DiemerNieuws

8 maart 2018

DiemerNieuws 8 maart 2018


Start van renovatie metrostation

Een artist's impression van metrostation Diemen-Zuid. Foto: Group A

DIEMEN De afdeling Metro en Tram van de gemeente Amsterdam start op maandag 12 maart met de renovatie van metrostation Diemen-Zuid. De werkzaamheden duren tot en met november.

De metro blijft tijdens de werkzaamheden rijden volgens de dienstregeling en er is tijdens de werkzaamheden altijd één in- en uitgang open en één in- en uitgang gesloten. Op 12 maart wordt gestart met de renovatie van de toegang aan het Roerdomppad (kant Holland Park) en is deze toegang naar het metrostation gesloten. Er wordt hier tot en met juli gewerkt. Omlopen naar de open toegang kan via Diemerdreef of Dalsteindreef. Dit staat ook ter plekke aangegeven. In augustus gaat de toegang Scholeksterpad (kant van Campus Diemen Zuid) dicht. Tijdens de renovatie blijft het perron bereikbaar via de toegang die open is. Metrostation Diemen-Zuid wordt overzichtelijker en krijgt een lichtere uitstraling. Dit maakt het station veiliger. Zo worden de betonnen muren van de liftschachten gedeeltelijk vervangen door glas, worden liften en verlichting vernieuwd en komen alle apparaten (ov-kaart, etc.) bij elkaar in één wand. Ook worden de metroborden in de hal vervangen en de blindegeleidelijnen vervangen en aangepast. Bij de toegang aan het Roerdomppad wordt een trap gesloopt, die keert niet meer terug. Uiteraard blijft er wel een toegang aan het Roerdomppad.

Politie zoekt dader schietpartij

DIEMEN De politie is op zoek naar een man die in de nacht van vrijdag op zaterdag op een parkeerterrein aan de Prins Bernhardlaan in de lucht heeft geschoten.

Rond 01.30 uur ontstond er ruzie en brak er buiten een vechtpartij uit. Een man schoot een of meerdere keren in de lucht, vermoedelijk met een luchtdrukpistool. De man sloeg daarna op de vlucht. De politie laat weten dat er niemand gewond is geraakt.

De politie zette de omgeving af en startte onmiddellijk met een onderzoek. De politie verzoekt getuigen om contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

De man die in de lucht schoot was vermoedelijk een bezoeker van een feest in het clubgebouw van SV Zeeburg. Het feest werd overigens niet gegeven door SV Zeeburg of een van de leden van de vereniging, aldus een woordvoerder van de handbalvereniging.

Lijn 9 rijdt aantal dagen niet in Diemen

DIEMEN Lijn 9 rijdt niet in Diemen van donderdagavond 15 maart 23.00 uur tot maandagochtend 19 maart 07.00 uur.

Dit in verband met werkzaamheden aan de keerlus van lijn 9 op De Sniep. Tijdens de werkzaamheden rijdt tramlijn 9 tot de halte Brinkstraat. Daar kunnen reizigers overstappen op de speciale buslijn 29.

Deze bus rijdt via de route van lijn 9 naar de Nicolaas Lublinkstraat. Vanaf daar rijdt de bus via de Prins Bernhardlaan, de Prinses Beatrixlaan, de Burgemeester Bickerstraat en de Hartveldseweg terug naar de Brinkstraat.

3

Natuurijsbaan

Foto: Trudy Kroese

Schaatsliefhebbers hebben drie dagen genoten op de kunstijsbaan van de Diemer IJsclub op De Sniep.

15

Herinneringen aan de Ouderkerkerlaan

Over de (oude) Ouderkerkerlaan zijn prachtige verhalen bekend. Ze zijn vastgelegd in 'Herinneringen aan het verdwenen Diemen-Zuid'. Aan de laan lagen de velden van D.V.A.V. zoals sv Diemen toen heette. Ton Ruigrok van der Werve sr. weet dat voor de wedstrijd vaak de schapen van het veld moesten worden gejaagd en dat in de beginjaren het water om je na de wedstrijd te wassen uit de sloot kwam. Ria Woorts werd geboren in Huize Edward, de oude burgemeesterswoning die burgemeester Bicker daar in 1903 had laten bouwen. "Een huis met een grote tuin met een schommel. Er was een boomgaard met heerlijke fruit- en notenbomen." Ook het verhaal van Joke Hekkenberg getuigt van een heerlijke jeugd aan de Ouderkerkerlaan: "We speelden met de kinderen uit de buurt in het weiland of bij de familie De Jong op de hooizolder." Het zijstraatje van de laan begon als Julianastraat. Op last van de Duitse bezetters werd dat Staalstraat, tot 5 mei 1945 toen het bordje Julianastraat weer werd opgehangen. Later gingen de koninklijke namen naar Diemen-Centrum en kreeg de straat de naam van de Diemense geschiedschrijver P.J. ter Beek.

Weerbericht

Onbestendig, vooral in het weekeinde zacht

Na de ijzige kou voelde het deze week soms voorjaarsachtig. Een opvullend lagedrukgebied brengt onbestendig weer. In het weekend komt een nieuw sturend lagedrukgebied ten zuiden van de Britse eilanden aan. Met een zuidelijke stroming stroomt dan zeer zachte lucht binnen. Het lagedrukgebied trekt richting het Noordzeegebied, waardoor de regenkansen groot zijn.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag is er kans op lichte vorst. Overdag blijft het vrijwel overal droog met een mix van wolken en zonneschijn. Het wordt circa 9 graden. Voor zaterdag wordt vrij veel bewolking verwacht met periodiek regen. De temperatuur gaat de lift in en bereikt een waarde van 13 à 14 graden. De nachten zijn vorstvrij. Ook zondag is het vergelijkbaar zacht met vrij veel bewolking en soms regen. Af en toe schijnt de zon. De zuidenwind is matig van kracht.

