DiemerNieuws

6 december 2018

DiemerNieuws 6 december 2018


Is biomassacentrale wel zo'n goed idee?

DIEMEN Nuon wil in Diemen een biomassacentrale bouwen als duurzamere warmtebron. Een goed idee zou je denken, maar toch zijn er veel zorgen en vragen over. Diemen gaat daarmee aan de slag. Over de omgevingsvergunning beslist de provincie weliswaar, maar de Diemense raad moet wel een verklaring van geen bezwaar afgeven.

Duurzaam Dorp Diemen (DDD) trok aan de bel toen de plannen van Nuon bekend werden. "Wat is er logisch aan het bouwen van een centrale die CO2 uitstoot, terwijl we juist minder CO2-uitstoot willen?", vragen zij zich af. GroenLinks Diemen stelde naar aanleiding van de bezwaren van DDD vragen. DDD betwist dat biomassa een duurzame energievorm is. Jorrit Nuijens, wethouder Duurzaamheid: "In de transitie naar helemaal schone energie wordt tijdelijk gebruik van biomassa door het Rijk bestempeld als duurzame tussenstap. Toch zijn er begrijpelijke zorgen in de gemeenteraad, bij milieuorganisaties en bij bewoners over bijvoorbeeld de uitstoot rond zo'n centrale, maar ook over de duurzaamheid van biomassa als brandstof. Die zorgen moeten serieus worden genomen."

Evert Kuiken van DDD legt uit waarom biomassa niet zo duurzaam is als het lijkt. "Bij het verbranden van biomassa wordt in principe net zoveel CO2 uitgestoten als er is opgenomen tijdens de groei van die biomassa (meestal bomen)."

3

Bus 44: vaker 's avonds, minder vaak in daluren

DIEMEN Bus 44 gaat met ingang van zondag 9 december doordeweeks vaker rijden in de avonduren. De bus rijdt dan vanaf 20.00 uur tot het einde van de dienstregeling elke 20 minuten. Nu rijdt de bus nog elk half uur.

In de daluren wordt niet voldoende gebruikgemaakt van bus 44. De frequentie zal daarom worden verlaagd van elke 10 minuten naar elke 12 minuten. Dit staat in het Vervoerplan GVB 2019. Het Vervoerplan bevat geen voorstel voor het herstel van de busverbinding van de wijk Biesbosch naar Diemen-Zuid/Diemen Centrum. Het argument daarvoor is dat in het verleden deze lijn een lage bezetting heeft gehad. De gemeente zal opnieuw verzoeken om deze busverbinding te herstellen.

Ook de dienstregeling van de metrolijnen 50, 51, 53 en 54 wordt gewijzigd, per 3 maart 2019. Er wordt dan afgestapt van de 15-minutendiensten. Voor lijn 53 - die stopt op de stations Diemen-Zuid en Verrijn Stuartweg - heeft dit een aantal gevolgen. Buiten de zomermaanden op werkdagen wordt er iets vaker gereden in de spitsuren, van 7,5 keer per uur wordt dat 8 keer per uur. In de zomermaanden zal ook in de dal- en avonduren de frequentie omhoog gaan, net als het jaar rond in het weekend.

Station Diemen-Zuid klaar

DIEMEN Het werk aan metrostation Diemen-Zuid is afgerond. De renovatie, die op 12 maart dit jaar begon, heeft het station lichter en overzichtelijker gemaakt.

Onder meer de betonnen muren van de liftschachten zijn gedeeltelijk vervangen door glas, de liften en verlichting zijn vernieuwd. Woensdag 12 december wordt gevierd dat het werk aan de stations - en de overlast die dat meebracht voor reizigers - achter de rug is. Eind van de middag worden pannenkoeken en erwtensoep uitgedeeld en treedt een dansgroep op.

Burgemeester opent tentoonstelling 'De Burgemeesters van Diemen'

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Burgemeester Erik Boog heeft maandag in het gemeentehuis de tentoonstelling 'De Burgemeesters van Diemen' geopend. De tentoonstelling van de Historische Kring Diemen is tot begin januari 2019 te bezichtigen. Ook ontving Boog het eerste exemplaar van het nieuwe tijdschrift van de HKD.

8-9

Expositie

Foto: Trudy Kroese

Foto's gemaakt door pastor Han Hartog zijn dit weekend te zien in de pastorie, zijn oude werkplek.

3

Weerbericht

Zeer onbestendig, geleidelijk minder zacht

Het vrij koude weer is sinds half vorige week uit de lucht. Een wisselvallig en zacht weertype is ervoor in de plaats. Tot en met zondag bepaalt een westelijke stroming het weer. Fronten van depressies brengen soms veel regen. In de loop van het weekeinde bouwt zich een gebied van hoge luchtdruk op, waardoor het na het weekeinde droger wordt, maar geleidelijk kouder.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar vrijdag regent het en ook overdag zijn er perioden met regen. De wind uit het zuidwesten neemt toe tot hard of stormachtig met kans op zware windstoten. Het wordt 11 à 12 graden. Ook in het weekeinde overheerst bewolking met kans op buien. Af en toe klaart het even op. Zaterdag blaast er nog een stevige westenwind, zondag meer noordwest en iets in kracht afnemend. Het is minder zacht. Zaterdag wordt het 9 à 10 graden. Zondag 8 graden.

