DiemerNieuws

26 juli 2018

DiemerNieuws 26 juli 2018


Hitte: zorgcentra zijn alert

DIEMEN We maken een hittegolf mee. De temperatuur is hoger dan 30 graden. Veel mensen genieten van het warme zomerweer, anderen hebben er last van.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft maandag het nationaal hitteplan geactiveerd. Daarmee roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is hoog. De huid kan dan snel verbranden.

De zorgcentra Berkenstede en De Diem vallen onder Cordaan. Ger Rennen is locatiemanager van Berkenstede. "Cordaan heeft een hitteprotocol dat ingaat als de temperaturen hoger zijn dan 25 graden. Het hitteprotocol is dus al enige weken van kracht. In ons hitteprotocol staan veel zaken die ook in het nationaal hitteplan staan, maar ook specifieke zaken voor onze zorgcentra. Wij houden in de gaten of onze bewoners wel voldoende vocht tot zich nemen. Zij krijgen een paar keer per dag extra drinken, limonade en bouillon. Daarnaast houden wij ook in de gaten of onze bewoners niet uitdrogen. Wij letten er ook op dat onze bewoners niet te lang in de zon zitten. Over het algemeen hebben oudere mensen het eerder te koud dan te warm."

2

VVD en CDA aanvaarden excuses van wethouder Nuijens

DIEMEN De fracties van de VVD en het CDA hebben de excuses aanvaard van wethouder Jorrit Nuijens (GroenLinks) over zijn uitspraken die hij op 5 juli op Twitter deed over de landelijke VVD en CDA.

Nuijens deed die uitspraken naar aanleiding van de plannen van de VVD en het CDA om nieuwkomers die niet aan hun inburgeringsplicht voldoen hun stemrecht te ontnemen. Nuijens schreef onder meer dat dit voorwaardelijk stemrecht de weg is naar tweederangsburgerschap en hij gebruikte de term 'fascistoïde'. Nuijens deed later afstand van zijn uitspraken. "Dit is een harde uitspraak en past een wethouder niet, ik had dit ook niet met het college besproken", aldus Nuijens, enkele weken geleden. De fracties van de VVD en het CDA hebben onlangs afzonderlijke gesprekken met Nuijens gevoerd over zijn uitspraken op Twitter. Brigitte Wielage, fractievoorzitter van de VVD, las donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een verklaring voor.

Geschokt

"De VVD-fractie is geschokt door de inhoud van de tweets die wethouder Nuijens op 5 juli heeft verzonden. Hij is een emotionele man, maar dit raakt ook de Diemense VVD in het hart. Naar aanleiding van de tweets van wethouder Nuijens heeft de VVD gesprekken gevoerd met burgemeester Boog en wethouder Nuijens. Wethouder Nuijens heeft in de raadsvergadering van 5 juli direct publiekelijk afstand genomen van zijn eigen woorden, heeft aangegeven spijt te hebben van zijn uitspraken en heeft deze zelf als 'een wethouder niet passend' gekarakteriseerd. Dat heeft hij ook gedaan in de daarop volgende gesprekken die wij met hem hebben gevoerd waarin hij ook heeft uitgelegd lessen te hebben getrokken uit deze kwestie", aldus Wielage.

5

Trouw bij regen en zonneschijn

Foto: Ingrid Voet

DIEMEN Een bijzonder tafereel in het gemeentehuis donderdagmiddag: driejarigen Loïs en Eline en Jens en Inaaya bezegelden hun vriendschap bij trouwambtenaar Brigitte Wielage en haar collega Marcello de Jesus. U leest het goed: bij de vraag hoe oud ze zijn staken alle vier de peuters drie vingers op.

3

Lijn 19

Foto: Holzhaus Fotografie

Sinds zondag rijdt lijn 19 in Diemen. De tram is in de plaats gekomen van lijn 9 en rijdt een andere route. Het DiemerNieuws maakte meteen een rit.

9

Afscheid van oude school

DIEMEN Donderdag 19 juli was een speciale dag voor de leraren en leerlingen van brede school De Kersenboom aan Kriekenoord 13 in Plantage de Sniep. Aan het einde van de dag sloot de school definitief de deuren.

