DiemerNieuws

17 november 2016

DiemerNieuws 17 november 2016


Staatsbosbeheer onderzoekt vervolg festivals Diemerbos

DIEMEN - De gemeenteraad lijkt bereid om Staatsbosbeheer toestemming te geven om tijdens de komende vijf zomers steeds maximaal acht festivals in het Diemerbos te houden. Staatsbosbeheer gaat uitzoeken of dit financieel haalbaar is. De gemeenteraad neemt op 24 november een besluit.

Afgelopen zomer werden er vijf festivals in het Diemerbos gehouden. Dit heeft Staatsbosbeheer geen geld opgeleverd. Integendeel. Riena Tienkamp, hoofd Staatsbosbeheer Noord-Holland, heeft de gemeente laten weten dat er voor 2016 rekening wordt gehouden met een kostenpost van 25.000 euro. Mits alle schade kan worden verhaald.

Door bouwverkeer is er forse schade op en langs de paden in het Diemerbos ontstaan. Het gras is niet aangetast. Evenmin is er ecologische schade ontstaan, omdat de festivals buiten het broedseizoen hebben plaatsgevonden. De opbrengst van de festivals is echter tegengevallen. Er werden niet de maximaal toegestane acht festivals, maar slechts vijf festivals gehouden. Staatsbosbeheer wijt dit onder meer aan het late tijdstip waarop de gemeente groen licht gaf voor de festivals van afgelopen zomer. De organisatie slaagde er niet in om meer dan vijf festivals te organiseren. Staatsbosbeheer gaat nu onderzoeken of het mogelijk is toekomstige schade tijdens festivals aan het bos te beperken en hoe lang het duurt voordat het schadebedrag kan worden terugverdiend. Als Staatsbosbeheer inderdaad besluit om ook in de toekomst festivals in het Diemerbos te organiseren, volgt er een openbare aanbesteding. Lees verder op pagina 5.

'Crimineel ontbijt' drukt bedrijven met de neus op cybercrime

DIEMEN - Ook ondernemers in Diemen zijn het slachtoffer geworden van cybercrime. Dit bleek tijdens het 'crimineel ontbijt' dat vorige week werd gehouden in horecazaak Jacob's Kitchen in Diemen-Zuid. Het ging hier om een initiatief van de gemeente Diemen en Ondernemend Diemen.

De bijeenkomst werd bezocht door ondernemers en zzp'ers uit Diemen en enkele leden van de gemeenteraad. Rob Koch, mede-eigenaar van het bedrijf Sebyde (Secure by Design) gaf informatie over internet en de dreigingen en risico's die hieraan zijn verbonden. Hij gaf voorbeelden van maatregelen die kunnen worden genomen om de risico's te verkleinen. Cybercrime is het werk van hackers. Die zijn op zoek naar informatie die vaak veel geld waard is: persoonlijke gegevens en het banknummer van klanten van het bedrijf. Maar ook zzp'ers en privépersonen zijn doelwit van internetcriminelen.

De vorm van cybercrime die tegenwoordig het meest voorkomt is het sturen van phishingmails. Een persoon ontvangt dan een e-mail van iemand die zich uitgeeft voor bijvoorbeeld een medewerker van een bedrijf of bank. Op het moment dat de ontvanger de link van de e-mail opent, kan dit grote gevolgen hebben. Er wordt dan bijvoorbeeld ongemerkt software op de computer geïnstalleerd die het criminelen mogelijk maakt om allerlei informatie binnen te halen. Maar het komt ook voor dat de hacker ervoor zorgt dat het bedrijf niet meer bij de eigen bestanden kan en er vervolgens een groot bedrag moet worden betaald om de bestanden weer terug te krijgen. Een aantal ondernemers gaf voorbeelden van internetfraude waarmee zij te maken hebben gekregen. In een geval werd de server van het bedrijf platgelegd en was het bedrijf moeilijk te bereiken voor klanten. In een ander geval werd een bedrijf door de eigen provider van internet afgesloten omdat het bedrijf duizenden e-mails zou hebben verzonden. Die e-mails waren niet door het bedrijf verzonden, maar door een hacker die zich voor het bedrijf uitgaf.
Lees verder op pagina 5.

Inbraakcijfers flink boven landelijk gemiddelde

DIEMEN - Met zeven per duizend inwoners scoort Diemen hoog als het gaat om het aantal woninginbraken per duizend inwoners. Het landelijk gemiddelde ligt op 5,1.

Veel meer gemeenten ten oosten van Amsterdam scoren hoog, zo blijkt uit cijfers van het CBS over heel 2015. Van veilig naar onveilig. Inbraken per 1000 inwoners (aantal inbraken in heel 2015): Muiden: 4 (26), Bussum: 6 (201), Laren: 7 (81), Diemen: 7 (186),Hilversum: 7 (619), Amsterdam: 7 (6.158), Naarden: 8 (130), Weesp: 8 (151), Huizen: 9 (373) en Blaricum: 11 (103).

Doorrijden na aanrijding

DIEMEN - Een fietser is vrijdagavond rond 21.15 uur gewond geraakt nadat hij op de hoek van de Schoolstraat en het Oranjeplantsoen was aangereden door een bestuurder die op een scooter reed.

Het slachtoffer hoefde niet naar het ziekenhuis. De scooterrijder is na het ongeluk doorgereden. De politie laat weten dat het om een licht getinte man gaat van begin twintig. Hij reed op een oranje scooter. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen: 0900-8844.

Kinderen ontbijten in raadszaal

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het Nationaal Schoolontbijt vond vrijdagochtend plaats. De leerlingen van de groepen 6 en 7 van basisschool De Venser uit Diemen waren door de gemeente uitgenodigd om in de raadszaal van het gemeentehuis te genieten van een lekker en gezond ontbijt. Burgemeester Erik Boog was ook aanwezig. De burgemeester en een aantal ambtenaren van de gemeente serveerden het ontbijt. De burgemeester schonk ook de melk in. De kinderen genoten van het smakelijke en bijzondere ontbijt.

