DiemerNieuws

2 november 2017

DiemerNieuws 2 november 2017


App om klachten te melden

DIEMEN Inwoners van Diemen kunnen vanaf nu meldingen over hun woon- en leefomgeving doorgeven via de Makkelijk Melden-app.

Wie beschadigd straatmeubilair aantreft, afval op straat ziet, overlast ervaart, een gat in de weg ziet etc. kan dit via de app direct doorgeven aan de gemeente. De melding komt dan rechtstreeks binnen bij de betreffende vakafdeling van de gemeente, die deze oppakt en afhandelt. Hiermee breidt de gemeente haar onlinedienstverlening nog verder uit. De Makkelijk Melden-app is gratis te downloaden in de Apple Store of Play Store.

Samenwerken

Jeroen Klaasse, wethouder Openbare Ruimte: "Onze medewerkers werken dagelijks aan het realiseren van een schone, goede en veilige leefomgeving en dankzij de Makkelijk Melden-app kunnen zij gerichter werken. Dat wij hierbij kunnen samenwerken met onze inwoners is dan ook waardevol en komt het straatbeeld van Diemen ten goede."

Bewoners kunnen via hun eigen persoonlijke internetpagina op de homepage van de gemeentelijke website online de status volgen van hun melding openbare ruimte. Dit kan ook bij een klacht of een aanvraag van een gemeentelijk product. Het inloggen gebeurt met DigiD via 'Mijn Diemen'.

5

Broer en zus stichtten brand in studentenflat

DIEMEN Broer en zus Gilermo (26) en Simona I. (23) hebben volgens het Openbaar Ministerie brand gesticht op de benedenverdieping van de studentenflat aan de Rode Kruislaan in Diemen. Zij zouden de verzekering hebben willen oplichten. Ook zou er mogelijk een vierde verdachte in beeld zijn. Dit meldt NH Nieuws.

Bij de brand kwam de 27-jarige David Swart om het leven. Zijn vriendin en nog een tweede slachtoffer raakten zwaargewond door de brand. De woning waar de brand in de nacht van 19 juli begon was van Simona I. De vader van Swart is bezig een schadeclaim voor te bereiden, zo bleek tijdens de zitting. Gilermo I. werd op 20 juli aangehouden. Simona I. werd op 19 oktober gearresteerd. Enkele dagen later werd de 23-jarige Rachid V. aangehouden. De volgende zitting is op 18 januari. De officier van justitie benadrukte dat het onderzoek nog in volle gang is, nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten. Het OM zet in ieder geval hoog in. "Als gevolg van het handelen van verdachten is er iemand overleden. En laten we niet de zwaargewonden vergeten, één van hen is voor altijd blind aan één oog."

Sint arriveert op 18 november

DIEMEN Sinterklaas arriveert op zaterdag 18 november in Diemen. Sint Nicolaas en zijn pieten komen rond 10.30 uur per stoomboot aan bij de loswal.

Om 11.30 uur vertrekt de Sint per brandweerwagen en gaat naar het Diemerplein, waar hij rond 11.45 uur welkom wordt geheten door maar liefst twee burgemeesters: de burgemeester van Diemen Erik Boog en de kinderburgemeester Marit Engelberts. Tussen 11.30 uur en 13.30 uur zijn er schminkpieten en een ballonnenpiet op het Diemerplein.

9

Eenakteravond op planken Theater de Omval

Acteurs op het podium van Theater de Omval. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN In Theater de Omval werd vrijdagavond een eenakteravond gehouden. Het evenement vond voor de negende keer plaats en werd georganiseerd door Theatergroep Diemen. Vier theatergroepen voerden een eenakter op. Uiteraard deed Theatergroep Diemen ook mee. Theatergroep Diemen laat weten dat volgend jaar de tiende editie plaatsvindt.

Doortrekken tram

Foto: Trudy Kroese

Voor- en tegenstanders aan het woord over de plannen om tramlijn 9 verder door te trekken.

3

Veldwachter betrapt brugwachter met hoge nood

Wij weten, dankzij Frits Reurekas, dat de politieman links gemeenteveldwachter Jan Kloosterman is. Op 1 december 1904 haalde de vlijtige functionaris de voorpagina van het Algemeen Handelsblad toen Kloosterman bij de rechtbank vertelde over de aanhouding in een pand aan de Prins Hendrikkade in Diemen. In een zomernacht in augustus had Kloosterman een man zien verdwijnen in een paardenstal. Toen Kloosterman bij de stal poolshoogte nam, ging plotseling de deur open en stond hij oog in oog met de brugwachter van de Diemerbrug, Luit Postma. Wat deed Postma in de stal?, wilde Kloosterman graag weten. Postma antwoordde dat hij een stukje de kade op was gewandeld om de schepen beter te kunnen zien aankomen. Hij had al de hele avond last van darmkrampen, maar bij de stal was hij plotseling overvallen door een niet te stuiten kramp. In de stal had hij even "zijn natuurlijken behoefte" gedaan. Bij de paarden en de daar bewaarde groenten. Maar waarom was Postma niet even teruggelopen naar de brugwachterswoning? Dit was ordinaire huisvredebreuk, vond het O.M. en eiste 14 dagen gevangenisstraf. Postma was verbaasd: "Ik had hoegenaamd niets kwaads in de zin."

