DiemerNieuws

19 mei 2016

DiemerNieuws 19 mei 2016


College wil bouwput bij winkelcentrum snel weg

DIEMEN - Het college van B en W heeft een brandbrief gestuurd naar de aannemer die bezig is geweest met het verhelpen van een lekkage aan het dak van de (ondergrondse) supermarkt in winkelcentrum Diemerplein.

De rommelige situatie naast de Ubuntubrug in het Nelson Madelapark die het gevolg is van deze werkzaamheden, is het gemeentebestuur een doorn in het oog. Ook omwonenden en ondernemers hebben hierover geklaagd. De waterpartij die over het dak van deze supermarkt liep, is al langere tijd afgedamd en pompen malen het regenwater voortdurend weg. De aannemer heeft inmiddels toegezegd de situatie binnen een paar weken te verbeteren.

Daarmee is de lekkage aan het dak van de supermarkt nog niet opgelost. Het is nog steeds onduidelijk waar de lekkage precies zit en óf de aannemer óf de eigenaar van het gebouw hiervoor verantwoordelijk is. De nieuwe eigenaar van winkelcentrum Diemerplein heeft toegezegd dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken, maar kan nog geen termijn noemen. De gemeente kan uiteraard niet de verplichting opleggen om de waterpartij weer in de oude staat terug te brengen als dit weer leidt tot lekkage in het winkelcentrum. De gemeente heeft er bij de eigenaar van het winkelcentrum op aangedrongen de omwonenden op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen.

Burgemeester Erik Boog laat weten dat er dinsdag een gesprek is geweest tussen de gemeente en de aannemer. "Deze situatie is ontstaan na een conflict tussen de aannemer en de nieuwe eigenaar van het winkelcentrum. Wij willen dat er nu snel een oplossing komt. Het is zonde dat een mooi opgeknapt gebied ontsierd wordt door deze rommelige situatie."

Wethouder blijft zoeken naar mogelijk-heden voor middelbare school in Diemen

DIEMEN - Het onderzoek naar een middelbare school in Diemen gaat door. Het Vechtstede College uit Weesp heeft dan wel aangegeven een dependance in Diemen niet te zien zitten, minstens één andere schoolorganisatie heeft wel interesse om zich in Diemen te vestigen.

Er is een gesprek geweest tussen de Gooische Scholen Federatie (GSF), waar het Vechtstede College onder valt, en wethouder Jeroen Klaasse van Onderwijs. "Wij dachten dat de GSF wel een goede partner zou kunnen zijn, omdat immers zo veel leerlingen uit Diemen naar het Vechtstede College gaan. Maar voor de school is een dependance in Diemen uit bedrijfseconomische overwegingen niet aantrekkelijk", aldus Klaasse. De wethouder voerde ook al gesprekken met verschillende andere schoolbesturen en de gemeente Amsterdam. "Ik denk dat een middelbare school in Diemen goed zou zijn voor de sociale cohesie; op dit moment speelt het sociale leven van kinderen vanaf 12 jaar zich toch vooral buiten Diemen af. Bovendien zou op termijn het aannamebeleid in Weesp weleens kunnen veranderen omdat de toestroom uit de plaats zelf, met de bouw van de nieuwe wijk in de Bloemendalerpolder, toe zal nemen en de school niet kan blijven uitbreiden. Diemense ouders kunnen dan natuurlijk kiezen voor Amsterdam, maar er zijn ook ouders die juist kiezen voor een school met een wat dorpser karakter. Ten derde zijn wij als gemeente bereid onze verantwoordelijkheid te nemen om ook in Diemen middelbaar onderwijs te bieden." Het contact met de gemeente Amsterdam biedt kansen omdat Diemen weleens een goede locatie zou kunnen zijn voor uitbreiding van het groot-Amsterdamse scholenaanbod. Hoewel Klaasse denkt dat een brede school, met vmbo/mavo, havo en vwo, heel goed zou zijn voor Diemen, heeft hij uit de gesprekken met schoolbesturen en Amsterdam wel begrepen dat dat, net als voor de GSF, om bedrijfseconomische redenen heel lastig is en bovendien protest op zou kunnen leveren van brede scholen in de omgeving. Een goed alternatief zou een school zijn met een heel vernieuwend onderwijsconcept.

Lees verder op pagina 2.

Middenweg afgesloten

DIEMEN - De Middenweg in Amsterdam is tot vrijdag 8 juli 16.00 uur afgesloten tussen de Kruislaan en het Voorlandpad. Dit in verband met werkzaamheden aan de weg.

De tram blijft rijden, zij het met aangepaste snelheid. De bussen rijden om. Auto's worden omgeleid. Fietsers en bromfietsers kunnen langs de werkzaamheden rijden. Dit geldt ook voor hulpdiensten.

Tijdens de eerste fase (17 mei-10 juni) is de Middenweg afgesloten tussen de Kruislaan en de Wembleylaan. De Middenweg is vanaf de A10 bereikbaar tot en met de Wembleylaan. Tijdens fase 2 (10 juni-8 juli) is de Middenweg afgesloten tussen de Kruislaan en de Zaaiersweg. De Middenweg is dan vanaf de A10 bereikbaar tot en met de Zaaiersweg.

Auto- en vrachtverkeer wordt omgeleid via de Hugo de Vrieslaan, Prins Bernhardlaan en de Gooiseweg. Omleidingsroutes staan op borden aangegeven.

A9 twee weekenden deels dicht

DIEMEN - In de laatste twee weekenden van mei is steeds één kant van de A9 tussen de knooppunten Holendrecht en Diemen afgesloten voor het verkeer.

Tijdens deze weekenden worden de tijdelijke rijstroken aangesloten op de A9. Van vrijdag 20 mei 22.00 uur tot maandag 23 mei 05.00 uur is de weg dicht voor verkeer uit de richting Holendrecht. Vrijdag 27 mei 22.00 uur tot maandag 30 mei 05.00 uur voor verkeer uit de richting Diemen. Weggebruikers worden omgeleid via de A2, A10-Oost en A1.

Burgemeester Boog werpt bal tijdens reünie

Foto: Jan Ronday

DIEMEN - Bij honk- en softbalvereniging TIW-Survivors werd zondagmiddag een reünie gehouden voor (oud-)leden van V.V.G.A., H.C.T.I.W, Ajax, Giants Diemen, De Geuzen, Survivors en TIW-Survivors. Burgemeester Erik Boog opende de bijeenkomst door het gooien van enkele ballen op een jeugdlid van TIW-Survivors en Martin Gaus, die vroeger bij Giants Diemen heeft gespeeld. De reünie trok tussen de 250 en 300 belangstellenden en was een groot succes.

Meer over de reünie is te vinden op pagina's 8 en 9 in deze krant.