Trend na het weekeinde

Ook na het weekeinde blijft de stroming overwegend zuidwestelijk. Het is vrij zacht met een maximum rond 10 graden. Het is wisselvallig met elke dag kans op wat regen, maar er zijn ook perioden met zon. Later in de week wordt het iets kouder met ook kans op nachtvorst.

Weetje

Februari 2018 was koud en uitzonderlijk zonnig met 159 zonuren tegen 85 uren normaal: een lichte overschrijding van het vorige record van februari 2003 met toen 157 uren zon. Het was tevens de koudste februari sinds 1996. De gemiddelde temperatuur was 0.7 graden tegen 3.3 graden normaal. Bovendien was februari droog met 23 mm neerslag tegen 55 mm normaal.

Geslaagd optreden Diemer Harmonie

Foto: Diemer Harmonie

DIEMEN De Diemer Harmonie en de Wester Harmonie uit Amsterdam hebben zondag een sfeervol concert gegeven in de Oosterkerk in Amsterdam.

De Diemer Harmonie onder leiding van haar dirigent Vincent van den Bijlaard nam het tweede deel van het programma voor haar rekening. Aangezien de harmonie voor het traditionele najaarsconcert op 11 november het thema 'Drama en Romantiek' gekozen heeft, werden er van dit programma al een aantal werken gespeeld, waaronder 'West Side Story' van Leonard Bernstein en 'Perhaps Love' van John Denver, deze laatste met een prachtige solo op euphonium door twee orkestleden: Imke Hooijenga en Wim Schuurman.

Intentieovereenkomst onderzoek middelbare school

DIEMEN Wethouder Jeroen Klaasse van Onderwijs en Saskia Grotenhuis, bestuurslid van de Stichting Openbare Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB), hebben dinsdag een intentieovereenkomst getekend voor een onderzoek naar de totstandkoming van een middelbare school in Diemen.

Met deze intentieverklaring verklaren de OSB en de gemeente zich bereid in gezamenlijkheid de haalbaarheid te onderzoeken en – na een positief resultaat – de realisatie van de middelbare school te willen voorbereiden. Wethouder Klaasse: "Ik ben blij dat hiermee de eerste stap gezet is voor de vestiging van een middelbare school in Diemen; dat is een langgekoesterde wens van veel inwoners. Ik ben ook blij dat de OSB zich bereid heeft verklaard met ons dit traject te willen doorlopen."

'Boodschappenbusje' is uitkomst voor oudere inwoners

Het busje van De Diem. Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN Oudere inwoners van Diemen kunnen sinds januari elke dinsdag en donderdag tussen 11.00 en 15.00 uur gebruikmaken van een busje van zorgcentrum De Diem om boodschappen te doen in winkelcentrum Diemerplein.

Het betreft hier een initiatief van de afdeling Diemen van ouderenbond PCOB. De kosten voor een retour van de woning naar het winkelcentrum zijn € 1,50 per persoon. Op maandag en woensdag kunnen ouderen zich aanmelden bij de receptie van De Diem: 020-6603300. Zij worden de volgende dag thuis opgehaald en later weer naar huis gebracht.

"Het busje is een prima oplossing voor ouderen die boodschappen in het winkelcentrum willen doen", vertelt een 85-jarige inwoonster van Diemen. "Ik woon zelfstandig in het centrum van Diemen en maak gebruik van het busje sinds het is gaan rijden. Als ik van mijn huis naar winkelcentrum Diemerplein moet lopen ben ik tien minuten onderweg. Ik vind het erg prettig dat er nu een busje rijdt. De chauffeur haalt oudere mensen thuis op en zet hen af bij de parkeerplaats bij supermarkt Deen. Als de mensen klaar zijn met boodschappen doen worden zij weer naar huis gebracht."

Een woordvoerder van de PCOB vertelt dat het aantal senioren dat gebruikmaakt van de bus toeneemt. "Op dit moment maken op de dagen dat de bus rijdt gemiddeld vijf senioren gebruik van deze dienst. Wij hopen dat dit aantal omhoog gaat. Om de service rendabel te maken zijn er acht mensen per dag nodig."

Zij vertelt dat de bus van De Diem afgelopen week niet kon rijden wegens onderhoudswerkzaamheden. "Maar wij gaan ervan uit dat de bus donderdag (vandaag -red.) weer rijdt."

GroenLinks wil oplossing energie-problemen Plantage de Sniep

DIEMEN Naar aanleiding van gesprekken met bewoners van Plantage de Sniep wil GroenLinks dat de gemeente bewoners helpt om met Eneco tot een spoedige oplossing te komen voor de niet goed werkende warmte-koudeopslag (WKO) in de wijk.

GroenLinks wil dat er voor de verduurzaming van bestaande bouw onder andere energieleningen, afspraken met energieleveranciers en energiecoaches in de wijk komen.

Fractievoorzitter Nicole van Engelen: "Er was juist het plan om in Plantage de Sniep een zo duurzaam mogelijke wijk te realiseren. Door slecht werkende warmtesystemen valt dat tot nu toe tegen. Wij hebben het college verzocht zich actief te gaan inspannen voor een spoedige oplossing. Nog te veel bewoners kampen met storingen van de warmte-koudeopslag en moeten daardoor duur elektrisch bijstoken, terwijl ze dachten een duurzaam huis te kopen." GroenLinks wil dat het college van B en W met Eneco gaat praten om te komen tot een definitieve oplossing en schadeloossteling voor stookkosten die voortkomen uit storingen van de warmte-koudeopslag. Van Engelen: "Voor sommige bewoners werkt het systeem nu goed, maar voor vele nog niet. Als er voor hen geen zicht is op een werkend WKO-systeem dan moet de gemeente met Eneco werken aan een alternatief, zoals zonnepanelen."