Weerbericht

Eerst droog en rustig weer, in weekeinde wisselvallig

Deze week brengt een gebied van hoge luchtdruk boven onze omgeving vrij rustig weer. Het schuift langzaam oostwaarts. De week begon vrij koud, nadien enkele dagen zachter. Zaterdag passeert vanuit het westen het front van een lagedrukgebied. De neerslagkansen nemen dan toe. Vanaf zondag daalt de temperatuur weer iets.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht. Het is daarbij droog. Soms kan het even opklaren. Het is rustig weer met een zwakke zuidenwind. Het wordt 12 graden. Zaterdag wordt op de nadering van een frontale regenzone de bewolking vanuit het westen dikker. In de loop van de dag gaat het enige tijd regenen. Zondag vallen nog enkele buien. Nu en dan schijnt de zon. De wind is matig van kracht en draait zondag naar noordwest. Het wordt zaterdag 12 à 13 graden, zondag 10 à 11 graden.

Trend na het weekeinde

Met de komst van een nieuw hogedrukgebied nemen de neerslagkansen wederom af. Er wordt tot eind van de week rustig en overwegend droog herfstweer verwacht met zonnige perioden, wolken en kans op mist. De maxima liggen met 9 à 10 graden iets lager. In de nacht is er kans op vorst aan de grond.

Weetje

Oktober was zeer zacht met een gemiddelde dag- en nachttemperatuur van 13.4 graden. Oktober staat daarmee vierde op de lijst 'warmste oktobermaanden'. De warmste dag was 16 oktober met 24.4 graden, een dagrecord. De hoeveelheid zon was met 105 uren iets aan de sombere kant, de neerslag met circa 75 mm in onze regio vrijwel normaal.

Deelnemers Middenmeerloop lopen door Diemen

De snelste man is op weg naar de finish. Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN De 58e editie van de Middenmeerloop is zondagochtend gehouden.

Het hardloopevenement, dat dit jaar de titel Daarom Diemen Middenmeerloop had gekregen, werd ook dit jaar georganiseerd door atletiekvereniging AV'23 uit de Watergraafsmeer. De vereniging telt veel leden die in Diemen wonen. Een deel van het parcours van de trim- en wedstrijdloop over 10 kilometer ging door Diemen. De deelnemers hadden op diverse stukken van het parcours te maken met een flinke tegenwind.

Diefstal Lamborghini Huracan mislukt

DIEMEN Onbekenden hebben in de nacht van zaterdag op zondag geprobeerd om in de Bastingstraat een Lamborghini Huracan te stelen.

De dieven slaagden er niet in om de auto te stelen, maar hebben veel schade aangericht. Zo is er een raam van het voertuig vernield en is het hele dashboard losgehaald. De politie heeft contact opgenomen met de eigenaar van de auto. Die heeft inmiddels aangifte gedaan.

De politie zoekt getuigen of mensen die over meer informatie beschikken. Zij kunnen contact opnemen via telefoonnummer 0900-8844.

Doortrekken van tram: voorstanders en tegenstanders

Twee opties voor doortrekken tram onderzocht

Er komt een onderzoek naar het doortrekken van lijn 9. Wat vinden de bewoners van Plantage De Sniep ervan?

Tram 9 op de keerlus bij De Sniep. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het doortrekken van lijn 9 keert om de zoveel tijd weer terug op de politieke agenda. Er worden nu twee opties onderzocht: het doortrekken van de tram naar station Amsterdam Bijlmer Arena en het doortrekken van de tram langs het industrieterrein naar station Diemen-Zuid.

Voor bewoners die aan het begin van Plantage De Sniep wonen is de afstand naar het begin/eindpunt van de trein gering. De wijk groeit echter nog steeds en er zijn ook woningen opgeleverd die een flink stuk van de tramhalte liggen. Een voorbeeld hiervan zijn de woningen op de vrije kavels, vlak bij Sportpark De Diemen.

