DiemerNieuws

4 september 2014

DiemerNieuws 4 september 2014


Laat de ballonnen maar vliegen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Tijdens het Diemer Festijn stonden woensdagmiddag de kinderen centraal. De jonge Diemenaren lieten ballonnen op en genoten daarna in de feesttent van een programma met Clown Jopie en Tante Angelique. De kinderen en hun ouders hadden geluk dat het stralend weer was toen de ballonnen de lucht in gingen. En nu maar afwachten waar de ballonnen terecht zijn gekomen. Dat krijgen de kinderen over enige tijd te horen.

Veel overlast door werk aan kruispunt

DIEMEN - Bewoners van de Arent Krijtsstraat, het Wilhelminaplantsoen en de directe omgeving hebben afgelopen weekeinde veel overlast ondervonden van de werkzaamheden op de kruising Arent Krijtsstraat/Wilhelminaplantsoen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag hadden veel omwonenden last van het lawaai. Met name het gepiep van vrachtwagens hield hen uit de slaap. "Ik kon pas rond een uur of 03.00 uur slapen", aldus een bewoner van de Tobias Asserlaan. "Zondagochtend rond een uur of 06.00 uur hoorde ik weer het lawaai van vrachtwagens en werd er ook met hekken gesmeten. Daarna gebeurde er uren niets."

De nachtrust van bewoners van woon- en zorgcentrum De Diem werd eveneens verstoord.

De bewoner van de Tobias Asserlaan snapt niet waarom de werkzaamheden in de nachtelijke uren zijn uitgevoerd. "Waarom kunnen werkzaamheden niet overdag worden gedaan. Dan sluit de gemeente de Arent Krijtsstraat maar een dag af. Straten in de buurt zijn de laatste jaren dikwijls afgesloten geweest omdat er werkzaamheden werden verricht. Ik snap ook niet waarom er zondagochtend al om 06.00 uur is begonnen. Dat had beter later in de ochtend kunnen gebeuren."

Diverse omwonenden wijzen erop dat er zich ook gevaarlijke situaties in het verkeer hebben afgespeeld: auto's namen bij de kruising Tobias Asserlaan/Diemerkade een sluiproute via het trottoir en grasstrook om tegen de richting van het verkeer in de Diemerkade op te rijden.

Vervolg op pagina 3

Man dringt woning binnen

DIEMEN - De politie heeft woensdagochtend een 25-jarige man aangehouden nadat hij een woning in Buitenlust was binnengedrongen en de bewoners met een wapen had bedreigd.

In de woning wonen jongeren met gedragsproblemen. De man was een maand geleden uit de woning geplaatst omdat hij voor overlast zorgde.

Woensdagochtend kwam hij terug om verhaal te halen en drong de woning binnen. Twee bewoners voelden zich bedreigd en vluchtten via een bovenraam de woning uit.

De politie rukte met veel agenten uit. Met behulp van twee hondengeleiders lukte het de politie om de woning binnen te komen. De politie forceerde een ruit aan de voorzijde.

Drie personen raakten gewond door glasscherven: twee politieagenten die door de ruit aan de voorzijde de woning waren ingegaan en een van de bewoners die via de ruit naar buiten was gegaan. De drie werden door personeel van een ambulance aan hun verwondingen geholpen. Zij hoefden niet naar het ziekenhuis.

Controle op naleving regels alcoholgebruik tijdens Diemer Festijn

DIEMEN - De gemeente gaat tijdens het Diemer Festijn controleren of de regels met betrekking tot het gebruik van alcohol worden nageleefd.

Sinds 1 januari 2014 mogen jongeren onder de 18 jaar geen alcohol kopen en drinken. Tot die datum was de minimumleeftijd nog 16 jaar. Voor een aantal jongeren geldt dat zij tot 1 januari wel alcohol mochten drinken en sinds die datum niet meer.

Jongeren vanaf 18 jaar kunnen in de feesttent bij de leden van de Diemer Festijn Crew een polsbandje halen. Zij dienen in het bezit te zijn van een geldig legitimatiebewijs.

Vervolg op pagina 2

14

doelpunten maakte SV Diemen in drie bekerduels

Politieberichten uit de Diemer Courant

Op deze kaart oogt het rustig in Diemen. Maar de politie zat in 1947 niet stil.
Politie vraagt inlichtingen: 'Wie zag op Maandag 10 Februari 1947, te omstreeks 10.30 uur, op de Ouderkerkerlaan te Diemen, een jongen met een handwagen rijden, waarop deze 2 balen hooi vervoerde. Inlichtingen te verstrekken op het gemeentehuis te Diemen' (15 februari 1947).
Politie Nieuws: 'Vrijdag 30 Mei deed een chauffeur bij de rijkspolitie aangifte, dat van een door hem bestuurde auto, welke stond op de westelijke oprit van de brug over het Merwedekanaal tijdens het moment dat hij even was opbellen in een nabij gelegen café, twee balen suiker, elk 50 kg waren gestolen. Van de daders echter geen spoor' (7 juni 1947).
Zwarte textiel: 'Vrijdag 30 Mei hield de rijkspolitie alhier K.L. uit Maarsbergen aan, die 8 coupons damesstof vervoerde. Een ingesteld onderzoek bracht aan het licht dat deze coupons bestemd waren voor de zwarte handel. De coupons werden in beslag genomen, terwijl K.L. een procesverbaal kreeg' (7 juni 1947).
Zenuwpatiënt aangehouden: 'Zondagnacht hield de rijkspolitie een zenuwpatiënt aan, die ontsnapt was uit een zenuwinrichting te Amersfoort. De patiënt werd weer naar Amersfoort op transport gesteld' (7 juni 1947).

Controle alcohol

Vervolg van voorpagina

De leden van de crew kunnen dan vaststellen dat jongeren die alcohol willen kopen inderdaad minimaal 18 jaar zijn.

Maar uiteraard zijn er diverse mogelijkheden om de regels te overtreden. Zo kan een jongere die 18 jaar is een glas bier kopen voor iemand die die leeftijd nog niet heeft bereikt. Burgemeester Amy Koopmanschap: "Wij zullen mede daarom controles houden om uit te zoeken of de regels voor het gebruik van alcohol op het festivalterrein, waaronder de feesttent, inderdaad worden nageleefd. Uiteraard doen de leden van de Diemer Festijn Crew dit ook. Wij vinden het belangrijk dat de regels die zijn vastgesteld worden nageleefd. 18 jaar is 18 jaar. Je mag als je 16 jaar bent op een brommer rijden, als je 15 jaar bent mag dat niet."

