DiemerNieuws

29 oktober 2015

DiemerNieuws 29 oktober 2015


Bewoners De Sniep willen veiligere oversteekplaats

DIEMEN - Bewoners van het zuidelijk deel van Plantage De Sniep vragen het college van B en W om op korte termijn maatregelen te nemen om de verkeerssituatie op en bij de oversteekplaats op de Muiderstraatweg veiliger maken.

De bewonerscommissie Plantage De Sniep Zuid vraagt dit in een brief aan het college van B en W. "Wij vragen het voltallige college van B en W verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van onze kinderen."

De bewoners hebben in het recente verleden dikwijls aandacht gevraagd voor de verkeerssituatie op de Muiderstraatweg. Bewoners van Plantage De Sniep Zuid, onder wie veel kinderen, steken de Muiderstraatweg dagelijks diverse keren over via de oversteekplaats, bijvoorbeeld om naar de school De Kersenboom te gaan. Zij vinden dat de gemeente niet adequaat heeft gereageerd op hun verzoeken om maatregelen te nemen en zijn van mening dat zij niet altijd serieus zijn genomen.

"Wethouder Scholten weigert categorisch om de noodzakelijke verkeerskundige maatregelen te nemen. Hij laat impliciet weten 'het niet zo belangrijk te vinden'. Dit ondanks de ongerustheid bij veel bewoners in de wijk. Onbegrijpelijk dat het geluid van zo veel bewoners niet wordt gehoord", aldus de bewonerscommissie. De bewonerscommissie wil dat de gemeente op korte termijn een aantal maatregelen neemt.

Lees verder op pagina 5

Intocht Sint verschilt met andere jaren

DIEMEN - De sinterklaasintocht zal dit jaar anders verlopen dan in voorgaande jaren. Sint Nicolaas arriveert op zaterdag 14 november per stoomboot bij de loswal en zal daar worden ontvangen door burgemeester Erik Boog. Op en rond de loswal zijn dan activiteiten voor kinderen. De Sint wordt die zaterdag niet ontvangen op het Diemerplein.

De goedheiligman brengt echter op zaterdag 28 en zondag 29 november wel een bezoek aan winkelcentrum Diemerplein. Winkeliersvereniging Diemerplein houdt die twee dagen een sinterklaasweekeinde.
Het programma wordt later bekendgemaakt. Op 29 november is er een extra koopzondag. Dit is een uitgelezen mogelijkheid om inkopen te doen voor pakjesavond. Overigens is er op zondag 6 december gewoon een koopzondag.

Koets
In het verleden kwam Sinterklaas altijd op een zaterdag in medio november aan bij de loswal, reisde vervolgens per koets naar het Diemerplein, waar hij dan werd ontvangen door de burgemeester (tot en met vorig jaar burgemeester Amy Koopmanschap). Verder konden kinderen op het Diemerplein deelnemen aan oud-Hollandse spelletjes en met de Sint op de foto gaan.

Succes
Hans Püttmann, voorzitter van winkeliersvereniging Diemerplein: "Wij hebben na goed overleg met de ASV (Algemene Schakel Vereniging), die de intocht van Sinterklaas in Diemen organiseert, besloten om het dit jaar anders te doen: de intocht bij de loswal op 14 november en het sinterklaasweekeinde in het winkelcentrum op zaterdag 28 en zondag 29 november. Wij hopen dat beide evenementen een groot succes worden."

Maarten Vroom overleden

DIEMEN - Maarten Vroom is zondag plotseling overleden. Hij is 65 jaar geworden.

Vroom is bij veel inwoners van Diemen bekend als opticien. Hij werkte sinds de jaren tachtig in zijn zaak aan de Ouddiemerlaan. Vroom was een vakman die op een prettige manier met zijn klanten en anderen omging. Hij was erudiet, had veel humor en was een echte familieman. Maarten laat een vrouw, twee kinderen en vier kleinkinderen na.

Lekker spelen op nieuwe speelplekken

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De nieuwe speelplekken op Houtbosch, Gravenland en Hofstedenweg in Diemen-Noord zijn woensdagmiddag geopend door wethouder Maïta van der Mark. Na de openingshandeling van de wethouder gingen de kinderen met de sportcoaches van Stichting Welzijn Diemen (SWD) op een spannende en sportieve manier op ontdekkingstocht langs de nieuwe speelplekken.

De drie speelplekken in Diemen-Noord bieden kinderen de kans om zich heerlijk te vermaken. De kinderen wachtten de officiële opening niet af en speelden de afgelopen dagen al op de speelplekken.

Ongeldig rijbewijs

DIEMEN - De politie heeft vorige week dinsdag op de Muiderstraatweg een 63-jarige automobilist uit Abcoude aangehouden.

De man kon de agenten geen rijbewijs tonen. Na onderzoek bleek dat het rijbewijs van de man reeds in april 2013 ongeldig is verklaard.

8

procent van de inwoners van Diemen is lid van Burgernet

DIEMEN - De Diemer IJsclub heeft zaterdagochtend de schaatslessen voor de jeugd gegeven in de Jaap Edenhal. De 400-meterbaan was zaterdag nog niet in gebruik.

"Wij zijn met een groot deel van onze kinderen in de hal gaan schaatsen aangezien de 400 meter baan nog niet beschikbaar was. Onder normale omstandigheid schaatsen wij iedere zaterdag alleen met de twee groepen beginners in de hal en schaatsen de gevorderde kinderen hun rondjes op de 400-meterbaan. Voor de beginners in de hal hebben wij veel leiders ter beschikking. Dit zijn vaak oud-jeugdschaatsers die het erg leuk vinden om nu hun kennis weer over te dragen op de jongste jeugd en dit met veel enthousiasme doen. De Jaap Edenbaan heeft de technische problemen kunnen oplossen en komend weekend gaat de Diemer IJsclub van start met het jeugdschaatsen. Aanmelden voor het kan nog altijd van onze website www.diemerijsclub.nl of via jeugdschaatsen@diemerijsclub.nl", aldus Jan Poster van de Diemer IJsclub.

Diemense bus gestolen in Parijs

Zo af en toe putten we uit oude kranten om het grote leed van kleine criminaliteit in vroeger jaren te vertellen. Gestolen portemonnees, wisselgeld op de commode, babbeltrucs avant la lettre, maar dat gaat er tegenwoordig wel eens iets anders aan toe. Zoals laatst in Parijs toen een bus van Oostenrijk Touringcars uit Diemen in een kwade nacht werd gestolen. Een medewerker van Oostenrijk gaf aan dat het gaat om een 'enkeldekker'. Busdiefstal komt vaker voor. Het gaat om professionele organisaties die het voertuigvolgsysteem onklaar maken. Volgens de medewerker is het de tweede Oostenrijkbus die de afgelopen jaren is gestolen.

