DiemerNieuws

26 november 2015

DiemerNieuws 26 november 2015


Gemeente gaat afval in Diemen veel beter scheiden

DIEMEN - De gemeente is bezig met het nemen van maatregelen die ervoor moeten zorgen dat het afval beter wordt gescheiden.

Wethouder Ruud Grondel van Afvalbeleid: "Landelijk is het streven om 75 procent van het afval te scheiden, in Diemen is dat 25 procent. Het percentage afval dat wordt gescheiden is in alle gemeenten met veel hoogbouw lager dan in plaatsen met veel laagbouw. Inwoners van Diemen zullen het zich misschien niet realiseren, maar hier bestaat meer dan 50 procent van de woningen uit wat wij hoogbouw noemen. Als 75 procent van het afval wordt gescheiden blijft er 100 kilo per huishouden aan restafval over; omdat het percentage hier lager ligt gaat het in Diemen om 241 kilo." De gemeente is bezig met het inrichten van brengparkjes voor afval. Die bestaan uit ondergrondse containers voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval), glas, papier, plastic, kleding en restafval. Er zijn al brengparkjes ingericht bij winkelcentrum Diemerplein en in Diemen-Noord. Binnenkort volgen er meer. "Mensen kunnen bij die brengparkjes het afval makkelijk gescheiden wegbrengen. Alleen al door plastic van het restafval te scheiden kun je enorm veel winnen. Plastic maakt wat betreft volume bij veel mensen de helft van het restafval uit", aldus Grondel. Hij geeft aan dat op een aantal plekken in Diemen de opening van de containers voor GFT-afval groter is geworden. "Wij doen dat op verzoek van bewoners. Het betreft buurten waar veel bewoners toch al hun GFT- afval van het overige afval scheiden."

De wethouder wil de gemeenteraad volgend jaar een overzicht geven van de mogelijkheden voor een gedifferentieerd tarief voor de inzameling van afval (Diftar).

Politie zoekt dader beroving

DIEMEN - In metrolijn 53 heeft vrijdagmiddag omstreeks 15.00 uur een beroving plaatsgevonden. Er is een dader aangehouden, de politie is op zoek naar een tweede dader.

De twee daders stapten uit bij metrostation Verrijn Stuart. Het slachtoffer en haar vriend zijn achter de daders aan gerend. Met hulp van passerende beveiligers van G4S en de inmiddels gealarmeerde politie kon een van de daders worden aangehouden. Het betrof een 16-jarig meisje uit Amsterdam.

Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van diefstal met geweld en de verdachte is verhoord door de recherche.

De politie is op zoek naar de tweede verdachte. Het gaat om een negroïde man van ongeveer twintig jaar die tussen de 1.75 en 1.80 lang is. Hij droeg zwarte kleding met witte print en een blauwe pet.

De politie is op zoek naar eventuele getuigen of mensen die over meer informatie beschikken. Zij kunnen contact opnemen via telefoonnummer 0900-8844.

Leefbaar Diemen stelt vragen over het Diemer Festijn

DIEMEN - De fractie van Leefbaar Diemen plaatst vraagtekens bij de huidige vorm van het Diemer Festijn. Dit heeft de fractie van de oppositiepartij tijdens de algemene beschouwingen naar voren gebracht.

Leefbaar Diemen vraag zich af of het Diemer Festijn nog wel een feest is voor de Diemenaren. "Zijn al die dure artiesten in het weekeinde nog wel nodig? Of kan het Diemer Festijn ook op een andere manier georganiseerd worden, zodat het een echt Diemer Festijn wordt en geen feest voor de bezoekers uit de ons omliggende gemeenten", aldus Rosali Herder, fractievoorzitter van Leefbaar Diemen. "Leefbaar Diemen bekijkt het Diemer Festijn elk jaar met gemengde gevoelens en vraagt zich af of dit volksvermaak nog op dezelfde manier moet worden georganiseerd of dat er een andere invulling aan moet worden gegeven."
Rosali Herder wijst erop dat er in Diemen op veel zaken wordt bezuinigd, maar dat er wel veel geld wordt uitgegeven aan subsidies voor evenementen.

Lees verder op pagina 3.

Brief posten met hindernissen

Brievenbus is moeilijk bereikbaar. Foto: Fanny Herderscheê

DIEMEN - Een brief posten in de brievenbus op de hoek van Pampuszigt en Zeezigt in Diemen-Noord kost momenteel de nodige moeite.
Door werkzaamheden is de brievenbus slecht bereikbaar. Voor de brievenbus liggen houten pallets. Mensen die een brief willen posten kunnen op het beton onder de brievenbus gaan staan of op de pallets klimmen. "Ik moest even nadenken hoe ik mijn brief in de brievenbus kon doen", aldus Fanny Herderscheê. "Ik ben maar op de betonnen ondergrond gaan staan. Hier is niet over nagedacht. Hoe kan bijvoorbeeld iemand die in een rolstoel zit hier een brief posten?"

7

staat de A1 tussen Diemen en Muiderberg in
de landelijke filelijst

Burgemeester Van Medenbach Wakker of gewoon Wakker?

Diemen heeft sinds 1951 een Van Medenbach Wakkerplein, een chique naam en een mondvol voor een plein dat eigenlijk een breed zijstraatje is tussen de Ouddiemerlaan en de Burgemeester Bickerstraat. Het ging bij de naamgeving van het plein blijkbaar te ver om het "Burgemeester Van Medenbach Wakkerplein" te noemen.
Notaris Jacobus Philippus van Medenbach Wakker was de eerste burgemeester van Diemen, in eerste instantie nog 'schout' geheten. Dat was in 1817. Hij heeft overigens nooit in Diemen gewoond. De notaris zou wel gek geweest zijn. Hij was immers ook burgemeester van de Watergraafsmeer en woonde daar op "Weyzigt". Het was wel de tijd van rangen en standen. Zijn veldwachter in Diemerbrug mocht in 1840 onder geen beding naar de Vinkenbrug verhuizen omdat het gemeentebestuur vond dat hij dicht in de buurt moest blijven van de dorpskern vanwege de drukte rond de Diemerbrug met twee kerken, een school, vier drukbezochte herbergen en waar het scheepvaartverkeer voor "onophoudelijk gevaar" zorgde.
In de Watergraafsmeer was men in 1899 overigens wat pragmatischer toen Van Medenbach Wakker daar een straatnaam kreeg. Het werd simpelweg de "Wakkerstraat".

Sinterklaas bezoekt winkelcentrum Diemerplein

DIEMEN - Sinterklaas komt zaterdagmiddag 28 en koopzondag 29 november op bezoek in winkelcentrum Diemerplein. Kinderen kunnen met hem op de foto, meezingen met de Zangpieten, knutselen en zich laten schminken in de kidscorner.

In samenwerking met Pattis Party organiseert winkeliersvereniging Diemerplein in de kidscorner in de voormalige zaak van Jamin een strippenkaartfestival met verschillende activiteiten voor kinderen van 4 tot en met 10 jaar. Op het knutselterras kunnen kinderen een verlanglijst voor in de schoen, een stoomboot, mijter of pietenmuts knutselen. Ook kunnen ze zich laten schminken als Zwarte Piet, Glitterpiet of Tijgerpiet. De kidscorner is open van 12.00 tot 16.00 uur. Vanaf 12.00 uur is er muziek en zingt presentator Martin Williams liedjes met de kinderen. Om 13.00 uur wordt Sinterklaas welkom geheten bij het podium. Om 13.30 uur reikt Sinterklaas de prijzen uit van de kleurwedstrijd. De prijswinnaars hebben thuis bericht ontvangen. Na de prijsuitreiking maken Sinterklaas en de Zwarte Pieten een rondleiding door het winkelcentrum. De dj en de Zangpieten blijven tot 16.00 uur.

