DiemerNieuws

6 november 2014

DiemerNieuws 6 november 2014


Nieuwe burgemeester: een 'schaap met de vijf poten'

CvdK Johan Remkes in de speciale vergadering van de gemeenteraad vorige week. Foto: Trudy Kroese

door Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - De nieuwe burgemeester m/v van Diemen moet onder andere communicatief, sociabel, stressbestendig en doelgericht zijn, maar bovenal een verbinder. Dat staat in de acht pagina's tellende profielschets die de gemeenteraad vorige week heeft aangenomen. Commissaris van de Koning Johan Remkes was daarbij aanwezig.

De profielschets is opgesteld door de Vertrouwenscommissie benoeming burgemeester Diemen, gevormd door de voorzitters van de fracties uit de gemeenteraad. Deze commissie werd in dezelfde raadsvergadering benoemd. De vertrouwenscommissie wordt aangevuld met wethouder Maïta van der Mark als adviseur, en de gemeentesecretaris.

De vertrouwenscommissie zoekt een burgemeester die een burgervader (m/v) is voor iedereen in Diemen, geen enkele groep uitgezonderd. Een netwerker namens de gemeente die een relevant netwerk heeft en onderhoudt op provinciaal, landelijk en zo nodig Europees niveau en iemand die een regiefunctie op zich kan nemen in regionale samenwerkingsverbanden. Hartelijk, invoelend, benaderbaar maar niet te familiair en consistent in zijn handelen. Als voorzitter van de gemeenteraad moet de nieuwe burgemeester zorgen dat het raadswerk ordentelijk en efficiënt verloopt, met respect voor ieder raadslid. Onafhankelijk, verbindend en boven de partijen, niet alleen in de gemeenteraad, maar ook in het college van B en W. Een bestuurlijk boegbeeld voor de medewerkers van de gemeente. Het is een greep uit de bestuursvaardigheden die de vertrouwenscommissie in de nieuwe burgemeester wenst.

Remkes had, na een uitleg over de vertrouwelijkheid waar de vertrouwenscommissie in de zoektocht naar een nieuwe burgemeester aan gehouden is, slechts enkele vragen over de opgestelde profielschets. De uitgebreide schets ontlokte hem de opmerking: "Eigenlijk zoekt u het befaamde schaap met de vijf poten." Rob Verheuvel (PvdA), voorzitter van de vertrouwenscommissie: "Onze ambities zijn hoog, wij zoeken inderdaad iemand met heel veel kwaliteiten."

"De vertrouwenscommissie heeft goed werk verricht. Deze profielschets is een goede basis om weer een uitstekende burgemeester te krijgen in Diemen", vertelde Remkes na afloop van de vergadering.

De zoektocht naar de nieuwe burgemeester kan nu beginnen. Solliciteren kan tot 24 november. Burgemeester Koopmanschap legt per 1 maart 2015 haar functie neer. Zij blijft op verzoek van de gemeenteraad aan als waarnemend burgemeester tot de nieuwe burgemeester wordt geïnstalleerd. Dat gebeurt volgens planning op 19 mei 2015.

Onbegrip over regels voor ontheffing bewoners voor blauwe zone

DIEMEN - Een bewoner van Sierpeerhof in Diemen-Zuid is verbaasd over de wijze waarop de gemeente omgaat met de ontheffing voor de blauwe zone.

"In september 2013 werden we verrast met een blauwe parkeerzone op de Elskamp in Diemen-Zuid. We hebben daar nooit over mogen stemmen, zoals nu wel is gebeurd is in de rest van Diemen-Zuid. Per 15 oktober 2013 moesten we een ontheffing blauwe zone 'achter de voorruit' hebben. We hebben voor onze auto's twee ontheffingen voor twee jaar aangeschaft, betaald op 29 september 2013."

"Wij ontvingen echter een brief van de gemeente Diemen, dagtekening 20 oktober 2014, dat de parkeerontheffing op onze auto's per 1 december aanstaande verlopen zou zijn. Wij gingen ervan uit dat deze brief onterecht aan ons is verzonden, want we gingen ervan uit dat de ontheffingen geldig waren tot 2015. Maar niet in Diemen. Daar lopen de ontheffingen van 1 december tot 30 november, ongeacht de betaaldatum. Je koopt dus een ontheffing voor twee jaar, maar deze is blijkbaar maar 14 maanden geldig. Omdat het Sierpeerhof aan één kant grenst aan de Elskamp was het totdat de blauwe zone werd aangelegd niet noodzakelijk om een parkeerontheffing aan te vragen. We hebben natuurlijk eerst om een reactie gevraagd aan de gemeente Diemen, omdat we ervan uitgingen dat bovenstaande niet waar zou zijn. Ik vind dit een aparte manier van omgaan met ontheffingen. Ik was bereid geweest om 14/24e van het bedrag te betalen."

De reactie van een woordvoerder van de gemeente: "De bewoner geeft aan € 88,50 te hebben betaald. Dat klopt. Alle bewoners die wonen in een gebied waar de blauwe zone wordt uitgebreid, betalen een tarief naar aanleiding van het moment dat ze instappen in de periode van 2 jaar. Waar wellicht verwarring is ontstaan, is dat het Sierpeerhof sinds 2009 een blauwe zone is."

Vervolg op pagina 3.

Politie zoekt daders mishandeling

DIEMEN - De politie is op zoek naar twee jongemannen die in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.20 uur in een horecazaak op Campus Diemen Zuid een 24-jarige man hebben mishandeld.

Het slachtoffer ging naar het toilet in de zaak. Daar bevonden zich twee mannen die herhaaldelijk een ziekte in de mond namen. Het slachtoffer stoorde zich aan het taalgebruik en zei hier iets van. De man kreeg vervolgens een harde klap tegen zijn hoofd. Hij merkte dat hij bloedde en dat er glassplinters in zijn gezicht zaten. Het slachtoffer is vermoedelijk met een glas geslagen. Hij ging terug naar het cafégedeelte van de zaak. Daar werd hij opnieuw geconfronteerd met de twee mannen. Hij heeft vervolgens uit zelfverdediging een klap uitgedeeld. De politie beschikt over het volgende signalement van de mannen: zij zijn beiden ongeveer 22 jaar en blank. Een verdachte is ongeveer 1.90 meter lang, slank en heeft halflang zwart haar. De tweede verdachte is ongeveer 1.70 meter lang en stevig. Hij heeft donkerblond haar. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen: 0900-8844.

Vrouw slaat

DIEMEN - Een automobiliste heeft maandagochtend rond 08.30 uur op een fietspad bij de Diemerpolderweg een fietser enkele klappen gegeven.

Kort daarvoor hadden beiden een meningsverschil over een verkeerssituatie gehad.

