DiemerNieuws

27 augustus 2015

DiemerNieuws 27 augustus 2015


Grote namen treden op tijdens Diemer Festijn

DIEMEN - Peter Beense, Dré Hazes, Quincy, Danny Froger, Jan Smit, Frans Bauer, Berget Lewis en Tino Martin behoren tot de artiesten die optreden tijdens het Diemer Festijn.

De Stichting Diemer Festijn is er weer in geslaagd om grote namen vast te leggen.
Ook is er ruim aandacht voor de specifieke doelgroepen onder de bezoekers zoals kinderen en senioren.

Het Diemer Festijn duurt van dinsdag 8 september tot en met zaterdag 12 september. Op de slotdag van het Diemer Festijn vindt ook de Gemeentedag plaats.

Dinsdag 8 september is er van 15.30 uur tot 20.30 uur kermis. De kermis duurt tot en met zaterdag.
Kindermiddag
Woensdagmiddag 9 september kunnen kinderen ballonnen oplaten en daarna genieten van de Rabobank Kindermiddag met One Two Trio. Dit programma wordt aangeboden door Rabobank Amsterdam.

's Avonds zijn er in de feesttent optredens van O'G3NE, Danny Nicolai, Tino Martin en Frans Bauer.
Senioren
Donderdagmiddag 10 september is er een programma voor senioren dat wordt aangeboden door de Diemer Apotheek. Het Amsterdamse Volkskoor en Ben Cramer treden die middag op in de feesttent. 's Avonds is er in de feesttent De Bolle Jan Show met Danny Froger en Jan Smit.

Lees verder op pagina 3.

Gemeente: nieuwe onder-scheiding

DIEMEN - De gemeente Diemen presenteert dit jaar een nieuwe onderscheiding. Voor deze onderscheiding komen niet alleen inwoners van Diemen in aanmerking, maar ook mensen van buiten die zich inzetten of hebben ingezet voor Diemen. Dit vertelt burgemeester Erik Boog.

De gemeenteraad reikt elk jaar in de herfst vrijwilligersonderscheidingen uit aan mensen die zich verdienstelijk maken voor de samenleving van Diemen. De vrijwilligersonderscheidingen worden enorm gewaardeerd. Burgemeester Boog wil die vrijwilligersonderscheiding graag handhaven, maar daarnaast een andere onderscheiding in het leven roepen. Boog: "De nieuwe onderscheiding wordt in bijzondere gevallen uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk maken voor Diemen en de samenleving, bijvoorbeeld in de sport, het bedrijfsleven, de wetenschap of ten dienste van cultuur, natuur en milieu. De onderscheiding kan tevens worden uitgereikt aan iemand die een bijzondere daad heeft verricht, bijvoorbeeld een heldendaad. Ook mensen die niet in Diemen wonen komen in aanmerking voor de onderscheiding. De details van deze onderscheiding zullen wij binnenkort bekendmaken."

Graffitispuiter aangehouden

DIEMEN - De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een man aangehouden die graffiti had aangebracht op tramstellen op het terrein van het GVB aan de Provincialeweg in Diemen

Politieagenten waren bezig met een melding op Eekholt. Plotseling hoorden zij geluiden van verfbussen en zagen drie in het zwart geklede mannen die bezig waren met het aanbrengen van zogenaamde tags op de tramstellen. De mannen sloegen op de vlucht. De agenten slaagden erin om een van de mannen aan het houden. Hij had een tas met spuitbussen met verf bij zich.

Kantoren in Diemen-Zuid worden gesloopt

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Jaren werd er in de gebouwen in kantorenpark Bergwijkpark in Diemen-Zuid gewerkt. Maar door de komst van de modernere kantoorpanden in de regio en minder behoefte aan kantoorruimte stonden de gebouwen leeg. Sommige gebouwen al jaren.

In Diemen-Zuid zijn diverse voormalige kantoorgebouwen omgebouwd tot studentenappartementen. Campus Diemen Zuid is een groot succes. Andere kantoorgebouwen worden gesloopt. In plaats daarvan komen er woningen in dat gedeelte van Diemen-Zuid: de woonwijk Holland Park.

362

euro kost trouwen op een doordeweekse dag in Diemen

Van de lezers

Trouwmarathon
"Waar wordt ooit oprechter trouw dan tussen man en vrouw ter wereld ooit gevonden? Twee harten vurig aaneen gesmeed en saam geklonken in lief en leed."
Ik las dat het college van B en W weer wat ludieks had bedacht voor de gemeentedag 2015: een trouwmarathon. Een blik op de kalender tartte mijn wantrouwen; het was geen 1 april! Geen mop dus. Mij ontgaat ten ene male het ludieke van dit item. Het huwelijk is een van de nostalgische pijlers waarop ons bestaan is verankerd. De hele entourage is er dan ook naar. Het heeft iets meer dan feestelijks, iets sprookjesachtig. De bruid in een schitterende jurk in het middelpunt van de belangstelling. Een belangstelling die zij niet hoeft te delen met anderen onder de noemer: er zijn nog vier of vijf wachtenden of smachtenden voor u. Datzelfde geldt voor de bruidegom. Ondertussen zien wij de burgemeester al als getuige heen en weer sprinten van de ene trouwlustige groep naar de andere. Ik zie de spandoeken al hangen: 'Probeer onze winstpakker!' 'Trouwboekje halen, niets betalen!' Moet dat nu echt zo? Is de mooiste dag van je leven niet een bedrag waard dat de 5 tientjes voor een buurgemeente totaal overstijgt?
En waar eindigt dit alles? Bij het houden van marathons voor echtscheidingen, begrafenissen en/of verjaardagen? Nee Diemen, doe geen rare dingen. Geef aan ieder bruiloftsfeest die persoonlijke aandacht die wij van Diemen gewend zijn, dus geen 'vluggertjes'. Mijn vader zei altijd: geen vluggertjes voor het trouwen en hij had gelijk! DAAROM DIEMEN…
Ton Schipper

