DiemerNieuws

15 februari 2018

DiemerNieuws 15 februari 2018


Onduidelijkheid over huisbezoek

DIEMEN De gemeente is in samenwerking met andere instanties bezig aan een proef in Diemen-Noord om zaken als adresfraude, identiteitsfraude, illegale onderhuur, overbewoning, drugsteelt en toeslagenfraude intensiever op te sporen en aan te pakken. Dit leidt weleens tot onaangename situaties.

Een bewoner van Diemen-Noord werd onlangs onaangenaam verrast door een onaangekondigd bezoek aan huis. Hij woont al 25 jaar in een koophuis in de wijk en is eigenaar van een medische praktijk in Amsterdam en een onroerendgoedfirma.

"Ik was net thuis van mijn werk toen er om 19.15 uur werd aangebeld. Ik zag een vrouw en twee mannen voor de deur staan. Ik kende hen niet en deed open. De vrouw sprak wat moeizaam Nederlands en liet een klein kaartje als legitimatie zien, de twee mannen in burger maakten zich geheel niet bekend. De vrouw zei iets over een onderzoek van de gemeente. Omdat iedereen een legitimatie kan namaken en de situatie mij niet bona fide voorkwam, dacht ik aanvankelijk aan een babbeltruc, zei dat ik geen vragen zou beantwoorden en deed snel de deur dicht. Terwijl ik overwoog 112 te bellen, sloeg een derde man, in politiepak, zeer hard en langdurig op het raam van de voordeur. Hij schreeuwde dat wanneer ik geen vragen zou beantwoorden ik zou worden meegenomen. Hoewel in verwarring deed ik toen toch maar open."

5

Daarom Duurzaam Diemen pakt stevig door

DIEMEN Het werkatelier van Daarom Duurzaam Diemen dat vorige week in Het Saan Museum is gehouden is een groot succes geworden.

Ruim vijftig betrokken ondernemers en inwoners van Diemen hebben twee dagen gesproken over initiatieven en concrete plannen om Diemen duurzaam te maken. Het betrof ondernemers, zzp'ers, maatschappelijk betrokken organisaties, raadsleden en ambtenaren. Tijdens het werkatelier zijn er themagroepen samengesteld die zich bezig gaan houden met duurzaamheid. Het gaat om de volgende werkgroepen: Betaalbare duurzame energie voor en met iedereen, Van het gas los, Andere vormen van vervoer (openbaar vervoer), Reduceren restafval, Biodiversiteit en klimaatadaptatie en Bewustzijn en gedragsverandering (overkoepelend over al deze thema's).

Liza van Zon, een van de initiatiefnemers van Daarom Duurzaam Diemen, sprak donderdagavond in tijdens de raadsvergadering waarin het rapport van de Rekenkamer over afvalscheiding werd besproken. Zij is lid van de themagroep Reduceren restafval. De leden van deze themagroep gaan elke maand een werkontbijt houden bij de Milieu Service Nederland in Diemen om te praten over betere manieren om afval te scheiden, met het doel zo min mogelijk restafval over te houden. Tijdens het werkatelier zorgde het bedrijf Mark's Party & Catering uit Diemen voor het eten. Na afloop van het werkatelier namen de aanwezigen het eten dat over was in bakjes mee naar huis. Daarom Duurzaam Diemen vindt het belangrijk om bewust om te gaan met eten (minder vlees eten) en om verspilling tegen te gaan. Wethouder Ruud Grondel van Milieu is tevreden over het werkatelier. "Ik ben enorm trots dat ik mee heb mogen doen met zo'n vijftig Diemenaren, bewoners en ondernemers, die twee dagen intensief hebben gewerkt om initiatieven te ontwikkelen en daar nu mee aan de slag gaan."

Lijsttrekkers politieke partijen zijn klaar voor campagne

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De lijsttrekkers maken zich op voor de campagne. Van links naar rechts: Mart van Troost (Partij van de Ouderen), Jeroen Klaasse (D66), Janneke de Graaff (CDA), Jan Sikking (Leefbaar Diemen), Lex Scholten (PvdA), Nicole van Engelen (GroenLinks), Peter Prins (Ouderenpartij Diemen), Wim Advokaat (Ons Diemen), Brigitte Wielage (VVD).

DiemerCross

De deelnemers aan de DiemerCross moesten zondag een zwaar parcours afleggen. Doordat het geregend had was het parcours drassig.

11

Weerbericht

Eerst overwegend droog, in de nacht lichte vorst
Donderdag passeert een frontaal systeem met enige tijd neerslag. Daarachter trekt een uitloper van het Azorenhoog naar West-Europa. De neerslagkansen nemen af. Van tijd tot tijd doet de zon goede zaken. Bij helder weer kan het in de nacht een graadje vriezen. In de loop van het weekend trekt een storing langs Nederland oostwaarts. Later op zondag valt lokaal wat regen.

Vrijdag + het weekeinde
In de nacht naar vrijdag vriest het licht. Overdag volgen er zonnige perioden. Bij een matige westenwind wordt het 7 graden. Ook in het weekeinde vriest het 's nachts licht, tot -2 graden. Zaterdag schijnt de zon geregeld met een kleine kans op een lokale bui. Zondag schijnt eerst af en toe de zon. Geleidelijk neemt de bewolking toe. Later op de dag kan er wat regen vallen. Zaterdag en zondag wordt het overdag 6 à 7 graden. Er waait een meest matige westenwind.

Trend na het weekeinde
Maandag kan het eerst nog wat regenen. Nadien zorgt een hogedrukgebied voor een aantal droge dagen. Met de verwachte positie boven Scandinavië draait de wind vanaf dinsdag naar noordoost. De temperatuur gaat dan dalen met lichte tot mogelijk matige vorst in de nacht.