Op zondag is er tussen 12.00 en 16.00 uur weer een kidscorner in de voormalige winkel van Jamin. Op deze dag kunnen ouders gaan winkelen en hun kinderen worden met knutselen, spelletjes, schminken, verhalen vertellen en minidisco maximaal 1,5 uur beziggehouden. Sinterklaas komt met zijn Zwarte Pieten vanaf 13.00 uur op bezoek. Van 13.30 uur tot 14.30 uur kunnen kinderen met Sinterklaas op het podium op de foto. De foto's kunnen nog dezelfde middag opgehaald worden bij de Art Foto Groep. Daarna maakt Sinterklaas nog een rondgang door het winkelcentrum tot 15.30 uur.

Meer informatie op www.diemerplein.nl.

Weerbericht

Toenemend wisselvallig met veel wind, vrij zacht
Donderdag en vrijdag bevinden we ons tijdelijk onder de vleugels van een uitloper van het Azorenhogedrukgebied. Het blijft grotendeels droog. In het weekeinde gaat de westcirculatie weer op volle toeren draaien. Randstoringen van een diepe oceaandepressie trekken in snel tempo richting Noordzeegebied. Het zachte, soms regenachtige en winderige weer keert terug.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag neemt de bewolking toe, maar het blijft tot de avond vrijwel droog. De zuidenwind trekt aan tot matig. In de nacht naar zaterdag volgt enige regen. Overdag wordt het geleidelijk minder nat. De zon schijnt af en toe zon bij een maximum van 9 graden. In de loop van de avond en in de nacht naar zondag volgt opnieuw regen. Zondag overdag vallen enkele buien. De zuidwestenwind wakkert aan tot krachtig (windkracht 5-6). Het wordt 10 à 11 graden.

Trend na het weekeinde
Dinsdag gaat de meteorologische winter van start. Van winterweer is echter voorlopig geen sprake. Een krachtige westcirculatie dendert over het Noordzeegebied. Soms valt er regen bij een vaak stevige bries. De nachten zijn vorstvrij. De maxima komen uit op 11 à 12 graden.

Weetje
Van de maand november verwachten we striemende regen tegen de ruiten en de vallende bladeren die je om de oren vliegen. De takken worden kaal geblazen, want op 5 december moet de maan door de bomen kunnen schijnen. Bladval heeft echter alles te maken met een teruglopende lichtintensiteit, dus met afname van de hoeveelheid licht en niet door de wind.

Warmtebuffer Nuon in gebruik genomen

DIEMEN - Vorige week vrijdag is een grote waterbuffer in gebruik genomen bij energiebedrijf Nuon. Wethouder Lex Scholten en zijn collega Tjeerd Herrema uit Almere gaven het symbolische startsein.

In de enorme watertoren van 50 meter hoog wordt de restwarmte opgeslagen van de energiecentrale en gebruikt voor stadsverwarming. In Diemen zijn de Rode Kruislaan, Campus Diemen Zuid en enkele kantoren al aangesloten op de stadsverwarming en in de toekomst zullen de huizen in Holland Park op deze wijze verwarmd worden. Ook huishoudens in Almere, IJburg en Amsterdam-Zuidoost zijn aangesloten.

In de warmtebuffer wordt kokendheet water onder druk opgeslagen. Daardoor kan de gascentrale makkelijker uitgeschakeld worden op momenten dat er weinig vraag is naar energie, maar verwarming wel nodig is. In de winter kan de warmtebuffer tot 16 uur warmte leveren, in de zomer zou de gascentrale meer dan een etmaal uitgezet kunnen worden.

Onderscheiding voor tien vrijwilligers

Gemeenteraad reikt onderscheidingen voor 12e keer uit

De winnaars van de vrijwilligersonderscheiding en burgemeester Erik Boog. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De gemeenteraad heeft vrijdagavond de vrijwilligersonderscheidingen uitgereikt. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis. Het was de twaalfde keer dat de vrijwilligersonderscheidingen werden uitgereikt.

Een commissie met een aantal leden van de gemeenteraad maakt jaarlijks een selectie uit de kandidaten die zijn voorgedragen voor een vrijwilligersonderscheiding. De commissie bestond dit jaar uit Rob Verheuvel (PvdA), Jeannette Pietersen (D66), Sylvia Raveling (Partij van de Ouderen) en Janneke de Graaf (CDA). Rob Verheuvel kon wegens ziekte vrijdag niet aanwezig zijn. Hij werd vervangen door Brigitte Wielage (VVD).

Wielage sprak namens de gemeenteraad haar waardering uit voor de vele inwoners van Diemen die zich inzetten als vrijwilliger en een positieve invloed hebben op de lokale samenleving.

Het was druk in het gemeentehuis.

Raadsleden schenken drankjes in en gaan
met hapjes rond

Muziekgroep
De uitreiking van de vrijwilligersonderscheidingen werd goed bezocht. In de hal was een optreden van de Amsterdamse muziekgroep Zonnebloem. De onderscheidingen werden uitgereikt in de trouwzaal van het gemeentehuis. Daar verzorgde muzikaal theater Edog uit Diemen een miniconcert.

De gemeenteraadsleden en fractieopvolgers toonden zich echte gastdames en gastheren. Zij ontvingen de bezoekers bij de ingang van het gemeentehuis, schonken koffie en thee en andere drankjes en gingen rond met schalen met heerlijke hapjes. Er werden vrijdag in totaal tien vrijwilligersonderscheidingen uitgereikt.

Bijeenkomst in gemeentehuis
druk bezocht

Gelukkigen
De gelukkigen waren: Trees van der Schot, Esther Magliano van Gaveren, Rianne en Jorit Tijsen, Marten van der Hoek, Miek Bonouvrie, Ellen Fagels-Custers, Steef Voorn en Melany Hendriks en Dionne Tool.

Trees van der Schot kreeg de onderscheiding voor haar vrijwilligerswerk voor onder andere de bingomiddagen in De Diem, de speel-o-theek, WonenPlus en de kerk Sint Petrus' Banden.

Ester Magliano van Gaveren kreeg de onderscheidingen voor haar vrijwilligerswerk voor de EHBO en Stichting KiKa (KinderKankervrij). Zij heeft EHBO-lessen gegeven aan bedrijven, particulieren en vrijwel alle scholen in Diemen. Daarnaast zet zij zich met volle overgave in voor KiKa.

Marten van der Hoek was jaren actief als penningmeester van de Diemer IJsclub, de oudste sportvereniging van Diemen. Daarnaast is hij al 28 jaar jeugdleider bij de club. Hij geeft ook graag schaatsles.

Broer en zus Jorit en Rianne Tijsen zijn ondanks hun jeugdige leeftijd op vele terreinen als vrijwilligers actief: bij judovereniging HC Fritz en tijdens de Kinderzomerspelen en het Loswalfestival.

Miek Bonouvrie is een vrijwilligster die velen in Diemen kennen. Zij was en is actief bij de kinderboerderij, SV Diemen, De Zonnebloem en de woon- en zorgcentra De Diem en Berkenstede.


Ellen Fagel-Custers staat altijd voor de medemens klaar: zij verleent mantelzorg aan een voormalige buurvrouw, was lid van de AMC Patiëntenraad en is lid van de Wmo-raad Diemen.