Sharon Burger

Mede-eigenares tweedehands- kledingzaak Tof
woont 11 jaar in Diemen

Hoe gaat het met Tof?
"Loyce Savijn en ik zijn vier jaar geleden begonnen in deze zaak aan de Muiderstraatweg 3. Wij zijn een winkel die tweedehandskleding voor dames verkoopt. Wij verkopen alleen kleding in goede staat en van deze tijd. Wij vragen nooit meer dan 30 procent van de prijs die kleding nieuw in de winkel kost. De klant die de kleding heeft ingebracht krijgt de helft van het bedrag dat wij ontvangen. Het gaat goed met Tof. Wij krijgen steeds meer klanten binnen. Het liefst zouden wij in een groter pand zitten zodat wij ook heren- en kinderkleding kunnen verkopen."

Wat zijn jouw hobby's?
"Mijn man en kinderen, onze twee labradors en mijn werk in Tof."

Wat is jouw favoriete vakantieland?
"Wij gaan altijd in Nederland kamperen. Nederland is prachtig land waar je alles hebt en alles goed geregeld is. Dit jaar hebben wij als gezin weer een mooie vakantie in Nederland geboekt."

Wat is jouw favoriete muziek?
"Muziek uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Twee van mijn favoriete artiesten zijn Simply Red en Santana."

Waar ga je uit?
"Wij gaan graag uit eten. In Diemen gaan we uit eten bij Judo, Hachi en Het Wapen van Diemen. Wij hebben pas nog bij Het Wapen van Diemen gegeten. De kwaliteit is uitstekend en de mensen die er werken zijn erg aardig."

Wat kan er beter in Diemen?
"Ik zou graag zien dat er hier meer terrassen komen. Ik heb begrepen dat er op de Punt van De Sniep een terras komt. Maar wat mij betreft komen er hier op de Muiderstraatweg ook meer terrassen. De straat krijgt dan de uitstraling van een boulevard."

Bus vervangt lijn 9

Vervolg van voorpagina.

Bij de Brinkstraat kan worden overgestapt op lijn 9. Ook kan er met de bus worden doorgereden naar het Amstelstation. In verband met de werkzaamheden is doorgaand verkeer vanaf de Provincialeweg over de Muiderstraatweg richting het centrum niet mogelijk vanaf donderdag 15 maart 23.00 uur tot maandag 19 maart, 07.00 uur. Het verkeer moet omrijden.

Sportpark De Diemen, het AGO Zwembad en woonwijk Plantage de Sniep zijn tijdens deze afsluiting wel per auto bereikbaar.

Bijeenkomsten D66

DIEMEN De afdeling Diemen van D66 houdt op vrijdagavond 9 maart een discussieavond in Schuilkerk De Hoop aan de Hartveldseweg 23. De bijeenkomst duurt van 20.00 tot 22.00 uur.

D66 wil graag praten over zaken die inwoners van Diemen belangrijk vinden. Naast D66-politici uit Diemen is ook Jan Paternotte aanwezig. Hij is Tweede Kamerlid voor D66. Op woensdag 14 maart gaat D66 bij Grand Café IJgenweis op de Campus Diemen Zuid met inwoners in gesprek over belangrijke lokale thema's zoals veiligheid, huisvesting en openbaar vervoer. De bijeenkomst begint om 20.00 uur. Om 19.00 uur start een barbecue. Iedereen is welkom.

Punt de Sniep wordt gereed gemaakt voor bouw wijk

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Op de Punt de Sniep worden voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd voor de bouw van de nieuwbouwwijk. Er komen huurwoningen, een grand café met terras en een haventje. De gemeente laat weten dat de ontwikkelaar verwacht dat er in het tweede kwartaal wordt gestart met de bouw.

'Diemen is een gemeenschap en daar horen uitstekende voorzieningen bij'

Jeroen Klaasse, lijsttrekker van D66

Jeroen Klaasse (41) is lijsttrekker van D66. De huidige wethouder woont sinds 2006 in Diemen.

Jeroen Klaasse: 'D66 heeft zich enorm ingezet voor de komst van een middelbare school.' Foto: Trudy Kroese

Wat zijn de belangrijkste punten in het verkiezingsprogramma van D66?
"Betaalbaar wonen, uitstekende voorzieningen en ruimte voor initiatief. D66 wil de komende jaren veel betaalbare woningen erbij in Diemen. Zowel sociale huurwoningen als woningen met middelhoge huren voor middeninkomens. Dat laatste is belangrijk, want er zijn ook veel mensen die net te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar een woning in de vrije sector niet kunnen betalen. Het gaat dan bijvoorbeeld om jonge tweeverdieners, van wie er één parttime werkt. Deze woningen moeten vooral in Holland Park komen, namelijk op de plek waar nu het Bergwijkpark ligt. Het park wordt verplaatst naar het midden van de wijk. Ook denk ik aan de locatie van de containerwoningen voor studenten en de locatie van Hogeschool Inholland. Deze containerwoningen verdwijnen over een paar jaar en Inholland gaat verhuizen. D66 wil ook uitstekende voorzieningen. Diemen is meer dan een gemeente, Diemen is een gemeenschap en daar horen uitstekende voorzieningen bij. Dan denk ik bijvoorbeeld aan brede scholen. De Kersenboom op Plantage de Sniep krijgt een nieuw gebouw en in Holland Park komt een nieuwe brede school: Het Atelier. Die school komt in de plaats van De Venser. D66 heeft zich de afgelopen jaren ook enorm ingezet voor de komst van een middelbare school. Door die inzet gaat de gemeente nu samen met de Open Schoolgemeenschap Bijlmer de komst van een nevenvestiging van die school in Diemen uitwerken. De locatie die het meest voor de hand ligt, is naast Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid."