De leerlingen krijgen met ingang van maandag 3 september les in het nieuwe schoolgebouw dat even verderop ligt, vlakbij Sportpark De Diemen. In verband met de voorbereidingen voor de aanstaande verhuizing sloot de school een dagje eerder dan de andere basisscholen in Diemen. De Kersenboom ging in maart 2010 van start in het huidige gebouw, dat daarvoor door de Stichting AGO als dagcentrum werd gebruikt. Het gebouw voldoet niet meer aan de eisen voor een modern schoolgebouw en de leerkrachten en leerlingen zijn blij dat zij naar een modern en duurzaam schoolgebouw verhuizen

Er wordt momenteel nog hard gewerkt aan het nieuwe schoolgebouw. De leraren zullen tijdens de laatste week van de schoolvakantie helpen bij de inrichting van de nieuwe school.

Weerbericht

Zeer warm, zonnig, in het weekeinde kans op onweer

Een landelijke hittegolf is onvermijdelijk deze week. Een uiterst standvastig hogedrukgebied boven onze omgeving krijgt een verbinding met een reusachtig hogedrukgebied boven Noord-Rusland en Scandinavië. Met een naar oost ruimende wind zindert de temperatuur naar volop tropische waarden. In het weekend is onweer mogelijk, gevolgd door een tijdelijke afkoeling.

Donderdag en vrijdag

Het hoogtepunt van de hittegolf wordt donderdag en vrijdag verwacht. Het is op beide dagen zonnig. Met een zwakke tot matige wind tussen noordoost en zuidoost zindert het kwik donderdag naar zo'n 32 à 33 graden. Vrijdag wordt de heetste dag met een maximum van 34 à 35 graden. Ook de nachten zijn ronduit zwoel met een minimum van omstreeks 21 graden.

Het weekeinde

Zaterdag is het drukkend warm met een maximum van 32 à 33 graden. Het is zonnig maar er ontstaan stapelwolken. In de loop van de dag is een onweersbui mogelijk. De naar noordwest gedraaide wind brengt zondag lichte afkoeling tot circa 26 graden. De zon schijnt met lokaal kans op onweer. Na het weekend blijft het (zeer) warm zomerweer met soms kans op onweer.

Weetje

Als het op KNMI-hoofdstation De Bilt minstens vijf dagen achtereen meer dan 25 graden wordt, waarvan drie dagen boven 30 graden, is er sprake van een landelijke hittegolf. De langste hittegolven waren die van augustus 1975 (18 dagen), juni/juli 1976 (17 dagen), juli 2006 (16 dagen) en augustus 2003 (14 dagen). Op 19 juli 2006 werd het bijna 36 graden.

Alert blijven tijdens hittegolf

Vervolg van voorpagina.

"Ons personeel houdt ook de kamers in de gaten. Zij letten er op dat de gordijnen aan de zonkant worden gesloten en de zonwering naar beneden wordt gedaan. In ons hitteprotocol is ook aandacht voor het personeel. Er wordt op gelet of zij ook genoeg drinken en zij starten de werkdag aan de kant van het gebouw waar de zon op schijnt. Dat voorkomt dat zij het te warm krijgen", aldus Ger Rennen. De gemeente verzoekt mensen een oogje in het zeil te houden bij oudere familieleden en buren. Het is vooral belangrijk dat zij genoeg drinken, minstens twee liter per dag. Maar ook voor kleine kinderen en (huis)dieren geldt: zorg voor voldoende water. En natuurlijk geen kinderen of dieren in de auto achterlaten, ook niet voor even. De gemeente verzoekt inwoners van Diemen om zuinig om te gaan met water en tijdens het recreëren in de buitenlucht verstandig om te gaan met vuur en afval op te ruimen.