348.470

euro kost een woning in Diemen gemiddeld
(cijfer van oktober 2016)

Najaarsconcert van Diemer Harmonie is groot succes

Diemer Harmonie tijdens het optreden in Theater De Omval. Foto: Per Staugaard

DIEMEN - Op zondag 13 november speelde de Diemer Harmonie onder leiding van dirigent Vincent van den Bijlaard in Theater De Omval in Diemen haar jaarlijkse Najaarsconcert.

De vier elementen water, lucht, vuur en aarde vormden het thema van de middag en zorgden voor een afwisselend programma. Het enthousiaste publiek kon luisteren naar originele werken voor harmonieorkest, die werden afgewisseld met bewerkingen van filmmuziek, gelardeerd met lichte muziek.

De Diemer Harmonie ontving een jaar geleden de Gerard Donkers wisselbokaal van de Brabantse Bond van Muziekgezelschappen naar aanleiding van haar optreden op het concours in Veldhoven op zondag 29 november 2015. Een bestuurslid van de Brabantse Bond was bij het Najaarsconcert aanwezig om deze prijs, uitgereikt aan de vereniging die het beste optreden verzorgd had op het gebied van repertoirekeuze, samenstelling van het orkest en uitstraling, weer in ontvangst te nemen.

Naast een aantal optredens in De Omval gaf de harmonie dit jaar maar liefst vier concerten in de buitenlucht: tijdens Duke op het Diemerplein, bij de 4-meiviering achter het gemeentehuis, op Campus Diemen Zuid en tijdens Monumentendag op Fort Diemerdam. Maandag 19 december om 19.30 uur sluit de harmonie het jaar af met een kerstconcert in verpleeghuis De Diem, de toegang is gratis. De concerten in 2017 zullen in het teken staan van het 120-jarig bestaan van de vereniging.

De Diemer Harmonie werd opgericht in 1897 en bestaat uit 45 leden, van jong tot oud. De harmonie staat onder leiding van haar vaste dirigent Vincent van den Bijlaard. Het symfonisch blaasorkest geeft jaarlijks verschillende concerten in en rond Diemen, soms elders in het land. Beschermheer van de vereniging is Erik Boog, de burgemeester van Diemen. Nieuwe leden zijn van harte welkom.

Weerbericht

Wisselvallig herfstweer met vooral zondag veel wind
Het weer wordt komende dagen bepaald door een krachtige westelijke luchtstroming. Daarin zijn (oceaan)depressies ofwel lagedrukgebieden de smaakmaker. Het is een komen en gaan van gebieden met regen of buien, afgewisseld door opklaringen. Er staat daarbij vrij veel wind. De temperatuur schommelt tussen zacht en iets minder zacht, maar vorst wordt niet verwacht.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag is het wisselend bewolkt met af en toe zon en kans op enkele buien. Er waait een vrij krachtige zuidwestenwind. Het wordt 8 graden. Zaterdag schijnt de zon nu en dan. De kans op een bui neemt af. De zuidwestenwind is vrij krachtig bij een maximum van 7 graden. Zondag neemt de bewolking toe, gevolgd door regen. De naar zuid krimpende wind wakkert aan zee aan tot hard of stormachtig met rukwinden boven land. Het wordt zachter bij 10 à 11 graden.

Trend na het weekeinde
De eerste dagen van de week is het wisselvallig met af en toe zonneschijn, bewolking en kans op enkele buien. Het is zacht met maxima van 12 à 13 graden. Daarna neemt de neerslagkans af en wordt het geleidelijk minder zacht met kans op nachtvorst aan het einde van de week.

Weetje
Naarmate de maand november vordert verliezen de bomen steeds meer hun blad. De oorzaak van bladval is niet dat het kouder wordt of dat het harder waait, maar door het teruglopen van de lichtintensiteit. De nachten worden langer en de zon komt steeds minder hoog boven de horizon. Ook is er in november meer bewolking dan in oktober met dus ook minder zonuren.

Judovereniging houdt toernooi voor Voedselbank Diemen

Concentratie bij de jeugdige judoka's. Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN - Judovereniging H.C. Fritz heeft vrijdag een judotoernooi gehouden waarvan de opbrengst is bestemd voor de kinderen van cliënten van de Voedselbank Diemen. Het toernooi werd gehouden in het gymnastiekgebouw in de Schoolstraat.

De opbrengst van het toernooi was 480 euro. Er deden 34 kinderen mee. De ouders van de deelnemers betaalden vijf euro. De judovereniging heeft de opbrengst verdubbeld en de ASV (Algemene Schakelvereniging) heeft een bedrag geschonken. Leden van H.C. Fritz hebben voor 48 kinderen van cliënten van de Voedselbank Diemen sinterklaascadeaus gekocht. De cadeaus worden op 1 december uitgedeeld. De judoka's hebben allen een certificaat ontvangen dat aangeeft dat zij hebben deelgenomen aan het Goede Doelen Toernooi. En omdat het vrijdag Sint Maarten was, hebben ze ook allemaal een zakje snoep gekregen.

De meeste punten werden behaald door Sander Verhoeven en Jeske van Koningsveld. Beiden behaalden 37 punten. De beker voor de mooiste worp ging bij de jongste categorie naar Delinda Verhagen. Bij de oudste judoka's liet Max Wansing de mooiste worp zien.

November 1943 De sloop in Diemen 1

Foto: HKD

Precies 73 jaar geleden, op 17 november 1943, kreeg burgemeester Eddy de Geer van Oudegein zwart op wit dat een groot deel van Diemen onder de slopershamer ging. De geruchten gingen al maanden in de rondte dat de wijk bij de gemeentegrens met Amsterdam op de nominatie stond. In 1942 hadden de Duitsers namelijk een Räumungskommissar aangesteld om huizen te slopen die in de weg stonden van verdedigingslinies. Hij concentreerde zich in eerste instantie op de Atlantikwall, maar toen Amsterdam bestempeld werd tot Festung kwam het hulpje van de Räumungskommissar in Diemen kijken. Oberleutnant Lasch bepaalde het gebied waar alles wat boven het maaiveld uitstak moest verdwijnen: "Alle Häuser mit allen dazu gehörigen Baulichkeiten begrenzt von der Diemerkade/Hartveldscheweg und die linke Seite der Jan Bertsstraat."