"Bij die uitstekende voorzieningen hoort ook een extra sporthal. Als de middelbare school in Diemen-Zuid komt, wordt die extra sporthal wat D66 betreft bij Sporthal Diemen aan de Prins Bernhardlaan gebouwd op de plaats waar de afgelopen jaren tijdens de wintermaanden de blaashal stond. D66 is verder voorstander van het aanleggen van twee hockeyvelden, maar dit mag niet ten koste gaan van andere sportverenigingen zoals TIW-Survivors. Wij vinden culturele activiteiten van groot belang. Daarom willen wij de functie van Theater de Omval als culturele huiskamer van Diemen verder versterken. Als De Omval wordt uitgebreid wil D66 dat daar ook plek wordt geboden aan de openbare bibliotheek en de lokale omroep. Recreatieve voorzieningen zijn ook erg belangrijk. Het zou goed zijn als er in overleg met de gebruikers meer activiteiten in het Diemerbos komen, zoals bijvoorbeeld een klimparcours, een BMX-fietsbaan of een beeldentuin. We moeten uiteraard wel goed in de gaten houden dat de natuurwaarden van het Diemerbos niet worden aangetast."

"Ruimte voor initiatief is een belangrijk speerpunt voor D66. Als mensen met goede initiatieven komen waarderen wij dat en moet de gemeente die zo veel mogelijk faciliteren. Dit kunnen initiatieven zijn van buurtbewoners over de inrichting van hun wijk, maar ook van organisaties die een leuk evenement willen organiseren."

'Ruimte voor initiatief is een belangrijk speerpunt voor D66'


Hoe ziet D66 de toekomst van Spoorzicht?
"Wij willen dat in ieder geval het deel van Spoorzicht dat aan de kant van de Harmonielaan ligt groen blijft. Spoorzicht moet een groen karakter houden. Maar wat ons betreft is Spoorzicht ook de plek waar de hockeyvelden kunnen komen. Woningbouw op Spoorzicht wil D66 hooguit in beperkte mate: wij willen Spoorzicht zeker niet volbouwen. Mogelijk dat nabij het station wel één appartementencomplex kan komen."

Wat heeft D66 de laatste vier jaar tot stand gebracht?
"Wij hebben de reclame- en hondenbelasting afgeschaft en de afvalstoffenheffing jaren achter elkaar verlaagd. Daarnaast hebben we concrete mogelijkheden gecreëerd voor een middelbare school en een tweede sporthal. Wij hebben sport en cultuur nadrukkelijk op de kaart gezet, mede door de Sportnota en de Cultuurnota. Diemen is inmiddels een Regenbooggemeente en Pink Diemen organiseert initiatieven voor de LHBT+-gemeenschap. Daar zijn wij trots op. Wij hebben bovendien Diemen met 'Daarom Diemen' een eigen gezicht gegeven en ruimte geboden voor meer kleinschalige evenementen. Denk daarbij aan Smakelijk Diemen, het Wereldfestival en het Oranjefeest, dat dit jaar voor het eerst zal worden gehouden."

'Spoorzicht moet een groen karakter houden'

Op hoeveel zetels mikt D66?
"Wij hadden vier jaar geleden de meeste stemmen, maar omdat PvdA en GroenLinks een lijstverbinding waren aangegaan kreeg de PvdA vier zetels en wij drie. Wij verwachten dit keer wel vier zetels te halen. Voor de komende periode ben ik opnieuw wethouderskandidaat. Daarnaast heeft D66 een goede en ervaren fractie. We moeten de uitslag van de verkiezingen afwachten, maar D66 vindt het van groot belang voor de toekomst van Diemen dat er ook in de komende vier jaar een goed bestuur is. Daarom willen wij graag met andere stabiele partijen samenwerken."

'Wij zijn een partij die realistische plannen en uitvoerbare plannen heeft'

Lex Scholten, lijsttrekker van de PvdA

Lex Scholten (63) is lijsttrekker van de PvdA. De huidige wethouder woont 40 jaar in Diemen.

Lex Scholten: 'Huis van de Buurt 't Kruidvat functioneert goed. Wij willen ook Huizen van de Buurt in Diemen-Noord en in het centrum.' Foto: Trudy Kroese

Wat zijn de belangrijkste punten in het verkiezingsprogramma van de PvdA?
"Wonen, duurzaamheid, het Huis van de Buurt en werkgelegenheid. De PvdA wil 1.200 sociale huurwoningen bouwen. De afgelopen jaren was dit niet mogelijk omdat de woningcorporaties geen geld hadden en de gemeente in een financieel lastige positie verkeerde. Dat is veranderd. De woningcorporaties hebben weer geld en de afgelopen vijf jaar is de algemene reserve van de gemeente van 7 miljoen euro naar 20 miljoen euro gegroeid. Wij zijn er voorstander van dat de gemeente grond goedkoop uitgeeft aan woningcorporaties, die dan 1.200 sociale huurwoningen kunnen bouwen. De PvdA wil 1.2 miljoen euro uittrekken voor huisvesting van jongeren en ouderen. Die 1.200 woningen kunnen gebouwd worden op diverse plekken: in een volgende fase van Holland Park, op de plek waar nu het gebouw van Inholland staat en achter in Bergwijkpark achter Campus Diemen Zuid. En als de containerwoningen voor studenten bij Bergwijkpark over een aantal jaren verdwijnen kunnen ook daar sociale huurwoningen worden gebouwd. Verder zijn er diverse plekken waar een klein aantal sociale woningen kan worden gebouwd, bijvoorbeeld in park Spoorzicht en bij Buitenlust."
"Wij vinden duurzaamheid belangrijk. Daarom Duurzaam Diemen is een goed initiatief. Wij willen goede initiatieven die daaruit voortkomen steunen. De PvdA trekt hiervoor in de komende periode 1,5 miljoen euro uit. Woningen moeten van het gas af. Van de ruim 5.000 woningen die wij de laatste jaren hebben gebouwd of in aanbouw hebben zijn er al 4.500 zonder gas. De komende 15 tot 20 jaar moeten ook de bestaande woningen van het gas af. Dat wordt een hele klus."

