DiemerNieuws

20 april 2017

DiemerNieuws 20 april 2017


Hoeveelheid hondenpoep op straat stoort bewoners

DIEMEN - Een bewoonster van Akkerland in Diemen-Zuid ergert zich aan de hoeveelheid hondenpoep die in de wijk ligt. Zij heeft de klacht bij de gemeente gemeld en als antwoord gekregen dat het opruimen van hondenpoep de verantwoordelijkheid is van de hondenbezitters.

"Ik woon sinds een jaar in Diemen-Zuid en het viel me eigenlijk meteen al op hoeveel ontlasting van honden er ligt. Vooral bij de heggen en de grasvelden is het een groot probleem. En die ontlasting blijft ook heel lang liggen, op een plek al een jaar", aldus de bewoonster.

Zij vertelt dat de gemeente ondanks haar verzoek nog niet met een oplossing is gekomen.

Passief
"De gemeente heeft mij verteld dat het opruimen van de ontlasting van honden de verantwoordelijkheid is van de eigenaren van de honden. Ook is mij verteld dat personeel van de gemeente de ontlasting niet kan opruimen omdat dit gevolgen kan hebben voor de gezondheid van het personeel. Ik blijf het raar vinden dat er blijkbaar in het geval van zo'n probleem, waaraan toch veel bewoners zich storen, zo passief wordt gehandhaafd en dat het niet mogelijk blijkt om de uitwerpselen van honden te laten opruimen."

Lees verder op pagina 2.

18 jaar cel geëist voor mislukte liquidatie Peter R.

DIEMEN - Het Openbaar Ministerie heeft tot donderdag achttien jaar cel geëist tegen de verdachten van de mislukte liquidatie op Peter R., ook bekend als Pjotr., in Diemen.

Qio C. (28) is de vermoedelijke schutter. Hij zou op 5 november 2015 in Diemen-Noord met een wapen de auto van 'Pjotr' hebben doorzeefd. Tegen hem is achttien jaar cel geëist. Dit schrijft Het Parool.

Tegen de man die de vluchtauto zou hebben bestuurd, Karim S. (31), is zeventien jaar en negen maanden geëist. Genaro L. (24) en de voortvluchtige Alejandro P. (28) hielden Peter R. voor de aanslag nauwlettend in de gaten. Tegen L. werd veertien jaar en negen maanden cel geëist, tegen P. vijftien jaar.

Kogels
Peter R. werd doorzeefd met meerdere kogels. Hij werd geraakt door zeven kogels waarvan er één nog altijd in zijn lichaam zit. De officier van justitie sprak over een 'ongelooflijk wonder' dat Peter R. nog leeft. Justitie wil dat de verdachten een schadevergoeding betalen van 31.198 euro. De verdachten hebben tijdens de rechtszaak voornamelijk gezwegen.

De liquidatie vond plaats op klaarlichte dag en maakte grote indruk op omwonenden en andere mensen die getuigen waren. Peter R. stapte op de parkeerplaats bij Fregat in Diemen-Noord in een auto en werd toen meerdere keren beschoten met een automatisch wapen.

Toen hij probeerde te vluchten belandde hij met zijn auto in de sloot achter de flat. Peter R. raakte gewond en werd naar een ziekenhuis vervoerd. De politie arresteerde dezelfde avond in Amsterdam en Osdorp vier mannen die werden verdacht van de mislukte liquidatie.

Asielzoekers kraken pand aan Nienoord

DIEMEN - Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers heeft zondag een leegstaand pand aan Nienoord op bedrijventerrein Verrijn Stuart gekraakt. De groep kraakte begin dit jaar een pand in de Pierssonstraat op bedrijventerrein Verrijn Stuart.

De eigenaar van het pand in de Pierssonstraat en de uitgeprocedeerde asielzoekers hadden afgesproken dat de krakers het pand voor 20 april zouden verlaten. Zondag zijn zij naar het pand aan Nienoord 'verhuisd'.

De krakers maken deel uit van het vluchtelingencollectief We Are Here. Op hun website stelt het collectief zich voor als een groep vluchtelingen die vanuit de Nederlandse overheid geen onderdak krijgt maar ook niet mag werken en dus op straat zou moeten leven.

Burgemeester Erik Boog: "Ik beschouw deze mensen als elke andere groep krakers, hun achtergrond is voor mij niet bepalend. Het is in eerste instantie een zaak tussen de eigenaar van het pand en de krakersgroep."

Net als bij het gekraakte pand in de Pierssonstraat het geval was, houdt de burgemeester de openbare orde in het rond het gebouw aan Nienoord scherp in de gaten. Indien noodzakelijk zal hij optreden.

Doodgeschoten op de Dam, begraven in Diemen

Op 12 mei 1945 werd Petrus van Dam begraven achter de Sint-Petrus' Bandenkerk aan de Hartveldseweg in Diemen. De tegenstelling kon niet groter zijn. Vier dagen daarvoor waren de Canadezen door het zonovergoten Diemen gereden. Overal wapperende Nederlandse vlaggen aan de gevels en uitgelaten Diemenaren langs de kant. Het was vooral het feest van de overlevenden, van wie de meesten de bezetting thuis in stilte hadden doorgebracht. Wat wisten zij van de tientallen joodse dorpsgenoten die in stilte waren verdwenen uit het dorp en van wie de meesten ver weg vermoord waren?

En wat wisten zij van de man die op 7 mei 1945 "plotseling overleden was na een noodlottig ongeval" zoals het bidprentje meldde. Petrus van Dam bleek, toen de foto's ontwikkeld waren, de dode man, liggend naast het ijskarretje op de Dam. Van huis vertrokken voor een feestje, neergemaaid door Duitse soldaten toen de oorlog feitelijk voorbij was. Vader van acht kinderen en allang opa. Verkeerde plaats, verkeerde moment. Hij woonde aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam, was lid van de Majellaparochie aan het Ambonplein. Hij werd begraven op het katholieke kerkhof, in een dorp dat in een feestroes verkeerde.

Weerbericht

Tamelijk wisselvallig en aanhoudend meest te koud
In het koude wisselvallige Paasweekeinde bepaalde een noordwestelijke stroming het weer. Als plusje gold dat de meeste neerslag 's nachts viel. Deze week zwaait een gebied van hoge luchtdruk de scepter. Het bleef tijdelijk droog met zeer koude nachten. Vanaf vrijdag keert de noordwestelijke stroming terug. Het wordt dan opnieuw wisselvallig en aanhoudend te koud.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag is er meer bewolking met kans op een bui. Af en toe schijnt de zon. Er waait een matige westenwind. De nachten zijn vanaf vrijdag minder koud, rond 5 graden. Het wordt in vrijdag ook in de middag iets minder koud met 13 à 14 graden. In het weekeinde is het licht wisselvallig met kans op een bui maar er is ook enige ruimte voor de zon. In de middag stijgt het kwik naar circa 10 graden. Er waait een matige tot vrij krachtige noordwestenwind.

Trend na het weekeinde
De kans op een overgang naar aangenamer lenteweer is ook komende week nog klein. Aan de algemene luchtdrukverdeling komt weinig verandering. Een noordwestelijke stroming blijft polaire lucht aanvoeren. Het blijft tamelijk wisselvallig en de maxima liggen rond 11 graden.

Weetje
De maximum temperatuur tijdens Paasdagen 2017 schommelde in onze regio rond 10 graden. Gemiddeld of normaal is 13 à 14 graden voor half april. In de laatste 50 jaar is Pasen 15 maal kouder verlopen. De koudste Pasen was in 2013 met op 1e Paasdag 4.3 graden als maximum en - 5.3 graden als minimum. De warmste Pasen beleefden we in 2011 met 26.0 graden.

Orange Games op 26 april op Van Markenplantsoen

DIEMEN - De Orange Games worden op woensdag 26 april gehouden op het Van Markenplantsoen. Het evenement voor kinderen van de basisscholen in Diemen duurt van 11.00 uur tot 13.00 uur.

De Orange Games worden georganiseerd door Stichting Welzijn Diemen (SWD). Het gaat om een sportieve middag die in het teken staat van Koningsdag die op donderdag 27 april plaatsvindt. De buurtsportcoaches van SWD hebben een programma samengesteld dat bestaat uit diverse sportactiviteiten en spellen die aansluiten bij het thema Orange Games. Kinderen kunnen gratis deelnemen aan de Orange Games. De dresscode is oranje. De drie kinderen met de origineelste/uitbundigste outfits ontvangen een prijs. Voor meer informatie over de Orange Games kan contact worden opgenomen met Dionne Tool, buurtsportwerker van SWD, e-mail: d.tool@welzijndiemen.nl.

Ooievaars voelen zich thuis in park

DIEMEN - Voor ooievaars is het Nelson Mandelapark een uitstekende plek om te verblijven. Zij kunnen rondvliegen en daarna uitrusten in een nest op een hoge paal.

Veel passanten maken van de gelegenheid gebruik om even stil te staan en de prachtige dieren te bekijken. Jos Pouw uit Diemen nam zijn fototoestel mee en legde een ooievaar vast op de gevoelige plaat.

Het Nelson Mandelapark bij winkelcentrum Diemerplein wordt steeds mooier. Het is een plek om van flora en fauna te genieten.

Hondenpoep

Vervolg van voorpagina.

Meer mensen in Diemen storen zich aan de hondenpoep op straat. Vorig jaar vroeg een bewoonster van het centrum aandacht voor de hoeveelheid hondenpoep die in het gras in het Nelson Mandelapark lag.

Een woordvoerder van de gemeente reageert op de klachten. "Wij herkennen ons niet in het beeld dat geschetst wordt dat de gemeente geen hondenpoep opruimt omdat dit gevaarlijk zou zijn voor de gezondheid van onze toezichthouders. De gemeente handhaaft alleen op de opruimplicht en op de aanlijnplicht. Binnenkort organiseert de gemeente een bijeenkomst samen met een aantal bewoners die zich vrijwillig hebben aangemeld om van gedachten te wisselen over het hondenbeleid van Diemen en het inrichten van de hondenspeelplaatsen als ook losloopplaatsen. Wellicht dat daar nog aanbevelingen uit voort komen."

Publicaties over Indische buurt Plantage De Sniep

Boek over Indische buurten in Nederland verschijnt eind dit jaar

Emmalien Meijer.

DIEMEN - Eind dit jaar verschijnt er een boek over de Indische buurten in Nederland en hun herkomst. Eén van de Indische buurten ligt in nieuwbouwwijk Plantage De Sniep in Diemen.

Het boek is het resultaat van het project 'Onze Indische Buurten', dat in 2014 is opgezet door initiatiefnemer en sociaal-geograaf Dick Rozing, sociaal-cultureel ondernemer Jayne Slot en educatief ontwikkelaar Madelinde Hageman. Een aantal stagiairs doet onderzoek naar verschillende Indische buurten. Samen met eindredacteuren Michael Bremmers en Dick Rozing werken ze aan de redactie van de meer dan zestig artikelen voor het boek 'Indische Buurten in Nederland' en de website, www.indischebuurten.nl.

Emmalien Meijer (23, foto) schrijft het hoofdstuk over de Indische buurt op Plantage De Sniep. Zij studeert geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. "Het project gaat over Oost- en West-Indische buurten. Een groot aantal straten in de wijk Plantage De Sniep heeft de naam gekregen van plantages in Suriname en de Nederlandse Antillen. Het betreft dus een West-Indische buurt. Op de website en in het boek wordt informatie gegeven over de achtergrond van de straatnamen en de namen van bijvoorbeeld bruggen. Wij denken dat veel mensen het leuk vinden om meer te weten te komen over de achtergrond van de naam van de straat waarin zij wonen. Daarnaast wordt een beeld geschetst van de diverse Indische buurten in Nederland. En dat beeld is divers. De Indische buurt in Amsterdam is heel anders dan de West-Indische buurt op Plantage De Sniep. Wij hebben tot dusver 61 gemeenten met een Oost- en/of West-Indische buurt in Nederland ontdekt."

De West-Indische buurt in Diemen. Foto: Trudy Kroese

Straten Plantage De Sniep hebben naam gekregen van plantages

Emmalien heeft uitgebreid onderzoek verricht naar de achtergrond van de Indische buurt in de wijk Plantage De Sniep. Zij heeft informatie van de gemeente gekregen en archieven doorzocht (onder meer het archief van het DiemerNieuws). Tevens heeft zij een bezoek gebracht aan Plantage De Sniep en met diverse mensen gesproken onder wie Jaap Haag. Haag is mede-oprichter en prominent lid van de Historische Kring Diemen. Hij was betrokken bij het vaststellen van de straatnamen en de namen van de bruggen in de wijk Plantage De Sniep.

De West-Indische buurt in de wijk Plantage De Sniep telt veel straten met bijzondere verwijzingen, zo blijkt uit een overzicht dat Emmalien heeft verstrekt. Zo was Onoribo een houtplantage, Bantaskine een katoenplantage, Slagbaai een veeplantage, en was Savonet een vee- en maïsplantage op Curaçao. Op Leliëndaal, Bodenburg en Constantia werd koffie verbouwd, terwijl op Ma Retraite en Concordia naast koffie ook cacao werd verbouwd. Blaakkreek, Hampton Court, Gekroonde Pauw, Solitude, Loefbeek en Mariënburg waren suikerplantages, laatstgenoemde is bekend van de opstand van Hindoestaanse contractarbeiders in 1902. Rozentak was een plantage in het Joodse kwartier van Curaçao. Naast deze plantages hebben ook Santigron (een traditioneel Marrondorp) en Stoelmanseiland (een eiland in de binnenlanden van Suriname) een straatnaam gekregen. De toegangsbruggen in de wijk, die nu in aanbouw zijn, krijgen namen van Caribische vaartuigen: Piaka (een Surinaamse indianenboot), Koreaal (een boot van de marrons) en Barka (een Antilliaans vissersvaartuig).

Emmalien Meijer heeft uitgebreid onderzoek verricht

Politie arresteert verdachten van auto-inbraak

DIEMEN - De politie heeft vorige week dinsdagnacht in Diemen-Noord twee verdachten van een auto-inbraak aangehouden.

Een getuige zag dat twee jongens een ruit van een auto insloegen en spullen uit de auto meenamen. De politie kon de verdachten aanhouden.

Zij waren in het bezit van een lifehammer, vuilniszakken en een navigatiesysteem. Na onderzoek vonden agenten in de bosschages een vuilniszak met (stuur)airbags.

Rechter
De recherche heeft de zaak in behandeling. De verdachten zijn inmiddels heengezonden en zullen zich later moeten verantwoorden voor de rechter.

De politie laat weten dat Diemen-Noord sinds een maand wordt geteisterd door een overvloed aan auto-inbraken. De werkwijze van de daders is het inslaan van een zijruit. De buit verschilt van navigatiesystemen tot airbags.

De teller staat op dit moment op 15 aangiftes van diefstal uit een auto dan wel vernieling van een auto.

Politie treft hennep-plantage en growshop aan

DIEMEN - De politie heeft vorige week dinsdag een grote drugsactie gehouden. In een woning werd een hennepplantage aangetroffen. In een bedrijfspand troffen agenten een growshop aan.

De politie trof vorige week dinsdag in een woning aan Parelmoervlinder in Diemen-Noord een hennepplantage aan die reeds was geoogst. Agenten hebben een verdachte gearresteerd. De hennepoogst is ter plaatse vernietigd. De verdachte zal zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Vernietigd
In een bedrijfspand in de Volmerstraat op bedrijventerrein Verrijn Stuart werd diezelfde dag een zogeheten growshop aangetroffen. Growshops zijn sinds 1 maart 2015 strafbaar. Alle goederen die kunnen worden gebruikt voor hennepteelt zijn in beslag genomen en vernietigd.

Burgemeester Erik Boog heeft het bedrijfspand in de Volmerstraat voor drie maanden gesloten.

Zoeken naar paaseieren op kinderboerderij

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het is een mooie traditie: kinderen kunnen elk jaar op eerste paasdag op de kinderboerderij aan de Prins Bernhardlaan in Diemen naar paaseieren zoeken. Zondag gingen kinderen uit Diemen, vaak in het gezelschap van hun ouders, naar de kinderboerderij en startten hun zoektocht. Het kostte soms even wat tijd, maar de paaseieren werden gevonden. Volgend jaar kan er opnieuw naar paaseieren worden gezocht.

Vivos start twee nieuwe projecten in Nicaragua

Vereniging is al dertig jaar actief

Een delegatie van Vivos. Foto: Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Vivos, de vereniging voor ontwikkelingssamenwerking in Diemen, start met twee nieuwe projecten in Nicaragua. Het eerste project is 'Veilig spelen in San Mateo', het tweede project is een pilot voor het herbebossen met behulp van bamboe.

Vivos onderhoudt een vriendschapsband met het plaatsje Nandaime in Nicaragua. De vereniging vierde vorig jaar het dertigjarig bestaan. Het eerste project is 'Veilig spelen in San Mateo'. De school in San Mateo, een plaatsje vlak bij Nandaime, grenst zonder enige afscheiding aan de oevers van de Ochomogo-rivier. Dit levert een onveilige situatie op waarbij kinderen niet veilig kunnen spelen. Daarnaast is de kinderspeelplaats zeer beperkt ingericht. Met dit project wordt er voorzien in de realisatie van een hek met een lengte van 160 meter langs het speelterrein en een nieuwe inrichting voor de speelplaats. De kosten van de inrichting van de speelplaats, het aanbrengen van hekwerk en een kleine opknapbeurt voor de school bedragen ongeveer USD 9000,-. Stichting Kinderwensen financiert de helft van het project. Dit maakt het mogelijk dat de bouw naar verwachting al in het najaar van 2017 kan starten. Het tweede project betreft een pilot voor het aanplanten van bamboe als alternatieve landbouwvorm en daarmee tegelijkertijd gebieden te herbebossen. Een boer in Nandaime heeft een deel van zijn gronden beschikbaar gesteld om het aanplanten van bamboe te testen. VIVOS heeft de aankoop van de planten gemonitord en zal de komende vijf jaar het verloop van het project volgen. Een voordeel ten opzichte van reguliere houtsoorten is dat bamboe erg snel groeit. Binnen vier jaar kan het hout al verwerkt worden. Tevens houdt bamboe veel C02 vast.

Vivos is op zaterdag 20 mei aanwezig op het Loswalfestival

Tweedaagse filatelie-manifestatie in Sporthal Diemen

DIEMEN - In Sporthal Diemen aan de Prins Bernhardlaan 2 vindt op zaterdag 22 en zondag 23 april een grote filatelie-manifestatie plaats. De postzegelmanifestatie duurt op zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur en op zondag van 10.00 uur tot 15.30 uur.

Het evenement wordt georganiseerd door de gezamenlijke Noord-Hollandse postzegelverenigingen en heeft als titel 'Noord-Holland in een Kader'. De Diemense postzegelclub De Zegelaars is gastheer van de filatelie-manifestatie. Leden van deze club exposeren ook gedurende dit weekend. De toegang is gratis. De catalogus kost twee euro.

affiche
Er is een expositie waar ruim 60 exposanten in 225 kaders hun favoriete verzamelonderwerp filatelistisch presenteren en er zijn handelaren die de laatste koopjes aanbieden. Er zijn twee speciale velletjes postzegels (van Daarom Diemen en van de manifestatie) en een gelegenheidsenveloppe te koop. Ook is er een uniek affiche van Diemen in één filatelistische oogopslag verkrijgbaar. Deze uitgave is mogelijk gemaakt door de Algemene Schakel Vereniging (ASV), waarvan de vereniging De Zegelaars lid is.

De manifestatie wordt zaterdag 22 april om 10.00 uur geopend door burgemeester Erik Boog en de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelisten (KNBF), Jan Cees van Duin, en de voorzitter van het organisatiecomité Ton van der Laak.

Jury
???????De filatelie-manifestatie staat in het teken van de campagne 'Daarom Diemen'. Alle leerlingen van basisschool De Nieuwe Kring hebben na de krokusvakantie gewerkt aan een postproject. De leerlingen verstuurden onder andere post naar leerlingen in andere groepen. Ze hebben ook meegewerkt aan een postzegel-ontwerpwedstrijd 'Mooi Diemen-Daarom Diemen', waarin ze hun mooiste plekje in Diemen in een postzegelontwerp mochten verwerken. De 30 tot 40 mooiste ontwerpen zijn genomineerd voor de eindjury die bestaat uit kinderburgemeester Marit Engelberts en wethouder Jeroen Klaasse. De prijzen voor de allermooiste ontwerpen worden zondag 23 april om 12.00 uur uitgereikt in aanwezigheid van de genomineerde leerlingen en hun ouders die ook worden uitgenodigd. De acht winnaars van de wedstrijd ontvangen een velletje persoonlijke postzegels van hun ontwerp. Alle genomineerde kinderen krijgen een affiche.

Sandra Slijters


Activiteitenbegeleidster wooncentrum De Diem

Diemenaar sinds 1989

Wat doe je bij De Diem?
"Ik bedenk, organiseer en begeleid de activiteiten voor de bewoners van De Diem. Het gaat om de wekelijkse activiteiten en bijzondere activiteiten, bijvoorbeeld rond feestdagen. Wij proberen activiteiten op maat aan te bieden. Wij voldoen graag aan de wensen van de bewoners. Het is heel leuk werk, want het is mooi om andere mensen gelukkig te maken."

Wat zijn jouw hobby's?
"Mijn werk is mijn hobby. Verder ga ik graag naar de film. Ik heb een Cinevillepas en ga elke week naar een filmhuis. Ik bezoek ook graag het theater. Verder lees ik graag, vind ik het heerlijk om uit te gaan en iets te eten en te drinken en wandel ik graag in de natuur."

"Noem eens een aantal favoriete films.
"Ik noem er drie: Moonlight, Intouchables en Dancer. Ik houd van veel genres behalve thrillers. Maar James Bondfilms vind ik wel leuk."

Wie is jouw favoriete James Bond?
"Sean Connery, op en top een gentleman."

Welke boek ligt er op jouw nachtkastje?
"Het laatste boek van Peter van Straaten 'Moeten we vaker doen'. Ik houd van zijn boeken. Maar ik lees ook romans, boeken over psychologie en boeken die met mijn werk te maken hebben."

Met wie zou je wel eens een goed gesprek willen voeren?
"Met Martin Luther King. Ik was onder de indruk van zijn speech 'I have a dream'. Ik zou Martin Luther King willen meenemen naar de huidige tijd. Ik denk dat hij ervan zou schrikken hoe mensen met elkaar omgaan."

Wat mis je in Diemen?
"Diemen is heel goed bezig. Het winkelcentrum is steeds mooier geworden en er is veel horeca bijgekomen. Ik vind burgemeester Boog en zijn vriendin aanwinsten voor Diemen. Eigenlijk mis ik niets. Ja, een heel positief antwoord."

Koor Ancora zoekt nieuwe leden

DIEMEN - Het koor Ancora is op zoek naar nieuwe leden.

Ancora is een driestemmig vrouwenkoor dat over een breed repertoire beschikt, van licht klassiek tot musical. Ook heeft het koor de beschikking over een uitgebreid kerstrepertoire. Het koor treedt regelmatig op, zoals tijdens de koordagen die op 20 mei in Monnickendam plaatsvinden. Ancora treedt ook regelmatig op in woon- en zorgcentra. Bewoners kunnen dan tijdens een deel van het concert meezingen. De dirigent van Ancora is tevens de pianist van het koor.

Ancora heet nieuwe leden van harte welkom. Zij hoeven geen noten te kunnen lezen. Ancora repeteert elke woensdagavond van 20.00 tot 21.30 uur in Theater de Omval. Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend langskomen. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Ans Baanen, telefoonnummer 020-6902132 of e-mail: ansbaanenb@hotmail.com.

Zwemvierdaagse: 116 deelnemers

Deelnemersveld telt veel kinderen

Vier avonden baantjes trekken. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - 116 deelnemers hebben donderdagavond de zwemvierdaagse van De Meeuwen voltooid. De meeste deelnemers waren kinderen.

De Meeuwen organiseert elk jaar de zwemvierdaagse in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. De zwemliefhebbers namen op maandagavond hun eerste duik in het zwembad en trokken vier avonden achter elkaar hun baantjes. Kinderen tot tien jaar moesten tien baantjes per avond zwemmen, deelnemers van tien jaar en ouder twintig baantjes.

De Meeuwen is een vitale sportvereniging. De club heeft diverse afdelingen: wedstrijdzwemmen, waterpolo, synchroonzwemmen, recreatiezwemmen en elementair zwemmen (zwemles, survivalzwemmen, snorkelen). De zwemlessen staan goed aangeschreven, ook bij mensen uit plaatsen in de regio zoals Amstelveen, Weesp en IJburg.

'Het is belangrijk om zwemvaardigheid bij te houden'

Dennis Hooijberg is secretaris van De Meeuwen. Ook zit hij in de zwemvierdaagsecommisie, die dit jaar de zwemvierdaagse met een groot aantal vrijwilligers van de vereniging organiseerde. Opvallend was dat leden van alle afdelingen zich ook dit keer hebben ingezet om de zwemvierdaagse een succes te maken. "Er doen dit jaar 116 deelnemers mee, dat zijn er ongeveer net zoveel als vorig jaar. Een aantal deelnemers doet al heel lang mee. Jolanda Schouten voor de 27e keer, Berry Manschot voor de 18e keer en Claudia Meeuwissen voor de 17e keer. Er wordt beter gezwommen dan vorig jaar. Dit komt doordat veel deelnemers al vaker hebben meegedaan en goed kunnen zwemmen. Het lijkt daardoor rustiger in het water, maar dat is niet het geval", aldus Hooijberg. Leden van De Meeuwen ontvingen de deelnemers in de hal van het sportcentrum. Daar kregen zij informatie over het programma. Na afloop was er fruit en een beker fris voor de hongerige en dorstige zwemmers. Ook konden zij een 'gokje' wagen bij de tombola en de grabbelton. De prijzen waren beschikbaar gesteld door een aantal ondernemers van winkelcentrum Diemerplein: Püttmann Juweliers, de Volendammer Vishandel, Expert en Limburgia. Supermarkt Deen had tweehonderd kartonnetjes met frisdrank beschikbaar gesteld. De deelnemers trokken hun baantjes in water met een temperatuur van 27 graden. Ook langs de kant van het zwembad was het bijna tropisch warm. Leden van De Meeuwen zaten op de kant van het zwembad en hielden de deelnemers scherp in de gaten. De veiligheid stond uiteraard op de eerste plaats. Veel ouders en andere familieleden volgden de verrichtingen van de jonge deelnemers. Zij werden niet teleurgesteld. Donderdagavond ontvingen alle 116 deelnemers een medaille en oorkonde. Maar de leden van de organisatie genoten ook van de zwemvierdaagse. Dennis Hooijberg: "Het is leuk om een evenement als de zwemvierdaagse te organiseren. Ook omdat er leden van de diverse afdelingen van de vereniging bij zijn betrokken. Wij brengen De Meeuwen ook weer onder de aandacht. We hopen altijd dat er mensen bij ons op zwemles gaan of proeflessen voor een wedstrijdafdeling aanvragen. Het motto van de zwemvierdaagse is 'Een leven lang zwemmen met plezier'. Het is belangrijk om zwemvaardigheid bij te houden. Ook als je een B-diploma of zelfs C-diploma hebt, maar lange tijd niet zwemt gaat je zwemvaardigheid achteruit."

Huis van de buurt Kruidvat.

Alberta

Theater De Omval 20:00 uur

Freek heeft een mooie vrouw, een geadopteerde zoon en succes in zijn werk als reclameman en mediagoeroe. Maar hij is niet tevreden. Hij wordt hopeloos verliefd op de mysterieuze jonge vrouw Alberta. Een ontsnapping met haar naar de gelijknamige streek in Canada om de magnifieke landschappen daar te schilderen, moet als medicijn tegen zijn midlifecrisis dienen. Regisseur Eddy Terstall (‘Simon’, ‘Deal’) en zijn creatieve partner Erik Wünsch maakten na ‘Meet Me in Venice’ opnieuw een film over een familieman met gebreken. De midlifecrisis waarin hij verkeert leidt echter al snel tot een zenuwslopend spektakel.

vrijdag 21 april

Psycho Neurobics, Sigfa Nederland

Huis van de Buurt 't Kruidvat 19:00 uur

Stichting Sigfa Holland. Wat is Psycho Neurobics? Wilt u groeien in uw spiritualiteit? Wilt u weten of uw chakra's open zijn? Contact: sigfaholland@gmail.com, 06-85768118 of Mevr. R.Sital, 06-8434407. Kosten: een vrijwillige bijdrage.

Bazaar

De Ontmoeting 19:00 uur

Bazaar in De Ontmoeting. Schoolstraat 8 van 19.00 uur tot 21.00 uur. Koopjes, rad van avontuur, enveloppenspel met leuke prijzen.

Discozwemmen

Sportcentrum F.B. Duran 19:30 uur

Discozwemmen voor kinderen tot en met 14 jaar.

Magical

Theater De Omval 20:30 uur

Vier vocalisten met ruime ervaring bij onder andere de Nederlandse Opera, de Vlaamse Opera en de Nationale Reisopera. Zij vonden elkaar in Vocal Chord. Sopraan Daphne Ramakers, mezzosopraan Lien Haegeman, countertenor Rob Meijers en tenor Pascal Pittie konden en wilden het verschil tussen pop en klassiek niet accepteren. Goede muziek is immers altijd goede muziek. Daarom maakten zij een theaterconcert met klassieke evergreens, zoals Puccini’s Nessun Dorma, Albinoni’s Adagio en Leonard Cohen’s Hallelujah. Vocal Chord laat in Magical de grens tussen pop- en klassieke muziek vervagen en presenteert een concert vol ontroering en herkenning.

zaterdag 22 april

Bazaar

De Ontmoeting 10:30 uur

Bazaar in De Ontmoeting, Schoolstraat 8 van 10.30 tot 14.30 uur. Leuke koopjes, rad van avontuur, enveloppenspel met mooie prijzen.

Koffieklets

De Schakel 11:00 uur

Vanaf 11:00 uur staat de deur weer open. Misschien heeft u nog oude foto's van Diemen of verhalen over het verleden van Diemen. Hierin zijn we altijd erg geïnteresseerd. We hebben nog enige exemplaren van ons boek 'Diemens Oorlog'te koop. Alsmede artikelen die nog met ons jubileum te maken hebben. We heten alle geïnteresseerden in onze vereniging en de historie van Diemen van harte welkom.

Buitenspel

Theater De Omval 20:30 uur

Ellen Dikker: cabaretière, geroemd om haar typetjes, genomineerd voor de Neerlands Hoop én columniste bij Het Parool. In haar vijfde soloshow ‘Buitenspel’ vraagt Ellen zich af wanneer je succesvol bent. Als je in een dikke auto rijdt? Als je in een groot huis woont? Als je veel facebookvrienden hebt? Als je op televisie komt? Als je kinderen hoogbegaafd zijn? Iedereen wil meetellen. Gaat voor de hoofdprijs. Omdat je denkt dat het erin zit. Maar waarom komt het er dan niet uit? Waarom lijk je buitenspel te staan? En is dat erg? Ellen zet in ‘Buitenspel’ de spelregels naar haar eigen hand. Met haar virtuoze types, spitse humor en innemende persoonlijkheid bouwt Ellen haar eigen universum. Waar ieder buitenbeentje een glansrol mag spelen. Omdat al ons geploeter en gemodder een kroontje verdient.

zondag 23 april

Viering

Sint Petrus' Banden 10:30 uur

Woord en Communieviering met het Hagunnankoor, voorganger is Dhr. H. Peters. Na afloop van deze viering is stichting Het Elsengroen aanwezig met cadeau artikelen van de wereld.

