DiemerNieuws

30 juli 2015

DiemerNieuws 30 juli 2015


Biologische winkel Puur sluit de deuren

DIEMEN - De biologische winkel Puur in de Arent Krijsstraat sluit vrijdagmiddag 7 augustus de deuren. Eigenaar Edwin Admiraal stopt met de zaak vanwege gezondheidsproblemen. Andere ondernemers in de straat en klanten betreuren het verdwijnen van de zaak.

Edwin Admiraal en zijn partner Marco Koopman startten 13 jaar geleden als Movie Max Dagwinkel in het pand in de Arent Krijtsstraat. Drie jaar geleden begonnen zij tevens stomerij Puur Buitenveldert. Die zaak wordt gerund door Marco Koopman. Edwin Admiraal bouwde de winkel in de Arent Krijtsstraat twee jaar geleden om tot een zaak met een volledig biologische formule. Edwin Admiraal kampt al langere tijd met gezondheidsproblemen. Artsen hebben hem geadviseerd minder te gaan werken. Hij gaat aan de slag als bedrijfsleider bij een zaak. Hij heeft geprobeerd om de zaak Puur te verkopen, maar dat is hem niet gelukt. "Geen enkele biologische organisatie wil de winkel overnemen. De reden die allen geven is dat de omzetprognoses volgens marktonderzoeken niet positief zijn", aldus Edwin Admiraal. Het is nog niet bekend welke ondernemer zich in het pand zal vestigen.

Danny van Buuren, voorzitter van winkeliersvereniging Arent Krijtsstraat betreurt het sluiten van Puur. "Ik ben verdrietig. Veel mensen uit de buurt, onder wie veel ouderen, gingen dikwijls bij Puur langs. Zij gingen dan meteen even langs bij zaken als slijterij Knijf en Chocolaterie Stam."

Metrostations worden opgeknapt

DIEMEN - De metrostations Diemen-Zuid en Verrijn Stuart worden opgeknapt.

Na bijna 40 jaar zijn de metrostations van de Oostlijn toe aan een grote onderhoudsbeurt. De 5 ondergrondse en 11 bovengrondse stations worden vanaf maart 2016 opgeknapt. Na een intensieve aanbestedingsprocedure van 11 maanden is deze opdracht gegund aan het bouwbedrijf Hegeman+ uit Oldenzaal. Met het contract, dat op 20 augustus wordt ondertekend, is een bedrag van 57 miljoen euro gemoeid. Tijdens de renovatie blijft de metro rijden.

Het betreft ook de twee metrostations in Diemen: Diemen-Zuid en Verrijn Stuart

Deze operatie maakt onderdeel uit van de forse upgrade die het Amsterdamse metronet deze jaren ondergaat. Naast deze renovatie, wordt het net uitgebreid door de komst van de Noord/Zuidlijn en wordt ook het complete treinbeveiligingssysteem van het bestaande metronet vervangen door het modernste systeem dat op dit moment voorhanden is. Daarnaast vervangen de nieuwe M5-metro's, die ook op de Noord/Zuidlijn gaan rijden, de oude Zilvermeeuwen. De werkzaamheden tijdens de renovatie zullen op de stations hinder met zich meebrengen, maar de metro blijft wel gewoon rijden. Alleen zullen de drie stations die maar één toegang hebben (Gaasperplas, Venserpolder en Verrijn Stuartweg) ongeveer twee maanden dichtgaan.

Lees verder op pagina 3

Veel problemen door hevige zomerstorm

DIEMEN - De storm heeft zaterdag ook in Diemen voor problemen gezorgd. Verkeer ondervond hinder, bomen vielen om en het festival Klamme Handjes, dat in het Diemerbos zou worden gehouden, werd afgelast.

Het noodweer startte in Diemen aan het begin van de middag. Het ging hard regenen en de storm werd steeds feller. Later in de middag gaf Rijkswaterstaat zelfs het advies om de weg niet op te gaan. Het GVB legde in de middag het tramverkeer stil, dus ook lijn 9 reed niet meer. De treinen tussen Diemen en het Amsterdam Centraal reden niet meer en treinverkeer tussen de stations Diemen-Zuid en Duivendrecht was niet mogelijk omdat er een boom op de spoorrails was gevallen.

De organisatie van het dancefestival Klamme Handjes had de start van het evenement uitgesteld tot 18.00 uur. Maar in de namiddag bleek dat het onverantwoordelijk was om het festival te laten doorgaan.

Na overleg met de gemeente Diemen, de politie en brandweer werd het besluit genomen om het evenement af te gelasten.