Steef Voorn was zestien jaar lid van het kerkbestuur van de Sint Petrus' Banden en is voorzitter van de afdeling Diemen van De Zonnebloem. Daarnaast is hij actief voor WonenPlus. Hij bezoekt mensen aan huis en verricht dan klusjes.

Melany Hendriks en Dionne Tool zijn al sinds hun zesde jaar actief voor handbalvereniging SV Zeeburg. Dionne is wedstrijdsecretaris van de vereniging en onderhoudt alle contacten met de bond. Verder regelt zij zaken als de zaalindeling, zodat iedereen weet wie waar wanneer moet trainen.
Melany is secretaris van de verbouwingscommissie. Zij is ook de creatieve geest van de twee en zij houdt zich vooral bezig met verbouwen en alles wat daarmee samenhangt.

Deel A9 afgesloten

DIEMEN - De A9 richting Amersfoort/Almere tussen knooppunt Holendrecht en Diemen is van vrijdag 27 november 22.00 uur tot maandag 30 november 5.00 uur afgesloten. Weggebruikers moeten rekening houden met 10 minuten extra reistijd en extra drukte op de weg.

Rijkswaterstaat verplaatst tijdelijk rijstroken op de A9 tussen Holendrecht en Diemen om de A9 te kunnen verbreden en een 3 kilometer lange tunnel aan te leggen.

Overlast
Tijdens het weekend worden er vijf viaducten gedeeltelijk of geheel gesloopt. Het slopen, breken en afvoeren van puin geeft veel (geluids)overlast voor omwonenden en is een enorme logistieke operatie. Om de hinder te beperken worden de grootste hinderwerkzaamheden zo veel mogelijk overdag op zaterdag 28 november uitgevoerd.

Verkeer op de A9 en A2 richting Amersfoort wordt omgeleid. Vanaf knooppunt Amstel kunnen weggebruikers rijden via de A10-Oost en de A1. Houd rekening met 10 minuten extra reistijd. Ook lokaal verkeer wordt omgeleid.

Borden
Borden boven en langs de weg geven de omleidingsroutes aan. Bij ongunstige (weers)omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.

Vragen over Diemer Festijn

Vervolg van voorpagina

Rosali Herder (Leefbaar Diemen): "Deze evenementen zijn nodig, maar er wordt vaak ondoordacht met geld voor subsidies omgegaan."

Wethouder Jeroen Klaasse (D66) is als portefeuillehouder verantwoordelijk voor de evenementen in Diemen. "Wij hebben ongeveer een jaar geleden het Diemer Festijn besproken in de raadscommissie Subsidies. Er was toen geen kritiek van raadsleden op de vorm en inhoud van het Diemer Festijn."

De wethouder is bereid om over de vorm en inhoud van het Diemer Festijn in gesprek te gaan.

Gesprek
"Als partijen willen, kunnen wij samen met de Stichting Diemer Festijn in gesprek gaan over de vorm van het evenement. Ik zeg helemaal niet dat de vorm en de inhoud van het Diemer Festijn moeten worden aangepast. Maar als partijen hierover willen praten dan kan dat altijd."

60 jaar getrouwd

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog heeft donderdag een bezoek gebracht aan het echtpaar De Boer-Eliveld. Zij waren maar liefst zestig jaar getrouwd. De heer R. de Boer en mevrouw G. de Boer-Eliveld wonen sinds 1961 in Diemen en hebben vier kinderen en vier kleinkinderen. "De burgemeester is ruim een uur bij ons geweest. Hij heeft ons een bos bloemen en een doos met chocolade gegeven. We hebben over van alles zitten praten. Ik vind de burgemeester een heel aardige man", aldus de heer De Boer.

'Licht zet inbrekers in het zicht'

DIEMEN - Inbrekers zijn in de wintermaanden het meest actief in de vooravond. Want als het donker is en er brandt op dat moment geen licht in een woning, weet een inbreker dat er niemand thuis is. Daarvoor waarschuwt de politie.

"Met een eenvoudige tijdschakelaar op uw binnen- en buitenverlichting kunt u dit voorkomen. Maar alleen verlichting is niet genoeg. Inbrekers slaan graag toe zonder dat voorbijgangers hen kunnen zien. Kijk daarom eens kritisch naar uw eigen huis. Zijn er plekken waar het zicht slecht is, zoals een raam met een grote struik ervoor of een niet verlicht portiek of voorportaal", aldus een woordvoerder van de politie. "Daarnaast maakt degelijk hang-en-sluitwerk het werk van inbrekers moeilijk. Hang-en-sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen vermindert de kans op een inbraak met maar liefst 90 procent!"

Zicht en licht
"Een inbreker heeft slechts dertig seconden nodig om in te breken. Als het langer duurt, breekt hij vaak zijn poging af. Een aantal tips om het een inbreker lastig te maken: plaats inbraakwerend hang-en-sluitwerk voorzien van het SKG-sterkeurmerk, sluit ramen en deuren goed af, draai ze op het nachtslot en berg de sleutels op, ook al bent u maar even weg. Maak gebruik van tijdschakelaars op verlichting. Vaak verlaten mensen in de loop van de dag hun huis om pas in de avond terug te keren in een donkere woning. Dit terwijl verlichting in en om de woning juist kan helpen om inbraken te voorkomen. Maak afspraken met uw buren om een oogje in het zeil te houden. Zorg ook voor zicht en licht bij uw huis. Gebruik in donkere uren de verlichting bij uw toegangsdeuren en zorg dat inbrekers zich niet kunnen verschuilen achter struiken in met name voor- en zijtuinen. De combinatie van zicht, verlichting en inbraakwerend hang-en-sluitwerk maakt de kans op een inbraak kleiner en de kans op ontdekking groter."

112
"U kent uw wijk het beste. Als u denkt dat er iets niet in orde is, is dat meestal ook zo. Ziet u verdachte mensen, mensen die er niet thuishoren en veel aandacht hebben voor woningen in de buurt, bel dan direct de politie. Bij spoed of heterdaad kan dit via 112 en anders via 0900-8844. Let erop hoe ze eruitzien en in welke richting ze vertrekken. Noteer ook het merk en kenteken van het eventuele vervoermiddel. Het is van belang om zo snel mogelijk te bellen, immers een inbreker heeft slechts enkele minuten nodig om zijn slag te slaan en er vandoor te gaan. Door uw melding kan de politie snel ter plaatse zijn. De politie benadrukt: liever een keer te veel gebeld dan één keer te weinig."

Eerste Diemense vrijwilligers Home-Start krijgen certificaat

In Diemen worden nu al 4 gezinnen begeleid

Wethouder Grondel reikte de eerste certificaten uit. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De eerste vrijwilligers van Home-Start in Diemen kregen vorige week van wethouder Ruud Grondel hun certificaat. Zij begeleiden gezinnen die het tijdelijk zwaar hebben.

In juni is Home-Start in Diemen begonnen. Margo Oosterhout van welzijnsorganisatie Combiwell is de coördinator. De gemeente ondersteunt het project. Home-Start wordt al in meer dan 130 gemeenten aangeboden. De vrijwilligers bieden gezinnen, met minimaal een kind tot zeven jaar, die het tijdelijk moeilijk hebben een steuntje in de rug. Dit zijn bijvoorbeeld ouders met een meerling, of die net verhuisd zijn en moeite hebben contacten op te bouwen, of moeite hebben na een scheiding alles weer op de rit te krijgen. "Deze gezinnen kunnen het niet in hun eigen kring oplossen. De vrijwilligers worden aan de gezinnen gekoppeld na een training vanuit Home-Start", vertelt Oosterhout. "De eerste Diemense vrijwilligers hebben de training afgerond en er worden nu al vier gezinnen begeleid."