Karin heeft haar kind net naar brede school De Kersenboom gebracht. Zij woont aan de zuidkant van Plantage De Sniep, de wijk die aan het water van de Weespertrekvaart ligt. "Ik zou het wel fijn vinden als de tram wordt doorgetrokken naar station Bijlmer Arena. Dan wordt het gebied rond de Arena makkelijker bereikbaar. Ik ga daar weleens naar de bioscoop. Ook is het handig voor mensen die bij ons op bezoek komen. Die wonen vrijwel allemaal in Amsterdam en als de tram dichter bij onze woning stopt is dat makkelijker."

Johan Cruijff Arena en de Ziggo Dome worden dan beter bereikbaar

Simon wacht op de beginhalte op de tram. Hij woont ongeveer een jaar op Plantage De Sniep Zuid. "Ik maak dagelijks gebruik van de tram. Ik stap straks uit bij het Waterlooplein. Ik ben erg tevreden over de huidige route van lijn 9. Maar vanaf de zomer van volgend jaar rijdt de tram niet meer door naar het Waterlooplein en moet ik overstappen. Dat vind ik minder."

Ook hij is voorstander van het doortrekken van de tram. "Ik vind het doortrekken naar station Diemen-Zuid een goede optie. We krijgen dan een directe verbinding met de metro. Dat betekent een uitbreiding van het openbaar vervoer voor deze wijk."

Sander woont sinds kort in complex De Woonhoeve, vlak bij het terrein van TIW-Survivors. "Ik moet nu een flink stuk lopen om bij de tram te komen. Ik zou het goed vinden als de tram wordt doorgetrokken naar station Bijlmer Arena. Dat is dicht bij de Johan Cruijff Arena, de Ziggo Dome en Afas Live."

Peter van Rooij, waarnemend voorzitter van SV Diemen, is eveneens voorstander van het doortrekken van de tram. "Wat mij betreft komt er een halte bij de ijsbaan op de Sniep. Dat scheelt zeker 300 meter lopen voor mensen die onze accommodatie willen bereiken. Ik zie regelmatig mensen met voetbaltassen van het eindpunt van de tram naar ons terrein lopen."

Er zijn ook bewoners voor wie het doortrekken van de tram niet hoeft. Een bewoonster van de noordkant van Plantage De Sniep is tevreden met de huidige situatie. "Het doortrekken van de tram vind ik een beetje gekunsteld. We hebben hier goed openbaar vervoer. Er rijden hier bussen die naar station Bijlmer Arena gaan."

Kerk Sint-Petrus' Banden vanavond in teken van Allerzielen

DIEMEN De rooms-katholieke parochie houdt vanavond Allerzielen.

Om 19.00 uur begint een gezongen requiemmis. Tijdens de mis wordt voor iedere dierbare die is gestorven tussen november 2016 en november 2017 een kaarsje aangestoken. De naam van de persoon die is overleden wordt dan opgelezen.

Tijdens de mis gaan twee pastores voor en het Stanzakoor verzorgt de gezangen. De Sint-Petrus' Bandenkerk wordt tijdens Allerzielen altijd druk bezocht.

Na afloop van de mis, omstreeks 20.00 uur, gaan de aanwezigen naar het kerkhof achter de kerk. Terwijl de graven worden gezegend en de klok wordt geluid, lopen de nabestaanden mee in de processie en leggen bloemen of brandende kaarsen op de graven. Vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat het kerkhof fraai verlicht is met toortsen en graflichtjes.

Vrouw gewond bij aanrijding

DIEMEN Een vrouw is vorige week woensdagavond gewond geraakt bij een ongeluk op de Ouddiemerlaan.

Toen de vrouw, een 76-jarige inwoonster van Diemen, wilde oversteken werd zij aangereden door een automobilist. De bestuurder van de auto is een 55-jarige inwoner van Diemen. De vrouw is door personeel van een ambulance behandeld en met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis.

Vermiste viervoeter

DIEMEN Een hondje dat dinsdag zonder zijn baasje los door Diemen liep, is op het politiebureau herenigd met zijn eigenaar.

Twee mensen die hun eigen hond uitlieten kwamen de loslopende hond tegen en zagen geen baasje. Zij liepen naar het politiebureau en het hondje liep met ze mee. Op het bureau kreeg de viervoeter een lekker bakje water, terwijl de agenten zijn foto op Facebook plaatsten met de vraag wie de hond herkende. Een blije eigenaar is de hond daarna op het politiebureau komen afhalen.

Proef Diemerplein: proeven en zelf een taart bakken

Annemarie Pronk proeft de taarten. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN In winkelcentrum Diemerplein is zaterdagmiddag het evenement Proef Diemerplein gehouden.

Er kwamen veel bezoekers op het evenement af. Zij genoten van de hapjes bij de verswinkels, de verschillende horecazaken en de supermarkten. Speciale Tafeldames deelden de hapjes ook uit aan het publiek.