De burgemeester was onthutst. Hij probeerde het plan tegen te houden. Toen dat niet lukte, troostte hij de bewoners dat in de Amsterdamse Transvaalbuurt voor de getroffen Diemerbruggers "volledig gereinigde en opgeknapte woningen" waren gereserveerd. De Geer zat in zijn maag met de opdracht van de Duitsers dat de burgemeester persoonlijk de opdracht tot sloop moest geven. Tot dat moment had hij, in zijn eigen woorden "een loyale houding tegen de vertegenwoordigende bezettenden nagestreefd".

Wie naar De Bijenkorf wil, moet straks overstappen

Gemeenteraad Diemen bespreekt vervoerplan GVB 2018

Lijn 9 gaat in de toekomst anders rijden, dus dat wordt even puzzelen voor de juiste route. Foto: Jolanda Fisser

DIEMEN - Als in de zomer van 2018 de Noord/Zuidlijn in gebruik wordt genomen, kun je vanuit Diemen niet meer met lijn 9 rechtstreeks naar het centrum van Amsterdam. Dat staat in het vervoerplan GVB 2018, dat donderdag 17 november wordt besproken in de gemeenteraad van Diemen.

De Noord/Zuidlijn gaat volgens de huidige planning op 22 juli 2018 rijden. Het GVB voert die dag een nieuwe vervoerplan in. De route van veel trams en bussen wordt gewijzigd en ook komen er nieuwe lijnnummers. Volgens het plan rijdt lijn 9 dan niet meer naar het Centraal Station, maar slaat de tram bij het Alexanderplein in Amsterdam-Oost af en rijdt dan via het Weesperplein, het Weteringplantsoen, het Leidseplein en Amsterdam-West naar Sloterdijk. Reizigers kunnen bij het Weesperplein overstappen op de metro en bij het Weteringplantsoen op de Noord/Zuidlijn. Lijn 14 rijdt dan vanaf het Alexanderplein via het centrum door naar het Centraal Station. Lijn 14 rijdt nu nog naar de Dam, slaat af en rijdt naar Amsterdam-West. Het plan van het GVB heeft tot veel reacties geleid. Sommige inwoners van Diemen vinden het prettig dat de tram in de toekomst op het Leidseplein gaat stoppen, andere betreuren het dat de directe tramverbinding naar het CS verdwijnt.

Er zijn alternatieven voor inwoners van Diemen. Er is een directe verbinding van het station in het centrum van Diemen en het Centraal Station en de metro rijdt van station Diemen-Zuid naar het Centraal Station. Maar vooral mensen die dicht bij de haltes van lijn 9 in Diemen wonen gaan er op achteruit. Daarnaast wordt de metro door een aantal mensen nog steeds niet als volledig veilig ervaren. "De metro neem ik al jaren niet meer, want ik wil mijn halsketting graag houden", zei Leefbaar Diemen-raadslid Rosali Herder onlangs tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

Diemen heeft een goede verbinding met Amsterdam. Foto: Trudy Kroese

Ouderenpartij vindt metro voor veel mensen geen goed alternatief

Peter Prins, fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen (PvdO), kent de zorgen van sommige inwoners van Diemen. "Ik vind het een slechte zaak dat inwoners van Diemen die gebruikmaken van lijn 9 en naar het centrum van Amsterdam willen reizen in de toekomst op het Alexanderplein moeten overstappen. In mijn omgeving hoor ik vooral van ouderen dat zij liever in de tram willen blijven zitten dan dat zij moeten overstappen. Dat de tram er langer over doet, nemen zij op de koop toe." De trein en de metro zijn voor veel mensen geen goed alternatief, vindt Prins. "De inwoners die relatief dicht bij de tram wonen geven de voorkeur aan de tram. Voor een aantal van hen zijn de stations te ver weg."

Verwend
Er zijn ook inwoners van Diemen die wijziging van de route geen probleem vinden. Een echtpaar van middelbare leeftijd staat op de tramhalte aan de Hartveldseweg te wachten. "Als wij naar het centrum gaan nemen wij meestal lijn 9", aldus de vrouw. "Als wij in de toekomst naar De Bijenkorf willen, stappen wij gewoon over. Dat vinden wij geen probleem. Mensen moeten niet vergeten dat wij in Diemen ontzettend verwend zijn wat betreft het openbaar vervoer. Wij zijn een aantal jaren uit Diemen weggeweest en woonden toen in het oosten van het land. Daar was het openbaar vervoer veel minder goed. Als je hier weer terug bent, waardeer je het openbaar vervoer enorm."

'Niet vergeten dat we in Diemen erg verwend zijn met openbaar vervoer'

Mannen beroven vrouw in Buitenlust

DIEMEN - Twee mannen hebben vrijdagavond rond 23.30 uur in de wijk Buitenlust een vrouw beroofd.

De vrouw werd op de parkeerplaats van de wijk aangesproken door twee mannen die haar naar een adres vroegen. Zij verzochten de vrouw even mee te lopen. Kort daarna bedreigden zij het slachtoffer en dwongen haar geld af te staan. De daders vluchtten daarna in de richting van de Ouddiemerlaan. De politie onderzoekt de zaak en verzoekt getuigen of mensen die over meer informatie beschikken contact op te nemen met telefoonnummer 0900-8844.

Bestuurder heeft slok op

DIEMEN - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige automobilist aangehouden die onder invloed van alcohol was.

