DiemerNieuws

1 november 2018

DiemerNieuws 1 november 2018


Middelbare school start in 2019

DIEMEN Open Schoolgemeenschap Bijlmer gaat bij genoeg aanmeldingen aan het begin van het schooljaar 2019-2020 starten met een middelbare school in Diemen: Open Schoolgemeenschap Diemen.

Leerlingen uit Diemen en Duivendrecht kunnen zich vanaf 19 januari 2019 inschrijven voor een plek op de nieuwe school. Het gaat voorlopig alleen om leerlingen die naar de brugklas gaan. Op 19 januari 2019 houdt Open Schoolgemeenschap Diemen een open dag in De Omval. Tanja van Nes, projectondersteuner Open Schoolgemeenschap Diemen. "Wij richten ons op een goede verdeling van de leerlingen: 25 procent vmbo BK, 25 procent vmbo T en 50 procent havo/vwo. Er is plaats voor maximaal 104 leerlingen. Wij kunnen van start gaan bij een nog nader te bepalen minimumaantal leerlingen."

De Open Schoolgemeenschap Diemen krijgt voorlopig een gebouw op een tijdelijke locatie. De tijdelijke locatie wordt het leegstaande deel van basisschool Het Atelier in Diemen-Zuid. In de toekomst wordt er een definitief schoolgebouw neergezet. De beoogde locatie voor het schoolgebouw is de ruimte naast Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid.

Het is niet alleen de wens van het gemeentebestuur, maar ook van de gemeenteraad om een middelbare school in Diemen te vestigen.

3

Burgemeester Boog verlengt alcoholverbod De Kruidenhof

DIEMEN Burgemeester Erik Boog heeft het alcoholverbod voor het gebied rond winkelcentrum De Kruidenhof in Diemen-Zuid tot en met 31 oktober 2020 verlengd.

Het vorige alcoholverbod werd op 31 oktober 2016 om 00.00 uur van kracht en liep tot 31 oktober 2018 24.00 uur. "Uit evaluatie is gebleken dat het alcoholverbod een positieve bijdrage levert aan de leefomgeving van het gebied. Het alcoholverbod geldt voor de parkeerplaats, de luifels en onderdoorgang van het winkelcentrum en het achterliggende speelplein Kruidenhof. Het verbod wordt kenbaar gemaakt door aanduidingsborden", aldus de gemeente.

De voormalige burgemeester van Diemen Amy Koopmanschap stelde op 1 juli 2012 een alcoholverbod in voor winkelcentrum Kruidenhof en omgeving. Koopmanschap nam dit besluit vanwege klachten van omwonenden over lawaai, vaak tot diep in de nacht, provocerend gedrag en vervuiling van portieken en speelplaatsen.

Kazerne brandweer later opgeleverd

DIEMEN De brandweer van Diemen kan pas met ingang van 13 november weer gebruikmaken van de brandweerkazerne aan de D.J. den Hartoglaan 2.

De brandweerkazerne wordt momenteel gerenoveerd. De werkzaamheden zijn nog in volle gang. De brandweerauto's staan in de garage en kunnen van daaruit uitrukken. De brandweerlieden doen hun werk momenteel vanuit een bouwkeet die achter de kazerne staat. Het was de bedoeling dat de brandweerlieden vanaf 31 oktober weer in de brandweerkazerne konden werken. Maar de werkzaamheden aan de kazerne zijn iets uitgelopen.

Veel belangstelling voor lezing prof. Scherder in De Ontmoeting

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Prof. Erik Scherder heeft donderdag in de kerk De Ontmoeting tijdens tijdens een ledenbijeenkomst van de afdeling Diemen van ouderenbond PCOB een lezing gegeven: 'Bewegen, niet vergeten'. Dit in het kader van een onderzoek naar de samenhang tussen lichamelijke activiteit en het denkvermogen.

5

Tweede cd

Foto: Trudy Kroese

Diemenaar Frank Demian timmert al jaren aan de weg als muzikant en nam zijn tweede cd op.

9

CDA organiseert lezing over sociale zorg vroeger en nu

DIEMEN Cultuurhistorica Dr. Llewellyn Bogaers geeft op dinsdag 6 november een lezing in de pastorie aan de Hartveldseweg 6. De aanvang is 20.00 uur. Het thema van de lezing is 'Sociale zorg vroeger en nu'.

Het betreft hier een initiatief van de afdeling Diemen van het CDA. Bogaers gaat in op de medemenselijkheid door de eeuwen heen. Er is een beperkt aantal plaatsen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar info@diemencda.nl. Janneke de Graaff, fractievoorzitter van het CDA: "Het CDA-Diemen heeft bedacht dat het goed is om ter verdieping en verheffing van Diemen een serie lezingen te organiseren. Het is de bedoeling dat die niet gaan over eigen stokpaarden, maar over onderwerpen die zowel voor de politiek als voor mensen van alle gezindten interessant zijn."