Burgemeester Erik Boog. "Wij hebben vanaf vrijdag intensief contact gehouden met de organisatie van het festival Klamme Handjes over de weersituatie. De organisatie heeft het aanvangstijdstip aanvankelijk naar 18.00 uur verplaatst. Om 17.00 uur is het besluit genomen om het festival af te gelasten. De gemeente, de politie en brandweer hebben nadrukkelijk het advies gegeven om het festival niet door te laten gaan. Het besluit is genomen door de organisatie."

De burgemeester vertelt dat de storm schade had aangericht op het festivalterrein.

Lees verder op pagina 3

Burgemeester in jury playbackshow

De leden van de jury. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog was vrijdagmiddag voorzitter van de jury tijdens de playbackshow waarmee de Kinderzomerspelen werden afgesloten. De jury bestond verder uit Daniel Beijnes van Café 't Pandje en Jason, een van de begeleiders van de Kinderzomerspelen. De jury beoordeelde de prestaties en presentaties van de deelnemers aan het evenement. De leden van de jury waren zeer te spreken over de talenten en inzet van de deelnemers. Meer over de playbackshow en de Kinderzomerspelen is te vinden op pagina 5.

Consistorie- of kerkkamer

Voor het nauwkeurig dateren van prentbriefkaarten is het nuttig te weten wanneer een bepaalde brug, huis of kerk werd gebouwd of werd afgebroken. Het is bekend dat de hier afgebeelde hervormde kerk aan de Ouderkerkerlaan werd gebouwd in 1865. Aan de zuidzijde bevond zich de consistorie- of kerkkamer. Dit bouwwerkje, dat op deze ansichtkaart nog zichtbaar is, werd in 1926 afgebroken.

De wens van de leden van de Nederlands Hervormde Gemeente te Diemen om bij hun kerkgebouw over een ruim verenigingsgebouw te kunnen beschikken werd in 1926 vervuld.

Iedere levensbeschouwelijke beweging kreeg langzamerhand haar eigen onderkomen. Het waren de jaren waarin de verzuiling zich steeds sterker manifesteerde en die het burgerlijk karakter van de samenleving zou kenmerken tot in de jaren zestig.

Op de plek van de oude kerkkamer verrees dus "een gebouw waar alle verenigingen met een Christelijke grondslag konden vergaderen". De kosten zouden ƒ 13.788,- gaan bedragen. Hiertoe werd door de kerkvoogden wederom de "offerbereidwilligheid der Gemeente" ingeroepen. Tevens werd er een geldlening afgesloten.

Op 19 augustus 1926 werd in de voorgevel van het verenigingsgebouw een gedenksteen ingemetseld. De officiële opening vond plaats in oktober van dat jaar.

Weerbericht

Geleidelijk warmer en tot dinsdag overwegend droog
Aan weer geen gebrek deze juli. De maand begon met een hittegolf. In de nacht van 10 juli kwam in het binnenland vorst aan de grond voor, zeldzaam in juli. Zaterdag passeerde een zeldzame zomerstorm veroorzaakt door een kleine venijnige depressie, een zogenoemde 'kanaalrat', gevolgd door veel regen. Vanaf vrijdag komt hogedruk naderbij met droger weer.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag blijft het droog met zonnige perioden en enkele stapelwolken. Er waait een zwakke tot matige noordenwind. Het wordt 19 à 20 graden. In het eerste augustusweekeinde wordt het al wat meer zomers. Zaterdag zijn er eerst wolkenvelden maar later ook geregeld zon. Zondag zijn er zonnige perioden. Het blijft droog. Het wordt zaterdag 22 graden, zondag met 23 of 24 graden iets warmer. De matige zuidwestenwind krimpt zondag naar een zuidelijke richting.

Trend na het weekeinde
De zomer lijkt na afwezigheid van circa een week weer even op stoom te komen. De maandag wordt zeer warm, tot 28 à 29 graden, op dinsdag gevolg door onweer. Vanaf dan gematigder, tussen 20 en 25 graden en licht wisselvallig met soms een bui, maar ook perioden met zon.

Weetje
Een 'kanaalrat' is een kleinschalige depressie die boven het Kanaal snel activeert en langs de Belgische en Nederlandse kust naar het noorden trekt. Het kenmerk van zo'n 'kanaalrat' is dat ze sluipenderwijs naderbij komen met onverwachts felle rukwinden. Berucht was de zware Hemelvaartsdagstorm en 'kanaalrat' van 12 mei 1983 met 10 doden tot gevolg en veel schade.

