DiemerNieuws

22 juni 2017

DiemerNieuws 22 juni 2017


Route en nummer lijn 9 veranderen

DIEMEN Lijn 9 wordt met ingang van 22 juli 2018 lijn 19. De tram rijdt dan niet meer van De Sniep in Diemen naar het Centraal Station.

Lijn 19 rijdt vanaf die datum van De Sniep via onder andere het Alexanderplein, het Weesperplein, het Frederiksplein, het Weteringcircuit en Leidseplein naar station Sloterdijk.

Reizigers die naar het centrum van Amsterdam of het Centraal Station willen reizen, kunnen op diverse plekken overstappen. Op tram 14 (Alexanderplein), de metro (Weesperplein) of de Noord/Zuidlijn (Vijzelgracht, vlak bij het Weteringcircuit. Zij kunnen overigens ook in Diemen op de trein of metro stappen. Het GVB heeft vrijdag de nieuwe lijnennetkaart bekendgemaakt. Die gaat in op 22 juli 2018, de dag dat de Noord/Zuidlijn volgens planning gaat rijden. Het GVB speelt erop in dat de binnenstad van Amsterdam steeds drukker wordt en kiest er daarom voor om minder trams door het centrum te laten rijden. De metro kan meer reizigers tegelijk vervoeren en heeft in tegenstelling tot de tram en bus geen last van de drukte op straat. Het GVB stelt dat met het nieuwe vervoerplan de dienstverlening wordt verbeterd. Reizigers met bepaalde bestemmingen zullen in tegenstelling tot nu (vaker) moeten overstappen, maar zullen desondanks toch snel op hun bestemming zijn.

3

Nuonweg weer open?

DIEMEN De veelbesproken Nuonweg moet snel weer open. Althans, dat wil de gemeente Amsterdam. En ook de gemeente Gooise Meren laat weten mee te werken. De gemeente Diemen denkt over twee weken meer te weten.

De Nuonweg, of beter gezegd de Overdiemerweg zoals de weg echt heet, was een paar jaar een snelle route om van Muiden naar Amsterdam te komen en andersom. Vele automobilisten maakten maar al te graag gebruik van het weggetje achter de Maxis langs. Tot in 2014 werd besloten de weg, die in de gemeente Diemen ligt, op slot te doen. Diemen vreesde extra sluipverkeer tussen Muiden en Amsterdam-Zuidoost en stak ook niet onder stoelen of banken dat het de Diemense ondernemers niet slecht uitkwam als de rechtstreekse weg naar winkelcentrum Maxis afgesloten werd. Daar stond tegenover dat veel Muiders, ondernemers van de Maxis en bewoners van IJburg de weg graag open hadden. Vooral Maxis vreesde dat het aantal bezoekers sterk zou teruglopen. Er was veel protest en zelfs een stap naar de rechter, maar zonder succes.

Amsterdam wil weg open

De gemeente Amsterdam heeft besloten te proberen de weg weer te openen en heeft de gemeenten Diemen en Gooise Meren gevraagd een verklaring af te geven dat ze achter het openstellen van de Nuonweg staan. De gemeente Gooise Meren laat na raadsvragen van de lokale VVD weten dat te gaan doen, met enkele voorwaarden over noodzakelijke aanpassingen aan de aansluitende wegen.

Diemen moet meewerken

Of Diemen dat ook zomaar doet, valt te betwijfelen. Toen Amsterdam een paar jaar geleden aan Diemen vroeg om het besluit om de weg te sluiten weer terug te draaien, formuleerde Diemen een flink aantal punten voor een onafhankelijk onderzoek naar wat er nodig zou zijn voor openstelling van de weg en de noodzakelijke wijzigingen van het bestemmingsplan.

3

Artiesten treden op na intocht van de avondvierdaagse

Foto: Jan Ronday

DIEMEN De avondvierdaagse werd vrijdag afgesloten met een feestelijke intocht. Ruim duizend wandelaars, onder wie heel veel kinderen, passeerden de finish. Er waren optredens van The Originals Brassband, Baas B en Sven Versteeg. Baas B is een voormalige inwoner van Diemen, Sven Versteeg woont in Diemen.

11

Kunst in Sport

In Theater de Omval vond zondag de derde editie plaats van Kunst in Sport. Tijdens het festival werden tevens sporters onderscheiden.

9

DIEMEN - SV Diemen heeft nog drie spelers voor de A-selectie aangetrokken. Het gaat om keeper Jeffrey Meering (Jos/Watergraafsmeer 2), aanvallende middenvelder Raymond Alexandre (IVV) en aanvaller Dennis van Bree (TOG). Van Bree speelde in het verleden voor SV Diemen. Hij toonde zich toen een trefzekere spits.

