DiemerNieuws

30 december 2015

DiemerNieuws 30 december 2015


Voor alle vrijwilligers

Tinka Veninga en Esther Manden van Serve the City Diemen met de award. Foto: Brian Elings

Serve the City Diemen uitgeroepen tot Diemenaar van het jaar

DIEMEN - De vrijwilligersorganisatie Serve the City Diemen is door het DiemerNieuws uitgeroepen tot Diemenaar van het Jaar 2015. Blij en enorm verrast namen bestuursleden Tinka Veninga en Esther Manden de award in ontvangst.

De jury kende de titel toe aan de vrijwilligers van Serve the City uit waardering voor het werk dat zij belangeloos doen en waarmee zij vele Diemenaren inspireren om ook iets te doen voor mensen in hun omgeving.

Sinds 2011
Serve the City Diemen (StC Diemen) is sinds 2011 actief in Diemen, het eerste project was op 11-11-2011. Ieder jaar organiseert StC Diemen een aantal projectdagen waar Diemenaren als vrijwilliger-voor-een-dag kunnen kennismaken met vrijwilligerswerk in verschillende projecten. Er zijn ook altijd projecten waaraan kinderen kunnen meewerken. Ook op andere momenten is StC Diemen actief, bijvoorbeeld met een welkom-thuis bloemetje voor bewoners van Beukenhorst die na de explosie na lange tijd eindelijk weer naar huis konden. In samenwerking met Stichting Welzijn Diemen werd in het voorjaar van 2015 een pilotles gegeven op basisschool De Ark met lessen over verschillende maatschappelijke thema's die resulteerden in praktische vrijwilligersprojecten als zingen met ouderen, zwerfvuil opruimen en hulp bij de Voedselbank. StC Diemen wordt steeds meer een begrip in Diemen: aan de laatste projectdag in november deden 100 volwassenen en 50 kinderen mee als vrijwilliger. De grootste projectdag ooit in Diemen.

Op pagina 2 en 3 meer over deze prijs, het juryrapport en de winnaars.

3

voorstellingen op 3 januari
tijdens het Peuterfestival
in De Omval

'Wij willen vooral inspireren'

Serve the City Diemen uitgeroepen tot Diemenaar van het Jaar 2015

DIEMEN - "Wij hebben veel waardering voor het werk van Serve the City Diemen. Alle projecten worden voorbereid, aangestuurd en uitgevoerd door vrijwilligers, dat is voor ons een belangrijk punt", aldus de Diemenaar van het Jaar-jury over de mensen achter Serve the City Diemen. Nietsvermoedend begonnen voorzitter Tinka Veninga en penningmeester Esther Manden aan een interview voor deze laatste krant van het jaar. Daar verraste het DiemerNieuws ze met de award en het lovende juryrapport die horen bij de uitverkiezing tot Diemenaar van het Jaar.

Nog nooit werkten zoveel vrijwilligers mee, groot en klein, als op de laatste projectdag op 7 november 2015. Foto: Jan Ronday

"Dit is een prijs voor alle vrijwilligers die in de loop der jaren aan onze projecten hebben meegedaan", is de eerste reactie van Tinka als ze de award heeft uitgepakt. "Burgerparticipatie heeft gewonnen in Diemen. Het is toch wel heel bijzonder dat er iedere keer weer nieuwe mensen enthousiast worden om mee te doen met onze projecten." Esther: "Deze prijs is ook een bemoediging om door te gaan."

Dat Serve the City Diemen een organisatie is die volledig rust op vrijwilligers wordt enorm gewaardeerd door de jury van de Diemenaar van het Jaar. "Er is veel samenwerking met andere organisaties in Diemen, zoals de Voedselbank. Van de projecten van Serve the City Diemen hebben veel mensen in Diemen profijt, van kinderen tot ouderen, uit alle geledingen. Doordat kinderen ook als vrijwilliger mee kunnen werken tijdens de projectdagen, en via de lessen die dit jaar zijn gegeven op school, heeft het werk van Serve the City Diemen ook een educatief karakter", staat verder in het juryrapport.

"Het gaat ons er vooral om mensen te inspireren om naar elkaar om te zien. Aan het begin van een projectdag laten we altijd een filmpje zien waarin een kleine daad grote positieve gevolgen heeft. Een bloemetje brengen aan de terugkerende bewoners van Beukenhorst is ook zo'n kleine daad. Een belangrijke organisatie als de Voedselbank is er voor de fysieke noden, maar er zijn meer noden. Hoe pak je die op, dat is de uitdaging bij het bedenken van projecten", vertelt Tinka. Esther: "Tijdens de projectdag in juni dit jaar hielp een mevrouw die zelf in een scootmobiel zat. Zij vertelde hoe blij ze was om eens even niet alleen in haar eigen wereld te zitten met alle pijn en moeite maar eens iets voor een ander te kunnen doen. Dat vond ik heel mooi." "Het maakt ook duidelijk dat iedereen iets voor een ander kan doen. Iedereen heeft een kracht, je moet hem soms alleen even ontdekken", vult Tinka aan.

Blij en vooral verrast met de verkiezing tot Diemenaar van het Jaar 2015. Foto: Brian Elings

Met hoe meer mensen we zijn hoe meer dromen we kunnen waarmaken

In veel projecten van StC Diemen kunnen ook kinderen meewerken als vrijwilliger. In november was er zelfs een project speciaal voor gezinnen: 'Verschillen Verrijken'. Gezinnen uit Diemen maakten daar kennis met vluchtelingengezinnen. Vrijwilligerswerk door kinderen, dat zie je niet vaak. "Ik denk inderdaad dat dat vrij uniek is", zegt Esther. "Maar wij vinden dat heel belangrijk, het is zelfs iets dat we willen uitbreiden." Tinka: "We gaan in 2016 weer les geven op basisschool De Ark. Op deze manier komt het begrip 'vrijwilliger zijn' in groep 1 tot en met 8 aan de orde. Dat zouden we best op meer scholen willen doen, maar dan moeten er mensen opstaan om dat mogelijk te maken. Met hoe meer mensen we zijn hoe meer dromen we kunnen waarmaken."