Weetje
De temperatuur ligt deze week rond de normale ofwel de gemiddelde waarde. Dat is 5 à 6 graden als maximum en iets onder het vriespunt als minimum. Soms kan het al erg zacht zijn. Tien jaar geleden, van 10 t/m 12 februari 2008, werd het al 14 graden. Twintig jaar geleden, van 13 t/m 16 februari 1998, was het met 15 à 16 graden al enkele dagen vroeg voorjaar.

Schoolstrijd aan de Ouderkerkerlaan (2)

Jan Teer, het schoolhoofd van de Openbare school, tot 1907 de enige lagere school in Diemen, kon argumenteren wat hij wilde, maar het tij was niet te keren. Gezien de getallen was het ook helemaal niet nodig dat er een tweede lagere school bij kwam in het dorp. Hij vond burgemeester Bicker aan zijn zijde. Ook Bicker zat niet te wachten op een tweede school die niet meer zou uitgaan van openbaar onderwijs, maar die een religie als basis had. Maar zaken die in gang zijn gezet, zijn zelden te keren in een samenleving en het was nu eenmaal zo dat de vrijheid van onderwijs een recht was. Door de druk van predikant Dijkstra uit Weesp kon de lokale dominee niet als kwade pier worden aangewezen. Hoewel de Diemense hervormden zeker niet stonden te springen om een eigen school en het aantal aanmeldingen aanvankelijk laag was, kwam de school er toch. Op 1 mei 1907, uitgerekend de socialistische feestdag, opende predikant Dijkstra uit Weesp de 'School met den Bijbel'. Hij citeerde uit de Bijbel, de kinderen kregen wat lekkers en de heer Hiemstra, het kersverse hoofd van de school, mocht beginnen.

Keien voorkomen parkeren op trottoirs

Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN Vorige week dinsdag zijn op de trottoirs op de hoek van de Ouddiemerlaan en de Burgemeester de Kievietstraat grote keien geplaatst. De keien staan aan beide kanten op de trottoirs.

De gemeente laat weten dat de keien zijn geplaatst op verzoek van bewoners die in de directe omgeving wonen. De keien maken het niet meer mogelijk dat automobilisten hun auto op de trottoirs parkeren.

Op andere plaatsen in de gemeente zijn al eerder keien geplaatst.

De meningen over de keien zijn verdeeld. Sommige buurtbewoners vinden de keien het straatbeeld fraaier maken, andere vinden ze lelijk.

Verkiezingsdebat van SWD in Huis van de Buurt 't Kruidvat

DIEMEN In Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid vindt op woensdag 21 februari opnieuw een debat plaats dat in het teken staat van de gemeenteraadsverkiezingen die op 21 maart plaatsvinden.

Het debat duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Het debat is georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen (SDW).

De lijsttrekkers van de negen partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen gaan met elkaar in debat over de onderwerpen welzijn, zorg, veiligheid en armoede. Mario Semeleer van de SWD is gespreksleider.

De SWD hield woensdagavond het eerste verkiezingsdebat. Het eerste debat werd gehouden in wijkcentrum Het Noorderlicht in Diemen-Noord.

Politieke partijen krijgen lijstnummer

Politieke partijen zijn klaar voor campagne

Er doen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen negen partijen mee.

Een aantal partijen heeft al posters opgehangen Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het centraal stembureau heeft vrijdag de kandidatenlijsten van de negen partijen die op woensdag 21 maart deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen goedgekeurd. Tevens zijn de lijstnummers van de partijen bekendgemaakt.

De volgende partijen dingen naar de gunst van de kiezers: D66 (lijst 1), PvdA (lijst 2), VVD (lijst 3), Leefbaar Diemen (lijst 4), GroenLinks (lijst 5), Partij van de Ouderen (lijst 6), CDA (lijst 7), Ouderenpartij Diemen (lijst 8) en Ons Diemen (lijst 9). De Ouderenpartij Diemen en Ons Diemen doen voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen. Om verwarring te voorkomen: de Ouderenpartij Diemen heeft momenteel twee raadsleden: fractievoorzitter Peter Prins en Sylvia Raveling. De partij deed vier jaar geleden onder de naam PvdO mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen. De partij moest die naam echter opgeven van de Amsterdamse Ouderenpartij en zit sinds het begin van dit jaar als Ouderenpartij Diemen in de gemeenteraad. De PvdO die meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen zit niet in de gemeenteraad. De eerste vijf personen op de kandidatenlijsten van de politieke partijen die in Diemen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen:

D66

Ouderenpartij en Ons Diemen moesten loten voor lijstnummer

1: Jeroen Klaasse (lijsttrekker), 2: Kai de Haan, 3: Herman Berkhout, 4: Francus Simonetti en 5: Jeannette Pietersen.

PvdA:

1: Lex Scholten (lijsttrekker), 2: Sofie Kuilman, 3: Nico Portegijs, 4: Frank Geerts en 5: Joke Verheuvel.

VVD:

1: Brigitte Wielage (lijsttrekker), 2: Bert Timmer, 3: Johan Jägers, 4: Nico de Bruijne en 5: Cecil Grazette.

Leefbaar Diemen:

1: Jan Sikking (lijsttrekker), 2: Leo Smits, 3: Ronald Vriend, 4: Max Sannes en 5: Feza van der Weele-Önal.

GroenLinks:

1: Nicole van Engelen (lijsttrekker), 2: Hilda van 't Riet, 3: Yeliz Yildiz-Kaya, 4: Rian van Rossum en 5: Jochem Douw

Partij van de Ouderen:

1: Mart van Troost (lijsttrekker), 2: Wim Schipper, 3: Alexander van der Zwaan en 4: Mia Brinkhof-Tunderman. De PvdO heeft vier kandidaten op de lijst staan.

