DiemerNieuws

1 oktober 2015

DiemerNieuws 1 oktober 2015


VVD: hockeyvelden op Spoorzicht

DIEMEN - De VVD wil dat er op de plek van Spoorzicht een accommodatie komt voor een hockeyvereniging. Dit hebben de liberalen donderdag gezegd tijdens de behandeling van de Sportnota.

Er werd donderdagavond een motie aangenomen die het college van B en W opdraagt om haast te maken met het opstellen van een toekomstvisie voor de binnensportaccommodaties. Het betrof een motie van de PvdA die mede is ondertekend door de fracties van D66, GroenLinks, SP, VVD en Partij van de Ouderen. De motie is unaniem aangenomen. De partijen hebben de motie ingediend omdat zij vrezen dat de binnensport onder druk komt te staan. De gemeente heeft immers te maken met een aantal oudere accommodaties voor de binnensport, zoals sporthal Diemen en Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Verder loopt de exploitatietermijn van de blaashal af in 2021.

Plan
De gemeenteraad heeft het college van B en W nu de opdracht gegeven om de situatie van de accommodaties voor de binnensport in kaart te brengen. Een van de zaken die duidelijk dient te worden is of er een nieuwe blaashal moet komen of dat er naar een permanente oplossing wordt gezocht. Het college van B en W zal ook de financiële consequenties aan de gemeenteraad presenteren. Het streven is dat er eind 2016 een besluit kan worden genomen. De indieners van de motie denken dat door de groei van het aantal inwoners van Diemen ook de behoefte aan sportvoorzieningen zal toenemen. De partijen willen dat de gemeente in samenspraak met sportverenigingen en onderwijsinstellingen in 2016 een plan opstelt dat tot gevolg heeft dat sport en bewegingsonderwijs in de toekomst genoeg ruimte krijgen in de accommodaties voor de binnensport. Jeroen Klaasse, wethouder van Sport, stelt dat de tekst van de motie overeenkomt met die in de Sportnota. Daarin staat dat de gemeente in 2016 een toekomstvisie gaat opstellen ten aanzien van binnensportaccommodaties. In 2017 volgt een toekomstvisie voor de buitensportaccommodaties.

De VVD maakte zich bij de behandeling van de Sportnota opnieuw sterk voor een hockeyvereniging in Diemen. De liberalen zien Spoorzicht als een goede locatie voor een hockeyvereniging.

Lees verder op pagina 3.

Gemeente zoekt nog naar ruimte voor opvang vluchtelingen

DIEMEN - De gemeente onderzoekt mogelijkheden voor de opvang van vluchtelingen en de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

Burgemeester Erik Boog heeft de gemeenteraad verteld dat er nog geen overleg met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) is geweest over een locatie. "Wij hebben een groslijst gemaakt met plekken waar wij eventueel vluchtelingen tijdelijk kunnen opvangen. Een eerste verkenning leert dat er geen locaties zijn die snel te gebruiken zijn. Het COA stelt eisen aan opvangplekken. Wij gaan na of de plekken in Diemen die we in beeld hebben aan de eisen van het COA voldoen. Als dat het geval is bespreken we dat eerst met de gemeenteraad en inwoners."

De gemeente steunt initiatieven voor vluchtelingen van burgers en instellingen in Diemen.

Lees verder op pagina 5

Politie arresteert dieven van bromfietsen

DIEMEN - De politie heeft vrijdagmiddag rond 16.30 uur drie jongens aangehouden die ervan worden verdacht twee bromfietsen te hebben gestolen.

De politie kreeg een melding binnen dat de drie jongens de bromfietsen in Driemond hadden gestolen. Agenten signaleerden de drie jongens even later toen zij over de Stammerdijk reden. De politie slaagde erin om de drie jongens op De Sniep te arresteren.

Het betreft drie jongens uit Amsterdam, een van zestien jaar en twee van vijftien jaar.

Wandelclub Wandelplezier is van start gegaan

Wandelaars zijn gestart. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Wandelclub Wandelplezier van Stichting Welzijn Diemen (SWD) heeft maandag de eerste wandeling gehouden. Twaalf wandelaars gingen bij Gezondheidscentrum Diemen Zuid van start.
"Iedereen was enthousiast en volgende week worden er twee niveaugroepen gemaakt om het voor iedereen uitdagend te houden. De doorwanderlaars (tempo lopen) vertrekken om 10.00 en de ontspannen (rustige) wandelaars vertrekken om 11.30 uur", aldus Jelle de Wild van SWD.
Aanmelden kan door een e-mail te sturen aan: jdewild@stichtingwelzijndiemen.nl.

73

aanmeldingen kreeg de politie afgelopen zomer voor het vakantieproject

Ontkerking

Vanwege het sterk afgenomen kerkbezoek aan het eind van de jaren 60 van de vorige eeuw kwamen er in ons land steeds meer kerken leeg te staan. Sommige van deze kerkgebouwen konden worden verhuurd als meubel- of tapijtenhal, werden ingericht als doe-het-zelf-centrum, of werden gesloopt.

Ook de Nederlands Hervormde kerk, gelegen aan het begin van de Ouderkerkerlaan, werd afgestoten. Vanaf de bouw in 1865 was deze kerk een bekend herkenningspunt van de gemeente Diemen. Wie over de oude rijksweg richting 't Gooi reisde, kon dit 'landmark' niet missen. Nadat de kerk in 1967 buiten gebruik werd gesteld, werden de diensten in de hervormde kerk 'De Schuilplaats' aan de D.J. den Hartoglaan gehouden.

Pas in 1980 werd de oude kerk, die inmiddels nodig moest worden gerestaureerd, voor het symbolische bedrag van ƒ 1.- verkocht aan de pinksterevangelist en gebedsgenezer Johan Maasbach. In de Diemense gemeenteraad was er uiteraard veel bezwaar tegen deze verkoop, maar toen de Stichting Maasbach Wereldzending toezegde de kerk geheel in oude staat te brengen, volgde het groene licht. Toen de opbrengst van de zogenoemde 'tempelbouwersgiften' tegenviel, werd geen enkele van de gemaakte afspraken nagekomen. In november 1984 werd de kerk alsnog gesloopt.

Weerbericht

Eerst nog droog, vanaf zondag licht wisselvallig, tijdelijk zachter
September was een natte maand, maar in de laatste fase van de maand bracht een blokkerend hogedrukgebied boven de Noordzee fraai najaarsweer met een frisse noordoostenbries. Als in het eerste oktoberweekeinde het hogedrukgebied zich naar Oost-Europa verplaatst draait de wind van oost naar zuid. De temperatuur loopt op, maar stilaan wordt het ook wisselvalliger.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag is het nog vrij zonnig. Bij een zwakke tot matige oostenwind wordt het 16 graden. Voor het weekeinde wordt een afwisseling van zonneschijn en wolkenvelden verwacht. Zaterdag blijft het droog. In de loop van zondag kan wat lichte regen vallen. Het wordt iets zachter. Zaterdag kan het 17 à 18 graden worden. Zondag komt daar nog een graadje bij. De nachten worden ook minder koud. Er waait een zwakke tot matige naar zuid draaiende wind.

Trend na het weekeinde
Het is half tot geheel bewolkt met kans op regen. Het is zacht met 18 à 19 graden, lokaal 20 graden. Later in de week stijgt de luchtdruk weer en nemen de neerslagkansen af. In de nacht bestaat kans op mist, overdag schijnt de zon geregeld. Het wordt daarbij circa 16 à 17 graden.

Weetje
Afgelopen september is slechts op 2 dagen de 20 graden overschreden. Normaal zijn dit er 10. Het is het kleinste aantal warme dagen sinds 2001. De warmste dag was 12 september met 20.2 graden. Sinds 1950 is de hoogste temperatuur in september nooit zo laag geweest. In 2014 was 25.3 graden de hoogste temperatuur, in 2013 werd het op de 5e nog 30.3 graden.