Carlo Cahn van de brancheorganisatie KNV Touringcarvervoer verklaarde desgevraagd: "Diefstal van bussen gebeurt steeds professioneler. Ik wil niet zeggen dat er niets aan de hand is, maar er is geen paniek of een trend. Een instapmodel touringcar kost zo'n 2,5 ton. Het volgsysteem kan onklaar worden gemaakt door stoorzendertjes te plaatsen. Bij diefstal stuurt de internationale busclub IRU foto's en signalement rond, maar als een bus in een voormalig Oostblokland kleine rondjes rijdt, zal hij niet snel opvallen."

Oostenrijk stuurde een andere bus om de toeristen op te halen. Wij sturen een ansichtkaartje naar de gedupeerde firma Oostenrijk.

Weerbericht

Droog en rustig herfstweer met zonnige perioden
Het stromingspatroon wordt deze week bepaald door enerzijds een krachtig blokkerend hogedrukgebied boven het Europese vasteland en anderzijds een lagedrukgebied ten zuidwesten van Ierland. Dat geeft een zuidelijke luchtstroming met aanvoer van zachte lucht. Een veelvoorkomende situatie in de herfst die leidt tot langdurig stabiel, rustig herfstweer.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag schijnt de zon geregeld na mogelijk lage bewolking of mist in de nacht en ochtend. Het wordt 15 à 16 graden. Zaterdag is het alweer de laatste oktoberdag. De wijnmaand sluit af met droog en vrij zonnig weer. Het is zacht voor eind oktober met een minimum van circa 9 graden en een maximum van 16 à 17 graden. Er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind. Ook zondag, de 1e november, wordt het na lokaal oplossende mist vrij zonnig met 15 graden.

Trend na het weekeinde
Het rustige droge herfstweer kabbelt naar verwachting door. Boven het Europese continent blijft de luchtdruk hoog. De stroming is overwegend zuidelijk. Soms is er meer bewolking door zwakke oceaanfronten, maar de neerslagkans blijft klein. Het wordt circa 13 graden.

Weetje
De langjarig gemiddelde (= normale) maximumtemperatuur eind oktober bedraagt 13 graden. De hoogste gemeten temperatuur eind oktober bedraagt 21 graden, op 30 oktober 2005. Exact 10 jaar geleden. Er stonden die dag lange files richting strand. Daarentegen werd het precies 30 jaar terug, op 31 oktober 1985, overdag maar 3 graden. Een verschil van zomer en winter.

Gezinnen ontmoeten vluchtelingengezinnen

Nieuw project tijdens Serve the City-projectdag op 7 november

Samen koken en samen eten tijdens een eerdere Serve the City-dag. Deze keer nemen de gezinnen hapjes uit hun eigen cultuur mee.

DIEMEN - Gezinnen, gevlucht uit andere landen die nog niet zo lang in Diemen zijn, in contact brengen met gezinnen die hier altijd of al langer wonen. Dat is het doel van het project Verschillen verrijken van Serve the City Diemen.

Sinds 2011 is Serve the City (StC) actief in Diemen. Ieder jaar organiseert StC, naast incidentele kleinere projecten, een aantal Serve the City-dagen waarop heel verschillende projecten worden georganiseerd, zodat er voor iedereen wel iets is waar hij of zij zich als vrijwilliger zich voor wil inzetten. Sommige projecten keren vaker terug omdat ze succesvol waren. Een van de nieuwe projecten op 7 november is Verschillen verrijken. Een bijzonder project waar een heel gezin zich als vrijwilliger kan inzetten om een gezin dat naar Nederland is uitgeweken te ontmoeten.

"In de aanloop naar 7 november hebben we Vluchtelingenwerk Diemen gevraagd hoe we kunnen helpen. Waar de vluchtelingengezinnen volgens Vluchtelingenwerk het meest behoefte aan hebben is het ontmoeten van gezinnen die in de Nederlandse samenleving geworteld zijn", vertelt Tinka Veninga, voorzitter van StC. "Kinderen kunnen dan samen spelen en de ouders kunnen elkaar ontmoeten." Een extra steuntje in de rug is de prijs die StC voor dit projectidee won in de actie Kleine daad, groot resultaat bij de opening van Huis van de Buurt 't Kruidvat. Dat geeft de organisatie wat meer financiële armslag en het Huis van de Buurt is ook de locatie waar de gezinnen elkaar op 7 november ontmoeten.

Het project won de prijsvraag 'Kleine actie, grote daad'

Wat restte was het vinden van gezinnen om het project te laten slagen. "We hebben ervoor gekozen om gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar uit te nodigen. Ongeveer 20 vluchtelingengezinnen die in Diemen wonen zijn uitgenodigd. Al naar gelang het aantal aanmeldingen zoeken wij evenveel gezinnen die in de Nederlandse samenleving geworteld zijn. Inmiddels hebben zich daarvoor al 10 gezinnen aangemeld. "We willen daarbij heel graag zo veel mogelijk een match maken tussen de gezinnen, vooral qua leeftijd van de kinderen."

Tradities
Tijdens de projectdag gaan de kinderen met elkaar spelen onder begeleiding van kinderopvang Small Steps. De ouders kunnen met elkaar praten over de verschillende gewoontes en tradities die de gezinnen hebben meegenomen uit hun eigen cultuur en hoe die misschien verschillen van de Nederlandse. Over etenstijden bijvoorbeeld, of bedtijd van de kinderen. "Dat zal soms nog best moeilijk zijn in verband met de taal, maar er zijn tolken en anders in het Engels of met handen en voeten", denkt Tinka. "Voor alle culturen is eten belangrijk. We beginnen dan ook met samen eten in 't Kruidvat, dat breekt het ijs vast een beetje. Alle gezinnen nemen zelf eten mee uit hun eigen cultuur. Dat is mogelijk door de prijs die we gewonnen hebben, zodat we de mensen een kleine vergoeding kunnen geven." Dit is een eenmalige ontmoeting tussen de gezinnen. "Als er een klik is zijn de gezinnen natuurlijk vrij om contact te blijven houden. Wij willen via onze projectdagen mensen inspireren om elkaar te helpen en naar elkaar om te zien."

Ook meedoen aan Verschillen verrijken of een ander project op 7 november? Er is nog plek. Alle informatie is te vinden op www.stcdiemen.nl.

Bijeenkomst PCOB in teken van informatief huisbezoek

Marianne Berkelaar vertelt. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Marianne Berkelaar van de SWD heeft tijdens een bijeenkomst van ouderenbond PCOB verteld over het informatief huisbezoek.

Het informatief huisbezoek, een initiatief van de gemeente, wordt uitgevoerd door vijf vrijwilligers van de SWD. De coördinatie is in handen van Marianne die nauw samenwerkt met Diemenvoorelkaar (voorheen WonenPlus). Zij wijst erop dat WonenPlus van naam is veranderd, maar nog steeds de service biedt die de abonnees gewend zijn. Ook is de site Diemenvoorelkaar.nl gelanceerd waarop iedereen zijn diensten kan aanbieden of een hulpvraag kan plaatsen.

