuws, het zusje van het DiemerNieuws.

De prijs wordt toegekend door brancheorganisatie NNP. Dit jaar werd de award toegekend voor het initiatief van het WeesperNieuws voor de verkiezing van 'Weesper van het Jaar'. Volgens de onafhankelijke jury een blijmoedig initiatief waarmee de krant zijn bindende rol in de samenleving benadrukt.

Juryvoorzitter Lou Lichtenberg ging in op het recente onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, waarin staat dat het met de lokale journalistiek in sommige plaatsen bedroevend gesteld is. "Uit de inzendingen voor de NNP-prijs valt duidelijk het tegendeel af te leiden. Die gaven er stuk voor stuk blijk van dat de lokale journalistiek nauw contact houdt met het kloppende hart van de samenleving. En dat het kloppen van het hart ook door iedereen kan worden gehoord."

Feest voor bewoners van Berkenstede

Winkel van Sinkel viert 1-jarig bestaan

Gene Travis trad op.

DIEMEN - De Winkel van Sinkel in woon- en zorgcentrum Berkenstede heeft zondag het 1-jarig bestaan gevierd. Voor de bewoners van het woon- en zorgcentrum was er een feestelijke bijeenkomst.

Caroline van Wageningen en Pamela Giddings, beiden vrijwilligster in de Winkel van Sinkel, hebben op deze dag iedereen bedankt die het afgelopen jaar tweedehands spullen heeft ingebracht. De opbrengst van de verkoop van deze spullen is besteed aan leuke activiteiten en lekkere dingen voor de bewoners van Berkenstede. Caroline van Wageningen kon zondagmiddag helaas niet aanwezig zijn bij de feestelijke bijeenkomst. Zij was ziek.

De Winkel van Sinkel is een zaak waar iedereen artikelen kan inbrengen en kopen. De prijzen zijn laag. Er kunnen ook cadeaubonnen in de winkel worden gekocht. Daarnaast heeft de zaak ook een functie als plek waar bewoners elkaar ontmoeten.

Het was zondagmiddag feest in de grote zaal van Berkenstede. De bijeenkomst begon met een modeshow die werd verzorgd door bewoners en personeel van het woon- en zorgcentrum. De modellen showden kleding, accessoires en spullen die in de Winkel van Sinkel te koop zijn. Een aantal bewoners heeft ook iets voorgedragen. Ook was er een tombola met heel veel prijzen. Tevens waren er optredens van Gene Travis, die op een leuke manier contact wist te leggen met de bewoners. De aanwezigen genoten van de lekkere hapjes en drankjes. De bijeenkomst werd afgesloten met een gezamenlijk maaltijd. Pamela en Caroline zijn blij met de inzet van de vrijwilligers die zondag hebben geholpen. De afdelingen met bewoners die niet op het feest konden komen, worden binnenkort door de Winkel van Sinkel getrakteerd op een bezoek van de Care Clowns.

Liesbet Mors

53 jaar
Onderzoeker en zangeres bij Voice Female
Diemenaar sinds 15 jaar

Welke stem zing je bij Voice Female?
"Mezzosopraan."

Welk nummer ben je nu aan het instuderen?
"'Sign of the Times' van Prince. We zijn bezig met de repetities voor onze volgende voorstelling 'Alle Tijd'. Dit najaar, op 3 en 4 oktober, staan we hiermee in het Crea Theater in Amsterdam en volgend voorjaar in De Omval."

Welk lied zing je het allerliefst?
"Momenteel: 'We'll meet again', wat een pittig arrangement is omdat we soms de welbekende melodielijn volgen, maar er ook juist weer tegenin zingen. Een leuke uitdaging."

Samen met het koor of solo?
"Ik vind allebei leuk."

Wat doe je verder in het dagelijks leven?
"Ik werk bij de Gemeente Amsterdam, ben moeder van twee prachtige jongens, heb een lieve man en doe aan yoga."

Welke poster hing er boven je bed?
"Pipo de Clown en Mamaloe in de huifkar.

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Zou ik niet doen."

Favoriete stek in Diemen?
"Diemen-Noordse stukje dijk richting Weesp."

Stad of dorp?
"Ertussenin."

