DiemerNieuws

10 januari 2019

DiemerNieuws 10 januari 2019


Ruim 7 mille schade door vuurwerk

DIEMEN Rond de jaarwisseling is er voor een bedrag van ruim 7.000 euro schade aangericht in de openbare ruimte. Dit heeft de gemeente laten weten.

Er zijn 25 verkeersborden, 13 kleine afvalbakken, 3 grote prullenbakken, 4 straatnaamborden en 1 lichtmast vernield. De meeste vernielingen werden rond het Gruttoplein in Diemen-Noord aangericht. Vorig jaar werd er voor een bedrag van rond de 5.000 euro aan schade aangericht. Tijdens de jaarwisselingen 2016/2017, 2015/2016 en 201/2015 werd er steeds schade aangericht voor een bedrag dat vergelijkbaar is met dat van de afgelopen jaarwisseling. In de jaren daarvoor lag dat bedrag hoger. Tijdens de jaarwisseling van 2013/2014 richtten vandalen een schade van ongeveer 13.000 euro aan. Een jaar daarvoor was de schade zelfs 18.000 euro. Burgemeester Erik Boog laat weten dat de meeste inwoners keurig hun vuurwerkafval hebben opgeruimd. Daar is de gemeente blij mee. De politie is nog steeds op zoek naar de automobilist van de auto die kort na de jaarwisseling de pui van The Sun Flower heeft geramd. Een woordvoerder van de politie liet dinsdag weten dat het om een auto met een Frans kenteken gaat. De bestuurder of eigenaar van de auto heeft zich nog niet gemeld. Wel heeft een persoon zich bij de politie gemeld die de auto kort voor de botsing rondjes heeft zien rijden. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

OSDiemen houdt open dag

DIEMEN De Open Schoolgemeenschap Diemen (OSDiemen) houdt op zaterdag 19 januari een open dag in De Omval. De bijeenkomst duurt van 11.00 tot 13.00 uur. Ouders kunnen hun kind tijdens de open dag inschrijven voor de school.

Ouders kunnen hun kinderen ook inschrijven op donderdag 24 januari, donderdag 31 januari en donderdag 7 februari van 16.00 tot 18.00 uur in De Omval. OSDiemen gaat bij voldoende aanmeldingen aan het begin van het schooljaar 2019-2020 van start in een tijdelijke locatie in basisschool Het Atelier in Diemen-Zuid. Het is de bedoeling dat de school in de toekomst een eigen gebouw krijgt. De beoogde plek voor dat gebouw is de ruimte naast Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid.

Het informatieformulier van OS Diemen kan vanaf dinsdag 15 januari worden gedownload via de website www.osdiemen.nl. Ouders die hun kinderen voor de school willen aanmelden dienen het aanmeldingsformulier VO dat zij hebben ontvangen van de basisschool, een kopie van het paspoort of de ID-kaart van de leerling en van de ouder(s)/verzorger(s) en een pasfoto met naam van het kind op de achterkant bij zich te hebben. Ouders uit Diemen en Duivendrecht kunnen hun kind van 19 januari tot en met 15 februari inschrijven voor de OSDiemen. Zij ontvangen uiterlijk 1 maart een bericht of hun kind is toegelaten (op tijd om nog mee te doen aan de Amsterdamse loting en matching, mocht het kind niet geplaatst kunnen worden op de OSDiemen).

3

Koninklijke onderscheiding voor brandweerman Sjaak Groot

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Brandweerman Sjaak Groot heeft een Koninklijke onderscheiding gekregen. Hij is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Erik Boog speldde hem zondagmiddag de onderscheiding op. Dit gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van de brandweer in de brandweerkazerne in Diemen.

3

TIW-Survivors

Foto: Trudy Kroese

TIW-Survivors kan tot ten minste het einde van dit seizoen in Diemen blijven. SV Diemen en Hockeyclub Diemen zijn teleurgesteld.

3

Mini's Smashing' 72 door naar de halve finales

Het team van Smashing '72.

DIEMEN De mini's van Smashing '72 hebben zaterdag meegedaan aan de voorrondes van het Nederlands Open Jeugd Kampioenschap voor speelsters jonger dan 12 jaar.

Deze wedstrijden worden volgens het hoogste niveau van minivolleybal gespeeld: 4 tegen 4 op een veld van 6 bij 6 meter en het net op 2 meter hoogte.

Het team bestond uit de speelsters Anna Kukic, Flora van Weerdhuizen, Jade Tsang, Juliette Steen, Line van Os van den Abeelen en Marie Boonstra en coaches Erik van Weerdhuizen en Kilian Steen. Namens Smashing ' 72 was scheidsrechter John van Boxel afgevaardigd voor het Jeugd Kampioenschap.

Na winst op VV Utrecht (25-19, 25-16) werd er net gelijk gespeeld tegen Volley2B uit Bergschenhoek (24-26, 25-17) en verloren tegen Dynamo uit Apeldoorn (16-25, 12-25). Na gereken in de poulefase wist Smashing '72 zich te plaatsen en werd anderhalf uur later de kruisfinale gespeeld tegen ZVH uit Zevenhuizen.

In de eerste set won Smashing '72 met 25-19. In de tweede set kwam de tegenstander op voorsprong (9-15), maar na een Diemense time-out kwam Smashing '72 erg sterk terug met prima services, smashes en zelfs blokkeerpunten: Ook deze set werd gewonnen (25-17). Met deze zinderende 2-0 overwinning plaatsen de Diemense mini's zich voor de halve finaleronde op zaterdag 23 februari.

