DiemerNieuws

31 augustus 2017

DiemerNieuws 31 augustus 2017


Actie voor blauwe zone in Buitenlust

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Bewoners van de wijk Buitenlust zijn een actie gestart om de gemeente ervan te overtuigen om in de wijk een blauwe zone in te voeren.

De bewoners, die zich Team blauwe zone Buitenlust noemen, geven aan dat de parkeerdruk in de wijk is toegenomen na de invoering van een blauwe zone aan de Rode Kruislaan.

"Buitenlust is de eerste buurt zonder parkeermaatregelen. Ons is ter ore gekomen dat er een petitie is ingediend voor een blauwe zone in de wijk Spoorzicht. Invoering van deze blauwe zone zal de parkeerdruk in Buitenlust nog meer verhogen", aldus een bewoner. De bewoners verzamelen handtekeningen van bewoners van Buitenlust die een blauwe zone in de wijk willen en gaan die binnenkort aanbieden aan het college van B en W.

De gemeente heeft het gebied waar de blauwe zone van kracht is de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid. Het gevolg is dat automobilisten vervolgens naar plekken uitwijken waar nog wel gratis mag worden geparkeerd. Buitenlust is voor automobilisten een aantrekkelijke plek om te parkeren, want de wijk ligt vlak bij het station. Forensen en mensen die naar Amsterdam willen, parkeren hun auto in Buitenlust en pakken vervolgens de trein. Maar ook werknemers van bedrijven in Diemen parkeren hun auto in de wijk.

9

College akkoord met nieuwbouw A. Krijtsstraat, gemeenteraad is nu aan zet

DIEMEN Het college van B en W wil een omgevingsvergunning verlenen voor de bouw van een pand aan de Arent Krijtsstraat 1. De gemeenteraad is nu aan zet. Die beslist in september of er al dan niet een verklaring van geen bedenkingen wordt afgegeven.

Het plan voor hoogbouw op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg stuit op het nodige verzet van directomwonenden. Een aantal mensen dat elders in de gemeente woont vindt het evenmin een goed idee.

Van 1 tot en met 29 juni konden er zienswijzen worden ingediend aangaande het ontwerpbesluit omgevingsvergunning en ontwerpbesluit hogere waarden.

Reactienota

Het college geeft aan ruim dertig zienswijzen te hebben ontvangen en heeft deze beantwoord. De antwoorden staan in een reactienota die de indieners van zienswijzen hebben ontvangen.

Het college van B en W kan pas een omgevingsvergunning afgeven nadat de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen heeft afgegeven over de omgevingsvergunning voor afwijken van het bestemmingsplan. De in juni ingediende zienswijzen en de reactienota over de ontwerpbesluiten worden ter informatie toegezonden naar de gemeenteraad, zodat de raad deze informatie kan meewegen tijdens de besluitvorming.

Raadsvergadering

De voorgestelde verklaring van geen bedenkingen wordt behandeld tijdens de informatieve raadsvergadering van 14 september 2017. Op 28 september 2017 neemt de gemeenteraad naar verwachting een besluit over het verlenen van de verklaring van geen bedenkingen.

3

Bouwvakkers zijn hard aan het werk in Holland Park

Op de bouwplaats staan veel hijskranen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De bouw van de hoogbouw in nieuwbouwwijk Holland Park in Diemen-Zuid gaat snel. In het eerste deel van de wijk zijn de woningen al bewoond. Bouwvakkers zijn hard aan het werk om meer woningen te bouwen. Op de bouwplaats staan veel hijskranen. Dit zorgt voor een imposant beeld.

RataPlan

Foto: Trudy Kroese

Hergbruikwinkel RataPlan opent op 1 september een nieuwe zaak aan de Weesperstraat.

3

Diemerplein wordt Smurfenplein!

ZATERDAG 2 SEPTEMBER: BACK TO SCHOOL KIDS DAY WINKELCENTRUM DIEMERPLEIN MET MEET & GREET MET DE SMURFEN, SMURFENKNUTSELTERRAS, PROEFJES DOEN MET GARGAMEL EN SMURFENSPRINGKUSSEN

De scholen gaan weer beginnen en winkelcentrum Diemerplein trapt het nieuwe schooljaar af op zaterdag 2 september met een gezellige dag met allerlei activiteiten in Smurfenthema voor kinderen. Wie kent ze niet, de kleine blauwe figuurtjes met hun witte muts en broek en ieder met een eigen karakter die in paddenstoelvormige huizen wonen. Samen beleven ze de meest grappige avonturen terwijl Grote Smurf met zijn wijsheid en toverkunst, er voor zorgt dat ze iedere keer weer aan hun grote vijand Gargamel en Azraël ontkomen. De televisieserie in de jaren '80 zorgde voor de grote wereldwijde doorbraak van de Smurfen en velen beleven nog steeds veel plezier aan de serie op televisie. Ook was de film die dit voorjaar uitkwam een succes! Zaterdag 2 september van 12.00 tot 16.00 uur wordt het Diemerplein een Smurfenplein!

Meet & Greet met Grote Smurf en SmurfinNatuurlijk zijn de Smurfen op bezoek! Om 12.30 uur, 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur is er een Meet & Greet met Grote Smurf en Smurfin. Zij lopen door het winkelcentrum en alle kinderen kunnen met hen op de foto.