De Diemenaren van het Jaar

Naast het bestuur, Tinka Veninga, Esther Manden en Marten van den Poll, heeft StC Diemen een kernteam van vaste vrijwilligers. Daarnaast zijn er projectleiders die de projecten organiseren en vrijwilligers schrijven zich per project in als vrijwilliger-voor-een-dag.

Voor deze prijs heeft de redactie van het DiemerNieuws drie genomineerden voorgesteld aan een jury, bestaande uit Hanneke van Wel (voorzitter van het locatiebestuur van de Sint Petrus' Bandenkerk), Hans Püttmann (voorzitter van de winkeliersvereniging van het Diemerplein) en Ingrid van Vlijmen (DiemerNieuws). De jurykeuze was unaniem.

Vrijwilligers bij StC zijn vrijwilligers-voor-één-dag. Dat maakt de drempel lager om mee te doen, merken ze bij StC. Naast de grote projectdagen met meerdere projecten worden er ook steeds meer losse projecten georganiseerd. De laatste projectdag was de grootste in het bestaan van StC Diemen: 150 vrijwilligers, groot en klein. "Ik was onder de indruk van wat het geworden is", vertelt Tinka. "Er waren nieuwe vrijwilligers die elkaar wel kenden maar niet van elkaar wisten dat ze mee zouden doen en die ik zelf nog niet kende. Dat de groep zich zo uitbreidt, is voor mij heel waardevol. En als ik op school loop in mijn blauwe StC- shirt en een kind van 5 roept: 'Hé, Serve the City! Dat ze het zo jong al weten en blij worden van meedoen. Het zit in ons allemaal, alleen weten we in deze wereld niet meer hoe we het moeten doen."
Esther: "Het zingen met ouderen in De Diem en het pannenkoekfeest in Berkenstede met alles eromheen, dat waren voor mij bijzondere projecten. Het leek wel of StC Berkenstede had overgenomen, overal blauwe t-shirts, iedereen was enthousiast. Vijftien kinderen van de muziekschool speelden muziek en bleven helpen met het maken van kaarten voor andere vrijwilligers. Dat is zo leuk om te zien."

Op 23 januari staat het volgende project alweer gepland

Voor 2016 staat het eerste project alweer op stapel, op 23 januari in De Diem. "4 juni en 5 november zijn de grote projectdagen. Verder zijn er veel plannen! Projecten rond Koningsdag, het Loswalfestival en het Diemer Festijn bijvoorbeeld. Er is altijd ruimte om nog wat losse projecten te doen. We horen het graag als er mensen zijn met ideeën."

StC Diemen krijgt geen structurele subsidie. "We krijgen incidentele bijdragen en we zijn altijd op zoek naar sponsoren. Er wordt ook veel in natura bijgedragen. Zoals mensen die hapjes maken en daar nooit een bon voor indienen. Diemense winkeliers zijn ook altijd bereid om materialen te geven of tegen inkoopprijs te leveren. Je kunt ook vriend van StC worden, dat kan al vanaf 5 euro per maand", vertelt Esther. Tinka: "Dat geld gaat allemaal naar de projecten. Er zijn alleen kosten voor de bank, de website en wat pr, verder niets! We hebben geen kantoor en geen personeel."

Geen kantoor, waar moet die award dan komen te staan? Daar moeten de dames over nadenken. "Hij moet maar rouleren door Diemen. Deze award is eigenlijk voor alle inwoners die vrijwilligerswerk doen."

Receptie SV Diemen

Receptie SV Diemen

DIEMEN - SV Diemen houdt op zaterdag 2 januari 2016 de nieuwjaarsreceptie in de kantine. Ook worden er twee speciale voetbalwedstrijden gespeeld.

De twee voetbalwedstrijden beginnen beide om 14.30 uur. Het eerste zaterdagteam van SV Diemen speelt tegen een team van veteranen van 45 jaar en ouder en het eerste zondagteam meet de krachten met een team met spelers die in het verleden in de zondag 1 speelden. Vanaf 16.30 uur zorgen zanger John Keijer en DJ Rieg voor muziek in de kantine.

Boog: 'Ga verstandig met vuurwerk om'

DIEMEN - Burgemeester Boog roept inwoners van Diemen op om op een verstandige en verantwoorde wijze om te gaan met vuurwerk.

Het is toegestaan om vuurwerk af te steken van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

De burgemeester geeft aan dat hij niet tegen consumentenvuurwerk is. "Maar ik zou graag zien dat er in de toekomst alleen maar siervuurwerk aan particulieren wordt verkocht en geen knalvuurwerk. Ik vind het een goede zaak dat er nu een kortere tijd is waarbinnen vuurwerk mag worden afgestoken. Daarnaast hebben wij hebben in Diemen vuurwerkvrije zones, bijvoorbeeld bij de verzorgingshuizen en bij de kinderboerderij."

De burgemeester wijst ook op de gevaren van illegaal vuurwerk. "Wat mij betreft wordt er veel strenger opgetreden tegen het verkopen en het afsteken van illegaal vuurwerk. Dan denk ik op de eerste plaats aan hogere boetes en gevangenisstraffen."

Hij hoopt dat de inwoners van Diemen bij het afsteken van vuurwerk om hun eigen veiligheid en die van anderen denken, geen vernielingen aanrichten en de overlast proberen te beperken. "Laat oud en nieuw voor iedereen een gezellig feest zijn".