Zangers gezocht

Theatergroep Diemen viert in 2016 haar jubileum. Foto: Theatergroep Diemen

DIEMEN - Wie zingt er mee in de jubileumvoorstelling 'Lang en Gelukkig' van Theatergroep Diemen? De toneelgroep zoekt een zestal mensen die zin hebben in een muzikaal avontuur.

De zangers steunen de zangpartijen van de acteurs en spelen in verschillende gedaantes figuratie en bijrollen in het stuk. Het stuk 'Lang en Gelukkig' wordt uitgevoerd op 30 april en 1 mei 2016. De liedjes zijn voor een groot deel bekende songs en meezingers.

De audities worden op 11 oktober gehouden in De Schakel. Informatie bij Ida van de Lagemaat, 06-41241488 of improduct.nl@icloud.com.

Van Dok signeert boek

Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN - Anne van Dok, oud-burgemeester van Diemen, brengt op vrijdag 2 oktober een bezoek aan Diemen.

In de winkel van Bruna in winkelcentrum Diemerplein signeert zij vanaf 14.00 uur haar nieuwe boek 'Het recht van de sterkste'. Zij was van 1984 tot 1990 burgemeester van Diemen.

'Er is iedere dag van alles te doen in 't Kruidvat'

Huis van de Buurt zaterdag onder grote belangstelling heropend

Wethouder Ruud Grondel knipt het lint door met activiteitenbegeleidster Amal, beheerder Maico en Marja die verantwoordelijk was voor de nieuwe inrichting. Foto's: Trudy Kroese

DIEMEN - Afgelopen zaterdag werd Huis van de Buurt 't Kruidvat onder grote belangstelling officieel heropend. Het wijkcentrum is na een uitgebreide verbouwing iedere dag open voor een kop koffie bij de inloop, een activiteit of een lunch of diner.

David van Wesel, namens Stichting Welzijn Diemen coördinator van het Huis van de Buurt: "Het was gezellig druk zaterdag. Er waren veel bekende gezichten in het Huis van de Buurt maar ook mensen die we nog niet kenden, dus hopelijk weten die ons vanaf nu vaker te vinden."

Er is een heel nieuw programma voor 't Kruitvat, met iedere dag diverse activiteiten. "Iedere dag is er een lunch voor twee euro en een diner voor € 3,50", vertelt David. "Er zijn ook iedere dag een inloop en diverse activiteiten. Er is ook iedere ochtend een sportactiviteit. Met coupons kunnen mensen gratis kennismaken: 2x gratis lunchen, 2x gratis avondeten en 3x een workshop gratis volgen; die kosten normaal 1 euro."

Wethouder Maïta van der Mark feliciteert Marten van den Poll, bestuurslid van StC Diemen, met de eerste prijs in de actie 'Kleine daad, groot resultaat'.

16 mensen deden mee met prijsvraag 'Kleine daad, groot resultaat'

Het Huis van de Buurt heeft een heel open karakter. "Daar helpt de verbouwing ook aan mee. Het Kruidvat is beter toegankelijk, ook voor mensen in een rolstoel, door de nieuwe entree met schuifdeuren. Het is allemaal veel lichter geworden, met frisse kleuren en ook door de dakkoepel. Er staan grote tafels waaraan je koffie kunt drinken met elkaar. In de foyer is altijd een inloopactiviteit en de grote zaal is er voor activiteiten zoals workshops. Iedereen uit de buurt moet zich welkom voelen. Er is een heel dagprogramma, je kunt de hele dag meedoen."

Kleine daad, groot resultaat
Tijdens de opening werd ook de winnaar bekendgemaakt van de prijsvraag 'Kleine daad, groot resultaat', waarbij mensen ideeën konden aandragen voor een wijkgerichte activiteit. Er waren 16 inzenders, die tijdens een coachinggesprek gaan kijken of hun idee verder uitgewerkt kan worden. Het beste idee was van Serve the City Diemen. De organisatie wil vluchtelingengezinnen die nog niet zo lang in Diemen wonen in contact brengen met gezinnen die hier al langer zijn. Zij krijgen 250 euro om dat idee verder uit te werken.

Hans ter Horst treedt af als voorzitter SV Diemen

DIEMEN - Hans ter Horst is afgetreden als voorzitter van SV Diemen. Hij heeft dit aan het dagelijks bestuur van SV Diemen medegedeeld.

Hans ter Horst: "De reden hiervoor is het advies van mijn arts om het rustiger aan te gaan doen aangezien ik door mijn drukke agenda, zowel zakelijk als privé, de laatste jaren te veel hooi op mijn vork genomen heb."

Vicevoorzitter René Letteboer neemt de taken van Hans ter Horst tijdelijk waar. Tijdens de algemene ledenvergadering op 23 november kiest SV Diemen een nieuwe voorzitter. Het bestuur is van plan om Letteboer op 23 november voor te dragen als nieuwe voorzitter. SV Diemen is nu op zoek naar een vicevoorzitter.

Ter Horst blikt tevreden terug op zijn periode bij SV Diemen: "Na meer dan twintig jaar bij SV Diemen diverse functies bekleed te hebben valt mij dit zéér zwaar. Maar als ik terugkijk naar wat wij in die periode met zijn allen bereikt hebben, maakt mij dat trots. Een schitterende accommodatie is verwezenlijkt, prestatie en recreatie gaan hand in hand, maar nog belangrijker is dat wij een gezonde vereniging zijn die draait dankzij de inspanning van vele vrijwilligers."

Het bestuur van SV Diemen betreurt het vertrek van Ter Horst. "Het bestuur vindt het jammer, maar accepteert uiteraard zijn beslissing. Gezondheid is te allen tijde belangrijker. We danken Hans voor al zijn inzet, enthousiasme en bevlogenheid en wensen hem voornamelijk veel gezondheid toe."

Hockeyvelden in Diemen

Vervolg van de voorpagina

Op die plek lagen tot ruim twintig jaar geleden voetbalvelden en honkbalvelden. De VVD wil er een hockeyaccommodatie realiseren, bijvoorbeeld op het moment dat er bij het station in het centrum een ondertunneling wordt aangelegd.

Wethouder van Sportzaken Jeroen Klaasse noemde de wens van de VVD een mooie ambitie. Hij wees de liberalen erop dat de komst van een hockeyvereniging geld kost en dat er in de nabijheid van Diemen al hockeyverenigingen zijn. Bij het opzetten van een hockeyvereniging in Diemen zal nadrukkelijk de samenwerking met naburige hockeyverenigingen worden gezocht.

De Kersenboom houdt circusmarkt in sporthal

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Basisschool De Kersenboom heeft vorige week woensdag in sporthal Diemen een circusmarkt gehouden.

Leerlingen van het kinderdagverblijf en de groepen 1 tot en met 8 hebben samen met hun ouders en leerkrachten allerlei circustrucs geoefend. De school vindt ouderparticipatie belangrijk en daarom betrekken de leerkrachten meerdere keren per jaar ouders bij activiteiten en feesten die op school plaatsvinden.
Alle klassen hebben drie weken activiteiten ontplooid die in het thema van circus stonden. Circus Kristal heeft de afsluitende dag georganiseerd.

Echtpaar La Faille-Weeda 65 jaar getrouwd

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog heeft maandag een bezoek gebracht aan het echtpaar La Faille-Weeda uit Diemen. Zij vierden dat zij 65 jaar getrouwd zijn. Het echtpaar woont zelfstandig in een woning in Diemen-Zuid. De burgemeester kwam uiteraard niet met lege handen. Hij had een mooi bloemstuk en heerlijke chocolade bij zich. De burgemeester en het echtpaar hebben aangenaam met elkaar gesproken.

Evangelie Gemeente Diemen viert 20-jarig jubileum

'We begonnen met een kleine bijbelstudiegroep'

Muziek bij de speciale jubileumdienst afgelopen zondag. Foto: VEG

DIEMEN - De (Volle) Evangelie Gemeente Diemen (VEG) bestaat 20 jaar. Dat vierde de gemeente afgelopen zondag met een speciale samenkomst in kerkgebouw De Ontmoeting.