Kinderknutselterras met Smurfschminken, Smurfenmutsen maken en Smurfentekeningen kleuren Allemaal leuke kleine smurfjes in het winkelcentrum! Op het Smurfenkinderterras worden kinderen als smurf geschminkt, kunnen ze hun eigen Smurfenmuts maken en mooie Smurfen tekeningen kleuren.

Proefjes doen met GargamelMet Gargamel kunnen kinderen spannende proefjes doen en zien zoals zelf slijm maken, rook kringen schieten enz. Natuurlijk mogen ze wat ze maken mee naar huis nemen!

SmurfenspringkussenKinderen kunnen zich helemaal uitleven op het Smurfenspringkussen dat op het Diemerplein buiten staat! Uiteraard onder begeleiding.

Voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hetty Hummel, coördinator promotie & communicatie Winkelcentrum Diemerplein tel. 06-28557010 of per e-mail hetty.hummel@kpnmail.nl.

Foto-impressie bijgaand.

Ramses Shaffy, Sammy en Rustoord

Foto: HKD

Liesbeth List, volgens kenners het beste wat we ooit op dameszanggebied in Nederland gekend hebben, gaf ons een prachtige 'Petite Histoire' over begraafplaats Rustoord. Wie kent niet het legendarische liedje 'Sammy' van Ramses Shaffy? Sammy gaat in het liedje gebogen door het leven. Het lied roept deze Sammy - en daarmee in feite iedereen - op om omhoog te kijken, de rug te rechten en zichzelf nat te laten regenen. Het lied is een oproep om niet bang of angstig te zijn en in plaats daarvan het leven te aanvaarden zoals het is. Sammy is eigenlijk Johnny. En wel John Rosinga, de man die Shaffy Chantant organisatorisch maakte. Rosinga en Shaffy experimenteerden in de hippietijd onder doktersbegeleiding met drugs. Rosinga kreeg echter een 'bad trip', waarna Shaffy 'Sammy' als een troostlied maakte.

John Rosinga overleed in 1995 plotseling in Californië, maar liet zich begraven op Rustoord. Vlak bij de Ven, de Versmarkt. Dan zou hij zijn vroegere vrienden nog eens zien. 'Alles verandert, niets vergaat', memoreerde de Romeinse dichter Ovidius al. De Ven is weg, de moderne versmarkt komt naar de vrienden toe. En Johnny is Sammy, voor altijd.

Weerbericht

Terugkeer naar wisselvallig en vrij koel weer
In de laatste week van augustus zagen we een opleving van het zomerweer dankzij de invloed van een Centraal Europees hogedrukgebied. Een golvend koufront met regen trok woensdag over onze omgeving oostwaarts. Aan het warme zomerweer kwam daarmee abrupt een einde. Het blijft tot en met het weekeinde tamelijk wisselvallig met kans op enkele buien.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag is het wisselend bewolkt met af en toe zon en kans op enkele buien. De thermometer houdt het bij 18 graden voor gezien. Zaterdag schijnt soms de zon, maar er kunnen ook enkele buien tot ontwikkeling komen. Zondag is ook nog een bui mogelijk. De zon schijnt iets vaker. Er waait aldoor een matige wind tussen noordwest en zuidwest. In de nacht wordt het circa 10 graden, overdag oplopend naar 17 à 18 graden. Dat is vrij koel voor begin september.

Trend na het weekeinde
Na het weekeinde komt het weer onder invloed van uitlopers van het Azorenhogedrukgebied. De kans op neerslag neemt af. Er is wat meer ruimte voor de zon. De temperatuur komt uit op circa 20 graden. Later in de week lijkt de kans op een bui mogelijk weer iets toe te nemen.

Weetje
Augustus wordt oogstmaand genoemd. Het woord 'oogst' is ook afgeleid van 'augustus'. Het is de laatste maand van de meteozomer. Gemiddeld komen in augustus 7 zomerse dagen voor (25 graden en hoger). Tot de 23e kwamen deze maand geen zomerse dagen voor. Nadien is het aantal toch nog op 4 gekomen. Dinsdag de 29e was de warmste dag van de maand.

RataPlan opent nieuwe zaak aan Weesperstraat 140

Hergebruikwinkel heeft veel meer ruimte in nieuwe zaak

De nieuwe zaak van kringloopwinkel RataPlan wordt op vrijdag 1 september om 09.00 uur geopend.

Reinier Levant (achter de toonbank) en collega's richten de nieuwe zaak in. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN RataPlan is vanaf vrijdag 1 september gevestigd in het pand aan de Weesperstraat 140. Gert-Jan Dekker, directeur van RataPlan, en Reinier Levant, filiaalmanager in Diemen, vertellen over de nieuwe zaak.

Rataplan beschikt aan de Weesperstraat 140 over 2.000 vierkante meter aan winkeloppervlakte die verdeeld is over de begane grond en de eerste verdieping. De riante ruimte geeft personeel van RataPlan de mogelijkheid om veel tweedehandsartikelen op een overzichtelijke wijze uit te stallen. Dekker vertelt dat Rataplan twintig hergebruikwinkels in Nederland heeft. De firma opende in 2012 de huidige zaak aan de Weesperstraat 118. Die zaak gaat donderdagmiddag definitief dicht. Klanten kunnen vanaf 1 september terecht in de nieuwe winkel die enkele honderden meters verderop is gevestigd.