SWD start met fietsplezier

DIEMEN - Stichting Welzijn Diemen (SWD) start op woensdag 4 november met een nieuwe activiteit: fietsplezier.

Fietsplezier is gericht op mensen die willen bewegen en daarnaast nieuwe sociale contacten willen opdoen. Deelnemers kunnen vanaf 4 november elke woensdag fietsen van 14.00 tot 15.15 uur. Er wordt altijd gestart bij Theater De Omval en elke week wordt er een andere route afgelegd. De kosten voor een fietstocht zijn € 0,50 en worden via een strippenkaart afgestempeld.

Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen aan buurtsportcoach Jelle de Wild, jdewild@stichtingwelzijndiemen.nl of bellen met nummer 06-37437978.

Modeshows in winkel-centrum

DIEMEN - Winkelcentrum Diemerplein legt zondag 1 november de modeloper uit. De winkels zijn zondag van 12.00 tot 17.00 uur geopend.

In de modeshows laten de modewinkels van het winkelcentrum hun herfst- en wintermode zien. Om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur worden de mooiste sets getoond in spetterende modeshows. Niet alleen kleding, maar ook de mode-verwante producten zoals schoenen, sieraden en brillen.

De winkels Boeddha, D-Men Fashion, Sam's Bodyfashion, Zeeman, Ja, Leuk!, Ja, Leuk!Man, Shoeby, Kellebelle, Robeu Sport, Basic-Line, My Time, Pearle Opticiens, van Haren, Nelson, Püttmann Juweliers, Sparkle Style en Hair & Beautysalon Roxanna doen mee.

Drie jaar cel geëist voor ex-directeur Rochdale

DIEMEN - De 65-jarige ex-directeur Möllenkamp van woningcorporatie Rochdale hoorde dinsdag drie jaar cel tegen zich eisen door het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

Volgens het OM heeft Möllenkamp zijn leidinggevende positie bij Rochdale, dat ook in Diemen huizen verhuurt, misbruikt om zich privé te verrijken, onder meer door het aannemen van steekpenningen, witwassen, valsheid in geschrifte en belastingfraude.

Cupcakes versieren in De Diem

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Kinderen van kinderopvang De Toversteen in Diemen hebben donderdag meegedaan aan de bakdag voor SOS kinderdorpen. Kinderen en begeleiders van De Toversteen gingen donderdagochtend op bezoek bij woon- en zorgcentrum De Diem en hebben daar samen met de ouderen cupcakes versierd. De bewoners en de kinderen hadden veel plezier tijdens het versieren van de cupcakes. Daarna werden de cupcakes verkocht.

Drie basisscholen ontvangen cheque van 350 euro

Stichting zet zich in voor kinderarmoede

Frank Roël, Charlie Zuidwijk en Ed Portier.

DIEMEN - Basisschool De Venser heeft dinsdagochtend een cheque ter waarde van 350 euro ontvangen van de Stichting Kinderarmoede Nederland.

De cheque is beschikbaar gesteld door Expresso, een dochteronderneming van het Diemense bedrijf Claudia Sträter. Directeur Frank Roël en Ed Portier van de ouderraad van De Venser namen de cheque in ontvangst.

De Stichting Kinderarmoede Nederland zet zich in voor kinderen die het moeilijk hebben. De stichting heeft tot dusver vijftien basisscholen in Nederland kunnen helpen. De stichting ontvangt geld en spullen van bedrijven en particulieren en zorgt er vervolgens voor dat het geld en/of de spullen bij de juiste kinderen terechtkomen.

Expresso heeft contact opgenomen met de Stichting Kinderarmoede Nederland. De leden van de stichting hebben na overleg met de gemeente drie basisscholen in Diemen geselecteerd: De Venser en De Ark in Diemen-Zuid en De Octopus in het centrum. Frank Roël: "Ik heb voor mijn school besloten om deze donatie door te spelen naar onze ouderraad. Die slaagt er al jaren in om zonder verhoging van de ouderbijdrage extra activiteiten en het schoolreisje voor een gelijkblijvend bedrag te realiseren. De ouderbijdrage is vrijwillig en er zijn ouders die niet of slechts ten dele mee kunnen betalen."

Charlie Zuidwijk van de Stichting Kinderarmoede Nederland: "In november ontvangen alle scholen waarvoor wij ons inzetten een aantal cadeaus voor kinderen. Dit kunnen cadeaus zijn waarmee door alle kinderen van de klas kan worden gespeeld. Deze actie is mogelijk gemaakt door de supportersvereniging van Feyenoord. Die heeft een inzamelingsactie gehouden. En in de maand januari krijgen de drie scholen in Diemen elke woensdag krentenbollen voor de leerlingen."

'Geen geld steken in oversteek die al veilig is'

Vervolg van voorpagina

De bewoners doelen op: frequente plaatsing van snelheidsdisplays, om de drie maanden of permanent. Snelheidsmetingen die direct starten en minimaal een keer per maand worden uitgevoerd, plaatsing van een verkeersbord 'overstekende kinderen' voorzien van knipperlichten met aanduiding van 'spelende kinderen' of 'zebrapad', en het verwijderen van hekken en de container/transformator zodat het zicht voor zowel de automobilist als de overstekende personen verbetert.

Verlichting
Daarnaast willen zij dat de gemeente een aantal aanvullende maatregelen neemt: het aanbrengen van een VRI: passieve verkeerslichten en/of zebrapad, het plaatsen van verkeersheuvels ter hoogte van de oversteekplaats om de snelheid van het verkeer te verminderen (wel geschikt voor snelverkeer van ambulances en politie), het plaatsen van 50-kilometerborden in beide richtingen (het is nu niet duidelijk dat men van een provinciale weg een woongebied binnenrijdt), het verleggen van het fietspad over de 'ventweg' zodat er voldoende ruimte ontstaat om, nadat de Muiderstraatweg is overgestoken, het fietspad over te steken en het verbeteren van de verlichting boven de oversteekplaats. Het is volgens de bewonerscommissie nu te donker.

Oost-westas
De bewonerscommissie stelt in de brief dat zij weet dat de Muiderstraatweg vanaf eind 2016 wordt heringericht in verband met de aanleg van de oost-westas. De bewoners willen echter dat het college van B en W niet afwacht en met spoed tijdelijke maatregelen neemt om de veiligheid op en bij de oversteekplek te verbeteren.

100.000 euro
Wethouder Lex Scholten: "Wij vinden verkeersveiligheid in heel Diemen belangrijk, ook in De Sniep. De kruising daar voldoet nu aan alle gebruikelijke veiligheidsnormen. Dat wordt ook nog eens bevestigd door Veilig Verkeer Nederland, die een rapport over de kruising heeft uitgebracht. Het verkeersbord met knipperlichten is begin september aangebracht. Het plaatje met een overstekende fietser zal binnenkort worden vervangen door overstekende voetgangers. De gemeente is niet van plan nog eens ruim 100.000 euro belastinggeld uit te geven voor een kruising die al veilig is. Nu de bouw op De Sniep vordert kan binnenkort een deel van de hekken worden verwijderd. Ook het tijdelijke transformatorhuis kan waarschijnlijk eind van het jaar worden verwijderd."