2

duels spelen dames van
SV Zeeburg komend weekeinde

Van de lezers

Lintje
Nu het mij niet gelukt is om de heer Barend Koopmans in aanmerking te laten komen voor een gemeentelijke onderscheiding wil ik laten weten dat dit mij heel erg teleurgesteld heeft. En velen met mij.
Barend is een mensen-mens (woorden van zijn vrouw) en terecht. Hij is heel lang zeer actief geweest als vrijwilliger bij De Diem en de oudjes droegen hem op handen. Buiten vervoer en een luisterend oor deed hij ook vaak klusjes. Hij heeft zich enorm ingezet als ledenwerver voor de Belangenvereniging Rustoord en deed allerlei hand-en-spandiensten voor de computercursussen. Buiten alles wat mij niet bekend is. Een lieve bescheiden man, die zich op 81-jarige leeftijd heeft teruggevochten uit een periode van een zorgelijke lichamelijke toestand. Barend, jij krijgt met jouw warme hart van velen een symbolisch lintje voor jouw betoonde liefde voor jouw medemens! Het ga jullie goed, want je hebt ook een kei van een vrouw.
Frieda Jansen en vele anderen

Hockeyveld
Wij hebben met belangstelling het nieuws over een plannetje van de VVD gelezen over een hockeyveld in Diemen.
Dit ideetje past in onze ogen niet in de realiteit van de dag waarin soberheid gepast is. We kunnen het niet aan de burger van Diemen, die keer op keer moet inleveren wegens een stapeling aan bezuinigingen, koopkrachtdaling, en huurverhoging, de burger die voorzieningen als huishoudelijke hulp ziet afkalven, verkopen dat we heel veel geld gaan investeren in een hockeyvereniging. Als daar behoefte aan is adviseren we ouders, net als bij Athena, een ouderinitiatief te starten waar zij d.m.v. crowdfunding al een aanzienlijk bedrag op tafel kunnen leggen. Verder kan er ook geschoven worden in trainingstijden waardoor het veld meer bespeelbaar wordt en wachtlijsten kunnen worden weggewerkt. Het lijkt ons verstandig eerst dit soort mogelijkheden te proberen alvorens zelf een hockeyveld te maken en een vereniging op te richten.
Miek Wijnbergen, SP

Goede oude tijd

Wie dacht dat het vroeger, toen alles veel beter was, goed en veilig toeven was in Diemen, komt bedrogen uit. De Gooische Moordenaar maakte regelmatig slachtoffers. Zoals op 20 september 1899 toen bij de Diemerbrug een visser in gedachten verzonken over de rails liep. Waarschijnlijk had hij door de sterke tegenwind het in zijn rug naderende gevaarte niet gehoord. De machinist was even druk bezig in de machine en dus was er geen redden aan. De dorpsdokter kon slechts de dood constateren.

Een paar jaar later greep de Moordenaar een oude baas van 81. Het Algemeen Dagblad meldde "dat een voet en een hand werden afgereden". Met de stoomtram werd de grijsaard afgeleverd bij dokter Der Kinderen die de man verbond en daarna naar het O.L.V.G. bracht.

Op 22 januari 1908 meldde Het Nieuws van den Dag dat een twist tussen de brugwachter van de Diemerbrug en een "schepeling van een daar passerend vaartuig zoo hoog opliep, dat de varensgast, den brugwachter, volgens diens verklaring heden voor de Rechtbank afgelegd, finaal een stukkie van zijn oor af sloeg". De schipper kwam er genadig vanaf bij de rechtbank met de eis van een tientje boete.

Weerbericht

Licht wisselvallig, normale temperatuur
De maand november begon met een extreem zacht weekeinde, maar de bordjes werden begin deze week verhangen. Achter het koufront van een Atlantische depressie is belangrijk koelere lucht binnengestroomd. Die depressie vulde op waardoor de neerslagkans afnam. Door een volgend lagedrukgebied wordt het vrijdag tijdelijk wisselvalliger met een toenemende wind.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag neemt de bewolking toe. Er staat vervolgens wat nattigheid op het menu. De zuidwestenwind trekt aan tot vrij krachtig. Het wordt 10 graden. Zaterdag lijkt goeddeels droog te gaan verlopen. Er is bewolking met soms ook ruimte voor de zon. Zondag raakt het stilaan bewolkt. In de loop van de dag kan er wat lichte regen vallen. Er waait beide dagen een meest matige zuidenwind. De maximumtemperatuur komt uit op circa 12 graden.

Trend na het weekeinde
Boven de Atlantische Oceaan zakt een depressie naar het zuiden uit terwijl de invloed van een Russisch hogedrukgebied geleidelijk toeneemt. Er wordt daardoor weinig regen verwacht. De maxima liggen overwegend rond 11 graden. Later in de week mogelijk wat koudere nachten.
Weetje
Het 'normale' maximum bedraagt begin november 11 graden. Zaterdag werd het 18.5 graden. Zondag 17.4 graden. Twee dagrecords, maar geen absoluut novemberrecord. Op 3 november 2005 werd het 18.7 graden. Wel sneuvelde zaterdag het landelijk record. Het oude record van 4 november 1994 bedroeg 21.1 graden. In Midden-Limburg werd 22.0 graden gemeten.

Klaar voor de winter

DIEMEN - Het lijkt nog ver weg, maar kringloopwinkel Rataplan maakt zich al op voor een gezellige kerst.

"In de winkel hebben we flink uitgepakt en we presenteren een uitgebreid assortiment waar voor iedereen volop keuze is tegen zeer prettige prijzen", zegt Gert-Jan Dekker, directeur van Stichting Rataplan. "Er zijn natuurlijk ook klanten die afscheid willen nemen van hun huidige kerstspullen. Deze kunnen worden ingeleverd bij onze winkel of door ons worden opgehaald. Rataplan maak je er erg blij mee, want wij slaan deze spullen op voor de verkoop van volgend jaar."

Aqua Fauna is na 31 jaar weer terug in Diemen

Aquariumvereniging houdt wekelijks een bijeenkomst in De Schakel

Voorzitter Henk Eppinga is blij dat Aqua Fauna in De Schakel een plek heeft gevonden. Foto: Trudy Kroese

door Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Na 31 jaar is Aqua Fauna weer terug in Diemen. De aquariumvereniging werd hier opgericht in 1971. Sinds dit jaar zijn de verenigingsavonden wekelijks in De Schakel. Voorzitter Henk Eppinga is daar erg blij mee.

Aqua Fauna werd ooit opgericht in Diemen. Waar was u al die tijd?
"Aqua Fauna werd opgericht op 1 april 1971, en dat is geen grap. De vereniging werd groter en de speeltuinvereniging waar wij toen onze bijeenkomsten hielden, werd te klein. We konden nergens terecht in Diemen. Toen konden we een ruimte krijgen in de Bijlmer, daar kwamen veel van onze leden vandaan. Maar de flat werd gesloopt. Daarna zaten we jaren in de kelder van een kerk in de Watergraafsmeer, maar ook daar moesten we weg. Ik ben ook lid van De Zegelaars hier in Diemen. Zo kwam ik in De Schakel. Zij bleken op maandagavond nog plek voor ons te hebben."

'Onze lezingen zijn heel handig voor beginnende aquarianen'

Blij om weer terug te zijn in Diemen?
"Ontzettend blij. Eigenlijk zijn we altijd aan het zoeken geweest naar een goede ruimte. Het was in De Schakel binnen vier weken geregeld. Het is echt een multifunctioneel activiteitencentrum, er wordt zo veel gedaan in dat gebouw, ongelooflijk. Het zijn allemaal verenigingsmensen die begrijpen wat een vereniging als Aqua Fauna nodig heeft. En het is er schoon!"

Hoeveel leden telt Aqua Fauna nu?
"We hebben nu ongeveer 30 leden. Toen we Diemen uit gingen hadden we ook ongeveer zo veel leden, in de Bijlmer zijn we gegroeid tot 195 leden, maar daar hadden we ook een grote eigen ruimte waar het glas kon blijven staan voor mensen die een aquarium aan het lijmen waren en er stonden 50 draaiende aquariums. In De Schakel hebben we nog geen eigen aquarium, daar zijn ze nog niet aan toe, maar we hopen wel dat dat er in de loop van de jaren nog van komt."