De leden van de Diemer Festijn Crew letten op de veiligheid en het naleven van de regels in de feesttent, personeel van beveiligingsbedrijf First Line Security houdt het terrein voor de feesttent en rondom de kermis in de gaten. Alcoholhoudende dranken meenemen naar het terrein is geen optie. Het is verboden om het met hekken afgezette terrein met zelf meegebrachte drank te betreden. In de feesttent mag niet worden gerookt.

Weerbericht

Geregeld zonneschijn, kans op een bui
De zomermaand augustus was zeer nat en koel. Met september en de meteorologische herfst op de kalender is het roer om. Een omvangrijk hogedrukgebied zwaaide deze week de scepter boven West- en Noord-Europa. Het bracht enkele dagen fraai nazomerweer. Door een zwakke storing in de bovenlucht neemt vrijdag en tijdens het weekeinde de kans op een lokale bui toe.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag schijnt de zon eerst geregeld, maar later op de dag verschijnt er meer bewolking. Er bestaat kans op een lokale bui. Het wordt 23 of 24 graden. Ook in het weekeinde blijft het licht wisselvallig septemberweer. Er is van tijd tot tijd ruimte voor de zon. Er ontstaan ook stapelwolken met kans op een bui. Het wordt in het weekeinde circa 21 graden. De minima in de nacht liggen rond 13 graden. Er waait een meest zwakke tot matige noordoostenwind

Trend na het weekeinde
Ook na het weekeinde houdt het rustige septemberweer aan. Met enige regelmaat schijnt de zon. Er bestaat eerst kans op een bui. Het wordt zo'n 20 tot 21 graden. In de loop van de week neemt de invloed van een volgend hogedrukgebied toe. De kans op een bui neemt dan af.
Weetje
De zomer van 2014 toonde grote tegenstellingen. Juni was droog en iets aan de warme kant. Terwijl juli met een gemiddelde van 19.8 graden op de zesde plaats eindigde op de lijst van warmste julimaanden in ruim een eeuw, was augustus met 16.1 graden de koelste augustus in ruim 20 jaar (sinds 1993). In totaal was de zomer vrij warm en tamelijk zonnig, maar zeer nat.

Borrel De Meeuwen

DIEMEN - Zwemvereniging De Meeuwen bestaat in september 75 jaar.

De vereniging houdt op zondag 29 september een borrel voor oud-leden. De borrel wordt gehouden in horecazaak Het Wapen van Diemen in Diemen-Zuid en duurt van 16.00 tot 19.00 uur. Tijdens de bijeenkomst worden historische foto's getoond en zal de voorzitter van De Meeuwen een speech houden. Tevens is de borrel een ideale gelegenheid voor bezoekers om herinneringen op te halen en zich te laten informeren over hoe de vereniging ervoor staat. De vereniging hoopt dat veel oud-leden tijdens de borrel aanwezig zullen zijn.

Mee op vakantie

DIEMEN - De scholen zijn weer begonnen en veel mensen zijn alweer aan het werk. Maar Gré Jacobs was kort geleden nog op vakantie en ze nam het DiemerNieuws mee.

Met haar partner Edward maakte Gré een cruise naar de Noordkaap en vergat het DiemerNieuws niet in haar koffer te stoppen. In het het winkeltje van een SAMI vrouw (een Lapse) las zij het nieuws uit Diemen.

'De muurschildering mag niet verloren gaan'

Organisaties maken zich sterk voor Diemens kunstwerk Pierre van Soest

De muurschildering in de hal van De Grote Rietschuur. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In De Grote Rietschuur aan Kriekenoord, dat markante gebouw met het rieten dak van Pantar, is een bijzondere wandschildering te vinden van kunstenaar Pierre van Soest. Een belangrijk gebouw en een belangrijk kunstwerk die niet verloren mogen gaan, vinden verschillende Diemense organisaties. Aanleiding voor de hernieuwde aandacht is de sloop van De Kleine Rietschuur, het gebouw naast De Grote Rietschuur.

De Kleine Rietschuur, eigendom van de gemeente, moest in juli tegen de grond om plaats te maken voor de nieuwbouw van brede school de Kersenboom. De Grote en Kleine Rietschuur werden in opdracht van de Stichting AGO in 1952 aan de voormalige Rijksstraatweg gebouwd en kregen de naam 'Werkinrichting Diemeroord'. Ter nagedachtenis aan de toenmalige directeur Van Krieken werd in 1959 de naam Diemeroord veranderd in AGO Groencentrum Van Kriekenoord. Architect Frank van Klingeren stond bekend als 'humaan architect' omdat zijn ontwerpen waren gericht op het welzijn van mensen. Niet toevallig dus dat juist hij voor dit gebouw gevraagd werd. "Naast het feit dat dit een typisch voorbeeld is van de wederopbouwarchitectuur is dat nog een reden om het gebouw te behouden en te beschermen", aldus Wiard Krook. Hij deed onderzoek naar de historie van de gebouwen.

Meer lezen

Pierre van Soest is op 14 oktober 1930 in Venlo geboren en vestigde zich in 1947 in Amsterdam. Op 2 januari 2001 is hij overleden. Hij maakte veel muurschilderingen en betonreliëfs in openbare en particuliere gebouwen. Zijn zoon heeft een website gemaakt met het werk van zijn vader: www.pierrevansoest.nl. Onder het tabblad 'oeuvre' en dan 'monumentaal werk' is ook de muuschildering in Diemen te vinden.

Prachtig voorbeeld
De opvallende muurschildering in de hal van De Grote Rietschuur is nog een reden. Het is een werk van Pierre van Soest uit 1957. Hij en Van Klingeren voerden in de loop der jaren veel gezamenlijke projecten uit. Het benodigde geld voor het kunstwerk kwam van de hoofdstedelijke Commissie voor Wandschilderingen. "Het Diemense kunstwerk van Pierre van Soest is een prachtig voorbeeld van zijn vroege werk", vertelt Krook. "Het is uitgevoerd in felle primaire kleuren en toont een voorstelling van vier arbeiders in werkkleding. Een daarvan rookt een sigaret en leunt op een schep. Twee andere mannen staan ook te roken en een vierde heeft een takje in zijn mond. De stijl lijkt nog zeer verwant te zijn aan die van de Cobragroep. Van Soest wordt dikwijls in een adem genoemd met Karel Appel en Willem de Kooning."
Krook hoorde voor het eerst over de wandschildering toen een medewerker van de AGO hem een fotoboek toonde over de bouw van het pand. Helaas werd de wandschildering in de loop der jaren behoorlijk beschadigd. "Er werd op een weinig respectvoIle manier met het kunstwerk omgegaan. Zo werden er onder meer elektriciteitsleidingen, stopcontacten, een brandslang op haspel, waterleidingbuizen en een verwijzingsbordje naar het toilet op en aan de bakstenen binnenmuur met het kunstwerk aangebracht", aldus Krook. Een bezoek aan De Grote Rietschuur leert dat al deze dingen inmiddels zijn verwijderd, maar helemaal ongeschonden is de muur niet uit de strijd gekomen.