Gemeente genomineerd voor Beste Werkgevers Award 2015

DIEMEN - De gemeente Diemen is genomineerd voor de Beste Werkgevers Award 2015. In Noord-Holland zijn er 18 organisaties genomineerd, landelijk zijn dat er 100. De verkiezing is op 6 oktober.

Het betreft hier een onderzoek van Effectory en Intermediar.nl. Effectory verzamelt feedback van medewerkers en (interne) klanten om organisaties duurzaam te verbeteren. Effectory is Nederlands marktleider op het gebied van medewerkersonderzoek.

Intermediair.nl is al 50 jaar het grootste carrièreplatform voor hoogopgeleiden en is toonaangevend op het gebied van recruitmentmedia.

Jannie en Cor Veltman voltooien Vierdaagse van Nijmegen

Cor en Jannie Veltman.

DIEMEN - Jannie en Cor Veltman uit Diemen hebben de Vierdaagse van Nijmegen voltooid.

Zij kwamen vrijdag over de finish in Nijmegen . Het evenement trok ook dit jaar veel publiek.

Jannie legt uit dat het ook dit jaar zwaar was: ¨Je hebt regelmatig last van een pijntje hier en een pijntje daar, maar zonder blessures, een beetje doorzetten en niet te vergeten de fantastische sfeer, is het weer gelukt."

Nieuwe brug over de Gaasp

DIEMEN - Omdat de A9 breder wordt, komt er een nieuwe brug over de Gaasp en de Provincialeweg en wordt de oude brug vervangen. De eerste werkzaamheden beginnen op 10 augustus. De nieuwe brug over de Gaasp wordt gebouwd in 3 fases. In augustus start de bouw van het zuidelijke deel. Vanaf 10 augustus wordt het fietspad langs de Provincialeweg afgesloten en begint de aannemer met het verbreden van het fietspad. Dit fietspad blijft tot begin september buiten gebruik.

Jongeren tevreden over gezondheid

DIEMEN - Diemense jongeren zijn over het algemeen tevreden over hun eigen gezondheid. Dat blijkt uit de resultaten van de Jeugdgezondheidsmonitor 2013-2014.

78% van de jongeren uit klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs noemt de eigen gezondheid '(heel) goed', 19% 'gaat wel' en 3% 'niet zo best' of 'slecht'. Ruim de helft van de Diemense jongeren vindt het op school (hartstikke) leuk. Op het gebied van psychosociale gezondheid, bewegen, roken en drugsgebruik, gamen en social media gebruik en veilig vrijen zijn Diemense jongeren vergelijkbaar met jongeren uit de regio. Ze drinken minder vaak alcohol, maar ontbijten slechter, eten minder fruit, zijn minder vaak lid van een sportvereniging en vaker slachtoffer van criminaliteit.
In totaal deden 368 uit jongeren uit Diemen mee aan het onderzoek. Zij krijgen ook een persoonlijk gezondheidsprofiel en voorlichting op maat.

Jumbo in Diemen-Zuid opent pickuppoint

Supermarkt verleent extra service aan klanten

Kees Vlaanderen (rechts). Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In Jumbo in Diemen-Zuid is dinsdagmiddag 28 juli een pickuppoint voor online bestellingen geopend.

Klanten van het filiaal van Jumbo kunnen hun boodschappen bestellen via de website www.jumbo.com en die vervolgens ophalen bij het pickuppoint in de supermarkt in Diemen-Zuid. Het pickuppoint is van maandag tot en met vrijdag geopend van 16.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 20.00 uur.

Ondernemer Kees Vlaanderen verwacht veel van het pickuppoint. "Klanten kunnen artikelen thuis via internet bestellen. Wij hebben in deze zaak zo'n 18.000 artikelen, maar het assortiment van Jumbo dat via internet kan worden besteld bestaat uit zo'n 30.000 artikelen. Het aanbod is dus groter. Artikelen die voor 00.00 uur zijn besteld kunnen de volgende middag bij ons in de zaak worden opgehaald."

Hij legt uit dat de klant zich bij het pickuppoint kan melden en vervolgens zijn telefoon door een scanner kan halen. Een medewerker van Jumbo Diemen-Zuid helpt de klant verder. De bestelde boodschappen zijn in een krat verzameld en kunnen nadat er is afgerekend worden meegenomen. Voor de krat wordt statiegeld in rekening gebracht. Het is ook mogelijk om boodschappen zonder krat mee te nemen.