Weerbericht

Aanhoudend vrij zacht en wisselvallig

Na een zachte december is ook januari met zacht winterweer begonnen. Donderdag is het tijdelijk iets kouder. Het standvastige hogedrukgebied boven de Britse eilanden trekt zich echter terug. Vanaf vrijdag komt er dan ruim baan voor een licht meanderende westelijke stroming. Dat betekent een grotere kans op wisselvallig en voorlopig nog vrij zacht weer.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag valt er wat regen. Overdag is er vrij veel bewolking met kans op een bui. Het wordt 7 à 8 graden bij een matige noordwestenwind. In het weekeinde overheerst de bewolking. In de loop van zaterdag gaat het enige tijd regenen. De westenwind trekt aan tot vrij krachtig. Ook zondag is het winderig met soms nog wat regen. De nachten zijn vorstvrij met een minimum van circa 5 graden. Overdag schommelt de temperatuur rond 8 graden.

Trend na het weekeinde

Komende week is de westcirculatie bepalend voor het weer. Het blijft daardoor vrij zacht en wisselvallig. De regenkans ligt dagelijks rond 50 à 60%. Ook zijn er droge perioden met wat zon. De maxima liggen rond 8 graden. Mogelijk wordt het rond of na 20 januari wat kouder.

Weetje

Het weer in 2018 was zeer opmerkelijk. Het was het op zes na droogste jaar met circa 590 mm neerslag tegen 830 mm normaal. Met een gemiddelde temperatuur van 11.3 graden was alleen 2014 met 11.7 graden nog warmer. Met 2045 uren zon tegen 1600 uren normaal was 2018 record zonnig. Het vorige record van 2003 met 2022 uren werd nog iets overschreden.

Koninklijke doortocht

"Ach ja, lief Diemen," zal de prins tegen zijn vrouw gezegd hebben. "Waar ik voor de oorlog iets te veel gas gaf en die domme vrachtwagenchauffeur niet uit zijn doppen keek."

Op 6 september 1948 vertrok de kersverse koningin Juliana na de inhuldiging in Amsterdam met haar prins-gemaal Bernhard van het Paleis op de Dam naar Paleis Soestdijk. De Diemer Courant van 11 september 1948 doet verslag van het koninklijke afscheid van Amsterdam: "Op de grens van de gemeente, in Diemen nam burgemeester d'Áilly van Amsterdam afscheid van de vorstin. Koningin Juliana dankte de burgemeester en hoofdcommissaris Kaasjager, die eveneens aanwezig was, hartelijk. Op twaalf minuten over negen nam de rijkspolitie het escorte van de gemeentepolitie over voor de verdere tocht naar Soestdijk. In Diemen hadden zich honderden mensen verzameld, om Hare Majesteit een groet te brengen. Reeds vanaf 8 uur stond een menigte belangstellenden langs de Hartveldseweg en Muiderstraatweg. Tegen het uur dat koningin Juliana moest passeren, leek het wel of geheel Diemen was uitgelopen. In snelle vaart werd echter naar Soestdijk gereden, waar onze jonge vorstin met haar gemaal wederom een huldiging wachtte."

TIW-Survivors kan dit seizoen in Diemen blijven

TIW-Survivors speelt ook komend seizoen in Diemen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Honk- en softbalvereniging TIW-Survivors kan tot en met het einde van dit seizoen, dat in de herfst afloopt, gebruik blijven maken van haar accommodatie op Sportpark De Diemen. SV Diemen en Hockeyclub Diemen zijn teleurgesteld. SV Diemen krijgt voorlopig geen vierde veld en HC Diemen geen eigen accommodatie.

De gemeente wilde dat TIW-Survivors op korte termijn zou verhuizen naar sportpark Middenmeer in Amsterdam-Oost, waar de vereniging gebruik zou kunnen maken van de accommodatie van OVVO. Het college van B en had hiervoor een raadsvoorstel aan de gemeenteraad voorgelegd. Dit is van de agenda gehaald.

Wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken: "In tegenstelling tot eerdere informatie van de gemeente Amsterdam lijken OVVO en TIW-Survivors toch aanvullende honkbalvoorzieningen nodig te hebben op Sportpark Middenmeer. Ze hebben namelijk relatief veel honkbalteams in verhouding tot softbalteams (inclusief aspiranten en pupillen) vergeleken met andere honkbalverenigingen die bij eerdere inschattingen als referentie zijn gebruikt. Wij willen TIW-Survivors ten minste tot het eind van het seizoen 2019 respijt geven om zo alsnog een soepele overgang naar Sportpark Middenmeer te maken."

Het besluit van de gemeente is een streep door de rekening van SV Diemen en Hockeyclub Diemen. In het raadsvoorstel stond dat er op de plek van TIW-Survivors op Sportpark De Diemen een vierde veld voor SV Diemen en twee hockeyvelden voor HC Diemen zouden worden aangelegd.