'Het is een prachtig voorbeeld van zijn vroege werk'

Monument
De HKD maakt zich sterk om het pand en het kunstwerk beter te beschermen en heeft enkele jaren geleden al met de gemeente overlegd over een monumentale status voor beide gebouwen en het kunstwerk. Toen vond de gemeente dat een zaak van eigenaar Pantar. "Helaas is het niet gelukt om beide gebouwen te beschermen. Doodzonde dat zoiets verdwijnt. Diemen is niet zuinig op zijn bijzondere gebouwen", reageerde voorzitter John Cuijpers van de HKD in juli op het nieuws van de sloop van De Kleine Rietschuur. De HKD heeft echter afgelopen maandag een gesprek gehad met wethouder Jeroen Klaasse van Kunst en Cultuur over de kwestie. "Hij wil meedenken over de manier waarop toch de monumentenstatus verkregen kan worden voor De Grote Rietschuur en het kunstwerk. Het onderwerp staat vanaf nu iedere keer op de agenda in onze periodieke gesprekken met de wethouder." Frans Deckers van Kunst- & Cultuurnetwerk Diemen en bestuurslid van de HKD is via internet een handtekeningenactie gestart voor het behoud van het kunstwerk. Reacties heeft dat nog niet opgeleverd, maar Deckers wijt dat aan het feit dat het vakantietijd was toen de actie begon. "Hetgeen jammer is, want het is wel belangrijk dat de muur van Pierre van Soest behouden blijft", zegt hij. Via www.dsfwebsites.com/vrienden.muur.p.v.soest/ is meer informatie over de actie te vinden.

Overigens heeft Pantar geen andere plannen met De Grote Rietschuur, zo laat een woordvoerder desgevraagd weten. "Het gebouw blijft door ons gebruikt worden zoals het nu is, als kantoor, en de muurschildering blijft dus ook gewoon in de hal."

Pantar heeft geen andere plannen met De Grote Rietschuur

Het kunstwerk is inmiddels ook aangemeld bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Gerust is Krook er echter niet op: "Kijk eens wat er is gebeurd met het glasmozaïek van Roeland Koning dat in de Prinses Margrietschool hing. Ook dat heb ik aangemeld. De kosten om het te redden zouden ongeveer 2000 euro bedragen, maar de vraag was waar het heen zou moeten. Uiteindelijk is het in de afvalcontainer beland. Ik zou het heel erg vinden als dat met dit werk ook zou gebeuren."

Veel overlast door werk aan kruispunt

Vervolg van voorpagina

Een bewoner laat weten dat de wegbewijzering niet duidelijk was. "Ik heb heel wat auto's de borden zien negeren, waarna er gevaarlijke situaties ontstonden door verkeer dat omkeerde en brommers die voor een route over de stoep kozen. Slecht voorbereid, is mijn conclusie."

De bewoner van de Tobias Asserlaan laat weten dat hij in tegenstelling tot mensen die vlak bij het kruispunt wonen geen brief van de gemeente heeft ontvangen waarin de werkzaamheden werden aangekondigd en voor mogelijke overlast werd gewaarschuwd.

De gemeente heeft begrip voor de reactie van de omwonenden. "Het is vervelend dat bewoners zo veel overlast hebben ervaren maar soms is dat nauwelijks te voorkomen. De kruising Arent Krijtsstraat/Wilhelminaplantsoen is onderdeel van een belangrijke verkeersader van Diemen. Om deze weg een paar dagen af te sluiten, zou voor het doorgaande verkeer veel problemen opleveren en ook nadelig zijn voor de winkeliers in de Arent Krijtsstraat. Door de werkzaamheden 's nachts uit te voeren konden we de gevolgen van de afsluiting beperken; zowel voor het verkeer als voor de winkeliers. De omwonenden zijn in een brede cirkel met een brief geïnformeerd; andere bewoners zijn geïnformeerd via de krant, website en borden die bij de kruising de werkzaamheden aankondigden. De bewegwijzering was duidelijk, maar helaas negeren sommige weggebruikers de borden, met alle gevolgen van dien", aldus een woordvoerder van de gemeente.

DiemerNieuws krijgt zusje in Hilversum

DIEMEN - Het DiemerNieuws breidt verder uit in de regio. Morgen verschijnt de eerste editie van HilversumsNieuws, een nieuwe krant met een oplage van 46.000.

De Weesper uitgever Enter Media startte in mei ook al nieuwe titels in Huizen (HuizerNieuws) en Blaricum, Eemnes en Laren (BELNieuws). De totale oplage van de wekelijkse lokale nieuwskranten van Enter Media komt daarmee op bijna 140.000.

Het WeesperNieuws was in 1991 de eerste titel, de eerste uitbreiding was DiemerNieuws. Er zijn nu acht titels in het gebied Gooi en Vechtstreek/Diemen plus een maandelijkse krant op Amsterdam IJburg.

Enter Media vult het gat dat ontstond doordat andere kranten in 't Gooi stopten.

Laatste rommelmarkt Sint Petrus' Bandenkerk

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Op het plein voor de Sint Petrus' Bandenkerk werd zaterdag voor de allerlaatste keer de jaarlijkse rommelmarkt gehouden. Het weer zat redelijk mee en de organisatie is tevreden: er kon ruim 2400 euro aan opbrengst worden gestort in het restauratiefonds. De restauratiecommissie organiseerde de rommelmarkt al voor de veertiende keer op rij. In al die jaren hebben de verkoop van allerlei mooie spulletjes en het befaamde Rad van Fortuin veel geld opgeleverd voor de restauratie van de kerk, maar het werk wordt de organisatie te veel.

Marleen Tuin springt in gracht voor actie voor spierziekte ALS

Diemense doet mee aan Amsterdam City Swim

Marleen Tuin wordt door velen gesponsord. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Marleen Tuin (49) uit Diemen doet op zondag 7 september mee aan de Amsterdam City Swim. Dit evenement staat in het teken van de dodelijke spierziekte ALS.

ALS is een afkorting van Amyotrofe Laterale Sclerose. De ziekte staat momenteel volop in de belangstelling door de actie Ice Bucket Challenge, waarbij veel mensen ijskoud water over hun hoofd gooien en beloven geld te storten.

De 2000 deelnemers aan de Amsterdam City Swim zwemmen die dag van het Marineterrein op het Oosterdok naar de Keizersgracht. Het gaat om een afstand van 2014 meter. Marleen Tuin weet van heel dichtbij wat ALS betekent. Tien jaar geleden overleed haar broer op 35-jarige leeftijd aan de ziekte. "De Amsterdam City Swim wordt georganiseerd om meer bekendheid aan de ziekte ALS te geven en om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte", aldus Marleen.