Boodschappen bestellen en ophalen is de eerste vier weken gratis. Daarna dient er een klein bedrag te worden betaald. Maar als een klant een bepaald (wekelijks wisselend) artikel koopt vervalt dat bedrag.

Vlaanderen: "Met dit pickuppoint verlenen wij een nieuwe service aan de klanten. Ik verwacht er veel van. Ik hoop dat ook medewerkers van bedrijven in de omgeving hiervan gebruik gaan maken. Zij kunnen na afloop van hun werk hierheen rijden en de boodschappen die zij hebben besteld afhalen."

Ron Nikkessen

Schadeverzekering specialist/adviseur
en doppeninzamelaar
60 jaar, Diemenaar sinds 1994

Vind je doppen zo mooi?
"Ik zamel ze in voor KNGF voor de opleiding van geleidehonden. Zonder geld met alleen een klein beetje moeite een goed doel steunen waarbij ook nog eens het milieu wordt ontzien en dankzij recycling minder grondstof nodig is voor nieuwe materialen."

Doen Diemenaren goed mee?
"Heel Diemen (en omgeving) DOPT en heeft deze actie dan ook prima geaDOPteerd!"

Verder in het dagelijks leven?
"Naast het verzekeringswerk druk met hobby's als varen op de sloep door Diemen en Amsterdam, De Harley Davidson koesteren en Cabrio rijden zoveel als mogelijk is."

Laatst gekocht muziekalbum?
"Nassau Beach Club, heerlijke lounge- en clubmuziek."

Favoriete stek in Diemen?
"De Diem, een heerlijk rustig meertje waar je prima kunt varen en zwemmen en dat uitkomt op het Amsterdam Rijnkanaal."

Cola of een wijntje? (dop of kurk)
"Rosé wijntje! Hahaha, dop of kurk maakt tegenwoordig weinig meer uit. De schroefdop zal met name bij de populaire wijntjes steeds meer de kurk vervangen."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Johan Cruyff, mijn idool. Zo blij dat ik dat fenomeen zelf heb mogen zien spelen en die gouden jaren mocht meemaken."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Ik slaap sowieso matig, maar een mooie pot voetbal van Ajax."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De almaar oprukkende parkeerproblematiek veroorzaakt vanuit Amsterdam en de mogelijke spoorwegondertunneling in Diemen-Centrum."

Als je een dagje burgemeester was...
"Dan zou ik alles in het werk stellen om niet te worden opgeslokt door Groot Amsterdam en vooral een eigen identiteit zien te behouden."

Storm

Vervolg van voorpagina

Nadat die schade was gerepareerd bleek het mogelijk om het Liquicity Festival op zondag wel te laten doorgaan. "Uiteraard zijn er voorzorgsmaatregelen genomen omdat het festival in een bos plaatsvond. Het festival is goed verlopen. Wel zijn er zes klachten over geluidsoverlast binnen gekomen. Maar het staat niet vast dat al die klachten betrekking hebben op geluidsoverlast van het festival in het Diemerbos. Afgelopen zondag werd ook het Kwakoe Festival gehouden aldus de burgemeester.

Teruggeplaatst
De gemeente heeft de schade die de storm zaterdag heeft veroorzaakt inmiddels vastgesteld. Er zijn 20 bomen ontworteld en ruim 50 bomen beschadigd. De schade wordt geschat op rond de 40.000 euro. Dit zijn de kosten van zowel de opruimwerkzaamheden als die van het planten van nieuwe bomen. De gemeente verwacht nog twee weken nodig te hebben voordat alles is opgeruimd. Op de meeste plaatsen zullen de bomen worden teruggeplaatst. Dit gaat in het najaar gebeuren.

Ook kijkt de gemeente of er op sommige plekken boomstammen kunnen blijven liggen zodat ijsvogels daarin kunnen gaan nestelen, bijvoorbeeld op het trapveldje achter de Rode Kruislaan.

Renovatie metrostations

Vervolg van voorpagina

De metro stopt dan niet bij deze stations en het GVB zorgt voor vervangend busvervoer. De andere stations blijven tijdens de renovatie bereikbaar.

In maart 2016 starten de bouwwerkzaamheden. Het renoveren van de stations duurt in totaal twee jaar, tot het voorjaar van 2018. Naar verwachting begint de aannemer met drie bovengrondse stations.

Politie houdt verdachte auto-inbraak aan

DIEMEN - De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een man aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij heeft ingebroken in een auto aan Parelmoervlinder.