Je kunt niet zonder?
"Muziek."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een huis voor uitgeprocedeerde asielzoekers opzetten."

Met wie zou je nog eens een goed gesprek willen voeren?
"Met Martin Luther King over depolarisatie en vreedzaam samenleven (ik zag laatst de film 'Selma')."

Als je een dagje burgemeester was.....
"Zou ik kijken naar de gevolgen van de bezuinigingen voor de zorg voor kwetsbare burgers, ik denk dat veel mensen zich daar zorgen over maken."

Afscheidsexpositie burgemeester

DIEMEN - In het gemeentehuis wordt vanavond, donderdag 23 april om 19.00 uur, de afscheidsexpositie van burgemeester Amy Koopmanschap geopend.

De beeldententoonstelling met werk van de burgemeester zelf wordt geflankeerd door schilderijen van Liedje de Rooij. De opening wordt verricht door beeldhouwer Willem Harbers.

Sinds haar aantreden als burgemeester van Diemen in 2003 opende Koopmanschap vele exposities in het gemeentehuis. Zij beeldhouwt in haar vrije tijd. Met veel belangstelling volgde de burgemeester anderen, deed het zelf anders, op haar eigen manier, maar altijd 'geraakt' door stenen.

De door burgemeester Koopmanschap uitgezochte schilderijen van Liedje de Rooij vormen een kleurrijke achterwand voor de beelden. De expositie is tot 5 juni te bezichtigen op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur.

'Ik wil mijzelf blijven ontwikkelen'

Tessa Strijp is talentvol atlete

DIEMEN - Tessa Strijp (21) uit Diemen is een getalenteerd atlete. De hardloopster die zich heeft gespecialiseerd op de 400 meter werd enkele maanden geleden derde tijdens het Nederlands kampioenschap indoor. Nu bereidt zij zich in Portugal voor op het seizoen in de open lucht.

Tessa Strijp traint op de Chris Bergerbaan. Foto: Trudy Kroese

Vertel eens iets over jouw achtergrond.
"Ik ben geboren in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en heb heel kort in Amsterdam gewoond. Toen ik heel jong was zijn we naar Diemen verhuisd. Ik heb op basisschool 't Palet gezeten en heb daarna het Vossius Gymnasium in Amsterdam gedaan. Ik volg nu de master klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit."

Ben je jong met sport begonnen?
"Ik moest van mijn ouders eerst mijn zwemdiploma's halen. Ik heb het A- en B-diploma gehaald en via school mijn C-diploma. Toen ik zes jaar was ben ik lid geworden van atletiekvereniging AV '23. Dat kwam vooral door mijn vader, want hij heeft toen hij student was aan atletiek gedaan. Ik heb later ook nog een paar jaar getennist bij ATVD. Ik had daar niet bijzonder veel talent voor, maar ik vind het wel prettig dat ik heb leren tennissen."

"Bij AV '23 worden jonge leden breed opgeleid, je doet aan alle onderdelen van de meerkamp mee. Als je iets ouder bent kun je een keuze maken. Ik heb voor het hardlopen gekozen omdat ik daar de meeste aanleg voor bleek te hebben. Ik liep toen diverse afstanden, waaronder de 600 en 1000 meter. Vanaf mijn vijftiende, zestiende ben ik mij gaan specialiseren op de 400 meter. Ik train overigens ook op de 100 en 200 meter, maar dat doe ik om aan mijn snelheid te werken."

'Ik leef niet het leven van de gemiddelde student.'

Tessa werd derde op de 400 meter tijdens NK indoor

Brons
Bij de junioren manifesteerde Tessa zich als een talent op de 400 meter. Tijdens het NK junioren (tot en met 19 jaar) dat in 2013 in Eindhoven werd gehouden, werd zij eerste. In 2013 werd zij vijfde op het NK voor senioren, waar zij in 2012 debuteerde. Vorig jaar werd zij tiende tijdens een voor haar teleurstellend NK. Afgelopen winter veroverde zij de bronzen medaille tijdens het NK indoor in Apeldoorn.

