DiemerNieuws

25 januari 2018

DiemerNieuws 25 januari 2018


Verdachten brand langer vast

Diemen De strafzaak tegen de drie verdachten van de brandstichting in de flat aan de Rode Kruislaan 19 juli vorig jaar is voor maximaal drie maanden aangehouden. Alle verdachten, broer en zus Gilermo en Simona I. en Rachid V., blijven vastzitten.

Vorige week donderdag wees de rechtbank een verzoek af van de advocaat van de 26-jarige Rachid om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te heffen. Hij stond net als de 24-jarige Gilermo voor de rechtbank in Amsterdam voor een pro-formazitting. Rachid ontkent betrokkenheid bij de brandstichting en volgens zijn raadsman is er onvoldoende wettig bewijs om hem nog langer vast te houden. De verdachte kwam eind vorig jaar in beeld naar aanleiding van het programma 'Opsporing Verzocht'. Een tipgever zou de man hebben herkend. Toen de politie de verdachte aanhield had hij aan zijn onderbeen een wond die volgens artsen leek op een oude brandwond. Eenzelfde wond had ook Gilermo aan zijn been.
Gilermo heeft eerder bij de politie bekend de brand in de benedenwoning van zijn 23-jarige zus Simona te hebben aangestoken. Het Openbaar Ministerie denkt dat de twee mannelijke verdachten tegen betaling de brand hebben aangestoken en dat de vrouw het verzekeringsgeld wilde opstrijken. Gilermo I. wacht met verdere verklaringen totdat zijn zus en de andere verdachte gaan praten, maar deze twee beroepen zich op hun zwijgrecht.

5

Gemeente wijst gebieden aan waar niet mag worden gebedeld

DIEMEN Het college van B en W heeft een aantal gebieden in Diemen aangewezen waar het verboden wordt om te bedelen, om zo op te kunnen treden tegen agressieve bedelaars. Eerder had de gemeenteraad al de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gewijzigd om dit mogelijk te maken.

Het betreft de volgende gebieden: Campus Diemen Zuid en Holland Park en omgeving, winkelcentrum Kruidenhof en winkelcentrum Diemerplein.

Agressief

Burgemeester Erik Boog is verantwoordelijk voor de openbare veiligheid in Diemen. "Wij merken dat er met name in het gebied van de Campus Diemen Zuid bedelaars actief zijn die zich soms agressief gedragen tegenover voorbijgangers en ondernemers. In Amsterdam is al een bedelverbod en veel bedelaars uit Amsterdam-Zuidoost wijken nu uit naar Diemen. Door de APV aan te passen heeft de politie nu de mogelijkheid om in die gebieden in Diemen op te treden tegen agressieve bedelaars door hen een boete te geven of een straatverbod op te leggen. Het gaat overigens niet om verkopers van de daklozenkrant of straatmuzikanten. Het gaat alleen om mensen die echt overlast veroorzaken en mensen lastigvallen."

School OBS Het Atelier vervangt De Venser

DIEMEN De openbare basisschool De Venser krijgt een nieuwe naam: OBS Het Atelier.

De naam wordt op vrijdag 26 januari om 14.30 uur onthuld door wethouder Jeroen Klaasse van Onderwijs. De wethouder zal het naambord op de gevel van de school onthullen.

5

Tentoonstelling over Homomonument in bibliotheek

Veel belangstelling voor tentoonstelling. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De tentoonstelling over het Homomonument in Amsterdam is tot en met 12 februari te zien in de openbare bibliotheek in Diemen. De tentoonstelling werd vorige week woensdagavond geopend door wethouder Jeroen Klaasse van Kunst en Cultuur. In Theater de Omval werd een documentaire vertoond over het monument.

Kunst In Sport

Foto: Trudy Kroese

In Theater de Omval is zondag het festival Kunst In Sport gehouden. Er was cabaret en muziek. Ook werden de Diemense Sportprijzen uitgereikt.

8-9

DIEMEN Hergebruikwinkel Next aan de Ouddiemerlaan 20 sluit op 1 april definitief de deuren. Eigenaresse Anneke Agterberg gaat met pensioen.

Anne startte op 1 april 1998 met Next. Op het moment dat zij stopt heeft zij de zaak dus exact twintig jaar gehad. Next heeft een heel goede naam in Diemen. Klanten kunnen er een grote diversiteit aan gebruikte spullen kopen en de prijzen zijn vaak sympathiek. Daarnaast is de winkel een ontmoetingsplaats voor vaste klanten.

Anneke heeft dinsdag aan een aantal klanten bekend gemaakt dat zij met ingang van 1 april gaat stoppen.

Cursus 'Pittige pubers, positief opvoeden'

DIEMEN Op 21 februari start de cursus 'Pittige pubers, positief opvoeden' voor ouders van kinderen van 10 tot 16 jaar.