Politieagenten beschikten over een signalement van de verdachte. Zij troffen hem aan op de Kanaaldijk. De man is aangehouden en zal vandaag worden verhoord.

Veel inzet tijdens playbackshow

Kinderzomerspelen afgesloten

Kinderen op het podium. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Kinderzomerspelen zijn vrijdagmiddag afgesloten met de traditionele playbackshow. Burgemeester Erik Boog was voorzitter van de jury.

Een aantal kinderen dat meedeed aan de Kinderzomerspelen toonde vrijdagmiddag lef. Zij stapten alleen of met andere kinderen het podium op en gaven een show weg. Zij playbackten een nummer van een favoriete artiest.

Veel ouders, andere familieleden, vrienden en bekenden van de 'artiesten' en van de andere kinderen die de Kinderzomerspelen bezochten waren naar het sportcentrum in Diemen-Zuid gekomen om te genieten van de playbackshow.

Burgemeester Erik Boog was voorzitter van jury

De jury bestond uit burgemeester Erik Boog, Daniel Beijnes van Café 't Pandje en Jason, een van de begeleiders van de Kinderzomerspelen. Zij beoordeelden de bijdragen van de deelnemers aan de playbackshow.

De jury was onder de indruk van het talent, de inzet en de durf van de kinderen die meededen aan de playbackshow. De deelnemers hadden intensief geoefend.

Algemeen coördinator Danny Post is tevreden over de Kinderzomerspelen. Er waren veel kinderen, de sfeer was goed en de begeleiders en assistent-begeleiders hebben drie weken lang goed en prettig samengewerkt.

Tijdens de Kinderzomerspelen wordt altijd gebruik gemaakt van een draaiboek dat al jaren succes garandeert. Maar als het nodig is kan er ook worden geïmproviseerd. En dat was dit jaar nodig. Er zouden twee uitstapjes plaatsvinden: naar Linnaeushof in Bennebroek en naar KidZcity in Utrecht.

Het uitstapje naar het grotendeels onoverdekte Linnaeushof kon niet doorgaan vanwege het slechte weer op eerste woensdag van de Kinderzomerspelen. Er werd die ochtend besloten om uit te wijken naar KidZcity en een week later alsnog naar Linnaeushof te gaan. Maar tijdens de tweede woensdag van de Kinderzomerspelen regende het helaas opnieuw. Er werd daarom voor de tweede maal een bezoek gebracht aan KidZcity.

De kinderen hebben dit jaar veel plezier beleefd tijdens de Kinderzomerspelen. Zij konden zich vermaken tijdens theater, creatief, sport en spel en vrij spelen. Dinsdag- en donderdagochtend werd er gezwommen. De grote spellen waren uiteraard weer favoriet. Een van de hoogtepunten was het spookhuis dat door begeleiders en andere vrijwilligers met veel zorg was opgebouwd in de sportzaal van het sportcentrum.

"Er waren dit jaar ongeveer evenveel kinderen aanwezig als vorig jaar. Ik vond deze editie van de Kinderzomerspelen erg geslaagd", aldus Danny Post. "Ik vind de playbackshow elk jaar een hoogtepunt omdat kinderen dan laten zien wat zij kunnen en er die middag ook veel ouders en andere belangstellenden aanwezig zijn. De nieuwe burgemeester was tijdens de playbackshow voorzitter van de jury. Alle leden van de jury waren heel enthousiast."

Kinderen van ouders die van het minimum moeten rondkomen, onder wie een aantal cliënten van de voedselbank, mochten net als vorig jaar gratis meedoen aan de kinderzomerspelen. De gemeente heeft hier een bedrag voor gereserveerd. Danny Post: "Er is ook dit jaar door een aantal mensen gebruik gemaakt van deze regeling. Wij hopen dat die kinderen ook volgend jaar weer aanwezig kunnen zijn."

Activiteiten

Iedere woensdag en vrijdag zijn er van 10.00 tot 16.00 uur in Berkenstede verschillende activiteiten. Het programma is afhankelijk van het weer en de wensen van de bezoekers. Zittend bewegen of schilderen bijvoorbeeld. Informatie: Wendy Bastiani, 06-11330655.