De VEG is in 1995 ontstaan uit een kleine bijbelstudiegroep. Voorganger Jan Meijerink: "We begonnen met vier mensen." Na een half jaar werd besloten om voortaan iedere zondag samen te komen. Eerst in 't Kruidvat, later in de Prinses Margrietschool en sinds ongeveer acht jaar in De Ontmoeting. "De eerste leden namen na verloop van tijd meer mensen mee; de groep werd steeds groter en groeide uit tot een volwaardige gemeente waar nu ruim 100 mensen deel van uitmaken."

De samenkomsten van de VEG trekken vooral mensen uit Diemen, maar ook uit Amsterdam. De uitzendingen van de VEG op de Amsterdamse lokale zender Salto dragen daar aan bij. Naast mensen die trouw de diensten bezoeken zijn er ook mensen die wel naar de kerk komen maar nog niet definitief voor de VEG gekozen hebben. "Ik praat graag over het geloof met mensen die er nog niet zo veel van weten. Bovendien zijn er in de loop der jaren ook weer mensen uit de VEG gegaan om zelf een groep te starten of de zending in te gaan. Dat vind ik heel mooi om te zien."

Gemeente steunt initiatieven voor vluchtelingen

Vervolg van voorpagina

De gemeente verdubbelt bijvoorbeeld de opbrengst van initiatieven die in Diemen worden ontplooid. Een voorbeeld hiervan is de opbrengst van de speciale collecte die onlangs in de kerk Sint Petrus' Banden werd gehouden.

Statushouders
Wethouder Lex Scholten, verantwoordelijk voor Volkshuisvesting, heeft de gemeenteraad verteld dat overwogen wordt om meerdere alleenstaande statushouders (mensen die in het bezit zijn van een verblijfsvergunning) in een woning te huisvesten. Dit moet de toch al grote druk op sociale huurwoningen niet verder doen toenemen.

Vrije sector
Ook wil de wethouder onderzoeken of het mogelijk is om statushouders in een huurwoning in de vrije sector te laten wonen.

De wethouder verwacht dat veel vluchtelingen die momenteel Nederland binnenkomen binnen afzienbare tijd een verblijfsstatus krijgen. Hierdoor zal de druk op de woningmarkt verder toenemen.

Verbouwing van pastorie gaat binnenkort van start

DIEMEN - De verbouwing van de pastorie van de Sint- Petrus' Banden gaat binnenkort van start. De pastorie verhuist tijdelijk naar Berkenstede 304, een ruimte in het woon- en zorgcentrum in Diemen-Zuid.

Hanneke van Wel-Karbet, voorzitter van het parochiebestuur: "De pastorie is op 1 en 2 oktober gesloten omdat wij alles gaan inpakken. Zaterdag 3 oktober verhuizen wij naar Berkenstede. De pastorie is vanaf maandag 5 oktober weer telefonisch bereikbaar op nummer 020-6905097. Vanaf 12 oktober kunnen bezoekers langskomen in onze tijdelijke ruimte in Berkenstede."

Appartementen
In opdracht van eigenaar Stadsherstel Amsterdam wordt op 15 oktober met de verbouwing van de pastorie gestart. In het gebouw komen zes appartementen, waarvan de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden er een gaat huren.

Ray van Schaffelaar

Fotograaf en websitebouwer
53 jaar
Diemenaar sinds 1998

Foto: Ray van Schaffelaar

Wat fotografeer je?
"Reportagefotografie. Ik zou dat dagelijks kunnen en willen doen. Daarnaast is iemand mooi portretteren ook heel erg fijn om te doen."

Mooiste plek voor een foto in Diemen?
"Het fietspad langs het Amsterdam-Rijnkanaal vanaf de Nesciobrug tot aan OverDiemen, met die prachtige bomenrijen."

Mooiste website?
"De met mijn eigen bedrijf gebouwde website over mijn reportage- en portretfotografie: www.Ofoto.nl."

Beste cd ooit?
"Het album 'Alone Together' van Clare Fischer, 'Brunner-Schwerpunkt' bijvoorbeeld. Ruig en gevoelig tegelijk."

Favoriete film?
"De Iraanse film 'About Elly'."

Foto of olieverfschilderij?
"Foto. Een mooi stilgelegd moment uit een leven. Daar kan ik lang naar kijken."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met mijn vader."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik conservatorium afgestudeerd pianist geïmproviseerde muziek ben."

Trots op?
"Mijn vrouw Lucie en twee lieve jongens Lucas en Mick."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Ik zou gewoon doorleven en werken zoals nu, maar dan wat vaker op vakantie gaan met mijn gezin."

En met 100 euro?
"Lekker veel sushi bestellen en met z'n viertjes genieten."

Je kunt niet zonder?
"Mijn camera."

Stad of dorp?
"Dorp, maar dicht bij stad. Dus ik zit goed."

Als je een dagje burgemeester was...
"Zou ik het Diemerplein volgooien met bankjes en de apotheek verplaatsen. En een echte klassieke fontein in het midden. Zie je het voor je?"

Een koekje voor een gift voor vluchtelingen

Nilaya en Maira. Foto: Joke Bouma

DIEMEN - De vriendinnetjes Nilaya en Maira kijken regelmatig naar het Jeugdjournaal. Door de berichten over de vluchtelingenkampen, ook in Nederland, besloten zij een steentje bij te dragen en zamelden geld in voor de vluchtelingen.

Een gift werd beloond met een koekje. Het was een rustig plekje, maar de vriendinnen wisten toch een mooie opbrengst binnen te halen: € 24,85. De dames weten nog niet precies hoe het geld op de bestemming komt. Via hun juf aan de burgemeester overhandigen?

Diemense zanger viert 20-jarig jubileum

Quincy geeft twee jubileumconcerten in Schouwburg Amstelveen

DIEMEN - Zanger Quincy (37) uit Diemen viert in november dat hij dit jaar maar liefst twintig jaar in het vak actief is. Veel inwoners van Diemen zullen hem kennen vanwege zijn optredens tijdens het Diemer Festijn. Ook tijdens de meest recente editie van het Diemer Festijn stond Quincy op het podium in de feesttent. Quincy woont met zijn vrouw Daisy, haar zoon Donny en hun dochter Bobby in Diemen-Noord.

Wat is jouw achtergrond?
"Ik ben in een ziekenhuis in Amsterdam geboren en heb tot mijn 13e jaar in Abcoude gewoond. Ik heb in Amstelveen op de middelbare school gezeten. Ik ben op mijn 14e met zingen gestart. Dat is eigenlijk als een dolletje begonnen. Een vriendin van mijn zuster zong en toen zij weer eens een keer bij ons op bezoek was, zei ik tegen haar dat ik de volgende keer als zij ging zingen met haar mee zou gaan. Dat heb ik toen gedaan en enkele weken later deed ik mee aan een talentenjacht in Café La Bastille in Amsterdam. Ik ben kort daarna begonnen met zangles en tour vanaf mijn 17e jaar door het land. Daarom vier ik binnenkort mijn twintigjarig jubileum als artiest."

De zanger heeft zich de afgelopen twintig jaar sterk ontwikkeld en heeft al een mooie loopbaan achter de rug. Quincy kreeg landelijke bekendheid door met grote overmacht de verkiezing van de titelsong voor de eerste Big Brother-serie te winnen. Begin 2008 startte op AT5 de eerste uitzending van Quincy's reallifesoap. In een reeks van 10 afleveringen kon de kijker Quincy op de voet volgen. De single 'Slapeloze Nachten' die op 15 februari 2008 officieel gereleased werd, was tevens de titelsong en behaalde een mooie hitnotering, namelijk de 15de plaats in de Mega Top 100.

Quincy werd opgemerkt door Marianne van Wijnkoop. Als casting director van Joop van den Ende Theater Producties was ze op zoek naar een tweede invaller voor Danny de Munk in de hitmusical Ciske de Rat. Aangezien Quincy op dat moment nog nooit iets op musicalvlak gedaan had, was deze move best spannend. Na een lange tijd auditeren en repeteren was de kogel door de kerk: Quincy was Ciske!