Eerder werd de selectie van trainer Gerrie Breugem al versterkt met verdediger Mitchell de Vries (AGB), verdediger/middenvelder Fasil Bakir (RKAVIC) middenvelder Kevin Kroese (Assendelft), middenvelder/aanvaller Maxim Stefels (NVC) en spits Tommy ter Bruggen (IVV).

Er is ook aan aantal spelers van de A-selectie vertrokken. Doelman Dave Moen, verdediger Tijs Ernest en middenvelder Rémon van Asselt gaan voor de amateurs van Ajax spelen en aanvaller Giliano Eijken is overgestapt naar SDZ. Middenvelder (??) Jeroen Letteboer komt vanaf het komende seizoen uit voor het eerste zaterdagelftal van SV Diemen.

Weerbericht

Vanaf vrijdag minder warm en licht wisselvallig
Woensdag 21 juni begon de astronomische zomer. Het weer loopt deze week daarmee geheel in de pas, met op enkele dagen een tropische temperatuur van rond 30 graden. Vanaf vrijdag stelt zich een westelijke stroming in onder regie van een Scandinavisch lagedrukgebied. Het wordt dan minder warm en ook licht wisselvallig. Er kan nu en dan een bui vallen.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag is het bij een maximumtemperatuur van omstreeks 22 graden minder warm. Er is een afwisseling van zon en wolken met kans op een enkele bui. Voor zaterdag wordt wisselend bewolkt weer verwacht met een iets grotere kans op een bui. Voor zondag worden zonnige momenten verwacht, maar ook vorming van stapelwolken met een enkele lokale bui. De temperatuur bereikt in het weekeinde circa 20 graden. Er waait een vrij stevige westenwind.

Trend na het weekeinde
De temperatuur veert weer op naar circa 24 graden. Het is daarbij wisselvallig met zon en kans op enkele (onweers)buien. Met een westelijke stroming neemt in de loop van de week de wisselvalligheid verder toe. Er valt af en toe regen en de temperatuur zakt weer iets terug.

Weetje
Het zuiden van het land heeft deze week een hittegolf. Daarvoor moet het minstens 5 dagen achtereen meer dan 25 graden zijn, waarvan 3 dagen boven 30 graden. Onzeker is nog of dat lukt in onze regio, evenals bij het KNMI in De Bilt. Dan is er geen landelijke hittegolf. In juni is een hittegolf zeldzaam. De laatste landelijke hittegolf in juni was van 18 tot en met 24 juni 2005.

Diemen Sniep (3)

De naam Sniep was in de laatste decennia van de vorige eeuw vooral bekend om het rijtje meubeltoonzalen dat opgeleukt was met de naam Meubelpromenade. Daarbij dacht je toch in de eerste plaats aan een fraai, breed, zonnig wandelpad langs het water. Maar dat water was gedeeltelijk gedempt waardoor de Sniep ook al een tijdje eiland-af was. Het werd later de Meubelboulevard; dat bekte blijkbaar wat beter. Enfin, de concentratie meubelverkopers zorgde ervoor dat de meeste Amsterdammers wel naar Diemen moesten voor hun meubeltjes. Het verleidde de reclamemannen tot de slogan: 'Amsterdam heeft alles, zelfs Diemen ligt binnen handbereik.' Dat mocht waarlijk voor het toentertijd als nogal saai bekend staande Diemen opgevat worden als een compliment, zij het met een knipoog. De werkelijkheid was wel dat, hoewel Amsterdammers Diemen dus nogal saai vonden, de meesten van hen intussen zaten op gemakkelijke kunstlederen bankstellen met bijpassende fauteuiltjes uit de Bela of de Oase uit dat saaie Diemen. In 2001 was het gedaan met de Diemense Meubelpromenade of –boulevard en gingen de meeste zaken naar Woonmall Villa Arena in Amsterdam-Zuidoost, zoals de verzameling meubeltoonzalen in de voormalige Bijlmermeer nog mooier ging heten.

DIEMEN De afdeling synchroonzwemmen van De Meeuwen geeft tot en met 2 juli elke zondagavond een gratis proeftraining. De trainingen vinden plaats in Sportcentrum wethouder F.B. Duran en duren van 18.00 tot 19.30 uur.

De Meeuwen heeft de oudste synchroonzwemafdeling van Nederland. Sinds twee jaar heeft de afdeling ook een volwassenengroep voor beginners. In de hele maand juni kan gratis worden meegetraind bij De Meeuwen om kennis te maken met deze veelzijdige sport. Mannen en vrouwen van 20 tot 100 jaar zijn welkom.

Aanmelden voor de gratis proeftrainingen kan via het sturen van een e-mail naar marijnhoeksel@demeeuwen.nl.