Connie Morel

Zingt bij EDOG Muzikaal Theater
68 jaar
Diemenaar sinds 2013

Waarom EDOG?
"Ik kende niemand toen ik hier kwam wonen en ik zocht een club. Ik houd van muziek, zingen en theater dus het werd EDOG. Het is ontzettend leuk."

Wanneer kunnen we EDOG weer zien en horen?
"Aanstaande zondag al in De Omval. We geven dan een concert met een heel afwisselend programma, onder andere een voorproefje van onze volgende productie."

Joseph...
"...and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Die brengen we in 2016 op de planken."

Verder in het dagelijks leven?
"Sinds ik hier woon, werk ik niet meer, na 50 jaar. Ik doe allemaal leuke dingen waar ik nooit tijd voor heb gehad. Ik zing bij EDOG en in een ander koor en ga binnenkort een schildercursus volgen. Ook pas ik af en toe op mijn kleinkinderen."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'The most essential talks' van Kalindi, een spiritueel boek."

Trots op...
"Mijn drie zoons en twee schoondochters. Niet alleen trots maar ook dankbaar, ze zijn mijn steun en toeverlaat."

Favoriete stekje in Diemen?
"Mijn eigen huis en tuin. Een geschenk uit de hemel. Ik ben heel vaak verhuisd maar woon hier al twee jaar, dat belooft wat. Ik voelde me hier meteen heel welkom."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"De dalai lama."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Als kind heb ik twee keer in het Concertgebouw opgetreden met pianospel."

Je kunt niet zonder?
"Gezondheid."

Als je een dagje burgemeester was...
"Als je vanuit Amsterdam met lijn 9 Diemen binnenkomt staat er aan de linkerkant zo'n lelijk zwart gebouw. Dat zou ik weer een bestemming geven. Zonde van de aanblik van Diemen."

Vrouw slachtoffer zakkenroller

DIEMEN - Een 43-jarige vrouw is vrijdagmiddag in het centrum van Diemen slachtoffer geworden van een zakkenroller. De dader heeft haar mobiele telefoon ontvreemd.

De vrouw was rond 14.00 uur in winkelcentrum Diemerplein. Toen zij bij de Hema een blouse bekeek kwam er een vrouw dicht bij haar staan. Die vrouw leek haar ook door de zaak te volgen. Het slachtoffer had de indruk dat de vrouw vergezeld werd door een andere vrouw.

Later merkte zij dat haar mobiele telefoon was gestolen. Mogelijk is de vrouw die haar in de Hema hinderlijk volgde hierbij betrokken geweest. De politie waarschuwt mensen alert te blijven op zakkenrollers en goed op waardevolle spullen te passen.

Zakkenrollers slaan regelmatig toe op de markt die elke woensdag op het Diemerplein wordt gehouden.

Pomodoritechniek voor de snel afgeleide leerling

Ilona Lindenkamp is eigenaar van The Home School

DIEMEN - The Home School in Diemen geeft individuele huiswerkbegeleiding en studiebegeleiding aan leerlingen in het basisonderwijs en middelbaar onderwijs en aan studenten van het mbo, hbo en de universiteit. The Home School is het bedrijf van Ilona Lindenkamp (50). Zij woont al bijna twintig jaar in Diemen. Ruim een jaar geleden is zij aan huis begonnen met The Home School.

Ilona Lindenkamp van The Home School. Foto: Trudy Kroese

Wat doe je met The Home School?
"Met The Home School help ik kinderen, jongeren en studenten om op een positieve manier om te gaan met obstakels tijdens hun school- of studieloopbaan. Omdat ieder mens uniek is, werk ik daarbij niet met een vaste methodiek. Ik kijk naar talenten, mogelijkheden en uitdagingen en stem daar mijn begeleiding op af. Ik werk op een creatieve, enthousiaste en resultaatgerichte manier zodat wij de doelen kunnen behalen die we willen behalen."

The Home School ontvangt leerlingen niet alleen tijdens het schooljaar, maar ook tijdens (delen van) de schoolvakanties. "Naast The Home School ben ik parttime werkzaam op een AOC (Agrarische Opleidingen Centra). Ik ben in het onderwijs beland via mijn coachingachtergrond. Ik ben gediplomeerd academisch counsellor coach met als specialisatie kinder-, jeugd- en schoolcoaching. Vervolgens heb ik mijn Associate Degree of Education behaald aan de Stoas Vilentum in Wageningen. Daarnaast heb ik binnen het AOC verschillende cursussen en trainingen gevolgd zoals verslavingspreventiementor voor jongeren, de docent als leercoach, passend onderwijs & passende docenten en verdieping in autismespectrumstoornissen en gedragsstoornissen. Voor het AOC heb ik lesmateriaal ontwikkeld voor deelnemers met een verstandelijke beperking. Daarnaast houd ik mij onder andere bezig met het begeleiden van studenten die, om wat voor reden dan ook, dreigen uit te vallen."

Huiswerkbegeleiding
Ilona Lindenkamp vertelt dat leerlingen om diverse redenen huiswerkbegeleiding nodig kunnen hebben. Er zijn kinderen die in de problemen komen als zij van de basisschool naar de middelbare school gaan. Zij komen dan in een nieuwe omgeving terecht waar veel meer van hen wordt gevraagd en ook veel meer huiswerk wordt gegeven dan het geval was op de basisschool.

De studieruimte van The Homeschool.

'Planning is van groot belang bij het maken van huiswerk'

"Ik leer die kinderen bijvoorbeeld hoe zij zich beter kunnen concentreren en hoe zij een planning kunnen maken die voor hen werkt. Er zijn tegenwoordig heel veel prikkels die voor afleiding zorgen. In het onderwijs wordt het papier steeds meer vervangen door digitaal lesmateriaal. Voor een leerling die zijn huiswerk op de computer of iPad maakt, is het daardoor heel makkelijk en aantrekkelijk om steeds even met het maken van huiswerk te stoppen en iets anders te gaan doen, bijvoorbeeld op Facebook kijken."

In dat soort gevallen kan bijvoorbeeld de pomodoritechniek uitkomst bieden, aldus Ilona. Zij legt uit dat de pomodoritechniek een methode voor tijdmanagement is die ontwikkeld is door een Italiaan die op zijn werk steeds werd afgeleid door collega's. Hij kwam daardoor nauwelijks nog aan zijn werk toe. "Die man heeft toen een rode kookwekker op zijn bureau gezet en zijn collega's verteld dat zij hem pas weer mochten storen op het moment dat die kookwekker afging. Omdat die kookwekker de vorm van een tomaat had, heet die techniek pomodori. Ik leer een leerling met behulp van deze techniek om zich voor een bepaalde tijd volledig op het huiswerk te concentreren en pas daarna even de tijd te nemen om iets anders te gaan doen. Dan kan even gebruik van Facebook maken als een beloning voor het concentreren op het huiswerk worden ervaren."