"Het Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid functioneert heel goed. Wij willen ook Huizen van de Buurt in Diemen-Noord en in het centrum. Voor Diemen-Noord denken wij aan Het Noorderlicht, voor het centrum hebben wij nog geen keuze gemaakt. Maar dat zou bijvoorbeeld in De Omval kunnen. Maar wij vergeten ook de jongeren niet. Er is in Diemen al enige tijd geen jongerencentrum meer. Dat blijkt niet levensvatbaar. Wij willen 100.000 euro uittrekken voor activiteiten die jongeren zelf willen organiseren. Als jongeren een goed idee hebben dat uitvoerbaar is willen wij dat financieel steunen. Er zijn al diverse activiteiten door jongeren georganiseerd in de Omval."

"Wij vinden het ook belangrijk om werkzoekenden te helpen bij het vinden van een baan. Het gaat economisch weer beter, maar we zien dat vooral mensen van 50 jaar en ouder nog moeite hebben met het vinden van een baan. Wij willen geld uittrekken voor bijvoorbeeld opleidingen, coaching en begeleiding op de werkplek. Er gebeuren op dat gebied al veel goede dingen en veel werkgevers zijn bereid te helpen. Maar er is meer nodig en daar trekken wij 800.000 euro voor uit."

'De PvdA wil 1.200 sociale huurwoningen bouwen'

Hoe ziet de PvdA de toekomst van Spoorzicht?
"Wij vinden dat Spoorzicht voor een beperkt deel groen kan blijven. Maar wij willen dat er op die plek ook sociale huurwoningen worden gebouwd en hockeyvelden worden aangelegd. Wat ons betreft blijft TIW-Survivors op Sportpark De Diemen. Wij willen groen langs het spoor bij de Martin Luther Kinglaan en langs het water bij de Tobias Asserlaan, het voormalige 'Ajax-pad', verfraaien en verbeteren. Wij zien daar mogelijkheden voor en denken dat dat groen veel intensiever gebruikt gaat worden dan Spoorzicht."

Wat heeft de PvdA de afgelopen vier jaar bereikt?
"Veel. De openbare ruimte ziet er goed uit, er is veel gebouwd in Plantage de Sniep, Holland Park en op de campus en de financiële positie van de gemeente is weer goed. Wij hebben bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing de laatste jaren steeds verder laten dalen. Vergeleken met vier jaar geleden betalen eenpersoonshuishoudens 70 euro per jaar minder en meerpersoonshuishoudens 55 euro minder per jaar. Daarnaast functioneert De Brede HOED heel goed. Wij zijn erin geslaagd om de decentralisaties in de zorg goed op te vangen. Verder is ook bereikt dat er ondertunneling bij het spoor bij het station in het centrum komt. Van de 30 miljoen euro die dat kost hoeft de gemeente Diemen maar 1,5 miljoen euro bij te dragen."

'Wat ons betreft blijft TIW-Survivors op Sportpark De Diemen'

Gaat de PvdA deel uitmaken van de nieuwe coalitie?
"Allereerst moeten wij de uitslag van de verkiezingen afwachten, maar uiteraard wil de PvdA haar verantwoordelijkheid weer nemen en deelnemen in een stabiel college. Wij zijn een partij die realistische plannen en uitvoerbare plannen heeft. Wij zijn geen partij die zomaar iets roept. Je kunt wel zeggen dat je woningbouw wil op plekken als de 'Weilanddriehoek', maar dat is niet reëel. Daar zitten groenbestemmingen van de provincie op. Voordat je die provinciale verordeningen gewijzigd hebt, ben je zo tussen de vijf en tien jaar verder en los je de huidige ruimtelijke problemen niet op."

'De VVD wil nu aandacht voor de grote middengroep'

Brigitte Wielage, lijsttrekker van de VVD

Brigitte Wielage (55) is lijsttrekker van de VVD. Zij woont bijna dertig jaar in Diemen.

Brigitte Wielage: 'Wij zijn de partij van de veiligheid en vragen om meer wijkagenten.' Foto: Trudy Kroese