"Mijn dochter doet al jaren aan synchroonzwemmen en geniet ontzettend van deze sport. Ik vind het geweldig dat ik sinds twee jaar ook zelf mee kan trainen", vertelt Nanna (45 jaar, fysiotherapeute). "Ik zocht een sport die goed voor mijn lichaam is, maar ook gezellig om te doen. Bij synchroonzwemmen train je op kracht, conditie, lenigheid en ritmegevoel. Voor mij een ideale combinatie!"

Synchroonzwemmen heette vroeger kunstzwemmen en had een wat truttig imago, maar is ondertussen een topsport waarin zwemmers meedoen aan regionale en landelijke wedstrijden. Marijn Hoeksel (27 jaar, evenementenorganisator) heeft zelf veel zwemervaring en is een van de (vrijwillige) trainsters van de vereniging. Volgens haar kan iedereen synchroonzwemmen leren. "Ervaring is niet vereist om mee te doen, maar wel een flinke portie gezelligheid en doorzettingsvermogen." De Meeuwen is een veelzijdige vereniging. Naast synchroonzwemmen heeft de vereniging ook afdelingen wedstrijdzwemmen en waterpolo. Tijdens het Loswalfestival werd De Meeuwen onderscheiden als Sportvereniging van het Jaar 2017.

De Meeuwen geeft gratis proeftrainingen synchroonzwemmen

DIEMEN De afdeling synchroonzwemmen van De Meeuwen geeft tot en met 2 juli elke zondagavond een gratis proeftraining.

De trainingen vinden plaats in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran en duren van 18.00 tot 19.30 uur.

De Meeuwen heeft de oudste synchroonzwemafdeling van Nederland. Sinds twee jaar heeft de afdeling ook een beginnersgroep voor volwassenen. De komende twee zondagavonden kan gratis worden meegetraind bij De Meeuwen om kennis te maken met deze veelzijdige sport. Mannen en vrouwen van 20 tot 100 jaar zijn welkom.

Aanmelden voor de gratis proeftrainingen kan via het sturen van een e-mail naar marijnhoeksel@demeeuwen.nl.

Nieuwe route tram: zorgen over mensen met rollator

Tram krijgt nieuwe route

Het is nu definitief: lijn 9 rijdt met ingang van 22 juli 2018 niet meer van Diemen naar het Centraal Station. Wat zijn de reacties van de reizigers?

Reizigers die naar het centrum van Amsterdam willen moeten in de toekomst overstappen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Voor veel mensen die regelmatig gebruikmaken van lijn 9 is de toekomstige routewijziging een besluit dat zij niet kunnen waarderen.

Het is dinsdagochtend. Maria zit op een bankje bij de halte van lijn 9 bij de Schoolstraat. "Ik reis elke dag met de tram naar mijn werk in Amsterdam-West. Ik ga met lijn 9 naar de Wijttenbachstraat en stap daar over op lijn 7. Ik moet uitzoeken hoe ik vanaf volgend jaar naar mijn werk kan reizen. Ik heb een hekel aan de trein en maak dus veel gebruik van de tram, ook als ik naar het centrum van Amsterdam ga. Ik vind het niet prettig dat de route van de tram verandert. Ik vind het ook jammer dat bus 136 enkele jaren geleden is opgeheven. Die reed van Diemen naar het Amstelstation."

Ook Cuella vindt het vervelend dat de route van de tram wijzigt. "Ik werk in het centrum van Amsterdam en reis altijd met lijn 9. Ik zal in de toekomst dus met de trein moeten en dan ben ik duurder uit. Het is vooral voor mensen die slecht ter been zijn lastig dat zij in de toekomst moeten overstappen. Mijn buurvrouw is 78 en maakt gebruik van een rollator. Toen zij hoorde dat de route van de tram verandert en zij vaker moet overstappen moest zij bijna huilen. Ik vind het trouwens ook niets dat het nummer van de tram verandert in nummer 19. Hoe lang rijdt lijn 9 wel niet in Diemen? Lijn 9 hoort bij Diemen."

Lijn 9 rijdt vanaf 22 juli 2018 niet meer naar het Centraal Station.

'Hoe lang rijdt lijn 9 wel niet in Diemen? Lijn 9 hoort bij Diemen'

Netjes zeggen

Ellen deelt haar mening. "Wat ik ervan vind? Hoe zal ik dat netjes zeggen? Ik vind het heel erg voor mensen die gebruik moeten maken van een rollator. Zij moeten overstappen en dat is lastig. Zij moeten dan met de metro en dan zul je zien dat de liften het niet doen."

TrainMore Diemen verkocht aan Basic Fit

DIEMEN Het filiaal in van fitnesscentrum TrainMore in Diemen is met ingang van 1 juli verkocht aan Basic Fit. TrainMore is vijftien jaar gevestigd geweest in het pand aan de Willem de Zwijgerlaan 2.

Han Doorenbosch is samen met zijn vrouw Marjolijn Meijer oprichter en eigenaar van TrainMore. Het bedrijf heeft momenteel negen vestigingen. Binnenkort gaan er drie nieuwe vestigingen open.

