DiemerNieuws

26 oktober 2017

DiemerNieuws 26 oktober 2017


Onderzoek naar doortrekken tram

DIEMEN De Vervoerregio Amsterdam gaat een onderzoek verrichten naar de haalbaarheid en de wenselijkheid van het doortrekken van de toekomstige lijn 19 (de huidige lijn 9).

Dit is het resultaat van een verzoek van D66-raadsleden Kai de Haan (Diemen) en Jan-Bert Vroege (Amsterdam). De Haan is namens Diemen lid van de Regioraad van Vervoerregio Amsterdam. "Goed dat dit onderzoek er nu komt. Er zijn in Amsterdam-Zuidoost grenzend aan Diemen en in Holland Park in Diemen-Zuid de afgelopen jaren veel woningen gebouwd. Dat zal de komende jaren ook zo blijven. Goede bereikbaarheid is dan cruciaal", aldus De Haan. Vroege: ''Holland Park is echt een verbindende schakel tussen Diemen en Amsterdam, daar moet het openbaar vervoer dus ook op worden aangepast wat ons betreft.''

Kosten

Het doortrekken van de tram is ook een wens van bewoners van Plantage De Sniep die op ruime afstand van het huidige eindpunt wonen. Lex Scholten is wethouder van Vervoer en lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam. "In 2011 is het doortrekken van lijn 9 naar het Arena-gebied en Station Diemen-Zuid onderzocht. Daaruit bleek dat het aantal extra passagiers dat het doortrekken oplevert niet opweegt tegen de kosten die moeten worden gemaakt bij een langere route van de tram."

3

Derde verdachte aangehouden in onderzoek brand studentenflat

DIEMEN De recherche heeft op dinsdag 24 oktober aan het einde van de dag een derde verdachte aangehouden in het onderzoek naar de brandstichting in een studentenflat aan de Rode Kruislaan in Diemen. De brand vond plaats in de nacht van 18 op 19 juli.

Het gaat om een 26-jarige Amsterdammer. De man zit in alle beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Er zitten al twee andere verdachten vast, een 24-jarige man en een 23-jarige vrouw, beiden Amsterdammers.

Om het leven

Een dag na de brand werd de 24-jarige verdachte aangehouden en na intensief onderzoek volgde de aanhouding van de vrouwelijke verdachte op 19 oktober.

Met de aanhouding van de derde verdachte op dinsdag 24 oktober denkt de recherche de twee mannen te hebben die in de nacht van 18 op 19 juli brand hebben gesticht in de studentenflat. Bij deze brand kwam een 27-jarige student om het leven en raakten meerdere mensen ernstig gewond.

'Opsporing Verzocht'

Op dinsdag 17 en woensdag 18 oktober werd in de opsporingsprogramma's 'Opsporing Verzocht', 'Bureau 020' (AT5) en 'Bureau NH' (RTVNH) aandacht besteed aan de zaak. Er werden beelden getoond waarop de twee mannen te zien zijn die brand stichtten.

Dankzij de tv-uitzendingen kwamen er meer dan 20 tips binnen, die zeer waardevol bleken voor het onderzoek.

Onderzoek

Het rechercheteam zet het onderzoek voort. De vrouwelijke verdachte is op vrijdag 20 oktober in bewaring gesteld voor twee weken. De 24-jarige verdachte staat 1 november op een pro-formazitting.

Knuffeldag op kinderboerderij

Een ritje op een pony. Foto: Jan Ronday

DIEMEN Op de kinderboerderij is zondag een knuffeldag gehouden. Bezoekers konden de dieren aaien. Een aantal kinderen maakte gebruik van de mogelijkheid om een ritje op een pony te maken. Er was ook gelegenheid om dubbele dierenstickers te ruilen in het kader van de Deen-actie 'Vriendjes van de boerderij'.

Zilveren Diemer speld

Foto: Trudy Kroese

PvdA-raadslid Rob Verheuvel heeft de Zilveren Diemer Speld ontvangen.

3

Ajax en de coffeeshop

Met de komst van broer en zus Grevenstuk in 1975 werden de zaken in de coffeeshop energiek aangepakt. Joop had jarenlang bij Van Dobben in de Korte Reguliersdwarsstraat gewerkt en wist wat de mensen van een goed broodje verwachtten. In een mum van tijd maakte Joop zich populair door zijn versinkopen te doen bij de groenteman, bakker en slager in het winkelcentrum. Het gebak haalde hij bij banketbakker Blommestein, ook al zo'n Amsterdams begrip.

Coffeeshop Diemen Bar Bistro zoals 'De Coffeeshop' officieel nu heette, viel ook in de smaak bij de Ajax-jongens van toen. Tussen de trainingen door gingen veel jongens graag even naar hun woonplaats Diemen: "Even naar de shop." Frank Rijkaard zette regelmatig zijn fiets tegen de gevel van de coffeeshop en vertrok korte tijd later met een doos vol broodjes kroket naar De Meer.

Na de grote verbouwing van 1989 had Diemen eindelijk weer een terras waar je even bij kon komen in het zonnetje. Ronald Koeman, die in die dagen excelleerde in Barcelona, voelde zich niet te groot om de officiële heropening te verrichten door met zijn machtig been een ruit aan diggelen te schieten.