Het opvoeden van tieners kan een uitdaging zijn en deze taak is minder stressvol als ouders inzicht hebben in het gedrag en de ontwikkeling van tieners. Daarbij kan het helpen wanneer ouders handvatten hebben en weten hoe zij met het gedrag van hun tiener om kunnen gaan en de relatie met hun kind hierdoor kunnen versterken.

De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten met een groep van ongeveer 10 ouders in De Brede HOED. Daarnaast zijn er nog drie telefonische afspraken waarin ouders individueel gecoacht worden om samen met hun puber aan doelen te werken.

Aanmelden of meer informatie: hvemmerik@ggd.amsterdam.nl.

Weerbericht

Overwegend droog, af en toe schijnt de zon

Woensdag stroomde zeer zachte maritiem subtropische lucht het Noordzeegebied binnen met een stevige zuidwestenwind. Woensdagavond passeerde het polaire front. Vanaf donderdag stroomt maritiem polaire lucht binnen met een iets lagere temperatuur. Zondag bereikt weer zachtere lucht onze omgeving aan de noordflank van een hogedrukgebied boven Frankrijk.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het droog met een mix van bewolking en af en toe zonneschijn. De westenwind neemt verder in kracht af. Het wordt ongeveer 7 graden. In de nacht naar zaterdag kan het onder een heldere lucht licht vriezen. Overdag schijnt nu en dan de zon. De temperatuur in de middag komt uit op 6 graden. Zondag trekt de zuidwestenwind iets aan. Het wordt met 10 à 11 graden weer zachter. Er is meer bewolking, maar op de meeste plaatsen blijft het droog.

Trend na het weekeinde

Maandag neemt de kans op regen toe bij een stevige westenwind. Het wordt zo'n 10 graden. Vanaf dinsdag stroomt wederom maritiem polaire lucht het Noordzeegebied binnen en wordt het minder zacht. Eind van de week is het 4 à 5 graden. Het blijft waarschijnlijk wisselvallig.

Weetje

Woensdag was het met circa 13 graden een datumrecord. Het was daarmee een recordzachte 24e januari. Het oude record stond op 12.1 graden op 24 januari 1960. Het absolute record voor januari bedraagt 15.1 graden op 13 januari 1993 tijdens een vliegende storm. Hoge temperaturen worden in januari vrijwel altijd bereikt bij een stevige zuidwestenwind.

Wachten in de Arent Krijtsstraat

Kunst in de openbare ruimte maakt het een stuk gezelliger op straat. Je kijkt ernaar en kijkt er nog een keer naar en je gaat ervan houden. Want het hoort op een gegeven moment bij de straat. Sommige beelden krijgen een bijnaam van hun fans: 'Het Lieverdje' in Amsterdam, 'Jan Gat' in Rotterdam. De bijnaam zegt vaak iets over het karakter van de bewoners van de stad. Amsterdam: speels en ondeugend, Rotterdam: duidelijk en eerlijk. Voor zover bekend heeft het karakteristieke beeld voor de ingang van verpleeghuis De Diem geen bijnaam. Wel een officiële: 'Wachten'. Een prachtig bronzen beeld, maar waarom nou 'Wachten'? Waar wachten we op in een zorgcentrum? Op de koffie? Of voor de deur op het busje dat zo komt? ("Busje komt zo (12x). Eventjes geduld nog. Want het busje komt zo"). Henk Teiwes interviewde de maakster van het karakteristieke beeld in de Arent Krijtsstraat een jaar of tien geleden. Gina Miltenburg vertelde over de innerlijke rust die kunst in een gebouw haar biedt: "In een museum draait alles om de kunst." Maar wonderwel staan de oudjes van Gina op straat. In het dagelijks leven. Mooi!

3000 euro voor Unicef

Een mooi bedrag voor Unicef.

Diemen Tijdens de goedbezochte nieuwjaarsbijeenkomst van de Cadeauwinkel van de Wereld zaterdag kreeg Merel Duin van Unicef Amsterdam van voorzitter Els Nuisker een cheque t.w.v. € 3.000,-.

Het was de opbrengst van de jubileumactie van de 20-jarige Wereldwinkel voor onderwijsprojecten in Syrië. Naast donaties door particulieren en bedrijven waren er bijdragen van de gemeente Diemen en de Wereldwinkel zelf. Wereldwinkel Diemen steunt met de opbrengst van de verkoop van fairtradeproducten wel vaker initiatieven die een verbinding hebben met Diemen en in overeenstemming zijn met het motto 'Eerlijk delen, Wereldwijd'. Daarvan werden zaterdag diverse voorbeelden getoond. De Wereldwinkel hoopt vaker evenementen te organiseren waarin Diemenaren elkaar kunnen ontmoeten en inspireren.

Ook in februari en maart extra toezicht in en bij Bergwijkpark

Bewoners containerwoningen: veiligheid is verbeterd

De veiligheid in Bergwijkpark en omgeving is verbeterd door extra toezicht van beveiligers. Zij blijven ook in februari en maart actief.