Doorenbosch: "De doelgroep van TrainMore is door de jaren heen veranderd. Wij richten ons tegenwoordig vooral op jonge volwassenen in de grote steden. De gemiddelde leeftijd van de klanten van TrainMore in Diemen ligt aanzienlijk hoger dan die van klanten in onze andere vestigingen. Hierdoor kunnen wij lastiger inspelen op de wensen van de leden uit Diemen. Wij hebben daarom besloten om TrainMore in Diemen over te dragen aan Basic Fit."

Niet verwacht

Doorenbosch: "Wij hebben onze werknemers in Diemen onlangs verteld dat wij TrainMore per 1 juli hebben verkocht. Een aantal werknemers had het niet verwacht. Er werken bij TrainMore in Diemen circa 15 medewerkers, zowel fulltimers als parttimers. Drie medewerkers blijven bij ons in dienst en gaan in andere vestigingen van TrainMore werken. De overige medewerkers komen per 1 juli in dienst bij Basic Fit. Basic Fit neemt de contracten van die personeelsleden over."

Nuonweg

Vervolg van voorpagina

Pas als de resultaten bekend zijn van alle gevraagde onderzoeken en er geen belemmeringen blijken te zijn om het bestemmingsplan te wijzigen, zou het Diemense college van B en W een besluit willen nemen, liet verantwoordelijk wethouder Lex Scholten in februari dit jaar weten. En dan moet de gemeenteraad ook nog instemmen met een wijziging van het bestemmingsplan.

De gemeente Gooise Meren heeft goede hoop dat de weg op termijn weer open zal gaan. Het gemeentebestuur van Diemen heeft er nog niet over gesproken. Dat gaat wel snel gebeuren. Diemen verwacht over twee weken meer te weten.

Leerlingen basisscholen tonen talenten in Theater de Omval

De eindshow in Theater de Omval.

DIEMEN Leerlingen van diverse basisscholen in Diemen die hebben meegedaan aan de workshops 'Talentontwikkeling' van de Stichting Welzijn Diemen (SWD) hebben zich vorige week woensdag gepresenteerd tijdens de eindshow in Theater de Omval.

Leerlingen van de basisscholen De Ark, De Venser, de Sint-Petrusschool en De Octopus hebben tien weken hard gewerkt tijdens de workshops. Het ging hier om naschoolse activiteiten. De workshops 'Talentontwikkeling" stonden onder leiding van Mario Semeleer van SWD. Hij is coördinator talentontwikkeling en praktijkbegeleider. Mario organiseerde de workshops samen met een groep van 16 stagiaires van verschillende maatschappelijke hbo-opleidingen.

Tijdens de eindshow waren veel ouders aanwezig. De bezoekers genoten van de demonstraties van de kinderen. Tijdens de eindshow waren ook Jack, Jim en Lisa van de partij. Zij zijn de mascottes van het project. Voor de kinderen was het een verrassing dat Diemo de Eend langskwam. Hij is sinds enkele maanden de mascotte van Diemen.

De SWD heeft dit schooljaar workshops georganiseerd tijdens de naschoolse activiteiten. Elke reeks werd afgesloten met een eindshow in Theater de Omval. Aan het begin van het schooljaar 2017-2018 wordt er weer gestart met een nieuwe serie workshops. Naast talentontwikkeling organiseert SWD ook naschoolse activiteiten die op sport gericht zijn. Hierbij wordt in een aantal gevallen samengewerkt met de Diemense sportverenigingen. De sportactiviteiten staan onder leiding van buurtsportcoaches Dionne Tool en Rens Wit. Ook zij krijgen tijdens de activiteiten hulp van stagiaires.

Gladys Brunings

Stresscoach

Diemenaar sinds 2005

Wat doet een stresscoach?
"Ik begeleid mensen die met een vorm van stress kampen, een burn-out is daarvan een voorbeeld. Ik coach die mensen en werk ook met massages. Ik werk vanuit mijn praktijk in IJburg, maar huur soms ruimte bij El'sina in Diemen."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Daarnaast vind ik het prettig om leuk te leven. Dan doel ik op veel bewegen, lekker eten en festivals bezoeken."

Heb je favoriete muziek?
"Ik houd van diverse stijlen. Van Ibizahouse, maar ook van rock. Ik ben via mijn man in aanraking gekomen met rock. Ik luister naar muziek van artiesten als Lenny Kravitz en The Red Hot Chili Peppers. Ik ga nooit echt op zoek naar muziek. Meestal komt mijn man met een artiest naar wie ik dan luister."

Waar ga je uit?
"Ik hou van daglicht, dus als wij uitgaan is het naar plaatsen als Blijburg of een terrasje. Ik ga ook graag naar festivals en uit eten."

Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?
"Het Thaise eiland Ko Samui en Barcelona. Die stad heeft alles: cultuur en strand. Mijn man, mijn dochter, mijn zoon en ik zijn twee keer naar een wedstrijd van Barcelona geweest. Dat wilde onze zoon graag. Een keer zaten we op de tiende rij en konden we bij wijze van spreken Messi bijna aanraken."

Wat kan er beter in Diemen?
"Ik vind het heerlijk om in Diemen te wonen, maar ik zou het goed vinden als meer mensen openstaan voor veranderingen, bijvoorbeeld nieuwbouw. Diemen ligt vlak bij Amsterdam en daar zijn veel ontwikkelingen gaande. Als je als gemeente niets doet, mis je de boot."

Kettingbotsing na remmen voor eenden

DIEMEN Een groepje eenden heeft zondagavond onbedoeld voor een ongeluk gezorgd op de A1 bij Diemen. Een automobilist trapte hard op de rem voor de dieren. Daarna botste een achteropkomende auto tegen hem aan.

Het ongeluk gebeurde bij de afrit Diemen-Noord. Een eend en een aantal kuikens staken over met als gevolg dat een automobilist op de rem trapte. Uiteindelijk botsten nog drie auto's achterop; twee auto's zijn total loss geraakt.

De bestuurder van de voorste auto is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Moedereend en één van haar kuikens overleefden het niet, de andere kuikens zijn door medewerkers van Rijkswaterstaat meegenomen.

Man raakt gewond tijdens werk met kettingzaag

DIEMEN Een man in Diemen is vorige week woensdag gewond geraakt bij een ongeluk tijdens zijn werk als boomverzorger. Hij was met harnas en kabels de boom in geklommen om te snoeien, maar gleed uit en raakte met zijn onderarm zijn draaiende motorkettingzaag.

De leidinggevende van de boomverzorger heeft ter plekke eerste hulp verleend. Vervolgens is het slachtoffer naar het ziekenhuis gebracht om zijn spieren en pezen te laten controleren.

Het ongeluk gebeurde aan de Rietzangerweg. De Arbeidsinspectie onderzoekt de oorzaak van het ongeluk.

Fietslessen

DIEMEN In het Huis van de Buurt 't Kruidvat start op donderdag 29 juni een fietscursus voor iedereen die wil leren fietsen.

De fietslessen vinden plaats op de donderdagen van 29 juni tot en met 31 augustus van 10.00 tot 11.30 uur en kosten 12,50 euro, te voldoen voor de eerste les. De cursist moet WA verzekerd zijn. Voor vragen kan contact worden opgenomen met Daniëlle Hendriks, 06-50716404 of d.hendriks@welzijndiemen.nl.

Kinderraad aan de slag met prullenbakken schoolpleinen

DIEMEN Op initiatief leden van de kinderraad Mirthe, Salahedinne en Mike zullen de prullenbakken rondom de schoolpleinen worden voorzien van een kleurrijke sticker. Aan dit project is een tekenwedstrijd gekoppeld voor alle basisschoolleerlingen. De opdracht is uitgezet op alle scholen en heeft als thema 'Natuur/milieu of afval'. De kinderraadsleden zullen per school de mooiste tekening kiezen.

Gestolen auto brandend aangetroffen

DIEMEN Onbekenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag in Diemen-Zuid een auto gestolen. Het voertuig werd later brandend aangetroffen bij op de Valburgdreef in Amsterdam-Zuidoost.

Een 21-jarige inwoonster van Diemen had de auto op de Dalsteindreef vlak bij de Campus Diemen-Zuid geparkeerd. Zij ging naar een feest in Diemen-Zuid. Toen zij 's nachts naar huis wilde merkte zij dat de auto was ontvreemd. "Ik heb meteen 112 gebeld. Later hoorde ik van de politie dat de auto uitgebrand was aangetroffen. Het was een oude Opel Agila. Ik denk dat de dieven zijn gaan joyrijden." Zij heeft maandag aangifte gedaan bij de politie in Amsterdam-Zuidoost. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de auto in brand stond toen die werd aangetroffen. De brandweer heeft het vuur geblust.

Festival KIS toont aan dat sport en kunst veel raakvlakken hebben

Dames 1 SV Zeeburg is Sportploeg van het Jaar

Kunst in Sport is een festival dat kunst en sport verbindt. In Theater de Omval werd zondag de derde editie gehouden.

De genomineerde sporters. Foto: Mark Grijsbach

DIEMEN Bij Kunst in Sport lag de nadruk dit jaar op de denksporten.

Het middagprogramma bestond uit een schaaktoernooi in samenwerking met schaakvereniging Oosten Toren en een bridgedrive in samenwerking met bridgeclubs Diemen-Noord en Sans Atout.