Enkele maanden geleden startte de verbouwing van de nieuwe zaak. Levant en een aantal collega's zijn al enkele weken bezig met de inrichting. Leuk is dat klanten op de dag dat de nieuwe zaak open gaat veel artikelen aantreffen die 'nieuw' zijn. Dekker: "Onze klanten treffen hier echt de krenten uit de pap aan. Het is toch leuk om in een winkel te komen waar spullen staan die niemand nog heeft gezien?" Het aanbod van RataPlan is divers. Klanten vinden er meubels, huishoudelijke apparatuur, servies, kleding, boeken etc. In de zaak komen ook een mooie lunchroom en een koffiecorner en binnenkort ook een fietsenmaker.

In de zaak komen een mooie lunchroom en koffiecorner

Dekker en Levant zijn tevreden met de klandizie in de huidige zaak van RataPlan, maar verwachten dat het aantal bezoekers na de verhuizing toeneemt. Levant: "Wij ontvangen mensen van alle leeftijden. Er komen niet alleen klanten uit Diemen, maar ook uit plaatsen uit de regio, zoals Amsterdam-Zuidoost en IJburg." Mensen die over spullen beschikken die geschikt zijn voor de kringloopwinkel kunnen het centrale nummer van RataPlan bellen (088-8282782). Dekker: "Onze mensen komen de spullen dan thuis ophalen. Wij zijn verplicht om alles mee te nemen. Spullen die geschikt zijn voor de winkel verkopen wij, hetgeen wij niet kunnen gebruiken scheiden wij en bieden wij aan bij de afvalverwerking. Daar moeten wij voor betalen. Maar als wij meer dan 200.000 kilo aan spullen inzamelen krijgen wij van de gemeente Diemen een vergoeding." RataPlan heeft een belangrijke rol bij het reduceren van de afvalstroom. Spullen die anders waren weggegooid krijgen een nieuwe eigenaar. Daarnaast zorgt RataPlan voor werkgelegenheid. Bij de zaak in Diemen werken 16 mensen van wie er een aantal een afstand tot de arbeidsmarkt had. RataPlan besteedt veel aandacht aan de opening. Wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken opent de zaak om 09.00 uur. Kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen. Zaterdag 2 september is er vanaf 13.30 uur een modeshow. TrashFashion-blogger Sabine Oudt presenteert de modeshow.

Besluit nieuwbouw A. Krijtsstraat

Vervolg van voorpagina.

De ontwerpverklaring van geen bedenkingen ligt tot en met 31 augustus 2017 ter inzage bij de balie van het gemeentehuis. Tot en met 31 augustus 2017 kan iedereen schriftelijk of mondeling een gemotiveerde zienswijze indienen bij de gemeenteraad tegen de ontwerpverklaring van geen bedenkingen. Een schriftelijke zienswijze kan worden gestuurd naar de gemeenteraad, Postbus 191, 1110 AD te Diemen.

Ronald Vriend van Comité Hoogbouw Nee: "Puur technisch gezien zijn er ruim 30 zienswijzen ingediend. Maar alleen al via Hoogbouw Nee zijn die zienswijze ondertekend door 72 inwoners van Diemen. Die staan nog los van alle steunbetuigingen die we ontvangen hebben. Waarlijk een record aan reacties voor deze gemeente en daarmee een signaal aan de raad."

Reparatie kerkklok begint in september

DIEMEN De kerkklok van de Sint Petrus' Bandenkerk functioneert naar verwachting eind september weer. Dit laat het parochiebestuur weten.

De motor van de kerkklok is sinds mei defect. De klok staat hierdoor stil en luidt ook niet meer elk half uur. De klok kan wel handmatig worden geluid. Bijvoorbeeld tijdens bijzondere gebeurtenissen zoals een uitvaartdienst. Het parochiebestuur heeft een aantal acties gehouden om geld in te zamelen voor de reparatie van de kerkklok. Er is een speciale collecte gehouden, er zijn donaties binnengekomen en de gemeente Diemen heeft een bedrag beschikbaar gesteld. Joost van Westing, lid van het parochiebestuur: "De onderdelen die noodzakelijk zijn voor de reparatie van de kerkklok zijn besteld. De onderdelen zijn nog niet bij de klokkenmaker binnen. De verwachting is dat de reparatie volgende maand begint en dat de klok eind september weer loopt. Ondertussen wordt onderzocht of een aantal technische verbeteringen kan worden gedaan. Hierdoor wordt de klok nog meer toekomstbestendig. Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door het geld dat wij hebben ontvangen."

Oud-minister Ed Nijpels is te gast in VVD-café op campus

Ed Nijpels en Brigitte Wielage (VVD Diemen). Foto: Jan Ronday

DIEMEN Tijdens het VVD-café ontvingen de liberalen een bijzondere gast: voormalig VVD-lijsttrekker en minister Ed Nijpels.

Het VVD-café vond dinsdagavond plaats in Jacob's Kitchen op Campus Diemen Zuid. In een prettige ambiance vertelde Nijpels mooie verhalen over de landelijke politiek in de jaren zeventig en tachtig.