Marleen Tuin is al geruime tijd in training voor de Amsterdam City Swim. "Ik ben in april begonnen met zwemmen in het zwembad van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Het is belangrijk om kilometers in het water te maken. Sinds het beter weer is geworden zwem ik in het Flevoparkbad. Daar zwem je buiten en dat vind ik prettiger dan in een binnenbad."

Marleen wordt gesponsord door familieleden, vrienden, bekenden, collega's en oud-collega's. Mensen die haar willen sponsoren kunnen haar benaderen via haar Facebookpagina. Zij plaatst een kanttekening bij de Ice Bucket Challenge. "Op zich vind ik die actie goed, want er is daardoor heel veel aandacht voor de ziekte ALS", aldus Marleen. "Maar ik ben bang dat de mensen op een bepaald moment moe worden van die actie. Een collega van mij zei onlangs: 'Ik ga geen emmer water over mijn hoofd leeggooien, maar ik steun liever de actie van Marleen'."

Aanleg van busbaan naar Elsrijkdreef

DIEMEN - Deze maand wordt begonnen met de aanleg van de busbaan op de Provincialeweg tussen de Muiderstraatweg en de Elsrijkdreef. Er vinden onder andere asfalteringswerkzaamheden plaats en er worden nieuwe verkeersregelinstallaties geplaatst. De werkzaamheden duren tot het einde van het jaar.

In de periode van september tot en met december kan het verkeer, met uitzondering van twee weekenden, gebruik blijven maken van de Provincialeweg. Wel worden er tijdelijke maatregelen getroffen en is een snelheidsbeperking van toepassing.

De Provincialeweg wordt twee weekenden afgesloten voor al het verkeer. Het gaat om de weekenden van vrijdag 26 september tot maandag 29 september en vrijdag 24 oktober tot maandag 27 oktober.

De afsluitingen zijn van kracht tussen vrijdagavond 20.00 uur en maandagochtend 05.30 uur.

Er is een reserveweekend van vrijdag 31 oktober tot maandag 3 november.

Het verkeer wordt tijdens de werkzaamheden met borden omgeleid. De bedrijventerreinen Stammerdijk en De Sniep en Verrijn Stuart blijven bereikbaar.

Kevin Christiani

27 jaar
Lid van de Diemer Festijn Crew Softballer
Trotse Diemenees

Foto: Ingrid van Vlijmen

Gek van het Diemer Festijn?
"Deze feesttent met deze programmering met gratis entree, dat is heel bijzonder. En je ontmoet ieder jaar mensen die je alleen bij het Diemer Festijn ziet. Dit wordt mijn negende keer als vrijwilliger. Ik neem er ieder jaar acht dagen voor vrij. Ik zou niet meer weten wat ik anders in de eerste volle week van september zou moeten doen."

En dat andere Diemense feest, het Loswalfestival?
"Een aanwinst voor Diemen."

Waar kijk je deze editie van het Diemer Festijn het meest naar uit?
"Ik kijk altijd uit naar Peter Beense, die tilt het dak eraf en draait de tent nog eens om."

Favoriete film?
"'A beautiful mind'."

Favoriete plekje in Diemen?
"Bij TIW-Survivors, daar ben ik al 23 jaar actief."

Hazes of Beense?
"Dit festijn Beense, maar als André terug zou mogen komen dan toch André."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met Derek Jeter, een honkballer van de New York Yankees. Hij speelt al lang op het hoogste niveau; dit is zijn laatste jaar."

Over 10 jaar…
"Zie ik mezelf huisje, boompje, beestje in Diemen wonen."

Dagje vrij, wat doe je?
"Naar het sportveld of lekker gewoon op de bank hangen."

Lievelingskostje?
"Bruine bonen."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Vrienden mogen me altijd wakker bellen als ze een probleem hebben."

Wat gaat goed in Diemen?
"Er gaat steeds meer goed in Diemen: het Diemerplein waar steeds minder leegstand is bijvoorbeeld."

Als je een dagje burgemeester was...
"...zou ik kijken hoe er meer aandacht kan komen voor de kleinere sporten en voor de evenementen."

Dax van de Velden start Bootcamp 020

DIEMEN - IJshockey'er Dax van de Velden uit Amsterdam start zondag met Bootcamp 020 in het Amsterdamse Bos.

De 22-jarige Diemenaar richt zich op mensen uit Diemen en de regio. De eerste bootcamp vindt op zondag 7 september van 10.00 tot 11.00 uur plaats. De eerste les is gratis. Van de Velden: "Ik train zelf ook veel in het Amsterdamse Bos. Het is een uurtje heerlijk knallen en als je klaar bent voel je je superlekker." Hij heeft de opleiding T.O.P. Trainer level A behaald.

Dax van de Velden is profijshockey'er. Hij speelde in het verleden onder meer voor Amsterdam. Komend seizoen komt hij voor het tweede jaar in successie uit voor de Heerenveen Flyers. Van de Velden maakt tevens deel uit van de selectie van het nationale ijshockeyteam. "Ik wil dit seizoen ijshockey en het geven van bootcamps combineren." Informatie: www.bootcamp020.com of via de Facebookpagina van bootcamp020.

Diemenaar in Purmerend aangehouden

DIEMEN - De politie heeft in de nacht van vorige week maandag op dinsdag in Purmerend een 24-jarige man uit Diemen en een 23-jarige man uit Amsterdam aangehouden.

De politie zette de auto met daarin de twee mannen in de Hannie Schaftstraat aan de kant van de weg en doorzocht het voertuig. De agenten troffen in de auto diverse spullen aan die gebruikt worden bij inbraken. Het onderzoek van de politie is nog in volle gang.

Data van Loswalfestival bekend

DIEMEN - De Stichting Loswalfestival heeft de data bekendgemaakt waarop het festival in 2015 plaatsvindt.

Het Loswalfestival wordt op donderdag 14, vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 mei 2015 gehouden. Geïnteresseerden kunnen zich al opgeven voor de braderie. Dit kan door een e-mail te sturen naar: loswalbraderie@gmail.com.

Diemen-Noord is al 25 jaar geliefde woonwijk

Eerste bewoners kregen sleutels woning 25 jaar geleden

DIEMEN - 1 september was het 25 jaar geleden dat de eerste bewoners van Diemen-Noord de sleutels van hun woning kregen. Het betrof Guus Setz en zijn gezin. Setz was op 1 september 1989 groepscommandant van de Rijkspolitie in Diemen. De sleutels werden aan hen overhandigd door PvdA-wethouder Guus Blok. Een verhaal over de ontwikkeling van een succesvolle nieuwbouwwijk.