Trend na het weekeinde

Het hogedrukgebied trekt noordoostwaarts waardoor de stroming oostelijk wordt. Het wordt flink kouder met maxima tussen 2 en 5 graden. In de nacht vriest het licht. Het blijft vrijwel droog. Mogelijk wordt het eind van de week minder koud. De kans op regen neemt dan toe.

Weetje

Na de zeer droge zomer was ook de herfst van 2018 zeer droog. Er viel in onze regio circa 125 mm neerslag tegen 240 mm normaal. De herfst staat op de zevende plaats in de top 10 van droogste herfstseizoenen. Het was tevens een recordzonnige herfst met 457 uren zon tegen 314 zonuren normaal. Het vorige record was 449 uren zon in de herfst van 1959.

Het Zwitsersche Hotel

Zwitsersche Hotel. Foto: HKD

De enorme toeristenstroom die Amsterdam tegenwoordig overspoelt, begon in wezen met de wereldtentoonstelling die in 1883 plaatsvond op het Museumplein. Meer dan een miljoen mensen bezochten de stad, die daardoor een enorme economische impuls kreeg. Grote hotels zoals Krasnapolsky breidden snel het aantal bedden uit. Diemen kreeg zijn eigen Kras toen een handige ondernemer pal naast het nieuwe raadhuis aan de Hartveldseweg een fraai luxe hotel neerzette. De architectuur was zo on-Hollands dat het in de volksmond al snel het 'Zwitsersche Hotel' heette. Als service voor de gasten kwam er een stoombootverbinding tussen Diemen en Amsterdam voor de deur. Helaas bleven de verwachte bemiddelde gasten weg. In de loop der jaren veranderde de functie van het grote gebouw. Er kwamen appartementen en bedrijfsruimten. Op de heftige trillingen van een nieuwe moderne tapijtenklopmachine bleken de muren echter niet bestand. In mei 1911 stortte het achtergedeelte plotseling met donderend geraas ineen. Gelukkig wisten de bewoners zich nog bijtijds in veiligheid te brengen. Een verbijsterde journalist van De Prins noteerde: "Wat bleef was een groote ruïne met brokken van ijzeren balken, steenen, houtwerk, stukken van meubelen in een chaos dooreen."

Het beste idee voor de OSD

De beste ideeën werden gepresenteerd. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De slogan 'Op de OSD ben je nooit alleen' en een mooi uitgewerkt plan van leerlingen van groep 8 van basisschool het Atelier werd woensdag uitgeroepen tot 'het Beste Idee voor de OSD', de Open Schoolgemeenschap Diemen.

De nieuwe middelbare school, die als het allemaal volgens plan verloopt volgend schooljaar de deuren opent in Diemen-Zuid, had leerlingen van alle groepen 8 uit Diemen en Duivendrecht gevraagd ideeën in te leveren voor de school. De kinderen met het beste idee van iedere klas presenteerden hun idee tijdens een feestelijke finale in De NoorderBreedte aan de andere kinderen en hun ouders. Ouders en leerlingen in de zaal konden via de smartphone stemmen welk idee ze het meest aansprak en zo zijn de 'Allerbeste Ideeën voor de OSD' uitgekozen en die worden ook gerealiseerd.

Het idee 'Vriendschap' van de leerlingen van Het Atelier won. Zij hadden een slogan 'Op de OSD ben je nooit alleen', ze hadden een logo ontworpen, gaven het belang aan van Kanjertrainingen tegen pesten, halalvlees in de kantine zodat die er ook echt voor iedereen zal zijn en respect voor leraren - 'Want die doen hartstikke hun best, denk ik'. Ook andere ideeën waren heel bruikbaar en kregen veel stemmen, vindt de organisatie. Zoals een klassendag voor leraren en leerlingen waarbij de leerlingen bepalen wat ze gaan doen - 'een ijsje eten of naar Walibi', een kleurrijke buitenkant van de school - 'maar niet te felle kleuren, want dat is meer basisschool'. Nog een goed idee: een groepje had al een heel ondersteuningsplan uitgewerkt voor als je vakken op de middelbare school lastig vindt.

Pastor Han Hartog exposeert twee dagen in de pastorie

Bezoekers kunnen diverse fotoseries bezichtigen

Pastor Han Hartog exposeert op zaterdag 8 en zondag 9 december in de pastorie aan de Hartveldseweg 24. Dit is zijn voormalige werkplek.

Han Hartog voor de pastorie. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Han Hartog is een toegewijd amateurfotograaf. "Ik ben op jonge leeftijd begonnen met fotograferen. Toen ik in Diemen kwam werken heb ik het weer opgepakt en ben ik weer cursussen gaan volgen."

Han Hartog is een toegewijd amateurfotograaf

Diaken en pastor Han Hartog werkt sinds 2010 bij de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden. In het verleden werkte hij ook in de pastorie.