Woensdag 5 augustus

Bingo in De Diem

zaterdag 1 augustus

Oud papier

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf half tien in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

Inschrijven Kramenmarkt

Naast ideologische instellingen en verenigingen kunnen dit jaar ook particulieren zich inschrijven voor de kramenmarkt. De markt vindt plaats op de laatste dag van het Diemer Festijn. Zij die een kraam willen huren moeten zich inschrijven vóór 1 augustus, per post naar: Diemer Festijn, postbus 191, 1110 AD Diemen. Op de website www.diemer-festijn.nl is een inschrijfformulier te downloaden. Dit formulier kan ook worden opgehaald bij de receptie van het gemeentehuis. Het huren van een kraam kost € 30,-.

zondag 2 augustus

Saan Museum

Het Saan Museum is vandaag weer open tussen 13.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis. In het Saan Museum komt de ruim 117-jarige geschiedenis van Koninklijke Saan tot leven.

maandag 3 augustus

Uitstapjes

Het Huis van de Buurt gaat op pad. Tijd: 10.00 tot 16.00 uur. € 2,50. Informatie en opgeven bij danielle.maas@roads.nl of 06 11346829.

woensdag 5 augustus

Kom In Beweging

Op het grasveld bij sportcentrum Duran worden tussen 14.00 en 16.00 uur allerlei sport- en spelactiviteiten gehouden. Informatie bij buurtsportcoach Dionne Tool: 06 45125494.

Aan Tafel!

Iedere woensdag kan er gezellig samen gegeten worden. In verband met de verbouwing van Huis van de Buurt 't Kruidvat in juli en augustus in Berkenstede. Tussen 16.30 en 19.00 uur kunt u aan tafel. De chefkok maakt samen met zijn team van cliënten een gezonde driegangenmaaltijd voor € 3,50. Aanmelden op maandag en dinsdag bij Herman Moerbeek, 06-23330577.

maandag 10 augustus

Uitstapjes

Het Huis van de Buurt gaat op pad. Tijd: 10.00 tot 16.00 uur. € 2,50. Informatie en opgeven bij Danielle.Maas@roads.nl of 06 11346829.

dinsdag 18 augustus

ZomerYOGA

ZomerYOGA bij het Huis van de buurt, van 11.00 tot 12.30 uur. Informatie: 06 46731338. Berkenstede, Berkenplein 304.

woensdag 19 augustus

Kom In Beweging

Op het grasveld bij sportcentrum Duran worden tussen 14.00 en 16.00 uur allerlei sport- en spelactiviteiten gehouden. Informatie bij buurtsportcoach Dionne Tool: 06 45125494.

dinsdag 25 augustus

ZomerYOGA

ZomerYOGA bij het Huis van de buurt, van 11.00 tot 12.30 uur. Informatie: 06 46731338. Berkenstede, Berkenplein 304.

vrijdag 28 augustus

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kassa open om 19.00 uur. Kosten € 5,-.

dinsdag 1 september

Sneak Preview

Theater de Omval opent het nieuwe theaterseizoen met een Sneak Preview van artiesten die later in het seizoen komen optreden in Diemen. Proeven van wat de artiest te bieden heeft en als het naar meer smaakt, kunt u direct kaarten kopen. Flip Noorman, Kirsten van Teijn, Marc de Hond, Rene van Meurs en Yentl en de Boer laten een deel van hun voorstelling zien. De presentatie is in handen van Marinus van Dijk. 20.30 uur, €5,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

woensdag 2 september

Verpleegkundig spreekuur

De wijkverpleegkundigen van Amstelring en Cordaan houden iedere woensdag een verpleegkundig spreekuur in de Brede Hoed van 14.00 tot 15.00 uur. Alle inwoners van Diemen kunnen hier terecht voor vragen over zorg en welzijn.

Cabaret in De Omval

In haar eerste avondvullende voorstelling Sirene gaat Yvonne van den Eerenbeemt samen met de theaterbezoekers in de piepzak zitten om vervolgens als de wiedeweerga op zoek te gaan naar de nooduitgangen. Want als de sirene loeit, is er eigenlijk geen tijd meer voor getreuzel. Sirene gaat over de ploeterende mens en zijn verlangen naar houvast en noodremmen. Let op: bij deze voorstelling zit een ontruimingsoefening. 20.30 uur. Reserveren via theaterdeomval.nl

Lekker buiten spelen in Diemen

Diemense kinderen kiezen zelf de inrichting voor nieuwe speelplaatsen

DIEMEN - Zomer, vakantie: lekker buiten spelen! Overal in Diemen zijn speelplekken te vinden voor kinderen van klein tot groot. Ouders en kinderen mogen in Diemen meebeslissen over het ontwerp van de speelplaats in hun wijk als die aan groot onderhoud toe is. En de stemmen van kinderen tellen dan dubbel. Dus eigenlijk bepalen Diemense kinderen (bijna) zelf de inrichting van hun speelplaatsen.