Annemarie Pronk, winnares van 'Heel Holland Bakt' 2016, was aanwezig in de demonstratiekeuken en liet heerlijke brownies en spritskoeken proeven. Zij beoordeelde de taarten van de zeven deelnemers aan de bakwedstrijd Proef Diemerplein. Annemarie nam de beoordeling heel serieus. Ze proefde alle taarten uitgebreid en vroeg ook naar de ingrediënten, de bakprocedure en de achtergronden.
Lucas Deneker werd winnaar met zijn cheesecaketaart. Volgens Annemarie was deze taart 'Heel Holland Bakt-waardig'. Lucas won een gratis high tea voor twee personen bij Brasserie Drusius. Alle thuisbakkers kregen het bakboek van Annemarie 'Bakken met liefde' mee naar huis.

Uit-geprocedeerde asielzoekers moeten pand Arq verlaten

DIEMEN Stichting Arq heeft besloten geen gebruikersovereenkomst te sluiten met 'We are here'. Dit heeft burgemeester Erik Boog aan de fracties van de gemeenteraad laten weten.

'We are here' is een groep uitgeprocedeerde asielzoekers die verblijft in het pand van Arq aan de Nienoord 5 in Diemen-Zuid. Een vertegenwoordinging van We are here heeft tijdens de raadsvergadering van oktober ingesproken en aandacht voor hun situatie gevraagd. Boog: "Ik heb daarbij aangegeven in gesprek te zijn met Arq. De dag na de raadsvergadering is dat overleg voortgezet. Ik heb toen nog eens nadrukkelijk aangegeven wat de gemeente/regio wel en niet kan betekenen in deze complexe zaak en wederom bepleit dat Arq een gebruikersovereenkomst zou sluiten met de groep, zoals dat bijvoorbeeld ook in Ouderkerk aan de Amstel is gebeurd."

"Aanvankelijk leek er ruimte bij Arq te ontstaan om dit ook te doen. Inmiddels heeft de directie van Arq de gemeente en de groep echter laten weten dat onze oproep zwaar is meegewogen in de beslissing, maar Arq toch heeft besloten geen gebruikersovereenkomst te gaan sluiten met We are here. Dit betekent helaas dat het Openbaar Ministerie, die daartoe de bevoegde partij is, tot ontruiming van het pand zal overgaan op een nader door hen te bepalen tijdstip, na overleg met de groep en de politie."

Charles van den Berg


75 jaar (vandaag)
Inwoner van Diemen
sinds 50 jaar

Foto: Oscar Borghardt

Geniet je van je pensioen?
"Ik geniet met volle teugen van een goede nachtrust en ben lekker actief. Ik kom graag bij Café Mell en Café 't Pandje, help mijn vrouw met de zware boodschappen, heb veel interesses, ga graag met mensen om en bezoek vaak markten. Doordat ik in de reclame heb gewerkt, beschik ik over veel spullen die ik op markten verkoop, meestal op de markt in de IJ-Hallen in Amsterdam."

Je hebt lang gevoetbald.
"Ik kom uit de Watergraafsmeer en ben begonnen bij SV De Meer. Toen ik naar het Ignatius College ging moest ik van de school overstappen naar RKAVIC. Nadat ik uit militaire dienst kwam ben ik lid geworden van WOL '33, een kleine vereniging in Amsterdam. Ik ben daar acht jaar voorzitter geweest. WOL '33 was een vereniging waar ik veel plezier heb gehad. Ik heb daar ook leren verliezen. Dat is belangrijk! WOL '33 is in 1999 opgeheven. Er woont een aantal ex-leden van de club in Diemen."

Kom je vaak in je geboortestad?
"Diemen ligt lekker dicht bij Amsterdam. Ik ga er minimaal een keer per week heen, meestal heen met de trein en terug met de tram. Een aantal keren per jaar loop ik van het Centraal Station naar mijn woning in het centrum van Diemen. Ik doe daar een uur of twee over en stop af en toe. Ik geniet dan van de stad."

Jouw favoriete plek?
"Bij het water aan het einde van de Ouddiemerlaan. Ik zit daar dan rustig op een bankje en zie fietsers en hardlopers voorbijkomen."

Waar ga je graag naar toe op vakantie?
"Mijn vrouw en ik komen graag op het eiland Ko Lante in Thailand. Mijn zwager heeft daar een restaurant op het strand."

App

Vervolg van voorpagina.