Klaasse: "De extra tijd die we nu nemen betekent wel dat HC Diemen komend seizoen nog geen hockeyvelden heeft en SV Diemen nog geen vierde veld. Ik begrijp dat deze verenigingen teleurgesteld zijn. Immers SV Diemen heeft nu ook te kampen met capaciteitsproblemen en HC Diemen heeft helemaal geen eigen plek. Realisatie voor seizoen 2019-2020 was gezien de voorbereidingen en aanbestedingsprocedure al een bijzonder ambitieuze planning. Hopelijk kunnen we dit voor de start van seizoen 2020-2021 wel realiseren. We zijn daarover nog steeds in gesprek met alle belanghebbenden. Ons uitgangspunt bij een verhuizing van TIW-Survivors is dat de honk- en softballers hun sport moeten kunnen blijven beoefenen, maar daar hebben we de gemeente Amsterdam wel voor nodig. Nu Natuurpark Spoorzicht is afgevallen als realistische locatie voor nieuwe sportvelden, hebben we in Diemen geen alternatieven van voldoende omvang meer. Locaties zoals de weilanddriehoek (bij de ingang van het Diemerbos) en de 'ijsbaan' bij De Sniep hebben de bestemming 'natuur' en mogen van de provincie niet van bestemming veranderen. Ruimte is voor de buitensport in Diemen helaas de beperkende factor."

De wethouder heeft zondag gesproken met bestuursleden van TIW-Survivors, SV Diemen en HC Diemen. Het bestuur en de leden van TIW-Survivors zijn uiteraard blij dat zij nog een jaar op Sportpark Diemen kunnen blijven, maar SV Diemen en HC Diemen zijn teleurgesteld. De twee laatste verenigingen werden via berichten in de media op de hoogte gebracht van het uitstel van de verhuizing van TIW-Survivors naar Amsterdam.

HC Diemen heeft een kleine 150 leden. De vereniging beschikt nog niet over een eigen accommodatie. De trainingen worden momenteel gehouden op de banen van Tennis Vereniging Diemen-Zuid. De overeenkomst tussen de twee clubs loopt eind van dit seizoen af. Een aantal jeugdteams van HC Diemen speelt competitiewedstrijden op de velden van HC IJburg. Gideon Swaab, voorzitter van HC Diemen: "Nu er wederom onduidelijkheid is over wanneer wij ons in Diemen kunnen vestigen is de kans reëel dat een aantal van onze leden afhaakt omdat er geen perspectief is op een eigen accommodatie voor HC Diemen op korte termijn. Wij zullen dus weer naar oplossingen moeten zoeken en ons flexibel opstellen. Ik hoop dat wij volgend seizoen opnieuw kunnen trainen bij TVDZ, maar ik weet niet of wij volgend seizoen opnieuw bij HC IJburg terecht kunnen. Wij hebben de ambitie om in de zaterdagcompetitie te spelen en hopelijk kunnen wij voor wedstrijden tijdelijk terecht bij een andere hockeyvereniging in Amsterdam." Het besluit van de gemeente Diemen is een tegenvaller voor SV Diemen. De grootste sportvereniging van Diemen heeft momenteel zo'n duizend leden. SV Diemen verwacht dat het aantal leden de komende jaren aanzienlijk zal toenemen door de groei van het aantal inwoners van Diemen. Er wordt verwacht dat er met name aanwas zal zijn vanuit de wijken Plantage de Sniep en Holland Park. SV Diemen heeft dringend behoefte aan een vierde veld.

Koninklijke onderscheiding

Vervolg van voorpagina.

Sjaak Groot zet zich al twintig jaar in voor de openbare veiligheid van Diemen en de regio. Het brandweervak is voor Sjaak Groot een roeping, want hij is op jonge leeftijd al begonnen bij de jeugdbrandweer van Amstelveen. Sjaak Groot is sinds 1999 actief bij de Diemense brandweer, dat nu deel uitmaakt van het korps Amsterdam-Amstelland. Sjaak is bevelvoerder en sinds vorig jaar ook toegetreden tot het BOT, het Bedrijfs Opvang Team dat zich bezighoudt met de nazorg van brandweerlieden na ernstige incidenten. Belangrijk werk dat getuigt van grote betrokkenheid en verantwoordelijkheidsbesef. Daarnaast zorgt Sjaak ervoor dat de rijvaardigheid van de chauffeurs van de brandweerauto's op peil blijft. Sjaak heeft veel meegemaakt. Memorabele gebeurtenis was de grote brand bij de cacaofabriek in Wormer in 2003 waar 14.000 ton cacaobonen in vlammen opging. Met lieslaarzen aan stond hij samen met collega's in de cacao de brand te blussen. Sjaak Groot bedankte na de uitreiking van zijn Koninklijke onderscheiding onder anderen uitgebreid zijn vrouw Lyanne. Ook complimenteerde hij zijn ploeggenoten, en noemde hen 'een gouden team'.

FIFA Football in De Omval

DIEMEN Tijdens het festival Kunst In Sport vindt op woensdag 16 januari van 16.00 tot 19.00 uur in de foyer van Theater de Omval een FIFA football toernooi plaats.

Het FIFA 19 van EA Sports is één van de meest gespeelde eSports in Nederland. Deelnemers kunnen de opwinding van deze populaire sportgame op grote schermen ervaren. Deelname is gratis voor jong en oud. Wie wil mee doen stuurt een mail naar kunstinsport@theaterdeomval.nl.

OS Diemen

Vervolg van voorpagina.

Plaatsing hangt af van het schooladvies van de basisschool en de andere aanmeldingen. De OSDiemen wil een school zijn die een afspiegeling is van de leerlingen in Diemen en Duivendrecht en kiest daarom voor een verdeling over niveaus: 50% havo/vwo, 25% vmbo-tl en 25% vmbo-b/k.