Park de Omloop Foto: Trudy Kroese

'Geef ze de ruimte' is de titel van het speelruimteplan van de gemeente Diemen. Daarin staat waar speelplaatsen worden aangelegd en voor wie. Zo moet er in iedere buurt een speelplekje zijn voor kinderen van nul tot zes jaar, waar ze veilig heen kunnen zonder een drukke weg over te moeten steken. Voor kinderen tussen de zes en de twaalf jaar mag de speelplek wat verder weg zijn. Daarnaast zijn er een paar 'bovenwijkse' speelplekken. Dat zijn speelplaatsen waar kinderen uit heel Diemen naar toe kunnen komen. Denk dan aan de speelplaats op het Van Markenplantsoen achter winkelcentrum Diemerplein, het Banjerbossie in het Diemerbos en de natuurspeelplaats in De Omloop.

Maar dichter bij huis kan er natuurlijk ook geklommen en geschommeld worden of een balletje getrapt. Een aantal van deze speelplekken is nog maar kort geleden opgeknapt of nieuw erbij gekomen en misschien is het in de zomervakantie wel leuk om die nieuwe speelplekken eens te ontdekken. In Diemen Zuid de speelplekken aan het Reigerpad en Koolzaaderf bijvoorbeeld, in Diemen-Centrum bij de M.L. Kinglaan en de A. Schweitzerstraat en in Diemen-Noord aan de Argusvlinder.

Spelen in het speelbos in het Diemerbos. Foto: Ingrid van Vlijmen
Basketballen bij het Reigerpad. Foto: Trudy Kroese
Ook kleintjes kunnen leuk spelen bij de M.L. Kinglaan. Foto: Trudy Kroese
Speelplaats bij Argusvlinder. Foto: Trudy Kroese
Klimmen en glijden bij Koolzaaderf. Foto: Trudy Kroese
In mei konden kinderen en ouders in Buytenstee een ontwerp kiezen voor de speelplek in hun wijk. Foto: Gemeente Diemen
Kinderen genieten op het Van Markenplantsoen. Foto: Trudy Kroese

Ieder jaar worden alle speelplekken in Diemen gecontroleerd op technische gebreken en een kapot speeltoestel wordt gerepareerd of vervangen. Als een wijk toe is aan groot onderhoud wordt ook de speelplek daarin betrokken. Aan de hand van het speelruimteplan wordt een programma van eisen gemaakt en mogen verschillende leveranciers van speeltoestellen een ontwerp maken voor de inrichting van de speelplaats. Ouders en kinderen kunnen dan stemmen op hun favoriete ontwerp, waarbij de stemmen van kinderen dubbel tellen. Diemense kinderen bepalen dus (bijna) zelf de inrichting voor hun speelplaatsen. In mei hebben de kinderen en hun ouders van de wijk Buytenstee in Diemen-Noord gestemd over de inrichting van de speelplekken in hun wijk. Welke ontwerpen de meeste stemmen hebben gekregen is terug te vinden op de website van de gemeente, www.diemen.nl bij 'groot onderhoud Buytenstee'. De speelplekken aan de Hofstedenweg en Houtbosch worden begin september aangelegd, daarna zijn Gravenland en Pampuszigt aan de beurt. Diemzigt, Vredelust en Oude Waelweg worden in dezelfde periode aangelegd als de andere werkzaamheden in die straten gepland zijn.

8 / 12

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen.
www.snookerclubbussum.nl
06-53319921

Vrijwilligers werken aan clubgebouw

Leden SV Zeeburg zijn ook in de zomer actief

Leden van SV Zeeburg aan het werk in het clubgebouw.

DIEMEN - Spelers, coaches en bestuursleden van handbalvereniging SV Zeeburg zijn ook midden in de zomer druk in de weer met het werk aan het nieuwe clubgebouw. De hoop is dat het clubgebouw aan het begin van het schooljaar in gebruik kan worden genomen. De officiële opening vindt in het najaar plaats. Het clubgebouw is ontworpen door architect Ted Vorst. Hij is lid van SV Zeeburg

Het clubgebouw van SV Zeeburg aan de Prins Bernhardlaan 4 wordt gerenoveerd. De nieuwe buitenkant van het gebouw is bijna voltooid. Momenteel wordt gewerkt aan de binnenkant van het gebouw. Leden van de club en andere vrijwilligers zullen de komende tijd onder meer een bar en kleedkamers en douches bouwen.