Quincy op het podium tijdens het Diemer Festijn.
Quincy tourt al vanaf zijn 17e door het land.
Zanger heeft graag contact met publiek.

'Ik ben op mijn 14e
met zingen gestart'

Begin 2011 tekende Quincy een tweejarige platendeal met Red Bullet/Rodeo Media hetgeen resulteerde in de single 'Hoe ver moet ik gaan'. Ook was Quincy dat jaar te zien in een minidocusoap in het SBS6-programma '100%TV' en was er zijn eerste concert in Escape Amsterdam.

Jubileumconcerten

DIEMEN - Quincy viert zijn 20-jarig jubileum als zanger met twee optredens in de Schouwburg Amstelveen. Op maandag 9 en dinsdag 10 november staat hij op de planken in Amstelveen. Beide concerten beginnen om 20.00 uur.

Het concert van maandag 9 november is uitverkocht, voor het concert van dinsdag 10 november is nog een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar. Kaarten kunnen worden gekocht via e-mail: Quincy20jaar@hotmail.com en bij Café 't Pandje aan de Ouddiemerlaan. Tijdens de concerten zullen diverse gastoptredens plaatsvinden.

In de afgelopen jaren trad Quincy op in het hele land. Begin 2014 zette hij zijn eigen label op: dbMusic. Onder dit label zijn inmiddels drie singles uitgebracht: 'Zeg mij dat dit liefde is', 'Volmaakt' en 'Ben je morgen nog van mij'. Ook in dat jaar trad hij op in de Ziggo Dome bij 'Holland zingt Hazes' en bereikte hij de halve finale in het programma 'Bloed, zweet en tranen'. In 2015 deed Quincy mee aan het SBS6-programma 'We Are Family', een familieprogramma waar Quincy samen met zijn dochter Bobby zong en de finale behaalde.

'Voor een optreden heb ik altijd last van een gezonde spanning'

Hoe vaak treed je op?
"Dat varieert, maar meestal minimaal drie keer per week. Ik doe allerlei optredens, van zeg maar optredens in cafés tot aan concertzalen en dinnerconcerten. Ik vind het heel mooi dat ik van mijn hobby zingen mijn beroep heb kunnen maken."

Hoe bereid je je voor op een optreden?
"Ik leef gezond: ik rook niet, drink weinig, eet gezond en pak mijn rust. Nee, ik gebruik niets om mijn stem in vorm te houden. Als je iets gebruikt en het een keer bent vergeten dan mis je het en dat wil ik niet. Voordat ik aan een optreden begin, heb ik altijd last van een gezonde spanning. Dat hebben de meeste artiesten. Ik kijk altijd stiekem van achter het gordijn de zaal in om het publiek te zien. Maar zodra ik de microfoon in mijn hand heb en het podium opstap voel ik mij prettig en op mijn gemak."

Je treedt vaak op tijdens het Diemer Festijn in jouw woonplaats. Blijft dat bijzonder voor je?
"Jazeker. De afgelopen keer ben ik op donderdag in de tent gaan kijken en heb daar een biertje gedronken. Van presentator Wim Bohnenn mocht ik mijn fiets achter de feesttent op de parkeerplaats van de artiesten zetten, haha. Zaterdagavond heb ik in de feesttent opgetreden. Ik kon na afloop van het optreden helaas niet blijven omdat ik nog een optreden had in Castricum. Als het maar even kan blijf ik na een optreden om even met de mensen. te parten. Dat vind ik altijd heel leuk."

Divers onderzoek (didactisch, intelligentie, hoogbegaafdheid, vervolgonderwijs, persoonlijkheid, gedrag, sociaal emotioneel), begeleiding (o.a. autismebegeleiding, faalangsttraining, begeleiding bij ADHD) en advies. www.prak
tijkvoorpassendonderwijs.nl

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Remedial teaching. Citotraining. Voorbereiden op rekentoets en examens. Middenstraat 31 Weesp www.prak
tijkvoorpassendonderwijs.nl

Diemen, 11 oktober 2015
Bep & Charles v. den Berg
50 jaar getrouwd

Proficiat en fijne dag
Linda, Gitta en Marc (+ kids en vele andere)

Contant geld voor uw oude fiets Kroonenberg 2Wielers koopt uw oude fiets. Inbreng iedere donderdag tussen 14-17.00 uur. Legitimatie verplicht, geen mountain-,
kinder- en derailleurfietsen.
Ouddiemerlaan 219
020-7372940

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

TE KOOP: 2 Garageboxen, Pr. Marijkestraat 106 en 108 te Diemen. Tel.: 06-17604542

Weer winst SV Zeeburg

Handballers staan ongeslagen bovenaan

SV Zeeburg is seizoen goed gestart. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft donderdag en zondag competitiewedstrijden gewonnen. De handbalsters uit Diemen staan na vijf wedstrijden ongeslagen bovenaan.

Donderdagavond speelden de dames een inhaalwedstrijd tegen Legmeervogels 1, op zaterdagavond een oefenwedstrijd tegen CSV 1 uit Castricum en zondag stond in Diemen de competitiewedstrijd tegen SC Dynamo op het programma.

Donderdag speelde SV Zeeburg om 20.00 uur in Uithoorn tegen Legmeervogels. De dames van SV Zeeburg moesten even op gang komen tegen deze vrij stugge ploeg. Door balverlies kon de thuisploeg een aantal keer scoren vanuit de break. Daarna ging het beter lopen bij SV Zeeburg en is de winst geen moment in gevaar gekomen. Eindstand: 14-18.

Na een makkelijke oefenwedstrijd tegen CSV 1 (40-14 winst), een ploeg die in het zaalseizoen in de 2e klasse speelt, stonden de dames van SV Zeeburg zondag aan het begin van de middag klaar voor de thuiswedstrijd tegen SC Dynamo, een team waar zij nog nooit eerder tegen hadden gespeeld.

Al snel bleek dat SC Dynamo een vrij fysieke ploeg heeft en SV Zeeburg moest het dus hebben van snelheid in de aanval. De wedstrijd begon wat rommelig, maar na 15 minuten begon het te lopen bij de thuisclub. De verdediging zat dicht en via mooie aanvallen werd er uitgelopen naar een ruime voorsprong bij de rust. Afgesproken werd dit goede spel na de hervatting voort te zetten, maar dit pakte anders uit. In de verdediging werd minder goed opgelet en gecommuniceerd, waardoor SC Dynamo er makkelijk doorheen kon lopen. In de aanval had de thuisploeg moeite met het creëren van kansen. De vermoeidheid was in de ploeg was geslopen. Maar SV Zeeburg boekte toch een ruime overwinning: 22-16. SV Zeeburg staat na vijf veldwedstrijden ongeslagen bovenaan. Zondag staat de uitwedstrijd tegen Lotus DS1 op het programma. De aanvang is om 12.05 uur.

SV Diemen speelt gelijk: 2-2

DIEMEN - SV Diemen heeft voor eigen publiek gelijk gespeeld tegen Meteoor: 2-2. De ploeg van trainer Martin van Egmond heeft na vier duels zeven punten en staat op een gedeelde derde plaats.

Het leek wel alsof SV Diemen had besloten 20 minuten later te beginnen dan de scheidsrechter van plan was. De thuisploeg startte dramatisch en wekte geen moment de indruk dat het van plan was de punten thuis te houden. Meteoor speelde zoals van tevoren werd verwacht, van achteruit werd vrijwel direct de lange bal gespeeld richting de snelle Montblanc. Het was dezelfde Montblanc die in de eerste 20 minuten alle vrijheid kreeg om SV Diemen pijn te doen. Eerst mocht hij in het strafschopgebied kappen, draaien en hard uithalen voor de 0-1. Enkele minuten later versnelde hij aan op de linkerflank, waarna zijn voorzet werd gepromoveerd tot doelpunt: 0-2. Zo was er net een kwartier verstreken en moest SV Diemen oppassen dat het niet weggespeeld zou worden. Na de 0-2 leek SV Diemen dan toch wat wakker te schrikken. Er werden meer duels gewonnen en de aanvallers begonnen zich meer te laten zien. Zo werd centrumverdediger Strobbe gedwongen een kaart te pakken om een veelbelovende aanval in de kiem te smoren en kwam hij niet veel later goed weg toen Bright Owusu ternauwernood op de been bleef na zijn tackle.

Trainer Van Egmond greep in de rust in en bracht Saam en Benouda voor Ringelberg en Sno. Bijna hadden deze twee wissels meteen impact toen Saam uit een goede voorzet van Benouda binnenschoot, maar de middenvelder van SV Diemen stond net buitenspel. Benouda zou zijn stempel op de wedstrijd drukken. SV Diemen was in de tweede helft stukken sterker dan Meteoor en het wachten was dan ook op de aansluitingstreffer. Deze kwam gelukkig tot stand doordat het schot van Benouda licht getoucheerd werd, waardoor de keeper kansloos was: 2-1. Gesterkt door de treffer zette SV Diemen de jacht op nog een doelpunt voort. Meteoor wankelde en kwam nog maar een enkele keer aan de overkant, maar wist wel lang stand te houden. Vlak voor tijd kreeg SV Diemen alsnog loon naar werken toen wederom Benouda vlijmscherp bleek door een rebound van de lat binnen te koppen en zo alsnog een punt veilig te stellen: 2-2. Zondag speelt SV Diemen een uitwedstrijd tegen DSOV. De wedstrijd in Vijfhuizen begint om 14.00 uur.

Dames van De Meeuwen winnen opnieuw

DIEMEN - De dames van De Meeuwen hebben de uitwedstrijd tegen de Waterwolf gewonnen: 2-3. De heren van De Meeuwen verloren het uitduel tegen De Duinkikkers met 6-4.

De dames van De Meeuwen begonnen sterk. Tessa Coumou zette de ploeg uit Diemen op een 0-1 voorsprong. Na een strafworp tegen en hierna een sterke aanval van De Meeuwen kwamen de dames uit Diemen op een voorsprong van 1-3. In het 3e part kreeg Sophia Lunenburg een uitsluiting. De thuisclub kon daardoor terugkomen tot 2-3. In het 4e part heeft De Meeuwen met man en macht verdedigd. Door een aantal reddingen van keepster Sanne Winchester en goed spel van de veldspelers won De Meeuwen met 2-3. Het eerste damesteam van De Meeuwen is na twee duels ongeslagen.

De heren van De Meeuwen verloren de uitwedstrijd in Soest tegen De Duinkikkers met 6-4. In de tweede uitwedstrijd van het seizoen ging De Meeuwen ten onder doordat de wedstrijd niet scherp begonnen werd. Na twee minuten stond de ploeg uit Diemen al met 2-0 achter. Uit een midvooractie werd nog wel wat teruggedaan: 2-1. In de tweede periode werd er door de thuisploeg gescoord uit een strafworp en een overtalsituatie: 4-1. Aan het begin van de derde periode kwam De Meeuwen weer terug in de wedstrijd na onder andere opnieuw een midvoordoelpunt van Marc van Lammeren: 4-3. Aan het einde van de derde periode liep de thuisploeg weer uit naar een 6-3 voorsprong. Twee seconden voor het einde van de derde periode scoorde Leon Schuurhuis vanaf de middenlijn: 6-4. In de laatste periode werd er hard gespeeld, maar werd er niet meer gescoord. Eindstand: 6-4.

Het eerste honkbalteam van TIW-Survivors.

Honkballers TIW-Survivors pakken titel

DIEMEN - Het eerste honkbalteam van TIW-Survivors is kampioen geworden. Ook het eerste juniorenteam heeft de titel in de wacht gesleept.

Het is het herenteam gelukt om de doelstelling te bereiken: na 1 jaar afwezigheid kampioen worden. Zaterdag werd OVVO in een bloedstollende wedstrijd met 11-10 verslagen. Op zondag wonnen de junioren en verloor hun directe concurrent. Het gevolg was dat ook de junioren kampioen werden.

TIW-Survivors kwam al snel op een 2-0 voorsprong door hits van Floris Flens, Staffan van der Veen en Jesus Flores Monteverde. Het antwoord van OVVO in de gelijkmakende beurt was goed. Na een fraaie homerun van hun openingsslagman, een paar fraaie hits en fouten kwam OVVO op 4-2. In het verdere verloop van de wedstrijd werd er over en weer gescoord. TIW-Survivors stond aan het begin van de 6e inning op een riante voorsprong van 10-5. Op honkslagen van Jeffrey de Jong, Leon Heystee, Rens Claassen en Rob Stravers werden er 5 punten gescoord in totaal verdeeld over de 5de en 6de slagbeurt. OVVO slaagde erin om langszij te komen: 10-10.

TIW-Survivors scoorde in de slagbeurt erna een punt door een fout aan de kant van OVVO, waardoor de club uit Diemen weer de leiding nam. OVVO had het zwaar tegen het gooien van werper Jeffrey. OVVO kreeg nog een kans in de 8ste slagbeurt met 0 uit en een man op het tweede honk. Maar deze werd goed verdedigd en uitgetikt. In de laatste slagbeurt voor OVVO werd het nog spannend. Met 2 uit lukte het OVVO om alle honken bezet te krijgen. Maar met 3 wijd en 2 slag sloeg de beslissende slagman van de Amsterdammers de bal hoog naar linksvelder Radboud Koning die de bal wist te vangen. Dit betekende, met een prachtige reeks van 15 gewonnen competitiewedstrijden op rij, het kampioenschap voor het eerste herenteam van TIW-Survivors.

Het eerste juniorenteam van de honkballers van TIW-Survivors speelde zondag een wedstrijd tegen Hoofddorp Pioniers 2, die gewonnen werd met 10-7. Daarnaast verloor de directe concurrent DSS 2 van Flying Petrels, waardoor de junioren mee konden feesten in het weekend.

Triaz te sterk voor DKV Victoria

DIEMEN - DKV Victoria heeft de thuiswedstrijd tegen Triaz met 9-15 verloren.

Dat het een moeilijk buitenseizoen is voor DKV Victoria is duidelijk. De ploeg is zoekende en ook afgelopen weekeinde was de tegenstander te sterk. DKV Victoria speelde stroef. Een kwartier voor tijd viel het doek voor DKV Victoria en was de vechtlust compleet weg bij het team uit Diemen en daarmee ook het geloof in de wedstrijd en dus in de overwinning. Aankomend weekeinde moet er gewonnen worden wil de ploeg nog uitzicht houden op aansluiting.

vrijdag 2 oktober

De draak is ontwaakt

Geen land dat zo veel tegenstellingen kent als China: hemelse tempels en torenhoge wolkenkrabbers, besneeuwde bergen en groene rijstvelden, bedrijvige markten en hypermoderne winkelcentra. Cisca en Evert Abspoel geven een multimediapresentatie in De Schakel over het oude en moderne China. Het is een prachtig land met duizenden jaren geschiedenis, oude tradities, unieke monumenten en schitterende landschappen. 10.00 – 12.00 uur, kosten: € 3,-. Informatie: Cora Verhoef SWD, 06-55622536.

Vincent Bijlo

In 'Het Nieuwe Nu' bekijkt Vincent de wereld door een 'slimme' bril en verplaatst hij zich in een zelfrijdende auto. Hij kan alles, alles, alleen. Dat maakt hem gelukkig, althans, dat is de bedoeling. Maar waarom mist hij zijn chauffeur zo? Waarom verdwaalt hij, ondanks dat zijn auto de weg weet? Aanvang 20.30 uur. € 15,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zaterdag 3 oktober

Oud papier

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf half tien in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.