Huisdieren
Dierengedragdeskundige Guus Piërlôt: "Als mensen een hond hebben is het niet verstandig om om middernacht met zijn allen naar buiten te gaan om naar het vuurwerk te kijken. Het is beter als er iemand bij de hond blijft. En mensen die met oud en nieuw op visite gaan moeten de hond niet thuis laten. Als de hond niet welkom is bij de mensen bij wie op visite wordt gegaan is het beter om andere visite uit te kiezen. Een kat moet ook binnen worden gehouden. Een kat kan schrikken door lawaai en vervolgens de weg naar huis niet meer vinden."

De burgemeester wijst ook op de gevaren van illegaal vuurwerk. "Wat mij betreft wordt er veel strenger opgetreden tegen het verkopen en het afsteken van illegaal vuurwerk. Dan denk ik op de eerste plaats aan hogere boetes en gevangenisstraffen."

Hij hoopt dat de inwoners van Diemen bij het afsteken van vuurwerk om hun eigen veiligheid en die van anderen denken, geen vernielingen aanrichten en de overlast proberen te beperken. "Laat oud en nieuw voor iedereen een gezellig feest zijn".

Huisdieren
Dierengedragdeskundige Guus Piërlôt: "Als mensen een hond hebben is het niet verstandig om om middernacht met zijn allen naar buiten te gaan om naar het vuurwerk te kijken. Het is beter als er iemand bij de hond blijft. En mensen die met oud en nieuw op visite gaan moeten de hond niet thuis laten. Als de hond niet welkom is bij de mensen bij wie op visite wordt gegaan is het beter om andere visite uit te kiezen. Een kat moet ook binnen worden gehouden. Een kat kan schrikken door lawaai en vervolgens de weg naar huis niet meer vinden."

Gooische Moordenaar racet door Diemerbrug

Foto: HKD

De burgemeester van Diemen, A.L. van Tienen, met 26 aandelen grootaandeelhouder van de Naamloze Vennootschap Gooische Stoomtram, maakte op 18 mei 1881 deel uit van het deftige gezelschap genodigden voor de eerste rit. In een paar maanden tijd was het baanvak Amsterdam-Diemerbrug aangelegd en was het eerste deel van de lijn naar 't Gooi een feit. Al spoedig lieten veel Amsterdammers zich vervoeren naar het landelijke Diemerbrug voor een uitstapje en andersom konden de Diemenaren even de stad in. Korte tijd later werd het spoor verlengd naar 't Gooi. Op de Hartveldseweg kregen de wandelaars en het verkeer op een kwaad moment de schrik van hun leven toen de Gooische Stoomtram met een enorme vaart door Diemerbrug racete. Iedereen vreesde dat de tram bij de wissel bij het raadhuis zou ontsporen of daarna in de bochtige flessenhals bij de Ouddiemerlaan uit de bocht zou vliegen. Wat was het geval? Eens per jaar werden blinden van de Plantage Middenlaan onthaald op een speciaal ritje naar de Larense heide. Tijdens de wachttijd hadden de machinisten een stevige borrel genomen en terwijl ze zingend uit hun machine hingen, reden ze zo hard ze konden. De roekeloze mannen werden op staande voet ontslagen.

Man aangehouden wegens mishandeling.

DIEMEN - De politie heeft op eerste kerstdag in Diemen-Zuid een man aangehouden die een andere man had mishandeld.

De man, een 31-jarige inwoner van Diemen, had het slachtoffer rond 09.00 uur mishandeld bij Beukenhorst. Het ging om een 32-jarige inwoner van Amsterdam. De politie kon de verdachte korte tijd later in de omgeving aanhouden. Het slachtoffer is met verwondingen aan het gezicht vervoerd naar een ziekenhuis. De politie laat weten dat de mannen elkaar kennen.

Brand gesticht op schoolplein

DIEMEN - Onbekenden hebben op tweede kerstdag rond 20.45 uur brand gesticht op het schoolplein van basisschool De Octopus in het centrum van Diemen.

Getuigen meldden de politie dat de brand is gesticht door drie jongens en een meisje, De politie onderzoekt de zaak.

Man slachtoffer van zakkenroller

DIEMEN - Een man is vorige week woensdagochtend het slachtoffer geworden van een zakkenroller.

De man werd tussen 10.30 en 10.50 uur gerold op de markt op het Diemerplein. De zakkenroller heeft de portemonnee van de man ontvreemd. De politie roept mensen op om alert te blijven.

Weerbericht

Vanaf het weekeinde kans op lichte vorst in de nacht
Aan de al wekenlang vastgeroeste luchtdrukverdeling komt deze week een einde. De ligging van hoge- en lagedrukgebieden gaat eindelijk verschuiven. Boven Noordwest-Rusland komt een krachtig hogedrukgebied tot ontwikkeling. De wind draait daardoor naar het zuidoosten. Het wordt stilaan kouder. In het eerste nieuwjaarsweekeinde kan het in de nacht licht vriezen.

De jaarwisseling en het weekeinde
Oudejaarsdag valt enige tijd regen. In de loop van de dag wordt het droog. Het wordt 8 à 9 graden. De jaarwisseling verloopt vrijwel overal droog bij zo'n 4 graden. Er waait een matige zuidwestenwind. Op nieuwjaarsdag blijft het droog. Af en toe klaart het op. Zaterdag neemt de bewolking toe met in de avond kans op regen. In de loop van zondag valt opnieuw regen. Er waait een matige zuidoostenwind. Het wordt 6 graden met in de nacht kans op lichte vorst.

De trend voor de volgende week
Maandag valt er wat regen. Het wordt 6 à 7 graden bij een matige zuidwestenwind. Daarna wordt de stroming weer zuidoost. Het wordt kouder met in de nacht lichte vorst en overdag circa 2 à 3 graden. Er bestaat kans op sneeuw. Eind van de week wordt het weer iets zachter.

Weetje
De beide kerstdagen waren record zacht met ruim 14 graden. Ook de gemiddelde dag- en nachttemperatuur van december is met circa 9.5 graden record hoog. Dat is zelfs voor april aan de zachte kant. Normaal is 3.7 graden. Het vorig record van 7.3 graden in december 1974 is met afstand overschreden. Uniek was ook dat december 2015 geheel vorstvrij is verlopen.