Geheimzinnige brand

"Een geheimzinnige brand", concludeerde een journalist in de krant van 11 september 1935. Dat vond de rijks- en gemeentepolitie van Diemen ook, na een onderzoek naar de oorzaak van de brand in het "Merwede-paviljoen". Daarbij ging de hele inventaris verloren. Belangrijk waren vooral de verklaringen van een taxichauffeur uit Amsterdam, die met zijn auto 's nachts de nieuwe Merwedebrug passeerde en toen de vlammen uit de bovenetages van het "Merwede-paviljoen" zag slaan. Hoewel over het algemeen criminelen met een letter worden aangeduid, gaf de journalist de alerte taxichauffeur de aanduiding K. mee. Enfin, K. reed toen het viaduct af en bereikte zo over de oude Muiderstraatweg het "Merwede-paviljoen". Het bleek dat de bewoners de dag ervoor juist vertrokken waren. Toen chauffeur K. een kijkje nam, bemerkte hij iets vreemds. Terwijl het bovengelegen café als een fakkel brandde, stond in de gelijkvloers gelegen slaapkamer het bed eveneens in brand. K: "Echter brandde op dat ogenblik noch het plafond van die slaapkamer, noch een der wanden, zodat het vuur van de café-lokaliteit onmogelijk nog het slaapvertrek bereikt kon hebben." Kortom, er werden dus door K. twee vuurhaarden tegelijk geconstateerd. De politie zet het onderzoek voort.

Jacqueline Vreeken schrijft boek over geschiedenis familie

Diemense verrichtte uitgebreid onderzoek

Jacqueline Vreeken uit Diemen heeft vorige week het boek 'Dichterbij dan verwacht' gepubliceerd.

Jacqueline Vreeken met haar boek in Bruna in Diemen.

DIEMEN De in Diemen geboren en getogen Jacqueline werkte in het verleden als secretaresse in diverse ziekenhuizen. Op latere leeftijd voltooide zij een studie communicatie en werkte daarna in verschillende functies in ziekenhuizen in Amsterdam. Sinds zij twee jaar geleden stopte met haar betaalde werk, volgde ze tweemaal een schrijfcursus via '100 jaar na vandaag' bij Brenda van Es, in Andalusië in Spanje.

Het idee om het boek te schrijven ontstond vijf jaar geleden tijdens de verjaardag van haar oom Frans Leichel. Hij overhandigde haar toen een paar ordners met gegevens over kerkorgels die zijn overgrootvader en opa hebben gebouwd. Hij vroeg Jacqueline om die gegevens te ordenen.

Jacqueline: "Ik zag dat niet echt zitten. Ik was veel meer geïnteresseerd in de doos met documenten en foto's, die hij had aangetroffen in de nalatenschap van zijn vader, en over Frans' tijd in een jappenkamp, waar hij tot zijn ongenoegen niet veel meer van wist. Ik bood aan om de familiegeschiedenis van mijn oom uit te zoeken en daar een boek over te schrijven." Het bleek een intensieve klus met een verrassende uitkomst. Jacqueline vergaarde veel informatie over de familie van haar oom via websites als Wiewaswie.nl en Delpher.com. Tot haar verbazing vond ze ook veel informatie via Google, ontdekte verre familieleden in Wisconsin (USA) en Nieuw-Zeeland. Ook deed zij onderzoek in de archieven van de plaatsen Duisburg en Emmerich in Duitsland.

'Het duurde even voordat ik de juiste vorm te pakken had'

Zij vond onder meer uit dat Ehrenfried Leichel, de overgrootvader van Frans Leichel, een beroemde orgelbouwer was. Ehrenfried Leichel had contact met de Hongaarse componist Franz Liszt.

Jacqueline volgt in het boek de intrigerende levensloop van de grootvader van haar oom, Friedrich Leichel, op de voet. Hij ging failliet, vertrok alleen naar Nederlands-Indië en haalde later zijn kinderen op slinkse manier naar zijn nieuwe vaderland. Zij schetst in het boek de levens van drie generaties Leichel in de marge van de geschiedenis. Jacqueline deed er ongeveer vijf jaar over om alle informatie voor het boek te verzamelen. Twee jaar geleden begon zij met het schrijven. "Het duurde even voordat ik de juiste vorm te pakken had. Ik wilde voorkomen dat het een opsomming van feiten zou worden. Ik ben vier keer opnieuw begonnen met het schrijven."