Hoeveel keer per week train je?
"Ik train acht keer per week. Behalve bij AV '23 ook bij AKU in Uithoorn. Op maandag en donderdag train ik in Uithoorn, op dinsdag en vrijdag doe ik krachttraining bij AV '23, woensdag loop ik langere afstanden bij AV '23, zaterdag train ik twee keer bij AV '23 en op zondag loop ik of in het Amsterdamse Bos of in de duinen bij 't Wed, Bloemendaal. Mijn trainster bij AV '23 is Els van Noorduyn, Tim Verlaan is mijn trainer bij AKU. Hij maakt ook mijn trainingsschema's."

'Ik wil pieken op het
Nederlands kampioenschap'

Je moet op je voeding letten.
"Ik ontbijt meestal met kwark waar ik allerlei dingen in doe: noten, verschillende 'superfoods' en soms wat fruit. Ik eet twee eieren per dag, niet zo veel brood en eet daarnaast vlees, soms vis en veel groenten. Benjamin de Wit (DeWitHealth) voorziet mij van voedingsadvies. Tijdens het seizoen eet ik geen snoep, koek of chips."

AV '23

AV '23 is een atletiekvereniging in de Watergraafsmeer. Van de ruim 700 leden woont er een behoorlijk aantal in Diemen.

De trainingen en wedstrijden vinden plaats op de Chris Bergerbaan aan de Radioweg 89. Chris Berger was van 1936 tot 1938 wereldrecordhouder op de 100 meter sprint. Het clubrecord van AV '23 op deze afstand staat nog steeds op zijn naam. AV '23 is mede-organisator van onder andere de DiemerCross, die in februari in het Diemerbos werd gehouden. Ook organiseert de vereniging de Middenmeerloop, die dit jaar op 25 oktober plaatsvindt.

Wat zijn jouw doelen?
"Ik wilde mij dit jaar kwalificeren voor het Europees kampioenschap tot 23 jaar dat in Tallinn wordt gehouden. De limiet (53.30) is dit seizoen nog scherper en is nu wel heel pittig. Mijn persoonlijk record op de 400 meter is 56.03. Ik wil dit seizoen deze tijd flink verbeteren en in de zomer pieken op het Nederlands kampioenschap. Dat wordt elk jaar in het Olympisch Stadion gehouden. Ik vind het mooi om op die baan te lopen."

Houd je tijd over om andere dingen te doen?
"Ik leef niet het leven van de gemiddelde student. Naast de atletiek en mijn studie heb ik twee bijbanen. Ik geef les aan de jeugd bij AV '23 en ik werk een aantal uren per week bij de gemeente Amsterdam. Daar geef ik atletiekles aan leerlingen van het basisonderwijs en de middelbare school. Ik laat hen in aanraking komen met atletiek."

Dus je gaat zelden uit?
"Nee, tijdens het seizoen niet. Ik zie mijn vrienden en vriendinnen meestal overdag. Maar na afloop van het seizoen, in september, kan ik een maand lekker losgaan. Ik hoef dan even niet op mijn eten te letten en ga dan lekker naar feesten. Nee, tijdens die maand word ik niet zwaarder."

Wat wil je bereiken?
"Ik wil mijzelf blijven ontwikkelen en zo goed mogelijk worden. Voor de lange termijn is mijn doel om een keer mee te doen aan een internationaal toernooi. We zullen zien of dat zal lukken op een individueel nummer en misschien kan ik mij kwalificeren voor de 4x400 meter estafette."

400 kilometer fietsen voor Amref

Diemense fietst in oktober door Kenia voor het goede doel

Astrid Castelijn fietst in oktober 400 kilometer aan de voet van de Kilimanjaro.

DIEMEN - Astrid Castelijn (45) uit Diemen doet in oktober mee aan de Kenya Classic: 400 kilometer fietsen door Kenia om geld in te zamelen voor de organisatie Amref Flying Doctors. Daarom moet Astrid voor zij kan starten minimaal 5000 euro sponsorgeld ophalen.

Astrid, moeder van twee kinderen, was tot nu toe geen fervent fietsster, maar voor deze tocht maakt zij een uitzondering. "Mijn zus werkt bij Amref en heeft het evenement vijf jaar geleden voor het eerst georganiseerd. Omdat mijn collega een fanatiek fietser is, vroeg ik of het niks voor hem was. Toen hij ja zei, kon ik natuurlijk niet achterblijven. En ik moet zeggen: hoe meer ik ermee bezig ben, hoe meer zin ik erin krijg. Ik heb net een mountainbike aangeschaft."