45

bieren doen mee aan de Bierverkiezing van RTV NH, Erik's Bier is daar een van

Stemmen op Erik's Bier

Foto: Erik Winkler

Stemmen op Erik's Bier

DIEMEN - Is High Tea Earl Grey van Erik's Bier van brouwer Erik Winkler het lekkerste bier van Noord-Holland?

Wij in Diemen hebben zo onze voorkeur. En wie weet denken ze er daar van 't Gooi tot Texel net zo over. Hoe dan ook: onze mediapartner RTV NH is de Bierverkiezing 2016 gestart en die zal uitsluitsel bieden.

Noord-Holland loopt voorop in het maken van speciaalbier; in geen enkele Nederlandse provincie zijn er zo veel lokale brouwerijen als bij ons. Maar welke is het populairste bier van Noord-Holland? 45 Noord-Hollandse brouwerijen hebben voor de verkiezing een van hun bieren ingezonden. Aan bierliefhebbend Noord-Holland nu de vraag om daaruit dát bier te kiezen dat hun voorkeur heeft. Winkler doet mee met de High Tea Earl Grey.

Stemmen kan via rtvnh.nl. De uitslag van de verkiezing wordt bekendgemaakt op zondag 5 juni tijdens het Noord-Hollands Bierfestival in de Grote Kerk in Alkmaar.

Middelbare school

Vervolg van voorpagina.

Klaasse: "Bijvoorbeeld een school waar de leerlingen van de verschillende niveaus samen les krijgen, een individueel onderwijsprogramma op maat volgen, of een school waar het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs geïntegreerd zijn. Er is een aantal van dat soort initiatieven en wij hebben ook al een organisatie gesproken met een heel vernieuwend, toekomstgericht onderwijsconcept. Zij hebben concreet interesse om een school te starten in Diemen en zouden dat al binnen enkele jaren kunnen en willen doen."

Maar zo concreet is het allemaal nog niet. Klaasse en zijn ambtenaren willen eerst nog meer onderzoek doen naar de alternatieve onderwijsconcepten die er zijn en daarin meer samen optrekken met Amsterdam. Vervolgens moeten eventuele plannen worden gesteund door het college van B en W en de gemeenteraad en pas dan kan de wethouder verder. "De volgende stap zou dan zijn om bij de Diemense ouders en kinderen te onderzoeken of er voldoende animo is voor een school die we zouden willen faciliteren, want we willen natuurlijk niet veel geld uitgeven voor een schoolgebouw dat vervolgens niet vol komt omdat de ouders er niet voor voelen. Maar ik ben ervan overtuigd dat een middelbare school goed is voor Diemen en ik blijf me er dan ook voor inzetten."

Weerbericht

Tamelijk wisselvallig, iets hogere temperatuur
Na de pinksterkoelte loopt de temperatuur op tot normale waarden voor eind mei. Als gevolg van stijging van de luchtdruk boven Centraal-Europa maakt de kille noordweststroming plaats voor een zachtere west- tot zuidweststroming. Uitlopers van depressies houden het weer in de greep van wisselvalligheid met buienkansen. Pluspunt is dat het aangenamer zal aanvoelen.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag is het wisselend bewolkt met af en toe zon. Uit stapelwolken die ontstaan kan een bui vallen. In de middag wordt het 17 à 18 graden. Zaterdag schijnt af en toe de zon. Geleidelijk volgt er meer bewolking met kans op een bui. Bij een van zuidwest naar zuid krimpende wind wordt het zo'n 21 graden. Zondag neemt de bewolking toe met later op de dag kans op regen, mogelijk ook onweer. De wind wordt opnieuw matig zuidwestelijk. Het wordt 18 à 19 graden.

Trend na het weekeinde
Met een zuidwestelijke stroming wordt dit weekend vrij warme subtropische lucht onze kant op geblazen. Zondag wordt die lucht verdreven door minder warme polaire lucht. Dat proces lijkt zich komende week te herhalen. Het is wisselvallig met maxima tussen 15 en 20 graden.

Weetje
Pinksterzondag was met 12.1 graden de koudste in 80 jaar, sinds 1936. Pinksteren was dit jaar kouder dan Pasen, dat met 13.3 graden ook nogal kil verliep. Uitzonderlijk was dat Pinksteren dit jaar zelfs kouder verliep dan kerst, met toen 14.0 graden als maximum. Een zomers warme Pinksteren hadden we in 2014 met 25.0 graden (8 juni) en in 2012 met 26.6 graden (27 mei).

De herdenkingen voorbij

De grote herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog zijn weer voorbij. Op Fort Diemerdam en in de Zeehoeve organiseerde Esther Shaya met de Projectgroep Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet samen met de Historische Kring Diemen een bijeenkomst met ontroerende en waardevolle verhalen. De oorlog en de pijn zitten bij velen nog diep.

In Diemen werden tientallen joden gedwongen hun huizen te verlaten. Van velen zijn ook de Diemense joodse huizen verdwenen door een wrede actie van de Duitse bezetter. Zoals hun huizen aan de Diemerkade en de Hartveldseweg, in de Arent Krijtsstraat, de Johan van Soesdijkstraat en de Castelijnstraat. Hun huizen verdwenen, de straatnamen bleven. Van de Jan Bertsstraat bleef de even kant staan. Op nummer 14 woonde Saultje Rotenberg, die elke morgen met zijn moeder naar de christelijke school aan de Ouderkerkerlaan huppelde. Vijf jaar, donkere kijkers en zwart haar. Met zijn vader en moeder was Saultje in de lente van 1942 plotseling weg uit Diemen. Zijn vader moest naar Auschwitz. Saultje en zijn moeder moesten naar Sobibor. Dat we meer dan een keer per jaar aan ze mogen denken.

F10 SV Diemen is kampioen

De kampioenen.

DIEMEN - Het team van de F10-junioren van SV Diemen is officieel kampioen geworden.

De F10 was een week eerder al klaar met de competitie, maar moest daarna wachten op de resultaten van de concurrentie. Onlangs werd duidelijk dat de F10 van SV Diemen niet meer was te achterhalen en dat de titel een feit was. De trainer belde alle ouders van de spelers om het heugelijke nieuws door te geven.

Vieren
Het kampioenschap wordt binnenkort op een speciale wijze gevierd.

Bijeenkomst in teken van sociale contacten

Diemenvoorelkaar houdt bijeenkomst in De Omval

Joke Bultman en Amarens te Nijenhuis (2e en 3e van links) en twee stagiaires. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Diemenvoorelkaar organiseert op donderdag 26 mei een bijeenkomst die bestemd is voor inwoners van Diemen die nieuwe sociale contacten willen opdoen. De bijeenkomst vindt plaats in grand café Blauw in De Omval en duurt van 12.00 tot 15.00 uur.