CDA:

1: Janneke de Graaff (lijsttrekker), 2: Jaap van Loenen, 3: Ruthline Margarita, 4: Rob Havekotte en 5: Sander Scherpenzeel.

Ouderenpartij Diemen:

1: Peter Prins (lijsttrekker), 2: Sylvia Raveling, 3: Rosali Herder, 4: Evert den Heijer en 5: Imara Bonilla.

Ons Diemen:

1. Wim Advokaat, 2: Hans Prins, 3: Aafke Straat, 4: Alwin Texel en 5: Jorik Prins.

Ouderenpartij Diemen en GroenLinks: Diemen bij Statiegeld-alliantie

DIEMEN De fracties van de Ouderenpartij Diemen en GroenLinks willen Diemen zo snel mogelijk laten toetreden tot de Statiegeldalliantie. Het doel is om het statiegeldsysteem tot alle grote én kleine petflessen en blikjes uit te breiden.

De twee partijen hebben hierover een motie ingediend die op donderdag 22 februari door de gemeenteraad wordt besproken.

De twee partijen vinden dat het terugdringen van plasticafval het beste bij de bron kan gebeuren en dat uit onderzoek blijkt dat statiegeld op blikjes en flesjes het zwerfafval met 90 procent vermindert. Zij wijzen erop dat steeds meer gemeenten, waterschappen, milieuorganisaties, burgerinitiatieven en bedrijven (waaronder NV Meerlanden) zich aansluiten bij de Statiegeldalliantie en gezamenlijk willen komen tot een structurele oplossing voor de vervuiling door plastic flessen en blikjes en daarvoor bij de regering pleiten voor uitbreiding van het statiegeldsysteem in 2018 tot alle grote én kleine petflessen en blikjes in Nederland. De partijen geven aan dat de Statiegeldalliantie een eerlijke oplossing wil voor zwerfafval door de kosten ervan weg te halen bij de burgers, gemeentelijke overheden en waterschappen, het verpakkende bedrijfsleven ervoor verantwoordelijk wil maken en tevens een écht duurzaam model voor het beheer van grondstoffen wil.

Politie treedt op tegen ongewenst parkeergedrag bij school

DIEMEN De politie heeft parkeercontroles uitgevoerd bij brede school De Kersenboom aan Kriekenoord. Dit naar aanleiding van klachten over het parkeergedrag.

De politie heeft in samenwerking met de gemeente tijdens meerdere ochtenden controles uitgevoerd. "De tijd van waarschuwen is voorbij en nu wordt er repressief opgetreden. Dit houdt in dat het foutief parkeren bestraft wordt met een bekeuring", aldus de politie.

·

Prijs Kinderwensboomactie uitgereikt in De Octopus

De prijzen zijn uitgereikt. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN In basisschool De Octopus is vrijdagmiddag de prijs uitgereikt aan de winnaar van de Kinderwensboomactie.

De 8-jarige Quint van Aller, leerling van groep 4A van De Octopus, won de Kinderwensboomactie. Hij had een bijzondere wens: hij wilde het huis van zijn klasgenootje Alaa, haar zus Esra en hun moeder gezelliger maken. Het gezin is afkomstig uit Syrië. De prijzen werden uitgereikt door Quint van Aller, kinderburgemeester Nilaya Holwijn en Jeroen Klaasse, wethouder van Onderwijs. De wethouder overhandigde aan de moeder van de twee meisjes een grote en prachtige foto van haar dochters. Tevens ontving zij vanuit de Daarom Diemen Wensboomactie een waardebon van Leen Bakker ter waarde van 250 euro. De waardebon is te gebruiken voor de inrichting van de woning. Kinderburgemeester Nilaya Holwijn overhandigde aan Quint, Alaa en Esra een waardebon die besteed kan worden aan speelgoed. Quint weet al wat hij gaat kopen: lego. Alle aanwezigen vonden het bijzonder dat Quint bij zijn inzending voor de Kinderwensboomactie gedacht heeft aan zijn klasgenootje en haar familie.

Roos Bakker

Student scheikunde, lid van de jongerenraad,
19 jaar, woont haar hele leven al in Diemen

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik hou me naast mijn studie voornamelijk bezig met korfbal. Ik kom al mijn hele leven bij DKV Victoria. Ik speel zelf, geef trainingen en help bij allerlei activiteiten."

Waarom zit je in de jongerenraad?
"Ik vind het fijn om mee te kunnen praten over wat er zoal in Diemen gebeurt en ik vind het leuk om te weten waar de gemeente zich zoal mee bezighoudt. Je kunt echt wat betekenen via de jongerenraad."

Wat wil je in 2018 in ieder geval bereiken met de jongerenraad?
"Ik zou graag meer starterswoningen hier in Diemen willen voor de jongeren uit Diemen. Zelf zou ik hier later graag willen wonen, maar dat wordt steeds lastiger."

Weet je al wat je gaat stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen?
"Ik ga sowieso stemmen, want ik vind het belangrijk dat je je laat horen. Op wie ik ga stemmen weet ik nog niet omdat ik de partijprogramma's nog niet goed heb bekeken, maar ik vind het in ieder geval belangrijk dat een partij aan duurzaamheid denkt."

'Hoop op sneeuw' of 'kan niet wachten tot het weer lente is'?
"Ik hoop zeker op sneeuw, maar wel als ik er niet doorheen hoef te fietsen."

Je beste eigenschap?
"Ik ben altijd bereid om mensen te helpen."

En je slechtste?
"Ik ben wel enorm chaotisch en ik heb soms een iets te sterke mening."

Als je een dagje burgemeester was...
"Dan zou ik zorgen dat er een nieuwe sporthal komt, probeer maar eens al die kinderen naar je te laten luisteren in een blaashal."