Agenten zagen de man slingerend door de Arent Krijtsstraat rijden. Hij reed een andere straat in en parkeerde zijn auto. De agenten hielden de man aan en stelden vast dat hij te veel had gedronken. Het betrof een beginnend bestuurder. Het rijbewijs van de man is ingevorderd. Ook kreeg hij een proces-verbaal.

Automobiliste beledigt ambtenaar

DIEMEN - Een automobiliste heeft vorige week woensdagmiddag rond 17.30 uur op het Van Markenplantsoen een bijzondere opsporingsambtenaar van de gemeente beledigd.

De ambtenaar had de automobiliste een bekeuring gegeven. De vrouw accepteerde dit niet en slingerde de ambtenaar een aantal grove beledigingen naar het hoofd. Daarna reed zij weg. De politie heeft het kenteken van de auto van de vrouw en onderzoekt de zaak.

Vuurwerk in beslag genomen

DIEMEN - De politie heeft vorige week woensdagmiddag tijdens een huiszoeking aan de Venserweg een partij illegaal vuurwerk aangetroffen.

Het ging om 7.5 kilo professioneel vuurwerk. De partij vuurwerk is in beslag genomen. De politie onderzoekt de zaak.

Mantelzorgers kunnen zich ontspannen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In De Omval is donderdag een gezellige middag voor mantelzorgers in Diemen gehouden. De middag vond plaats tijdens de Dag van de Mantelzorg. De mantelzorgers, die zwaar werk verrichten, konden zich een middag ontspannen. Er was onder meer een optreden van het Amsterdams Smartlappenkoor. De bijeenkomst werd druk bezocht. Mantelzorgers ontvingen het mantelzorgcompliment. Dit keer was het een bedrag van € 150,-.

Daniëlle van der Horst wint Kunstprijs Diemen 2016

Winnaar publieksprijs kreeg twintig stemmen

Daniëlle van der Horst, Jeroen Klaasse, Marja Eelman, Joke Janssen en Casper Le Fèvre. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Daniëlle van der Horst heeft de Kunstprijs Diemen 2016 gewonnen. Zij maakte het schilderij 'De ijsvogel is weer teruggekeerd in Diemen'.

De tweede prijs was voor Joke Janssen die het beeld 'Diemen Daarom' heeft gemaakt. Casper Le Fèvre ontving de derde prijs voor zijn schilderij 'Diemer Dynamiek'. De publieksprijs was voor Marja Eelman voor de collage 'Agobad moet blijven'. Zij kreeg twintig stemmen van bezoekers van de tentoonstelling. De prijzen werden donderdagavond uitgereikt tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis.

Daniëlle van der Horst woont in Winkel. Zij woonde in het verleden lange tijd in Diemen. De overige drie winnaars zijn inwoners van Diemen.

De Kunstprijs Diemen 2016 werd georganiseerd door Kunstzin Diemen, de vereniging van beeldend kunstenaars. De jury bestond uit wethouder van Cultuur Jeroen Klaasse, beeldend kunstenaar Lola Eradus en Ad Saan, voorzitter van de Historische Kring Diemen. De jury had tien deelnemers geselecteerd die aan de aanwezigen iets mochten vertellen over het kunstwerk dat zij hadden ingestuurd. Hieronder waren ook de drie winnaars van de juryprijzen en de winnaar van de publieksprijs. Zij werden door wethouder Klaasse en Steven Dijk, voorzitter van Kunstzin Diemen, kort over hun inzending geïnterviewd.

De Kunstprijs Diemen werd tot dusver om de twee jaar gehouden. Steven Dijk legde de aanwezigen uit dat dit gaat veranderen. "Kunstzin Diemen gaat de Kunstprijs Diemen voortaan twee keer per drie jaar houden. Alleen in het jaar dat wij de Kunstroute Diemen organiseren is er geen Kunstprijs Diemen. De volgende Kunstprijs Diemen wordt in 2017 gehouden. Er is dan geen thema. Wij hopen dat dit tot meer inzendingen leidt. In 2018 organiseren wij weer de Kunstroute Diemen."

Festivals in Diemerbos

Vervolg van voorpagina.

Het liefst maakt Staatsbosbeheer dan meerjarige afspraken met (meerdere) organisatoren.

De gemeente Diemen is voorstander van festivals in het Diemerbos. De gemeente is van mening dat de festivals het Diemerbos en ook de gemeente Diemen op de kaart zetten. De festivals trekken ook andere jeugdige doelgroepen die van het bos genieten. Een duidelijk voorbeeld van citymarketing.

De gemeente maakt jaarlijks tijdens de festivals kosten voor handhaving. Dit jaar ging het om een bedrag van ongeveer 20.000 euro. Een deel van dit geld wordt terugverdiend via leges.

Hard nodig
Staatsbosbeheer hoopt dat de festivals in de toekomst geld zullen opbrengen. Geld dat hard nodig is. Wethouder Ruud Grondel: "Staatsbosbeheer heeft veel geld nodig voor het onderhoud en beheer van het Diemerbos. Het Rijk zou aanvankelijk vijf ton per jaar bijdragen. Dit is niet doorgegaan. De Provincie Noord-Holland verstrekt nu jaarlijks 30.000 euro. De afgelopen jaren hebben de provincie en de gemeente Diemen dit bedrag kunnen verhogen tot 100.000 euro. Maar dat is niet vol te houden. Staatsbosbeheer denkt er al over na om bepaalde paden en bruggen in het Diemerbos af te sluiten."

Criminaliteit internet

Vervolg van voorpagina.

Cybercriminelen proberen vaak de identiteit te achterhalen van mensen binnen een bedrijf die toegang hebben tot belangrijke informatie: de directeur, de secretaresse van de directeur en de persoon die over de financiën gaat zijn hiervan voorbeelden.

Afspraken
Koch gaf een aantal tips. Het is belangrijk dat er binnen een bedrijf gecommuniceerd wordt over de gevaren van cybercrime en dat er duidelijke afspraken worden gemaakt. Updates, die vaak uit betere beveiliging bestaan, dienen onmiddellijk te worden uitgevoerd, er dient een goede back-up van bestanden te worden gemaakt, voorzichtig met paswoorden te worden omgegaan en elke e-mail die maar de geringste twijfel oproept dient niet te worden geopend.