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig, geleidelijk kouder
Na enkele zachtere dagen met weinig regen stijgt vanaf vrijdag de luchtdruk ten westen van de Britse eilanden. Daarmee komt er een noordwestelijke luchtstroming op gang waarmee koudere polaire lucht het Noordzeegebied binnenstroomt. Daarin trekken enkele storingen naar onze omgeving. Het wordt daardoor wisselvalliger bij een daling van de temperatuur tot 12 à 13 graden.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag is het wisselend bewolkt met wat zon en kans op een bui. Met 13 à 14 graden als maximum is het minder zacht. Er waait een matige noordwestenwind. Zaterdag kan het eerst droog blijven met nu en dan zonneschijn. Later volgt meer bewolking met kans op een bui. Zondag neemt de buienkans nog verder iets toe. Het voelt vrij koud bij een maximum van 12 à 13 graden.

Trend na het weekeinde
Maandag en dinsdag is het vaak droog met wat meer ruimte voor zonneschijn. Het is vrij koud met een maximum van 10 à 11 graden. Nadien wordt het onder invloed van een oceaandepressie waarschijnlijk onbestendiger met meer wind en een toenemende kans op soms regen bij een iets hogere temperatuur.

Weetje
In de herfst zijn buien langs de kust vaak het talrijkst. Oorzaak is het nog relatief warme zeewater. De zee houdt de warmte van de zomer nog vast en koelt maar langzaam af. Het relatief warme zeewater is in koude vochtige lucht een voedingsbron voor buien. Aan de kust in Noord-Holland valt in de herfst circa 290 mm neerslag tegen zo'n 190 mm in Limburg. In de lente valt daar juist circa 50 mm meer.

Proeven in winkelcentrum Diemerplein

DIEMEN In winkelcentrum Diemerplein wordt op zaterdag 28 oktober het evenement Proef Diemerplein gehouden.

Er zijn proeverijen en een bakdemonstratie van Annemarie Pronk. Diverse verswinkels, horecazaken en de supermarkten van winkelcentrum Diemerplein laten die dag zien wat ze in huis hebben. Er zijn proeverijen en hapjes van Kaas & Zo, Limburgia, Volendammer Vishandel Van Wissen, Slagerij Vedder, Brasserie Drusius, Happy China, Albert Heijn, Deen, Care by Dio, Kwalitaria, Papa John's en lunchroom Amalia.

Annemarie Pronk, winnares van 'Heel Holland Bakt', demonstreert zaterdagmiddag 28 oktober haar bakkunsten en natuurlijk kunnen de bezoekers ook proeven. Er is ook een bakwedstrijd. Iedereen die goed kan bakken, kan meedoen. Deelnameformulieren zijn te verkrijgen bij de winkels in het winkelcentrum en kunnen nog worden ingeleverd. Er hebben zich al diverse deelnemers aangemeld. Deelnemers leveren hun kant-en-klare taarten zaterdag tussen 14.00 en 14.30 uur af bij de demonstratiekeuken van Annemarie Pronk in het winkelcentrum. Om 15.00 uur beoordeelt Annemarie de taarten. De hoofdprijs is een high tea voor twee personen bij Brasserie Drusius.

Rob Verheuvel neemt afscheid van de gemeenteraad

Burgemeester Boog overhandigt de Zilveren Diemer Speld

DIEMEN Fractievoorzitter Rob Verheuvel (67) nam donderdag afscheid van de gemeenteraad. Hij is al geruime tijd ziek.

Burgemeester Erik Boog heeft Rob Verheuvel de Zilveren Speld overhandigd. Foto: Trudy Kroese

Waarom ben je gestopt als raadslid?
"In de zomer van 2015 had ik zoals bijna elk jaar last van een niersteen. Na de zomer heb ik van deze niersteen een foto laten maken. Bij het beoordelen van deze foto constateerde mijn uroloog dat hij 'nog wat zag op deze foto' en dat bleek dus de alvleesklierkanker te zijn. Een geluk bij een ongeluk dus, want normaal gesproken zie je deze vorm van kanker te laat en begin je dus ook te laat met de behandeling. Ik kon nog net op tijd geopereerd worden (een whipple-operatie). Na deze operatie volgde chemotherapie. Ik ben nu 15 jaar politiek actief in Diemen, waarvan de eerste 4 jaar als fractieopvolger en de laatste 11 jaar als gemeenteraadslid. Ik kies er nu voor om aan deze periode een einde te laten komen, omdat mijn ziekte terminaal is en je nooit van tevoren weet wanneer je daadwerkelijk zou moeten stoppen. Dan kies ik ervoor om dat zelf te bepalen. Dat legt ook niet zo'n druk op de huidige fractievoorzitter."

Taakverdeling

Hoe kijk je terug op jouw periode in de gemeenteraad?
"Vanaf het moment dat ik in de gemeenteraad kwam, maakt mijn partij de PvdA deel uit van de coalitie die de gemeente Diemen bestuurt. Ik heb al die 11 jaar mijn best gedaan om deze coalities vast in het zadel te houden en te voorkomen dat sommige kikkers uit de kruiwagen zouden springen. Diemen is nu eenmaal gebaat bij een stabiel gemeentebestuur. En wat dat betreft was de taakverdeling tussen het college en met name Lex Scholten, de PvdA-wethouder, en mij al die 12 jaar uitstekend."