Amarens te Nijenhuis, coördinator van Diemenvoorelkaar, organiseert deze bijeenkomst samen met de stagiaires van Diemenvoorelkaar en vrijwilligster Joke Bulterman.

Alle inwoners van Diemen zijn op donderdag 26 mei van harte welkom. Belangstellenden kunnen zich vooraf aanmelden via De Brede HOED door te bellen met telefoonnummer 020-3144700. De kosten bedragen slechts 1 euro per persoon.

Al minimaal 80 matches via de website

Diemenvoorelkaar maakt deel uit van Stichting Welzijn Diemen (SWD). In september werd de website www.diemenvoorelkaar.nl gelanceerd. Inwoners van Diemen kunnen zich inschrijven en vervolgens via de website in contact komen met andere inwoners van de gemeente voor bijvoorbeeld het doen of laten verrichten van een klus in en rond de woning, een hulpvraag of om gewoon met gelijkgestemden in contact te komen en bijvoorbeeld gezamenlijk activiteiten te ondernemen. De mogelijkheden zijn legio.

Respons
Amarens te Nijenhuis: "Er zijn nog steeds mensen die denken Diemenvoorelkaar zich alleen richt op senioren. Dat klopt niet. De website Diemenvoorelkaar.nl richt zich op alle inwoners van Diemen, van jong tot oud. Diemenvoorelkaar.nl is tot dusver een groot succes. De website heeft in minimaal 80 matches geresulteerd tussen inwoners van Diemen. Met matches bedoelen wij dat mensen via de website hebben aangegeven dat zij iemand hebben gevonden voor een klus, hulp of zomaar een sociaal contact. Maar niet iedereen geeft via de website aan dat er een match is gevonden, dus de respons is naar alle waarschijnlijkheid nog veel groter."

Diemenvoorelkaar richt zich op alle inwoners van Diemen

Laagdrempelig
Amarens en Joke geven aan dat de bijeenkomst op donderdag 26 mei een leuk en laagdrempelig karakter zal hebben. Bezoekers worden tussen 12.00 en 13.00 uur ontvangen met een heerlijke lunch. Van 13.00 tot 14.00 uur is er een kennismakingsspel, waarbij aanwezigen elkaar op een leuke en ongedwongen manier kunnen leren kennen. Tijdens het kennismakingsspel gaan twee bezoekers met elkaar aan tafel zitten om kennis met elkaar te maken. Zij kunnen hierbij eventueel gebruikmaken van een gesprekskaart. Na tien minuten ontmoet iedereen een andere aanwezige om kennis mee te maken. Het kennismakingsspel zal ongeveer een uur duren. Dit is afhankelijk van het aantal deelnemers.

Na het kennismakingsspel zullen er presentaties worden gegeven over verschillende activiteiten die in de diverse buurten van Diemen plaatsvinden. Belangstellenden kunnen zich meteen inschrijven voor een activiteit of besluiten om eerst een keer ter kennismaking langs te gaan bij een activiteit. Zij kunnen hiervoor gebruikmaken van een coupon voor een gratis activiteit van Stichting Welzijn Diemen.

Politie houdt schennis-pleger aan

DIEMEN - De politie heeft op woensdagavond 11 mei in de omgeving van de Dalsteindreef in Diemen-Zuid een 46-jarige man gearresteerd wegens schennis der openbare eerbaarheid.

Rond 18.00 uur zag een getuige dat de man, die zich in een auto bevond, seksuele handelingen bij zichzelf verrichtte. De getuige belde de politie en gaf een signalement van de verdachte en een beschrijving van de auto.

Onderzoek
De politie ging onmiddellijk op onderzoek uit. Een agent zag de auto staan die door de getuige was beschreven. Toen hij op onderzoek ging in de nabijgelegen bosjes trof hij de man aan met zijn geslachtsdeel uit de broek. De politie heeft de man gearresteerd.

Aangifte
Er is de afgelopen weken door meerdere mensen die zijn geconfronteerd met een schennispleger aangifte gedaan. Het onderzoek van de politie is nog in volle gang.

Automobilist heeft slok op

DIEMEN - De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 03.15 uur op de Muiderstraatweg een automobilist aangehouden omdat hij te veel alcohol had gedronken.

Politieagenten onderzochten de zaak en stelden vast dat de automobilist te veel alcohol had genuttigd. De man, een 29-jarige inwoner van Harderwijk, kreeg een rijverbod van 7 uur opgelegd en ontving een proces-verbaal.

Vaarexcursie van fort naar fort

DIEMEN - Op zondag 22 mei is er een fortenvaarexcursie van het fort aan de Ossenmarkt in Weesp naar het fort bij Diemerdam.

Na een rondleiding in en om het torenfort in Weesp gaat de excursie verder met een vaartocht over de Vecht, door Muiden en over het IJmeer naar het fort bij Diemerdam. Ook daar wordt een rondleiding gegeven, waarna weer terug wordt gevaren naar de Vesting Weesp. De excursie is van 10.30 tot 15.30 uur en de kosten zijn € 24,50, incl. toegang tot de twee forten, koffie/thee, twee rondleidingen, de vaartocht en een infopakket Waterlinies. Reserveren kan via leisurehistory.nl.

Twee teams uit Diemen naar halve finale

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Op het Cruyff Court in park De Omloop in Diemen-Noord is vorige week woensdag een van de kwartfinales van het 6-tegen-6-toernooi gehouden. Het meisjesteam van de Sint-Petrusschool uit Diemen won de Respect Award en plaatste zich daardoor voor de halve finale. Bij de jongens plaatste het team Nummer 14 van de Noorderbreedte zich voor de halve finale. Het team uit Diemen bleek in de laatste wedstrijd te sterk voor de Sint-Petrusschool uit Volendam. Het derde team uit Diemen, Peace voor Johan, eveneens van de Noorderbreedte, strandde in de kwartfinale.

Film 'De Kinderen van de Beukenhorst' beleeft première

Kinderen houden acties in de buurt

De kinderen worden in het zonnetje gezet. Foto: Jan Ronday

DIEMEN - In Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid is vrijdagmiddag de film 'De kinderen van de Beukenhorst' in première gegaan.

In de film worden kinderen gevolgd die zich anderhalf jaar inzetten om hun buurt netjes te houden. De film is ook te zien op het YouTube-kanaal van de gemeente Diemen.

Het betreft hier een project van de jonge bewoners van de flat Beukenhorst in Diemen-Zuid: Mohamed, Thalia, Nicaya, Khaycee, Aleem, Shahzad, Hovik, Bilalh, Narina, Larsa en Tessie. Zij kregen hulp van de Stichting Welzijn Diemen (SWD) en de voormalige wijkagent van Diemen-Zuid Gerard Zwart.