Bewoners vinden dat de veiligheid is verbeterd. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het extra toezicht door particuliere beveiligers in en rond Bergwijkpark wordt in de maanden februari en maart voortgezet. Dit heeft burgemeester Erik Boog aan de gemeenteraad meegedeeld tijdens de behandeling van het Jaarplan Veiligheid.

De gemeenteraad nam vorig jaar unaniem een motie aan van de VVD, Leefbaar Diemen en D66 om het toezicht door particuliere beveiligers in de maanden december en januari uit te breiden. Sinds 1 december 2017 zijn particuliere beveiligers van maandag tot en met vrijdag actief van 17.00 tot 24.00 uur en op zaterdag en zondag van 18.00 tot 24.00 uur. Boog vertelde dat naast het verlengen van de termijn waarin de particuliere beveiligers extra uren toezicht houden, de politie en de handhavers van de gemeente ook extra alert blijven in Bergwijkpark en omgeving. In de herfst van 2017 vroegen drie bewoonsters van de containerwoningen bij Bergwijkpark in het DiemerNieuws aandacht voor de in hun ogen onveilige situatie in en rond het park. Zij wezen erop dat vanaf het moment dat Bergwijkpark voor werkzaamheden is afgesloten de bewoners van de containerwoningen die naar station Diemen-Zuid of de campus willen, kunnen kiezen uit twee routes: de omleiding door het park of de Bergwijkdreef. Zij vertelden dat zij zich dikwijls niet veilig voelden omdat zij soms lastig werden gevallen door mannen. De slechte verlichting in het park was hier van invloed op. De gemeente heeft alles in het werk gesteld om de situatie te verbeteren. Overigens bleek volgens de politie ook een aantal genoemde incidenten slechts geruchten te zijn en was er voor de bewoners ook een veiliger route beschikbaar om het park heen. De situatie is inderdaad verbeterd, vertelt Yvette Bergamin, bewoonster van een van de containerwoningen. "Het is veiliger geworden. De bewoners weten dat er nu beveiliging is. De verlichting is gerepareerd en op het pad in Bergwijkpark zijn schelpen gestrooid. Daardoor wordt het pad bij regen geen modderpoel meer. Ik vind het goed nieuws dat het extra toezicht met twee maanden wordt verlengd." Tijdens de discussie over het Jaarplan Veiligheid kwam ook de toename van het aantal diefstallen van fietsen bij het station in het centrum aan de orde. De VVD heeft hier onlangs vragen over gesteld aan het college van B en W. Burgemeester Boog noemde de suggestie om hiervoor cameratoezicht in te zetten te ingrijpend en wees op de andere maatregelen die getroffen worden. Wijkteamchef De la Rie van de politie Diemen/Ouder-Amstel bevestigde dat het aantal diefstallen van fietsen bij het station de afgelopen periode is toegenomen. Maar in vergelijking met stations in de omgeving van Diemen valt het aantal diefstallen van fietsen relatief mee. De la Rie gaf aan dat de politie er alles aan doet om de pakkans van fietsendieven te vergroten, onder andere door het inzetten van lokfietsen (inclusief lok-e-bikes). Ook wordt er getracht om via pseudo-aankopen van gestolen fietsen via websites als Marktplaats de fietsendieven en helers op te sporen.

Politie en handhavers blijven ook extra alert

B en W wil onderzoek bibliotheek in De Omval

DIEMEN Er komt een onderzoek of het mogelijk is dat de openbare bibliotheek wordt gevestigd in Theater de Omval. Dat staat in de Cultuurnota 2018-2022 die het college van B en W aan de gemeenteraad heeft aangeboden.

De gemeenteraad zal de nota in februari bespreken en vaststellen.

Wethouder Jeroen Klaasse van Kunst en Cultuur: "Er is in Diemen geen vastgesteld beleidskader op het gebied van kunst en cultuur, terwijl er toch sprake is van een breed en aantrekkelijk aanbod van culturele voorzieningen. Voorzieningen die er mede voor zorgen dat Diemen een fijn dorp is om te wonen. Kunst en cultuur zijn belangrijk voor de samenleving: het zorgt voor verbinding en ontmoeting en biedt kansen voor ontwikkeling van mensen. Met deze cultuurnota zetten we daarom in op een beleid dat het voor alle inwoners van Diemen mogelijk en aantrekkelijk maakt om mee te doen: deelnemen aan activiteiten, lid worden van een vereniging of een voorstelling of instelling bezoeken. Om dat te bereiken is een goede samenwerking met (culturele) verenigingen en instellingen van belang", aldus Klaasse. "Met input van bewoners, instellingen en verenigingen hebben we acht ambities geformuleerd. Deze ambities gaan onder andere over het vergroten van het cultuurbereik, het stimuleren van de samenwerking tussen verschillende partijen en het stimuleren van initiatieven. Het streven daarbij is om zo veel mogelijk het initiatief te laten bij de culturele sector en de samenleving: de gemeente kan dergelijke initiatieven faciliteren en subsidiëren."