Waarom wordt iemand lid van een aquariumvereniging?
"Mensen die een aquarium in huis nemen, lopen nogal eens tegen problemen aan. Vaak voorkomende problemen? Te weinig water verversen, het pompje reinigt het water niet, zoals veel mensen denken. Mensen krijgen bij ons informatie en leren over de leefgewoonten en de achtergrond van de vissen die ze houden. Op de wekelijkse clubavond op maandag is iedereen welkom. Dan hoef je geen lid te zijn. Het gebeurt ook wel dat iemand dan met een emmer vol vissen binnenloopt om ze af te staan. Dan worden de vissen opgevangen in de aquariums van een van de leden. Kleine visjes neem ik mee naar huis, ik heb zelf 24 aquariums. Sommige aquarianen van onze vereniging hebben zich gespecialiseerd in bepaalde soorten vissen. Zelf kweek ik corydoras, een klein visje met een snorretje, het zwemt op de bodem rond. We ruilen onderling ook vissen."

Zo is vissen houden geen eenzame hobby.
"Nee, ik ben zelf ook echt een verenigingsmens, ik ben al 40 jaar lid van Aqua Fauna en al 24 jaar voorzitter. Een keer per maand hebben we een speciaal thema, op 10 november is dat 'zelf je decoratieve achterwand maken voor je aquarium'. Die lezingen zijn ook heel handig voor beginnende aquarianen. Volgend jaar oktober organiseren we een ruilbeurs voor tropische vissen. Dat kan eindelijk weer, omdat we dan de grote zaal in De Schakel kunnen gebruiken."

DUO+-gemeenten zetten stap in samenwerking

DIEMEN - De colleges van B en W van de gemeenten Diemen, Ouder-Amstel, De Ronde Venen en Uithoorn willen een stap zetten in ambtelijke samenwerking. De colleges willen gezamenlijk investeren in een nieuwe ICT-omgeving. Eind november leggen zij dit voor aan de vier gemeenteraden. In het voorjaar vindt besluitvorming plaats over mogelijke samenwerking op andere bedrijfsvoerings- en uitvoeringstaken.

Met de ambtelijke samenwerking kunnen de gemeenten tot een efficiëntere en meer robuuste organisatie komen, denken de colleges. Dat is nodig omdat er door veranderende wetgeving en de overheveling van taken van het Rijk naar gemeenten steeds meer op het bordje van de gemeenten komt te liggen. Tegenover die verzwaring van taken staan niet meer financiële middelen. Uitgangspunt bij de ambtelijke samenwerking is dat de gemeenten samenwerken waar het kan en lokaal blijven werken waar het moet. De gemeenten blijven zelfstandig en houden eigen gemeenteraden en colleges. Voor bewoners verandert er niets. Zij kunnen ook straks gewoon in hun vertrouwde gemeentehuis terecht voor de diensten van hun gemeente, melden de gemeenten.

Het ligt voor de hand te starten met ICT vanwege de omvang van de investeringen die daarmee gemoeid zijn, de specialistische kennis en het feit dat deze ICT nodig is als basis voor verdere samenwerking, vinden de colleges. De beoogde startdatum van de nieuwe ICT-omgeving is 1 januari 2016.

De gemeenten willen gaan samenwerken onder de naam DUO+: de uitvoeringsorganisatie plus. De plus staat voor de voordelen die gezamenlijke uitvoering de vier gemeenten op termijn biedt. Donderdag 27 november zal de vier gemeenteraden gevraagd worden een besluit te nemen over het aangaan van een gemeenschappelijke regeling. Hierin is juridisch geregeld hoe de gemeenten samenwerken. Daarnaast wordt iedere raad gevraagd om een budget beschikbaar te stellen om de ICT-voorzieningen voor te bereiden.

Eerste Pubquiz van Vivos is een groot succes

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De pubquiz die Vivos woensdag in Het Wapen van Diemen heeft gehouden is een groot succes geworden.

Er deden acht teams mee. Het team met wethouder Jeroen Klaasse heeft de pubquiz gewonnen. Vivos is de vereniging voor ontwikkelingssamenwerking en heeft een vriendschapsband met het plaatsje Nandaime in Nicaragua.

Vivos heeft sinds het voorjaar een nieuw bestuur dat probeert om meer jonge inwoners van Diemen bij de activiteiten te betrekken. Ook wil Vivos meer activiteiten voor jongeren houden. De pubquiz is daar een voorbeeld van.

Ontheffing parkeren

Vervolg van voorpagina

"Aleen in het gebied eromheen kon je nog 'vrij' parkeren. Waarschijnlijk heeft hij toen geen bewonersontheffing aangevraagd, omdat hij zijn auto verderop in het 'vrije' gebied parkeerde. Met het uitbreiden van de blauwe zone in oktober 2013 op de Elskamp is een bewonersontheffing wel noodzakelijk, maar wel tegen het volledige tarief", aldus de woordvoerder van de gemeente.

Actie voedselbank levert 85 kratten met artikelen op

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De voedselbank heeft de afgelopen vijf vrijdagen een actie gehouden bij supermarkt Jumbo in Diemen-Zuid. Er werden door inwoners van Diemen veel artikelen ingeleverd. "Wij hebben in totaal 85 kratten met artikelen gekregen. Daar zijn wij heel blij mee", aldus Gerda Smit, voorzitter van de Stichting Voedselbank Diemen. "De aanvoer uit Amsterdam stokt momenteel, dus wij hadden deze artikelen echt nodig." De voedselbank reikt elke vrijdag voedselpakketten aan de cliënten uit.

Louis Schreuders

80 jaar
Trainer en vrijwilliger bij Fortius
25 jaar Diemenaar

Foto: Trudy Kroese

Wat doet u bij de Amsterdamse voetbalclub Fortius?
"Ik heb bij Fortius heel veel functies uitgeoefend. Ik ben jeugdtrainer en hoofdtrainer geweest. Op dit moment train ik de F-pupillen en doe ik vrijwilligerswerk voor de vereniging. Tijdens de trainingen doe ik nog zo veel mogelijk zelf voor."

Wat is uw voetbalverleden?
"Ik heb gevoetbald bij Zeeburgia, DWV en OVVO. Ook ben ik voor het Amsterdamse elftal en het Noord-Hollands elftal uitgekomen. Ik was stopperspil, die positie heet tegenwoordig centrale verdediger. Samen met mijn broers heb ik ook gehonkbald."

Wat zijn uw overige hobby's?
"Ik kijk graag naar sport. Op de televisie volg ik voetbal, honkbal, wielrennen en atletiek. Daarnaast ga ik ook vaak bij amateurclubs in de buurt kijken, ook bij SV Diemen. Ik heb daar pas nog met Peter Kroese gesproken. Zijn zoons spelen nu bij SV Diemen. Ik ben trainer van Peter geweest toen hij bij TOG speelde. Zij waren toen met een aantal jongens van SV Diemen overgekomen. Ik vind het ook leuk om met mijn kleindochter op stap te gaan."

Wat vindt u de mooiste plek in Diemen?
"Ik kom graag in het Diemerbos, ik fiets en wandel daar graag. Het is een mooie plek."

Hoe bent u erin geslaagd om zo fit te blijven?
"Door vooral met jonge mensen om te gaan. Dat houdt je jong, ha ha."

Wat is u favoriete winkel?
"Ik doe niet graag boodschappen, maar zo nu en dan ga ik met mijn vrouw mee. Wij gaan dan naar Albert Heijn en de viswinkel in winkelcentrum Diemerplein. Ik vind het wel jammer dat het vaak stil is in het winkelcentrum. Ik mis de gezelligheid. Als wij wel eens bij Maxis zijn om boodschappen te doen kom ik altijd veel Diemenaren tegen. Dat is toch zonde voor de winkels in Diemen."

Wat moet er in Diemen veranderen?
"Ik zou het echt niet weten. Mijn vrouw en ik wonen hier met veel plezier."