De vrijwilligers zijn zelf (groot)ouders of hebben als professional ervaring met het opvoeden van kinderen. Zij bieden ondersteuning, praktische hulp en vriendschap aan de ouders. "Het gaat erom het gezin op weg te helpen en niet de regie over te nemen", aldus Oosterhout. "Dus niet een ochtendje oppassen bijvoorbeeld, maar samen zorgen dat wat niet lukt wel weer kan en zo dat het gezin het zelf weer kan. De vrijwilliger heeft tijd om te luisteren of een handje te helpen bij praktische zaken zoals iets gezelligs doen, een peuterspeelzaal zoeken, administratie of contact maken met andere ouders." Een vrijwilliger is meestal een paar maanden tot een jaar actief in een gezin. Gezinnen kunnen worden aangemeld door een verwijzer of zichzelf aanmelden. Dat kan via 06-51451009 of diemen@home-start.nl. Ook mensen die zich als vrijwilliger willen aanmelden kunnen daar terecht.

Alysa Sinke

Vicevoorzitter Jongerenraad
21 jaar
Geboren en getogen in Diemen

Waarom de Jongerenraad?
"Ik wil mij graag inzetten voor de jongeren in Diemen. De Jongerenraad is een mooi initiatief hiervoor omdat jongeren via ons hun mening kunnen laten horen."

Welke onderwerpen wil jij op de agenda voor jongeren in Diemen?
"Voor jongeren tussen 12 en 18 jaar: een locatie waar ze terechtkunnen in hun vrije tijd. Voor jongeren tussen 18 en 25 jaar betaalbare huisvesting."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik volg de Master Nederlands en ik zit in het laatste jaar van de Bachelor Sociologie."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Ik heb net 'Efter' van Hanna Bervoets uit en ben van plan nu 'De Vergeting' van Daan Heerma van Voss te lezen."

Laatst gedownload?
"Het nieuwe album van Adele."

Luieren of naar de sportschool?
"Sportschool! Ik sport bijna elke ochtend."

Daarom Diemen
"Het dorpse karakter. Er heerst een relaxte sfeer."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Sushi! Ik ben dol op vis."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik altijd heel fanatiek ben als het om wedstrijden of spelletjes gaat."

Over 10 jaar…
"Hoop ik nog steeds in Diemen te wonen en leuk werk in Diemen of in de omgeving te hebben gevonden."

Je kunt niet zonder?
"Aardige mensen om mij heen."

Hoe ziet je ideale weekend eruit?
"Zo ongeveer wat ik elk weekend doe: sporten, tijd doorbrengen met mijn familie en vrienden, studeren en een goed boek lezen."

Diemen mist nog…
"Betaalbare huisvesting voor starters."

Als je een dagje burgemeester van Diemen was, wat zou je dan doen?
"Te veel om op te noemen!"

Onderzoek naar ondernemersklimaat

DIEMEN - Diemen neemt deel aan een onderzoek naar het ondernemersklimaat en de gemeentelijke dienstverlening aan het bedrijfsleven.

Veel ondernemers in Diemen hebben de MKB-enquête al ingevuld. De termijn voor het invullen van de enquête is verlengd. Dit kan nog tot en met vrijdag 4 december.

Het tweejaarlijkse (landelijke) onderzoek 'MKB-vriendelijkste gemeente' is een initiatief van MKB Nederland en VNO-NCW, dat in Diemen wordt uitgevoerd in samenwerking met de gemeente. Het is een onderzoek naar het ondernemersklimaat en de dienstverlening aan het bedrijfsleven van de gemeente Diemen.

Alle ondernemers in Diemen - groot en klein – kunnen de vragenlijst invullen op www.mkbvriendelijkstegemeente.nl/Diemen (1 reactie per KvK-inschrijving, geen inlogcode nodig).

'Dit is een leuke markt met een dorps karakter'

Markt al meer dan 25 jaar in centrum van Diemen

DIEMEN - De markt die al ruim 25 jaar elke woensdag op het Diemerplein wordt gehouden is niet meer weg te denken. Veel inwoners van Diemen en van plaatsen in de regio komen graag op de markt. Maar net als andere ondernemers hebben ook de marktkooplieden een moeilijke tijd achter de rug. Het DiemerNieuws keek een ochtend rond op de markt.

Bezoekers doen inkopen op de markt. Foto: Trudy Kroese

Het is woensdagochtend even voor 07.30 uur. Het heeft de afgelopen nacht gestormd. Daarom zijn niet alle marktkooplieden die doorgaans op woensdag op het Diemerplein staan deze dag aanwezig. Maar de meeste wel. Brian Kuiper (31) van Holland Kaas Centrum heeft er geen moment over getwijfeld om deze ochtend naar Diemen te komen. "Weer of geen weer, zolang het veilig is om te werken, gaan wij hier op de markt staan. In al die jaren is de markt maar een keer niet doorgegaan, dat was toen het gevolg van een storm."

De zaak is gevestigd in de Amsterdamse wijk Sloten. Zijn oom is ruim 25 jaar geleden met Holland Kaas Centrum op de markt in Diemen begonnen, Brian zelf staat alweer 12 jaar op de markt in het centrum van Diemen. De jonge ondernemer is deze ochtend al om 05.00 uur uit zijn bed gestapt, maar heeft gelukkig een goed humeur. Hij heeft er vandaag duidelijk zin in. "Ik vind dit een prettige markt om te staan. Wij leveren producten van een goede kwaliteit tegen scherpe prijzen. Er komen dan ook veel vaste klanten kopen bij mijn kaaskraam."

Even later meldt zich een inwoonster van Diemen bij de wagen van Brian. Brian weet al wat zij wil bestellen. Zij is inderdaad een vaste klant.

De kraam van De Gooise Poelier.
Brian Kuiper van Holland Kaas Centrum.

'Ik vind dit een prettige markt
om te staan'

Brian zou graag zien dat het aanbod op de markt wordt uitgebreid en dat de klanten daardoor kunnen kiezen uit een gevarieerder assortiment. "Ik denk dat het goed zou zijn als hier ondernemers komen met bijvoorbeeld artikelen als dierenvoeding, ondermode en wenskaarten. Dat zou de markt nog aantrekkelijker maken."

Renske is aan het werk in de kar van De Gooise Poelier. De inwoonster van Spakenburg vertelt dat zij al een jaar of tien op de markt op het Diemerplein staat. Haar ouders stonden 25 jaar geleden al op de markt in Diemen. "Ik vind de sfeer op de markt goed. De marktkooplieden gaan prettig en collegiaal met elkaar om en het contact met de klanten is erg leuk. Wij leveren goede en betaalbare producten. Klanten kunnen zien dat wij onze artikelen hier zelf snijden. Ik vind het wel jammer dat in het centrum van Diemen betaald parkeren geldt, dat hoor ik van veel mensen."

'Wel jammer dat in het centrum van Diemen betaald parkeren geldt'

We lopen langs bij de groente- en fruitkraam van Eva en André van Mourik. De inwoners van Diemen staan al 25 jaar op de markt in Diemen. "Dit is een leuke markt met een dorps karakter", is de conclusie van Eva. "De markt en het winkelcentrum versterken elkaar. De markt is ruim 25 jaar geleden gestart met het doel om meer klanten voor het winkelcentrum aan te trekken. Dat is gelukt. Veel klanten bezoeken op woensdag én de markt én zaken in het winkelcentrum."