Op dit moment kan de status worden gevolgd voor: Melding openbare ruimte, Een verhuizing, Klacht over de gemeente, Aanvragen en/of wijzigen leerlingenvervoer en Aanvragen subsidie. Deze producten worden in de toekomst uitgebreid. Bewoners hoeven hiervoor dus niet meer naar de gemeente te bellen of langs te komen. Het voordeel van de Makkelijk Melden-app is dat de bewoner naast de locatiegegevens ook een foto van de situatie kan meesturen. Het melden via de app is vooral handig als een inwoner op straat loopt en direct een melding wil doorgeven. Voor bewoners die geen smartphone hebben, verandert er niets. Zij kunnen gewoon via de website van de gemeente of telefonisch hun melding doorgeven.

Maatregelen tegen overlast scooters en (brom)fietsen

Parkeervak op Ouddiemerlaan. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het college van Diemen gaat de (brom)fiets- en scooteroverlast op het Diemerplein aanpakken. De maatregelen bestaan onder andere uit het aanpassen van de trottoirband ter hoogte van de Burgemeester Bickerstraat. Ook is een extra fietsparkeervak aangelegd en worden er scooterparkeervakken ingericht aan de randen van het Diemerplein. Naast deze maatregelen gaat het college ook extra handhaven op (brom)fiets en scooteroverlast en auto's.

Kerkklok luidt weer en geeft tijd weer aan

Kerkklok geeft weer de juiste tijd aan. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De kerkklok van de kerk Sint-Petrus' Banden doet het weer.

Sinds donderdagavond luidt de kerk weer elk half uur en kan iedereen ook weer zien hoe laat het is. De kerkklok is maandenlang defect geweest en is nu gerepareerd. De kerk heeft nu een radiografisch gestuurde klok die altijd de juiste tijd aangeeft en daarvoor iedere minuut een impuls krijgt van een centrale moederklok. De klok wisselt ook automatisch van zomer- en wintertijd. Dat was tot voor kort nog handwerk.

My Time heeft upgrade ondergaan

Zaak is zaterdag feestelijk heropend

De vernieuwde zaak van My Time. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De zaak My Time in winkelcentrum Diemerplein is vernieuwd. De feestelijke heropening vond afgelopen zaterdag plaats. Klanten ontvingen een heerlijke bonbon van Stam Chocolaterie in Diemen met daarop het vernieuwde My Time-logo.

Hans Püttmann van Püttmann Juweliers is samen met broer Peter eigenaar van My Time. "Püttmann Juweliers is in december 32 jaar in winkelcentrum Diemerplein gevestigd. In 2003 zijn wij met My Time begonnen. De zaak was eerst aan de buitenkant van het winkelcentrum gevestigd en sinds 2012 op de huidige plek in het winkelcentrum, naast Bruna. My Time heeft een upgrade ondergaan en is nu een trendy juwelierszaak die zich richt op een grote en brede groep mensen." Klanten treffen in My Time de volgende merken aan: Michael Kors, Skagen, Blush goud, Fossil, Guess, Zinzi, Ice-Watch, Mi-Moneda, Buddha tot Buddha, Rebel & Rose en Swarovski. Dat laatste merk heeft een prachtige shop-in-shop in My Time. Er zijn horloges, sieraden en accessoires van Swarovski te koop. De merken Michael Kors en Skagen waren tot voor kort te koop bij Püttmann Juweliers, nu alleen nog bij My Time. My Time ziet er prachtig uit. De zaak is ruim en licht en de verschillende merken zijn alle te vinden in een eigen vitrine. Hans Püttmann denkt dat My Time een goede aanvulling is op Püttmann Juweliers. Bij Püttmann Juweliers treffen klanten zeer binnenkort ook een nieuwe en opmerkelijke service aan. Klanten kunnen van het merk Insignety zelf hun trouwringen ontwerpen. Dit gebeurt op een interactieve manier. Hans Püttmann: "De klant kan met behulp van een computer zelf trouwringen ontwerpen. Er volgt een 3D-animatie waarop perfect de ringen worden getoond. Wij denken dat er behoefte is aan deze service. Mensen vinden het leuk om over persoonlijke trouwringen te beschikken. Dus ook Püttmann gaat met het digitale tijdperk mee, maar onveranderd blijft de service."

Een Zeeuwse boer fietst naar Italië. De film 'Tulipani' draait in de Omval.

Vrijdag 3 november

Eva Crutzen - 'Opslaan Als'

20.30 uur | Theater de Omval

Van een belofte of aanstormend talent kunnen we na haar tweede voorstelling 'Spiritus' eigenlijk niet meer spreken. Om Eva Crutzen kun je niet meer heen.

Zaterdag 4 november

Oudpapieractie

9.30 uur | De Ontmoeting

Vrijwilligers van De Ontmoeting halen in heel Diemen oud papier op. Zet papier, karton en oude boeken voor 9.30 uur aan de weg.

In actie voor de ringslang

10.00 uur | Diemerbos

Tel tijdens de Natuurwerkdag met Staatsbosbeheer en IVN mee hoeveel eieren van de ringslang er dit jaar uitgekomen zijn of help met beheerwerkzaamheden. Aanmelden: natuurwerkdag.nl/locatie/diemerbos.