De vertegenwoordigers van de aanwezige bedrijven en zzp'ers vertelden dat zij op de hoogte zijn van de gevaren van cybercrime en dit ook binnen hun bedrijf aan de orde stellen. De bijeenkomst werd succesvol geacht omdat het iedereen scherp houdt.

Jerry Gernaat

Eigenaar van Albertcuypbikes
49 jaar
Diemenaar sinds 2001

Beschrijf jezelf in 5 woorden.
"Sportief, eerlijk en een beetje eigenwijs."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Vaak sportgerelateerd."

Aan welke sport doe je zelf?
"Ik doe aan survivalsport, squash en skiën."

Waarom survivalsport?
"Lekker buiten, goed voor de conditie en het is zwaar, maar erg leuk."

Verder in het dagelijks leven?
"Vader van Sepp van bijna 7."

Voor welke tv-serie blijf je thuis?
"Suits."

Favoriete stekje in Diemen?
"De Griend, waar we wonen. Superleuke buurt met veel kinderen en we hebben heel leuk contact met de meeste buren."

Vijfgangenmenu of patatje met?
"Vijf gangen."

Winter of zomer?
"Winter, want dan weet ik dat we gaan skiën."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een huisje in Oostenrijk kopen."

Dagje vrij, wat doe je?
"Wat leuks met ons kleine mannetje."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Spelletjes (kaarten)."

Waar kun je erg om lachen?
"Als ik met mijn vrienden ga eten of borrelen."

Waar kun je je druk over maken?
"Mensen die niet eerlijk zijn."

Daarom Diemen.
"Heerlijke buurt en ben in 12 minuutjes fietsen op m'n werk."

Diemen mist nog…
"Een survivalvereniging, we moeten nu naar Zeist om te trainen."

Een dagje burgemeester...?
"Daar ben ik niet geschikt voor, ben slecht in politiek bedrijven. Diemen is prima zo."

Sint brengt bezoek aan 't Kruidvat

DIEMEN - Sinterklaas brengt op woensdag 23 november een bezoek aan Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid. De goedheiligman en zijn Pieten arriveren om 11.30 uur en blijven ongeveer een uur.

De bijeenkomst is bedoeld voor senioren. In 't Kruidvat is in september gestart met een pilot voor inwoners van Diemen die kampen met geheugenproblemen. Dit project is tot dusver een groot succes en trekt wekelijks veel bezoekers. De wekelijkse bijeenkomst is niet alleen prettig voor senioren, maar ook voor mantelzorgers. Zij worden enige tijd ontlast en kunnen daardoor tijd voor zichzelf vrijmaken. Het bezoek van Sint Nicolaas is vooral gericht op de bezoekers van de wekelijkse bijeenkomst op woensdag, maar ook andere senioren zijn van harte welkom.
Stichting Welzijn Diemen heeft ook een aantal peuters en kleuters uitgenodigd om de bijeenkomst een extra feestelijk tintje te geven.

Sinterklaas krijgt weer warm welkom in Diemen

Goedheiligman begroet alleen maar lieve kinderen

DIEMEN - Sinterklaas is zaterdagochtend in Diemen gearriveerd. De goedheiligman kwam rond 10.30 uur aan bij de loswal. Sinterklaas en zijn Pieten waren duidelijk blij dat zij de kinderen uit Diemen weer konden ontmoeten. Zij schudden veel handen en deelden veel snoep uit. Om 11.30 uur werd Sint Nicolaas op het Diemerplein welkom geheten door burgemeester Erik Boog.

De stoomboot is gearriveerd. Foto: Trudy Kroese

Het was zaterdagochtend koud. De ouders die naar de intocht van de Sint gingen hadden warme kleding aangetrokken en ook hun kinderen goed ingepakt. De eerste bezoekers waren al rond 10.00 uur op de loswal aanwezig. Entertainers Martin Williams en Mike hadden geen enkele moeite om de sfeer er snel in te brengen. Zij zongen met luide stem sinterklaasliedjes die door veel kinderen werden meegezongen. Aan beide kanten van de Weespertrekvaart zochten steeds meer mensen een mooi plekje. De harten van de kinderen klopten inderdaad vol verwachting.

Plotseling klonk een harde beltoon van een telefoon. Sint Nicolaas belde hoogstpersoonlijk Martin Williams met de vraag of er in Diemen wel kinderen op hem stonden te wachten. De presentator legde de vraag voor aan de kinderen die met z'n allen heel hard 'Jaaaaa' riepen. Daarna werd er een sinterklaasliedje gezongen. De kindervriend uit Spanje was overtuigd en gaf de kapiteins van de twee boten de opdracht om met volle kracht in de richting van Diemen te varen.

Kort daarna zagen kinderen snelle boten in het water van de Weespertrekvaart verschijnen. In die vaartuigen zaten de Duikpieten die de kinderen vast voorbereidden op de komst van Sinterklaas. De boten schoten door het water. Een enkele dappere Duikpiet dook het ijskoude water in.

De optocht door de Burgemeester Bickerstraat. Foto: Trudy Kroese
De Steppieten waren populair. Foto: Oscar Borghardt
Het was druk op het Diemerplein. Foto: Oscar Borghardt
Pieten delen snoepgoed uit. Foto: Oscar Borghardt

Sinterklaas wordt weer ontvangen op Diemerplein

En toen was het zover. De klok van de Sint-Petrusbandenkerk ging luiden en de Diemerbrug ging langzaam omhoog. De twee boten verschenen. Op de eerste boot zaten onder anderen de leden van de Pepernotenband, die diverse sinterklaasliedjes speelden. Uiteraard zongen de kinderen luid mee. Vlak daarna kwam de boot met Sinterklaas en de Pieten aanvaren. Sinterklaas en zijn trouwe helpers zwaaiden naar de kinderen op de wal. Een aantal Pieten sprong snel van de boot af en gaf de kinderen heerlijke pepernoten en ander strooigoed. De boten gingen eerst langs de kade aan de Hartveldseweg en staken toen over naar de loswal. Iedereen kon de Sint daardoor van dichtbij zien.

Nadat de Sint was ontvangen, stapte hij in een wagen die door paarden werd voortgetrokken. De goedheiligman ging voorop in de optocht die vanaf Diemen-Zuid, via de Diemerbrug en de Burgemeester Bickerstraat naar het Diemerplein ging. Daar klom Sinterklaas op het podium en schudde hij de hand van burgemeester Boog. De goedheiligman en de burgemeester kennen elkaar inmiddels. Ook vorig jaar ontmoetten zij elkaar. Burgemeester Boog werd geassisteerd door kinderburgemeester Mirthe. Het was een van haar laatste optredens. Binnenkort krijgt zij een opvolger. Een aantal kinderen had het geluk om op het podium bij Sinterklaas te worden geroepen.

Sint Nicolaas en de burgemeester kennen elkaar inmiddels

Voor de kinderen is er nu een leuke, maar ook heel spannende periode aangebroken. Zij mogen af en toe hun schoen zetten en tellen vol verwachting af naar 5 december, de dag dat Sinterklaas zijn verjaardag viert en alle lieve kinderen met cadeaus verrast. Maar het is al vaker gezegd: in Diemen wonen alleen maar lieve kinderen.

Dansschool mikt op alle leeftijden

OnPoint Dancelab verzorgt lessen in De Meridiaan

Anthony Pinas is het creatieve brein achter de dansschool. Foto: Karen Steenwinkel

DIEMEN - OnPoint Dancelab is sinds begin november gevestigd in het gebouw van brede school De Meridiaan aan de Prinses Beatrixlaan 156 C in Diemen. Wethouder Jeroen Klaasse van Cultuur zal OnPoint Dancelab op zaterdag 26 november feestelijk openen.

OnPoint Dancelab is eigendom van Anthony Pinas, voormalig inwoner van Diemen. De ondernemer is het creatieve brein achter de dansschool en geeft samen met Lisa Schutijser de lessen. Ingrid Baars uit Diemen doet de administratie en communicatie en valt af en toe in als docente.

OnPoint Dancelab is een dansschool voor alle leeftijden. Dansliefhebbers kunnen er terecht voor een gevarieerd aanbod: van streetdance, hiphop, get fit, ballet en breakdance tot dancehall. Daarnaast biedt OnPoint Dancelab ook privé (dans)lessen aan. In De Meridiaan heeft OnPoint Dancelab de beschikking over een danszaal met spiegels, een geschikte dansvloer en een goede muziekinstallatie.

'Dansen is gezond en goed voor de conditie, coördinatie en lenigheid'

Ingrid Baars: "Wij geven al enige tijd lessen tijdens de naschoolse activiteiten van basisscholen in Diemen. Daar doen zowel jongens als meisjes aan mee. Wij zijn ook begonnen met lessen get fit voor volwassenen. Aan die lessen doen mannen en vrouwen mee. We beginnen altijd met oefeningen en daarna wordt er gedanst."

Anthony voetbalde in de jeugd van eredivisieclub Vitesse. Nadat hij last kreeg van blessures besloot hij zich op dansen te richten. Hij is professioneel danser, dansdocent en choreograaf. Anthony heeft de dansopleiding aan het Art & Entertainment College in Amsterdam gevolgd en een jaar de vooropleiding 5 o'clock van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). In 2012 is Anthony het OnPoint-collectief begonnen en in 2014 heeft hij Stichting Build Your Dream opgericht. Het doel van deze stichting is het ondersteunen van talentenontwikkeling van jongeren op het gebied van urban arts, zowel nationaal als internationaal. Anthony geeft momenteel hiphoplessen bij onder andere Amsterdam Dance Centre en Global Dance Centre. Samen met het team willen Anthony en Ingrid met OnPoint Dancelab een ontmoetingsplek creëren waar iedereen zich welkom en veilig voelt en zorgeloos kan genieten van dans. Om de danslessen zo toegankelijk mogelijk te houden is de contributie vrij laag. Kinderen die verder willen in dans kunnen bij OnPoint Dancelab terecht voor advies en begeleiding. OnPoint Dancelab werkt alleen met goed opgeleide, ervaren en enthousiaste docenten met een passie voor lesgeven.

Zelfvertrouwen
Anthony en Ingrid wijzen op de voordelen van dansen. Dansen is gezond, goed voor de conditie, coördinatie en lenigheid en is vaak een stimulans voor het zelfvertrouwen. Door het volgen van lessen van gekwalificeerde docenten kunnen blessures worden voorkomen. Wethouder Jeroen Klaasse zal OnPoint Dancelab op zaterdag 26 november om 14.00 uur feestelijk openen. Van 14.00 uur (inloop vanaf 13.45 uur) tot 17.00 uur zijn alle dansliefhebbers welkom bij deze feestelijke opening en de aansluitende borrel. De lessen zijn die dag gratis. Op de website www.onpointdancelab.nl is meer informatie te vinden over de dansschool en kan er ingeschreven worden voor een gratis proefles.

'Popje, hou je muil'. Zaterdag 19 november in Theater De Omval.

17 en 22 november

'La Fille Inconnue'

De Omval 14.00 & 20.00 uur

Jenny is een jonge, sociaal betrokken, huisarts. Op een avond nadat de praktijk gesloten is, wordt er aangebeld, maar ze besluit niet meer open te doen. De volgende dag wordt een jong meisje dood gevonden aan de Maas. Aanvang dinsdag en donderdag 20.00 uur, dinsdag ook 14.00 uur. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zaterdag 19 november

Open huis HKD

De Schakel 11.00 uur

11.00-14.00 uur voor alle geïnteresseerden. Misschien heeft u nog oude foto's o.i.d. of verhalen over het 'oude Diemen'. Oude uitgaven van het verenigingsblad en boeken over de historie van Diemen zijn verkrijgbaar. Ook zijn diverse interviews met oud-Diemenaren op dvd te zien.