Een van de foto's van Han Hartog. Foto: Han Hartog

De expositie bestaat uit drie verschillende series; 'Her-zien' is een serie landschappen waarbij bij het langer bekijken ervan steeds een nieuwe laag opduikt. Daarnaast is er de serie 'Geloven in gemeenschap'. Hierin neemt Hartog toeschouwers mee terug in de tijd vlak na de moord op Theo van Gogh. Hartog portretteerde tien voorgangers van verschillende geloofsgemeenschappen die elkaar na de moord op de cineast en columnist opzochten op zoek naar een antwoord op de vraag 'Hoe nu verder met elkaar?'. Wie nu, veertien jaar later, naar de portretten kijkt, realiseert zich dat we misschien vergeten zijn dat we het antwoord op die vraag samen zullen moeten formuleren. De serie portretten kan worden beschouwd als commentaar op een wereld die steeds meer lijkt te polariseren. De derde serie bestaat uit foto's van de Joodse begraafplaats in Diemen.
De expositie is te bezichtigen op zaterdag 8 december van 13.00 tot 18.00 uur en op zondag 9 december van 11.30 tot 17.00 uur. Dit is aansluitend aan de kerkdienst.
De voormalige pastorie van de Sint Petrus' Banden aan de Hartveldseweg in Diemen wordt momenteel beheerd door producer Cora Bronkers en filmmaker en fotograaf Allard Faas. De locatie wordt gebruikt als foto- en filmstudio en er zijn regelmatig exposities.

Biomassa

Vervolg van de voorpagina.

Kuiken vervolgt: "Maar de biomassa moet wel eerst worden gewonnen, getransporteerd, gedroogd en geperst. Ook dat kost veel energie. Bovendien geeft verbranden niet alleen CO2 als uitstoot, maar ook NOx en fijnstof. Verder doet een boom er vele tientallen jaren over om CO2 op te nemen, het verbranden van diezelfde boom in de vorm van biomassa duurt enkele minuten. We stoken onze bossen dus veel sneller op dan ze aan kunnen groeien."

Het is aan de provincie om voor de bouw van een biomassacentrale wel of geen omgevingsvergunning te verlenen. Amsterdam en Almere zijn van plan om de meeste warmte van de Diemense biomassacentrale af te nemen als die er komt. Daarom wil het college van B en W overleggen met Nuon en de provincie en met Amsterdam en Almere. Daarnaast komt er een openbare discussiebijeenkomst met experts en belanghebbenden. Ook al besluit de Diemense raad formeel maar over een klein deel van de vergunning, het college zoekt toch manieren om te zorgen dat Diemen op alle aspecten rondom biomassa invloed kan uitoefenen, zegt Nuijens. "Het is immers onze gemeente waar Nuon die centrale wil neerzetten." Als naar verwachting half januari 2019 alle informatie verzameld is, wordt de gemeenteraad gevraagd om een ontwerpbesluit te nemen. Daarna kan iedereen zienswijzen indienen. In deze periode zal het college ook een informatiebijeenkomst organiseren en een discussiebijeenkomst over biomassa. In het voorjaar van 2019 kan de gemeenteraad dan definitief besluiten om wel of niet een verklaring van geen bedenkingen voor de omgevingsvergunning af te geven.

Filatelie clubavond

DIEMEN De Diemense filatelieclub De Zegelaars houdt op dinsdagavond 11 december de laatste clubavond van 2018.

Naast de maandelijkse veiling is er deze keer een bingo met bijzondere prijzen. Mensen die lid willen worden van De Zegelaars zijn ook welkom. De Zegelaars bestaat in 2019 40 jaar. Tegenwoordig gaat het niet meer uitsluitend om het plakken van zegels in de lege vakjes in een album. Er zijn in de loop der jaren diverse specialismen ontstaan. Er kan op thema of op poststempel verzameld worden en de sociale filatelie beschrijft de geschiedenis achter een poststuk. De clubavond is in De Schakel, aanvang 19.00 uur.

Derde editie Santa Run op 14 december op Diemerplein

De Santa Run in december 2017. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De derde editie van de Santa Run wordt op vrijdag 14 december gehouden. De Santa Run wordt georganiseerd door Stichting Welzijn Diemen (SWD) en Daarom Diemen. De Santa Run vindt ook dit jaar plaats op het Diemerplein.

Er zijn dit jaar drie verschillende Santa Runs. De Mini Santa Run voor leerlingen van de groepen 1, 2 en 3 start om 16.30 uur. Zij lopen drie ronden. De Maxi Santa Run voor leerlingen van de groepen 4, 5 en 6 start om 16.45 uur. De deelnemers lopen vijf ronden.

Nieuw is dit jaar de Super Maxi Santa Run voor leerlingen van de groepen 7 en 8. Zij lopen vanaf 17.00 uur zeven ronden over het Diemerplein. De warming-up begint om 16.15 uur en wordt geleid door buurtsportcoach Rens Wit van de SWD en een aantal stagiaires van de welzijnsorganisatie.