Huisbezoek

Vervolg van voorpagina.

"Deze meneer toonde een legitimatie, maar ik was allerminst overtuigd en heb later het centrale politienummer gebeld, waar men mij vroeg waarom ik niet eerder had gebeld. Ik moest mij legitimeren en er werden onophoudelijk vragen op mij afgevuurd, zoals waarom het nogal donker was, waarom ze niet zo goed naar binnen konden kijken, waarom de meeste rolluiken op de eerste verdieping gesloten zijn en van wie ik het huis huurde. Steeds weer opnieuw werd mij gevraagd of ik alleen woonde. Op mijn vraag waarom het bezoek niet is aangekondigd, werd geantwoord dat dan 'alles wel zou kloppen'. Verder vroegen zij van alles over mijn auto. Ik huur een auto en moest het huurcontract laten zien. Zij wilden ook bij mij naar binnen komen, maar dat heb ik geweigerd. Ik ben van mening dat mijn privacy grondig is aangetast en kreeg de indruk dat ik ergens van word verdacht", aldus de bewoner.

"We vinden het vervelend voor deze bewoner dat hij de adrescontrole zo heeft beleefd. Gemeente en politie hebben wel een ander beeld van de gebeurtenis. Er moest bij het adres worden aangeklopt omdat er bij de voordeur een bel ontbrak. De bewoner deed open en onze medewerkers hebben zich volgens protocol gelegitimeerd en uitgelegd dat zij voor een adrescontrole kwamen. De bewoner gaf als reactie 'Ik doe daar niet aan mee' en gooide de deur dicht. Daarop is er door de agent in uniform nogmaals aangeklopt en gevraagd waarom de bewoner de collega's niet gewoon te woord wilde staan. De bewoner heeft daarop een andere deur geopend en enkele vragen beantwoord. Op de vraag van onze medewerkers of ze even binnen mochten komen werd door de bewoner afwijzend gereageerd. Hierop zijn de medewerkers weer weggegaan. Deze controle is onderdeel van een aanpak om fraude en misstanden intensiever op te sporen en aan te pakken. In een pilot van vier maanden worden 80 adressen in Diemen-Noord bezocht. In september vorig jaar hebben we deze nieuwe aanpak via de media bekendgemaakt. De adrescontroles kondigen we niet van tevoren aan. De adressen die worden gecontroleerd zijn niet willekeurig gekozen. Er zijn signalen dat er iets op het adres afwijkt van een normale situatie. Onze medewerkers controleren ter plaatse of die afwijking logisch verklaarbaar is. De bewoner heeft de controle kennelijk anders ervaren en we zullen daarom contact met hem opnemen voor een gesprek", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Muidertrekvaart tijdelijk gedempt

Foto: Gemeente Diemen

DIEMEN Ter voorbereiding op de bouw van het nieuwbouwproject op Punt de Sniep is de Muidertrekvaart daar tijdelijk gedempt. Er komen 202 huurwoningen in de vrije sector, een horecazaak met een ruim terras, een gemeenschappelijke ruimte en een haventje. De bouw start naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar en zal 2,5 jaar gaan duren.

VVD huldigt Anja Stakenburg

Brigitte Wielage, Anja Stakenburg en Hans van Straaten. Foto: Johan Jägers

DIEMEN Brigitte Wielage, fractievoorzitter van de VVD in Diemen, en VVD-Statenlid in Noord-Holland Hans van Straaten hebben vrijdag een taart uitgereikt aan Anja Stakenburg.

Anja Stakenburg woont al 31 jaar aan de Rode Kruislaan en is actief bij de Huurdersvereniging Diemen. Zij is ook actief in de buurtkamer aan de Rode Kruislaan en is betrokken bij het project Community Building. De VVD heeft ook waardering voor het werk dat andere actieve bewoners van de Rode Kruislaan verrichten.

'Wij zijn een partij die ouderen een stem in de gemeenteraad wil geven'

Peter Prins, lijsttrekker van Ouderenpartij Diemen

DIEMEN Peter Prins (61) is lijsttrekker van Ouderenpartij Diemen. De partij heeft momenteel twee zetels in de gemeenteraad.

Peter Prins: 'Wij willen dat de Diemerbrug wordt verbreed' Foto: Trudy Kroese

Wat zijn de belangrijkste punten in het verkiezingsprogramma van de Ouderenpartij Diemen?
"Wij willen meer betaalbare seniorenwoningen. Veel ouderen wonen in een grote woning die niet geschikt is voor senioren. Zij kunnen niet naar een seniorenwoning verhuizen omdat er daar te weinig van zijn. En als zij wel kunnen verhuizen, worden zij met huren geconfronteerd die zij niet kunnen opbrengen. Wij denken dat er ruimte is voor seniorenwoningen in Holland Park en langs de Gooiseweg nadat die is verlaagd."

"Daarnaast willen wij de eenzaamheid onder ouderen aanpakken. Daarvoor dient een actieplan te worden gemaakt. Het scheelt al een stuk als ouderen de deur uit kunnen. Wij hebben enkele jaren geleden samen met de PvdA een motie ingediend voor gratis openbaar vervoer voor ouderen in Diemen die van maximaal 120 procent van de bijstandsnorm moeten rondkomen. Wij willen die norm graag verhogen naar 130 procent van de bijstandsnorm. Dat kost de gemeente jaarlijks ongeveer 25.000 euro extra. Daarnaast willen wij de periode waarin automobilisten hun auto kunnen parkeren in de blauwe zone uitbreiden van twee naar vier uur. Dat is onder meer een uitkomst voor mantelzorgers en andere mensen die bij ouderen op bezoek gaan."