Tankstation is 7 dagen per week 24 uur bemand

Medewerkers zijn betrokken bij de buurt

Suzan Nazir en haar collega. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het tankstation in Diemen-Noord heeft sinds deze week een nieuwe wasstraat. Het tankstation maakt deel uit van Ri-Jo Tankstations BV. Manager Suzan Nazir vertelt over het tankstation en de betrokkenheid bij Diemen.

Tot 2005 was het tankstation gevestigd bij De Terp in het centrum van Diemen. Het tankstation moest verhuizen in verband met de renovatie en nieuwbouw van winkelcentrum Diemerplein en de bouw van woningen.

Suzan Nazir (43) is sinds 2009 manager van het tankstation in Diemen-Noord. "De meeste klanten van ons wonen in Diemen, wij krijgen klanten uit alle wijken. Af en toe rijdt er wel eens een passant de snelweg af om hier te tanken. Ik vind het belangrijk om erop te wijzen dat dit tankstation zeven dagen per week 24 uur per dag bemand is. Dat vinden niet alleen onze klanten belangrijk, maar ook de buurtbewoners. Er is sprake van een stuk sociale controle."

Service en prijs-kwaliteitverhouding vindt zij belangrijk. "Ik maak elke dag even een rondje langs de tankstations in de buurt. Daardoor zijn wij in staat om scherpe prijzen aan te bieden."

Lokale binding
Nazir hecht er waarde aan om deel uit te maken van de lokale samenleving. "Wij houden regelmatig samen met Jumbo in Diemen-Noord acties. Ook steunen wij de voedselbank in Diemen. Artikelen die wij overhouden gaan naar de voedselbank. Ook hebben wij acties gehouden waarbij onze klanten een artikel konden kopen om dat vervolgens aan de voedselbank te schenken." Zij verwacht veel van het gebruik van de nieuwe wasstraat. "Het opknappen van de wasstraat was hard nodig. Automobilisten kunnen hun auto er laten schoonmaken en tevens hun auto stofzuigen. Ik ben ervan overtuigd dat dat een service is die wordt gewaardeerd."

Rotonde in centrum sinds maandag geopend voor verkeer

DIEMEN - De rotonde in het centrum van Diemen kan sinds maandag worden gebruikt door het verkeer.

De rotonde ligt op het kruispunt Ouddiemerlaan-Rode Kruislaan-Martin Luther Kinglaan. De rotonde is aangelegd om de verkeerssituatie op die plek veiliger te maken. In het verleden ontving de gemeente regelmatig klachten over de verkeersveiligheid op dat kruispunt. Verkeer kan nog niet vanaf de rotonde de Martin Luther Kinglaan inrijden, omdat daar werkzaamheden worden verricht. Dat werk is volgens planning voor 17 november gereed.

Afsluiting
Een deel van de Ouddiemerlaan wordt met ingang van maandag 17 november afgesloten. Het gaat om het deel van de weg vanaf de kruising Martin Luther Kinglaan-Rode Kruislaan (ter hoogte van de rotonde) tot en met de kruising aan de Prins Mauritslaan. Het verkeer wordt met behulp van borden omgeleid, onder meer via de Martin Luther Kinglaan. De parkeergarage bij winkelcentrum Diemerplein blijft wel bereikbaar voor automobilisten.

De gemeente laat weten dat de rotonde naar verwachting half december officieel klaar is, vanaf dan kan al het verkeer vanuit alle vier de richtingen erover rijden. In het voorjaar worden er bomen langs de Ouddiemerlaan geplant.

Expositie in galerie De Culturele Huiskamer

DIEMEN - In galerie De Culturele Huiskamer van Diemen aan het Diemerplein 196 wordt maandagavond 10 november de eerste tentoonstelling geopend: Art For Nature.

De opening wordt rond 19.00 uur verricht door Zwarte Piet. De tentoonstelling duurt tot het einde van het jaar. Galerie De Culturele Huiskamer van Diemen is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 11.00 tot 18.00 uur. De galerie is een initiatief van Diemenaar Frans van der Beek.

Van der Beek huurt het pand van Delta Lloyd en kan er met zijn galerie blijven totdat er een nieuwe huurder is gevonden. Hij is van plan om elke twee maanden een nieuwe expositie te organiseren.

In de galerie kan kunst worden bekeken, gekocht en gehuurd.

Geen prijswinnaars ballonnenwedstrijd

DIEMEN - Stichting Diemer Festijn heeft geen kaartjes ontvangen die bevestigd waren aan de ballonnen die door kinderen werden opgelaten tijdens het Diemer festijn.

Veel kinderen uit Diemen hebben woensdagmiddag 3 september een ballon opgelaten. Dit gebeurde tijdens de start van het kinderprogramma van het Diemer Festijn.

Jammer
In voorgaande jaren ontving de stichting altijd kaartjes die duidelijk maakten waar de ballonnen terecht waren gekomen, vaak ver in het buitenland.
René Knigge, voorzitter van de Stichting Diemer Festijn: "Op de sluitingsdatum van de ballonnenwedstrijd, 31 oktober 2014, was er door ons nog geen enkel kaartje ontvangen. Wij begrijpen er helemaal niets van en vinden het jammer dat er geen prijzen kunnen worden uitgereikt. Maar we geven de moed niet op. In 2015 proberen we het gewoon weer."

Weinig vuurwerk bij algemene beschouwingen

Partijen geven hun visie op ontwikkelingen in Diemen

DIEMEN - De politieke partijen in de gemeenteraad hebben donderdagavond hun algemene beschouwingen gehouden. De algemene beschouwingen maken deel uit van de besluitvorming over de meerjarenbegroting 2015-2018.

Ook voor Citymarketing is geld uitgetrokken in de gemeentelijke begroting om Diemen op de kaart te zetten. Foto: Christian Pfeiffer

VVD
De fractie van de VVD, de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad, wijst erop dat de gemeente kampt met een forse schuldpositie en beperkte algemene reserve en bestemmingsreserve. Hierdoor staat het opvangen van risico's onder druk. De liberalen zijn ontevreden over de handhaving en zijn voor het behouden van de huidige boa-capaciteit (bijzondere opsporingsambtenaren). De VVD stoort zich aan de gang van zaken rond DUO+, de samenwerking van de gemeenten Diemen, Ouder-Amstel, Uithoorn en Ronde Venen. De oppositiepartij is van mening dat het college van B en W geen voorbehoud maakt en dat DUO+ wordt gepresenteerd als een vaststaand feit. Dit terwijl de gemeenteraad hierover een besluit moet nemen.

De VVD wil dat voor het parkeerterrein achter De Omval een tarief van 10 cent per uur gaat gelden. Dit zou een positief effect hebben op het bezoek van de wekelijkse markt. ls dit niet mogelijk, dan pleit de VVD voor een blauwe zone op dit parkeerterrein. De VVD vindt de 100.000 euro die per jaar wordt uitgetrokken voor Citymarketing hoog. De VVD wil een deel van het geld liever besteden aan het verfraaien van de entree van Diemen en het opwaarderen van de buitenruimte. De liberalen willen de beperkingen van de doelgroep voor de Stadspas terugdraaien en houders van de Stadspas meer mogelijkheden in Diemen aanbieden, zoals kortingen voor voorstellingen in De Omval. De VVD vindt het vreemd dat het college van B en W zonder consultatie van de gemeenteraad heeft besloten om cameratoezicht in Bergwijkpark af te wijzen.