Wat zijn de belangrijkste punten in het verkiezingsprogramma van de VVD?
"De VVD staat voor meer huurwoningen voor de middeninkomens naast de al geplande sociale huurwoningen. Dat zijn woningen voor bijvoorbeeld verpleegkundigen, agenten en leerkrachten. Dus niet uitsluitend 1.200 sociale huurwoningen, maar 600 sociale en 600 vrijesectorhuurwoningen voor de middeninkomens. Wij zijn de partij van de veiligheid en vragen om meer wijkagenten. Het landelijk gemiddelde is één wijkagent op 5.000 inwoners. Wij hebben slechts 4 wijkagenten (die niet eens allen fulltime actief zijn) voor 27.000 inwoners. Daarbij vinden wij het belangrijk dat er beter wordt gehandhaafd. Extra boa's zijn wat ons betreft zeer welkom. Het derde belangrijke onderwerp is de middelbare school en hockeyvelden. Nu zijn wij kinderen vanaf 12 jaar 'kwijt' omdat ze naar een middelbare school in Amsterdam of het Gooi gaan. Het komt de binding van jongeren met Diemen ten goede als wij een middelbare school binnen de gemeentegrenzen hebben. Het is dan ook makkelijker voor ze om hier te sporten en gebruik te maken van onze andere voorzieningen. De hockeyvelden zijn belangrijk omdat er nu in de omgeving wachtlijsten zijn en wij graag iedereen willen laten sporten. De VVD vindt ook toegankelijke zorg belangrijk. De gemeente heeft hierin een grote verantwoordelijkheid gekregen door de decentralisaties. Vroeg signaleren van problemen is hierbij van groot belang. Ook vindt de VVD dat er veel meer gebruik kan worden gemaakt van de kennis en kunde buiten de muren van het gemeentehuis. Dat begint overigens met het adequaat reageren op meldingen van inwoners en het snel afhandelen daarvan. Samen Sneller Duurzaam Diemen is ook een prachtig initiatief waaraan wij graag deelnemen. Dit college is er immers niet in geslaagd de landelijke doelstellingen te halen als het gaat om afvalscheiding. Ook vinden wij het een gemiste kans dat er weer gas is aangelegd op Plantage de Sniep. En ook Holland Park had duurzamer kunnen worden gerealiseerd. Duurzaamheid is te belangrijk om links te laten liggen!"

Hoe ziet de VVD de toekomst van Spoorzicht?
"Het is een groot stuk grond van zo'n 4 hectaren. Ook wij willen groen zo veel mogelijk behouden, maar wij willen ook woningen en bijbehorende voorzieningen zoals een middelbare school en sportvelden. Indien er elders ruimte voor een middelbare school kan worden gevonden, bijvoorbeeld bij het zwembad in Diemen-Zuid, dan kan wat ons betreft Spoorzicht gedeeltelijk groen blijven. Nader onderzoek is nodig voor de beste keuze."

Wat heeft de VVD de afgelopen vier jaar bereikt?
"Wij bereiken veel door vooral samen te werken met onze inwoners. Zo hebben we in Diemen-Noord voorkomen dat er net als in het centrum op de stoep zou moeten worden geparkeerd en hebben we samen met bewoners de druk opgevoerd richting de projectontwikkelaar voor het verlagen van de woontorens in Holland Park. Bij de nieuwe planvorming voor de bouw in de Arent Krijtsstraat 1 zullen nu inwoners worden betrokken. Wij hebben voor extra beveiliging gezorgd op station Diemen-Zuid tijdens de wintermaanden. Het afgesloten houden van de Trekschuit op Plantage de Sniep voor autoverkeer is ook zo'n voorbeeld. En we hebben budget toegezegd gekregen voor betere verlichting in Diemen-Centrum. Wij hebben ervoor gezorgd dat ook kinderen van ouders met een laag inkomen bijlessen kunnen krijgen, want kinderen mogen nooit het kind van de rekening zijn. Op sommige zaken houden we de druk hoog. De afvalstoffenheffing is nu weer op een acceptabel niveau nadat wij 8 jaar bezwaar hebben gemaakt tegen de hoge tarieven."

'Wij bereiken veel door vooral samen te werken met onze inwoners'

Waarom moet de VVD een plek in het college krijgen?
"Het is verfrissend als het mannenbolwerk wordt doorbroken. Bovendien woon ik - in tegenstelling tot andere wethouderskandidaten - bijna 30 jaar in Diemen en weet ik als geen ander wat er leeft onder de mensen. Ik heb ervaring kunnen opdoen in de gemeenteraad. Na 8 jaar een links college - waarbij de nadruk steeds lag op de positie van de minima - willen wij nu aandacht voor de grote middengroep. Zodat ook zij hier kunnen (blijven) wonen en niet alleen goede zorg en onderwijs krijgen, maar ook hun kinderen later. Diemen is niet alleen plek voor mensen met een hoog en een laag inkomen, maar juist ook voor die grote groep in het midden die steeds maar weer vergeten wordt. Wij wegen alle belangen tegen elkaar af. Wij kiezen niet op voorhand voor jongeren of voor ouderen, voor huizenbezitters of voor huurders. Wij luisteren naar iedereen. Wij willen ook aandacht voor ouderen met een klein pensioen. De ouderen die het vaak moeilijk hebben en net buiten alle voorzieningen vallen, zoals gratis openbaar vervoer. Ik sta voor een toegankelijke en stabiele VVD-fractie. De VVD is een van de twee partijen waarvan de samenstelling onveranderd is gebleven. Een keuze voor de VVD is dus een betrouwbare keuze gebleken."

'Wij willen ook aandacht voor ouderen met een klein pensioen'

Campagne Diemenvoorelkaar

Communicatiecampagne 'Durf te vragen'

Ontmoetingsavond van Diemenvoorelkaar. Foto: Diemenvoorelkaar

DIEMEN Diemenvoorelkaar organiseert de komende weken de communicatiecampagne 'Durf te vragen'.

Amarens te Nijenhuis, coördinator van Diemenvoorelkaar: "NLdoet houdt op 9 en 10 maart de grootste vrijwilligersactie van Nederland, waaraan jaarlijks duizenden Nederlanders deelnemen. Daarvan gaan dit jaar ruim 100 inwoners van Diemen aan de slag en pakken een vrijwilligersklus op. Hierdoor worden veel maatschappelijke organisatie geholpen. Diemenvoorelkaar signaleert een groeiende noodzaak bij de 'gewone burger'. Om hier aandacht voor te vragen organiseert Diemenvoorelkaar de communicatiecampagne getiteld ''Durf te vragen'.