'Diemen is een sportmindend gemeente geworden'

Sportminded

Waar ben je trots op?
"Ik mag denk ik trots zijn op het feit dat Diemen een sportminded gemeente is geworden sinds ik me met de politiek bezig ben gaan houden. Denk maar eens aan alle sportfaciliteiten die er in Diemen gekomen zijn. Maar ook voor al die groeperingen die het financieel niet breed hebben, heb ik altijd mijn nek uitgestoken. Ik mag wel zeggen dat ik een echte sociaal-democraat ben. Al zou je dat misschien van de buitenkant niet zeggen, omdat ik representatievere kleren draag dan bijvoorbeeld iemand als Hans Spekman. Kleren maken de man, is mijn motto."

Schulp

Hoe zie je de toekomst van de PvdA, ook in Diemen?
"Ik ben ontzettend teleurgesteld in het feit dat de PvdA er landelijk gezien zo slecht voorstaat. Maar dat is volgens mij ook wel te wijten aan de landelijke kopstukken van de PvdA die veel te veel in hun schulp zijn gekropen in plaats van dat ze het beleid met trots verdedigd hebben, zoals de VVD wel heeft gedaan. Toch heb ik goede hoop dat we er weer snel bovenop komen. Landelijk dan, want in Diemen zelf hebben de inwoners gelukkig toch wel doorgehad dat wij een goed gemeentelijk beleid hebben gevoerd de afgelopen 12 jaar. Ik wens Diemen en de inwoners van Diemen een leuke verkiezingstijd toe, net zoals ik mijn opvolger in de gemeenteraad veel succes toewens."

Onderzoek naar doortrekken van tram

Vervolg van voorpagina

"Toen is wel afgesproken dat het onderzoek herhaald zou worden op het moment dat er grote aantallen nieuwe woningen langs het tracé zouden worden gebouwd. Dat is nu het geval. Het is in ieder geval fijn dat D66 Amsterdam het nu ook ondersteunt", aldus Scholten.

Nieuwe route

Met het ingaan van het nieuwe lijnennet in de zomer van 2018 krijgt de huidige tramlijn 9 een nieuwe route. De tram rijdt dan niet meer van Diemen naar het Centraal Station, maar slaat af bij het Alexanderplein en rijdt vervolgens via onder andere het Weesperplein, Weteringplantsoen en Leidseplein naar station Sloterdijk. De tram krijgt dan ook een nieuw nummer: lijn 19.

Tentoonstelling inzendingen Kunstprijs Diemen

DIEMEN Er hebben 33 deelnemers werk ingeleverd voor de Kunstprijs Diemen 2017. Zij leverden hun werk donderdagavond en vrijdagochtend in in het gemeentehuis.

Op de eerste verdieping van het gemeentehuis is een tentoonstelling ingericht met het werk van de deelnemers. Belangstellenden kunnen de tentoonstelling tot en met donderdag 23 november bezoeken op werkdagen van 09.00 tot 16.30 uur.

De Kunstprijs Diemen wordt georganiseerd door Kunstzin Diemen, de vereniging van beeldend kunstenaars in Diemen. Kunstzin Diemen doet dit in opdracht van de gemeente.

Prijsuitreiking

Op donderdagavond 23 november vindt de prijsuitreiking plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis. De jury wijst de winnaars van de eerste, tweede en derde prijs aan. Jeroen Klaasse is voorzitter van de jury. Hij is wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Diemen. De overige leden van de jury zijn Joke Bouma, inwoonster van Diemen, en kunstenaar Nina Rave.

Er is ook een publieksprijs. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen in het gemeentehuis hun stem uitbrengen op een van de kunstwerken.

De kersenboom besteedt aandacht aan duurzaamheid

Lekker bewegen op schoolplein. Foto: De Kersenboom

DIEMEN Het thema 'Duurzaamheid' stond vorige week centraal in de Kersenboom in Plantage De Sniep.

De leerlingen van alle groepen en het kinderdagverblijf van de brede school gingen drie dagen met dit thema aan de slag. Er werd gewerkt met drie duurzame pijlers: 'Zorg voor de omgeving', 'Zorg voor jezelf' en 'Zorg voor de ander'. Alle leerkrachten hebben de lessen zelf ontworpen. Dinsdag 17 oktober was er een projectdag over de 'plastic soep'. De leerlingen kregen gastlessen van de organisatie Let's do it kids. Zij leerden wat er bedoeld wordt met de plastic soep in de oceanen, wat afval scheiden inhoudt en er was een buitenles over zwerfafval. In de middag waren er creatieve lessen rondom dit onderwerp. Woensdag 18 oktober stond in het teken van 'Zorg voor jezelf'. Er werd begonnen met ochtendgymnastiek. Ouders mochten meedoen. Later maakten de kinderen en 'hulpouders' een gezonde lunch. Donderdag 19 oktober werd aandacht besteed aan 'Zorg voor de ander'.

Staats-bosbeheer zoekt naar alternatieven voor festivals in het Diemerbos

DIEMEN Staatsbosbeheer stopt met de organisatie van de festivals in de huidige vorm in het Diemerbos en gaat op zoek naar alternatieven.