Bibliotheek

In de Cultuurnota staat dat er een onderzoek komt dat duidelijk moet maken of het mogelijk is dat de openbare bibliotheek wordt gevestigd in Theater de Omval. Het college van B en W is voorstander van een zo optimaal mogelijk gebruik van gemeentelijke gebouwen en ziet de meerwaarde van vestiging van de openbare bibliotheek in het theater. De combinatie moet fysiek echter wel passen. De openbare bibliotheek heeft inmiddels veel ervaring met het delen van gebouwen en het college heeft er dan ook vertrouwen in dat er een gedegen en realistisch onderzoek zal plaatsvinden. Vanuit de openbare bibliotheek en Theater de Omval wordt binnenkort met dit onderzoek gestart.

Aqua-Fauna deelt gratis tropische vissen uit

Een bijeenkomst van Aqua-Fauna. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Aquariumvereniging Aqua-Fauna schenkt maandag 29 januari gratis tropische vissen aan liefhebbers in het clublokaal van Aqua-Fauna in De Schakel. De bijeenkomst begint om 20.00 uur.

Aqua-Faua werd op 1 april 1971 opgericht. De vereniging was lange tijd in Amsterdam gevestigd. Sinds 2014 heeft de aquariumvereniging een plek in De Schakel.

Voorzitter Henk Eppinga: "Aqua-Fauna is een vereniging voor mensen die tropische vissen houden. Wij hebben zo'n dertig leden, onder wie één vrouw. Wij komen elke maandagavond bij elkaar en wisselen dan vooral informatie uit. Bijvoorbeeld over het kweken van levende voedseldieren die door tropische vissen worden gegeten. Ook worden er zo nu en dan lezingen gegeven."
Aqua-Fauna wil door het gratis uitdelen van tropische vissen peilen hoe groot de belangstelling voor de hobby in Diemen is. Eppinga: "Mensen die maandag een gratis tropische vis willen halen, hoeven geen lid te zijn van Aqua-Fauna of te worden. Zij kunnen uiteraard wel informatie bij ons inwinnen."

Naam school

Vervolg van de voorpagina.

De Venser houdt op te bestaan. De school is al veertig jaar in Diemen-Zuid gevestigd. Vanaf het schooljaar 2020-2021 wordt er een nieuwe brede school in de nieuwbouwwijk Holland Park in gebruik genomen, die in de plaats komt van OBS De Venser. Het huidige schoolgebouw zal worden afgebroken.

Alan Bains, bestuurder van Stichting Openbaar Onderwijs Primair: "De nieuwe school in Holland Park is geen voortzetting van De Venser, maar een volstrekt nieuwe school, bedoeld voor kinderen die in Holland Park, Diemen-Zuid en directe omgeving wonen." De naam OBS Het Atelier houdt verband met de wijk waarin de nieuwe school komt te staan: de straten hebben namen van Nederlandse schilders uit de 19e en 20e eeuw. Daarnaast gaat de school lesgeven in 'ateliers', workshops waarin kinderen aan de slag gaan met opdrachten of eigen onderzoeksvragen.

Serena van Beek

Handbalster Dames 1 SV Zeeburg, presenteert pubquiz,
24 jaar, Diemenaar sinds 1994

Pubquiz?
"Donderdagavond 1 februari organiseren de dames van het eerste team van SV Zeeburg een pubquiz in Grand Café Cheers als tegenprestatie voor het sponsoren van ons team."

Stel je moeilijke vragen?
"Daar kan ik nog niets over zeggen!"

Is er nog plek om mee te doen?
"Ja, schrijf je in via de link op het Facebookevenement met een team van maximaal 6 personen."

Verder in het dagelijks leven?
"Net afgestudeerd voor mijn master International Public Health en ik werk nu als IT-recruiter. Daarnaast volg ik een deeltijdopleiding fotografie."

Welk boek ligt er nu op je nachtkastje?
"'Genesis' van Karen Slaughter."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Investeren in onroerend goed of aandelen en leven van huur of dividend. Dan zou ik kunnen stoppen met werken en vrijwilligerswerk doen in een ontwikkelingsland."

En met 1000 euro?
"Op vakantie gaan."

's Nachts wakker te maken voor?
"Vertrek naar Schiphol en papa's Thaise curry."

Wie zou je weleens willen spreken?
"Floortje Dessing."

Favoriete stek in Diemen?
"Cheers natuurlijk."

Sporten of quizzen?
"Sporten, met mijn leuke handbalteam."

Over 10 jaar...
"Reis ik de wereld rond als wildlife/documentairefotograaf."