Rob van Dijk, penningmeester van SV Zeeburg, is namens het bestuur van de handbalvereniging projectleider van de renovatie van het clubgebouw. De werkzaamheden zijn in december 2014 van start gegaan. Het oude clubgebouw is toen gestript en de kleedkamers, douches en de bar zijn gesloopt.

Aannemer Finish Profile heeft daarna de pui en de muren van het nieuwe clubgebouw gebouwd en het dak op het nieuwe gebouw geplaatst. Vervolgens hebben professionals de riolering, elektriciteit en een luchtbehandelingssysteem aangebracht. Vervolgens zijn de leden en andere vrijwilligers aan de slag gegaan met het werk in het gebouw. Dit werk is nog steeds bezig. Door de inzet van leden en vrijwilligers bespaart SV Zeeburg veel geld.

De renovatie van het clubgebouw van SV Zeeburg is begonnen toen de teams nog bezig waren aan het zaalseizoen. Sporthal Diemen aan de Prins Bernhardlaan is de thuishal van de teams van SV Zeeburg.

De spelers hebben gebruik gemaakt van de kleedruimten en douches in de sporthal. Dat was ook het geval na de hervatting van het veldseizoen.

SV Zeeburg hoopt dat een deel van het clubgebouw bij het begin van het schooljaar in gebruik kan worden genomen. BSO Popeye maakt ook na de renovatie gebruik van het clubgebouw van de handbalvereniging. Het is nog niet bekend wanneer het clubgebouw volledig gereed is.

SV Diemen stuit weer op SV Ouderkerk

Eerste zondagteam ingedeeld in derde klasse C

SV Diemen viert het behalen van de titel.

DIEMEN - Het eerste zondagteam van SV Diemen komt komend seizoen uit in de derde klasse C van de KNVB. De ploeg stuit opnieuw op SV Ouderkerk, een club waarmee afgelopen seizoen tot aan het laatste moment om de titel in de vierde klasse F werd gestreden.

SV Diemen werd afgelopen seizoen kampioen van de vierde klasse F. De ploeg van trainer Marc Stuut won op het veld van Roda '23 in Amstelveen het beslissingsduel tegen SV Ouderkerk met 1-0. Het was de bloedstollende apotheose van een spannend seizoen waarin SV Diemen in de competitie twee keer van SV Ouderkerk won, maar tegen zwakkere opponenten punten liet liggen.

Martin van Egmond, die Marc Stuur als trainer van SV Diemen is opgevolgd, was vorig jaar trainer van SV Ouderkerk. Stuut is gestopt omdat hij zijn drukke werkzaamheden en privéleven niet langer kan combineren met zijn werk als trainer van SV Diemen.

Ook tegenstanders bekertoernooi
zijn bekend

SV Ouderkerk en Fortius slaagden er beide in om via de nacompetitie naar de derde klasse te promoveren. Ook Fortius is door de KNVB ingedeeld in de derde klasse C. Roda '23 is eveneens in die klasse ingedeeld. Dit betekent dat SV Diemen komend seizoen weer terugkeert naar de plek waar afgelopen seizoen de titel werd behaald.
De volgende ploegen zijn ingedeeld in de derde klasse C: AGB, Arsenal, Buiksloot, SV Diemen, DSOV, Fortius, Hercules Zaandam, IVV, KDO, De Meteoor, OSV, SV Ouderkerk, Roda '23 en Zwanenburg. De competitie begint op zondag 6 september.

Het eerste zaterdagteam van SV Diemen is ingedeeld in de vierde klasse E van de KNVB. De ploeg stuit op onder andere FC Weesp en FC Amsterdam.
De volgende ploegen zijn ingedeeld in de vierde klasse E: BZC '13, Buitenboys, DOB, SV Diemen, FC Amsterdam, SC 't Gooi, Hertha, OSO, Olympia '25, Victoria, Wasmeer en FC Weesp De zaterdagcompetitie begint op zaterdag 5 september.

De KNVB heeft ook de indeling van de poules voor de eerste fase van het bekertoernooi bekend gemaakt. Het eerste zondagteam van SV Diemen speelt tegen SC Abcoude (zondag tweede klasse), AMVJ (zaterdag tweede klasse) en ZSGOWMS (zaterdag 2e klasse). Een saillant detail is dat SC Abcoude wordt getraind door Joey van Leijenhorst. Hij is inwoner van Diemen.
Het eerste zaterdagteam treft in het bekertoernooi de volgende tegenstanders: CTO'70 (zondag vierde klasse), Overamstel (zondag vijfde klasse) en TABA (zaterdag vierde klasse).