Festivals in het Diemerbos, die jaarlijks veel tevreden bezoekers trekken, zorgen voor extra inklinking van de veenbodem. Om te voorkomen dat de bodem verder zakt, naast de natuurlijke daling van het gebied, gaan Staatsbosbeheer en zijn partners op zoek naar alternatieven voor de komende jaren.

De afgelopen jaren zijn er in het Diemerbos verschillende festivals gehouden, omdat dit gebied naast natuur ook een recreatieve functie heeft. De festivals zorgen ervoor dat vooral jongeren een fijne tijd beleven in het Diemerbos. Het tweedaagse festival 'Vunzige Deuntjes' dat in 2017 gehouden werd, was met 7000 bezoekers per dag wederom een geslaagd evenement. Naast bekendheid leveren de festivals inkomsten op die gebruikt worden voor het beheer en onderhoud van het Diemerbos.

Dit jaar zijn er, in opdracht van Staatsbosbeheer, door een extern bureau voor en na de festivals 3D-metingen van het terrein gemaakt om de bodemdaling vast te stellen. Het Diemerbos is gelegen op natte veengrond wat als eigenschap heeft dat het langzaam inklinkt, in de natuurlijke situatie zo'n halve centimeter per jaar. Uit de metingen is gebleken dat het terrein gemiddeld anderhalve centimeter gezakt is door de festivals. De natte veenbodem in combinatie met de piek in het aantal bezoekers lijkt hiervan de oorzaak te zijn. Omdat de festivals goed bezocht worden en veel gezelligheid opleveren voor de bezoekers zoekt Staatsbosbeheer samen met de betrokken partijen, waaronder organisator Chasing the Hiat, naar alternatieven. Toekomstige festivals zouden wellicht kleinschaliger kunnen zijn of elders in het bos kunnen plaatsvinden.

Wethouder Ruud Grondel van Ecologie, Natuur en Recreatie: "Ik vind het erg jammer dat deze mooie festivals niet meer kunnen doorgaan in de huidige vorm en zal de komende tijd met Staatsbosbeheer en de andere betrokken partijen meedenken en -praten over andere mogelijkheden."

Gideon Swaab

Voorzitter HC Diemen
43 jaar
Inwoner van Diemen sinds 43 jaar

Heb je er vertrouwen in dat er in Diemen hockeyvelden voor Hockeyclub Diemen komen?
"Ik ben ervan overtuigd dat hier een accommodatie komt voor Hockeyclub Diemen. Ik hoop dat de accommodatie er zo snel mogelijk is, maar reken op 2019. Het gaat goed met HC Diemen. We hebben al 140 leden."

Wie is jouw favoriete hockeyer?
"Daarvoor ga ik een tijdje terug in de hockeyhistorie: Teun de Nooijer."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben commercieel beheerder bij een vastgoedbedrijf."

Wat zijn jouw hobby's?
"Naast hockey hardlopen en golfen. Ik loop meestal hard in het Diemerbos en speel door het hele land golf. Ik ben geen lid van een golfvereniging."

De mooiste plek van Diemen?
"Het Diemerbos. Dat is een mooie plek om hard te lopen. Maar ik vind dat Diemen veel te bieden heeft."

Jouw band met Amsterdam?
"Ik ben in het ziekenhuis in Amsterdam geboren. Ik kom geregeld in de stad, meestal om uit eten te gaan. We gaan dan vaak naar een restaurant in de Jordaan, de Pijp of in Amsterdam-Oost."

Diemen voor kinderen?
"Heel goed. Hier in Diemen-Noord en in de andere wijken zijn voldoende speelplaatsen die goed worden onderhouden en ook steeds worden vernieuwd. Ik ben van mening dat er onder kinderen wel behoefte is aan velden om te hockeyen. Maar daar wordt aan gewerkt."

Wat kan er beter?
"Ik ben zeer tevreden over Diemen. Maar een middelbare school zou wel een welkome aanvulling zijn."

Reptielenworkshop op BSO Noorderbreedte

Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN Bij buitenschoolse opvang Noorderbreedte werd dinsdag een reptielenworkshop gehouden. Een medewerkster van het bedrijf Exotus Serpenti toonde de kinderen een gekko, een skink, een slang en een vogelspin. Op de foto staat de luipaardgekko Zircon. Het beest liep over de hoofden van verschillende kinderen, die zich uitstekend vermaakten.

M. van der Vegt 90 jaar

De heer en mevrouw Van der Vegt en de wethouder. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De heer M. van der Vegt vierde zondag zijn 90e verjaardag. Maandag kwam wethouder Jeroen Klaasse op bezoek.

De heer Van der Vegt werd geboren in Diemen, zijn vrouw G. van der Vegt in de Jordaan in Amsterdam. Zij wonen nog steeds zelfstandig. Zij zijn de ouders van Herman, Theo en Martien. Herman is enige jaren geleden overleden. De heer Van der Vegt is supporter van SV Diemen en Feyenoord. Hij bezoekt de thuisduels van SV Diemen.

Weer onderzoek locaties sportvelden

College gaat twee scenario's onderzoeken

Waar krijgt TIW-Survivors een accommodatie? Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het college van B en W gaat twee scenario's uitwerken en op haalbaarheid toetsen voor de aanleg van twee hockeyvelden, een vierde veld voor SV Diemen en een nieuwe plek voor honk- en softbalvereniging TIW-Survivors.