Eigen initiatief
De kinderen startten anderhalf jaar geleden op eigen initiatief met acties in hun buurt. De kinderen trekken sindsdien regelmatig de buurt in om zwerfvuil op te ruimen. Waar nodig spreken zij anderen aan op ongewenst gedrag. Zij hebben van de gemeente spullen gekregen om het zwerfvuil op te ruimen. In de film zijn ook interviews te zien met kinderen en andere bewoners van de flat in Diemen-Zuid en met Gerard Zwart. Mirjam Herben regisseerde de film, die tijdens twee draaidagen in het begin van het jaar werd opgenomen.

Burgemeester Erik Boog was vrijdagmiddag aanwezig bij de première. Nadat hij de film had bekeken sprak hij zijn waardering uit voor het werk van de kinderen en andere betrokkenen. De burgemeester benadrukte dat kinderen in wijken een belangrijke en verbindende rol kunnen spelen. Kinderen spelen immers buiten en komen daardoor in contact met elkaar. Het gevolg is vaak dat ook de ouders van de kinderen elkaar leren kennen. Dit leidt dikwijls tot een betere verstandhouding en een meer leefbare buurt.

PvdO: 'College, stel toekomst AGO-bad veilig'

DIEMEN - De Partij van de Ouderen (PvdO) verzoekt het college van B en W om met concrete voorstellen te komen die de toekomst van het AGO-bad veilig moeten stellen.

Het AGO-zwembad wordt door veel mensen met een beperking of met medische klachten bezocht. Het zwembad wordt met sluiting bedreigd. In september 2015 stelde de PvdO al vragen aan het college over het bezoekersaantal van het zwembad. Het college liet de PvdO weten dat 80 procent van de bezoekers uit Amsterdam afkomstig zou zijn. Twintig procent van de bezoekers zou uit de regio, waaronder Diemen, afkomstig zijn.

"Onze fractie heeft echter vernomen dat het aantal bezoekers vanuit Diemen richting de 40 procent gaat. Dit cijfer is nog niet officieel, er wordt nog geteld. Als het zou kloppen, dan is dat geen verrassing voor onze fractie. Sinds de bouw van het zwembad in 1977 is het inwonertal van Diemen ongeveer verdubbeld. De afstand tot het bad is kort, het Duranbad wordt al intensief gebruikt, en Diemen groeit verder, dus het is niet verwonderlijk dat inwoners van Diemen dit bad weten te vinden", aldus Peter Prins, fractievoorzitter van de PvdO.

Perspectief
Prins: "Het college van B en W heeft ons laten weten dat het denkbaar is dat de gemeente Diemen een bijdrage verstrekt naar rato van het gebruik van Diemense inwoners. Dat zou meer perspectief bieden dan de Amsterdamse en Diemense wethouders, die in de pers nog niet veel concrete bereidheid tonen om de toekomst van het AGO-zwembad veilig te stellen. Gelet op de voorbereiding van de begroting 2017 en de in juni te behandelen Kaderbrief verzoekt onze fractie het college de antwoorden op onze vragen van september 2015 nog eens tegen het licht te houden en met concrete voorstellen te komen die de toekomst van het AGO-bad veiligstellen."

Marret Valle Sanchez


Artistmanager en
danslerares, 36 jaar, Diemenaar sinds 1986, met onderbrekingen

Zelf ook muzikaal?
"Muzikaal wel, vroeger saxofoon gespeeld en nog steeds geef ik dansles, maar ik speel nu geen instrument meer."

Wat zijn je hobby's?
"Als zelfstandig ondernemer met twee kinderen en een man die onregelmatig weg is heb ik weinig tijd voor hobby's, maar voor gezellig uitgaan met mijn vrienden maak ik altijd tijd."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Op dit moment is dat 'Mindful werken', heb ik van een goede vriendin gekregen. Haar boek lag hiervoor trouwens op mijn nachtkastje 'Het waarom meisje' van Zarayda Groenhart."

Laatst gedownloade muziek?
"'Pilon' nummers voor mijn danslessen. En de mastermixen van het nieuwe album van jazzpianist Ramón Valle, maar dat komt pas in september uit."

Ramón is jouw echtgenoot. Speelt hij ook in Diemen?
"Ja, hij speelt binnenkort op Duke op het Diemerplein en later ook in De Omval. Hartstikke leuk!"

Favoriete stekje in Diemen?
"Super dat er een plek is als Theater De Omval met een diversiteit aan cultureel aanbod. De Omloop is wel de favoriete plek van onze kinderen."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Ik zou het geweldig vinden om Stevie Wonder ooit eens te ontmoeten, ik ben een grote fan."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een huis kopen op Cuba, bij onze familie, en mooie muzikale projecten realiseren."

Waar kun je erg om lachen?
"De gekkigheden van mijn man en dat onze kinderen dit al van hem overnemen."

Waar kun je je druk over maken?
"Over alle verschrikkelijke gebeurtenissen in de wereld, ik hoop dat onze kinderen in een meer begripvolle wereld opgroeien met minder geweld en angst."

Daarom Diemen.
"Het is ideaal voor kinderen."

Jongeren vernielen deur van woning

DIEMEN - Jongeren hebben zondag het raam van een deur van een woning aan de Rode Kruislaan vernield.

Een bewoner had de jongeren aangesproken op het feit dat zij tijdens het voetballen steeds de deur van de woning raakten. Hierna gooiden jongeren een steen tegen de deur van de woning. De bewoner heeft onmiddellijk de politie gebeld. De politie onderzoekt de zaak.

Vrouw van ketting beroofd

DIEMEN - Een 55-jarige inwoonster van Diemen is vorige week maandagochtend in het centrum van Diemen het slachtoffer geworden van straatroof.

De vrouw stond tussen 11.15 en 11.30 uur in de Prinses Margrietstraat op een taxi te achten. Er kwam een jongen op een fiets aanrijden die de vrouw even recht aankeek en met kracht de ketting van haar nek trok. De jongen vluchtte daarna op de fiets in de richting van de Burgemeester De Kievietstraat.

De politie beschikt over het volgende signalement van de jongen: hij is ongeveer 14 jaar oud en 1.60 meter lang. Hij is lichtgetint en heeft zwarte korte krullen. De jongen droeg tijdens de beroving een grijze trui met capuchon. Hij reed op een zwarte damesfiets.

De politie verzoekt getuigen of mensen die over meer informatie beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Reünie TIW-Survivors trekt veel bezoekers

Bezoekers hopen dat er snel een nieuwe reünie volgt

DIEMEN - Zondag 15 mei is er een reünie gehouden voor alle (oud-)leden van V.V.G.A., H.C.T.I.W, Ajax, Giants Diemen, De Geuzen, Survivors en TIW-Survivors. De bijeenkomst vond plaats op de accommodatie van TIW-Survivors op Sportpark De Diemen en werd druk bezocht.