Zondag 5 november

'Dikkie Dik en de taart'

11.00 uur | Theater de Omval

Peutervoorstelling over de beroemde rode kater Dikkie Dik.

Gezinsviering

10.30 uur | Sint Petrus'
Bandenkerk

Met het PeeBee kinderkoor. Voorganger is mw. J. Kronenberg.

'1862, Plantage Strubbelingen'

20.00 uur | Theater de Omval

De afschaffing van de slavernij betekent het begin van het staatstoezicht. Desondanks krijgt Diko's oproep tot ontsnappen weinig bijval. Hij beseft dat vrijheid nog ver weg is.

Dinsdag 7 november

'Tulipani'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

Sprookjesachtige tragikomedie over een romantische Zeeuwse boer die na de watersnoodramp van 1953 nooit meer natte voeten wil en naar Zuid-Italië fietst om een nieuw bestaan op te bouwen.

Woensdag 8 november

Computerinloop

09.00 uur | De Schakel

Elke woensdagmorgen tussen 9.00 -12.00 uur inloop voor computerproblemen. U kunt uw eigen laptop, iPad of tablet meenemen. Informatie en opgave cursus Windows 10: 06-43734155.

Dood paard

20.30 uur | Theater de Omval

Dood Paard speelt het briljante maar zelden gespeelde vaudevillestuk 'Victor of de kinderen aan de macht'.

Donderdag 9 november

'Walk With Me'

20.00 uur | Theater de Omval

Film over de wereldberoemde boeddhistische leermeester Thich Nhat Hanh. Hij woont samen met andere zenboeddhistische monniken en nonnen in Plum Village, Zuid-Frankrijk. Zij hebben hun aardse bezittingen opgegeven en hun leven gewijd aan de kunst van mindfulness.

Vrijdag 10 november

René van Meurs

20.30 uur | Theater de Omval

De voorstelling 'Ik beloof niks' zou zomaar weer een avond vol mooie verhalen, rake grappen, improvisatie en een flink tempo kunnen worden, maar René belooft niks.

Zaterdag 11 november

Lezing HKD

13.00 uur | De Schakel

Lezing over textielrestauratie door mevrouw Corrie Swinkels-Verwer. Zij vertelt over haar werk in het Rijksmuseum en toont een deel van haar uitgebreide verzameling textiel. Gratis toegang voor iedereen, ook niet-leden HKD.

Repair Cafe

14.15 uur | Zorgcentrum De Diem

Elke tweede zaterdag van de maand zijn de reparateurs aanwezig om uw kapotte spullen te repareren, onder het genot van een kopje koffie of thee. Een eigen bijdrage is niet verplicht.

'Weet je nog wel'

20.30 uur | Theater de Omval

Maaike Widdershoven, Tony Neef en Ruud Bos vormen een hartverwarmend trio dat het publiek met hun programma een onvergetelijke avond bezorgt. Een ode aan het Nederlandse cultuurgoed met tijdloze liedjes en verhalen uit hun rijke beroepsleven.

Basisschool De Ark is klaar voor een mooie toekomst

School in Diemen-Zuid bestaat 40 jaar

De oecumenische basisschool De Ark in Diemen-Zuid bestaat veertig jaar. De school is springlevend en mikt op een mooie toekomst.

Rob Dekker, directeur van basisschool De Ark, werkt al 36 jaar bij de school. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Rob Dekker (57) is directeur van De Ark. Hij werkt al 36 jaar bij de school. Hij begon er in 1982 als leraar, werd in 1990 adjunct-directeur en is sinds 2004 directeur.

"De school is in 1977 opgericht. De Ark zat toen samen met De Venser in een tijdelijk gebouw aan Tarwekamp in Diemen-Zuid. De Venser kreeg als eerste een eigen schoolgebouw, het schoolgebouw van De Ark is in 1980 opgeleverd", aldus Dekker.

In 2002 en 2003 werd het schoolgebouw gerenoveerd. Er werd een verdieping op het oorspronkelijke pand gebouwd en het interieur werd vernieuwd. Bezoekers van de school zullen vaststellen dat het gebouw en de schoolpleinen er mooi en goed onderhouden uitzien.

De Ark heeft een duidelijk profiel

Er werken 36 personeelsleden bij De Ark. Het betreft leraren, leraar-ondersteuners, administratief personeel en een conciërge. "Wij hebben ongeveer 400 leerlingen van wie de meesten in Diemen wonen. Hoewel wij een school zijn voor kinderen in Diemen, maken wij een aantal uitzonderingen. Zo zijn kinderen uit de E-buurt van Amsterdam-Zuidoost en uit de wijk Park De Meer in de Watergraafsmeer welkom. Ook maken wij een uitzondering voor kinderen van voormalige leerlingen en voor leerlingen die een vast oppasadres in Diemen hebben. Wij hebben dit schooljaar 35 leerlingen van wie de ouders hier ook op school hebben gezeten."