Het college van B en W legde de gemeenteraad aanvankelijk een voorstel voor waarbij zes scenario's zouden worden onderzocht. Het betrof onder andere een scenario waarbij er geen accommodatie voor hockey in Diemen zou komen en een scenario waarbij SV Diemen geen vierde veld zou krijgen. De fracties van de VVD, PvdA en D66 dienden een amendement in waarin zij stelden dat er in Diemen zo spoedig mogelijk twee hockeyvelden en een vierde voetbalveld voor SV Diemen gerealiseerd dienen te worden en dat alleen de twee scenario's die hierin voorzien onderzocht moeten worden. Het amendement werd aangenomen. Er liggen nu nog twee scenario's op tafel die worden onderzocht: het eerste houdt in dat er op Sportpark De Diemen twee hockeyvelden komen en een vierde veld voor SV Diemen. TIW-Survivors verhuist volgens dit scenario naar een locatie in Amsterdam. Een plek in Amsterdam-Zuidoost ligt dan het meest voor de hand. De gemeente Amsterdam wil hieraan medewerking verlenen. Het tweede scenario houdt in dat de twee hockeyvelden en een vierde veld voor SV Diemen op Sportpark De Diemen worden aangelegd en dat TIW-Survivors een plek krijgt op Spoorzicht. Maar voordat Spoorzicht kan worden aangewezen als eventuele locatie voor TIW-Survivors zal het college van B en W eerst met een notitie komen waarin wordt aangegeven wat zij met het terrein wil. Het kan heel goed zijn dat dit gebied nodig is voor de bouw van sociale woningen en/of de bouw van een middelbare school. De fracties van de Partij van de Ouderen, Leefbaar Diemen, de SP en GroenLinks steunden het amendement niet. Zij zijn voorstander van een breder onderzoek.

Diemens beeld dingt mee naar Groene Hart Kunstprijs

Het beeld 'Verstening', de inzending van Joke Janssen. Foto: Joke Janssen

DIEMEN Beeldend kunstenaar Joke Janssen uit Diemen doet mee aan de kunstcompetitie de Groene Hart Kunstprijs. De juryprijs is het niet geworden, maar de Diemense kunstenares maakt nog wel kans op de publieksprijs. Iedereen kan meestemmen.

Jokes werk is een van de 156 kunstwerken die meedingen naar de Groene Hart Kunstprijs (GHKprijs) dit jaar: 75 van professionals en 81 van amateurs. Joke doet mee bij de amateurs met haar werk 'Verstening' en heeft dus 80 concurrenten.

Joke doet voor het eerst mee aan de GHKprijs. "Na de aanmelding moest ik hard aan de slag: het werk moest op 30 september klaar zijn en de vakantie kwam er ook nog tussen. De laatste twee dagen heb ik er nog de hele dag aan gewerkt, foto's gemaakt en een motivatie geschreven voor het thema van dit jaar: 'Licht, leven, landschap'." Joke maakt naast beelden ook schilderijen en heeft sinds enige jaren een passie voor fotografie. Toch koos ze voor de GHKprijs voor een beeld. "Beeldhouwen ligt me toch het meest, daar ben ik het beste in, vind ik zelf. En toen ik de steen tegenkwam waarvan ik het beeld heb gemaakt, wist ik: deze moet het worden. Het is een heel bijzondere steen, Giallo de Siena, wat 'gele van Siena' betekent. Een soort marmer met een gelige kleur, heel mooi."

Joke Janssen maakt nog kans op de publieksprijs

Vrijdagavond 20 oktober werd de juryprijs uitgereikt. Een spannende avond voor Joke, die van tevoren ook geen idee had hoe de andere werken eruitzagen. "Toen ik eraan kwam, bleek mijn beeld ook nog eens verkeerd neergezet, met vereende krachten hebben we het goed gezet. Maar ik dacht wel dat ik met mijn beeld minder kans zou maken dan een schilderij en dat kwam uit: er waren vooral prijzen voor schilderijen."

Joke maakt nog wel kans op de publieksprijs, waarvoor iedereen kan meestemmen tot en met 11 november. De winnaar van de publieksprijs wordt op zondag 12 november bekendgemaakt.

Expositie

Het werk van Joke en de andere 155 kunstenaars is te bezichtigen op de expositie in Galerie en Beeldenpark Hoeve Rijlaarsdam in Nieuwkoop. Dat kan nog tot en met vrijdag 24 november en de toegang tot de expositie is gratis. "Niet naast de deur," erkent Joke, "maar het is een schitterende galerie en ik zou het iedereen aanraden om eens te gaan kijken."

Stemmen voor de publieksprijs kan op groenehartkunst.nl.

'Er is mij en een groot aantal andere zwemsters onrecht aangedaan'

Boek over het leven en de loopbaan van Enith Brigitha

'Zwemmen in de schaduw van doping' is de titel van het boek over het leven en de loopbaan van zwemster
Enith Brigitha (62).

Enith Brigitha toont 'Zwemmen in de schaduw van doping'. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Enith Brigitha is zweminstructeur bij Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Zij heeft door de jaren heen veel inwoners van Diemen zwemles gegeven.