Prijsuitreiking

Deelnemers kunnen zich tot en met woensdag 12 december inschrijven via de website www.welzijndiemen.nl. Inschrijven is ook mogelijk op 14 december om 16.00 uur op het Diemerplein. Alle deelnemers krijgen een kerstmuts. Het startschot voor de drie verschillende Santa Runs wordt verricht door kinderburgemeester Nilaya Holwijn en wethouder van Sportzaken Jeroen Klaasse. Zij doen ook de prijsuitreiking.

Na de eerste editie in 2016 werd besloten van de Santa Run een jaarlijks terugkerende traditie te maken.

De Santa Run was de afgelopen twee jaar een groot succes. De kinderen deden enorm hun best en het Diemerplein was sfeervol ingericht. De kinderen liepen hun rondjes met de fraaie kerstmuts op hun hoofd. De verlichte kerstmutsen zorgden voor extra sfeer tijdens het evenement.

Boten en wrakken ter discussie

DIEMEN De fractie van de Ouderenpartij Diemen heeft aan het college van B en W vragen gesteld over de boten die al langere tijd in de Weespertrekvaart liggen tussen de Venserbrug en de Diemerbrug.

Peter Prins, fractievoorzitter van de Ouderenpartij Diemen: "Aan de kant van het centrum van Diemen liggen al enige tijd vijftien boten, waarvan sommige op het eerste gezicht als wrak kunnen worden beschouwd (halfgezonken, troep aan buurt, ouderdom). Omwonenden hebben ons aangesproken. Er zou zelfs 's nachts illegaal worden geslapen op de boten."

De Ouderenpartij vraagt aan het college van B en W wat de volledige voorwaarden zijn voor het afmeren van een boot en of die voorwaarden voldoende zijn om oneigenlijk gebruik of misbruik tegen te gaan. Ook vraagt de partij of alle boten die op de genoemde locatie liggen aan die voorwaarden voldoen, of alle eigenaren van die boten ontheffing hebben, wat de bevoegdheden van de gemeente zijn om handhavend op te treden en of er in het afgelopen jaar ook is gehandhaafd. Tevens wil de Ouderenpartij Diemen weten hoe de verdeling is van de verantwoordelijkheden tussen de gemeente en het waterschap als waterbeheerder van de Weespertrekvaart en wat het college van B en W gaat doen om oneigenlijk gebruik als ligplaats te beëindigen.

Sofie Kuilman

Gemeenteraadslid voor de PvdA, sinds 23 jaar inwoonster van Diemen

Hoe bevalt het raadslidmaatschap?
"Ik ben sinds maart raadslid en het bevalt mij goed. Ik vind de debatten leuk en je leert er veel van, bijvoorbeeld wat er allemaal bij komt kijken om een gemeente draaiende te houden. Het raadslidmaatschap kost veel tijd, tussen de tien en zestien uur per week."

Wat doe je verder?
"Ik werk voor het Centrum voor Lokaal Bestuur, de organisatie van en voor gemeente- en provinciebestuurders van de PvdA. Daarnaast geef ik paardrijlessen bij Vereniging Manege De Eenhoorn in Diemen."

Wat zijn jouw hobby's?
"Naast paardrijden houd ik van lezen en in de winter schaatsen. Net als veel kinderen heb ik leren schaatsen bij de Diemer IJsclub."

Welk boek lees je op dit moment?
"'Homo Deus'. De auteur Yuval Noah Harari beschrijft de geschiedenis van de toekomst. Dat kan natuurlijk niet, maar is wel interessant."

Jouw favoriete film?
"'The Pianist'. Die film gaat over de Tweede Wereldoorlog. Het is een mooie film die de waarheid geen geweld aandoet, iets dat ik als historicus belangrijk vind."

Heb je een favoriete plek in Diemen?
"Het groen bij de Tobias Asserlaan, zeg maar het 'Ajax-pad'. Het is daar heerlijk rustig en de hond vindt het heerlijk om daar lekker los te lopen."

Wat kan er beter in Diemen?
"Meer jonge mensen in de lokale politiek. Ik ben het een-na-jongste raadslid. Rick Poelman van D66 is het jongste raadslid. Politiek heeft een beetje een grijs imago, maar ook voor jongeren is politiek en vooral gemeentepolitiek interessant en belangrijk, want het raakt je directe omgeving."

Diemer December Dagen

DIEMEN Burgemeester Erik Boog en kinderburgemeester Nilaya Holwijn openen op donderdagavond 13 december de Diemer December Dagen. De bijeenkomst op het plein voor het gemeentehuis is van 18.55 tot 20.00 uur.

Het belooft een sfeervolle en leuke avond te worden. Na een optreden van het Hagunnan Koor ontsteken de burgemeester en kinderburgemeester de lichtjes in de kerstboom. Daarna zijn er optredens van Voice Female, EDOG Muzikaal Theater en Gospelkoor D'Light. Medewerkers van Albert Heijn delen warme chocolademelk uit en Scouting Diemen warme glühwein. Kinderen kunnen onder begeleiding van Scouting Diemen marshmallows verwarmen en iedereen mag een gratis oliebol halen bij de oliebollenkraam.