Astrid gaat samen met vijf collega's de uitdaging aan. De 400 kilometer door Kenia wordt in zes dagen afgelegd. Ter voorbereiding worden er door de organisatie ook mountainbikeclinics en sleutelavonden georganiseerd zodat de deelnemers zelf kleine reparaties kunnen uitvoeren aan de fiets. Maar de deelnemers staan er niet alleen voor. "Er gaat een fietsenmaker mee en vijf 4-wheeldrives. 's Morgens gaat er een als eerste op pad om te kijken of er geen olifanten op de route zijn. De eerste dagen rijden we 20-25 kilometer, de laatste dagen 60-85 kilometer en dan is zeker de begeleiding met extra water en dergelijke belangrijk." De deelnemers moeten de komende maanden hard aan hun conditie werken. "Het is niet een heel zwaar mountainbikeparcours, maar het zijn wel zandwegen en er liggen veel naalden van bomen, dus we hebben speciale banden die niet zo gauw lek gaan. Wat het zwaar maakt, is dat het er heel warm is, het kan overdag boven de 35 graden worden. En je moet natuurlijk wel een goede basisconditie hebben om zes dagen achter elkaar te fietsen zonder rustdagen."

's Morgens controleert de organisatie of er geen olifanten op de route lopen

Amref zet zich in voor een betere gezondheid in Afrika. Medische zorg moet voor iedereen in Afrika toegankelijk zijn, waarbij Amref zich vooral richt op jonge vrouwen en kinderen. "Hiervoor leiden ze medisch personeel op, bestrijden ziektes als malaria en aids, bouwen waterputten en sanitaire voorzieningen, geven voorlichting over hygiëne, etcetera. Ze doen dit zo veel mogelijk samen met de lokale bevolking, waardoor de resultaten blijvend zijn." Per persoon moeten de deelnemers voor de start 5000 euro sponsorgeld ingezameld hebben. Astrid is nu op de helft. "Op Koningsdag staan we in Diemen op de vrijmarkt met een zenuwspiraal. Ik zamel via statiegeldbonnen geld in bij Albert Heijn in Diemen-Centrum en Jumbo in Diemen-Zuid. Op de school van mijn kinderen, de Noorderbreedte, komt een sponsorloop en ook de opbrengst daarvan gaat naar dit doel." Rechtstreeks doneren voor Astrids fietstocht kan ook via www.kenyaclassic.com. "Goed om te vermelden is dat al het sponsorgeld echt naar Amref gaat, ik betaal zelf mijn reis en verblijf en ook mijn fiets heb ik zelf aangeschaft. Ik hoop het geld voor de zomer bij elkaar te hebben zodat ik me daarna volledig kan richten op de trainingen."

Astrid kijkt enorm uit naar de fietstocht door zuidelijk Kenia. Via een blog met foto's en filmpjes kunnen de thuisblijvers de deelnemers volgen. "We fietsen in de omgeving van Nationaal Park Amboseli langs giraffen en zebra's en we bezoeken ook projecten van Amref. Een groot deel van de tocht fiets je met de indrukwekkende Kilimanjaro aan de horizon."

vrijdag 24 april

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

Gym voor ouderen

Van 9.00 tot 10.00 uur meer bewegen voor ouderen in wijkcentrum Het Noorderlicht. Of doe vanaf 10.30 uur mee met stoelgymnastiek. Informatie: ajongbloed@stichtingwelzijndiemen.nl.

Theatergroep Diemen

Theatergroep Diemen speelt 30 en 31 mei het blijspel 'Verliezers' van Ton Davids in Theater De Omval. Aanvang 30 mei 20.00 uur en 31 mei 14.00 uur. De kaartverkoop is nu begonnen: www.theatergroepdiemen.nl of 06-33929527.

Computercursussen

PCOB start nieuwe computercursussen: op 12 mei Windows 8.1 voor beginners en op 13 mei Windows 7 voor beginners. De cursussen worden gegeven in De Schakel. Aanmelden: 06-43734155. Elke woensdag is er een inloopochtend voor computervragen en - problemen. Vooraf aanmelden voor de inloopochtend is niet nodig.