Het boek werd op zaterdag 14 juli gepresenteerd in de theaterzaal van het Pieter Nieuwland College in Amsterdam-Oost. Het schoolgebouw is voor Jacqueline een bijzondere plek. Zij voltooide daar de middelbare school en leerde er haar man Wil Raeven kennen. Raeven was jarenlang leraar Duits en rector van die school. Het eerste exemplaar van 'Dichterbij dan verwacht' reikte Jacqueline uit aan haar oom Frans Leichel. Het boek is te koop bij boekhandel Bruna in winkelcentrum Diemerplein en via de website bol.com.

Blauwe zone wordt uitgebreid

DIEMEN De blauwe zone in Diemen wordt uitgebreid. Dit heeft het college van B en W besloten. Het besluit is genomen naar aanleiding van een parkeeronderzoek dat in juni is gehouden en na een verzoek van bewoners van de P.J. ter Beekstraat.

Het betreft de volgende straten: Sint-Janskruid en Vingerhoedskruid per 1 september, een deel van de wijk Biesbosch (Weerribben en westelijk deel van Biesbosch) en de P.J ter Beekstraat per 1 oktober 2018 en het parkeerterrein Oud Diemen aan de Buytenweg per 1 december. In juni heeft de gemeente een petitie ontvangen van de bewoners van de P.J. ter Beekstraat waarin een meerderheid van de bewoners het verzoek heeft gedaan om een blauwe zone in hun straat in te stellen. Op basis hiervan heeft het college besloten dat de blauwe zone per 1 oktober wordt uitgebreid met de P.J. ter Beekstraat.

De gemeente geeft aan dat het noodzakelijk is om in het najaar een tweede parkeeronderzoek te houden. Het betreft de volgende gebieden en straten: geheel Diemen-Noord, Groote Peel, Griend, Boschplaat, Havikskruid, Tarwekamp, wijk Schelpenhoek en Anne Frankwijk.

Trouwen

Vervolg van voorpagina.

De twee stelletjes gaan naar kinderopvang De Toversteen waar ze al een tijdje werken aan het thema 'trouwen'. En zo drentelden donderdagmiddag een clubje één- tot bijna vierjarigen het gemeentehuis binnen. Daar werden zij niet alleen verwelkomd door de trouwambtenaren, ook burgemeester Boog stond de 'bruidsgasten' op te wachten.

Loïs en Eline zijn de beste vriendinnen. Zij beloofden elkaar trouw in regen en in zonneschijn, dat zij altijd hun jurken zullen delen en altijd met elkaar te blijven spelen. Jens en Inaaya beloofden elkaar trouwe vriendschap, dat ze elkaars iPad zouden delen en dat ze nooit de baas over elkaar zouden spelen. Zoals dat hoort schreden de twee paren door het gangpad naar de trouwzetels, prachtig gekleed. Op de eerste rij de getuigen van beide peuterparen, ook al speciaal gekleed, zo had één van de getuigen zijn Spidermanpak gekozen voor deze bijzondere gelegenheid. Dit alles werd bezegeld met ringen en met een dansje en bellenblaas werd de 'bruiloft' afgesloten.

Ex-wethouder Alfons Ruitenbeek op 98-jarige leeftijd overleden

Alfons Ruitenbeek. Foto: Aram Goudsmit

DIEMEN Voormalig CDA-wethouder Alfons Ruitenbeek is dinsdagavond 17 juli op 98-jarige leeftijd overleden. Ruitenbeek was van 1978 tot 1986 in Diemen wethouder voor achtereenvolgens de KVP en het CDA. Voor die tijd was hij zes jaar raadslid in Diemen.

Burgemeester Erik Boog stond aan het begin van de gemeenteraadsvergadering stil bij het overlijden van Ruitenbeek en de betekenis die hij voor Diemen heeft gehad. Daarna namen de aanwezigen in de raadszaal een moment stilte in acht.

"Alfons was van jongs af aan, tot aan zijn laatste dag, een maatschappelijk betrokken burger en actief voor het CDA. Zijn leven zal in Diemen en bij ons niet snel worden vergeten", aldus CDA-fractievoorzitter Janneke de Graaff.

Ruitenbeek was na zijn afscheid van de lokale politiek op diverse fronten in Diemen actief. Hij was in 1986 een van de initiatiefnemers en oprichters van Vivos, de Diemense vereniging voor ontwikkelingssamenwerking. Vivos onderhoudt een vriendschapsband met Nandaime. Hij was de eerste voorzitter van Vivos.