Zij merkt wel dat veel klanten minder geld hebben om vrij te besteden dan een aantal jaar geleden. "De vaste lasten van de mensen zijn de laatste jaren enorm gestegen. Dat hoor ik hier vaak aan de kraam. Daardoor houden mensen minder geld over om inkopen te doen. Ik zou het trouwens een verbetering vinden als de horecabedrijven die hier met hun zaak aan het plein zijn gevestigd mooie schermen aan hun gevels hangen. Dat zou voor een mooier en gezelliger beeld zorgen."

Een wat oudere heer loopt over de markt. Hoewel het nog vroeg is heeft hij al de nodige boodschappen ingeslagen. De vriendelijke man wil best vertellen wat hij zojuist heeft gekocht: "Ik heb net sinaasappels en een grapefruit gekocht. Ik ga vaak op woensdag naar de markt en doe dan bij diverse marktkooplieden boodschappen. Behalve fruit ook kaas en eieren en soms een bosje bloemen. Ik vind dit een prettige markt. Maar ik kom ook bij de winkels in het winkelcentrum."

Rob staat met City Flowers al 25 jaar op de markt in Diemen. Hij verkoopt al die jaren bloemen. Net al zijn collega's maakt hij lange dagen: "Meestal sta ik om 04.00 uur op om naar de veiling te gaan. Als ik om 06.00 uur uit mijn bed stap heb ik echt het gevoel dat ik heb uitgeslapen. De sfeer op de markt is prettig, maar er is de laatste jaren wel sprake van een behoorlijk verloop onder de marktkooplieden. Verder is de gemiddelde leeftijd van de bezoekers relatief oud. De markt trekt niet veel jonge klanten. Dat vind ik jammer."

De gemeente heeft onlangs de keuze gemaakt voor een compacte markt. Dit houdt in dat de meeste marktkooplieden op het Diemerplein staan en dat er op de Ouddiemerlaan slechts een beperkt aantal plaatsen is voor marktkramen. Dit is mede het gevolg van het plaatsen van fietsnietjes op de Ouddiemerlaan die vooral bedoeld zijn voor klanten van het winkelcentrum en de markt.

De gemeente overlegt regelmatig met de marktcommissie. Een van de uitkomsten van dit overleg is dat de opstelling van de kramen die vlak langs het Diemerplein staan recent is gewijzigd. Er is nu ruimte gereserveerd tussen een aantal marktkramen. Hierdoor zijn de horecazaken beter zichtbaar en ook beter te bereiken dan voorheen. De gemeente onderkent het belang van de markt in Diemen. De markt is een van de trekpleisters van Diemen en zorgt ook voor bezoekers van buiten.

Wie wil er voor ons naar het theater?

Twee vrijkaartjes voor een voorstelling in Theater De Omval winnen en uw recensie in het DiemerNieuws? Dat kan bij de voorstelling 'Kusje erop?' van Niet Schieten! op zaterdag 19 december.

Hoe?
Als u wordt uitgenodigd om deze keer onze recensent te zijn voor 'Mijn Avondje Omval' kunt u eerst samen van de voorstelling genieten en schrijft u daarna in een kort verslag (van ongeveer 200 woorden) wat u van de avond vond, met een leuke foto. Uw recensie wordt gepubliceerd in het DiemerNieuws.

Stuur uiterlijk dinsdag 1 december een e-mail met uw naam naar mijnavondjeomval@theaterdeomval.nl. Zet in het onderwerp 'vrijkaarten Niet Schieten!'. U hoort dan zo snel mogelijk of u de vrijkaarten hebt gewonnen.

donderdag 26 november

Lezing over namen

PCOB Diemen organiseert in De Schakel een lezing over koninklijke akten, de burgerlijke stand en het naamrecht vanaf ca. 1800. De heer W.D. Zondag, oud-hoofd burgerzaken van de gemeente Baarn, tevens buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, vertelt van alles over voor- en achternamen, nieuwe ontwikkelingen in het naamrecht en huwelijksvoltrekkingen en stamboomonderzoek. Aanvang 14.00 uur, introducees zijn welkom.

Film in De Omval

'Life', de nieuwste film van Anton Corbijn over de vriendschap tussen acteur James Dean, die in 1955 op 24-jarige leeftijd bij een ongeluk om het leven kwam, en een fotograaf van Life Magazine, Dennis Stock. 20.00 uur. € 8, -. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zondag 29 november

Filateliebeurs

De Diemense filatelieclub De Zegelaars houdt haar maandelijkse filateliebeurs in De Schakel van 10.00 tot 16.00 uur. Handelaren en 5- en 10-centsboeken zijn volop aanwezig. Ook kunt u advies krijgen over uw 'vergeten' verzameling albums op zolder. Entree voor niet-leden is € 1,-. Informatie: 020-6942002.

Film Sinterklaas

De nieuwe bioscoopfilm van De Club van Sinterklaas, waarin slechterik Kornee alle cadeautjes uit de schoentjes laat stelen. 11.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Kamermuziek

Drie Duitse grootmeesters in het concert Musica Batavia in schuilkerk De Hoop. Bert Honig, blokfluiten, Mimi Mitchell, barokviool en Christina Edelen, klavecimbel, spelen triosonates van Händel, Telemann en Bach: de 'highlights' van de barokke kamermuziek. Aanvang: 15.00 uur. Kaarten à € 14,- zijn te koop aan de zaal vanaf 14.30 uur. Reserveren: 06-81498375 of reservering@schuilkerkdehoop.nl.

dinsdag 1 december

Film in De Omval

'Life', de nieuwste film van Anton Corbijn over de vriendschap tussen acteur James Dean, die in 1955 op 24-jarige leeftijd bij een ongeluk om het leven kwam, en een fotograaf van Life Magazine, Dennis Stock. Aanvang 14.00 en 20.00 uur. € 8, -. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Klimaatfilm

Duurzaam Dorp Diemen houdt een filmavond over klimaatverandering met de vertoning van Naomi Kleins splinternieuwe klimaatfilm 'This Changes Everything'. Lex de Savornin Lohman, jurist van de Milieufederatie N-Holland zal na afloop van de film vragen beantwoorden. Aanvang 20.15 uur, Burgemeester de Kievietstraat 5. Entree gratis, donaties zijn welkom. Graag aanmelden i.v.m. beperkte ruimte: info@duurzaamdorpdiemen.nl.

donderdag 3 december

Hobbyclub

Iedere donderdag van 10.30 tot 12.00 uur in Huis van de Buurt 't Kruidvat. Kosten 1 euro voor materiaal en 1 euro voor de koffie.

Klassieke muziek

In OBA Diemen worden drie lezingen gegeven in de serie Klassieke muziek voor iedereen. Musicoloog Wout Strootman vertelt vandaag over Mozarts grote Europareis in 1777-1778. Omdat vader Leopold van zijn werkgever geen toestemming kreeg om met zijn zoon Wolfgang op reis te gaan langs de Europese vorstenhuizen, ging Wolfgang op reis met zijn moeder. 10.00-12.00 uur. Toegang per lezing met OBA-pas € 5,- / normaal € 10,-. Reserveren: diemen@oba.nl of 020-6902353.

Film in De Omval

Het unieke liefdesverhaal 'The Lobster' is een van de meest opmerkelijke films van dit jaar. Regisseur Yorgos Lanthimos werd bekroond met de Juryprijs voor Beste Film van het Cannes Filmfestival. 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 4 december

Sinterklaas

De Sint Petrus' Bandenkerk kan ook dit jaar regelen dat Sinterklaas en twee van zijn Pieten bij kinderen thuis op bezoek komen. De opbrengst is bestemd voor renovatie en onderhoud van het kerkgebouw. De Sint kan vrijdag 4 en zaterdag 5 december langskomen. Informatie of meteen bespreken: liannevanwesting@gmail.com.

Sinterklaas komt ook langs in winkelcentrum Diemerplein op 28 en 29 november.

Tablet Café

In bibliotheek Diemen wordt iedere eerste vrijdag van de maand een Tablet Café gehouden om ervaringen uit te wisselen en tips en trucs te delen over tablets en iPads. Hoe installeer je een app, wat is werken in de Cloud of hoe lees je je mail op je tablet? Het Tablet Café is open van 18.30 tot 20.00 uur. Net als in een echt café kan iedereen gewoon even binnenlopen en is er iets te drinken.De deelname is gratis.

vrijdag 27 november

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kassa open om 19.00 uur. Kosten € 5,-.

zaterdag 28 november

Oud papier

Vrijwilligers van RTV Diemen gaan langs alle deuren in Diemen om oude kranten op te halen. De kranten moeten om 8.30 uur buiten staan, want dan gaan de teams op pad.

Vuile Huichelaar

'Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren', een vrolijke meezing-kerstshow vol klassieke, swingende, tenenkrommende en tranentrekkende kerstliedjes. Theater De Omval. 20.30 uur.

zaterdag 5 december

Oud papier

Vrijwilligers van de Protestantse Kerk de Ontmoeting halen vanaf half tien in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

zondag 6 december

Bridge+

Bridgeclubs Sans Atout en Diemen Noord organiseren in De Schakel een bridgeclinic met als onderwerp 'Op weg naar slem' van docent Nico Portegijs. Aanvang 12.00 uur. Aansluitend een bridgedrive, aanvang 13.15 uur. Inschrijven: 020-4638952 of bridge@boekservices.nl. Informatie: sansatoutbridge.nl.

maandag 7 december

Spelinloop

Iedere maandagmorgen, behalve in de schoolvakanties, van 10.00 tot 11.30 uur is er in De Brede HOED een spelinloop voor ouders en kinderen. Terwijl de kinderen met elkaar spelen, kunnen ouders onder het genot van een kopje koffie of thee ervaringen uitwisselen. Carien Ruijter, pedagogisch adviseur, is aanwezig voor vragen en advies over bijvoorbeeld slapen, eten en zeuren. De spelinloop is gratis.

dinsdag 8 december

Film in De Omval

Het unieke liefdesverhaal 'The Lobster' is een van de meest opmerkelijke films van dit jaar. Regisseur Yorgos Lanthimos werd bekroond met de Juryprijs voor Beste Film van het Cannes Filmfestival. Aanvang 14.00 en 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

woensdag 9 december

Cabaret in De Omval

Leon van der Zanden is in 'Supergewoon' op zijn scherpst! Origineel, kwetsbaar, fysiek en met de authentieke publieksinteractie die we van hem kennen. 20.30 uur. € 15,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

donderdag 10 december

Film in De Omval

'Youth', met o.a. Michael Caine en Jane Fonda. Na het enorme succes twee jaar terug van Oscarwinnaar 'La grande bellezza' heeft regisseur Sorrentino opnieuw een film gemaakt over ouder worden, het verkruimelen van illusies en het verlangen naar schoonheid. 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 11 december

OpusOne

OpusOne speelt voor de jeugd van 6 jaar en ouder in Theater De Omval 'De klokkenluider van de Notre Dame', een wervelende familiemusical vol muziek en dans. Maar het is ook het tijdloze verhaal over je alleen voelen en onverwachte vriendschappen. 19.00 uur. € 14,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zaterdag 12 december

Theaterconcert

Marijn Brouwers zingt Charles Aznavour in Theater De Omval. De wereldberoemde Charles Aznavour schreef meer dan duizend liedjes: 'For me formidable', 'Hier encore', 'La Mamma' en 'She'. Maar niet in het Nederlands. In 2014 werd Aznavour 90 jaar en daarom vertaalde en verzamelde Marijn Brouwers zijn liedjes en geeft ze in het Nederlands cadeau. 20.30 uur. € 15,- . Reserveren via theaterdeomval.nl.

tot 28 november

Collecte

Deze week gaan de collectanten van het Nationaal MS Fonds langs de deuren. Het Nationaal MS Fonds strijdt voor een beter leven met MS. Het opgehaalde collectegeld wordt besteed aan (dierproefvrij) onderzoek voor een beter leven nu en een toekomst zonder MS, begeleiding en voorlichting. Wie de collectant mist, kan ook een gift overmaken op giro 5057.

30 november tot 5 december

Collecte

Vrijwilligers van het Leger des Heils collecteren van 30 november tot en met 5 december in Diemen. De opbrengst is bestemd voor het buurtwerk, waarmee het Leger maandelijks vele mensen in buurten bijeenbrengt tijdens inloopochtenden of -middagen.

tot vrijdag 29 januari

Expositie

Frans van Vuuren, lid van Kunstzin Diemen, exposeert met zijn schilderijen in Woon-zorgcentrum de Diem. De expositie is te bezichtigen tussen 9.00 en 20.00 uur.

tot 29 februari

Expositie

Marja Eelman, lid van Kunstzin Diemen, exposeert in woon-zorgcentrum Berkenstede met haar fantasierijke karakterpoppen. De expositie is dagelijks te bezoeken tussen 9.00 en 20.00 uur.

DKV Victoria verliest

Crescendo wint met een punt verschil

Fel duel om de bal. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - DKV Victoria heeft de thuiswedstrijd tegen Crescendo met 15-16 verloren.

De spelers van DKV Victoria wilden zich in Sporthal Diemen revancheren voor de nederlaag van een week eerder tegen OKV. De wedstrijd was in balans. De hele wedstrijd werd het verschil tussen beide ploegen nooit groter dan drie punten. Meestal kwam Crescendo voor en maakten de korfballers uit Diemen vervolgens gelijk. De technische staf en de spelers van DKV Victoria hadden het gevoel dat de punten in Diemen zouden blijven.

Maar dat pakte anders uit. De laatste drie minuten van de wedstrijd gaven de doorslag. Crescendo maakte gelijk en DKV Victoria slaagde er niet in om iets terug te doen. Nadat Crescendo opnieuw de korf had gevonden probeerde de thuisclub de gelijkmaker af te dwingen. Dat lukte echter niet. Eindstand 15-16.

DKV Victoria gaat zondag op bezoek bij Helios. De wedstrijd in Limmen begint om 13.45 uur.

Uitwisseling tussen jeugd ATVD en IJburg

ATVD en IJburg meten de krachten. Foto: ATVD

DIEMEN - Zaterdag heeft in IJburg de eerste uitwisseling plaatsgevonden tussen de selectiejeugd van ATVD en van IJburg.

Er werden zowel singles als dubbels gespeeld. Elke winstpartij leverde een kaartje van de tegenstander op. De spelers die de meeste kaartjes en dus winstpartijen hadden weten te bemachtigen waren Felipe Mioch en Dax den Hartog, beiden van ATVD. Ondanks dat de spelers van IJburg in de meerderheid waren hebben de spelers van ATVD de meeste winstpartijen behaald. Het was een goed initiatief om de selectiespelers extra wedstrijden te laten spelen. Daarom is het zeker voor herhaling vatbaar, aldus ATVD.

René Letteboer nieuwe voorzitter van SV Diemen

DIEMEN - René Letteboer (51) is de nieuwe voorzitter van SV Diemen. Dit is maandagavond besloten tijdens de algemene ledenvergadering van de voetbalvereniging.

René Letteboer was de afgelopen maanden al waarnemend voorzitter van SV Diemen. Hij volgde in september Hans ter Horst op die zijn functie wegens gezondheidsklachten ter beschikking had gesteld. Erelid Peter van Rooij blijft voorlopig vicevoorzitter op ad-interimbasis. Er is een vacature voor deze bestuursfunctie van SV Diemen.

René Letteboer werd op zesjarige leeftijd lid van SV Diemen. Hij speelde elf jaar in de jeugd van de vereniging. In 2002 keerde hij terug, omdat zijn zoon voor SV Diemen speelde.

Hij was onder meer jeugdleider en later bestuurslid van SV Diemen. De laatste jaren was hij vicevoorzitter van SV Diemen.

Dames van SV Zeeburg winnen opnieuw

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de topper bij Legmeervogels gewonnen: 12-18. Bij rust leidde de ploeg uit Diemen met 5-9.

De handbalsters uit Diemen begonnen sterk en scoorden in het eerste kwartier zeven keer. De verdediging van SV Zeeburg stond zeer sterk en daarnaast stopte de keepster op miraculeuze wijze een aantal vrije doelkansen van de thuisclub. SV Zeeburg zakte na de goede start een beetje in. Legmeervogels wist hiervan te profiteren en kwam terug. Ruststand: 5-9. Na rust was het spel van SV Zeeburg slordiger en speelden beide ploegen harder. De scheidsrechter deelde meer straffen uit. SV Zeeburg kreeg vier tijdstraffen waarvan Legmeervogels kon profiteren. De dames uit Diemen bleven knokken voor de overwinning en konden de voorsprong iets uitbreiden: 12-18.

SV Zeeburg is nu koploper van de eerste klasse en heeft twee punten voorsprong op de nummers 2 en 3.

Teams van De Meeuwen boeken overwinning

DIEMEN - De dames van De Meeuwen hebben de thuiswedstrijd tegen Aquarijn gewonnen: 6-3. De dames uit Diemen zijn na deze overwinning samen met Jaws uit Amsterdam lijstaanvoerder. Beide teams hebben na 8 duels 22 punten. De heren van De Meeuwen wonnen voor eigen publiek met 8-3 van Triton.

De Meeuwen begon goed en nam een 3-0 voorsprong. Daarna deden de bezoekers iets terug: 3-1. Nadat De Meeuwen uit een strafworp 4-1 hadden gemaakt kwam Aquarijn terug tot 5-3. De Meeuwen besliste de wedstrijd in de vierde periode. Door een prachtig laatste doelpunt van Amy Waardenburg won de Meeuwen de wedstrijd met 6-3.

Heren
De heren hadden na twee periodes een 3-0 voorsprong. In de derde periode liep de thuisclub uit naar 4-0. Uit onder andere een overtalsituatie deden de gasten uit Weesp iets terug: 4-2. De derde periode eindigde uiteindelijk in een 6-2 voorsprong voor De Meeuwen. In de laatste periode scoorde de thuisploeg opnieuw uit een overtalsituatie: 7-2. Hierna vielen nog twee doelpunten en eindigde de wedstrijd in een 8-3 zege voor de mannen uit Diemen.

Leonie van der Molen geeft training bij De Meeuwen

DIEMEN - Waterpolo-international Leonie van der Molen geeft op maandagavond 30 november een gasttraining bij De Meeuwen. De training vindt plaats in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran en begint om 18.00 uur.

Leonie van der Molen, voormalig inwoonster van Diemen, geeft maandagavond training aan twee pupillenteams van De Meeuwen, de club waar zij haar loopbaan begon.

Aanmelden
Kinderen vanaf 10 jaar met het zwemdiploma B die willen meedoen aan de gasttraining van Leonie van der Molen zijn van harte welkom. Zij kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar wpsecretariaat@demeeuwen.nl.

Winterkampioenen gezocht

DIEMEN - De eerste helft van het sportseizoen 2015-2016 loopt op zijn eind. Het DiemerNieuws is benieuwd hoeveel lokale teams winterkampioen geworden zijn.


Was jullie team dit seizoen de beste? Mail dan jullie kampioensfoto naar redactie@diemernieuws.nl.

Leeftijd, categorie en soort sport doen er niet toe.

Vermeld in het kort iets over het team, het seizoensverloop tot nu toe en de beslissende wedstrijd.

Veel lokale producten op de kaart

Jacob's Kitchen: een horeca-oase aan de rand van Holland Park

Jacob Preijde: 'We willen hier een warme sfeer creëren, die je op kantoor of op school niet hebt'. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Je moet het even weten te vinden: Jacob's Kitchen. Sinds mei dit jaar is dit restaurant gevestigd aan Eekholt, aan de rand van de plek waar Holland Park zal verrijzen. Studenten van Hogeschool Inholland en medewerkers van de kantoren rond Jacob's Kitchen hebben de weg inmiddels al gevonden, maar eigenaren Mieke Puijk en Jacob Preijde hopen dat ook de rest van Diemen de zaak leert kennen.

Maandagmorgen 11.00 uur, in de keuken staat Jacob te koken. "Bouillons, soepen, sauzen, mayonaise, ijs en taarten, alles is zo veel mogelijk home made. Daarbij serveren wij mooi desembrood van een ambachtelijke bakkerij hier in Diemen", vertelt Jacob. De kaart wisselt regelmatig, omdat hij werkt met seizoensgebonden producten. Waar mogelijk uit de directe omgeving. "Wij serveren bijvoorbeeld ook lokale bieren, zoals dat van Erik Winkler uit Diemen. En over een week of twee ook bier van leerlingen van Inholland: braambier van bramen uit de omgeving", vult zijn partner Mieke aan.

Het stel had eerder restaurants in Amsterdam, maar de laatste jaren legden zij zich toe op catering. Op zoek naar een goede keuken kwamen zij in contact met André Snippe, de projectontwikkelaar van Campus Diemen Zuid en Holland Park. De keuken die hij aanbood aan Eekholt bleek niet alleen geschikt, maar ook ruimte te bieden voor een 'horeca-oase', zoals ze hun bedrijf zelf omschrijven. "Wij zijn echt restaurantmensen en willen hier, op deze toch nog wat desolate plek nu er veel gesloopt wordt voordat Holland Park er komt, een warme sfeer creëren, die je op kantoor of school niet hebt." Die sfeer zit hem in veel kleine details. "De tafels hebben we zelf gemaakt van oude dakdelen op steigermateriaal, net als de zinken bar met steigerhout." Het slagersblok, oude weegschalen en ander kookgerei, theaterlampen en oude bouwlampen geven de zaak een bijzondere uitstraling. Buiten is er voor de mooie dagen een fijn terras. "Wij zijn heel toegankelijk, vrij laag geprijsd, dus ook voor studenten. Hier werken of studeren kan ook, we hebben lekker snel wifi." Gasten kunnen zelf muziek kiezen in Jacob's Kitchen. "Ze kunnen hun eigen Spotifylijst draaien, maar we hebben ook een uitgebreide collectie cd's en elpees om uit te kiezen."

'Op 10 december organiseren we een winterbarbecue'

In het eerste half jaar in Diemen zijn Mieke en Jacob snel ingeburgerd. "We kennen al veel mensen en bedrijven in de buurt. We merken dat ook al steeds meer inwoners van Diemen ons weten te vinden. Wandelaars bijvoorbeeld, zo is er een hondenuitlaatclub die hier iedere vrijdag koffie drinkt", vertelt Mieke. Contacten met de nieuwe bewoners van Holland Park zijn er ook al. Het informatiecentrum zit naast Jacob's Kitchen en bezoekers komen vaak even iets eten of drinken. Hoewel Jacob en Mieke blij zijn met de huidige plek voor Jacob's Kitchen hebben zij wel een optie voor een locatie in Holland Park zelf.

Jacob's Kitchen is maandag tot en met zaterdag open voor een verlaat ontbijt, de lunch, koffie met zelfgebakken taart of een borrel met hapjes. Daarnaast verzorgt Jacob's Kitchen catering op locatie. "Op donderdag en vrijdag is het restaurant ook open voor het diner en op 10 december met een speciaal menu: dan organiseren we een winterbarbecue, met livemuziek. Voor een gezellig avondje lekker uit eten hoef je nu niet meer naar Amsterdam en parkeren is hier gratis."

Dan gaat Jacob weer snel zijn keuken in. "De cheesecake moet in de oven."

Nog heel even profiteren van 14%

Nog dit jaar op kenteken

Ook de Opel Corsa vijfdeurs is zuinig genoeg voor 14% bijtelling.

Autodealers merken een run op leaseauto's met 14% bijtelling. Logisch, want wie zo'n auto vóór 31 december op kenteken zet, profiteert nog vijf jaar van deze lage bijtelling. Dezelfde auto valt vanaf 1 januari in de 21%-categorie. Goed nieuws voor alle leaserijders: de autodealers hebben de meeste 14%-modellen nog volop op voorraad.

Vrijwel alle modellen met 14% bijtelling zijn nog leverbaar en dit jaar te rijden. De Volkswagen Polo BlueMotion kan moeilijk worden en van de Porsche Cayenne S E-Hybird zijn er ook niet veel meer, maar verder is er keuze genoeg.

Omdat Opel de vijfdeurs .3 CDTi Easytronic 3.0 Start/Stop nog iets zuiniger wist te maken, staat dat model nu ook in de 14%-showroom. Naast de driedeurs, want die was al langer zuinig genoeg voor deze categorie. Andere modellen die dit jaar nog tot het 14%-voordeel horen, zijn de zeer zuinige versies van de Citroën C3, Cactus en DS3, Fiat Punto, Ford Fiesta, Lexus CT, Mercedes 500, Peugeot 207 en 308, Porsche Panamera, Renault Clio, Seat Mii, Skoda Citigo, Toyota Auris en Yaris, Volkswagen Up! en Polo en de Volvo V40.

Overigens is er met de 7% plug-in hybrides hetzelfde aan de hand, die gaan per 1 januari naar een bijtelling van 15%. Op deze zuinige jongens is al een tijdje een run en daardoor zijn deze al sinds de zomer steeds moeilijker leverbaar.

DS 4 in nieuwe DS Store Amsterdam

De Crossback is een van de twee nieuwe DS 4-modellen in de DS Store.

Citroën opent aan de A10 de DS Store Amsterdam. Beleving en luxe staan centraal bij dit jonge zustermerk. DS Nederland maakte van de gelegenheid gebruik de nieuwe DS 4 en DS 4 Crossback te presenteren.

DS haalt inspiratie uit het luxe Franse rijden van weleer, in het bijzonder in de Citroën DS. De hedendaagse DS-en zijn voorzien van avantgarde design, bijzondere technologie, oog voor detail en dynamisch comfort.

Directeur Citroën Amsterdam Raymond Crezee: "In de DS Store Amsterdam staan we vanaf nu helemaal in stijl klaar voor alle DS- en Citroën-klanten om hen zo goed mogelijk van dienst te zijn." In de DS Store, waar ook lezingen en evenementen zullen plaatsvinden, is op 27 en 28 november onder andere de DS 3 R5 te bewonderen. Bezoekers kunnen dan ook coureur en DS 3 R5-eigenaar Bob de Jong kunnen ontmoeten.

Mitsubishi Space Star helemaal vernieuwd

De Space Star werd van binnen en van buiten opgefrist.

Mitsubishi komt in ons land in februari met een vernieuwde Space Star.

Het model werd onlangs gepresenteerd in Los Angeles. De zeer compacte MPV biedt veel kwaliteit voor een aantrekkelijke prijs. Het model heeft een fris uiterlijk, met een nieuw vormgegeven neus, voor- en achterbumper en achterspoiler. Er zijn nieuwe koplampen en led-achterlichten. De stoelbekleding is nieuw, net als het instrumentenpaneel en het stuurwiel. Bovendien is de vernieuwde Space Star de eerste Mitsubishi die uitgerust kan worden met Android Auto en Apple CarPlay. De wegligging en de stabiliteit van de Space Star zijn verbeterd dankzij geoptimaliseerde dempers en een gewijzigde elektronische stuurbekrachtiging. Mitsubishi monteert ook remschijven met een grotere diameter aan de voorzijde en grotere trommelremmen aan de achterzijde. Verder is het model standaard voorzien van Hill Start Assist. De Space Star krijgt de bekende 1,2-liter driecilinderbenzinemotor. De auto is uitgerust met de nieuwste versie van MIVEC, Mitsubishi Motors' innovatieve elektronische kleptiming waarmee het brandstofverbruik en de emissies verder beperkt worden.

Opel Astra Tourer vol hightech snufjes

Nu de nieuwe vijfdeurs Opel Astra bij de dealers staat, gaan ook de orderboeken open voor de nieuwe Astra Sports Tourer. Deze dynamisch ogende stationwagen met tot wel 1.630 liter bagageruimte is leverbaar voor prijzen vanaf € 22.295,-. Opel biedt voor de stationwagen een nieuwe krachtige dieselmotor. Ook de Sports Tourer biedt talrijke hightech functies die normaliter zijn voorbehouden aan auto's in hogere segmenten.

VW Transporter is de beste

Een internationale jury van bedrijfswagenjournalisten uit 24 Europese landen is eruit. De zesde generatie van de Volkswagen Transporter is uitgeroepen tot International Van of the Year 2016. De Transporter ontvangt de onderscheiding voor de derde maal in zijn bestaan. VW-directeur Eckhard Scholz zei bij het in ontvangst nemen van de award: "De prestigieuze prijs betekent een belangrijke erkenning voor de prestaties van ons team. Wij zijn vooral blij dat wij deze belangrijke prijs ontvangen in deze voor ons merk moeilijke tijd. Wij zien het als een signaal en incentive voor een succesvolle start van wat een veelbelovend jaar 2016 gaat worden."

Ben je een goede ruiter? Buitenritten te paard/pony Diemerbos. 06-18701953

Acupunctuur in Weesp. Heeft u last van slapeloosheid, migraine of PMS klachten. Maak snel een afspraak! www.ackrufy.nl tel.: 0294-785331

Sportmassage, klachtenbehandeling schouder/nek onderrug: 06-18701953

OOK BIJ U KOMEN SINT EN ZIJN PIETEN IN DIEMEN, OOST, DUIVENDRECHT OP VISITE Kijk voor een impressie op www.scoutingoost1.nl Tel: 020-6947030, e-mail: sinterklaas@scoutingoost1.nl

MAXI FASHION grote maten voor kleine prijzen. Nieuwe brink 5 Bussum. do-vrij-za open.

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Wie o wie heeft per ongeluk mijn jas meegenomen op vrijdagavond in het gemeentehuis na de afloop van de huldiging van de vrijwilligers. Tel.: 020-6903554

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht GRATIS
opgehaald!

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs inkl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar SCOOTER
DUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt, 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

Contant geld voor uw oude fiets Kroonenberg 2Wielers koopt uw oude fiets. Inbreng iedere donderdag tussen 14-17.00 uur. Legitimatie verplicht, geen mountain-,
kinder- en derailleurfietsen.
Ouddiemerlaan 219
020-7372940

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595