"NLdoet is een geweldig idee: samen iets moois betekenen voor een maatschappelijke organisatie. Naast deze speciaal georganiseerde dagen kun je natuurlijk ook op andere dagen een ander blij maken. Wij matchen het hele jaar door vraag en aanbod voor vrijwillige hulp op de website www.diemenvoorelkaar.nl'', aldus Amarens te Nijenhuis. Het aantal hulpvragen op Diemenvoorelkaar.nl stijgt gestaag sinds de start van het platform in 2015. "Dat steeds meer Diemenaren het platform weten te vinden om om hulp te vragen, is een hele positieve ontwikkeling. Deze groei zal naar verwachting nog wel even doorzetten gezien de steeds langer thuiswonende zelfstandige ouderen. Maar we moeten wel alert blijven of iedereen de hulp krijgt die hij of zij nodig heeft'', stelt Amarens te Nijenhuis. "Zo blijkt dat er een grote groep mensen bestaat die hun vraag niet durven te stellen, hun netwerk niet willen belasten of misschien helemaal niet weten hoe ze hulp kunnen vinden. Met deze communicatiecampagne willen wij die mensen over de streep trekken zodat zij hun vraag op de website durven te zetten."

www.diemenvoorelkaar.nl of Facebook/Diemenvoorelkaar.

Cabaretier Joep Onderdelinden, 10 maart in Theater de Omval.

Vrijdag 9 maart

Verkiezingsbijeenkomst
voor senioren

9.30 uur | De Schakel

De lijsttrekkers van de politieke partijen in Diemen zullen uw vragen beantwoorden en met elkaar in discussie gaan.

NLdoet actie bij TVDZ

9.00 uur | TVDZ

Wie komt tennisvereniging TVDZ helpen het park zomerklaar te maken. Aanmelden via nldoet.nl - klussen in Diemen.

Filmavond

19.30 uur | De Ontmoeting

Onder het genot van een hapje en drankje wordt de film 'Still Alice' vertoond, een aangrijpende Amerikaanse dramafilm over leven met alzheimer.

Cadeauwinkel van de Wereld

10.00 uur | Diemerplein

De winkelwagen/bus staat na het te koude weer weer op het Diemerplein. Er zijn weer nieuwe fairtradeartikelen.

Martijn Kardol - 'Bang'

20.30 uur | Theater de Omval

Martijn neemt zijn publiek mee in zijn wonderlijke wereld vol creatieve observaties en oplossingen. Martijn is ook radiomaker bij 3FM en heeft een radiocolumn in de show van Domien Verschuuren.

Zaterdag 10 maart

Repair Café

14.15 uur | Zorgcentrum De Diem

Elke tweede zaterdag van de maand zijn de reparateurs van het Repair Café aanwezig om uw kapotte spullen te repareren onder het genot van een kopje koffie.

Joep Onderdelinden - 'OOIT'

20.30 uur | Theater de Omval

Een krakend nieuwe voorstelling van rasverteller en entertainer Joep Onderdelinden; meerdere malen geroemd om zijn beeldende, hilarische manier van vertellen.

Zondag 11 maart

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger: ds. L. Wieringa uit Amsterdam.

Viering

10.30 uur | St Petrus' Banden Kerk

Met het Hagunnankoor. Voorganger: pastor H. Hartog.

Le Roux en D'Anjou -
'Echte Liefde'

20.30 uur | Theater de Omval

Lieneke Le Roux en Mylène d'Anjou brengen samen een absurdistische en muzikale theatervoorstelling.

Maandag 12 maart

Jong Diemen Stemt

19.30 uur | OBA Diemen

Debatavond met lokale politici voor jongeren (18-25 jaar). Interviews en reacties op stellingen over jongerenbeleid. Meld je aan via diemen@oba.nl.

Dinsdag 13 maart

Film

20.00 uur | Theater de Omval

'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' heeft maar liefst vier Golden Globes gewonnen.

LuisterCursus -
Matthäus Passion - Bach

19.30 uur | El'sina

Ontdek de ingenieuze manier waarop Bach de tekst en dramatiek van het passieverhaal verklankte en geniet nóg intenser van deze monumentale muziek.


Woensdag 14 maart

Zumba Noorderlicht

10.00 uur | Het Noorderlicht

Op vrolijke muziek in eigen tempo lekker bewegen.

Enter Inloopochtend

9.00 uur | De Schakel

Elke woensdag inloop-oefenochtend 9.00 -12.00 uur. Informatie: 06-43734155.

Donderdag 15 maart

Boodschappenbus

11.00 uur | Diemerplein

Voor ouderen, elke dinsdag en donderdag, 11.00 -15.00 uur, voor het doen van boodschappen op het Diemerplein. Aanmelden de dag van tevoren via 020-6603300.

Taalcafé

13.00 uur | 't Kruidvat

Wekelijkse ontmoetingsplek voor anderstaligen die graag met Nederlanders willen praten.

'Vivre sa vie'

20.00 uur | Theater de Omval

Godards muze Anna Karina laat zien hoe een would-be-actrice afdaalt in de prostitutie.

Opening 't Stekkie in 't Kruidvat

DIEMEN In Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid wordt op zaterdag 10 februari 't Stekkie officieel geopend. In 't Stekkie zullen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt koken voor deelnemers aan activiteiten in Huis van de Buurt 't Kruidvat.

't Stekkie is een nieuw initiatief van de Stichting Welzijn Diemen (SWD), die hierbij nauw samenwerkt met de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Diemen, Pantar en H.V.O Querido.

Rotaryclub Diemen, Stichting Congada, Ben's Danspaleis en Balkfolk Diemen zullen zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur diverse workshops aanbieden.