'Ik leer scholieren en studenten om hun agenda te beheren'

Planning is van groot belang bij het maken van huiswerk, benadrukt Ilona. Planning zorgt voor overzicht en creëert rust. "Ik leer scholieren en studenten om hun agenda te beheren. In die agenda kunnen zij bijvoorbeeld met behulp van kleuren prioriteiten aangeven. Niet alleen middelbare scholieren hebben soms problemen met het plannen, ook studenten lopen daar tegenaan. Er zijn studenten die de datum waarop zij een tentamen moeten doen in hun agenda noteren, maar vergeten om een aantal dagdelen of avonden in die agenda in te plannen wanneer zij voor dat tentamen moeten gaan leren. Niet of slecht plannen kan tot problemen leiden." De Diemense geeft leerlingen en studenten ook studiebegeleiding. Dikwijls komt het er in de praktijk op neer dat zij hen 'leert leren'. "Leerlingen in het middelbaar onderwijs worden geconfronteerd met allerlei nieuwe soorten opdrachten. Zij moeten veel meer zelfstandig werken. Dat kan onoverzichtelijk zijn. Ik leer hun dan zaken als het maken van samenvattingen en uittreksels. Het is belangrijk dat zij hoofd- en bijzaken leren onderscheiden. Ik maak hierbij bijvoorbeeld gebruik van de flashcardmethode. Een leerling schrijft een belangrijk woord uit de tekst op een kaartje en zet op de achterkant van die kaart de betekenis van dat woord. Die methode kan helpen bij het leren begrijpen van een tekst."

"Leerlingen moeten vaak voor het eerst een werkstuk maken en daar hebben sommige leerlingen moeite mee. Studenten van het mbo en hbo gaan stage lopen en moeten na afloop van die stage een stageverslag maken. Dat hebben zij nog nooit gedaan. Ik leer hen vaardigheden die van pas kunnen komen."

Examentrainingen
The Home School geeft ook examentrainingen. "Gedurende een examentraining van twee uur leert een leerling hoe je vragen kunt beantwoorden met betrekking tot een specifiek vak zoals wiskunde A of maatschappijwetenschappen. Hierbij wordt aangeleerd wat voor soort vragen welk type antwoord vereisen en hoe dat antwoord geformuleerd moet worden. Veel leerlingen weten namelijk niet dat een bepaald woord in de examenvraag aangeeft wat voor soort antwoord verwacht wordt. 'Beschrijf', 'leg uit' of 'noem' zijn hier voorbeelden van. Ook kun je bij wiskunde A een format ontdekken in de antwoorden die bij elke vraag toepasbaar is. Door het format toe te passen verlies je minder punten als je het correcte antwoord niet weet of de vraag niet goed begrijpt. In deze examentraining wordt specifiek ingegaan op hoe je de kennis die je hebt (de vakinhoud) kan formuleren/opschrijven zodat je antwoord inhoudelijk klopt en tegelijkertijd zo veel mogelijk punten oplevert. Vragen uit een lesboek zijn echt iets anders dan examenvragen, leerlingen onderschatten dit vaak."

'Ik heb het naar mijn zin gehad'

Winkelier Marinus van Dijk gaat met pensioen

'Ik krijg nu wel meer tijd om het theater te bezoeken en lekker uit eten te gaan.' Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Marinus van Dijk werkt zaterdag 31 oktober voor de laatste keer in zijn zaak Etos in winkelcentrum Diemerplein. Van Dijk heeft de zaak verkocht aan Jan-Willem Nagel, die al een filiaal van Etos heeft in Amsterdam. Van Dijk gaat, nadat hij ruim veertig jaar in het winkelcentrum heeft gewerkt, met pensioen.

Marinus van Dijk heeft vanaf 1969 in het winkelcentrum gewerkt. Aanvankelijk in de zaak van zijn tante, later in de zaak die zijn naam droeg (nu Douglas). De zaak van Marinus van Dijk werd een begrip in Diemen. Veel later werd hij ook franchisehouder van Etos in winkelcentrum Diemerplein. Nadat hij parfumerie Marinus van Dijk had verkocht aan Douglas concentreerde hij zich volledig op Etos.

"Ik ben in september 65 jaar geworden en ik vind het nu een mooi moment om met pensioen te gaan. Ik heb de zaak verkocht aan een goede en ervaren ondernemer. De mensen die nu voor mij bij Etos werken, blijven dat doen. Ik heb er alle vertrouwen in dat Etos een goede toekomst tegemoetgaat. Ik heb de laatste tijd aan een aantal mensen verteld dat ik met pensioen ga. Soms krijg ik dan de reactie dat ik nu eindelijk leuke dingen kan gaan doen. Zo zie ik het helemaal niet. Ik heb het in mijn werk altijd naar mijn zin gehad en heb naast mijn werk ook altijd leuke dingen gedaan. Ik krijg nu wel meer tijd om het theater te bezoeken en lekker uit eten te gaan."

'Boodschappen doen, De Omval bezoeken: ik blijf Diemen trouw'

Marinus van Dijk is jarenlang het boegbeeld van het winkelcentrum geweest. De flamboyante ondernemer was lange tijd actief in het bestuur van winkeliersvereniging Diemerplein en fungeerde ook buiten het winkelcentrum als visitekaartje. Twee voorbeelden: hij presenteerde zes jaar geleden het verkiezingsdebat van het DiemerNieuws in De Hoop en in mei was hij presentator tijdens het afscheid van burgemeester Koopmanschap in Theater De Omval.

Aanspreekpunt
Marinus van Dijk is in zijn zaken altijd het aanspreekpunt voor de klanten geweest. Hij onderscheidde zich door zijn ervaring en kennis van producten, humor en prettige omgang met klanten. Hij heeft altijd intensief en prettig samengewerkt met zijn collega's, van wie er een aantal al lange tijd voor hem werkt.

Hij nam eerder dit jaar al afscheid als bestuurslid van de winkeliersvereniging, zaterdag is dus zijn laatste werkdag. Hij vertrekt op een moment dat het goed gaat met het winkelcentrum. Na de renovatie en de nieuwbouw die tot overlast en het nodige chagrijn leidden, hebben zich steeds meer ondernemers in het winkelcentrum gevestigd. "Het is goed dat de Action in november opengaat. Ik hoop dat er nog een aantal andere ondernemers bij komt. Dan denk ik aan een grand café aan de buitenkant en misschien een Marqt."