Wandeling Pink Diemen

Gemeentehuis 13.30 uur

Korte wandeling door Diemen met gezellige nazit. Pink Diemen wil Diemenaren (homo, lesbo, biseksueel, transgender, ruimdenkende, interseksuele en zich afvragende) de gelegenheid bieden elkaar te ontmoeten.

'Popje, hou je muil'

Theater de Omval 20.30 uur

Ferry en Meta zetten samen Schoenenhuis Fermeta op. Na een aantal jaren botert het niet meer zo goed tussen het eigenaardige stel. Schoenenhuis Fermeta is duidelijk toe aan een nieuw concept.

zondag 20 november

Christus Koning

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met het PeeBee kinderkoor. Pastor A. Tönis gaat voor.

Computerclub Minenerva

Noorderlicht 11.00 uur

Thema: websiteprogramma's (onder voorbehoud). Minerva zoekt nieuwe deskundige, vooral jongere leden en/of samenwerking of fusie met een computerclub in de regio rond Diemen. Aanmelden: info@computerclubdiemen.nl of mail@hermanzwiers.nl.

Bingo

't Kruidvat 13.30 uur

Gezellige prijzenbingo. Een boekje voor 5 rondes kost € 7,50. Halve boekjes zijn ook verkrijgbaar. Informatie: 06-19776374.

Kerstrecital

Theater De Omval 14.00 uur

Al vele jaren geeft Regina, altijd uitverkochte, kerstrecitals in Het Concertgebouw Amsterdam. Op het programma haar lievelingscomponist Chopin, aangevuld met toegankelijke muziek van andere componisten.

maandag 21 november

Kundalini Yoga en meditatie

Yoga Studio Diemen 18.30 uur

Aanvang 18.30 en 20.15 uur. Yogaserie voor tolerantie en compassie en een meditatie voor het hart. Proefles € 8,-. Informatie: yogadiemen.nl of 020-4165078.

dinsdag 22 november

Natuurlijk tuinieren

OBA Diemen 14.00 uur

Wandeling door de buurt na een lezing van natuurlijk tuinieren-docent Gert Snoei.

iedere dinsdag

Klaverjascompetitie

Café-restaurant ROEDIEZ

Iedere dinsdagavond 4 rondes van 16 met een andere partner. Tot april 26 speelavonden. Wie 18 avonden heeft deelgenomen komt in aanmerking voor de seizoensprijs. Een enkele avond meespelen mag ook. Inschrijfgeld per avond € 5,-.

woensdag 23 november

Pink Diemen ontmoeting

Blauw, De Omval 19.30 uur

Voor Diemenaren (homo, lesbo, biseksueel, transgender, ruimdenkende, interseksuele en zich afvragende). Zie ook www.pinkdiemen.nl of de Facebookpagina.

donderdag 24 november

Diemen voor elkaar

Theater De Omval 12.00 uur

Diemenvoorelkaar.nl organiseert een bijeenkomst voor hulpvragers en hulpaanbieders. Kosten: € 2,- incl. lunch. Aanmelden: 020-3144700, info@diemenvoorelkaar.nl of in De Brede HOED.

Bijeenkomst PCOB Diemen

De Schakel 14.00 uur

Ds P.G. Weeber houdt een presentatie over Egypte, land van farao’s, slavernij, christenen en moslims (deel 1). Zowel leden als niet-leden van de ouderenbonden zijn hartelijk welkom.

Financieel Café

OBA Diemen 14.00 uur

Voor hulp bij digitale zaken.

'Tonio'

Theater De Omval 20.00 uur

De 21-jarige Tonio fietst richting huis na een avond uit met zijn vrienden. Hij wordt onderweg geschept door een auto en komt hierbij om het leven. Zijn ouders Adri en Mirjam worden geconfronteerd met het grootste verlies, dat hun leven voorgoed zal veranderen. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 25 november

'Als ik mezelf kon zijn'

Theater de Omval 20.30 uur

Wanneer ben je nou helemaal jezelf? Dit is de vraag die Steven Brunswijk, alias de Braboneger, zich stelt.

SV Zeeburg klopt KSV: 27-21

Handbalsters blijven gedeeld lijstaanvoerder

SV Zeeburg scoorde 27 keer. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de thuiswedstrijd tegen KSV met 27-21 gewonnen. Bij rust leidden de handbalsters uit Diemen met 13-10. SV Zeebug blijft na deze overwinning gedeeld lijstaanvoerder in de zaalcompetitie.

SV Zeeburg startte geconcentreerd met het doel om snel een voorsprong te nemen. De eerste aanval van de thuisclub leverde geen treffer op, dat gold ook voor de eerste offensieve actie van de bezoeksters uit Heerhugowaard. Maar na een goed uitgespeelde aanval wist SV Zeeburg de score te openen.

SV Zeeburg wist het doel van de tegenstander diverse keren te vinden, maar liet achterin ook de nodige steken vallen. SV Zeeburg hield de voorsprong vast, maar slaagde er niet in om de marge groter te laten worden dan drie punten.

De dames van SV Zeeburg hadden voor de wedstrijd te horen gekregen dat de coach van KSV tijdens wedstrijden af en toe de keepster uit het veld haalt om een extra veldspeelster in te zetten. Op het moment dat dit zou gebeuren, zou SV Zeeburg de bal meteen in een leeg doel moeten gooien, was de opdracht. KSV haalde de keepster inderdaad naar de kant en één keer had de thuisclub de kans om de bal in het lege doel te gooien, maar die kans werd gemist. In de tweede helft slaagde SV Zeeburg erin om KSV op afstand te houden. In de verdediging van KSV werd niet meer goed bijgeschoven, als gevolg waarvan speelsters van SV Zeeburg steeds door de verdediging van de bezoeksters konden springen. In de tweede helft was het niet heel spannend meer. KSV kon de thuisclub niet meer bedreigen en SV Zeeburg won de wedstrijd met 27-21. Het is spannend in de hoofdklasse E van de zaalcompetitie. Berdos, SV Zeeburg en Geel Zwart hebben na zes competitiewedstrijden tien punten en delen de eerste plaats. Berdos heeft het beste doelsaldo van de drie ploegen. Kras/Volendam staat met negen punten uit vier duels op de vierde plaats. Zaterdag staat er een topper op het programma. SV Zeeburg gaat dan op bezoek bij Berdos. De wedstrijd in Alkmaar begint om 19.15 uur.