Meindert Talma startte het avondprogramma met een show waarin hij liedjes zong die in het teken staan van sport. Het betrof liedjes over onder anderen de voormalige Duitse voetballer Karl-Heinz Rummenigge, bijnamen van voetballers en Abe van den Ban, een voetballer die vooral bekend werd vanwege zijn imposante snor, en de excentrieke dammer Jannes van der Wal. Voormalig topschaker Hans Böhm liet nummers horen van zijn cd: liedjes die iets vertellen over zijn leven en sport. Hij vertelde tevens leuke verhalen over zijn leven als schaakprof en over de geschiedenis van de schaaksport. Na de pauze was het de beurt aan cabaretier Tobi Kooiman. Hij is ook schaker. Kooiman vertelde onder meer over zijn moeilijke omgang met vrouwen. Zo vertelde hij onder andere dat het voor het lidmaatschap van een schaakvereniging een vereiste zou moeten zijn dat je nog maagd bent. Het programma werd afgesloten met de verkiezing van de Sportman, Sportvrouw, Sportploeg en het Sporttalent van het Jaar 2016-2017.

Steven Dijk in gesprek met Hans Böhm. Foto: Mark Grijsbach

Voor het lidmaatschap van de schaakvereniging moest je nog maagd zijn

Winnaars

Onder de aanwezigen in de zaal waren veel genomineerde sporters en hun familieleden en vrienden. Presentator Steven Dijk riep de genomineerden naar voren, wethouder Jeroen Klaasse introduceerde hen en ex-topschaatser Annette Gerritsen maakte de winnaars bekend en overhandigde de prijzen. Gerritsen, die op de Olympische Spelen van 2010 zilver won op de 1000 meter, is inwoonster van Diemen en werd vorig jaar Sportvrouw van het Jaar. Het eerste damesteam van handbalvereniging SV Zeeburg werd Sportploeg van het Jaar. Veel speelsters van het team en coach Doug van Leeuwen waren aanwezig in Theater de Omval. IJszwemmer Fergil Hesterman werd Sportman van het Jaar. Hij prolongeerde zijn titel. Zijn buurvrouw, zitvolleybalster Paula List, werd Sportvrouw van het Jaar en de 14-jarige bridger Tobias Westerveld werd gekozen tot Sporttalent van het Jaar.

Ex-topschaatsster Annette Gerritsen reikte de sportprijzen uit

Michiel Hatenboer, samen met Steven Dijk, Cor Verschut en Mark Grijsbach organisator van Kunst in Sport, gaf aan dat de vierde editie van Kunst in Sport op een ander moment in het seizoen zal plaatsvinden. De volgende editie vindt waarschijnlijk plaats in januari 2018.

Slotavond avondvierdaagse van Diemen mondt uit in groot feest

'Waar is het feestje? Hier is het feestje'

De avondvierdaagse van Diemen is vrijdagavond afgesloten met een feestelijke intocht bij Het Wapen van Diemen. Het was een groot feest.

Deelnemers hadden veel plezier. Foto: Jan Ronday

DIEMEN Er deden dit jaar 1015 deelnemers mee aan de avondvierdaagse. Maar liefst 956 wandelaars hadden zich ingeschreven via basisscholen in Diemen en Duivendrecht.

Veel ouders en andere familieleden liepen met hun kinderen mee. Sommige zelfs alle avonden, andere enkele dagen. In veel gevallen wisselden de ouders elkaar af. Maar ook andere familieleden liepen mee met de kinderen. Ook leerkrachten van de basisscholen hadden hun wandelschoenen aangetrokken. Tijdens de slotavond stonden er veel mensen bij Het Wapen van Diemen om de wandelaars in te halen.

Geluk

Er deden ruim duizend wandelaars mee aan avondvierdaagse. Foto: Jan Ronday

De deelnemers hadden geluk; het bleef vier avonden droog

De deelnemers hadden geluk dat het alle vier de avonden droog bleef. Donderdagavond was het warm, maar veel wandelaars hadden geen moeite met de temperatuur. Een kwestie van een goede voorbereiding, veel drinken en de kleding aanpassen. "Ik heb mijn kleding donderdagavond op de temperatuur afgestemd", aldus Tamara. Zij liep drie van de vier dagen mee met haar zoon Benjamin. Vrijdagavond stond zij langs de kant. Benjamin werd toen begeleid door zijn neef Mees. Tamara had kleine bekertjes met drinken bij zich voor een aantal kinderen dat over de finish kwam. De organisatie had voor alle wandelaars die waren gefinisht een medaille, een wandeldiploma en bloemen klaar staan. Het besluit van de organisatie om de basisscholen vooraf geen medailles te verstrekken pakte goed uit. Na afloop van de avondvierdaagse bleven heel veel deelnemers bij het Wapen van Diemen te staan. Zij genoten van de optredens van The Originals Brassband, Baas B en Sven Versteeg. Het werd een enorm feest; er werd gezongen, gedanst en gelachen.