Marinus van Dijk heeft met veel plezier in het winkelcentrum gewerkt. "Ik woon al jaren in Amsterdam, maar heb een aantal jaren geleden nog enige tijd in Diemen gewoond. De historische kern van Diemen is helaas verdwenen, maar de gemeente heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Dat geldt ook voor het winkelcentrum." Hij neemt zeker niet definitief afscheid van het winkelcentrum. "Ik blijf Diemen trouw, ik zal hier regelmatig langskomen om boodschappen te doen en om een bezoek aan Theater De Omval te brengen.

vrijdag 30 oktober

Bellydance

Proefles Bellydance bij Studio B in de Arent Krijtsstraat. 10.00-11.00 uur. Een les gericht op het verstevigen van je core en verbeteren van je conditie door middel van buikdansen. Kosten € 5,-. Vooraf aanmelden via info@studiobodyandbalance.nl.

Sta Sterk Training

In de training leren kinderen, jongeren en volwassenen voor zichzelf op te komen in lastige situaties, zoals bij pesten. De training voor verschillende leeftijdsgroepen start op 30 oktober in de Brede Hoed. Informatie: Jolanda Broex, info@larrossupport.nl of 06-44076995.

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Een kaartje kost € 5,-.

René van Meurs

René van Meurs speelt in De Omval 'Even goede vrienden'. Aan zijn timing, improvisatietalent en het gemak waarmee hij optreedt is te merken dat René deel uitmaakt van het roemruchte stand-upcomedycollectief van Comedytrain. Aanvang 20.30 uur. € 16,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zaterdag 31 oktober

Oud papier

De vrijwilligers van RTV Diemen gaan langs alle deuren in Diemen om oude kranten op te halen. De kranten moeten om 8.30 uur buiten staan, want dan gaan de teams op pad.

Halloween

Stichting Welzijn Diemen organiseert een halloweenfeest. Voor kinderen van groep 1 t/m 8. Griezelig verkleed komen mag! Win mooie prijzen met jouw toffe outfit. Entree gratis, inschrijven via www.stichtingwelzijndiemen.nl.

Taxatiedag

Tussen 11.00 en 13.00 uur is er extra mogelijkheid voor taxatie en inbreng van kunst en antiek voor de komende veiling bij Venduhuis De Eland en De Zon. Alle taxateurs zijn aanwezig voor het taxeren van de meegebrachte items.

Eenakterfestival

Theatergroep Diemen presenteert in De Omval de 7e eenakteravond. Vier eenakters op één avond. Theatergroep Diemen speelt 'Het ontbijt - Een zedenschets', toneelgroep Arti brengt 'Koekjes' op de planken, FeedY'Rhead komt met 'Open wond' en Theatergroep Tij met 'Afwas'. € 10,-, reserveren via www.theatergroepdiemen.nl of 06-33929527. Aanvang 20.00 uur.

zondag 1 november

Koffieconcert

EDOG geeft een koffieconcert met een zeer gevarieerd programma. Er worden delen ten gehore gebracht uit het Oostenrijkse concert van het gezelschap en een voorproefje uit de nieuwe productie 'Joseph and the amazing technicolor dreamcoat'. 11.00-13.00 uur in Theater De Omval. Kaarten via www.edog.nl of 06-46170561.

Bridge+

Bridgeclubs Sans Atout en Diemen Noord organiseren in De Schakel Bridge+, een bridgeclinic Signaleren door Nico Portegijs. Aanvang 12.00 uur. Aansluitend een bridgedrive, aanvang 13.15 uur. Inschrijven: 020-4638952 of bridge@boekservices.nl. Meer informatie: www.sansatoutbridge.nl.

Bingo

Van 13.00 tot 16.00 uur is er bingo in het Noorderlicht.

maandag 2 november

Spelinloop

Iedere maandagmorgen, behalve in de schoolvakanties, van 10.00 tot 11.30 uur is er in De Brede HOED een spelinloop voor ouders en kinderen. Terwijl de kinderen met elkaar spelen, kunnen ouders onder het genot van een kopje koffie of thee ervaringen uitwisselen. Carien Ruijter, pedagogisch adviseur, is aanwezig voor vragen en advies. De spelinloop is gratis.

2 november tot 29 januari

Expositie

Frans van Vuuren, lid van Kunstzin Diemen, exposeert met zijn schilderijen met het thema 'Kleurrijk Landschap' in Woon-zorgcentrum de Diem. De expositie is te bezichtigen van 2 november tot 29 januari tussen 9.00 en 20.00 uur.

dinsdag 3 november

Film in De Omval

In '45 Years' is het een week voor het 45-jarig huwelijksfeest van Kate en Geoff Mercer. Alle voorbereidingen gaan voorspoedig tot er plotseling een brief arriveert voor Geoff. Het lichaam van zijn eerste geliefde, Katya, is gevonden in het ijs van de Zwitserse Alpen. Aanvang 14.00 en 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

woensdag 4 november

Toneel in De Omval

'Happy Birthday Mammie', een nieuwe, schrijnende zwarte komedie van Moniek Kramer. Wanneer een echtpaar met bloemen hun jarige (schoon)moeder bezoekt is Mammie verdwenen. Man wil weg, Vrouw wil wachten. En wachten blijven ze. Ze zullen wel moeten, want het duurt nog eeuwen voor de volgende trein komt. 20.30 uur. € 17,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

donderdag 5 november

Hobby club

Iedere donderdag van 10.30 tot 12.00 uur in Huis van de buurt 't Kruidvat. Kosten 1 euro voor materiaal en 1 euro voor de koffie.

Lebbis

Lebbis speelt in De Omval 'De paardenpoetser'. Lebbis heeft weer bijgeleerd. Zijn voortschrijdend inzicht en wijsheid met het klimmen der jaren gekoppeld aan een bewijsdrang en te veel energie voor zijn leeftijd levert weer een heerlijke avond op. 20.30 uur, € 17,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 6 november

Koor uit Oekraïne

Het jongenskoor Dzvinochok uit Oekraïne treedt op in de Sint Petrus' Bandenkerk. Dit jaar komen de jongens voor de 19e keer naar Nederland voor een concerttournee. Om 14.00 uur verzorgt het koor een korte versie van het concert in de kerk na een bezoek aan de Sint-Petrus School. Toegang gratis.

Tablet Café

In Bibliotheek Diemen wordt iedere eerste vrijdag van de maand een Tablet Café gehouden om ervaringen uit te wisselen en tips en trucs te delen over tablets en iPads. 18.30 tot 20.00 uur. Toegang gratis.

TURN-KEY kantoorkamers vanaf € 495 p/mnd ex. BTW Business Centre 'De Muiderpoort' in Weesp biedt gemeubileerde kantoren tegen all-in prijzen ! Vraag nu de brochure aan VAN LONKHUIZEN MAKELAARS 0294-480355

Debat met GroenLinks Mythe van 't Economisme van auteur Jesse Klaver De Omval, 8 nov. 15.00 uur. Mail: gldiemen@xs4all.nl diemen.groenlinks.nl

Magazijn medewerker met technische achtergrond welke ons 4/5 dagen per week van 07:30-09:00 uur kan versterken. Solar2020, Stammerdijk 1-D Diemen - 020-6000966.