Wensboomactie gaat vandaag van start

DIEMEN Ook dit jaar wordt in winkelcentrum Diemerplein een wensboomactie gehouden.

Mensen kunnen vanaf vandaag hun wens in een van de twee kerstbomen hangen. Eén boom is voor de kinderwensen en de andere boom voor de wensen voor volwassenen. De wensen kunnen tot 20 december in de bomen worden gehangen. Bij het DiemerNieuws van vandaag wordt de wenskaart huis-aan-huis verspreid. De kinderwenskaarten zijn op de scholen verspreid. Kaarten kunnen ook bij het gemeentehuis worden opgehaald. In het DiemerNieuws van 27 december zullen de vier door de jury gekozen wensen worden gepubliceerd. Tot 2 januari kan iedereen via deze website of via de Facebookpagina stemmen op de leukste wens voor volwassenen en voor de kinderen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 7 januari worden de winnaars bekendgemaakt.

Judovereniging ontvangt 500 euro van Rabobank

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Op de judomat kregen Hanneke Fels van HC Fritz en een groepje jonge judoka's een cheque van 500 euro. De judovereniging heeft het geldbedrag gewonnen met een pitch van de Rabobank op de slotdag van het Diemer Festijn. Een bestemming voor het bedrag is er al: Judovereniging Fritz gaat het geld gebruiken voor het judokamp voor de jeugd, dat elk jaar met Pinksteren wordt georganiseerd.

De burgemeesters van Diemen

In het gemeentehuis is een tentoonstelling van de Historische Kring Diemen (HKD) te zien over de 20 burgemeesters van Diemen. De expositie is tot begin januari op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur te bezichtigen. Ook het nieuwe tijdschrift van de HKD gaat over alle burgemeesters van Diemen. Burgemeester Boog ontving maandag bij de opening van de expositie het eerste exemplaar. Taco ten Dam geeft hier vast een voorproefje.

Feestelijke intocht van burgemeester Strumphler Tideman met vrouw en kinderen op 17 mei 1956. Foto: Ben Merk, Amsterdam/ HKD

DIEMEN De tentoonstelling is gemaakt door Peter Texier en Noor van Mens van de Historische Kring Diemen. Zij bezochten diverse gemeentearchieven, onder meer in Amsterdam en Diemen, en zochten in veel beeldbanken naar materiaal. Van slechts vijf van de twintig burgemeesters hebben zij geen prent of schilderij kunnen vinden.

Texier: "Diemen heeft 20 burgemeesters gehad. Wij hebben alleen de burgemeesters meegerekend die langere tijd het ambt hebben vervuld, dus geen burgemeesters die bijvoorbeeld een korte tijd waarnemend burgemeester waren. Cornelis Bormeester was in 1814 de eerste burgemeester, de huidige burgemeester Erik Boog is de twintigste." Van Mens: "De tentoonstelling bestaat uit panelen met daarop - indien mogelijk - een prent of schilderij van de betreffende burgemeester en informatie over wat er zich tijdens zijn ambtsperiode in Diemen afspeelde."

Ook de burgemeesters die in de Tweede Wereldoorlog in Diemen werkten komen uiteraard aan bod. Texier: "Burgemeester De Geer van Oudegein moest in 1943 op last van de Duitsers vertrekken omdat hij weigerde de huizen van de Jan Bertsstraat tot en met de Diemerkade te slopen om ruimte voor een schootsveld te creëren. Hij werd opgevolgd door burgemeester Voûte die wel aan de wens van de Duitsers voldeed. Hij werd weer opgevolgd door burgemeester Guépin, die lid was van de NSB. De Geer van Oudegein keerde na de Tweede Wereldoorlog voor korte tijd terug als burgemeester van Diemen."

Burgemeester Dallinga hapt een haring bij tante Mart Noordermeer. Op deze plek staat inmiddels al 28 jaar de haringstal van Johan van Leijenhorst. Foto: coll. Johan van Leijenhorst/HKD
Burgemeester Bicker liet in 1903 Huize Edward bouwen aan de Ouderkerkerlaan. Foto: coll. HKD
De ambtswoning aan de Venserkade in januari 1985. Foto: Willem J.A. Moll
De Harmonielaan in 1972. Ook te zien de toenmalige voetbalvelden van DVAV, nu sv Diemen. Foto: Henk Teiwes
Op deze oude kaart zijn de routes van Napoleon langs en door Diemen respectievelijk in rood en groen aangegeven. Foto: coll. Universiteitsbibliotheek VU Amsterdam

Tijdschrift

In het nieuwe tijdschrift van de HKD 40 pagina's vol verhalen over de burgemeesters en hun besognes vanaf 1813. Toen werd Cornelis Bormeester na het vertrek van de Fransen de eerste burgemeester van Watergraafsmeer en Diemen. Belevenissen van zijn voorganger Struijk van Bergen worden boeiend beschreven door Alfred Bakker. Een hoogtepunt vormen het bijna-bezoek en het echte bezoek van Napoleon.

IJsverkoper in de straten van Diemen en lid van de gemeenteraad was al een bijzondere combinatie. Maar toen de ijsverkoper uit zijn ijssalon werd geplukt om heel even locoburgemeester van Diemen te zijn, haalde dat in 1938 de hele vaderlandse pers. Zo waren er naast zware bestuurlijke kwesties wel meer opvallende burgemeesterszaken. Zoals Napoleon, die tijdens zijn doortocht door Diemen op 21 oktober 1811 een praatje maakte met de dochter van de maire van Diemen en haar later een gouden zakhorloge met parels cadeau deed.

Wiard Krook verzorgt een overzicht van alle Diemense burgemeesters van Bormeester tot Boog. In een ander artikel beschrijft hij de burgemeesterswoningen. Zoals Huize Edward aan de Ouderkerkerlaan en natuurlijk de ambtswoning aan de Venserkade. Paul Strijp sprak met ex-burgemeesters Anneke van Dok, Bob de Hon en Amy Koopmanschap over hun ervaringen met Amsterdam. Het levert fraaie verhalen op: een Amsterdamse burgemeester die Diemen als dertiende stadsdeel wilde binnenhalen, een Diemense burgemeester die zelfbewust en met open vizier de samenwerking zocht met de hoofdstad. En natuurlijk: de burgemeester die 25 jaar na dato nog altijd een voorbeeld is voor alle wegkijkers van kwetsende spreekkoren. Hij tolereerde geen antisemitische leuzen in Diemen.

Steven Dijk was in 1990 een week locoburgemeester. Met vlotte pen haalt hij een hilarische herinnering op aan adjudant S. en een gewapende overval. Bert Roest neemt ons weer mee naar het Diemen van 70 jaar geleden toen burgemeester Dallinga in de raad de discussie voerde over het nut van Esperanto in het Diemense onderwijs. Of een loterij in Diemen met bijzondere prijzen: koeien, vaarzen, veulens en schapen. Daarnaast beschrijft Bert Roest de geschiedenis van het eerste naoorlogse bouwproject in Diemen aan de Harmonielaan.

Taco ten Dam verhaalt onder andere over burgemeester Bicker, Dallinga en zijn opvolger Hans Strumpher Tideman. De oorlogsperiode blijft een moeilijk onderwerp. Het is makkelijk om achteraf te oordelen en dat doet een historische vereniging liever niet. Maar verbazingwekkend kan het nog steeds zijn.

Het tijdschrift is te koop bij Boekhandel Bruna in winkelcentrum Diemerplein.

Marie-Marie in teken van kerst

Klanten weten de winkel goed te vinden voor kerstartikelen

Maria van Schie en Ton Buunk voor Marie-Marie. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Planten- en cadeauwinkel Marie-Marie in de Arent Krijtsstraat 34 heeft deze maand ook een aantrekkelijk assortiment dat in het teken staat van kerst.

Marie-Marie is sinds juli in Diemen gevestigd. Eigenaars zijn Maria van Schie en haar man Ton Buunk. Maria: "Wij hebben in ons kerstassortiment diverse artikelen: luxe kerstdecoratie, maar ook artikelen voor een aantrekkelijke prijs."

Maria toont een aantal artikelen: kerstballen, kerstverlichting, kerstmannen, elven, kerstkaarten en kerstdennen. Dat zijn bomen die bij goed onderhoud een aantal jaren meegaan. "Wij verkopen ook kerstkransen, ook op bestelling. Wij voldoen dan aan de wensen van onze klant, bijvoorbeeld wat betreft de kleur", aldus Maria.

Maria en Ton zijn goed op de hoogte van kerstartikelen. "Wij hebben in het verleden drie jaar een kerstpop-upwinkel op de Middenweg in Amsterdam gehad. De mensen spraken altijd over 'De kerstwinkel'."

Kerstsfeer

Maria en Ton hebben de winkel sfeervol ingericht. De zaak ademt de kerstsfeer uit. "Ik vind het eigenlijk wel jammer dat de kerstsfeer hier zo laat op gang komt. Dat heeft uiteraard te maken met Sinterklaas. Wij merken wel dat kerst een steeds grotere rol in Nederland is gaan spelen. Wij hebben bijvoorbeeld klanten die met Sinterklaas iemand kerstartikelen cadeau doen", aldus Maria.

Maria en Ton ontvangen steeds meer klanten in hun winkel. "Wij moeten het vooral van mond-tot-mondreclame hebben. Pas kwam hier een klant uit Hilversum binnen. Hij was op de Dappermarkt naar ons verwezen. Dat is heel leuk."

Marie-Marie is van woensdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.30 uur geopend en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

Zondag 9 december: Duo Carmen in De Schakel.

6 & 11 december

Film: First Man

14.00 & 20.00 uur |
Theater De Omval

Een kijkje in het leven van astronaut Neil Armstrong en de legendarische ruimtemissie waardoor hij de eerste man werd die een voet op de maan zette.