Enith werd in 1955 geboren op het eiland Curaçao. Zij manifesteerde zich al op jonge leeftijd als een groot zwemtalent. In 1969 gingen haar ouders uit elkaar. Haar moeder besloot in 1970 met haar kinderen naar Nederland te gaan. Enith was toen 15 jaar. Het was een grote overgang: zo moest het gezin wennen aan het kille Nederlandse klimaat. In Nederland ontwikkelde Enith haar zwemtalent verder. Zij werd lid van de Amsterdamse zwemvereniging Het Y en maakte vele trainingsuren in Sportfondsenbad Oost in Amsterdam.

Olympische Spelen

Enith Brigitha geeft zwemles in sportcentrum in Diemen

Enith Brigitha kan terugkijken op een prachtige loopbaan. Zij won vele nationale en internationale prijzen en deed mee aan de Olympische Spelen van 1972 in München en 1976 in Montreal. De Olympische Spelen in München werden getroffen door een terroristische aanslag van Zwarte September. Hierbij kwamen elf Israëlische atleten en een West-Duitse politieman om het leven. Tijdens de Olympische Spelen in Montreal was Enith enorm succesvol. Zij veroverde twee bronzen medailles, op de 100 en 200 meter vrije slag. Maar als haar tegenstanders op een eerlijke wijze hadden gestreden waren dit een gouden en zilveren medaille geweest. Kornelia Ender uit de DDR behaalde op beide afstanden de gouden medaille, haar landgenoot Petra Priemer pakte op de 100 meter vrije slag zilver. Op de 200 meter vrije slag was de zilveren medaille voor de Amerikaanse Shirley Babashoff. Later is vast komen te staan dat de twee zwemsters uit de DDR doping hadden gebruikt. In het boek is uitgebreid aandacht voor het dopinggebruik van de zwemsters uit de DDR. "Het dopinggebruik van de zwemsters uit de DDR werd bekend na de val van de Muur. Maar wij hadden al veel eerder de indruk dat er iets niet klopte. Sommige zwemsters uit de DDR hadden een lage stem, het leek soms wel een mannenstem. Nee, ik ben zeker niet verbitterd, maar er is mij en een groot aantal andere zwemsters onrecht aangedaan. Ik begrijp wel dat die zwemsters uit de DDR in feite geen keuze hadden. Zij waren jong en wisten niet wat zij kregen toegediend. Een aantal zwemsters uit de DDR heeft gevolgen ondervonden van het gebruik van doping." In het boek staat dat een zwemster een levertumor kreeg en andere zwemsters misvormde kinderen. Het zijn slechts enkele voorbeelden, aldus Enith.

Anekdoten

Zwemster deed tweemaal mee aan Olympische Spelen

'Zwemmen in de schaduw van doping' is geschreven door journaliste Jeannette van Ditzhuijzen. Jeannette en Enith hebben ongeveer een jaar aan het boek gewerkt. Het is meer dan een sportboek. Het boek geeft een mooi beeld van het leven van een meisje dat op jonge leeftijd naar een ander land met een ander klimaat en een andere cultuur verhuist, zich snel aanpast en een imposante sportcarrière opbouwt. Er staat een aantal opvallende anekdoten in het boek. Zo hadden de trainers en begeleiders er moeite mee toen Enith een vriend kreeg. Het ging om Jan Sallé. Enith en Jan trouwden later, zijn nog steeds bij elkaar en zijn ouders van drie dochters en grootouders van vier kleinkinderen. Een opmerkelijke passage is de verontwaardiging die in 1976 ontstond toen Enith als eerste niet-blanke zwemster een medaille behaalde op de Olympische Spelen in Montreal. Zij effende het pad voor andere succesvolle donkere zwemmers en zwemsters. Enith heeft veel erkenning gekregen voor haar prachtige loopbaan. Zo werd zij in 2015 opgenomen in de International Swimming Hall Of Fame (ISHOF) in Fort Lauderdale in de staat Florida in de Verenigde Staten. Op Curaçao is een zwembad naar haar vernoemd.

Vier eenakters in Theater de Omval

Negende editie van de eenakteravond van Theatergroep Diemen

Het decor van Theatergroep Diemen. Foto: Theatergroep Diemen

DIEMEN Het is de negende keer alweer: Theatergroep Diemen organiseert op vrijdag 27 oktober een eenakteravond in Theater de Omval (aanvang 20.00 uur).

Toen zij met de eenakteravonden begonnen had Theatergroep Diemen niet verwacht dit jaar alweer aan de negende editie toe te zijn. Voor de liefhebbers van een avondje afwisselend amateurtoneel is er veel te genieten, belooft het Diemense theatergezelschap. "Die avond hebben wij het over creativiteit en het verwoestende effect op relaties, de onderlinge herkenning tussen deelnemers van een verslavingskliniek, de noodgedwongen samenwerking van een groep onbekenden op een veerboot en het verlangen van een acteur naar zijn muze Lieselotte."

Er worden vrijdagavond vier eenakters gespeeld door vier verschillende groepen. Theatergroep Diemen ging de uitdaging aan en speelt 'De eeuwige Bron', geïnspireerd op 'The Fountainhead' van Toneelgroep Amsterdam. Twee beginnende architecten raken verstrikt in hun eigen ambitie, liefde, rijkdom en passie voor dezelfde vrouw. Is er nog redding voor de creatieve geesten onder ons?