Als jij de burgemeester was....
"Dan zou ik pleiten voor betaalbare tweekamerappartementen voor starters."

Kandidatenlijst CDA

DIEMEN De afdeling Diemen van het CDA heeft de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart bekendgemaakt.

De huidige fractievoorzitter Janneke de Graaf is lijsttrekker. Jaap van Loenen staat op plaats twee. Hij stapte vorig jaar over van de PvdA naar de fractie van het CDA. De plaatsen drie tot en met vijf worden ingenomen door Ruthline Margarita, Rob Havekotte en Sander Scherpenzeel. Het CDA hoopt bij de gemeenteraadsverkiezingen twee zetels te halen.

Verdachten brand

Vervolg van de voorpagina

Daarnaast bleek uit WhatsAppberichten en Facebook dat Rachid Simona kende, terwijl hij dit altijd heeft ontkend.

Bij de brand kwam de 27-jarige David Swart om het leven en raakten twee mensen zwaargewond. De nabestaanden van Swart maakten donderdagmiddag bekend dat zij tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak later dit jaar gebruik zullen maken van hun spreekrecht. Ook zullen zij een schadevergoeding indienen.

De strafzaak is voor maximaal drie maanden aangehouden. Tot die tijd blijven de drie verdachten vastzitten.

Voorleesontbijt in bibliotheek

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN In de openbare bibliotheek is woensdagochtend het voorleesontbijt gehouden. Dit maakt deel uit van Nationale Voorleesdagen. Doel van de campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Voorgelezen werd uit het Prentenboek van het Jaar 2018: Ssst! De Tijger slaapt. De gemeentelijke mascotte Diemo was ook aanwezig.

Burgemeester oefent mee met de brandweer

Boog deed mee aan een oefening met nieuw materieel.

DIEMEN Maandag oefende burgemeester Erik Boog mee met de Diemense brandweerploeg tijdens de wekelijkse oefenavond.

Boog deed mee aan een oefening met nieuw materieel en een oefening waarbij zonder zicht (met dicht masker) een ruimte moest worden verkend en een (gespeeld) slachtoffer gevonden. "In een oefening al een lastige opgave, laat staan bij een echte brand", aldus Boog. "Ik heb ongelofelijk veel respect voor onze brandweermensen, geweldig om hen zo in de (oefen)praktijk aan het werk te zien."

Kunst In Sport: cabaret, muziek en sport

In Theater de Omval is zondag voor de vierde keer het festival Kunst In Sport gehouden. Er waren optredens van cabaretière Ellen Dikker en zanger Henk Hofstede. Ook werden de Diemense sportprijzen uitgereikt.

De winnaars van de Diemense sportprijzen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Tijdens het festival Kunst In Sport in Theater de Omval zijn vijf Diemense sportprijzen uitgereikt.

Sander Stok werd Sportman van het Jaar. Hij werd vorig jaar Nederlands kampioen kogelslingeren. Iris de Ruiter werd Sportvrouw van het Jaar. Zij was vorig jaar de op twee na beste zevenkampster van Nederland. De 13-jarige Dani van Dijk werd Sporttalent van het Jaar. Hij is Nederlands jeugdkampioen karten. Het biljartteam driebanden van Café 't Pandje Oud Diemen werd Sportploeg van het Jaar. De biljarters wonnen vorig jaar diverse titels. De eerste Prijs van verdienste voor de Diemense sport was voor korfbalvereniging DKV Victoria, die in 2017 honderd jaar bestond. Dit is een nieuwe onderscheiding voor een uitzonderlijke bijdrage aan de Diemense sport. Wethouder van Sportzaken Jeroen Klaasse reikte de prijzen uit.

Ellen Dikker. Foto: Trudy Kroese
Henk Hofstede. Foto: Trudy Kroese
DKV Victoria ontving Prijs van verdienste voor Diemense Sport. Foto: Trudy Kroese
Een deel van de expositie van Jan van Diemen. Foto: Oscar Borghardt

Voor de uitreiking van de sportprijzen was er een gevarieerd programma. Presentator Steven Dijk interviewde schilder Jan van Diemen. Zijn schilderijen met als thema Sport zijn tot en met 4 februari te zien in Theater de Omval. Cabaretière Ellen Dikker verzorgde een leuk optreden. Zij vertelde onder meer over haar zoon die in de jeugd van Ajax speelt. Dit heeft een grote invloed op het gezin. Dekker schreef vorig jaar columns in Het Parool onder de titel 'De Kleine Messi'. Haar zoon is fan van de Argentijnse supervoetballer. Na afloop van haar optreden signeerde zij exemplaren van het boek waarin de columns (waaronder een aantal nieuwe) zijn gebundeld. Dikker weigert overigens de naam van haar zoon te noemen. Zanger Henk Hofstede van The Nits trad na de pauze op. De in de Watergraafsmeer geboren zanger zong liedjes over onder meer sport en de omgeving waarin hij opgroeide. Hij zette meteen iets recht. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft hij nooit gevoetbald bij amateurvereniging JOS.