PvdA
De fractie van de PvdA is tevreden over het beleid van het college. Wel waarschuwen de sociaal-democraten voor de gevolgen van DUO+. Zij vinden het belangrijk dat de lijnen tussen burgers en politiek kort blijven en de gemeente eigen beleid kan blijven ontwikkelen. Lokaal wat kan, regionaal wat moet, aldus de PvdA. De PvdA maakt zich zorgen over het bewegingsonderwijs op basisscholen. Als leerlingen niet binnen drie jaar minimaal twee uur per week gymnastiekles krijgen, worden scholen gekort. De PvdA wil voorkomen dat (sport)verenigingen door de Wet Markt en Overheid meer huur voor hun accommodatie moeten betalen. De partij vraagt aandacht voor vluchtelingen en de lastige financiële positie van eenoudergezinnen. Ook wil de partij aandacht voor sociale woningbouw en uitzoeken of het mogelijk is dat pensioengerechtigden met een minimuminkomen gratis gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. De sociaal-democraten vinden dat het college van B en W op financieel gebied een terughoudend beleid moet blijven voeren.

PvdO pleit voor voetgangersbrug over Weespertrekvaart

Leefbaar Diemen
De fractie van Leefbaar Diemen vraagt zich af of inwoners die afhankelijk zijn van zorg wel goed genoeg geïnformeerd zijn over de decentralisatie die op 1 januari 2015 ingaat. De partij vindt Citymarketing trendy en het bedrag dat daarvoor wordt uitgetrokken te veel van het goede. De oppositiepartij vindt dat DUO+ voordeel en kostenbesparingen kan opleveren, maar niet ten koste mag gaan van de identiteit van de gemeente. Leefbaar Diemen roept het college van B en W op om de schuldenpositie te verminderen, zodat inwoners van Diemen op termijn zullen zien dat Diemen zal dalen op de ranglijst van duurste gemeenten.

D66
De fractie van coalitiepartij D66 is tevreden over het beleid van het college. Wel vindt de partij dat de gemeenteraad bewuster moet communiceren met de inwoners van Diemen. De democraten volgen de ontwikkeling van DUO+ met belangstelling en vinden dat hierbij de voordelen van de 3 k's voorop moeten staan: kwaliteit, kwetsbaarheid en kosten. D66 vindt dat de samenwerking tussen basisscholen en verenigingen wat betreft naschoolse activiteiten beter kan. De partij denkt dat verenigingen hierdoor extra leden en dus extra inkomsten kunnen krijgen.

Partijen hebben veel aandacht voor decentralisatie

PvdO
De Partij van de Ouderen is van mening dat het niet realistisch is om mensen van 60+ te leiden naar werk en een hoger inkomen. De oppositiepartij vindt het belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen niet in een sociaal isolement terecht komen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van gratis openbaar vervoer voor mensen van 65 jaar en ouder. De partij wil meer aandacht voor de positie van voetgangers en pleit opnieuw voor het aanleggen van een voetgangersbrug over de Weespertrekvaart tussen de Muiderstraatweg en de Weesperstraat. De PvdO vindt de parkeersituatie in de wijk Schelpenhoek onduidelijk en vraagt het college om te kijken of het mogelijk is 10 tot 20 extra parkeerplaatsen aan te leggen tussen Roggekamp en Bomenrijk in Diemen-Zuid. De partij maakt zich zorgen over de decentralisatie van de zorg en belooft indien nodig meteen aan de bel te trekken.

SP
De fractie van de SP maakt zich zorgen over de decentralisatie. De partij vindt dat mensen die zorg nodig hebben dit te allen tijde moeten krijgen. De coalitiepartij vindt het goed dat het armoedebeleid gehandhaafd blijft en dat kinderen niet buitenspel komen te staan door geldgebrek. De partij vindt het belangrijk dat voorkomen wordt dat mensen schulden maken en dat mensen die met schulden kampen, geholpen worden. De partij vraagt aandacht voor de parkeerproblemen. De SP ziet liever uitbreiding van de blauwe zone dan het aanleggen van extra parkeerplaatsen. Het SP-visioen van in heel Diemen een blauwe zone komt steeds dichterbij. De partij is er voorstander van dat bij elk nieuw bouwproject 30 procent sociale huurwoningen wordt gerealiseerd.

CDA
De fractie van het CDA wil dat het college van B en W voorzichtigheid betracht bij de aanwending en besteding van de financiële middelen. Het CDA heeft vertrouwen in de decentralisatie van de zorg. De oppositiepartij vindt het goed dat de gemeente verantwoordelijk wordt voor het sociaal domein. Het CDA heeft er vertrouwen in dat de bestuurders van Diemen de transitie goed gaan regelen. De partij is wel van mening dat er nog onvoldoende informatie voorhanden is over de financiële gevolgen van de decentralisatie. De partij gaat ervan uit die informatie te ontvangen zodra die aanwezig is.

GroenLinks
De fractie van GroenLinks wil het overschot op de begroting toevoegen aan de algemene reserve. Dit om de onzekerheden van de decentralisatie te kunnen opvangen. Een belangrijke pijler onder de decentralisatie is de inzet van vrijwilligers. GroenLinks wil een gerichte samenwerking tussen vrijwilligersorganisaties in Diemen. De partij wil uitzoeken of de huidige steun voor Vluchtelingenwerk aansluit bij het toekomstbeeld waarin wordt verwacht dat er meer vluchtelingen in Diemen worden opgenomen. Vluchtelingenwerk had een week eerder overigens voor het eerst gebruikgemaakt van haar inspreekrecht om de gemeenteraad te overtuigen van het belang van voldoende subsidie voor de organisatie. De partij vraagt tevens aandacht voor het armoedebeleid dat wordt herzien. GroenLinks blijft hameren op voldoende goede fietsenstallingen, zoals bij winkelcentrum Diemerplein en de haltes van de tram en bus.

De leden van het college van B en W reageerden op bovenstaande reacties in de eerste termijn van de algemene beschouwingen. Burgemeester Koopmanschap maakte duidelijk dat besluiten over DUO+ inderdaad door de gemeenteraad worden genomen. Eind november besluit de gemeenteraad over een interregionale gemeenschappelijke regeling en de samenwerking van de ICT-afdelingen. Het college ziet af van cameratoezicht in Bergwijkpark omdat bedrijven hier niet aan willen meebetalen. Maar tijdens de discussie over het integraal veiligheidsbeleid in de gemeenteraad zal dit item hoogstwaarschijnlijk aan de orde komen.

Besluit over begroting

De gemeenteraad houdt vanavond de besluitvormende vergadering over de begroting.

Tijdens de vergadering die om 20.00 uur begint, houden de fracties hun tweede termijn van de algemene beschouwingen. Daarna reageren de leden van het college van B en W op de bijdragen van de fracties. Vervolgens wordt er gestemd over de vorige week ingediende amendementen en moties. Daarna wordt de meerjarenbegroting 2015-2018 in stemming gebracht.

De afgelopen jaren hebben altijd een of meer fracties in de gemeenteraad tegen de begroting gestemd.

Wethouder Lex Scholten vindt gratis openbaar vervoer voor mensen van 65 jaar en ouder kort door de bocht. Hij wil hier geen groot bedrag per jaar voor uittrekken. Hij plaatste een kanttekening bij het voorstel voor het parkeertarief van 10 cent voor de parkeerplaats achter De Omval. Dit zal tot gevolg hebben dat voor andere plekken of voor plekken in de blauwe zone meer moet worden betaald. Boa's zijn niet langer verantwoordelijk voor handhaving van parkeren.

Wethouder Maïta van der Mark deelt de zorg voor het armoedebeleid. In 2015 vindt herijking van het armoedebeleid plaats. De gemeenteraad neemt hier een besluit over. Volgens Van der Mark volgt Diemen met het beleid om de doelgroep voor de Stadspas te beperken het beleid in Amsterdam. Als dit zou worden teruggedraaid, zit daar ook een financiële consequentie aan en zou ze graag een voorstel horen voor dekking in de begroting.