Weerbericht

Wisselvallig, in het weekeinde tijdelijk warmer
Het weer in deze augustus golft aldoor van dieptepunt naar hoogtepunt en weer andersom. Een golf in het polaire front trok donderdag over het Noordzeegebied met op veel plaatsen regen. Vanaf vrijdag volgt een verbetering dankzij een rug van hoge luchtdruk. Zondag komen we door een thermisch laag kortdurend weer in de warme lucht, gevolgd door onweer.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag is er eerst nog kans op een lokale bui, nadien blijft het droog met geleidelijk wat meer zon. Het wordt 19 à 20 graden bij een matige zuidwestenwind. Zaterdag is het droog met een mix van wolken en zonneschijn. Het wordt 23 à 24 graden bij een matige zuidenbries. In de nacht naar zondag kan wat lichte regen vallen. Overdag loopt het kwik op tot 25 à 26 graden. De zon schijnt, maar geleidelijk neemt de bewolking toe met later op de dag kans op onweer.

Trend na het weekeinde
De meteorologische zomer eindigt maandag vrij koel. De zon schijnt af en toe met kans op een bui. Ook de start van de meteoherfst verloopt koel de komende week. Er waait een matige noordwestenwind met zon, wolken en soms een bui. De maxima liggen rond 18 graden.

Weetje
Augustus wordt 'oogstmaand' genoemd. Het woord 'oogst' is afgeleid van augustus. Het is de laatste zomermaand en het wordt al sneller donker. Tussen 1 augustus en 31 augustus worden de dagen 1 uur en 50 minuten korter. Dit jaar verloopt augustus veelal zomers met geregeld ook een zomerdip. Deze augustus is daardoor niet alleen gemiddeld warm, maar ook zeer nat.

Gemengd Nieuws (3)

Het was nog geen 2015 - als de file voor de opgehaalde Diemerbrug soms tot aan het winkelcentrum in Diemen-Zuid staat - maar helemaal koek en ei was het in vroeger dagen ook niet altijd. In 1908 kreeg een schipper na een uit de hand gelopen conflict met de brugwachter een tientje boete. De ruzie met een "schepeling van een daar passerend vaartuig liep zoo hoog op, dat de varensgast, den brugwachter, volgens diens verklaring heden voor de Rechtbank afgelegd, finaal een stukkie van zijn oor af sloeg". En in februari 1932 ging weer eens een schuur in de hens aan de Ouderkerkerlaan. Het Volk berichtte: "Gisterenavond omstreeks 7 uur ontstond brand in een aan het woonhuis grenzende schuur van den heer Hengel aan de Ouderkerkerlaan. De vrijwillige brandweer was onmiddellijk ter plaatse en ving, onder leiding van den hoofdbrandmeester A.M. Fakkeldij, het blusschingswerk aan. Men wist het vuur te beperken tot de schuur, waarin de brand, door tot nu toe onbekende oorzaak, ontstond. Een vijftigtal kippen kwamen in de vlammen om. Een vrachtauto werd vernield, terwijl twee andere auto's door de brandweer in veiligheid konden worden gebracht. De schuur brandde geheel uit. Verzekering dekt de schade."

Bomen Ouddiemerlaan gekapt

DIEMEN - In opdracht van de gemeente zijn er bomen op de Ouddiemerlaan gekapt.

Het gaat om bomen op de Ouddiemerlaan tussen de Burgemeester de Kievietstraat en het Diemerplein. De bomen zijn gekapt omdat Liander de gasleiding gaat vervangen, vooruitlopend op de herinrichting van dit deel van de Ouddiemerlaan. De bewoners zijn op de hoogte gesteld.

Jolanda van Dam schrijft tweede kinderboek

Annemiek van der Steen heeft de tekeningen gemaakt

Jolanda van Dam met haar kinderen.

DIEMEN - 'Papa en man wonen apart' is de titel van het tweede kinderboek dat Jolanda van Dam uit Diemen heeft geschreven. Het boek is bestemd voor kinderen vanaf vier jaar en is te koop bij onder andere boekenzaak Bruna in winkelcentrum Diemerplein.

Jolanda en haar man Marten zijn ouders van drie kinderen: dochters Line van acht en Yrsa van zes en zoon Rens van vier. Toen zij in verwachting was van haar tweede nam ze een hele stapel boekjes over de komst van een zusje of broertje mee naar huis voor haar oudste. Maar eigenlijk waren al die boeken net niet wat ze zocht. Dus schreef Jolanda van Dam het maar zelf. Twee jaar geleden verscheen haar eerste boek: 'Mama heeft een baby in haar buik'.

Haar tweede boek 'Papa en mama wonen apart' gaat over het meisje Kiki. Door de scheiding van haar ouders verandert er een hoop in het leven van Kiki. Zij en haar moeder verhuizen naar een ander dorp terwijl Kiki's vader en grote zus achterblijven. In de klas van haar nieuwe school voelt Kiki zich anders. De andere kinderen hebben vast allemaal een vader en een moeder, denkt ze. Door de vondst van een ziek vogeltje ziet Kiki dat niets is wat het lijkt.

'Kinderen gaan meestal praktisch met situaties om'

Jolanda geeft aan dat het een sprookjesachtig boek is waarin de verschillende thuissituaties van kinderen worden belicht.

"Gescheiden ouders, geen ouders, ruziënde ouders, adoptieouders en twee ouders van hetzelfde geslacht passeren allemaal de revue. Dit boek helpt kinderen (en hun ouders) om hun eigen thuis en die van vriendjes beter te begrijpen. Tijdens een vogelvlucht zien de kinderen dat 'anders' eigenlijk heel normaal is. Door de mooie tekeningen en het sprookjesachtige verhaal is dit boek ook nog eens gewoon leuk om te lezen."