Foto's brengen het verleden van Giants Diemen tot leven. Foto: Oscar Borghardt

De eerste bezoekers kwamen zondagmiddag rond 12.00 uur al binnen. In het clubgebouw hingen foto's die een fraai beeld van de historie van de zes verenigingen geven. Altijd leuk om een blik te werpen op de foto's uit het verleden. Veel bezoekers keken of zij zichzelf of een goede bekende op de foto's konden terugvinden.

Op het terrein van TIW-Suvivors was een tent gebouwd die de bezoekers moest beschermen tegen de elementen. Binnen konden munten worden gekocht en heerlijke drankjes en hapjes worden besteld. Illustrator Annemiek Hermarij had achter een tafel plaatsgenomen en verkocht leuke artikelen die in het teken stonden van de honkbalsport, zoals kaarten met illustraties van honkballers erop. Annemieke vertelde dat zij genoot van de reünie en in het verleden softbal speelde bij TIW-Survivors.

Even na 13.00 uur vond de officiële opening van de reünie plaats. Burgemeester Erik Boog sprak zijn waardering uit voor de organisatie en ging kort in op de huidige situatie van TIW-Survivors. Nadat de vereniging Vatos zich dit seizoen bij TIW-Survivors aansloot, is het ledental aanzienlijk gegroeid en kijkt de vereniging met vertrouwen naar de toekomst. De burgemeester prees de activiteiten van TIW-Survivors voor de leerlingen van de basisscholen in Diemen. Leden van de club geven zo nu en dan honkbal- en softbalclinics aan leerlingen uit Diemen. De burgemeester wees erop dat het inwoneraantal van Diemen de komende jaren flink gaat groeien (Plantage De Sniep en Holland Park) en dat TIW-Survivors hiervan kan profiteren door de komst van nieuwe leden die willen honkballen en softballen.

Bezoekers delen herinneringen. Foto: Jan Ronday
De reünie trok veel (ex-)leden van de verenigingen. Foto: Jan Ronday

Mensen hadden elkaar soms tientallen jaren niet gezien

Daarna ging Willem Hagen van TIW-Survivors kort in op de organisatie van de reünie die veel werk en energie heeft gekost. De reünie werd georganiseerd door Leonie Christiani, Frank Verwoest, Ben Goorts en Willem Hagen. Hij vertelde dat het fotoarchief van de verenigingen - met uitzondering van dat van TIW-Survivors - niet in het bezit is van de vereniging en bedankte alle mensen die foto's beschikbaar hebben gesteld. Een overzicht van die foto's is te zien op de Facebookpagina die voor de reünie is aangemaakt. "De foto's geven een prachtig overzicht van de honkbalgeschiedenis van Diemen en Amsterdam-Oost", aldus Hagen.

Vervolgens was het tijd voor actie. Burgemeester Boog opende de reünie door een paar honkballen te werpen. De eerste bal ging naar het jeugdlid Sem Veen, de tweede bal kwam in de handen van Martin Gaus, voormalig catcher van VVGA, Giants Diemen en het Nederlands honkbalteam. De burgemeester werd geassisteerd door Marco Nagelkerke - oud-pitcher van Ajax en Giants Diemen, René Rijst - oud-pitcher van Giants Diemen en het Nederlands honkbalteam, en Martin Gaus.

Giants was een echte familieclub
met veel vrijwilligers

Een voormalig speler van Giants blikte terug op de tijden dat die club op Sportpark Spoorzicht speelde en een periode heel veel publiek trok. "Sportpark Spoorzicht was een mooie plek, vlak bij het centrum van Diemen en goed bereikbaar. Giants was een echte familieclub met een goede sfeer en veel leden die als vrijwilliger actief waren. Maar de accommodatie van Giants voldeed op een bepaald moment niet meer, dus moest er naar een andere plek worden gezocht."

Willem Hagen blikte maandag met veel tevredenheid terug op de reünie van een dag eerder. "De opkomst was groot. Er zijn tussen de 250 en 300 mensen op de reünie afgekomen. Het weer heeft gelukkig meegeholpen. Alleen aan het begin was er een korte regenbui. Het was alleen wel koud. Aanwezigen hadden elkaar soms tientallen jaren niet gezien en vonden het leuk om elkaar weer te ontmoeten. Veel mensen hebben ons gevraagd om over een aantal jaren opnieuw een reünie te houden."

Ook Steven van Loggem, voorzitter van TIW-Survivors, vond de reünie zeer geslaagd en is van mening dat de bijeenkomst reclame was voor de vereniging TIW-Survivors en het honkbal en softbal in het algemeen. "Ik vond het super. Er waren veel mensen op de reünie afgekomen en de sfeer was geweldig. De mensen vonden het heel leuk om elkaar na al die jaren weer te zien. Ja, ook aan mij is gevraagd om over een aantal jaren opnieuw een reünie te houden. Wij zijn van plan om dat te gaan doen."

Veel projecten op één dag

Serve the City organiseert 4 juni weer projectdag

Tijdens de laatste projectdag op 7 november 2015 werkte een recordaantal vrijwilligers mee. Foto: Jan Ronday

DIEMEN - Serve the City Diemen houdt zaterdag 4 juni weer een projectdag met heel diverse projecten. Om andere mensen een mooie dag te bezorgen of andere vrijwilligers een handje te helpen.

In deze voorjaarseditie staan vooral buitenprojecten op het programma. Duimen voor mooi weer dus. En duimen dat zich nog meer vrijwilligers-voor-een-dag aanmelden, want alleen dan kunnen alle projecten ook doorgaan. De keuze is weer heel divers, zodat er voor iedereen wel iets bij is.

Eén activiteit is al vol: de Jongerenraad heeft zich aangemeld om met bewoners van zorgcentrum De Diem een wandeling te maken door het centrum van Diemen.

Bij twee projecten kunnen vrijwilligers worden geholpen die het hele jaar door in touw zijn voor hun organisatie: oud papier ophalen met de vrijwilligers van De Ontmoeting of producten inzamelen voor de Voedselbank bij de supermarkt. Daarnaast wordt hulp gezocht om bedankkaartjes te maken voor andere vrijwilligers.

Er worden ook mensen gevraagd om anderen een leuke dag te bezorgen: met bewoners van HVO Querido gezellig lunchen en daarna samen een balletje slaan op de midgetgolfbaan. Of gezellig picknicken met bewoners van de Sierpeerhof in het Amsterdamse Bos. Net over de gemeentegrens kijken de jonge bewoners van De Doeven in Duivendrecht uit naar een gezellige barbecue, samen met de vrijwilligers.