Stadsschouwburg

Deze eenakter wordt ook nog in de Amsterdamse Stadsschouwburg gespeeld. Daar speelt Theatergroep Diemen op 8 en 9 januari 2018 met nog vier andere groepen in het kader van 5x5 Toneelbeeld van Toneelgroep Amsterdam.
Maar eerst dus vrijdagavond op het podium van Theater de Omval. De andere deelnemers zijn Arti met 'De Kliniek', Postiljon Theater Producties met 'Veerkracht' en Theaterbrandt met 'Lieselotte'. Alle informatie over de deelnemende theatergroepen en hun eenakters is te vinden op theatergroepdiemen.nl.

Kaarten à € 10,- zijn te bestellen via theatergroepdiemen.nl, theater@theatergroepdiemen.nl of 06-33929527.

Help de ringlang op 4 november in het Diemerbos. Foto: Pixabay

Tot woensdag
29 november

Expositie

Zorgcentrum Berkenstede

Schilderijen van Henny Gertenaar. Dagelijks geopend van 9.00 tot 20.00 uur

Zaterdag 28 oktober

Marjolijn van Kooten

20.30 uur | Theater de Omval

De afgelopen twee seizoenen trok de cabaretière Marjolijn van Kooten samen met Bram Bakker langs de theaters met de succesvolle voorstelling 'Geen paniek'. In 'Ik zie de bui al hangen' gaat Marjolijn verder met waar ze met 'Geen paniek gebleven' is. Hoopvol gaat Marjolijn bij coaches, yogadocenten, ervaringsdeskundigen en psychologen te rade. Maar of het helpt... Dit is een heerlijke avond zwarte humor om van te smullen.

Zondag 29 oktober

Postzegelbeurs

10.00 uur | De Schakel

De Diemense filatelieclub De Zegelaars houdt haar maandelijkse filateliebeurs in De Schakel van 10.00 tot 16.00 uur. Handelaren en 5- en 10-centsboeken zijn volop aanwezig. Ook kunnen bezoekers advies krijgen over vergeten verzamelalbums albums op zolder. Entree voor niet-leden is € 1,-. Meer informatie bij Loek en Gonny Verschut: 020-6942002.

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Kerkdienst. Voorganger drs. E.E. Aarsen-Schiering uit Amsterdam.

Viering Allerheiligen

10.30 | Sint Petrus' Bandenkerk

Eucharistieviering met een gelegenheidskoor. Voorganger is pastor A. Tönis.

Paddenstoelenexcursie

11.00 uur | Bushalte NS-station Diemen (noordkant)

Van Werkgroep Spoorzicht. Bezoekers wordt geadviseerd een spiegeltje mee te nemen.

Concert: Ensemble La Corella

15.00 uur | Schuilkerk De Hoop

Ensemble La Corella speelt het programma 'Muzikale Pioniers'. Femke Huizinga, barokviool; Liga Vilmane, klavecimbel; Kim Stockx, dulciaan (voorloper van de fagot). Op een muzikale ontdekkingstocht door de 17de eeuw klinkt muziek van Palestrina, Fontana, Bertoli, Orlando di Lasso, Da Cima e.a.

Maandag 30 oktober
en dinsdag 31 oktober

'Tulip Fever'

maandag 14.00 uur, dinsdag 20.00 uur | Theater de Omval

'Tulip Fever' vertelt een verhaal over ware liefde en speelt zich af tijdens de tulpenmanie in Amsterdam tijdens de 17e eeuw. Een tijd waarin tulpen meer waard zijn dan goud.

Donderdag 2 november

Allerzielen

19.00 | Sint Petrus' Bandenkerk

Eucharistieviering met het Stanzakoor. Voorganger is pastor A. Tönis en diaken H. Hartog. Aansluitend worden de graven van de overledenen op de verlichte begraafplaats gezegend.

'Tulipani'

20.00 uur | Theater de Omval

'Tulipani' is een sprookjesachtige tragikomedie over een romantische Zeeuwse boer die na de watersnoodramp van 1953 nooit meer natte voeten wil en naar Zuid-Italië fietst om een nieuw bestaan op te bouwen. 'Tulipani is een oer-Hollandse film met Italiaans temperament.

Vrijdag 3 november

Eva Crutzen - Opslaan Als

20:30 uur | Theater de Omval

Van een belofte of aanstormend talent kunnen we na haar tweede avondvullende voorstelling 'Spiritus' eigenlijk niet meer spreken. Iedereen is het erover eens. Om Eva Crutzen kun je niet meer heen. Haar talent wordt in alle kranten geroemd en bezoekers van haar voorstelling zijn regelmatig ''blown away'' door deze cabaretière, die met niemand te vergelijken is.

Zaterdag 4 november

In actie voor de ringslang

10:00 uur | Diemerbos

Kom tijdens de Natuurwerkdag met Staatsbosbeheer en IVN onderzoeken hoeveel eieren er dit jaar uitgekomen zijn. Of help mee om planten en dieren meer leefruimte te geven. Aanmelden www.natuurwerkdag.nl/locatie/diemerbos.