Inspiratie
Jolanda laat zich inspireren door haar eigen kinderen. "Onze kinderen (en vooral onze oudste dochter) stellen vragen over de thuissituaties die zij bij andere kinderen aantreffen. Het boek kan ouders helpen om voor kinderen ingewikkelde zaken op een duidelijke manier uit te leggen. Maar ik merk zelf dat kinderen meestal praktisch met situaties omgaan. De ouders van mijn man zijn gescheiden. Onze kinderen zijn niet anders gewend dan dat zij van zijn kant twee paar oma's en opa's hebben."

Annemiek van der Steen heeft net als voor het eerste boek van Jolanda de tekeningen gemaakt. Annemiek is ontwerpster voor een groot warenhuis en al jarenlang bevriend met Jolanda.

Jolanda van Dam is directeur van de Diemense kinderdagverblijven Hakim (Diemen-Centrum) en Pino (Diemen-Zuid). Het schrijven van kinderboeken doet zij in haar vrije tijd in de avonduren en in de weekeinden.

Van haar eerste boek werden 1000 exemplaren gedrukt die vrijwel allemaal werden verkocht. Jolanda is van plan om in de toekomst meer kinderboeken te schrijven. "Ik ben van plan om een boek over pesten te schrijven. Dat is iets waar veel kinderen mee te maken krijgen."

Het boek is ook via internet te bestellen: zowel op de website van de uitgever Trichis als bij Bruna en bol.com.

Programma Diemer Festijn

Vervolg van voorpagina

Op vrijdag 11 september is er Diemen zingt Hazes mee in de feesttent. Dit programma wordt aangeboden door Café 't Pandje. Mike Peterson, Johan Kettenburg, Pascal en Dré Hazes zingen nummers van André Hazes.

Gemeentedag
Zaterdag 12 september is er van 09.00 tot 16.00 uur een kramenmarkt. Dit keer is er voor het eerst sinds jaren ook weer een kramenmarkt voor particulieren. De Gemeentedag duurt van 10.30 tot 16.00 uur.

Superbingo
Er zijn die dag allerlei activiteiten, zoals de superbingo in de feesttent, de trouwmarathon in de trouwzaal van het gemeentehuis, een optreden van Muziekvereniging Marchingband ATM op het Diemerplein en een lampionnenoptocht.

's Avonds zijn er optredens van Berget Lewis, Quincy, One Two Trio en Peter Beense. Het Diemer Festijn wordt afgesloten met een vuurwerk op de Venserkade.

Senioren
René Knigge, voorzitter van Stichting Diemer Festijn, is zeer te spreken over het programma dat is samengesteld. "Er treden veel goede artiesten op. Daarnaast vinden wij het belangrijk om ook een goed programma samen te stellen voor de kinderen en de senioren. Wij besteden altijd veel aandacht aan die twee groepen bezoekers van het Diemer Festijn.

Nováková vertrekt bij Ontmoeting

DIEMEN - Dominee Hanna Nováková neemt afscheid van de Protestantse Gemeente Diemen. Zij wordt krijgsmachtpredikant.

De predikant was bijna negen jaar aan de Protestantse Gemeente in Diemen verbonden. Op 20 september neemt dominee Nováková afscheid in een afscheidsdienst in De Ontmoeting. In dezelfde dienst doet zij haar intrede als predikant in algemene dienst met bijzondere opdracht. Op 1 oktober begint dominee Nováková als krijgsmachtpredikant.

Gastpredikanten
De Protestantse Gemeente Diemen moet dus op zoek naar een nieuwe predikant.
De procedure om een nieuwe dominee aan te stellen kan wat tijd in beslag nemen. Tot die tijd zullen gastpredikanten de zondagse diensten in De Ontmoeting leiden.

Cadeauwinkel van de Wereld weer open

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Cadeauwinkel van de Wereld is sinds kort weer op vrijdag en zaterdag geopend. De mobiele zaak staat op beide dagen op het Diemerplein, vlak bij de Diemer Apotheek.

De winkel was in de zomermaanden een aantal weken gesloten in verband met de vakantieperiode. Liefhebbers kunnen in de Cadeauwinkel van de Wereld leuke cadeaus en andere artikelen kopen. Vaak tegen een aantrekkelijke prijs.

De vrijwilligers van de Cadeauwinkel van de Wereld verkopen veel duurzame artikelen waarvoor veel belangstelling is.

Mooie ingang Diemerbos

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De toegang van het Diemerbos bij het industrieterrein is onlangs vernieuwd. Mensen die bijvoorbeeld op Stammerkamp werken kunnen in de lunchpauze makkelijk het bos inlopen. Vanaf het industrieterrein is het ook prettig om uitzicht te hebben op een fraai natuurgebied. Het Diemerbos is een bos dat steeds meer bezoekers trekt. Het een prachtig natuurgebied met veel mogelijkheden om te recreëren.

Rosa Mechanicus

17 jaar
Scholier en mede-organisator Rock Out
Diemenaar sinds haar geboorte

Rock Out?
"Een open podium voor nieuwe bandjes voor en door jongeren. Op 5 september is de volgende editie. In 2013 was de eerste Rock Out, daar ben ik heengegaan en daarna ook mee gaan werken in de crew."

Waarom Diemen?
"Het ligt naast Amsterdam dus dat is echt geweldig en ik vind Diemen een leuk dorp."

Stad of dorp?
"Natuurlijk stad, maar als het niet lukt om er te wonen dan een dorp, maar geen boerendorp."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik zit in 5 havo dus moet hard werken voor het eindexamen. Ik drum en ik doe aan klassiek ballet en ik werk op zaterdag bij Kaas en Zo in winkelcentrum Diemerplein."

Favoriete muziek voor een feest?
"Lekker old-schoolrock, zoals Metallica en Iron Maiden."

Favoriete stek in Diemen?
"De pingpongtafel tegenover De Ark, daar zit ik heel vaak met vrienden."

Hoe ziet je ideale weekend eruit?
"Een concert op vrijdag of zaterdag en verder lekker relaxed."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Mijn oom Tim, ik heb hem een paar jaar geleden pas leren kennen en hij is omgekomen bij de ramp met MH17. Ik had hem graag beter leren kennen."