Voor meer informatie: www.osdiemen.nl.

Winnaars Wensboomactie bekendgemaakt

Nilaya Holwijn, Erik Boog en Hanneke van Wel. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Burgemeester Erik Boog en kinderburgemeester Nilaya Holwijn hebben maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in het gemeentehuis de winnaars van de Wensboomactie 2018 bekendgemaakt.

De prijs bij de volwassenen ging naar de familie Van Wel. De familie Van Wel heeft de wens ingediend om een ernstig ziek echtpaar te verrassen. Het echtpaar zet zich ondanks hun ziekte in voor het bestuur van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden. Hanneke van Wel nam de prijs in ontvangst uit handen van burgemeester Boog. Hanneke van Wel zal met het echtpaar overleggen hoe het bedrag wordt besteed.

Oma

Finn Duijnker (5) ontving de prijs van de Wensboomactie voor kinderen. Hij had de wens ingediend om met zijn oma een bezoek te kunnen brengen aan Artis. Zijn oma is onlangs gevallen met haar fiets en als gevolg daarvan momenteel afhankelijk van een rolstoel. Omdat de receptie maandagavond plaatsvond heeft kinderburgemeester Nilaya Holwijn de prijs maandagmiddag al aan Finn uitgereikt. Zij deed dit in aanwezigheid van burgemeester Boog.

Inwoners van Diemen konden in december hun wensen in de twee kerstbomen in winkelcentrum Diemerplein hangen. Er werden honderden wensen ingediend. Kort voor Kerstmis heeft een jury alle wenskaarten gelezen en beoordeeld en er vier per categorie genomineerd. Kinderburgemeester Nilaya Holwijn maakte deel uit van de jury. Inwoners van Diemen konden vervolgens tot en met 2 januari via www.daaromdiemen/wensboomactie en facebook.com/daaromdiemen hun stem op een van de nominaties uitbrengen.

Actie voor buurt-AED Hermelijn-vlinder

DIEMEN Tanja van der Bent is een inzamelingsactie gestart voor een buurt-AED die moet komen te hangen aan de buitenkant van Hermelijnvlinder in Diemen-Noord. Tanja is bewoonster van die flat.

Tanja: "Het lijkt mij goed als er hier een buurt-AED komt te hangen. Er kan altijd iets gebeuren. Philips heeft een actie waarbij het bedrijf 1.075 euro beschikbaar stelt voor een buurt-AED. Wij hebben een bedrag van 2.735 euro nodig. Ik ben op 30 december met een inzamelingsactie begonnen om het resterende bedrag bij elkaar te krijgen. De inzamelingsactie duurt tot en met 29 januari." Tanja vertelt hoe het werkt. "De buurt-AED komt aan de gevel van Hermelijnvlinder te hangen en wordt ook aangemeld bij 112. Als er een incident heeft plaatsgevonden, krijgen geregistreerde buurthulpverleners een bericht via WhatsApp met de plek van waar het is gebeurd en tevens de locatie van de buurt AED. Zij krijgen dan ook de pincode waarmee zij de kast van de buurt-AED kunnen openen." Mensen die een donatie willen doen kunnen de website www.buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-hermelijnvlinder-1113-diemen/donateurs bezoeken.

Themacafé in bibliotheek

DIEMEN DiD-it houdt op woensdag 16 januari voor de derde keer een Themacafé in OBA Diemen. De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.30 uur.

Margriet van der Valk, een van de organisatoren van het themacafé: "Dit keer staat de vraag centraal wat mensen kunnen doen om de goede voornemens niet te laten verslappen. Hoe blijf je gemotiveerd, hoe vermijd je valkuilen, hoe ga je om met verleidingen en met smoesjes? We zoeken deelgenoten, andere mensen die óók willen stoppen met roken, of méér willen bewegen, minder suiker en vet naar binnen willen werken, meer aandacht willen besteden aan vrienden, minder geld willen uitgeven aan niet echt nodige zaken, meer rust willen nemen, minder willen luisteren naar wat een ander zegt of juist méér willen luisteren. Samen sta je sterker, dus hopelijk kunnen we elkaar tips geven en misschien kunnen er afspraken worden gemaakt om elkaar ook ná deze avond te blijven steunen."

Rob Ebbeling

Eigenaar NaturalSkor
woont 20 jaar in Diemen

Wat is NaturalSkor?
"Het bedrijf van mijn vrouw Jolanda en mij. Wij staan elke woensdag op de markt op het Diemerplein en verkopen schapenvachten. Het is als een hobby begonnen. Wij verkopen naast schapenvachten onder andere ook plaids, sloffen en poncho's van schapenvacht. Wij staan op zaterdag op de markt in IJburg en regelmatig op braderieën."

Wat doe je verder?
"Ik werk voor zorginstelling Cordaan. Ik ben locatiemanager van De Diem en van het zorgcentrum op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost en een zorginstelling in de Kraaipanstraat in Amsterdam Oost."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik heb door mijn baan en het werk op de markt weinig tijd voor hobby's. Ik doe daarnaast een studie bedrijfskunde."

Wat is jouw favoriete vakantieland?
"Wij zijn vaak in Turkije geweest, maar mijn favoriete vakantieland is Zweden. Mijn moeder was Zweedse en wij gingen toen ik jong was vaak op vakantie naar Zweden."