Dekker maakt aan de ouders van potentiële nieuwe leerlingen altijd meteen duidelijk dat De Ark een oecumenische school is. De leerlingen van alle groepen krijgen godsdienstonderwijs en met kerst en Pasen wordt het verhaal uit de Bijbel verteld. "De oecumenische boodschap is ons uitgangspunt. Maar er is hier uiteraard ook ruimte voor leerlingen met andere opvattingen. Zo hebben wij hier leerlingen met een islamitische achtergrond en hindoestaanse kinderen."

De Ark is een school met een goede naam en een duidelijk profiel. De leerkrachten scholen zich met regelmaat bij om zo boeiend mogelijk het onderwijs aan te bieden. De meeste ouders kiezen bewust voor de school en De Ark heeft dan ook leerlingen uit alle wijken van Diemen. Het aantal leerlingen neemt nog steeds toe. Dit jaar zijn er negen leerlingen meer dan vorig jaar.

Er gaat in de toekomst het een en ander veranderen voor het onderwijs in Diemen-Zuid. De openbare basisschool De Venser verdwijnt en hiervoor in de plaats komt een nieuwe school in de nieuwe wijk Holland Park. Die school krijgt ook een nieuwe naam. Dekker verwacht dat nog meer ouders die in het 'oude' deel van Diemen-Zuid wonen in de toekomst voor De Ark zullen kiezen. Daarnaast zal de oplevering van steeds meer woningen in Holland Park en Plantage De Sniep een positieve invloed hebben op het aantal leerlingen van De Ark. De Ark is klaar voor een mooie toekomst.

Intocht van Sinterklaas

Vervolg van voorpagina.

Op het Diemerplein is er voor iedereen gratis koffie, thee en warme chocolademelk. Tussen 12.00 en 13.00 uur kunnen de kinderen met Sinterklaas op de foto. De foto's kunnen worden gedownload via de Facebookpagina van winkelcentrum Diemerplein. Van 13.00 uur tot ongeveer 13.30 uur maakt de Sint nog een rondleiding door het winkelcentrum Diemerplein.

Wat houdt Project V in?

DIEMEN Geheimzinnige zwart-witte borden met een grote 'V' zijn vanaf begin deze week te zien op diverse plekken in Diemen.

Op straat en op social media wordt volop gespeculeerd over wat het precies is. Er gaat op zaterdag 16 december van dit jaar een evenement plaatsvinden in Diemen, dat is zeker. "We houden alleen nog even geheim wat en ter ere waarvan", aldus de organisatie. Enthousiaste mannen en vrouwen zijn druk bezig met de voorbereidingen. "Het moet een leuk feestje worden, voor iedereen." Het enige dat ze willen verklappen is dat er op een ludieke, positieve en feestelijke manier wordt stilgestaan bij een mijlpaal in Diemen. "We houden de spanning er graag in en op social media zullen we regelmatig een tipje van de sluier oplichten."

Project V Diemen is te volgen via op Facebook en Instagram.

Ontmoetings-borrel in Blauw

DIEMEN Diemenvoorelkaar houdt op woensdag 15 november een ontmoetingsborrel in grand-café Blauw. Die duurt van 19.00 tot 21.30 uur.

Het is een toegankelijke manier om nieuwe contacten te leggen. De borrel is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar nieuwe contacten om samen iets te ondernemen en/of een gemeenschappelijke passie te delen. Wie weet vindt iemand er een wandelmaatje of iemand met dezelfde liefde voor beeldhouwen. De borrel is voor jong en oud.

Aanmelden kan tot uiterlijk 9 november telefonisch via 020-3144700 (op ma t/m do tussen 9.30 en 12.30 uur) of door een e-mail te sturen naar info@diemenvoorelkaar.nl. Prijs: €3,50 voor deelname, één consumptie en borrelhapjes.

SV Diemen verliest thuisduel

SV Diemen speelt zondag streekderby

Fel duel om de bal. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN SV Diemen heeft de thuiswedstrijd tegen SV United DAVO met 1-4 verloren. Bij rust was de stand 1-1. Bright Owusu maakte het doelpunt van SV Diemen.

Gerrie Breugem, de trainer van SV Diemen, is onder de indruk van het spel van SV United DAVO. "Dat is een heel sterke ploeg die naar ik verwacht bij de eerste twee zal eindigen. Nadat SV United DAVO op voorsprong was gekomen, hebben wij in de laatste twintig minuten van de eerste helft goed gespeeld. Bright Owusu maakte gelijk na een mooie pass van Marco Moelee."