De bibliotheek van de Lily Pedrozaschool in Nandaime werd in 2012 vernoemd naar Alfons Ruitenbeek. Ruitenbeek en Peter Prins, eveneens ex-voorzitter van Vivos, reisden toen op eigen kosten naar Nandaime om de bijeenkomst bij te wonen waar de bibliotheek naar hem werd vernoemd. Ook zette hij zich in voor onder andere de Sint Petrus' Bandenkerk en vluchtelingen. Ruitenbeek woonde tot kort voor zijn overlijden zelfstandig in een seniorenwoning in Diemen-Zuid. Recent werd hij opgenomen in een verpleeghuis, waar hij vorige week dinsdagavond is overleden.

Excuses wethouder Nuijens

Vervolg van voorpagina.

Wielage: "Wethouder Nuijens heeft aangegeven dat hij zowel in Amsterdam als in Diemen altijd goed met de VVD kon en kan samenwerken."

Tweede kans

"De VVD is bereid om iemand, die een dergelijke fout aan het begin van zijn wethouderscarrière maakt, een tweede kans te geven. Dat wij het oneens kunnen zijn met elkaar, daarover zijn wij het ten principale eens maar het moet altijd over inhoudelijke standpunten gaan. Een van de kernwaarden van de VVD is verdraagzaamheid. We laten het hierbij en beschouwen de kwestie hiermee als afgedaan. Wij verwachten dan ook geen reactie meer van wethouder Nuijens", aldus Wielage.

CDA

Janneke de Graaff, de fractievoorzitter van het CDA, vertelde tijdens de raadsvergadering dat haar partij ook met wethouder Jorrit Nuijens heeft gesproken en dat het CDA de excuses van de wethouder heeft aanvaard.

Zwaar vuurwerk laat mensen schrikken

DIEMEN In de nacht van maandag op dinsdag is op de Rode Kruislaan opnieuw zwaar vuurwerk tot ontploffen gebracht. De knallen waren in heel Diemen te horen.

Ook in de nacht van donderdag op vrijdag werden veel mensen in Diemen wakker van harde knallen. De politie liet vrijdag weten dat de harde knallen het gevolg waren van het afsteken van zwaar vuurwerk.

Extra inzet

Volgens getuigen werd het vuurwerk in de nacht van donderdag op vrijdag afgestoken bij de studentenflats aan de Rode Kruislaan. De politie heeft geen verdachten aangehouden. De politie is op zoek naar getuigen die de daders hebben gezien. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844. De politie liet vrijdag tevens weten dat er extra gesurveilleerd wordt op de Rode Kruislaan en omgeving.

De gemeente laat weten dat er de laatste tijd veel overlast bij de Rode Kruislaan en Kruidenhof is. Daarom is er nu extra inzet en toezicht vanuit de gemeente, politie en partners om de situatie te verbeteren.

Harufa Sprang-Purperhart


Betrokken bij 24uurDiemen, is bijna 35, Diemenaar sinds 2004

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben moeder van een druk gezin. Ik ben psychologe, een stiekeme activiste en ben samen met mijn man, Djilani, al ruim elf jaar als zelfstandige werkzaam."

Wat is 24uurdiemen?
"24uurDiemen is een hyperlokaal project met goede én groene ideeën vanuit Diemenaren. Vrijwilligers zijn welkom."

Hoe breng je je vrije tijd door?
"Ik houd van de kleine dingen in het leven. Met mijn gezin zijn vind ik het heerlijkst!"

Beste eigenschap?
"Eigenwijs, loyaal, kan niet tegen onrechtvaardigheid."

En je slechtste?
"Ik kan onrecht heel moeilijk loslaten. Ik geloof ook soms tegen beter weten in dat mensen kunnen veranderen."

Wat weten mensen niet van je?
"
Veel! Ik leer zelf ook nog iedere dag nieuwe dingen over mezelf."

Favoriete vakantiebestemming?
"Mijn eigen hoofd."

Wat zou je doen met 1000 euro?
"Eigenlijk hetzelfde als nu. Met (h)eerlijke mensen verbinden: écht contact hebben."