Over 10 jaar…
"Dan woon ik samen met mijn vriend Henry en hebben we een kind en ben ik misschien fysiotherapeut of schmink ik mensen of sta ik op een podium."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Voor het nummer 'Bedshaped' van Keane en voor sushi."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Verhuizen uit Nederland, naar New York of Australië."

Je kunt niet zonder?
"Muziek."

Huis van de Buurt 't Kruidvat wordt steeds mooier

'We hopen op hulp van mensen uit de buurt'

De nieuwe entree springt in het oog. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid is deze zomer uitgebreid verbouwd. Nu het werk bijna klaar is, is het tijd voor de inrichting. En dat wil Marja Vink, die deze taak als vrijwilliger op zich genomen heeft, graag samen met de gebruikers van het Huis van de Buurt en buurtbewoners doen.

Marja studeert aan de Rietveld Academie. Zij is door Stichting Welzijn Diemen gevraagd om het verbouwde Huis van de Buurt opnieuw in te richten tot een plek waar iedereen zich thuisvoelt. Volgende week begint de klus, als de laatste werkzaamheden achter de rug zijn. De entree is vernieuwd, net als de toiletten en de keuken en lichtkoepels zorgen voor meer licht. "Ik heb enorm veel zin om te beginnen", vertelt Marja. "De belangrijkste verandering is de entree. De kleine zaal is erbij getrokken zodat er een grote open ruimte is ontstaan en er is een prachtige glazen schuifpui. Zo moet het Huis van de Buurt een meer open karakter krijgen, uitnodigend om even binnen te lopen voor een kop koffie en een gesprek."
Over de nieuwe inrichting heeft Marja al nagedacht. "Het uitgangspunt is om zo veel mogelijk materiaal dat nog goed is te hergebruiken. Maar we gaan er met nieuwe aanvullingen wel een andere sfeer van maken. Kleur is heel belangrijk, we kiezen voor warme, zomerse kleuren voor een uitnodigende sfeer: geel, bruintinten en rode accenten."

Marja hoopt dat zo veel mogelijk mensen die in het Huis van de Buurt komen komen helpen met de inrichting. "Extra handen om samen met de beheerder Maico van der Aat het Huis van de Buurt echt samen in te richten. Het gaat vooral om schilderen en ook om wat timmerwerk. Iedereen is welkom om te komen helpen."

Meehelpen? Aanmelden kan bij Marja, via marjavink020@gmail.com.

Alles draait om de muziek bij Rock Out

DIEMEN - Een open podium voor beginnende bandjes, georganiseerd door jongeren voor jongeren: dat is Rock Out. Op 5 september is er weer een Rock Out in Grand Café Blauw in Theater De Omval.

Het thema op 5 september is 90s en 00s, gekozen door de bezoekers aan de Facebookpagina van Rock Out. De bezoekers zijn meest tussen de 13 en 17 jaar. "Alles draait om muziek bij Rock Out", vertelt organisator Henry Meupelenberg. "We willen nieuw talent een kans geven. Wij onderscheiden ons door geen entree te vragen, zodat jongeren van deze leeftijd kennis kunnen maken met muziek en ontdekken wat ze leuk vinden. De crew bestaat ook uit allemaal jongeren. Stichting Welzijn Diemen ondersteunt ons."

5 september staan er drie bands op het podium en singer/songwriter ZERO (Kit) uit Engeland. Rock Out werkt met een gastenlijst. Aanmelden kan via de Facebookpagina.

Twee festivals in Diemerbos

DIEMEN - Komend weekeinde zijn er weer twee festivals in het Diemerbos. Zaterdag 29 augustus is het Wonderland Festival, zondag 30 augustus het Valrave festival.

Valrave verruilt de Westerunie op zondag 30 augustus voor een uitstapje naar het Diemerbos, waar het met maar liefst 4 stages het publiek voorziet van de lekkerste muziek, aldus de organisatie.

Oudgedienden John Digweed, Nic Fanciulli en Edu Imbernon zwepen de dag op, samen met smaakmakers als Olivier Weiter, Man with no Shadow en Ruttenbergs. Technohelden Marc Romboy en Stephan Bodzin staan back2back op het idyllische festivalterrein rond de plas terwijl festivalfavoriet Vunzige Deuntjes een heel podium host met zijn smaakmakers. Het thema is Alter Ego, dus superhelden, cartoonfiguren en prinsessen zijn van harte welkom.

Het Diemerbos is in trek bij festivalbezoekers. De festivals die er tot dusver zijn gehouden hebben veel publiek getrokken.

Vrouw aangehouden na mishandeling

DIEMEN - De politie heeft maandagmiddag rond 16.00 uur een 56-jarige vrouw aangehouden wegens mishandeling en vernieling.

De vrouw heeft in een centrale hal van de flat aan de Rode Kruislaan een 70-jarige man mishandeld en tevens vernielingen aangericht. Diverse getuigen hebben het incident gezien. Het onderzoek van de politie is nog in volle gang.

Politie houdt verdachte jongen aan

DIEMEN - De politie heeft vrijdagmiddag een 17-jarige jongen uit Amsterdam aangehouden. Hij wordt ervan verdacht dat hij betrokken is geweest bij een poging tot inbraak in een woning aan Zeezigt.

Een getuige zag de twee jonge mannen lopen en vond dat zij zich verdacht gedroegen. De getuige alarmeerde de politie. Toen de jongens merkten dat de politie hen op de hielen zat probeerden zij te vluchten. Maar de agenten slaagden erin om een van de jongens aan te houden. Zij onderzoeken of hij betrokken is geweest bij de woninginbraak. Ook is de politie nog op zoek naar de tweede verdachte jongeman.

'Ik voel mij erg welkom in Diemen'

Erik Boog honderd dagen burgemeester van Diemen

DIEMEN - Erik Boog werd op 19 mei geïnstalleerd als burgemeester van Diemen. Hij is nu honderd dagen in functie. Boog heeft de afgelopen periode een kennismakingsprogramma afgewerkt dat nog niet is voltooid. De burgemeester voerde veel gesprekken en legde werkbezoeken af. "Ik voel mij erg welkom in Diemen."