Bij de projectdagen van StC leggen vrijwilligers zich maar voor één keer vast, niet meteen voor een langere periode. "Bevalt het dan kun je je weer aanmelden voor een volgende projectdag, veel mensen doen dat. Ook als projectleider, waardoor weer meer projecten gerealiseerd kunnen worden", vertelt Tinka Veninga van StC Diemen. Deze keer zijn er twee nieuwe projectleiders. "En mocht er nog iemand zijn die deze keer al een project wil leiden: dan kunnen we met mensen van Berkenstede het festival bezoeken dat op 4 juni op het Diemerplein wordt gehouden." Een week eerder is er trouwens ook al een project waarvoor StC Diemen hulp zoekt: met bewoners van Berkenstede naar het Loswalfestival op zaterdag 28 mei.

StC vraagt ook fotografen om alle activiteiten vast te leggen en zoals altijd wordt de projectdag afgesloten met een hapje en een drankje voor alle vrijwilligers.

Ook meedoen? Alle projecten zijn te vinden op stcdiemen.nl.

Het Saan Museum is zondag 22 mei weer open. Foto: Saan Museum

vrijdag 20 mei

Viertallendrive

De Schakel 19.30 uur

Bridgeclubs Sans Atout en Honneur. Kosten € 10,- per viertal. Wie mee wil doen maar (nog) geen team heeft kan zich ook aanmelden via 020-4638952 of bridge@boekservices.nl.

zondag 22 mei

Viering H. Drie-eenheid

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord- en Communiegezinsviering met het PeeBee kinderkoor. Voorganger: Mw. J. Kronenberg.

ComputerClub Minerva CCM

Noorderlicht 11.00 uur

Problemen met uw apparatuur? CCM helpt graag u uit de brand. Deze keer ook fotoboeken en video's maken en bewerken met Windows 10. CCM is op zoek naar nieuwe oudere en vooral jonge, deskundige leden. Aanmelden: info@computerclubdiemen.nl.

Saan Museum

Saan Museum 13.00 uur

Tussen 13.00 en 16.00 uur, de toegang is zoals altijd gratis. In het Saan Museum komt de 118-jarige geschiedenis van Koninklijke Saan tot leven met onder meer historische auto's en kranen, talloze foto's, oude onderhoudsboeken en gereedschappen van vroeger.

Porselein pimpen

Groenvelddesign 14.00 uur

Met porseleinstiften en -verf porselein beschilderen. Maak je eigen sierborden, een etagère met schotels of een heel servies met een groep vriendinnen. Kosten € 25,-, excl. servies. Info: groenvelddesign.nl.

dinsdag 24 mei

'Miss You Already'

De Omval 14.00 & 20.00 uur

Een ontroerende komedie - met fantastische rollen van Toni Collette en Drew Barrymore - over pure vriendschap, vertrouwen en liefde. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Kamercollege

OostWestWelzijn 20.00 uur

Van Passie naar Bedrijf (Hoe Doe Je Dat?). Aanwezig zijn Conchita van der Sande (beleidsmedewerker gemeente Diemen), Jostien Langeberg (ondernemersadviseur van het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf), Anja de Die (ZAAI Amstelveen) en Anne Marie van Leent (Netwerk Bewust Amstelland), Martin Vos van Sfeermakers en andere geslaagde ondernemers die hun passie bedrijven en die wellicht kunnen helpen ook jouw droom werkelijkheid te maken. Reserveren via oostwestwelzijn.com.

woensdag 25 mei

Bingo

Zorgcentrum De Diem 14.30 uur

Een gezellige bingomiddag. Deelname € 2,50 p.p. voor drie ronden, inclusief koffie/thee. Voor bewoners is dat € 1,50 p.p.


Bijeenkomst over opvoeden

De Brede HOED 20:00 uur

Carien Ruijter verzorgt een informatieve bijeenkomst met als thema 'De Kracht van Positief Opvoeden'. Het gaat over de 5 basisprincipes van Positief Opvoeden: zorgen voor 'n veilige stimulerende omgeving, leren door positieve ondersteuning, aansprekende discipline, realistische verwachtingen en goed voor jezelf zorgen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden: cruijter@ggd.amsterdam.nl of 020-5555848.

25 mei tot 17 augustus

Zomerbridge

De Schakel 19.30 uur

Bridgeclubs Sans Atout en Honneur. Kosten € 2,50 per persoon. Inschrijven voor de avonden van Sans Atout: 020-4638952 of bridge@boekservices.nl. Voor de avonden van Honneur: 020-7853742 of aad@telfort.nl. Meer informatie: sansatoutbridge.nl.

donderdag 26 mei

Eetbare wilde planten

Diemer Vijfhoek 11.00 uur

Eten uit de natuur is leuk, maar niet altijd ongevaarlijk. Leer wilde planten herkennen tijdens deze wandeling. Aanmelden (per e-mail natuurindiemen@gmail.com) is verplicht voor deze wandeling. Organisatie KNNV-Amsterdam. Deelname is gratis, maar donaties voor de club zijn welkom.

Diemenvoorelkaar

Theater De Omval 12.00 uur

Speciaal voor mensen die sociale contacten en activiteiten missen en op zoek zijn naar gezelschap. Koffie, thee en een heerlijke lunch in Grand Café Blauw worden aangeboden. Kosten € 1,-. Aanmelden via De Brede HOED, tel. 020-3144700. Voor wie slecht ter been is, wordt kosteloos vervoer geregeld.

Bijeenkomst PCOB

De Schakel 14.00 uur

Ds. Luuk Wieringa gaat met ons in gesprek over actuele vragen rond 'Nederland en de moslims'. Voor leden van PCOB Diemen en ANBO Diemen en introducees.

Monsieur Chocolat

Theater de Omval 20:00 uur

Het waargebeurde verhaal van de legendarische clown Chocolat, de eerste zwarte circusartiest van Frankrijk. € 8,-. Reserveren: theaterdeomval.nl.

Inge den Heijer-Bodeutsch won twee vrijkaarten voor de voorstelling 'Niet verder vertellen' van Rayen Panday in Theater De Omval op vrijdag 13 mei. Hieronder haar recensie.

Inge en Rayen in Grand Café Blauw.

Mijn man en ik hebben ontzettend genoten van de -alweer derde - avondvullende voorstelling van Rayen Panday. Voor een nagenoeg uitverkochte zaal bracht Rayen een voortreffelijke onemanshow op de planken.