Eten uit de Natuur

Natuurpark Spoorzicht 11:00 uur

Zondag 23 april 2017 Excursie eten uit de natuur. Tijd : 11.00 uur tot ongeveer 13.00 uur. Startplaats : bushalte aan de NOORD-kant van het NS-station Diemen Centrum. (bij de parkeerplaats) Vooral bosachtig terrein is geschikt om vers groen te plukken tegen voorjaarsmoeheid. Lekker in soep, omeletten en salades. We brengen ook nog een bezoek aan een moestuin om daar kruiden uit een andere omgeving te bekijken Trek stevig, waterbestendig schoeisel aan! Je krijgt enkele recepten mee, om thuis zelf aan de slag te gaan. Aan het eind van de excursie wordt een vrijwillige gift (dus niet verplicht) gevraagd voor de onderhoudspot van het Park. organisatie KNNV (Natuurpark Spoorzicht)

'Mijn basis is popmuziek en jazz'

Muzikant Hans van der Meer doet examenopdracht in Theater de Omval

DIEMEN - Hans van der Meer (22) uit Diemen treedt op woensdagavond 31 mei op in Theater de Omval. Het optreden is de examenopdracht van de student aan het conservatorium in Haarlem. Een verhaal over een gepassioneerde muziekliefhebber.

Hans van der Meer speelt op keyboard. Foto: Trudy Kroese

Wat is jouw achtergrond?
"Ik ben op 27 november 1994 in Diemen geboren. Ik kom niet uit een gezin met een muzikale achtergrond, al stond de radio thuis wel vaak aan. Ik ging naar de Sint-Petrusschool en heb les gekregen van onder anderen Hans Hornstra. Ik vind hem een mooie vent. Dat wij dezelfde voornaam hebben was vaak lachen. Ik heb getafeltennist bij TTV Diemen en aan judo gedaan bij H.C.Fritz. Ik heb de blauwe band met half bruin gehaald."

Ben je al jong met muziek in aanraking gekomen?
"Mijn ouders hebben mij wel eens verteld dat ik als baby in de buggy al met de muziek meeklapte. Dat kan ik mij uiteraard niet meer herinneren. Ik ben als kind gaan zingen bij het PeeBeekoor van de kerk Sint-Petrus' Banden. Als kind ben ik ook een jaar lid geweest van de Muziekschool Diemen. Daar heb ik onder andere noten leren lezen. Ik wilde aanvankelijk gaan, drummen maar omdat wij in een flat wonen was daar geen ruimte voor. Toen ik acht jaar was ben ik keyboard gaan spelen. Ik heb een jaar of acht, negen les gehad van Dennis Servais in Duivendrecht. Ik ben na de lagere school naar het Cygnus Gymnasium in Amsterdam gegaan. Ik was van plan om na het gymnasium naar het conservatorium te gaan. Tijdens het examenjaar op het gymnasium ging ik een dag per week naar een vooropleiding op het conservatorium in Haarlem. Ik kreeg daar les van Jan-Peter Bast."

Je bent bijna klaar met het conservatorium.
"Ik doe de opleiding voor popmuzikant en sessiemuzikant. Mijn basis is popmuziek en jazz. Ik krijg les van Jan-Peter Bast en Nol Sicking. Mijn opleiding duurt vier jaar en op 31 mei hoop ik af te studeren."

'Ik doe de opleiding voor popmuzikant en sessiemuzikant'.

'Ik heb een rock- en metalachtergrond'

Jouw ambitie is om van de muziek te leven.
"Ik heb momenteel negen leerlingen die ik keyboard-les geef. Als ik klaar ben met het conservatorium heb ik meer tijd en kan ik meer leerlingen lesgeven. Daarnaast verdien ik geld door het begeleiden van het Hagunnankoor en het Allegriakoor, beide van de Sint Petrus' Banden. Ik begeleid die twee koren tijdens repetities en uitvoeringen, bijvoorbeeld tijdens kerkdiensten. Maar ik hoop ook als sessiemuzikant te kunnen werken. Doordat ik goed muzieknoten kan lezen ben ik in staat om een nummer snel te beheersen en te spelen."

Je bent ook lid van bands.
"Met een aantal jongens uit Haarlem heb ik een coverband opgericht. Wij spelen overal, zeg maar op bruiloften en partijen. Wij spelen een divers repertoire. Van de Doobie Brothers, tot Pink, tot een medley met nummers van Marco Borsato. Wij hebben ook een foute 'zeromedley' op ons repertoire staan, met nummers uit het eerste decennium van deze eeuw. Daarnaast speel ik in de band Gomute en speel ik bij de zanger Martin Fisher. En sinds kort maak ik ook deel uit van de band Ridgefield."

'Er zijn drie criteria waarop ik word beoordeeld'

Van welke muziek houd je?
"Ik heb een rock- en metalachtergrond. Mijn broer Roel speelt gitaar en kwam op de middelbare school in contact met hardrock en metal. Ik heb heel veel van die muziek geleerd. Metal zit vaak complexer in elkaar dan gedacht. Als muzikant kun je daar veel van leren."

Ga je vaak naar concerten?
"Ja, zowel in kleine als grote zalen. Ik ben vorig jaar een dag naar Pinkpop geweest. Ik heb daar onder andere Stromae en Rammstein gezien. Maar ik ga ook naar bands die optreden op diverse poppodia, zoals Paradiso en de Melkweg."