Vrijdag 7 december

Lezing Barcelona

10.00 uur | De Schakel

Audiovisuele show over een van de mooiste en bekendste steden van Spanje. Kosten € 5,-. Informatie: 08-24528317.

Russische dans

11.30 uur | 't Kruidvat

Elke vrijdag geeft Gulfiya dansles. Hiervoor zoekt ze nog deelnemers. Deelname € 1,50 per les.

Zaterdag 8 december

Repair Café

14.15 uur | Zorgcentrum De Diem

De reparateurs zijn aanwezig om uw kapotte spullen te repareren, bij een kopje koffie of thee.

Lavalu: 'Solitary High'

20.30 uur | Theater de Omval

Componist en performer Lavalu flirt met Debussy, Satie en Schubert. Klassiek op de piano en pop in de zang.

Zondag 9 december

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger is ds. L.J. Rasser uit Amsterdam.

Viering 2e advent

10.30 uur | St Petrus' Bandenkerk

Met het Allegriakoor. Voorganger is pastor H. Hartog.

Zondagmiddagpodium

14.30 uur | De Schakel

Duo Carmen, pianist/zanger Maurits en Caroline - zang/accordeon/viool, brengt nostalgische en dansbare muziek. Bekende hits afgewisseld met zigeunermuziek. Entree: € 4,-.

Maandag 10 december

Schrijfactie Amnesty

10.00 uur | Gemeentehuis

Jaarlijkse schrijfactie voor gewetensgevangenen wereldwijd van Amnesty International. 10.00 tot 16.00 uur, iedereen kan mee komen schrijven.

Duurzame kerstworkshop

19.30 uur | El'sina

Een kerstboom en kerstversiering maken van duurzame of hergebruikte materialen door Sfeermakers evenementen. € 10,-. Aanmelden: info@elsina.nl.

Dinsdag 11 december

Kofie-inloop

10.00 uur | De Verbinding

Kom een 'bakkie' doen en leer andere bewoners kennen door een praatje te maken of creatief aan de slag te gaan.

Woensdag 12 december

PCOB - ENTER inloop

9.00 uur | De Schakel

Voor problemen met uw laptop, iPad of tablet. Info: 06-43734155.

Boodschappenbus

12.00 uur | Diemerplein

Tussen 12.00 en 15.00 uur naar de markt en het Diemerplein en weer naar huis. Aanmelden dinsdag via 020-6603300.

'Paradijskleier'

20.30 uur | Theater de Omval

In 'Paradijskleier' zal Lenette van Dongen op hilarische wijze jouw dromen fileren en je weer verliefd laten worden op je eigen werkelijkheid.

Donderdag 13 december

Sjoelen

10.00 uur | Het Noorderlicht

Na het koffiedrinken wordt er gesjoeld voor de gezelligheid. Informatie: 06-24528317.

Samen lunchen

12.00 uur | Het Noorderlicht

Schuif aan en eet mee voor € 2,-.

Film: 'Cold War'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

In Polen ten tijde van de Koude Oorlog is het voor Wiktor en Zula liefde op het eerste gezicht, maar ze worden gescheiden door politiek en tegenslagen.

Vrijdag 14 december

Boekpresentatie

11.00 uur | OBA Diemen

'Dichterbij dan Verwacht' door Jaqueline Vreeken. Toegang gratis, reserveren mogelijk.

Vogels kijken en biertje toe

DIEMEN Gespot in het Diemerbos: een grote groep wandelaars met verrekijkers. Zij probeerden niet alleen zo veel mogelijk vogels te spotten, maar gingen ook kijken op de plek waar proeflokaal House of Bird moet komen.

Zaterdag kwamen 75 mensen af op de gratis workshop die bierbrouwers Ralph van Bemmel en Rik van den Berg van Bird Brewery hadden georganiseerd. Onder leiding van wereldrecordhouder vogelspotten Arjan Dwarshuis gingen de deelnemers op pad.

De wandeling voerde ook langs de plek waar House of Bird moet komen. Daar werd na het vogelspotten ook een biertje geschonken. Van Bemmel en Van den Berg zijn bezig met een crowdfundingactie voor het proeflokaal. Met nog een kleine maand te gaan staat de teller op ruim 70% van het benodigde bedrag. Van Bemmel: "De crowdfundingactie loopt nog tot 31 december. Natuurlijk, het geld is belangrijk, maar wij zijn ook blij om te merken dat zo veel mensen vertrouwen hebben in onze plannen. We hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt, maar er is nog wel steun nodig om House of Bird mogelijk te maken."

De crowdfunding is te vinden op crowdaboutnow.nl/campagnes/houseofbird

SV Diemen pakt opnieuw winst

Trainer Mark Steur paste de tactiek aan

SV Diemen klopte ZSGOWMS: 2-0. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN SV Diemen heeft voor eigen publiek de subtopper ZSGOWMS verslagen: 2-0. Bij rust leidde de ploeg van trainer Mark Steur met 1-0.