Het was weer een ouderwets en gezellig avondje uit in De Omval, waar het aanwezige publiek zichtbaar genoot van de ene na de andere spitse grap, verhalen, scherpe humor, prachtig pianospel en bekende Nederlandse meezingliedjes van Rayen. Voordat de voorstelling begon werd het publiek reeds verwelkomd met mooie muziek. Rayen Panday verstaat het om zijn publiek tijdens zijn hele optreden te fascineren, zowel door het publiek erbij te betrekken als door de onderwerpen die hij aanroert. Alledaagse persoonlijke en vertrouwelijke zaken die niet verder verteld mogen worden, maar die Rayen met zijn publiek deelt en hoopt dat u het niet verder vertelt. Van het begin tot aan het einde van zijn optreden wist Rayen zijn publiek te blijven boeien; zijn voorstelling is echt de moeite waard om mee te maken. Na de voorstelling nam Rayen ruimschoots de tijd voor de aanwezigen in de gezellige foyer van Theater de Omval.

Ik heb echt genoten!
Dit vertel ik wel door!
En... ik lieg niet!

Diemense atleet richt zich op Tokio

Robin van Damme genomineerd voor de Top 100 Onbeperkt

Robin van Damme houdt de bal hoog. Foto: Jan Ronday

DIEMEN - Robin van Damme (24) uit Diemen is een van de genomineerden voor de Top 100 Onbeperkt. Het betreft hier een uitverkiezing voor mensen met een beperking. Stemmen kan tot 21 mei via de website www.top100onbeperkt.nl.

Robin van Damme is een atleet in de disciplines speerwerpen en sprint die traint voor de Paralympics die in 2020 plaatsvinden in de Japanse hoofdstad Tokio. Daarnaast is hij ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation en heeft hij een eigen bedrijf waarmee hij bootcamps organiseert: Robin van Damme Bootcamp en PT.

Op 16-jarige leeftijd kreeg Robin van Damme botkanker en moest zijn linkeronderbeen worden afgezet. Hij kreeg een prothese. "Toen mijn linkeronderbeen moest worden geamputeerd was dat natuurlijk een enorme schok. Ik vroeg mij af hoe mijn toekomst eruit zou zien."

Johan Cruijff
Robin is een doorzetter en een vechter. Na zijn amputatie speelde hij als keeper bij de A-junioren van SV Diemen. Enkele jaren geleden stopte hij met voetballen en ging zich richten op de Paralympics. Hij traint acht keer per week in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Als ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation stimuleert hij mensen met een beperking om aan sport te doen. In die rol ontmoette hij de op 24 maart overleden Cruijff diverse keren. De afgelopen twee jaar deed hij mee aan het toernooi van de Cruyff Foundation. "Ik speelde in een team met Johan Cruijff. Dat was heel bijzonder en ik beschouw het als mijn sportieve hoogtepunt tot nu toe. Ik speelde als spits en Johan Cruijff speelde achter mij." Hij toont een filmpje op zijn telefoon. We zien dat Cruijff een mooie pass geeft op Robin, die de bal tegen de lat kopt.

Robin hoopt dat veel mensen een stem op hem zullen uitbrengen. "De nummers 1, 2 en 3 ontvangen een geldprijs die bestemd is voor een goed doel. Als ik win schenk ik het geld aan KWF Kankerbestrijding." De top 10 van de Top 100 Onbeperkt wordt op vrijdag 27 mei bekendgemaakt tijdens de Sport Support Beurs in Utrecht.

SV Diemen klopt OSV: 2-3

SV Diemen eindigt op derde plaats in derde klasse C

SV Diemen heeft initiatief tegen OSV. Foto: Michelle de Haas

DIEMEN - SV Diemen heeft de competitie afgesloten met een overwinning op OSV: 2-3. De ploeg van trainer Martin van Egmond is op de derde plaats van de derde klasse C geëindigd. SV Diemen heeft zich niet geplaatst voor de nacompetitie.

AGB, dat de thuiswedstrijd tegen IVV met 2-0 won, is kampioen geworden in de derde klasse C en promoveert naar de tweede klasse. ASV Arsenal won de laatste competitiewedstrijd met 5-1 van Fortius en is met 54 punten op de tweede plaats geëindigd. SV Diemen is met 48 punten op een verdienstelijke derde plaats geëindigd. OSV is vierde geworden met 44 punten.

AGB werd winnaar van de eerste en derde periode. De ploegen die in die periodes de tweede plaats bemachtigden, respectievelijk ASV Arsenal en DSOV, komen samen met de winnaar van de tweede periode OSV uit in de nacompetitie en strijden daarin om een plek in de tweede klasse. SV Diemen speelde maandag in Oostzaan een goede wedstrijd. De bezoekers kwam voor rust op een voorsprong via een penalty van aanvaller Dennis van Bree. Na de hervatting kwam SV Diemen op een 0-2 voorsprong. De doelpuntenmaker was opnieuw Van Bree. OSV nam daarna het initiatief over en maakte 1-2. De thuisclub kwam later langszij: 2-2. Na een mooie aanval van SV Diemen rondde Eber Akka af en stelde de overwinning van SV Diemen veilig.

Het was de laatste wedstrijd van Martin van Egmond als trainer van SV Diemen. Hij vertrekt naar TOG. Gerrie Breugem is zijn opvolger. Er vertrekken diverse spelers bij SV Diemen. Manolito Joren en Tim de Jong spelen volgend seizoen voor de amateurs van Ajax. Verdediger Quincy Molly vertrekt naar kampioen AGB en speelt volgend seizoen in de tweede klasse.

SV Diemen heeft de eerste versterking binnen: verdediger Jelle de Wild. Hij is inwoner van Diemen en speelde in de jeugdafdeling van SV Diemen. De laatste jaren kwam hij uit voor FC Weesp. SV Diemen hoopt op korte termijn enkele nieuwe spelers aan te trekken, maar zet ook in op de jeugd. Het is de verwachting dat een aantal A-junioren doorstroomt naar de A-selectie.

Softballer Kevin Christiani met Oranje naar EK

DIEMEN - Kevin Christiani (29) uit Diemen maakt deel uit van de Nederlandse softbalselectie die gaat deelnemen aan het Europees kampioenschap softbal in Italië.

Het EK vindt plaats van 11 tot en met 16 juli in het Italiaanse Montegranaro. De ploeg is inmiddels aan de voorbereiding op het toernooi begonnen. In het voorseizoen werden trainingsdagen gehouden en afgelopen weekeinde speelde Oranje een aantal oefenduels tijdens een toernooi in Zeist.

Kevin Christiani speelde in het verleden honkbal en softbal bij TIW-Survivors. Begin vorig seizoen stapte hij over naar DVH in Amstelveen omdat hij inschatte dat dit zijn kansen voor een uitverkiezing voor Oranje groter zou maken. Twee jaar geleden deed Christiani ook al mee aan een oefentoernooi van het Nederlands softbalteam.

Oefenduels
Christiani: "We hebben binnenkort nog een aantal trainingsdagen en spelen misschien nog een oefenduel tegen het Nederlands damessoftbalteam. Begin juli vertrekken wij naar Italië. Misschien spelen wij daar voor de start van het EK nog één of meerdere oefenduels."