SV Zeeburg wint opnieuw

Handbalsters zijn koploper met zes punten uit drie duels

SV Zeeburg zoekt de aanval. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de thuiswedstrijd tegen Tornado met 29-21 gewonnen. Bij rust leidden de handbalsters uit Diemen met 17-13.

De bezoeksters openden de score, maar SV Zeeburg had meteen een antwoord klaar en maakte gelijk. Daarna wist de thuisclub het doel van de tegenstander regelmatig te vinden.

SV Zeeburg had aanvankelijk moeite met de omschakeling van Tornado. Later wist de ploeg uit Diemen hier wel raad mee. In de slotfase van de eerste helft werden er een aantal fouten gemaakt als gevolg waarvan Tornado dichterbij kon komen. SV Zeeburg had bij rust een voorsprong van vier treffers.

Solide

In de tweede helft hanteerde SV Zeeburg een systeem met lange aanvallen. De ploeg speelde aanvallend goed en de defensie was solide. Na vijftig minuten spelen had SV Zeeburg een voorsprong van maar liefst tien punten. In de slotfase kroop Tornado iets dichterbij, maar de zege van de ploeg uit Diemen kwam niet in gevaar: 29-21.

De handbalsters uit Diemen zijn de zaalcompetitie uitstekend gestart. Na drie wedstrijden heeft de ploeg van trainer/coach Doug van Leeuwen de maximale score van zes punten. SV Zeeburg is koploper in de hoofdklasse. Geel Zwart heeft eveneens zes punten uit drie duels, maar de ploeg uit Diemen heeft een beter doelsaldo. SV Zeeburg speelt op zondag 29 oktober opnieuw een thuiswedstrijd. De ploeg ontvangt dan DSS. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 15.10 uur. DSS is de competitie slecht gestart. De ploeg heeft na drie duels nog geen punt bemachtigd.

Dames 1 van TIW-Survivors pakt softbaltitel

Het eerste damesteam van TIW-Survivors. Foto: TIW-Survivors

DIEMEN Het eerste softbalteam van de dames van TIW-Survivors is maandagavond kampioen geworden van de vierde klasse.

De ploeg uit Diemen speelde op Sportpark De Diemen twee duels tegen Domstad Dodgers uit Utrecht. De wedstrijden werden bij kunstlicht gespeeld.

De eerste wedstrijd begon om 19.30 uur en was een 'uitwedstrijd' van TIW-Survivors. In de eerste inning kwam TIW-Survivors meteen op een 5-0 voorsprong, mede door een homerun van Laura Goorts. Pas in de laatste inning kon Domstad Dodgers de 0 wegwerken en een punt maken. De uitslag van de eerste wedstrijd was 1-11 voor TIW-Survivors.

Na een korte pauze begon om 20.45 uur de tweede wedstrijd. Dit was een thuiswedstrijd van TIW-Survivors. Door fantastisch pitchwerk van Zoë van der Snoek en Stephanie Haddad wist TIW-Survivors ook deze wedstrijd te winnen: 5-2.

Loek Christiani en Hans Prins zijn al vele jaren de coach en trainer van het eerste damesteam van TIW-Survivors.

SV Diemen verliest nipt van Sporting Martinus: 2-1

DIEMEN SV Diemen heeft de uitwedstrijd tegen Sporting Martinus met 2-1 verloren. Bij rust was de stand 1-1.

SV Diemen speelde in Amstelveen een goede wedstrijd. In de eerste helft was de ploeg van trainer Gerrie Breugem sterker dan de thuisclub. Na 25 minuten spelen kwam SV Diemen op voorsprong. Na lang balbezit ontving middenvelder Marco Moelee de bal en bracht vervolgens Bright Owusu in stelling. De aanvaller schoot de bal vanaf een meter of zestien prima langs de doelman van Sporting Martinus: 0-1.

Breugem: "Wij hadden bij rust ruim voor kunnen staan, maar hebben de kansen niet benut. Vlak voor rust kreeg Sporting Martinus een vrije trap. Die ploeg is sterk bij dode spelmomenten. De bal werd via een kopbal verlengd en daarna werd er van dichtbij gelijkgemaakt. Dat was jammer."

Na de hervatting ging de wedstrijd gelijk op. Twintig minuten na rust kwam Sporting Martinus op voorsprong. Doelman Abe Molewijk was kansloos. De keeper speelde volgens Breugem een goede wedstrijd.

Doodzonde

"We zijn daarna een-op-een gaan spelen", aldus Brugem. "We hebben nog een aantal kansen gekregen. Maxim Stefels schoot op de lat en Bright Owusu en Jesse Ringelberg slaagden er niet in om kansen te benutten. Het is echt doorzonde dat wij de wedstrijd hebben verloren. Het was niet nodig geweest."

De ploeg van trainer Gerrie Breugem heeft na vijf duels zes punten en staat op de achtste plaats in de derde klasse C. SV Diemen speelt op zondag 29 oktober thuis tegen SV United DAVO. De wedstrijd op Sportpark De Diemen begint om 14.30 uur.

Dames van Smashing '72 spelen thuis

DIEMEN Het eerste damesteam van Smashing '72 speelt op zaterdag 28 oktober een thuisduel.

De ploeg van coach Nicole de Lange ontvangt Croonenburg. De wedstrijd wordt gespeeld in Sporthal Diemen en begint om 17.00 uur.