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht GRATIS
opgehaald!

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs inkl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt, 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

Zwemmen houdt dame (91) fit

Mevrouw Brugman zwemt al sinds 1980 in Diemen

Mevrouw Brugman meldt zich in het zwembad. Ze trekt hier al 35 jaar elke vrijdagochtend haar baantjes.

DIEMEN - Mevrouw L. Brugman (91) behoort tot de meest trouwe klanten van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid. Sinds de opening van het sportcentrum in 1980 zwemt zij er elke vrijdagochtend baantjes. Zij heeft veel plezier in het zwemmen, dat haar opmerkelijk fit houdt.

Mevrouw Brugman: "Toen het zwembad in 1980 werd geopend woonde ik in Betondorp. Ik ben hier gaan zwemmen en dat beviel mij heel erg goed. Ik ben hier niet meer weggegaan. De mensen die hier werken zijn heel leuk en dat geldt ook voor de mensen die hier elke vrijdagochtend zwemmen." Zij woont inmiddels al jaren zelfstandig in een woning in Buitenveldert. Maar toch is zij het zwembad in Diemen trouw gebleven. Zij wordt elke vrijdagochtend thuis opgehaald door een servicetaxi die haar naar Diemen brengt en na afloop ophaalt en weer naar huis brengt. "Ik zwem elke week van 10.15 tot 11.30 uur. Af en toe praat ik met de andere mensen, maar ik wil wel veel baantjes zwemmen."

Veel mensen die op vrijdagochtend in het sportcentrum zwemmen doen dit al jaren en kennen elkaar inmiddels goed. "Na afloop drinken wij met z'n allen koffie in Het Wapen van Diemen. Dat is altijd erg gezellig", aldus mevrouw Brugman. Zij heeft altijd een actief leven geleid. "Ik ben huisvrouw geweest en heb twintig jaar lang mijn man verzorgd. Hij had een dwarslaesie. Verder heb ik vroeger lange tijd aan volksdansen gedaan."

Mevrouw Brugman en de andere ouderen die elke vrijdag in het sportcentrum zwemmen, maken duidelijk dat veel bewegen ook goed is voor mensen op leeftijd. Wellicht kan hun levensstijl anderen stimuleren om ook te gaan zwemmen. Mevrouw Brugman heeft twee dochters en is oma en zelfs overgrootmoeder. De familieleden waarderen haar actieve levensstijl. "Ze vinden het heel goed dat ik wekelijks zwem, maar ze zijn niet anders gewend."

SV Zeeburg wint

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg is de zaalcompetitie begonnen met een overwinning bij Westsite: 23-26. Bij rust leidde de thuisclub met 11-10.

SV Zeeburg speelde in Amsterdam-West tegen een team met weinig snelheid, maar met veel ervaring en technisch goede speelsters. De wedstrijd ging in de eerste helft gelijk op. De verdediging van SV Zeeburg stond redelijk, maar in de aanval werd er dikwijls balverlies geleden en vaak onzorgvuldig afgerond. De aanvallen die met snelheid werden opgezet bleken echter wel effectief tegen deze trage tegenstander. SV Zeeburg stond in de eerste helft telkens voor, maar in het laatste deel van de eerste helft werd de concentratie minder waardoor de verdediging van de ploeg uit Diemen verslapte. Westsite kwam terug. Bij rust leidde de thuisclub met 11-10.

In de rust werd door de coach van SV Zeeburg duidelijk gemaakt dat de dames zich beter moesten concentreren en als een team moesten vechten voor de overwinning. Dit leek vanaf de eerste minuut na de hervatting te werken. Westsite kon nog wel enkele keren van afstand scoren, maar de keepster van SV Zeeburg pakte ook een aantal mooie ballen. De verdediging zat goed dicht en er werd veel vanuit de tweede lijn gescoord. Hierdoor konden de dames uit Diemen de punten mee naar huis nemen: 23-26.

SV Diemen speelt gelijk

DIEMEN - De vriendschappelijke wedstrijd tussen Sporting Almere en SV Diemen is zondag in 2-2 geëindigd. De doelpunten van SV Diemen werden gemaakt door Rémon van Asselt en Tommy Gans.

Van Asselt maakte in Almere zijn rentree in het eerste van SV Diemen. Hij was door een blessure geruime tijd uit de roulatie en heeft nog geen competitiewedstrijd in het eerste team gespeeld. Vorige week deed hij een helft mee met het tweede zondagteam van SV Diemen.

SV Diemen speelt zondagmiddag thuis tegen Roda '23. De competitiewedstrijd begint om 14.30 uur. SV Diemen is de competitie in de derde klasse C goed gestart. De ploeg van trainer Martin van Egmond heeft 13 punten uit 7 duels en staat met ASV Arsenal op een gedeelde tweede plaats. Het doelsaldo van ASV Arsenal is beter dan dat van SV Diemen. AGB is lijstaanvoerder en heeft 18 punten.

SV Diemen stuit zondag op een sterke opponent. Roda '23 uit Amstelveen degradeerde vorig seizoen uit de tweede klasse en staat op de derde plaats. De ploeg heeft 12 punten uit 7 duels.

Johan

Het bericht dat Johan Cruijff ernstig ziek is, is bij veel mensen hard aangekomen. Niet alleen bij fans van Ajax, maar ook bij supporters van andere clubs, neutrale voetballiefhebbers en bij anderen die de voormalige stervoetballer een warm hart toedragen. Cruijff is toch een beetje van iedereen.

Er is de afgelopen week veel aandacht in de media geweest voor de gezondheid van Johan Cruijff. Een aantal columnisten schreef prachtig over de betekenis van de voormalige Nummer 14. Feyenoord-icoon Willem van Hanegem vertelde in zijn column in het Algemeen Dagblad dat hij wel kon janken nadat hij het nieuws had vernomen dat Johan Cruijff longkanker heeft. Afgelopen weekeinde is er bij alle wedstrijden in het profvoetbal in Nederland in de 14e minuut geklapt (veel supporters applaudisseerden overigens pas in de 15e minuut). Het was een applaus dat niet alleen als een blijk van steun voor Johan Cruijff moet worden gezien, maar ook als een steuntje in de rug voor iedereen die door de ziekte kanker is getroffen. Helaas kennen wij allemaal mensen die aan deze ziekte lijden. De supporters in de stadions lieten zich, op een enkele idioot na, van hun beste kant zien.

Ook op de sociale media is veel aandacht voor Johan Cruijff. Veel mensen hebben filmpjes op Facebook geplaatst, vrijwel altijd een compilatie van fraaie voetbalbeelden uit de jaren zestig, zeventig en tachtig.

Johan Cruijff blijft voor de meeste mensen op de eerste plaats de briljante voetballer die als speler van Ajax en het Nederlands elftal een grote rol speelde bij de internationale doorbraak van het Nederlandse clubvoetbal en Oranje. Cruijff was een speler met een bijna revolutionaire speelstijl.