En met een miljoen?
"Misschien saai, maar hetzelfde mét de mogelijkheid iets meer te doen voor mens, dier en maatschappij."

Waarom Diemen?
"Ik kom uit een boerendorp en Diemen doet me daar altijd aan denken."

Waar ben je trots op?
"Ik ben trots op mijn man: een rebel met een gouden hart."

Wakker te maken voor?
"Voor een knuffel van mijn man en al onze kinderen."

Favoriete stek in Diemen?
"Mijn huisje aan de Ouddiemerlaan."

Genieten tijdens Kinderzomerspelen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN In Sportcentrum Wethouder F.B. Duran zijn maandag de Kinderzomerspelen begonnen. Er werd gestart met ruim 160 kinderen. De kinderen kunnen drie weken lang deelnemen aan allerlei activiteiten. Elke dinsdag- en donderdagochtend wordt er gezwommen in het zwembad van het sportcentrum. Volgende week woensdag is er een uitstapje, net als gisteren.

Bus Oostenrijk betrokken bij ongeluk

DIEMEN Een bus van Oostenrijk Touringcars BV is in de nacht van dinsdag op woensdag betrokken geweest bij een ongeluk in België.

De NOS meldt dat er bij het busongeluk op de snelweg E40 ten westen van Gent 21 mensen gewond zijn geraakt. Aan boord waren tenminste zes Nederlanders, volgens de Belgische politie zijn twee van hen zwaargewond geraakt. Ook twee passagiers uit Groot-Brittannië raakten zwaargewond.

Een woordvoerder van Oostenrijk Touringcars BV laat weten dat de chauffeur lichtgewond is geraakt. De chauffeur is in dienst van het Diemense bedrijf.

De bus van Oostenrijk Touringcars BV vervoerde namens Ouibus passagiers van Amsterdam naar Londen.

Lijn 19 komt langs veel interessante plekken

Sommige reizigers wisten niet dat lijn 9 is vervangen door lijn 19

Lijn 19 rijdt sinds zondag in Diemen. De tram rijdt van De Sniep naar station Sloterdijk. Het DiemerNieuws maakte zondag een rit.

Lijn 19 bij het beginpunt op De Sniep. Foto: Holzhaus Fotografie

DIEMEN Het is zondagochend 10.30 uur. We stappen op het beginpunt van lijn 19 op De Sniep in de tram.

Burgemeester Erik Boog en wethouder van Vervoer Lex Scholten nemen ook plaats in de tram. Er zijn ook inwoners van Diemen aanwezig met een gratis dagkaart van het GVB die zij via de gemeente hebben gekregen. Namens het GVB zijn Unitmanager Iris Bruinsma en Teammanager Karolijne Bol aanwezig.

Gemeente protesteerde tegen nieuwe route van tramlijn 19

De trams die op lijn 19 rijden zijn niet de moderne Combino's, maar de oudere 11/12 G's zonder een cabine voor een conducteur. Deze trams reden eerder op de lijnen 16 en 24, welke zijn samengevoegd vanwege parallelliteit met de nieuwe Noord/Zuidlijn. Dat materieel moest dus opnieuw worden verdeeld over het lijnennet. Het GVB moet keuzes maken waar het welk soort tram inzet. Het vervoerbedrijf heeft op elke lijn alle trams hard nodig om reizigers te vervoeren. Het is een ingewikkelde puzzel waarbij lijnen gekoppeld worden aan voertuigen. Vanaf 2019 zullen de nieuwe 15G-trams instromen zodat uiteindelijk de 11G en de 12G ook met pensioen gaan. De trams van lijn 9 stonden in de remise in de Lekstraat, de trams van lijn 19 in de remise in de Havenstraat.

We willen graag weten waarom lijn 9 lijn 19 is geworden. Karolijne Bol legt uit dat lijn 19 delen van de routes rijdt die vroeger door de lijnen 9, 10 en 12 werden bediend en dat er daarom voor is gekozen om de lijn een nieuw nummer te geven.