Dames van De Meeuwen winnen

DIEMEN - Het eerste damesteam van De Meeuwen heeft de uitwedstrijd tegen HBW met 5-10 gewonnen.

De Meeuwen trof in Hilversum een tegenstander tegen wie de ploeg ook vorig seizoen speelde. Twee speelsters van HBW beschikken over ervaring in de hoofdklasse. De Meeuwen begon sterk aan de eerste periode. Via doelpunten van Sophia Lunenburg, Amy Waardenburg en Marith Roelen kwam de Meeuwen op een 0-3 voorsprong. Door goede verdedigende acties en een paar reddingen van keepster Sanne Winchester werd de eerste periode afgesloten met een 1-4 voorsprong De Meeuwen.

Daarna begon HBW op stoom te komen en wist door een aantal mooie zwemacties de schade iets te beperken. Halverwege de wedstrijd was de stand 3-5 in het voordeel van De Meeuwen. De Meeuwen ging voor de genadeklap. Door prachtige acties en doelpunten van Tessa Coumou en Renske Sterrenburg, Amy Waardenburg en Marith Roelen, nam De Meeuwen de overwinning mee terug naar Diemen. De Meeuwen staat op de vijfde plaats. Het eerste damesteam van De Meeuwen speelt op zaterdag 19 november een thuiswedstrijd tegen UZSC. De wedstrijd in Sporthal Wethouder F.B. Duran begint om 20.15 uur. Het eerste herenteam van De Meeuwen kwam afgelopen weekeinde niet in actie. De ploeg hervat de competitie zaterdag met een uitwedstrijd tegen Woerden. Het duel in Zuid-Holland begint om 21.35 uur.

SV Diemen verliest in Haarlem

Gat met concurrenten is vijf punten

Trainer Gerrie Breugem geeft prioriteit aan competitie. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen heeft de uitwedstrijd tegen Olympia Haarlem met 3-1 verloren. Bij rust leidde de thuisclub met 1-0.

SV Diemen speelde tegen een ploeg die over veel ervaring beschikt. De thuisclub kwam na een kwartier spelen op 1-0. Kort daarna verzuimde de arbiter de bezoekers een penalty te geven. "Giliano Eijken werd duidelijk geduwd. Wij hadden een strafschop moeten krijgen", aldus Gerrie Breugem, trainer van SV Diemen.

Ongeveer 25 minuten na de hervatting verruimde Olympia Haarlem de marge: 2-0. Kort daarna deed aanvaller Giliano Eijken iets terug voor SV Diemen: 2-1. Gerrie Breugem liet zijn ploeg daarna risico nemen door een-op-een te spelen met het doel om een punt te pakken. Dit lukte niet en Olympia Haarlem bepaalde de eindstand vlak voor tijd op 3-1. Na tien competitieduels blijft SV Diemen op de laatste plaats staan van de derde klasse C. SV Diemen heeft zes punten. De twee ploegen die boven SV Diemen staan zijn SV Ouderkerk en Fortius. Die ploegen hebben beide elf punten. Bloemendaal, dat met 1-4 bij Laren '99 won, is nu samen met FC Weesp koploper. FC Weesp verloor zondag de uitwedstrijd tegen Roda '23 met 2-0. Bloemendaal heeft een beter doelsaldo dan FC Weesp. Komend weekeinde is er geen competitieprogramma. SV Diemen speelt zondagmiddag een bekerduel tegen LSVV uit Noord-Scharwoude, een ploeg die uitkomt in de tweede klasse van de zondagcompetitie. Het gaat om een duel van de tweede knock-outfase van de bekercompetitie. De wedstrijd in Noord-Scharwoude begint om 14.00 uur. Gerrie Breugem neemt het bekertoernooi serieus en wil zo ver mogelijk komen. Maar de competitie heeft uiteraard zijn prioriteit.

"De volgende competitiewedstrijd is een thuisduel tegen Schoten. Die wedstrijd moeten wij winnen, want wij moeten het gat dichten met de ploegen die boven ons staan. Wij zullen er zondag alles aan doen om van LSVV te winnen, want een goed resultaat kan een positief effect hebben op het zelfvertrouwen. Maar wij kijken ook vooruit naar de wedstrijd tegen Schoten. Ik zal in de bekerwedstrijd geen spelers opstellen die licht geblesseerd zijn."

Dames Smashing '72 winnen

DIEMEN - Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft vorige week woensdag de uitwedstrijd tegen Dinto met 1-3 gewonnen. De setstanden waren 20-25, 24-26, 25-22 en 16-25.

Het team van Smashing '72 speelt op zaterdag 19 november een thuiswedstrijd tegen Allvo. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 19.00 uur.

DKV Victoria verliest

DIEMEN - Het eerste herenteam van DKV Victoria is de zaalcompetitie met een nederlaag begonnen.

De korfballers uit Diemen verloren voor eigen publiek met 20-24 van Haarlem.

14 / 16

15 / 16

Voor alle klussen in en om het huis: vloeren/ tegelen/schilderen etc - alle reparaties - ruim 20 jaar ervaring - flexibel en betrouwbaar. Voor een vrijblijvende offerte: 06-54623051/ 020-690-8997

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-schoonheids-nagelsalon 15 m2. Inlichtingen: 035-6935525/06-22393323

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595