Een panorama van Diemen-Noord. Foto: Trudy Kroese

In de jaren 60 van de vorige eeuw waren er plannen om op de plek van de huidige woonwijk Diemen-Noord en omgeving een industriegebied te ontwikkelen. Dit industriegebied zou deel gaan uitmaken van een industriegebied dat ook het oostelijk havengebied in Amsterdam zou omvatten. De gemeente Amsterdam was toen van plan om ook in het westelijk havengebied een industriegebied te ontwikkelen. Een van de voortrekkers van die plannen was de Amsterdamse wethouder Joop den Uyl, die in de jaren 70 premier zou worden.

Het gemeentebestuur van Diemen, dat toen onder leiding stond van burgemeester Strumphler Tideman, richtte het vizier op de boerderijen in Diemen-Noord. Een aantal boerderijen werd door de gemeente onteigend, andere boerderijen werden door de gemeente aangekocht. Door de inzakkende economie kwamen de plannen van dat gemeentebestuur nooit van de grond. Dat gold ook voor de Amsterdamse plannen voor het westelijk havengebied. Een aantal leegstaande boerderijen werd overigens gekraakt.

Midden jaren 70 nam het gemeentebestuur het besluit dat er in Diemen-Noord geen industriegebied zou worden ontwikkeld. Vanaf dat moment werden plannen gemaakt om in Diemen-Noord een nieuwbouwwijk te bouwen. Steven Dijk was als PvdA-raadslid en later wethouder nauw betrokken bij de ontwikkeling van de wijk. "Het toenmalige college van B en W wilde in Diemen-Noord woningen met erfpacht en sociale woningbouw. Dat bleek voor beleggers echter niet interessant", blikt hij terug.

Ajacieden

Sinds de jaren 70 wonen er veel spelers van Ajax in Diemen. Dat geldt ook voor Diemen-Noord. Danny Blind woont er al lang, zijn zoon Daley is in de wijk opgegroeid. Andere bekende spelers die in de wijk woonden of wonen zijn: Stefan Petterson, Zlatan Ibrahimovic, Stanley Menzo, Edgar Davids, Michael Reiziger, Marciano Vink en Dani. Inwoners van Diemen zijn gewend om spelers van Ajax op straat tegen het lijf te lopen. Zij worden doorgaans met rust gelaten. Voor Dani ging dat niet op. De Portugees was zeer in trek bij de dames. De huismeester van de flat waar Dani woonde moest dikwijls groepen verliefde meisjes sommeren het portiek van de flat te verlaten.

Diemen-Noord in aanbouw Foto: Steven Dijk

Diemen-Noord zou aanvankelijk industriegebied worden

In de jaren 70 en jaren 80 werd de nieuwbouwwijk Diemen-Zuid gebouwd. Veel bewoners van het centrum van Diemen verhuisden naar die wijk. Door de komst van mensen van buiten Diemen groeide het inwoneraantal van Diemen. In de tweede helft van de jaren 80 bestond het college van B en W uit burgemeester Anneke van Dok-Van Weele en de wethouders Hanneke van Wel-Karbet (CDA) en Guus Blok en Steven Dijk (beiden PvdA). Het gemeentebestuur besloot na lang wikken en wegen de eis voor woningen met erfpacht te laten vallen en sloot een overeenkomst met Sociaal Fonds Bouwnijverheid en Verwelius om een nieuwbouwwijk in Diemen-Noord te bouwen. Het betrof de eerste fase van zo'n 1000 woningen waarvan 50 procent koopwoningen en 50 procent huurwoningen. Van die huurwoningen ging het om 30 procent sociale huurwoningen.

Dijk: "Stedenbouwkundige Klaus Volmer heeft toen een stedenbouwkundig plan gemaakt. Dat heeft hij heel goed gedaan. Diemen-Noord is een wijk geworden met lange zichtlijnen. Daardoor krijgen bewoners en mensen die in die wijk verblijven een gevoel van ruimte en veiligheid. Diemen-Noord heeft dezelfde dichtheid als Diemen-Zuid, maar oogt veel ruimer en is een wijk die een minder gedateerde indruk maakt dan Diemen-Zuid."

Veel jonge gezinnen vestigden zich in de nieuwe wijk

Dijk herinnert zich dat er bij het bouwrijp maken van de grond (1987-1989) veel geruchten gingen dat de grond in Diemen-Noord verontreinigd was door gif. Het gemeentebestuur trok geld uit voor een onderzoek en daaruit bleek dat er geen gif in de grond zat. "Dat onderzoek heeft tussen de 1,5 en 2 ton gekost en is het geld volledig waard gebleken. Toen mijn vrouw en ik in 1990 een woning in Diemen-Noord kochten heb ik van diverse mensen gehoord dat hierdoor bij hen de twijfels waren weggenomen en zij kochten ook een huis in Diemen-Noord." In 1989 en 1990 werd de eerste fase van Diemen-Noord opgeleverd. In de jaren die volgden werden de woningen van volgende fasen van het plan opgeleverd. Diemen-Noord is een wijk waar veel mensen prettig en vaak al lange tijd wonen. De woningen zijn mooi, het is er relatief veilig en er zijn volop speel- en sportmogelijkheden voor de kinderen. De ontsluiting van de wijk is goed. Bewoners zitten dicht bij de snelweg, er rijdt een bus die de wijk met het centrum van Diemen en diverse stations verbindt en Amsterdam is op fietsafstand. Bewoners kunnen boodschappen doen in winkelcentrum Diemen-Noord en in wijkcentrum het Noorderlicht zijn tal van sociaal-culturele activiteiten. In de wijk vestigden zich vooral veel jonge gezinnen en mensen die van plan waren om spoedig kinderen te nemen. De gemeente speelde hierop in door twee scholen te bouwen: openbare basisschool 't Palet en oecumenische school De Duif. Enkele weken geleden werd brede school Noorderbreedte geopend.

Dijk woont zelf al bijna 24 jaar in Diemen-Noord. Zijn vrouw Ellen van der Kaay heeft in hun woning een tandartspraktijk. Hun zonen Nils en Tijmen zijn in Diemen-Noord opgegroeid en hebben het ouderlijk huis inmiddels verlaten. Dijk woont er nog steeds naar volle tevredenheid. "Diemen-Noord blijft een prettige wijk om te wonen. Toen wij in 1990 in Diemen-Noord kwamen wonen, waren bij wijze van spreken alle vrouwen van de wijk net bevallen of zwanger. De vrees bestond toen dat er een jaar of 15 later problemen met de jeugd zouden ontstaan. Hoewel er overal wel eens iets gebeurt, zijn grootschalige problemen uitgebleven. Ik denk dat het een voordeel is dat er veel koopwoningen zijn. Huiseigenaren vinden het belangrijk om hun woning goed te onderhouden en de openbare ruimte netjes te houden. Ik vind de wijk er nog steeds goed uitzien."

10 / 16

SV Diemen start competitie

Trainer Marc Stuut heeft basiself in zijn hoofd

SV Diemen (in gele shirt) won met 5-0 van Sloterdijk.

DIEMEN - SV Diemen begint de competitie zondag met een thuisduel tegen SV Ouderkerk. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

SV Diemen kan terugkijken op een goede voorbereiding. In het bekertoernooi werd gelijkgespeeld tegen vierdeklasser DWS: 1-1.

Afgelopen week speelde de ploeg opnieuw twee bekerduels. Vorige week woensdagavond werd gewonnen van het eerste zaterdagteam van Sloterdijk: 5-0. De doelpunten van SV Diemen kwamen op naam van Noël Ruygrok (2x), Dennis van Bree, Fouad Dahmani en Ilja Demilt. Zaterdag won de ploeg het bekerduel tegen het eerste zaterdagteam van Zeeburgia met 1-8. Bij rust was de stand nog 1-1. Na de hervatting was de formatie van trainer Marc Stuut voetballend en conditioneel veel sterker dan Zeeburgia. De treffers van SV Diemen werden gemaakt door Dennis van Bree (3x), Noël Ruygrok (2x), Kay Minnema (2x) en Quincy Molly. SV Diemen is als groepswinnaar geplaatst voor de volgende ronde van het bekertoernooi.

Tevreden
Marc Stuut is tevreden over de oefencampagne, waarin de nadruk lag op het werken aan het spelconcept en het verlenen van speeltijd aan nieuwe spelers, onder wie een aantal voormalige A-junioren. Hij heeft de basiself die zondag tegen SV Ouderkerk van start gaat in zijn hoofd. "We hebben wat informatie gekregen over SV Ouderkerk en daaruit blijkt dat het een zeer goede ploeg is. SV Ouderkerk is zeker een van de titelkandidaten in onze poule." Hij verwacht veel van de competitie-ouverture. "SV Diemen en SV Ouderkerk zijn beide ploegen die vanuit een goede organisatie spelen en ook willen voetballen. Ik verwacht een voetbalgevecht waarbij veel zal afhangen van de vorm van de dag van de spelers. Ik denk dat het een aantrekkelijk duel wordt."

Het tweede zondagteam plaatste zich dinsdagavond eveneens voor de volgende ronde van het bekertoernooi. De ploeg won met 6-0 van Zwaluwen uit Utrecht.

Nicosia

De loting voor de groepsfase van de Champions League is Ajax opnieuw niet gunstig gezind geweest. Barcelona, Paris Saint Germain en APOEL Nicosia zijn de tegenstanders. Aan het eind van de jaren 70 incasseerde Ajax in Nicosia een van de meest beschamende nederlagen in de clubhistorie.

In het seizoen 1979-1980 nam Ajax als landskampioen deel aan het Europa Cup I-toernooi. In de eerste ronde werd twee maal afgerekend met het Finse HJK Helsinki (1-8 en 8-1). In de tweede ronde stuitte Ajax op Omonia Nicosia, de landskampioen van Cyprus.

Het voetbal in Cyprus stelde toen niets voor. Ajax won de thuiswedstrijd in De Meer met 10-0. Vijf treffers kwamen op naam van Sören Lerby. Trainer Leo Beenhakker besloot dat de return in Nicosia een formaliteit was en gunde een aantal basisspelers rust. De Ajacieden zetten zichzelf voor schut en gingen in de hoofdstad van Cyprus met 4-0 onderuit. Beenhakker was ziedend (dit keer niet geacteerd!) en legde de spelers een boete op.

Ajax kwam dat seizoen overigens ver in het Europa Cup I-toernooi, waarin toen alleen clubs speelden die landskampioen waren geworden. In de kwartfinale werd Straatsburg opzij geschoven. Na een 0-0 gelijkspel in Frankrijk klopte Ajax de Fransen in het Olympisch Stadion: 4-0. In de halve finale werd Ajax aan Nottingham Forest gekoppeld. De Engelse provincieclub had onder leiding van de flamboyante coach Brian Clough een ongelooflijke opmars meegemaakt. De Engelsen hadden een jaar eerder zeer verrassend de Europa Cup I gewonnen. Ajax verloor de eerste halve finale in Nottingham met 2-0. Rechtsbuiten Tscheu La Ling kreeg een doodschop. Twee weken later hoopte Ajax in een tot de nok gevuld Olympisch Stadion de finale te bereiken. Ajax won het duel met 1-0 door een doelpunt van Lerby. Dat was te weinig. Nottingham Forest speelde in de finale tegen het Duitse Hamburger SV. De Engelsen waren underdog, maar wonnen de 'Cup met de grote oren' opnieuw.

Dames Zeeburg winnen

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de eerste competitiewedstrijd gewonnen. De handbalsters uit Diemen wonnen zondag voor eigen publiek met 16-14 van Lotus.

De kop is eraf voor dames 1 van SV Zeeburg, dat onder leiding staat van de nieuwe trainer/coach Doug van Leeuwen. Zaterdagavond speelden de dames twee oefenwedstrijden in Heerhugowaard tegen KSV en Hercules. KSV speelt in de zaalcompetitie hoofdklasse en Hercules zelfs tweede divisie. Het was weer even wennen voor de dames van Zeeburg en het spel was die avond wat rommelig. De wedstrijd tegen KSV werd nipt verloren en de nederlaag tegen Hercules was wat groter. Toch was het een goede oefenavond.

De volgende dag stond de eerste veldcompetitiewedstrijd op het programma, thuis tegen dames 1 van Lotus. Zeeburg begon een stuk sterker aan de wedstrijd dan de avond ervoor. De verdediging zat goed dicht, alleen het scoren verliep nog niet lekker. De rust werd ingegaan met een 7-6 voorsprong. De tweede helft kreeg Zeeburg wat meer het heft in handen en verliep het aanvalsspel een stuk beter. Toch kregen de dames het niet voor elkaar om echt uit te lopen. De eindstand was 16-14 in het voordeel van SV Zeeburg.

Victoria verliest openingswedstrijd

DIEMEN - DKV Victoria heeft de openingswedstrijd van het seizoen verloren. Zaandam-Zuid was met 14-11 te sterk voor de ploeg uit Diemen.

Hoewel de uitslag in het nadeel was van DKV, waren de verhoudingen op het veld heel anders. De beste kansen waren voor de Diemenaren, die ook het beste spel lieten zien.

Vooral het eerste kwartier leek het een leuke wedstrijd te worden. Na een 2-1 achterstand kwam DKV terug tot 2-2 en leek de ploeg haar vorm gevonden te hebben. Toch vielen de doelpunten niet en liep de thuisploeg uit naar een 5-3 voorsprong. Deze achterstand kwam de ploeg uit Diemen niet meer te boven, ook niet na het invallen van verschillende wisselspelers. Diana Hogenberg, de nieuwe coach van het eerste, was na de wedstrijd verbijsterd: "Het spel was prima, veel kansen en wij waren duidelijk de betere ploeg. Maar als je de kansen niet afmaakt dan ga je niet winnen natuurlijk."

DKV Victoria speelt zondag thuis tegen HBC. De wedstrijd begint om 14.30 uur. De ploeg is erop gebrand om de twee punten in Diemen te houden.

Softballers: zicht op titel

Beide teams TIW-Survivors in race voor titel. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De teams van dames 1 en Heren 1 van TIW-Survivors hebben hun wedstrijden gewonnen. Beide softbalteams hebben zicht op de titel.

De dames bleken veel sterker dan Spaarnwoude. De bezoekers maakten geen haast tijdens de slagbeurten. De dames van TIW wisten wel raad met dit soort grapjes en bouwden de voorsprong gestaag uit naar een 9-0 overwinning. Verdedigend stond het team weer als een huis.

De heren van TIW-Survivors ontvingen vrijdag RCH-Pinguins: een vlotte wedstrijd die snel beklonken was met een 17-7 eindstand. Maandag gingen de heren toch wel wat uitgedund naar Badhoevedorp. Een aantal heren was afwezig doordat zij lid zijn van de Diemer Festijn Crew en bezig waren met de opbouw van de feesttent. De softballers uit Diemen liepen in Badhoevedorp tegen een 14-4 nederlaag aan.

Beide teams hebben nog een paar overwinningen nodig voor het kampioenschap en zullen daar de komende weken hard voor gaan strijden. De heren ontvangen vrijdag Hoofddorp Pioniers en de dames ontvangen maandag in Diemen Onze Gezellen 6.

Gevarieerd filmaanbod in De Omval

Filmprogrammeur Marleen van den Heuvel blikt vooruit op het filmseizoen

Marleen van den Heuvel: 'Ons filmaanbod is zo actueel mogelijk.' Foto: Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Over een week, op donderdag 11 september, wordt de eerste film van dit seizoen vertoond in De Omval. Filmprogrammeur Marleen van den Heuvel blikt vooruit op het filmseizoen.

De programmakrant voor de films in september en oktober is uit. Waarom niet meteen voor het hele seizoen?
"Voor film kun je niet een heel seizoen vooruit plannen. Ik probeer wel zo vroeg mogelijk te boeken, maar je wilt actueel zijn in je aanbod. Iedere dag komt er wel een nieuwe film uit. Ik kijk iedere film eerst zelf. Dat vind ik belangrijk: je moet weten wat je draait. Alle films worden per twee maanden in een programmakrant gezet. Op www.theaterdeomval.nl is het filmaanbod ook te vinden en daar kun je ook trailers kijken en meteen reserveren."

Wat voor films haal je naar De Omval?
"Wij hebben een gevarieerd filmaanbod. Dus hebben we populaire films op het programma, maar ook wat meer verdiepende films en kleinere films die misschien wat minder publiek trekken maar wel gewaardeerd worden. Woody Allen brengt ieder jaar een nieuwe film uit, die zit er altijd wel bij. Zijn nieuwste, 'Magic in the Moonlight', is net uit. Een mooie film die speelt in de jaren 20. De film staat op het programma tijdens de Nationale Filmdagen. Van 18 tot en met 24 september kun je overal voor maar vijf euro naar alle films. Op 17 september bij ons ook al trouwens, dan hebben wij de voorpremière van de openingsfilm van de Filmdagen: 'Dorsvloer vol Confetti'."

'Een aanrader? Er zijn zo veel mooie films, het is moeilijk kiezen!'

Film in De Omval, dat is niet meer alleen op donderdag.
"De donderdag blijft onze vaste filmavond, maar ook bijna iedere dinsdag kun je nu bij ons film komen kijken, een service voor mensen die niet kunnen op donderdag. Iedere donderdag is de film te combineren met een lekker diner. Dit seizoen komen broer en zus Barend en Rifka Bos van Festijn Catering bij ons koken. Alleen naar de film of alleen komen eten mag natuurlijk ook. Een keer per maand is er op zondag Film & Ontbijt. Dan kun je de film combineren met een heerlijk ontbijtje in de foyer. Zondag 14 september is de eerste keer, met de eerste film van dit seizoen: 'A Thousand Times Good Night'. Een indrukwekkende film."

Wat voor publiek trekt het filmtheater?
"Wij programmeren films voor iedereen. Traditioneel komen er veel vrouwen naar de film, maar voor mannen zijn er ook mooie films. Er komt een hele goede aan, 'A most wanted man' van Anton Corbijn, een spionagefilm. We zouden graag ook wat meer jongere mensen trekken. Ik hoop dat de studenten uit Diemen ook vaker bij ons komen kijken. Zij krijgen nog korting ook. Wij zijn een Cineville-theater. Met een pas kun je voor € 19,- per maand naar iedere film in elk aangesloten theater. Vooral grote steden doen mee en ik ben trots dat Diemen er ook in zit."

Welke films op het programma zijn echte aanraders?
"Er is zo veel, het is moeilijk kiezen. 'Loenatik, te gek!, die is echt heel leuk voor de hele familie. 'Deux jours, une nuit', die in oktober draait van Luc en Jean-Pierre Dardenne. Die wordt door België wel naar de Oscars gestuurd, denk ik en het zou wel eens een winnaar kunnen zijn. Op 30 oktober 'Psycho' uit de landelijke Hitchcock-tour van Eye. Altijd leuk, een mooie oude Hitchcock in Halloweentijd. 'Bon Dieu!' is ook een aanrader, die film heeft in Frankrijk net zo goed gescoord als 'Les Intouchables'. En november wordt ook weer een mooie filmmaand, afgaande op de films die er aankomen."

zondag 14 september

Ontbijtbios

'A Thousand Times Good Night' start vandaag om 11.30 uur en is te combineren met een ontbijt. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Zondagmiddag Podium

SWD organiseert een gezellige middag voor 50'plussers in De Schakel. Fred Kerkvliet zorgt voor een muzikaal optreden. Van 14.30-16.30 uur. Kosten: € 3,-. Informatie: Rens Tas, 06–22563192.

Startzondag in De Ontmoeting

Om 10.00 uur begint in kerkgebouw De Ontmoeting een feestelijke kerkdienst om het nieuwe seizoen in te luiden. Met medewerking van Gospelkoor 'The Revivals'. Voor kinderen tussen vier en tien jaar is er een speciale kinderdienst en voor de allerjongsten is er oppas. Er is ook een bijzondere tentoonstelling van doopjurken, foto's en verhalen.

Fort Diemerdam

Gidsen van de Historische Kring Diemen verzorgen een wandeling van Fort Diemerdam naar kringenwetboerderij de Zeehoeve. De wandeling duurt een uur en deelname is gratis. Bij wisselvallig weer worden stevige schoenen aanbevolen. Start bij Fort Diemerdam, 15.00 uur, toegang gratis.

14 en 17 september

Film in De Omval

De kinderfilm Loenatik, te gek! gaat over de psychiatrische patiënten Bep Brul, De Majoor, Fat , Mevrouw De Haas en Dr. Doolittle van Loenatik. Zij zijn noodgedwongen teruggekeerd in de maatschappij nadat kliniek Zonnedael is opgeheven. Zuster Ten Hoeven mist haar geliefde patiënten en zonder hen heeft ze geen doel meer in haar leven. Aanvang: 14.00 uur. Kosten: € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

dinsdag-donderdag-vrijdag

Activiteiten SWD

SWD biedt dit seizoen verschillende mogelijkheden om te werken aan de conditie. Op dinsdag Meer Bewegen voor Ouderen in De Schakel, van 9.00 tot 14.00 uur (meerdere lessen). Op vrijdag 5 Meer Bewegen (van 9.00-10.00 uur) en Goedemorgen Gym (van 10.30–11.30 uur) in wijkcentrum Noorderlicht. In Huis van de Buurt 't Kruidvat dinsdag en donderdag bewegings- en Zumbalessen, van 9.00 tot 10.00 uur. Voor informatie: Cora Verhoef, 06–12620423.

tot zaterdag 6 september

Diemer Festijn

Het Diemer Festijn: een kleine week lang feest in Diemen. Dinsdag opent de kermis al en daarna is er heel veel te doen op het feestterrein aan de Ouddiemerlaan. Zaterdag is de Gemeentedag. Het programma is te vinden op www.diemernieuws.nl.

donderdag 4 september

Klaverjasclub 't Kruidvat

De klaverjasclub in 't Kruidvat te Diemen-Zuid start weer met klaverjassen. De entree is € 3,-. Er wordt gespeeld in competitie, maar dat is niet verplicht. De zaal is open vanaf 19.30 uur en het klaverjassen begint om 20.00 uur.

vrijdag 5 september

Tablet Café

Voor mensen met een tablet of iPad wordt in de bibliotheek Diemen een Tablet Café gehouden om ervaringen uit te wisselen en tips te delen. Medewerkers van de bibliotheek begeleiden de avond en belangstellenden kunnen gratis binnenlopen. Van 18.30 tot 20.00 uur.

Tweedehandsmarkt

In het Huis van de Buurt 't Kruidvat wordt een tweedehandsmarkt gehouden. 10.00 tot 12.00 uur.

zaterdag 6 september

Gemeentedag

Van 10.30 uur tot 15.00 uur een gevarieerd programma op de Gemeentedag in en rond het gemeentehuis. Diverse afdelingen van de gemeente zijn aanwezig. Er is een creatieve workshop van kunstenares Magda Wieclawska, in de trouwzaal vinden diverse optredens plaats. Speeddaten met de aanwezige raadsleden en een workshop 'Kent u uw bestuur?'. De Brede HOED houdt open dag. De politie en brandweer geven bij de brandweerkazerne diverse demonstraties.

Oud papier

Vrijwilligers van De Ontmoeting halen vanaf 9.30 uur in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier tot 9.30 uur aan de weg zetten.

zondag 7 september

Fort Diemerdam

Gidsen van de Historische Kring Diemen verzorgen een wandeling van Fort Diemerdam naar kringenwetboerderij de Zeehoeve. De wandeling duurt een uur en deelname is gratis. Bij wisselvallig weer worden stevige schoenen aanbevolen. Start bij Fort Diemerdam, 15.00 uur, toegang gratis.

maandag 8 september

Zumba

In wijkcentrum het Noorderlicht gaan de Zumbalessen weer van start. Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur. 10 lessen € 65,-. Aanmelden: www.majafit.nl of 06-17411800.

Aqua Fauna

Wekelijkse bijeenkomst in De Schakel met vandaag de dialezing 'Help, ik heb een aquarium'. Niet alleen met topaquaria, maar vooral wat liefhebbers zoal fout doen. Aanvang 20.00 uur. Ook niet-leden zijn welkom, entree gratis.

dinsdag 9 september

Boekpresentatie

Linde ten Broek uit Demen schreef het boek 'Moeders en Dochters' en vertelt daarover in bibliotheek Diemen van 10.30 tot 11.30 uur. In 'Moeders en Dochters' staan 36 portretten over bezieling, liefde, het leven en wat van generatie op generatie doorgegeven wordt. Bezoekers kunnen met de schrijfster doorpraten over dit thema.

Peutercursus

Carien Ruijter, pedagogisch adviseur van het Ouder en Kind Centrum, geeft een cursus voor ouders van peuters van anderhalf tot vier jaar. De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten en wordt gegeven in de Brede Hoed. Er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden: 020-5555848 of cruijter@ggd.amsterdam.nl.

vanaf 10 september

Muziekles

De Muziekschool Diemen start dit jaar een nieuwe cursus voor kinderen van 4 en 5 jaar. Kleuters leren spelenderwijs de basisvaardigheden van muziek door samen te zingen, te dansen, ritmes te klappen, bodypercussie en eenvoudige instrumenten te bespelen. Woensdag, van 14.30 tot 15.00 uur in Theater De Omval. Voor kinderen van 6 en 7 jaar is er een blokfluitklas. Deze cursus is een goede opstap naar het bespelen van andere instrumenten. Op www.muziekschooldiemen.nl is alle informatie te vinden, ook over andere lessen van de Muziekschool.

donderdag 11 september

Film in De Omval

'A Thousand Times Good Night' vertelt het aangrijpende verhaal van oorlogsfotograaf Juliette Binoche die niet kan kiezen tussen het gevaarlijke werk in conflictgebieden en haar gezin dat thuis in doodsangst op haar wacht. Aanvang 20.00 uur, kosten € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zaterdag 13 september

Repair Café

DDD organiseert een Repair Café in De Diem, tussen 14.00 en 17.00 uur. Vrijwilligers repareren kleine artikelen zoals elektronica, speelgoed, kleding en huishoudelijke apparaten. Ook kleding wordt gerepareerd (geen ritsen). Dat is in principe kosteloos, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Meer informatie: www.duurzaamdorpdiemen.nl.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Te koop aangeboden: Keuken wegens vervanging, hoek-
keuken, kleur: creme. Met diverse Whirlpool apparatuur. Keuken is geplaatst in 2007. Voor meer informatie bel met
06-20437036

TE KOOP: Opnieuw te bekleden 3-zits Gelderland-bank + 2 fauteuils van Jan des Bouvrie met certificaat.
€ 350,- Tel.: 06-40376750.

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl