DiemerNieuws

26 april 2017

DiemerNieuws 26 april 2017


Voorbereiding Loswalfestival is in volle gang

DIEMEN - Het Loswalfestival wordt van 19 tot en met 21 mei voor de tiende keer gehouden. Stichting Loswalfestival verwacht veel van de lustrumeditie van het evenement.

Het Loswalfestival begint op vrijdag 19 mei met een sportmarkt die van 18.00 uur tot 20.30 uur duurt. Sportverenigingen uit Diemen kunnen zich op de loswal en in de directe omgeving aan de bezoekers presenteren en activiteiten houden. Vrijdag om 16.00 uur gaat de braderie van start. Van 18.00 uur tot 20.30 uur is er een vrijmarkt voor kinderen. Hiervoor zijn nog plaatsen vrij, men kan zich voor de braderie opgeven via Loswalbraderie@gmail.com en voor de kindermarkt via loswalkindermarkt@gmail.com. Er zullen die avond vele (kinder)activiteiten zijn. Natuurlijk komt Diemo ook kijken en kan men 'opgegeten' worden door een happende haai.

Feesttent
Vrijdagavond vanaf 20.30 uur begint in de feesttent het avondprogramma. Die avond wordt de winnaar van de Sportvereniging van het jaar bekend gemaakt. Het is het tweede jaar dat deze prijs uitgereikt gaat worden. Vorig jaar was de winnaar SV Zeeburg. Café 't Pandje helpt de stichting met het organiseren van een aantrekkelijk programma op vrijdagavond. Binnenkort geeft de stichting hierover meer informatie.

Zaterdag 20 mei is er weer een grote braderie. Dit jaar is het Loswalfestival een samenwerking aangegaan met het Tropenmuseum. Het museum in Amsterdam organiseert kindertheater.

Lees verder op pagina 5.

Kinderboerderij IJburg verhuist naar Overdiemerweg

DIEMEN - De kinderboerderij die nu op IJburg is gevestigd verhuist eind dit jaar naar een locatie aan de Overdiemerweg in Diemen. De kinderboerderij komt naast paviljoen Puur, vlak bij elektriciteitscentrale van Nuon te liggen.

De stichting Boerderij op IJburg ging enige tijd geleden op zoek naar een nieuwe locatie voor de kinderboerderij omdat er een andere bestemming is gevonden voor de huidige locatie in IJburg.

Stichting Boerderij op IJburg verwacht dat de vergunning op korte termijn wordt verstrekt. Daarna wordt gestart met de werkzaamheden om het terrein in Diemen geschikt te maken. Vanaf 30 september of mogelijk eerder al wordt er gestart met de inrichting en eind november moet het huidige kavel schoon worden opgeleverd.

Zita Pels van de stichting: "De gemeente Amsterdam ondersteunt ons goed met de ontwikkelingskosten, maar we moeten hoe dan ook een deel van de verhuizing en inrichting zelf betalen en daarvoor doen we binnenkort via Halloijburg.nl een oproep aan IJburg om ons waar mogelijk te helpen. Het is een mooi terrein waar nooit gebouwd zal worden, de bereikbaarheid is goed en als bonus is er en speelbos wat ongekende mogelijkheden biedt. De stichting wil de kinderen die nu de boerderij bezoeken laten meedenken over de inrichting."

Wethouder Lex Scholten van Ruimtelijke ordening laat weten dat de gemeente inderdaad positief staat tegenover de komst van de kinderboerderij. "Het betreft een stuk grond dat eigendom is van Nuon. Wij denken dat de kinderboerderij, net als Fort Diemerdam en paviljoen Puur, voor verlevendiging van die omgeving zal zorgen."

Gedichten van leerlingen in bibliotheek

DIEMEN - In de openbare bibliotheek zijn de gedichten en verhalen opgehangen van leerlingen van de zeven basisscholen in Diemen. De gedichten staat in het teken van de herdenking op 4 mei.

De gedichten zijn gemaakt door leerlingen van de bovenbouw. Per school mochten er drie gedichten worden ingestuurd. Vorige week heeft een jury uit deze gedichten het mooiste gedicht van iedere school gekozen.

De jury bestond uit een medewerker van de bibliotheek, de kinderburgemeester van Diemen, Marit Engelberts, en drie leden van het Comité Diemen 1940-1945.

De gedichten hangen op het prikbord in de jeugdhoek.

Het thema voor de periode 2016 tot 2020 is: 'Geef vrijheid door'. Met als jaarthema van 4 en 5 mei 2017: 'De kracht van het persoonlijke verhaal'.

De winnaars mogen hun gedicht voorlezen tijdens de officiële herdenkingsbijeenkomst op donderdag 4 mei in het gemeentehuis van Diemen. De bijeenkomst begint om 19.00 uur.

De leerlingen hopen dat veel mensen naar de bibliotheek gaan om hun gedichten te lezen.

Leerlingen Noorderbreedte lopen voor Kika

De deelnemers werden allemaal gesponsord. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Leerlingen van de brede school Noorderbreedte hebben vrijdag meegedaan aan een sponsorloop voor Stichting Kinderen Kankervrij (Kika).

De sponsorloop werd gehouden in de omgeving van de school in Diemen-Noord. Ouders, grootouders, andere familieleden en vrienden en bekenden hebben de kinderen gesponsord.

Een groot deel van het geld dat de kinderen hebben ingezameld door aan de sponsorloop mee te doen gaat naar Kika. Stichting Kinderen Kankervrij werft fondsen voor onderzoek naar kinderkanker.

3

nieuwe leden hebben zich aangemeld bij De Zegelaars

Stoelyoga in 't Kruidvat

DIEMEN - In Huis van de Buurt 't Kruidvat begint op woensdag 3 mei stoelyoga in combinatie met mindfulness.

De lessen worden tussen 10 uur en 11.00 uur en 11.00 uur en 12.00 uur gegeven en kosten €1,00 per les.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Huis van de Buurt 't Kruidvat, telefoonnummer 06 50716404 of e-mail p.heskamp@welzijndiemen.nl. Stoelyoga is een rustige bewegingsvorm en daardoor voor iedereen te doen, ongeacht leeftijd, omvang, lenigheid of conditie. Een yogales is erop gericht spieren en gewrichten soepeler te maken. Je leert spanning los te laten en je concentratie en motoriek te verbeteren. Tijdens de lessen staat het respecteren van je eigen mogelijkheden centraal en leer je creatief om te gaan met eventuele beperkingen. Ontspannen en genieten staan voorop. De lichamelijke en geestelijke gezondheid gaan vooruit bij regelmatige beoefening. Een stoelyogales bestaat meestal uit ontspannings- en ademhalingsoefeningen, rek- en strekoefeningen, versterkende oefeningen, lichaamshoudingen, concentratietechnieken en meditatie. De docente is Jojanneke van der Veen.

Niet 'Bezet voor Erik', maar 'Vrij voor Erik'

De stoepen rondom het Diemerplein zijn weer "bezet" voor de vrijmarkt op Koningsdag. In 1946 had het woord "bezet" zo'n negatieve associatie dat geen mens dit woord gebruikte in combinatie met een feest. Maar er waren na de oorlog geen volle zolders met overbodige kleren en speelgoed. De zolders waren leeg en het speelgoed schaars, dus het ging anders. Zo bestond het vierdaagse (!) programma voor de Diemens Koninginnefeesten in 1946 uit "een wandeling door het dorp" voor de kinderen en weinig tot niets kostende spelen als "een handen- en voetenrace, waterdragen, balschuiven, wortelhappen, ringwerpen en een stoelendans. De mannen van het dorp trokken om het hardst aan het touw en de vrouwen renden met een kruiwagen naar de eindstreep. De laatste avond was er bal en wie in 1946 niet de vlag uitstak, was verdacht. Later kwam het woord "bezet" weer terug, nu op de stoepen. Jan Bosch en Tim ten Dam, ooit als kind verkoper op de Diemense vrijmarkt en nu succesvolle creatieve reclamemannen bij Lemon Scented Tea, bedachten dat het anders kan in Amsterdam. Waarom ook niet in Diemen? Niet "Bezet voor Erik", maar "Vrij voor Erik".

Weerbericht

Vanaf het weekeinde geleidelijk warmer
De voorjaarskou is in deze week een nieuwe fase ingegaan. Een langgerekte zone van lage luchtdruk boven de Noordzee zorgt tot het weekeinde voor onstabiel en vrij koud aprilweer. In het weekeinde stijgt de luchtdruk boven het vasteland van Europa. Dat heeft een gunstig effect. De neerslagkansen nemen af en de temperatuur stijgt naar een meer normaal niveau.

Koningsdag + vrijdag
In de Koningsnacht kan het tot nachtvorst komen met een minimum van rond het vriespunt. Overdag is er van tijd tot tijd ruimte voor de zon. Er is kans op af en toe een bui. Het wordt zo'n 10 graden. Er waait een matige noordwestenwind. Waarschijnlijk is er vrijdag tijdelijk meer bewolking met kans op wat regen. Nu en dan schijnt de zon. Het wordt 10 à 11 graden.

Het weekeinde
In de nacht naar zaterdag kan het aan de grond licht vriezen. Overdag is er wat meer zon. Er kan nog een bui vallen. Het wordt met 12 à 13 graden al minder koud. Vanaf zondag stijgt de temperatuur verder bij een naar zuidoost krimpende wind. Het wordt 17 à 18 graden. Later in de week stijgend naar rond 20 graden. Er is ruimte voor de zon. De kans op een bui neemt af.

Weetje
'April doet wat hij wil'. Het klinkt als een cliché maar heeft een kern van waarheid. April is immers de overgangsmaand bij uitstek van winter naar zomer. In april komen gemiddeld nog 4 vorstdagen voor (minimum < 0.0 graden), maar ook al 3 warme dagen (maximum > 20.0 graden). In deze april (net als vorig jaar) slechts eenmaal. Dit jaar op 9 april met 21.0 graden.

Nieuwe leden jongerenraad

DIEMEN - Guy van Nifterik en Melissa Bakker zijn donderdag benoemd als nieuwe leden van de jongerenraad in Diemen.

De jongerenraad bestaat sinds 2015 en telt negen leden die tussen 15 en 26 jaar zijn.

De jongerenraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeenteraad en het college van B en W.

In februari organiseerde de jongerenraad een politiek debat in Het Wapen van Diemen. De jongerenraad zoekt nieuwe leden. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via Facebook of een e-mail sturen aan: jongerenraad@diemen.nl.

Postzegelliefhebbers vermaken zich in sporthal

Filatelie-manifestatie in Diemen trekt veel bezoekers

De kinderburgemeester, de wethouder en een aantal prijswinnaars.

DIEMEN - In Sporthal Diemen aan de Prins Berhardlaan is zaterdag en zondag een grote filatelie-manifestatie gehouden. Veel liefhebbers van postzegels hebben het evenement bezocht.

Burgemeester Erik Boog heeft de manifestatie zaterdag geopend

Het evenement werd georganiseerd door de gezamenlijke Noord-Hollandse postzegelverenigingen en had als titel 'Noord-Holland in een Kader'. De Diemense postzegelclub De Zegelaars was gastheer van de filatelie-manifestatie. Burgemeester Erik Boog opende de manifestatie zaterdagochtend.

Filatelisten in opperste concentratie. Foto's: Trudy Kroese

Bezoekers konden ook een tentoonstelling bekijken. Rien Krijgsman (73) uit Diemen was een van de filatelisten die een tentoonstelling had ingericht. Hij toonde een groot aantal briefkaarten en brieven met poststempels. Het onderwerp van zijn tentoonstelling was Diemen. "Ik ben in de Schoolstraat in Diemen geboren en woon nog steeds in Diemen. Ik ben als kind begonnen met het sparen van postzegels. Mijn vader spaarde eveneens postzegels. Hij werkte bij de bank Hope & Co in Amsterdam. Er werden toen nog veel brieven gestuurd en personeelsleden die in postzegels geïnteresseerd waren kregen af en toe een pakket met postzegels. Mijn vader dus ook. Ik heb in het verleden postzegels uit diverse landen gespaard, nu spaar ik alleen nog postzegels uit Nederland."
Liefhebbers van de historie van Diemen kwamen aan hun trekken op de tentoonstelling van Rien Krijgsman. Er waren veel oude briefkaarten van Diemen te zien. Het is altijd weer opvallend op hoeveel briefkaarten de kerk Sint-Petrus' Banden is afgebeeld. Rien, die lid is van de De Zegelaars en de Historische Kring Diemen, was graag bereid om over de briefkaarten te vertellen. Hij toonde een briefkaart waarop zijn geboortehuis in de Schoolstraat is te zien. Dat huis staat er nog steeds. De openbare school waar Rien als kind heenging stond aan de Ouderkerkerlaan in het tegenwoordige Diemen-Zuid. Die school is lang geleden afgebroken. De filatelie-manifestatie stond in het teken van de campagne 'Daarom Diemen'. Alle leerlingen van basisschool De Nieuwe Kring hebben na de krokusvakantie gewerkt aan een postproject. De leerlingen verstuurden onder andere post naar leerlingen in andere groepen. Ze hebben ook meegewerkt aan een postzegel-ontwerpwedstrijd 'Mooi Diemen-Daarom Diemen', waarin ze hun mooiste plekje in Diemen in een postzegelontwerp mochten verwerken. De 40 mooiste ontwerpen werden genomineerd voor de eindjury die bestond uit kinderburgemeester Marit Engelberts en wethouder Jeroen Klaasse. De prijzen voor de mooiste ontwerpen werden zondag uitgereikt. De winnaars van de wedstrijd ontvingen een velletje persoonlijke postzegels van hun ontwerp. Alle genomineerde kinderen kregen een uniek affiche van 'Diemen in één filatelistische oogopslag'. Het vervaardigen van het affiche werd mogelijk gemaakt door de Algemene Schakel Vereniging waarvan De Zegelaars lid is. Peter Prins, voorzitter van De Zegelaars, is tevreden over de filatelie-manifestatie. "Er zijn zaterdag en zondag in totaal zo'n 350 bezoekers in de sporthal geweest. Er waren zo'n twintig handelaren en zestig mensen hadden een tentoonstelling ingericht. Er hebben zich drie mensen als nieuw lid van de Zegelaars aangemeld."

Bewoner slaapt door geluid van rookmelder heen

DIEMEN - In de nacht van zaterdag op zondag kregen hulpdiensten een melding dat er brand was uitgebroken in een containerwoning aan de Bergwijkdreef in Diemen-Zuid.

De Brandweer Amsterdam-Amstelland was snel ter plaatse, ging de woning binnen en had de situatie snel onder controle. De rookmelder was afgegaan omdat er een pannetje stond te roken op het gasfornuis.

Tot grote verbazing van de brandweer lag de bewoner nog te slapen. Brandweerlieden hebben de man uit de woning gehaald. De man is onderzocht door de ambulancemedewerkers en bleek niets te mankeren.

Toernooi op Cruyff Court

DIEMEN - Op het Cruyff Court in park de Omloop in Diemen-Noord vindt woensdagmiddag 3 mei een 6 tegen 6 voetbaltoernooi plaats voor jongeren van tien tot en met twaalf jaar. Het toernooi duurt van 14.30 uur tot 17.30 uur.

Er is een toernooi voor jongensteams en meisjesteams. Het toernooi wordt georganiseerd door Rens Wit, buurtsportcoach van Stichting Welzijn Diemen (SWD). Hij krijgt tijdens het toernooi hulp van diverse collega's van SWD en vrijwilligers. De inschrijving voor het toernooi is inmiddels gestart. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven door een e-mail te sturen aan Rens Wit: r.wit@welzijndiemen.nl. Stichting Welzijn Diemen houdt regelmatig voetbaltoernooien voor de jeugd in Diemen.

A1 afgesloten

DIEMEN - Van vrijdag 28 april 21.00 uur tot maandag 1 mei 05.00 uur is de A1 richting Amersfoort/Almere dicht tussen knooppunt Diemen en Muiderberg.

De verbindingsboog van de A1 naar de A6 is ook afgesloten. Verkeer vanuit Amsterdam richting Amersfoort/Almere wordt omgeleid via de A2, A12 en A27. Verkeer vanuit Amersfoort richting Almere wordt omgeleid via de A1, A27 en A6. Verkeer vanuit Almere naar Amersfoort wordt omgeleid via de A6 en A27. Alle werkzaamheden staan op bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl.

Leden kinderraad zijn actief in Berkenstede

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De kinderraad is druk bezig met een aantal projecten. De leden zetten zich bijvoorbeeld in voor de bewoners van Berkenstede. Vorige week ging de kinderraad aan de slag met het vullen van de bloembakken rondom de vijver en op de balkons van het zorgcentrum. Ze hebben hard gewerkt en het resultaat mag er zijn. Bewoners kunnen genieten van de fleurige plantjes. De volgende activiteit staat al op de agenda. Op 10 mei gaan de leden van de kinderraad in Berkenstede de afdelingen langs om hun zelfgemaakte hapjes uit te delen aan de bewoners.