Steur had zijn tactiek aangepast. SV Diemen speelde niet in de vertrouwde 4-3-3-opstelling, maar ging uit van een 5-3-2-formatie. De thuisclub speelde daardoor minder offensief dan in andere wedstrijden. "ZSGOWMS heeft twee heel goede buitenspelers. Als wij 4-3-3 hadden gespeeld waren wij overlopen. De centrale verdedigers gaven de backs rugdekking zodat wij steeds twee tegen een kwamen te staan. De backs van ZSGOWMS lieten wij opkomen. Zij konden de bal alleen maar in het strafschopgebied pompen. Die ballen waren voor onze centrumverdedigers Jelle de Wild en Jesse te Paske. Zij zijn beiden twee meter lang en hebben geen moeite met hoge ballen", aldus Steur. SV Diemen kwam na twintig minuten op voorsprong door een treffer van middenvelder Marco Moelee. Na de hervatting was het diezelfde speler die SV Diemen op een 2-0 voorsprong zette. Hij schoot vanaf een meter of twintig prachtig raak. Kort voor tijd verzuimde Maxim Stefels de score nog verder op te voeren.

SV Diemen staat na de overwinning op ZSGOWMS op de achtste plaats van de ranglijst van de derde klasse C. De ploeg heeft na tien duels twaalf punten. VVH/Velserboek heeft evenveel punten als SV Diemen, maar een lager doelsaldo. De Meer heeft tien punten en Real Sranang, VSV en Bloemendaal hebben zeven punten. Zwanenburg staat met twee punten op de onderste plaats van de ranglijst. SV Diemen wacht zondag een loodzwaar duel. De ploeg van Mark Steur gaat dan op bezoek bij koploper DCG. De wedstrijd in Amsterdam begint om 14.00 uur.

Hesterman deelnemer Amstel Ice Swim

Fergil Hesterman trotseert regelmatig ijskoud water.

DIEMEN IJszwemmer Fergil Hesterman uit Diemen is een van de organisatoren van de tweede Amstel Ice Swim die op 30 december wordt gehouden in de Amstel in Amsterdam.

Na een succesvolle eerste editie van de Amstel Ice Swim in 2017 zal ook dit jaar de Amstel weer het strijdtoneel worden voor nationale en internationale ijszwemmers. Op 30 december zullen de ijszwemmers het tegen elkaar opnemen in watertemperaturen onder de 5 graden. Zij zullen strijden op de afstanden variërend van 50 meter t/m 1000 meter. Onder de vlag van de in 2017 opgerichte sportbond IISA Nederland, die het ijszwemmen in Nederland bevordert en promoot, wordt de tweede editie van de Amstel Ice Swim georganiseerd. Zij organiseren deze wedstrijd in samenwerking met Sportmomentje.

Breder publiek

Het doel van de organisatie is om de sport ijszwemmen bij een breder publiek bekend te maken. Daarom is de doelgroep waarop gefocust is de Amsterdammer. Er zullen echter zwemliefhebbers uit het hele land aanwezig zijn.

SV Zeeburg wint van VOC

DIEMEN Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de thuiswedstrijd tegen VOC met 34-22 gewonnen.

SV Zeeburg begon sterk aan de wedstrijd en nam een 6-1 voorsprong. De verdediging van de thuisclub stond goed en VOC had moeite om er doorheen te komen. Bij rust leidden de handbalsters uit Diemen met 16-10.

Tempo

In de rust werd door de coach van SV Zeeburg benadrukt dat er met meer tempo gespeeld moest worden. VOC beschikte over weinig wisselspelers en bestaat uit een team met wat oudere dames. SV Zeeburg liet in de tweede helft snelle en mooie aanvallen zien. De dames van SV Zeeburg straalden weer plezier uit en wonnen de wedstrijd met 34-22.

De handbalsters uit Diemen staan met twaalf punten uit negen duels op de derde plaats van de ranglijst van de hoofdklasse E van de zaalcompetitie. US is met zestien punten uit negen duels koploper. De ploeg heeft de koppositie overgenomen van VZV, dat eveneens zestien punten heeft. Het doelsaldo van US is echter beter dan dat van VZV.

Opnieuw thuisduel

SV Zeeburg speelt op zondag 9 december opnieuw een thuisduel. De dames uit Diemen ontvangen dan Meervogels '60. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 12.40 uur. Meervogels '60 staat op de elfde plaats.

Winst voor teams De Meeuwen

DIEMEN Het eerste herenteam van De Meeuwen heeft voor eigen publiek met 11-5 gewonnen van ZV De Zaan. De dames van De Meeuwen wonnen hun thuisduel tegen De Ham met 3-2.

De heren staan op de tweede plaats van de tweede klasse A. De waterpoloploeg uit Diemen gaat op zaterdag 8 december op bezoek bij De Meerkoeten. De wedstrijd begint om 17.15 uur.

Dames

De dames van De Meeuwen staan op de zesde plaats van de tweede klasse A. Het team komt het komende weekeinde niet in actie.

De dames van De Meeuwen spelen op zaterdag 15 december thuis tegen West-Friesland. De wedstrijd in Sportcentrum wethouder F.B. Duran begint om 18.50 uur.