Trams van lijn 19 staan in remise in Havenstraat in Amsterdam

Verrast

In Amsterdam-Oost stapt een jongedame in. Zij is verrast dat zij niet lijn 9, maar lijn 19 zag aankomen. Zij vertelt dat zij naar het Centraal Station wil en daar gaat overstappen op lijn 1. We vertellen haar dat lijn 19 niet naar het Centraal Station rijdt. Iris Bruisma legt de reizigster uit dat zij in lijn 19 kan blijven zitten en bij het Leidseplein kan overstappen op lijn 1. Opvallend is dat meer reizigers verrast zijn door de nieuwe route van de tram. Het GVB heeft overigens een uitgebreide publiciteitscampagne gehouden. Zo hebben alle inwoners van Amsterdam en Diemen informatie in de brievenbus gekregen over het nieuwe lijnennet.

Burgemeester Boog praat in de tram met een echtpaar uit Diemen van wie de man in een rolstoel zit. Zij waren aanvankelijk bang dat zij moeite zouden hebben om met de rolstoel in de oudere tram te komen. Dit blijkt gelukkig niet het geval.

Langste tramroute

De tram slaat bij het Alexanderplein linksaf en rijdt via onder meer het Weesperplein (overstappen op de metro), Frederiksplein, Weteringcircuit (overstappen op de Noord/Zuidlijn), het Leidseplein, de Kinkerstraat en de Admiraal de Ruijterweg naar station Sloterdijk. Lijn 19 rijdt de langste tramroute van het GVB. Tram 19 heeft inclusief de begin- en eindhalte maar liefst 31 haltes. De tram doet er ongeveer een uur over om de hele route te rijden. Lijn 19 komt langs veel interessante plekken: het Tropenmuseum, het Rijksmuseum, Paradiso, de Stadsschouwburg Amsterdam, De Melkweg en het DeLaMar Theater. De tram die in het verleden jarenlang de bijnaam de 'Ajaxtram' had heeft nu wel iets weg van de 'Cultuurtram'.

De gemeente laat weten dat zij in het verleden bij de Vervoerregio Amsterdam heeft geprotesteerd tegen de nieuwe route van de tramlijn. De gemeente heeft tevens bezwaar aangetekend tegen het gebruik van het type tram dat nu op lijn 19 rijdt. "De gemeente Diemen wil dat het GVB zo snel mogelijk nieuwe tramtoestellen op het traject van lijn 19 gaat inzetten. Het GVB heeft laten weten dat vanaf 2019 fasegewijs nieuwe tramtoestellen zullen worden gebruikt, zodat oudere modellen vervangen kunnen worden", aldus de gemeente.

Veel interesse voor doorgeefmarkt

Vooral tijdens eerste uur waren er veel bezoekers in De Verbinding

Djilani Sprang-Purperhart met een van zijn kinderen.

DIEMEN In De Verbinding op het Van Markenplantsoen was vrijdagmiddag voor de tweede keer de doorgeefmarkt. De doorgeefmarkt werd georganiseerd door leden van 24uurDiemen. De doorgeefmarkt werd druk bezocht. Vooral tijdens het eerste uur was het druk.

24uurDiemen is een initiatief van enkele bewoners en ondernemers uit Diemen. Het echtpaar Djilani en Harufa Sprang-Purperhart zijn lid van 24uurDiemen en organiseerden de doorgeefmarkt.

Djilani: "Onze kinderen zitten op basisschool De Octopus en samen met ouders van medeleerlingen doen wij inzamelingsacties voor de doorgeefmarkt".

Veel artikelen

Bezoekers van De Verbinding konden vrijdag kiezen uit artikelen die door ouders van leerlingen van De Octopus, andere inwoners van Diemen en de openbare bibliotheek waren ingebracht. De artikelen werden weggeven of doorgegeven. Het ging onder meer om (kinder)kleding, speelgoed en huishoudelijke apparatuur voor een prijs van 0 tot 5 euro.

Mensen die weinig te besteden hebben, waren blij met de donaties voor de 'weggeeftafel' en de overige artikelen waar zij op de doorgeefmarkt uit konden kiezen. Djilani: "Wij geloven in een circulaire economie. Artikelen krijgen bij ons een tweede leven. Veelal bij mensen die het goed kunnen gebruiken. Met eventuele meeropbrengsten van de doorgeefmarkt wil 24uurDiemen leuke activiteiten organiseren. Een van de ideeën is een bakfietsrace op het Van Markenplantsoen. Uiteraard zullen er dan geen kinderen in de bakfietsen zitten, maar poppen." Djilani en Harufa huurden De Verbinding van Stichting Welzijn Diemen. Ze deelden limonade en suikerspinnen uit en ontvingen hiervoor donaties waarmee zij een deel van de huur terugverdienden.