Spelletjesmiddag

Spelletjes doen en kaarten in het Huis van de Buurt 't Kruidvat. Iedereen is welkom om mee te komen doen vanaf 14.00 uur.

zaterdag 25 april

Oud papier

De vrijwilligers van RTV Diemen gaan vandaag langs alle deuren in Diemen om oude kranten op te halen. De kranten moeten om 8.30 uur buiten staan, want dan gaan de teams op pad.

Natuurwerkdag

Tijdens de natuurwerkdag van IVN-werkgroep Diemen gaan natuurvrijwilligers met de boswachter van Staatsbosbeheer om 10.00 uur aan de slag om drie broeihopen te maken waar de ringslangen van het Diemerbos hun eieren in kunnen leggen. Aanmelden via www.ivndiemen.blogspot.com.

Global Dance Centre

De Amerikaanse choreograaf Dan Karaty opent Global Dance Centre Campus Diemen Zuid, de grootste urban dansschool van Nederland. De opening wordt muzikaal ondersteund met optredens van B-Brave, Aliyah Kolf, TP4Y en Ayden. 10.30 tot 15.00 uur.

zondag 26 april

'Die schöne Müllerin'

Bariton Jeroen van Staveren en pianiste Jelena Popovic spelen 'Die schöne Müllerin' van Wilhelm Müller. De opbrengst van het concert komt ten goede aan de bouw van het Boeddhistisch Meditatiecentrum van de stichting Rigpa. Schuilkerk De Hoop, 20.00 uur, € 10,-. Kaartverkoop: muellerin2015@hotmail.com.

Expositie

Beeldend kunstenaar Diny Boot exposeert tot eind september met beelden in woon- en zorgcentrum Berkenstede. Haar werk kenmerkt zich door originaliteit en een grote variatie aan onderwerpen maar Diny's grootste kracht is dat zij haar gevoel in de beelden weet te leggen.

maandag 27 april

Koningsdagconcert

De Diemer Harmonie geeft van 10.00 tot 11.00 uur een Koningsdagconcert op het plein voor het gemeentehuis.

dinsdag 28 april

Samen bewegen

In het Huis van de Buurt 't Kruidvat wordt ochtendgym en zumba gegeven op dinsdag en donderdag van 9.00 tot 10.00 uur. Iedereen kan meedoen.

Film in De Omval

'Selma; is een waargebeurd verhaal over de strijd van de Afro-Amerikaanse bevolking om stemrecht voor minderheden in Amerika. De spanningen lopen hoog op en het explodeert wanneer de protestmars van de stad Selma eindigt in bruut geweld. 20.00 uur. € 8,-.

woensdag 29 april

Bingo

In zorgcentrum De Diem wordt een gezellige bingomiddag gehouden, aanvang 14.30 uur. Vanaf 14.00 uur is de zaal open. Deelname kost 2 euro, inclusief koffie/thee. Voor bewoners 1 euro.

One Man Show

De allerlaatste voorstelling van Ronald Snijder is te zien in De Omval. Absurdist Snijders presenteert een groots opgezette splitpersonalityshow met showballet, kandidaten, gastartiesten en nieuwsbulletins. 20.30 uur. € 17,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

donderdag 30 april

Film in De Omval

Misdaaddrama 'A Most Violent Year' speelt zich af in het corrupte en gevaarlijke New York van 1981. Abel Morales probeert zijn stookoliebusiness en familiezaak op een integere, correcte manier verder uit te breiden, maar dreigt van het rechte pad af te dwalen. 20.00 uur. € 8,-.

vrijdag 1 mei

Navolging in de kunst

SWD organiseert de dialezing 'Navolging in de kunst' door Simon Giling in De Schakel. Hoe ver mag je als kunstenaar gaan in het natekenen of naschilderen van een foto? Er wordt o.a. aandacht besteed aan de schilders Luc Tuymans en Rob Scholte die veel werk van collega-kunstenaars hebben gekopieerd. 10.00 – 12.00 uur, € 3,-. Meer informatie bij Cor de Best: 06-54678741.