11 / 16

BRISK, zondag 28 januari in Schuilkerk De Hoop.

Donderdag 25 januari

Artists in Diemen II

18.30 uur | Venduhuis
De Eland en De Zon

Drs Evert Rodrigo, de man die voor Nederland kunst 'mag' aankopen, van het Nederlands Instituut Cultureel Erfgoed opent de expositie met moderne kunst van Willem Vaarzon Morel, Ludo Winkelman, Nella Montfoort en Wilma Laarakker. De expositie is tot en met zondag 28 januari.

Jouw activiteit in OBA Diemen

19.30 uur | OBA Diemen

Praat mee over de activiteiten die in de bibliotheek moeten plaatsvinden.

'Murder on the
Orient Express'

20.00 uur | Theater de Omval

Wat begint als een uitbundige treinreis dwars door Europa, ontvouwt zich al snel als een van de meest stijlvolle, spannende en huiveringwekkende mysteries ooit. Iedereen is verdacht, en niemand wordt vertrouwd.

Vrijdag 26 januari

Hans Visser - Irena Filipova

20.30 uur | Theater de Omval

'Hollands Glorie' is een indrukwekkende multimediavoorstelling over het werk en het leven van de oude Hollandse en Vlaamse meesters.

Discozwemmen

19.30 uur | Sportcentrum
F.B. Duran

Voor kinderen t/m 14 jaar.

Zaterdag 27 januari

Renate Reijnders -
'Humorcollege'

20.30 uur | Theater de Omval

Cabaret, show en college waarin je alles leert over humor. Doel van de avond is niet alleen om je te laten lachen, maar ook om jouw eigen humorstijl te ontdekken.

Opening Poëziecafé

15.30 uur | OBA Diemen

Tijdens de Poëzieweek 2018 is het feest in OBA Diemen. Vandaag opent het Poëziecafé zijn deuren en is iedereen van harte welkom om te genieten van een heerlijke middag vol poëzie.


Hilbrand Orkent

14.00 uur | Venduhuis
De Eland en De Zon

Release van de cd van huispianist Hilbrand Orkent.

Zondag 28 januari

Nuffe tantes - 'Eenuf is Eenuf!'

14.00 uur | Theater de Omval

Jeugd 6+. Wat betekent dat eigenlijk, nuf? Kom erachter tijdens het verhaal van de ietwat 'verknipte' tweelingzussen Roosje en Greetje. Noodgedwongen hebben zij kapsalon Den Groenerooij van hun vader overgenomen, met zijn vogeltje Jaune le Canari en al.

Oecumenische viering

10.00 uur | De Ontmoeting

Oecumenische viering in de Ontmoeting met het Stanzakoor. Namens de Ontmoeting gaat O. Sondorp voor en namens Sint Petrus' Banden pater G. Noom.

Postzegelbeurs

10.00 uur | De Schakel

De Diemense filatelieclub De Zegelaars houdt haar maandelijkse filateliebeurs van 10.00 tot 16.00 uur. Handelaren en 5 en 10 centsboeken zijn volop aanwezig. Ook kunt u advies krijgen over uw 'vergeten' verzameling op zolder. Entree voor niet-leden is 1 euro. Informatie: 020-6942002.

Nieuwjaarsconcert:
BRISK Recorder Quartet

15.00 uur | Schuilkerk De Hoop

Het beroemdste blokfluitkwartet van Nederland speelt het splinternieuwe programma 'CANÇÀO': Spaanse en Portugese muziek uit de middeleeuwen en renaissance en romantische fadomuziek, uitgevoerd op een indrukwekkende verzameling blokfluiten in alle soorten en maten. Nieuwjaarsborrel na afloop van het concert.

Finnisage Artists in Diemen II

15.00 uur | Venduhuis
De Eland en De Zon

De feestelijke afsluiting van Artists in Diemen II, 15.00-17.00 uur.

Lijsttrekkers op Radio Diemen

15.00 uur | testlocatie

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen interviewt Radio Diemen elke zondag een lijsttrekker uit Diemen. In het programma 'Rondje Diemen' ontvangen Jeroen Jagers en Frank Roos de politieke kopstukken van Diemen. Zondag 28 januari is dat Wim Advokaat van Ons Diemen.

Dinsdag 30 januari

Boodschappenbus
voor Ouderen

11.00 uur | Diemerplein

Elke dinsdag en donderdag tussen 11.00 en 15.00 uur voor het doen van boodschappen op het Diemerplein. Aanmelden de dag van tevoren bij De Diem, tel. 020-660 3300. Kosten retour € 1,50.


Naaiklusjesservice

10.00 uur | Wijkcentrum
het Noorderlicht

Voor eenvoudige naaiklusjes zoals het aanzetten van een knoop, het naaien van een zoom of iets verstellen kan iedereen terecht. Vrijwilliger Chernor (opleiding genoten op het gebied van kleding maken) helpt.

'Murder on the
Orient Express'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

Wat begint als een uitbundige treinreis dwars door Europa ontvouwt zich al snel als een van de meest stijlvolle, spannende en huiveringwekkende mysteries ooit. Iedereen is verdacht, en niemand wordt vertrouwd.

Woensdag 31 januari

Alex Ploeg en
Kasper van der Laan

20.30 uur | Theater de Omval

Deze veelbelovende nieuwe talenten in cabaretland zijn beiden lid van de Comedytrain en te horen in het Radio 2-programma 'Spijkers met Koppen'. In 2016 stond Alex Ploeg in het voorprogramma van Ronald Goedemondt en won hij de Publieksprijs van Cameretten. Kasper speelde eerder dubbelprogramma's met Daniël Arends, Jan Jaap van der Wal, Henry van Loon en Martijn Koning.


Donderdag 1 februari

Pubquiz

20.00 uur | Grand Cafe Cheers

Het eerste handbaldamesteam van SV Zeeburg organiseert een pubquiz voor de nieuwe sponsor van het team als tegenprestatie. Een gezellige avond voor zowel jong als oud. Inschrijven via de site www.cheers-diemen.nl of via het café. Dat kan individueel (dan word je ingedeeld met drie anderen) of als team van max. 6 personen. € 2,50 p.p.

Taalcafé

13.00 uur | Huis van de Buurt
't Kruidvat

Wekelijkse ontmoetingsplek voor anderstaligen die graag met Nederlanders willen praten. En voor Nederlanders die graag kennis willen maken met vluchtelingen en andere migranten. Je kunt binnenlopen wanneer je wilt.

'The Killing of a Sacred Deer'

20.00 uur | Theater de Omval

Steven (Colin Farrell), een eminente chirurg, en Anna (Nicole Kidman), een gerespecteerde oogarts, leiden een mooi leven met hun twee kinderen. Maar Stevens leven begint uit elkaar te vallen als hij vriendschap sluit met Martin, een vaderloze 16-jarige jongen.

Vrijdag 2 februari

LOS Muziektheater - 'VAST'

20.30 uur | Theater de Omval

Hou je VAST voor de vierde voorstelling van de meiden van LOS. Terwijl ze zich staande proberen te houden op hun hoge hakken vallen ze van de ene in de andere komische en herkenbare situatie.

En verder

Tot maandag 29 januari

Expositie

Zorgcentrum De Diem

Larisa Volodimerova exposeert 55 schilderijen; de expositie heeft de titel 'Kleurrijk'. Dagelijks van 9.00-20.00 uur.

Tot dinsdag 13 februari

Monument van Trots -
30 jaar Homomonument

OBA Diemen

Expositie naar aanleiding van de documentaire 'Monument van Trots'.

Evert den Heijer won twee vrijkaarten voor de voorstelling van Johan Goossens in Theater de Omval. Hieronder zijn recensie.

Johan Goossens in Blauw. Foto: Evert den Heijer

Donderdag heb ik samen met mijn vrouw de voorstelling 'VLAM' van Johan Goossens bijgewoond.

In een volle zaal gaf de cabaretier samen met pianist Eelco Menkveld een heel vermakelijke voorstelling van nagenoeg twee uur met verhalen, sketches en liedjes. De voorstelling gaat over het overwinnen van schaamte en de relaties van homo's en hetero's. Zo kwam hij het toneel op, slechts gekleed in een onderbroek, sokken, gympies en een soort tuigje. Hij vertelt o.a. het publiek over zijn ervaringen met de datingsite Grinder (Tinder maar dan voor de LHBT-gemeenschap) en hoe selectief mannen kunnen zijn die de site bezoeken in hun zoektocht naar een sekspartner. Na afloop bleven nog vele toeschouwers in Grand Café Blauw nagenieten en konden ze met deze zeer talentvolle cabaretier op de foto, een praatje met hem maken of een van zijn boeken kopen.
Al met al weer een heel gezellige avondje uit in Theater de Omval. Dat er nog vele van deze avonden mogen volgen en dat de Nederlandse cabaretiers de weg naar dit zo gezellige theater dat Diemen rijk is, blijven vinden.

Nipte zege dames SV Zeeburg

Keepster Anne de Vries stopt vlak voor tijd penalty

SV Zeeburg wint van Meervogels. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft voor eigen publiek gewonnen van Meervogels. De zeer spannende wedstrijd in Sporthal Diemen eindigde in 25-24.