Burgemeester Erik Boog voelt zich thuis in Diemen. Foto: Trudy Kroese

Hoe kijkt u terug op de eerste honderd dagen als burgemeester van Diemen?
"Ik vind het tot dusver fantastisch. Ik heb de afgelopen periode veel over Diemen geleerd en veel mensen leren kennen. De meeste mensen die ik heb gesproken zijn open en direct. Ik voel mij hier erg welkom. Ik heb voordat ik hier begon verteld dat ik een burgemeester wil zijn die benaderbaar en aanspreekbaar is. Ik wil dat de mensen hun verhaal tegen mij kunnen doen. Veel mensen weten me nu al te vinden. Ik wil zo voeling houden met wat er leeft en vind ook dat we er als gemeente moeten zijn voor de burgers. Daarom wil ik mijn oor goed te luisteren leggen."

Boog toont een overzicht van de gesprekken en werkbezoeken die hij achter de rug heeft. Het zijn er veel. Het gaat onder meer om bezoeken aan verenigingen, organisaties, evenementen en mensen die een bepaalde leeftijd hebben bereikt of zestig jaar of langer getrouwd zijn.

Wat heeft de meeste indruk op u gemaakt?
"Ik heb veel mensen bezocht in Beukenhorst die na de gasexplosie van vorig jaar weer zijn teruggekeerd naar hun woning. Bij een aantal van die bezoeken is mijn vriendin Wahida aanwezig geweest. Die mensen hebben een erg moeilijke tijd achter de rug. Het is heel ingrijpend geweest. Maar de meeste mensen zijn er toch in geslaagd om hun leven weer op te pakken en kijken vooruit. Dat was mooi om te merken. Verder is mij duidelijk geworden dat er in Diemen heel veel inwoners zijn die zich als vrijwilliger inzetten. Bijvoorbeeld voor verenigingen of organisaties. Daar heb ik grote waardering voor."

Vlak na de installatie als burgemeester met oud-burgemeester Amy Koopmanschap. Foto: Trudy Kroese

'Diemen heeft echt genoeg om trots op te zijn'

U was lange tijd wethouder in Hilversum. In hoeverre verschilt uw vorige functie met die van burgemeester?
"Een aantal zaken is hetzelfde. Ook als burgemeester heb ik te maken met procedures en besluitvorming. De gemeenteraad is democratisch gekozen en is het hoogste orgaan en de baas van de gemeente. Maar ik voel mij als burgemeester eindverantwoordelijk voor het totaalbeeld en de uitstraling. Het verschil met de functie van wethouder is dat ik als burgemeester zeven dagen per week 24 uur per etmaal beschikbaar ben. Als er bijvoorbeeld iets op het gebied van de openbare orde en veiligheid aan de hand is, moet ik direct aanspreekbaar zijn."

U beheert de portefeuille Personeel en Organisatie. Onder het personeel is veel onrust over Duo+, de gemeentelijke samenwerking met Ouder-Amstel en Uithoorn.
"Wat betreft die samenwerking ben ik op een rijdende trein gesprongen. Er liggen besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen. De ondernemingsraad van de gemeente Diemen heeft een negatief advies gegeven. Dat vind ik jammer. Ik heb begrepen dat het personeel door een aantal zaken was verrast. Mijn streven is dat de mensen die hier werken snel duidelijkheid krijgen over hoe hun toekomst eruitziet. Communicatie is erg belangrijk."

'In Diemen zetten heel veel inwoners zich als vrijwilliger in'

"Ik hecht wat dat betreft aan open contacten. Daarom heb ik op mijn eerste werkdag 's morgens een werkontbijt gehouden en inmiddels ben ik bij veel gemeentelijke afdelingen langsgeweest. Vanaf september start ik met verjaardagslunches. Ik ga dan met alle mensen binnen de organisatie die die maand jarig zijn een gezamenlijke lunch houden. Zo houd ik voeling met wat er leeft. Ik ben benieuwd waar de medewerkers trots op zijn, wat hen inspireert."

Wanneer verhuist u naar Diemen?
"Ik woon nu nog in Hilversum. Ik reis meestal met de trein, dat gaat heel goed. De ambtswoning wordt nu op orde gebracht. Wij hopen eind september, begin oktober naar Diemen te verhuizen. Daar hebben wij erg veel zin in."

Burgemeester Boog vertelt dat hij Diemen veiliger wil maken.
"Misdaad heeft een enorme impact op de slachtoffers. Ik ben langsgeweest bij de heer Knijf van de slijterij in de Arent Krijtsstraat. Hij is onlangs diverse keren slachtoffer geworden van inbraken in zijn zaak. Dat komt hard aan. Veiligheid telt voor burgers zwaar en daar moeten we als gemeente dus meer aan doen. Ik zie dat echt als een opdracht. Diemen kan veiliger worden als er nauwer wordt samengewerkt, beter informatie wordt uitgewisseld en in een vroeg stadium wordt gesignaleerd. Ik denk dan onder andere aan betere samenwerking tussen gemeente, politie en de bewoners zelf. De handhavers van de gemeente zijn veel op straat en signaleren veel. Ik wil die ogen en oren op straat echt benutten. Als bepaalde informatie in een vroeg stadium wordt gedeeld kan er ook snel worden gereageerd. Daardoor kunnen problemen worden voorkomen. Preventie is enorm belangrijk. Ook op andere terreinen waar de gemeente actief is, kunnen we kijken of we inbreuken op de veiligheid kunnen voorkomen. Samen met het jeugdwerk en de scholen kunnen we bijvoorbeeld voorkomen dat jongeren het verkeerde pad opgaan of andere overlast veroorzaken. Het is van belang dat we blijven investeren in goede voorzieningen voor de jeugd."

De burgemeester wil ook werken aan het verbeteren van het imago van de gemeente.
"Ik omarm de campagne 'Daarom Diemen'. Wij moeten niet in het defensief gaan, maar juist op een positieve manier het imago van Diemen verbeteren. In de gesprekken die ik tot nu toe had, merk ik een typisch Diemense bescheidenheid. Natuurlijk zijn we met Amsterdam zo dicht naast ons altijd wat kleiner, maar Diemen heeft echt genoeg om trots op te zijn: onze eigen schaal, de goede verbindingen, de natuur, het verenigingsleven. Samen met ondernemers, clubs, organisaties en natuurlijk met de Diemenaren zelf wil ik dat uitdragen. Ik sta voor de eigenheid en zelfstandigheid van Diemen."

Hij geeft aan dat hij veel steun ondervindt van zijn vriendin Wahida.
"Een wethouder heeft niet alleen contact met zijn collega's binnen het college van B en W, maar heeft ook dikwijls overleg met zijn fractie en zijn politieke achterban. Een burgemeester staat er vaker alleen voor. Ik overleg een aantal zaken met Wahida. Zij is dan mijn klankbord. Wij zijn samen een avontuur gestart in Diemen en de start voelt zeker goed."

Kinderboerderij bestaat 10 jaar

Zondag viert kinderboerderij feest met veel activiteiten

Iedereen in Diemen kent de kinderboerderij. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De kinderboerderij aan de Prins Bernhardlaan bestaat tien jaar. Om dit jubileum te vieren wordt op zondag 30 augustus op de kinderboerderij een feest gegeven. Er is die dag van alles te doen. Het feest duurt van 12.00 tot 16.00 uur. Burgemeester Erik Boog zal zondag een bezoek brengen aan de kinderboerderij.

Dierenliefhebbers Ron van der Werff, Ton Mies en Ron van Koningsveld dienden in 2004 bij de gemeente een plan in om op de hoek van de Muiderstraatweg en de Prins Bernhardlaan een kinderboerderij te starten. Ron van Koningsveld: "Nadat de kinderboerderij van Cor Hartsink was opgehouden te bestaan bleek dat er behoefte was aan een nieuwe kinderboerderij."

De gemeente onderkende het maatschappelijk belang van de realisatie van een nieuwe kinderboerderij en ging akkoord met het voorstel. De gemeente stelde een startkapitaal beschikbaar en mede dankzij de bijdragen van vele donateurs kon de aanleg en de bouw van de kinderboerderij worden gerealiseerd. In het najaar van 2004 werd gestart met de werkzaamheden. Burgemeester Amy Koopmanschap opende de kinderboerderij in augustus 2005. Tien jaar later kan de conclusie worden getrokken dat de kinderboerderij een groot succes is geworden. De kinderboerderij ziet er prachtig uit, wordt goed onderhouden en er zijn veel dieren. De kinderboerderij wordt druk bezocht door zowel inwoners van Diemen als mensen uit plaatsen als Amsterdam en Almere.

Kinderboerderij aan Prins Bernhardlaan is een groot succes geworden

Handen uit de mouwen
Het bestuur van de Stichting Kinderboerderij Diemen bestaat uit Petra Oostenrijk, Ron van der Werf, Ton Mies en Ron van Koningsveld.
De bestuursleden steken zelf de handen uit de mouwen. Zij verzorgen de dieren en verrichten zo nodig onderhoud.
Zij kunnen rekenen op de steun van een aantal vaste vrijwilligers en de hulp van mensen die in dienst zijn van Cordaan en enkele keren per week meehelpen op de kinderboerderij.

Ron van der Werf: "Wij krijgen subsidie van de gemeente en zijn daarnaast afhankelijk van donaties. Wij zijn heel blij met die donaties, maar merken wel dat dit de laatste jaren iets afneemt; dit komt mede doordat de bijdrage natuurlijk vrijwillig is en we geen acceptgiro versturen ter herinnering. De bezoekers die hier komen zijn heel enthousiast. Iedereen in Diemen kent de kinderboerderij en in een aantal gevallen spreken mensen hier af." Er is een grote diversiteit aan dieren op de kinderboerderij, waaronder pony's, een alpaca, een pauw, schapen, geiten, ganzen, kippen en konijnen. Ton Mies: "In het verleden is het diverse keren voorgekomen dat mensen een dier waar zij vanaf wilden over het hek van de kinderboerderij hebben gezet. Wij verzoeken mensen met klem om dat niet te doen, want als zo'n dier ziek is kunnen de andere dieren ook ziek worden."

De kinderboerderij organiseert elk jaar diverse activiteiten die vooral op kinderen zijn gericht. Voorbeelden zijn het eieren zoeken op tweede paasdag en de jaarlijkse Knuffeldag. Kinderen kunnen de dieren dan aanraken. Ook klassen van de basisscholen in Diemen bezoeken de kinderboerderij. Er zijn zondag veel activiteiten voor kinderen: zij kunnen zich laten schminken of een plaktatoeage laten aanbrengen. Ook kan er gespeeld worden op een springkussen en een ritje op een pony worden gemaakt. De clown Coco Kristal komt van 14.00 tot 16.00 uur meefeesten.

donderdag 27 augustus

Computercursus

PCOB-Enter start op 9 september een nieuwe computercursus Windows 7 en 8.1 in De Schakel. Bij voldoende deelname komt er ook een cursus op dinsdag. Aanmelden kan nu al: 06-43734155.

Naar de brugklas

In El'sina wordt een bijeenkomst gehouden voor ouders van kinderen die naar de brugklas gaan. Samen met professionals en andere ouders kan er informatie uitgewisseld worden over de puberteit. 20.00 uur, toegang gratis.

vrijdag 28 augustus

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kassa open om 19.00 uur. Kosten € 5,-.

zondag 30 augustus

Speuren in de sloot

Ga mee op zoek naar vijverloper, waterschorpioen en schaatsenrijder in natuurpark Spoorzicht. Voor kinderen samen met een (groot)ouder. Aanmelden bij natuurindiemen@gmail.com. € 2,- p.p., 14.00 - 15.30 uur.

Historische wandeling

Op zondag 30 augustus gaat de historische wandeling bij Fort Diemerdam niet door.

maandag 31 augustus

Lezing ouder worden

Stichting Welzijn Diemen en Punt P organiseren een bijeenkomst in wijkcentrum het Noorderlicht over de kunst van het ouder worden. 14.00-15.30 uur, toegang gratis. Informatie: Marianne de Pundert, preventiewerker, 06-46740702 of marianne.de.pundert@puntp.nl.

Muziekschool

Muziekschool Diemen is weer begonnen met lessen voor kinderen en volwassenen. Er is nog plek om te leren een instrument te bespelen of heerlijk te zingen. Terug van weggeweest zijn de lessen hobo en dwarsfluit. Alle individuele lessen worden gegeven in Theater De Omval. Voor meer informatie zie www.muziekschooldiemen.nl.

dinsdag 1 september

Sneak Preview

Theater De Omval opent het nieuwe theaterseizoen met een Sneak Preview van artiesten die later in het seizoen komen optreden in Diemen. Flip Noorman, Kirsten van Teijn, Marc de Hond, Rene van Meurs en Yentl en De Boer laten een deel van hun voorstelling zien. Presentatie: Marinus van Dijk. 20.30 uur, € 5,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

woensdag 2 september

Spreekuur

De wijkverpleegkundigen van Amstelring en Cordaan houden iedere woensdag een verpleegkundig spreekuur in de Brede Hoed van 14.00 tot 15.00 uur. Alle inwoners van Diemen kunnen hier terecht voor vragen over zorg en welzijn.

English for Kids

Anne-Mieke Veldman, ervaren docente, start het nieuwe schooljaar weer met English for Kids op de woensdagmiddag in Diemen-Zuid. De Engelse taal wordt op een speelse manier aangeboden aan leerlingen van groep 5 t/m 8. € 10,- per les van een uur. Informatie: annemiekeveldman@yahoo.com, tel. 06-40661709.

Cabaret in De Omval

In haar eerste avondvullende voorstelling 'Sirene' gaat Yvonne van den Eerenbeemt samen met de theaterbezoekers in de piepzak zitten om vervolgens als de wiedeweerga op zoek te gaan naar de nooduitgangen. Want als de sirene loeit, is er eigenlijk geen tijd meer voor getreuzel. Let op: bij deze voorstelling zit een ontruimingsoefening. 20.30 uur. Reserveren via theaterdeomval.nl.

donderdag 3 september

Beweeggroep 70+

De beweeggroepen gezond bewegen voor 70+ o.l.v. de oefentherapeut starten weer in september. Iedere donderdag om 10.30 uur en iedere maandag om 10.00 uur in de praktijk voor oefentherapie, burgemeester Bickerstraat 17. Kosten € 6,- per les, deelname per maand. Informatie en aanmelden: 020-6001316.

Opfriscursus Engels

Je Engels opfrissen? Anne-Mieke Veldman helpt hierbij in een kleine groep waarbij veel ruimte is voor persoonlijke aandacht. De lessen vinden plaats in Diemen-Zuid op de donderdag van 19.00 tot 20.30 uur. Informatie: annemiekeveldman@yahoo.com, tel. 06-40661709.

Lachworkshop

Van 20.00 tot 21.00 uur, geeft Marie-Cecile Vierstra een lachworkshop gebaseerd op de lachyogamethode van dr. M. Kataria. Lachen is gezond, doen alsof je lacht ook en dit kun je trainen. € 5,- per les, Yoga Studio Diemen. Informatie: www.yogadiemen.nl of 06-10629742.

Film in De Omval

In 'Mr. Holmes' speelt Ian McKellen een gepensioneerde Sherlock Holmes die terugkijkt op zijn bewogen leven en een onopgeloste zaak opnieuw onderzoekt. 20.00 uur, € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 4 september

Tablet Café

In bibliotheek Diemen wordt iedere eerste vrijdag van de maand een Tablet Café gehouden om ervaringen uit te wisselen en tips en trucs te delen over tablets en iPads. Open van 18.30 tot 20.00 uur. Iedereen kan gewoon even binnenlopen en er is iets te drinken. Deelname is gratis.

zaterdag 5 september

Oud papier

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf half tien in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

Rock Out!

Rock Out! is van 20.00 tot 00.30 uur in Theater De Omval. Toegang is gratis en het thema is deze keer 90's en 00's.

zondag 6 september

Open dag

Op zondag 6 september 2015 opent Vereniging Manege de Eenhoorn, gevestigd aan Landlust 3 in Diemen, de deuren voor belangstellenden. Tijdens de open dag zijn er verschillende demonstraties en activiteiten, waaronder gratis ponyritjes. De open dag duurt van 11.00 tot 16.00 uur en de toegang is gratis.

Family and Friends Day

ATVD houdt activiteiten voor jong en oud

Kinderen vermaken zich op tennisbanen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Family and Friends Day van tennisvereniging ATVD is druk bezocht. Veel tennisliefhebbers hebben zich zaterdag vermaakt op het fraaie tennispark van de vereniging. Er waren activiteiten voor jong en oud.

Joke Bouma, voorzitter van ATVD: "Het was heel druk en gezellig. Wij hadden niet verwacht dat er zo veel mensen op de Family and Friends Day zouden afkomen. Er waren zaterdag diverse evenementen zoals Sail en De Parade en het was prima weer voor het strand."

Zij geeft aan dat de Family and Friends Day door een grote diversiteit aan tennisliefhebbers werd bezocht: jong en oud, leden en niet-leden. Die laatste groep kon zaterdag in een informele sfeer kennismaken met ATVD.

Spelletjes
De kinderen vermaakten zich met spelletjes zoals 'gevangenisje', een springkussen en een waterfestijn. Daarnaast konden zij ook een balletje slaan op een van de prachtige tennisbanen of op het minicourt. Veel volwassenen speelden zaterdagmiddag een partijtje. Op het terras werd van de zon genoten.

Nieuwe leden
Joke Bouma: "Er hebben zich recent een tiental nieuwe leden bij ons aangemeld. Een aantal van hen heeft zich tijdens de Family and Friend Day aangemeld."
Zij vertelt dat er onder de nieuwe leden ook inwoners van Amsterdam zijn. "Veel tennisverenigingen in Amsterdam hebben een wachtlijst. Vaak is het heel druk bij zo'n club. Bij ons kunnen mensen in een prettige ambiance spelen. Ons tennispark ligt vlak bij Amsterdam-Oost en is heel goed bereikbaar. Daarnaast is de sfeer heel goed en zijn onze contributie en de prijzen die in de kantine gerekend worden heel betaalbaar. Wij zijn voor veel tennisliefhebbers in Amsterdam een goed alternatief."

De Family and Friends Day is een dermate groot succes geworden dat het voortaan elk jaar op de activiteitenagenda van ATVD wordt geplaatst.

Programma

Ajax verstrekt sinds het begin van dit seizoen bij thuiswedstrijden geen programmaboekjes meer. De Kick Off is definitief verleden tijd.

Jammer, want bij het bezoeken van een voetbalwedstrijd horen wat mij betreft een beker koud bier, een warme worst en een programmaboekje.

De Kick Off kon niet tippen aan het programma dat ik in de jaren zeventig en tachtig voor elke thuiswedstrijd in De Meer kocht. Ik heb er een aantal bewaard. 'Officieel programma Ajax' stond er op de voorkant die verder gesierd werd door een portret van een Ajacied: Wim Suurbier, Ruud Krol, Ruud Geels. Er hebben minder goede spelers in het prachtige shirt van Ajax gespeeld. Later veranderde de cover van het blad.

In afwachting van het begin van de wedstrijd werd het programma met veel aandacht gelezen. Er stond nieuws in over Ajax, over de tegenstander van die middag (of avond) en andere interessante informatie, zoals statistieken. Vooral in de jaren zeventig hadden de samenstellers wel eens moeite om aan voldoende artikelen te komen om het blad te vullen. Er werd dan voor een op het oog willekeurig nieuwsfeit over voetbal gekozen.

Een berichtje herinner ik mij nog helder. Het ging over de mij toen onbekende Deense voetballer Finn Laudrup. Hij had een contract getekend voor de club KB uit Kopenhagen. Eerder had hij in Oostenrijk gevoetbald. Het bericht bleef mij om de een of andere reden bij, misschien omdat ik de voornaam van de voetballer apart vond klinken.

Toen het Deense supertalent Michael Laudrup jaren later doorbrak als internationaal topspeler dook de naam van zijn vader weer op. Finn was de vader van twee voetballers. De briljante Michael en de uitstekende Brian.

In de jaren negentig speelde eerst Michael en daarna Brian enige tijd voor Ajax. Dat had de persoon die het bericht over Finn Laudrup in het programmaboekje opnam nooit kunnen bedenken.

Bekerduels zijn belangrijke oefenwedstrijden

DIEMEN - SV Diemen heeft donderdagavond het eerste bekerduel verloren. De ploeg van trainer Martin van Egmond verloor in Amstelveen met 4-2 van AMVJ, dat in de tweede klasse van de zaterdagcompetitie uitkomt. Bij rust leidde de thuisclub met 3-2. Dennis van Bree en Marco Moelee scoorden voor SV Diemen.

Martin van Egmond: "Ik heb in de wedstrijd tegen AMVJ goede en minder goede dingen van SV Diemen gezien. Wij hebben voor rust veel kansen gecreëerd, maar hebben daar te weinig van benut. De jongens die er nieuw bij zijn gekomen doen het goed, maar moeten uiteraard nog even wennen."

Van Egmond is van mening dat AMVJ een goede ploeg heeft. "AMVJ draait al jaren mee in de top van de tweede klasse op zaterdag. Vorig seizoen had die ploeg kampioen moeten worden."

Op het programma stond gisteravond (woensdag) het tweede bekerduel van SV Diemen tegen ZSGO/WMS dat in de derde klasse op zaterdag uitkomt. SV Diemen sluit de bekercompetitie zondagmiddag af met een uitwedstrijd tegen FC Abcoude, een zondagtweedeklasser. Martin van Egmond ziet de bekerduels als oefenwedstrijden die deel uitmaken van de voorbereiding op de competitie. "De beker winnen wij niet. De bekerduels zijn belangrijke oefenwedstrijden."

SV Diemen werd vorig jaar kampioen in de vierde klasse. De ploeg komt dit seizoen uit in de derde klasse. SV Diemen begint de competitie op zondag 6 september met een uitwedstrijd tegen Hercules Zaandam.

Burgemeester en wethouder openen nieuwe velden van DKV Victoria

De nieuwe velden van DKV Victoria. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog en wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken verrichten op zondag 6 september de officiële opening van de nieuwe velden van korfbalvereniging DKV Victoria. De opening zal rond 14.00 uur plaatsvinden.

DKV Victoria beschikt sinds kort over twee nieuwe kunstgrasvelden. Die velden zijn in de plaats gekomen van het oude veld. Ook is er een klein veld voor de jeugd aangelegd. Alle korfbalwedstrijden worden komend seizoen op kleinere velden gespeeld. Het doel is om de wedstrijden sneller en attractiever te maken.

Het eerste en tweede team van DKV Victoria spelen op zondag 6 september hun eerste thuiswedstrijd van het seizoen.

Gratis Aikido proefles in Diemen. Je bent niet alleen bezig met pasjes en technieken, maar ook en vooral met inzicht verwerven binnen een vechtsituatie. Iedereen van
5 tot 60 is welkom.
www.aikidojodiemen.nl
tel.: 06-12434183

Zon. 30 aug. KOFFERBAKMARKT Vreeland, Sperwerveld Raadhuislaan Meedoen? DonEvents.nl 0294-237320

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Verzamelaar zoekt nintendo playstation dreamcast sega spellen voor verzameling 0294-267552

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen.
www.snookerclubbussum.nl
06-53319921