Al veel aanmeldingen voor Vrijheidsmaaltijd op 5 mei

Geïnteresseerden kunnen zich nog opgeven

Foto: Eric Willemsen

DIEMEN - De voorbereidingen voor de Vrijheidsmaaltijd op het Diemerplein op 5 mei liggen op koers. Burgemeester Erik Boog is enthousiast over de vele vrijwilligers die meedoen. "We hebben al genoeg mensen die willen meehelpen met koken en er zijn veel vrijwilligers die gaan helpen met de opbouw op het plein. Echt geweldig!"

Ook zijn er al veel aanmeldingen van mensen die komen eten. Maar er zijn nog genoeg plekken beschikbaar. Burgemeester Erik Boog doet dan ook een oproep: "Als je je nog niet hebt aangemeld, doe dat dan snel. Het kan nog steeds tegen een kleine vergoeding viawww.streetdinners.org of tijdens openingstijden bij de receptie van het gemeentehuis. Hoe meer mensen, hoe meer vreugd!".

Programma
Inmiddels is er ook meer bekend over het programma van de Vrijheidsmaaltijd. Boog: "Om 17.30 uur is iedereen van harte welkom op het Diemerplein en we starten om 18.00 uur. Na mijn opening zal professioneel verhalenverteller Pete Pronk een vertelling over vrijheid met ons delen. Leerlingen van de muziekschool in Diemen zorgen voor de muzikale omlijsting. Zij begeleiden met akoestische gitaarmuziek het diner. Het wordt een gezellige avond, waarbij we genieten van een gezamenlijke maaltijd en in gesprek kunnen gaan over vrijheid."

Wandeling
Daarnaast meldt de burgemeester dat er 's middags voor de Vrijheidsmaaltijd een historische wandeling wordt gehouden. Onder de noemer 'van Bom tot Bunker' vertelt een gids van de Historische Kring Diemen over wat er zich in Diemen afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geïnteresseerden die willen meelopen kunnen zich op 5 mei om 16.00 uur melden bij de Joodse Begraafplaats, Ouddiemerlaan 146 (nabij station Diemen). Deelname aan de wandeling is gratis.

Ali Bouchareb

Eigenaar van Saf Souf (34 jaar), Diemenaar sinds 2014

Hoe gaat het met de zaak?
"De zaak Saf Souf in de Burgemeester de Kievietstraat is nu bijna twee jaar open en ik ben zeer tevreden. De zaak is onlangs uitgebreid met een gekoelde ruimte voor groenten. Er komen veel vaste klanten in de winkel en ook steeds meer nieuwe klanten bij. Er is echt sprake van een stijgende lijn."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik speel elke zondagavond zaalvoetbal met een aantal vrienden in de Callandhal in Amsterdam-West. Nee, wij spelen niet bij een club. Wij hebben een vriendenteam. Daarnaast vind ik het leuk om dingen met het gezin te doen. Mijn vrouw en ik hebben zoon: Safouan. Hij is twee jaar oud."

Je bent in Amsterdam geboren, heb je nog veel met die stad?
"Ik ben opgegroeid in de Pijp en heb later in de Watergraafsmeer gewoond. Mijn ouders wonen nog steeds in de Watergraafsmeer en ik bezoek hen vier tot vijf keer per week. Wij hebben het heel goed naar onze zin in Diemen. Steeds meer mensen die ik ken komen hier wonen."

Wat is jouw favoriete vakantieland?
"Wij gingen vroeger vaak naar Marokko, maar de laatste jaren zijn wij in Maleisië en Indonesië geweest. Dat zijn heel mooie landen. Als je bij Indonesië de zee induikt, waan je je in een open aquarium. Je ziet er prachtige vissen."

Waar doe je boodschappen?
"Mijn vrouw doet meestal de boodschappen. Maar ik vind het opvallend hoe winkelcentrum Diemerplein zich ontwikkelt. Er zijn de laatste tijd aan de buitenkant nieuwe zaken bijgekomen. De rotizaak en Amalia."

Hoe vind je Diemen voor kinderen?
"Prima. Onze zoon speelt vaak op de nieuwe speelplaats bij Beukenhorst of op de nieuwe speelplaats aan het Van Markenplantsoen. Die laatste speelplaats vind ik nog toegankelijker en veiliger voor kinderen dan de speelplaats bij Beukenhorst."

Voor-bereidingen Loswalfestival

Vervolg van voorpagina

Kort samengevat bestaat het kindertheater uit een act van twee stewardessen die met een rijdende incheckbalie bezoekers even meenemen op reis naar Marokko.

De braderie op zaterdag duurt dit jaar niet tot 18.00 uur maar tot 17.00 uur. Zaterdag zijn er ook allerlei (water) activiteiten. Ook dit jaar is er op de zaterdag weer een kleine kunstmarkt. Er zijn nog plaatsen voor de kunstmarkt. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen aan loswalbraderie@gmail.com.

Het Loswalfestival wordt op zondag 21 mei afgesloten de veiligheidsdag. De brandweer, politie en dierenambulance zijn dan aanwezig en verzorgen demonstraties.

Inbrekers stelen twee motoren

DIEMEN - De politie is op zoek naar getuigen van een inbraak in een garagebox aan het Oranjeplantsoen in het centrum van Diemen. De inbrekers hebben twee motoren van het merk Harley-Davidson en veel gereedschap ontvreemd.

De inbraak heeft plaatsgevonden tussen vrijdag 14 april en woensdagmiddag 19 april.

De inbrekers hebben de deur van de box opengebroken en hun slag geslagen. De politie verzoekt getuigen of mensen die over meer informatie over de inbraak beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Wijziging kranslegging herdenking

DIEMEN - Op 4 mei vindt de jaarlijkse bijeenkomst voor de dodenherdenking in het gemeentehuis van Diemen plaats.

De bijeenkomst start om 19.00 uur en tegen 20.00 uur zal het gezelschap naar buiten gaan voor de kranslegging. Dit jaar wordt iedereen verzocht na het leggen van bloemen of het passeren van het monument niet op het plein te blijven staan, maar door te lopen naar het gemeentehuis. Daar kunnen bezoekers een kopje koffie drinken en via de hoofdingang het gemeentehuis verlaten. Het programma van dodenherdenking is te vinden in het Gemeentenieuws in deze krant.

Politie treft hennepplantage aan in woning

DIEMEN - De politie heeft vorige week in een appartement aan de Tobias Asserlaan een hennepplantage aangetroffen. De politie kwam de hennepplantage op het spoor na een tip van een oplettende buurman.

De eigenaar van het appartement had onlangs nieuwe huurders gevonden. Zij hebben na ontvangst van de sleutels meteen een hennepplantage in de woning ingericht.

De politie adviseert mensen die hun woning willen verhuren om originele identiteitsbewijzen van de huurders te vragen. Ook is het belangrijk dat de huurder zich inschrijft bij de gemeente. De politie adviseert de eigenaar van de woning tevens een oogje in het zeil te houden en af en toe langs te gaan bij de woning.

De schade aan de woning is enorm. De gemeente heeft de woning voor een periode van drie maanden gesloten.

Achtergronden van 'een vreemd geval'

Schilderij pastor Van Houtem hangt tijdelijk in Schuilkerk De Hoop

DIEMEN - Het schilderij met het portret van pastor Van Houtem, dat eigendom is van de rooms-katholieke kerk Sint Petrus' Banden, is tijdelijk in bruikleen gegeven aan Stadsherstel om in Schuilkerk De Hoop op te hangen. Het schilderij is in 2016 gerestaureerd. De kosten van de restauratie zijn betaald door enkele parochianen, een pastor en de Historische Kring Diemen. Ellen van Meurs, bestuurslid van de Historische Kring Diemen, ging op zoek naar de achtergronden van het schilderij.

Het portret van pastoor C.C. van Houtem, olieverf op doek (h 67 x br.54,3 cm), in 1828 geschilderd door Otto de Boer.

Het portret van pastoor Van Houtem is in 1828 geschilderd door Otto de Boer. Het schilderij is in de zomer en herfst van 2016 gerestaureerd door Richard Hartskeerl uit Haarlem. Hij heeft het schilderij schoongemaakt, opnieuw bedoekt, de verdwenen verfdeeltjes opgevuld en het geheel gevernist. Gedurende het restauratieproces vertelde hij me dat hij het schilderij een 'vreemd geval' vond. Met name de gelige ondergrond in combinatie met zwart-witte tinten en de schaduwpartijen in het gezicht zonder penseelstreken, deden hem denken aan een druktechniek. Op het eerste gezicht zelfs aan een foto. Gezien de datering is een foto echter uitgesloten. Op de nu neutrale achtergrond waren oorspronkelijk planken met boeken te zien. Hartskeerl trof nog een klein deel aan. Mogelijk dat bij het overschilderen van de achtergrond de signatuur en datering van Otto de Boer verdwenen zijn. Gewoonlijk signeerde en dateerde hij langs de bovenrand. Mogelijk om deze reden zijn op de achterkant van de lijst deze gegevens ingekrast. Ook de kleuren op het gelaat en handen van de pastoor zijn later aangebracht. Was het dan wellicht een oleografie, oftewel een chromolithografie/kleurensteendruk?

Noor van Mens en Jaap Haag, oud-bestuursleden van de Historische Kring Diemen, concludeerden dat het toch gewoon een geschilderd portret is omdat bij een foto de schaduwen in het gezicht en rond het hoofd anders zouden vallen.

Fijne penseelstreepjes
Papierrestaurator van het Rijksmuseum, Dionysia Christoforou, kwam naar Diemen om het schilderij te onderzoeken. Zij vertelde dat hoewel het verschil tussen olieverf en olie-inkt moeilijk is te zien, Otto de Boer toch echt olieverf gebruikt moet hebben omdat met een sterke loep heel fijne penseelstreepjes te zien waren. De daar aangebrachte verf was dus geen drukinkt, maar heel dun uitgestreken olieverf. De techniek van de oleografie bestond vanaf circa 1840. Men probeerde zo schilderijen te imiteren. Ons portret dateert uit 1828 en dit is dus te vroeg voor een oleografie. Daarnaast is het de bedoeling van oleografie om meerdere afdrukken te maken en dat zal in het geval van het portret van pastoor Van Houtem niet de opzet zijn geweest. Zij gaf als verklaring voor de gelige ondergrond dat Otto de Boer mogelijk eerst een krijttekening gemaakt heeft van de pastoor. Toch kon zij geen bindende uitspraken doen over het uitsluiten van bepaalde druktechnieken, omdat zij het schilderij pas zag toen het al gerestaureerd was. Daarbij zijn er nieuwe verflagen over aangebracht waardoor de oorspronkelijke situatie niet meer goed zichtbaar is.

Plattegrond De Hoop en pastorie. Archief Rooms-katholieke kerk

Restaurator van het Rijksmuseum kwam het schilderij onderzoeken

Vastberaden blik
Pastoor Van Houtem (1788-1831) is op het schilderij afgebeeld in zijn functie als pastoor, waarschijnlijk met een bijbel in zijn hand. Opvallend aan het portret vind ik de goed getroffen vastberaden blik in zijn ogen. Hij kijkt je werkelijk aan. In 1821 kwam hij naar De Hoop. Ook waren er grote schulden. Hij nam een aantal maatregelen om de financiële situatie te verbeteren, waaronder het aanleggen van een kerkhof op zijn eigen tuingrond. Het kerkhof was in 1827 gereed. Hij slaagde erin de schulden bijna geheel te saneren en de meest noodzakelijke reparaties uit te laten voeren. In 1827 was het kerkbestuur ook in staat voor 110 gulden een door P. Hemony in 1676 gegoten klok aan te schaffen om op de pastorie te plaatsen. De pastorie lag gedeeltelijk voor De Hoop en er aan vast. De huidige pastorie is voor een deel op de grond van de oude pastorie gebouwd .

Pieterskamer
In 1795 werd De Hoop door Van Ollefen in zijn Nederlandsche stad en dorpsbeschrijvingen genoemd als 'een schoon gebouw, welks wederga zeker zelden op het platte land gevonden wordt'. Circa 1805 werd De Hoop afgebeeld in De Bloei van de R.C. Kerk te Amsterdam. Het is mij niet geheel duidelijk of de pastorie hierbij ook is weergegeven. In de oude pastorie was in ieder geval een Pieterskamer, genoemd naar het schilderij 'De bevrijding van de H. Petrus uit zijn banden', dat in die ruimte hing. In deze kamer stierf pastoor Van Houtem plotseling aan een bloedspuwing op 42-jarige leeftijd. Verder was er een zaal in de oude pastorie. Deze wordt door pastoor Vermeulen (1833-1908) vermeld in 1873: 'Het schoon portret van deze ijverige pastoor dat nog tegenwoordig in de zaal der pastorie hangt'.

Pastoor Van Houtem slaagde erin om de schulden bijna geheel te saneren

Verbouwd tot voorhuis
De pastorie was vochtig en slecht ingedeeld. Het woonhuis van de pastoor was ook te klein en dus werd er aan de westzijde een loods met afdak aangebouwd. Vlak na de kerst in 1823 werd er ingebroken in De Hoop. Uit de loods hadden de dieven een handbijl gepakt, de buitendeur van de kerk geforceerd en het glas erboven kapot gemaakt. De deur van het gesloten voorportaal was ook opengebroken. Gestolen werden twee zilveren kronen die geplaatst waren op de hoofden van een Mariabeeld en een van de Christusbeeldjes. Verder werd een armbos (bus voor giften aan de armen), die vastgeschroefd zat aan de binnenzijde van het kerkportaal, afgebroken. Deze werd teruggevonden in een sloot achter de tuin van Van Houtem. Voor de bouw van de huidige pastorie in 1882 werd de oude pastorie deels afgebroken en deels verbouwd tot voorhuis van De Hoop.

De veelbelovende Friese kunstschilder Otto de Boer (1797-1856) was de enige katholieke schilder in Amsterdam. Hij kreeg diverse opdrachten. Hij schilderde vooral portretten. Op de site van het Rijksbureau voor Documentatie (RKD) is dit portret nog niet toegevoegd.

Bronnen: Hout, A.P.J.H. van den: 'Een schoon gebouw, welks wederga zeker zelden op het platte land gevonden wordt', de bouw en decoratie van het De Hoop te Diemen, in J.P.P Hinssen & J. Haag (red.): Het Rooms Kerkhuys te Diemen, Amsterdam 1993, p. 57-75. Mens, L.J., van: 'Een sieraad voor de gemeente': de rooms-katholieke begraafplaats, in: J.P.P. Hinssen & J. Haag (red.): Het Rooms Kerkhuys te Diemen, Amsterdam 1993, p. 76-80. Meurs, Ellen van, Portret pastoor C.C. van Houtem in de pastorie, 1828 Otto de Boer, in: Het katholieke hart van Diemen, Honderd jaar Sint Petrus' Bandenkerk 1910-2010, Diemen 2010, p. 62-64. Smeets, E.S.: De pastorie, in: J.P.P. Hinssen & J. Haag (red.): Het Rooms Kerkhuys te Diemen, Amsterdam )1993, p. 81-86. Informatie van Jaap Haag m.b.t. het deels verbouwen tot voorhuis van De Hoop van de oude pastorie in 1882. Informatie van Noor van Mens m.b.t. de diefstal en de aanbouw van de loods.

Diemense mikt op Miss-titel


Michantely Lisse is finaliste Miss Teen of Noord-Holland

Michantely Lisse hoopt tot Miss Teen Noord-Holland gekroond te worden.

DIEMEN - De 17-jarige Michantely Lisse uit Diemen is finaliste Miss Teen of Noord-Holland. Zij staat momenteel in de top 3 en hoopt tijdens de finale op 14 mei tot Miss Teen Noord-Holland te worden gekroond.

Michantely was een van de meer dan 500 meisjes die zich opgaven voor Miss Teen of Noord-Holland. Ruim zeventig meisjes van tussen de 15 en 26 jaar mochten meedoen en presenteerden zich tijdens een castingdag van Miss Beauty of Noord Holland. Zij moesten 'mooi' lopen, presenteerden zich in bikini en moesten een vraag in het Engels beantwoorden.

Michantely zit bij de top drie van de kandidaten en doet er alles aan om nog meer stemmen binnen te halen. Voor de uitverkiezing van Miss Teen of Noord-Holland is 20% van de winst te behalen via stemmen via sms, 30% bepaalt de organisatie en de overige 50% bepaalt een jury tijdens de finale. Die finale wordt op 14 mei in Schouwburg Het Park in Hoorn gehouden.

Ervaring
Michantely heeft al de nodige ervaring opgedaan in de showbizz. Ze zingt bij de Adam Music School en bij het Master Vocalclass Academy/ZO! Gospel Choir jr, waar ze les krijgt van een aantal bekende Nederlanders onder wie Shirma Rouse, Berget Lewis, lady Shaynah, Jordan Roy en Brandon Delagraentiss. Daarnaast speelt ze sinds 2015 een bijrol in de NPO serie Brugklas,

Michantely volgt de driejarige opleiding Juridisch Medewerker Zakelijke Dienstverlening op het MBO College Hilversum. Als tweedejaars studente denkt ze al na over haar vervolgopleiding,

Tips
Familie en vrienden zijn enthousiast over de deelname van Michantely aan de verkiezing Miss Teen of Noord-Holland en delen massaal haar flyers en berichten. Haar moeder is heel trots en deed in haar jeugd zelf ook mee aan verschillende miss-verkiezingen. Michantely heeft wel wat aan de tips van haar moeder, maar wil wel haar eigen keuzes maken. Zij staat tenslotte zelf op het podium.

Mensen kunnen tot 13 mei 24.00 uur op hun favoriete deelneemster aan Miss Teen Noord-Holland stemmen. Wie op Michnately wil stemmen kan een sms sturen naar nummer 3010 met de vermelding 'Poll NoordHolland Michantely'.

De Diemer Harmonie. Foto: Trudy Kroese

PinkDiemen ontmoeting in grand café Blauw

Theater de Omval 19:30 uur

Ontmoeting in grand café Blauw, waar Diemenaren (homo, lesbo, biseksueel, aseksueel, trangender, ruimdenkende, interseksuele en zich afvragende) elkaar kunnen treffen. Pink Diemen is de gelegenheid voor LHBTers uit Diemen en omgeving om nieuwe mensen in en uit de eigen buurt te leren kennen in een relaxte sfeer. Vanaf 19.30 uur.Zie ook www.pinkdiemen.nl of de facebook pagina.

donderdag 27 april

Diemer Harmonie speelt openluchtconcert op

Gemeentehuis Diemen 10:00 uur

De Diemer Harmonie speelt volgens traditie een Koningsdagconcert in de openlucht op donderdag 27 april tijdens de vrijmarkt in Diemen. Het concert vindt plaats voor de trappen van het gemeentehuis, aanvang 10.00 uur. Gedurende een uur zal het orkest laten horen wat het in huis heeft op het gebied van lichte muziek. Er zijn maar liefst 14 werken voorbereid en het repertoire varieert van de Beatles tot de filmmuziek van 'Frozen'.

vrijdag 28 april

Door de nacht klinkt een lied

Theater De Omval 20:30 uur

Een joodse jonge vrouw vlucht naar Londen en wordt de stem van Radio Oranje. Een beginnend chansonnière meldt zich aan bij de Kultuurkamer. Een joodse violiste en zangeres zingt in het cabaret van Kamp Westerbork. Jetty Paerl, Conny Stuart en Jetty Cantor. Drie vrouwen die al zingend de oorlog doorkomen. In tijd van oorlog blijkt entertainment van levensbelang te zijn. Jetta Starreveld, Monique de Adelhart Toorop en Mirjam van Dam brengen al zingend hun verhalen tot leven. Ed Boekee begeleidt op piano.

zaterdag 29 april

schilderles

atelier Jop Art 13:00 uur

Jop Art geeft wekelijks schilderlessen zowel in de avond als overdag. Er zijn ook mogelijkheden voor een minicursus, dat zijn vier lessen. Alle materialen zoals verf en doek zijn inbegrepen. Er zijn ook workshops, waarin je in 4 uur tijd een eigen schilderij maakt en diverse basistechnieken leert. We werken in kleine groepjes van maximaal 4 personen. Ook hier geldt: alles inbegrepen en onbeperkt koffie/thee/fris tijdens de workshop. De kosten bedragen €27,50 p.p. Meer inlichtingen: Jop Art 0624733299 of corpaans@icloud.com.

zondag 30 april

Postzegelbeurs

De Schakel 10:00 uur

De Diemense filatelieclub De Zegelaars houdt haar maandelijkse filateliebeurs in De Schakel van 10.00 uur tot 16.00 uur. Handelaren en 5- en 10-centsboeken zijn volop aanwezig. Ook kunt u advies krijgen over uw ‘vergeten’ verzameling albums op zolder. Entree voor niet-leden is € 1,00. Meer informatie bij Loek en Gonny Verschut 020-6942002.

Kerkdienst

De Ontmoeting 10:00 uur

Kerkdienst. Voorganger Ds. T.C. Wielsma uit Uithoorn.

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10:30 uur

Eucharistieviering met samenzang. Voorganger is Pater G. Noom.

Raak! En de Magische Schoentjes

Theater De Omval 12:00 uur

Raak! en de Magische Schoentjes is een magische familievoorstelling, waarin vele beroemde sprookjes voorbij zullen komen. Een swingende show vol fantasie en magie, waarin de meiden van Raak! knotsgekke avonturen beleven en vaak jouw hulp nodig zullen hebben om er voor te zorgen dat alles goed afloopt. De meiden van Raak! zijn met hun liedjes al vaak te zien geweest bij Nickelodeon en RTL Telekids. En nu dus ook in het theater.

maandag 1 mei

Zumba

Gymzaal 19:30 uur

Zumba is een heel leuk en energiek fitnessprogramma gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dansen; makkelijk te volgen danspasjes, vrolijke muziek en veel calorieën verbranden. Zumba is een groepsles en is voor iedereen. Op maandagavond in wijkcentrum het Noorderlicht en op de woensdag avond in het gymlokaal in Diemen-Noord. www.majafit.nl www.facebook.com/MajaFitInfo

dinsdag 2 mei

Demain tout commence

Theater de Omval 14:00 uur

Samuel leidt een zorgeloos leven aan de zonnige zuidkust van Frankrijk met veel feesten en weinig verantwoordelijkheden. Tot Kristin, een van zijn vroegere veroveringen, langskomt en vertelt dat hij de vader is van haar paar maanden oude baby Gloria. Als Kristin ervandoor gaat en de baby bij Samuel achterlaat, vertrekt hij halsoverkop naar Londen om het kind terug te brengen naar haar moeder. Maar zonder succes. Vader en dochter vestigen zich in Londen waar Samuel zich ontpopt tot een liefdevolle, onconventionele vader. Acht jaar later zijn hij en Gloria een onafscheidelijk duo. Maar dan duikt de moeder van Gloria opnieuw op en wil ze haar dochter terug.

Twee vrijkaartjes winnen voor een voorstelling in Theater de Omval en uw recensie in het DiemerNieuws? Dat kan bij de voorstelling 'Blow me Away' van Rob en Emiel op zaterdag 6 mei.

Hoe?
Als u wordt uitgenodigd om deze keer onze recensent te zijn voor 'Mijn Avondje Omval' kunt u eerst samen van de voorstelling genieten en schrijft u daarna in een kort verslag (van ongeveer 200 woorden) wat u van de avond vond, met een leuke foto. Uw recensie wordt gepubliceerd in het DiemerNieuws.

Stuur voor dinsdag 2 mei een e-mail met uw naam naar mijn-avondjeomval.nl. Zet in het onderwerp 'Vrijkaarten Rob en Emiel'. U hoort dan zo snel mogelijk of u de vrijkaarten hebt gewonnen.

SV Diemen incasseert nederlaag

Ploeg zakt plaats op de ranglijst

Olympia Haarlem in de aanval. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen heeft zondag de thuiswedstrijd tegen Olympia Haarlem met 0-2 verloren. Beide treffers werden in de eerste helft gemaakt.

SV Diemen had de nederlaag volledig aan zichzelf te wijten. Gerrie Breugem, de trainer van SV Diemen, vertelt dat SV Diemen dezelfde fouten heeft gemaakt als eerder in dit seizoen. "De ploeg heeft tegen Olympia Haarlem de doelpunten te makkelijk weggegeven. Het gevolg was dat het elftal zich heeft moeten terug knokken in de wedstrijd. Dat ging op zich goed en er zijn ook diverse kansen gecreëerd, maar die zijn helaas niet benut."

Goede ploeg
Breugem is overigens te spreken over de kwaliteiten van Olympia Haarlem. "Olympia Haarlem is een heel goede ploeg met diverse spelers die op een hoog niveau hebben gespeeld. Enkele spelers hebben zelfs in het betaald voetbal gespeeld."

Gezakt
SV Diemen is na de nederlaag tegen Olympia Haarlem een plaats gezakt op de ranglijst van de derde klasse C. De ploeg heeft na 23 wedstrijden 28 punten en staat op de elfde plaats. SV Ouderkerk, dat voor eigen publiek met 4-3 won van ASV Arsenal, heeft dertig punten en staat op de tiende plaats.

Gedegradeerd
De ploegen die op de plaatsen elf en twaalf eindigen spelen nacompetitie. De nummers dertien en veertien op de ranglijst degraderen naar de vierde klasse. Hekkensluiter VVA/Spartaan is al gedegradeerd. De ploeg uit Amsterdam-West kreeg onlangs voor de tweede keer in dit seizoen te maken met de aftrek van punten. De KNVB strafte VVA/Spartaan met de aftrek van drie punten omdat die club onlangs niet kwam opdagen voor de wedstrijd tegen Laren '99.
SV Diemen speelt op zondag 30 april een uitwedstrijd tegen Schoten. De wedstrijd in Haarlem begint om 14.00 uur. Schoten staat samen met Sporting Martinus en Olympia Haarlem op de vierde plaats. In november verloor SV Diemen voor eigen publiek met 1-3 van Schoten. SV Diemen speelt op 7 mei thuis tegen Laren '99. De ploeg van Gerrie Breugem sluit de competitie af met een uitwedstrijd tegen Roda '23 in Bovenkerk.

Zwembad op Curaçao vernoemd naar Enith Brigitha

Zwemster is trots dat zwembad haar naam draagt

Enith Brigitha, hier op een archieffoto in het Duranbad, heeft op Curaçao een 'eigen' zwembad. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Op het eiland Curaçao is donderdag een zwembad vernoemd naar de voormalige zwemster Enith Brigitha. Enith werkt als zweminstructrice bij Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen.

Enith Brigitha is geboren op Curaçao. Zij deed tweemaal mee aan de Olympische Spelen: in 1972 in München en in 1976 in Montreal. In Montreal behaalde zij op de 100 meter vrije slag en 200 meter vrije slag een bronzen medaille. Kornelia Ender uit de DDR behaalde op beide afstanden de gouden medaille, haar landgenoot Petra Priemer pakte op de 100 meter vrije slag zilver. Op de 200 meter vrije slag was de zilveren medaille voor de Amerikaanse Shirley Babashoff. Later is vast komen te staan dat de twee zwemsters uit de DDR doping hadden gebruikt.

Enith Brigitha laat weten dat zij er erg trots op is dat er op het eiland waar zij is geboren een zwembad naar haar is vernoemd. Enith Brigitha (60) werd in 2015 opgenomen in de International Swimming Hall Of Fame (ISHOF) in Fort Lauderdale in de staat Florida in de Verenigde Staten.

14 / 16

15 / 16

Gevr. een ervaren en zelfstandig schoonmaker(ster), voor een object in Weesp. Maan-woens-vrijdagavond van 17.30 uur t/m 19.30 uur. Voor inlichtingen EVON SERVICES 036-5378913 en/of aanmelden via www.evonservices.nl

Diemenese vrouw zoekt appartement in Diemen tot €200.000 Wie weet er iets?0611648000.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595