Expositie: beelden van Diny Boot en José van Engen in Berkenstede.

Donderdag 26 juli

Zomer & Zo Noorderlicht

10.00 uur | Het Noorderlicht

In de zomerperiode vinden er iedere donderdagochtend allerlei activiteiten voor senioren plaats in het kader van Samen Zomeren. Koffie-inloop, praatje, sjoelen, spelletjes en samen lunchen. € 2,50 Informatie: 06-24528317.

Taalcafé

13.00 uur 't Kruidvat

Het Taalcafé is een wekelijkse ontmoetingsplek voor anderstaligen die graag met Nederlanders willen praten. En voor Nederlanders die graag kennis willen maken met vluchtelingen en andere migranten. Je kunt binnenlopen wanneer je wilt. Er is gratis koffie en thee en vaak ook wat lekkers.

Diemer Hulp

16.00 uur | 't Kruidvat

Gratis spreekuren voor mensen die problemen hebben met hun werkgever, verhuurder of met overheidsinstanties. We kijken samen met u wat er mogelijk is en wat wij voor u kunnen doen, zo nodig verwijzen wij door. Informatie: 06-31063039.

Vrijdag 27 juli

Seminar Psycho Neurobics

19.00 uur | 't Kruidvat

Vrijblijvend seminar over Psycho Neurobics; hoe voorziet u uw lichaam en geest van positieve energie? Het seminar is gratis, niet religie- en leeftijdgebonden.

Zondag 29 juli

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger is mw. drs. E.E. Aarsen-Schiering uit Amsterdam.

Viering

10.30 uur | St Petrus' Banden Kerk

Eucharistieviering met samenzang. Voorganger is pastor A. Tönis.

Maandag 30 juli

Bella Italia Noorderlicht

12.00 uur | Het Noorderlicht

In het kader van Samen Zomeren voor senioren staat deze middag Italië centraal. Voor een vrolijke Italiaanse noot zorgt DJ Wil. € 3,50 inclusief lunch, hapje en drankje. Informatie: 06-24528317.


Zumbalessen

19.30 uur | Diemen-Noord

Zumba lessen met Sherrine, op maandag in Het Noorderlicht en woensdag in Gymlokaal Diemen-Noord. Gratis proefles, geen abonnement! Informatie: 06-40767409 of shezum-dance.nl.

Dinsdag 31 juli

Zomervaria De Verbinding

10.00 uur | De Verbinding

In de zomerperiode vinden er elke dinsdag allerlei activiteiten plaats voor senioren in het kader

van Samen Zomeren. Koffie, praatje, spelletjes en creatief aan de slag. € 1,-. Informatie: 06-24528317.

Woensdag 1 augustus

Boodschappenbus

12.00 uur | Diemerplein

Boodschappenbus voor senioren elke woensdag (marktdag!) van 12.00 tot 15.00 uur. De mensen die hier gebruik van willen maken kunnen zich op dinsdag opgeven bij De Diem, tel. 020-6603300. De kosten zijn € 1,50 per retour.

Donderdag 2 augustus

Zomer & Zo Noorderlicht

10.00 uur | Het Noorderlicht

Iedere donderdagochtend allerlei activiteiten voor senioren. € 2,50. Informatie: 06-24528317.

Diemer Hulp

16.00 uur | 't Kruidvat

Gratis spreekuren voor mensen met problemen met hun werkgever, verhuurder of met overheidsinstanties. Info: 06-31063039.

Zondag 5 augustus

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger is mw. N. Sikkel-Wilschut uit Badhoevedorp.

Viering

10.30 uur | St Petrus' Banden Kerk

Eucharistieviering met samenzang. Voorganger is pater J. Arul.

Deze zomer

Expositie

Woonzorgcentrum Berkenstede

José van Engen & Diny Boot exposeren met beelden. Dagelijks open van 09.00-20.00 uur.