"Wij willen dat de Diemerbrug wordt verbreed. Er komen steeds meer mensen in Diemen wonen en het wordt dus steeds drukker op straat. Denk alleen maar aan de bewoners van Holland Park die met de fiets of lopend naar winkelcentrum Diemerplein gaan. Zij gaan over de Diemerbrug. Als de brug omhoog staat is het vaak erg druk voor de slagbomen. Dat is ook lastig voor ouderen die gebruikmaken van een rollator, scootmobiel of een rolstoel. Ik heb contact met een ingenieursbureau in Delft. Dat bureau onderzoekt of het mogelijk is om de Diemerbrug te verbreden. Het verbreden van de brug is een stuk goedkoper dan een nieuwe brug aanleggen."

'Wij willen meer betaalbare seniorenwoningen'

Wat heeft de Ouderenpartij Diemen de laatste vier jaar gedaan?
"Ik denk heel veel. Wij zijn een partij die ouderen een stem in de gemeenteraad wil geven. Ik denk dat wij daarin geslaagd zijn en dat wij ook andere partijen meer bewust hebben gemaakt van de positie van ouderen in Diemen. De PvdA heeft samen met ons de motie voor gratis openbaar vervoer voor ouderen ingediend. Andere partijen hebben die motie gesteund. Dat vind ik een goed voorbeeld. Wij hebben daarnaast ook aandacht gevraagd voor ouderenmishandeling. Burgemeester Boog heeft dit opgepakt en er is nu een traject om ouderen die met dit probleem te maken hebben te helpen. Wij stellen ook vragen in de gemeenteraad over veel zaken die betrekking hebben op ouderen. Daarbij denk ik aan de routewijziging van lijn 9 en het plan om de route van metro 53 in te korten. Dat zijn zaken die met name voor ouderen lastig zijn. De tram rijdt vanaf deze zomer niet meer door naar het Centraal Station, maar de route van metro 53 wordt toch niet ingekort. De metro blijft naar het Centraal Station rijden. Maar wij komen ook met ideeën. Wij willen nog steeds dat er een fiets- en voetgangersbrug komt langs het spoor over de Weespertrekvaart. Die brug zou zorgen voor een betere verbinding tussen Plantage de Sniep en Diemen-Zuid en biedt mensen die een ommetje willen maken extra mogelijkheden."

Er is veel discussie over Spoorzicht. Hoe ziet de Ouderenpartij de toekomst van Spoorzicht?
"Spoorzicht bestaat uit meer dan het park. Je praat ook over de woonwijk en de parkeerplaats. Park Spoorzicht is de koelste plek van Diemen en moet wat ons betreft groen blijven. Wel moet het park beter toegankelijk worden zodat meer mensen er gebruik van gaan maken. Er is in Diemen een grote behoefte aan seniorenwoningen en sociale huurwoningen. Om de onderdoorgang bij het station mogelijk te maken moeten de vier woningen die langs het spoor staan worden gesloopt. Wij denken dat er op de plek van die vier woningen en op een deel van het parkeerterrein ruimte is om senioren- en sociale huurwoningen te bouwen."

'Park Spoorzicht moet wat ons betreft groen blijven'

"Wij zien geen ruimte voor een middelbare school en sportvelden op Spoorzicht. Een eventuele middelbare school kan elders in Diemen een plek krijgen. Dan denk ik op de eerste plaats aan de ruimte naast Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid. De Ouderenpartij Diemen vindt dat honkbalvereniging TIW-Survivors op Sportpark De Diemen moet blijven. Dit heeft tot gevolg dat er op dit sportpark geen plek is voor een accommodatie van een hockeyvereniging. En omdat wij park Spoorzicht groen willen houden is die plek ook geen optie voor een hockeyvereniging. Misschien kan er een andere plek voor een hockeyvereniging worden gevonden. De VVD en de PvdA hebben het initiatief voor een hockeyvereniging stevig omarmd. Maar het zou heel goed kunnen dat er op termijn blijkt dat er in Diemen geen ruimte is voor hockeyvelden. Dan hebben deze partijen mogelijk ten onrechte verwachtingen gewekt."

Nieuwkomer Ons Diemen gaat voor vier zetels in gemeenteraad

Wim Advokaat, lijsttrekker van Ons Diemen

Wim Advokaat (66) is lijsttrekker van Ons Diemen. De partij doet op 21 maart voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen.

Wim Advocaat woont al meer dan 40 jaar in Diemen. Foto: Trudy Kroese

Ons Diemen is nieuw in de lokale politiek. Wat is de achtergrond van de partij?
"Ik woon ruim veertig jaar in Diemen en heb sinds mijn vijftiende in Diemen gewerkt. Er staan tien mensen op onze kandidatenlijst die verdeeld over alle wijken in Diemen wonen, ook in nieuwbouwwijk Holland Park. Het zijn mensen die allen een ander netwerk hebben. Op onze lijst staan een twintiger, vier dertigers, een veertiger, een vijftiger en drie zestigers."

Waarom hebben jullie de partij Ons Diemen opgericht?
"Uit onvrede over de lokale politiek in Diemen. Dan doel ik met name op zaken als woningbouw, parkeerproblematiek en verkeersveiligheid."

'Ik denk dat er juist behoefte is aan een stabiele lokale partij'

Wat zijn de belangrijkste punten in het verkiezingsprogramma van Ons Diemen?
"De woningbouw inclusief duurzaamheid, de parkeerproblematiek en verkeersveiligheid en de diversiteit van de sport. De woningmarkt in Diemen zit op slot. Er zijn niet of nauwelijks woningen voor jongeren en senioren. Iemand die net iets meer verdient dan het maximale salaris waarvoor je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, moet een woning huren met een huur van ongeveer 1.000 euro per maand. Dat is voor iemand die bijvoorbeeld 1.700 euro netto per maand verdient niet op te brengen. Inwoners van Diemen maken weinig kans op een nieuwbouwwoning. In veel gevallen moeten zij loten. In feite bouwt Diemen dus voor inwoners van Amsterdam en de regio. Wij vinden duurzaamheid bij nieuwbouw van groot belang. Dus plaats zonnepanelen op de daken van alle woningen die gebouwd worden en sluit die woningen niet aan op het gasnet."