Verkoop vuurwerk van start gegaan

DIEMEN - De verkoop van vuurwerk is dinsdagochtend van start gegaan. De verkoop duurt tot en met 31 december.

Maasdam IJzerwaren in winkelcentrum Diemerplein verkoopt veel vuurwerk. "Wij merken dat siervuurwerk steeds populairder wordt", aldus Jelle Maasdam. "De meeste klanten hebben vuurwerk vooraf besteld en halen het een dezer dagen op."

Hij heeft veel bestellingen binnengekregen. "Het aantal bestellingen ligt hoger dan de afgelopen jaren. Daar zijn wij heel blij mee."

Dode bij steekpartij Schelpenhoek

Foto: Frans van der Sloot

DIEMEN - In de nacht van zaterdag op zondag is aan de Schelpenhoek een 35-jarige man om het leven gekomen bij een steekpartij. Het steekincident was op straat, op de hoek van Schelpenhoek bij basisschool De Ark en vond rond 02.00 uur plaats. Er zou een ruzie geweest zijn. De verdachte ging er met de auto vandoor. Op basis van verklaringen werd kort daarna een 45-jarige man aangehouden in een woning in Amsterdam-Zuidoost. De politie gaat ervan uit dat er sprake is van een uit de hand gelopen conflict in de relationele sfeer. Het onderzoek loopt nog.

Kerstommegang 2015: ondanks regen veel plezier

Stoet eindigt bij Sint Petrus' Bandenkerk

Kerstommegang trekt door Diemen Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het is een mooie traditie in Diemen: de kerstommegang die elk jaar op kerstavond wordt gehouden. Er liepen dit jaar weer veel belangstellenden mee, onder wie veel kinderen.

Hoewel het regende waren er donderdag aan het einde van de middag veel mensen bij het gemeentehuis aanwezig. De meeste kinderen werden begeleid door hun ouders of andere familieleden.

Kameel
Dweilorkest De Neuteblazers warmde het publiek op. Een aantal deelnemers aan de kerstommegang had zich verkleed. Ook was er een kameel die -uiteraard onder begeleiding van een ervaren verzorger- meeliep in de stoet.

Burgemeester Erik Boog las op het plein voor het gemeentehuis als eerste een deel van het kerstverhaal voor. Daarna zette de stoet zich in beweging door het centrum van Diemen. Op diverse plekken las iemand een stuk van het kerstverhaal voor. Langs de route stonden diverse belangstellenden. Sommigen hadden hun tuin extra versierd voor de kerstommegang en zelfs een vuur in de tuin ontstoken.

Kerststal
Het bleef tijdens de kerstommegang flink regenen. Maar de deelnemers hadden het naar hun zin en negeerden de regen. De kerstommegang eindigde ook dit jaar bij de Sint Petrus' Banden kerk. Op het plein voor de kerk was een levendige kerststal ingericht. De deelnemers ontvingen allen een beker warme chocolademelk of een beker glühwein. Die smaakten goed.

Iedereen was het er over eens dat de kerstommegang ook dit jaar een succes is geweest.

Het ziet er naar uit dat dit evenement ook op kerstavond 2016 zal worden gehouden.

'Ik heb er nog steeds last van'

DIEMEN - Een bejaarde inwoonster van Amsterdam heeft onlangs klem gezeten tussen de deuren van de lift in winkelcentrum Diemerplein. Zij is erg geschrokken en hoopt dat er maatregelen worden genomen om herhaling te voorkomen.

Mevrouw A. de Groot en haar man wonen in Amsterdam-Oost. Zij zijn lid van de afdeling Diemen van de ouderenbond ANBO en gaan vrijwel elke dinsdagmiddag kaarten in De Schakel in Diemen. Vaak gaan zij eerst even naar het winkelcentrum. "Wij wilden de lift instappen om naar Albert Heijn te gaan. Onze dochter, die in een scootmobiel zit, haar man, mijn man en ik, gingen de lift in. Toen ik de lift instapte, ging de deur plotseling dicht en kwam ik vast te zitten", aldus mevrouw De Groot.

Het duurde enige tijd voordat haar schoonzoon de deur weer open kreeg. Mevrouw de Groot had na het incident pijn in haar borst en haar arm. De familie vertelde het verhaal aan een werknemer van Albert Heijn. Er werd iemand van de leiding bij geroepen die mevrouw de Groot meteen een stoel aanbood. Ook kreeg zij een bos bloemen. "Er is contact opgenomen met de beheerder van het winkelcentrum en Otis, de firma van de lift. Wij hebben thuis een bos bloemen van Otis ontvangen", aldus mevrouw De Groot. "Wij zijn op een geweldige manier opgevangen door de mensen van Albert Heijn en hopen dat er maatregelen kunnen worden genomen zodat er voortaan geen mensen meer vast komen te zitten tussen de deuren van de lift.

Karin Baddane

Coach en moeder
56 jaar
Diemenaar sinds 1985

Goed voornemen voor 2016?
"Mij meer inzetten voor medemensen die het moeilijk hebben. Denk aan vluchtelingen en overbelaste mantelzorgers."

Wat voor coaching geef je?
"Psychosociale coaching. Mijn intentie is dat jij als mens volledig tot je recht kunt komen, in contact met jezelf en in contact met je sociale omgeving."

Voor wie is dat?
"Aan mensen die niet lekker in hun vel zitten, met burn-out klachten kampen, somber zijn, veel stress ervaren en niet weten waar hun grenzen liggen. Ik geef ook lichaamsgerichte therapie voor mensen die erg in hun hoofd zitten. Ik leer ze luisteren naar de signalen van het lichaam. Je gedachten willen je nog weleens om de tuin leiden, je lichaam liegt nooit. Ik geef ook de workshops Body, Soul & Mindfulness samen met Anita Winchester. Zij is NLP coach met een eigen praktijk in Diemen."