Kinderboekenweek

Om 14.00 uur speelt Martijn Donders de voorstelling 'Meneer B. en de Smikkelsmakmachine'. Deze voorstelling sluit aan bij het thema van de Kinderboekenweek: 'Raar maar waar!' over natuur, techniek en wetenschap. Meneer B. is gek op lekker eten, maar zijn vrouw vindt hem veel te dik. Daarom geeft ze hem iedere dag alleen nog maar broccoli. Gelukkig heeft Meneer B. een kelder waarin hij al jaren aan het werken is aan een geheime uitvinding: de Smikkelsmakmachine. Een interactieve voorstelling voor iedereen vanaf 5 jaar. Toegang met OBA-pas gratis/ normaal € 5,-. Reserveren noodzakelijk via diemen@oba.nl of 020-6902353.

Toneel in De Omval

Eric Borrias speelt 'De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween' naar het gelijknamige boek van Jonas Jonasson. Allan Karlsson wordt 100 jaar, maar is niet van plan op te komen dagen op het feest dat het bejaardenhuis organiseert. Dus stapt hij uit het raam en verdwijnt. 20.30 uur. € 15,- € 13,50. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zondag 4 oktober

Bridgeclinic

Bridgeclubs Sans Atout en Diemen Noord organiseren in De Schakel een bridgeclinic met als onderwerp 'Verdediging tegen de Multi 2 Ruiten' van docent Nico Portegijs. Aanvang 12.00 uur. Aansluitend is er een bridgedrive, aanvang 13.15 uur. Inschrijven: 020-4638952 of bridge@boekservices.nl. Meer informatie, onder andere over de cursussen, op www.sansatoutbridge.nl.

Bingo

Bingo in het Noorderlicht, iedereen is welkom van 13.00 tot 16.00 uur.

Jan Rot

In een serie nieuwe liedjes keert 'de langste zanger van Nederland' Jan Rot terug naar zijn jeugd en de beslissende wendingen in het leven: de eerste zelfgespaarde voetbal, de eerste keer verliefd en natuurlijk de eerste keer op het podium. Aanvang 20.30 uur. € 15,- Reserveren: theaterdeomval.nl.

maandag 5 oktober

Beweeggroep 70+

De beweeggroep gezond bewegen voor 70 +. Iedere maandagochtend om 10.00 uur en 11.00 uur o.l.v. de oefentherapeut. Praktijk voor oefentherapie, burgemeester Bickerstraat 17. Kosten € 6,- per les, deelname per maand. Informatie en aanmelden: 020-6001316.

Spelinloop

Iedere maandagmorgen, behalve in de schoolvakanties, van 10.00 tot 11.30 uur is er in De Brede HOED een gratis spelinloop voor ouders en kinderen. Terwijl de kinderen met elkaar spelen, kunnen ouders onder het genot van een kopje koffie of thee ervaringen uitwisselen. Carien Ruijter, pedagogisch adviseur, is aanwezig voor vragen en advies over bijvoorbeeld slapen, eten en zeuren.

Buurtlunch

Iedere maandag bij wijkcentrum Noorderlicht een (warme) maaltijd. Aan tafel om ca. 12.15 uur, € 2,50. Voor iedereen van 19-99. Svp vooraf aanmelden tot uiterlijk vrijdagmiddag bij ajongbloed@stichtingwelzijndiemen.nl of 06- 55022963.

zaterdag 10 oktober

Boekenmarkt

Bij de Sint Petrus' Bandenkerk aan de Hartveldseweg 25 worden boeken verkocht. De opbrengst is voor de restauratie van de kerk. 11.00–14.30 uur.

Repair Café

Repair Café Diemen is vanaf 10 oktober weer elke tweede zaterdag van de maand open van 14.00 tot 17.00 uur open in De Diem, Arent Krijtsstraat 48.

Alex Roeka

Alex Roeka speelt in Theater De Omval het theaterconcert 'Voort!'. "Die sabbatical is me aanvankelijk slecht bevallen", zegt Alex Roeka. "Toen werd er een afspraak voor me geregeld bij een psychiater. Hij raadde me aan onmiddellijk met die rare sabbatical te stoppen. Ik schreef het ene na het andere nummer. Over de liefde, de wereld, onze tijd, mijn verleden en alles wat me beroerde." Aanvang 20.30 uur. € 17,50. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Verder deze maand

Winny Ros

Winny Ros exposeert tot 6 oktober in het gemeentehuis. Zij maakt o.a. illustraties voor tijdschriften, boeken, reclamedoeleinden en schetsen - storyboards voor reclamebureaus. De expositie toont haar schilderijen en collages. De collages ontstaan door vele lagen acrylverf op papier over elkaar te zetten; zo ontstaan er verrassende plastische structuren en kleurcombinaties. Te zien op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur.

Henny Gentenaar

Olieverfschilderijen van Henny Gertenaar, lid van Kunstzin Diemen, t/m eind oktober 2015 vrij te bezichtigen in verzorgingshuis De Diem. De heldere vrolijke kleuren voeren de boventoon in haar kunstwerken. Dagelijks te bezoeken tussen 9.00 en 20.00 uur.

Marja Eelman

Marja Eelman, lid van Kunstzin Diemen, exposeert in woon-zorgcentrum Berkenstede met haar fantasierijke karakterpoppen. De expositie is dagelijks te bezoeken tussen 9.00 en 20.00 uur.

donderdag 1 oktober

Klaverjassen

Klaverjasclub Diemen Zuid houdt de competitie in Huis van de Buurt 't Kruidvat. Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Kosten 3 euro per avond.

1 en 6 oktober

Film in De Omval

'Irrational Man', de nieuwe Woody Allen met Emma Stone en Joaquin Phoenix. Filosofieprofessor Abe Lucas bevindt zich in een existentiële crisis maar ontdekt een nieuw doel in zijn leven wanneer hij een relatie begint met een van zijn studenten. Aanvang donderdag 20.00 uur, dinsdag 14.00 en 20.00 uur, € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

dinsdag 6 oktober

Cursus Gezond Koken

In het Huis van de Buurt 't Kruidvat een gratis cursus over gezond, goedkoop en lekker eten. De 4 bijeenkomsten, georganiseerd door de GGD en SWD, zijn van 16.30 – 18.30 uur. De cursus wordt gegeven door een diëtiste. Onderdelen die aan de orde komen zijn: voorlichting over gezonde voeding, etiketten lezen, bezoek aan supermarkt, proeven en vergelijken, recept samenstellen en samen koken en eten. Aanmelden: cverhoef@stichtingwelzijndiemen.nl of 06–55622536.

woensdag 7 oktober

Spreekuur

De wijkverpleegkundigen van Amstelring en Cordaan houden iedere woensdag een verpleegkundig spreekuur in De Brede HOED, 14.00 tot 15.00 uur. Alle inwoners van Diemen kunnen hier terecht voor vragen over zorg en welzijn.

Toneel in De Omval

Theater Zeelandia speelt 'Soeur Sourire'. Soeur Sourire is een icoon van de jaren 60; de zingende non die met haar hit 'Dominique' de wereld veroverde, maar die daarna ten onder ging. Het is een teder portret van een tragische figuur met grote theatrale kracht. Aanvang 20.30 uur. € 16,50.

8 en 13 oktober

AMY

De documentaire 'Amy' brengt het unieke levensverhaal van zangeres Amy Winehouse in beeld, een van de grootste muziekiconen van deze eeuw. De combinatie van haar rauwe eerlijkheid en haar talent resulteerde in enkele van de origineelste en meest bejubelde nummers van deze eeuw. Aanvang donderdag 20.00 uur, dinsdag 14.00 en 20.00 . € 8,-. Reserveren: theaterdeomval.nl.

vrijdag 9 oktober

Cabaret in De Omval

Louise Korthals speelt 'Zonder Voorbehoud'. Maar liefst drie kranten kenden alle vijf sterren toe, waaronder de Volkskrant. De Neerlands Hoop-jury, die aankomend talent met toekomstperspectief moet belonen, had het in 2013 zelden zo makkelijk. Een waar talent. Na haar tweede programma kan dat oordeel alleen maar worden onderstreept: Louise Korthals is een megatalent. Aanvang 20.30 uur. € 18,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zondag 11 oktober

Diemer harmonie

In De Omval speelt de Diemer Harmonie haar najaarsconcert. Met medewerking van Muziekvereniging Soli uit Velsen. Beide orkesten staan onder leiding van Vincent van den Bijlaard. Reserveren van kaarten via www.diemerharmonie.nl. Aanvang 14.00 uur.

woensdag 14 oktober

Charles Groenhuijsen

Charles Groenhuijsen geeft een lezing in OBA Diemen over zijn boek 'Oh, oh, Amerika'. Charles Groenhuijsen is al jaren gefascineerd door Amerika en schrijft in 'Oh, oh, Amerika' bevlogen en met grote kennis van zaken over zijn tweede vaderland. Lezing in samenwerking met Bruna Diemen, toegang met OBA-pas € 5,- / normaal € 10,-. Aanvang 20.00 uur. Reserveren via 020-6902353 of diemen@oba.nl.