Wethouder Ruud Grondel viel het op dat alle fracties iets te zeggen hadden over de decentralisatie van taken van het Rijk naar de gemeente. Hij gaf aan dat het college van B en W uitgaat van de aanname dat Diemen uitkomt met de middelen die het Rijk voor deze taken beschikbaar stelt. Maar het blijft een aanname en dus een onzekerheid, zei hij. Van de forse bezuiniging die moet worden doorgevoerd voor huishoudelijke zorg is een groot deel al gerealiseerd. Met de SWD zal de vrijwilligerscentrale versterkt worden. De inschatting dat er meer vluchtelingen zullen komen, noemde Grondel reëel.

Wethouder Jeroen Klaasse ging in op de opmerkingen over Citymarketing. Dit onderwerp trendy noemen ging hem wat te ver, andere gemeenten zijn al veel langer bezig met Citymarketing. De 100.000 euro die voor Citymarketing in de begroting is opgenomen, is weliswaar een substantieel bedrag, maar niet hoog, vindt de wethouder. Een speciale Diemer pas in plaats van de stadspas zou een leuk concept zijn, maar moet wel binnen de begroting passen.

Diemenaren wielrennen elke zondag

Diemer Cycle Club bestaat uit vijftien man

Leden van DCC.

DIEMEN - Een vijftiental inwoners van Diemen fietst sinds enkele jaren elke zondagochtend in de regio. Hoewel zij geen vereniging vormen, gebruiken zij de naam DCC: Diemer Cycle Club

Erwin Mulder (39) is ploegleider. Hij organiseert en coördineert en fietst uiteraard mee. "Wij zijn met een paar jongens begonnen en zijn inmiddels uitgegroeid tot een groep van vijftien man. Wij zijn allemaal jongens die iets ouder zijn en tijdens voetballen of tennis last kregen van ongemakken. En dan ga je dus fietsen. Het is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook heel gezellig." Meestal wordt er op zondagochtend rond de 80 tot 100 kilometer gefietst, met uitschieters naar boven tot 150 kilometer. Sander Nollet (38) is een van de leden van DCC die elke zondagochtend op de racefiets stapt. "Wij verzamelen elke zondagochtend bij Plantage De Sniep, want daar wonen de meeste jongens. Wij spreken dan af waar we heen gaan en hoeveel kilometer wij gaan fietsen. Dat is ook afhankelijk van hetgeen wij in de middag nog moeten doen."

Buitenlandse trips
De leden van de Diemer Cycle Club fietsen in principe in de regio Groot-Amsterdam, maar maken ook jaarlijks een aantal buitenlandse trips. Zo werden de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Maratona (in de Dolomieten in Italië) al door een aantal van de leden gereden. Sander Nollet geeft aan dat er altijd flink wordt doorgefietst. "Wij rijden doorgaans zo'n 35 kilometer per uur, maar op bepaalde stukken van het parcours wordt ook wel eens een snelheid van boven de vijftig kilometer per uur bereikt. Wielrennen is gezond en goed voor de conditie. Maar het is ook gezellig. Tijdens de ritten voeren we altijd leuke gesprekken. Nee, als wij rond de vijftig kilometer per uur rijden wordt er even niets gezegd."

'Tijdens de ritten voeren we altijd leuke gesprekken'

De leden van de Diemer Cycle Club proberen allemaal zo vaak mogelijk mee te gaan tijdens de ritten op zondagochtend. "Als ik weet dat ik zondagochtend ga fietsen doe ik het op zaterdagavond rustig aan. Ik drink dan niet, want anders kom je jezelf tijdens het fietsen keihard tegen. Dat trek je niet. En als ik echt eens een leuk feest op zaterdagavond heb sla ik een keertje op zondagochtend over, maar dat gebeurt zelden. Doordeweeks probeer ik ook tijd vrij te maken om een aantal kilometers te fietsen. Op die manier bouw ik mijn conditie op. Helaas lukt het soms niet om daar tijd voor te vinden."

Dat wielrennen populair is, is duidelijk te zien. Onderweg zien de Diemenaren vele andere wielrenners, waarbij het hen opvalt dat sommige andere groepjes met wielrenners in hetzelfde tenue fietsen. "Dat ziet er wel zo professioneel uit. Met name in toerritten in Nederland en in het buitenland." Daarom werd geprobeerd dit ook te bewerkstelligen voor de Diemer Cycle Club. Zij benaderden een aantal bedrijven in Diemen met het verzoek om hen te sponsoren. Uiteindelijk zijn Batist, AVT en Mazars als sponsor met de wielerclub in zee gegaan.

Herkenbaar
Sander Nollet: "We zijn deze bedrijven erg dankbaar voor hun vertrouwen en zullen het tenue met hun namen erop met trots dragen bij toekomstige ritten. Door het clubtenue zijn we voor elkaar en voor anderen herkenbaar in het peloton." Hij geeft aan dat de veiligheid voorop staat bij de leden van de Diemer Cycle Club. Zij rijden allen op een uitstekende en goed onderhouden racefiets en dragen tijdens het wielrennen een helm op het hoofd.

vrijdag 7 november

Tablet Café

Voor mensen met een tablet of iPad wordt in de bibliotheek Diemen een Tablet Café gehouden om ervaringen uit te wisselen en tips te delen. Medewerkers van de bibliotheek begeleiden de avond en belangstellenden kunnen gratis binnenlopen. 18.30 tot 20.00 uur.

Lezing

In gebouw De Schakel geeft Koos Egberts een boeiende lezing voor 'Wijzer in Diemen' met de titel 'Glas in al haar facetten'. 10.00 uur, entree € 3,-. Informatie bij Cor de Best: 06-54678741.

Tweedehands markt

In 't Kruidvat wordt een tweedehands markt gehouden. 10.00-12.00 uur. Aanmelden: Cora Verhoef, 06-12620423.

Cabaret in De Omval

Jeroen Leenders, winnaar Leids Cabaretfestival 2010, verwoordt in de voorstelling 'Geen Idee' de dingen die we allemaal denken, maar eigenlijk niet durven zeggen, omdat het niet sociaal wenselijk is. 20.30 uur, € 15,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Troefcall

Troefcall is Surinaams klaverjassen. Dat kan iedere vrijdagavond tijdens een inloop in het Noorderlicht van 19.30 tot 23.00 uur. Informatie: 020-6652241.

zaterdag 8 november

Repair Café

DDD organiseert een Repair Café in De Diem, tussen 14.00 en 17.00 uur. Vrijwilligers repareren kleine artikelen zoals elektronica, speelgoed en huishoudelijke apparaten. Dat is in principe kosteloos, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Het is de bedoeling dat je er zelf bij blijft zodat je er ook wat van kunt leren voor een eventuele volgende keer. Kleding kan deze keer niet gerepareerd worden. Informatie: www.duurzaamdorpdiemen.nl.

Projectdag StC

Serve the City Diemen organiseert weer een projectdag met verschillende vrijwilligersprojecten-voor-een-dag. Op www.stcdiemen.nl is de meest actuele informatie te vinden.

Linedance

Linedance-avond in wijkcentrum Noorderlicht. Iedereen kan meedoen. Informatie bij Martina de Vries: 06–13512008.

Muziektheater

Babette van Veen is met de voorstelling 'Hartenvrouw' terug in het theater en wordt hierbij begeleid door Reinout Douma (Noordpool Orkest, componist & pianist Jochem Myjer en Bert Visscher). Een heerlijke zaterdagavond met theater en muziek, belooft De Omval. 20.30 uur, € 16,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Oud papier

Vrijwilligers van RTV Diemen halen overal in Diemen oud papier op. Al het papier dat om 8.30 uur op de stoeprand staat, wordt meegenomen.

zondag 9 november

EDOG concert

EDOG Muzikaal Theater geeft het jaarlijkse najaarsconcert in De Omval. Het gezelschap brengt een keur aan musical- en populaire melodieën. Aanvang 11.00 uur , toegang € 10,-, kinderen tot 15 jaar en donateurs € 7,50. Kaarten via www. edog.nl of 06-46170561.

Zondagmiddag podium

Met veel plezier en humor verzorgt groep de 'Schakel' in gebouw De Schakel een gevarieerd Amsterdams programma met liedjes en cabaret uit de Jantjes en de Jordaan. 14.30 tot 16.30 uur. Entree € 3,50. Informatie Rens Tas, 06–22563192.

Workshop

In buurtmoestuin Sweetgrass in de Polder (naast station Diemen-Zuid) wordt gewerkt aan een hugel om de grond rond de fruitbomen te verbeteren. Wie dat ook wil leren, kan meedoen aan de workshop. 14.00 uur, deelname gratis. Aanmelden: lecompostier@gmail.com of 06-42206676.

Klaverjassen

Vanaf 13.00 uur klaverjassen in het Noorderlicht. Entree € 3,50 per persoon. Bij voldoende belangstelling is er ook een tombola met mooie prijzen. Aanmelden, niet verplicht maar wel handig: J. Massink 020-6652241 of 06-48937220.

maandag 10 november

Aqua Fauna

Wekelijkse bijeenkomst in De Schakel met vandaag: zelf je decoratieve achterwand maken op maat en kleur van PU-schuim. 20.00 uur. Ook niet-leden zijn welkom, entree gratis.

Cursus Windows 7

Bij voldoende deelname start PCOB Enter in januari 2015 weer een cursus Windows 7 voor beginners. Aanmelden: 06-43734155 (elke donderdag van 18.00 – 21.00 uur) of op woensdagochtend in De Schakel.

dinsdag 11 november

Film in De Omval

'A Most Wanted Man', de nieuwste film van Anton Corbijn is een intelligente, spannende verfilming van een boek van John LeCarré. 20.00 uur, € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Paddenstoelenlezing

Van aardster tot zwavelkopje. Paddenstoelen vind je overal. In natuurgebieden, bosjes, plantsoentjes en soms zelfs in je eigen huis. P. Kerkhof laat in een presentatie zien dat er in Diemen veel te vinden is. Entree: vrijwillige bijdrage voor zaalhuur en toekomstige activiteiten van IVN-werkgroep Diemen. 20.15-22.00 uur in De Omval.

woensdag 12 november

Computerhulp

Iedere woensdag biedt PCOB Enter van 09.00 – 12.00 uur hulp bij computerproblemen in De Schakel. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd, de koffie staat klaar.

Lezing

Marion Bloem komt in bibliotheek Diemen vertellen over haar nieuwe boek 'Lust & Liefde'. 20.00 uur. Entree met OBA-pas € 5,-, normaal € 10,-. Reserveren: 020-6902353 of die@oba.nl.

donderdag 13 november

Film in De Omval

In 'Maps to the Stars' neemt regisseur David Cronenberg de glamour van Hollywood op de hak. In deze Hollywoodsatire worden alle personages tot het uiterste gedreven door hun obsessie met rijkdom en roem. Julianne Moore won voor haar rol de prijs voor Beste Actrice op het filmfestival van Cannes 2014. 20.00 uur, € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 14 november

Nordic walking

Elke vrijdag wordt er om 9.30 uur door een groep enthousiaste senioren een goed uur gelopen met nordicwalkingstokken. Het vertrekpunt is Huis van de Buurt 't Kruidvat, meedoen is gratis. Informatie: Cecile, 020-6981467.

Cabaret in De Omval

Cabaretière Louise Korthals komt met haar tweede programma 'Zonder Voorbehoud' naar De Omval. Winnaar van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2011 en de Neerlands Hoop 2013. 20.30 uur, € 18,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zaterdag 15 november

Muziektheater

In februari 1986 werd de Zweedse premier Olof Palme neergeschoten na een bioscoopbezoek in Stockholm. De spraakmakende moord is nog altijd niet opgelost. In de muziektheatervoorstelling 'In gesprek met mijn moordenaar' van het Zweeds-Nederlandse gezelschap De Andersons verhoort Olof Palme postuum een aantal verdachten van zijn eigen moord. 20.30 uur € 17,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zondag 16 november

Najaarsconcert Diemer Harmonie in herfstsfeer

Om 14.00 uur geeft de Diemer Harmonie in Theater De Omval in Diemen hun najaarsconcert met een gevarieerd programma. Het orkest speelt onder andere muziek uit de Disneyfilm 'Brave' en orkestwerken van de componisten Alfred Reed en James Barnes. Hoogtepunt is de Gershwinklassieker 'Rhapsody in Blue' met solist Mark Beursgens op de piano. Kaarten kosten € 8,-, 65+ € 7,-, tot 16 jaar. Te koop aan de zaal of te bestellen via penningmeester@diemerharmonie.nl.

Spirituele wellness beurs

In De Schakel wordt de Afonsina spirituele wellnessbeurs georganiseerd. Er zijn mediums, kaartleggers, masseurs etc aanwezig. 11.00 tot 17.00 uur. Entree € 5,- (kinderen t/m 12 jaar gratis).

SV Diemen wint eerste periode

Ploeg speelt half uur met 10 man

SV Diemen was sterker dan Sporting Martinus. Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN - SV Diemen is winnaar van de eerste periode geworden. De ploeg won voor eigen publiek met 3-1 van Sporting Martinus. Bij rust leidde SV Diemen met 2-0.

Trainer Marc Stuut had voor de wedstrijd een goed gevoel over de afloop. "Ik merkte tijdens en na de training op donderdagavond dat de jongens heel erg met het winnen van de eerste periodetitel bezig waren. En als deze jongens geconcentreerd en gefocust zijn kunnen ze dit soort belangrijke wedstrijden winnen. Dat is ook gebeurd."

SV Diemen had voor rust het beste van het spel en creëerde een aantal kansen. De ploeg kwam op voorsprong via een strafschop van Marc Moelee. Penaltyspecialist Marc Stobbelaar ontbrak wegens een blessure. Pierre Tosh zette de thuisclub via een kopbal op 2-0.

Vlak na de hervatting vergrootte SV Diemen de marge, Marc Moelee zette zijn team opnieuw vanaf elf meter op een 3-0 voorsprong. Daarna kreeg Rémon van Asselt een rode kaart. "De bal lag stil en toen Rémon wilde weglopen werd hij vastgehouden. Hij rukte zich los en de scheidsrechter heeft dit waarschijnlijk beoordeeld als een slaande beweging van Rémon", aldus Marc Stuut. Rémon van Asselt is door de KNVB voor drie duels geschorst.

SV Diemen speelde het laatste half uur met tien man en kwam niet in de problemen. De thuisclub kreeg een aantal kansen die niet werden benut. Vlak voor het slotsignaal van de scheidsrechter bepaalde Sporting Martinus de eindstand op 3-1.

SV Diemen is lijstaanvoerder. De ploeg heeft 22 punten uit 8 duels. SV Ouderkerk, de ploeg waar eerder dit seizoen met maar liefst 8-2 van werd gewonnen, staat tweede met 21 punten. Sporting Martinus staat met 18 punten op de derde plaats.

SV Diemen speelt zondag uit tegen Zuidoost United. De wedstrijd in Amsterdam-Zuidoost begint om 15.00 uur.

Marco

Marco van Basten is vrijdag 50 geworden. Hoewel Marco van Basten in tegenstelling tot de Argentijnse ex-voetballer die een dag eerder 54 jaar werd nooit een absoluut idool van mij is geweest, heb ik enorm van zijn spel genoten.