In het kader van de vrijwilligersactie NLdoet geeft de Rotaryclub Diemen zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur een viertal workshops in Huis van de Buurt 't Kruidvat. Het gaat om de volgende workshops: 'Schrijf een heldere e-mail', 'Fris je spelling op', 'Maak een testament op' en 'Notariële volmacht of een levenstestament?'

Leden van de Rortary Diemen assisteren zaterdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur ook bij het ontvangen van de gasten in Huis van de Buurt 't Kruidvat.

Genieten op natuurijsbaan

'Het waren drie fantastische dagen'

Schaatsliefhebbers hebben plezier op natuurijsbaan. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Schaatsliefhebbers hebben drie dagen genoten op de kunstijsbaan van de Diemer IJsclub op De Sniep. Lau Demmers, voorzitter van de Diemer IJsclub, spreekt van drie fantastische dagen.

Het bestuur en de leden van de Diemer IJsclub spreken elk jaar bij aanvang van het schaatsseizoen de wens uit dat er geschaatst kan worden op de natuurijsbaan. Meestal gaat die wens niet in vervulling. Maar toen het twee weken geleden opeens erg koud werd, waren de voortekenen gunstig. Demmers ging elke ochtend vroeg naar de ijsbaan om de dikte van het ijs te meten. En toen de containers van de club naast de ijsbaan waren geplaatst door personeel van Koninklijke Saan zag het er helemaal goed uit.

Donderdagochtend om 10.00 uur ging de ijsbaan open. Ondanks de bittere kou en de stevige wind bonden veel schaatsliefhebbers de schaatsen onder en vermaakten zich op het ijs. Veel van hen hadden hun kinderen meegenomen. Voor een groot aantal kinderen was het de eerste kennismaking met de natuurijsbaan.

Ook vrijdag en zaterdag konden de schaatsliefhebbers zich uitleven op de natuurijsbaan. Maar in de loop van zaterdag zette de dooi in en werd de kwaliteit van het ijs steeds slechter. Het bestuur van de Diemer IJsclub besloot de natuurijsbaan zaterdagmiddag om 17.00 uur te sluiten. Het bestuur en een aantal leden van de Diemer IJsclub waren drie dagen lang aanwezig om toezicht te houden, vragen te beantwoorden en warme drankjes te verkopen. De Diemer IJsclub heeft tijdens de eerst drie dagen van maart veel reclame voor de vereniging kunnen maken. Voor schaatsliefhebbers waren het inderdaad drie fantastische dagen.

DKV Victoria speelt duel om titel

DIEMEN DKV Victoria kan op zondag 11 maart kampioen worden in de derde klasse van de zaalcompetitie. De korfballers uit Diemen spelen thuis tegen OKV uit Oostzaan. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 13.30 uur.

DKV Victoria en Furore uit Assendelft delen de koppositie in de derde klasse G van de zaalcompetitie. Beide teams kwamen dertien keer in actie, wonnen twaalf duels en moesten één nederlaag incasseren.

DKV Victoria en Furore hebben beide 24 punten, maar het doelsaldo van de club uit Diemen (+114) is veel beter dan dat van de directe concurrent (+84). DKV Victoria treft zondag OKV, dat op de vierde plaats staat. Furore ontvangt Stormvogels, dat de vierde plaats deelt met OKV.

Als DKV Victoria de wedstrijd tegen OKV wint is de titel binnen. De korfballers hopen op veel steun van de supporters.

Fergil Hesterman pakt tweede plaats

IJszwemmer Fergil Hesterman. Foto: Familie Hesterman

DIEMEN IJszwemmer Fergil Hesterman is zaterdag tweede geworden op de 1.000 meter tijdens de open Oostenrijkse kampioenschappen.

Er werd gezwommen in de Halstettersee in het sprookjesachtige berglandschap van het Oostenrijkse Obertraun.

Tijdens de wedstrijd op de 'koningsafstand' van 1.000 meter was het water kristalhelder, met een temperatuur van 3,7 graden. Gelukkig was de luchttemperatuur weer rond het vriespunt en niet zo als de week ervoor rond de -20.

Fergil wist de tweede plaats in de wacht te slepen. De ijszwemmer uit Diemen kijkt terug op een lang en succesvol seizoen. Het seizoen zit er nu op en de ijszwemmer gaat even ontspannen en zich later in het jaar richten op een nieuw seizoen. Tijdens de volgende winter staan er mooie wedstrijden op het programma, waaronder het WK ijszwemmen 2019 in het Russische Moermansk. Fergil gaat in de zomer weer deelnemen aan verschillende openwaterzwemwedstrijden in binnen- en buitenland.

Dames van SV Zeeburg spelen topduel

DIEMEN Het eerste damesteam van SV Zeeburg speelt op zondag 11 maart een topduel. De handbalsters uit Diemen gaan op bezoek bij Geel Zwart. De wedstrijd in 't Zand begint om 13.00 uur.

De strijd om de titel in de hoofdklasse E van de zaalcompetitie is bloedstollend. Geel Zwart is koploper met 31 punten uit 18 duels. SV Zeeburg heeft 29 punten uit 18 duels. Het doelsaldo van de ploeg uit Diemen (+93) is beter dan dat van Geel Zwart (+84).

De dames van SV Zeeburg zullen het topduel moeten winnen. Als zij daarin slagen hebben zij evenveel punten als Geel Zwart. Daarna resteren er nog drie duels.

SV Diemen speelt thuis

DIEMEN SV Diemen speelt op zondag 11 maart thuis tegen SV Ouderkerk.

De streekderby op Sportpark De Diemen begint om 14.30 uur. In november ontmoetten beide teams elkaar in Ouderkerk. Het werd toen 3-3.