'Arent Krijtsstraat is straat voor specialisten'

Danny van Buuren, voorzitter van de winkeliersvereniging. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Arent Krijtsstraat was in het verleden een van de belangrijkste winkelstraten van Diemen. Die periode is definitief verleden tijd. Toch is Danny van Buuren, voorzitter van Winkeliersvereniging Arent Krijtsstraat, positief over de toekomst van de straat. "In de Arent Krijtsstraat kunnen mensen terecht voor echte specialisten."

Danny van Buuren vormt samen met Erik Nuis van New Look Optiek het bestuur van de winkeliersvereniging. Danny werkt als makelaar bij AVT Makelaars.

In de Arent Krijtsstraat zijn naast zaken als chocolaterie Stam, slijterij C. Knijf, Beter Fietsen en Scooterfabriek Veju ook diverse horecazaken zoals Indonesisch afhaalcentrum Bogar Penmai, de Italiaan Vero en ijszaak Donatella te vinden. Daarnaast hebben zich de afgelopen jaren steeds meer kantoren in de straat gevestigd. AVT Makelaars is daar een van.

'Het is belangrijk dat de straat er mooi uitziet'

Danny van Buuren: "De Arent Krijtsstraat is een straat met echte specialisten geworden. De meeste klanten komen hier naartoe omdat zij bij een specifieke zaak moeten zijn: bijvoorbeeld chocolaterie Stam, de ijszaak, een van de horecazaken of een van de kantoren. Dit is geen straat waar mensen echt gaan winkelen. Dat hier een blauwe zone is, is voor de ondernemers en de klanten van groot belang. De klanten kunnen meestal snel een parkeerplek vinden."

De recente sluiting van supermarkt Puur wordt door de ondernemers en veel klanten betreurd. Wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken laat weten dat de gemeente er zeker niet naar streeft om het aantal winkels in de straat terug te brengen. "Maar als er een winkelpand leegkomt mag er wat de gemeente betreft ook een kantoor in komen. Dat noemen wij verkleuren. Maar het is zeker niet zo dat wij de winkels uit die straat weg willen hebben."

De Arent Krijtsstraat ziet er mooi uit. De straat is ruim een jaar geleden opgehoogd en opgeknapt. De ondernemers zijn op het verzoek van de winkeliersvereniging ingegaan om de buitenkant van hun winkel te schilderen. De bloembakken die de gemeente heeft geplaatst zorgen voor extra sfeer. "Het is belangrijk dat de straat er mooi uitziet, want veel mensen komen via de Arent Krijtsstraat de gemeente Diemen binnen", aldus Van Buuren.

Van Buuren denkt in kansen en ziet dan ook volop mogelijkheden voor de Arent Krijtsstraat. "Ik hoop dat er spoedig iets met het pand op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg gaat gebeuren. In dat pand zat vroeger het kantoor van de AVVL. Er zijn plannen om op die plek appartementen te bouwen. Eerder waren er plannen voor een hotel. Ik hoop dat er een hotel komt. Er worden in Amsterdam veel hotels gebouwd, in Diemen is er echter nog geen een. Ik denk dat die plek een goede locatie voor een hotel is, vlak bij de snelweg en bij lijn 9. Daarnaast heeft Diemen twee stations en ligt Schiphol dichtbij."

Hij denkt dat een hotel een stimulans voor de Arent Krijtsstraat en de rest van Diemen zal zijn. "Toeristen die in een hotel in Diemen verblijven kunnen de plaatselijke horeca en winkels bezoeken. Het zou mooi zijn als er dan in de Arent Krijtsstraat een kleine supermarkt komt waar toeristen terechtkunnen."

Tevreden over nieuwe opstelling markt

Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN - Sinds enige tijd is de opstelling van de kramen van de markt die elke woensdag op het Diemerplein plaatsvindt veranderd. Tussen de marktkramen die wekelijks voor de horecazaken staan die aan de buitenkant van winkelcentrum Diemerplein zijn gevestigd, zijn nu diverse open plekken gecreëerd.

Dit heeft tot gevolg dat de horecazaken beter zichtbaar zijn voor de bezoekers van de markt.

De ondernemers van de horecazaken zijn tevreden over de gewijzigde opstelling van de marktkramen. De markt trekt ook bezoekers van buiten Diemen die soms niet op de hoogte zijn van de aanwezigheid van de horecazaken. De bezoekers van de markt hebben nu zicht op de horecazaken en nemen daardoor soms het besluit om bij een van de zaken naar binnen te stappen of plek te nemen op het terras. De eigenaren van Coffeebar Bicker zijn ook blij met de nieuwe opstelling van de marktkramen. Zij zien dat er op woensdag meer mensen hun zaak bezoeken.

Steeds meer bedrijven zijn de dupe van cybercrime

MKB bus op Diemerplein

United World College biedt leerlingen unieke kansen

UWC Nederland is gevestigd in station Diemen-Zuid

Daro Nakshbande en Leyla Naciri. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In station Diemen-Zuid is United World College Nederland (UWC Nederland) gevestigd. UWC Nederland is onderdeel van een wereldwijde educatieve organisatie waarbij 15 internationale scholen zijn aangesloten, waaronder één in Maastricht. Leerlingen uit meer dan 90 verschillende landen komen samen voor een tweejarig onderwijsprogramma. Ook worden er korte cursussen en trainingen georganiseerd door UWC.

Leyla Naciri uit Diemen werkt in het kantoor in Diemen.
Zij is nauw betrokken bij de werving en selectie van leerlingen die de laatste twee jaar van hun middelbare school willen afmaken op een UWC.

Wales
De 18-jarige Daro Nakshbande uit Haalderen (Gelderland) volgde de afgelopen twee jaar het International Baccalaureate (IB) examen, vergelijkbaar met 5 en 6 wvo, aan het Atlantic College in Wales. Daro: "Ik heb via de website informatie ingewonnen over United World College en heb me toen aangemeld."

Daro slaagde afgelopen zomer voor het IB. Met zijn diploma kan hij over de hele wereld naar een universiteit. Hij heeft zijn keuze gemaakt en start binnenkort met een studie Internationale Betrekkingen en Politieke Wetenschappen aan de prestigieuze universiteit in het Engelse Cambridge.

Het UWC heeft hem veel meer geboden dan enkel een diploma. Een UWC-opleiding is namelijk gebaseerd op drie elementen: een intensief academisch programma, een lokaal programma met maatschappelijke dienstverlening en dat alles in een multiculturele omgeving. Door samen te wonen en te leven op een campus wordt een uitdagende onderwijservaring geboden.

Selectie
Leyla Naciri en haar collega's werken in het kantoor in station Diemen-Zuid. Zij verzorgen het gehele selectieproces van aanmelding tot de officiële beursuitreiking. Er wordt geselecteerd op talent en motivatie. Geselecteerde leerlingen kunnen indien nodig een (aanvullende) beurs ontvangen. Dit is mogelijk omdat UWC een warme vriendengroep heeft van individuen, stichtingen, bedrijven, overheden en alumni (oud-leerlingen) die het UWC beurzenfonds financieel ondersteunen.