Wat ga je op 31 mei doen?
"Ik geef een concert in Theater de Omval dat tevens mijn afstudeerproject is. Ik zal vooral popmuziek en fusion spelen. Een aantal nummers zal ik alleen met band doen, dat worden instrumentale uitvoeringen, en een aantal nummers met een zanger. Een commissie van het conservatorium komt die avond kijken en zal mij beoordelen. Er zijn drie criteria waarop ik word beoordeeld. Mijn performance tijdens het concert, het niveau van spel dat ik laat horen en het organiseren van een zakelijk event. Ik vind het leuk om juist in Theater de Omval op te treden. Toen ik nog op de Sint-Petrusschool zat heb ik daar diverse muziekuitvoeringen gedaan. Ik hoop dat er veel mensen naar mijn concert komen."

Kaartverkoop

Hans van der Meer organiseert het concert in Theater de Omval zelf. Hij heeft de zaal gehuurd, regelt de apparatuur, doet de marketing en is verantwoordelijk voor de kaartverkoop. Alleen als hij voldoende kaarten weet te verkopen raakt hij uit de kosten. Hij hoopt dat veel mensen de moeite nemen om op 31 naar Theater de Omval te komen. Kaarten kosten in de voorverkoop 6 euro per stuk en kunnen worden besteld door een e-mail te sturen aan Hansvandermeer94@gmail.com. Op de avond zelf kunnen kaarten aan de kassa worden gekocht. Een kaart kost dan 8 euro.

10 / 12

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595


Jeugdtoernooi SV Diemen is succes

Toernooi keert volgend jaar terug.

Mooie wedstrijden en goede sfeer tijdens toernooi. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het Sjef van der Heidentoernooi van SV Diemen is een groot succes geworden. Het was een jeugdtoernooi voor voetballers van teams van JO8, JO9, JO10 en JO11 dat op zaterdag en zondag plaatsvond.

Naast het Sjef van der Heidentoernooi was er ook een apart toernooi voor de selectieteams van JO8, JO9, JO10 en JO11. Dit was het Easter Toernooi, dat mede werd georganiseerd door Talent Goals. Het Easter Toernooi duurde tot en met maandag.

Het was afgelopen weekeinde en maandag druk op Sportpark De Diemen. De jonge voetballers vermaakten zich tijdens korte, maar felle wedstrijden. Ouders, andere familieleden, vrienden en bekenden van de voetballers stonden langs de kant en genoten van het spel en de inzet van de spelers. De organisatie had niets aan het toeval overgelaten. De teams wisten exact wanneer en op welk veld zij hun opwachting moesten maken. Langs de velden was het gezellig. Er stonden kramen waar eten en drinken te koop was en ook sportzaak Robeu Sport was met een kraam aanwezig. Ook in het clubgebouw van SV Diemen was het druk. De vaste vrijwilligers van SV Diemen zorgden ervoor dat iedereen het bestelde drankje en hapje ontving. De organisatie had zich goed voorbereid: bij het parkeerterrein van het sportpark stonden verkeersregelaars en afvalbedrijf Meerlanden had kosteloos extra afvalbakken op het terrein van SV Diemen geplaatst. Hier was SV Diemen zeer content mee, want er lag hierdoor nagenoeg geen zwerfafval op het terrein.

Pierre Tosch, hoofd jeugdopleidingen van SV Diemen, is tevreden over het toernooi. "Er deden zaterdag 32 teams mee, zondag 30 teams en maandag 16 teams. Er is goed gevoetbald en de sfeer was heel goed. Alleen zat het weer zondag een beetje tegen. Wij hebben als organisatie goede reacties ontvangen. Het toernooi was ook goed voor de kantine: er zijn veel consumpties verkocht." Tosch geeft aan dat er volgend jaar opnieuw een jeugdtoernooi wordt gehouden. "We moeten nog een evaluatie houden, maar als het aan mij ligt doen we het volgend jaar opnieuw. Misschien is het het overwegen waard om het toernooi dan niet tijdens de paasdagen te houden. Want dan zijn de jeugdteams van veel profclubs in het buitenland."

Smashing '72: buurt- en bedrijventoernooi

Inschrijven kan tot en met 30 april

DIEMEN - Volleybalvereniging Smashing '72 organiseert op dinsdagavond 16 mei en dinsdagavond 23 mei het buurt- en bedrijfsvolleybaltoernooi.

Het is de 41e editie van het toernooi, dat ook dit jaar in sporthal Diemen wordt gehouden.

Inschrijven voor het toernooi staat open voor alle inwoners en bedrijven van Diemen en naaste omgeving. Deelnemers dienen minimaal 16 jaar te zijn. Er wordt gespeeld in twee categorieën: herenteams en gemengde teams. Het toernooi voor gemengde teams vindt op 16 mei plaats. Het toernooi voor heren vindt op 23 mei plaats. Een gemengd team moet altijd twee dames in het veld hebben staan. In elk team mogen ten hoogste twee spelers/speelsters opgenomen worden die competitiespeler/speelster van de NeVoBo zijn.

Inschrijven kan tot en met 30 april via de website www.smashing72.nl of door een e-mail te sturen naar bvtsmashing@gmail.com. Het inschrijfgeld bedraagt dit jaar € 30,= per team, te voldoen op de eerste wedstrijdavond.