Jouw favoriete plek in Diemen?
"Het Diemerplein. Wij staan daar dus elke woensdag en het voelt echt als een dorp. Veel mensen kennen elkaar en de sfeer is goed. Ik vind het wel jammer dat er in het winkelcentrum diverse winkelpanden leegstaan. Maar misschien zal de groei van Diemen met wijken als Plantage de Sniep en Holland Park hier een positieve invloed op hebben."

Wat kan er beter?
"Op zich doen wij het hier goed, dat geldt ook voor de gemeente. Maar het zou goed zijn als mensen meer aandacht voor elkaar hebben. Veel mensen zijn individualistisch. Wij wonen in Diemen-Zuid en ook in die wijk komt het voor dat buren elkaar niet eens kennen. Dat vind ik jammer."

Onbekenden bekrassen auto's in centrum

DIEMEN Bij de politie zijn vrijdag enkele meldingen binnengekomen over het bekrassen van auto's. De politie is bezig met onderzoek.

Het gaat om auto's die bij het NS-station in het centrum van Diemen en op de Harmonielaan geparkeerd stonden.

Aangifte

De politie verzoekt mensen om hun auto goed in de gaten te houden en indien de auto bekrast is dit te melden. Zij kunnen aangifte doen in het politiebureau of via de website www.politie.nl.
In augustus vorig jaar werden twintig auto's bekrast die geparkeerd stonden op het parkeerterrein bij het station in het centrum van Diemen. In het verleden werden ook in andere wijken in Diemen auto's bekrast. Zo zijn er op de parkeerplaats van de wijk Buitenlust diverse auto's bekrast.

Sporten in Het Noorderlicht

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN In wijkcentrum Het Noorderlicht kunnen belangstellenden elke dinsdagmiddag een uurtje sporten onder begeleiding van een sportcoach. Een uitkomst nu veel mensen zich hebben voorgenomen om in het nieuwe jaar meer te bewegen.

Ruime keuze bij OnPoint Dancelab

Dansschool manifesteert zich in lokale gemeenschap

Dansles van OnPoint Dancelab. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN OnPoint Dancelab is deze week weer begonnen met de lessen, waaronder de adults-lessen voor de leeftijd 18+. OnPoint Dancelab is sinds november 2016 gevestigd in De Meridiaan aan de Prinses Beatrixlaan 156.

OnPoint Dancelab is eigendom van Anthony Pinas die ook les geeft. Ingrid Baars uit Diemen verzorgt de communicatie en administratie. De adults-lessen zijn lessen voor volwassenen en zijn 'open level'. Dit betekent dat iedereen welkom is en niet aan een bepaald dansniveau (level) hoeft te voldoen. Dus of je beginner bent, of gevorderd, iedereen kan de lessen volgen. Elke dinsdag om 20.00 uur is er Afro adults van Aron Norbert, donderdag om 20.00 uur Streetdance adults van Anthony Pinas en (bij genoeg inschrijvingen) vrijdag om 19.00 uur Feminine 16+ van Amani Verwey (Âdïka). Anthony Pinas: "We horen volwassenen vaak zeggen: vroeger heb ik veel gedanst en nu zou ik weer willen beginnen, maar ik durf niet. Of: ik zou graag willen leren dansen, maar ben ik niet te oud? Al deze mensen willen we graag over de drempel helpen, om gewoon in ieder geval mee te komen doen met een gratis proefles. Dansen is goed voor veel dingen. Goed voor je conditie, je coördinatie, je zit lekkerder in je vel en je voelt je meer zelfverzekerd."

Ingrid Baars: "Wij hebben een speciale nieuwjaarsactie: als je je in de maand januari inschrijft, dan dans je deze maand gratis en betaal je vanaf februari geen lidmaatschap." OnPoint Dancelab heeft zich de afgelopen twee jaar nadrukkelijk gemanifesteerd in de lokale gemeenschap in Diemen. Dansers van OnPoint Dancelab treden regelmatig op tijdens bijeenkomsten in Diemen. Ook is OnPoint Dancelab een van de organisatoren van het Wereldfestival dat 2017 en 2018 werd gehouden op het Van Markenplantsoen. De derde editie van dit festival wordt op zondag 7 juli gehouden. Meer informatie: www.onpointdancelab.nl/lessen.

10 & 15 januari

The Old Man and the Gun

14.00 & 20.00 uur|
Theater de Omval

De charmante Forrest Tucker (Robert Redford) is al ruim over de pensioengerechtigde leeftijd, maar nog steeds een van de meest succesvolle bankovervallers van de 20e eeuw.

Vrijdag 11 januari

Cadeauwinkel van de Wereld

10.00 uur | Diemerplein

De bus van de Wereldwinkel staat vanaf vandaag weer iedere vrijdag en zaterdag op het Diemerplein.

11 & 12 januari

Cabaret: Micha Wertheim

20.30 uur | Theater De Omval

Na een korte afwezigheid is Micha Wertheim terug op het cabaretpodium met 'Voor alle duidelijkheid'.

Zaterdag 12 januari

Repair Café

14.15 uur | Zorgcentrum De Diem

De reparateurs zijn aanwezig om kapotte spullen te repareren. Een eigen bijdrage wordt gewaardeerd maar is niet verplicht.

Zondag 13 januari

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Kerk- en kinderdienst; voorganger is E.E. Aarsen-Schiering uit Amsterdam-Zuidoost.

Viering Doop van de Heer

10.30 uur | St Petrus' Bandenkerk

Woord- en communieviering met het Allegriakoor. Voorganger is pastor H. Hartog.

Peuterfestival

10.00 uur | Theater de Omval

Voor en na de voorstellingen kunnen de kinderen spelen, schminken en verkleden in de theatrale speeltuin in de foyer.

Het Muizenhuis

10.30 uur

Sam & Julia wonen in het Muizenhuis, een wereld op zich. Julia is supernieuwsgierig en reuze-eigenwijs. Sam is superverlegen en reuzebraaf.

Roodkapje

15.00 uur

Na 388 jaar is Roodkapje het ineens beu. Altijd hetzelfde verhaal, de wolf die haar en haar oma opeet. Ze besluit het eens helemaal anders te doen en kiest een ander pad, waar ze allerlei andere sprookjesfiguren ontmoet.

Dinsdag 15 januari

Schildercursus

11.00 uur | Het Noorderlicht

Onder deskundige leiding worden er 10 (basis)lessen schilderen gegeven. Iedereen kan meedoen, met of zonder ervaring. Informatie : 06-24528317.

Woensdag 16 januari

DiD-it: goede voornemens

19.30 uur | OBA Diemen

Vindt u het ook zo moeilijk om goede voornemens te blijven uitvoeren? Om valkuilen te vermijden en verleidingen te weerstaan, en ook op moeilijke momenten je motivatie vast te houden? Kom naar het Themacafé in de OBA Diemen en zoek hulp bij anderen!

'Ik hoor alles'

20.30 uur | Theater De Omval

Al die bladblazers, straatracers, ADHD-kinderen, mooiweerdoehetzelvers, traumahelikopters. En dan al die mensen, die verongelijkt hun gelijk uitschreeuwen. Vincent Bijlo hoort het allemaal en hij verlangt niet naar stilte. Hij luistert scherp, dat geeft hem een unieke kijk op de wereld.

Burgemeester wijst op belang van democratie en dialoog

De nieuwjaarsreceptie van de gemeente is maandagavond in de vernieuwde publiekshal van het gemeentehuis gehouden. Er waren veel belangstellenden op de receptie afgekomen. Burgemeester Erik Boog hield een nieuwjaarstoespraak.

Burgemeester Erik Boog houdt nieuwjaarstoespraak. Foto's: Trudy Kroese

Diemen Burgemeester Erik Boog stond maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak uitgebreid stil bij het belang van de democratie en de dialoog. Ook ging hij in op de recente ontwikkelingen in Diemen.

Boog noemde het gemeentehuis 'Ons huis van de democratie'. Hij vertelde dat zijn vrouw Wahida en hij op 21 maart 2018 samen met de oudste inwoonster van Diemen, mevrouw Huijsmans, in zorgcentrum Berkenstede in Diemen-Zuid hun stem uitbrachten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Mevrouw Huijsmans is op 11 december 2018 102 jaar oud geworden.

Boog: "Mevrouw Huijmans vertelde ons dat ze altijd, haar hele leven lang, haar stem had uitgebracht. Bij elke verkiezing weer. 102 jaar oud en altijd gebruikgemaakt van haar stemrecht. Ze ziet het als haar democratische plicht. En het stemrecht niet als vanzelfsprekend. En dat is het ook niet. Het stemrecht is een belangrijk recht. Dat recht gaan we in Nederland ook vieren dit jaar. Want het is dit jaar 100 jaar geleden dat tot het algemeen kiesrecht werd besloten. Daarmee werd de democratie van ons allemaal. Of zoals het toen werd verwoord: 'Deelneming van allen wekt en bevordert de nationale gedachte. Zij kweekt het gevoel van saamhorigheid en lotsgemeenschap'."

Veel belangstelling voor receptie.
Marleen en Manuel treden op.

Diemen schrijft binnenkort 30.000e inwoner in

Goede dialoog

Boog vertelde dat hij gelooft dat de basis van de democratie een goede dialoog is. "En met verbetering van die dialoog kunnen we gewoon beginnen. Op landelijk niveau, op lokaal niveau. Democratie is niet dat diegenen die het hardste schreeuwen gelijk moeten krijgen, of diegenen met de oudste rechten. Of dat een meerderheid zomaar haar wil kan opleggen aan een ieder. Nee, want in een democratie worden alle belangen vertegenwoordigd, en een samenleving verandert en daarmee de belangen ook. En niet de wil van de meerderheid is de kernwaarde van de democratie, maar juist de bescherming van minderheden. Een goede dialoog als basis van een democratie houdt daar rekening mee. Bij een goede dialoog gaat het om argumenten, om waarden, om belangen. Op korte én lange termijn."

Zelfstandigheid van Diemen is niet in het geding

"Het is essentieel die alle goed op tafel te krijgen. Zodat je daar het goede gesprek, een dialoog over kan voeren. Een echte dialoog is een gesprek tussen mensen waarbij een vrije gedachtewisseling plaatsvindt. Je moet je verdiepen in een ander. Het gaat om ontmoeten, uitwisselen, onderzoeken van betekenissen en mogelijkheden, aandachtig luisteren. Een goede dialoog voeren is dus niet zo makkelijk. Zeker niet in een snelle digitale samenleving. En een samenleving waarin alles lijkt te draaien om tegenstellingen. Zo zie je in de landelijke politiek wel debat, maar geen dialoog. Je ziet wel strijd, maar weinig verbinding. Je ziet wel polarisatie, maar steeds minder samenwerking. We leven steeds meer in onze eigen bubbels, onze eigen waarheden. We sluiten ons af vaak van de mening van anderen. Daarmee wordt het voeren van een dialoog lastig. Hoeveel interesse hebben we in de mening van anderen, hoeveel vragen durven we te stellen?"

Pleidooi

"Mijn pleidooi is om die dialoog nadrukkelijker op te zoeken. In je eigen omgeving, in de gemeenschap, in de politiek. Het is een pleidooi om je kwetsbaarder op te stellen. Om open te staan voor anderen, voor andere inzichten. En eventuele zorgen van mensen serieus nemen. En juist ook gebruikmaken van de inzichten, expertise en ervaringen van onze inwoners, instellingen en ondernemers. Belangrijk in een democratie is, dat mensen gekend zijn, én zich gekend voelen. En dat we gebruikmaken van elkaars krachten. We moeten het samen doen. Want de democratie is van ons allemaal."

Werelddorp

Boog ging ook in op de ontwikkelingen in Diemen. De gemeente verwacht in de eerste maanden van dit jaar de 30.000e inwoner te mogen begroeten. En Diemen groeit door, zo stelde de burgemeester.

Boog benadrukte dat het goed gaat met 'ons werelddorp'. Hij wees op een aantal hoogtepunten die in 2018 plaatsvonden. "De opening van Scoutinghuis De Blokhut in het Diemerbos, de uitverkiezing door Staatsbosbeheer en de succesvolle crowdfunding voor hun nieuwe toekomstige buren: horecagelegenheid de House of Bird, het 40-jarig bestaan van EDOG Muzikaal Theater Diemen, de opening van de verbouwde brandweerkazerne, de succesvolle pilot van Scheerlicht in Diemen-Noord om ondermijnende criminaliteit en fraude aan te pakken, het Buurtpact van buurtbewoners en professionals, de start van lokale omroep Studio DMN, de opening van Brede School Kersenboom in Plantage de Sniep, de start van het initiatief 'Diemen Uit je wijk', de eerste editie van het Oranjefestival op Koningsdag op het Van Markenplantsoen, de start van de bouw van Punt De Sniep en van de woningen op het Wilhelminaplantsoen, de werkateliers van Daarom Duurzaam Diemen en alle initiatieven die daaruit zijn voortgekomen."

"Diemen koos in 2018 een nieuwe gemeenteraad. Een raad met ambitie en nieuwe energie. En last but not least mijn persoonlijk hoogtepunt van 2018: mijn huwelijk met mijn lieve Wahida. Hier in Diemen. Geweldig dat zoveel mensen in Diemen dat moment, of onze vreugde, met ons hebben gedeeld. Dank daarvoor! Hier staat een trotse burgemeester. Trots op Diemen, haar inwoners, haar ondernemers, haar gemeentelijke organisatie, haar partners."

Karakter

Hij keek ook vooruit naar toekomstige ontwikkelingen. "De komende jaren investeren we ook in een middelbare school, een tweede sporthal, een tweede Huis van de Buurt, en willen wij een hockeyvereniging in Diemen faciliteren. We investeren in De Omval als Diemens cultuurcentrum. We moderniseren de doorgaande routes van Oost naar West en van Noord naar Zuid, met een prachtige spooronderdoorgang. We bouwen woningen voor alle inkomensgroepen. We groeien, we moderniseren, we zijn een stedelijk dorp, maar we behouden ons karakter."

"We hebben een ruimhartig sociaal vangnet en bieden maatwerk bij armoede, zorg, inkomen, welzijn en onderwijs. We zorgen ervoor dat de openbare ruimte groener en mooier wordt. Samen met ondernemers blijven wij werken aan een goed ondernemersklimaat. We staan open voor nieuwe initiatieven vanuit de gemeenschap om Diemen nog socialer en leuker te maken."

Verduurzamen

"Om ook in de toekomst en voor onze kinderen een groene en leefbare gemeenschap te blijven, gaan we verduurzamen in Diemen, werken wij aan de energietransitie. Uiterlijk in 2040 willen wij klimaatneutraal zijn. We willen de natuur in Diemen behouden en met elkaar verbinden, met een zo groot mogelijke biodiversiteit."

"Ondermijnende criminaliteit en fraude sporen we op en pakken we stevig aan. We breiden daarom de werkwijze van Operatie Scheerlicht uit over heel Diemen. Ondernemers die in Diemen zaken willen doen worden beter gescreend. En panden waar drugs en wapens worden gevonden, die sluit ik als burgemeester."

Zelfstandig

Ook ging hij in op de zelfstandigheid van de gemeente Diemen. Zo nu en dan is dat een onderwerp van discussie. Vorig jaar pleitte burgemeester Eenhoorn van Amstelveen voor één grote Amstelland-gemeente, bestaande uit Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel zonder Duivendrecht. Hij zag voor Diemen en Duivendrecht een toekomst bij Amsterdam.

Boog: "Onze bestuurskracht om zelfstandig te kunnen blijven is goed. Diemen groeit en heeft een stabiel en ambitieus gemeentebestuur. Wij vinden een gemeente dichtbij de mensen en met korte lijnen naar de samenleving belangrijk. En natuurlijk: samenwerken met andere gemeenten en partners moet in deze tijd en dat doen we dan ook. Wij investeren in die samenwerking en willen altijd kijken hoe wij die kunnen versterken. Maar ondersneeuwen in een grote fusiegemeente of bij een stadsdeel van Amsterdam gevoegd worden? Dat lijkt mij absoluut niet in het belang van de inwoners van Diemen. Dat gaan we dus niet doen."