Internationale toekomst
Dit stelt UWC Nederland in staat om leerlingen te selecteren op ambitie, talent en inzet, waarbij afkomst, geloof of financiële middelen geen rol spelen. Daro vertelt dat hij een volledige beurs heeft gekregen van het Genootschap Noorthey. Mede dankzij het genootschap staat hij nu aan de start van een internationale toekomst.

Open dagen
Leerlingen van 5 havo of 4 vwo kunnen zich aanmelden voor de open dagen van UWC Nederland.

Meer informatie is te vinden via de website: www.uwc.nl.

Amsterdammer wint fiets bij Primera Koopmans

Jan Koopmans en Elmar French.

DIEMEN - Elmar French uit Amsterdam heeft een fiets gewonnen die beschikbaar was gesteld door de Staatsloterij.

De Staatsloterij hield een actie waarbij deelnemers die een lot hadden gekocht bij Primera Koopmans in Diemen een fiets konden winnen.

Tijdens de trekking die verricht werd tijdens de Superbingo van het Diemer Festijn maakte presentator Wim Bohnnen de naam van de winnaar bekend. Jan Koopmans van Primera Koopmans nam contact op met de winnaar uit Amsterdam en nodigde hem uit de fiets in de winkel in winkelcentrum Diemerplein te komen ophalen.

Elmar French was blij met de mooie fiets en poseerde samen met Jan Koopmans voor de zaak in winkelcentrum Diemerplein.

Agenda Kamercolleges
Inspiratiebijeenkomsten voor ondernemers/zzp'ers
dinsdag 11 oktober Ericka Kuyters: Communicatiestijlen
zondag 27 oktober Geraldine Pontenagel : De OOpening (de rode draad in je leven)
zondag 15 november Rob Koning - Mr. Breath: De Kracht van Ademen
dinsdag 24 november Maggie Edwards- van Slooten: Gewichtscontrole
Info: www.oostwestwelzijn.com/inspiratielab.php

Maandag 5 oktober (Week van de Veiligheid)
De Hacker vertelt: tips over cybercrime voor ondernemers, 18.00 - 20.30 uur
Vraag uitnodiging met nadere info aan bij gemeente, p.vandermeer@diemen.nl

Donderdag 15 oktober
Open Coffee Diemen, derde donderdag van de maand, 9.00-10.30 uur bij Beanthere
Info: LinkedIngroep Open Coffee Diemen

Donderdag 29 oktober
Bestuurlijk overleg Winkeliersvereniging Diemerplein – Gemeente(*)

Zaterdag 7 november
Landelijke Startersdag Kamer van Koophandel (Amsterdam)
Info: www.kvk.nl

Donderdag 19 november
Open Coffee Diemen, derde donderdag van de maand, 9.00-10.30 uur bij Beanthere
Info: LinkedIngroep Open Coffee Diemen

Donderdag 17 december
Open Coffee Diemen, derde donderdag van de maand, 9.00-10.30 uur bij Beanthere
Info: LinkedIngroep Open Coffee Diemen

Data nog te bevestigen:
Bedrijvenpanel Stammerdijk/Sniep*
Bedrijvenpanel Verrijn Stuart*

(*) info: gemeente Diemen, mw C. van der Sande (c.vandersande@diemen.nl, tel 020-3144770)

Steeds meer bedrijven zijn de dupe van cybercrime

DIEMEN - Tijdens de landelijke Week van de Veiligheid organiseren het Regionaal Platform Criminaliteitsbestrijding Amsterdam Amstelland en de gemeente Diemen een bijeenkomst over cybercrime bij bedrijven. De bijeenkomst vindt op maandag 5 oktober plaats in de trouwzaal van het gemeentehuis en duurt van 18.00 tot 20.30 uur.

Het is de tweede keer dat er in Diemen een bijeenkomst over cybercrime bij bedrijven plaatsvindt. De bijeenkomst van vorig jaar trok veel belangstellenden.

Cybercrime is een steeds groter probleem aan het worden. Veel bedrijven lopen kans om hiervan slachtoffer te worden. Het leven speelt zich meer en meer digitaal af en daardoor neemt ook de kans op criminaliteit via internet toe. Bedrijven doen aan het einde van de dag de deur van de zaak op slot, maar de computersystemen zijn zeven dagen per week, 24 uur per etmaal kwetsbaar voor hackers met kwaad in de zin.

Net als tijdens de bijeenkomst van vorig jaar zal de voormalige hacker Stan Hegt laten zien hoe kinderlijk eenvoudig het kan zijn om in een computer van een bedrijf in te breken en hoe kwetsbaar een bankrekening van het bedrijf en de bedrijfsgeheimen zijn. Vanzelfsprekend krijgen deelnemers aan de cursus vervolgens tips hoe zij zich kunnen beschermen tegen cyberaanvallen.

Wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken wijst op het belang van de bijeenkomst over cybercrime. "Steeds meer bedrijven krijgen te maken met cybercrime. Het begint al met virussen. Hackers proberen systemen van een bedrijf binnen te komen en dan kan er van alles gebeuren. Er kan geld worden ontvreemd, gevoelige informatie worden gestolen en er kunnen systemen worden platgelegd. De bijeenkomst van vorig jaar is goed bezocht. Het is goed dat een voormalige hacker de bezoekers van de bijeenkomst over cybercrime informatie geeft. Hij kent de zwakke plekken van systemen."

De bijeenkomst over cybercrime in bedrijven begint maandagavond om 18.00 uur. Tussen 18.00 en 18.30 uur is er een inloop met soep en een broodje. Burgemeester Erik Boog zal de bijeenkomst om 18.30 uur openen. Hacker Stan Hegt zal vanaf 18.40 uur een presentatie verzorgen. De presentatie duurt tot 20.30 uur. Daarna kunnen de aanwezigen informeel samen zijn met een hapje en een drankje.

Checklist voor ondernemers van '155 Red een bedrijf'

DIEMEN - Diemense ondernemers kunnen gratis een beroep doen op persoonlijk advies van '155-red-een bedrijf' om hun (financiële) positie te versterken. Dit kan voorkomen dat bedrijven in financiële problemen raken.

Deze service is het gevolg van een samenwerking tussen de gemeente Diemen en het Instituut voor het Midden en Kleinbedrijf (IMK), de initiatiefnemer van '155-red-een-bedrijf'.

Om aan te geven in welke gevallen '155-red-een-bedrijf' ondernemers bij kan staan heeft het IMK de volgende checklist opgesteld:
1. Ik heb al lange tijd geen opdrachten meer binnengekregen.

2. Ik kan waarschijnlijk de omzetbelasting niet op tijd betalen.

3. Ik twijfel regelmatig over de toekomst van mijn bedrijf.

4. Ik ben een van mijn grootste klanten kwijtgeraakt.

5. Het betalingsgedrag van mijn klanten is flink verslechterd.

6. Mijn leverancier heeft gedreigd beslag te gaan leggen

7. De bank wil eerst de cijfers zien, maar die heb ik nog niet.

8. Mijn partner en ik gaan scheiden, maar hoe moet dat nou met de zaak?

9. Een van mijn medewerkers is al een tijd ziek en ik kan het niet meer opbrengen.

10. Ik zie mijn klanten weglopen naar een nieuwe concurrent.

11. We werken keihard, maar aan het eind van iedere maand moet er geld bij.

Meer informatie is te vinden op www.155.nl of via 088-9990155.

MKB bus op Diemerplein

DIEMEN - De MKB bus staat vrijdag op het Diemerplein.

Arie IJzerman, directeur Rechtshandhaving en Criminaliteitsbestrijding en plaatsvervangend directeur-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving, is aanwezig bij de MKB bus.

Het bezoek vindt plaats in het kader van de Week van de Veiligheid.

Op het Diemerplein voor de Rabobank opent IJzerman om 10.00 uur de MKB bus. Daarna krijgen lokale ondernemers in de bus informatie over cybercrime. De MKB bus blijft tot 11.00 uur op het Diemerplein staan.