Tablet Café

In bibliotheek Diemen wordt twee keer per maand een Tablet Café gehouden om ervaringen uit te wisselen en tips en trucste delen over tablets en iPads. Hoe installeer je een app, wat is werken in de cloud of hoe lees je je mail op je tablet? Het Tablet Café is open van 18.30 tot 20.00 uur. Net als in een echt café kan iedereen gewoon even binnenlopen en is er iets te drinken. Deelname is gratis.

Servaes Nelissen

Servaes Nelissen stuit op een kast met ruim honderd poppen van zijn vader, poppenspeler Jan Nelissen. Van de poppen is niet veel meer over. Servaes besluit een voorstelling te maken waarin zijn vader nog één keer tot leven komt. Humor en tragiek liggen naast elkaar in een mengvorm van toneel, cabaret, poppenspel en mime. Theater De Omval, 20.30 uur. € 15,-.

SV Diemen klopt Swift

Ploeg maakt zich op voor topper

SV Diemen was veel sterker dan Swift. Foto: Bastiaan Miché

DIEMEN - SV Diemen heeft de thuiswedstrijd tegen Swift met 4-0 gewonnen. Bij rust leidde SV Diemen met 2-0. De doelpunten van SV Diemen werden gemaakt door Dennis van Bree (3x) en Bright Owusu.

SV Ouderkerk, de concurrent van SV Diemen, won voor eigen publiek met 5-0 van SC Buitenveldert. SV Ouderkerk is lijstaanvoerder en heeft na 23 duels 60 punten. SV Diemen heeft 59 punten. Zondag staat in Ouderkerk de topper SV Ouderkerk-SV Diemen op het programma. De wedstrijd begint om 14.00 uur.

SV Diemen-trainer Marc Stuut is van mening dat de druk en favorietenrol bij SV Ouderkerk ligt. "SV Ouderkerk heeft de zaterdag- en zondagselectie samengevoegd, heeft de breedste selectie en heeft uitgesproken dat ze kampioen gaan worden. Dat moeten ze nu waarmaken. Daarnaast hebben zij het thuisvoordeel en spelen al het gehele seizoen op gras, hetgeen wij niet gewend zijn en een voetballende ploeg als SV Diemen niet ten goede zal komen. Het veld is daarnaast nog eens erg slecht. Ook staat SV Ouderkerk bovenaan en heeft het genoeg aan een gelijk spel."

SV Diemen heeft bij KNVB het verzoek ingediend om onafhankelijke grensrechters aan te stellen. "De grensrechter van SV Ouderkerk staat in onze poule bekend als de twaalfde man van die ploeg. Hij heeft diverse wedstrijden van SV Ouderkerk in het voordeel van die ploeg beïnvloed. Door grensrechters aan te stellen die niet aan de clubs zijn verbonden worden twijfels weggenomen. Ik vind dat zo'n goede ploeg als SV Ouderkerk de hulp van een grensrechter niet nodig heeft en hoop dat de beste ploeg mag winnen."

Marc Stuut kan zondag over bijna alle spelers van zijn selectie beschikken. Alleen Joshua Kloosterman kan in verband met een blessure niet meedoen. Stuut verwacht dat veel supporters van SV Diemen zondag naar Ouderkerk zullen gaan om hun ploeg te steunen.

Winst SV Zeeburg

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft in Uithoorn de wedstrijd tegen Legmeervogels met 21-22 gewonnen.

De wedstrijd ging gelijk op. SV Zeeburg speelde vooral erg rommelig in de aanval. Er werd veel balverlies geleden en geschoten op momenten dat het niet kon. Daardoor kon Legmeervogels vaak scoren vanuit de break. Halverwege de eerste helft herpakten de dames van SV Zeeburg zich en liepen drie punten uit. Maar Legmeervogels kwam terug en bij rust stond het gelijk: 11-11. In de rust werden de dames stevig toegesproken. Het spel moest veel beter. De coach wilde in de aanval meer initiatief en snelheid zien. Het verdedigingssysteem werd omgegooid en SV Zeeburg liet na de hervatting meer strijd zien. Het duel bleef gelijk op gaan en tot het einde was het zeer spannend, maar in tegenstelling tot in de eerste helft was er nu vechtlust te zien bij SV Zeeburg. De dames hielden hun hoofd er tot het einde bij en stelden de punten veilig: 21-22. Door deze winst staat SV Zeeburg op de vierde plaats. Zondag speelt SV Zeeburg thuis tegen Tornado. De wedstrijd begint om 12.40 uur.