Hesterman pakt tweede plek

IJszwemmer actief in Duitse Veitsbronn

Fergil Hesterman tijdens een wedstrijd in Veitsbronn.

DIEMEN De Diemense ijszwemmer Fergil Hesterman heeft tijdens de IISA World Cup Series & Ice Swimming Aqua Sphere German Open '19 in Veitsbronn in Duitsland beslag gelegd op twee tweede plaatsen.

Fergil deed mee aan twee wedstrijden: de 1.000 meter en de 500 meter. Hij was titelverdediger, want vorig jaar won hij in Veitsbronn zowel de 1.000 meter als de 500 meter.

De wedstrijden werden gezwommen in een 50-meter buitenzwembad met een watertemperatuur van 1.4 graden.

De wedstrijd van 1.000 meter werd vrijdagavond gehouden. Fergil Hesterman zwom helaas niet de wedstrijd waarop hij had gehoopt. Hij zwom in een te laag armtempo maar wist toch een mooie tweede plaats in de wacht te slepen.

Tevreden

Zondag zwom Fergil de 500 meter. Hier ging het een stuk beter. Hij zwom ontspannen en technischer maar ook hier een tweede plaats. Hesterman was zeer tevreden met zijn prestatie in de wedstrijd van 500 meter.

Test

Het weekend in het Duitse Veitsbronn was met de watertemperatuur van 1.4 graden een heel goede test voor het WK ijszwemmen dat in maart in Moermansk in Rusland wordt gehouden. De watertemperatuur zal in Moermansk rond de 0 graden zijn en de luchttemperatuur -20 graden.
Fergil Hesterman neemt van 18 tot en met 20 januari deel aan het Nederlands kampioenschap ijszwemmen. Dit zwemevenement wordt in Volendam gehouden. Hij hoopt dat de temperatuur van het water in Volendam onder de 5 graden zal zijn.

Teams SV Diemen spelen nieuwjaarsduels

Voetballen voor de nieuwjaarsreceptie. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN SV Diemen heeft zaterdag de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst gehouden. Er waren activiteiten in het clubgebouw en op het veld.

Er werden twee voetbalwedstrijden gespeeld. Het eerste zondagteam van SV Diemen speelde tegen een team dat uit spelers bestond die in het verleden uitkwamen in zondag 1 van de club.

Het eerste zaterdagteam speelde een wedstrijd tegen de veteranen. De spelers van die laatste twee teams werden over beide elftallen verdeeld. Dit omdat het leeftijdsverschil anders te groot was geweest.

Gelijkspel

Het ging zaterdagmiddag op het veld niet om winnen of verliezen, maar om het plezier en de vriendschappelijke sfeer. Beide duels eindigden in een gelijkspel.

In de kantine werd daarna een nieuwjaarsreceptie gehouden. Voorzitter Henk van der Weele was tevreden over de opkomst. "Er was een behoorlijk aantal mensen op de nieuwjaarsreceptie afgekomen. De sfeer was heel leuk."

SV Zeeburg wint bij KSV

DIEMEN Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de uitwedstrijd tegen KSV met 19-28 gewonnen. Bij rust leidden de handbalsters uit Diemen met 10-12.

SV Zeeburg kwam in de eerste minuut op voorsprong en gaf die niet meer uit handen. De dekking stond prima maar aanvallend gebeurde er te weinig. Kansen werden niet altijd afgemaakt en duidelijk was dat SV Zeeburg er weer even in moest komen. KSV kon redelijk bijblijven waardoor SV Zeeburg met een kleine 10-12 voorsprong de rust in ging.

In de tweede helft moest beter. Een platte 6-0 dekking werd ingezet aangezien KSV weinig van afstand schoot en vooral wilde passeren. Aanvallend moesten er meer systemen worden gehanteerd en SV Zeeburg moest creatiever spelen. De eerste minuten van de tweede helft ging het nog gelijk op, maar toen SV Zeeburg in ondertal maar liefst 5 keer wist te scoren werd het gat steeds groter. Er werden mooie breaks gelopen en goed van afstand geschoten, waaronder ook een paar mooie onderhandse ballen.

SV Zeeburg boekte een ruime zege. De doelpunten van SV Zeeburg werden gemaakt door Channa Goedhart (6), Nikki van Bel, Marlies Buur (ieder 5), Robin Haring (4), Amber Honing (3), Marin Engelage, Chantal Berkenvelder (ieder 2) en Britt Kersting (1).

Door de zege heeft SV Zeeburg nog altijd vier verliespunten meer dan beide koplopers VZV en US. SV Zeeburg speelt op zondag 13 januari thuis tegen VVW. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 14.30 uur.

Teams De Meeuwen hervatten competitie

DIEMEN De teams van De Meeuwen beginnen zaterdag aan het tweede deel van de competitie.

Het eerste herenteam van De Meeuwen gaat op bezoek bij ZPC Amersfoort. De wedstrijd begint om 19.30 uur. Het waterpoloteam presteert dit seizoen goed en staat op de tweede plaats van de tweede klasse A.

De dames van De Meeuwen gaan zaterdagmiddag op bezoek bij West-Friesland. De wedstrijd begint om 15.00 uur. De dames staan op de zesde plaats van de tweede klasse A.