Weerbericht

Vrij zacht, in het weekend droog met zonnige perioden

De herfst als overgangsseizoen liet zich de afgelopen dagen van zijn andere kant zien. De temperatuur lag ver onder normaal en dinsdag viel er zeer veel regen. Nadien is het opnieuw zachter. Tussen een diepe depressie bij Ierland en een continentaal hogedrukgebied trekt in het weekeinde de zuidenwind aan. Het is zacht met zonnige perioden en na vrijdag droog.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag regent het enige tijd. Ook in de ochtend kan het nog wat regenen. In de loop van de dag klaart het op. Het wordt 11 à 12 graden bij een matige westenwind. In het weekeinde waait er een matige tot soms vrij krachtige zuidenwind. Door warmte-advectie (aanvoer van lucht uit een warmer gebied) wordt het opnieuw zachter, met zaterdag 13 graden en zondag tot 15 graden. Er is een mix van zonneschijn en wolkenvelden. Het blijft droog.

Trend na het weekeinde

In de eerste novemberweek blijft het weer onder invloed staan van een krachtig blokkerend hogedrukgebied boven het Europese continent. Met een zuid- tot zuidoostenbries is het zacht en vrijwel droog met zonneschijn en soms wolkenvelden. Het maximum ligt rond 15 graden.

Weetje

Oktober 2018 was zacht met een etmaalgemiddelde van 11.9 graden. Normaal (het langjarig gemiddelde) is dat 10.8 graden. Vorig jaar was het 13.3 graden. Het record bedraagt 14.2 graden in oktober 2001. Bijzonder in deze oktober was de aaneengesloten reeks van 8 dagen met 20 graden en hoger. Het oude record van 7 warme dagen op rij stond op oktober 1969.

De oude Weesperstraat

Van het oude Diemen-Zuid is niet veel meer over. De burgemeesterswoning aan de Venserkade en nog een rijtje huizen even buiten de Anne Frankwijk waar het Ouderkerkerlaan heet. Vroeger domineerde de grote hervormde kerk het buurtje bij de Diemerbrug. De Prins Hendrikkade bestond nog uit een schakering van allerlei soorten huizen, een mooi rijtje. Achter de Prins Hendrikkade lag verscholen de Weesperstraat. Voor een deel van de straat - die dus parallel liep met de kade - gebruikten de buurtbewoners de naam Achterom. Het gedeelte liep immers achter om de Prins Hendrikkade. Waar de Weesperstraat en de kade verderop weer bij elkaar kwamen, heette het verlengde het Weesperzandpad. Maar goed, de Weesperstraat was tot in de jaren 70 de straat op de foto van Bert Roest. Een straat met veel verschillende huizen. Een speciaal buurtje met bewoners die oude Diemense namen droegen. En winkels zoals de kolenhandel van Schelling, melkboer Koekebier, de fietsenwinkel van De Jong. Zelfs de gereformeerde kerk was ooit in deze straat. Een van de beste schrijvers van Nederland, Nescio, schreef in zijn dagboek dat hij zich intens kon verheugen op de aanblik van de allermooiste rododendrons in de Weesperstraat.

Nieuwe lokale omroep Studio DMN start zondag

Omroep heeft studio in De Omval

De nieuwe lokale omroep van Diemen, Studio DMN, gaat op zondag 4 november van start. Voorzitter Hans van Leverink blikt vooruit.

Hans van Leverink in de studio in De Omval. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Studio DMN (DMN is een afkorting van Diemen) is een volledig nieuwe lokale omroep die geen binding heeft met RTV Diemen, legt Van Leverink uit.

Van Leverink: "Nadat RTV Diemen op 1 mei met uitzenden is gestopt, onder meer vanwege financiële problemen, is een aantal mensen aan de slag gegaan om een nieuwe lokale omroep in het leven te roepen. Er is een nieuw bestuur geformeerd, dat naast mij bestaat uit penningmeester Patrick Landsaat en secretaris Tom van Woerkom. De gemeente heeft ons een eenmalige subsidie van 21.000 euro gegeven voor onder meer de aanschaf van apparatuur voor onze nieuwe studio in De Omval. Wij krijgen in de toekomst ongeveer 16.000 euro per jaar. De VNG verstrekt 1,15 euro per huishouden aan gemeenten voor de lokale omroep."

Van Leverink vertelt dat Studio DMN al enige tijd in de lucht is. Medewerkers zorgden er kort na het stoppen van de uitzendingen van RTV Diemen voor dat in de ether weer muziek en lokaal nieuws te horen waren. De programmaraad, die onder leiding staat van voorzitter Michiel Hatenboer, controleert of Studio DMN zich aan de eisen houdt die de Mediawet stelt. "Wij zenden 7 dagen per week, 24 uur per etmaal uit. Wij zullen in onze programma's aandacht besteden aan diverse onderwerpen, zoals actualiteit, cultuur, sport en jongeren." Op de website publiceert de omroep lokaal en regionaal nieuws.

Lokale omroep kan rekenen op steun van vrijwilligers

Van Leverink geeft een indruk van wat de luisteraars kunnen verwachten. "Wij beginnen elke dag tussen 08.00 en 10.00 uur met nieuws. Wij zenden elke avond tussen 19.00 en 22.00 uur live uit en op zondagmiddag is er van 14.00 tot 17.00 uur een livesportprogramma. Vrijdagavond is er van 19.00 tot 22.00 uur een jongerenprogramma. Wij hopen dat jongeren luisteren voordat zij later op de avond uitgaan. Op zaterdagmiddag is er van 10.00 tot 12.00 uur het programma 'Een Rondje Diemen'." Jeroen Jagers is hoofdredacteur van Studio DMN. Er zijn negen presentators, van wie een groot aantal bekend is van RTV Diemen. Daarnaast kan de lokale omroep rekenen op de steun van een aantal vrijwilligers. "De mensen die betrokken zijn bij Studio DMN zijn allen radiofanaten", licht Van Leverink toe.

Studio DMN pakt op zondag 4 november groot uit tijdens de officiële opening. Er is van 12.00 tot 14.00 uur een openbare bijeenkomst in de studio in De Omval. Wethouder Jeroen Klaasse van Cultuur zal de opening verrichten en de MDM Jazzband zal twee optredens verzorgen. Alle presentatoren van Studio DMN zullen zich (hernieuwd) presenteren en om 14.00 uur starten de reguliere uitzendingen, om te beginnen met het vertrouwde 'Rondje Diemen'. Studio DMN is te ontvangen op 106,1 FM en ook op Ziggo op 103,3 en bij KPN op kanaal 915 of 363. Het station is ook via de website en op de app Radionederland te beluisteren.

Middelbare school

Vervolg van voorpagina.

Ook veel ouders van wie de kinderen volgend jaar of in de jaren daarna naar de middelbare school gaan, juichen het initiatief toe.

Ouders die op de hoogte gehouden willen worden of actief willen meedenken over de nieuwe school kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar info@OSDiemen.nl.

Omwonenden worden deze week per brief door de gemeente geïnformeerd over de stand van zaken rondom de komst van de middelbare school in Diemen. Verder organiseert de gemeente in samenwerking met de Open Schoolgemeenschap Diemen binnenkort een informatiebijeenkomst voor alle betrokkenen. Meer informatie hierover volgt later.

SNS Bank zamelt kinderkleding in voor voedselbank

DIEMEN SNS Bank Diemen in winkelcentrum Diemerplein zamelt van maandag 5 tot en met zaterdag 10 november warme kinderkleding in voor de Stichting Voedselbank Diemen.

Mensen die warme kinderkleding overhebben, kunnen die afgeven bij het kantoor van de SNS Bank in winkelcentrum Diemerplein. De kleding dient wel schoon en heel te zijn. Elk kind dat zijn of haar kleding inlevert krijgt een leuke attentie.

De openingstijden van de SNS Bank in Diemen zijn: maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag tot en met donderdag van 09.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 09.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Het betreft hier een initiatief van Marja, Heide en Rabah, personeelsleden van de SNS Bank in Diemen. Marja kreeg onlangs een rondleiding in het uitgiftepunt van de Voedselbank Diemen. Zij zag dat er weinig kinderkleding en boeken aanwezig waren. Zij besloot samen met haar collega's een inzamelingsactie voor de Voedselbank Diemen te houden. Gerda Smit, voorzitter van de Stichting Voedselbank Diemen, is enorm blij met de actie van de SNS Bank Diemen. "Wij hebben in ons uitgiftepunt een rek met kleding, maar zeker niet genoeg. Er is echt behoefte aan warme kinderkleding."

Wethouder Klaasse opent expositie '13 in Diemen'

Veel belangstelling voor opening expositie. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Wethouder Jeroen Klaasse van Cultuur heeft dinsdagavond in het gemeentehuis de expositie '13 in Diemen' van Allard Faas officieel geopend.

Allard Faas is regisseur en fotograaf. Hij huurt samen met zijn partner Cora Bronkers, die beeldredacteur is, tijdelijk de pastorie van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden aan de Hartveldseweg.

De expositie bestaat uit 13 foto's van 13 jongeren van 13 jaar uit Diemen, zeven meisjes en zes jongens.

Tijdens de opening van de expositie waren veel kinderen van wie de foto in het gemeentehuis hangt aanwezig, vaak in het gezelschap van hun ouders en andere familieleden. De voormalige kinderburgemeester Marit Engelberts is een van de jongeren die zich door Allard Faas heeft laten fotograferen. "Het leek mij leuk om mee te doen, want ik wil graag fotomodel worden", aldus Marit. Ook de foto's van Yrsa en Sarah hangen in het gemeentehuis. Yrsa had zich opgegeven en Sarah ging met haar mee en besloot toen ook een foto van zichzelf te laten maken.

Daarom Diemen Challenge

Allard Faas heeft de foto's van de 13 jongeren gemaakt in de pastorie, steeds op een andere plek in het gebouw. Hij legde tijdens de opening van de expositie nog eens uit waarom hij speciaal voor jongeren van 13 heeft gekozen. Zij zijn eigenlijk overal te jong, maar ook te oud voor. Faas was een van de winnaars van de Daarom Diemen Challenge en kreeg een financiële bijdrage om zijn project te realiseren.

De expositie is tot en met 16 november te zien tijdens de openingstijden van het gemeentehuis: op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur.

Glasvezel Holland Park

DIEMEN Alle tot nu toe opgeleverde woningen in Holland Park zijn afgelopen week voorzien van een glasvezelaansluiting van het bedrijf DiemenGlas.

"Bewoners kunnen hiermee het snelste internet van Nederland, namelijk 1000 Mb per seconde upload en download, televisie en telefonie afnemen. Holland Park heeft hiermee als een van de eerste woonwijken in Nederland de beschikking over meerdere glasvezels per woning, waardoor voor het eerst echte concurrentie mogelijk wordt. Dat betekent dat bewoners naast de partij Reggefiber ook de keuze hebben uit verschillende aanbieders die over het lokale netwerk van DiemenGlas leveren", aldus DiemenGlas.
DiemenGlas is een initiatief van Holland Park zelf om een open netwerk voor iedereen te bieden. De bewoners kunnen dus zelf kiezen tussen diverse concurrerende partijen. Dat zijn momenteel Teleplaza, Netrebel en Hollands Glas. Uiteraard kunnen zij er ook voor kiezen om een abonnement af te sluiten bij bedrijven als Ziggo of KPN.

Bardo Jacobs

Zelfstandig ondernemer,
woont 20 jaar in Diemen

Vertel eens iets over jouw bedrijf?
"Ik ben eigenaar van de groothandel Joba Modeagenturen. Het bedrijf is op de Stammerdijk in Diemen gevestigd. Ik verkoop mooie en kwalitatief goede kleding, zoals kostuums, colberts, chino's en jacks. Op zaterdag assisteer ik bij de verkoop in modezaak Best Business in winkelcentrum Diemerplein. In de winkel kunnen klanten ook kleding kopen van een aantal merken die ik in de groothandel verkoop."

Wat zijn jouw hobby's?
"Varen en tennis. Als het maar even kan zit ik op het water. Ik heb jarenlang bij ATVD in Diemen getennist. Tegenwoordig tennis ik vooral met vrienden."

Wat is jouw favoriete vakantieland?
"Spanje. Mijn vrouw Jolanda en ik gaan regelmatig naar Spanje. Wij verblijven dan in een appartement van een vriendin van ons."

Heb je een favoriete artiest?
"Vroeger was ik fan van Barbara Streisand. De laatste tijd ben ik fan van Tino Martin. Ik ben bij een concert van hem in de Ziggo Dome geweest en ook bij een cd-presentatie."

In welke winkel kom je graag?
"Basic-Line. Ik vind de combinatie van een modezaak en kapperszaak erg goed."

Jouw favoriete plek in Diemen?
"Wij gaan graag naar Roediez. Als het mooi weer is kun je daar lekker op het terras zitten. Roediez is ons favoriete restaurant in Diemen."

Wat kan er beter?
"Het Diemerpein. Als je daar aan komt rijden, straalt het geen gezelligheid uit. Als je bijvoorbeeld in het centrum van een plaats als Breukelen komt, is daar wel een plein met terrassen die uitnodigen om er te gaan zitten. Dat mis ik in Diemen."

Lezing

Vervolg van voorpagina.

De lezing werd bezocht door ruim 120 mensen die geboeid hebben geluisterd en gekeken. Er werden veel vragen gesteld en veel aanwezigen gaven zich op voor deelname aan het onderzoek. Opgeven kan alsnog. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie bellen met mevrouw Sara Galle van de VU, 020-5988769 of een e-mail sturen naar bewegennietvergeten@gmail.com. Ook kan de website bewegennietvergeten.nl worden bezocht.

Tips over stelen pinpas

DIEMEN De politie meldt dat er woensdagochtend al zes tips waren binnengekomen over de twee vrouwen die in Diemen met een gestolen pinpas geld hebben opgenomen.

Tijdens het programma 'Opsporing Verzocht' van dinsdag werden beelden van de vrouwen vertoond. De vrouwen ontvreemdden op woensdagmiddag 13 juni in Diemen een pinpas van een 84-jarige vrouw. Zij hadden kort daarvoor de pincode afgekeken. Even later namen zij met die pinpas geld op bij de geldautomaat van de Rabobank op het Diemerpein.

Ontmoetingsavond Diemenvoorelkaar

DIEMEN Diemenvoorelkaar organiseert op maandag 19 november een gezellige en 'handige' avond in Grand Café Blauw in De Omval.

Mensen die iemand willen helpen of zelf hulp kunnen gebruiken, bijvoorbeeld met het doen van een boodschap, een klusje in huis of de computer, kunnen tijdens de bijeenkomst in De Omval anderen ontmoeten. De bijeenkomst is ook geschikt om nieuwe contacten op te doen. De ontmoetingsavond van Diemenvoorelkaar duurt van 18.30 tot 20.30 uur. De inloop start om 17.30 uur. De prijs voor deelname is € 4,- contant. Deelnemers krijgen soep met brood en een belegd broodje.

Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 14 november: 020-3144700 (maandag tot en met donderdag tussen 9.30 uur en 12.30 uur) of e-mail: info@diemenvoorelkaar.nl.

Discozwemmen in teken van Halloween

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Ongeveer 200 kinderen en jongeren hebben vrijdagavond meegedaan aan discozwemmen. Er was dit keer voor een speciaal thema gekozen: 'Halloween'. Het zwembad was aangepast aan het thema en er klonk onheilspellende muziek. Medewerkers van het zwembad hadden hun outfit aangepast aan Halloween.

Diemenaar Frank Demian neemt tweede cd op: 'Till The Oceans Flood'

Diemenaar is al sinds zijn jonge jaren in ban van muziek

Frank Demian (44) heeft zijn tweede cd uitgebracht: 'Till The Oceans Flood'. De gepassioneerde zanger vertelt over zijn muziek.

Frank Demian leerde op relatief late leeftijd gitaar te spelen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Frank Demian is al sinds de jaren 90 actief als muzikant. Hij schreef honderden liedjes, treedt regelmatig op en heeft twee cd's uitgebracht.

Frank Demian is de artiestennaam van Jeroen de Jong. De Diemenaar bracht in 2015 het album 'Late In The Morning' uit. Zijn inspiratiebronnen voor de muziek op dat album waren de artiesten The Beach Boys, Neil Young en Kate Bush. 'Till The Oceans Flood' is een divers album. Frank toont zich meer dan een klassieke singer-songwriter. Hij maakt ook de cross-over met stijlen als country, reggae, jarentachtigpop en doowop. Frank is in het dagelijks leven wateradviseur bij de gemeente Amsterdam. De titel van zijn laatste cd is dan ook een knipoog naar zijn werk.

De thema's die op zijn debuutalbum overheersten waren onbereikbare liefdes, heimwee en surfen. Op 'Till The Oceans Flood' hoort de muziekliefhebber dat Frank inmiddels de liefde heeft gevonden. Maar uiteraard is er ook de sfeer van melancholie, vaak de basis voor prachtige songs. Frank is al sinds zijn tienerjaren een gepassioneerde liefhebber van muziek. Hij heeft een gevarieerde smaak die zich nog steeds ontwikkelt en uitbreidt. Behalve de genoemde inspiratiebronnen Neil Young, The Beach Boys en Kate Bush is hij ook in de ban geraakt van wereldmuziek. Die interesse werd versterkt tijdens zijn reizen naar onder meer India. Hij maakt op zijn recent verschenen album ook gebruik van een Indiaas instrument.

De hoes van 'Till The Oceans Flood'. Foto: Marieke Overbeek

Beach Boys, Neil Young en Kate Bush zijn inspiratiebronnen

Hoewel Frank al sinds zijn jonge jaren in de ban is van muziek duurde het lang voordat hij besloot om zelf muziek te gaan maken. "Ik schreef als tiener al veel songteksten en besloot dat het leuk zou zijn als ik die op muziek zou kunnen zetten. Toen ik studeerde ben ik begonnen met gitaarspelen. Ik heb toen ook gitaarles genomen. Ja, ik ben inderdaad relatief laat begonnen met het maken van muziek."

In een tijd dat de meeste muziekliefhebbers vooral muziek streamen via bijvoorbeeld diensten als Spotify, heeft Frank er bewust voor gekozen om zijn muziek ook 'fysiek' uit te brengen en cd's te laten persen. "Een cd zie ik ook als belangrijk promotiemiddel voor het verkrijgen van optredens. Als ik ergens wil optreden, stuur ik altijd een cd naar de programmeur van de zaal."' Frank heeft de cd 'Till The Oceans Flood' opgenomen in de IJland Studio en Studio Americain. De cd is geproduceerd door Remko Schouten. Franks website is www.frankdemian.com.

'Ik zie een cd als een belangrijk promotiemiddel'

Zeven Diemenaren lopen marathon van New York voor goed doel

Hardlopers zijn al lange tijd in training

Twaalf personen zamelen tijdens de marathon van New York geld in voor Stichting Finding A Cure For Hunter Syndrome.

Klaar voor de marathon van New York.

DIEMEN De Stichting Finding A Cure For Hunter Syndrome is opgericht door Wendy Timar uit Diemen.

Een zoon van Wendy en haar man Roy heeft het syndroom van Hunter. Dit is een zeldzame stofwisselingsziekte. Mensen die deze ziekte hebben worden meestal niet ouder dan achttien jaar. De stichting werkt samen met het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Het EMC doet onderzoek naar een medicijn voor deze ziekte. Om deze onderzoeken te kunnen bekostigen, heeft de stichting heel veel geld nodig. Wendy houdt regelmatig acties om geld in te zamelen voor haar stichting. Zij kwam samen met Marvin van Rijn, die een goede vriend van haar is, op het idee om met een groep mensen de marathon van New York te lopen en op deze wijze geld in te zamelen voor de stichting. Marvin van Rijn, eigenaar van IB Makelaars in winkelcentrum Diemerplein, vertelt over het initiatief. "Wij gaan met twaalf mensen de marathon van New York lopen. Dat zijn Wendy Timar, Roy Fagel, Jerry Tertaas, Sander Bosgraaf, Jaimy van Leeuwen, Anneke Tjin-Aton en ik uit Diemen en Thimothy Bruinendaal, Mike Broeders (arts Erasmus), Marjet Peek, Jaji Gosschalk en Pim Wessels. Wij vertrekken op vrijdag 2 november. Er gaan familieleden en vrienden van ons mee. Wij zijn in totaal met twintig mensen. De volledige reis- en verblijfskosten betalen wij uiteraard zelf. Het doel is om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de Stichting Finding A Cure For Hunter Syndrome."

De deelnemers zijn al geruime tijd geleden gestart met de voorbereiding op de marathon van New York. Het is voor elke hardloper een uitdaging om de 42 kilometer en 195 meter te voltooien. "Ik ben zelf een half jaar geleden gestart met de voorbereiding, maar anderen zijn nog eerder gestart. Ik train drie tot vier keer per week en houd de laatste weken rekening met mijn voeding", aldus Marvin. Wendy is eerder begonnen met de training: "Ik loop elk jaar de race van acht kilometer tijdens de Dam tot Damloop. Ik begin dan drie maanden van tevoren aan de training. Voor de marathon van New York ben ik eind januari al begonnen met trainen. Ik loop meestal drie keer per week." De twaalf deelnemers hebben op zondag 21 oktober de halve marathon van Amsterdam gelopen. Wendy: "De afstand die wij tijdens de marathon van New York lopen is twee keer zo lang. Maar ik ga het halen, want ik doe dit voor onze zoon."

Stichting is opgericht door Wendy Timar uit Diemen

Dé marathon

Marvin vertelt dat de twaalf deelnemers bewust voor de marathon van New York hebben gekozen. "De marathon van New York is dé marathon onder de marathons. Ik heb die marathon al twee keer gelopen en weet wat wij kunnen verwachten. Het parcours is heel zwaar omdat het op weinig plekken vlak is. Het is schitterend om die marathon te lopen. Je loopt door een prachtige stad en er is altijd veel publiek aanwezig. De finish is in Central Park. Dat is natuurlijk schitterend."
De twaalf deelnemers hebben al een aanzienlijk bedrag ingezameld voor de Stichting Finding A Cure For Hunter Syndrome. Uiteraard hopen zij dat nog meer mensen een bijdrage willen leveren. Marvin: "Een aantal bedrijven heeft ook een bedrag overgemaakt. Dat geldt ook voor mijn bedrijf IB Makelaars. Zanger René Froger heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf Asics onze wedstrijdkleding gratis beschikbaar stelt. Wij zijn erg blij met het gebaar van Asics en de bijdrage van René."
De twaalf deelnemers starten op zondag 4 november om 11.00 uur aan de marathon van New York. Het is in Nederland dan 17.00 uur. De lopers zijn live te volgen via de app TCS NYC marathon 2018. Mensen die de actie willen steunen kunnen een bedrag overmaken op rekening IBAN NL41INGB0006663376.

'Het is schitterend om de marathon van New York te lopen'

Hardlopers rennen door Diemen

Deelnemers Middenmeerloop trotseren kou

Hardloopsters op parcours in Diemen.

DIEMEN De Daarom Diemen Middenmeerloop is zondag gehouden. Een groot deel van het parcours van de hardloopwedstrijd liep door Diemen.

De Middenmeerloop werd ook dit jaar georganiseerd door atletiekvereniging AV'23 uit de Watergraafsmeer. Voor het tweede jaar in successie had Daarom Diemen zich verbonden aan de hardloopwedstrijd.

Om 10.00 uur gingen de deelnemers van de trimloop over vijf kilometer van start. Zij startten op de Chris Bergerbaan van AV'23 en liepen door een stuk van sportpark Middenmeer, de Watergraafsmeer en een groot deel van Diemen weer terug naar de atletiekbaan. Het was zondagmorgen koud, maar daar leken de deelnemers geen last van te hebben.

Om 11.00 gingen de deelnemers van de trim- en wedstrijdloop over tien kilometer van start. Ook zij liepen een flink deel door Diemen. Michiel Hatenboer was een van de deelnemers. De voormalige inwoner van Diemen is zakelijk leider van Theater de Omval. "Ik ben al lang lid van AV'23 en doe elk jaar mee aan de Middenmeerloop. Ik vond het opnieuw geslaagd. Het was mooi weer en het parcours vond ik aantrekkelijk. Het was inderdaad koud, maar daar heb je geen last van als je hardloopt. Ik vond het leuk dat het parcours voor een groot deel door Diemen liep. Het was voor mij bekend terrein. Toen ik nog in Diemen woonde liep ik vaak hard langs het Amsterdam-Rijnkanaal. De Daarom Diemen Middenmeerloop was weer prima georganiseerd. Er moet altijd heel veel voor worden geregeld. Langs het parcours stonden ook deze keer weer heel veel parcourswachten en verkeersregelaars. Dan kan er snel wat misgaan. Zo liep ik een paar honderd meter extra door Diemen, maar dat vond ik geen probleem. Het viel mij overigens op dat er bij de start en finish veel aandacht werd besteed aan Daarom Diemen."

De film Todos lo saben, 1 en 6 november in Theater de Omval.

1 en 6 november

Todos lo saben

14.00 & 20.00 uur |
Theater De Omval

Spannende film met Penélope Cruz en Javier Bardem, waarin de verhoudingen binnen een Spaanse familie op scherp worden gezet door de vermissing van een kind.

Vrijdag 2 november

Cadeauwinkel van de Wereld

10.00 uur | Diemerplein

Er zijn weer kerstartikelen, uit o.a. Bolivia, Equador, India en Thailand.

Japan multimediashow

10.00 uur | De Schakel

Kennismaken met Japan. Naast metropolen en moderne architectuur eeuwenoude dorpjes met prachtige tuinen. Info: 06-24528317.

Viering Allerzielen

19.00 uur | St Petrus' Bandenkerk

Eucharistieviering met het Stanzakoor. Voorgangers: pastor A. Tönis en diaken H. Hartog. Na de viering worden de graven op ons verlichte kerkhof gezegend.

Cabaret: Tim Fransen

20.30 uur | Theater De Omval

'Het kromme hout der mensheid' is de tweede voorstelling van Tim Fransen. Zijn debuut werd bekroond met de Neerlands Hoop 2016, de prijs voor het grootste cabarettalent.

Zaterdag 3 november

Oudpapieractie

8.30 uur | De Ontmoeting

Vrijwilligers van de protestantse kerk de Ontmoeting halen in heel Diemen oud papier op.

Zaterdicht

14.00 uur | OBA Diemen

Open podium en poëziewerkplaats met Matthijs Laan en Katelijne Brouwer over het thema 'Avontuur'. Aansluitend is er een voordracht waar u zelf aan mee kunt doen.

'De laatste'

20.30 uur | Theater De Omval

Een uitgerangeerd en bijna vergeten acteur leeft samen met zijn hond op een zolderkamertje. Dan neemt hij een beslissing. Hij wil nog eenmaal alles uit de kast halen om te laten zien wat hij werkelijk in huis heeft.

Zondag 4 november

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger is ds. L. Wierenga uit Amsterdam.

Viering

10.30 uur | St Petrus' Bandenkerk

Woord- en communieviering met het Hagunnankoor. Voorganger is dhr. H. Peters.

Vrolijke zondag met Bo Landy

13.30 uur | Het Noorderlicht

Deze gitarist en liedjeszanger laat

de tijden van gezelligheid en sfeer herleven met liedjes van o.a. Louis Davids en Eddy Christiani. DJ Wil is er ook. € 4,-. Informatie: 06-24528317.

Maandag 5 november

Inzameling kinderkleding

13.00 uur | SNS Bank Diemerplein

SNS zamelt in samenwerking met de Voedselbank Diemen (winter)kinderkleding in. Kinderen die hun schone en hele kleding inleveren krijgen een leuke attentie.

Woensdag 7 november

PCOB - Enter

9.00 uur | De Schakel

Inloop voor problemen met uw laptop, iPad of tablet. Informatie: 06 - 43734155.

Boodschappenbus

12.00 uur | Diemerplein

Haalt u tussen 12.00 en 15.00 uur op van huis en brengt u naar de markt en het Diemerplein en weer terug. Opgeven op dinsdag via 020-6603300. Kosten € 1,50 voor een retour.

'Het verbrande huis'

20.30 uur | Theater De Omval

Bodil de la Parra wekt het huis en haar bijzondere Surinaamse familie tot leven. Een persoonlijk familieverhaal dat deel uitmaakt van de Nederlands-Surinaamse geschiedenis.

Donderdag 8 november

'The Children Act'

20.00 uur | Theater De Omval

De film van regisseur Richard Eyre is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Booker Prize-winnaar Ian McEwan, die tevens het scenario schreef.

SV Diemen verliest derby

Bezoekers beslissen duel in slotfase

SV Diemen verloor met 2-3 van De Meer. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN SV Diemen heeft de thuiswedstrijd tegen De Meer met 2-3 verloren. Bij rust leidde de ploeg van trainer Marc Steur met 1-0.

SV Diemen kwam op voorsprong door een treffer van Mike Eudoxie. Na de hervatting maakten de bezoekers uit Amsterdam-Oost gelijk. Tommy ter Bruggen zette SV Diemen weer op voorsprong. De ploeg van Steur moest daarna opnieuw een treffer incasseren. Vlak voor tijd bepaalde De Meer de stand op 2-3.

"Wij zitten duidelijk in de hoek waar de klappen vallen", aldus Steur. "Maar ik zie geen reden om mij zorgen te maken. De sfeer is goed, de jongens hebben er plezier in en ook de trainingsopkomst is goed. Wij hebben in een aantal wedstrijden punten laten liggen. Het over de streep trekken van een wedstrijd is ook een kwaliteit. Die kwaliteit missen wij op dit moment. Dat zal moeten veranderen. Tegen De Meer waren enkele jongens niet in goeden doen en dat heeft dan gevolgen."

SV Diemen staat met drie punten uit zes duels op de voorlaatste plaats. De ploeg deelt die plek met VSV en Bloemendaal, die eveneens drie punten hebben. VSV kwam slechts vijf keer in actie, Zwanenburg staat op de laatste plaats. Die ploeg heeft één punt. De trainer geeft aan dat veel ploegen dicht op elkaar staan in de derde klasse C. "Als wij erin slagen om twee wedstrijden te winnen staan wij in de middenmoot of zelfs in de subtop." SV Diemen speelt op zondag 4 november een uitwedstrijd tegen Real Sranang. De wedstrijd in Amsterdam begint om 14.30 uur. Steur ziet kansen tegen de Amsterdammers. "Real Sranang is een ploeg die tot dusver wisselend heeft gepresteerd. Wel beschikt die ploeg over enkele heel goede spelers."

Dames De Meeuwen zetten stijgende lijn door

DIEMEN Het eerste damesteam van De Meeuwen heeft de uitwedstrijd tegen De Ham afgetekend gewonnen: 3-8.

De dames van De Meeuwen moesten in het zwembad van Krommenie enige tijd wachten op de tegenstanders. De speelsters van De Ham doken pas laat in het water. Dit bood De Meeuwen de kans zich goed voor te bereiden op de wedstrijd. Nadat de dames goed hadden ingezwommen en ingezwaaid, startten zij goed aan de wedstrijd.

Boogbal

De Meeuwen kwam via een prachtige boogbal van Floor Herman op een 0-1 voorsprong. Daarna scoorden Winnie Luub en Renske Sterrenburg; die laatste liet de keepster met een snoeiharde backhand kansloos.

De Ham kwam terug tot 2-3. Maar daarna zetten Renske Sterrenburg en Jane Mauw de ploeg uit Diemen op een 2-5 voorsprong.

'Meeuwenpartje'

In de derde periode drong De Ham aan. Maar door wat prachtige reddingen van keepster Sanne Winchester wist de thuisploeg niet te scoren. De vierde periode was weer een echt 'Meeuwenpartje'. Er werden drie prachtige doelpunten gemaakt door Alieke Vos. De Ham bepaalde daarna de eindstand op 3-8.

Goed hersteld

De dames van De Meeuwen hebben zich goed hersteld van een slechte start in de competitie. Nadat de eerste twee duels tegen respectievelijk De Dolfijn en KZC werden verloren, heeft de ploeg nu driemaal in successie gewonnen: tegen De Ham, MSV Zeemacht en dus afgelopen zaterdag opnieuw tegen De Ham.

De Meeuwen staat met negen punten uit vijf duels op de vierde plaats van de tweede klasse A. De ploeg mikt op een eindklassering in de top 3.

De Zaan

Het eerste damesteam van De Meeuwen speelt op zaterdag 3 november een thuisduel tegen De Zaan. De wedstrijd in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran begint om 20.25 uur.

Thuisduel heren

Het eerste herenteam van De Meeuwen kwam afgelopen weekeinde niet in actie. De ploeg speelt op zaterdag 3 november thuis tegen Triton uit Weesp. De wedstrijd begint om 21.15 uur.

SV Zeeburg pakt winst in slotfase

De selectie van SV Zeeburg.

DIEMEN Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de uitwedstrijd tegen Cometas gewonnen: 26-27.

SV Zeeburg startte niet goed aan de wedstrijd. De thuisclub leidde bij rust met 16-14.

Na de hervatting speelde SV Zeeburg beter. De ploeg moest wel enkele tegenslagen incasseren. Twee speelsters moesten vanwege een blessure uitvallen en één speelster kreeg een rode kaart van de scheidsrechter. In de laatste minuut was de stand gelijk: 26-26. Maar in de slotseconde schoot Robin Haring de bal in de kruising en stelde daarmee de zege veilig: 26-27.

Koppositie

SV Zeeburg en VZV delen de koppositie in de hoofdklasse E van de zaalcompetitie. Beide ploegen hebben na vier duels acht punten. Het doelsaldo van de ploeg uit Diemen is beter dan dat van VZV: +32 tegen +27. De dames van SV Zeeburg spelen op zondag 4 november thuis tegen US. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 12.30 uur. US staat met zes punten uit vier duels op de derde plaats.