"De blauwe zone wordt steeds meer uitgebreid en als een oplossing voor alle parkeerproblemen gezien. Het gevolg is dat de parkeerproblematiek alleen maar verschuift. Er wordt altijd naar één oplossing voor alle wijken in Diemen gezocht, terwijl de problemen vaak per wijk verschillen. Wij zijn voor maatwerk per wijk. De verkeersveiligheid laat op diverse plekken te wensen over. Om een voorbeeld te geven: als je vanuit de Burgemeester Bickerstraat naar het Diemerplein fietst zijn de lijnen op straat onduidelijk. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, vooral voor kinderen."

'Wij constateren een zekere vermoeidheid bij veel raadsleden'

"Wij zijn voor een grote diversiteit aan sport. Hoe diverser het aanbod, hoe groter de kans dat kinderen aan sport gaan doen. Ons Diemen juicht de komst van een hockeyvereniging toe, maar niet ten koste van de diversiteit. Ik ben geen lid van TIW-Survivors, maar wel toezichthouder van de honkbal- en softbalbond KNBSB. Voetbal en hockey zijn 'wintersporten', honkbal en softbal zomersporten. Het is belangrijk dat hier ook in de zomermaanden kan worden gesport. Ik denk niet dat er op Sportpark De Diemen ruimte is voor een vierde kunstgrasveld van SV Diemen als TIW-Survivors daar blijft. Ik weet ook niet of SV Diemen echt behoefte heeft aan een vierde veld. TIW-Survivors maakt op Sportpark De Diemen optimaal gebruik van de ruimte in de bocht langs het spoor. Een honkbalveld heeft de vorm van een taartpunt en past precies in die ruimte op het sportpark."

Hoe ziet Ons Diemen de toekomst van Spoorzicht?
"Ik ken het gebied goed, want ik heb er vroeger naar honkbalwedstrijden gekeken. Wij zijn voor duurzaamheid, dus een deel van park Spoorzicht moet groen bljiven. Misschien is daar ook plek voor een hockeyvereniging. De grond in Spoorzicht is drassig en er zal eerst een onderzoek moeten worden gedaan waaruit blijkt of die grond al dan niet geschikt is voor de bouw van woningen en eventueel een middelbare school."

Is er ruimte voor nog een lokale partij in Diemen?
"Jazeker. Er doen twee ouderenpartijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen. Dat leidt tot versnippering. De situatie was in het verleden anders, maar nu hebben alle partijen een eigen ouderenbeleid. Leefbaar Diemen heeft te maken met leegloop. Eerst is Rosali Herder vertrokken en recent is Mart van Troost weggegaan. Ik vind Leefbaar Diemen geen stabiele lokale partij meer. Ik denk dat er in Diemen juist behoefte is aan een stabiele lokale partij. Wij zijn optimistisch over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Wij rekenen op vier zetels. Er zijn mensen bij Ons Diemen die zelfs op meer zetels rekenen."

Wat gaat Ons Diemen anders doen?
"Als wij in de gemeenteraad zitten willen wij dat de inwoners van Diemen weer centraal staan. Dit willen wij doen middels meer overleg tijdens bijeenkomsten en via social media. Wij willen weten wat er onder de mensen leeft en wat zij van bepaalde zaken vinden. Wij willen maatwerk bieden in beslissingen en oplossingen per straat, wijk en buurt. Wij constateren een zekere vermoeidheid bij veel raadsleden. Het wordt tijd dat er nieuw bloed in de gemeenteraad komt."

Het was een zwaar parcours

Deelnemers DiemerCross lopen door drassig Diemerbos

Kinderburgemeester lost startschot jeugdcross. Foto: Scouting Diemen

DIEMEN De deelnemers aan de DiemerCross moesten zondag een zwaar parcours afleggen. Doordat het geregend had was het parcours drassig. Diverse deelnemers verloren tijdens het hardlopen een schoen.

De DiemerCross was ook dit jaar georganiseerd door atletiekvereniging AV'23. De gemeente Diemen, Scouting Diemen en Brandweer Amsterdam-Amstelland verleenden hun medewerking aan het evenement. Het Diemense dweilorkest de Neuteblazers zorgde voor de muzikale omlijsting.

Startschot

Kinderburgemeester Nilaya Holwijn loste om 11.30 uur het startschot voor de jeugdcross. Burgemeester Erik Boog loste om 12.00 uur het startschot voor de DiemerCross. De revolver en het pistool waarmee de startschoten werden gelost werden aangereikt door Guus Piërlôt, voorzitter van de Hondensportvereniging Diemen. Hij beschikt over een wapenvergunning en zorgde ervoor dat alles veilig verliep.

Schoenen

Twee kinderen keken terug op de jeugdcross die zij net hadden voltooid. De zevenjarige Cees uit Muiden is lid van AV'23. Hij had de race van 1,9 kilometer voltooid en had gelukkig onderweg geen schoen in de modder verloren. Hij had wel enkele kinderen gezien die dat wel was overkomen.