Nijpels is voorzitter van de Borgcommissie Energieakkoord voor Duurzame Groei en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER). Hij ging uitgebreid in op het belang van duurzaamheid en klimaatbeleid. Nijpels vindt het een gemiste kans dat de VVD die items door linkse partijen heeft laten 'kapen'. "Natuur is niet links of rechts", aldus Nijpels. Hij wees erop dat er echt iets moet gebeuren omdat het anders te laat is. De opwarming van de aarde heeft desastreuze gevolgen. Als voorbeeld noemde hij de overstromingen in Houston in de Verenigde Staten.

Hij vertelde dat grote bedrijven op het gebied van duurzaamheid vooruitlopen op de politiek. Hij gaf aan dat duurzaamheid ook een positief effect heeft op de economie. 'Vuile banen' verdwijnen, maar daarvoor in de plaats komen 'schone banen'. Hij zei het daarom jammer te vinden dat GroenLinks geen deel gaat uitmaken van het nieuwe kabinet.

Nijpels had ook advies voor de afdeling Diemen met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Hij wees erop dat de plaatselijke politiek uiteraard afhankelijk is van wat er in de landelijke politiek gebeurt. Maar het is volgens Nijpels belangrijk dat de lokale VVD zich onderscheidt en zich niet alleen op de traditionele kiezers van de partij richt. Dit kan door nieuwe onderwerpen aan te dragen.

Omleiding bus 44 tijdens Diemer Festijn

DIEMEN Bus 44 krijgt tijdens het Diemer Festijn een aangepaste route in het centrum van Diemen. De omleiding geldt van maandag 4 september 07.00 tot maandag 11 september 14.00 uur.

Bus 44 richting Diemen-Noord rijdt vanaf de Prinses Beatrixlaan via het Wilhelminaplantsoen, Arent Krijtsstraat, Tobias Asserlaan en Martin Luther Kinglaan naar de Ouddiemerlaan en daarna de eigen route. Bus 44 richting Station Bijlmer ArenA rijdt vanaf de Ouddiemerlaan via de Martin Luther Kinglaan, Tobias Asserlaan, Arent Krijtsstraat en Wilhelminaplantsoen naar de Burgemeester Bickerstraat en daarna de eigen route.

Nachtbus 757 rijdt vanaf de Ouddiemerlaan via de Martin Luther Kinglaan, Tobias Asserlaan, Arent Krijtsstraat en Wilhelminaplantsoen naar de Burgemeester Bickerstraat en vervolgens de eigen route richting Amsterdam-Zuidoost. Op zaterdag 9 september rijdt lijn 9 vanaf 23.00 uur tot het keerspoor op de Middenweg. De tram rijdt niet door naar Diemen in verband met het vuurwerk.

Het Diemer Festijn duurt van dinsdag 5 september tot en met zaterdag 9 september. De omleiding van bus 44 en nachtbus 757 duurt echter langer omdat maandag de opbouw van de feesttent op de Ouddiemerlaan begint. Zondag en maandag wordt de feesttent weer afgebroken en wordt de Ouddiemerlaan weer gereedgemaakt voor gebruik van het verkeer.

Daniel Beijnes

Eigenaar van café 't Pandje
31 jaar
Woont zijn hele leven in Diemen.

Kijk je uit naar het Diemer Festijn?
"Jazeker. Het Diemer Festijn is elk jaar weer een happening. Ik vind het uniek dat dit evenement voor de 35e keer in Diemen plaatsvindt. Uiteraard hoop ik dat het druk wordt in de zaak. Wij hebben twee avonden liveoptredens en drie avonden een dj."

Wat zijn jouw hobby's?
"Mijn vriendin Priscillia en ik hebben een zoon: Owen. Hij is vorig jaar op 7 september geboren. Dat was tijdens het Diemer Festijn. Ik vind het leuk om veel tijd met z'n drieën door te brengen. Daarnaast zijn mijn hobby's voetbal en muziek. Ik ben Ajaxsupporter en volg het internationale voetbal intensief. Ook vind ik het leuk om beginnende artiesten op weg te helpen."

Wat is jouw beste eigenschap?
"Ik ben positief ingesteld."

En jouw slechtste?
"Ik kan soms ongeduldig zijn."

Wat is jouw favoriete winkel?
"Ik heb van huis uit meegekregen dat ondernemers in Diemen elkaar zo veel mogelijk moeten helpen. Ik kom bij veel zelfstandige ondernemers in Diemen, zoals Micha's Kidsfashion in winkelcentrum Diemerplein en de haringzaak van Johan van Leijnhorst op de Hartveldseweg. Ik doe zo veel mogelijk inkopen in het dorp."

Wat is jouw favoriete plek in Diemen?
"Ik kom graag in het Nelson Mandela Park. Dat ziet er mooi uit. Daarnaast kom ik regelmatig op het Van Markenplantsoen. Dat is een mooi plein geworden met veel speelmogelijkheden voor kinderen."

Wat kan er beter in Diemen?
"Ik vind dat het ondernemers in Diemen wel iets makkelijker mag worden gemaakt. We hebben met veel regels te maken en dat is weleens lastig."

Hony Beauty & Welness blijft open

DIEMEN - Hoewel de Sauna van Diemen gesloten is, is schoonheidssalon Hony Beauty & Wellness nog steeds geopend.

Bianca Hony uit Diemen is eigenaresse van de schoonheidssalon die op de eerste etage van het gebouw van de Sauna van Diemen is gevestigd. "Nadat de berichten over de sluiting van de Sauna van Diemen in het DiemerNieuws en op Facebook waren verschenen, heb ik heel veel telefoontjes en e-mails ontvangen. Veel mensen denken dat mijn schoonheidssalon ook gesloten is. Maar dat is niet het geval. Wij zijn (in de zomervakantie op afspraak) gewoon geopend", aldus Bianca Hony.

Rabobank houdt actie tijdens kramenmarkt

DIEMEN De Rabobank reserveert een deel van de winst om de lokale omgeving te versterken. De bank doet dit via donaties uit het Buurt- en Coöperatiefonds.

Tijdens de kramenmarkt van het Diemer Festijn op zaterdag 9 september kunnen bezoekers een lokaal initiatief nomineren voor een donatie. Uit alle nominaties maakt de Rabobank een selectie. Vervolgens kan in de week van 11 september via de Facebookeventpagina 'Buurtfondsactie Diemer Festijn' gestemd worden. Het initiatief met de meeste stemmen ontvangt een cheque uit het Buurtfonds van € 500,-. Nomineren kan door een video in te spreken bij de stand van de Rabobank op de kramenmarkt. In de video dient een motivatie te worden gegeven waarom er voor een bepaalde bestemming van de donatie wordt gekozen.

High tea tijdens Samen Zomeren

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het programma van Samen Zomeren op de maandag in wijkcentrum het Noorderlicht is afgesloten met een middag die in het teken stond van Engelse tradities. Bezoekers genoten van een high tea en deden daarna mee aan een sing a song. Samen Zomeren werd op maandag en donderdag in het Noorderlicht gehouden en werd georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen.

Diemerplein is zaterdag Smurfenplein

Back to school kids day in winkelcentrum

De smurfen gaan weer met de kinderen op de foto.

DIEMEN In winkelcentrum Diemerplein vindt op zaterdag 2 september een Back to school kids day plaats. Het Diemerplein wordt zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur een Smurfenplein.

De leerlingen van de basisscholen hebben zes weken vakantie gehad. Veel kinderen zijn naar het buitenland geweest, andere hebben zich prima in eigen land vermaakt. Een groot aantal kinderen in Diemen heeft tijdens de eerste drie weken van de vakantie de Kinderzomerspelen in Sportcentrum wethouder F.B. Duran bezocht.

De basisscholen in Diemen beginnen op maandag 4 september weer. Winkelcentrum Diemerplein trapt het schooljaar af met een gezellige dag met allerlei activiteiten voor kinderen die in het teken staan van smurfen.

De Grote Smurf en zijn Smurfin brengen zaterdag een bezoek aan winkelcentrum Diemerplein. Om 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur is er een meet-and-greet met de Grote Smurf en zijn Smurfin. Zij lopen dan door het winkelcentrum en alle kinderen kunnen met hen op de foto.

Er is zaterdag ook een Smurfenterras in het winkelcentrum. Kinderen kunnen zich als smurf laten schminken, een eigen smurfenmuts maken en mooie smurfentekeningen inkleuren.

Daarnaast kunnen kinderen met Gargamel spannende proefjes doen en bekijken, zoals zelf slijm maken, rookkringen schieten enz. Natuurlijk mogen de kinderen hetgeen zij maken mee naar huis nemen. Liefhebbers van smurfen weten dat Gargamel een van de vijanden is van Grote Smurf. De andere vijand is Azraël.

Op het Diemerplein staat zaterdag een smurfenspringkussen. Kinderen kunnen zich daarop uitleven. Er zijn uiteraard begeleiders aanwezig die ervoor zorgen dat alles veilig verloopt.

Bewoners Buitenlust in actie voor blauwe zone

De parkeerplaats in de wijk Buitenlust staat dikwijls vol.

Vervolg van voorpagina

Leden van Team blauwe zone Buitenlust zijn de woningen in de wijk langsgegaan en hebben de bewoners gevraagd of zij voor of tegen de invoering van een blauwe zone zijn. Mensen die niet thuis waren, hebben een brief in de bus gekregen met het verzoek om een reactie te geven.

De bewoners die worden benaderd hebben ook informatie ontvangen over de kosten die het invoeren van een blauwe zone met zich mee zullen brengen. "De kosten voor een parkeervergunning zijn 96 euro per twee jaar, dat is nog geen euro per week. Voor bezoekers is er een bezoekersregeling", aldus Team blauwe zone Buitenlust.

Het is een bekend patroon in Diemen. Op het moment dat er in een buurt een blauwe zone wordt ingevoerd, verplaatst de parkeerdruk zich naar wijken in de omgeving. Het gevolg is dat bewoners van die wijken ook om invoering van een blauwe zone vragen. Daarna kunnen zij weer makkelijker een parkeerplek in hun buurt vinden.

Diemen Noord, Zuid, Oost en West

Een blik op het westen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Diemen is het afgelopen decennium aanzienlijk veranderd.

Winkelcentrum Diemerpein is gerenoveerd en verbouwd, de woonwijk Plantage De Sniep breidt steeds verder uit, Campus Diemen Zuid is gebouwd en de bouw van nieuwbouwwijk Holland Park is in volle gang.

In het centrum zijn de afgelopen jaren twee hoogbouwcomplexen gebouwd: de torenflat boven de parkeergarage van winkelcentrum Diemerplein en De Diemer. Dit laatste gebouw staat op de plek waar vroeger bejaardenhuis De Diem stond.

Richting het zuiden. Foto: Trudy Kroese
Uitzicht op het oosten. Foto: Trudy Kroese
Uitzicht vanuit de torenflat op het noorden. Foto: Trudy Kroese

Thema

Fotograaf Trudy Kroese maakte een aantal foto's vanaf de flat boven het winkelcentrum. Het thema is Noord, Oost, Zuid, West.

De foto 'Noord' toont de Ouddiemerlaan, nieuwbouwcomplex De Diemer, de rotonde en de flats aan het Amsterdam-Rijnkanaal.

De foto 'Oost' laat de studentenflats aan de Rode Kruislaan, het Diemerbos en een deel van Plantage De Sniep zien.

De foto 'Zuid' toont de de Ouddiemerlaan, Theater de Omval, het gemeentehuis, Holland Park (hijskranen) en de Johan Cruyff Arena in Amsterdam-Zuidoost.

Op de foto 'West' zijn de wijk Ruimzicht, de flats aan de Tobias Asserlaan en de Rembrandttoren in Amsterdam te zien.

Mae Busker zet zich in voor ALS

Diemense doet zondag mee aan Amsterdam City Swim

Mae Busker langs de Weespertrekvaart. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Mae Busker (14) uit Diemen doet op zondag 3 september mee aan de Amsterdam City Swim. Het evenement is georganiseerd door de Stichting ALS Nederland. Deelnemers trachten zo veel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar het vinden van de oorzaken van de spierziekte ALS.

Mae zwemt zondag samen met Francien Haex. Zij is hoofd- en zweminstructrice bij het AGO Zwembad in Diemen. Mae: "Ik heb mijn zwemdiploma's in het AGO Zwembad gehaald, net als veel andere kinderen die hier in Plantage De Sniep wonen. Ik heb altijd contact met Francien gehouden."

Mae en Francien springen zondag ter hoogte van de Hermitage in het water van de Amstel. Zij zwemmen vervolgens naar de Keizersgracht. De afstand die zij afleggen is 700 meter.

Zwemvierdaagse

Mae heeft zich goed voorbereid op de Amsterdam City Swim. Zij deed eerder dit jaar mee aan de zwemvierdaagse van Diemen in het Sportcentrum Wethouder Duran. Het evenement werd door zwemvereniging De Meeuwen georganiseerd. Mae zwom dagelijks 1200 meter. Tijdens haar vakantie in Italië heeft zij in open water getraind. Ook heeft zij twee keer in de gracht in Amsterdam gezwommen. Mae was in het verleden leerling van basisschool De Kersenboom in Diemen. Nu doet zij vwo op het Nicolaas Lyceum in Amsterdam. Leerlingen van De Kersenboom deden voor de zomervakantie mee aan een sponsorswim voor de Stichting ALS Nederland. Die werd gehouden in het AGO Zwembad. Het geld dat daar werd ingezameld heeft de school beschikbaar gesteld aan Mae en Francien voor hun deelname aan de Amsterdam City Swim. Zij doneren het geld aan de Stichting ALS Nederland. Zij hebben inmiddels meer geld ingezameld en hopen dat nog meer familieleden, vrienden en kennissen hun actie steunen.

Fort Diemerdam. Foto: Trudy Kroese

Tot woensdag 29 november

Expositie

Zorgcentrum Berkenstede

In zorgcentrum Berkenstede is een expositie te zien met schilderijen van Henny Gertenaar. De expositie is dagelijks geopend van 9.00 tot 20.00 uur.

vrijdag 1 september

Cadeauwinkel van de Wereld

Diemerplein 10.00 uur

De bus van de Cadeauwinkel van de Wereld staat vanaf 1 september weer op het Diemerplein. Op 7 oktober wordt het 20-jarig bestaan gevierd met informatie en optredens. Alles in het kader van het thema 'Eerlijk delen wereldwijd'.

zaterdag 2 september tot zaterdag 2 september

Oud papieractie

De Ontmoeting 9.30 uur

Zaterdag 2 september halen vrijwilligers van de Protestantse Kerk De Ontmoeting vanaf 09.30 uur in Diemen oud papier op.

zondag 3 september

Vaarexcursie

Fort Diemerdam 10.30 uur

Na een rondleiding door een gids door Fort Ossenmarkt in Weesp volgt een vaartocht over de Vecht, door Muiden, langs het Muiderslot en over het IJmeer naar Fort Diemerdam. Ook hier een rondleiding over het voormalige fortterrein onder leiding van een deskundige gids. Tijdens de terugvaart naar de Vesting Weesp ontvangen deelnemers een infopakket over de waterlinies.De excursie duurt van 10.30 tot 15.30 uur. De kosten bedragen € 24,50, inclusief toegang tot de twee forten, koffie/thee, twee rondleidingen met gids, vaartocht en infopakket Waterlinies. Reserveringen: www.leisurehistory.nl of 06-27498352.

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met samenzang. Voorganger is pater G. Noom.

zondag 3 september tot zondag 3 september

Vriendendag Diemerbos

Boerderij Landlust 11.00 uur

Met de vrienden van het Diemerbos naar 'De Buren van het Bos'. Excursie naar Volkstuin Linnaeus waar onder anderen de imker alles zal vertellen over bijen. Via een interessante natuurroute naar de Gaaspermolen waar de molenaar aanwezig is. Voor de kinderen zijn er spannende natuuractiviteiten, in samenwerking met Scouting Diemen. De boswachter neemt bezoekers mee het bos in, een rit met de huifkar is ook mogelijk. Boerderij Landlust aan de Stammerdijk 25 stelt de deuren weer open. Meer informatie en aanmelden kan via Facebook: Vrienden van het Diemerbos of e-mail: secretaris@vriendenvanhetdiemerbos.nl.

maandag 4 september tot maandag 4 september

Gratis try-out boksles

Gymzaal Diemen-Noord 20.00 uur

Ervaar hoe leuk en energiek boksen is. Aanmelden door een mail te sturen naar Mira: info@fitspel.nl.

woensdag 6 september tot woensdag 6 september

Gratis try-out bodyshapeles

Gymzaal Diemen-Noord 18.30 uur

Totale work-out voor je hele lichaam. Aanmelden door een mail te sturen naar Mira: info@fitspel.nl.

donderdag 7 september tot donderdag 7 september

Gratis try-out bodyshapeles.

Gymlokaal Schoolstraat 9.30 uur

Totale work-out voor je hele lichaam. Aanmelden door een mail te sturen naar Mira: info@fitspel.nl.

donderdag 7 september tot zondag 10 september

Artists in Diemen

Venduhuis De Eland en De Zon 11.00 uur

Venduhuis De Eland en De Zon heeft kunstenaars van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae uitgenodigd voor een verkooptentoonstelling 'Artists in Diemen', met onder anderen Jan Grotenbreg en Angeliek Ververs.

zaterdag 9 september tot zaterdag 9 september

Fietstocht 'Tussen stad en land'

Boerderij de Zeehoeve 11.00 uur

De tochten beginnen zowel in Diemen als in Amsterdam. Halverwege is er een koffiestop bij boerderij Zeehoeve waar mensen van Stadsherstel over het gebouw vertellen. Toegang via e-loting: inschrijven vanaf 30 augustus tot en met 3 september via amsterdam.nl/openmonumentendag.

Deze week veel te doen bij Fort Diemerdam. Foto: Trudy Kroese

Vrijdag 1 september

Expositie Verbeelding

12:00 uur | Zorgcentrum Berkenstede

Antoinette Verboon, lid van Kunstzin Diemen exposeert haar kleinere beelden. De steen bepaalt vaak de vorm.

Cadeauwinkel van de Wereld

10:00 uur | Diemerplein

De bus van de Cadeauwinkel van de Wereld staat vanaf 1 september weer op het Diemerplein. Op 7 oktober wordt het 20-jarig bestaan gevierd met informatie en optredens.

Zaterdag 2 september

Oud papieractie

9:30 uur | De Ontmoeting

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting in geheel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

Zondag 3 september

Vaarexcursie

10:30 uur | Fort Diemerdam

Na een rondleiding door Fort Ossenmarkt in Weesp volgt een vaartocht over de Vecht, door Muiden, langs het Muiderslot en over het IJmeer naar Fort Diemerdam. Ook hier een rondleiding over het voormalige fortterrein. Tijdens de terugvaart naar de Vesting Weesp ontvangen deelnemers een infopakket over de waterlinies. Van 10.30 tot 15.30 uur, € 24,50. Reserveringen: www.leisurehistory.nl of 06-27498352.

Viering

10:30 uur | Sint Petrus' Banden

Eucharistieviering met samenzang. Voorganger is Pater G. Noom.

Zondag 3 september

Vriendendag Diemerbos

11:00 uur | Boerderij Landlust

Excursie naar Volkstuin Linnaeus waar de imker alles zal vertellen over bijen. Dan via een interessante natuurroute naar de Gaaspermolen, waar de molenaar aanwezig is. Voor de kinderen spannende natuuractiviteiten, in samenwerking met Scouting. De boswachter neemt u mee het bos in, een rit met de huifkar is ook mogelijk. Boerderij Landlust, Stammerdijk 25, stelt haar deuren open. Aanmelden via Facebook Vrienden van het Diemerbos.

Maandag 4 september

Gratis try-out boksles

20:00 uur | Gymzaal Diemen-Noord

Ervaar hoe leuk, en energiek boksen is. Aanmelden bij Mira: info@fitspel.nl

Donderdag 7 september

Gratis try-out BodyShape les

9:30 uur | Gymlokaal Schoolstraat

Aanmelden: info@fitspel.nl

Donderdag 7 september tot zondag 10 september

"Artists in Diemen"

11:00 uur | Venduhuis De Eland en De Zon

In Amsterdam zijn bijna geen galerieplaatsen voor groepstentoonstellingen. Daarom heeft venduhuis De Eland en De Zon de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae uitgenodigd voor een verkooptentoonstelling. Met o.a. Jan Grotenbreg en Angeliek Ververs.

Zaterdag 9 september

Fietstocht 'Tussen stad en land'

11:00 uur | Boerderij de Zeehoeve

De tochten beginnen zowel in Diemen als Amsterdam. Halverwege is er een koffiestop boerderij Zeehoeve waar Stadsherstel vertelt over het gebouw. Toegang via E-loting: inschrijven vanaf tot en met 3 sep via amsterdam.nl/openmonumentendag

Lezing en rondleiding

10:00 uur | Boerderij de Zeehoeve

Om 11.00 en 14.00 uur zijn er lezingen in de boerderij over de oprichting van Stadsherstel en de gebouwen die zij restaureert of gerestaureerd heeft in de Stelling van Amsterdam. En om 12.00 uur is er een historische rondwandeling van boerderij naar Fort Diemerdam.

Zondag 10 september

Viering

10:30 uur | Sint Petrus' Banden

Woord en Communieviering met samenzang. Voorganger is Pastor H. Hartog.

Het kleine theater - Roodkapje

11:00 uur | Theater de Omval

Genre: Jeugd 3+ Na 388 jaar is Roodkapje het ineens beu. Altijd hetzelfde verhaal. Ze besluit het eens helemaal anders te doen; ze kiest een ander pad, tot groot verdriet van de Wolf.

Familietheater

12:30 uur | Fort Diemerdam

Theatervoorstelling met als decor het fort. 'Een Reis naar de Oase' is een interactieve voorstelling voor jonge kinderen. Aan de hand van een verhaal gaan we op reis naar een bijzondere plek.

Isa Ternede plaatst zich voor WK U18

Handbalploeg verovert tiende plaats op EK U17

DIEMEN Isa Ternede (16) uit Diemen is met het Nederlands handbalteam voor speelsters onder de 17 jaar tiende geworden tijdens het EK in Slowakije. Het Nederlands team heeft zich door deze klassering geplaatst voor het WK U18, dat in 2018 in Polen wordt gehouden.

Isa Ternede komt uit voor de vereniging VOC in Amsterdam-Noord. Komend seizoen speelt zij in de A1 van VOC en gaat zij ook met het eerste damesteam meetrainen.

Isa heeft een drukke zomer achter de rug. Zij deed met het Nederlands handbalteam voor speelsters tot 17 jaar mee aan het European Youth Olympic Festival (EYOF) in de Hongaarse stad Györ. Daarna volgde het EK in Slowakije. Er deden zestien teams mee aan het EK. De teams waren verdeeld over vier groepen, waarvan de nummers 1 en 2 zich plaatsten voor de kwartfinales. Nederland was in een zware poule ingedeeld. De ploeg stuitte op Duitsland, Rusland en Oostenrijk. Nederland won de eerste wedstrijd van Oostenrijk, verloor daarna van regerend Europees kampioen Duitsland en verloor de laatste poulewedstrijd met drie punten verschil van Rusland. Nederland werd derde in de poule en wist dus niet door te dringen tot de kwartfinales. Dit betekende echter niet het einde van het EK. De ploeg speelde daarna een knock-outtoernooi met de overige ploegen die zich niet voor de kwartfinales hadden geplaatst. De beste vier ploegen van dat toernooi plaatsten zich voor het WK U18.

Isa Ternede tijdens het EK U17 in Slowakije.

Nederland won in de tussenronde van Montenegro en Kroatië, waardoor het team van Isa Ternede minimaal op de twaalfde plaats zou eindigen. Vervolgens versloeg Nederland in de kruisfinale gastland Slowakije en plaatste zich voor de wedstrijd om de plekken 9 en 10. Tegenstander Zweden bleek in die wedstrijd een maatje te groot en Nederland eindigde op plek tien.

Dames 1 van SV Zeeburg is bezig aan voorbereiding

Dames SV Zeeburg trainen op het strand. Foto: SV Zeeburg

DIEMEN De selectie van dames 1 van handbalvereniging SV Zeeburg is bezig aan de derde week van de voorbereiding op het seizoen 2017-2018.

Het eerste team van SV Zeeburg doet sinds vorig seizoen alleen nog maar mee aan de zaalcompetitie. SV Zeeburg komt uit in de hoofdklasse. Trainer/coach Doug van Leeuwen: "We hebben een selectie van 15 speelsters. We trainen op de velden van SV Zeeburg en af en toe op het strand. De zaalcompetitie begint op 7 oktober. Ons doel is om kampioen te worden. Daarom zijn wij vroeg met de voorbereiding begonnen. Vorig seizoen merkte ik dat wij conditioneel achterliepen op andere teams. Door vroeg te beginnen willen wij een voorsprong nemen op andere teams. De technische staf van dames 1 is vernieuwd."

SV Zeeburg heeft al een oefenduel gespeeld. De handbalsters uit Diemen wonnen de uitwedstrijd tegen DSOV met 14-26. Zaterdag speelt SV Zeeburg opnieuw een oefenduel. Het team speelt dan thuis tegen HVBS. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 20.00 uur.