Diemense wint EK beachhandbal

Amber van der Meij gaat met Oranje U17 naar WK

Amber van der Meij prolongeerde Europese titel met Oranje U17.

DIEMEN Amber van der Meij (16) uit Diemen is zondag in de Kroatische hoofdstad Zagreb met het Nederlands jeugdteam Europees kampioen beachhandbal voor speelsters tot 17 jaar geworden. Amber is lid van handbalvereniging SV Zeeburg.

Begin vorig jaar benaderde het Nederlands Handbal Verbond (NHV) handbalclubs om interesse te wekken voor beachhandbal. Amber besloot zich aan te melden en werd al snel geselecteerd voor Oranje U17. De Nederlandse ploeg won in 2016 de Europese titel in Nazaré in Portugal. Amber maakte deel uit van dat team. Afgelopen zondag heeft Oranje U17 de Europese titel geprolongeerd.

Amber: "Wij zijn woensdag naar Zagreb vertrokken en hebben in totaal acht wedstrijden gespeeld. De wedstrijden werden gespeeld op een strand in Zagreb. Wij hebben in de finale met 2-0 van Portugal gewonnen." De setstanden waren respectievelijk 23-20 en 19-18 in het voordeel van Oranje U17. Maandag keerde de ploeg terug op Schiphol.

Amber behoort tot de selectie van Oranje U17 die over enkele weken meedoet aan het WK. Dat toernooi vindt plaats in Mauritanië. Zij vindt het moeilijk om de kansen van Oranje U17 in te schatten. "Wij kennen de andere teams nog niet, maar gaan binnenkort beelden van die ploegen bekijken." Amber is een talentvolle handbalster. Zij maakte afgelopen seizoen deel uit van de B1-junioren van SV Zeeburg die in de jeugddivisie uitkwamen. Met ingang van het seizoen 2017-2018 is Amber lid van de selectie van de A1-junioren. Dit team speelt in de landelijke competitie. "Ik train drie keer per week bij SV Zeebug en op zaterdag bij de handbalschool in Alkmaar. Wij spelen onze wedstrijden meestal op zondag. De A1 speelt alleen in de zaalcompetitie, niet op het veld." De rechtshandige Amber is een speelster die het vooral van haar opbouwende kwaliteiten moet hebben.

F1 van SV Diemen wint prestigieus toernooi

De F1 van SV Diemen met de beker.

DIEMEN De F1 van SV Diemen heeft onlangs het Super F-toernooi van SV 't Gooi gewonnen. De voetballers uit Diemen speelden negen duels en bleven ongeslagen. Er deden veertig teams mee aan het toernooi.

De F1 van SV Diemen speelde eerst drie poulewedstrijden en plaatste zich voor de volgende ronde. SV Diemen moest opnieuw vier poulewedstrijden spelen. In een van die wedstrijden werd met 0-0 gelijkgespeeld tegen PSV. De ploeg uit Eindhoven werd daardoor uitgeschakeld. De jonge spelers van SV Diemen waren trots op dit resultaat, want zij zijn supporters van Ajax. Nadat in de halve finale was gewonnen van Geinoord (2-0) wachtte in de finale titelverdediger Fortius uit Amsterdam. Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1. In de verlenging stelde SV Diemen de winst veilig. De spelers van de F1 van SV Diemen ontvingen een bokaal en vierden feest. Het Super F-toernooi van SV 't Gooi heeft een goede reputatie. In het verleden werd het toernooi gewonnen door F-teams van onder andere Ajax, Feyenoord en PSV.

14 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Caravanstalling: Veilig uw caravan, vouwwagen, aanhanger stallen. www.citystalling.nl. Tel: 06-55 164 370

Zomerfeest in teken van goed doel

Groot aantal artiesten treedt belangeloos op

De Diemense zanger Sven Versteeg is een van de artiesten die zaterdag optreden. Foto: Jan Ronday

DIEMEN Bij Het Wapen van Diemen vindt op zaterdag 24 juni het Zomerfestival plaats. De opbrengst van het evenement is bestemd voor de Stichting Tip Top Vakanties. Het Zomerfeest duurt van 15.00 uur tot 23.30 uur.

De Stichting Tip Top Vakanties organiseert vakanties voor mensen met een verstandelijke beperking. Het betreft hier onder anderen inwoners van Diemen en mensen die gebruikmaken van de dagbesteding van de Stichting AGO en Pantar.

Geld

Tijdens het Zomerfeest willen de organisatoren zo veel mogelijk geld ophalen voor de vakanties voor mensen met een verstandelijke beperking.

Er is zaterdag bij Het Wapen van Diemen een uitgebreid feestprogramma met optredens van diverse artiesten, een bingo, een loterij en een veiling.