SV United DAVO maakte het karwei na rust effectief af en won met 1-4.

SV Diemen heeft na zes duels zes punten en staat op de elfde plaats van de derde klasse C. Maar liefst zeven ploegen hebben zes punten. Hekkensluiter Bloemendaal heeft vijf punten.

Bekerduel

SV Diemen speelde afgelopen donderdag een bekerduel in de eerste knock-outfase. De ploeg ging op bezoek bij SV Ouderkerk. De wedstrijd eindigde in 3-3, waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen. SV Ouderkerk bleek trefzeker vanaf elf meter. Dit betekende dat SV Diemen is uitgeschakeld in het bekertoernooi. SV Diemen gaat zondag opnieuw op bezoek bij SV Ouderkerk. De wedstrijd begint om 14.00 uur Het betreft een echte streekderby. SV Diemen en SV Ouderkerk zijn de laatste seizoenen steeds bij elkaar ingedeeld. In het seizoen 2014-2015 streden de clubs om de titel in de vierde klasse. Er was toen een beslissingsduel nodig. Het zinderende beslissingsduel op het veld van Roda '23 in Bovenkerk werd toen met 1-0 gewonnen door SV Diemen.

Dames SV Zeeburg winnen opnieuw

DIEMEN Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft ook de vierde competitiewedstrijd gewonnen. De handbalsters uit Diemen waren voor eigen publiek veel sterker dan DSS: 25-13.

SV Zeeburg stond na tien minuten spelen met 7-2 voor. Daarna ging SV Zeeburg mee in het trage spel van DSS en verloor de focus. Bij rust leidde de ploeg uit Diemen met 8-5.

SV Zeeburg speelde na de hervatting beter. De verdediging van de thuisclub stond net als tijdens de afgelopen wedstrijden als een huis en offensief werd er explosief en creatief gespeeld. De bezoeksters uit Heemskerk hadden nauwelijks iets in te brengen. Hoewel SV Zeeburg in sommige fasen van de tweede helft iets minder goed speelde en veel balverlies leed, kwam de zege geen moment in gevaar: 25-13.

SV Zeeburg is koploper in de hoofdklasse. SV Zeeburg en Geel Zwart hebben beide na vier duels het maximumaantal van acht punten. Het doelsaldo van SV Zeeburg is beter. Zaterdag 4 november gaat SV Zeeburg op bezoek bij Westfriesland/SEW. De wedstrijd begint om 20.15 uur.

Eerste punt dames De Meeuwen

DIEMEN De dames van De Meeuwen pakten zaterdag hun eerste punt in de competitie. De heren van De Meeuwen wonnen voor eigen publiek van West-Friesland: 13-2.

Het eerste herenteam van De Meeuwen speelt to dusver een goed seizoen. De ploeg heeft na vier competitiewedstrijden negen punten en staat op de derde plaats van de derde klasse B. De heren spelen op zaterdag 11 november hun volgende competitieduel. De ploeg gaat dan op bezoek bij De Reuring. De wedstrijd in Noord-Scharwoude begint om 20.45 uur.

De dames van De Meeuwen speelden in de uitwedstrijd tegen De Snippen met 3-3 gelijk. De dames hebben na vier duels een punt en staan op de tiende plaats van de eerste klasse A. De Meeuwen speelt op zaterdag 4 november thuis tegen USSC. Het duel in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran begint om 21.15 uur.

Cheers is sponsor van zaterdag 1 SV Diemen

De selectie van zaterdag 1 van SV Diemen. Foto: Alwin Aarts

DIEMEN Grand Café Cheers is sinds het begin van dit seizoen Topsponsor van het eerste zaterdagteam van SV Diemen. Cheers heeft zich voor vier jaar verbonden aan het team.

Het eerste zaterdagteam van SV Diemen draagt wedstrijdkleding en trainingskleding met het logo van Grand Café Cheers.

De publiciteit voor Grand Café Cheers wordt door SV Diemen uitgedragen door een strip op het bord bij de hoofdingang van het terrein op Sportpark De Diemen, een reclamebord, een banner op de website en een reclame op de Video Wall van de club.

Bezoek

"De spelers van de Zaterdag 1 hebben toegezegd regelmatig Cheers te zullen bezoeken", aldus het bestuur van SV Diemen.

Zaterdag 1 heeft afscheid genomen van Absolute Delicious van Johan van Overbeek, inwoner van Diemen. Het bedrijf is twee periodes van drie jaar kledingsponsor geweest van het team. SV Diemen spreekt zijn waardering uit voor de bijdragen van Van Overbeek.