De wedstrijd tussen SV Zeeburg en Meervogels ging gelijk op. Beide ploegen kregen veel penalty's. De speelsters van Meervogels misten veel van deze buitenkansen. Zij schoten diverse keren op de paal en SV Zeeburg-keepster Annick van der Mark redde een paar keer fraai. Nikki van Bel van SV Zeeburg schoot wel met scherp. Zij benutte bijna alle penalty's. SV Zeeburg kwam door een aantal mooi uitgespeelde aanvallen op voorsprong.
In het laatste gedeelte van de eerste helft werd er niet goed afgerond door de thuisclub en wist Meervogels toe te slaan. Bij rust was de stand gelijk: 12-12.

In de tweede helft gaven de scheidsrechters opnieuw veel penalty's. Het bleef tot aan het einde spannend. De verdediging van SV Zeeburg stond beter dan in de eerste helft, waardoor Meervogels het moeilijker had. In het laatste kwartier lukte het SV Zeeburg om op twee punten voorsprong te komen. Maar door twee keer onnodig balverlies kon Meervogels terugkomen. In de laatste seconden kreeg Meervogels bij een stand van 25-24 nog een penalty. Keepster Anne de Vries, die al eerder een penalty van Meervogels had gestopt, verrichtte een prachtige redding waardoor de thuisclub de winst pakte: 25-24.
SV Zeeburg behoudt de tweede plaats op de ranglijst van de hoofdklasse. De ploeg van coach Doug van Leeuwen heeft na veertien duels 21 punten. De achterstand op koploper Geel Zwart bedraagt zes punten. SV Zeeburg speelt zondag 28 januari een uitwedstrijd tegen DSS. De wedstrijd in Heemskerk begint om 13.35 uur.

Diemenaar beklimt Kilimanjaro voor War Child

DIEMEN Diemenaar Teun Oudejans (29) start vandaag aan een zware klim naar de top van de Kilimanjaro op 5.895 meter. Hij is dinsdag naar Afrika vertrokken om zo veel mogelijk geld op te halen voor oorlogskinderen.

Teun financiert zijn reis zelf en haalt via sponsors geld op voor verschillende projecten van War Child. Voor een betere toekomst voor oorlogskinderen ziet hij straks vanaf het dak van Afrika de zon opkomen.

De expeditie duurt zeven dagen en staat onder leiding van een Nederlandstalige expeditieleider, aangevuld met lokale dragers en gidsen. Ruim 90% van de opbrengst gaat rechtstreeks naar projecten om oorlogskinderen te helpen. War Child biedt momenteel in veertien landen honderdduizenden oorlogskinderen een combinatie van psychosociale hulp, onderwijs en bescherming. War Child heeft de deelnemers bij zowel de fysieke voorbereiding als bij het ophalen van sponsorgeld intensief begeleid. Voor de in totaal 70 deelnemers is de Kili-Challenge al een tijd geleden begonnen tijdens een trainingsweekend in de Ardennen. Met bootcamps, wandelingen en een ijsbad zijn ze klaargestoomd voor de weg naar de top. De doelstelling van 300.000 euro komt steeds dichterbij. De deelnemers hopen dat nog veel mensen hun actie zullen steunen de komende dagen. De klim van Teun is te volgen via een satellietverbinding op www.warchild.nl/kili.

Blaashal rest van het seizoen buiten gebruik

De ingestorte blaashal. Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN De blaashal die donderdag is ingestort door de storm kan dit seizoen niet meer worden gebruikt.

De blaashal staat elk jaar vanaf de herfst tot en met het voorjaar op een van de velden van handbalvereniging SV Zeeburg.

Wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken vertelt dat de blaashal is gescheurd. De blaashal is inmiddels weggehaald en zal worden gerepareerd.

Oplossing

De gemeente heeft een oplossing gevonden voor verenigingen die de blaashal gebruiken voor trainingen. Het gaat onder meer om handbalvereniging SV Zeeburg, honk- en softbalvereniging TIW-Survivors en korfbalvereniging DKV Victoria.

Inschikken

Er is voor de verenigingen een andere tijdelijke plek gevonden in of buiten Diemen. Volleybalvereniging Smashing '72 heeft zich bereid getoond om iets in te schikken. Hierdoor is er zaalcapaciteit vrijgekomen in Sporthal Diemen.

Ontknoping driebanden-toernooi

DIEMEN De knock-outfase van het Open kampioenschap Driebanden van Diemen in Café 't Pandje gaat vrijdagavond van start.

Afgelopen weekeinde werden de poulewedstrijden gespeeld. De volgende spelers plaatsten zich voor de knock-outfase: Ben de Wit, Rob Colle, Leo van den Berg, Frank Koene, Marcel Klinkhamer, Henk Meijer, Loek van Vliet, Peter Schaper, Jaap Krop, Jan Nooij, Gert Stolte, Frans Zuidwijk, Peter Smam, Ad Stend, Arie Dolieslager en Fons van Beijnhem. Na de kock-outfase gaan er acht spelers door. Zij spelen op zaterdag 27 januari om de titel. De finale start zaterdag omstreeks 19.00 uur.

14 / 16