Er zijn ook activiteiten voor kinderen zoals een schmink- en speelhoek, de ballonnenman en goochelaars. Diemo de Eend zal ook langskomen. Hij is sinds enige tijde mascotte van Diemen.

Het programma van het Zomerfeest: in de feesttent bij Het Wapen van Diemen wordt van 15.00 tot 16.00 uur een bingo gehouden. Burgemeester Erik Boog zal het Zomerfeest om 16.00 uur officieel openen. De Amsterdamse band Drukwerk zal van 16.00 tot 17.00 uur een concert geven. Van 17.00 tot 23.00 uur zal een groot aantal artiesten belangeloos optreden. Het betreft Denny Braaf, Robert Leroy, Baas B, Jeffrey van Vliet, Danny Terp, Danilo Kuiters, Sasja Brouwers, Joop Tertaas, Marcel Dool, Ramon Sandbergen, Wesley Meurs, Martin Williams, Emile Baars, Samantha Beij, Dennie de Meijer, Christa Kerkdijk, Niels Bode en Sven Versteeg.

Het zomerfeest wordt gepresenteerd door Marcel Wela.

De documentaire 'I Am Not Your Negro', 22 en 27 juni in De Omval.

22 & 27 juni

'I Am Not Your Negro'

Theater De Omval 20.00 uur

In 1979 beschreef James Baldwin zijn volgende project, 'Remember This House'. Het zou een revolutionair en persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. In 'I am Not Your Negro' verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. De documentaire is een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter.

Dam tot Dam-clinic

Atletiekbaan AV23 19.30 uur

Train voor de Dam tot Damloop bij AV23. Deze clinic is speciaal bestemd voor niet-leden en is inclusief een startnummer voor de 10 EM Dam tot Damloop op zondag 17 september. De D2D-clinic bestaat uit 12 trainingen voor zowel enigszins ervaren als voor gevorderde lopers. Inschrijven via het inschrijfformulier op av23.nl/de agenda/22 juni). Kosten: € 120,-.


zaterdag 24 juni

Zomerfestival

Het Wapen van Diemen 15.00 uur

Zomers evenement, de opbrengst is bestemd voor de Stichting Tip Top Vakanties. Het Zomerfestival duurt tot 23.30 uur. In de feesttent zijn allerlei activiteiten voor groot en klein. Een groot aantal artiesten treedt belangeloos op.

zondag 25 juni

Kerkdienst

De Ontmoeting 10.00 uur

Kerkdienst met Heilig Avondmaal. Voorganger ds. M. Reinders.

Postzegelbeurs

De Schakel 10.00 uur

Georganiseerd door De Zegelaars, 10.00 tot 16.00 uur. Handelaren en 5- en 10-centsboeken zijn volop aanwezig. Entree voor niet-leden € 1,-. Informatie: 020-6942002.

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord- en communieviering met samenzang. Voorganger dhr. H. Peters.

Saan Museum Diemen

Saan Museum 13.00 uur

De bijna 120-jarige geschiedenis van Koninklijke Saan: historische auto's en kranen, talloze foto's, oude onderhoudsboeken en gereedschappen van vroeger. 13.00-16.00 uur, toegang gratis. Informatie: saan.nl/museum.

maandag 26 juni

Zumba

Het Noorderlicht 19.30 uur

Groepsles voor iedereen. Op maandag in wijkcentrum Noorderlicht en op woensdag in het gymlokaal Diemen-Noord. www.majafit.nl.


PowerBalance

Het Noorderlicht 20.45 uur

Combinatie van pilates, yoga en tai chi. De oefeningen zijn erop gericht om het lichaam te versterken, stretchen en balanceren.

woensdag 28 juni

PinkDiemen

Theater de Omval 19.30 uur

Ontmoeting in Grand Café Blauw, de gelegenheid voor LHBT'ers uit Diemen en omgeving om nieuwe mensen in en uit de eigen buurt te leren kennen in een relaxte sfeer.

Zomerbridge

De Schakel 19.30 uur

Kosten € 2,50 per persoon voor NBB-leden, voor anderen € 3,50. Inschrijven: Bridgeclub Sans Atout, 020-4638952 of bridge@boekservices.nl.

donderdag 29 juni

Fietscursus

't Kruidvat 10.00 uur

Een eerste kennismaking met de fiets: leren fietsen en aandacht voor de verkeersregels. Iedere donderdag, kosten € 12,50, te voldoen tijdens de eerste les. Aanmelden bij 't Kruidvat, meer informatie: Daniëlle Hendriks activiteitenbegeleider, d.hendriks@welzijndiemen.nl, 06-50716404.

vrijdag 30 juni

Discozwemmen

F.B. Duranbad 19.30 uur

Discozwemmen voor kinderen tot en met 14 jaar.

Tot donderdag 29 juni

Expositie beelden van Jose van Engen

Zorgcentrum Berkenstede