Voor de negenjarige Maud was de jeugdcross een groot succes. Zij ging als eerste over de finish bij de wedstrijd voor meisjes tot en met negen jaar. Ook zij was erin geslaagd haar schoenen aan te houden. Maud woont in Weesp en is eveneens lid van AV'23. Zij heeft een band met Diemen, want haar opa en oma wonen in het dorp. Kinderburgemeester Nilaya Holwijn reikte de prijzen uit aan de kinderen die de wedstrijd in hun leeftijdscategorie hadden gewonnen. De prijsuitreiking van de winnaars van de DiemerCross werd verricht door Jeroen Klaasse, wethouder van Sportzaken.

Meneer monster, zondag voor kinderen in De Omval.

Donderdag 15 februari

Esther Apituley - 'Vivaldi Code Rood'

20.30 uur | Theater de Omval

Geïnspireerd op verschillende werken van Vivaldi ontwikkelde altvioliste Esther Apituley samen met regisseur en schrijver Ko van den Bosch 'Vivaldi Code Rood', een theaterconcert naar aanleiding van 'De Vier Jaargetijden'. € 17,50.

Vrijdag 16 februari

Marian Mudder - 'Sofasessions'

20.30 uur | Theater de Omval

De voorstelling 'Sofasessies' is een pittige, komische en openhartige voorstelling voor iedereen die ooit hulp heeft gehad, het had willen hebben, dan wel had kunnen gebruiken. € 16,-.

Zaterdag 17 februari

Workshop 'Kleintje kunst'

13.30 uur | Galerie/atelier Luc Houweling

Maak je eigen kunstwerk op een houten paneeltje van 20 x 20 cm. met verschillende technieken. Zaterdag 17 februari van 13.30 tot 15.30 uur of woensdag 21 februari van 20.00 tot 22.00 uur.

Gerard Alderliefste - 'Dubbel Leven'

20.30 uur | Theater de Omval

Gerard zingt en speelt zijn eigen liedjes of die van anderen. In het Frans en het Nederlands. En hij praat over partydrugs en verslaving. € 16,50.

Zondag 18 februari

Computerinloop

10.00 uur | Wijkcentrum het Noorderlicht

Voor allerlei computervragen staan vrijwilligers voor iedereen klaar. Toegang gratis. Meer informatie: 06-28127579.

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Kerkdienst met voorganger mw E.E. Aarsen-Schiering.

Viering

10.30 uur | Sint Petrus' Banden Kerk

Eucharistieviering met samenzang. Voorganger is pater Noom.

Bingo

13.30 uur | Huis van de Buurt 't Kruidvat

Gezellige prijzenbingo van 13.30 tot 17.00 uur. Een boekje voor 5 rondes kost € 7,50. Halve boekjes en losse kaartjes zijn ook verkrijgbaar. U komt toch ook? Wilt u meer informatie bel dan Henny: 06-19776374.

Meneer monster

11.00 uur | Theater de Omval

Peuter Mol komt boven om te kijken of de zon al op is als er ineens op zijn kop gepoept wordt. Kak! Wat goor! Mol gaat op zoek naar de dader en ontmoet een hoop wonderlijke dieren die duidelijk maken dat zij het in ieder geval niet waren... Een hilarische slapstickvoorstelling voor 2 jaar en ouder. € 11,-.

Dinsdag 20 februari

Boodschappenbus

11.00 uur | Diemerplein

Elke dinsdag en donderdag kunnen ouderen tussen 11.00 en 15.00 uur voor het doen van boodschappen op het Diemerplein gehaald en gebracht worden. Aanmelden de dag van tevoren bij De Diem, tel. 020-660 3300. Kosten retour € 1,50 (contant af te rekenen).

Naaiklusjesservice

10.00 uur | Wijkcentrum het Noorderlicht

Voor eenvoudige naaiklusjes zoals het aanzetten van een knoop, het naaien van een zoom, iets verstellen of iets dergelijks kan iedereen terecht in wijkcentrum Het Noorderlicht – Gruttoplein 2. Vrijwilliger Chernor (opleiding genoten op het gebied van kleding maken) is u graag van dienst.

Woensdag 21 februari

Inloopochtend

9.00 uur | De Schakel

Elke woensdagmorgen bent u welkom op onze inloop-oefenochtend (9.00 -12.00 uur). U kunt uw laptop, iPad of tablet meenemen als hier problemen mee zijn. Voor informatie: 06-43734155.

Bijeenkomst PCOB Diemen

14.00 uur | De Schakel

Van cacao tot chocolade, 4000 jaar geschiedenis. Groot Amsterdam is van oudsher een belangrijk centrum voor de productie van chocolade. De heer Van Dijk, voormalig bestuurslid van Ver. Ons Amsterdam, vertelt er alles over. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Meer agenda op DiemerNieuws.nl

Uitslagen DiemerCross en jeugdcross

DIEMEN Tijdens de jeugdcross streden jongens en meisjes om prijzen in verschillende leeftijdscategorieën. De uitslagen van de jeugdcross en de DiemerCross:

Meisjes tot 9 jaar: 1: Maud de Jong, 2: Fiene Jonk en 3: Juliet Jonk.

Jongens tot 9 jaar: 1: Joris Mantel, 2: Riley Groenbast en 3: Kyan Bremer.

Meisjes tot 12 jaar: 1: Nehissa Hendriks, 2: Liz Jonk en 3: Rosa Bak.

Jongens tot 12 jaar: 1: Lars Molenkamp, 2: Jochem van Warmendam en 3: Robin den Engelse.

Stammercross

Vrouwen: 1: Noa Hoondert, 2: Ingrid Klaassen en 3: Mischa Piet.

Mannen: 1: Zac Freudenburg, 2: Djurre den Heten en 3: Nicader Kemper.

Veeneikcross:

Vrouwen: 1: Heather Bray, 2: Fa Add en 3: Rian van Buren.

Mannen: 1: Ruud Beerepoot, 2: Jurian Glas en 3: Eris Scheers.

SV Diemen pakt weer punt

SV Diemen speelt komende weken tegen concurrenten

SV Diemen en Schoten deelden de punten: 2-2. Foto: SV Diemen

DIEMEN SV Diemen heeft voor eigen publiek gelijkgespeeld tegen Schoten: 2-2. De bezoekers leidden bij rust met 1-2.

Schoten opende de score. Aanvaller Gianno dos Passos maakte gelijk. De bezoekers wisten voor rust op een 1-2 voorsprong te komen. Na de hervatting bepaalde middenvelder Marco Moelee de eindstand op 2-2. Middenvelder Tommy Gans van SV Diemen en een speler van Schoten kregen een rode kaart

SV Diemen heeft een goede serie wedstrijden achter de rug. Na de winterstop werd er gewonnen van VVH Velserbroek en Spaarnwoude en zondag dus gelijkgespeeld tegen Schoten. In de laatste wedstrijd voor de winterstop werd gelijkgespeeld tegen koploper SDZ. Trainer Gerrie Breugem is tevreden over het resultaat. "Een gelijkspel was wel de juiste afspiegeling van de verhoudingen. Maar wij kregen diep in blessuretijd een enorme kans. Als die erin was gegaan hadden wij nog gewonnen." Er wachten SV Diemen belangrijke duels, geeft Breugem aan. "Wij spelen de komende weken tegen de directe concurrenten Wijk aan Zee, De Kennemers en SV Ouderkerk. Als wij die wedstrijden winnen komen wij op ruime afstand van de drie onderste plaatsen." De ploeg die als laatste op de ranglijst eindigt degradeert naar de vierde klasse. De nummers twaalf en dertien moeten nacompetitie spelen en in die extra duels trachten om degradatie te voorkomen. SV Diemen heeft 15 punten uit 14 duels en staat op de elfde plaats van de derde klasse C. United Davo heeft 14 punten uit 14 wedstrijden, VVH Velserbroek 11 punten uit 14 wedstrijden en hekkensluiter Spaarnwoude 10 punten uit slechts 13 duels. SV Diemen speelt op zondag 18 februari een uitwedstrijd tegen Wijk aan Zee. De wedstrijd begint om 14.00 uur.

Dames SV Zeeburg winnen opnieuw

De selectie van dames 1 van SV Zeeburg. Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de uitwedstrijd tegen VOC met 20-28 gewonnen. De ploeg uit Diemen staat tweede in de hoofdklasse van de zaalcompetitie.

De handbalsters uit Diemen hebben na de overwinning in Amsterdam 27 punten uit 17 duels. Geel Zwart heeft 29 punten uit 17 wedstrijden en is koploper. Het doelsaldo van SV Zeeburg is beter dan dat van Geel Zwart (zeven treffers). Geel Zwart won afgelopen weekeinde met 31-29 van het laag geklasseerde Maedilon: 31-29.

SV Zeeburg speelt op zaterdag 17 februari thuis tegen KSV. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 19.30 uur. KSV staat met 18 punten uit 17 wedstrijden op de zesde plaats van de ranglijst. Geel Zwart gaat op bezoek bij Tornado, dat op de tiende plaats staat.

De strijd om de titel in de hoofdklasse D is na een aantal misstappen van Geel Zwart enorm spannend geworden. SV Zeeburg heeft het lot in eigen hand. Geel Zwart en de ploeg uit Diemen spelen in maart tegen elkaar in 't Zand.

Dames van Smashing '72 boeken vijfde winst op rij

DIEMEN Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft de vijfde overwinning in successie na de winterstop geboekt. De ploeg van coach Nicole de Lange won zaterdag voor eigen publiek met 4-0 van Armixtos.

De volleybalsters uit Diemen waren veel sterker dan de bezoeksters. De setstanden waren 25-19, 25-15, 25-7 en 25-10.

De dames van Smashing '72 kwamen sinds de winterstop vijf keer in actie. Er werd gewonnen van Clam Dycke (0-4), Spaarnestad (3-1), Dinto (3-1), Croonenburg (1-3) en afgelopen zaterdag van Armixtos.

Het eerste damesteam van Smashing '72 staat op de tweede plaats van de ranglijst van de promotieklasse A. VV Amsterdam is koploper met 59 punten uit 15 duels. Smashing '72 heeft na 16 wedstrijden 56 punten en Compaen staat met 51 punten uit 15 duels op de derde plaats.

Smashing '72 is nu een aantal weken vrij. De volgende competitiewedstrijd is op zaterdag 10 maart. De ploeg uit Diemen gaat dan in Oostzaan op bezoek bij Compaen. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

Uitduels teams De Meeuwen

DIEMEN Het eerste herenteam en het eerste damesteam van De Meeuwen spelen op zaterdag 17 februari een uitwedstrijd.

De heren van De Meeuwen gaan op bezoek bij ZV Haerlem. De wedstrijd begint om 20.25 uur. De waterpoloploeg uit Diemen is aan een goed seizoen bezig. De Meeuwen staat op de tweede plaats van de derde klasse B. De Meeuwen heeft na 11 duels 27 punten. HZC de Robben is koploper met 37 punten. Die ploeg kwam echter twee keer vaker in actie dan De Meeuwen.

Het eerste damesteam van De Meeuwen gaat op bezoek bij Watervlo. De wedstrijd begint om 17.15 uur. De dames van De Meeuwen spelen een moeizaam seizoen in de eerste klasse A. De ploeg staat met 5 punten uit 13 duels op de tiende plaats. De Snippen staat met 4 punten uit 14 wedstrijden op de elfde positie en ZPC Woerden staat op de twaalfde en laatste plaats. De ploeg heeft na 14 wedstrijden 3 punten.