Ook als trainer van Ajax en Barcelona brak hij met conventies en verraste hij velen. Met de Cruijff Foundation en de Johan Cruyff University biedt hij velen mooie kansen. Maar de bobo Cruijff die zich met de organisatie van Ajax bemoeit, zal niemands favoriet zijn.

Lessen Diemer IJsclub in Jaap Edenhal

Foto: Diemer IJsclub

DIEMEN - De Diemer IJsclub heeft zaterdagochtend de schaatslessen voor de jeugd gegeven in de Jaap Edenhal. De 400-meterbaan was zaterdag nog niet in gebruik.

"Wij zijn met een groot deel van onze kinderen in de hal gaan schaatsen aangezien de 400-meterbaan nog niet beschikbaar was. Onder normale omstandigheid schaatsen wij iedere zaterdag alleen met de twee beginnersgroepen in de hal en schaatsen de gevorderde kinderen hun rondjes op de 400-meterbaan. Voor de beginners in de hal hebben wij veel leiders ter beschikking. Dit zijn vaak oud-jeugdschaatsers die het leuk vinden om nu hun kennis weer over te dragen op de jongste jeugd. Zij doen dit met veel enthousiasme. De Jaap Edenbaan heeft de technische problemen kunnen oplossen en komend weekend gaat de Diemer IJsclub dan ook op de baan van start met het jeugdschaatsen. Aanmelden kan via onze website www.diemerijsclub.nl of via jeugdschaatsen@diemerijsclub.nl", aldus Jan Poster van de Diemer IJsclub.

Camper Kijkdag in Weesp

Van alles uitproberen

Zaterdag campers kijken en uitproberen in Weesp.

Voor campervakanties beginnen nu de voorbereidingen al. Aanstaande zaterdag is het Camper Kijkdag bij Camperverhuur aan de Vecht in Weesp.

"Hier beginnen steeds meer campervakanties", vertelt camperverhuurder Sybren Bakker. "Onze vloot ontwikkelt zich volop, dus we geven graag de gelegenheid om te komen kijken en verschillende dingen uit te proberen. Het is voor huurders toch hun huisje op wielen voor enkele weken. Dan is het prettig om eerst even te kijken welke indeling goed voelt en past bij de vakantiewensen."

Camperverhuur aan de Vecht heeft net haar derde seizoen afgesloten. "Ik ben er trots op dat we een groot aantal mooie, spiksplinternieuwe campers toe hebben kunnen voegen. We letten goed op de diversiteit van onze vloot: van 2-persoons buscamper tot 6-persoons gezinscamper... we hebben het. Wij vinden de camper namelijk de ideale manier om te reizen vanwege de vrijheid en flexibiliteit die het geeft. Ook met kinderen. Die ervaring willen we graag delen."

Het bedrijf verhuurt de campers inmiddels met complete inrichting. Geen gesleep met borden en bestek, de hele keukeninventaris is aanwezig. "Daarnaast hebben we nog een aantal extra opties, zoals elektrische fietsen of het comfortpakket waarbij we zelfs de bedden al opmaken en de handdoeken klaarleggen." De Camper Kijkdag is zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur, Amstellandlaan 78, Weesp.

Opel Testdag met oogmeting

Jong en oud zijn welkom op de testdag.

Op zaterdag 7 november vindt de jaarlijkse Nationale Opel Testdag plaats. Alle Opel-dealers zijn die dag paraat voor een uitgebreide en tevens gratis winterinspectie van de auto van Opel-rijders. Ook kunnen bezoekers hun ogen laten testen terwijl de auto de wintercheck ondergaat.

Tijdens de Nationale Opel Testdag controleert de dealer de auto van Opel-rijders kosteloos op achttien punten. De inspectie richt zich onder meer op de remmen, de schokdempers, de koppeling, de accu, het koelsysteem, de banden, de verwarming, de uitlaat en de verlichting. Terwijl de auto in de werkplaats wordt gecontroleerd, kan de Opel-rijder in de showroom een online oogtest doen die in samenwerking met Pearle Opticiens is samengesteld. Iedere Opel-rijder die een winterinspectie laat uitvoeren ontvangt daarbij een draagbare oplader voor onderweg.

Fiat TIPO keert terug

De compacte sedan voert de nieuwe TIPO-vloot aan.

Fiat maakt zijn opwachting in het C-segment met een reeks modelvarianten die een bekende typenaam delen: TIPO. In de loop van volgend jaar komt de nieuwe Fiat TIPO beschikbaar in Nederland. De eerste van de reeks is de sedan, waarna later de hatchback- en stationvariant geïntroduceerd worden.

In mei werd de compacte sedan onthuld die nu de naam TIPO krijgt. Het aanbod van betrouwbare, goed presterende en zuinige krachtbronnen is overzichtelijk: twee Multijet II turbodieselmotoren en twee benzinemotoren die zijn te combineren met handbak of automatische transmissie. De vermogens lopen uiteen van 95 t/m 120 pk. De Fiat TIPO is ontworpen door de eigen designafdeling van FCA Italy.

500
Nog meer nieuws van Fiat. Vorige maand werd de nieuwe 500 getoond op de autosalon van Frankfurt. Andermaal is het een creatie van Centro Stile Fiat. Exterieur en interieur zijn nog aantrekkelijker en toch zijn de onmiskenbare lijnen van de oorspronkelijke 500 behouden. De nieuwe 500 biedt meer technologie, efficiency en personalisatiemogelijkheden. Hij is er vanaf 14.495 euro.

James Bond Aston Martin DB10 één dag in Nederland

In de nieuwste Bond-film 'Spectre' rijdt James Bond in de Aston Martin DB10 die speciaal voor deze film werd gebouwd. Slechts 10 exemplaren verlieten de fabriek, waarvan er zeven sneuvelden tijdens de opnames. Een van de drie overgebleven exemplaren is op 31 oktober voor één dag te bewonderen bij Aston Martin Hilversum, van 13.00 tot 19.00 uur. Ook de DB9 GT Bond Edition en de andere modellen van Aston Martin staan dan in de showroom aan de Soestdijkerstraatweg.

'Bestelautomerk van het Jaar'

Renault is door ondernemersorganisatie EVO uitgeroepen tot 'Bestelautomerk van het Jaar'. De winnaar van de enige publieksprijs voor bestelauto's werd bekendgemaakt tijdens de opening van de BedrijfsautoRAI 2015. Ondernemers die een bestelauto van Renault aanschaften, kregen wat Renault beloofde. Vooral het brandstofverbruik voldeed aan de verwachtingen. Honderden ondernemers – samen goed voor meer dan zesduizend bestelauto's – beoordeelden de merken in hun wagenpark op diverse aspecten, zoals brandstofverbruik, uitvoeringsmogelijkheden, bestuurderservaringen, dealernetwerk en innovatief vermogen.