Oliebol of appelflap?
"Doe mij maar een oliebol."

Met wie zou je nog wel eens een gesprek willen voeren?
"
Met mijn oma. Zij had onderduikers in huis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik zou met haar willen praten over de uitdagingen waar wij nu voor staan. En dat ze tijdens ons gesprek over mijn hoofd strijkt en vlechtjes in mijn haar maakt."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een alternatief gezondheidscentrum opzetten in Diemen voor duurzame zorg van lichaam en geest."

Daarom Diemen...
"Diemen is klein, overzichtelijk, ruim en groen."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik Funk & Soul programma's heb samengesteld en gepresenteerd voor een Amsterdamse radiozender."

Trots op?
"Mijn zoon. Een mooi mens. Hij studeert rechten aan de UvA."

Diemen mist nog...
"Een multicultureel festival met muziek, dans en eten uit alle werelddelen."

Politie rolt plantage op

DIEMEN - De politie heeft vrijdagmiddag een hennepplantage opgerold. Er is een persoon aangehouden.

De politie ontving een melding dat er op het bedrijventerrein Verrijn Stuart mogelijk een hennepplantage was. Bij aankomst kwam er iemand uit het betreffende pand. Deze persoon wilde de politiemensen niet vrijwillig binnenlaten. De agenten zijn op grond van de Opiumwet alsnog naar binnen gegaan en troffen een hennepplantage aan. De persoon die uit het pand was gekomen is aangehouden.

Vast in garage

DIEMEN - Met de laatste kerstboodschappen, soms smeltend, in de auto zaten bezoekers van winkelcentrum Diemerplein vorige week maandag lang vast in de parkeergarage.

De slagboom ging niet omhoog. "Minimaal 40 auto's stonden vast, minstens 20 minuten", meldt Frans van Meetelen. Via de oproepknop kon alleen op afstand iemand worden opgeroepen, die niets kon doen. Uiteindelijk zetten twee mannen het poortje bij iedere auto omhoog. De automobilisten reden, de heren dankend, hun vrijheid tegemoet. Het enige dat nog uit de speaker kwam: "Wilt u van de slagboom afblijven."

Sport in Diemen in 2015

Aantal clubs opent vernieuwde accommodatie

ATVD opende het vernieuwde tennispark. De vereniging beschikt over negen banen, een minicourt voor de jeugd en speelfaciliteiten voor de kinderen. De twee banen voor het clubpaviljoen liggen 'horizontaal'. ATVD heeft nu een centercourt. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Diemen telt veel succesvolle sportverenigingen waar jeugdleden en senioren met veel plezier sporten. Er wordt zowel prestatief als recreatief aan sport gedaan. Daarnaast zijn er veel inwoners van Diemen die op individuele wijze aan sport doen. Voorbeelden hiervan zijn hardlopen en wielrennen. De sportwereld van Diemen kende dit jaar veel hoogtepunten, verschillende teams werden kampioen, waaronder het eerste zondagteam van SV Diemen. De accommodatie van een aantal verenigingen werd dit jaar opgeknapt.

SV Diemen werd kampioen in de vierde klasse F. De ploeg won het beslissingsduel tegen SV Ouderkerk: 1-0. Trainer Marc Stuut nam afscheid met de titel. Foto: Michelle de Haas
Het parcours van de DiemerCross was weer loodzwaar. Jongeren en senioren renden door de modder. Burgemeester Koopmanschap reikte de prijzen uit. Foto: Trudy Kroese
DKV Victoria opende twee nieuwe velden van kunstgras. Korfbalwedstrijden worden op een kleiner veld gespeeld. Dit maakt wedstrijden sneller en aantrekkelijker. Foto: Bob Awick
Vijf teams van volleybalvereniging Smashing '72 namen deel aan wedstrijden voor het beachvolleybalkampioenschap van Amsterdam. In de categorie Circulatie & Mini Volleybal werd het team van Smashing '72 kampioen.
Handbalvereniging SV Zeeburg opende het gerenoveerde clubgebouw. Het gebouw ziet er schitterend uit. De vereniging kan weer geruime tijd vooruit. Foto: Trudy Kroese

DiemerNieuws Quiz

Is het een uitdaging of is het eigenlijk best te doen omdat u iedere week het DiemerNieuws las het afgelopen jaar? Voor deze derde editie van de DiemerNieuws Quiz halen we van elke maand van het afgelopen jaar twee opvallende nieuwsfeiten terug. Om een beetje te helpen geven we er drie antwoordmogelijkheden bij.

Voor dé DiemerNieuwskenner van 2015 is er een mooie prijs beschikbaar: een verzorgingspakket voor hem of haar van parfumerie Douglas. Wilt u daarop kans maken? Stuur dan uw antwoorden vóór maandag 12 januari 2016 naar redactie@diemernieuws.nl. Wie de meeste vragen goed heeft, wint (eventueel na loting). De winnaar wordt 14 januari bekendgemaakt in het DiemerNieuws. Voor de juiste antwoorden moet u ook tot dan wachten.

Veel plezier bij het invullen van de DiemerNieuws Quiz.

TIP: Alle kranten (dus alle antwoorden) zijn terug te vinden op onze website: www.diemernieuws.nl

Januari

Januari
1: Vandalen richten elk jaar rond de jaarwisseling schade aan in de openbare ruimte door het gebruik van vuurwerk. Hoe hoog was de schade rond de jaarwisseling 2014-2015?
A: 2.500 euro
B: 5.000 euro
C: 7.500 euro

2: In januari gingen de eerste woningen van het nieuwe complex in Diemen-Zuid in de verkoop. Hoe luidt de naam van die nieuwe woonwijk?
A: Plantage De Sniep
B: De Sfinx
C: Holland Park

Februari
3: De gemeente en de gezondheidscentra riepen inwoners van Diemen op om een aantal dagen niet te drinken. Om hoeveel dagen ging het?
A: 1
B: 10
C: 30

Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December
Foto: Trudy Kroese

4: SV Diemen presenteerde de trainer voor het seizoen 2015-2016. Bij welke club stond Martin van Egmond op dat moment onder contract als trainer?
A: SV Ouderkerk
B: CTO '70
C: FC Weesp

Maart
5: Basisschool De Kersenboom bestond tien jaar. Wie is de directeur van die school?
A: Gaby Etman
B: Caroline Naumovski
C: Nicole de Lange

6: Erik Boog werd in maart voorgedragen als burgemeester. In welke stad was hij in het verleden wethouder?
A: Bussum
B: Hilversum
C: Naarden

April
7: De Kunstroute Diemen werd voor de vierde keer gehouden. Wie was de organisator van dit evenement?
A: Kunstzin Diemen
B: Stichting Welzijn Diemen
C: Theater De Omval

8: De Historische Kring Diemen betrok een nieuw verenigingslokaal. In welk gebouw?
A: De Schakel
B: Het Saan Museum
C: De Omval

Mei
9: Wat ontving burgemeester Amy Koopmanschap bij haar vertrek als burgemeester van Diemen?
A: Koninklijke onderscheiding
B: Erepenning gemeente Diemen
C: Jaarabonnement De Omval

10: SV Diemen werd kampioen na een beslissingswedstrijd tegen SV Ouderkerk. Bij welke club werd die wedstrijd gespeeld?
A: Roda '23
B: Fortius
C: Fit

Juni
11: Diemen verwelkomde een nieuwe vereniging die in De Schakel ging spelen: Oosten-Toren. Om welke tak van denksport gaat het?
A: Dammen
B: Bridge
C: Schaken

12: Wethouder Maïta van der Mark opende een buurtmoestuin in de wijk Spoorzicht. Wat is de naam van dit complex?
A: De Harmonie
B: Het Harmoniehof
C: De Harmonietuin

Juli
13: Enith Brigitha, zwemlerares in het Sportcentrum Wethouder F.B. Duran, werd opgenomen in de Hall of Fame in de Verenigde Staten. Tijdens welke Olympische Spelen behaalde zij twee medailles:
A: 1972 in München
B: 1976 in Montreal
C: 1980 in Moskou

14: Ook Diemen kreeg te maken met een zomerstorm. Daardoor moest zelfs een van de festivals in het Diemerbos worden afgelast. Welk festival was dat?
A: 22Fest
B: Klamme Handjes
C: Vunzige Deuntjes

Augustus
15: Edog maakte een aantrekkelijke muzikale reis. Naar welk land ging het gezelschap?
A: Oostenrijk
B: Duitsland
C: Zwitserland

16: Silvano Vos uit Diemen hield voor de wedstrijd Ajax-Willem II de bal hoog. Hoeveel keer?
A: 178
B: 378
C: 3178

September
17: Op de gemeentedag werden tijdens de trouwmarathon 28 huwelijken voltrokken. Er waren twee getuigen. Burgemeester Erik Boog was de een, wie was de ander?
A: Sjaak Swart
B: Danny Blind
C: Daley Blind

18: Stichting Welzijn Diemen startte een nieuwe wandelclub. Hoe luidt de naam?
A: Dat Wordt Afzien
B: Wandelvreugd
C: Wandelplezier

Oktober
19: Burgemeester Erik Boog werd beschermheer van een muzikaal gezelschap in Diemen. Welke?
A: Edog
B: De Diemer Harmonie
C: De Neuteblazers

20: Mevrouw Brugman (91) zwemt elke week in het zwembad in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Sinds welk jaar?
A: 1970
B: 1980
C: 1990

November
21: Begraafplaats Gedenk te Sterven werd een monument. Wat voor soort monument?
A: Een gemeentelijk monument
B: Een provinciaal monument
C: Een rijksmonument

22: De gemeenteraad reikte de vrijwilligersonderscheidingen uit. Hoeveel mensen werden dit jaar op deze manier geëerd?
A: 5
B: 10
C: 20

December
23: De gemeenteraad heeft de plaats aangewezen waar het nieuwe gebouw van school De Kersenboom komt. Waar wordt de school gebouwd?
A: Op de parkeerplaats van Sportpark de Diemen
B: Op de parkeerplaats van Sportpark Spoorzicht
C: Op de parkeerplaats van Holland Park

24: Koninklijke Saan maakte bekend dat Joop Saan op 1 januari vertrekt als algemeen directeur. Hoe lang vervulde hij deze functie?
A: 20 jaar
B: 25 jaar
C: 30 jaar

Bonusvraag

Iedere week bespreken Wiard Krook en Taco ten Dam in de rubriek Groeten uit Diemen een ansichtkaart uit het archief van de HKD. Weet u nog wat we zien op iedere kaart?

Foto A

1. Wilhelminakade, Diemen
2. Diemerbrug
3. Diemen, P.H. Kade en Muiderstraatweg
4. Diemen, Ouderkerklaan

Foto B
Foto C
Foto D

Peuterfestival in Theater De Omval

DIEMEN - De eerste theaterdag van het nieuwe jaar is in Theater De Omval traditiegetrouw voor de jongste theaterbezoekers tijdens het peuterfestival.

De foyer wordt opgebouwd tot een speelparadijs voor de kinderen. Om 09.30 uur begint Babette Jane met 'Baby's in concert'. Met eigengemaakte liedjes en bijzondere instrumenten neemt zij ouders en baby's mee in een muzikale ervaring. De muziek is afgestemd op de jonge oren en beleving van kinderen van 8 tot 18 maanden.
Om 10.30 uur begint 'Een reis naar de oase' voor kinderen vanaf 2 jaar. Zing mee, spring hoog of maak je klein, dans snel of langzaam en zwaai uitbundig met je armen in de lucht. Samen met de dieren van het Kwetterbos maakt Babette Jane een avontuurlijke muzikale reis naar de oase. Een bijzondere plek waar de chocoladeletters en ijsjes aan de bomen groeien en waar alle dieren elke dag feestvieren.

Pim en Pom
Voor kinderen vanaf 3 jaar komen Pim en Pom naar De Omval. De Toren van Geluid vindt het een grote eer om een voorstelling te mogen maken over de bekende poezen Pim en Pom van Mies Bouhuys en Fiep Westendorp. 'Pim en Pom - Anders dan anders' is een grappige voorstelling vol met vrolijke liedjes en live gespeelde geluiden. En natuurlijk mag het jeugdige publiek ook meedoen. Aanvang 12.00 uur.

Kaarten € 10,- per voorstelling. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Kapper en slenderstudio op nieuwe lokatie! goede voornemens voor 2016 kijk voor meer informatie op onze website slenderen124a.jimdo.com of bel 06-36196103 Burg. de Kievietstraat 124a

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht GRATIS
opgehaald!

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs inkl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar SCOOTER
DUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt, 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

Coalitie overlegt met oppositie

Portegijs: Alle opties zijn open

De installatie van de raad in 2014, Wijnbergen en Van Vugt. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Nico Portegijs, fractievoorzitter van de PvdA, voert deze week namens de coalitie gesprekken met vertegenwoordigers van de vijf fracties in de gemeenteraad die geen deel uitmaken van de coalitie: VVD, Leefbaar Diemen, Partij van de Ouderen, Diemen Linksaf en CDA.

Nadat Miek Wijnbergen en Leo Smits twee weken geleden de fractie van de SP hebben verlaten en sindsdien in de raad zijn doorgegaan als Diemen Linksaf is de coalitie de meerderheid kwijt. De vier coalitiepartijen hebben nu in totaal 10 van de 21 zetels: PvdA 4, D66 3, GroenLinks 2 en SP 1. De overige partijen hebben 11 zetels: VVD 3, Leefbaar Diemen 3, Partij van de Ouderen 2, Diemen Linksaf 2 en CDA 1. Diemen Linksaf heeft aangegeven het beleid van de coalitie te blijven steunen. Dit biedt de coalitie echter geen enkele zekerheid. Diemen Linksaf is niet gebonden aan een overeenkomst en kan op elk willekeurig moment de steun aan de coalitiepartijen intrekken. De coalitiepartijen zijn 21 december bijeen geweest om de gevolgen van het uittreden van de twee raadsleden uit de SP-fractie te bespreken. Zij hebben vastgesteld dat het coalitieakkoord nog steeds kan rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad. Zij gaan hierbij dus uit van de steun die de fractie van Diemen Linksaf heeft toegezegd. Daarom willen de vier fracties dat dit akkoord de basis blijft van het Diemense beleid.

Portegijs laat weten dat de gesprekken met de vijf fracties in de oppositie zijn bedoeld om vast te stellen of en op welke wijze deze partijen willen bijdragen aan de continuering van het beleid. De kans is groot dat de PvdA, D66 en GroenLinks verder zullen (moeten) gaan zonder de SP. Na het vertrek van Wijnbergen en Smits heeft de SP nog maar een zetel in de gemeenteraad (Wim van Vugt). De coalitiepartijen zullen wellicht een college willen vormen met een partij die voor een meerderheid zorgt. Samenwerking met Diemen Linksaf ligt gezien de recente ontwikkelingen niet voor de hand. De PvdO is een kandidaat, maar beschikt over twee zetels en kan daardoor voor een meerderheid van slechts een zetel zorgen. Leefbaar Diemen en de VVD beschikken over drie zetels en kunnen de coalitie aan een meerderheid van twee zetels helpen. Portegijs houdt ook de optie van een minderheidscollege dat wordt gedoogd door een of meerdere partijen nadrukkelijk open.

De VVD geeft aan graag in gesprek te gaan met Portegijs. "Wij hebben begrepen dat er geen voorkeur is voor een bepaalde variant en dat alle opties open zijn", aldus Brigitte Wielage, fractievoorzitter van de VVD. De VVD heeft eerder aangegeven bereid te zijn om bestuursverantwoordelijkheid te dragen.

Tabitha Heijndijk won twee vrijkaarten voor de voorstelling 'Kusje erop?' van Niet Schieten! in Theater De Omval op zaterdag 19 december. Hieronder haar recensie.

Tabitha beleefde een gezellige avond in De Omval.

Als inwoner van Diemen moet ik eerlijk bekennen nog nooit naar Theater De Omval te zijn geweest. Samen met mijn moeder mag ik deze avond genieten van het cabaret duo Arend en Maarten van Niet Schieten, met de voorstelling 'Kusje erop?' Bij binnenkomst is er in de foyer een gemoedelijke, ontspannen koffiesfeer met gezellige, kletsende personen.

"Rekken en strekken."
Zo worden we in de zaal ontvangen door het duo. Op een woelige boot worden we als publiek meegevoerd door de hilarische taferelen van de behoeftes aan likes in het leven, de vervallen lijven op leeftijd en wellnessbehoeftes tussen de komkommers.

Werkelijk geweldig hoe het duo ons als publiek laat inzien dat mensen niet naar zichzelf durven kijken. Nieuwe helden zijn nodig om deze inzichten durven uiten met en naar elkaar. Maarten en Arend hebben dit mooi geuit met humor, zang en dans!

Het was een heerlijke avond waar ik samen met het andere publiek veel gelachen heb. Eer je vrienden en lach. Ik zeg: "Niet schieten, kusje erop!"

Een avondje gezelligheid in Theater De Omval is zeker voor herhaling vatbaar.

zaterdag 2 januari

Oud papier

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting vanaf 9.30 uur in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

Nieuwjaarsreceptie

SV Diemen houdt de nieuwjaarsreceptie in de kantine op Sportpark De Diemen. Ook worden er twee speciale voetbalwedstrijden gespeeld. De bijeenkomst begint met twee voetbalwedstrijden die beide om 14.30 uur beginnen. Het eerste zaterdagteam van SV Diemen speelt tegen een team van veteranen van 45 jaar en ouder van de vereniging en het eerste zondagteam meet de krachten met een team met spelers die in het verleden in de zondag 1 speelden. Vanaf 16.30 uur zorgen zanger John Keijer en DJ Rieg voor muziek in de kantine.

zondag 3 januari

Peuterfestival

De eerste theaterdag van het nieuwe jaar is in De Omval traditiegetrouw voor de jongste theaterbezoekers tijdens het peuterfestival. Om 9.30 uur begint Babette Jane met 'Baby's in concert'. De muziek is afgestemd op de jonge oren en beleving van kinderen van 8 tot 18 maanden. Om 10.30 uur begint 'Een reis naar de oase' voor kinderen vanaf 2 jaar. Voor kinderen vanaf 3 jaar komen Pim en Pom naar De Omval, aanvang 12.00 uur. Kaarten €10,- per voorstelling. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Nieuwjaarswandeling

Begin het jaar goed met een wandeling door het moerasbos van natuurpark Spoorzicht. Kijk wat er in deze tijd van het jaar nog allemaal te zien is. Waterdicht schoeisel is noodzakelijk. Organisatie Werkgroep Spoorzicht. De wandeling start om 13.00 uur op de parkeerplaats aan de noordkant van NS-station Diemen (Centrum) en duurt anderhalf uur. Kosten: Vrijwillige bijdrage voor de onderhoudspot van het park. Meer informatie: werthof.home@xs4all.nl, of direct aanmelden via natuurindiemen@gmail.com.

maandag 4 januari

Nieuwjaarsreceptie

De gemeente Diemen houdt haar nieuwjaarsreceptie in Schuilkerk De Hoop vanaf 20.00 uur.

dinsdag 5 januari

Muziek op Schoot

Muziekschool Diemen start een muziekcursus voor (groot)ouders/verzorgers die graag met hun kind willen zingen en muziek maken. Kinderen genieten van muziek en het zingen van liedjes, vooral samen. Wil je je liedrepertoire om met je kind te zingen uitbreiden? Dan is deze cursus zeker geschikt. Er wordt veel gespeeld, gedanst en er wordt gebruik gemaakt van eenvoudige instrumenten en andere materialen: van ballen tot badeendjes. De cursus wordt vanaf 12 januari gegeven in Theater De Omval, iedere dinsdag 9.45-10.30 en 10.45-11.30 uur. Kosten: €95,- per kind, voor kinderen van 8 maanden tot 4 jaar. Aanmelden: info@muziekschooldiemen.nl.

woensdag 6 januari

Computerinloop

Vanaf vandaag is er weer iedere woensdag een inloop-/oefenochtend van PCOB-Enter in De Schakel. 0900–12.00 uur. U kunt uw eigen laptop, iPad of tablet meenemen als hiermee problemen zijn. Informatie en opgave voor een cursus: 06-43734155.

Brei- en haakgroep

In december is een groepje vrouwen gestart met een brei- en haakclub. De groep komt wekelijks bij elkaar op woensdag van 11.00 uur tot 12.30 in de Culturele huiskamer van Diemen, (hoek Diemerplein/Ouddiemerlaan). Doel is samen, gezellig breien en haken aan een eigen werkstuk onder het genot van een kopje koffie/thee. Maar ook leren van elkaar. Vrouwen, maar ook mannen, die mee willen doen (of willen leren haken en/of breien), kunnen zich opgeven tijdens de bijeenkomsten. Deelname is gratis.

Pubercursus

De cursus 'Beter Omgaan met Pubers' begint weer op woensdag 13 januari. Er zijn zes bijeenkomsten in De Brede Hoed, iedere woensdag van 19.30 tot 21.30 uur. Voor ouders van kinderen tussen 12 en 18 jaar. Aan de orde komen de onderwerpen veranderingen in de puberteit, ruzie voorkomen en grenzen stellen en straffen. De cursus wordt gegeven door Carien Ruijter, pedagogisch adviseur van de Brede Hoed en er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden: cruijter@ggd.amsterdam.nl.

donderdag 7 januari

Nieuwjaarsreceptie

Het bestuur van de PCOB, afdeling Diemen houdt haar nieuwjaarsreceptie in De Schakel van 15.30 tot 17.30 uur.

Film in De Omval

Le tout nouveau testament met Catherine Deneuve e.a. God bestaat; hij woont in Brussel samen met zijn vrouw en zijn dochter Ea. Via zijn computer regelt hij alles op aarde. Op een dag komt de tienjarige Ea in opstand. Ze hackt zijn computer en verspreidt de sterfdata van iedereen op Aarde. Een actie die grote gevolgen heeft voor de mensheid. Aanvang 20.00 uur. €8,-.

zaterdag 9 januari

Workshops

Op 9 januari start weer een serie van 5 workshops Body, Soul & Mindfulness in de Brede Hoed. Met oefeningen uit mindfulness, NLP en lichaamswerk leren cursisten het beste uit zichzelf te halen. De workshops zijn 9 en 23 januari, 6 en 20 februari en 12 maart. Telkens van 10.00 tot 13.00 uur of van 14.30 tot 17.30 uur. Informatie: www.karinbaddane.nl/workshops.

9 en 10 januari

Voice Female

In de nieuwe voorstelling 'Alle Tijd' neemt Voice Female het publiek mee in een verhaal over hoe de tijd ons leven bepaalt, over het oneindige, de seizoenen, de herinneringen en de confrontaties. Het verhaal wordt verteld in wisselende scenes en aan de hand van liedjes en liederen uit zowel heden en verleden. Theater de Omval, aanvang 20.30 uur. Kaarten (€ 12,50) zijn te bestellen via aberger@voicefemale.com.