De Meeuwen verliezen

DIEMEN - Het eerste damesteam van De Meeuwen heeft de laatste wedstrijd van het seizoen verloren. ZPCH was voor eigen publiek sterker dan de ploeg uit Diemen. Het werd 4-3. Het team van De Meeuwen is op de zesde plaats geëindigd. Het eerste herenteam verloor voor eigen publiek met 4-5 van AZ & PC. Het eerste herenteam is in de competitie als zevende geëindigd.

De dames van De Meeuwen ontmoetten een geduchte tegenstander die eerder dit seizoen nipt wist te winnen van de ploeg uit Diemen.

De eerste ontmoeting tussen beide teams was toen zeer fysiek.

Beide teams deden er zaterdag alles aan om de volle winst te behalen. De Meeuwen kon niet beschikken over de vaste keeper Sanne Winchester. Zij was ziek. Het doel werd verdedigd door reservekeeper Marith Roelen. De wedstrijd tussen ZPCH en De Meeuwen was zwaar en opnieuw erg fysiek.

Fel
Beide ploegen verdedigden fel. ZPCH probeerde via fysiek spel De Meeuwen onder controle te houden. Desondanks maakte De Meeuwen het eerste doelpunt: 0-1.

Hard
Hierna gooide ZPCH er een forse schep bovenop. De ploeg speelde hard en er werd gekrabd, geduwd en over tegenstanders heen gezwommen: ZPCH haalde alles uit de kast en zocht de grenzen op. De ploeg maakte gebruik van het optreden van de scheidsrechters die veel toelieten.

In het laatste kwart wist de thuisclub op een 4-3 voorsprong te komen. De bezoekers uit Diemen kregen nog wel kansen, maar slaagden er niet in die te benutten. ZPCH won de wedstrijd met 4-3.

DKV Victoria wint

DIEMEN - DKV Victoria heeft een goede stap gezet in de richting van het kampioenschap. De korfballers uit Diemen versloegen voor eigen publiek De Tovers met 18-13. DKV Victoria heeft na deze overwinning een voorsprong van drie punten op de nummer twee.

DKV Victoria speelde een moeizame wedstrijd, maar de overwinning kwam geen moment in gevaar. De ploeg uit Diemen kwam snel op voorsprong en bleef de hele wedstrijd de bovenliggende partij. De Tovers probeerde terug te komen maar slaagde daar niet in. DKV Victoria speelde niet de beste wedstrijd van het seizoen. De ploeg uit Diemen had een betere conditie en stelde de overwinning veilig.

Zondag gaat DKV Victoria op bezoek bij WWSV. Deze wedstrijd zal op gras gespeeld worden. De spelers uit Diemen zullen zich aan het veld moeten aanpassen en de punten moeten pakken.

Winst voor Smashing '72

DIEMEN - Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft de uitwedstrijd tegen Amstelveen gewonnen: 1-3.

De volleybalsters uit Diemen waren in de Nieuwe Bankrashal in Amstelveen sterker dan de thuisclub. De setstanden waren 10-25, 25-21, 19-25 en 22-25.

Het eerste damesteam van Smashing '72 is als zesde geëindigd in de promotieklasse B, waarin de ploeg dit jaar debuteerde. Smashing '72 behaalde in 22 duels 57 punten. Gemini werd kampioen. Die ploeg behaalde maar liefst 94 punten.
Smashing '72 komt volgend seizoen opnieuw uit in de promotieklasse B en hoopt dan hoger te eindigen dan in afgelopen seizoen.

15 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Hebt u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-30 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag informatie aan bij woongroep
bussum@hotmail.com.

Gezocht: Tandartsassistente. Ben jij vrolijk, behulpzaam en cliëntgericht en wil je graag werken? do. + vrij. in Diemen. Bel 's avonds 06-27078471