Kevin Christiani en de andere spelers van het Nederlands softbalteam moeten de reis- en verblijfkosten zelf betalen. Hij heeft een website gemaakt waar mensen informatie kunnen vinden over hoe zij hem kunnen steunen: www.makeachamp.com/kevinchristiani.

DKV Victoria speelt cruciaal duel tegen Furore

DIEMEN - DKV Victoria speelt zondagmiddag een belangrijk duel tegen Furore. De wedstrijd op Sportpark De Diemen begint om 14.30 uur.

DKV Victoria en Furore vechten beide tegen degradatie in de derde klasse H van de veldcompetitie. DKV Victoria heeft na 12 wedstrijden 7 punten en staat op de zevende en voorlaatste plaats. Hekkensluiter Furore heeft na 12 competitiebeurten 6 punten. De competitie bestaat uit 14 duels. DKV Victoria kan dus goede zaken doen als er zondagmiddag wordt gewonnen. De korfballers uit Diemen hopen dat er veel publiek komt kijken.

14 / 16

VACATURE CUSTOMER SUPPORT De supportafdeling van online boekhoud leverancier Asperion is op zoek naar een nieuwe servicegerichte collega met boekhoudkundige ervaring. Zie: www.asperion.nl/vacature

Heeft u geen tijd voor het strijken van uw wasgoed en huisonderhoud? Ik heb tijd over voor u. Ik ben betrouw met veel ervaring.
Tel.: 06-41704672. Goede ref. in het Gooi.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Ook vijftigers rijden graag in een SUV

Verkoop verviervoudigd

Een op de vijf quintastics overweegt een SUV.

De verkoop van SUV's is in Europa verviervoudigd sinds 2005 en zal naar verwachting blijven stijgen. Volgens een recent onderzoek is dat niet alleen dankzij jonge gezinnen, zo meldt Ford.

In het verleden koos slechts een select aantal kampeerders, skifanaten en buitensportliefhebbers voor een SUV, maar tegenwoordig zijn ze ook populair onder moderne moeders met jonge kinderen, millennials (17- tot 34-jarigen) en quintastics, een populaire mediaterm voor actieve en jeugdige vijftigers. Volgens een nieuw onderzoek in opdracht van Ford overweegt bijna een op de drie moderne moeders om een SUV aan te schaffen, net als een op de vier millennials en een op de vijf quintastics.
"Telkens wanneer iemand voorspelt dat de verkoop van SUV's zal gaan dalen, wordt het tegendeel bewezen. Dat komt omdat SUV's een heel brede populariteit genieten onder mannen en vrouwen, jongeren en ouderen", zo zegt Roelant de Waard van Ford.

Imago
Uit het onderzoek bleek dat het imago van SUV's drastisch is veranderd. Ruim 80% zegt dat SUV's niet langer alleen maar luxueuze auto's zijn, maar dat ze de afgelopen vijf jaar ook zuiniger en milieuvriendelijker zijn geworden.

Ford maakte de onderzoeksresultaten bekend op het moment van de Europese introductie van de nieuwe Ford Edge SUV in München.

Suzuki Baleno ook als Smart Hybrid

Vanaf 27 mei in de showroom.

Suzuki zet 'vanaf € 14.999,-' op de prijskaart van de nieuwe vijfdeurs hatchback Baleno. Voor dat bedrag levert de Suzuki-dealer de Baleno 1.2 Dualjet Comfort. Standaard zijn onder meer airconditioning, elektrisch bedienbare ramen vóór, centrale deurvergrendeling en led-dagrijverlichting. Hij staat vanaf 27 mei in de showroom.

Suzuki levert de nieuwe Baleno - die op een volledig nieuw lichtgewicht en extra stijf platform staat - met de keuze uit twee motorvarianten: de 1.2 Dualjet met 66 kW/90 pk, al dan niet als Smart Hybrid met regeneratie van remenergie, en de 1.0 Boosterjet met 82 kW/112 pk. Een automaat behoort in beide gevallen tot de mogelijkheden. Met minimaal 840 kg leeggewicht is het de lichtste auto in zijn klasse. Hierdoor betaalt de eigenaar minder wegenbelasting en is het verbruik laag. Bij zakelijk gebruik valt hij in de bijtellingscategorie van 21%.

Nieuwe krachtige diesel voor Opel Astra

De Astra 1.6 BiTurbodiesel levert een vermogen van 160 pk.

De Opel Astra is per direct leverbaar met een nieuwe, krachtige 1.6 BiTurbo dieselmotor.

Hij levert een vermogen van 118 kW (160 pk) en een hoog koppel van 350 Nm, dat al beschikbaar is bij 1.500 tpm. Dat is goed voor een acceleratie van 0-100 km/uur in 8,6 (Sports Tourer 8,9) seconden en een tussensprint van 80 naar 120 km/uur in slechts 7,5 (Sports Tourer 8,1) seconden. Afhankelijk van de gekozen bandenmaat komt het gemiddelde verbruik uit op 4,0-4,1 l/100 km, met een CO2-uitstoot tussen 106-109 g/km (gemeten in de NEDC-cyclus). Met 16 inchbanden kwalificeren de Astra 1.6 BiTurbo 5-deurs én Sports Tourer zich voor de aantrekkelijke 21% bijtelling bij zakelijk gebruik. De Opel Astra 1.6 BiTurbo is leverbaar vanaf € 31.795,-.

Facelift voor C4 Picasso

De Citroën C4 Picasso krijgt deze zomer een nieuwe neus. Eentje met vloeiende lijnen die zijn karakter en dynamiek benadrukken. De nieuwe achterlichten hebben standaard een 3D-effect. Ook de 17" lichtmetalen velgen zijn nieuw, net als het tweekleurig dak en een afzonderlijke kleur voor de dakbogen. Daarnaast zijn er nog andere verfijningen aan het populaire model, plus snufjes zoals een achterklep die handsfree te openen is. Onder de motorkap ligt een PureTech 130 S&S EAT6-motor, ook al een noviteitje. Dankzij de keuze uit vier nieuwe interieursferen kan de trotse Picasso-bezitter de auto van binnen helemaal naar wens inrichten. "Wellbeing voor alle inzittenden", noemt Citroën dat.

Sterk debuut nieuwe Volkswagen Tiguan

De gloednieuwe Volkswagen Tiguan staat sinds het pinksterweekend in de Nederlandse showrooms. De stoere en innovatieve SUV is nu al een verkoopsucces, want nog voordat hij in Nederland arriveerde, zijn er al ruim 1.000 exemplaren aan klanten verkocht. De nieuwe Tiguan is leverbaar met een groot aantal innovatieve technologieën, zoals Active Info Display, het interactieve digitale instrumentarium. Ook zijn er veel online mogelijkheden voor de diverse infotainmentsystemen.