Van midden jaren 70 tot 1987 had ik een seizoenkaart van Ajax. Wij stonden elke twee weken op de staantribune aan de stadszijde en pakten regelmatig een uitwedstrijd mee. Soms reden we met iemand mee, soms gingen we met de trein. Uiteraard zaten in die trein de heren van de F-side. De combiregeling was nog niet uitgevonden. Die treinreizen waren vaak een belevenis. Er gebeurde wel eens iets, maar het was ook erg gezellig. Zaterdagavond 3 april 1982 stonden wij op de tribune te kijken naar Ajax-NEC (5-0). Na de rust bleef Johan Cruijff achter in de kleedkamer. Hij werd vervangen door jeugdspeler Marco van Basten. De aanvaller scoorde tijdens die invalbeurt met een kopbal.

Van Basten groeide in de jaren die volgden uit tot een wereldster. Hij maakte prachtige doelpunten voor Ajax (de omhaal tegen FC Den Bosch, diverse treffers tegen Feyenoord) en scoorde de enige treffer in de Europa Cup II-finale in 1987. Even daarna vertrok hij naar AC Milan. Samen met Ruud Gullit en, een jaar later, Frank Rijkaard, ontketende hij een revolutie in Italië. AC Milan veroverde met offensief voetbal eerst Italië en daarna Europa.

In 1988 was Van Basten de grote man van Oranje, dat Europees kampioen werd. Hij scoorde drie maal tegen Engeland, besliste de halve finale tegen West-Duitsland en maakte in de finale tegen de Sovjet-Unie een van de mooiste doelpunten aller tijden. Hij nam een enigszins onzuivere voorzet van Arnold Mühren in de lucht aan en schoot de bal vanuit een 'onmogelijke' hoek achter de doelman. Helaas werd het WK in 1990 een fiasco. Nederland had de wereldtitel eigenlijk voor het grijpen maar ging door gedoe over de bondscoach al na de achtste finale naar huis. Een topspeler uit een groot voetballand hoort een WK-finale op zijn palmares te hebben staan.

Overwinning SV Zeeburg

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de uitwedstrijd tegen Baarn met 28-21 gewonnen. Het was de eerste zege in de zaalcompetitie van de handbalsters uit Diemen.

De dames begonnen goed in Baarn en hanteerden een hoog tempo waardoor zij al snel op voorsprong kwamen. De speelsters speelden goed samen en dit had tot gevolg dat er na een aantal mooie acties gescoord kon worden. De laatste tien minuten van de eerste helft ging SV Zeeburg mee in het spel van de dames van Baarn. Het tempo ging omlaag en er werd niet meer goed gecommuniceerd. Baarn maakte hier gebruik van. De ruststand was 11-12 in het voordeel van SV Zeeburg.

De focus was in de tweede helft weer terug. Hierdoor kon de voorsprong worden vergroot. Verdedigend stonden de dames ook sterk, de dames van Baarn bleven het antwoord schuldig. SV Zeeburg won met 28-21.

SV Zeeburg wacht een druk weekeinde: vrijdag wordt de thuiswedstrijd tegen US DS1 ingehaald (aanvang 19.15 uur) en zondag speelt het team vanaf 15.35 uur thuis tegen Houten.

Heren De Meeuwen winnen

DIEMEN - Het eerste herenteam van De Meeuwen heeft de uitwedstrijd tegen Brandenburg gewonnen: 9-4. Het eerste damesteam verloor thuis van Nordkop: 3-7.

De heren begonnen goed. De Meeuwen kwam al snel op 0-1. Na onder andere een cadeautje van de scheidsrechter in de vorm van een strafworp eindigde de eerste periode in 2-1. De tweede periode eindigde in 3-3. In de derde periode liep De Meeuwen uit naar een 3-7 voorsprong. In de laatste periode werd de wedstrijd slim uitgespeeld en liep de ploeg uit Diemen zelfs uit naar 4-9. Door deze overwinning is De Meeuwen van plaats 9 naar plaats 6 gestegen. Komend weekeinde wacht de thuiswedstrijd tegen Triton uit Weesp.

De dames speelden zaterdag thuis tegen Nordkop 1. In het begin ging de score gelijk op. Op een gegeven moment hadden de dames van Nordkop de tactiek van De Meeuwen door en begonnen zij daar slim op in te spelen. Doordat de dames van De Meeuwen de kansen voorin niet afmaakten en zij geen overtredingen van de scheidsrechter meekregen, kwamen zij op een 5-3 achterstand te staan. Uiteindelijk wist De Meeuwen in het laatste part de achterstand niet meer weg te werken en verloor de ploeg met 3-7.

Volleybaldames verliezen

DIEMEN - Het eerste damesteam van volleybalvereniging Smashing'72 verloor afgelopen weekeinde nipt van Huizen (3-1). Zij zakken daardoor van de 2e naar de 3e plaats in de competitie. Het eerste herenteam zorgde wederom voor een sensatie door van de nummer 2 in de competitie te winnen (2-3).

De Smashingdames openden de wedstrijd met zes punten voorsprong na de servicebeurt van aanvoerster Anne Crouwel met drie service-aces. Daarna trok Huizen bij 14-14 de stand gelijk en verloor Smashing na een spannende slotfase de set met 26-24 ondanks drie directe punten van middenaanvalster Nanda Driessens.

In de tweede set ging de strijd lang gelijk op, maar kwam Smashing op een 17-20 voorsprong die niet meer uit handen werd gegeven (23-25). In de derde en vierde set maakte Smashing opnieuw punten vanuit de eigen service, maar maakte Huizen steeds net een paar punten meer uit de aanvalsopbouw via de buitenkant na een verdedigende actie (25-17 en 25-22).

Heren
De heren van Smashing lieten in de uitwedstrijd tegen Amsterdam een puik staaltje onoverwinnelijkheid zien. Na twee sets, waarin de getergde Diemense ploeg ploeterde om het hoofd boven water te houden (25-22 en 25-21), drongen zij de tegenstander vastberaden terug. In de derde set werd een flinke achterstand omgebogen in setwinst (21-25). De vierde set werd furieus gewonnen (18-25), waarin diagonaal Mark den Boer zelfs met tactische aanvallen wist te scoren en jeugdspeler Michael van Look een duit in het zakje deed met een harde service-ace en een direct servicepunt met een kort geplaatste bal. In de tiebreakset leek de set bij de veldwissel op 8-5 verloren, maar werd uiteindelijk het murw gespeelde Amsterdam weggespeeld (13-15).

Badmintonners winnen

DIEMEN - De tweede team van Badminton Vereniging Diemen (BVD) heeft het team van SV Ouderkerk vernederd.

De Diemense badmintonners hadden in Sporthal Diemen geen kind aan de bezoekers uit Ouderkerk aan de Amstel.

Na ruim vier uur spelen waren alle wedstrijden door de badmintonners uit Demen gewonnen en stond de eindstand van 8-0 op het scorebord.

Halverwege de competitie staat het tweede team van de badmintonvereniging uit Diemen op de tweede plaats van de ranglijst.

Taxi Centrale Diemen
020-6905858

AFONSINA SPIRITUELE
WELLNESS BEURS,
zondag 16
november, in 'de Schakel', Burg. Bickerstraat 46a, 1111 CC Diemen. Aanwezig mediums, kaartleggers, masseurs etc. De beurs is van 11.00 tot 17.00 uur. Entree 5,00 euro (kinderen t/m 12 jaar gratis).

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Acupunctuur in Weesp! Heeft u last van slapeloosheid, migraine of PMS-klachten. Maak dan snel een afspraak. www.ackrufy.nl / tel.: 0294-785331

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl